Budućnost| Društvo| Kultura| Planeta| Porodica

fukara i fukarkinja malo al' su dobro organizovani

Srđan Fuchs RSS / 11.09.2015. u 23:19

ej, živ mi je piš ovo s ovom rodnom ravnopravnošću, taj novojezik super-korektnosti, ne mogu da verujem da ljudima to stvarno znači. jednom sam se zezao ovako s nekom levičarkom, i naljuti se ona na mene?! nema zezanja, druže i druškinjo, mora tako se čapri, inače odma seva crveni društveni karton od raznoraznih profi humanitarista!

mada malo mislim i da oni forsiraju i ispiraju samima sebi mozak pa dok ne profercera. elem, što reče drevni Obeliks, стварно су ћакнути ови Римљани...

images?q=tbn:ANd9GcTiTOA06GyWwEo8Ptzvy0_NUkFzcCad3qvHGS5q6lutq7DsvRV2dQ

ал' нијесам хтео о томе, добро је да има те далеке левице у друштву, нисам сигуран да бих им поверио старање о држави икада, али је добро да их има да нервирају далеке десничаре... хтео сам, поред намере да пишем о новом левом антисемитизму па сам одустао од тога пошто ми је смор тренутно да се бавим тиме а и сишао је израел с малих екрана, барем привремено; пак трагајући за jедном сјајном дефиницијом стања (бе)свести у српском друштву гос'н Великића, а коју је објавило Vreme пре пар месеци, наишао сам на пар других његових мисли које ми се потпуно допадају, с којима могу да се поистоветим;
 
те ко вели, дај дер да их утефтерим у сјећање своје нетонетне личности, па можда нађем неко образложење у будућности када се сетим овог поста и будем сетно размишљао о томе зашто србија није успела као демократија...
 
 
Recimo, već od osamdesetih godina prošlog veka na prostoru bivše Jugoslavije vladao je trend demonizovanja pobednika iz 1945., ali ne toliko u cilju otkrivanja pune istine o crnim tačkama bliske nam prošlosti, nego više da bi se obezbedio zgodan alibi za buduće radove, ali i zločine, licemernih revizionista, koji su preko noći promenili stranu. 
 
Njihova pobeda nakon raspada Jugoslavije neće biti pobeda jedne ideologije, već trijumf mentaliteta – zapravo, odraz ljudskog negativnog potencijala. 
 
Ja ne znam zašto se raspala Jugoslavija. Mogu da imam neke ideje. Recimo da je nekome smetala, svejedno kome; nekima je smetala, raznima. Ali nije imala snage, ili nije imala pameti, da se sačuva. Mislim da je stvar u pameti. Dozvolili smo pravoj, ordinarnoj fukari da povede glavnu reč, da određuje norme i zakone, da pali i granatira. Istinski, ne mogu da verujem da fukara preovlađuje na ovim našim prostorima. Ali kad pogledate šta i kako se piše po raznim forumima, onda je logično da se javi misao da ove prostore nastanjuje fukara, i da zaslužuje da živi ovako kako živi. Sa druge strane, ja u životu – na ulici, u bioskopu, u pozorištu, na pijaci, u gradskom prevozu – svuda gde se krećem, srećem mnogo više normalnog i dobrog, poštenog sveta. Tako da ne znam, možda ti botovi prave haos. Možda je fukare malo, ali je dobro organizovana? Možda smo mi ostali nesposobni? Nedovoljno edukovani za pristojan život?
 
Jedna od tema kojima se Tišma u skoro svim svojim delima bavi jeste nasilje. Šta je sve u stanju čovek da uradi drugom čoveku, ali i samome sebi. Naša svakodnevica ispunjena je nasiljem: na ulici, u porodici, na poslu, u javnom prevozu. Tišma nije pisac koji nudi neku svoju istinu, niti je glasnogovornik kakve političke opcije. On nikome ne drži stranu, on se ne prilagođava, već pokušava da objektivno sagleda stvarnost.
 
Jer, lakše je verovati nego misliti, nego premeravati i donositi odluku; lakše je povinovati se nego preuzeti odgovornost donevši odluku. Ta ljudska osobina, ta slabost, ono je na čemu se zasniva manipulacija. Manipulacija u okviru porodice od strane dominantnog roditelja; u braku od strane partnera; u društvu od strane politike i medija. Globalna manipulacija u kojoj moćna sila broj jedan, trenutno bez adekvatnog protivnika, vodi kolo kako njoj odgovara. Što ovo društvo ni u kom slučaju ne oslobađa krivice zvane Štrpci, Ovčara, Sarajevo, Srebrenica...
 
Ne znam samo kako ovi sa krstovima oko vrata i na retrovizorima džipova, što se krste kad prođu pored crkve i nepomerivo drže do slave, kako oni uspevaju; kako sebi objašnjavaju svoju nesavest i odsustvo hrišćanske ljubavi za sve drugo i drugačije od njih samih. Biće da je to, ipak, nova rasa drugačijeg mentalnog sklopa, drugačijeg DNK, koja se promoviše i preko medija sa nacionalnom frekvencijom. Dakle, to ne može biti slučajno. To zaglupljivanje, veličanje prostaštva, ukratko, neumoran i kontinuiran rad na uništavanju svih vrednosti, na gušenju individue, na njenom ponižavanju, na satiranju subverzivne svesti osvešćenog građanina, to sigurno nije slučajno.
 
Nažalost, nismo uspeli da saznamo i zašto su to radili. Jer, lustracija nije sprovedena, a cilj lustracije nije obračun sa neistomišljenicima, već hvatanje i detektovanje raznih skrivenih veza i vezica, prikrivenih kombinacija, otkrivanje mreže interesa. Nisu to nikakvi nacionalni interesi, kako se zamagljeno, zamaskirano i nelustrirano godinama potura na verovanje naivnima. Jer koji to nacionalni interes leži u pljačkanju i rasturanju sopstvene zemlje, u razaranju osnovnih institucija društva – sudstva, pa školstva, pa zdravstva? Kakav je to nacionalni interes koji tera preko granice sve mlado što valja i što nešto zna? Da ne nabrajam ostale katastrofe koje je određena politika proizvela, a šta odsustvo lustracije nastavlja da produbljuje i pogoršava. Tek, nema valjda više spora oko toga da tu nije bilo nikakvog nacionalnog interesa, da je na delu interes kapitala, a kapital je uvek lični, nikad nije nacionalni, jer je exteritorijalan; on bira i menja zastavu isključivo u odnosu na poresku politiku. Da se ta priča ikada razotkrila, u čemu bi institucije društva morale da se angažuju – ali zato su i razorene korupcijom i negativnom selekcijom da se priča ne bi razotkrila – da se razotkrilo imenom i prezimenom ko je koji konac povukao, e tada bismo mogli da počnemo da artikulišemo strategiju nacionalnog suočavanja sa prošlošću. 
 
Zašto mislite da bih ja imao nešto suvislo da kažem na tu temu (сукоб западa и русије, примјет бај ми)? Nisam ni analitičar ni ekspert za rusku ili američku politiku. Ja sam pisac. Meni dan ne počinje skokom glavačke u naslovne strane novina. Tačnije, trudim se da tako ne bude. Who is fucking John Kerry? I kakvi se sve interesi – lokalni, regionalni i globalni – prelamaju u ovoj bauljajućoj državi Srbiji, prostoru nedefinisanih granica i suvereniteta? Pa ja nisam u stanju da dokučim zašto je prethodna vlada takorekuć poklonila NIS Rusima? Sigurno ne zato što pružaju zaštitu našim kontroverznim biznismenima i dinastiji Milošević? Zašto ova sadašnja vlada Arapima poklanja Beograd? Ali, ono što znam jeste da ovo naše podneblje pogoduje disciplini jurenja mehaničkog zeca. Čudo jedno koliko je to omiljen sport u Srbiji.
 
Danas Džon Keri, sutra neko drugi. Važno je samo da se narod nečim zabavlja, da mlatara i lupeta, da se anestezira svetskom politikom, aferama i skandalima domaćeg ološa svih kategorija, da mu negacija bude pogled na svet, da ne misli, da se ne suočava sa bedom u kojoj živi. I da sve tako bauljajući potroši radni vek, dobrim delom na birou i radeći na crno, da bi na kraju bio sproveden u ponižavajuću skupinu penzionera sa afričkim primanjima. To i jeste funkcija silnih tabloida, finansiranih od strane raznih službi, da manipulišu, da odvlače pažnju građana sa istinskih problema. I da svaku čestitu osobu koja ima autoritet u javnosti uvaljaju u blato. Uvek sam se pitao koji je to mentalni sklop ljudi kojima je posao da proizvode laži. Životinjski svet ne poznaje takve profile.
 
постскриптум:
 
 U kakvom kulturnom i političkom stanju je, po vašem mišljenju, eksjugoslovenski prostor?

Ne mogu da verujem da me to pitate! Pa ima li ikoga da mu to nije jasno?

Poniženi, umorni, siromašni... Odnosi se na one koji su imali sreću da ne budu izbačeni na ulicu, što iz kuća i stanova zbog tuđih finansijskih malverzacija, što iz fabrika u kojima su živote ostavili, a opet zbog tuđih finansijskih malverzacija. Svet koji poznajem je završio svoje. Generacija mog sina, generacije posle njega, oni će neki drugi svet stvoriti, ali kako će to izgledati, to mi ne možemo zamisliti.

Bili ste ambasador u BečuKako danas gledate na taj vaš angažman?

Danas na to gledam kao na vreme naivne vere. Svoje i opšte. Bila je to 2004. godina kada mi je ponuđeno mesto ambasadora u Austriji; još smo mnogo polagali u budućnost, u mogućnost epohalne promene nabolje i preko noći. Jeste da Đinđić više nije bio živ, ali tinjao je u nama i dalje zanos koji je on pokrenuo. No, i to je izgleda nepovratno prošlo. Potonulo u ovdašnje kaljuge. Ne, danas se ne bih prihvatio nikakvog angažmana u državnim institucijama, čak ni onog u kućnom savetu.

U čemu je danas pravi angažman pisca?

Njegov cilj je i danas, i uvek, da otkriva istinu. To može biti sasvim lična istina, ili sasvim široka, društvena, politička ili istorijska istina; muška ili ženska, staračka ili adolescentska, hetero ili gej, većinska ili manjinska, ali mora biti istina, mora biti subverzivna u odnosu na vladajuće, lako prihvatljivo i po pravilu lažljivo opšte mesto zajedničkog brčkanja u mlakom blatu. I nemoj da je neko otvorio vrata, da nas ne ubije promaja!

 
 


Komentari (169)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

emsiemsi emsiemsi 00:17 12.09.2015

Теби свака част !

Тај Великић није ништа капитално рекао.
Успут --- боли те љуљи за полит-коректност.
ivana23 ivana23 00:39 12.09.2015

Re: Теби свака част !

U Domu zdravlja:



blogovatelj blogovatelj 03:44 12.09.2015

Re: Теби свака част !

U Domu zdravlja:


Majko mila.
Sad sam bio na bazenu. Stoje dečko i devojka, zaposleni tu, a meni pade na pamet rodna ravnopravnost.
On je spasilac, šta je ona? Spasilica? Spasilkinja? Spasilka?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:32 12.09.2015

Re: Теби свака част !

emsiemsi
Тај Великић није ништа капитално рекао.
Успут --- боли те љуљи за полит-коректност.



боли ме, у овом смислу да мислим да је лажна. рецимо, неко говори велике идеје о хуманости и пажљивости, и онда се окрене и према својој првој ближњој особи и буде сурови грубијан. тако да је нешто лажно од те две ствари: субјектова хуманост и пажљивост, или сам субјект у својем тумачењу према великом аудиторијуму - ради то за паре а не из уверења, док је овде, окренут к нама одвратни тоталитароид.

како није капитално рекао, па дао је барем неколико увида:
1) манипулација грађанима кроз медије и политику;
2) одсуство лустрације кроз пресвлачење актера 1980-их, у суперпобожне актере 2010-их, или како је то приказао генијални чика Миша Радивојевић у Уни, кроз пораз модерног српског интелектуалца у Шербеџијиној карактеризацији, где, уместо престижне каријере на Харварду он умире самозапањен у својој хотелској соби на Славији, претрпевши издајство на најнеочекиваној страни - страни љубави;

3) култура негације у Србији, све је негативно, сваки могући аспект живота;
4) и коначно, ако одете у дипломатску службу, колико касно колико 2004. завршићете резигнирано.

мени су то доста битни увиди.

а овако, хвала за част, и ја сам задовољан својим скромним доприносом у деглупизацији постјугословенства. што кажу Сале Ђорђевић и Ноле - увек може још боље. тако улазим у један динамични период србоцрногорохрватословенства. Шана това веметука!
emsiemsi emsiemsi 08:56 12.09.2015

Re: Теби свака част !

Srđan Fuchs
emsiemsi
Тај Великић није ништа капитално рекао.
Успут --- боли те љуљи за полит-коректност.



боли ме, у овом смислу да мислим да је лажна. рецимо, неко говори велике идеје о хуманости и пажљивости, и онда се окрене и према својој првој ближњој особи и буде сурови грубијан. тако да је нешто лажно од те две ствари: субјектова хуманост и пажљивост, или сам субјект у својем тумачењу према великом аудиторијуму - ради то за паре а не из уверења, док је овде, окренут к нама одвратни тоталитароид.
...

Не бих о томе Великићу - генерално, комуњарски конформизам.
Што се тиче овога о хуманости, само да аугментујем ово твоје на мој начин --- да није проблем волети пингвине, поларне лисице и мир у свету, али је деликатно волети конкретну особу у својој близини.
niccolo niccolo 09:40 12.09.2015

Re: Теби свака част !

култура негације у Србији, све је негативно, сваки могући аспект живота;

Da znaš da se i sam "bavim" ovim problemom u poslednje vreme, neverovatno koliko je negativnih obrazaca svuda oko nas.
blogovatelj blogovatelj 13:22 12.09.2015

Re: Теби свака част !

Da znaš da se i sam "bavim" ovim problemom u poslednje vreme, neverovatno koliko je negativnih obrazaca svuda oko nas.


Pa ja to godinama ovde pricam po blogovima.
Vas ljudi ubi negativizam, sami sebe zderete.
Zaredjaj redom po blogovima, pa vidi.
Jebote, koliko na primer treba da budes lud pa da cicis i vristis da se zabrane rialiti sranja na TV-u? I to bude objavljeno by Strongman, koji je ziveo u Americi i zna da tamo ima sto puta vecih govana od nasih, a niko se ne tangira zbog toga, jer je to samo jedan od nacina da se zarade pare, a da se ne krade.
Tu ja postavim sebi pitanje, pa sto to radi? Godinama ga nije bilo na blogu, pa to objavi. Jedino logicno mi pada na pamet da podrzava Zivkovica, pa mu reklo da pise nesto protiv vlasti, a on nije bas znao sta, glavne teme cuva za predizbornu tisinu, pa kao aj da objavi ovo.
A ajde sto on objavi, nego sto se gomila prima, kao mladi majmuni se naloze.
I tako za rialitije, tako za "jer vi ste profesori" pa tako za pederske parade, za cetnike i partizane, tako za sve.
niccolo niccolo 14:16 12.09.2015

Re: Теби свака част !

Ja sam time počeo tu oko nove godine, neformalni povod je što sam za samu novu ležao bolestan i u jednom momentu ostavim neke narodnjake, da čujem šta se peva u narodu - pevalo prvo troje muškaraca, pa tri žene. Svih 6 pesama su negativne, te ih vara muškarac/žena, te su nesrećno zaljubljeni, te ovo, te ono...neverovatno potpuno - a svi znamo da su narodnjaci ubedljivo najslušaniji u Srbiji, naročito među omladinom. I onda shvatiš da su klinci od malih nogu izloženi tom negativnom pristupu, po kome je sve loše i bezveze i nesrećno.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:54 12.09.2015

Re: Теби свака част !

Ниццоло, занимљиво ти ову звучи, али тезу, ипак, нисам баш најтачније ухватио? Мислим -- лома д се прецизира :)

Иначе, ослушни текст химне, шта он поручује.
niccolo niccolo 18:15 12.09.2015

Re: Теби свака част !

нисам баш најтачније ухватио?

Pa ono, imaš veselu melodiju, a tekstovi kao da je neko umro malopre...

Иначе, ослушни текст химне, шта он поручује.

Misliš na onu istorijsku netačnost na kraju, o pet vekova borbe za državu? Ili na ono stavljanje svega u ruke boga (ne kaže kog), pa šta on uradi, a mi ćemo pasivno da sedimo i nadamo se najboljem?
zilikaka zilikaka 19:53 12.09.2015

Re: Теби свака част !

On je spasilac, šta je ona? Spasilica? Spasilkinja? Spasilka?


Mi smo istu dilemu imali za ženskog trenera.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:56 12.09.2015

Re: Теби свака част !

niccolo
Misliš na onu istorijsku netačnost na kraju, o pet vekova borbe za državu? Ili na ono stavljanje svega u ruke boga (ne kaže kog), pa šta on uradi, a mi ćemo pasivno da sedimo i nadamo se najboljem?

:)
mariopan mariopan 20:34 12.09.2015

Re: Теби свака част !

zilikaka
On je spasilac, šta je ona? Spasilica? Spasilkinja? Spasilka?


Mi smo istu dilemu imali za ženskog trenera.

Тренерка бре.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:17 12.09.2015

Re: Теби свака част !

mariopan
zilikaka
On je spasilac, šta je ona? Spasilica? Spasilkinja? Spasilka?


Mi smo istu dilemu imali za ženskog trenera.

Тренерка бре.


Nama je svojevremeno bio problem kako da nazovemo ženskog penjača. Logično, nameće se reč "penjačica", međutim ta reč je odavno bila rezervisana za nešto drugo, konkretno ovo:



niccolo niccolo 21:19 12.09.2015

Re: Теби свака част !

A, vidiš, ja bih imao drugu asocijaciju na penjačica...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:26 12.09.2015

Re: Теби свака част !

niccolo
A, vidiš, ja bih imao drugu asocijaciju na penjačica...


клајмберка, штоно се каже...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:08 12.09.2015

Re: Теби свака част !

Misliš na onu istorijsku netačnost na kraju,


Pa nije himna udžbenik istorije, ne moraju tu da se nabrajaju istorijski fakti.
Himna je pesma, a u pesmi su dopuštene pesničke slobode.

Šta bi tek trebalo reći za pokojnu himnu gde se peva o paklu, gromu, burama, prizivanju zemljotresa...da te bog sačuva.

Nego, ta negativnost, pa ima li išta pesimističnije, išta negativnije od jugonostalgije i žala za pokojnicom?

Kad slušam ove jugose, a i Velikić je kanda jedan od njih, kao da savetuju kolektivno samoubistvo.
Onda je sve bilo super, svi bili srećni i zadovoljni, sad ništa ne valja, i pošto se ono vratiti ne može, spasa nam nema.

Naravno da to nije tako, naravno da je ovo sada bolje, makar za toliko što je jedan važan posao koji se morao uraditi, rasturanje Jugoslavije, urađen.
Kako tako, ne baš najmudrije, ali urađen je.

mariopan mariopan 06:06 13.09.2015

Re: Теби свака част !

hoochie coochie man
Misliš na onu istorijsku netačnost na kraju,


Pa nije himna udžbenik istorije, ne moraju tu da se nabrajaju istorijski fakti.
Himna je pesma, a u pesmi su dopuštene pesničke slobode.

Šta bi tek trebalo reći za pokojnu himnu gde se peva o paklu, gromu, burama, prizivanju zemljotresa...da te bog sačuva.

Nego, ta negativnost, pa ima li išta pesimističnije, išta negativnije od jugonostalgije i žala za pokojnicom?

Kad slušam ove jugose, a i Velikić je kanda jedan od njih, kao da savetuju kolektivno samoubistvo.
Onda je sve bilo super, svi bili srećni i zadovoljni, sad ništa ne valja, i pošto se ono vratiti ne može, spasa nam nema.

Naravno da to nije tako, naravno da je ovo sada bolje, makar za toliko što je jedan važan posao koji se morao uraditi, rasturanje Jugoslavije, urađen.
Kako tako, ne baš najmudrije, ali urađen je.


Ма није проблем што смо спалили кућу него што од тада живимо на ливади.
Некима је боље, некима горе...нормално.
martin_krpan martin_krpan 07:38 13.09.2015

Re: Теби свака част !

Naravno da to nije tako, naravno da je ovo sada bolje, makar za toliko što je jedan važan posao koji se morao uraditi, rasturanje Jugoslavije, urađen.
Kako tako, ne baš najmudrije, ali urađen je.


Otkud sad to? Zar je nisu Šušak i Tuđman rasturili?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:15 13.09.2015

Re: Теби свака част !

niccolo

Da znaš da se i sam "bavim" ovim problemom u poslednje vreme, neverovatno koliko je negativnih obrazaca svuda oko nas.


Пехаде неки цепаш, или шта? о ова појава, ја исто мислим да није случајност.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:25 13.09.2015

Re: Теби свака част !

niccolo

Pa ono, imaš veselu melodiju, a tekstovi kao da je neko umro malopre...

Иначе, ослушни текст химне, шта он поручује.


Misliš na onu istorijsku netačnost na kraju, o pet vekova borbe za državu? Ili na ono stavljanje svega u ruke boga (ne kaže kog), pa šta on uradi, a mi ćemo pasivno da sedimo i nadamo se najboljem?


можда зато што је Словенац написао глазбу, а текст,

баш онако некакав каква нам је и државност, будите пасивни и не секирајте се, а нас бог да поживи док не распрчкамо читаву земљу. друго, молитва богу а 85 одсто нације атеистично? значи, ми намећемо атеистима да се моле богу?! востани сербије ми је много више химничнија мелодија, само што мислим захтева језичку корекцију, пошто је написана рускосербским.

иначе, ми имамо један гаф у послу, да испловимо барком с гостима по Галилејском језеру, и онда подигнемо заставу земље госта и пустимо им националну химну. Срби убедљиво најслабије реагују на химну и огроман број њих не зна речи химне!
niccolo niccolo 08:42 13.09.2015

Re: Теби свака част !

Pa nije himna udžbenik istorije, ne moraju tu da se nabrajaju istorijski fakti.
Himna je pesma, a u pesmi su dopuštene pesničke slobode.

Ali je isto tako važno i u pogledu čega je "pesnička sloboda". Pre 200 godina, kad smo zaista počeli da se borimo za nezavisnost, je priča o 500 godina borbe možda i bila korisna kao motivator da se što više njih uključi. 200 godina kasnije nema nikakvog smisla lagati same sebe.

S ostatkom komentara sam saglasan. Posebno s delom o paklu, gromu, burama, zemljotresima...sve negativni narativ.

Пехаде неки цепаш, или шта?

Ma jok, ovako amaterski, zato sam i stavio bavim pod navodnike.

баш онако некакав каква нам је и државност, будите пасивни и не секирајте се, а нас бог да поживи док не распрчкамо читаву земљу.

Da znaš...

Срби убедљиво најслабије реагују на химну и огроман број њих не зна речи химне!

Pa i ne radi se na tome da se ista približi građanima (a ni građankama )...nema ni kulta zastave i tako to...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:03 13.09.2015

Re: Теби свака част !

niccolo
...nema ni kulta zastave i tako to...

А и застава нам ружна, непропорционална.
vcucko vcucko 10:52 13.09.2015

Re: Теби свака част !

Predrag Brajovic
Ниццоло, занимљиво ти ову звучи, али тезу, ипак, нисам баш најтачније ухватио? Мислим -- лома д се прецизира :)

Иначе, ослушни текст химне, шта он поручује.

Mnoge himne sadrže ne netačnosti nego da prostiš smehotres (li su bar totalno van vremena).

Holanđani slave španskog kralja (i to otkad ih je isti poklao đuture u verskom ratu!). Francuzi bi malo bajonetima razmazivali krv po trgovima. Italijani vezuju Scipionov šlem i najstrašniji su ratnici na svetu. U krajnjoj liniji i "Hej Sloveni" je spevao Slovak, Poljacima je himna, ali sa drugim tekstom (još Poljska nije propala trte mrte), pri čemu su Sloveni, u raznim uniformama, svakako među jačim koljačima 20. veka. Ima tu i plagijata (čast domaćinu, ali "Ha tikva" neodoljivo podseća na "Vltavu", koja je opet prerađen narodni napev iz više mitteleuropaeische zemalja).

"Bože pravde" je samo jedna od xy himni iz 19. veka sa manje-više istim ili bar sličnim tekstom. Da je najsrećnije rešenje nije, ali to nam je šta nam je. Meni bi lično bilo lepše "Oj Srbijo, mila mati". Kažu (i u pravu su, jbg) da je to kompromitovao Nedić.

Kome se ne sviđa, uvek može da pokrene zakonsku inicijativu za promenu i da dostavi predlog. Ne sumnjam da bi se potrudio i da bi predlog sadržao sve savremene tekovine (drugi silazak EU na zemlju, LGBT prava, Amere na Mesecu...). Referendum, pa kom opanci kom obojci.
anfieldroad anfieldroad 11:12 13.09.2015

Re: Теби свака част !

застава нам ружна, непропорционална



Ajd proporcije...nego zbog čega grb na zastavi? Da li zbog Hrvata i Slovenaca, tipa kad mogu oni, možemo i mi... Totalno nepotreban grb.
tyson tyson 12:43 13.09.2015

Re: Теби свака част !

востани сербије ми је много више химничнија мелодија

Ma jok bre; ovo:




schifffahrt schifffahrt 17:17 13.09.2015

Re: Теби свака част !

S.F. dobar si. Pratim te. Prokližeš, padneš vratiš se... ali emocija je skoro uvek na mestu. Dobacuješ, guraj samo.

P.S.
Velikić, kako da kažem... Voleo bih da je bio bolji ambasador nego pisac, nije bilo teško, ali...
zilikaka zilikaka 19:41 13.09.2015

Re: Теби свака част !

Meni bi lično bilo lepše "Oj Srbijo, mila mati".


Koliko god se tebi sviđala, ta melodija, po meni, nije za himnu.

Himna mora da bude svečana a jednostavna, a ne sva na štruc i sa užaaasno teškom melodijom za pamćenje.
Reko svojevremeno kolega Bili, i ja se potpuno slažem, da je, voleli ih il ne voleli, OVO primer odlične himne.
Etalon.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:33 13.09.2015

Re: Теби свака част !

(čast domaćinu, ali "Ha tikva" neodoljivo podseća na "Vltavu", koja je opet prerađen narodni napev iz više mitteleuropaeische zemalja).

какви, па ја то годинама говорим, тотална крађа честитог Беджиха! мада, сада као нешто признају у последње време да су мазнули...

али симпа је мелодија, словенска емоција тотално, знам све речи док, док жебо сиспа тек покоји стих забодем...
tyson tyson 21:16 13.09.2015

Re: Теби свака част !

Reko svojevremeno kolega Bili, i ja se potpuno slažem, da je, voleli ih il ne voleli, OVO primer odlične himne.
Etalon.

Molim te, uozbilji se.

OVO.


niccolo niccolo 21:20 13.09.2015

Re: Теби свака част !

uozbilji se

Ma daj, pa Zili je poslednji put bila ozbiljna pre 4 godine (plus minus koji mesec).
zilikaka zilikaka 21:24 13.09.2015

Re: Теби свака част !

Molim te, uozbilji se.

OVO.


Da?
Stvar posmatram čisto tehnički, sa ogromnim emocionalnim otklonom.

Odlično urađeno.
To što je tekst malo ozbiljnije prekrojen i prilagođen vremenu i okolnostima, ne menja stvar.

Mislim da teško da su mogli da nameste bolju.

...i, rekoh, mani emocije i politiku. Pričamo o zanatu.
zilikaka zilikaka 21:29 13.09.2015

Re: Теби свака част !


Ma daj, pa Zili je poslednji put bila ozbiljna pre 4 godine (plus minus koji mesec).


Već toliko prošlo?!
niccolo niccolo 21:30 13.09.2015

Re: Теби свака част !

Da, da, to je taman nešto pre kečige...
vcucko vcucko 21:39 13.09.2015

Re: Теби свака част !

Srđan Fuchs
(čast domaćinu, ali "Ha tikva" neodoljivo podseća na "Vltavu", koja je opet prerađen narodni napev iz više mitteleuropaeische zemalja).

какви, па ја то годинама говорим, тотална крађа честитог Беджиха! мада, сада као нешто признају у последње време да су мазнули...

али симпа је мелодија, словенска емоција тотално, знам све речи док, док жебо сиспа тек покоји стих забодем...

Nit znam reči ni o čemu se radi, ali kad sam je čuo u izvođenju Barbare Streisand naježio sam se. Moćno!
vcucko vcucko 21:59 13.09.2015

Re: Теби свака част !

zilikaka
Meni bi lično bilo lepše "Oj Srbijo, mila mati".


Koliko god se tebi sviđala, ta melodija, po meni, nije za himnu.

Himna mora da bude svečana a jednostavna, a ne sva na štruc i sa užaaasno teškom melodijom za pamćenje.
Reko svojevremeno kolega Bili, i ja se potpuno slažem, da je, voleli ih il ne voleli, OVO primer odlične himne.
Etalon.


Meni ne moraš da ukazuješ na očigledno. Slavsja, otečestvo, naše svobodnoje... slavsja strana, mi gordimsja s toboj... biće i to, jednog lepog dana. Samo ne na silu, nego kad nam sazri u ispranim tintarama

Do tada, ne slažem se da "Srbijo mila mati" nije himnična pesma, naprotiv. Može to da se pročisti, pojednostavi i napravi onako, da zvuči. Mnogo veći problem je što je ta pesma svirana kao himna dok se svastika vila nad Srbijom, a po Bg ulicama veselo kružila dušegupka. Jbg...
zilikaka zilikaka 22:05 13.09.2015

Re: Теби свака част !

Da, da, to je taman nešto pre kečige...

Aaa!

I još malo pre nego si ti izgubio VIP status.
niccolo niccolo 22:17 13.09.2015

Re: Теби свака част !

Dabome.

P.S. Bitno da sam ga zadržao u vašim srcima...
zilikaka zilikaka 22:21 13.09.2015

Re: Теби свака част !

Nego, ne pitah te nikad, a sad mislim da je prošlo dovoljno vremena da takve stvari mogu i da obznane, dobi li ti ikad neko obrazloženje za tu sečku?
Msm, jasno nam svima, al ipak ono, formalni red...
niccolo niccolo 22:21 13.09.2015

Re: Теби свака част !

Jok.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:18 13.09.2015

Re: Теби свака част !

Otkud sad to? Zar je nisu Šušak i Tuđman rasturili?


Nije sad, oduvek je to tako.
Nisu je Šušak i Tuđman rasturili, rasturila bi se ona i bez njih, oni su samo doprineli da način rasturanja bude onakav kakav je bio, krvav i neinteligentan.
vcucko vcucko 23:50 13.09.2015

Re: Теби свака част !

hoochie coochie man
Otkud sad to? Zar je nisu Šušak i Tuđman rasturili?


Nije sad, oduvek je to tako.
Nisu je Šušak i Tuđman rasturili, rasturila bi se ona i bez njih, oni su samo doprineli da način rasturanja bude onakav kakav je bio, krvav i neinteligentan.

Oni su jedva dočekali da neko (Srbin) pomene. Pa su odmah povadili sve rekvizite što su decenijama skupljali za "daj Bože". E tad im dao Bog.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:35 14.09.2015

Re: Теби свака част !

zilikaka
On je spasilac, šta je ona? Spasilica? Spasilkinja? Spasilka?


Mi smo istu dilemu imali za ženskog trenera.

Ma to su iste gluposti kao sa upotrebom prezimena kod žena. Pa u ličnoj karti i svim dokumentima joj piše prezime npr. Jovanovića, ali novinari je zovu Jovanovićeva ili Jovanovićka.U redu je ako se kaže Jovanovićeva supruga ili Jovanovićeva sestra, ćerka.... ali kada se govori o njoj kao osobi onda je ona npr. Nataša Jovanović.
Pa šta ako se preziva Popić ili slovenački Popič, kako je onda zovu.
princi princi 12:35 14.09.2015

Re: Теби свака част !

Milan Karagaća
zilikaka
On je spasilac, šta je ona? Spasilica? Spasilkinja? Spasilka?


Mi smo istu dilemu imali za ženskog trenera.

Ma to su iste gluposti kao sa upotrebom prezimena kod žena. Pa u ličnoj karti i svim dokumentima joj piše prezime npr. Jovanovića, ali novinari je zovu Jovanovićeva ili Jovanovićka.U redu je ako se kaže Jovanovićeva supruga ili Jovanovićeva sestra, ćerka.... ali kada se govori o njoj kao osobi onda je ona npr. Nataša Jovanović.
Pa šta ako se preziva Popić ili slovenački Popič, kako je onda zovu.

Јао, бре, КАрагаћа, ово су форе из обданишта.
emsiemsi emsiemsi 14:10 14.09.2015

Re: Теби свака част !

Milan Karagaća
zilikaka
On je spasilac, šta je ona? Spasilica? Spasilkinja? Spasilka?


Mi smo istu dilemu imali za ženskog trenera.

Ma to su iste gluposti kao sa upotrebom prezimena kod žena. Pa u ličnoj karti i svim dokumentima joj piše prezime npr. Jovanovića, ali novinari je zovu Jovanovićeva ili Jovanovićka.U redu je ako se kaže Jovanovićeva supruga ili Jovanovićeva sestra, ćerka.... ali kada se govori o njoj kao osobi onda je ona npr. Nataša Jovanović.
Pa šta ako se preziva Popić ili slovenački Popič, kako je onda zovu.

Како ју зову ?
niccolo niccolo 14:53 14.09.2015

Re: Теби свака част !

kako je onda zovu.

Pa valjda Nataša?
blogovatelj blogovatelj 16:01 14.09.2015

Re: Теби свака част !

Како ју зову ?


emsiemsi emsiemsi 18:21 14.09.2015

Re: Теби свака част !

niccolo
kako je onda zovu.

Pa valjda Nataša?

Не њу, него ову Попич ?
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:45 14.09.2015

Re: Теби свака част !

Везе немате, то око химне, химна треба да буде "Прошетај, Лело".

Не гледајте ме бело, то је Точак рекао (одслушајте до краја).



tyson tyson 21:04 14.09.2015

Re: Теби свака част !

Везе немате, то око химне, химна треба да буде "Прошетај, Лело".

Не гледајте ме бело, то је Точак рекао (одслушајте до краја).

Lepo je i pametno rekao. Сагласан.


tyson tyson 21:05 14.09.2015

Re: Теби свака част !

Da?
Stvar posmatram čisto tehnički, sa ogromnim emocionalnim otklonom.

Odlično urađeno.
To što je tekst malo ozbiljnije prekrojen i prilagođen vremenu i okolnostima, ne menja stvar.

Mislim da teško da su mogli da nameste bolju.

...i, rekoh, mani emocije i politiku. Pričamo o zanatu.

Pa i ja pričam o zanatu.

Original je original, a prepev ipak samo prepev.


marco_de.manccini marco_de.manccini 00:47 15.09.2015

Re: Теби свака част !

Lepo je i pametno rekao. Сагласан.

Да, то би била одлична химна.
qqriq qqriq 09:17 12.09.2015

Ne, fukare je mnogo!


tess tess 10:30 12.09.2015

Re: Ne, fukare je mnogo!

da mu negacija bude pogled na svet, da ne misli, da se ne suočava sa bedom u kojoj živi


Vidiš li ti qqriq da sam pametna k'o Kokan, m?
Evo, dva dana sam na tri načina isto na blogu gugutala.
No, dobro. Manimo se mene.

Ček, jel brkam il je Kokan prije nekog vremena planirao bošnjačkog tranvestita postaviti na daske, Koštana da mu bude? Hm.

Kako bi on nazvao ideju, taj pogled na svet - da je posmatra sa strane - zar tim pogledom na svet ne skreće fukari pažnju sa svojih beda na njegovu negaciju, na daskama koje život znače?

Mislim, nakon marketinški smorene Končite otrcani mu argumenti pa i onaj da su Stari Grci imali samo muške glumce, pa da, imali su oni i dečake za intimu pa danas filozofi ne vodaju po jednog za ruku jer je to nekad bilo normalno. I, nije caka ni u (ne)normalnosti - barem nama ženama muškarci koji baš i ne ljube žene ne smetaju, naprotiv - nije caka ni u lijepo/ružno, dobar/zao, novo/staro, no upravo u toj negaciji, evo, koju on navodi kao metod manipulacije.

Dalje, Srđane, za fukare i fukarkinje. Fukare nisu žargonski pežorativni kao ni papci, hm, ne znam šta bi bilo pogrdnije..

Hm, fašisti i fašistkinje, to nam je aktuelnije.
Zvao sam je "moja fašistkinjo", a ona mene "moj ustašo".
To, onomad, kad smo se nalazili na Prvom saboru beogradskih aktivistkinja na Brionima.

Hm, nešto mislim na ovom B92 uvijek bilo fašizma, brate - zato mi Bosančice nismo ni privirivale, nos - mnogo više no na prvim linijama fronta, prvim srpskim linijama fronta u BiH - za Hrvate i Bošnjake ne znam, to bolje znaju aktivistkinje Beograda, što bi rekao doca "bageri" -.

Hmmm, zvao sam je "moja četnikušo", ona mene "moj jugoslovenski levičaru", "moja dobrice".
Hmm.
Biram riječi, a u sebi sam opsovala gromovito.
Grom i gromovkinja. Hm, gromovka.
Bager i bagerka.
Zločinac i zločinka.

Hm, ček, sinu mi, Biljana Srbljanović je prava srpska desničarka, razočarana u srpstvo kao kad su ateisti razočarani vjernici.

Biksi, izvini ako sam nekad nešto ružno napisala, ovako iz mase, ja fukarkinja o tebi.
:)

Etc.

p.s. Iako mi Krstić rekao da sam fašistkinja, ja njemu da je poltron, on ima predobru mušku frizuru. PRE DO BRU.

emsiemsi emsiemsi 11:18 12.09.2015

Re: Ne, fukare je mnogo!

tess

...
:)

Etc.

p.s. Iako mi Krstić rekao da sam fašistkinja, ja njemu da je poltron, on ima predobru mušku frizuru, PRE DO BRU.


Ма, могла си Крлету да кажеш и да је куртон - не би се он наљутио.
Наши смо - важно је да се праши, да је живо.
tess tess 14:50 12.09.2015

Re: Ne, fukare je mnogo!

Ма, могла си Крлету да кажеш и да је куртон - не би се он наљутио.


Ma i to što sam mu rekla da je poltron, bezveze mi. Njegov izbor, dobra volja, forma, da li on respektuje ili ne premijera države u kojoj živi.

Srbima uvesti političku kulturu u najranije životno doba. Od tih emocija partijskih ne može da se živi, ono il si s' nama ili nisi...

Ne bih Krstiću rekla da je Vučkov poltron da nije prvi počeo, iznervirao me.

Jer on je, Krstić, meni rekao da sam fašista a ja njemu da je poltron kad u stvari kritikujem Vučkа. Каpiraš?

On meni da sam fašista ja njemu, na primjer, da je licemjer jer ne vjerujem u humanost pojedinca u zemlji politički totalno uništenoj - besmisleno mi da vjerujem, smatram da je to il očaj il neka manipulacija emocijama ljudi - tad bi bili kvit.

:)

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:01 12.09.2015

Re: Ne, fukare je mnogo!

zato mi Bosančice nismo ni privirivale, nos


whatever, you are my friend Bosanchica...

макните руке с мог волана
макните дупе с мог ситса
ја путујем без џипиеса


princi princi 10:32 12.09.2015

Istoricizam

U izvesnoj meri, Velikićevo vajkanje baš pokazuje zašto se raspala bivša država. Organizovana na "naučnim" osnovama dijalektičkog materijalizma, ta država i društvo nije bila sposobna da se nosi efektima slučajnosti, sa iracionalnostima nepredvidljivih fenomena. Čim bi se pojavio neki random element, on bi bio proglašavan za "bagru", "fukaru", "neprijatelja", "šovinistu", "nacionalistu", "anarho-tehno-liberala"... Takva politika je stvorila izuzetno lomljiv i fragilan sistem koji se neminovno razbio čim su se pojavili prvi ozbiljniji izazovi. Istoricizam, sklonost epskim konceptualizacijama, traženju kauzalnih veza gde ih nema, nakaradnim uprošćavanjima, strah od kompleksnosti, života, slučajnosti, u krajnjoj meri, strah od igre- sve to je jedno veliko zlo.

Srbija bi kao društvo imala puno više da nauči od jednog Đokovića nego od Velikića, :).
emsiemsi emsiemsi 11:24 12.09.2015

Re: Istoricizam

princi
U izvesnoj meri, Velikićevo vajkanje baš pokazuje zašto se raspala bivša država. Organizovana na "naučnim" osnovama dijalektičkog materijalizma, ta država i društvo nije bila sposobna da se nosi efektima slučajnosti, sa iracionalnostima nepredvidljivih fenomena. Čim bi se pojavio neki random element, on bi bio proglašavan za "bagru", "fukaru", "neprijatelja", "šovinistu", "nacionalistu", "anarho-tehno-liberala"... Takva politika je stvorila izuzetno lomljiv i fragilan sistem koji se neminovno razbio čim su se pojavili prvi ozbiljniji izazovi. Istoricizam, sklonost epskim konceptualizacijama, traženju kauzalnih veza gde ih nema, nakaradnim uprošćavanjima, strah od kompleksnosti, života, slučajnosti, u krajnjoj meri, strah od igre- sve to je jedno veliko zlo.

Srbija bi kao društvo imala puno više da nauči od jednog Đokovića nego od Velikića, :).

Србија као друштво не би требало да се замара реминесценцијама на комуњарски период - било, не поновило се.
Србија би требало да учи од великих народа (који нису имали ту срећу да их предводе комуњаре на челу са браваром који је, док је био мали, украо свињску главу како би нахранио своју браћу и сестрице и имао верног пса лукса у ратној епопеји) како се гради држава, односно, заједничка кућа (насупрот твога залагања и презирања тога архаичног концепта омеђеног границама итеде).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:31 12.09.2015

Re: Istoricizam

princi
Istoricizam, sklonost epskim konceptualizacijama, traženju kauzalnih veza gde ih nema, nakaradnim uprošćavanjima, strah od kompleksnosti, života, slučajnosti, u krajnjoj meri, strah od igre- sve to je jedno veliko zlo.

Ми смо имали велики проблем у светоназору с којим смо дочекали пад Берлинског зида. Нама је сама идеја "правде" била накарадна, па данас Милисав Савић, писац, у in memoriam тексту поводом смрти Мирослава Јосића Вишњића, здушно објашњава, наводећи примере идеолошког прогона, како у оно доба "Јосић не може ни да добије стан", ето -- толико је био прогањан. (Јосић заиста јесте, али не тиме што није добио стан, споменуо је Савић, срећом, и оно остало). И онда сам почео да се смејем, јер схватих -- то је, у оно доба, била парадигма неправде, за многе социјалне кругове! Тај који није добио стан, тај је био под неправдом и страдањем, а не онај који није могао да говори, мисли, ради слободно. Ето, таква је била перцепција наших опозиционих мислилаца, па су онда кренула развлачења мита о Србима као страдалничком народу, па су разношене кости цара Лазара, а Матија је продубио своју заумну црту поезије, уводећи земљу Ћеранију у своје песништво. И једино, сад, присећам се часног Миће Поповића, који је понављао -- Какав је Тито био диктатор, такви смо ми били дисиденти. (Мора да је и талентовани коцкар Михиз слично гдегод говорио?)

Углавном, ми смо држали буздован у руци -- ментални, па су нам сви наликовали на аге и бегове, док су нас, у ствари, с неба су на нишану држали радарима. А медијски погром, који је уследио, био нам је несхватљив -- зашто ми, праведници, страдамо?!
tess tess 23:31 12.09.2015

Re: Istoricizam

Какав је Тито био диктатор, такви смо ми били дисиденти

Hmm, ovo je uvijek dobro.
jkt2010 jkt2010 00:50 13.09.2015

Re: Istoricizam

Brajovic
како у оно доба "Јосић не може ни да добије стан", ето -- толико је био прогањан.

Pa sad... U zemlju u kojoj je jedini način da dođeš do stana taj, da ga dobiješ, nedobijanje jeste progon.

OK, drugi način je bio da dobiješ kredit.

U oba slučaja onaj koji ti daje je isti ološ. Da bi dobio, morao si da paziš šta pričaš. To kao minimum. Jer imao je ološ liste u raznim bojama...
freehand freehand 07:27 13.09.2015

Re: Istoricizam

jkt2010
Brajovic
како у оно доба "Јосић не може ни да добије стан", ето -- толико је био прогањан.

Pa sad... U zemlju u kojoj je jedini način da dođeš do stana taj, da ga dobiješ, nedobijanje jeste progon.

OK, drugi način je bio da dobiješ kredit.

U oba slučaja onaj koji ti daje je isti ološ. Da bi dobio, morao si da paziš šta pričaš. To kao minimum. Jer imao je ološ liste u raznim bojama...

I još da je to istina.
Građene su kuće i stanovi, vile i vikendice, udžerice i palate; kupovane i prodavane bez ikakvog problema na sve moguće tržišne načine. I za kredite (normalne bankarske), i za keš (dinarski i devizni).
Doduše - retko su preko noći menjani zakoni da bi Arapi za kokice menjali strukturu i izgled centra metropole, ali do toga je došlo ubrzanim političkim i ekonomskim razvojem.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:51 13.09.2015

Re: Istoricizam

Да, врло прецизан коментар колеге Фрихенда.

Ја сам напоменуо то са станом хотећи да подсетим како је читаво друштво било корумпирано, а међу њима и писци, тзв. савест друштва. Ја сам сигуран да се Милисав Савић својски трудио да добије неку синекуру-професуру, ако већ не неки станчић. Недавно сам, часна реч, на скупштинама Српског књижевног друштва -- ја једном годишње сам писац, суботом кад је та скупштина -- слушао колеге како расправљају сличне ствари: постоји обавеза неког да их издржава и да им даје паре?! Необично...
princi princi 10:05 13.09.2015

Re: Istoricizam

Komandna ekonomija neminovno proizvodi korupciju, tržišna velike, najčešće nepravične društvene nejednakosti. Šta je manje zlo? Branko Milanović kaže da je korupcija manje zlo od nejednakosti.
freehand freehand 10:15 13.09.2015

Re: Istoricizam

princi
Komandna ekonomija neminovno proizvodi korupciju, tržišna velike, najčešće nepravične društvene nejednakosti. Šta je manje zlo? Branko Milanović kaže da je korupcija manje zlo od nejednakosti.

Svaki politički sistem korumpira. Američki Kongres i vrh briselske političke piramide najočigledniji su primeri eksplicitne, legalizovane sistemske korupcije.
Što se, pak, umetnika tiče i tu su samo ugao gledanja i lični politički stav uslovi od kojih zavisi doživljaj posmatrača. Da li su ti simpatičniji Sforce i Medičijevi, Don Korleone i Reganoština kao mecene, ili politički komesari ili rukovodioci agitpropa kao faktori od kojih zavisi ko će od umetnika biti promovisan i mažen.
I tamo i ovamo imaš državene kulturne projekte i državne umetnike, samo je pitanje pakovanja i načina finansiranja i kroumpiranja. Odnosno, da li to ide direktno i otvoreno po pravilniku ili zamumuljeno preko NGO, mafije ili Arapa.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:41 13.09.2015

Re: Istoricizam

Па сад, вероватно свако затирање неке слободе нужно води у неку регресију. Тако ће командна економија регресирати њену ефикасност. А идеја неједнакости? Она је логична и утемељена у природи, од оне у интелигенцији до оне у физици и механици наших тела. Није питање да ли она треба да постоји, већ колико је пустити да се размахне.

Такође, није нужно да постојећи образац економије непрекидно повећава неједнакост. У Европи три С-земље -- Шведска, СЛовенија, Словачка -- сасвим лепо стоје у погледу неједнакости. Па потом Чешка, Финска, Холандија, и код њих нејднакост је мања... То су лепи узори.
freehand freehand 10:47 13.09.2015

Re: Istoricizam

Predrag Brajovic
Па сад, вероватно свако затирање неке слободе нужно води у неку регресију. Тако ће командна економија регресирати њену ефикасност. А идеја неједнакости? Она је логична и утемељена у природи, од оне у интелигенцији до оне у физици и механици наших тела. Није питање да ли она треба да постоји, већ колико је пустити да се размахне.

Такође, није нужно да постојећи образац економије непрекидно повећава неједнакост. У Европи три С-земље -- Шведска, СЛовенија, Словачка -- сасвим лепо стоје у погледу неједнакости. Па потом Чешка, Финска, Холандија, и код њих нејднакост је мања... То су лепи узори.

Možda je to tako, samo mašiš temu. Reč je bila o korupciji, sistemskoj, državnoj, ne o ekonomnskom sistemu i nejednakosti.
Što se pak "nejednakosti" o kojoj govoriš tiče iz nekog razloga preskočio si Austriju. Ako bi se mene pitalo, na primer, ja bih pokušao (mada to iz raznih razloga nije moguće) da preslikam njen politički i ekonosmki sistem. Ta socijalistička zemlja ima sjajan balans između ekonomskih i polčitičkih sloboda i socijalne pravde.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:58 13.09.2015

Re: Istoricizam

Нисам прескочио теби милу Аустрију, већ сам поновио (вероватно десети пут овде) које су то земље са најмањом неједнакошћу у Европи по званичним статистикама.
ЗВАНИЧНЕ СТАТИСТИКЕ

По њима Аустрија не спада у првих шест у погледу ваљаније једнакости њених грађана.
А ево га ОВДЕ GINI за Европу. Бугарска, Португал, Шпанија, Литва, Румунија, Грчка -- то су земље са највећом неједнакошћу.

Иначе, тему сам последњи пут омашио на писменом у трећем разреду. Од тада се је, свесно, не држим.
freehand freehand 11:10 13.09.2015

Re: Istoricizam

Од тада се је, свесно, не држим.

"Se je"? "Je se"?
kako god, tako možemo i o uzgajanju mušmula metodom kap-po-kap ili metodama odbrane od negativnih psoledica pomračenja meseca.
Ili da priča svako svoje ne obraćajući pažnju na "sagovornika" i ono o čemu je, kao, započet razgovor. To je isto odlična stvar a ništa neuobičajeno ni na blogu ni inače.

Edit: inače je interesantno da ti zastupajući nejednakost kao prirodni princip za ilustraciju i potvrdu svojih teza nudiš statistike kojima kao pozitivan primer ističeš države sa najmanjim rzalikama u primanjima.
niccolo niccolo 11:11 13.09.2015

Re: Istoricizam

Ili da priča svako svoje ne obraćajući pažnju na "sagovornika" i ono o čemu je, kao, započet razgovor. To je isto odlična stvar a ništa neuobičajeno ni na blogu ni inače.

Taj razgovor slobodnih asocijacija može da odvede ljude na najneočekivanije teme. Stvarno odlična stvar.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:56 13.09.2015

Re: Istoricizam

1) Ima puno stvari koje ne znaš :)
2) Mene jezik zabavlja :) Pa se njim poigravam, jer mi je tako zanimljivije da pišem.
3) Priroda je duboko nepravedna. Tu svoju nepravednost "iskupljuje" izobiljem, mnogobrojnošću, raznovrsnošću. Ja uvažavam njene mušice i koncepte, priznajem ih. I gledam da ih ublažim.
4) Opet si se ubacio u "mode" za svađanje. Danas je dan za crkvu, porodične ručkove, ljubav, a ne za nadjebavanje :)
princi princi 18:23 13.09.2015

Re: Istoricizam

freehand
princi
Komandna ekonomija neminovno proizvodi korupciju, tržišna velike, najčešće nepravične društvene nejednakosti. Šta je manje zlo? Branko Milanović kaže da je korupcija manje zlo od nejednakosti.

Svaki politički sistem korumpira. Američki Kongres i vrh briselske političke piramide najočigledniji su primeri eksplicitne, legalizovane sistemske korupcije.
Što se, pak, umetnika tiče i tu su samo ugao gledanja i lični politički stav uslovi od kojih zavisi doživljaj posmatrača. Da li su ti simpatičniji Sforce i Medičijevi, Don Korleone i Reganoština kao mecene, ili politički komesari ili rukovodioci agitpropa kao faktori od kojih zavisi ko će od umetnika biti promovisan i mažen.
I tamo i ovamo imaš državene kulturne projekte i državne umetnike, samo je pitanje pakovanja i načina finansiranja i kroumpiranja. Odnosno, da li to ide direktno i otvoreno po pravilniku ili zamumuljeno preko NGO, mafije ili Arapa.


Pa to je ogromna razlika. Pre izvesnog vremena me tadašnja prijateljica (u međuvremenu smo se raskantali, jbg, kad sam prek i težak čovek) odvela u Old Vik da gledamo Kevina Spejsija. Jbg, tadašnja prijateljica se fura na skupe stvari, lepe ljude (zato mi je, valjda, i bila prijateljica), fensi izlaženja, voli žena život, na više načina od jednog. Elem, cena karata je bila 110 funti (dvoje ljudi, 220 funtaja, negde oko 300 evara). Old Vik je bio dupke pun, ali nije to bitno. Bitno je da su gledaoci uglavnom bili ljudi kao mi, ljudi koji su imali da plate 110 funtaja za nešto jače od sat i po zabave i oni su sami izfinansirali pojavljivanje jednog od najvećih i najboljih svetskih glumaca. Zamuljeno bi mi bilo da tražim sad od nekog jadnika iz Liverpula ili Sautemptona ili, još gore, Vranja da finansira moj životni stil ili izbor. To bih ja video kao korupciju. Dakle, kad neki radnik iz Smedereva, Rakovice ili Vranja finansira stan za nekog pisca koji u principu piše za mali krug elitističkih poštovalaca "lepe reči" (KEPLR) onda je to korupcija. Kada taj KEPLR plaća punu, ekonomsku cenu knjige ili umetničkog dela koja dalje omogućava piscu da sam izgradi sebi kuću ili stan, onda to, naravno, nije korupcija, ma šta mi mislili o ljudima koji sačinjavaju KEPLR. Politički komesari su tu potpuno nevažni, bitno je da li se elitistička kultura finansira parama naroda (tj sirotinje) ili istu finansiraju direktni konzumenti.

Što se ovog ostalog tiče, i u US i na Zapadu uopšte se korupcija pojavljuje uvek na mestima gde se odlučuje o državnoj regulaciji i legislativi. Moderna društva bez toga ne mogu postojati, prema tome, da, korupcija je neizbežna, ali je veća u društvima u kojima je upliv države u ekonomiju veći.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:06 13.09.2015

Re: Istoricizam

Old Vik je bio dupke pun, ali nije to bitno. Bitno je da su gledaoci uglavnom bili ljudi kao mi, ljudi koji su imali da plate 110 funtaja za nešto jače od sat i po zabave i oni su sami izfinansirali pojavljivanje jednog od najvećih i najboljih svetskih glumaca.

Ја мислим да ти nisi најсрећнији заморац за племенiти план Џеремија Корбина:

Every child should be given the opportunity to learn a musical instrument and the BBC must be protected, Jeremy Corbyn has said as he made his bid to make Britain "happier" by investing in the arts and culture.

Jeremy Corbyn: My radical plan for the arts will make Britain happier
freehand freehand 20:12 13.09.2015

Re: Istoricizam

1) Ima puno stvari koje ne znaš :)

Znam.
Mada deluje dosta smešno kad mi ti to kažeš.
2) Mene jezik zabavlja :) Pa se njim poigravam, jer mi je tako zanimljivije da pišem.

To ej super, samo što poigravanje sa jezikom treba da da nešto duhovito, neobično, novo u rezulatatu. ovo tvoje je samo rogobatno.
3) Priroda je duboko nepravedna. Tu svoju nepravednost "iskupljuje" izobiljem, mnogobrojnošću, raznovrsnošću. Ja uvažavam njene mušice i koncepte, priznajem ih. I gledam da ih ublažim.

Super, mada ne znam ni na šta je ovo odgovor ni šta si hteo da kažeš. Al ok, razumeo sam otkad ne mašiš temu.
4) Opet si se ubacio u "mode" za svađanje. Danas je dan za crkvu, porodične ručkove, ljubav, a ne za nadjebavanje :)

Ne, Brajoviću: najnormalnije sam pokušavao da razgovaram o onome što samr razumeo kao temu. Pazi kad mi na pamet nije palo da izigravam mudraca iz proročišta i da ti napišem nešto spektakularno jebitačno poput:
"Ti mnogo toga ne razumeš."
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:35 13.09.2015

Re: Istoricizam

PERFEKT
U trećem licu jednine kod povratnih (refleksivnih) glagola obično se izostavlja (a ne mora) enklitika je:
Ona (se) je odlučila na to.
On (se) je uspio podići na naslonjač.
princi princi 20:35 13.09.2015

Re: Istoricizam

My radical plan for the arts will make Britain happier

:)))))))))))))))), može li se to? Ovde su svi nafurani na sreću, sve pršti od sreće, svi su happy i hi. Uključujući i TP (tadašnju prijateljicu). K'o da su na speedu, bože me sakloni.

Bez zajebancije, mudar potez, pokušava odmah da cementira BBC uz sebe (iako stvarno slabo pratim ovdašnje mainstream medije, utisak je da je beebs počeo opako da desničari u poslednje vreme).
freehand freehand 20:50 13.09.2015

Re: Istoricizam

Predrag Brajovic
PERFEKT
U trećem licu jednine kod povratnih (refleksivnih) glagola obično se izostavlja (a ne mora) enklitika je:
Ona (se) je odlučila na to.
On (se) je uspio podići na naslonjač.


Brajović i njegova bućkala...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:59 13.09.2015

Re: Istoricizam

Bili ona knjiga i film Prozac Nation.

Ima ta obaveza sreće, osećanja "srećnosti", i sreća je, izgleda, odraz zdravlja? Poznati (i tebi) američki psihijatar s kojim se redovno viđam sklon je da pilule za lilule propisuje bez ustezanja: "Ha, potišten si, zbog ovog-onog-petog-desetog? Uzmi, der, ne ustručavaj se."

Stanje duha je, tako, postalo hemijska formula, prosti valjani balans hormona.

Staljin nije dočekao prave "inžinjere duše", on je baratao sa Mk1 ili najviše Mk2 varijantama.

Meni su tu neke stvari zbunjujuće, ali to je zato što sam outofdateovan: zašto bih ja morao da budem srećan? Ko je taj koji hoće da mi ukine demokratsko pravo da budem nesrećan? I dalje -- zašto na svetu ima ljudi koji misle da umetnost obavezno usrećuje, oplemenjuje? I još dalje -- zašto neko hoće da ukine legitimno i demokratsko pravo da neko bude srećan zbog pogleda na Stanijine gaće ili slušajući Kristijanove izreke i misli? (Svako ima svog Matiju, zar ne?)

To je prezir i nasilje nad ljudima, odraz totalitarnog, sebičnog, nadobudnog uma.
Milan Novković Milan Novković 21:09 13.09.2015

Re: Istoricizam

... Old Vik da gledamo Kevina Spejsija. Jbg, tadašnja prijateljica se fura na skupe stvari, lepe ljude (zato mi je, valjda, i bila prijateljica), fensi izlaženja, voli žena život, na više načina od jednog. Elem, cena karata je bila 110 funti (dvoje ljudi, 220 funtaja, negde oko 300 evara ...

Lepi ljudi a paceri, šteta

Za tu lovu ste mogli skoro da izađete u The Square (2* Michelin, pa makar samo hleb da im probate a ostalo da vam bude bonus), ili Le Gavroche, isto 2*, samo zbog atmosfere, a ostalo opet bonus, dama bi zaboravila kako Kevin izgleda, rekla bi samo "Ovaj gospodin Princi je vrlo suftilan"
princi princi 21:14 13.09.2015

Re: Istoricizam

a ostalo opet bonus, dama bi zaboravila kako Kevin izgleda, rekla bi samo "Ovaj gospodin Princi je vrlo suftilan"

Jbg, dama izgustirala Princija... a i Princi damu, :).
qqriq qqriq 10:32 12.09.2015

e pa da......

.
qqriq qqriq 10:37 12.09.2015

Re: e pa da......

odem sa ovog bloga.
volim ja sebe.
tess tess 10:43 12.09.2015

Re: e pa da......

da odem sa ovog bloga.
volim ja sebe.

Ostani bre, idem ja.
Velikodušno ti prepuštam svu pažnju koja bi meni pripala.

princi princi 11:17 12.09.2015

Re: e pa da......



Što Engleskinje u tolikom % imaju cankles? Genetika neka, šta li...
tess tess 16:48 12.09.2015

Re: e pa da......

Genetika neka, šta li...

Mene pitaš ili ribicu? Ribica je expert za cipelice i verenike..

Ne znam dal je genetika, možda je mentalna spojka, ali Engleskinja je lijepa žena.

Bez zluradosti bih primjetila da bi bilo bolje da je na ovako kh, malo, punije noge i na cipele - koje ne bih nosila - odabrala hlače sa pojasom da prikrije stomačić. Ili suknju, i malo višu štiklu da joj izduži nogu.

Torbu bih ocijenila sa 0.

Ne znam uz šta idu ove torbe? Uz farmerke? Ne, hm, možda lanene hlače i tuniku, ali ne ni to, odveć je hm, odveć je plastični ceker iz Francuske, ruž boje kao sa slika M.B.Mojsilović, boje ljubavi - zamislim one jednodjelne kupaće kostime na plavobijele štrafte, hm - i sa ni dugim ni kratkim, kako se kažu, uprtači..da je stavila sat na ruku i torbu da joj nosi tjelohranitelj - a ona se pravi da nije njena - bilo bi perfekt.

Moj hipstersko-sportski- germanski- tako običan stil sa farmerkama, pamučnom majicom, udobnom i kvalitetnom obućom i dobrim satom nema problem sa genetikom, da prostiš..pitaj ribicu, vidiš da nemam odgovor.


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:07 13.09.2015

Re: e pa da......

Тес, ово вам је бзвз закач скроз, а није ми ни јасно сасвим око чега је?
tess tess 16:50 13.09.2015

Re: e pa da......

Šta, m?

1. Da qqriq napušta blog zbog mene, a radi ribice sam se žrtvovala dva-tri puta ..
2. Da me princi provocira?
3. Taso održi slovo o pristojnosti a meni žao što obrisa komentare da ni on ne zna što.
4. Vera je qqrikina mama i ona kad me ugledala pao joj mrak na oči jer "šćeri ostaćeš neudata kraj Bosančice".

Dobro primjeti čestiti Tyson. :)

I, pošandrcam kao i svaka Srbenda, sve kupim kupim i op jedan, pitaju me: Šta ti bi?!?
:)

Uglavnom, ova pristojnost na kojoj se insistira, a la: dobar dan, ljubim ruke, izvolite, doviđenja, etc...to je bonton,
ili,
nema veze sa duhovnom, karakternom kategorijom pristojnosti, ljepotom, kad je ružno i nepristojno: biti licemjer, raspekmežen, cinkaroš, podapinjač, nepouzdan, kukavica, ticiran, m, kad su nagrđenosti ličnosti upakovane u bonton, ušušurene.

Hajde da to razgraničimo.

emsiemsi emsiemsi 17:39 13.09.2015

Re: e pa da......

tess
Šta, m?

1. Da qqriq napušta blog zbog mene, a radi ribice sam se žrtvovala dva-tri puta ..
2. Da me princi provocira?
3. Taso održi slovo o pristojnosti a meni žao što obrisa komentare da ni on ne zna što.
4. Vera je qqrikina mama i ona kad me ugledala pao joj mrak na oči jer "šćeri ostaćeš neudata kraj Bosančice".

Dobro primjeti čestiti Tyson. :)

I, pošandrcam kao i svaka Srbenda, sve kupim kupim i op jedan, pitaju me: Šta ti bi?!?
:)

Uglavnom, ova pristojnost na kojoj se insistira, a la: dobar dan, ljubim ruke, izvolite, doviđenja, etc...to je bonton,
ili,
nema veze sa duhovnom, karakternom kategorijom pristojnosti, ljepotom, kad je ružno i nepristojno: biti licemjer, raspekmežen, cinkaroš, podapinjač, nepouzdan, kukavica, ticiran, m, kad su to nagrđenosti ličnosti upakovane u bonton, ušušurene.

Hajde da to razgraničimo.


Дашта !
Доста пренемагања и фемкања !
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:25 13.09.2015

Re: e pa da......

tess


Dobro primjeti čestiti Tyson. :)




не знам, систах, мене је тајсон продао пар пута у пар ситуација, а кукурек није никада, па се опходим опрезно према тој врсти критике.
tess tess 20:43 13.09.2015

Re: e pa da......

не знам, систах, мене је тајсон продао пар пута у пар ситуација, а кукурек није никада, па се опходим опрезно према тој врсти критике.

Dobro, sad si bukvalan. Tyson je toliko slučajno uveden u radnju da me ne bi iznenadilo da je napisao: E, 'ajde me ne petljaj u triler, umetnice.


Hm. No, dobro.

A ti se sa nekom ženom na blogu kačiš, inače? Pitam, nisam primjetila, hm, mislim, ne biram sukob po (ne)jakosti. Eno i kod Krstića sam napisala da premijer u glavurdi nema tri čiste i sad sam umislila da me prati DB.

:)

I, stvarno ću da ućutim.
blogovatelj blogovatelj 20:51 13.09.2015

Re: e pa da......

Re: e pa da......
odem sa ovog bloga.
volim ja sebe.


Putuj igumane, za manastir se ne brini.
emsiemsi emsiemsi 20:56 13.09.2015

Re: e pa da......

tess

...

A ti se sa nekom ženom na blogu kačiš, inače? Pitam, nisam primjetila, hm, mislim, ne biram sukob po (ne)jakosti. Eno i kod Krstića sam napisala da premijer u glavurdi nema tri čiste i sad sam umislila da me prati DB.

:)

I, stvarno ću da ućutim.

Опусти се !
tess tess 21:45 13.09.2015

Re: e pa da......

Опусти се !

:)
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 12:42 12.09.2015

došla do druškinje i stala

pitanja koja se tiču jezika i njegovih promena nemaju veze sa estetskim 'doživljajem' naprimer, reči - borkinja.
silovanje jezika je kada namerno (jer jezik je vazda bio ogledalo života) izostavljaš neke reči, bez obzira (a možda je bolje reći: uprkos) što ih tvoj jezik tretira kao gramatički ravnopravne, jerbo ti tako paše.

pitanje nepostojanja reči 'borkinja' (kao i činjenica da mi zvuči čudno) je skrozz vangramatičko - čak nije toliko političko, koliko je ideološke prirode, jer te i takve reči su sistemski neutralizovane, pa nam se podmeće šatro neka jezička ekonomičnost, rogobatnost ilineznamvećšta.


troll off & pozdrau.
docsumann docsumann 14:44 12.09.2015

Re: došla do druškinje i stala

snezana mihajlovic


slažem se.

ispada kao da mi svakih 5-6 minuta upotrebljavamo riječi kao što su borkinja ili psihološkinja, a čija nas rogobatnost i aritmičnost konstantno izbacuju iz psihičke fokusiranosti.
otud sva ova masovna nervoza i histerija, agresivnost, frustracije, nasilje u porodici ...
princi princi 16:00 12.09.2015

Re: došla do druškinje i stala

otud sva ova masovna nervoza i histerija, agresivnost, frustracije, nasilje u porodici ...

A, boga mi, i problem narkomanije.
tasadebeli tasadebeli 16:36 12.09.2015

.

.
docsumann docsumann 16:52 12.09.2015

Re: došla do druškinje i stala

И углавном, то терање никада не заживи у језичкој пракси...


ne bih se baš složio. no, ostavimo (političkoj) praksi da to pokaže.
recimo u CG su na snazi zakoni koje djelatnike javne riječi primoravaju da koriste rodno snzitivni jezik.
logika primjene zakona je krajnje primitivna, ali efikasna - udri po džepu.
upravom tim principom se došlo do toga da danas gotovo 99% učesnika u saobraćaju vezuje pojaseve tokom vožnje.


docsumann docsumann 16:58 12.09.2015

Re: došla do druškinje i stala

П.С. - Пример: Упињали смо се толике године да уместо Циганин говоримо Ром.

А онда ми мој другар каже:"'Ајде бре, бата Сале, немој још и ти да ме зајебаваш поред свих ових дрпатора лове који су те научили на то Ром! Ја сам, бре, Циганин!"

И онда се ја питам шта смо ми то радили све ове године...



ima i obrnutih primjera, barem ovdje kod mene u HN-u. ništa sporno.

slažem se da u pojedinačniom primjerima mi možemo sasvim jasno da razlučimo šta neka osoba misli i osjeća kad nekome kaže Rom ili Ciganin.
da li poštuje lingvističku formu, a ustvari je rasističko govno, ili koristi proskribovan naziv Ciganin, a u suštini popštuje i voli cigane ko braću rođenu.

no, gledajući statistički, i uzimajući u kadar širu sliku poštovanje formalnosti se nekako nameće kao tehnički nužan korak. dok suština ne zaživi ... ako ikad.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana