Ljubav| Ljudska prava| Porodica| Zdravlje| Život

Otmice beba iz srpskih porodilišta

Filip Mladenović RSS / 31.08.2015. u 11:41

Govorili su im i ubedjuju ih da su ludi, paranoični, da su opsednuti teorijama zavere, da mnogo gledaju španske i meksičke sapunice...

Roditelji beba otetih iz srpskih porodilišta odmah po rodjenju već godinama istrajavaju i trpe svakojake uvrede i poniženja u borbi za istinu. Njihov greh je što su uporni i što na osnovu dokumenata zahtevaju ISTRAGU o svakoj bebi, kojoj se gubi trag u nekom od naših porodilišta. Roditeljima je saopšteno da su njihove bebe preminule nakon porodjaja, a na grobljima širom Srbije nema njihovih grobova niti bilo kakvih tragova u evidenciji pogrebnih zavoda!

Tek je presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu 2013. godine po tužbi jedne od unesrećenih majki, Zorice Jovanović, prekinula državnu indolentnost i zaveru ćutanja. Krenule su vlade, i ona Dačićeva i ova Vučićeva da nešto rade po ovoj presudi, koja zahteva POTPUNU ISTRAGU o svakoj nestaloj bebi. Po starom "dobrom" običaju najpre se više meseci čekalo da bude formirana radna grupa, koja je ovog leta, dakle 2 godine posle obavezujuće presude, izašla u javnost sa nacrtom zakona i stavila ga na javnu raspravu.

Taj nacrt ražestio je roditelje nestalih beba, jer i dalje izvrdava ISTRAGU i celu ovu monstruoznu priču svodi na parnični postupak i na obeštećenje roditeljima u visini do 10 hiljada evra, po sudijskoj proceni.
Roditelji nestalih beba ne žele novac, već ISTINU nakon detaljno sprovedenih istraga.

Potresna priča o bebama ukradenim u našim porodilištima i višegodišnji ignorantski odnos državnih organa povod je da u studio Radio Beograda 202 pozovem gospodina Gorana Filipovića, jednog od inicijatora Beogradske grupe udruženja roditelja nestalih beba.

Goran Filipović je govorio veoma kritički o najnovijem nacrtu Zakona o nestalim bebama. Zatim je obelodanio frapantne činjenice o tome da je medicinska inspekcija pronašla 66 leševa beba u porodilištu u Višegradskoj u Beogradu i 40 leševa beba u zamrzivačima u niškom porodilištu. U novembru 2014. godine aktuelni ministar policije obećao je roditeljima HITNU istragu o ovom slučaju, ali do danas - ništa od toga. Takodje, Goran Filipović je predložio konkretnu izmenu Krivičnog zakona Republike Srbije, kojom bi se u budućnosti sprečila ova nakazna vrsta kriminala.

Kompletan snimak emisije "Mućni glavom" Radio Beograda 202, 29. 8. 2015:

https://www.youtube.com/watch?v=gNxwOJZGmTU

 



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 13:17 31.08.2015

Sudbina

Upoznao sam čoveka, krečio mi stan, koji je našao svoju kćerku nakon 18 godina. U bolnici su im rekli da je beba preminula i da će bolnica da se pobrine za sahranu. Supruga mu se nije mirila sa tom pričom. Tvrdila je da je beba rođena zdrava, da su se sestre uskomešale, da su je izbegavale...

Elem, čovek je tražio i našao svoje dete. Kod višeg funkcionera milicije, u Šapcu.

Kada mi je opisivao susret, želudac mi se vezao u čvor. Devojčin svet je bio srušen kada je saznala da su oasobe za koje je mislila da su joj biološki roditelji - zapravo zlikovci za čiji su je račun uzeli od majke i oca.

Nastavila je svoj život u Šapcu, za selo odakle je poreklom ( Podrinje, RS ) ništa je nije vezalo. Biološki roditelji su joj bili potpuni stranci, a osobe koje su joj bile sve na svetu je zamrzela.

Kažu da je u SFRJ toga bilo koliko hoćeš, da su u klupko bili upetljani svi - političari, milicija, sudovi, lekari, sestre...
Da su po rođenju uzimana deca zdravih i mladih roditelja, mahom iz seoskih sredina, koja su data uglednijim parovima koji nisu mogli da imaju decu. Uglavnom iz sveta politike, policije, privrede...

Zbog toga i danas vlada taj muk, ne čeprka se i ne priča se previše o tome.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:23 31.08.2015

Re: Sudbina

Proteklih dana naslušao sam se groznih priča, ali se divim tim roditeljima koji se ne predaju.

Ogromna većina majki je nakon kradje vlastitog deteta rodila još dece, tako da ne može da im se prišije etiketa da su paranoidne, lude, opsednute.... Neke od njih su postale i bake.
Ali, NE ODUSTAJU. Neće da se pomire sa tom monstruoznom činjenicom da se krije, ćuti, ne sprovodi istraga...
predatortz predatortz 13:25 31.08.2015

Re: Sudbina

Filip Mladenović
Proteklih dana naslušao sam se groznih priča, ali se divim tim roditeljima koji se ne predaju.

Ogromna većina majki je nakon kradje vlastitog deteta rodila još dece, tako da ne može da im se prišije etiketa da su paranoidne, lude, opsednute.... Neke od njih su postale i bake.
Ali, NE ODUSTAJU. Neće da se pomire sa tom monstruoznom činjenicom da se krije, ćuti, ne sprovodi istraga...


I ne treba da prestanu da se bore za istinu. Treba svi da ih podržimo. To što je njima urađeno je strašan zločin!
highshalfbooze highshalfbooze 14:28 31.08.2015

Radne grupe

Kada državni organi nemaju objašnjenje zbog čega država ne funkcioniše, odmah naprave radnu grupu da mažnjavaju lovu.
Prosto je frapantna priča o bebama iz zamrzivača sa kraja priće. Još frapantnije je da nikome ni dlaka sa glave ne fali zbog toga.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:22 31.08.2015

Re: Radne grupe

I najnoviji slučaj Ratke Račić iz Raške je, najblaže rečeno, neverovatan. Ratka Račić se 17. marta ove godine porodila carskim rezom u Višegradskoj u Beogradu, jer u Raškoj nema ginekološke klinike na kojoj bi mogla da vodi trudnoću.

Kada su joj par sati nakon carskog reza, još ošamućenoj od anestezije, saopštili da je njena devojčica preminula, poturili su joj i neke papire da potpiše. Medju njima i papir da pristaje da porodilište preuzme sahranu njene "mrtve" bebe.

Tri dana kasnije njena majka stiže iz Raške i traži od porodilišta da preuzme leš bebe, kako bi svoju mrtvu unuku sahranila. Način na koji je odbijena i neuspešna potraga za telom bebe po beogradskim kapelama primorali su Ratku Račić da sve prijavi policiji.

Nakon izlaska iz porodilišta podnela je nadležnom tužilaštvu krivičnu prijavu, tražeći ekshumaciju bebe, kako bi o svom trošku uradila DNK analizu.

Predmetnom tužiocu je bilo potrebno nekoliko meseci da ovaj slučaj prosledi sudiji, koji po zakonu može da odobri ekshumaciju. To se desilo 3. avgusta 2015. Do danas, 31. avgusta 2015, dakle 5,5 meseci od porodjaja, Ratka Račić ne može još uvek da obavi ekshumaciju.
Čeka se odluka sudije!

Ispovest Ratke Račić možete preslušati pri kraju emisije, 47:30.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana