Sport| Zdravlje| Život

The Scranton Superman

docsumann RSS / 25.08.2015. u 03:49

jim-williams2.jpg

Jim Williams

 

 Prije sumalo 3 godine objavio sam blog “Koliko dižeš iz benča?“ u kojem sam se usput osvrnuo i na kulturološku, sociološku pa i memetičku dimenziju te tradicionalne pitalice koja se  masovno koristii pri upoznavanju među vježbačima po teretanama širom svijeta.

Broj koji se  dobije kao njen odgovor  (pod pretpostavkom da je lišen ego refleksnih pridodavanja, i da je istestiran po manje-više regularnoj proceduri) automatski pozicionira novajliju u očima ekipe iz lokalnog džima, ali ga istovremeno upisuje i u jednu mnogo dužu, virtuelnu listu svih ikad ostvarenih benč izbačaja. Od prvih anonimnih tinejdžerskih pokušaja do profesionalnih trijumfa ta nevidljiva lista narasta iz dana u dan. Nezaustavljivo.

Ali među svim tim suvoparnim navodima datim u formi:  ime-prezime-rezultat, postoje i neke gotovo zaboravljene epizode koje zaslužuju da im se posveti koje slovo, koji red više. Pa možda čak i čitav blog.

Iako veličine telefonskog imenika Nju Jorka taj benčerski neverending listing, sem takmičarsko- oficijelnih dijelova, koji se daju očas izguglati, svojim većim dijelom postoji   kao kakvo tradicionalno usmeno plemensko predanje o epskim duelima čovjeka i čelika. Upravo se u tim pričama za pričanje uz vatru krije odgovor svih odgovora od kojh je pomenuti spisak sačinjen – Ko je najbolji benčer svih vremena?

 Inače powerlifting, unutar kojeg bench press postoji kao jedna od tri disciplne (uz čučanj i mrtvo dizanje) u savremenom obliku uspostavlja se početkom 60-tih godina prošlog stoljeća. Krajem 50-tih olimpijsko dizanje tegova drastično gubi na popularnosti u USA. Da l' je tome doprinjeo početak sovjetske dominacije, ili pak potraga za nekim manje tehnički zahtjevnim i bazičnijim (direktnijim) testom snage, teško je reći. U to vrijeme postojalo su 42 različita testa snage koja su podrazumjevala dizanje dvoručnih ili jednoručnih tegova. A sama testiranja su se odvijala na tzv. “odd lift“ event-ima. Vremenom program ovih takmičenja se iskristalizovao i sveo na benč, čučanj i deadlift.

Ključni čovjek za konstituisanje powerliftinga kao sporta sa pratećom organizacionom logistikom bio je Bob Hofman i njegova York Barbell Company, koja se bavila proizvodnjom opreme upravo za olimpijsko dizanje tegova. S jedne strane opadajuća potražnja za sportskom opremom koju je proizvodio, a s druge ambiciozni Joe Weider koji je uveliko gurao svoju bodybuilding priču, tjerali su Hofmana da misli i dijela brzo.

Prvo američko nacionalno takmičenje održava se 1965. Englesko 1966. A prvi "World Weightlifting Championships" 1971.

Clmbs70.jpg

Bob Hoffman i legendarni sovjetski dizač tegova Vasilij Aleksejev 

 

OK, toliko o suvoparnoj, faktografijom istkanoj istoriji powerliftinga. Prelazimo na onaj ličniji, imenom  prezimenom i rezultatom ispisivan moment u vremenu.

 Idealan kadar za uvodnu scenu grube životne priče o rvanju s čelikom golim rukama – panorama Skrantona, industrijskog grada u Pensilvaniji, čiji se broj stanovnika  tokom 50-tih godina XX vijeka prepolovio, zbog kolapsa industrije uglja  glavne privredne grane u toj oblasti. 

Što bi rekao  poznati američki  komičar George Burns -  “I’m not afraid to die, because I’ve already been to Scranton..”

U Skrantonu se rodio i odrastao Jim Williams, Big Jim Williams, the Scranton Superman.

Siromaštvo i sirotinjska zabava Džima i njegova četiri brata, aktivnosti u prirodi, beskonačna pješačenja, penjanja po drveću i  plivanje u rijeci,  grubo i nasumično su miksana sa slikama rasne segregacije, crnih pantera  i  uličnih protesta, vjestima iz Vijetnamskog rata, atentata na Kenedija, kasnije i slučaja Čarlsa Mensona ...svako jutro otvarali su se pred tim snažnim dječacima dani puni mogućnosti, ali već u startu udavljeni u besparici i opustošeni  sveprisutnim bezumnim nasiljem. Ideali su ostajali zaključani u crkvi nakon nedeljne mise, a život, frustrirajuć i nazubljen, nastavljao se na ulici. ... Zbog saučesništva u nasilnoj pljački,  zbog 80$ i ručnog sata, bez novaca za dobrog advokata, i rasističke atmosfere u javnom životu Skrantona, Jim biva osuđen na 5 godina zatvora. Imao je tada 21 godinu.

U Rockview State Correctional Facility Jim počinje sa ozbiljnim weightlifting treninzima. Bez ikakvog teorijskog znanja, oslanjajući se na sopstvene instinkte i intuiciju, te slušajući svoje moćno tijelo (a što je zapravo princip koji je namjenjen atletama sa velikim iskustvom i trenažnom praksom) Jim je svakodnevno odrađivao treninge ultra visokog obima. Nemajući predstavu o suštini svojih trening metoda, radio je upravo ono što  danas preporučuju neki od najeminentnijih svjetskih eksperata iz te oblasti. Kao što su npr.  princip GVT (German Volume Traning) i ruski metod koji je razvio Boris Sheiko.

Ponekad je vježbao benč dva puta na dan. Sheiko je naglašavao da je upravo ekstremni obim  ono što bi  atlete s nadprosječnim potencijalima trebalo da primjenjuju u svojim treninzima. Interesantno da su veliki bb šampioni Roni Koleman i Arnold radili gotovo  iste stvari, trenirali bi pojedine velike mišićne partije (leđa, grudi) po 2-3 puta sedmično, intezitetom koji bi satro i spržio većinu  vrhunskih profesionalaca.

Koliki je bio Jimov fizički potencijal najbolje govori scena  kada je prvi put uzeo teg u ruke, sa svojih 15 godina, uspio je tad da potisne sopstvenu težinu iznad glave (tzv. military press) iako je bio težak oko 100kg.

Na pensilvanijskim školskim takmičenjima  bio je neprikosnoven  u bacanju kugle, a značajan doprinos pružao je i u timu svoje škole u američkom fudbalu.

U zatvoru je sa početnih 106kg vremenom dogurao na zastrašujućih i mišićavih 150kg, pri visini od 185cm, i to uz zatvorsku ishranu i bez novca za suplemente. Sa obimom grudi od preko metar i po, i nadlaktice od 58cm, Jim je bio nesvakidašnja pojava čak i među ozbiljnijim dizačima svih provenijencija ( bildera, olimpijaca, powerliftera).

Opak izgled ( koji je skrivao jednu posve blagu narav) dobro mu je poslužio za preživljavanje u zatvoru. Čak mu je omogućio i solidnu zaradu kada ga je jedan stariji gospodin zamolio da mu zaštiti sina od neonacista. Podizanjem arijevskog šefa u vazduh jednom rukom stisnutom oko njegovog vrata dogovor  je ekspresno  zaključen, a Jimovoj porodici je uplaćeno obećanih 20k zelembaća.

 Nakon izlaska iz zatvora (nažalost ne i posljednjeg) Jim nastavlja da upražnjva svoj high volume system treninga.

tumblr_ndyhvhkjlA1s1oez4o1_500.jpg

 30. Avgusta 1969. postaje tek drugi čovjek, nakon Pat Casey-a,  koji je u benču izbacio preko 600lb (271kg).

Treba napomenuti da tih dana nije postojala nikakva specijalna oprema za benč pres  niti druge PL discipline. Tijelo je moralo da bude potpuno ukočeno, a pauza u donjoj poziciji, tj držanje tega na grudima (prije nego što sudija da znak za početak dizanja) iznosila je 2 sekunde. Kod opreznijeg sudije to je znalo da potraje i 3-4 oficijelna “odsječka vremena“. Što se graničilo sa teškom agonijom

Takođe tadašnja tehnika dizanja  bila je u određenoj mjeri manje efikasna od one koju takmičari danas upražnjavaju ( o tehničkim detaljima nešto više kroz komentare). Cijenim da bi samom korekcijom tehnike dizanja Jim  mogao dodati najmanje  20-30kg svom najboljem rezultatu.

A njegov najbolji rezulta na zvaničnom takmičenju iznosio je 675lb, odnosno 305 kg! I ostvaren je 1972. godine.

Iako je rekord  postignut na zvaničnom nastupu, verifikovan od strane sudija, i potpuno regularan po svim osnovama, on je na “nesreću“ ostvaren godinu dana prije osnivanja famozne i najuticajnije powerlifting organizacije IPF, koja se našla mjerodavna da vodi evidenciju o PL rekordima po principu istorija počinje od nas !?!

 Zvanično, laskava titula prvog čovjeka koji je podigao 300+ na benču pripala je Bil Kezmajeru, takođe legendarnom powerlifteru i kasnije strongman šampiopnu.

11312466_911413635588038_1865570510_n.jpg

legendarni strongman šampioni, Bil Kezmajer i Jan Pol Sigmarson 

 

No, to Jima nije demoralisalo. Njegov san sada je bila granica od 700lb.  Gotovo nadrealno visoko podignuta lestvica. Međutim,  JIm je i nju je uspio da dosegne, mada nezvanično, na treningu, u jednoj  teretani u Nju Jorku. Iako su samom dizanju svjedočili lično Bob Hofman, kompletni američki olimpijski tim u dizanju tegova i mnogi koji su se tu zatekli, rekord naravno nije priznat.

 Ali pored sjajnih uspjeha u PL-u (postigao je WR i u čučnju 392kg) uličarska sklonost ka lakom novcu uvlači ga u nove nevolje sa zakonom. Ukupno je iz par navrata odrobijao 11 godina. Shvativši u kolikoj mjeri mu to uništava odnos sa porodicom, naročito sa sinovima koji su praktično odrastali bez oca, čvrsto odlučuje da iz korjena mjenja svoje životne navike (sem dizanja tegova, naravno ;)) i u tome uspjeva.

Nakon što ga je povrijeda kvadricepsa udaljila od ozbiljnog treninga, Jim se posvećuje humanitarnom radu, postaje predani hrišćani, usput piše knjige, uči, trenira, edukuje omladinu ... nadoknađuje izgubljeno vrijeme sa porodicom.

Big Jim Williams umro je 2007. Dva njegova sina Nathaniel i James nastavila su očevim powerlifterskim stopama, i guraju vrlo dobro.

 Jimov RAW bench pres rekord (kako danas vole da nazivaju  benč koji se radi bez  specijalnog odijela) nije bio oboren preko 20 godina.

Ted Arčidi je 1985. izbacio 320kg, ali je kasnije ustanovljeno da je takmičarski triko koji je tom prilikom nosio već spadao u kategoriju equiped, pa je izbačen iz RAW sekcije.

tedoverhead.jpg

Ted Arčidi 

 

 Ubrzo potom, bench press sa specijalnim odijelima, koja postaju sve specijalnija, dospjeva na do tada nezamisliv nivo. Rekordi padaju preko noći, a rezultati odlaze u stratosferu. Trenutni rekord Tiny Meeker-a iznosi 1077lb ili 488,5kg.

 Međutim, u RAW BP, stvari idu vraški teško, krvavo i tvrdo. Napredak u rezultatima je rijedak i na kašičicu, što samo govori u prilog činjenici kako je visok standard postavljen  tim dizanjem  daleke 1972.

Sve ove godine, tek nekoliko ekstra snažnih momaka uspjelo je da  nadmaše Jima u RAW benču presu James Henderson,  Scot Mendelson, Eric Spoto i Kiril Saričev, i to skoro 30- tak godina kasnije. Trenutni rekord od 722lb, odnosno 326kg, drži Eric Spoto. Dok Saričev ima samo 1kg slabiji rezultat .

U mnogim stvarima Big Jim Williams je bio ispred svog vremena. Pored nekonvencionalnih treninga, prvi je među dizače uveo  oporavak u kadi sa ledom.

U isto vrijeme bio je i običn čovjek, sputan i  unižen tamnom stranom svoje ličnosti. Padao je, ustajao, borio se, nikad se ne predajući kao pravi veliki šampion. A njegov strahoviti potencijal za bench pres možda i nikad neće biti do kraja i u potpunosti valorizovan.

 



Komentari (135)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 04:57 25.08.2015

Cekajuci Carlija

Sad ce Carli da pita sta si hteo da kazes ovim blogom.
docsumann docsumann 05:12 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

blogovatelj
Sad ce Carli da pita sta si hteo da kazes ovim blogom.




mislim da je pokapirao da ja samo hoću da ga zaserem ovim idiotima.
emsiemsi emsiemsi 06:50 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

docsumann
blogovatelj
Sad ce Carli da pita sta si hteo da kazes ovim blogom.




mislim da je pokapirao da ja samo hoću da ga zaserem ovim idiotima.

За мене је лако. Навикао сам да подносим свакојакве идиотарије. Бринем се за друге.
Да су идиоти - јесу (мислим на ове о којима пишеш). О теби и онима који се овиме одушевљавају, не бих да износим став.
docsumann docsumann 07:18 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

emsiemsi
docsumann
blogovatelj
Sad ce Carli da pita sta si hteo da kazes ovim blogom.




mislim da je pokapirao da ja samo hoću da ga zaserem ovim idiotima.

За мене је лако. Навикао сам да подносим свакојакве идиотарије. Бринем се за друге.
Да су идиоти - јесу (мислим на ове о којима пишеш). О теби и онима који се овиме одушевљавају, не бих да износим став.


testovi snage su najtradicionalniji oblici sportskog nadmetanja među ljudima.
fundamentalni baš kao i nadmetanja u brzini, skočnosti, plivanju ... da ne spominjemo folklorno-mistke glorifikacije kulta snage u mnogim drevnim kulturama, od sumo rvača, pa hajlendskih igara u škotskoj , pa sve do modernog olimpijskog dizanja tegova, powerliftinga, strongman takmičenja.

dokazivanje snage je tako ljudski, isuviše ljudski.

naravno, moguća su i negativna mišljenja u vezi sa sličnim manifestacijama, lakonski uobličena u riječ idioti.

i to je ljudski, isuviše ljudski....
emsiemsi emsiemsi 07:43 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

docsumann
emsiemsi
docsumann
blogovatelj
Sad ce Carli da pita sta si hteo da kazes ovim blogom.




mislim da je pokapirao da ja samo hoću da ga zaserem ovim idiotima.

За мене је лако. Навикао сам да подносим свакојакве идиотарије. Бринем се за друге.
Да су идиоти - јесу (мислим на ове о којима пишеш). О теби и онима који се овиме одушевљавају, не бих да износим став.


testovi snage su najtradicionalniji oblici sportskog nadmetanja među ljudima.
fundamentalni baš kao i nadmetanja u brzini, skočnosti, plivanju ... da ne spominjemo folklorno-mistke glorifikacije kulta snage u mnogim drevnim kulturama, od sumo rvača, pa hajlendskih igara u škotskoj , pa sve do modernog olimpijskog dizanja tegova, powerliftinga, strongman takmičenja.

dokazivanje snage je tako ljudski, isuviše ljudski.

naravno, moguća su i negativna mišljenja u vezi sa sličnim manifestacijama, lakonski uobličena u riječ idioti.

i to je ljudski, isuviše ljudski....

Па да !
Насиље је тако људски.
docsumann docsumann 07:53 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

Па да !
Насиље је тако људски.


čarli, možeš ti to i bolje. ova argumentacija je ispod svakog nivoa.

nasilja imaš i među životinjama. sportskih takmičenja, sem ako u njih ne računaš borbe mužjaka u doba parenja, u zoo castvu nemaš.

sport je dio ljudske kulturne tradicije. onaj rekreativni, amaterski, možda čak i više o profesionalno-takmičarskog.
predatortz predatortz 08:03 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

sport je dio ljudske kulturne tradicije. onaj rekreativni, amaterski, možda čak i više o profesionalno-takmičarskog.


Sport je ok stvar, sve dok ga upražnjavaš i ne shvataš preterano ozbiljno. Inače, zna da zaglupi ljude.
docsumann docsumann 08:09 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

predatortz
sport je dio ljudske kulturne tradicije. onaj rekreativni, amaterski, možda čak i više o profesionalno-takmičarskog.


Sport je ok stvar, sve dok ga upražnjavaš i ne shvataš preterano ozbiljno. Inače, zna da zaglupi ljude.


zna, naravno. kao i bilo koje fanatično posvećivanje (koječemu).

kažu i da je vrhunski sport ekstremno nezdrav jer izlaže organizam neprirodno zahtjevnim izazovima.
takođe, zbog nivoa dnevnih obaveza, trabalo bi da vrhunskim sportima ostaje vrlo malo vremena za rad na sebi ( u vansportskom smislu).

no, pazi slučaj, gdje u jednom od najkonkurentnijih (najkonkurentniji u smislu da je konkrurencija u tom sportu enormna, ogromna baza upire u vrh piramide na kojem ima mjesta samo za jednoga) individualnih sportova - tenisu, imaš šampiona, za koga možeš sve reći al' da je zaglupio, teško

tako da cijenim da je zaglupljivanje stvar ličnih "afiniteta".
docsumann docsumann 08:12 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

a evo i jednog od najsadržajnih tjubova u vezi sa pravilnim izvođenjem benča, u kojem
predavanje "drži" naučnik i powerlifter - Dr. Layne Norton

za sve koji vježbaju izuzetno koristan klip:

predatortz predatortz 08:18 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

kažu i da je vrhunski sport ekstremno nezdrav jer izlaže organizam neprirodno zahtjevnim izazovima.
takođe, zbog nivoa dnevnih obaveza, trabalo bi da vrhunskim sportima ostaje vrlo malo vremena za rad na sebi ( u vansportskom smislu).


Slažem se. Pazi, ja sam se uvek nečim 'bavio'. malo gledao, još manje se udubljivao u analize i statistike. Na to se odnosila ta moja opaska o zaglupljivanju. Poznajem dosta likova koji o fudbalu znaju gomilu besmislenih informacija, informacija koje potiskuju one potrebnije. Da su toliku energiju posvetili izučavanju bilo koje fundamentalne nauke - daleko bi dogurali.

Treba li da kažem da ih 'deljem' na fudbalu?
Tu me ne ometa ni činjenica da nemam pojma gde igra Nejmar.

Šta hoću da kažem?
Sport je, uvek, bio deo mog života. Sinove sam usmerio u sport. Nema kompa ako nema treninga! No, želim da se sve to završi na amaterskom nivou, bez preteranog trošenja na nebitne priče.

Dakle, sport zdravlja radi, sport radi brzine, okretnosti, snage... Da konstitucijom odvraćaš budaletine. To je moje viđene.
docsumann docsumann 08:27 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

Na to se odnosila ta moja opaska o zaglupljivanju. Poznajem dosta likova koji o fudbalu znaju gomilu besmislenih informacija, informacija koje potiskuju one potrebnije. Da su toliku energiju posvetili izučavanju bilo koje fundamentalne nauke - daleko bi dogural


možda jednom, na kvizu, izvuku oblast fudbal

Sinove sam usmerio u sport. Nema kompa ako nema treninga! No, želim da se sve to završi na amaterskom nivou, bez preteranog trošenja na nebitne priče.


to je ok, mada, ako neko od njih bude izrazio želju i pokazao talenat za nešto više, ne bi smio da ga sputavaš.

sport je danas legitiman posao kojim itekako možeš obezbjedit egzistenciju sebi i svojoj porodici.
ok, i rizici (povrijede) su veći nego u ostalim profesijama, ali recimo u usa možeš fino da dođeš do stipendije za studiranje, ako si solidan u nekom od sportova.
da ne pričamo kako su se mnnogi sirotani rješili bjede upravo pomoću sporta (fudbala, košarke ...)


a ovo o strategiji odvraćanja sam doktorir'o
predatortz predatortz 08:30 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

a ovo o strategiji odvraćanja sam doktorir'o


qqriq qqriq 08:31 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

ljudski, isuviše ljudski.


Više puta to kažeš, verovatno misliš da svi blogeri znaju čije su to reči?!
Ili veruješ da je nevažno naglasiti da, ipak, citiraš?

Interesantno da sam se i ja setila Burnsa ovih dana, čak ga i citirala, al me prošla volja. Suviše dobra "kratka priča" koja nije naišla na razumevanje )) pa sam je sklonila, ne troši se blago tek tako.
docsumann docsumann 08:36 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

Više puta to kažeš, verovatno misliš da svi blogeri znaju čije su to reči?!
Ili veruješ da je nevažno naglasiti da, ipak, citiraš?


pa pošto je kontekst izmjenjen u odnosu na originalni kontekst citata ili kontekst originala, misilio sam i da nema poterbe za navođenjem izvora.
baš kao što poigravanje sa mislim dakle postojim, u raznim oblicima, ne zahtjeva potpisivanje. bar ja tako filingujem
qqriq qqriq 08:43 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

pa pošto je kontekst izmjenjen u odnosu na originalni kontekst citata ili kontekst originala, misilio sam i da nema poterbe za navođenjem izvora


ovo je baš široko.


docsumann docsumann 09:00 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

qqriq
pa pošto je kontekst izmjenjen u odnosu na originalni kontekst citata ili kontekst originala, misilio sam i da nema poterbe za navođenjem izvora


ovo je baš široko.




pa dobro mogao sam to i ovako da sročim


pa
pošto je
kontekst izmjenjen
u odnosu
na originalni
kontekst
citata
ili kontekst originala,
misilio sam
i da nema
poterbe
za navođenjem
izvora

riply riply 09:06 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

Jutros ti je blog po principu "bisere pred svinje" (pardon svinjama)

Ne znam, da li treba izvore citata da navodim, sa sve fusnotom i te fore...

qqriq qqriq 09:10 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

bićeš optužen za plagijat, zna se ko tako piše na blogu

qqriq qqriq 09:15 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

Jutros ti je blog po principu "bisere pred svinje" (pardon svinjama)

Ne znam, da li treba izvore citata da navodim, sa sve fusnotom i te fore...


vid agresivca, oć se taba iz bele zore.
al je pismen, jbg


edit
ja se dami izvinjavam, ko bi rekao da je žensko?!
docs, sory ako sam ti povredila lična osećanja.........
emsiemsi emsiemsi 10:34 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

predatortz

...
Treba li da kažem da ih 'deljem' na fudbalu?
Tu me ne ometa ni činjenica da nemam pojma gde igra Nejmar.
...

Нејмар игра у Барселони.

emsiemsi emsiemsi 10:38 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

riply
Jutros ti je blog po principu "bisere pred svinje" (pardon svinjama)

Ne znam, da li treba izvore citata da navodim, sa sve fusnotom i te fore...


Ако си ти свиња, нема потребе да се нама жалиш !
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:19 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

emsiemsi

Навикао сам да подносим свакојакве идиотарије. Бринем се за друге.


stvarno, Emsi, šta te navede da napraviš takav životni odabir da budeš okružen tim idiotarijama (ako pričaš o real life-tu)?

ps. inače, bili basketaši kod mene na poslu , verujući momci puni vedrine, padaće tu još medalja! kalugerosi s Taphosa se razduševili, krenuli da otvaraju neke kutke hrama kojima inače regularni posetioci nemaju pristup! budi cool s najjačima!
myredneckself myredneckself 12:28 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

docsumann
tako da cijenim da je zaglupljivanje stvar ličnih "afiniteta".

Ovaj se izgleda totalno zaglupio.
qqriq qqriq 13:21 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

riply



hahahah, pa ti si žensko!!!!!!!!!!!!
znači, pakosna tikvica

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:46 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

myredneckself

Ovaj se izgleda totalno zaglupio.


био не женио старлету раније...
docsumann docsumann 13:55 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

qqriq
riply



hahahah, pa ti si žensko!!!!!!!!!!!!
znači, pakosna tikvica




uf, koliko samo griješiš. riply je izuzetna osoba koju poznajem već trideset godina.
qqriq qqriq 14:44 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

uf, koliko samo griješiš


ma da, eno jos pre sat editovala izvinjenje tebi, skapirala - kad sam videla da je žensko - da mora da ti je supruga, sestra..
nego, nju poznaješ trideset godina i ok je da mi kaže prvo što joj padne na (blistavi) um.

deal dear docs






stefan.hauzer stefan.hauzer 16:03 25.08.2015

Re: Cekajuci Carlija

tako da cijenim da je zaglupljivanje stvar ličnih "afiniteta".


Kada smo več, kod zaglupljivanja i snagatora, ne kaže se za džabe: napio se kao Poljak.
docsumann docsumann 08:57 25.08.2015

equiped bench press


danas je tehnologija proizvodnje posebnih odijela za bench (bench shirt) poprilično evoluirala od svojih skromnih početaka.
koriste se različiti rastegljivi materijali (poliestri, specijalna platna, pa i metalne niti) u jedno ili više slojnon tkanju. odijelo je potpuno otvoreno (raskrojeno) sa zadnje strane.
obično je potrebna asistencija dvojice ljudi da bi se isto navuklo takmičaru. kad ga navučeš ruke ti stoje podignute ka naprijed kao u zombija, a ti si sabijen kao velika praćka, na čijem principu odijelo zapravo i funkcioniše. što je čovjek gabaritniji, pod tegom se odijelo više rasteže i generiše veću povratnu silu.



u početku se govorilo da odijelo dodatno štiti ramena, ekstra bandažom, uslijed čega je moguće podizati veće težine, ali samo ako su ti ramena i pektoralisi dodatno stisnuti ... i tako u krug.

kod najkrupnijih shw takmičara odijelo omogućava da se podigne i 140kg teži teg.
docsumann docsumann 09:11 25.08.2015

Re: equiped bench press

a evo kako to izgleda na treningu. inače ovo je svjetski rekorder u equiped BP-u.

obratite pažnju da on nije u stanju ni da raširi ruke u širini hvata koliko ga je odijelo uteglo.
a sama amplituda pokreta se gotovo i ne vidi, "ne osjeti", tokom izvođenja dizanja. toliko je sve sabijeno, nategnuto, neprirodno.
zato lično ne volim equiped bench press. suviše je sve na silu.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:32 25.08.2015

Re: equiped bench press

Заиста бесмислено.
alselone alselone 09:35 25.08.2015

Re: equiped bench press

kod najkrupnijih shw takmičara odijelo omogućava da se podigne i 140kg teži teg.


Zajebavas?! 140 kila majica pomaze?!

Kuda ide ovaj svet?
docsumann docsumann 09:41 25.08.2015

Re: equiped bench press

Predrag Brajovic
Заиста бесмислено.


da, totalno!

a evo koliko čistije, tečnije i moćnije izgleda jedan vrhunski raw potisak sa ravne klupe.
Kiril Sarčev, moj omiljeni ruski snagator, inače kompletno nevjerovatan atleta od svojih 180kg.
uz to Kiril ima suviše duge ruke za jednog benčera, međutim kako sam kaže to kompezuje kičmenim lukom ... no, da sad ne objašnjavam na suvo, pogledajte sami. ovo je inače drugi najbolji rezultat u raw bp svih vremena.



monstrum!
docsumann docsumann 09:55 25.08.2015

Re: equiped bench press

Zajebavas?! 140 kila majica pomaze?!


heh, majica!? to je drastični eufemizam za multi impregnirani, armirani katapult-brushalter bez zakopčavanja

mada ima i ovaj model koji stvarno pomalo podsjeća na majicu (nije otvoren sa zadnje strane)



kao što vidiš navlači se k'o za tri broja manji kurton

inače razlika u rezultatima sa i bez odijela je najveća kod masivnih teškaša. valjda kod njih dolazi do rastezanja majice u najvećem obimu zbog tjelesnih gabarita samih takmičara.

Scot Mendelson vrhunski benčer u oba stila ima sledeće rezultate

sa odijelom - 1,031 lb (468 kg)
raw - 715 lb (324 kg)

alselone alselone 10:01 25.08.2015

Re: equiped bench press

Cudovisno ali i potpuno besmisleno. Kao kada bi na skokove u vis isli sa cipelama sa federima Pere kojota.

Ne razumem u cemu je draz povecavati rezultate uz pomoc pomagala. Kako se osecaju kada znaju da nisu oni zasluzni tome nego "majica".

kao što vidiš navlači se k'o za tri broja manji kurton

docsumann docsumann 10:24 25.08.2015

Re: equiped bench press

Ne razumem u cemu je draz povecavati rezultate uz pomoc pomagala. Kako se osecaju kada znaju da nisu oni zasluzni tome nego "majica".


ne znam. mogu samo da spekulišem škiljeći kroz pishološku prizmu.

cijenim da je u pitanju magija velikih brojeva. te abnormalne, nestvarne cifre kao da ih rade na nekom podsvjesnom testosteron nivou. nabijati brojeve po svaku cijenu.

u IPF (napoznatijoj powerlifting) federaciji kao da postoji ta tendencija omogućavanja postizanje rekorda na sve načine (sva moguća oprema, kriterijumi za ispravnost dizanja...). kad gledaš snimke maltene ne vidš ni da je došlo do pomjeranja tega.
ono, amplitude su od nekih cca desetak cm.

naročito je to primjetno kod čučnja. osnovno pravilo kod svih PL federacija je da u donjoj poziciji butna kost treba da bude paralelna sa podom. tek od te pozicje takmičar može da krene u dizanje.

e, pogledaj sad, naročito posljednji pokušaj (počinje na 1:50). misim, jeste težina nenormalna, i opterećenje na organizam je duboko u crvenoj zoni, ali pitanje je da li ovako zamotan, zabandažiran, zakukuljen i stisnut takmičar može uopšte da čučne?!



G.Cross G.Cross 13:54 25.08.2015

Re: equiped bench press



Ne razumem u cemu je draz povecavati rezultate uz pomoc pomagala. Kako se osecaju kada znaju da nisu oni zasluzni tome nego "majica".



A kako bi igrao danas "Immeasurable one" sa reketom Dzona Mekinroa ? Pa se niko ne buni...





jedi-knight jedi-knight 14:03 25.08.2015

Re: equiped bench press

Re: equiped bench press


Ne razumem u cemu je draz povecavati rezultate uz pomoc pomagala. Kako se osecaju kada znaju da nisu oni zasluzni tome nego "majica".



A kako bi igrao danas "Immeasurable one" sa reketom Dzona Mekinroa ? Pa se niko ne buni...


Kada bi se merila brzina loptice u okviru jednog udarca bio bi u pravu.
Diskutabilno je, međutim, kakvi bi rezultati bili u skoku motkom sa drvenim motkama ili koliko bi trčali na 100m na šljaci u sprintericama sa ekserima od dva santimetra.
Ima smisla to što pričaš samo kada je reč o poboljšanju rezultata; kada je u pitanju takmičenje sa živim protivnikom, koji ima pristup svim "pomagalima" kao i ti, onda pobeđuje nekakva veština.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:31 25.08.2015

Re: equiped bench press

docsumann
e, pogledaj sad, naročito posljednji pokušaj (počinje na 1:50). misim, jeste težina nenormalna, i opterećenje na organizam je duboko u crvenoj zoni, ali pitanje je da li ovako zamotan, zabandažiran, zakukuljen i stisnut takmičar može uopšte da čučne?!

Са оним ланциам цела ствар наликује на SM продукцију. :)

Него, кад сам гледао онај нормални BP, због угла снимка не види се докле мора да спусти тег да би покушај био валидан. Мора ли да дотакне груди?
docsumann docsumann 16:43 25.08.2015

Re: equiped bench press

Него, кад сам гледао онај нормални BP, због угла снимка не види се докле мора да спусти тег да би покушај био валидан. Мора ли да дотакне груди?


teg mora da dotakne trup.
e, sad, obično se spušta tako da šipka legne na torzo par centimetara ispod samih grudi.
zato se pravi most (luk) kako bi se izbacivanjem grudnog koša u vis smanjila putanja tega na dolje i naravno skratio put pri samom dizanju.
trup mora ležati na klupi lopaticama i karličnim pojasom.

kao što sam već napomenuo zbog netipično dugih ruka za benčera, Saričev pravi ekstremni most ne bi li kompezovao taj hendikep.

gledajući iz profila putanja tega nije striktno vertikalna dolje-gore, već blago lučna, podižući se uvis teg ide ka glavi.

najdetaljnija uputstva za powerlifterski benč:

qqriq qqriq 09:46 25.08.2015

o monstrumima i ljudima


DoksDear, tebi upućen onaj biserni komentar al ti izgleda rešio da šutiš.
Umetnički štep?
docsumann docsumann 09:57 25.08.2015

Re: o monstrumima i ljudima

DoksDear, tebi upućen onaj biserni komentar .


sory, ali nije
qqriq qqriq 10:21 25.08.2015

Re: o monstrumima i ljudima

sory, ali nije


sreća sreća rados'

ali:

Jutros ti je blog



i jel sory, sori ili sorry?
docsumann docsumann 10:26 25.08.2015

Re: o monstrumima i ljudima

i jel sory, sori ili sorry?


misim, zar je stvarno bitno?
qqriq qqriq 10:27 25.08.2015

Re: o monstrumima i ljudima

misim, zar je stvarno bitno?


jeste.
docsumann docsumann 10:35 25.08.2015

Re: o monstrumima i ljudima

qqriq
misim, zar je stvarno bitno?


jeste.


onda vodi računa
qqriq qqriq 10:46 25.08.2015

Re: o monstrumima i ljudima

onda vodi računa


tvoja kratka priča?
umetnik je umetnik, odmah se vidi originalnost, ne pitamo za cenu.



nego, do sad tražila fotku svog kandidata koji je rodom iz Skrantona, industrijskog grada u Pensilvaniji..




stari62 stari62 11:36 25.08.2015

Re: o monstrumima i ljudima

docsumann
i jel sory, sori ili sorry?


misim, zar je stvarno bitno?


jedi-knight jedi-knight 12:15 25.08.2015

O čemu...

...je ovde reč.

Postoji, naravno, potreba kod ljudi da se na svaki način dokazuje i pokazuje snaga, ali sakaćenje sopstvenog tela zarad postizanja nekog besmislenog rekorda mi je potpuno neshvatljivo. Ne kažem ni glupo, ni idiotski, samo neshvatljivo jer ući u psihu tih ljudi je daleko veći izazov nego sam podići za kilo više nego oni.
Mali neurofiziolopki podsetnik:
Postoje dve komponente koje utiču na ispoljavanje mišićne sile: neuralna i mišićna.
Neuralna je sposobnost CNS da frekvencijom impulsa iz kore velikog mozga aktivira što veći broj motornih jedinica ( motorna jedinica je jedan neuron i sva mišićna vlakna koje on aktivira ( inerviše ), a motornih jedinica u okviru jednog mišića ima poprilično ). Da bi se aktivirale sve motorne jedinice potrebna je neverovatno velika moždana aktivnost ( tu sada ide ona priča o čudima koje je u stanju da izvede prosečno ljudsko telo kada je npr. u smrtnom strahu...). Pojedini ljudi imaju sposobnost da stanje svoje svesti dovedu na jako visok nivo kada pred sobom imaju neki izazov: protivnika, teg, letvicu... Ta stanja svesti još uvek su zagonetka za nauku jer su retki ljudi koji mogu sebe da dovedu u takvo stanje, a još ređe je da su voljni da se podvrgnu raznoraznim ispitivanjima.
Mišićna komponenta se odnosi na samu anatomiju mišića, odnosno poprečni presek, obim, masu...To se manje više regularno dovodi na visok nivo određenim tipom treninga.
Razlika je u neuralnoj komponenti. Kod početnika, prva adaptacija je upravo u ovome, kasnije dolazi mišićna topografija. Kod nadprosečnih, razlika je isključivo u neuralnoj komponenti.
Da zaključim, macani koji obaraju ove rekorde pokazuju pre svega sposobnost svog CNSa da generišu mišićnu silu slanjem velike frekvencije nervnih impulsa ka mišićima. Dakle rat mozgovima, ne bicepsima ( u ovom slučaju tricepsima ili pektoralisima...
Eto, neko koristi mozak za razumevanje kosmosa, neko za dizanje utega. I jedno i drugo su ogromni izazovi.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:26 25.08.2015

Re: O čemu...

ali sakaćenje sopstvenog tela zarad postizanja nekog besmislenog rekorda mi je potpuno neshvatljivo.

ne znam da li ovo ima veze sa sakaćenjem ili sa lečenjem tipa "sam svoj majstor", ali pre neki dan sam otkrila ovog tipa:



Lamar Gant

ps. ako se o njemu već pisalo, izvinjavam se na smetnji.
docsumann docsumann 12:31 25.08.2015

Re: O čemu...

Neuralna je sposobnost CNS da frekvencijom impulsa iz kore velikog mozga aktivira što veći broj motornih jedinica ( motorna jedinica je jedan neuron i sva mišićna vlakna koje on aktivira ( inerviše ), a motornih jedinica u okviru jednog mišića ima poprilično ). Da bi se aktivirale sve motorne jedinice potrebna je neverovatno velika moždana aktivnost ( tu sada ide ona priča o čudima koje je u stanju da izvede prosečno ljudsko telo kada je npr. u smrtnom strahu...). Pojedini ljudi imaju sposobnost da stanje svoje svesti dovedu na jako visok nivo kada pred sobom imaju neki izazov: protivnika, teg, letvicu..


negdje sam naišao na intervju svjetskog rekordera u totalu u RAW powerliftingu SHW kategorija, Rusa Andreja Malaničeva, nakon što je osvojio neki bitan turnir u Moskvi.
na prvo novinarsko pitanje kako je spavao proteklu noć, izjavio je - loše, veoma loše. kaže, centralni nervni sistem mu je potpuno distorziran od silnog naprezanja, i trebaće nekoliko dana da se vrati u normalu.



a ovaj klip sam okačio samo da pokažem razliku u formi ( dubina, amplituda...) izvođenja čučnja u ovom slučaju i onoga što je Hof radio u IPF-u.
docsumann docsumann 12:34 25.08.2015

Re: O čemu...

Lamar Gant


svjetski rekorder u deadliftu u kategoriji do 56 i 60 kg. podigao petostruku sopstvenu težinu ((ovo su podaci izvađeni iz glave, na prvu )
antioksidant antioksidant 12:34 25.08.2015

Re: O čemu...

Kod nadprosečnih, razlika je isključivo u neuralnoj komponenti.
Da zaključim, macani koji obaraju ove rekorde pokazuju pre svega sposobnost svog CNSa da generišu mišićnu silu slanjem velike frekvencije nervnih impulsa ka mišićima. Dakle rat mozgovima, ne bicepsima ( u ovom slučaju tricepsima ili pektoralisima...

savršeno
docsumann docsumann 12:44 25.08.2015

Re: O čemu...

antioksidant
Kod nadprosečnih, razlika je isključivo u neuralnoj komponenti.
Da zaključim, macani koji obaraju ove rekorde pokazuju pre svega sposobnost svog CNSa da generišu mišićnu silu slanjem velike frekvencije nervnih impulsa ka mišićima. Dakle rat mozgovima, ne bicepsima ( u ovom slučaju tricepsima ili pektoralisima...

savršeno


daa, još malo pa k'o Joda. podizaće tegove bez dodira
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:50 25.08.2015

Re: O čemu...

ovo su podaci izvađeni iz glave, na prvu

taj, ali se zeznuo u tome da svako vežbanje može da mu ispravi takvu skoliozu. :) stvarno izgleda grozno. i kako mu nije (ili jeste??) smetalo u treninzima??
jedi-knight jedi-knight 13:23 25.08.2015

Re: O čemu...

Re: O čemu...
ovo su podaci izvađeni iz glave, na prvu

taj, ali se zeznuo u tome da svako vežbanje može da mu ispravi takvu skoliozu. :) stvarno izgleda grozno. i kako mu nije (ili jeste??) smetalo u treninzima??


Problem sa skoliozom je obično toliko složen da vežbe ne pomažu. Sama krene i sama stane. Uzrok najčešće, nije loše držanje ili mišićna slabost, pogotovo kod velikog stepena deformiteta, već čitav niz poremećaja od koji nastaju u razločitim periodima rasta, počev od samog zametka. Često je deformiret u više različitih ravni, dakle pored lateralnih pomeranja, javljaju se i rotacije kičmenig stuba što povlači deformitete rebara, ali i rotaciju karlice. Poremećaji skeleta utiču ne samo na kretanje odnosno lokomociju, već dodatno opterećuju unutrašnje organe i to je u stvari najveći problem.

Ovom momku sa fotografije trening snage nije mnogo pomogao. Prilično veliki stepen dvostruke zakrivljenosti, rekao bih više od 40 stepeni u lumbalnom delu, što je već ozbiljan problem.


jedi-knight jedi-knight 13:28 25.08.2015

Re: O čemu...

daa, još malo pa k'o Joda. podizaće tegove bez dodira


Zar dodirujemo tegove kada ih dižemo?
angie01 angie01 14:54 25.08.2015

Re: O čemu...

. Dakle rat mozgovima, ne bicepsima ( u ovom slučaju tricepsima ili pektoralisima...


gospodja Marfi, 77 godina,


stefan.hauzer stefan.hauzer 17:10 25.08.2015

Re: O čemu...

podigao petostruku sopstvenu težinu

blogovatelj blogovatelj 17:32 25.08.2015

Re: O čemu...

svjetski rekorder u deadliftu u kategoriji do 56 i 60 kg.


Pa koliko je onda visok? Kao Bob Rok?
Meni su najsmešniji ti pjevčići u svakom sportu gde je glavni faktor snaga
docsumann docsumann 17:41 25.08.2015

Re: O čemu...

stefan.hauzer
podigao petostruku sopstvenu težinu



imaš tu još interesantmih luđaka - LINK

par izvoda...



dva srednja WR-a u totalu su njegova (kategorije 56, 60 kg)
docsumann docsumann 17:59 25.08.2015

Re: O čemu...

ps. ako se o njemu već pisalo, izvinjavam se na smetnji.


dupli biceps s leđa je vjerovatno najatraktivnija obavezna bb poza.



s prošlogodišnje olimpije, šampion i vicešampion


EDIT: baš me zanima vaše mišljenje ko je bolji a) Fil Hit (ćelavac, lijevo), b) Kai Grin (čupavac, desno)
predatortz predatortz 18:00 25.08.2015

Re: O čemu...


s prošlogodišnje olimpije, šampion i vicešampion


Meni je ovo, tebra, ružno za viđet'!
docsumann docsumann 18:05 25.08.2015

Re: O čemu...

predatortz

s prošlogodišnje olimpije, šampion i vicešampion


Meni je ovo, tebra, ružno za viđet'!


ne gledaj! nema druge


to ti je Mikelanđelo CX2300-A
predatortz predatortz 18:09 25.08.2015

Re: O čemu...

docsumann
predatortz

s prošlogodišnje olimpije, šampion i vicešampion


Meni je ovo, tebra, ružno za viđet'!


ne gledaj! nema druge


Ma, sve se nadam bačićeš nam neku fotku sa plaža! Ima brate, dole kod tebe, tako lepih Ruskinjica, da ti oči na njima ostanu...
jedi-knight jedi-knight 18:12 25.08.2015

Re: O čemu...

Re: O čemu...

s prošlogodišnje olimpije, šampion i vicešampion


Meni je ovo, tebra, ružno za viđet'!


Mozes li da ih zamislis kako igraju stoni tenis ili mali fudbal, basket... Uz svo postovanje domacina, meni je bodi bilding negacija vezbanja. Od silnog, manje vise, istog tipa treninga ( iste metodike ) uz male varijacije, menjaju prirodno stanje misica tako da najnegativnije uticu na funkcionalnost pokreta, pritom opterecujuci KV sistem preko svake mere.
Svrha vezbanja je da podigne nivo funkcionalnosti i zdravlja ne da ga narusi...
jedi-knight jedi-knight 18:17 25.08.2015

Re: O čemu...

baš me zanima vaše mišljenje ko je bolji a) Fil Hit (ćelavac, lijevo), b) Kai Grin (čupavac, desno)


Ja bih rekao da je bolji cupavac, mada uopste ne poznajem kriterijume ocenjivanja. Na prvi utisak cupavac, a ako bi trebalo da obrazlozim...bolju posturu ima, kukovi su visi iako su izgleda slicne visine...ma nemam pojma...cupavac haha
predatortz predatortz 18:17 25.08.2015

Re: O čemu...

Svrha vezbanja je da podigne nivo funkcionalnosti i zdravlja ne da ga narusi...



Usput, ne razumem osobu koja želi da bude šira od regala.
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:21 25.08.2015

Re: O čemu...

imaš tu još interesantmih luđaka - LINK


114 (52) 662.5 (300.5) *6.01X Andrzej Stanaszek (Poland/71) 11/5/03 (300.5 kg. @ 50.0 kg.) (Vejle, Denmark) (IPF)

Mislim, da li sam to upravo pričitao: kako je čovek od 50 kilograma uspeo da podigne preko 300? Meni je i dalje, najveći uspeh ...kada sam Lanu morao da nosim uz stepenice, jer štikle:)
docsumann docsumann 18:36 25.08.2015

Re: O čemu...

Uz svo postovanje domacina, meni je bodi bilding negacija vezbanja.


ma nisam ja bilder pa da me tvoj sud pogađa

mada kad smo o nefunkcionalnosti bb treninga.



negdje gore spomenuti (do pasa goli) Jan Pol Sigmarson osvojio je WSM kao klasični derbil.
kasnije je malo modifikovao trening i uzeo još 3 titule.

takođe davno sam čitao njedan tekst o sveameričkom takmičenju za najsportskijeg amerikanca.
discipline su uključivale naravno trčanje, plivanje, vožnju bicikla, dizanje tegova, ali i šutiranje na koš, jahanje ... na takmičenju su se prijavili svi alfa mmužjaci u USA, profesionalni sportisti, kaskaderi, vojni specijalci, amateri ...
među masovnom i žestokom konkurencijom poznati bodi bilder Lu Ferinjo (Herkules, Hulk ...) osvojio je 4. mjesto



bitno je razlikovati takmičarski i rekreativni bodibilding.

takmičarski, naročito profesionalni, predstaclja hazardni ekstrem, u smislu svih po zdravlje rizičnih stanja u koje dovodi naše tijelo.
jedino, u smislu stimulacije vježbača rekreativaca, ti ludaci imaju smisla.

(p.s. naravno i ove godine na Mr.O navijamo za Big Ramija!)


rekreativni bb je višestruko zdrav. uvodi čovjeka u striktan i uredan i kvalitetan režim ishrane.
disciplinuje ga (u normalnim okvrima). konsoliduje samopouzdanje. popravlja hormonsku sliku. stimuliše mišiće i nervni sistem. obrće potenciometar na tabli za kontrolu metabolizma...




EDIT: jesam kačio ono, najekstremnije slučajeve. no, namjeram mi je bila da podsjetim da masu sportski aktivnih ljudi u sklopu svojih mrdanja diže i tegove (bilduje). ako igrate basket i bildujete, bićete bolji basketaš. ako se zezate sa vaterpolom (viktorije sa ortacima) i bildujete, imaćete bolji šut...


docsumann docsumann 18:42 25.08.2015

Re: O čemu...

predatortz
docsumann
predatortz

s prošlogodišnje olimpije, šampion i vicešampion


Meni je ovo, tebra, ružno za viđet'!


ne gledaj! nema druge


Ma, sve se nadam bačićeš nam neku fotku sa plaža! Ima brate, dole kod tebe, tako lepih Ruskinjica, da ti oči na njima ostanu...


znaš da ne idem na plažu. prebrz sam ja za to
predatortz predatortz 18:44 25.08.2015

Re: O čemu...

znaš da ne idem na plažu. prebrz sam ja za to


Grešiš, sinko, grešiš...
docsumann docsumann 18:50 25.08.2015

Re: O čemu...

jedi-knight
baš me zanima vaše mišljenje ko je bolji a) Fil Hit (ćelavac, lijevo), b) Kai Grin (čupavac, desno)


Ja bih rekao da je bolji cupavac, mada uopste ne poznajem kriterijume ocenjivanja. Na prvi utisak cupavac, a ako bi trebalo da obrazlozim...bolju posturu ima, kukovi su visi iako su izgleda slicne visine...ma nemam pojma...cupavac haha


heh, na trenutak si ušao u igru

a meni se to desilo kad sam bio jako mlad. zato sam ostao da pratim. moj prvi autorski blog je bio upravo o tome - Mith vs. Legend
jedi-knight jedi-knight 18:57 25.08.2015

Re: O čemu...

ako igrate basket i bildujete, bićete bolji basketaš. ako se zezate sa vaterpolom (viktorije sa ortacima) i bildujete, imaćete bolji šut...


Aj samo malo terminoloske preciznosti:
Postoji nekoliko komponenti snage od kojih se najcesce pominju:
1.maksimalna snaga
2.ekslozivna snaga
3. brza snaga
4. snazna izdrzljivost
Bodi bilding nije metod, to je drustveni pokret, u mnogim sredinama su jos poznati kao "kulturisti" npr u Spaniji.
Bodi bilding utice samo na izgradnju misica jer metodi za razvoj snage na koje se oslanja imaju izrazenu komponentu hipertrofije. Posledicno, utice negativno na prevenciju povreda jer smanjuje obim pokreta u zglobovima. Utice negativno i na eksplozivnu snagu ( kod pocetnika ce u nekom periodu uticati pozitivno zbog podizanja opste, pa i maksimalne snage ). Utice negativno i na brzinu jer utice negativno na eksplozivnu i brzu snagu. Utice pozitivno na hipertrofiju misica ( povecanje poprecnog preseka ), misicnu topografiju i maksimalnu snagu, ali bez adekvatnog transformacijskog treninga nema nikakvu funkcionalnost ( to si i sam pomenuo ).

Dakle, ne bih rekao: ako igrate basket i bildijete bicete bolji basketas

vec

ako upraznjavate trening snage, imacete bolji skok, bicete cvrsci u duelu, ali morate da racunate na pogorsanje tehnike ukoliko budete previse radili na "bildovanju" odnosno hipertrofiji, bez vracanja gipkosti

rekreativni bb je višestruko zdrav. uvodi čovjeka u striktan i uredan i kvalitetan režim ishrane.
disciplinuje ga (u normalnim okvrima). konsoliduje samopouzdanje. popravlja hormonsku sliku. stimuliše mišiće i nervni sistem


Slazem se
docsumann docsumann 19:08 25.08.2015

Re: O čemu...

Dakle, ne bih rekao: ako igrate basket i bildijete bicete bolji basketas

vec

ako upraznjavate trening snage, imacete bolji skok, bicete cvrsci u duelu, ali morate da racunate na pogorsanje tehnike ukoliko budete previse radili na "bildovanju" odnosno hipertrofiji, bez vracanja gipkosti


ok, ti si to razradio u detaljima, ali suština je jasna. ako se baviš nekim sportom (recimo rukometom) i vašoj tehnici, brzini i znanju dodate snagu i mas. naravno, ne pretjeranu (što je praktično i nemoguće postići) i ne krutu ...
docsumann docsumann 19:12 25.08.2015

Re: O čemu...

Mislim, da li sam to upravo pričitao: kako je čovek od 50 kilograma uspeo da podigne preko 300?


meni je jednako fascinantno kada 180kg težak čoek uradi 14 širokih zgibova...

inače u ovoj teretani trenira elita ruskog weightliftinga.

predatortz predatortz 19:15 25.08.2015

Re: O čemu...

meni je jednako fascinantno kada 180kg težak čoek uradi 14 širokih zgibova...


A tek 156 kg težak Zvezdin centar! Mislim da će ortoped morati da dežura na svakoj utakmici.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:35 25.08.2015

Re: O čemu...

docsumann
predatortz


Ma, sve se nadam bačićeš nam neku fotku sa plaža! Ima brate, dole kod tebe, tako lepih Ruskinjica, da ti oči na njima ostanu...


znaš da ne idem na plažu. prebrz sam ja za to


nema veze s temom, jesu to Ruskinjice krenule da pale iz MN, daj da kupujemo nekretnine od Ruja za dž, taman da kolonizujemo CG iznova?!
alselone alselone 19:49 25.08.2015

Re: O čemu...

Mozes li da ih zamislis kako igraju stoni tenis ili mali fudbal, basket...


Ja sam cesto igrao basket sa dzudistima i bili su ne bas elegantnih pokreta. Bilderi se nikad nisu ni trudili da igraju lopte (bilo koje) sa nama.

To je jedan od razloga sto sam batalio teretanu a eventually i trcanje. Prosto za mene mora da bude neke lopte, nekog jurcanja i nadmetanja da bih mogao fizicki da se trosim.

P.S. Ok, moze i skijanje.
predatortz predatortz 19:52 25.08.2015

Re: O čemu...

Ja sam cesto igrao basket sa dzudistima i bili su ne bas elegantnih pokreta.


Nemoj sad da krenem da igram balet! Čuj, džudisti nemaju elegantne pokrete...
alselone alselone 19:56 25.08.2015

Re: O čemu...

Nemoj sad da krenem da igram balet! Čuj, džudisti nemaju elegantne pokrete...


Dobar dzudo je zaista elegantan, ali samo kada se gleda preko TV-a. Ovako brate obican blok zna da dovede do kontuzije.
predatortz predatortz 19:58 25.08.2015

Re: O čemu...

Ovako brate obican blok zna da dovede do kontuzije.


Dešava se, u borbi za loptu...
alselone alselone 20:00 25.08.2015

Re: O čemu...

Dešava se, u borbi za loptu...


Bilo je i situacija kad su jednog miroljubivog napali neki djilkosi, pa je bilo malo bacanja i davljenja po terenu. Miroljubiv covek, al kad zakrvavi ocima...
predatortz predatortz 20:04 25.08.2015

Re: O čemu...

alselone
Dešava se, u borbi za loptu...


Bilo je i situacija kad su jednog miroljubivog napali neki djilkosi, pa je bilo malo bacanja i davljenja po terenu. Miroljubiv covek, al kad zakrvavi ocima...


Podseti me na jednog mog rođaka...
Onako, klasičan hajlender, sirova snaga, dete sa sela, radan, jak kao tegleće govedo.
Naklate mu se neki Crnogorci na kičmu u Patrisu devedesetih. On izbegavao sukob, koliko je mogao. Kad je prekipelo, raselio pola VI bloka!
alselone alselone 20:09 25.08.2015

Re: O čemu...

raselio pola VI bloka!

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:14 25.08.2015

Re: O čemu...

predatortz
Ovako brate obican blok zna da dovede do kontuzije.


Dešava se, u borbi za loptu...



podsetio si me sada na scenu iz 1999. kada sam se evakuisao iz Srbije, otperjao kod porodičnih prijatelja na Pale (moj burazer je kao profy snimatelj pomogao osnivanje RTV Pale, današnje RTRS i posle smo im se nalazili pri ruci kada je trebao BG nešto, devojčica bila kod nas na prvoj godini faksa u stanu godinu dana, bez kirije, ono klasično srpsko gostoljublje), elem, dok sam čekao da mi se sredi aviokarta za Peštu, pozove mene sin na fucu kod njih u SC-u Pale. došli mi na fucu, i mene, pri svakom kontaktu s loptom neki mrga, ex-Karadžino obezbeđenje, odvali iponom; reko', dobro, brate, oćemo da igramo fudbal ili džudo? kaže, izvini, brate, previše mi zvučiš kao Beograđanin pa je jače od mene. posle, kada smo se vratili fuci sam im metn'o jedno 3-4 komada svojom ljevicom-nogom...
predatortz predatortz 20:16 25.08.2015

Re: O čemu...

i mene, pri svakom kontaktu s loptom neki mrga, ex-Karadžino obezbeđenje, odvali iponom; reko'


Znači, upoznali smo se!
jedi-knight jedi-knight 20:16 25.08.2015

Re: O čemu...

kada smo se vratili fuci sam im metn'o jednu 3-4 komada svojom ljevicom-nogom...


Dule, ti li si?
Jel se čuješ sa Šestićem?
docsumann docsumann 20:23 25.08.2015

Re: O čemu...

.ma nemam pojma...cupavac haha




u obzir se uzima svaki aspekt vizuelne prezentacije takmičarevog tijela. ukupna količina mišićne mase, njena ravnomjerna raspoređenost, proporcionalan razvoj mišićnih partija, definicija mišića (minimalna količina potkožne masti i vode), mišićna separacija, jasna izdvojenost/(međusobna) odvojenost mišića, oblik mišića, tok kontura i mišićnih linija, detalji, overall izgled ...

bb je sport koji ima svoja jasna pravila, jasno definisane ciljeve. to nije ni snaga, ni veličina, ni definicija ... bb je ustvari ...



(ovaj lik je zajeb'o Koraća na logaritam)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:27 25.08.2015

Re: O čemu...

jedi-knight
kada smo se vratili fuci sam im metn'o jednu 3-4 komada svojom ljevicom-nogom...


Dule, ti li si?
Jel se čuješ sa Šestićem?


bogami, slabo, ali prvi put se čini da još od Šeleta imamo možda tim za titulu (Voša, mislim)! ja sam od Zvezde, od Žote Antonijevića pobegao kada je počeo da nas tera da trčimo po tribinama, i okolo Marakane!



predatortz
i mene, pri svakom kontaktu s loptom neki mrga, ex-Karadžino obezbeđenje, odvali iponom; reko'


Znači, upoznali smo se!


nisam ni ja bio cvećka baš, iako Bege, ćale mi je bio džudista a ja rukometaš.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:36 25.08.2015

Re: O čemu...

Десно, чупавац ми је бољи.

А то што се тиче спорта, и њихових појединачних специфичности, шта се у ком броји... Доци ће можда зНачити: играо сам на Карачи баскет, Ђорђе Ковачевић (КК Приморје беше?) и ја против Милета Исаковића и Ђорђа Башића (златни славни рукометаши, крило и голман).

То што сам доживео од Милета Исаковића, то малтретирање, јер он је био, у старту, брз-бржи-најбржи-муња -- то нисам ни од кога доживео, чак ни од профи кошаркаша. Каква је то сила била: кад он укључи турбо, ја сам сам себи постајао slow motion. То је један од најбржих играча с лоптом: брза реакција, старт, експлозивност. (Његови рефлекси, мерено, рекација на звук и светлост, како је то утврђено на ДИФу, нико такве није имао.)

Роналдо.
Он је сила.
Или Џордан.
Чудесна механика тела, прилагођена њиховим спортовима.
Никад неће заборавити како је једном Џордан шутирао с центра, прави скок-шут: без ђидања, као да је на пет метара од обруча.
jasnaz jasnaz 21:55 25.08.2015

: O čemu...

docsumann


EDIT: baš me zanima vaše mišljenje ko je bolji a) Fil Hit (ćelavac, lijevo), b) Kai Grin (čupavac, desno)



desni je elegantniji
moglo bi se reći: 9 za umjetnički dojam :) mada bi mogao da razmisli o frizuri, a i boji gaćica (ako to može da se bira:)
docsumann docsumann 21:59 25.08.2015

Re: O čemu...

Десно, чупавац ми је бољи.




ove godine Mr.Olimpija se održava od 17. do 20. Septembra, a iz dileme ćelavac vs. čupavac mnogi smatraju da će se i ove godine proizaći novi(stari) šampion.

mada, moje simpatije ( a ne oduševljavanja kako čarli reče ) su na strani Big Ramy-ja.

uporedna komparacija Hita i Grina može da pomogne u poimanju težine procesa donošenja odluke o pobjedniku.
ocjenjivanje takmičara u bb-u je najviše nalik na ocjenjivanje programa takmičara u umjetničkom klizanju. slobodna vizuelna procjena sudija.

da ne spominjem kakve se naoštrene diskusije već vode po tjub kanalima.

То што сам доживео од Милета Исаковића, то малтретирање, јер он је био, у старту, брз-бржи-најбржи-муња -- то нисам ни од кога доживео, чак ни од профи кошаркаша. Каква је то сила била: кад он укључи турбо, ја сам сам себи постајао slow motion. То је један од најбржих играча с лоптом: брза реакција, старт, експлозивност. (Његови рефлекси, мерено, рекација на звук и светлост, како је то утврђено на ДИФу, нико такве није имао.)


sličnu priču sam i sam čuo od likova koji su takođe igrali basket na Karači u to doba.

takođe kažu da su se od Vukovića koji bi se obično sidrio pod košem odbijali kao od fliper bampera.
docsumann docsumann 22:03 25.08.2015

Re: : O čemu...

moglo bi se reći: 9 za umjetnički dojam :) mada bi mogao da razmisli o frizuri, a i boji gaćica (ako to može da se bira:)


kako da ne. veliki šampion, trostruki Mr.O Frenk Zejn, koji je inače uveo nove standarde u profesionalni bb, eleganciju i prefinjeni oblik mišića umjesto enormne mase, stilizovani pokreti baleta inkorporisani u slobodno poziranje; vodio je računa i o takvim detaljima kao što je boja gaćica, frizura, itd.



Frenk Zen
jedi-knight jedi-knight 22:13 25.08.2015

Re: O čemu...

Žote Antonijevića pobegao kada je počeo da nas tera da trčimo po tribinama, i okolo Marakane!


Vole treneri da rade ono sto najmanje znaju
jedi-knight jedi-knight 22:23 25.08.2015

Re: O čemu...

Његови рефлекси, мерено, рекација на звук и светлост, како је то утврђено на ДИФу, нико такве није имао.


Aj da se malo javim na ovo - refleksi. Refleksi spadaju u nevoljne reakcije i slabo da imaju uticaja na sportsko postignuce ... znam da cepidlacim, ali ako cemo da budemo terminoloski precizni, a siguran sam da se g.Brajovic zalaze za to, to sto je njemu mereno zove se latentno vreme reakcije ( manifestno bi bilo da je trebalo da izvrsi neku radnju, npr startno ubrzanje na 5m )
Danas se rade testovi tzv reaktivne agilnosti, gde ispitanik treba da reaguje na razlicite stimulanse od kojih svaki podrazumeva drugaciji tip reakcije, tj donosenje odluka, a meri se vreme donosenja odluke, kao i sam motoricki zadatak ( npr lampica levo skok, lampica desno sprint itd a meri se i vreme sprinta, visina skoka itd )

Siguran sam da bi Mile dominirao i na ovim testovima :)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:29 25.08.2015

Re: O čemu...

jedi-knight
Његови рефлекси, мерено, рекација на звук и светлост, како је то утврђено на ДИФу, нико такве није имао.


Aj da se malo javim na ovo - refleksi. Refleksi spadaju u nevoljne reakcije i slabo da imaju uticaja na sportsko postignuce ... znam da cepidlacim, ali ako cemo da budemo terminoloski precizni, a siguran sam da se g.Brajovic zalaze za to, to sto je njemu mereno zove se latentno vreme reakcije ( manifestno bi bilo da je trebalo da izvrsi neku radnju, npr startno ubrzanje na 5m )
Danas se rade testovi tzv reaktivne agilnosti, gde ispitanik treba da reaguje na razlicite stimulanse od kojih svaki podrazumeva drugaciji tip reakcije, tj donosenje odluka, a meri se vreme donosenja odluke, kao i sam motoricki zadatak ( npr lampica levo skok, lampica desno sprint itd a meri se i vreme sprinta, visina skoka itd )

Siguran sam da bi Mile dominirao i na ovim testovima :)

На жалост, Милетових бравура нема на нету. Ипак, има једна емисија -- и ту он говори о мерењима на ДИФу, где је он био супериоран, једино га је скакач Ненад Стекић у једном сегменту "побеђивао". И да, тачно је... он говори о латентном времену реакције, наравно :))))

Жао ми је што то, рецимо, убрзање на 5 метара -- где је Миле деловао као Супермен -- није мерено њему, па онда поређено са осталима. Мислим да су Роналду такву неку упоредну метрику урадили.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:33 25.08.2015

Re: O čemu...

docsumann
takođe kažu da su se od Vukovića koji bi se obično sidrio pod košem odbijali kao od fliper bampera.

:))))))
Жива истина.
Играо и с њим, али ређе. Они су били "екипа", њих тројица, и не знам зашто -- али су долазили редовно у ХН неко време. Ипак, Миле је био фасцинантан, и сећам се да је играо у неким нарочитим Адидас патикама, мислим чак да су специјално за њега рађене, високим, до глежња, та нека фора, јер Миле је ту имао проблем.
jedi-knight jedi-knight 23:42 25.08.2015

Re: O čemu...

Мислим да су Роналду такву неку упоредну метрику урадили.


Ima raznih stvari što su radili sa Ronaldom. Evo jedne LINK
NNN NNN 20:13 26.08.2015

Re: O čemu...

Ђорђа Башића
Mirka

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana