Društvo| Kultura| Život

Bazilika je ispod puta ... sada bar ne kisne

Đorđe Bobić RSS / 18.07.2015. u 09:04

Stvari idu svojim tokom kako je zasluženo, pa izabrani su i to im daje legitimitet za delovanje ponekad protivno razumu i kad im se kaže da to nije u redu pa bi bilo dobro da razmisle, onda oni odgovore da su izabrani od naroda da ga dovedu do sreće, napretka i blagostanja, neće ići lako ali će da bude u ovih nekoliko godina što slede, samo malo da trpimo i sačekamo a protivnici progresa i gunđala su smetnja toj plemenitoj nameri i ne treba ih slušati.  Dakle, javljeno je u medijima da je Bazilika ranohrišćanska zatrpana i da če preko nje projezditi novi autoput a to je svakako važnije od nekog starog kamenja.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture dao je befel da se ova nečasna radnja i štetna nadasve učini sa obrazloženjem da nije na vreme dat pismeni zahtev da se Bazilika zaštiti i bude u statusu kulturnog dobra. Niški Zavod za zaštitu koji već neku godinu istražuje ovaj lokalitet, kaže da je uradio sve po zakonu, da je obavestio RZZK  o potrebi zaštite Bazilike kao kulturnog dobra. Dakle, neko laže i vara javnost ali to je ovde uobičajeno i stereotipima nema smisla baviti se jer ionako istina neće da bude vidljiva. Duga stvar je važna. Ako je čak istina da Nišlije nisu Republikance obavestili o Bazilici i tražili njenu zaštitu kao kulturnog dobra od nacionalnog značaja zar nije posao državne institucije, RZZK, da ukori Nišlije za propust i hitno učini sve potrebno da se Bazilika zaštiti a ne da se služe administrativnim jeftinim trikovima i nedostatkom neke papirologije i navodno u skladu sa zakonim kažu da je u redu da se spomenik kulture, zaista jedinstven, zakopa. Neverovatna je ova neogovornost i lakoća sa kojom važna državna institucija, umesto da se bavi svojim poslom i bude prva u borbi za zaštitu kulturne zaostavštine jer joj zakon tako što nalaže. O etici i moralu struke ne treba ovde govoriti jer ionako, posle ovog što učiniše, očito je da o tome nisu obavešteni ili su prosto ispunili nalog onih izabranih što sreću narodu treba da donesu ovih nekoliko narednih decenija.

Dobro, ne treba bit baš tako odbojan na njihovo delanje. Izgleda da su ipak nešto učinili, prekriće kulturu, zatečenu odvajkada, geoplastičnim pokrovom i još dva metra peska pa onda autoput preko svega i posle neka neko kaže da nisu kulturnu zastavštinu zaštitili. Time je, čini se njima a i mnogima drugima, oprana brljotina stručna, etička, profesionalna i svaka druga sapunom koji je sačinjen od administrativne papirologije i bezuslovne poslušnosti što izgleda postaje način delovanja pa nažalost i u ovoj sferi, kulturi naroda i očuvanju memorije na njegove korene. Posle više ništa nije važno, sve može, presedan je dovoljno snažan da može biti način za ispravljanje prošlosti, negirati je, zatrpavati kulturu i ne samo nju, može da bude i istorija ili već, a onda eto prilike i podloge da se upravlja budućnošću ovog naroda.   

Min za infrastrukturu pozdravlja naravno ovaj rasplet događaja, kao i ono sa Hrastom ako se još neko seća, beše tema do pre neki dan pa se završilo sa kalemljenjem nove mlade biljke i očuvanju gena  a i Min kulture uglavnom ćuti ili onaj ministar unjikavo pripoveda da je to kao u civilizovanim zemljama (jel on normalan? ... ili mu se tog momenta nešto slošilo ...) i ne oglašava se jasno jer i ta institucija svakako teži boljitku narodnom pa neće valjda neka iskopana starostavna građevina iz srednjeg ili nekog još starijeg veka to da sprečava. Napredak nema cenu pa u tom slučaju i nije važno ko beše ovaj narod i šta mu se tu nekada događalo, pa ni od pre neku godinu je resetovano događanje i nema sećanja. Prazno i očajno i sramotno.

 

       

Atačmenti



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:30 18.07.2015

period

javljeno je u medijima da je Bazilika srednjevekovna zatrpana


u stvari, sudeći po jednostavnosti oblika, jedan brod, đakonikon, centralna prostorija, oltar, nema apsidalnog dela? ukazuje ili na rani vizantijski stil, ili možda čak i pozni rimski. ja bih joj dao da je iz prve polovine IV veka čak, možda čak i pozni treći vek. video sam tu Tasovčevu unjkavobirokratsku sivilskoinstitucionalnobezličnu izjavu, da se to radi u svim civilizovanim zemljama... u civilizovanim zemljama poput Turske, Izraela, Jordana, Kipra... se to ne radi. ne znam na koje civilizovane zemlje je g. Ministar, podanik krupnog kapitala, mislio zapravo? SAD, Holandiju?

anfieldroad anfieldroad 11:21 18.07.2015

Re: period

prve polovine IV veka čak, možda čak i pozni treći vek



Teško je reći iz ove fotke. Ako je ulaz sa bliže strane(vidi stepenik), nazirem apsidalni deo na kontra strani. Moj tip bi bio 6. vek, ali ako treba da je dovučemo u raniji period, onda verovatno ne pre Konstantina. Dakle da, najranije prva polovina 4.veka.
To nije ni tako važno, na kraju krajeva. Sličnih malih crkava ima i znatno kasnije, to uopšte ne menja stvar. Može biti seoska iz 14.veka. Pa zar je moguće da ćemo je zakopati ? Dobar put bi mogao da se trasira i kroz Kraljevu crkvu u Studenici, npr.
Neverovatna bahata bagra koja se pritom poziva na istoriju i crkvu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:54 18.07.2015

Re: period

anfieldroad
Dobar put bi mogao da se trasira i kroz Kraljevu crkvu u Studenici, npr.
Neverovatna bahata bagra koja se pritom poziva na istoriju i crkvu.


ma kakva istorija i crkva, samo ruka na izvoru novca, to se jedino traži. nego, Tasovca iskreno boli briga za to, etnofilija s jedne strane, libkep s druge, zlo i naopako.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:12 19.07.2015

Re: period

u civilizovanim zemljama poput Turske, Izraela, Jordana, Kipra... se to ne radi. ne znam na koje civilizovane zemlje je g. Ministar, podanik krupnog kapitala, mislio zapravo? SAD, Holandiju?

Holanđani i Jamerikanci su zatrpali sve svoje ranohrišćanske bazilike!
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 09:24 19.07.2015

Re: period

Holanđani i Jamerikanci su zatrpali sve svoje ranohrišćanske bazilike!

Dozvolite Gospodine Miloševiću da vas odlikujem ordenom "Najbolji komentar nedelje" Šalu na stranu, ali ono što mene užasava nije samo neodgovoran i bahat čin zatrpavanja Bazilike. Bitan je način delanja državne institucije koja isključivo papirologijom i to neproverenom donosi odluku da uništi u istoriju zapisano delo na prostoru Balkana preskačući i zanemarujući svoju obavezu da ga očuva. Mislim da je to problem, ustvari najveći jer sadrži poruku o tome kako treba delovati. Sada je sve moguće.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:33 19.07.2015

Re: period

Zahvaljujem u ime nagrađenih
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:16 21.07.2015

Re: period

u civilizovanim zemljama poput Turske,

Извни, али Турска је далеко од тога да буде пример за углед када су у питању конзервација и рестаурација.
emsiemsi emsiemsi 20:07 23.07.2015

Није боље прошао ни храст !

Радници који су га срушили кажу да је изнута био труо, тако да, јелте, и није нека штета.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 10:09 18.07.2015

Sruševine stare

Stvari idu svojim tokom kako je zasluženo, pa izabrani su i to im daje legitimitet za delovanje ponekad protivno razumu


A šta su pa ovi drugojačiji od onih? Čak dapače, mrzi me da proveravam, možda grešim, ali nekako mi se čini da je autor bio baš gradski arhitekta kada su se pre desetak godina "renovirale" (po ko zn akoji put) šine pored Kalemegdana, Tadeuša - Pariska. Pa je ispod šina, skoro svom dužinom otvorene stare zidine i šta već sve ne. Koje su onda uredno zatrpane.

Namesto da se šine uklone, trambelaj, kako i treba, usmeri na donjogradski bulevar, a cela Pariska i Tadeuša pretvore u turističku oazu bez kola, a sa iskopinama.

Pa se sećam da je Rajićeva isto tamo negde pre desetak godina kada je konačno krenula sa laže na paralažu 8sa otkopavanjem) naišla na kojekakve objekte stare. Koji su naravno samo "pogledani", i to je to, ko bre šiša Rimljane i Turke, a i praSrbe, kada treba da se uzimaju pare na šoping molove. Ubr, hvala toj vlasti koja

Ubr, ako je ikada i postojala ideja da metro uniđe do Kalemegdana, e sada ga vala neće više nikad, jer su ovi iz Rajićeve iskopali rupetinu za garažu ispod kote nekad planiranog metroa. Valjda sišli 19 i kusur metara. Jer naravfno, od sve priče - izraleski maheri i kojekakvi gradski maheri, koju su prodavali unazad dve decenije, o hotelima, i slično, jedino će se pare uzimati na garažu. Eventualno će gore da se otvori prostor za diskotetku na otvorenom, čuveni zaštitni znak Beograda.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:50 18.07.2015

Re: Sruševine stare

Dont Fear The Reaper
- izraleski maheri i kojekakvi gradski maheri


ono jeste ruglo stvarno, valjda znak opšte agonije u kojoj se Srbija nalazi, pa joj je tako u sred Prestonice rupa obrasla u čestar, s mogućnšću da upadneš u ambis dubok više hiljada godina... čudi me da niko nije pao, ako je toliko dubok opseg malverzacije?
anfieldroad anfieldroad 22:49 19.07.2015

Re: Sruševine stare



Koliko sam obavešten, u preistorijskom lokalitetu Vinča, koji je natkriven platnenim krovom, sada žive ljudi, izbeglice ko zna odakle. Tu su zaštićeni od kiše,kao i nesnosne žege. Razumljivo je da su se tu smestili. Nije jasno kako je moguće da na lokalitetu koje je redak primer naseobina uz reku Dunav kuda se civilizacija širila ka centralnoj i severnoj Evropi, bilo kome može da bude dopušteno da, bez nadzora ovlaštenih lica uopšte šeta, a pogotovu da živi. Da pere veš, kuva, da deca trče i igraju se i tako dalje. Opet, kako sam čuo, nikakvih ovlašćenih lica na terenu i nema. Mi se igramo svetskom kulturnom ostavštinom kao da je luna park.
Zbog čega bi nekome onda bilo stalo do nekakve bedne ruševine od bazilike ? Obična gomila kamenja koja ne liči na nešto što bi naši "doktori" mogli da iskoriste za zaradu i biznis. Ređaju se skandali koji nas više i ne dotiču. Jedan skandal je skandal. Niz skandala je stanje duha.
Kraja Kraja 10:40 18.07.2015

...meni je jedino...

...preostala nada da se posle hrasta i bazilike i moja kuca nece naci na trasi necijeg puta u buducnost...
...no, ne spavam nocu mirno, ako su sjebali baziliku od preko hiljadu godina, hrast od sest stotina, sta je onda moj kucerak od bednih 90...
...naravoucenije...
...nemojte leti ici na odmore...
...ovakvi planovi se javnosti daju na uvid obicno u najtoplijem delu leta, petkom od 9.30-9.45, sa pauzom za kafu od pola sata...
...o ministrima kulture i obrazovanja ne bih...
...nekako mi se cini da mi je svejedno kakvog su porekla njihove diplome...
...u svakom slucaju, ni malo se ne razlikuju od stefanovicaeve...
...sto je u ovom slucaju kompliment za potonjeg....
Черевићан Черевићан 21:20 18.07.2015

Bz'veze

Usrali su graditelji davni
Bazilikom nasred Koridora
futuristi 'opshte bili nisu
Vlasti nashoj eto nova mora
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:17 19.07.2015

Re: Bz'veze

Aца Храстосеча
"И то вам је цела прича око базилике. Има ли кретена на свету који би волео да посече живо биће, да затрпа стари споменик? Нема. Изграђен је тунел, изграђен мост. Треба ли још годину дана да проведемо на новом просторном плану и да платимо, израчунали смо, 30 милиона евра да би базилика остала на том месту; треба ли да чекамо још годину дана да нам погине још 15 људи на Ибарској магистрали?То вам је прича као и са реконструкцијом... Питате се за све – за Црвену звезду, храст, војску, Косово, преговоре са ЕУ. Као да ништа не може да се уради и договори без вас... - Мислим просто да то није фер. Базилика није питање за мене. Базилика је парадигма свега што се у Србији дешава – да ли ћете нешто да радите или нећете. "
deset_slukom deset_slukom 16:22 19.07.2015

Re: Bz'veze

Aца Храстосеча
" Изграђен је тунел, изграђен мост. Треба ли још годину дана да проведемо на новом просторном плану и да платимо, израчунали смо, 30 милиона евра да би базилика остала на том месту; треба ли да чекамо још годину дана да нам погине још 15 људи на Ибарској магистрали?
...
Базилика је парадигма свега што се у Србији дешава – да ли ћете нешто да радите или нећете.


Dakle - izgrađen je tunel, izgrađen most, i onda su, jednog dana, šetajući trasom, iznenađeno uzviknuli - Gle, bazilika!

Pa su onda stali da računaju...

Bazilika je paradigma svega što se u Srbiji radi - ako se i radi, bolje da se ne radi.
Out of Beirut Out of Beirut 13:57 22.07.2015

Да ли би заштита ...

Ako je čak istina da Nišlije nisu Republikance obavestili o Bazilici i tražili njenu zaštitu kao kulturnog dobra od nacionalnog značaja zar nije posao državne institucije, RZZK, da ukori Nišlije za propust i hitno učini sve potrebno da se Bazilika zaštiti a ne da se služe administrativnim jeftinim trikovima i nedostatkom neke papirologije i navodno u skladu sa zakonim kažu da je u redu da se spomenik kulture, zaista jedinstven, zakopa.

Да ли би заштита могла да укључи закопавање?
Свако зна да би се пирамиде у Египту боље сачувале ако су остале испод песка.

Идеалан случај: ставити базилику под супер-софистикованим стакленим звоном и направити је туристичком Меком.

Најгори случај: Откопати све, поставити уобичајену чисто формалну заштиту тако да се покраде све до последњег камена.

Реалистичан приступ: ... остављам читалачкој имагинацији.

Сећам се сцене када је словеначки туриста, на крају заморног дана упитао,
"Шта је ово?"
"То је византијски мозаик, откопан..."
"Па, закопајте га... " - реаговао је млади Словенац, видно уморан, и претпостављам сасвим простодушно.

Out of Beirut Out of Beirut 09:05 23.07.2015

Re: Да ли би заштита ...

Археолог Чершков, Ниш: Базилику неће затрпати, срушиће је

То је глупост што говоре да ће бити затрпана. Када правите обичан пут до Нишке Бање, морате да ставите тампоне преко грађевине, не могу да остану само зидови јер би дошло до слегања и направиле би се рупе. На ауто-путу, где су брзине по 120 км, наравно да ће прво да је сруше па онда да ставе тампоне. Технички је немогуће да је само затрпају, они ће је прво уништити.



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana