Kultura| Literatura| Umetnost| Život| Životni stil

Božidar Mandić: Život kao umetnički žanr

Nebojša Milenković RSS / 16.09.2015. u 20:54

plakat.18290.jpg

NATRAG: Božidar Mandić i Porodica bistrih potoka (1969 - 2015)

Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad

Autor i kustos: Nebojša Milenković, viši kustos MSUV

Izložbu otvara: prof. dr Zvonko Maković, istoričar umetnosti

Otvaranje: četvrtak, 17.septembar 19h

Promocija monografije: petak, 18.septembar 13h

Kako pisati o Božidaru Mandiću? O čoveku kod kog su umetnost, literatura i svakodnevica do te mere isprepleteni da nikad sa sigurnošću ne možete jasno razlučiti gde prestaje jedno a počinje drugo i(li) treće.

Pristup ovom u suštini jednostavnom pitanju otežan je time što je u svetu u kom svi stalno nešto petljamo i komplikujemo na jednostavna pitanja zapravo najteže odgovoriti. Tu esencijalnu jednostavnost Božidar Mandić doslovce živi. Ma kako utopistički zvučalo, čuvenu jednačinu Umetnost = Život, Božidar je pretočio u neposrednu praksu. Izdignuta na ravan etičkog stava, ova jednačina čitavoj generaciji umetnika delujućih u okviru pokreta Novih umetničkih praksi sedamdesetih postala je mera za sameravanje svakovrsne artističke i životne doslednosti.

Čovek

Mandic.jpg

U oficijelnoj biografiji Božidara Mandića čitamo da je rođen 1. januara 1952. u Novom Sadu, gde je završio osnovnu školu i automehaničarski zanat. Radio je kao perač prozora, prodavac novina i profesionalni fudbaler. Pripadao grupi Januar-Februar-Mart i avangardnoj umetničkoj praksi sedamdesetih. Družio se sa grupom Kod. Od 1977. živi u zaseoku Brezovica, pod planinom Rudnik, gde je osnovao komunu Porodica bistrih potoka...

Dakle, ovako poslagane, ove činjenice govore i puno i malo u isti mah - pa ćemo poći od ovog rođen je u Novom Sadu. Uzmemo li tačnom tezu kako se svi mi istinski rađamo najmanje dva puta, logično dolazimo do zaključka kako su sve oficijelne biografije, zasnovane na zadovoljenju formi i konvencija (tipa: rođen - živeo - umro), u suštini ništa drugo do velike prevare. Dakle, jasno je kako Božidar Mandić koji nas zanima uopšte nije rođen 1952, od oca Milomira i majke Kaje u kući u ulici Patrijarha Čarnojevića broj 19. na Podbari, već početkom sedamdesetih. Takođe, nije rođen u Novom Sadu nego na Tribini mladih - jedinstvenom energetskom mestu, koje danas postoji samo na nivou kulturološkog incidenta kao iščezla, potisnuta i pobeđena istorija koje se sam grad manje-više nerado seća.

Intima

Nakon rasturanja Tribine mladih, neformalna s(r)edišta duha Tribine mladih postaju Atelje DT20 Bogdanke i Dejana Poznanovića, i prizemlje odnosno mansarda kuće u Teslinoj ulici broj 18. gde svraćaju (mnogi tu i žive) skoro svi Momci sa Tribine, i gde u periodu između 1972. i 1977. deluje neformalna gradska hipi komuna Intima. Ova adresa postaje permanentni debatni klub Novih umetnosti, mesto razmene umetničkih (životnih) energija i intimnih književnih večeri i performanse koji su se dešavali spontano, bez najave, gotovo svakodnevno. Na mansardi kuće u Teslinoj ulici 18, od kraja 1974. pa do sredine 1977, živeli su i Braila i Božidar Mandić, gde se početkom 1977. rodila i njihova ćerka Ista.

Kuća

Suočenje sa umetničkim krizama impliciralo je svest o konfuziji urbanosti, o neophodnosti da se iznalaze drugi prostori, forme i oblici življenja umetnosti. Tu novu umetničku i životnu utopiju Božidar Mandić prepoznao je u ideji Kuće. I to ne kuće kao arhitekture - već Kuće kao staništa. Autonomnog (umetničkog) organizma. Kuće kao utočišta. Mesta na kom će moći da se obnove i revitalizuju urušene životne i umetničke energije. Ideja Kuće bila je ona toliko tražena snažna, velika ideja, kojoj se može potpuno i bezuslovno predati. Koja predstavlja generacijski odgovor na konfuzno stanje istorije koja je počela da upada u najavljujuće milenijumske probleme. Nakon dugogodišnje potrage, tu kuću-ideju pronašli su u napuštenom domaćinstvu u Brezovici, gde porodica Mandić novog člana dobija 1978, dolaskom na svet ćerke Aje, a potpuno je zaokružena 1980, rođenjem sina Suna: Uvek smo želeli da imamo troje dece, kao neki idealizovani broj. Smatrali smo da broj tri predstavlja zaokruženost. Kako je koje dete dolazilo na svet mi smo mu izmišljali ime. Mislili smo, novi Čovek - novo ime.

Nismo želeli da deca nose sudbinu tuđih imena. Za razliku od klasične komune, concept komune kao porodice je, pre svega, mnogo intimniji. Pored centralne kuće u kojoj su spavali, Mandići su - poštujući originalni način i materijale (kamen, drvo, blato) od kog su prvobitno građene - vremenom revitalizovali i ostale četiri kuće koje i danas čine Mandićevo domaćinstvo: Pored kuće nam protiče potok, pa su nas nazvali Porodica bistrih potoka. Iskustveno provodeći povratak elementarnoj kulturi, uz bratsku komunu u Šempasu, Porodica bistrih potoka već u trenutku osnivanja zamišljena je kao mesto na kom se, kroz neposrednu životnu praksu, uči individualnoj kulturi, harmoničnom odnosu čoveka i prirode, uzajamnosti i dobrom životu sa biljkama i životinjama, ljubavi, iskrenosti, hrabrosti, skromnosti, jednostavnosti, fizičkom radu, poeziji, sreći, tišini, patnji, književnosti, umetnosti, teatru... Osnovne osnivačke ciljeve, idejni vođa komune Božidar Mandić sažeo je terminom elementarna kultura, koji precizno označava njegov naivnofilozofski koncept praktikovanja arhajske kulture kao specifičnog, bistropotočkog oblika i forme modernosti.

Istovremeno, ne treba zanemariti možda najbitniji, pedagoški aspekt čitave priče. Izolovanost od grada i život u šumi, na isti način na koji su oblikovali brak i umetnost Braile i Božidara, obeležili su i odrastanje i životno formiranje njihovo troje dece: Osnovna ideja povratku prirodi, mogla bi se primeniti na krilaticu: Povratak deci. Među principima na kojima je utemeljena Porodica bistrih potoka je i poštovanje individualne slobode. Ovaj princip podrazumeva afirmisanje kako vlastite tako, podjednako, i stalan rad na aktiviranju i afirmisanju potencijala slobode Drugog.

Umetnost

U umetnosti ponašanja (arte del comportamento) koja se u Brezovici praktikuje, učešće je važnije nego samo stvaranje. Otuda je i Boškov odnos prema proizvođenju umetničkih artefakata (objekata ili umetničke dokumentacije) sporadičan, promenljiv i uglavnom zavisan od spleta okolnosti i trenutnih tehničkih mogućnosti. Granice među medijima nestabilne su i promenljive, a arhetip svevremenosti umnogome pretpostavljen izazovima savremenosti. Ovo nije umetnost velikih narativa, nego svedenih, ogoljenih (često i doslovno) slika, prizora i stanja koja na posmatrača deluju na prvu loptu, svojom svedenošću, šokantnošću ili jednostavnošću. Umetničko delo nikada nije konačan, završen proizvod ili proces - već je reč o umetnosti produženog trajanja, čije manifestacije (hepeninzi, performansi, akcije, predstave ili rituali) nisu vremenski ograničene svojim oficijelnim trajanjem - pošto je, kod Mandića, to trajanje produženo doslovno unedogled. On nije vikend art ljubitelj prirode, već neko ko je životu u i sa prirodom saobrazio svoja ukupna filozofska, moralna i poetička načela do te mere da je granice među žanrovima nemoguće utvrditi, niti razlučiti njegovo umetničko postojanje od postojanja umetnošću. Žanr Mandićeve umetnosti, dakle, jeste njegov život. Život kao medij. Život kao žanr. Život kao umetnost. Život kao pozorište...

Izvodi iz monografije 

Tekst objavljen u vikend izdanju lista Danas

porodica-bistrih-potoka-program-novi_novi.18291.jpg

AtačmentiKomentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

riply riply 06:39 17.09.2015

a

Kako im zavidim na slobodi...ovako cu ja u narednom zivotu
jedan_covek jedan_covek 07:41 17.09.2015

Re: a

da - sloboda je uvek stvar (ličnog) izbora

angie01 angie01 08:02 17.09.2015

Re: a

zivot po meri coveka, bez otrovnih dodataka svake vrste.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:32 17.09.2015

Re: a

zivot po meri coveka, bez otrovnih dodataka svake vrste


Upravo tako - i figurativno i doslovno.
princi princi 11:21 17.09.2015

Нешто ми паде на памет...

да ли би оним кретенима падало на памет да одузимају овом Мандићу децу због сиромаштва?
Out of Beirut Out of Beirut 13:43 17.09.2015

са страшћу се питам

Да ли је јасно како је Божидар Мандић успео да задржи децу изван школе у земљи где је по закону основно школовање обавезно за све? И, за разлику од других, рецимо ромских породица, који су били у истој ситуацији, да свој пример истиче као поучан уз подршку мас-медија?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:56 17.09.2015

Re: са страшћу се питам

Да ли је јасно како је Божидар Мандић успео да задржи децу изван школе у земљи где је по закону основно школовање обавезно за све?


Naprosto je nesthvatljiva sposobnost pojedinih ljudi da troluju i zagade sve čega se dotaknu - dakle - da ne bude bilo kakve zabune: deca Božidara Mandića išla su u Osnovnu školu - kao đaci pešaci, a kada je došlo vreme za nastavak školovanja preselila su se u grad.

Sa tugom što na ovu vrstu "komentara" uopšte moram da reagujem
vera.nolan2 vera.nolan2 12:56 18.09.2015

esencijalna jednostavnost

Malo je reći, ZADIVLJENA sam, životnim izborom porodice Mandić i žao mi je da ne mogu prisustvovati takvoj promociji.
Već sam kačila neki prilog o njima na nekom blogu, a evo šta je rekao
u nekom intervjuu:
"Kada me pitaju "kako si?", uobičajeno odgovaram - "propadam nabolje". Ne želeći da lažem, u ovoj rečenici našao sam bar trunčicu istine za celokupno stanje koje je zahvatilo čoveka i svet."...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana