Putovanja| Život

Biciklom oko sveta -- Bali, II deo (Indonezija)

Snezana Radojicic RSS / 09.07.2015. u 14:03

*

Bali je malo ostrvo. U pravcu istok-zapad ima oko 153 kilometra, a po liniji sever-jug oko 110. To znači da bi se čak i biciklom celo ostrvo moglo prepedalati u jednom danu. Kad ne bi bilo planina. I svega zanimljivog zbog čega vredi zastati.

IMG_0617.JPG

Krećem sa ravničarskog juga, skoro u nivou mora, sa planom da se uspenjem na severozapadni vulkanski masiv Bendugul, na dve hiljade dvesta metara. Na samom vrhu nalazi se hram Pura Luhur Bandugul, jedan od najslikanijih balinežanskih hramova. Njegova slika na ostrvcu u vulkanskom jezeru stalno mi je pred očima dok lagano pedalam uzbrdo. Uspon sa ove, južne strane, nije toliko strm, ali ipak ne uspevam da stignem za dana. Delom zbog toga što sam krenula neispavana, no najviše zbog težine mog bicikla zbog koje teško održavam ravnotežu nakon više od dva meseca predaha. Sedište mi je tvrdo i neudobno, zglobovi ruku me bole od prejakog oslanjanja na volan, sparina mi se čini nepodnošljivom. Ali znam da su to 'početničke' muke. Svaki put je tako nakon duže pauze - što uporno ponavljam i ljudima kada me pitaju za savet kako da otklone prateće tegobe na dužim vožnjama i prvim cikloputovanjima. S vremenom, same prođu.

IMG_0614.JPG

Mnogo veći problem zadaju mi kučići. Balinežanski psi gori su i od onih tajlandskih. Sećam se uoči mog prvog dolaska na Tajland, kada su me cikloputnici i planinari upozoravali na tamošnje pse. Činilo mi se nemogućim da u narodu koji je toliko pitom i ljubazan kučići budu toliko agresivni. Tačno ili ne, tek, črvsto verujem da psi preuzimaju karakter svojih gospodara, pa me je tim više bunilo kada sam se i sama uverila u tačnost tvrdnji ostalih putnika. A sad, na Baliju, dočekali su me još agresivniji rođaci onih tajlandskih pasa. Vlasnici ih skoro nikad ne vezuju, pa kako me namirišu, tako izjure kroz vazda otvorene kapije i nasrnu na moje točkove i noge, lajući iz sve snage. Gotovo momentalno, njihov lavež budi iz letnjeg mrtvila i ostale pse po dvorištima, koji preuzimaju zov za napad i najpre se oglašavaju horskim lavežom, prodornim, ljuititim i agresivnim kakav sam čula samo u scenama filmova o holokaustu ili zatvorenicima, a potom ih vidim ispred sebe kako me sačekuju u čoporu. Njihovi vlasnici ne preduzimaju ništa. Obično se samo smeju i pokazuju mi da se ne bojim. Da se ne bojim čopora razjarenih pasa?! Kako mogu samo da stoje i da se cerekaju dok zveri skaču na moj točak a nasrću i prema meni? Kad im viknem da urade nešto, da obuzdaju svoje pse, oni se još glasnije nasmeju. Osećam strah i gnev. Zato grabim kamenčiće pokraj puta i gađam pse. No nasrtanje i lavež ne prestaju sve dok ne odmaknem daleko od njih.

Na desetak kilometara pre vrha, odlučim da za danas prekinem. Treba mi odmor jer prethodne noći nisam gotovo ni oka sklopila, a i ne želim da zaradim upalu mišića. Zastanem ispred jednog hrama osmatrajući prostor oko njega. Znam da ne smem da konačim u samom hramu, ali ispred ima dosta ravnih zelenih površina koje bi bile idealne za šator. Iako se čini da nigde nema nikoga, odmah sam primećena i kroz nekoliko minuta dva muškarca na motoru dolaze da mi saopšte kako ne mogu da tu ostanem.

IMG_0637.JPG

Guram bicikl kroz selo smešteno na padini kojom nije zadovoljstvo ići ni iz suprotnog smera - toliko je strma. Već se hvata sumrak, i navlače se oblaci i magla. Pažljivo zagledam okolo, prateći pogledom zemljane stazice koje se odvajaju od glavnog puta vodeći između ograda kuća i hramova. No i one se propinju uvis, pa je nemoguće naslutiti šta se nalazi iza prvih uspona - druge kuće, pirinčana polja, šume? Ne mogu da proveravam. Trebalo bi da ostavim bicikl na glavnom putu kako ga ne bih (možda uzalud) gurala, i da istražim. U međuvremenu, oko njega bi se okupila gomila radoznalaca pa sve i kada bih otkrila da se tamo uz stazu nalazi idealno mesto za kamp, bilo bi teško da tu i ostanem. Zapravo, još uvek ne znam kako Balinežani reaguju na kampere. Kada sam pre više od dva meseca stigla sa Jave na ovo ostrvo, samo jednu noć sam provela u šatoru, i to na travnjaku ispred hostela u kome sam pitala za dozvolu.

IMG_0636.JPG

Zbog toga nastavljam da guram tražeći neko skriveno mesto. I uskoro ugledam školu, na samom izlasku iz sela. Šmugnem u dvorište neprimećena i zavučem se sasvim pozadi, iza najudaljenijih zgrada. Proverim koji je dan. Nedelja. Znači, sutra ću morati da dosta poranim ako ne želim da me deca zateknu u šatoru.

*

Za cikloputnika, jedinu goru napast od kučića predstavljaju neobuzdana deca. Čopori dece koju niko ne sprečava ni u čemu. S kojom ne znaš kako da se izboriš. Ako im odgovoriš na pozdrave, saleteće te kao roj mušica, želeći da sve vide, dotaknu, povuku, istegnu, probaju, omirišu i po mogućstvu unište. Ako im ne odgovoriš, izazivaće te vikom, smehom, kamenčićima pa i kamenjem koje će bacati na tebe nesvesni da mogu i ozbiljno da te povrede. Sećam se neverice kad su mi Jone i Vlada, moji prijatelji i veliki cikloputnici, svojevremeno pričali o napadu razularene dečurlije u istočnoj Turskoj, gde su bili na turi. Jedva su uspeli da uteknu pred navalom kamenih projektila, kakvom bi se ponosila i vojska iz Dečijeg krstaškog rata. A sećam se i kako je moj saputnik na početku naše zajedničke ture oko sveta sa izrazom panike na licu uzmicao svaki put kada bi nas okružila deca. „Uradi nešto, Sneki!", rekao bi prestrašeno, „Ti znaš sa decom."

Ali iskustvo u prosveti nije dovoljno da se sa malim razbojnicima izađe na kraj. Pogotovu kad ne govoriš njihov jezik. To je najveći izvor nesporazuma i problema i sa odraslima, a sa decom se pokazuje kao nepremostiv problem.

IMG_0641.JPG

Ova koja su mene saletela rano ujutru bila su od one koja naprosto ne znaju šta hoće i zašto rade to što rade. Verujem da su bili silno iznenađeni kada je neko od njih, iako sam bila dobrano poranila, prošao kroz dvorište i u polumraku razabrao obrise šatora, bicikla i nekog 'bulea' koji se pakuje. Obavestio je i ostale o tome i uskoro je četa, u prilično pravilnom poretku, promarširala ispred mog šatora. Nisu bili čak ni mnogo glasni dok su se gurkali, domunđavali i kikotali. Osmehnuh im se i mahnuh rukom u znak pozdrava.

Odmah se pokaže da je to bila greška jer se svi poređaju na zid i iza stepenica da me posmatraju. Šapat se vrlo brzo pretvara u galamu i nadvikivanje. Dovikuju mi nešto što ne razumem. I ne shvatajući da ne govorim njihov jezik, verovatno se ljute što im ne odgovaram. Tako svako njihovo novo pitanje postaje izvor gromoglasnog smeha cele družine. Moje ignorisanje, i užurbano pakovanje, nikako im se ne dopada. Žele neku reakciju, da im pridam značaja, da ostavim sve poslove i nešto radim sa njima. Štagod to bilo, a verovatno bi ih jedino zadovoljilo kada bih izvela neku zabavnu tačku, cirkusku predstavu ili nešto slično tome što bi razumeli uprkos jezičkoj barijeri. Ovako, očekivano se opredeljuju da mi ne daju mira. A to znači da najpre glume kako će mi prići sasvim blizu. Najhrabriji dečačići, praćeni ovacijama, zatrče se sa desetak metara udaljenosti prema meni, naprave nekoliko koraka i onda brže-bolje otrče nazad, u sigurnost svog plemena. Kao da čikaju zver. Bezazlena igra, osim što je bučna.

IMG_0648.JPG

Pravim se da ne primećujem. Pakujem svoje stvari. Žurim da odem što pre. Ali, deca žele moju reakciju. Zato neko hitne prvi kamenčić. „Hey, don't do it!", viknem mu jer je kamenčić pogodio moju šerpu na gorioniku, u kome se kuvala voda za kafu. Mislila sam da je sipam u termos pa da stanem negde gde nema nikoga i na miru je popijem i doručkujem. Na taj povik, desetina novih kamenčića poleti prema meni. To je bilo ono što su čekali - reakcija i pažnja. Čujem to po njihovom presrećnom smehu i ratničkim povicima.

Znam da je rat objavljen. I da više nema odlaganja već da najbrže što mogu moram da odem odatle. No, da bih to uspela bez povreda od kamenčića koji i dalje lete prema meni, u jednom trenutku i ja krenem prema njima, kao da ću da ih rasteram. Munjevito se razbeže i završe na kapiji prema ulici. To mi da prednost od nekoliko minuta mira, tokom kojih uspem da gotovo sve spakujem u torbe. Kada se opet približe, ponovim manevar. Buka je, očekivano, sve veća. I sad već lete i poveće kamenice. Jedva se uzdržavam da i ja ne bacim neku prema njima. To su samo deca, ponavljam sebi, dok se sklanjam sa putanje njihovih projektila.

IMG_0771.JPG

A onda me jedan kamen pogodi u nogu. Viknem nešto i jurnem prema grupi. Istrčim sve do kapije. Na drugoj strani ulice ugledam ženu i čoveka na motoru. Deca su se sakrila nekoliko metara dalje, iza jednog drveta sa debelim stablom. Gestovima i mimikom objašnjavam odraslima šta se dešava. Gledaju me belo, očito ništa ne razumejući. Klinci napeto čekaju ishod ove moje pritužbe. Kad odustanem i krenem natrag u dvorište, čujem ih iza sebe. Naglo se okrenem i zatopćem nogama. Glumim kako sam uzela neki kamen sa zemlje i kako se spremam da ga bacim prema njima. Svesna sam da iz ugla ono dvoje na motoru, ja izgleda kao neki agresivni napadač na nedužnu decu. Ali nemam izbora. Trčim unutra i, koristeći malu novostečenu prednost, stavljam sve bisage na bicikl i krećem prema izlazu. Zastajem povremeno i mlataram rukama, istovremeno vičući. Kad misle da sam luda, neka bar bude uverljivo - jer to je jedina nada da će me propustiti da na miru prođem.

I tako i bude. Vidim kako ono dvoje kažu nešto deci, koja odustaju od novih napada i samo me posmatraju kako krećem da sa mukom pedalam uzbrdo.

*

Nakon nepunih deset kilometara i strmoglave nizbrdice, stižem do jezera Bratan. Duž cele obale načičkane su prodavce jagoda, po kojima je ovaj deo Balija poznat. Čak se i neki hoteli zovu po tom voću, a oni elitniji na meniju imaju sve zamislive poslastice sa njime. Pa, da probam i ja te čuvene balinežanske jagode. Ukus im se malo razlikuje od onih sa Balkana - dovoljno su slatke da se mogu jesti bez šećera ili šlaga, ali ujedno su i oporije, kao da sadrže više vitamina ce. Zapisujem u podsetnik da pročitam nešto više o tome.

IMG_0677.JPG

A evo ga i hram. Umalo da ga promašim, ali velika grupa Balinežana u tradicionalnoj nošnji ide prema njemu. Na začelju kolone su muzičari, koji sviraju u meni nepoznate instrumente. Sve izgleda i deluje šareno, veselo, lepo i egzotično. Krenem za njima i na ulazu me zaustavi čuvar, šaljući me da kupim ulaznicu. Tek tad shvatam da sam stigla do hrama koji sam planirala da posetim.

Sa ushićenjem ulazim unutra. Prolazim između organizovanih grupa turista, kroz savršeno održavan park, između maločas pridošlih Balinežana koji počinju sa ceremonijom, i izlazim na samu obalu. Tu je hram. Slika poznata sa interneta, iz turističkih vodiča, sa druge po veličini indonežanske novčanice od pedeset hiljada rupija. Stupa od jedanaest spretova na ostrvcu na koje se može preći jedino čamcem. Iako je šiviistički, unutra se nalazi i statua Bude. Hram je sagrađen početkom druge polovine 17. veka, za održavanje ceremonija u čast boginje Danu Devi, koja je zaštitinica reka, jezera i vode. Oko pagode je besprekorno održavana živa ograda i vrt sa jarkocrvenim i žutim cvećem. U uglovima živice su statue žaba.

Za-blog-1024x768.jpg

Tiskam se sa drugim turistima čekajući svoj red za fotografisanje. Dan je savršen, sa prozračnoplavim nebom i lakim belim oblacima koji se čine nadohvat ruke. Radujem se što će fotografije biti odlične. Kad napravim dovoljan broj, odložim aparat u torbu. To je nova praksa koju sam sebi uvela. Slike su za uspomenu i pokazivanje. A ovaj trenutak sad i ovde - samo za mene.

*

Usponima i pogledu koji oduzima dah još uvek nije kraj. U neposrednoj blizini Bratana, nalaze se Bujan i Tamblingan, druga dva jezera. Do njih treba voziti, a povremeno i gurati, još oko petnaest kilometara. Usput zastajem na nekoliko manjih vidikovaca koje obavezno okupiraju majmuni. Tu je i, takođe obavezna, prodavačica banana i kikirikija. Turisti zastaju, kupuju hranu i daju je majmunima. Ovi su zato debeli i dosta slobodnog ponašanja. U dva navrata, gurajući uskim trotoarom kako bih izbegla težak saobraćaj na drumu, prolazila sam tik pored njih. Pa iako ih nisam gledala (nikada ne ostvarivati kontakt očima sa majmunima jer će odmah krenuti na vas!), prilazili su i zantiželjno hvatali trake na mojim bisagama.

IMG_0716.JPG

Kada najzad izbijem na vrh, sa moje leve strane, u dubini, prostru se dve plave površine, dok desna ostane u onim belim oblacima. Shvatam da vozim po grebenu, i taj osećaj daje dodatnu dozu adrenalina spustu koji mi sad sledi sve do severne obale Balija. No pre nego što se otisnem na njega, zaustavim se da napravim više fotografija, a potom, kad isključim aparat, da uživam sa parom mladih Nemaca koje upoznajem na klupici sa pogledom na drugo, manje jezero.

Nešto kasnije se skotrljavam na obalu, izbijam na plažu i postavljam šator na terasi ispred jednog hindu-hrama. Presvlačim se za kupanje i dok gazim sitni smeđi pesak razmišljam kako sam se u samo nekoliko sati ispenjala na dve hiljade i trista metara, videla znameniti hram, tri fascinantna jezera a sada posmatram zalazak Sunca na pučini. Da ne postoji, ovo ostrvo bi trebalo izmisliti.

*

Jedva sam sastavila nekoliko sati sna zbog lajanja kučića, ovog puta lutalica. Bali ih je prepun. Mogu se videti svuda, kako se šugavi i neretko izranavljeni povlače okolo. Indonežani ih hrane i uglavnom žive u miru sa njima. Ipak, saznaću kasnije u razgovoru sa vlasnikom hostela gde ću odsesti, godišnje ima mnogo slučajeva ujeda a žrtve su mahom deca. I sama više puta vidim scene u kojima lutalice agresivno laju na sasvim malu decu dok ova prolaze pored njih. Zašto vlada ne pribegne sterilizaciji?, pitam se svaki put. Na tom malom prostoru bilo bi relativno lako organizovati sabirne centre za pse.

No danas imam preče brige o kojima moram da razmišljam jer počinje da me stiže maler za malerom.

IMG_0734.JPG

Najpre mi se pokida žica koja drži torbu na volanu. Zbog greške prilikom njenog postavljanja prvi put, već sam imala problema, ali su prestali nakon uspešne improvizacije Poljaka kog sam srela u Maleziji. Sada, dok tražim najbolji ugao za položaj mog volana, uspevam da je nepovratno oštetim. I jedna njen deo ostaje zaglavljen u nosaču, i čini se nemogućim da ga odande izvučem. Zato odustajem i pričvršćujem torbu za prednji nosač bisaga. Nije najidealnije, pogotovu kad treba da izvadim kameru, ali ionako sam navikla da stalno nešto improvizujem.

Onda mi se buši guma - prvi put otkad sam krenula nakon pauze u Srbiji. Tada sam na poklon dobila nove, unapređeni model u odnosu na onaj koji sam uvek koristila. No zadnja je već sasvim izlizana i kroz nju je probila unutrašnja zaštitna traka. Zato stajem kod uličnog mehaničara i menjam mesta prednjoj i zadnjoj, te krpim probušeno.

Kad sredim bicikl, obilazim hram koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine -- Maduve Karang. To je verovatno jedini verski objekat na svetu koji ima reljef bicikliste. Uklesan je u kamen a u njegovom zadnjem točku je lotosov cvet. Gospodin koji ga vozi odeven je u tipično balinežansku nošnju iako je, po fizionomiji, jasno da je belac. U mom vodiču piše da se pretpostavlja da je reč o holandskom umetniku koji je 1904. doneo prvi bicikl na Bali.

1978891_10205239091191632_1699352320680569042_n.jpg?oh=71f341a6e7e146f810cf5a92114f93ff&oe=5623D0B8&__gda__=1448601363_e866d403edb320569c3bd8791ad301d9

Tu, u tom nezvaničnom hramu za bicikliste, pomolim se za zdravlje svog mezimca, te zapedalam opet uzbrdo, ovog puta ka najvišem vrhu na Baliju, visokom preko tri hiljade metara.

*

Sa nule nebu pod oblake - to je opis vožnje po ovom ostrvu. Nakon više od trideset pet kilometara duge uzbrdice, izbijam na vrh, kod zvanično najvišeg balinežanskog hrama. Ali do njega se treba ispenjati uz stotinak stepenika, što i ne pokušavam. Opskrbljujem se zalihama vode za kupanje i krećem nizbrdo, u potragu za kamp-mestom.

Nalazim ga nekoliko stotina metara niže, ispred jednog zapuštenog hrama. Dok se smeštam, psi me nanjuše i počnu da se okupljaju, lajući sve jače. Kad buka postane nepodnošljiva a oni priđu sasvim blizu, jurnem prema njima da ih rasteram. Čopor utekne prema putu, uz koji se, pedesetak metara niže, nalaze prve kuće. Tako u dva-tri navrata, dok za njima neočekivano ne dođoše i ljudi.

IMG_0810.JPG

Zapravo - dotrčaše. Na čelu svih, tamnoputi razbacani momak sa jasno definisanim mišićima u bilderskoj majici i belom šortsu. Za njim, dahćući, još trojica-četvorica muškaraca. Gotovo me odgurnuvši sa puta, hitro krenu ka mom šatoru.

„Hej, šta se dešava?!", uskliknem u neverici, cupkajući za njima.

Niko mi ne odgovara. Srljaju ka mom kampu kao da se tamo, u najmanju ruku, nalazi skrivena atomska bomba. Takvi su im i izrazi lica - odlučni i nepokolebljivi. A da slika bude potpuna, prati ih i nekoliko onih lutalica, lajući iz sve snage.

Deluje mi kao da će onaj bilder zgrabiti moj šator, podići ga jednom rukom i izvrnuti naopačke, istresajući sve iz njega. Tako izgleda i toliko je snažan.

IMG_0825.JPG

Preplavi me panika. Stanem ispred njih preprečujući im put, raširim ruke i viknem iz petinih žila:

„Do đavola, šta se dešava ovde?! Ko ste vi i šta hoćete? Zvaću policiju!!!"

Odnekud, jer ranije je nisam primetila, iz grupe koja je hrilila ka mom šatoru izvdoji se jedna mlada žena. Kao po komandi, ostali stanu.

„Mi živimo dole u selu i došli smo da proverimo šta se desilo u hramu kad kučići toliko laju i nasrću", objasni mi ona na odličnom engleskom.

„Pa zar na ovaj način, kao kaznena ekspedicija?!", uzvratim. „Na smrt ste me prepali."

„Oh, žao nam je, nije nam to bila namera. Mislili smo da je neko uništio nešto na hramu kad toliko laju."

„Ja sam turista, putujem biciklom i postavila sam šator ispred hrama", objasnim joj. „Nisam ušla unutra osim da razgledam i fotografišem. Možete da proverite."

IMG_0827.JPG

Žena prevede muškarcima. Onaj nabildovani, izgleda njen muž, osmehne se široko i nekoliko puta ponovi: 'Sorry mam'. Jedan muškarac iz grupe, jakom baterijskom lampom osvetli moj šator. „Bicikl!", vikne neko kada svetlost padne i na moj dvotočkaš.

„Da, bicikl. Ja pedalam po Baliju", objasnim i njima, slueći se gestovima i mimikom.

Odjednom, ruke počeše da me tapšu po ramenu, i svi zagalamiše uglas.

„Nije vam tu dobro, ima mnogo kučića i mi ne možemo da vas zaštitimo od njih", prevede mi žena. „Treba da siđete niže, pokazaćemo vam mesto gde je bezbedno."

Zahvalim i objasnim da mi je ovde u redu, ako misle da je bezbedno.

„O, jeste bezbedno, ali ima mnogo kučića", ponovi žena.

„Znam, ima ih svuda. Ali biću okej", kažem ubedljivo. Već je pao mrak i poslednje što želim je da se pakujem i selim. „A i ujutru će odavde biti odličan pogled", dodam kao neoborivi argument.

„Možete da se popnete stepenicama gore", požuri da mi objasni žena. „Odozgo se još lepše za posmatranje izlaska Sunca."

Klimnem potvrdno i nasmejem se, pokazujući rukom prema mom šatoru. „Onda sam na pravom mestu."

IMG_0842.JPG

„Biće vam hladno", poslednji put pokuša ona.

„Ne brinite se, imam i toplu opremu. Hvala vam."

Više me ne nagovaraju. Opat kao po komandi, rukuju se sa mnom ponaosob, požele mi laku noć i odu.

A ja zapretim kučićima bacivši nekoliko kamenica ka njima, te se uvučem u svoj šator.

 

*

Planirala sam da se popnem na jedan a možda i dva vulkana na Baliju, što bi ujedno bila i priprema za uspon na Rinjani, koji se nalazi na susednom ostrvu Lombok. Radi toga, zaustavljam se u mestašcu Batur, gde nalazim jeftinu sobu. Iako je skoro podne, vlasnik me uverava da imam dovoljno vremena da se ispenjem na vrh koji sam jutros videla sa terase hrama.

IMG_0861.JPG

Brzo se spremam, beležim instrukcije, fotografišem mapu koju je vlasnik nacrtao, unosim GPS koordinate sa Gugla, i krećem. Nameravam da idem biciklom do podnožja a onda da ispešačim na hiljadu sedam stotina metara na koliko se nalazi vrh. Od hostela me čeka dug strmoglav spust do zaravni sa koje počinje uspon na vulkan. Zapravo se ceo ovaj pojas sastoji od nekoliko koncentričnih prstenova. Na najširem, grebenskom, smeštena su sela i njime prolazi put; njime sam i ja došla i njime ću i otići odavde. Drugi prsten nalazi se nekoliko desetina metara niže, u podnožju grebena, sa njegove unutrašnje strane. Njime su okruženi vulkan i vulkansko jezero. Takođe postoji put koji koriste stanovnici sela uz jezero kao i turisti kada obilaze Batur. Treći, najmanji prsten čini samo grotlo vulkana, koji eruptira svakih petnaest godina otprilike a trenutno se samo puši.

IMG_0906.JPG

Uspon traje sat i po do dva i osim psolednjih dvestotine metara, kada se klizi niz vulkansku prašinu bez ikakvog oslonca, nimalo nije naporan. Skoro do samog početka tog skliskog dela lokalni momci pogone svoje motore, penjući se kao po zidu smrti. Tragovi guma ostavljaju me u neverici do kog nagiba i visine su supeli da se propnu. Kao da traže smrt, ili joj pak na taj način prkose. Ne treba biti dugo u Indoneziji pa shvatiti da je omiljena zabava dečaka - jurnjava motorima. Predveče, kad sumrak počne da sve obavija u nejasne senke i neraspoznatljive boje, mladići od dvanaest do osamnaest godina započinju svoje sumanute vožnje uskim i prezagušenim putevima. Što bučnije, to bolje. Što pogibeljnije, to hrabrije. Ovaj vulkan im je otud nezamenljiv poligon za testiranje kuraži i snage. I sada, usred dana, vidim dvojicu kako dolaze da vežbaju.

Srećom, ne ostaju dugo, pa mogu da na miru uživam u samom usponu.

IMG_0917.JPG

Prostor drugog prstena je ogroman i nekoliko kilometara unaokolo nema ničega. Samo pesak, kamenje i kržljava, na suncu izgorela trava. Pustoš. I ja sama usred nje. Obuzima me čudan osećaj - bojazni i uživanja. Ovaj drugi je neuporedivo jači i jasno mogu da pratim kako moje uzbuđenje, oduševljenje tom prazninom oko mene, postaje sve veće. Zapažam prividan paradoks - da se ovako radujem pogledima koji oduzimaju dah, a sada i ovoj potpunoj pustoši. Sećam se najvećeg kontrasta u moja dva 'pohoda' - uspona na Himalaje i prelaska Gobi pustinje. Od mesta na Zemljinoj kori gde su oblici maksimalno zgusnuti, gde je sve prepunjeno vrhovima i kanjonima, do gotovo potpune ravnice i bespregledne pustoši, koja kao da je usisala sve oblike u sebe. I obe forme, oba lica Zemlje, neodoljivo su mi se dopala; prolazeći kroz oba bila sam svesna njihove moći i lepote, divila im se i pomalo ih se bojala.

I sada se smejem kao pesrećno dete.

IMG_1263.JPG

Oko mene, ispod kamena i otvora koje inače ne bih ni primetila, vulkan se puši. Osećam sumpor-dioksid pa se okrećem tako da mi ga vetar ne nanosi u lice. Ali ako se izuzme taj dim, sve ostalo deluje prilično bezazleno. U grotlu se ne vidi nikakva rupa bez dna, kao što bih očekivala. Liči na običnu planinu, sa jednom oštro srubljenom i drugom blagom stranom, kojom ću se spustiti. Pokušavam da zamislim kolika snaga se krije tu, pod mojim nogama. Poslednja erupcija bila je 1994. godine, ali je srećom, vulkan samo izbacio pepeo. Poslednji put lava je kuljala 1964. i tada je nastradalo nekoliko hiljada ljudi. Selo koje se do tada nalazilo dole, na zaravni sa koje sam započela uspon, potpuno je uništeno i više nikad nije obnovljeno. Sada se nalazi u podnožju druge strane vulkana, pored jezera.

IMG_0972.JPG

Silazim ka njemu. Čini mi se da spust traje satima. Prolazim kroz potpuno različite mikroklimatske pojaseve: red goleti sa podlogom od okamenjene lave, red zimzeleni, red izgorele šume, red kamenjara, pa pojas listopadnog drveća, a onda krenu njive sa zasadima paradjza i drugih kultura. Zemljište oko vulkana obično je veoma plodno, pa nije ni čudo što ljudi rizikuju i dolaze da žive ovde uprkos stalnoj opasnosti od nove erupcije.

Kad nakon dva sata ili i duže uspem da se dokopam puta koji vodi oko jezera, najpre sedam ispred jedne prodavnice i častim se pivom. Prodavačica dobro govori engleski pa koristim priliku da je pitam o životu pored vulkana.

„Zašto ovde?", otprilike je moje prvo pitanje.

Slegne ramenima. „Ovde sam rođena", odgovori jednostavno.

„Ne bojite se nove erupcije?"

Odlučno negiranje glavom.

IMG_0994.JPG

„A pamtite poslednju?" Cenim da ima oko trideset, te bi morala da se seća poslednjeg izbacivanja vulkanskog pepela.

„Da, ali nije bilo strašno."

„A vaši roditelji pamte 1964?"

„Pamte."

„Izbegli su na vreme", primećujem očiglednu činjenicu. Ne mogu ni da zamislim kako je izgledalo bežati jednim od dva uska i strma puta koja u to vreme nisu bila ni asfaltirana. Pogledam ženu kao čudo i nazdravim joj.

11391435_10205257369608581_1036637371988150626_n.jpg?oh=bcff67479594a9e465cb750a3a688923&oe=561062CC

Kad se malo odmorim, krenem polako pored jezera. Ovde živi etnička grupa Trunjan, koja je čuvena po tome što ne spaljuje svoje mrtve, kao ostali Hindusi, nego ih balzamuju u ulju drveta Taru i onda polože u veliki kameni bazen u kome se sami raspadaju. U putničkom vodiču Usamljena planeta čitala sam da turisti odlaze da to vide i fotografišu, te da plaćaju za to. No ni na kraj pameti mi nije da potražim neki od tih bazena - živo se sećam spaljivanja mrtvih u Pašanaputiju u Katmanduu, i onog smrada koji ni kineska bombica pod mojim nosem nije mogla da rastera.

*

Poslednji dan mog boravka na Baliju obilazim najveći kompleks hramova - Pura Besakih, koji se sastoji od dvadeset tri zasebna ali bliska hindu-hrama. Najstariji od njih datira jos iz 13. veka. Kako su u jeku hinduističke proslave (a zluradi bi rekli da su one uvek u jeku), to se u hramove ne može ući, već ih je moguće fotografisati samo spolja.

IMG_1100.JPG

No meni više smeta kiša i crni oblaci koji su sve gušći. Nameravala sam da ujutru, uprkos upali mišića nakon Batura, pokušam uspon na Agung - najviši balinežanski vulkan. No po ovakvom vremenu, nema šanse. Zato nakon obilaska kompleksa, krećem ponovo ka obali, ovog puta istočnoj.

Kad se dokopam mora i grada Amlapura, sunce sija u svoj svojoj snazi. Ovde se nalazi i poslednja znamenitost koju sam planirala da posetim pre odlaska sa balija - palata na vodi. Reč je o nekadašnjoj prestonici kraljeva Karangasema, oblasti na istočnom delu Balija. Imanje se nalazi uza samo more od kojeg je odvojeno uskim kopnenim pojasom. Dva velika bazena-jezera pravougaonog oblika, a u sred većeg - elegantna palata koja je sa obe strane, mostovima sa svodovima povezana sa kopnom. Sa uzviđenja iznad palate puca odličan pogled na Angung sa jedne i okean sa druge strane.

IMG_1165.JPG

Po obilasku, vozim još neko vreme, dok slučajno ne otkrijem idelano mesto za noćas - krov nedovršenih apartmana sa pogledom na more. Desno vidim sprud posred kojeg je postavljeno kičasto belo srce za zaljubljene koji ovde dolaze da se fotografišu. Levo su dva mala, nenaseljena kamena ostrva. A ispred mene - nepregledna pučina.

Rešim da ostanem tu, kako bih ujutru, kad se probudim, najpre ugledala visoke talase Balinežanskog mora. Takva oproštajna slika vredi povremenog noćnog buđenja zbog prejakih, preglasnih udara vetra. Ali neočekivano, i on se smiruje negde oko ponoći, pa me ujutru dočekuje mirna, glatka površina, kao metafora spokoja koji nakon sveg talasanja, bura, plima i oseka, ovde na kraju ipak prevladava.

IMG_1264.JPG

 

Fotografije su ovde: goo.gl/PMxlVN



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

octopus octopus 17:29 09.07.2015

uspon

Kao i obično uživao sam u čitanju i gledanju forografija. Da se ne ponavljam strašno ti zavidim na hrabrosti i petlji da sve ovo radiš, a u isto vreme ti se i divim. Tebi i Rajku koji sad pedalira po Skandinaviji.

Ono što mene oduševljava dok vozim bicikl, a to je najčešće po Podrinju, Azbukovici, Mačvi i Podgorini i povremeno po delu Republike srpske uz Drinu je najintimniji mogući kontakt sa prirodom. Ni motorom ne može da se doživi kao biciklom, isuviše se brzo vozi, peške je opet jako sporo pa je po meni bajs prava mera. Naročito ako se izabere neki mirniji put sa manje saobraćaja ili još bolje off- road vožnja.

Jedan problem reče Snežana, psi. Nema koga nisu napali. Sad u maju pedalirao sam po Halkidikiju odnosno Kasandri, na potezu od Agias Paraskevi prema Paluriju iz šume izlete 5 povećih džukaca, bogami sam se uplašio. Moj recept je da ih se prska vodom iz bidona, beže garantovano, ali onda se tečnost potroši pa ako se nemaju gde obnoviti zalihe nije baš zgodno.

Zanima me kako balansiraš sa svim tim teretom, mora da je nezgodno. Imam ja zadnje bisage netaknute, nisam ih koristio mogao bih da ti ih poklonim al kako poslati? Ako imaš način, moj mail je oktopus.lo@gmail.com a ima me i na fejsu pa cu ti poslati poruku.

Puno pozdrava i sreće, uživaj kad ti je bog dao. A mi bez cojones da gledamo, čitamo i da te " mrzimo".
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 22:47 09.07.2015

Re: uspon

octopus
Kao i obično uživao sam u čitanju i gledanju forografija. Da se ne ponavljam strašno ti zavidim na hrabrosti i petlji da sve ovo radiš, a u isto vreme ti se i divim. Tebi i Rajku koji sad pedalira po Skandinaviji.

Ono što mene oduševljava dok vozim bicikl, a to je najčešće po Podrinju, Azbukovici, Mačvi i Podgorini i povremeno po delu Republike srpske uz Drinu je najintimniji mogući kontakt sa prirodom. Ni motorom ne može da se doživi kao biciklom, isuviše se brzo vozi, peške je opet jako sporo pa je po meni bajs prava mera. Naročito ako se izabere neki mirniji put sa manje saobraćaja ili još bolje off- road vožnja.

Jedan problem reče Snežana, psi. Nema koga nisu napali. Sad u maju pedalirao sam po Halkidikiju odnosno Kasandri, na potezu od Agias Paraskevi prema Paluriju iz šume izlete 5 povećih džukaca, bogami sam se uplašio. Moj recept je da ih se prska vodom iz bidona, beže garantovano, ali onda se tečnost potroši pa ako se nemaju gde obnoviti zalihe nije baš zgodno.

Zanima me kako balansiraš sa svim tim teretom, mora da je nezgodno. Imam ja zadnje bisage netaknute, nisam ih koristio mogao bih da ti ih poklonim al kako poslati? Ako imaš način, moj mail je oktopus.lo@gmail.com a ima me i na fejsu pa cu ti poslati poruku.

Puno pozdrava i sreće, uživaj kad ti je bog dao. A mi bez cojones da gledamo, čitamo i da te " mrzimo".


Hej, hvala ti veliko!
Rajko i ja smo dobri prijatelji, planinarili smo skupa više puta a i vozili u par navrata, najčešće kad smo ga mi (koji ostajemo) pratili na neku od njegovih vožnji po Evropi. Rajko je velika skitnica

Slažem se za putovanje biciklom. Baš mi je prijateljica koja živi u Singapuru i koja dosta putuje sa svojim suprugom napisala u komentu na mom blogu kako njen i moj Bali nemaju veze jedan sa drugim. Inače se naši utisci o zemljama uglavnom dostaj poklapaju. A kada se ovako razmimoilaze, zaključila je da je razlog - drugačiji način putovanja. Naime, ona mrzi gužvu a u nju obavezno upadaš ako kao turista želiš da posetiš neke znamenitosti a pri tom nemaš svoj prevoz a ni vremena da naprosto hodaš. Tako da je sve bliža ideji o nekom narednom putovanju biciklom

Za kučiće jeste dobar lek voda iz bidona, ali njih ima u tolikom broju na Baliju da ne bi bilo dovoljno ni da sa sobom tegliš galon vode Zaista je stresno to sa njima, iako se ja ne bojim u smislu da će me neki ujesti, no ovi ovde toliko kidišu, bukvalno se guše od lajanja i režanja, jasno čuješ kako im škripi u grlu, pa ti slika kako te kolju za vrat ne silazi ispred očiju.

Što se tiče balansa - pa lepo se drži, prvog dana je malo problem dok se ne privikneš, a posle je sve okej. Meni je zadnji deo mnogo manje natovaren od prednjeg iako to možda deluje drugačije na fotki. A prednji daje stabilnost bajsu, mada sam sad malo preterala i moraću opet da preraspodelim sve.

Hvala na ponudi za bisage ali imam odlične Crosso koje mi je drugar Igor Ralić poklonio kad sam onomad skoknula do Srbije.

Hvala i na lepim željama. Upravo čekam prevoz za aerodrom jer letim u Istočni Timor.

krkar krkar 01:25 10.07.2015

Re: uspon

letim u Istočni Timor.


Letiš? Sas biciklu?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 01:52 10.07.2015

Re: uspon

krkar
letim u Istočni Timor.


Letiš? Sas biciklu?


Yap! Svi postojeći konzuli Istočnog Timora u Indoneziji razbežali su se kud koji ignorišući moju silnu želju da u njihovu domovinu uđem kopnenim, tj. vodenim putem. Tvoj friend ustvrdio mi je i da je potonje mission impossible, tako da mi nije preostalo ništa drugo nego da se spakujem i odletim tamo te uzmem vizu po dolasku. Pod pretpostavkom da zaista i odletim, pošto su za sada svi letovi stopirani zbog erupcije pepela nekog vulkana na istočnoj Javi.
A taman sam se lepo upakovala <_<


srdjan.pajic srdjan.pajic 01:27 10.07.2015

Tu smo

Blogija nešto pritisli na poslu (kad be se zezali), pa ga nema, a kod mene krš u kući, nameštamo ventilaciju. Tako dizvineš što nas nema medju prvim komentarima.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 01:58 10.07.2015

Re: Tu smo

srdjan.pajic
Blogija nešto pritisli na poslu (kad be se zezali), pa ga nema, a kod mene krš u kući, nameštamo ventilaciju. Tako dizvineš što nas nema medju prvim komentarima.


Blogi je prebacio aktivnosti na FB, verovatno da biste izbegli bliske susrete na mom blogu

Srećno s ventilatorima
blogovatelj blogovatelj 02:38 10.07.2015

Re: Tu smo

Blogija nešto pritisli na poslu (kad be se zezali)


Bizi sam, Pajiću, bizi.
Znači, Timor ti je sledeća tačka. Fino. A Australija, ništa za sada? Mislim, kad si već u Timoru.
Ne ti Pajiću, Snežana. Njoj pričam.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 05:40 10.07.2015

Re: Tu smo

blogovatelj
Blogija nešto pritisli na poslu (kad be se zezali)


Bizi sam, Pajiću, bizi.
Znači, Timor ti je sledeća tačka. Fino. A Australija, ništa za sada? Mislim, kad si već u Timoru.
Ne ti Pajiću, Snežana. Njoj pričam.


Videćemo da li idem na Timor. Trenutno sam zaglavljena na aerodormu. Ovi što su hteli u Australiju, čekaju već 40 sati i tek sad su im dali da izađu sa boarda. Ne žele da otkažu letove da ne bi morali da plaćaju hotel i hranu putnicima sa desetak ili više letova. Svi letovi od danas pomereni su za sutra.

Za Australiju mi treba mnogo dokumenata i ne znam da li će prijatelji kod kuće uspeti da mi ih pribave i pošalju na Timor (ako uopšte odem tamo). A i preskupa je...
blogovatelj blogovatelj 15:57 10.07.2015

Re: Tu smo

Za Australiju mi treba mnogo dokumenata


A Papua Nova Gvineja? Ili ti je to previse rizicno?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 23:09 10.07.2015

Re: Tu smo

blogovatelj
Za Australiju mi treba mnogo dokumenata


A Papua Nova Gvineja? Ili ti je to previse rizicno?


Pa ne bih baš mečki na rudu. Papua ima najveću stopu nasilja prema ženama, najveći postotak silovanja i grupnog silovanja, i to čak nad devojčicama do 12 godina. Juče na aerodromu, od mladog para Indijka-Australijac koji sam upoznala a koji živi u DIliju, čula sam neke strašne priče i za Timor o odnosu prema strankinjama, pa verujem da je na Papui još gore.
blogovatelj blogovatelj 02:04 11.07.2015

Re: Tu smo

Pa ne bih baš mečki na rudu. Papua ima najveću stopu nasilja prema ženama, najveći postotak silovanja i grupnog silovanja, i to čak nad devojčicama do 12 godina. Juče na aerodromu, od mladog para Indijka-Australijac koji sam upoznala a koji živi u DIliju, čula sam neke strašne priče i za Timor o odnosu prema strankinjama, pa verujem da je na Papui još gore.


Jebote, kakvih sve strahota od država na svetu ima, to je jezivo. Pretpostavio sam da je rizično, pošto si već dugo u tom kraju sveta, a nisi pominjala Papuu kao varijantu. Znam da su imali do nedavno i kanibalizam u državi.
Sad pročitah da imaju skoro 850 jezika. Zakoni plemena, jebi ga.
jkt2010 jkt2010 08:02 11.07.2015

Re: Tu smo

blogovatelj
Papua ima najveću stopu nasilja prema ženama, najveći postotak silovanja i grupnog silovanja, i to čak nad devojčicama do 12 godina.

Zakoni plemena, jebi ga.

Da, mora da je to: jebu ih plemena, ko Kanađane.
Kameno doba mostly, ali sudeći po Snežinim statistikama, izgleda da im statistički biro razbija. Vrlo "pouzdani" podaci.

Usput, za Papua Nugini (tok pisin) ti treba viza. To stoga jer se radi o posebnoj državi na istočnoj (nekada englesko/nemačkoj) polovini Nove Gvineje. A vi verovatno pričate o indonežanskoj, zapadnoj (nekada holandskoj) polovini koja se zove Irian Jaya.

Da sam na Snežinom mestu, kad bih mogao ipak bih išao tamo. Ali u Sorong, pa onda odatle što bliže mogu arhipelagu Raja Ampat.

Ako je Nova Gvineja rajska ptica (vidi mapu) onda je Sorong navr' kljuna, a Raja Ampat su zrnca koja kljuca.


Umesto u Dili, idi Snežo na Flores. Možeš biciklom skroz, preko Lomboka i Sumbawe, a možeš Sumbawu i da prskočiš (mnogo veliko a divlje) pa pravo na Flores(mnogo veliki a divlji).

Preporučujem da odletiš do Maumere (ima aerodrom i dnevne letove), pa odatle da voziš uzbrdo do čuvena tri raznobojna vulkanska jezera na Kelimutu (mora da se spava na vrhu, jezera se posećuju isključivo za izlazak sunca pa do oko 8), pa se odatle spustiš do Endea (ima aerodrom sa dnevnim letovima).

Možeš da cepaš biciklo skroz do Labuan Bajo, ne znam, daleko je i zajeban planinski teren... a možeš za 500 soma rupija ($40) da preletiš od Endea do Labuan Bajo za pola sata ATR-om. Onda iz Labuan Bajo organizuješ neki izlet na neko od ostrva iz Komodo arhipelaga... mnogo lepo... Pa piči nazad za Bali....

Samo da znaš da se na Flores leti sa Balija, ne sa Lomboka...

Raja Ampat...


Kelimutu...


Labuan Bajo...


Arhipelag Komodo...

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 11:26 11.07.2015

Re: Tu smo

jkt2010
ali sudeći po Snežinim statistikama, izgleda da im statistički biro razbija. Vrlo "pouzdani" podaci.





O statistikama 1
O statistikama 2
O statistikama 3
O statistikama 4
O statistikama 5
...

Sve nepoudzane istance. Trebalo bi da ih javno prozoveš i saopštitš im da nisu nikakvi autoriteti i da ti znaš bolje kako stoje stvari.

jkt2010

Da sam na Snežinom mestu...


Ali nisi. I nikad nećeš ni biti, tako da džaba maštaš, prepisuješ iz turističkih vodiča i kačiš ovde slike s neta. Ali ok, ako te to toliko veseli - samo napred.
blogovatelj blogovatelj 14:54 11.07.2015

Re: Tu smo

A vi verovatno pričate o indonežanskoj, zapadnoj (nekada holandskoj) polovini koja se zove Irian Jaya.


Kad pričam o geografiji, znam šta pričam.
A pričam o istočnoj polovini ostrva. Ne pričam o Indoneziji, u njoj je Snežana mesecima, valjda je logično naslutiti da pričam o posebnoj državi, čak i onda kad ne razumeš pročitano.
Da situacija bude još komičnija, primaš se ko volina, kao da ti je Indonezija očevina. Napisao sam lepo Papua Nova Gvineja. Ostrvo je Nova Gvineja, država na istoku ostrva je Papua Nova Gvineja.
Izvoli pogledati snimak iz 1976. Ako je tako bilo pre 39 godina, šta misliš koliko se promenilo do danas?





alselone alselone 14:55 11.07.2015

Re: Tu smo

Jebote, kakvih sve strahota od država na svetu ima, to je jezivo.

Ja mislio to lepa mala drzavica, uredjena, zelena, kad ono rasulo.

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/papua-new-guinea

Kad god putujem negde prvi put pogleda gov.uk. Ako neko zna stanje u svetu - znaju oni.
blogovatelj blogovatelj 15:09 11.07.2015

Re: Tu smo

Kad god putujem negde prvi put pogleda gov.uk. Ako neko zna stanje u svetu - znaju oni.


Pazi ovo, da naglasim.

Carjacking is an ever present threat, particularly in Port Moresby and Lae. Lock car doors and keep windows up at all times. If possible travel in convoy after dark.


Ali ajde, da udovoljimo JKT-u, neka mu bude da su ovo mrska imperijalistička sranja. Da vidimo šta pišu turistički sajtovi.
Izvor: Wikitravel. Odeljak kako putovati autom.

Papua New Guinea is a strange place when it comes to travel. The tropical conditions, fierce geography, and lack of government capacity means there are very few paved roads in the country.
With the exception of a brief span of road connecting it to the immediate hinterland and a road that will enable you to follow the coast southeast for a few hours, there are no major roads linking Port Moresby to anywhere else.
On the north coast, a tenuous highway runs from Madang to Wewak only in theory.


Isti sajt daje nam i fotografiju sa pomenutog "autoputa"



blogovatelj blogovatelj 15:17 11.07.2015

Re: Tu smo

Kad god putujem negde prvi put pogleda gov.uk. Ako neko zna stanje u svetu - znaju oni.


Pazi kanadski travel advisory, ja na ovo bacim pogled kad mi je dosadno.

Exercise a high degree of caution, particularly in commercial and public establishments (hotels, clubs, restaurants, bars, schools, places of worship, outdoor recreation events) and tourist areas.


Kad odeš u hotel, treba da spavaš sa nožem pod jastukom, ko Veliki Blek.
alselone alselone 15:24 11.07.2015

Re: Tu smo

Kad odeš u hotel, treba da spavaš sa nožem pod jastukom, ko Veliki Blek.




Kada sam pre par meseci isao u Alzir, dobijem uputstvo za slucaj terorizma, sta da radim ako upadnem u nemire, sta da radim ako me otmu teroristi itd.
Par zanimljivosti:
Pa kaze:

1. Ako te otmu teroristi nikad ih ne gledaj u oci
2. Teroristima nikad ne reci da si ateista. Reci da verujes u nesto vise ali ne znas sta. Moje tumacenje - oni onda pomisle da mogu da te preobrate, pa ti pricaju o Alahu. A biti ateista je verovatno najveca uvreda.
3. Kada biras sobu u hotelu nemoj uzimati prvi i drugi sprat, kao ni vise od 6. Gledam, ajde kapiram za 1. i 2. ali sto ne preko 6. Kaze - domet merdevina protivpozarnih kamiona je 6.
4. Nikad ne lazi teroriste.
5. Izbegavaj da ides u sakou sa kravatom ulicom.
6. Biraj sobu u hotelu dijagonalno od ulaza, posto se automobil bomba obicno zakuca u ulaz hotela. I ovde su stvarno pred ulazom hotela bile neke "strukture" protiv automobila.

itd.

Bas mi je bilo prijatno pre nego sto sam otputovao.
blogovatelj blogovatelj 15:41 11.07.2015

Re: Tu smo

Teroristima nikad ne reci da si ateista.


Ovo ti je smrtna presuda ako te uhvate radikalni muslimani.

I ovde su stvarno pred ulazom hotela bile neke "strukture" protiv automobila.

Na ulazu u kanadsku ambasadu u Rabatu imaš ogradu od nekih četiri metra, aluminijumsku, tipa tarabe. Osnova ograde je armirani beton od oko metar visine.
Na mestu gde je kapija, ima dvostruka kapija, razmak između jedne i druge je nekih 3-4m. A u tom razmaku, kada ne prolaze vozila, iz zemlje izlazi rotaciono jedan kružni isečak od čelika debljine bar 2cm i podiže se sve gok mu ugao nad zemljom ne bude 45 stepeni, a visina opet 1m, kao i armiranobetonska osnova ograde. Needless to say, kružni luk te rotacione strukture okrenut je ka spolja. Prva kapija takođe ima dodatnu zaštitu od pletene žice, a sa obe strane te kapije su security zgrade, sa obezbeđenjem. Ono detektori, neprobojna stakla, itd. Dakle neželjeno jedino može tenkom da se uđe.
A kanadska je ambasada mila majka spram francuske i britanske, koje sam takođe video. One su jednostavno celim obimom okovane betonom visine pet metara, plus bodljikava žica na pojedinim mestima na vrhu tog betona.
Američku nisam video i ne mogu ni da zamislim na šta ona liči.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 00:44 12.07.2015

Re: Tu smo



Snezana Radojicic
blogovatelj
Za Australiju mi treba mnogo dokumenata


A Papua Nova Gvineja? Ili ti je to previse rizicno?


Pa ne bih baš mečki na rudu. Papua ima najveću stopu nasilja prema ženama, najveći postotak silovanja i grupnog silovanja, i to čak nad devojčicama do 12 godina. Juče na aerodromu, od mladog para Indijka-Australijac koji sam upoznala a koji živi u DIliju, čula sam neke strašne priče i za Timor o odnosu prema strankinjama, pa verujem da je na Papui još gore.


blogovatelj
A vi verovatno pričate o indonežanskoj, zapadnoj (nekada holandskoj) polovini koja se zove Irian Jaya.


Kad pričam o geografiji, znam šta pričam.
A pričam o istočnoj polovini ostrva. Ne pričam o Indoneziji, u njoj je Snežana mesecima, valjda je logično naslutiti da pričam o posebnoj državi, čak i onda kad ne razumeš pročitano.



Ja sam još u prvom blogu o Indoneziji kada me je napao jer nije razumeo autoironiju i sarkazam zaključila da Jkt ima problem za recepcijom teksta i da ne ume da čita napisano. Čak i kad jasnije ne može da bude, kao što je ispravan naziv jedne države: Papua Nova Gvineja. Kako država Papua Nova Gvineja može da postane zapadna Papua Gvineja, zna samo Jkt.


blogovatelj

Da situacija bude još komičnija, primaš se ko volina, kao da ti je Indonezija očevina.


Znaš kako naš narod kaže: veći katolik i od pape.


blogovatelj

Izvoli pogledati snimak iz 1976. Ako je tako bilo pre 39 godina, šta misliš koliko se promenilo do danas?



Blogi, nisi prikačio snimak, tj. ne vidi se. Daj link pa da otvaramo peške.

EDIT: vidi se
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 01:19 12.07.2015

Re: Tu smo

alselone
Kad odeš u hotel, treba da spavaš sa nožem pod jastukom, ko Veliki Blek.




Kada sam pre par meseci isao u Alzir, dobijem uputstvo za slucaj terorizma, sta da radim ako upadnem u nemire, sta da radim ako me otmu teroristi itd.
Par zanimljivosti:
Pa kaze:

1. Ako te otmu teroristi nikad ih ne gledaj u oci
2. Teroristima nikad ne reci da si ateista. Reci da verujes u nesto vise ali ne znas sta. Moje tumacenje - oni onda pomisle da mogu da te preobrate, pa ti pricaju o Alahu. A biti ateista je verovatno najveca uvreda.
3. Kada biras sobu u hotelu nemoj uzimati prvi i drugi sprat, kao ni vise od 6. Gledam, ajde kapiram za 1. i 2. ali sto ne preko 6. Kaze - domet merdevina protivpozarnih kamiona je 6.
4. Nikad ne lazi teroriste.
5. Izbegavaj da ides u sakou sa kravatom ulicom.
6. Biraj sobu u hotelu dijagonalno od ulaza, posto se automobil bomba obicno zakuca u ulaz hotela. I ovde su stvarno pred ulazom hotela bile neke "strukture" protiv automobila.

itd.

Bas mi je bilo prijatno pre nego sto sam otputovao.


Auh! Ovo bi bio dobar tekst za Alan Ford, kad ne bi bilo istinito.
Svaka tebi čast kako si imao petlju da tamo uopšte odeš znajući sve to
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 01:28 12.07.2015

Re: Tu smo

blogovatelj

Američku nisam video i ne mogu ni da zamislim na šta ona liči.


Sve američke ambasade koje sma ja videla po zemljama kroz koje sam prošla, ličile su na Alkatraz i bile pod stražom kao da se čuva lično Obama unutra.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:42 12.07.2015

Re: Tu smo

blogovatelj
A vi verovatno pričate o indonežanskoj, zapadnoj (nekada holandskoj) polovini koja se zove Irian Jaya.


Kad pričam o geografiji, znam šta pričam.
A pričam o istočnoj polovini ostrva. Ne pričam o Indoneziji, u njoj je Snežana mesecima, valjda je logično naslutiti da pričam o posebnoj državi, čak i onda kad ne razumeš pročitano.
Da situacija bude još komičnija, primaš se ko volina, kao da ti je Indonezija očevina. Napisao sam lepo Papua Nova Gvineja. Ostrvo je Nova Gvineja, država na istoku ostrva je Papua Nova Gvineja.
Izvoli pogledati snimak iz 1976. Ako je tako bilo pre 39 godina, šta misliš koliko se promenilo do danas?







Čitala sam knjigu The Jungle Child o nemačkoj porodici koja se osamdesetih doselila u Zapadnu Papua Gvineju i počela da živi sa jednim plemenom (Fayu) koje je tada prvi put videlo bele ljude. Oba roditelja bili su lingvisti i želeli su da zabeleže njihov jezik. Pleme je još uvek upražnjavalo kanibalizam, muškarci su nasilno odvlačili žene koje žele, puštali 'začarane' da umru u najgorim mukama.... Snimljen je i film koji ni upola nije tako dobar kao knjiga.

jkt2010 jkt2010 09:30 12.07.2015

Re: Tu smo

Snezana Radojicic
jkt2010
Da sam na Snežinom mestu...

Ali nisi. I nikad nećeš ni biti, tako da džaba maštaš

Snežo dušo, ja sam to spavanje po žbunju odradio pre svog 20. rođendana... verovala ti ili ne, to mi uopšte ne nedostaje.

Što si bre na kraj srca? Samo sam ti rekao da umesto u PNG odeš u Sorong i odatle na Raja Ampat - sve ti je to Nova Gvineja. Ako je do recki.

I da umesto na Timor Leste odeš lepo na Flores. Flores je bre i lepši i veći i raznovrsniji. A i ne treba ti viza, prvo za Timor Leste, pa onda još jedna indonežanska, ako se vraćaš u Indoneziju...

Nego, htedoh odavno da te pitam al nekako nikako da stignem od kletvi: kako se desilo da si preskočila Đogđakartu (*) na putu po Javi? Kao da dođeš u Kairo a zaobiđeš piramide... Jel isto iz inata, kao što ćeš da propustiš Raja Ampat ili Flores?

(*) hint: Borobudur
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:03 12.07.2015

Re: Tu smo

jkt2010
Snezana Radojicic
jkt2010
Da sam na Snežinom mestu...

Ali nisi. I nikad nećeš ni biti, tako da džaba maštaš

Snežo dušo, ja sam to spavanje po žbunju odradio pre svog 20. rođendana... verovala ti ili ne, to mi uopšte ne nedostaje.

Što si bre na kraj srca? Samo sam ti rekao da umesto u PNG odeš u Sorong i odatle na Raja Ampat - sve ti je to Nova Gvineja. Ako je do recki.

I da umesto na Timor Leste odeš lepo na Flores. Flores je bre i lepši i veći i raznovrsniji. A i ne treba ti viza, prvo za Timor Leste, pa onda još jedna indonežanska, ako se vraćaš u Indoneziju...

Nego, htedoh odavno da te pitam al nekako nikako da stignem od kletvi: kako se desilo da si preskočila Đogđakartu (*) na putu po Javi? Kao da dođeš u Kairo a zaobiđeš piramide... Jel isto iz inata, kao što ćeš da propustiš Raja Ampat ili Flores?

(*) hint: Borobudur


Jkt, ajde ne pametuj više, stvarno smaraš.

Zato što ne želiš da budeš na mom mestu i što imaš m*** uporno (anonimno) dolaziš i troluješ i ne možeš da se odlepiš.

Šest meseci sam u Indoneziji i moram da izađem iz nje, ok? Naučio si valjda da viza može da se produži do šest meseci.

Kad se budem vraćala iz Timora ići ću na FLores, ok? Možda, a možda i neću, jer mi je više muka od zavrtanja ušiju turistima i nepostojanja cena čak i u državnim radnjama.

Bila sam i u Džogdžakarti i u Borobuduru i pela se na Merapi u umalo i na Ruang koji se sad puši pa već danima ne mogu da odletim odavde. Nisam pisala blog ali sam kačila fotke i objave na FB gotovo svakodnevno. Moj profil je javan i svako može sve da vidi iako nismo 'frendovi'.

Ali i bez FB-a, da si umesto opsesivnih napada na mene (a bez minimuma mentalnog napora da pročitaš šta jeste napisano pa tako previdiš i celo ime države) otvorio moje galerije za koje uredno postavljam linkove to bi video. Ali evo, samo za tebe, ponovo: GALERIJA

Dakle, najpre se obavesti pa prozivaj.

I promeni ton, prestani da đipaš kako vidiš "I" od Indonezije i "S" od Snežana, pa ćemo moći normalno da pričamo.

Inače, vidim da si bio svuda gde mi preporučuješ pošto kačiš tuđe slike.

Mene bi bilo sramota da stalno ispadam glupa u društvu kao ti. Ali zato si valjda i anoniman.


jkt2010 jkt2010 10:50 12.07.2015

Re: Tu smo

nepostojanja cena čak i u državnim radnjama.

Šta je to 'državna radnja'?
Dakle, najpre se obavesti pa prozivaj.

OK, ajde da se obavestim:
da se uspenjem na severozapadni vulkanski masiv Bendugul, na dve hiljade dvesta metara. Na samom vrhu nalazi se hram Pura Luhur Bandugul, jedan od najslikanijih balinežanskih hramova.

Dakle, šta je Bendugul a šta Bandugul i koji ti je i gde je ovaj hram Pura Luhur Bandugul?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 11:04 12.07.2015

Re: Tu smo

jkt2010
nepostojanja cena čak i u državnim radnjama.

Šta je to 'državna radnja'?
Dakle, najpre se obavesti pa prozivaj.

OK, ajde da se obavestim:
da se uspenjem na severozapadni vulkanski masiv Bendugul, na dve hiljade dvesta metara. Na samom vrhu nalazi se hram Pura Luhur Bandugul, jedan od najslikanijih balinežanskih hramova.

Dakle, šta je Bendugul a šta Bandugul i koji ti je i gde je ovaj hram Pura Luhur Bandugul?



Guglaj.
Nemam više vremena za natezanje s tobom.
Iscrpio si sve moje zalihe strpljenja u poslednjih šest meseci.

Ubr, ima jedna stara forumšaka: kad se diskusija prebaci na polje grešaka u kucanju i prozivku zbog nepravilnog navođenja imena po sećanju (jerbo nema neta), onaj ko zbog toga proziva očito nema više argumenata. Što će reći: nakon svih tvojih izlupavanja ti mene prozivaš za nepravilno napisano ime hrama? U jeeeee, pa stvarno me sram bilo. Ali samo ti šopaj po korektorskim greškama, sigurna sam da ih ima mnogo jer uglavnom tipkam sa mobilnog, no ja se povlačim (shodno staroj narodnoj...).
jkt2010 jkt2010 11:37 12.07.2015

Re: Tu smo

Snezana Radojicic
jkt2010
nepostojanja cena čak i u državnim radnjama.

Šta je to 'državna radnja'?
Dakle, najpre se obavesti pa prozivaj.

OK, ajde da se obavestim:
da se uspenjem na severozapadni vulkanski masiv Bendugul, na dve hiljade dvesta metara. Na samom vrhu nalazi se hram Pura Luhur Bandugul, jedan od najslikanijih balinežanskih hramova.

Dakle, šta je Bendugul a šta Bandugul i koji ti je i gde je ovaj hram Pura Luhur Bandugul?

Guglaj.
kad se diskusija prebaci na polje grešaka u kucanju ili navođenju imena po sećanju (jerbo nema neta)

Ma OK bre, evo guglam i vidim samo da vulkan(ski masiv) bendugul/bandugul ne postoji.
Postoji planina Batukaru, tu u tom rejonu.
Da od 'batukaru' stigneš do 'bendugul' i 'bandugul' mora stvarno puno grešaka u kucanju ili sećanju da se napravi.

I taj hram luhur Bandugul isto ne postoji; Tu negde postoji hram (Pura) Ulun Danu Beratan kao i Luhur Batukaru.

Al OK, prihvatam da za ovu tvoju puru i planinu treba neki jači Gugl od ovog mog...
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 12:18 12.07.2015

Re: Tu smo

jkt2010

Ma OK bre, evo guglam i vidim samo da vulkan(ski masiv) bendugul/bandugul ne postoji.
Postoji planina Batukaru, tu u tom rejonu.
Da od 'batukaru' stigneš do 'bendugul' i 'bandugul' mora stvarno puno grešaka u kucanju ili sećanju da se napravi.
Al OK, prihvatam da za ovu tvoju puru i planinu treba neki jači Gugl od ovog mog...


Kako da ne: Bedugul do BeNdugul -- mnogo grešaka - čak jedno slovo!

Mnogo je jadno ovo što radiš. Ali baš jadno.
krkar krkar 14:30 12.07.2015

Re: Tu smo

Mnogo je jadno ovo što radiš. Ali baš jadno.


Pa banuj budalu!
alselone alselone 15:09 12.07.2015

Re: Tu smo

Svaka tebi čast kako si imao petlju da tamo uopšte odeš znajući sve to


Pa moram ti priznati da mi nije bilo svejedno. Bilo mi je malo lakse posto smo stigli i otisli u neki restoran sa domacinima na veceru. Usput sam malo razgledao i delovalo mi je OK okruzenje pa sam se malo iskulirao. Mada sam non stop bio na prstima, ko patuljak ispred pisoara (sto kazu u onom filmu).
krkar krkar 15:47 12.07.2015

Re: Tu smo

1. Ako te otmu teroristi nikad ih ne gledaj u oci
2. Teroristima nikad ne reci da si ateista. Reci da verujes u nesto vise ali ne znas sta. Moje tumacenje - oni onda pomisle da mogu da te preobrate, pa ti pricaju o Alahu. A biti ateista je verovatno najveca uvreda.
3. Kada biras sobu u hotelu nemoj uzimati prvi i drugi sprat, kao ni vise od 6. Gledam, ajde kapiram za 1. i 2. ali sto ne preko 6. Kaze - domet merdevina protivpozarnih kamiona je 6.
4. Nikad ne lazi teroriste.
5. Izbegavaj da ides u sakou sa kravatom ulicom.
6. Biraj sobu u hotelu dijagonalno od ulaza, posto se automobil bomba obicno zakuca u ulaz hotela. I ovde su stvarno pred ulazom hotela bile neke "strukture" protiv automobila.


Ja sa ovim, i još mnogo, mnogo više, živim preko pola života. Navikneš.

Doduše, malo te čudno gledaju kad u civilstvu po navici kreneš da vodiš računa o tako nekim stvarima.
alselone alselone 17:05 12.07.2015

Re: Tu smo

Ja sa ovim, i još mnogo, mnogo više, živim preko pola života. Navikneš.


Verujem. Meni je to bilo prvo putovanje u arapske zemlje. Do tada sam išao samo po Evropi, Severnoj Americi (gde ne treba skoro nikakva obazivost osim normalne, svakodnevne, kao i kod nas) i pešes puta po Južnoj (gde sam više pazio da me ne ujede nešto što ne treba i plašio se više dijareje od kriminala).

I onda odem u zemlju gde i u vrhunskom hotelu postoji uputstvo koje kaže kako treba da pazim na špujunku kad otvaram vrata od sobe, ako je neko od osoblja hotela a ne očekujem ih da zovem na recepciju itd.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:39 13.07.2015

Re: Tu smo


krkar

Doduše, malo te čudno gledaju kad u civilstvu po navici kreneš da vodiš računa o tako nekim stvarima.


Ovo me podsetilo baš na knjigu Jungle child. Pošto je, je l' da, rasla u džungli, Sabine (autorka) navikla je da pre obuvanja cipela, iste izvrne i istrese proveravajući da se unutra nije smestio neki otrovni pauk ili zmija. Kad je u 17-oj otišla u Nemačku da završi školu, živela je u internatu i, naravno, sve drugarice su je čudno gledale kad bi počela da istresa cipele, da zaviruje ispor kreveta, da kači mrežicu... Prošlo je nekoliko godina dok nije uspela da se opusti i odvikne od tih navika.



Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:49 13.07.2015

Re: Tu smo

krkar
Mnogo je jadno ovo što radiš. Ali baš jadno.


Pa banuj budalu!



Nestade ga kako si podviknuo
I p'jana vrana za orla znala.
blogovatelj blogovatelj 04:45 13.07.2015

Re: Tu smo

Pa banuj budalu!


Jok, što da ga banuje? neka cveta hiljadu cvetova, makar bili i tupi.
jkt2010 jkt2010 07:01 13.07.2015

Re: Tu smo

krkar

Pa banuj budalu!

jkt2010 jkt2010 07:03 13.07.2015

Re: Tu smo

Snezana Radojicic
krkar
Mnogo je jadno ovo što radiš. Ali baš jadno.


Pa banuj budalu!



Nestade ga kako si podviknuo
I p'jana vrana za orla znala.




Snezana Radojicic Snezana Radojicic 07:19 13.07.2015

Re: Tu smo

jkt2010
krkar

Pa banuj budalu!





Ovo ne bi priličilo ni najnepristojnijoj deci predškolskog uzrasta. Ovo je vređanje i bedno je da bednije ne može biti.

Neću te banovati, već ću obavestiti moderatora u nadi da ćeš biti banovan sa B92.
jkt2010 jkt2010 07:55 13.07.2015

Re: Tu smo

Snezana Radojicic
jkt2010
krkar

Pa banuj budalu!



Ovo ne bi priličilo ni najnepristojnijoj deci predškolskog uzrasta. Ovo je vređanje i bedno je da bednije ne može biti.

No comment
jkt2010 jkt2010 08:08 13.07.2015

Re: Tu smo

Snezana Radojicic

Neću te banovati, već ću obavestiti moderatora u nadi da ćeš biti banovan sa B92.

Nećeš me banovati ali ćeš me cenzurisati? Gde je moj odgovor na ovo tvoje:
Kako da ne: Bedugul do BeNdugul -- mnogo grešaka - čak jedno slovo!

Ti znaš šta sam ti rekao, pročitala si pre nego što si izcenzurisala; ali si sprečila ostale da vide moj odgovor... evo ga, i ne diraj ga:

Planina/vulkan se zove BATUKARU a ne bedugul, bandugul, bendugul...
Hram se zove (taj na vodi) Pura Ulun Danu Beratan, a ne Pura Luhur Bandugul.

Objavi ponovo, pa slobodno banuj.

Bolje da banuješ nego da cenzurišeš.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:58 13.07.2015

Re: Tu smo

krkar
Mnogo je jadno ovo što radiš. Ali baš jadno.

Pa banuj budalu!

Тако некако.
Као они сморови што се жале на музику, пиће и друштво на журци, али не би да је напусте.
jkt2010 jkt2010 10:40 13.07.2015

Re: Tu smo

Predrag Brajovic
krkar
Mnogo je jadno ovo što radiš. Ali baš jadno.

Pa banuj budalu!

Тако некако.
Као они сморови што се жале на музику, пиће и друштво на журци, али не би да је напусте.

Gde si Brajoviću, kako asfalt? Vruć? Pa duvaj bogamu...
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 11:15 13.07.2015

Re: Tu smo

jkt2010
Snezana Radojicic

Neću te banovati, već ću obavestiti moderatora u nadi da ćeš biti banovan sa B92.

Nećeš me banovati ali ćeš me cenzurisati? Gde je moj odgovor na ovo tvoje:
Kako da ne: Bedugul do BeNdugul -- mnogo grešaka - čak jedno slovo!

Ti znaš šta sam ti rekao, pročitala si pre nego što si izcenzurisala; ali si sprečila ostale da vide moj odgovor... evo ga, i ne diraj ga:

Planina/vulkan se zove BATUKARU a ne bedugul, bandugul, bendugul...
Hram se zove (taj na vodi) Pura Ulun Danu Beratan, a ne Pura Luhur Bandugul.

Objavi ponovo, pa slobodno banuj.

Bolje da banuješ nego da cenzurišeš.


Ne tripuj se opet. Greškom sam obrisala želeći da kliknem na 'obavesti moderatora' pošto nemam iskustva s tim i net je prespor pa brljavi sa učitavanjem. A sad sam te ipak banovala jer si prevršio svaku meru. A i da ti ispunim želju.

P.s. Sad imaš razlog više da pod svim svojim lažnim nikovima nalupaš sebi 'preporuke'.
norden norden 23:34 13.07.2015

Re: Tu smo

Na ulazu u kanadsku ambasadu u Rabatu imaš ogradu od nekih četiri metra, aluminijumsku, tipa tarabe. Osnova ograde je armirani beton od oko metar visine.
Na mestu gde je kapija, ima dvostruka kapija, razmak između jedne i druge je nekih 3-4m. A u tom razmaku, kada ne prolaze vozila, iz zemlje izlazi rotaciono jedan kružni isečak od čelika debljine bar 2cm i podiže se sve gok mu ugao nad zemljom ne bude 45 stepeni, a visina opet 1m, kao i armiranobetonska osnova ograde. Needless to say, kružni luk te rotacione strukture okrenut je ka spolja. Prva kapija takođe ima dodatnu zaštitu od pletene žice, a sa obe strane te kapije su security zgrade, sa obezbeđenjem. Ono detektori, neprobojna stakla, itd. Dakle neželjeno jedino može tenkom da se uđe.


Ovako isto je obezbedjena ambasada USA u Oslu. Mada ne znam da li su se preselili na novu lokaciju gde ce biti opasani ' Kineskim zidom' i deo pod zemljom. Ovo tek toliko za razumevanje uzroka i razloga tolikih predostroznosti.
blogovatelj blogovatelj 02:42 10.07.2015

Stari blogovi

Jedan dan sam bio dokon pa krenem da čitam tvoje blogove od samog početka, jer kao što sam nekada ranije rekao, zapratio sam te tek od Kazahstana.
I vidim da ti je Pajić fan od nultog kilometra do dana današnjeg, pa želim ovom prilikom da mu odam priznanje.
Dobro se podsetih, sad ću da nastavim sa čitanjem starih blogova. Stigao sam bio do Turske, prošao sam Budimca i stigao do dekice o kome si pisala i u knjizi.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 05:46 10.07.2015

Re: Stari blogovi

blogovatelj
Jedan dan sam bio dokon pa krenem da čitam tvoje blogove od samog početka, jer kao što sam nekada ranije rekao, zapratio sam te tek od Kazahstana.
I vidim da ti je Pajić fan od nultog kilometra do dana današnjeg, pa želim ovom prilikom da mu odam priznanje.
Dobro se podsetih, sad ću da nastavim sa čitanjem starih blogova. Stigao sam bio do Turske, prošao sam Budimca i stigao do dekice o kome si pisala i u knjizi.


I ja da mu zahavlim za podršku od nultog km
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:07 10.07.2015

Re: Stari blogovi

Snezana Radojicic
blogovatelj
Jedan dan sam bio dokon pa krenem da čitam tvoje blogove od samog početka, jer kao što sam nekada ranije rekao, zapratio sam te tek od Kazahstana.
I vidim da ti je Pajić fan od nultog kilometra do dana današnjeg, pa želim ovom prilikom da mu odam priznanje.
Dobro se podsetih, sad ću da nastavim sa čitanjem starih blogova. Stigao sam bio do Turske, prošao sam Budimca i stigao do dekice o kome si pisala i u knjizi.


I ja da mu zahavlim za podršku od nultog km


Što bi rekao Cartman: I love you, guys (zamisli, nema plačni smajli u ovom default setu!).

Ali, ako ćemo pošteno, ja sam samo davio komentarima od prvog dana, ima ovde mnogo ljudi koji čitaju i prate isto tako otpočetka, samo neće da blebeću i svadjaju sa se Blogijem kao ja. Tako da deo ovog ordenja, koje sam nesumnjivo zaslužio, ide svima njima. Drš se Snežo!


jennym jennym 20:57 10.07.2015

Re: Stari blogovi

Može meni jedan orden, ta sam.

Sneža mi je otkrila divan jedan svet ljudi koji putuju biciklom po svetu i u njemu sam i ja povremeno dok ugošćavam te ljude preko WS.
Jutros smo ispratili jednog svetskog putnika koji do juče nije čuo za Snežu, a danas već ima solidno znanje o njoj i njenom putovanju, ruti i Putu, opremi, knjigama, blogovima, linkovima...

Baš je lep taj vaš svet, draga Snežo!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 23:12 10.07.2015

Re: Stari blogovi

jennym
Može meni jedan orden, ta sam.

Sneža mi je otkrila divan jedan svet ljudi koji putuju biciklom po svetu i u njemu sam i ja povremeno dok ugošćavam te ljude preko WS.
Jutros smo ispratili jednog svetskog putnika koji do juče nije čuo za Snežu, a danas već ima solidno znanje o njoj i njenom putovanju, ruti i Putu, opremi, knjigama, blogovima, linkovima...

Baš je lep taj vaš svet, draga Snežo!


Divno, ovakve vesti me uvek mnogo obraduju - to da su neki ljudi počeli da otvaraju vrata svojih domova putnicima i da sam delom na to uticala
A sad i meni postaje jasno zašo mi se dešava da me, recimo, usred SIngapura zaustavi Singapurac koji me pozove po imenu i onda se ispostavi da zna skoro sve o meni

Veliki pozdrav, jennym!
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:33 11.07.2015

Re: Stari blogovi

Može meni jedan orden, ta sam.


Može, evo, za tebe zlatna XTR nabla sa topaznom kolajnom (i titanijumskim konusima).
blogovatelj blogovatelj 15:20 11.07.2015

Re: Stari blogovi

zlatna XTR nabla


Šta ti je ovo?
jennym jennym 16:00 11.07.2015

Re: Stari blogovi

Poklonu se u zube ne gleda.
blogovatelj blogovatelj 16:15 11.07.2015

Re: Stari blogovi

Poklonu se u zube ne gleda.


Ma super je poklon, nego bih voleo da znam šta je
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:10 11.07.2015

Re: Stari blogovi

blogovatelj
Poklonu se u zube ne gleda.


Ma super je poklon, nego bih voleo da znam šta je


OVO ti je nabla. Sa velikim N.

(imam ih dve na bicikli: prednju i zadnju. To je ona kategorija opreme koju staviš i zaboraviš na nju).


Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:48 12.07.2015

Re: Stari blogovi

srdjan.pajic
blogovatelj
Poklonu se u zube ne gleda.


Ma super je poklon, nego bih voleo da znam šta je


OVO ti je nabla. Sa velikim N.

(imam ih dve na bicikli: prednju i zadnju. To je ona kategorija opreme koju staviš i zaboraviš na nju).




Oću i ja takav poklon, i ja pratim sebe od samog početka
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:00 12.07.2015

Re: Stari blogovi

Snezana Radojicic
srdjan.pajic
blogovatelj
Poklonu se u zube ne gleda.


Ma super je poklon, nego bih voleo da znam šta je


OVO ti je nabla. Sa velikim N.

(imam ih dve na bicikli: prednju i zadnju. To je ona kategorija opreme koju staviš i zaboraviš na nju).




Oću i ja takav poklon, i ja pratim sebe od samog početka


Japanci su zakon, za sve. Kako prave najbolje kamione i automobile, tako prave i delove za bicikl. Jeste skupo, ali ja evo imam ovakav hub na mom mauntin bajku već desetak godina, nikad ga pipnuo nisam. Imam menjač iste klase, to mora da se očisti (od blata) i podmaže povremeno, ali kad ga jednom podesiš, ne moraš više da ga pipneš. Mada, ok, ja sam skroz druga kategorija bicikliste u odnosu na Snežanu, ono što je predjem za godinu dana no mom bajsu, ona slupa za mesec dana, usput još i dve ili tri knjige napiše i objavi.



Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:56 13.07.2015

Re: Stari blogovi

srdjan.pajic

Japanci su zakon, za sve. Kako prave najbolje kamione i automobile, tako prave i delove za bicikl. Jeste skupo, ali ja evo imam ovakav hub na mom mauntin bajku već desetak godina, nikad ga pipnuo nisam. Imam menjač iste klase, to mora da se očisti (od blata) i podmaže povremeno, ali kad ga jednom podesiš, ne moraš više da ga pipneš. Mada, ok, ja sam skroz druga kategorija bicikliste u odnosu na Snežanu, ono što je predjem za godinu dana no mom bajsu, ona slupa za mesec dana, usput još i dve ili tri knjige napiše i objavi.





Slažem se, Srki, za Japance i kvalitet. Ja sam se u početku baš iscimala sa lošim nablama pa sam 2-3 puta menjala ceo točak zbog njih. Uvek mi je stradavala prednja nabla. Sad imam neku Šimanovu sa industrijskim ležajevima i - da kucnem u drvo - potvrđuje svoju reputaciju.
A što se ovih poređenja tiče - nisam ja uopšte neki parametar za pređene kilometraže. Ja to laganica, da mi pedaliranje ne bi postalo posao koji, kao i većinu poslova koje moraš da radiš, s vremenom počneš da mrziš. Još negde prve godine (e, za par dana su pune 4 na drumu!!!) otkrila sam da je jako važno očuvati taj osećaj želje da radiš baš to što radiš, a to možeš samo ako ti ne presedne.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:35 13.07.2015

Re: Stari blogovi

Snežana

Slažem se, Srki, za Japance i kvalitet. Ja sam se u početku baš iscimala sa lošim nablama pa sam 2-3 puta menjala ceo točak zbog njih. Uvek mi je stradavala prednja nabla. Sad imam neku Šimanovu sa industrijskim ležajevima i - da kucnem u drvo - potvrđuje svoju reputaciju.


Da, ti nosiš većinu tereta na prednjem točku i onda ta nabla prva strada, iako je ona mehanički mnogo prostija od zadnje. Ne znam, sigurno ne treba da se za delove da zadnja para, ali ja sam od onih koji veruju da se za dobre delove i opremu treba ispružiti koliko god možeš. Iako volim da majstorišem, generalno, radije ne bih to da radim, pogotovu što će nešto da mi crkne uvelk na terenu, kad ni nemam sav alat, ni radionicu, ni prodavnicu u blizini. Ali isto tako, ne vredi ni da smlatiš par stotina dolara za dobru nablu, ako imaš neke leve felne. To su majstori odavno provalili, pa sad obično kupiš ceo točak odredjene kategorije, sa već nameštenom nablom, i žicama, i samo kupiš gumu.

Ma, svejedno, ide koliko ide, održavanjem možeš značajno svemu da produžiš životni vek i to je to.

Ovo za kilometražu, pusti, tvoje "laganica" i moje "laganica" se razlikuje za red veličine u predjenim kilometrina. Ja nemam problem sa tim, ustalom, zato mi i delovi duže traju - manje se akaju .






Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana