Nauka| Sport| Zdravlje| Život| Životni stil

Kratak blog o vežbanju

jedi-knight RSS / 11.07.2015. u 21:50

Možda ja nisam prava osoba koja bi trebalo da diskutuje na ovu temu. Previše sam ogorčen, a i u manjini sam.
 
 
U mladosti sam se bavio desetobojem i imao tu čast da predstavljam svoju zemlju koja se tada zvala SFRJ. Možda je ta činjenica, da sam se uspešno takmičio u jednoj izuzetno teškoj sportskoj grani, doprinelo da mi životni poziv bude bavljenje sportskom naukom i praksom. Od mog prvog izlaska pred sportiste kao trenera, prošlo je skoro 26 godina, završio sam neke škole, a edukacijom trenera bavim se poslednjih petnaestak godina. Imao sam tu sreću da delim katedru sa mnogim svetski uvaženim profesorima i da se moji radovi ponegde i citiraju. Imao sam i tu sreću da se družim sa najvećim svetskim trenerima iz različitih sportova, da radim sa mnogim vrhunskim sportistima i da budem strength&conditionig coach u nekim, svetski značajnim, sportskim sredinama. Sve te godine bavljenja sportskom naukom i praksom i to na elitnom nivou, nisu dovoljne da bilo kome dam nekakav praktičan savet bez dubljeg upoznavanja sa konkretnom osobom i problemom. To ne bi bilo ni iskreno ni korektno prema sportisti. Kažem, u manjini sam. Većina mojih "kolega" odmah zna sve.  Slažem se, svako zna da preporuči lek za glavobolju; nekada je i čaša vode dovoljna; ali lekar će barem imati neka pitanja, za svaki slučaj, pa ukoliko mu nešto makar malo bude sumnjivo, poslaće kod specijaliste. 
 
Ne mogu dati neki konkretan savet, ali mogu, iz najbolje namere, dati opšta uputstva  za sve one koji se bave ili planiraju da se bave nekom kretnom aktivnošću ( čitaj vežbanjem ) ili sportom.
 
Naše telo je možda najsavršenije delo prorode, tvorca, vanzemaljaca, koga god. U stanju je da svašta podnese i da se na svašta adaptira; da živi i u ledu i u pustinji; čak i da prilagodi telo stalnim opterećenjima prouzrokovanim načinom života, poslom, sportskim treningom. Nema tog metoda na koji neće izazvati neku adaptaciju. Najbolji dokaz za to su načini treninga ekstremnih sportista, ali i specijalnih jedinica. Sportski trening je i nastao kao potreba da se vojnici bolje pripreme za borbu. Telo ne mora ni da se odmara, ni da unosi hranu, ni da se diše; do jedne određene granice telo će se prilagoditi. Bodi bilderi imaju tela kakva imaju jer opterećuju svoje mišiće ekstremno velikim trenažnim opterećenjima, a uz to se i adekvatno hrane, a neretko uzimaju i lekove namenjene bebama zaostalim u razvoju i to u više hiljada puta uvećanim dozama ( drugo ime za anaboličke steroide ). Njihova tela su se nagomilavanjem mišićne mase, ali i promenama u koštanim strukturama, adaptirala na mehanički stres. Pominjem bodi bilding jer je to najčešća forma vežbanja, čak i na nesvesnom nivou. Odlazak u teretanu je sinonim za trening kod najvećeg broja ljudi, a u teretani se najčešće dižu tegovi usled čega se mišići oblikuju itd. Čak se i trening snage uzima kao metod sa redukciju telesne težine, što je glupost par exellence.   Trener u velikom broju slučajeva nije ni potreban, samo legneš pod teg i dižeš, a i gledaš šta drugi rade. Danas bar ima toliko specijalizovanih časopisa, a i u dnevnim novinama se može naći poneki savet. Tu je i najbolji trener na svetu: jutjub. Svuda se mogu naći informacije kako treba vežbati, ali retko gde možemo naći ono što se inače piše sitnim slovima. Recimo to da mala greška u tehnici, izboru vežbe ili opterećenju može izazvati neželjene neželjene efekte, na primer promene na nekoj od zglobnih struktura, na primer kičmenih pršljenova ili nekih drugih, još osetljivijih, tkiva. Ne kod svih, zato to mnogima i nije bitno. Meni jeste. Najbitnije. Sportski trening treba da unapredi zdravlje, ne da ga naruši.
 
Evo nekoliko činjenica o sportskom treningu:
 
1. Cilj svakog treninga je adaptacija nekog sistema na povećano opterećenje: mišićnog, kardio-vaskularnog, respiratornog...iz ugla trenera, naravno. Iz ugla onog ko trenira to je zdravlje, pobeda, medalja, lepo oblikovano telo...
 
2. Svaki trening je stres za organizam, jer da bi došlo do adaptacije, organizam mora da se podvrgne opterećenju koje je iznad uobičajenih. Dakle svaki trening je narušavanje zdravlja: puls nije normalan, pritisak nije normalan, temperatura nije normalna, vrši se preraspodela krvi pa organi rade u manjem obimu itd.
 
3.  Opterećenja ( vežba i njene karakteristine, kao i doziranje ) moraju biti strogo i individualno određena. Najprostija vežba - upor u ležećem stavu ili sklekovi, ojačaće svaki triceps, ali će kod osobe sa slabim ekstenzorima torakalne kičme biti rizični jer će za posledicu imati povećanu inklinaciju karlice, koja  u lancu neželjenih posledica može dovesti do problema sa lumbalnom kičmom. Šta ćemo s složenijim vežbama? Šta ćemo sa složenijim vežbama koje se izvode sa tegom?
 
3. Svi pozitivni efekti treninga se dešavaju tokom oporavka, dakle mora se veoma pažljivo dozirati. U priručnicima, časopisima i irelevantnim knjigama, ruku na srce, sve piše: toliko serija sa toliko ponavljanja u toliko serija  i sa tom pauzom daje taj efekat. Kod većine, ne kod svih. Kako neko zna da li je većina? Da li treba da postane invalid da bi to saznao? Da li je on statistička greška ili čovek koji je samo želeo da ima lepo telo? Najopasniji su oni kojima je sopstveno iskustvo najjači argument. 
 
4. Nismo svi isti, dakle ne možemo trenirati na isti način i sa istim opterećenjem. Određivanje maksimalnog pulsa po formuli 220 - godine ( a po tome se kasnije određuju zone intenziteta za određene trenažne efekte: npr redukciju masti ) tačna je koliko je tačno da svi nosimo cipele broj 39 ili 43. Nekih 70% će pogoditi, ostalih 30% ne. Dakle imate 70% šansi da trenirate u pravom intenzitetu ako dozirate preko pulsa. 
 
5. Imamo samo jedno telo u ovom životu. Valja ga čuvati, a najbolje ćemo ga čuvati tako što nećemo svakome da ti da nam ga menja.
...
 
Naše telo je čudesno. U stanju je da se adaptira na svašta. Neki treneri ne dalju sportistima da piju vodu, neki doziraju po boji kože lica, neki zastupaju princip "što više to bolje", neki smatraju da telo treba mučiti i svi mogu da budu u pravu. 
Ali samo kratkoročno. 
Cena loše doziranog ili loše određenog treninga ne mora se platiti odmah. Najčešće se plaća u poznijem životnom dobu. Ja imam 45 godina i uništena kolena i stopala. Ima dana kada jedva hodam i plašim se da ću se uskoro družiti sa štapom. A sa 25 sam leteo. Moj trener je bio ( i hvala bogu jeste ), obrazovan, inteligentan i veoma posvećen. Šta ćemo sa super kul fensi samoreklamerima, a njih je najviše. Pojedini estradni treneri, stalni učesnici zabavnih programa i dežurni savetodavci su potpuni ignoranti, ali kome je to važno kada tako lepo pričaju i dobro izgledaju. Kome je važno šta će boleti posle pedesete i ko će taj bol povezati sa tamo nekim povremenim odlascima u teretanu. 
Kao što rekoh, možda ja i nisam prava osoba da diskutuje na ovu temu. Previše sam ogorčen time da svako sebe može da naziva trenerom i da utiče na vaše telo. Ponekad taj uticaj može biti efiasan, može dati rezultate, ali ponekad može imati i teške posledice.
Moje je da vas upozorim. 
 

 
 
 
 


Komentari (104)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr M Dr M 22:17 11.07.2015

Naprotiv...

baš si prava osoba.
I, žao mi je što si u manjini ali nisi Ti kriv.
Krivi su oni koji neobaveštenu populaciju teraju u ekstreme. Proklete pare!
jedi-knight jedi-knight 22:30 11.07.2015

Re: Naprotiv...

Naprotiv...
baš si prava osoba.
I, žao mi je što si u manjini ali nisi Ti kriv.
Krivi su oni koji neobaveštenu populaciju teraju u ekstreme. Proklete pare!


Potrebno je samo uvesti malo reda. Većina formi vežbanja su bezbedne, ali opet ne sme se dozvoliti svakome da ih sprovodi. Postoji zakon, ali se baš i ne sprovodi
emsiemsi emsiemsi 09:15 12.07.2015

Re: Naprotiv...

jedi-knight
Naprotiv...
baš si prava osoba.
I, žao mi je što si u manjini ali nisi Ti kriv.
Krivi su oni koji neobaveštenu populaciju teraju u ekstreme. Proklete pare!


Potrebno je samo uvesti malo reda. Većina formi vežbanja su bezbedne, ali opet ne sme se dozvoliti svakome da ih sprovodi. Postoji zakon, ali se baš i ne sprovodi

Само ти пиши !
Када могу да пишу којекакви лудаци, што да не пишеш и ти.
ПС. Успут --- одох да прошетам мојих 20 км (додуше, суботњих), таман да се вратим док почне Ноле на Вимбледону.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:21 11.07.2015

Znak da si živ :)


Ja imam 45 godina i uništena kolena i stopala. Ima dana kada jedva hodam i plašim se da ću se uskoro družiti sa štapom.


Ja imam 43, iskače mi desni članak, levo rame ume obiljno da prezupči, a o levom kolenu da ne pričam.

No kao uteha mi dođu reči mog instruktora penjanja/alpinizma negde kada je imao godina kao ja, spavali mi na nekim stenama na Prokletijama, na Grbajskom zastanu, bukvalno sama granica sa Albanijom, ono jes sama ta polica relativno ravna, al brate nažuljaš i želudac na tom kamenu u toku noći. Elem, ustajemo a stavlja on zavoj na rame, na koleno itd. ...bukvalno se sastavlja.
I veli:
"Znaš kako, u mojim godinama kada se probudiš i ništa te ne boli -- to znači da si mrtav"

Zazam se naravno, odličan ti je tekst , nisam ovim imao nameru da negiram to što si napisao, naprotiv.
jedi-knight jedi-knight 22:33 11.07.2015

Re: Znak da si živ :)

Ja imam 43, iskače mi desni članak, levo rame ume obiljno da prezupči, a o levom kolenu da ne pričam.


Znaš me, znam te
docsumann docsumann 00:36 12.07.2015

Re: Znak da si živ :)


uslovnom srećom, sem povremeno upaljenih ramena nemam ozbiljnije tegobe.
a i ona su mnogo bolje nego kad sam posljednji put, upravo zbog njih, morao da batalim težinske treninge.
vjerujem i da će mi nedavne modifikacije koje sam uveo u trening dodatno popraviti tu sliku.
inače, ostatak tijela mi je gotovo netaknut, sem što mi ponekad lijevi ručni zglob "sjevne".

ovo napominjem jer su mi trerninzi i dalje prilično heJvi, mada sa godinama sve više povećavam broj ponavljanja, a smanjujem težine.

dosta je bilo mladalačkog kurčenja i dokazivanja koznačega koznakome.
jedi-knight jedi-knight 06:44 13.07.2015

Re: Znak da si živ :)

ovo napominjem jer su mi trerninzi i dalje prilično heJvi, mada sa godinama sve više povećavam broj ponavljanja, a smanjujem težine.


Docs, može jedno pitanjce? Koliko zgibova možeš da uradiš i radiš li ih uopšte?
princi princi 09:14 13.07.2015

Re: Znak da si živ :)

jedi-knight
ovo napominjem jer su mi trerninzi i dalje prilično heJvi, mada sa godinama sve više povećavam broj ponavljanja, a smanjujem težine.


Docs, može jedno pitanjce? Koliko zgibova možeš da uradiš i radiš li ih uopšte?

Evo ja umesto docsa: kad radim zgibove, radim ih u superserijama sa sklekovima, po 15 (z)+30 (s), 5-7 superserija, kako kada.
docsumann docsumann 11:43 13.07.2015

Re: Znak da si živ :)

jedi-knight
ovo napominjem jer su mi trerninzi i dalje prilično heJvi, mada sa godinama sve više povećavam broj ponavljanja, a smanjujem težine.


Docs, može jedno pitanjce? Koliko zgibova možeš da uradiš i radiš li ih uopšte?


ne radim zgibove, upravo iz razloga prevencije povrijeda, pošto bi moja tjelesna težina bila poveći stres za tetive.
radim vučenje na lat mašini koju smo napravili na poslu i koja uz nekoliko bućica predstavlja sav moj ekvipment

koristim paralelni i široki hvat (prednji), a opterećenje podižem max na 110kg. vrlo rijetko na 120 (za 6-7 ponavljanja)

mada, kad si me već pitao možda se istestiram, pa javim.
highshalfbooze highshalfbooze 22:26 11.07.2015

Vrhunski sport nije zdrav

9 godina sam stariji od tebe, imam dva uništena pršljena u kičmi i trnjenje nogu i stopala. Mogu da se smatram srećnim u odnosu na neke prijatelje koji više nisu živi. Sreća da se nisam bavio sportom kao senior.
jedi-knight jedi-knight 22:32 11.07.2015

Re: Vrhunski sport nije zdrav

Vrhunski sport nije zdrav
9 godina sam stariji od tebe, imam dva uništena pršljena u kičmi i trnjenje nogu i stopala. Mogu da se smatram srećnim u odnosu na neke prijatelje koji više nisu živi. Sreća da se nisam bavio sportom kao senior.


Ne mora da bude tako, ali na žalost jeste. I uzrok svemu je baš neadekvatan način treninga
highshalfbooze highshalfbooze 00:03 12.07.2015

Re: Vrhunski sport nije zdrav

Nije samo trening problem.
Ima jedna američka studija koja tvrdi da je mogućnost srčanog udara sa smrtnim ishodom u roku od 20 minuta adekvatna broju maksimalnih napora organizma u toku života. Sad, ne znam kako beše tabela, ali kad sam nešto računao kolko puta mi je pao mrak na oči i svetlaci muvali po glavi, čini mi se da sam na 60% mogućnosti.
Vrhunski sport jednostavno nije zdrav, bez obzira na trenenig, jer se uvek traži više od organizma. Da bi dobio još više vazduha, plućno krilo gura srce u stranu da bi imalo mesta da se širi. Šta je tu zdravo?
jedi-knight jedi-knight 07:07 13.07.2015

Re: Vrhunski sport nije zdrav

Vrhunski sport jednostavno nije zdrav, bez obzira na trenenig, jer se uvek traži više od organizma. Da bi dobio još više vazduha, plućno krilo gura srce u stranu da bi imalo mesta da se širi. Šta je tu zdravo?


Vrhunski sport nije zdrav, slažem se, ali ovo sa plućima ne stoji baš. Respiratorne funkcije se ne podižu ( samo ) prostim uvećavanjem zapremine udahnutog-izdahnutog vazduha. Disajni volumen ( zapremina udahnutog vazduha u toku jedne minute, može se povećati i bez uvećanja organa za disanje.
Prvo: velika većina ljudi ne ume da pravilno diše; diše uglavnom gornjim partijama , tj koriste samo gornju trećinu pluća. Ni ne pune pluća do kraja. Obične vežbe disanja rešavaju ovaj problem, na primer "trbušno" disanje
Drugo: Specifičnim vežbama mogu se ojačati mišići "udisači/izdisači" koji se nalaze u međurebarnim prostorima. Kod većine ljudi oni su neaktivni, a diše se ramenima...
Treće: efikasnost disanja zavisi od sposobnosti krvi da prenese kiseonik do aktivnih mišića. To svojstvo se zove VO2 max ( maksimalna potrošnja kiseonika ) i označava zapreminu O2 koju je krv u stanju da transportuje. Džaba ronilačka pluća kada nema hemoglobina.
...

Programi aerobnog vežbanja bi obavezno trebalo da sadrže vežbe disanja
AlexDunja AlexDunja 22:33 11.07.2015

hvala za tekst

preporučiću ga deci,
oni treniraju irski step, koji nije sport, ali,
kao da jeste. srećom nemaju treninge u teretani,
ali imaju kondicione nedeljno, i jako im je zahtevna igra za
zglobove, kolena naročito.
ja ne treniram, samo pešačim i dobra sam, zasad,
ništa me ne boli i ono, zdrava ko dren:))
jedi-knight jedi-knight 22:35 11.07.2015

Re: hvala za tekst

ja ne treniram, samo pešačim i dobra sam, zasad,
ništa me ne boli i ono, zdrava ko dren:))




angie01 angie01 23:45 11.07.2015

Re: hvala za tekst

jedi, sad moram i ovaj blog da posaljem drugarici:))...jer sam joj, od kada ima probleme sa kicmom i kukom, stalno drobila da su to verovatno posledice neadekvatnog vezbanja za njeno telo,...koje je dok je bilo mlado izdrzavalo nametnute napore i tempo, a sada pokazuje posledice onoga sto je kroz godine 'zapamtilo'.

meni to lici na razvlacenje gumice, npr- metaforicno, a i bukvalno, ti da bi gumicu odrzao elasticnom, ti je povremeno razvalcis do neke sirine, inace bi se vremenom zgrcila i slepila, kao i ljudsko telo, ako ne vezbas, ali ako je razvlacis vise i sire nego sto su njene 'mogucnosti', ona ce ili da se otrombelji, ili da pukne.
jedi-knight jedi-knight 07:08 13.07.2015

Re: hvala za tekst

Re: hvala za tekst
jedi, sad moram i ovaj blog da posaljem drugarici:))




meni to lici na razvlacenje gumice, npr- metaforicno, a i bukvalno, ti da bi gumicu odrzao elasticnom, ti je povremeno razvalcis do neke sirine, inace bi se vremenom zgrcila i slepila, kao i ljudsko telo, ako ne vezbas, ali ako je razvlacis vise i sire nego sto su njene 'mogucnosti', ona ce ili da se otrombelji, ili da pukne.


Odlično poređenje
docsumann docsumann 23:42 11.07.2015

pa mi smo generacija ;)


manje-više sve se sa tobom slažem.

no, čini mi se da je ovo

Najopasniji su oni kojima je sopstveno iskustvo najjači argument.


na mene adresirano, te moram da odgovorim.

ne mislim da je moje iskustvo najjači argument, a ne znam ni za šta.

prije svega moje iskustvo je sublimacija mnogih tuđih iskustava, i nažalost mojih ličnih. to nažalost se odnosi na ranjivost mojih ramena, koju sam zaradio kao mlad i neiskustan vježbač koji se upravo slijepo pridržavao tekstova iz bb časopisa.

s današnjim iskustvom, teško da bih to sebi napravio.

drugo, ne radim ni kao gym instruktor ni kao trener. iako znam o bb treningu mnogo više od onih koje sam u toj funkciji sretao po teretanama, pa čak i onih koji su imali diplome sa difa.

bb je čudan fah, više empirijski nego teorijski izgrađen sistem treninga.

moj angažman se ograničavao na to da mlađe vježbače ispravim ako vidim da pogrešno izvode
vježbe, eventualno da im dam poneki savjet ako me sami pitaju i to je sve.

ovdje na blogu sam davao samo uopštene savjete. nikad gotove formule i čarobne sisteme.

pri tome sam uvijek skretao pažnju na opasnost od povrijeđivanja. o tome upravo govore i prvi i drugi nastavak bloga Rame Za Plakanje.
docsumann docsumann 00:07 12.07.2015

Re: pa mi smo generacija ;)


još malo o specifičnosti bb i powerlifting treninga.

za razliku od mnogih drugih sportova u bb-u i pl-u sportista treninge sprovodi praktično bez trenera.
obično ga u osnovne tajne uvede neki stariji kolega ili lik iz teretane u kojoj vježba.

autobiografije najvećih bb šampiona Arnolda, Li Hejnija, Roni Kolemana, ili pak powerlifting legendi Ed Coena, Bil Kezmaera, govore upravo o tim početničkim lutanjima, eksperimentisanjima, grješenjima.
vjerovatno je puka sreća što se nisu ozbiljnije osakatili u tim godinama.

i to, u tim krugovima, tako funkcioniše do dan danas.
eventualno, ako pređeš u profesionalce, gdje počnu da se vrte ozbiljnije pare od sponzora iz industrije suplemenata, angažuješ nekog od svega par trenera (Džordž Farah, Čarls Glas) koji su u stanju da takmičarima obezbjede extra kvalitet koji im omogućuje ulazak u sam profi vrh.

no, tek je profi bb nezdrava aktivnost. gotovo kao biciklizam

čuvena bb maksima, iza koje se krije mnogo i tvrdoglavosti i sujete glasi - svako sam najbolje poznaje svoje tjelo.

no, tu mnogi zaboravljaju obavezni aneks - ali tek nakon godina i godina treninga i eksperimentisanja.
jedi-knight jedi-knight 07:17 13.07.2015

Re: pa mi smo generacija ;)

pa čak i onih koji su imali diplome sa difa.


DIF je godinama bio fakultet za oslobađanje od vojske, ali i stecište avanturista i onih koji ništa drugo nisu mogli da upišu. Drugo, DIF je Fakultet za fizičko vaspitanje ( sada je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja ). Na zapadu, to su više škole gde se obrazuju budući učitelji. Ovo o čemu ja pričam je posebna nauka koja se zove kineziologija, ali tu su još i biomehanika, exercise physiology, motorna kontrola itd. Govorim o ozbiljnim naučnim disciplinama, ne o vikend kursevima nakon kojih dobiješ ćagu da radiš u teretani. Uopšte ne sumnjam da znaš više, čak i od ogromne većine fitnes instruktora i trenera koje nalazimo po tereatanam. Pa tvoji kapaciteti i potencijali su nama na blogu veoma poznati i uvažavani
Gospodja Klara Gospodja Klara 10:00 13.07.2015

Re: pa mi smo generacija ;)

nauka koja se zove kineziologija, ali tu su još i biomehanika, exercise physiology, motorna kontrola itd


Probaj ovo da pomeneš fizijatrima i fizioterapeutima... Moje iskustvo nudi dve vrste odgovora: patrijarhalno pokroviteljski snajka-opusti-se-mnogo-brate-čitaš gluposti-manir (primenjuju ga muški eksperti), i onaj koji dobijem od žena (vidi-kako-čudan-insekt-a-govori-kineski-uh-moram-sutra-kod-frizera, i njegova podvrsta ''možda je vaš problem psihološke prirode...'')

Jedan vrač sa odličnom reputacijom, a prilično neposredan, mi je čak rekao: ''srce moje, ti si najebala, biće još gore, ali ja ću da te popravim do proleća.'':))))

Obrni okreni, dobiješ džedajski tretman (izgađaju te laserskim mačevima) i ispostave račun.

EDIT: Plivanje je takođe jedna od spornih magijskih praksi, koplja se lome između opcija plivanjeplivanjeisamoplivanje! i plivanje ni-ka-ko!!!
princi princi 10:02 13.07.2015

Re: pa mi smo generacija ;)

srce moje, ti si najebala, biće još gore, ali ja ću da te popravim do proleća

:)))))))))))), Кларо, будиш најбоље у људима.
nikvet pn nikvet pn 10:14 13.07.2015

Re: pa mi smo generacija ;)

Gospodja Klara
Jedan vrač sa odličnom reputacijom


Gospodja Klara Gospodja Klara 10:21 13.07.2015

Re: pa mi smo generacija ;)

Кларо, будиш најбоље у људима.


Jbt, hoće da mi ubiju elan vital.
Možda bi to bila usluga čovečanstvu doduše:))).
princi princi 10:24 13.07.2015

Re: pa mi smo generacija ;)

Gospodja Klara
Кларо, будиш најбоље у људима.


Jbt, hoće da mi ubiju elan vital.
Možda bi to bila usluga čovečanstvu doduše:))).

Кренули кашиком на багер.
Gospodja Klara Gospodja Klara 10:31 13.07.2015

Re: pa mi smo generacija ;)

кашиком на багер.


Vežba koju sam dobila (''batali te statičke, to ti je ništa, ti Moraš da Nabaciš Masu'') je bila otpr. to - uzmi sad lepo kašiku u levu ruku i podvuci pod ovaj bagerčić ovde, diži polaaako - udah - i spuuštaj - izdah - pazi na disanje, to je ključno!:)))
octopus octopus 00:23 12.07.2015

iskustvo

Moje malo iskustvo, sport oduvek. Uostalom tamo gde sam rastao i u to vreme lopta je bila glavna zanimacija. Dobro i poneka knjiga. Posle sam od srednje škole pa na fakultetu i posle igrao odbojku i to relativno uspešno više o 10 godina.

Zatim tenis rekreativno neko vreme , a glavi sportovi odavno su trčanje polumaratona i koji maraton te bicikl najmanje 3000 kilometara godišnje. Teretana ne često ,da se održi mišićna snaga. Da i skijanje kad god mogu.

Obzirom na imam 57 godina mogu biti zadovoljan svojim formom. Ništa me ne boli, ne umaram se , dobro se osećam. Jedino sam pre desetak dana pao sa bicikla pri 30 km ma sat, razbio se kao zvečka.

Dobro, ne pijem alkohol niti pušim što je po meni jako bitno. Sad u ovim godinama imam dovoljno iskustva da sam sebi napravim plan priprema za svaki polumaraton i da osmislim povremene duže vožnje biciklom, a to je oko 150 do 200 km po danu. Pošto sam lekar snalazim se u hidrataciji i ishrani u raznim periodima aktivnosti.

Imao sam sreće da su mi treneri dok sam igrao odbojku bili uglavnom inteligentni ljudi poznavaoci ne samo sporta kojim smo se bavili nego su imali širu sportsku filozofiju ( ma šta to značilo ) te sam svoje kakvo takvo znanje pokupio i od njih. Da se razumemo, ja sam više od 20 godina rekreativac, trčanje, bicikl, skijanje, to je ono što me ispunjava i što mi je hobi.

Naravno i dalje učim što preko neta, zatim dobijam Runners world sjajan magazin o trčanju prava riznica iz koje se može mnogo toga naučiti. Opet kad čujem neke samozvane šta sve savetuju muka da me uhvati. Ja svima iznosim svoje lično iskustvo kad me pitaju za trčanje, bicikl, ishranu. Ne plediram da se bavim couchingom, za to postoji struka.

Tekst, po dobrom običaju autora pogađa suštinu, šteta što nije duži. Malo smaram svojim iskustvima, ali o ovoj temi imam isto mišljenje kao i jedi - knight.

Šteta što češće ne pišete na o ovim temama, meni je jako zanimljivo. Malo se udaljimo od Greexita, da ne pominjem domaće političke teme.


docsumann docsumann 00:38 12.07.2015

Re: iskustvo

Ja svima iznosim svoje lično iskustvo kad me pitaju za trčanje, bicikl, ishranu



pa bilo bi i šteta da to s nekim ne podjeliš
Kazezoze Kazezoze 10:36 12.07.2015

Re: iskustvo

kod mene je održavanje fizičke kondicije usko povezano sa duhovnim radom na sebi, tako da nemam probleme sa kojim se susreću oni koji se isključivo bave telesnim izgledom, bilo profesionalnim bavljenjem sportom, bilo zbog neke svoje lične namere da izgledaš bolje od drugih.

docsumann docsumann 20:16 12.07.2015

Re: iskustvo

Kazezoze
kod mene je održavanje fizičke kondicije usko povezano sa duhovnim radom na sebi, tako da nemam probleme sa kojim se susreću oni koji se isključivo bave telesnim izgledom, bilo profesionalnim bavljenjem sportom, bilo zbog neke svoje lične namere da izgledaš bolje od drugih.


jedna od najupečatljivijih spoznaja (uvida) koje sam doživio na dmt-ju je da smo mi samo mantalna tvar. čista misao, bez ikakve tjelesnosti.
tijelo, organi, mišići, samo su utisak, predstava koja se odigrava u duhu.

naravno, kao i sve drugo što tamo doživiš, to te baš žestoko (za)pljusne po glavi.
taj trenutak kad zaista osjetiš da postojiš samo kao psihički entitet je totalno mindblowing.

pa, opet, s ove strane glave, imaš to jebeno tijelo, i moraš nešto s njim da učiniš.

i tako, dižem ti ja te tegove za koje znam da ne postoje. a teški do zla boga
jedi-knight jedi-knight 07:24 13.07.2015

Re: iskustvo

Šteta što češće ne pišete na o ovim temama, meni je jako zanimljivo. Malo se udaljimo od Greexita, da ne pominjem domaće političke teme.


Potrudiću se da češće objavljujem tekstove na ovu temu, a uskoro će i knjiga
docsumann docsumann 14:05 13.07.2015

Re: iskustvo

jedi-knight
Šteta što češće ne pišete na o ovim temama, meni je jako zanimljivo. Malo se udaljimo od Greexita, da ne pominjem domaće političke teme.


Potrudiću se da češće objavljujem tekstove na ovu temu, a uskoro će i knjiga


eto nama povoda da popijemo po koju

ajde, jedva čekam
jedi-knight jedi-knight 14:21 13.07.2015

Re: iskustvo

Re: iskustvo
jedi-knight
Šteta što češće ne pišete na o ovim temama, meni je jako zanimljivo. Malo se udaljimo od Greexita, da ne pominjem domaće političke teme.


Potrudiću se da češće objavljujem tekstove na ovu temu, a uskoro će i knjiga


eto nama povoda da popijemo po koju

ajde, jedva čekam


Šta će nam povod

docsumann docsumann 14:48 13.07.2015

Re: iskustvo

jedi-knight
Re: iskustvo
jedi-knight
Šteta što češće ne pišete na o ovim temama, meni je jako zanimljivo. Malo se udaljimo od Greexita, da ne pominjem domaće političke teme.


Potrudiću se da češće objavljujem tekstove na ovu temu, a uskoro će i knjiga


eto nama povoda da popijemo po koju

ajde, jedva čekam


Šta će nam povod



da ne ispadnemo alkoholičari
princi princi 10:38 12.07.2015

Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

treba pomoći ljudima znanjem, iskustvom da shvate sebe, svoje potrebe i svoje mogućnosti.
docsumann docsumann 10:45 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

princi
treba pomoći ljudima znanjem, iskustvom da shvate sebe, svoje potrebe i svoje mogućnosti.


daa. ljudi će i dalje ići u teretanu, obavješteni ili neobavješteni o mogućim rizicima. neznanje ih neće spriječiti da vježbaju.
veliki procenat je čak spreman da dodatno rizikuje koristeći stimulativmna sredstva.

osnove pravilnog treninga (izvođenje, doziranje, odmor, ishrana) je neki minimum s kojim bi trebali da se upoznaju prije nego što započnu bilo kakav trenažni proces.
princi princi 10:53 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Pa da. Fiskultura narodu. Ja sam radikalni antielitista u bilo čemu, a pogotovu u domenu fizičke kulture, :).
docsumann docsumann 11:03 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

princi
Pa da. Fiskultura narodu. Ja sam radikalni antielitista u bilo čemu, a pogotovu u domenu fizičke kulture, :).


ja sam hardkorovac, a pogotovo što se tiče weightliftinga

srdjan.pajic srdjan.pajic 16:49 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

osnove pravilnog treninga (izvođenje, doziranje, odmor, ishrana) je neki minimum s kojim bi trebali da se upoznaju prije nego što započnu bilo kakav trenažni proces.


To, i lekarski pregled, što je i džedaj ranije ovde preporučivao.

I uvek treba bili malo skeptičan, jer niti lekari-treneri znaju sve, čak i kad imaju ćagu, a ni drugari koji se bave sportom mnogo godina pa hoće da posavetuju. Loše navike se jako lako zapate, pogotovu u sportovima koji se upražnjavaju dobar deo bez ičijeg nadzora, i često ni onaj koji je godinama u nekom takvom sportu to i ne zna.

Stvarno uživam u tvojim i džedajevim tekstovima, i ovoj vašoj maloj medjusobnoj diskusiji. I ne bih imao problema da pitam bilo kog od vas za savet, iako se sportom bavim skroz rekreativno, a weight liftingom skoro uopšte ne. Sem ako se u weight lifting ne računa nosanje derišta u rancu po okolnim brdima (zovite me Hodor).




docsumann docsumann 17:11 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

često ni onaj koji je godinama u nekom takvom sportu to i ne zna.


upravo! lično, stalno učim, i naučim ponešto novo, i pored tri decenije druženja s tegovima.

a već jedno 3-4 puta sam mjenjao svoje koncepcijske paradigme treninga.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 18:14 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

srdjan.pajic
o se sportom bavim skroz rekreativno, a weight liftingom skoro uopšte ne. Sem ako se u weight lifting ne računa nosanje derišta u rancu po okolnim brdima (zovite me Hodor).





Na sreću sad je već prerasla kapacitet ranca, pa trčkara okolo. Al sam izlazak na Hridsko jezero, sa sve njom u rancu dobro upamtio :)
angie01 angie01 18:17 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

vrabac_u_steni


divna slika!
docsumann docsumann 18:18 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

vrabac_u_steni
srdjan.pajic
o se sportom bavim skroz rekreativno, a weight liftingom skoro uopšte ne. Sem ako se u weight lifting ne računa nosanje derišta u rancu po okolnim brdima (zovite me Hodor).



Na sreću sad je već prerasla kapacitet ranca, pa trčkara okolo. Al sam izlazak na Hridsko jezero, sa sve njom u rancu dobro upamtio :)



već godinama ne radim benč.

alternativa su mi sklekovi sa opterećenjem. u najtežoj seriji bratanić od cca 80 kg legne preko mene.
ukupno, uz moju kilažu, to je nekih 215kg. rekord - 10 ponavljanja.
docsumann docsumann 18:19 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

angie01
vrabac_u_steni


divna slika!



epska
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 18:25 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

docsumann


alternativa su mi sklekovi sa opterećenjem. u najtežoj seriji bratanić od cca 80 kg legne preko mene.
ukupno, uz moju kilažu, to je nekih 215kg. rekord - 10 ponavljanja.


brate, ti si stvarno Hodor

docsumann docsumann 18:29 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

vrabac_u_steni
docsumann


alternativa su mi sklekovi sa opterećenjem. u najtežoj seriji bratanić od cca 80 kg legne preko mene.
ukupno, uz moju kilažu, to je nekih 215kg. rekord - 10 ponavljanja.


brate, ti si stvarno Hodor



ma, ložana klasična.

da ne kažem nešto teže.




a poslije se čudim što me ramena bole
princi princi 18:32 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Sine, tebi bratanac teži od mene!
princi princi 18:34 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Vrabac, slika epska. Sjajna.
docsumann docsumann 18:41 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

princi
Sine, tebi bratanac teži od mene!


15 god. oko 185cm.

lijep k'o slika

a pametan na strika
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:43 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Na sreću sad je već prerasla kapacitet ranca, pa trčkara okolo. Al sam izlazak na Hridsko jezero, sa sve njom u rancu dobro upamtio :)


Moja je skoro prerasla moj kapacitet...



angie01 angie01 22:28 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Moja je skoro prerasla moj kapacitet...


koja smizla,...bogami, ti i vrabac imate ozbiljne sanse da se orodite,...ono, jednog dana se negde sretnu sin i cera i krenu pricu, e, je l znas da se secam kad me cale nosao na ledjima po nekim vrletima, sta i tebe, pa i mene je moj,...a koji si ti ranac imao,aaa, taj nije los, moj prvi je bio,...
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:47 12.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

angie01
Moja je skoro prerasla moj kapacitet...


koja smizla,...bogami, ti i vrabac imate ozbiljne sanse da se orodite,...ono, jednog dana se negde sretnu sin i cera i krenu pricu, e, je l znas da se secam kad me cale nosao na ledjima po nekim vrletima, sta i tebe, pa i mene je moj,...a koji si ti ranac imao,aaa, taj nije los, moj prvi je bio,...


Pazi Anđo, tolerantni smo mi ljudi, ako devojke budu tog opredeljenja, kog đavola mi ima da se mešamo...

srdjan.pajic srdjan.pajic 00:04 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

vrabac_u_steni
angie01
Moja je skoro prerasla moj kapacitet...


koja smizla,...bogami, ti i vrabac imate ozbiljne sanse da se orodite,...ono, jednog dana se negde sretnu sin i cera i krenu pricu, e, je l znas da se secam kad me cale nosao na ledjima po nekim vrletima, sta i tebe, pa i mene je moj,...a koji si ti ranac imao,aaa, taj nije los, moj prvi je bio,...


Pazi Anđo, tolerantni smo mi ljudi, ako devojke budu tog opredeljenja, kog đavola mi ima da se mešamo...



Tačno. A i kao i svaki otac ženskog deteta, radije bih da mi se ćera smuca sa nekim, ili nekom, svejedno, po planinama, Prokletijama, Šrkrčkim jezerima i Nevideo kanjonima, nego da šmrče koku ili meth na žurkama, u društvu sitnih kriminalaca sa audijima tipa A8.

EDIT: Vrabac, odlična ti fotka, vidi se duša u nosu, skroz te razumem. Ova moja mala juče uzela da još i zajebava: imitira me kako dahćem u uhćem tegleći je uzbrdo.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:08 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

srdjan.pajic

Moja je skoro prerasla moj kapacitet...


Pa da, to je to, negde oko 20 kg a i ti rančevi imaju otprilike taj kapacitet (konkretno moj Dojter je do 23). Mislim, vukljao sam ja (a verujem i ti) dosta veče težine po brdima al sam bio mlađi i u daleko boljoj kondiciji.

Zato i spominjem taj uspon do Hridskog jezera na Prokletijama pre tri godine, za razliku od one slike koja je napravljena godinu i nešto dana ranije, tada je već imala oko 20 kg, a plus sam ja u međuvremenu nabacio 10 kila (ne, nisu mišići bili u pitanju ) i nisam se mrdnuo od monitora i tastature godinu dana. A bogami, ima da se savlada lep uspon po ne baš lakom terenu.

No, već sledeće godine (pre dve godine) na Durmitoru to je izgledalo ovako:





Kažem ti, taj momenat kad krene da trčkara okolo dođe stvarno kao olakšanje
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:13 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Kažem ti, taj momenat kad krene da trčkara okolo dođe stvarno kao olakšanje


Hebote, jedva čekam taj momenat! Oće ona da trčka i sad, nego je baš mala. Ne bojim se toliko da će negde da se strmekne, a tad i biram pitome staze, nego nadje neki kamen ili travku i tu može da sedi pola sata i igra se, od hajka onda nema ništa. A i boji se malo kučića, baš ih ima na stazi i stalno moram da je sklanjam.
angie01 angie01 00:15 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

imitira me kako dahćem u uhćem tegleći je uzbrdo.


evo i nastavka dijaloga za neku godinu,..e, a znas kako je moj cale gubio dah dok me nos'o, sve kao nije mu nista, a dise ovako-pa imitira-zajedno se smeju, onda mali vrabac kaze-ma nije to nista, i moj nije bas lako mogao uzbrdo, i sve dise na kratko, ovako- imitira- a ja masem nozicama i uzivam- smizla se kikoce i kaza- i ja i ja:)
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:15 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

srdjan.pajic


EDIT: Vrabac, odlična ti fotka, vidi se duša u nosu, skroz te razumem. Ova moja mala juče uzela da još i zajebava: imitira me kako dahćem u uhćem tegleći je uzbrdo.


Ma meni svojevremeno bilo najbolje ka je skinem sa leđa onako sav zajpuren a ona kaže: "U al sam se umoVila...".

Inače, ne znam kako je kod tebe, al ova moja obožavala da spava u rancu, prvih pola sata do sat, kao nešto čantra ili peva a onda samo zakunta.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:17 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

angie01
imitira me kako dahćem u uhćem tegleći je uzbrdo.


evo i nastavka dijaloga za neku godinu,..e, a znas kako je moj cale gubio dah dok me nos'o, sve kao nije mu nista, a dise ovako-pa imitira-zajedno se smeju, onda mali vrabac kaze-ma nije to nista, i moj nije bas lako mogao uzbrdo, i sve dise na kratko, ovako- imitira- a ja masem nozicama i uzivam- smizla se kikoce i kaza- i ja i ja:)


ama Anđo, nije mali vrabac nego vrapčica, evo opet sa Durmitora, valjda je sad jasno :)

srdjan.pajic srdjan.pajic 00:20 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

a plus sam ja u međuvremenu nabacio 10 kila (ne, nisu mišići bili u pitanju )


Jesi video kako se to lepi, samo kad prebaciš četrdesetu?! A ne moš da se otarasiš ni približno lako kao kad si imao dvaes. Mene je uvek malo vadila pećinarska sezona, delom cimanje, delom rad u hladnom, ali otkad se rodila ova mala nisam ugrabio više od par akcija. Baš moram da se trudim da se ne nagojim kao mečka: manje slatkiša i ovi vikend hajkovi hodor tipa.

angie01 angie01 00:28 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

nego vrapčica,


izvini, nisam shvatila

...a jos se pitam, o kakvom tom opredelenju pricas:)

znaci dve smizle se nosaju:)))...a pa onda je konverzacija mnogo zanimljivija:)))


..e, k'o med je.


malo sam slaba na devojcice, oduvek sam zelea jednu, a dobila samo decake-pu, pu, najbolje ih obozavam.

je l to ona ima lakirane nokte?:)
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:29 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Inače, ne znam kako je kod tebe, al ova moja obožavala da spava u rancu, prvih pola sata do sat, kao nešto čantra ili peva a onda samo zakunta.


Ova moja je bila takva kad je bila malo manja. Sad više ne, blebeće, peva, dobacuje drugim hajkerima. Mada, ako baš odrapim hajk duži od par sati, onda i ona zakunta, naročito nizbrdo. Malo mi frka od granja, jer joj glava onda nekako štrči malo sa strane, uvek se bojim da je nešto ne ubode.

Juče prošli pored ove stene:



to je jedan od laganica smeri na kojoj vežbaju početnici, baš na ovom trejlu sa kojeg je prethodna fotka, blizu onog špica što se vidi iznad drveća u daljini.
angie01 angie01 00:31 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Kažem ti, taj momenat kad


smizla sine ima fashion momente:)
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:31 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

je l to ona ima lakirane nokte?:)


Aha, od šumskih jagoda :)

EDIT:
bio pogrešan quote
angie01 angie01 00:34 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Aha, od šumskih jagoda :




pa da joj se slaze sa jaknicom
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:35 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

to je jedan od laganica smeri na kojoj vežbaju početnici, baš na ovom trejlu sa kojeg je prethodna fotka, blizu onog špica što se vidi iznad drveća u daljini.


stena lepo izgleda, samo, oni previsi na vrhu ne izgledaju baš početnički
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:03 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

vrabac_u_steni
to je jedan od laganica smeri na kojoj vežbaju početnici, baš na ovom trejlu sa kojeg je prethodna fotka, blizu onog špica što se vidi iznad drveća u daljini.


stena lepo izgleda, samo, oni previsi na vrhu ne izgledaju baš početnički


Početnici ne idu baš do tih previsa . Izgleda strmije na fotki nego što stvarno jeste, većina penjača ovo isolira. Prošle zime je neki lokalni baja ovo na skijama spičio (First Flatiron, LINK)

srdjan.pajic srdjan.pajic 02:09 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

srdjan.pajic
vrabac_u_steni
to je jedan od laganica smeri na kojoj vežbaju početnici, baš na ovom trejlu sa kojeg je prethodna fotka, blizu onog špica što se vidi iznad drveća u daljini.


stena lepo izgleda, samo, oni previsi na vrhu ne izgledaju baš početnički


Početnici ne idu baš do tih previsa . Izgleda strmije na fotki nego što stvarno jeste, većina penjača ovo isolira. Prošle zime je neki lokalni baja ovo na skijama spičio (First Flatiron, LINK)



Evo, žena mi dobacuje - i ona je. Ne skijala, nego isolirala. To je bilo pre nego što je mene upoznala, od tada nema više tih adrenalinskih tripova.
jedi-knight jedi-knight 07:25 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

osnove pravilnog treninga (izvođenje, doziranje, odmor, ishrana) je neki minimum s kojim bi trebali da se upoznaju prije nego što započnu bilo kakav trenažni proces.


Neophodno !
jedi-knight jedi-knight 07:27 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti
vrabac_u_steni


divna slika!


Divna
alselone alselone 07:29 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

u društvu sitnih kriminalaca sa audijima tipa A8.


Sranje im dizel motor.

Momci, super slike.
alselone alselone 08:46 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

docsumann


215 - 80 = 135
215 kg 10 ponavljanja


Mene uopste ne cudi da ti je sve ispricano u drugoj dimenziji. I ja bih ti sve priznao da stanes ispred mene.
docsumann docsumann 11:57 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Mene uopste ne cudi da ti je sve ispricano u drugoj dimenziji. I ja bih ti sve priznao da stanes ispred mene.


eh, znaš i sam da nisam taj tip, al' da mišići mogu biti izvrsna mimikrija koja tjera gomilu kretena da te zaobilaze, to - da!
alselone alselone 12:38 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

eh, znaš i sam da nisam taj tip, al' da mišići mogu biti izvrsna mimikrija koja tjera gomilu kretena da te zaobilaze, to - da!


Ma znam, zezam se. Imam dva drugara tvoje mase, samo malo drugaciji odnos misici-salo. I isli na kampovanje pre par godina, sednu obojica sa iste strane i ode mi amortizer.
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:54 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

docsumann
Mene uopste ne cudi da ti je sve ispricano u drugoj dimenziji. I ja bih ti sve priznao da stanes ispred mene.


eh, znaš i sam da nisam taj tip, al' da mišići mogu biti izvrsna mimikrija koja tjera gomilu kretena da te zaobilaze, to - da!


Dokse, živo me interesuje jedna stvar, nadam se da nije previše indiskretno pitanje, kad imaš toliku masu, šta se dešava ako ne vežbaš duže neko vreme? Znam da se mišići razgradjuju (po sistemu use it or lose it), ali jel ti ukupna masa varira, to jest opada, ili to nadomijesti salce, i u kom opsegu? I koliko ti posle treba, kad kreneš da vežbaš, da se vratiš na tu neku nominalnu težinu? Pretpostavljam da si i neko naše godište (Vrapčevo i moje, dakle tu oko četiri i po banke, možda koju više, ako se ne varam), kako ti ide sa zglobovima, tetivama, nakon toliko godina vežbanja i tolike mase? Takodje, jel istina ona neka priča da kod bodibildera prestanak vežbanja dovodi do problema sa kardiovaskularnim sistemom brže/češče nego kod ljudi koji se nikad nisu bavili sportom takvog intenziteta? Meni je to uvek zvučalo malo kao mit, ali opet, znam da ljudi kad prestanu da se bave intenzivno bilo kojim sportom, često nabace sala, ono, vidno, a to sasvim sigurno nije dobro nizašta. Jel to sve, ili ima nešto nevezano sa gojenjem?

I da se požalim, stvarno se nisam nikad ozbiljnije povredio, ni na tučnjavi, ni na ovim outdoor sportovima (slomio sam ključnu kost kao dete na skijanju, i pre desetak godina povredio hamstring na tatamiju, mada sam već posle dva meseca uredno skijao. I da, zamalo jednom najebao u pećini, pao sa neke visine, na golom betonu, i za divno čudo ostao živ i nepovredjen, minus ova tetiva sa zadnje strane kolena, ali to me je bolelo par nedelja i prošlo). Dok pre dva meseca nisam uzeo da gitujem prozore, vrata, kade, lavaboe i sudopere u kući, onim ručnim caulking gunom. I kad sam završio, krenuli da me bole zglobovi na srednjem prstu i kažiprstu, kojima pritiskam gun, jelte. I to samo pod odredjenim uglom - kad uzmem nešto da podignem, ma kako lagano bilo, ili da iscedim kremu za sunce iz tube. Sine, koliko je do debilitating, ne mogu da opišem, ono, baš boli a ta dva prsta učestvuju u svemu što sa rukom možeš da uradiš.

Sad pose dva meseca paženja i maženja, skoro da je prošlo, samo od sebe, al stvarno sam jebao čvorka, radovi u kući u punom jeku, a bez ta dva prsta ne možeš ništa.




docsumann docsumann 15:19 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti


bilo je perioda kad nisam trenirao čak i po godinu, dvije.
prirodno imam snažnu konstituciju, tako da mi npr. obim nadlaktice ni tada nije padao ispod 44-45 cm.
svakako da se izgubi znatan dio mišićne mase, ali ta atrofija kod mene nastupa sporo.
istina, sporo gubim i onu drugu masu

posljednjih godina trudim se da upražnjavam kardio trening, sat vremena brzog hoda dnevno, kad god vremenski uslovi dozvoljavaju.
ipak mi imamo jedno od najljepših šetališta u regionu.

tako, da zasada, nemam tih problema, a za sam mit koji spominješ, mislim da je baš to - mit.
problemi kod bildera takmičara uglavnom nastaju kad prestanu da uzimaju steroide. to drastično mjenja njihovu hormonsku sliku, i ko zna šta im se saorganizmom sve dešava.

rekoh već, prilično sam zadovoljan sa stanjem svojih zglobova, pa čak i sa uvijek upitnim ramenima.
čini mi se da sam pronašao način da ih stabilizujem i sačuvam.
najgore je što su meni ramena možda najjača mišićna grupa, da l' je u pitanju genetika ili od vaterpola, ne znam, ali prosto me vabe na podizanje većih težina.

ono što mi je predstavljalo svojevrsni problem sa zglobovima, tačnije koljenima, je priroda mog posla, kad imamo dosta radova na brodu.
obići veći brod, tanker ili kontejneraš, popeti se na dok, pa sići u dno brodske mašine, pa popeti nazad na palubu, obići poklopce brodskih skladišta, nije baš idealna aktivnost za čovjeka moje težine.
nakon par dana tok neprestanog stepeničarenja gore-dolje znaju koljena da me zabole. no, kad tempo posla padne i te neprijatnosti isčeznu.

ima još jedna stvar zašto je weightlifting dobar za nas "srednjovječne juniore". sa godinama tebi opadaju brzina, elastičnost, eksplozivnost, ali snaga ti je u piku tokom tridesetih, a i na sasvim solidnom nivou i tokom 40-tih.
zatim, dizanje tegova ne zahtjeva neke ekstremno dinamične pokrete, naročito ako radiš u bb modu (powerlifting i strongman type of trening je ipak dosta rizičniji).

srdjan.pajic srdjan.pajic 15:34 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Hvala!

nakon par dana tok neprestanog stepeničarenja gore-dolje znaju koljena da me zabole. no, kad tempo posla padne i te neprijatnosti isčeznu.


Ne brini, dokse, stižu egzoskeleti, biće toga i za civilne namene. Moći ćemo da radimo do kraja života.

Inače, i ja sam ubacio brze šetnje pre nekoliko meseci. Sad kad mi je posao u drugom gradu, pa mi je nezgodno da nosim bicikl na kolima, i onda mi je to fina aktivnost, nekad pre ručka, nekad posle. Ne podnosim trčanje, ali šetnje su super. Nekad stavim i ranac da dodam malo težine. Dobra strana mog posla, trenutno, je što skoro ceo dan stojim, to jest radim za nekakvim test benčom, a i kad treba nešto da uradim na računaru, i onda gledam da stojim. Kupio sam nedavno onaj stalak za računar koji namontiraš na sto pa stojiš dok radiš, ali ja i inače ne mogu da sedim dugo, takav sam, živčan.

EDIT: Ovo sam trebao da kupim pre povrede tetiva na prstima:

docsumann docsumann 15:55 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Ne podnosim trčanje, ali šetnje su super.


isti slučaj

pardoksalno zvuči, ali zimus -proljetos sam bio u boljoj formi (što se mišićne definicije tiče, ako se to uopšte može nazvati definicijom ) nego tokom ljeta.
po ovoj vrućini ja se začaurim i reducuram sve oblike dopunskih aktivnosti.

jbt, kao neki ljetni san.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:10 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

pardoksalno zvuči, ali zimus -proljetos sam bio u boljoj formi (što se mišićne definicije tiče, ako se to uopšte može natvat definicijom ) nego tokom ljeta.


Da, zima je dobra stvar, pogotovu ako se "baviš" napolju, sagorevaš mnogo više kalorija. Leti je ovde podnošljivo, jer smo relativno visoko, mada ume da upekne. Ja onda premestim šetnju na ranije ujutro (jebi ga, lepo je što nemam šefa da me drka, samo razmenim emailove sa besnim mušterijama i odem napolje, da se "izduvam". Ili ako ne to, onda uveče namestim dete na biciklu, pa ona i ja napravimo par krugova po obližnjoj mesi, i maštam da sam Snežana Radojčić.
princi princi 16:16 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

i maštam da sam Snežana Radojčić.

Сине, овај к'о Брус Џенер.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 16:29 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Ne podnosim trčanje, ali šetnje su super.



isti slučaj


Bicikl je super stvar a i dosta zanimljivija od trčanja, mada trčanje ume da ubaci u meditativan trip, baš kao i plivanje.

I da, kod trčanja treba paziti na zglobove, a ja kao što rekoh imam kilav jedan članak i jedno koleno.
docsumann docsumann 16:32 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

mada trčanje ume da ubaci u meditativan trip, baš kao i plivanje.


plivanje je ok. s njim nemam problema, pošto sam još kao klinac isprogramiran na kilometarske treninge. kad krenem bukvalno udvostručavam distancu na dejli bejzisu.

ali zato tračenje nisam mogao ni kad sam bio najspremniji i 40 kila lakši.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:16 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

princi
i maštam da sam Snežana Radojčić.

Сине, овај к'о Брус Џенер.


Kejtlin.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:18 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

docsumann
mada trčanje ume da ubaci u meditativan trip, baš kao i plivanje.


plivanje je ok. s njim nemam problema, pošto sam još kao klinac isprogramiran na kilometarske treninge. kad krenem bukvalno udvostručavam distancu na dejli bejzisu.

ali zato tračenje nisam mogao ni kad sam bio najspremniji i 40 kila lakši.


Sećam se kad sam prvi put preplivao BK zaliv. To mi je bilo jedan od glavnim majlstouna u detinjstvu. Posle sam morao da robijam kod žešće isprepadanih roditelja.
princi princi 18:41 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Sine, ovo dvoje se uzeše...
blogovatelj blogovatelj 19:36 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Sem ako se u weight lifting ne računa nosanje derišta u rancu po okolnim brdima (zovite me Hodor).


Zvaćemo te Kengur.
jedi-knight jedi-knight 20:02 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti
i maštam da sam Snežana Radojčić.

Сине, овај к'о Брус Џенер.


Brus Džener je bio desetobojac i to olimpijski šampion u Montrealu 1976.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:09 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

princi
Sine, ovo dvoje se uzeše...




Evo malo hard kor pećinarenja, ucrnugoru.


vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:39 13.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

srdjan.pajic
princi
Sine, ovo dvoje se uzeše...




Evo malo hard kor pećinarenja, ucrnugoru.




Maganik je raj za pećinare, a i inače je taj kraj čudesan, Kapa Moračka, Stožac, kanjon Mrtvice, Kapetanovo Jezero...
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:49 14.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

vrabac_u_steni
srdjan.pajic
princi
Sine, ovo dvoje se uzeše...




Evo malo hard kor pećinarenja, ucrnugoru.




Maganik je raj za pećinare, a i inače je taj kraj čudesan, Kapa Moračka, Stožac, kanjon Mrtvice, Kapetanovo Jezero...


Da, ovakav besan krečnjak, sa ovim škrapama, upšte ovakve pejzaže, to nigde nisam video.

Dobri su ovi Česi, jebi ga, šteta što niko od "naših" to nije bio u prilici da uradi. Mada, te jame od preko kilometar dubine, to stvarno zahteva mnogo jake ljude, skroz drugačija liga speleologa. Još ako dole ima neko ronjenje da se radi, nedajbože, onda je stvarno jebada.



princi princi 05:48 14.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Kako nisi, a salt caverns, pa gips, anhidrit? Ima toga dosta kod tebe, nego nema po brdima, više po onoj pljohari od Floride. Sinkholes koliko hoćeš. I ne samo tamo, nego i gore po severu, Ohajo, pa i Mičigen.
tess tess 08:47 14.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

15 god. oko 185cm.

A moj sin ima 15 god. i visok je 1.90m.
Dobričina, nije konfliktan.
Mislim, nije na mene.
...
Reko' kad ste već krenuli.

srdjan.pajic srdjan.pajic 14:23 14.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

princi
Kako nisi, a salt caverns, pa gips, anhidrit? Ima toga dosta kod tebe, nego nema po brdima, više po onoj pljohari od Floride. Sinkholes koliko hoćeš. I ne samo tamo, nego i gore po severu, Ohajo, pa i Mičigen.


I lava tubes

TAG (Tenesi, Alabama, Džordžija tromedja), to je ovde glavna pećinarska oblast. Virdžinija takodje. Florida je kraljevstvo speleoronjenja. Ne, ima karsta (i gypsum-a), naravno, nego nema ovako golog kao u Crnoj Gori, Dalmaciji, itd, to jest ja nisam nigde video. Zato u celoj USA nemaš jamu dublju od sto metara (a i ta je valjda negde u Juti). Za duboke jame trebaju planine, a ovde gde su planine, to je mahom granit, pa jedine pećine možeš da nadješ u ponekom karstnom džepu koji se tu ugnjezdio. Tako mi u Koloradu pećinarimo otprilike na dva mesta, tamo kod Glenvud Springsa, nešto malo kod Kolorado Sprignsa, i dole u Sangre de Cristo planinama (tu se nalaze pećine na najvećoj nadmorskoj visini na kontinentu, ono, ulaz je na četiri soma, ima se iscimaš samo da dodješ do njih, ali ni one nisu bogznakako duboke ni velike. Jedino što su ladne u božju mater, moraš posebno da se oblačiš.

EDIT: Kentaki, Misuri, i tu sam dosta pećinario, to je sve šuplje, ali je manjeviše ravnica, zelenilo, pitomina, nema onakve goleti. Gore u Vajomingu i na granici sa Montnanom, to još možda i liči, teška divljina, sem što je crveno, izgleda kao na Marsu, samo dodaš malo žbunja. I nema planina. Novi Meksiko, vrlo slično, isto nema planina, mada, dobro, oni su posebna priča. Južna Dakota, to je isto sve zeleno, četinari, ili prerija, prilično ravno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:24 14.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

tess
15 god. oko 185cm.

A moj sin ima 15 god. i visok je 1.90m.



Nikad pećinar od njega .
Ali bi mogao da vuče džakove sa opremom.
princi princi 15:43 14.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Montanu, Dakotu overio.
princi princi 15:47 14.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Za duboke jame trebaju planine, a ovde gde su planine, to je mahom granit, pa jedine pećine možeš da nadješ u ponekom karstnom džepu koji se tu ugnjezdio.

Kad se mrdnes iz tvog Kolorada imas dosta metamorfisanih krecnjaka i dolomita (dolomiti su manje skloni karstifikacija zbog magnezijuma). Imas sve ovde:

https://en.wikipedia.org/wiki/Geology_of_the_Rocky_Mountains
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:27 14.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

princi
Montanu, Dakotu overio.


E, da, onda si sigurno video ovo (sem ako nisi sve vreme bio u nekom Holidej inu, pa rentakarom do mušterijine zgrade u nekom Bilings, ili Bizmark dauntaunu ):



Ne liči na Crnu Goru, ali je lepo na svoj način.

A i uzbudljivo:



tess tess 13:43 15.07.2015

Re: Nema mesta nikakvoj ogorčenosti

Nikad pećinar od njega .

octopus octopus 17:38 12.07.2015

hehe

"pa bilo bi i šteta da to s nekim ne podjeliš "

A treba " Pa bilo bi šteta da to s nekim ne podijelite"
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:49 12.07.2015

коме треба добра хидрација

Neki treneri ne dalju sportistima da piju vodu

Је л' то само онако „да се челичи дете“ или се ипак нуди бар некакво објашњење?
docsumann docsumann 15:24 13.07.2015

čovječe,


kako prijatan blog.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana