Film| IT| Kućni ljubimci| Muzika| Sex

Okle Daiš? من أين داعش؟

krkar RSS / 13.09.2015. u 23:04

6511e83b-eae6-4f1c-a33e-e4177cced016_16x9_788x442.jpg


Nastanak Daiša (DAIŠ, nema potrebe da ga prenosimo preko engleskog akronima ISIS/ISIL)

1. (2003) Bush Jr, potpomognut i podržan pudlicom koja danas za Delivery Unite prima pare srbijanskih poreskih obveznika, ruši Sadama Huseina.

Sadam, sunit, vladao je čvrsto i okrutno ali vrlo stabilno Irakom (35% sunita, 55% šija, 10% ostalih među Arapima - ako se računaju i Kurdi malo drugi % ali opet su šije većina). Sadam je za račun Zapada i Saudijske Arabije zaratio protiv Homeinijevog Irana 1980. i 8 godina krvavio gaće, za svoje, saudijske i kuvajtske (sunitske) pare i uz pomoć Zapada.

Saudijcima su najveći neprijatelji Iranci, veći i od Izraela. To je uglavnom zato što su Saudijci izmet ljudski a Saudijska Arabija prkno osvijeta a Iran je civilizacija (da ne dužim).

Sadam je u leto 1990. pogrešno protumačio reči mutave i nesposobne američke ambasadorke kao prećutnu podršku i napao Kuvajt, "otetu iračku pokrajinu". Kad pogledate kartu, a posebno kad proučite istoriju - vidite da je ova teza o Kuvajtu kao pokrajini politički otetoj Iraku (da bi UK zavađala i vladala) vrlo plauzibilna i gotovo sigurno tačna. Onda se skupilo vascelo Arapstvo pod američkom komandom i 1991. isteralo Sadama koji je nakon toga jebao kevu naivnim šijama na jugu koje je Bush Sr. okuražio da se pobune pa ih ostavio na cedilu. Par stotina hiljada glava, šta je to za Papa Busha.

I nakon toga je Sadam opet sasvim stabilno (samo sa malo manje para zbog razaranja i sankcija) vladao Irakom iz kojeg nikakva pretnja nikome dolazila nije. Štaviše, postojanje Sadama i Sadamovog Iraka bilo je sigurna brana uspostavljanju šijitske transverzale Iran-Sirija-Liban (iz raznih razloga u koje ne bih sad ulazio Sirija je jedini arapski saveznik Irana a Sadam i Asad se nisu trpeli jer su pretendovali na istu post-Naserovsku ulogu u arapskom svetu. Uz to, Asadi su alevije, manjina manjine, sekta koju mnogi muslimani i ne priznaju kao muslimansku (pogotovu saudijske vehabije i salefije razne) pa ih je i to približavalo Iranu jer iako nisu strogo uzev ni suniti ni šije - bliži su šijama (iako ih ni oni strogo uzevši ne priznaju za svoje).


2. Onda se i Sinu Bušu digne patka da i on malo uvodi red i demokratiju po Bliskom Istoku pa navučen od neokon giliptera kojima su na nos pokuljali budući zeleni $$$ kojih će biti na milijarde samo da skinu mrskog Sadama... te oni 2003. srušiše surovog vođu stabilne države Irak koja je bila ključ stabilnosti Bliskog Istoka.

3. Pošto američki i engleski debili nisu imali pojma kakav Irak da naprave posle Sadama - napravili su najgori. Doveli su na vlast najgori šijitski bašibozuk koji je Irancima iz dupeta virio (Iranci baš te "svoje" najviše preziru) a ovi su krenuli da se svete sunitima koji su, uz to što su bili surovi i bez mnogo skrupula, ipak umeli da vode razne kompleksne sisteme ozbiljne države, od železnice do Muhabharata. Suniti su onda preko posrednika a bogme i direktno poručili Amerima "OK, izgubili smo, kažite koju cenu treba da platimo da idemo dalje... i da je platimo VAMA a ne šijitskoj gologuziji". Ameri opet nisu imali odgovor.

4. Pa su onda ti bivši Sadamovi oficiri, direktori, ekonomisti, naftaši, sudije... gomila ozbiljnog sveta koji kontroliše baš ključni deo zemlje između Irana, Kurdistana, Sirije, Jordana i Saudijske Arabije, dakle sve puteve kojima se potencijalno zatvara šijitska transverzala, krajem 2003. pokrenuli ustanak i u sledećih nekoliko godina dobro dali po dupetu Amerima i njihovoj tevabiji.

5. Na što su Amerikanci, "glupi" Sin Buš i "pametni" Obama zaključili da su se dosta igrali i da im se igračka potrošila pa da im se više ne igra nego da ostavljaju Irak Iračanima a oni ... odoše kući. I naravno da se sranje samo nastavilo.

6. Pošto irački suniti nisu baš nešto bili pri parama, a pošto Saudijci para imaju a i vole da drugi ginu za njihove interese (i petro$), to su se brzo i lako povezali sa sunitima iz trougla Tikrit-Mosul-Ramadi, nekada najljućim Sadamovcima (i istini za volju onima koji su od Sadama najviše koristi imali) i krenuli da im sipaju lovu da se bore protiv šija (iračkih, naravno) te time em podrivaju sopstvenu državu (u kojoj se baš nisu ubili od uticaja i participacije) em kvare posao na uspostavljanju transverzale Iranu.

7. Ali pošto Saudijci (jebeš državu koja nema nikakvo drugo ime nego po vladajućoj dinastiji!) smatraju da su oni jedini pravi muslimani i tumači islama vaskolikog, to su se oni za svoje pare malo uskurčili na iračke sunite koji su kroz više decenija, ne samo pod Sadamom, navikli da se ponašaju prilično sekularno (što ne znači da nisu vernici, samo da veri pristupaju slobodnije i individualnije). Pa su Saudijci zahtevali od sunitskog pokreta otpora (da ih tako nazovemo, mada može i gerila, paravojska, kako vam drago) da "budu bolji muslimani". Na šta su se ovi opsetili da će, ako krenu da se kunu u Kuran časni, pridobiti i deo jadnika koji su se ložili na Alkaide razne a da suštinsku podršku svojih saplemenika u Iraku izgubiti neće.

Te eto tako se od svega toga učas izrodi Daiš.

A onda su pametni Ameri i principijelni Englezi rešili da prošire svoje uspešno uvođenje demokratije, da posle velikih uspeha u Iraku i Afganistanu uvedu demokratiju i u Egipat, Libiju, Tunis (što nas ovde sve ne interesuje) i - vid' čuda - Siriju.

Sirija i Irak su prilično različiti ali bogme u podosta stvari i slučni. Osim činjenice da se radi o vrlo sofisticiranim društvima sa odličnim školstvom, dobrim univerzitetima, tradicijom građanskog sekularizma (ne mešati sa ateizmom!) - slični su i po tome što su em etnički i verski vrlo mešoviti (ono Vuk i leopardova koža) - em su na vlasti (surovo) manjine. U Sadamovom Iraku to bejahu suniti, trećina, a u Asadovoj (očevoj i sinovljevoj) Siriji alevije - ni 15%. Te se Saudijcima osladilo da i u Siriji sruše te mrske sektaše i dovediu na vlast lojalne sunite (koji bi, naravno, za mišljenje imali isključivo pitati poštene i neiskvarene Saudijce, čuvare Ćabe i muslimane bez premca!).

Te tako krete i uvođenje demokratije u Siriji gde se još uz sve ovo gore navedeno navuklo i štošta zaluđenih idealista, prozapadnjaka i kojekakvih segedinskih sobarica koje su poverovale da će skinuti zlog Asada i uvesti parlamentarnu demokratiju ako ne engleskog ono bar... češkog tipa. Te se tako udružiše (ili se i ne udružiše odmah - a tek posle nisu kad se videlo ko je ko i kakav je ko i za čije interese igra) tako da danas imate Siriju u kojoj sve što je normalno ili beži ili podržava Asada! A sve što je glupo, napaljeno, potplaćeno, narajcano... ono je ili u Daišu ili u nekoj od ostalih principijelnih demokratskih organizacija za skidanje glava i puštanje krvi.

Ko ne veruje da je ovo ovako - neka pogleda kako reaguje Izrael. Izraelcima je Sirija oduvek bila najtvrđi i najozbiljniji protivnik, vojno sposobna (za arapska merila, naravno nesposobna da Izrael na bilo koju foru pobedi) i politički tvrda, uz to kurvinski meša karte u Libanu koji oduvek tretira kao svoju prćiju, dvorište i političku epruvetu. Helem, od početka sranja u Siriji Izrael mudro ćuti jer vrlo dobro zna da mu sa skidanjem Asada može biti samo mnogo gore. Otvoreno ga podržati ne može (za sada, ako mu prigusti podržaće ga itekako, samo da se nađe dobar način i izgovor), ne može ni protiv Amera (a ni protiv Saudijske Arabije koja je što se Izraela tiče pripitomljena taman koliko treba - seru uprazno).

Tako vam je to, gospodo. Rešenje za Siriju, jedino rešenje, je zapušiti nos i direktno podržati Asada da razbuca gologuziju i ponovo uspostavi državu. I nadati se da će Irak naučiti lekciju jerbo inače mora uslediti isti recept i tamo. Samo tako se ovi jadnici mogu vratiti kući.

Hvala Princiju što me potakao da ovo napišem, prvo krenem tamo kod UK Gaulajtera da mu odgovorim pa kad sam video da nikako ne može ukratko na brzinu napisah blog.



Komentari (459)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cane cane 23:13 13.09.2015

.

srbijanskih


srpskih.

krkar krkar 23:15 13.09.2015

Re: .

cane
srbijanskih


srpskih.



Jok, srbijanskih. Dodik, Pupovac i Thaçi ne daju ni kinte.
cane cane 23:23 13.09.2015

Re: .

srpskih.

inace, odlican blog.
elis elis 09:31 14.09.2015

Re: .

cane
srbijanskih


srpskih.



ние исто арапски и арабљански, а богами ни арабијски

ал ето, нека чељад мисле дае језик оно што им туту мраци растумаче па се онда запличу у стварности која захтиева прецизан језички алат и испадају смиешни, а понекад и мало блескасти
maksa83 maksa83 10:00 14.09.2015

Re: .

ал ето, нека чељад мисле дае језик оно што им туту мраци растумаче па се онда запличу у стварности која захтиева прецизан језички алат и испадају смиешни, а понекад и мало блескасти

Bleskasti kafiri. Nije zađabe alkohol haram.
elis elis 10:02 14.09.2015

Re: .

maksa83
ал ето, нека чељад мисле дае језик оно што им туту мраци растумаче па се онда запличу у стварности која захтиева прецизан језички алат и испадају смиешни, а понекад и мало блескасти

Bleskasti kafiri. Nije zađabe alkohol haram.


ние алкохол харам, харам је сусрет алкохола и ахмака
maksa83 maksa83 10:21 14.09.2015

Re: .

ние алкохол харам, харам је сусрет алкохола и ахмака

Haram je, haram, pošto ne zna alkohol da prepozna i izbegne ahmaka, tak'a mu je fitra alkoholna.
emsiemsi emsiemsi 18:54 14.09.2015

Re: .

elis
cane
srbijanskih


srpskih.



ние исто арапски и арабљански, а богами ни арабијски

ал ето, нека чељад мисле дае језик оно што им туту мраци растумаче па се онда запличу у стварности која захтиева прецизан језички алат и испадају смиешни, а понекад и мало блескасти

Срећа па ћеш ти, и теби слични, да нама Србима објасниш да ми, у ствари, немамо појма пошто су нама сви Срби исти - српски, а не србијански.
elis elis 19:01 14.09.2015

Re: .

emsiemsi
elis
cane
srbijanskih


srpskih.



ние исто арапски и арабљански, а богами ни арабијски

ал ето, нека чељад мисле дае језик оно што им туту мраци растумаче па се онда запличу у стварности која захтиева прецизан језички алат и испадају смиешни, а понекад и мало блескасти

Срећа па ћеш ти, и теби слични, да нама Србима објасниш да ми, у ствари, немамо појма пошто су нама сви Срби исти - српски, а не србијански.


не чу болан небио, штаси се препо, само кажем да ние исто арапски и арабљански јеботеживотдатејебо, јел теби тешко живит с таквом главом, пуном страхова
cane cane 22:28 14.09.2015

Re: .

ние исто арапски и арабљански, а богами ни арабијски


nije, ali zato sirijanski 'ebe kevu.

cane cane 22:36 14.09.2015

Re: .

Срећа па ћеш ти, и теби слични, да нама Србима објасниш да ми, у ствари, немамо појма пошто су нама сви Срби исти - српски, а не србијански.


mislim, ne znam kako da ti kazem da je i on srbin.

elis elis 23:05 14.09.2015

Re: .

колко се сиечам, касам задњи пут гледо био сам турчин ал за разлику од вас двоице бес приекорно владам српским језиком
cane cane 23:24 14.09.2015

Re: .

elis
колко се сиечам, касам задњи пут гледо био сам турчин ал за разлику од вас двоице бес приекорно владам српским језиком


vladas srpskim ili ti je maternji?

krkar krkar 00:30 15.09.2015

Re: .

mislim, ne znam kako da ti kazem da je i on srbin.


Cane, kod mene na blogu neće biti posrbljivanja. Zbogom.
krkar krkar 23:26 13.09.2015

Apolitični blog

A taman me nešto svrbeli prsti da napišem jedan sasvim apolitičan blog. Čak sam krenuo i slike da tražim (kad ga napišem biće slikovit). I onda... trigger...
grmfrm grmfrm 07:38 14.09.2015

Re: Apolitični blog

Apolitični blog
A taman me nešto svrbeli prsti da napišem jedan sasvim apolitičan blog. Čak sam krenuo i slike da tražim (kad ga napišem biće slikovit). I onda... trigger...


Jes da si drkadzija ali masala za ovaj blog.



Samo motiv Arapskog proleca nisi dotakao?
Prica se da su to namakli da sa ovim talasom izbeglica ociste to dole pa bez mnogo muke uzmu te crne i plave resurse i jos kojecega.
Da dodam da se prica da iza ISIL-a upravo stoji komonvelt zbog gore navedenog.
JJ Beba JJ Beba 11:50 14.09.2015

Re: Apolitični blog

dakle krks, blog je dojajni
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:50 14.09.2015

Re: Apolitični blog

blog je dojajni

i marokanci imaju zanimljivu teoriju o invaziji na irak (ne mnogo drugačiju od ove koju je krki izneo, samo za nijansu, a opet nekako suštinski drugačiju). enivej, da krkiša ima malo manje frajerskiji stil pisanja, bio bi mnogo čitljiviji. i još nešto, ovo "šije" mi zaličilo na "ješe", zar ne? mislim, što bi se ješe ljutile, ako se već šije ne ljute, mi to onako drugarski, u slengu.
krkar krkar 13:54 14.09.2015

Re: Apolitični blog

i još nešto, ovo "šije" mi zaličilo na "ješe", zar ne? mislim, što bi se ješe ljutile, ako se već šije ne ljute, mi to onako drugarski, u slengu.


Kad ne znaš svašta može da zaliči. ŠIJA je pravilno.

Osim ako ti je engleski maternji.
cane cane 22:51 14.09.2015

Re: Apolitični blog

Osim ako ti je engleski maternji.


dogovori se.


mozda sune i sije, ili suniti i siiti. ali suniti i sije tesko. cak i da je engleski maternji.

Goran Vučković Goran Vučković 23:31 13.09.2015

Hvala

Jvala Princiju što me potakao da ovo napišem, prvo krenem tamo kod UK Gaulajtera da mu odgovorim pa kad sam video da nikako ne može ukratko na brzinu napisah blog.


Hvala tebi za ovaj "vodič kroz Bliski Istok". Odoh da ga kačim naokolo.
vcucko vcucko 23:35 13.09.2015

Irak

Dobra analiza, samo jedna primedba/pitanje: šta je sa Kurdistanom?

Prijatelj i bivši kolega već neku godinu radi u Erbilu. To je nominalno Irak, granica "slobodnog sveta" - prvi sledeći grad je Mosul koji drži ID. Imali su i oni u Erbilu periode kad su čekali sa spakovanim stvarima, ali u principu se čvrsto drže. Srž: on (moj prijatelj) i da hoće ne može da ide u Bagdad, za tamo mu ne važi viza, samo za Kurdistan - veoma zanimljivo. Uopšte Kurdi (a tamo su većina) sebe smatraju posebnom državom, čak imaju neku projekciju da se u pravo vreme spoje sa Kurdima iz Turske.

Ako danas/sutra neko "napravi reda" u Iraku, hoće li taj neko (ko god) moći taj kurdski duh da vrati u bocu? Državotvornost je duh koji se, jednom probuđen, jako teško ponovo uspavljuje. Mislim da su Kurdi ovde zanimljiva podtema.

krkar krkar 23:45 13.09.2015

Re: Irak

Dobra analiza, samo jedna primedba/pitanje: šta je sa Kurdistanom?


Mogao bih da ti odgovorim kad bi mi neko precizno objasnio na koji se Kurdistan misli.

Kurdi su rasuti po Turskoj, Siriji, Iraku i Iranu (ima ih još ali nebitno). Samo u Iraku imaju autonomiju, i de jure i de facto. Imali su je i za vreme Sadama, svako popodne od 4 do 7 ujutru, kad se Sadamova vojska povlačila u tvrđave a Kurdistan prepuštala Kurdima.

Erbil je potpuno siguran (po bliskoistočnim merilima, iako i tamo pukne po koji bombaš samoubica). Ali lete zapadne kompanije najnormalnije, sedneš u Beču u avio i za manje od 4 sata eto te u nekoj državi. Kojoj? Nisam siguran, malo Irak malo Kurdistan. Nije mi sad pri ruci pasoš da vidim koji su mi pečat lupili poslednji put, interesantno pitanje.

Neće biti nikakvoga Kurdistana. Nikome ne odgovara, nikome ne treba, previše nezadovoljnih. Najbolje su prošli irački Kurdi koji su em lojalni građani (tako ispada), em imaju formalnu i institucionalnu zaštitu i garanciju minimalne participacije - em de facto imaju svpoju državu.

Kad god se sve ovo sredi njima će ostati nekakva vrlo široka autonomija, daće i sirijskim kurdima neku autonomiju ako krenu da rehabilituju Siriju, oni su već sada de facto na Bašarovoj strani, dobiće manje nego u Iraku... i to je to. U Turskoj neće dobiti ništa i bolje bi im bilo da se što pre smire jer sad upravo kreću u novi ciklus destabilizacije NE jednog islamističkog režima jednog nemaštovitog autokrate nego jedne članice NATO.

Inače, Kurdi su sjajni ljudi, pošteni, iskreni, veseli. I uglavnom odlični borci. Ne fali im hrabrosti nego vojnog znanja.
tasadebeli tasadebeli 00:50 14.09.2015

Re: Irak

vcucko

Mislim da su Kurdi ovde zanimljiva podtema.






Ako danas/sutra neko "napravi reda" u Iraku, hoće li taj neko (ko god) moći taj kurdski duh da vrati u bocu? Državotvornost je duh koji se, jednom probuđen, jako teško ponovo uspavljuje.



То код Курда није од јуче... Траје то дуго.

И ко може да ти одговори на то питање? Чињеница је да је један народ од 20 милиона (можда?) људи исцепкан британским постколонијалним границама. И да то питање курдске државотворности одавно лебди над Ираком, Турском, Сиријом,... И користило се, користи се и користиће се још, у зависности од потреба... Као и овде на Балкану што се таква питања користе.

За сада, курдска држава на територији Ирака, Сирије и Турске изгледа мало вероватно... Али ко зна. Ако се интереси поклопе...

Можда је одговор на то питање негде иза оне изјаве Кондолизе Рајс од пре, па сада већ има скоро десет година, о цртању нових граница на Блиском Истоку?






krkar krkar 01:16 14.09.2015

Re: Irak

Можда је одговор на то питање негде иза оне изјаве Кондолизе Рајс од пре, па сада већ има скоро десет година, о цртању нових граница на Блиском Истоку?


Nema od toga ništa... a i Condoleeza ga je ugasila. Kao i ti kartografski stručnjaci koji su ovakve bedastoće crtali. Možda im bilo dosadno na času.
timotije timotije 08:01 14.09.2015

Re: Irak


Inače, Kurdi su sjajni ljudi, pošteni, iskreni, veseli. I uglavnom odlični borci. Ne fali im hrabrosti nego vojnog znanja.


Kurda ima u Turskoj preko 12 miliona, bastionu NATO-a nekada prema SSSR-u. Sada nije na listi po svaku cenu da se čuva, kao nekada - do poslednjeg Kurda, ako ne pomogne u ludnici koji su stvorili Ameri u njenom susedstvu. Inače, Kurde u Turskoj državnom najbezočnijom silom asimiluju - svakoga dana pre početka časova kurdska deca moraju prvo da otpevaju tursku državnu himnu dok im roditelji kod kuće govore sve najgore o toj državi. I sve drugo tome slično i još gore od toga.
tyson tyson 11:53 14.09.2015

Re: Irak

Nije mi sad pri ruci pasoš da vidim koji su mi pečat lupili poslednji put, interesantno pitanje.

"Iraqi Kurdistan"


emsiemsi emsiemsi 19:04 14.09.2015

Re: Irak

krkar
Dobra analiza, samo jedna primedba/pitanje: šta je sa Kurdistanom?


Mogao bih da ti odgovorim kad bi mi neko precizno objasnio na koji se Kurdistan misli.

Kurdi su rasuti po Turskoj, Siriji, Iraku i Iranu (ima ih još ali nebitno). Samo u Iraku imaju autonomiju, i de jure i de facto. Imali su je i za vreme Sadama, svako popodne od 4 do 7 ujutru, kad se Sadamova vojska povlačila u tvrđave a Kurdistan prepuštala Kurdima.

Erbil je potpuno siguran (po bliskoistočnim merilima, iako i tamo pukne po koji bombaš samoubica). Ali lete zapadne kompanije najnormalnije, sedneš u Beču u avio i za manje od 4 sata eto te u nekoj državi. Kojoj? Nisam siguran, malo Irak malo Kurdistan. Nije mi sad pri ruci pasoš da vidim koji su mi pečat lupili poslednji put, interesantno pitanje.

Neće biti nikakvoga Kurdistana. Nikome ne odgovara, nikome ne treba, previše nezadovoljnih. Najbolje su prošli irački Kurdi koji su em lojalni građani (tako ispada), em imaju formalnu i institucionalnu zaštitu i garanciju minimalne participacije - em de facto imaju svpoju državu.

Kad god se sve ovo sredi njima će ostati nekakva vrlo široka autonomija, daće i sirijskim kurdima neku autonomiju ako krenu da rehabilituju Siriju, oni su već sada de facto na Bašarovoj strani, dobiće manje nego u Iraku... i to je to. U Turskoj neće dobiti ništa i bolje bi im bilo da se što pre smire jer sad upravo kreću u novi ciklus destabilizacije NE jednog islamističkog režima jednog nemaštovitog autokrate nego jedne članice NATO.

Inače, Kurdi su sjajni ljudi, pošteni, iskreni, veseli. I uglavnom odlični borci. Ne fali im hrabrosti nego vojnog znanja.

Зашто Курди не могу да имају државу, а има их толико милиона - питам, онако, принципијелно (када могу да имају Хрвати, Словенци, муслимани и слични) ?
Како се то објашњава у 'нормалном свету' ?
krkar krkar 19:33 14.09.2015

Re: Irak

Зашто Курди не могу да имају државу, а има их толико милиона - питам, онако, принципијелно (када могу да имају Хрвати, Словенци, муслимани и слични) ?
Како се то објашњава у 'нормалном свету' ?


Čarli, sad ćeš malo da ideš u pizdu materinu fašističku, govnjaru huškački.

Ako podneseš ikakav dokaz da si imao muda da odeš i sa puškom se boriš za Srpstvo kojeg su ti puna usta - odbanovaću te.

Mada, ne sumnjam ni najmanje...
westvleteren westvleteren 13:25 15.09.2015

Re: Irak

Зашто Курди не могу да имају државу, а има их толико милиона - питам, онако, принципијелно (када могу да имају Хрвати, Словенци, муслимани и слични) ?
Како се то објашњава у 'нормалном свету' ?


Mislim da je problem u stabilnosti. Zamisli drzavu bez izlaza na more, sa svih strana okruzenu drzavama kojima je (iz njihove perspektive) otela po deo teritorije.
Koliko dugo moze postojati takva drzava ako neko od svetskih sila nema bas jak interes da je stiti.

Znaci radi se o cistom pragmatizmu, kao i u mnogim stvarima u politici.
libkonz libkonz 13:29 15.09.2015

Re: Irak

Mislim da je problem u stabilnosti. Zamisli drzavu bez izlaza na more, sa svih strana okruzenu drzavama kojima je (iz njihove perspektive) otela po deo teritorije.
Koliko dugo moze postojati takva drzava ako neko od svetskih sila nema bas jak interes da je stiti.

ti ovo o Srbiji?
freehand freehand 23:48 13.09.2015

Mirakula

Tata Buš 2003. ruši Sadama. Sa pudlicom.
Pa se posle i sinu Bušu digne patka pa i on ruši Sadama.
A koji je loše protumačio reči mutave i nesposobne američke ambasadorke.
Pa američki i britanski debili ne znaju kakav Irak da naprave...
I tako dalje, sa trpanjem u isti koš Libije, Egipta i tunisa.
Sve bez reda i plana, istorija kao zbrka usled dizanja patki, u interpretacije malog Perice.

Nego, ja sad u svetlu ovog zaprepašćujućeg novog posmatranja događaja kroz postupke debilnih Amerikanaca i Britanaca koji ruše uspešne (mada surove) vladare u stabilnim državama sa ozbiljnom administracijom i odličnim školstvom - čekam jedan 1999. revisited blog. Ono - Milošević, Đukanović, UČK, debilni Klinton, pudlica Bler i te munje.
A može - ako pretekne polemičke džabane - i nešto o pominjanoj zelenoj transverzali, u svetlu Bosne i Alijinog mudrovanja na tu temu.

Pa mogu da se penzionišem na blogu, pošto sam u tom slučaju sve video.





krkar krkar 23:49 13.09.2015

Re: Mirakula

Nego, ja sad u svetlu ovog zaprepašćujućeg novog posmatranja događaja kroz postupke debilnih Amerikanaca i Britanaca koji ruše uspešne (mada surove) vladare u stabilnim državama sa ozbiljnom administracijom i odličnim školstvom - čekam jedan 1999. revisited blog. Ono - Milošević, Đukanović, UČK, debilni Klinton, pudlica Bler i te munje.
A može - ako pretekne polemičke džabane - i nešto o pominjanoj zelenoj transverzali, u svetlu Bosne i Alijinog mudrovanja na tu temu.


To će ti dežurni srbočetnici objasniti, učilo se na političkoj nastavi kod Radovana i Martića.

Ne brini, primereno je tvom nivou.
freehand freehand 00:06 14.09.2015

Re: Mirakula

To će ti dežurni srbočetnici objasniti, učilo se na političkoj nastavi kod Radovana i Martića.

Ne brini, primereno je tvom nivou.

Pa moj nivo je takav da mi ne doszvoljava da gledam na istoriju kao na zbrku koja se sastoji od ekscesa nastalih usled dizanja i nedizanja patki.
Mislim, sem Klintonove patke koja je - gle čuda - jedina eksplicitno pominjana u istorijskom kontekstu poslednjih decenija?!
krkar krkar 00:10 14.09.2015

Re: Mirakula

Pa moj nivo je takav da mi ne doszvoljava da gledam na istoriju kao na zbrku koja se sastoji od ekscesa nastalih usled dizanja i nedizanja patki.


Taj finiji nivo, aseksualni, samo za pretplatnike. Koji ne samo što moraju da plate nego i da polože kvalifikacije.
alselone alselone 07:49 14.09.2015

Re: Mirakula

Tata Buš 2003. ruši Sadama. Sa pudlicom.
Pa se posle i sinu Bušu digne patka pa i on ruši Sadama.



Koja si ti komedija od coveka. Najbolje u svemu tome je sto volis da ispravljas, pa ti uleti u pevalicu . Bolje da cutis, najbolje ti ko Krlu idu blogovi "kad sam bio mladjan" i "jesen u mom sokaku".
krkar krkar 08:42 14.09.2015

Re: Mirakula

Još jedna budala će se malo odmarati.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:54 14.09.2015

Re: Mirakula

u interpretacije malog Perice.

qqriq qqriq 23:50 13.09.2015

zašto

ne kažeš Toni Bler
nego i podržan pudlicom koja danas za Delivery Unite prima pare srbijanskih poreskih obveznika?
krkar krkar 23:52 13.09.2015

Re: zašto

qqriq
ne kažeš Toni Bler
nego i podržan pudlicom koja danas za Delivery Unite prima pare srbijanskih poreskih obveznika?


Da i ti doprineseš blogu. Pogodila si otprve!
qqriq qqriq 23:54 13.09.2015

Re: zašto


Da i ti doprineseš blogu. Pogodila si otprve!

znala sam da ćeš biti poslovično duhovit.
sokodbuba sokodbuba 00:00 14.09.2015

:)


krkar krkar 00:21 14.09.2015

Re: :)

tasadebeli tasadebeli 00:02 14.09.2015

САД - слон у стакларској радњи

Sadam je za račun Zapada i Saudijske Arabije zaratio protiv Homeinijevog Irana 1980. i 8 godina krvavio gaće, za svoje, saudijske i kuvajtske (sunitske) pare i uz pomoć Zapada.





Сећам се да су непосредно пре мог боравка у Багдаду у јануару 1983. наватали ове Хомеинијеве у некој мочвари на југу, опколили их и захваљујући техници добијеној од Запада жестоко поразили... ББЦ је тада јављао о 30 000 иранских војника избачених из строја у тој операцији.

Sirija i Irak su prilično različiti ali bogme u podosta stvari i slučni. Osim činjenice da se radi o vrlo sofisticiranim društvima sa odličnim školstvom, dobrim univerzitetima, tradicijom građanskog sekularizma






Још увек чувам књигу, студију, на енглеском, купљену тамо која је настала као резултат врло озбиљних проучавања развоја клинастог писма рађених на универзитету у Багдаду.

sunitima iz trougla Tikrit-Mosul-Ramadi, nekada najljućim Sadamovcima (i istini za volju onima koji su od Sadama najviše koristi imali)


И Садам од њих... Мислим да су и Јермени, иако не баш тако бројни, у тој структури Садамовог система (са све БАС партијом) били врло високо позиционирани, опет на обострану корист, сопствену и владареву. Исправи ме ако грешим.

Ма Садам је за Ирак (и Средњи исток) био исто што и Тито за Југославију и Балкан.

Само нема те стварности коју ЦНН и пратећа му екипа неће претворити у бљувотину достојну пилећих мозгова...
freehand freehand 00:12 14.09.2015

Re: САД - слон у стакларској радњи

Сећам се да су непосредно пре мог боравка у Багдаду у јануару 1983. наватали ове Хомеинијеве у некој мочвари на југу, опколили их и захваљујући техници добијеној од Запада жестоко поразили... ББЦ је тада јављао о 30 000 иранских војника избачених из строја у тој операцији.

Jeste, tako su ih porazili tehnikom da su morali da upotrebe bojne otrove (objasniće ti Krkar odakle im) naveliko. To, naravno, tada - bačeno na pasdarane - nije bilo ni strašno ni opasno po čovečanstvo.
A kad budeš imao vremena proguglaj malo i Iran kontra. Pukovnik Oliver Nort, CIA, REgan. Svašta zanimljivo iskoči. Samo što nisu u pitanju američki predsednici debili iz 2003.
krkar krkar 00:15 14.09.2015

Re: САД - слон у стакларској радњи

И Садам од њих... Мислим да су и Јермени, иако не баш тако бројни, у тој структури Садамовог система (са све БАС партијом) били врло високо позиционирани, опет на обострану корист, сопствену и владареву. Исправи ме ако грешим.


Jermeni su malobrojni ali su bili izrazito uticajni. Sve manjine (osim nekih "otpadnika" kojima islam nije hteo da oprosti, prvi su na tom spisku siroti Jazidi koji za Sadamovog vakta nisu bili preterano popularni - ali ih bar nije svaka šuša ubijala na svakom ćošku) bile su svesno i namerno zaštićene. Irački hrišćani, SVE vrste hrišćana a bilo ih je dosta, nikada više ni u jednom društvu neće biti tako zaštićeni i imati takva manjinska prava kao kod Sadama.

Ма Садам је за Ирак (и Средњи исток) био исто што и Тито за Југославију и Балкан.


Sasvim na mestu poređenje, od infrastrukture, preko politike do regionalnog i globalnog ugleda. Kompleksna mešavina poželjnog i nepoželjnog... ali krajnji rezultat je bila stabilnost po cenu pokoje glave unutrašnjih neprijatelja koji nisu mogli da računaju ni na zakonitost, ni na proceduru, ni na razumevanje ni na milost.
krkar krkar 00:18 14.09.2015

Re: САД - слон у стакларској радњи

Jeste, tako su ih porazili tehnikom da su morali da upotrebe bojne otrove (objasniće ti Krkar odakle im) naveliko. To, naravno, tada - bačeno na pasdarane - nije bilo ni strašno ni opasno po čovečanstvo.


Po običaju napabirčeno ali nekompletno i netačno.

U močvari Hoveiza 1983. nisu korišćeni bojni otrovi. Korišćeni su 1986. u ofanzivi za Al Fao. (govorim o južnom bojištu i Irancima).

Bojne otrove je Sadam kupovao od SFR Jugoslavije. Razvijali su se u institutu u selu Potoci kraj Mostara a proizvodili u Kruševcu. Fabriku za proizvodnju sarina Sadamu je izgradio SDPR.
krkar krkar 00:20 14.09.2015

Re: САД - слон у стакларској радњи

Pukovnik Oliver Nort


Olija Norta vrlo dobro poznajem, proveli smo sate i sate razgovarajući o svemu. Radili smo zajedno.

Sad, možda imaš ti neki izvor o njemu za koji ni on nije čuo, Lun kralj ponoći...
qqriq qqriq 00:23 14.09.2015

Re: САД - слон у стакларској радњи

po cenu pokoje glave unutrašnjih neprijatelja koji nisu mogli da

top lista nadrealista
freehand freehand 00:45 14.09.2015

Re: САД - слон у стакларској радњи

krkar
Po običaju napabirčeno ali nekompletno i netačno.
...
U močvari Hoveiza 1983. nisu korišćeni bojni otrovi.

Ne seri, Krkare.

The Battle of the Marshes (Persian: نبرد نیزارها‎) was a part of the Iran–Iraq War.

After the mostly indecisive Dawn operations in 1983, Iran opened a new, surprise amphibious offensive in the lakes of the Hawizeh Marshes in Iraqi Tigris–Euphrates river system.

After heavy losses at the beginning due to human wave attacks, 15,000 casualties and little progress, Iran began developing new tactics, involving amphibious assault, and deployed a regular army division, the 92nd Armored Division. Although the Iranians suffered heavy losses against the Iraqi artillery, tanks, air strikes and gunboats, Iran eventually managed to invade the oil rich Majnoun Islands with Operation Kheibar and nearly break the Iraqi lines before being driven back to the marshes and Majnoon Island.

Iraq heavily used chemical weapons (mustard gas) during the battle.

KLIK

Kao što rekoh - ne seri, Krkare.


krkar
Bojne otrove je Sadam kupovao od SFR Jugoslavije. Razvijali su se u institutu u selu Potoci kraj Mostara a proizvodili u Kruševcu. Fabriku za proizvodnju sarina Sadamu je izgradio SDPR.


As part of Project 922, German firms such as Karl Kolb helped build Iraqi chemical weapons facilities such as laboratories, bunkers, an administrative building, and first production buildings in the early 1980s under the cover of a pesticide plant. Other German firms sent 1,027 tons of precursors of mustard gas, sarin, tabun, and tear gasses in all. This work allowed Iraq to produce 150 tons of mustard agent and 60 tons of Tabun in 1983 and 1984 respectively, continuing throughout the decade. All told, 52% of Iraq's international chemical weapon equipment was of German origin.[citation needed] One of the contributions was a £14m chlorine plant known as "Falluja 2", built by Uhde Ltd, a UK subsidiary of a German company; the plant was given financial guarantees by the UK's Export Credits Guarantee Department despite official UK recognition of a "strong possibility" the plant would be used to make mustard gas.[4] The guarantees led to UK government payment of £300,000 to Uhde in 1990 after completion of the plant was interrupted by the first Gulf War.[4] In 1994 and 1996 three people were convicted in Germany of export offenses.
France also provided glass-lined reactors, tanks, vessels, and columns used for the production of chemical weapons. Around 21% of Iraq’s international chemical weapon equipment was French. 75,000 shells and rockets designed for chemical weapon use also came from Italy. About 100 tons of mustard gas also came from Brazil. The United States exported $500 million of dual use exports to Iraq that were approved by the Commerce Department. Among them were advanced computers, some of which were used in Iraq’s nuclear program. Austria also provided heat exchangers, tanks, condensers, and columns for the Iraqi chemical weapons infrastructure, 16% of the international sales. Singapore gave 4,515 tons of precursors for VX, sarin, tabun, and mustard gasses to Iraq. The Dutch gave 4,261 tons of precursors for sarin, tabun, mustard, and tear gasses to Iraq. Egypt gave 2,400 tons of tabun and sarin precursors to Iraq and 28,500 tons of weapons designed for carrying chemical munitions. India gave 2,343 tons of precursors to VX, tabun, Sarin, and mustard gasses. Luxembourg gave Iraq 650 tons of mustard gas precursors. Spain gave Iraq 57,500 munitions designed for carrying chemical weapons. In addition, they provided reactors, condensers, columns and tanks for Iraq’s chemical warfare program, 4.4% of the international sales. China provided 45,000 munitions designed for chemical warfare.[citation needed][5]


KLIK

Napabirčeno.
A što se Olija Norta tiče, rekoh Tasi da progugla.
A i tebi bi valjalo, pre nego što opet nešto ovako glupo lupiš.
krkar krkar 00:51 14.09.2015

Re: САД - слон у стакларској радњи

Ne seri, Krkare.


Čuj me dobro, govnjaru (ovo ti je poslednje upozorenje):

Dolaziš na svaki blog da mračiš i tupiš, ponašaš se kao sifilističar kome je otpala kita koji čuči pred opštinom i viče mladencima da seks i nije neka stvar.

Kita ti svakako porasti neće, koliko da te obavestim.

freehand freehand 00:59 14.09.2015

Re: САД - слон у стакларској радњи

Kita ti svakako porasti neće, koliko da te obavestim.

Tebi nije?

Prema svecu tropar, prema sagovorniku rečnik. Dakle - govnar si sam, a sad daj nešto o citatima i linkovima. Da te podsetim - moćvara Hoveiza 1983., bojni otrovi, upotreba i proizvodnja. Po običaju me napravi na neznalicu, sa visine.
krkar krkar 01:01 14.09.2015

Re: САД - слон у стакларској радњи

непосредно пре мог боравка у Багдаду у јануару 1983. наватали ове Хомеинијеве у некој мочвари на југу, опколили их и захваљујући техници добијеној од Запада жестоко поразили...


Jeste, tako su ih porazili tehnikom da su morali da upotrebe bojne otrove


U močvari Hoveiza 1983. nisu korišćeni bojni otrovi.


Nema ni u poznatotačnom Vikiju da su u januaru 1983. (ili pre toga, dakle 1982.) korišćeni bojni otrovi.

Ali napabirčilo to za duga vremena...
freehand freehand 01:09 14.09.2015

Re: САД - слон у стакларској радњи

U močvari Hoveiza 1983. nisu korišćeni bojni otrovi.

Nema ni u poznatotačnom Vikiju da su u januaru 1983. (ili pre toga, dakle 1982.) korišćeni bojni otrovi.


Zar ovo ne rade deca, upravo na ovaj način kad se inate?
krkar krkar 01:14 14.09.2015

Re: САД - слон у стакларској радњи


Troll off.
qqriq qqriq 07:09 14.09.2015

Re: САД - слон у стакларској радњи

Troll off.


Bolje da si išao na poduži komentar.
alselone alselone 07:52 14.09.2015

Re: САД - слон у стакларској радњи

Dolaziš na svaki blog da mračiš i tupiš, ponašaš se kao sifilističar kome je otpala kita koji čuči pred opštinom i viče mladencima da seks i nije neka stvar.


Isuse dragi kako dobra fora. Ovo cu morati da koristim.
blogovatelj blogovatelj 00:23 14.09.2015

Čovek sarađuje sa mnom na poslu

Ko ne veruje da je ovo ovako - neka pogleda kako reaguje Izrael. Izraelcima je Sirija oduvek bila najtvrđi i najozbiljniji protivnik, vojno sposobna (za arapska merila, naravno nesposobna da Izrael na bilo koju foru pobedi) i politički tvrda, uz to kurvinski meša karte u Libanu koji oduvek tretira kao svoju prćiju, dvorište i političku epruvetu.


Dobavljač, što bi se na engleskom reklo - supplier.
Sirijac poreklom. Nemam čestih niti dugih kontakata sa njim.
Upoznao sam ga pre jedno godinu dana, poslovno smo sarađivali ni punu nedelju.
Viđam ga tu i tamo i konverzacija nam se svodila na "zdravo, kako si - evo, dobro sam"
Igrom slučaja, opet mi dodele da imam posla sa njim, a zalomilo se i da imamo lufta, tj. nije baš bilo "bizi"
Tako ti ja priupitam njega šta je i kako je tamo, pa mi on reče da je hrišćanion, pravoslavni, da oni Božić slave neki po starom, a neki po novom kalendaru. Da mu je sva familija odavno u Kanadi, ali da ima puno prijatelja koje je rat zadesio i koji su u grdnoj nevolji.
I malo po malo, tek, kad ja napomenuh da je on Arapin, on se zbuni i reče:
- Man, I am a real Syrian, Assyrian. We lived there before Arabs.
Leptejebo, upoznah i Asirca. Drevnog, antičkog!
Pa mi onda ispriča da su oni tu pre Jevreja bili, da su Jevreji sve zamutili, kako u ovom, tako i u svim prethodnim ratovima. Da su bili civilizacija, da su držali Vavilon, da su izmislili one kočijice iz Ben Hura koje konji vuku, a služe za borbu. Da fundamentalisti ovih dana ruše ono što su oni milenijumima pre stvarali.
Pa reče i to da u Londonu, u nekom muzeju, postoji antička skulptura iz vremena dolaska Jevreja kod njih, na kojoj kralj jevrejski ljubi stopala njihovog cara, jer im je ovaj dozvolio da se nasele kod njih u kraju.
Posle sve te priče, pitam ga - pa dobro, nisi Arapin, kojim jezikom pričaš kod kuće. Odgovorom me šokirao. Kaže, priča jermenski.
Na te se reči prosvetlih, te shvatih otkuda to da u starom Džeruzalemu postoji podela na jevrejsku, muslimansku, hrišćansku i jermensku četvrt. Ta mi je jermenska bila potpuno nejasna kako se zalomila tu.
Nije da mi u toku razgovora sa novostečenim prijateljem Asircem nije pao na pamet i čestiti Omega zbog jasne sprege Syrian, Asyrian, Serbian!
krkar krkar 00:29 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

Kaže, priča jermenski.


Ajd ga pitaj opet ali da ti NAPIŠE. Videćeš da je u pitanju aramejski. Jezik kojim je govorio Isus.

Tako da sve ovo dalje otpada. Mis'm postoji jermenska četvrt u Jerusalimu ali objašnjenje veze nema.
maksa83 maksa83 00:37 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

Posle sve te priče, pitam ga - pa dobro, nisi Arapin, kojim jezikom pričaš kod kuće. Odgovorom me šokirao. Kaže, priča jermenski.

Mislim da si ga loše čuo ili loše zapamtio (na engleskom je lakše zajebati se pošto je armenian vs aramaic). Ja upoznao takvog tipa davno u Beču, beo ko sir, malo riđ (proćelav doduše), reče odakle je, ja ga pitam koji ti je zapravo maternji jezik on kaže "aramaic". Ja začuđen (neuk sam mislio sam da je to mrtav jezik) - "jezik Isusa Hrista?". On (nasmeši se) i kaže "da". Nije mi pričao o slavnoj prošlosti, ali to je bilo to.
blogovatelj blogovatelj 00:46 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

Ajd ga pitaj opet ali da ti NAPIŠE. Videćeš da je u pitanju aramejski. Jezik kojim je govorio Isus.


Znači, haramija
blogovatelj blogovatelj 00:48 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

Ajd ga pitaj opet ali da ti NAPIŠE. Videćeš da je u pitanju aramejski.


Pitaću ga, ako ga i kad ga sretnem.
Ali smem da se zakunem da je rekao Armenian, ne Armaic.
krkar krkar 00:54 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

Ali smem da se zakunem da je rekao Armenian, ne Armaic.


Neka ti napiše nešto na tom jeziku, kako god da ga on zove na engleskom. Pa ćemo lako da utvrdimo. Vrlo su različiti
maksa83 maksa83 00:58 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

Neka ti napiše nešto na tom jeziku, kako god da ga on zove na engleskom. Pa ćemo lako da utvrdimo. Vrlo su različiti

Ako se fura na to da je potomak starosedelaca Asiraca, onda ne može biti ništa osim aramejskog.

(andrlajn moj)

Syriac was the local accent of Aramaic in Edessa, that evolved under the influence of Church of the East and Syriac Orthodox Church into its current form. Before Arabic became the dominant language, Syriac was a major language among Christian communities in the Middle East, Central Asia and Kerala, and remains so among the Assyrians and Syriac-Arameans to this day. It has been found as far afield as Hadrian's Wall in Ancient Britain, with inscriptions written by Assyrian and Aramean soldiers of the Roman Empire.


krkar krkar 00:59 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

Ako se fura na to da je potomak starosedelaca Asiraca, onda ne može biti ništa osim aramejskog.


Ama jasno je, samo još da električar shvati!
tasadebeli tasadebeli 01:23 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

freehand


krkar



Ма добро, људи, небитно... Бојни отрови или не... Суштина је да је тај рат Ирак добијао, уз велике иранске губитке. И да је ирачка војска тада имала мираже, то знам и без гуглања јер сам упознао неке који су "шофирали" тим авионима. Претпостављам да су тенкове куповали од нас као и многи други у том региону.

(Као што се сећам из тог доба и једне Американке која је поносно Београдом шетала мајицу на којој је писало: nuke to ayatollah.)

И видео сам понешто од онога што им је наш СДПР тада градио, а што Кркар помиње. (Па су после 2003. ове наше профукњаче, власти Србије, све те пројекте СДПР испоручили Америма пред напад на Садама. Вероватно су то исто урадили и за Либију... Што није никако добро за паблик рилејшнс наших грађевинаца... )

Мени је тада, рецимо, у Ираку било много занимљивије да видим пољопривредни комплекс Дуђајила између Тигра и Еуфрата за кога се процењивало да може да даје четири (!) жетве годишње, а што су им радиле наше фирме. Ко зна шта је сада са свим тим...

Мени то довољно...
blogovatelj blogovatelj 04:34 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

Ama jasno je, samo još da električar shvati!


Opusti se, što si stalno u nekom grču?
princi princi 07:59 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

И видео сам понешто од онога што им је наш СДПР тада градио, а што Кркар помиње. (Па су после 2003. ове наше профукњаче, власти Србије, све те пројекте СДПР испоручили Америма пред напад на Садама. Вероватно су то исто урадили и за Либију... Што није никако добро за паблик рилејшнс наших грађевинаца... )

Мени је тада, рецимо, у Ираку било много занимљивије да видим пољопривредни комплекс Дуђајила између Тигра и Еуфрата за кога се процењивало да може да даје четири (!) жетве годишње, а што су им радиле наше фирме. Ко зна шта је сада са свим тим...


Dajte, bre, ljudi, šta se ložite... Pa Ameri su, kao i u slučaju bombardovanja Srbije, sve imali 1 na 1. Oni su do 15 dana od rušenja Gadafijeva imali direktan pristup svemu, školovali su Gadafijeve sinove, pomagali Gadafiju da prebacuje zlato sa račun na račun... Najveći deo tih objekata su njihovi projekti, da li AECOM-ovi, da li URS-ovi, da li Harzini, kakva crna srpska građevina, to je ložaja. Sve visokokvalitetne i osetljive objekte Energoprojekt nije radio sam nego u konzorcijumu u kojima je uvek bilo ili engleskih ili američkih firmi, pri čemu su ove druge bile garancija kvaliteta.
naginata_83 naginata_83 08:44 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

krkar
Kaže, priča jermenski.


Ajd ga pitaj opet ali da ti NAPIŠE. Videćeš da je u pitanju aramejski. Jezik kojim je govorio Isus.

Tako da sve ovo dalje otpada. Mis'm postoji jermenska četvrt u Jerusalimu ali objašnjenje veze nema.



Mozda zaista govori jermenski... U Siriji postoji i jermenska i sirijacka (asirska) nacionalna manjina... obe su tu jos od antike i sudbine su im prilicno isprepletane (npr. genocid pocetkod 20. veka je izvrsen nad obe). Do rata su cesto ziveli u istim selima...
tasadebeli tasadebeli 08:45 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

princi

kakva crna srpska građevina, to je ložaja.



Био си тамо? Видео својим очима? Радио у тим нашим фирмама које су тамо градиле? Знаш гомилу наших људи који су се тиме бавили?

И у реду, нека ти буде... Нека смо и били баш само извођачи радова мада мени то и није изгледало баш тако јер сам имао прилику да видим то и изнутра.

Поента моје приче је да је Ирак био држава. Са великим Д. Као и Југославија.

И да је и Гадафи био много боље решење од племенских ратова.

Док слон у стакларској радњи није решио да почне да ђипа и рипа по тој стакларској радњи због своје неутаживе жеђи за крвљу.

Мање је било несреће и мртвих.

Или, што би рекао Кркар

Pošto američki i engleski debili nisu imali pojma kakav Irak da naprave posle Sadama - napravili su najgori.


То је све што сам хтео да кажем...


П.С. - Апропо пуштеног духа државности из боце... Нису Курди једини који се појављују после арапског демократског пролећа.

Кад већ поменусмо Либију и племенске ратове, о овоме се мало прича, а све изгледа још страшније него са избеглицама из Сирије, Ирака,... које видимо данас овде у Србији...



princi princi 09:18 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

Тасо, дуга прича, мрзи ме да се надгорњавам, можда једног дана кад се буде имало више времена.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:42 14.09.2015

XVIII v.p.n.e.

Pa mi onda ispriča da su oni tu pre Jevreja bili, da su Jevreji sve zamutili, kako u ovom, tako i u svim prethodnim ratovima. Da su bili civilizacija, da su držali Vavilon, da su izmislili one kočijice iz Ben Hura koje konji vuku, a služe za borbu. Da fundamentalisti ovih dana ruše ono što su oni milenijumima pre stvarali.
Pa reče i to da u Londonu, u nekom muzeju, postoji antička skulptura iz vremena dolaska Jevreja kod njih, na kojoj kralj jevrejski ljubi stopala njihovog cara, jer im je ovaj dozvolio da se nasele kod njih u kraju.
Posle sve te priče, pitam ga - pa dobro, nisi Arapin, kojim jezikom pričaš kod kuće. Odgovorom me šokirao. Kaže, priča jermenski.
Na te se reči prosvetlih, te shvatih otkuda to da u starom Džeruzalemu postoji podela na jevrejsku, muslimansku, hrišćansku i jermensku četvrt. Ta mi je jermenska bila potpuno nejasna kako se zalomila tu.
Nije da mi u toku razgovora sa novostečenim prijateljem Asircem nije pao na pamet i čestiti Omega zbog jasne sprege Syrian, Asyrian, Serbian!


simpatican ti antisemita drugar, bas bi se lepo slagali Omega, on i ti.
Aramaic, ne Armenian. po gradu Aramu (jednom od, arheologija nije sigurna gde je Aram u kojem je boravio Avram s porodicom, u gostima kod miroljubivih pre-asirskih Aramejaca, ali se tradicionalno smatra da je u gornjem toku reke eufrat), drevnoj prestonici potonje Asirijske imperije odakle je jedan od dijalekata, pored akaditskog i ivrita (samo kod svestenstva) koji su se govorili u Kile Siriji (Κοίλη Συρία), pre svega u multietnicnoj gornjoj (danasnji Liban) i donjoj (danasnji Izrael) Galileji.

jesu se ljubile noge i jeste bilo fajta, najznamenitiji u VIII p.n.e, bitka kraj Megidoa, gde je izraelsko-palestinsku koaliciju pregazio Tiglet-Pilezarov general Sanherib. takodje, u toj borbi je nestalo i deset od 12 jevrejskih plemena, i odrzali su samo Juda i Venijamin (i manjim delo Simeon koje se integrisalo sa Judejcima u strahu od Asirske invazije, otuda i kolektivna uspomena na apokalipsu u jevrejskom secanju na Ar Megido, gora Megido, ili Armagedon kod praznoglavih americkih evangelista. Asiriju je pregazio Vavilon, ove Persija, a sve u kompletu Makedonija, njih Rim, potom Vizantija, pa ranoarapska vlast, krstaši, Mameluci, ove Osmanlije, pa Britanci i konačno, Moše i Josi, 2. epoha.

lupetas, Blogi ni ne znas sta pricas.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:44 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

naginata_83



Mozda zaista govori jermenski... U Siriji postoji i jermenska i sirijacka (asirska) nacionalna manjina... obe su tu jos od antike i sudbine su im prilicno isprepletane (npr. genocid pocetkod 20. veka je izvrsen nad obe). Do rata su cesto ziveli u istim selima...



nije Jermenin posto su Jermeni cestit, pravoslavnohriscanski narod i u njima nema antisemitizma. ne bi pricao ovakav tresh o Jevrejima.
Out of Beirut Out of Beirut 09:55 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

pomagali Gadafiju da prebacuje zlato sa račun na račun

Само да коригујем горе цитирану заблуду: Либијским новцем су се бавиле либијске државне институције. Чуо сам од пословних људи да су њихов посао радиле добро, професионално. Гласине о Гадафијевом личном рачуну у банци, било којем, гласне и упорне, су биле и остале остале без материјалних доказа.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:13 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

inace, nebitno za temu, ali kao kurioz, izraelski ateisticni antropolozi, Izrael Finkelstajn uglavnom, katedra za antiku telavivskog faksa, smatraju da kosher pravila poticu zapravo, iz Asirije, iz istog tog Arama, gde su se spremali specijaliteti - jaretina kuvana u majcinskom kozjem mleku. za Ivrije (ivriim, na hebrejskom, doslovno - nomadi, bas kao i beduini, zato kult Nebi Muse, proroka Mojsija, nije slucajan kod beduina) je to bilo skandalozno, te da bi se Avramiti (patrijarh Avram je takodje boravio jedan period u Aramu i postojala je pre sirijskog gradjanskog rata jaka ranohriscanska, unijatska prosto iz razloga sto su pravoslavni dezorganizavani totales, zajednica, pretezno pro-asadovska, koja cuva hramovnu i eklesijalnu uspomenu na ove ljude i dogadjaje) ogradili od toga, striktno zabranjujuci u jevrejskoj kujni ovu pagansku praksu.
escherichije_colic escherichije_colic 10:36 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

Srđan Fuchs
inace, nebitno za temu, ali kao kurioz, izraelski ateisticni antropolozi, Izrael Finkelstajn uglavnom, katedra za antiku telavivskog faksa, smatraju da kosher pravila poticu zapravo, iz Asirije, iz istog tog Arama, gde su se spremali specijaliteti - jaretina kuvana u majcinskom kozjem mleku. za Ivrije (ivriim, na hebrejskom, doslovno - nomadi, bas kao i beduini, zato kult Nebi Muse, proroka Mojsija, nije slucajan kod beduina) je to bilo skandalozno, te da bi se Avramiti (patrijarh Avram je takodje boravio jedan period u Aramu i postojala je pre sirijskog gradjanskog rata jaka ranohriscanska, unijatska prosto iz razloga sto su pravoslavni dezorganizavani totales, zajednica, pretezno pro-asadovska, koja cuva hramovnu i eklesijalnu uspomenu na ove ljude i dogadjaje) ogradili od toga, striktno zabranjujuci u jevrejskoj kujni ovu pagansku praksu.


bold- ono, jeste stvarno prilično morbidno. Ukoliko nešto može biti značajno morbidnije od jedenja tradicionalnog zaklanog i ispečenog/skuvanog/isprženog (možda prethodno samlevenog i oblikovanog u zgodne forme) leša.

Koliko teških verskih nesuglasica i posledičnih krvoprolića, oko suštinski gurmanskih pitanja: izbora namirnica i načina pripreme. Zvuči skoro montipajtonovski.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:28 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

pa nisu bile nesuglasice oko toga, nama su rekli nasi, не мерете јести више јаретине у млечном гулашу, i neki su rekli okej, dok su drugi odjebali AПЈЦ (арамејска православна jeврејскa црква) , te rekli, неће нама попови одређивати. a inace Plodni Polumesec je povezan kroz komercijalne rute Prednjeg Istoka i oduvek je bilo tako, kada bi bio mir sve je cvetalo, a ratovi su se vodili mahom oko poreske politike i bili su totalni i nemilosrdni. taj Megido je bio, tako, jako vazna komercijalna ruta, kroz koju se kretao sav kopneni promet iz doline Nila ka oblastima Eufrata i Tigra.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:53 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

jos jedan kuriozitet vezan za aramejce, u Izraelu je doneta nedavno odluka (oktobar 2014.) da se oko 150 000 pripadnika pravoslavnih i rimokatolickih hriscanskih zajednica, na njihov zahtev, upise kao etnicka pripadnost - aramejska, na njihovo insistiranje da ne budu evidentirani kao - arapi. tako ce Galileja zadobiti jos jednu, pored shiitskih ili pesudoshiitskih zajednica alavita, druza, ahmedita, bahaija i - aramejce!
Sepulturero Sepulturero 14:06 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

krkar
Ali smem da se zakunem da je rekao Armenian, ne Armaic.


Neka ti napiše nešto na tom jeziku, kako god da ga on zove na engleskom. Pa ćemo lako da utvrdimo. Vrlo su različiti


Асиријци су православни иако можда не баш исти као ми. Ваљда слично Коптима. Има их доста у дијаспори - можда уопште више не у самој Сирији. У време НАТО агресије на СРЈ долазили су у наше амбасаде у ЕУ земљама да нуде хуманитарну помоћ. Наше бирократе су их углавном игнорисале.
krkar krkar 14:41 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

Асиријци су православни иако можда не баш исти као ми. Ваљда слично Коптима.


Asirci, ne Asirijci.

Nisu pravoslavni. Nestorijanci su, otpali od Vaseljenske crkve na Halkedonskom saboru 451. Nisu u zajedništvu ni sa jednom drugom hrišćanskom crkvom, ni pravoslavnom, ni katoličkom, ni monofizitskom.

A ni Kopti nisu pravoslavci, daleko su od toga.
krkar krkar 15:06 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

Pa Ameri su, kao i u slučaju bombardovanja Srbije, sve imali 1 na 1.


Interesantna je stvar - iz prve ruke sam čuo - da kad je pred bombardovanje Srbije NATO razgovarao sa bivšim oficirima JNA da im daju detalje vojnih ciljeva - manje od 10% Slovenaca im je dalo ijedan upotrebljiv podatak. Pokazali se kao vrlo zaboravna nacija.
tasadebeli tasadebeli 16:22 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

princi
Тасо, дуга прича, мрзи ме да се надгорњавам, можда једног дана кад се буде имало више времена.



Ма... Читава та моја прича око грађења у Ираку се одвијала у једном другом времену. Пре пада Берлиског зида.

За Либију рекох већ... Не смем ништа да тврдим. Нисам сведочио томе. Зато и рекох вероватно...


А за твоју дугу причу важи. Волео бих да чујем/прочитам јер никада није на одмет чути оно што се не зна.

(Учити, учити и само учити! )


Држим те за реч. (Пиши пост, па гостуј код неког?

Видиш и сам да те теме нису уопште застареле у овом садашњем тренутку... И сам си констатовао мало ниже доле да се без узрочно-последичних веза не може ни разумети ово што нам се данас одвија пред очима.)
escherichije_colic escherichije_colic 18:31 14.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

krkar
Pa Ameri su, kao i u slučaju bombardovanja Srbije, sve imali 1 na 1.


Interesantna je stvar - iz prve ruke sam čuo - da kad je pred bombardovanje Srbije NATO razgovarao sa bivšim oficirima JNA da im daju detalje vojnih ciljeva - manje od 10% Slovenaca im je dalo ijedan upotrebljiv podatak. Pokazali se kao vrlo zaboravna nacija.


Ili pak kao nacija koja prilično drži do tričarija kao što su oficirska čast i položena zakletva.
blogovatelj blogovatelj 06:50 15.09.2015

Re: XVIII v.p.n.e.

lupetas, Blogi ni ne znas sta pricas.


Tek kad je Tasa citirao videh ovo.
Je li matere ti, sta lupetam? Ono sto sam ispricao da mi je Asirac rekao? Dobro je da ti znas sta smo on i ja pricali.
Na momente postajes potpuno nenormalan, majke mi moje.
Ti covece nisi u stanju da razlucis sta je moje misljenje a sta sam cuo da je neko drugi rekao.
nikvet pn nikvet pn 10:24 15.09.2015

Re: Čovek sarađuje sa mnom na poslu

princi
Sve visokokvalitetne i osetljive objekte Energoprojekt nije radio sam nego u konzorcijumu u kojima je uvek bilo ili engleskih ili američkih firmi, pri čemu su ove druge bile garancija kvaliteta.

tasadebeli
а Либију рекох већ... Не смем ништа да тврдим. Нисам сведочио томе. Зато и рекох вероватно...


За Либију случајно знам, са највишег места. Учешће других фирми у читавом пројекту мерило се промилима или тек којим процентом. Односило се само на поједине мале сегменте и то су радиле углавном италијанске фирме.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 01:08 14.09.2015

danas ću

manje glup da legnem da spavam.
qqriq qqriq 08:38 14.09.2015

Re: danas ću

danas ću
manje glup da legnem da spavam.




posle šeruj kroz novi set blogova, tako se piše udžbenik.
maksa83 maksa83 01:23 14.09.2015

adendum

7. Ali pošto Saudijci (jebeš državu koja nema nikakvo drugo ime nego po vladajućoj dinastiji!) smatraju da su oni jedini pravi muslimani i tumači islama vaskolikog

Treba sad reći da je Saudijcima to muslimanjenje otpr. što i Slobi SPC - sredstvo. Naime, nisu se oni mnogo istorijski ložili na te gluposti (pa bre pok. Kralj Fahd drži sveCki rekord u izgubljenim parama na jednoj kockarskoj sesiji), čak su i žene tamo bile ne skroz pokrivene, a onda im se 1979. desilo ovo. Tad se sve menja. Dobili su (zapravo osvojili davno) da čuvaju Meku, a nisu uspeli da obezbede vernike koji su došli na hadžiluk. Tada je pukla bruka i kreće njihovo "preobraženje" i manje više uzimanje primata u ko-je-najveći-musliman igri. Oni se intimno ni dan danas verovatno ne lože na to nego im je ta monopolizacija tumačenja vere samo pragmatično sredstvo za držanje sopstvenog i okolnih naroda i plemena u pokornosti. Mač i bič, ako tako hoćeš...

Dalje, ovo nije prvi put da Saudijci koriste fanatike za sopstvene ciljeve, tako je zapravo i počela njihova vladavina - 1920 - Ibn Saud, osnivač Saudi Arabije je sklopio savez sa Ikvanima - super religioiznim militantnim plemenima, odn. što bi mi rekli - Vehabijama - opaljeni fanatici koji su osvojili velike komade zemlje za njega i što je najvažnije - pomenutu Meku i Medinu, i sve lepo, tj. Ibn Saudu lepo, on glavni, Saudi Arabija ima Meku i Medinu, dakle glavni je skroz. Ali ta ekipa koja je to za njega uradila nije htela tu da stane, nego je htela da se širi dalje i isteruje Engleze iz okolnih zemalja i vaspostavlja svuda alahugodno vehabijsko društvo. Ibn Saud nije hteo da ratuje sa svojim novim drugarima Englezima sa kojima se sve lepo dogovorio, pa je umesto toga - potamanio ove Vehabije.

Što kaže Taleb - istorija se ne ponavlja, ali često igra u istom ritmu.
krkar krkar 15:02 14.09.2015

Re: adendum

Dobili su (zapravo osvojili davno) da čuvaju Meku, a nisu uspeli da obezbede vernike koji su došli na hadžiluk.


Pa i nije tako davno - 1924!

Dugogodišnji šerifi Meke bili su Hašimije, preci današnjeg jordanskog kralja. Poslednji šerif pod osmanskom vlašću bio je Husein bin Ali koji se 1916. okrenuo protiv Turaka (malo ga je nagovorio izvesni major T.E. Lawrence - ili je već bio potpukovnik, bemliga). Husein je lako proterao Turke i 1917. proglasio Kraljevinu Hidžaz i, naravno, sebe za kralja.

Ali onda su Englezi malo kontali i videli da je to previše jednostavno i da im se ne isplati. Nego su napujdali divljake iz pustinjskog plemena Sauda da napadnu Hidžaz, obećavši im kontzrolu nad Mekom. Abdulaziz ibn Saud, pomognut Ihvanima, osvojio je Meku 1924.

E, ali tek tu stupa na snagu britanska lukavost. Umesto da dozvole da Hašimije odu na ropotarnicu povjesti, Englezi dvojici Huseinovih sinova dodeljuju nove države (ili, u tom trenutku bar poludržave). Fejsala prvo imenuju kraljem Sirije - u tom trenutku taman preotete od Osmanskog carstva i još praktično neformirane, ali praktično i pre nego što je mogao da preuzme presto plan se menja jer Sirija pripadne Francuzima pa Englezi Fejsala postave za (prvo emira pa kasnije) kralja Iraka a rođenoga mu brata Abdulaha ture na čelo Transjordana (sadašnjeg Jordana).

Te tako za svaki slučaj u nekoliko važnih država i teritorija uspostave direktan uticaj, društvo i narod zadobiju autonomijom pa nezavisnošću a vladare time što su ih postavili... sve pazeći da se narod i vladari ne sljube previše. I u svemu tome obećavajući i Fejsalu i Abdulahu čas Siriju čas Palestinu, samo dok proglase nemandatsku Palestinu...

Fejsalov unuk Fejsal 1958. je završio kao onomad srbski kralj Milan Obrenović (i tamo je bilo sakrivanje u šifonjer i regicid rukama sopstvenih oficira) ali Abdulahov prapraunuk Abdulah je i dalje kralj Jordana, hvala na pitanju.
princi princi 04:04 14.09.2015

Mislim da nijedna analiza

ISISa i današnje situacije tamo (pa i svetske, dakle) ne može da prođe bez istorijskog konteksta, tj bez objašnjenja kako i od čega su nastale sve te Saudijske Arabije, Katari, Egipti, Iraci, Kuvajti i sl, kome je bilo u interesu rasparčavanje stare Otomanske imperije, i kojim sredstvima, tj kako je to rasparčavanje tj komadanje sprovedeno. To dosta objašnjava i tu Muslimansku braću, i taj "religiozni fundamentalizam" i divljački odnos prema ženama i mnoge druge nakaradne stvari. Zapravo se ne radi ni o kakvoj tradiciji, te stvari nisu starije od 100 godina. Što je najgore, to podivljavanje i unazađivanje Arapa je sprovedeno u trenutku kad je Otomanska imperija počela da se civilizuje pod Ataturkom.

Pre izvesnog vremena je na redditu ta tema fenomenalno obrađena, nakačiću ako uspem da pronađem taj thread.
tasadebeli tasadebeli 08:14 14.09.2015

Re: Mislim da nijedna analiza

princi

To dosta objašnjava i tu Muslimansku braću, i taj "religiozni fundamentalizam" i divljački odnos prema ženama i mnoge druge nakaradne stvari.

Zapravo se ne radi ni o kakvoj tradiciji, te stvari nisu starije od 100 godina.



Мислиш? Нисам сигуран да је баш тако... Барем не у главама башибозука са Балкана и из остатка света који трчи да им се придружи...


ЛИНК 1

ЛИНК 2

ЛИНК 3



Ја то због оне твоје прве реченице:


Mislim da nijedna analiza
ISISa i današnje situacije tamo (pa i svetske, dakle) ne može da prođe bez
istorijskog konteksta,



А и овоме има више од сто година. (ЛИНК)


А ово је ипак само лепа књижевност... Или можда и није?


naginata_83 naginata_83 08:16 14.09.2015

Re: Mislim da nijedna analiza

Mislim da nijedna analiza
ISISa i današnje situacije tamo (pa i svetske, dakle) ne može da prođe bez istorijskog konteksta, tj bez objašnjenja kako i od čega su nastale sve te Saudijske Arabije, Katari, Egipti, Iraci, Kuvajti i sl, kome je bilo u interesu rasparčavanje stare Otomanske imperije, i kojim sredstvima, tj kako je to rasparčavanje tj komadanje sprovedeno. To dosta objašnjava i tu Muslimansku braću, i taj "religiozni fundamentalizam" i divljački odnos prema



Tacno. Krkar je onako lepo to da kazemo upprostio. Ali ti si u pravu.. klupko se ozbiljno pocelo otplitati tu negde sa onim Gubenikianom i ugovorom crvenih i plavih linija; onda kada su Britanci odabrali bas razbojnika Abdulaziza i njegovu neveliku sektu da budu buduci cuvari i zastitnici Kabe, a mnogo vaznije naftnog izvoza 7 sestara...
Sledeca faza pocinje 73. i ugovor o petrodolaru...

Saudijcima su najveći neprijatelji Iranci, veći i od Izraela.


Razlog za tako nesto je sto to Uncle Sam drugaciji izbor strogo zabranjuje. A ono sto Uncle Sam zabranjuje to Kuca Sauda neradi... Dobro uvezban mehanizam
princi princi 09:15 14.09.2015

Re: Mislim da nijedna analiza

Razlog za tako nesto je sto to Uncle Sam drugaciji izbor strogo zabranjuje. A ono sto Uncle Sam zabranjuje to Kuca Sauda neradi... Dobro uvezban mehanizam

Ne verujem da tako ide mehanizam. Pre Amerikanci (i Britanci) igraju na kartu tih netrpeljivosti, igraju igru divide and conquer, sluzeci interesima onoga ko u odredjenom trenutku ima najvise para (a to su na Blisko Istoku, uglavnom, Saudijci).

Odnos US sa Izraelom je nesto drugo i moram priznati da meni on nije uvek jasan.
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:30 14.09.2015

Re: Mislim da nijedna analiza

Tacno. Krkar je onako lepo to da kazemo upprostio.

Pa , sveo ga je na blogovski kontekst / da to tako kažemo. Ništa što nije legitimno.

Inače, teška zavrzlama od teme.
Na primer, Egipat je jedno vreme strahovao od Iračko-Sirijske unije ..pa je tako nastala Egipatsko-Sirijska unija/ a Iračani su otišli u Bagdadski pakt s Turskom, Iranom i Pakistanom (pod pokroviteljstvom SAD). Međutim, kada je Sadam došao na vlast i izabrao politiku neutralnosti - Iran je postao važna breša u islamskom svetu. Tako da bi, nakon Iranske revolucije - Irak postao od vitalnog značaja; pa je podržan Sadam u ratu s Iranom (jer je i on sam imao strahove od šiitskog radikalizma) ali nakon megalomanskih želja Sadama i mogućnosti da i nakon Kuvajta, uleti i u kontrolu nafte Suadijaca - krenulo je rokanje Džordža Buša Starijeg.

I ovo je strašno uprošćenje, jer tema zahteva tako...
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:35 14.09.2015

Re: Mislim da nijedna analiza

(i Britanci) igraju na kartu tih netrpeljivosti,

Britanci su obični šarlatani, što se tiče njihove svete civilizatorske uloge. Oni su u jednom momentu, Palestinu obećali i Jevrejima i Arapima i Francuzima (tj. njima su obećali Siriju, Liban i Mosul, a sebi Palestinu). Na kraju su Truman i sami Izraelci prelomili.
grmfrm grmfrm 09:56 14.09.2015

Re: Mislim da nijedna analiza

Odnos US sa Izraelom je nesto drugo i moram priznati da meni on nije uvek jasan.


Mislim da tu nema mnogo konfuzije.
Out of Beirut Out of Beirut 09:59 14.09.2015

Re: Mislim da nijedna analiza

to podivljavanje i unazađivanje Arapa je sprovedeno u trenutku kad je Otomanska imperija počela da se civilizuje pod Ataturkom.

Одлична поента Jедна мала корекција:

- Отоманска империја

+ наследница Отоманске империје, турска држава.
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:06 14.09.2015

Re: Mislim da nijedna analiza

princi


nego, Jeremy Corbyn? misliš li da je odlučan levičar(meni deluje), ili je to samo posledica pomeranja ka centru torijevaca?:)
princi princi 10:16 14.09.2015

Re: Mislim da nijedna analiza

stefan.hauzer
princi


nego, Jeremy Corbyn? misliš li da je odlučan levičar(meni deluje), ili je to samo posledica pomeranja ka centru torijevaca?:)

On jeste, izgleda da je teska levicarska kuka. Vidim da je odmah za shadow chancellora postavio nekog protokomunistu koji se bori za sveopstu nacionalizaciju, 60% taxe i iskorenjivanje kapitalizma. Unioni najavljuju generalne strajkove, desnicarska stampa drvljem i kamenjem po Korbinu... On je neka varijanta engleskog Bernie Sandersa. Ipak, bio bi sok da Corbyn dobije izbore. Middle England nema sanse da ga izglasa.

Sto se Torijevaca tice, oni su okupirali centar i odvukli UK znacajno udesno. Previse desno za moj ukus.
maksa83 maksa83 10:44 14.09.2015

Re: Mislim da nijedna analiza

I ovo je strašno uprošćenje, jer tema zahteva tako...

Ima tu još ravni po kojima se to seče... npr. postoje dva oprečna pristupa u tom tamo svetu koja služe "homogenizaciji" odn. širenju uticaja kojima pribegavaju bliskoistočni vladari u poslednjih 100 godina - prvi je nasilna sekularizacija (koja služi tome da se brišu Suniti vs Šiiti podele i tako za'vati što veća teritorija), drugi je nasilna islamizacija. Druga ravan je taj Šiiti vs Suniti momenat zbog kog se već 1500 godina na maloj i velikoj skali ovi kolju oko nečega što je zapravo politički turmoil u vakumu koji je nastao Muhamedovom smrću prepakovan tako da liči na pitanje Vere. Nama sa strane to izgleda bezveze i efemerno, vidimo samo naftu i pare kao pokretače, a njima je to Big Deal.

Evo ga npr. Naserov govor iz '56. o Muslimanskom Bratstvu gde se on zajebava na račun njihovih zahteva:



(Ne znam da li sam to baš ovde pokupio, izvinjavam se ako je bilo).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana