Život

Mozaik

mikele9 RSS / 13.11.2015. u 13:40

Pre neko jutro, sunčano, sa kafom u ruci izađem na terasu, sednem, zapalim Lucky i bačim se u uživanje. Kad! Pored uobičajene tramvajskoautomobilskoautobuske buke, do mene dopre kakofonija vrapčijeg dživkanja! Razveselim se, odem do ograde i bacim pogled na dole, na njihovu Agoru, tako sam u sebi nazvao veliki grm koji ne spada u crnogorične ili zimzelene ali mu lišće na jesen i u zimu ne opada samo se smanji i udeblja pa liči na pupoljke i čeka proleće da ponovo kao plamen bukne! U Agori dvestotinak, možda i više, paperjastih vragolanki i vragolana, dživka na sav glas. Pogled ne mogu da odvojim od njih a u meni se razliva milina. Retko šta može da me tako i toliko razgali kao njihovo dživ, dživ prepiranje, razgovor, svađe, udvaranje, dogovaranje... i to istovremeno, pa svaki čas neki od njih skoknu ili odlepršaju na drugu grančicu i priključe se sasvim desetoj diskusiji.

Vratim se u stolicu, gucnem kafu i setim se kako ih je odjednom nestalo, onomad posle bombardovanja, kao da ih je neko gumicom obrisao! Žena moja i ja nismo bili jedini koji su to primetili i kojima su vrapčići nedostajali! Koliko je vremena tačno prošlo ne mogu da se setim, dve, tri godine, dok nismo ponovo čuli dživ, dživ! Ostavljali smo im mrvice hleba, pšenicu, činijicu s vodom na ogradu terase, dole nismo smeli prvo zbog Arke a zatim Chiare. Arka kokerka imala je u svojim genima ono nešto lovačko a Chiara radoznala, motala se i rasterivala ih. Imao sam jedan Ariš visine preko tri metra u velikom sanduku e tu su voleli da se zavlače i dživkaju. Sitniji su mi nekako, govorila je moja žena ali kako god, bilo nam je drago da ih opet vidimo i čujemo.

Auuuu, jebote! Milenijumima to nisam pomislio a kamo li izgovorio na glas! To je uzvik malog, pre velikog, u svakom slučaju, iznenađenja. Milenijumima takođe, ništa me više ne iznenađuje. Ne bi me iznenadila ni sedmica na LOTO-u, obradovala verovatno ali ne i iznenadila. Odavno mi se receptor za iznenađivanje ubuđavio i zatvorio. Ali jadac! Godinama ne kupujem i ne čitam novine i časopise, ne gledam tz Dnevnike i Vesti ali otvorim npr FB i pojavi mi se ne retko kolumna kolumnistkinje ili kolumniste, za mnoge od njih nisam nikad čuo, u kojoj, pročitao sam nekoliko, pored nepismenosti i nedostatka opšteg obrazovanja, pljuvačina, proseravanje, mlatomuđenje i ostale bedastoće. Evo npr išćupak iz pre neki dan napisanog teksta kolumnistkinje Jelene Karleuše: I da-je*e mi se šta ćete napisati kao komentar na ovo jer me boli ku*ac em ću vas blokirati em sam svetska faca a vi oni koji se*ete po internetu a kad me vidite kao pi*ke tražite autogram. SVI STE VI SMRADINE!)”.

Šta reći a ne povratiti! J.K. je vidljivo, bez greške subjektivna i što je najlepše, govori tz narodnim jezikom, ne mož’ je ne razumeti.

Kolumna! Kada sam prvi put čuo ovu reč, asocirala me na ćulbastiju! Jeste bilo davno ali zašto baš na ćulbastiju? Nemam odgovor! Kako mi nije palo na pamet kolmovanje, kolmovana kosa? Čudni su moždani putevi! Na božje puteve smo već odavno navikli ali mozak? Svakakve su u njemu skrivene misli i ideje, asocijacije i samo buć, eto ih a da i sam ne znaš otkud i kako.

Nisam 100% siguran ali mislim da je ovu reč na ovim prostorima prvi upotrebio Tirke?

Kolumna (lat. columna u prevodu znači stub) veli Wikipedia, je u novinarstvu stubačni tekst pisan u prvom licu jednine s neskrivenom ironijom i čak satiričnim karakteristikama. Pisac kolumne je kolumnista.

Žanrovski se svrstava u članke mišljenja a ono što je izdvaja i razlikuje od recimo komentara je to što komentar može biti jednokratan dok se kod kolumne podrazumeva periodičnost u objavljivanju.

Pa dalje Wikipedia raspreda: Budući da u ovoj vrsti novinskog članka kolumnista iznosi svoje mišljenje ili osvrt na značajna dešavanja u društvu, kolumna je kao i ostali članci mišljenja, često prožeta izvesnom dozom subjektivnosti. Šio mi ga Đura! Pre ohahaj godina sam otvorio lični i personalni blog pod nazivom Subjektivno. U podnaslovu sam napisao: Oduvek sam bio sumnjičav prema tz objektivnom, nekako mi je to lažnjak. To je moje stanovište i danas! Koliko se samo muljavina pa sve do zločina podvelo pod objektivno, objektivne okolnosti. Ni dan današnji nije bolje, može se reći, gore je i to na makro i mikro planu. Dakle, ne izvesnom dozom, nego subjektivno do daske a kako drugačije? To se naravno ne odnosi na većinu kolumnistkinja i kolumnista koji pišu po zadatku i obrađuju samo određene/naručene teme.

Wikipedia nadaljuje: Rezervisana je samo za najistaknutije autore…Živi smo svedoci ko sve u poslednjih dvadesetak godina piše kolumne, ko je sve bio ili jeste kolumnista ili kolumnistkinja. Uz dužno poštovanje nekoliko, na prstima jedne šake se daju izbrojati, pravih kolumnista, svaka šuša, šalabajzer, šumider, kurva, pevaljka, kriminalac, dodajte sami, ima ih još, preko noći ili u po bijela dana, izrodi se u kolumnistu! Sad naravno dolazimo do štampanih medija u nas. Sve samo govno do govna, čak se ni po mirisu ne razlikuju. Greška! Jedan kolumnista, uz to i slavan pisac, prostirući svakodnevno čitateljstvu svoja buđava mišljenja i stavove, znao je ponekad da ubode pravu stvar, na primer: Reci govno! I nikad mu ne dodaj epitete, tipa tvrdo, meko, proliv… time mu samo pridaješ važnost! Vremena imam na pretek, te obrnem i prevrnem Google i naletim, o čuda na:

Još 2010 godine, u svojoj kolumni Pogledi sa strane u Politika On line, Radmila Lazić, je reagovala na tekst nalik ovom, kolumnistkinje J.K. Naslov kolumne je: Kolumnisti, kuš! Navešću krucijalne delove:

JK nam nalupa šamare i izađe iz krčme.

Opauči stoku i majmune, i još ono što se tu našlo ometeno… al’ potkači i jadne kolumniste. I u pravu je. Čemu to mrčenje. Pišete bre, a niko vas niti čita, niti razume. I to još ,,za usranih 100 evrića” (kaže se pišljivih…ali ajde de). Ja to radim džabe, veli diva. Ali više neću. Fajront! Neću da vam uzimam leba. „Sto usranih evrića”. Marš bre! Šibe!

Za nevjerovati! Svetska faca J.K. je još tada imala svoju kolumnu!

Dočuo sam da je moja drugarica, blogerka i spisateljica, dobila kolumnu u Bazaru. Iako ne sumnjam, znajući je i poznavajući je, da će to pre svega biti duhoviti, nepretenciozni i životni tekstovi, ipak ću morati da kupim makar jedan Bazar i lično se uverim na šta to liči.

A onda su nam, Anici i meni, prošle nedelje, doputovali gosti, prijatelji iz Grčke. Stela umetnica iz Atine i Stelios umetnik fotograf i uticajni član vlasti u opštini ostrva Samotraka, zadužen, pre svega svojom voljom ali i uz svesrdnu pomoć ostrvske vlasti, za promociju Samotrake, najneverovatnijeg ostrva na svetu! Odemo Anica i ja u Zmaj Jovinu, Stela nam rekla da su odseli u hotelu Atlas. Prvi put čuo! Dve zgrade od Francuskog kulturnog centra, na kapiji u broju 7, nekoliko mesinganih table, jedva pronađoh na papiru zalepljenom selotejpom ime hotela! Siđu oni, izgrlimo se i izljubimo, povedemo ih na neke već otvorene izložbe i u Remont na otvaranje tek postavljene izložbe. Tu sretnemo prijatelje i kolege, upoznamo ih sa gostima, razvije se priča, ostadosmo skoro sat vremena. Na kraju ih odvedemo u Kolarac i tu odvalimo nekih dva, tri sata. Izvadim Iphone i Steliosu pokažem mural koji sam pre 11 godina uradio na zidu  πνευματικό κέντρο (kulturnog centra)  u Hori, glavnom gradu Samotrake i pitam ga da li je još u životu. Stelios se nasmeje i kaže: Em si ti to odlično uradio i zaštitio, em nam je to svima na Samotraki postalo kao neki kult. Moram da ti kažem da to više nije kulturni centar nego opštinska sala za svečane sastanke. Bilo mi je drago.

I još! Idem na pijacu da kupim kafu, zaboravio sam, kažem ženi. Povedi Chiaru da ti pravi društvo, odgovara. Chiara već užagrila očima, prati svaki moj pokret. Idemo kažem joj. Te sreće! Kao da prvi put izlazi napolje i tako je uvek, više voli da izađe napolje nego leba da jede! Ja strpljiv, puštam je da onjuši svaku travku, svaki busen, da pišne tu i tamo, da ostavi trag. E da žena mi je rekla da joj kupim i neku konzervu sa piletinom. Odemo prvo po kafu, držim je na kratko, na pijaci neviđena gužva, da je neko ne zgazi. Dobar dan komšija, standardno? Da. Za 100 dinara dobijem 135 grama sveže mlevene mirišljave kafe. Nikad ne kupujem više, blizu mi pijaca pa uzimam uvek svežu. Hvala i doviđenja, doviđenja. Deset metara dalje pet shop prodavničica, mala ali baš snabdevena! Unutra vlasnik i njegova žena, na vratima čovek ima međeda ili bar Dogu, kupuje na kilograme, te ovih granula, te onih, potraja to bogami. Pogledam ispod sebe, nema Chiare, osvrnem se na levo, uz vreće sa hranom sedi ogroman crni mačak, Chiara mu vedro prilazi, on se ne pomera, ništa kostrešenje dlake, vađenje kandži iz jastučiča, dodirnu se njuškicama, omirišu i Chiara se vrati na moju desnu stranu. Vlasnik međeda najzad kupi i plati sve što mu je trebalo i ja uzmem tz paštetu sa piletinom i povrćem, taman za dva obroka. Žao mi je što nisam snimio taj susret ali kako? Morao sam da imam telefon u ruci, da pazim na Chiaru a to je trajalo nekoliko sekundi!

I na kraju, ne manje važno od prethodnog, dapače! Prijatelj treba/mora da bude uz prijatelja i u dobru i u zlu, da ga brani od drugih ali i od sebe, kako reče Marko Miljanov: Čojstvo je braniti druge od sebe! Tu skoro, ne odbranih dragog mi i dobrog druga i prijatelja, držeći se kruto nekih svojih, uvideh kasnije, neporebnih i glupavih stavova i principa! Neću se posipati pepelom, ja sam njemu i dalje veran i odan prijatelj a on meni? Ne bi me začudilo da me se odrekao!



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cassiopeia cassiopeia 14:13 13.11.2015

...

Verujem da će te prijatelj razumeti!

Lep ti mozaik. Podsetio si me kako smo klinka i ja proletos cičale od radosti kad su nam svratile dve laste. Kaže muž prestanite da cičite, oteraće te ih. I tako i bi. Nisu se vratile. Nas dve se tešimo da im nije odgovarala terasa.
mikele9 mikele9 15:42 13.11.2015

Re: ...

Lep ti mozaik. Podsetio si me kako smo klinka i ja proletos cičale od radosti kad su nam svratile dve laste. Kaže muž prestanite da cičite, oteraće te ih. I tako i bi. Nisu se vratile. Nas dve se tešimo da im nije odgovarala terasa.

Možda nisu našle pravo mesto za gnezdo ali ti i klinka jaaaaaako poželite da se vrate i vratiće se.
cassiopeia cassiopeia 16:16 13.11.2015

Re: ...

Možda nisu našle pravo mesto za gnezdo ali ti i klinka jaaaaaako poželite da se vrate i vratiće se.



emsiemsi emsiemsi 08:04 14.11.2015

Re: ...

mikele9
Lep ti mozaik. Podsetio si me kako smo klinka i ja proletos cičale od radosti kad su nam svratile dve laste. Kaže muž prestanite da cičite, oteraće te ih. I tako i bi. Nisu se vratile. Nas dve se tešimo da im nije odgovarala terasa.

Možda nisu našle pravo mesto za gnezdo ali ti i klinka jaaaaaako poželite da se vrate i vratiće se.

Ем, су нам бомбардери растерали врапце, ем то покушао и градоначелних Џилас - али, врапци су чудо једно.
angie01 angie01 15:09 13.11.2015

,

mikele9 mikele9 15:40 13.11.2015

Re: ,

Hvala ti Angie, baš je dobar mozaik! Slatki mali dživdžani!!! Ko je radio mozaik?
angie01 angie01 16:18 13.11.2015

Re: ,

Ko je radio mozaik?


Ana Zdravkovic


mikele9 mikele9 09:56 14.11.2015

Re: ,

Ana Zdravkovic

Našao sam je na Googlu, koleginica, završila našu Akademiju, sada živi i radi u Madridu, odlična je
mariopan mariopan 15:31 13.11.2015

Divan mozaik

Ako možeš da staviš slikicu onog murala baš bih volela da ga vidim?

A prijatelj će te sigurno razumeti, zna on tebe dobro zato ste i bili prijatelji. Oprostiće ti i tvoje mane kao što je voleo tvoje vrline.

Juče sam na jedan dan skoknula do Beograda do sestre.

Njen mali pas je čuo moj glas sa interfona i počeo da cvili i skače, jedva je dočekao da uđem u stan a kada sam ušla nastalo je ludilo od radosti. Jedva sam ga smirila posle desetak minuta maženja. Tek onda sam mogla da skinem jaknu i pozdravim se sa sestrom.

Kakva je to ljubav!

Ja sam ga čuvala letos da sestra može sa porodicom da ode na odmor i uživao je kao u hotelu A kategorije. Osim velikog ograđenog dvorišta i stalne slobode da izađe kad hoće ( u Beogradu je u stanu) imao je i sopstveni jelovnik i kuvaricu.

Ja sam njemu kuvala piletinu, skidala sa kostiju, pa drobila povrće i kuvani pirinač viljuškom, da bude u komadićima da ne može da izabere samo meso nego sve da pojede. Jeo je odlično a sestra mi se baš žalila kako neće da jede. Pa kad mu stavi malo mesa ne bih to ni ja jela.

Uslikati te posebne trenutke je vrlo teško. Probala ja ali to je rezultiralo sa više dsetina slika nogu, repa, zadnjice, ušiju, zamrljanih ili "gremlini" slika....batalila sam.

Uživaj Mikele.
mikele9 mikele9 15:39 13.11.2015

Re: Divan mozaik


Evo ti draga, fotkala me onomad Stela pred otvaranje zajedničke izložbe.
mariopan mariopan 15:43 13.11.2015

Re: Divan mozaik

mikele9

Evo ti draga, fotkala me onomad Stela pred otvaranje zajedničke izložbe.

UUUU ŠTO JE LEP!

edit

Ma oduševljeta sam skroz kako je snažna i sva u pokretu.

cassiopeia cassiopeia 16:21 13.11.2015

Re: Divan mozaik

Ma oduševljeta sam skroz kako je snažna i sva u pokretu.


Ja se naježih. Fenomenalno! Stvarno si majstor, Mikele!
cassiopeia cassiopeia 16:25 13.11.2015

Re: Divan mozaik

Uslikati te posebne trenutke je vrlo teško. Probala ja ali to je rezultiralo sa više dsetina slika nogu, repa, zadnjice, ušiju, zamrljanih ili "gremlini" slika....batalila sam.


Vidi mog manekena, nešto se zagledao u senke i ja ga uškljocam.

angie01 angie01 16:33 13.11.2015

Re: Divan mozaik

nova Sloboda, sa Delakoroove slike, moderna putena odaliska koja nije dala da se pokori i razapne-na simbolicni krst formiranog od belina na zidu:)
angie01 angie01 16:34 13.11.2015

Re: Divan mozaik

Vidi mog manekena, nešto se zagledao u senke i ja ga uškljocam


ko Vermer da je slikao u Karavadjovom sfumatu:)
cassiopeia cassiopeia 16:46 13.11.2015

Re: Divan mozaik

angie01
Vidi mog manekena, nešto se zagledao u senke i ja ga uškljocam


ko Vermer da je slikao u Karavadjovom sfumatu:)


mariopan mariopan 17:13 13.11.2015

Re: Divan mozaik

cassiopeia
Uslikati te posebne trenutke je vrlo teško. Probala ja ali to je rezultiralo sa više dsetina slika nogu, repa, zadnjice, ušiju, zamrljanih ili "gremlini" slika....batalila sam.


Vidi mog manekena, nešto se zagledao u senke i ja ga uškljocam.


Prelep ti maneken, lutkica je i zna on to.


cassiopeia cassiopeia 18:12 13.11.2015

Re: Divan mozaik

mariopan
Prelep ti maneken, lutkica je i zna on to.


Hvala ti

Kako ne bi znao kad mu stalno govorim da mi je on najlepši dečko kog sam imala
amika amika 23:44 13.11.2015

Re: Divan mozaik

Evo ti draga, fotkala me onomad Stela pred otvaranje zajedničke izložbe.


Одлична идеја: Богиња Победе у боји грчке заставе и грчка застава. Лепота у вишезначној једноставности.
mikele9 mikele9 00:25 14.11.2015

Re: Divan mozaik

Одлична идеја: Богиња Победе у боји грчке заставе и грчка застава. Лепота у вишезначној једноставности.

Ideja mi je bila da spojim tz paganstvo sa hrišćanstvom, drago mi je da si jedan od retkih koji je to shvatio
emsiemsi emsiemsi 08:06 14.11.2015

Re: Divan mozaik

cassiopeia
Uslikati te posebne trenutke je vrlo teško. Probala ja ali to je rezultiralo sa više dsetina slika nogu, repa, zadnjice, ušiju, zamrljanih ili "gremlini" slika....batalila sam.


Vidi mog manekena, nešto se zagledao u senke i ja ga uškljocam.


Аууу, колика ушеса.
emsiemsi emsiemsi 08:07 14.11.2015

Re: Divan mozaik

mariopan
cassiopeia
Uslikati te posebne trenutke je vrlo teško. Probala ja ali to je rezultiralo sa više dsetina slika nogu, repa, zadnjice, ušiju, zamrljanih ili "gremlini" slika....batalila sam.


Vidi mog manekena, nešto se zagledao u senke i ja ga uškljocam.


Prelep ti maneken, lutkica je i zna on to.



Бљак !
Мени су сви клемпави пси ружни.
mikele9 mikele9 09:58 14.11.2015

Re: Divan mozaik

Ma oduševljeta sam skroz kako je snažna i sva u pokretu.


To mi je i bio cilj!
mikele9 mikele9 09:59 14.11.2015

Re: Divan mozaik

nova Sloboda, sa Delakoroove slike, moderna putena odaliska koja nije dala da se pokori i razapne-na simbolicni krst formiranog od belina na zidu:)

mariopan mariopan 10:35 14.11.2015

Re: Divan mozaik

angie01
nova Sloboda, sa Delakoroove slike, moderna putena odaliska koja nije dala da se pokori i razapne-na simbolicni krst formiranog od belina na zidu:)

49 41 49 41 16:27 13.11.2015

Dzivdzani

Dzivdzane i Senice, ne mozes "pripitomiti"- drzati u kavezu, stanu i sl.

Daleko od toga da "poducavam" starije; al' tako je bilo u klinackim danima.

Tri- 4 dana izdrze, onda padaju u depresiju.
Moras ga pustat pod hitno da ga ne ophrva totalna tuga i ugine.

Imao strogi "nadzorni organ"- oca, koji me je zarazio svime, time.

Hteo kao klinac, da unesem u kucu; samo parce leta u zimske dane.
Nek, dzivkaju zimi - kao leti.






vcucko vcucko 17:54 13.11.2015

Re: Dzivdzani

49 41
Dzivdzane i Senice, ne mozes "pripitomiti"- drzati u kavezu, stanu i sl.

Daleko od toga da "poducavam" starije; al' tako je bilo u klinackim danima.

Tri- 4 dana izdrze, onda padaju u depresiju.
Moras ga pustat pod hitno da ga ne ophrva totalna tuga i ugine.

Imao strogi "nadzorni organ"- oca, koji me je zarazio svime, time.

Hteo kao klinac, da unesem u kucu; samo parce leta u zimske dane.
Nek, dzivkaju zimi - kao leti.







Laste još gore, sačuvaj Bože. Jedna noć i gotovo. Baš sam bio klinac, možda prvi osnovne, uletela nam lasta u sobu i sakrila se iza garnišle. Dali joj da jede, imali neku staru krletku (kamo sreće da nismo), ajde kao da prenoći pa ćemo ujutru da vidimo. Naravno, ujutru pred školu već je ležala mrtva. Ne može i gotovo. Neke stvari naučiš na teži način.
mikele9 mikele9 10:03 14.11.2015

Re: Dzivdzani

Dzivdzane i Senice, ne mozes "pripitomiti"- drzati u kavezu, stanu i sl.

Tri- 4 dana izdrze, onda padaju u depresiju.
Moras ga pustat pod hitno da ga ne ophrva totalna tuga i ugine.

I ja sam kao dete uhvatio jednu vrabicu i stavio je u kavez ali mi je baba rekla: Sloboda je njen život, pušti je iz kaveza inače će umrijet!
To sam i uradio.
deset_slukom deset_slukom 17:00 13.11.2015

O nestanku

i setim se kako ih je odjednom nestalo, onomad posle bombardovanja


Sedeo sam u čamcu, usamljeni pecaroš u onolikom Susečkom dunavcu, kada su se pojavila dva Galeba u niskom letu - jasno sam video pilote u njima.

Napravili su elegantni manevar, hvatajući najpogodniji pravac za efikasno pražnjenje arsenala kojeg su nosili.

Posle par sati provedenih na vodi bilo je jasno da je dalji ostanak čisto gubljenje vremena. Dešava se takvo mrtvilo i u normalnim okolnostima, ali je ta jesen bila nešto potpuno drugačije.

Predveče sam otišao na dunavsku stranu Neštinske ade, da pokušam nešto da izvaraličarim na kamenom sprudu. Ništa. Gotovo da mi se nikada ranije nije desilo da tamo ne naleti poneki smuđarak. Iz pravca Vukovara žurno je proleteo sanitetski helikopter, noseći svoj nesrećni tovar prema Novom Sadu.

Vratio sam se u prazno i zamračeno vikend-naselje. Ljudi su se plašili da dođu, neki dan ranije su iz Iloka dobacili do Neština neke rakete, pale su u Dunav. Grmljavina, uz povremeni zveket prozora, nije prestajala ni za momenat.

Kažu da je te jeseni oko Čortanovaca, sedamdesetak kilometara nizvodnije, smuđ išao kao lud.
docsumann docsumann 19:00 13.11.2015

tehnički gledano - knjiga je mozaik slova


A na krušci su bile tri krošnje - od lišća, od plodova i od vrabaca. - Huan Ramos Himenes/ Sivac i ja
mikele9 mikele9 10:04 14.11.2015

Re: tehnički gledano - knjiga je mozaik slova

A na krušci su bile tri krošnje - od lišća, od plodova i od vrabaca. - Huan Ramos Himenes/ Sivac i ja

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 20:38 13.11.2015

Pačja posla ;)

Morao sam da imam telefon u ruci, da pazim na Chiaru a to je trajalo nekoliko sekundi!


Ima i gde traje - iha-haj! :) (bilo vremena i za par videJa )



Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 20:48 13.11.2015

Krezle & Brizle

Nisam 100% siguran ali mislim da je ovu reč na ovim prostorima prvi upotrebio Tirke?


Kolumnu ili ćulbastiju? Nevezano, evo ovo - mada iz perioda kada je već preskočio rampu (i rampu i ajkulu ;> )

SAM 16/03/1996 - Intervju: Bogdan Tirnanic

U "Politici" vec duze vreme imate svoju kolumnu. Negde sam procitala da ste rekli da kolumnu smatrate vodecim novinarskim zanrom. Recite mi zasto?

- Ja ne znam gde ste vi to nasli. Postoji jedan moj tekst o kolumni u jednoj mojoj knjizi. Ja se upravo drugacije postavljam prema kolumni.

Izvodeci iz etimologije rec "kolumna" sto znaci stub, proizilazi da su kolumnisti ljudi koji zaposedaju samo jedan stubac u novinama. Prvi i najdugovecniji kolumnisti su pisci meteoroloskih izvestaja, sahovskih komentara itd. Posto je kod nas sve nenormalno, tako je i kolumna postala dokaz uspeha. Svi hoce da budu kolumnisti, umesto da budu reporteri, da prave intervjue. Narocito je postalo znacajno pisati politicke kolumne. Ja to radim, ali za razliku od drugih koji misle da time vrse misiju prema naciji, drzavi, profesiji, narodu, istoriji, pokolenjima, ja imam tu, kako se kaze kod Nusica, "olakotnu okolnost" sto sam, pocinjuci da pisem politicke kolumne, to smatrao svojim padom. Zato cekam vreme kada cu moci da se vratim uobicajenim novinarskim zanrovima.
mikele9 mikele9 10:06 14.11.2015

Re: Krezle & Brizle

Zato cekam vreme kada cu moci da se vratim uobicajenim novinarskim zanrovima.

docsumann docsumann 00:32 14.11.2015

mozaix


mozak i k

k od kick

moždani

idu dani
mikele9 mikele9 10:09 14.11.2015

Re: mozaix

Черевићан Черевићан 15:31 14.11.2015

камена склад

мозаици баш умеју
на себе да личе
јер каменчић сваки
делић те је приче
mikele9 mikele9 18:11 14.11.2015

Re: камена склад

мозаици баш умеју
на себе да личе
јер каменчић сваки
делић те је приче

Tačno G. Čer, život nam je mozaik.
Hvala na cenjenom prisustvu.
Out of Beirut Out of Beirut 17:29 14.11.2015

The мурал

Радознали смо за слику мурала у Хори, који је постао свим житељима као неки култ. (Говорим у множини, јер некако ми делује исправније.)
mikele9 mikele9 18:09 14.11.2015

Re: The мурал

који је постао свим житељима као неки култ. (Говорим у множини, јер некако ми делује исправније.)

Pa to sam i napisao ne uvodeći žitelje.

em nam je to svima na Samotraki postalo kao neki kult.
anfieldroad anfieldroad 14:41 16.11.2015

grad vrabaca



Baš sam juče na Malom Tašu video tablu sa natpisom Grad vrabaca. Po svim okolnim krošnjama su okačene drvene kućice za buduće stanare. Lepo je popodne bilo, pa sam seo na klupu i zapalio. Kad sam gasio treću cigaru shvatio sam da je uzaludno čekati. Ni jednog jedinog vrapca nisam video. Još im nisu gradski oci rekli valjda, za ovaj "grad" na Malom Tašu. A šta zna vrabac... Istina, video sam bandu crnih gačaka bulevarskih. Možda oni vrapce zamajavaju i ne daju im da nasele grad? Ne razumem se u odnose između ptica, ali deluje mi da je baš tako- plaše se vrapci crnih gačaka koji su zaposeli kvart.
Kako tužna simbolika, pomislio sam i vratio se u svoj brlog...



mikele9 mikele9 18:25 16.11.2015

Re: grad vrabaca

- plaše se vrapci crnih gačaka

Vrovatno tu ima istine, gačcima je ta teritorija pripadala odvajkada, računajući i posečene platane u Bulevaru. Međutim, vrapčići nisu plašljivi, koliko puta se može videti kako golubovima otimaju zalogaj. Golubovi su tupani a gačci umeju odlično da se organizuju, ustvari najbolje bi im meni i tebi situaciju objasnio naš kolega albicilla.
anfieldroad anfieldroad 21:52 16.11.2015

Re: grad vrabaca



Golubovi-tupani Tupani, možda, ali prilagodljivi i sveprisutni. Imam utisak da im ne smeta ukradeno zrno. Oni znaju da će im penzioneri na Tašu uvek baciti još koje...
Gačci- gang koji teroriše slabije. Veliki, crni i inteligentni. Na vrhu lanca uličnog života ptica.
Vrapci- simpatični, veseli i očigledno ugroženi.

Uvek sam osećao, a sada znam da životinje kapiraju ljude bolje nego mi njih.
Čitaju nas kao knjigu, ali nemoćni su pred našom silinom. Baš kao što smo i sami bespomoćni pred beskrupuloznim primercima naše vrste...

Ovde ne ide emotikon. Ovde je mesto za pohvalu jednom lepom blogu i dobrim
komentarima. Žao mi je što sam kasno pročitao nadahnute komentare tvoje Nike Samotračke, mozaika ili "barokne" fotke poluprofila jednog psa. Lepo.
mariopan mariopan 01:19 17.11.2015

Re: grad vrabaca

anfieldroad

Uvek sam osećao, a sada znam da životinje kapiraju ljude bolje nego mi njih.
Čitaju nas kao knjigu, ali nemoćni su pred našom silinom. Baš kao što smo i sami bespomoćni pred beskrupuloznim primercima naše vrste...


Gledala sam sa terase kako jedna baka u mali park ispred zgrade u Zemunu svakog dana donosi hranu za golubove, bilo ih je celo veliko jato. Mi izlazimo iz zgrade svojim poslom, idemo tim parkom, tu se deca igraju...i mi im ponekad bacimo hleba i oni dođu...ali nama se nisu tako radovali, samo su koristili hranu koju im donesemo.

Jednog dana vidim kako se celo jato podiže i leti nisko ka jednom kraju parka. Pratim liniju leta očima i vidim daleko jednu baku kako sporo vuče kolica za pijacu - oni svi, celo veliko jato, lete njoj u susret, lebde nad njom i čekaju da dođe do sredine parka.
Ona lagano hoda, ne može brže, a oni lebde i čekaju.
Ona tada otvara torbe i vadi zrnevlje pšenice, hleba, šta sve ne...i ono celo jato sleće, hrane se i guguču.

Ta scena se ponavljala svakog dana, kasnije sam znala da baka dolazi u određeno vreme i pazila da je vidim. Golubovi se tako nisu ponašali ako neko drugi donese hranu, samo su toj baki leteli u susret poznajući je izdaleka, pre nego što bi ušla u moj vidokrug.

Oni su se njoj iskreno radovali.

Kako su to pametne ptice, nije čudo da su se toliko dobro snašle u borbi za opstanak.
anfieldroad anfieldroad 17:23 17.11.2015

Re: grad vrabaca

Kako su to pametne ptice, nije čudo da su se toliko dobro snašle u borbi za opstanak.



Da, super priča Na žalost ljudi često vole da kažu da su golubovi leteći pacovi...
vera.nolan2 vera.nolan2 14:32 18.11.2015

Re: grad vrabaca

anfieldroad
Ne razumem se u odnose između ptica, ali deluje mi da je baš tako- plaše se vrapci crnih gačaka koji su zaposeli kvart.
Kako tužna simbolika, pomislio sam i vratio se u svoj brlog...


Na vrhu lanca uličnog života ptica.
Vrapci- simpatični, veseli i očigledno ugroženi.

Uvek sam osećao, a sada znam da životinje kapiraju ljude bolje nego mi njih.
Čitaju nas kao knjigu, ali nemoćni su pred našom silinom. Baš kao što smo i sami bespomoćni pred beskrupuloznim primercima naše vrste...


kakvo melanholično poređenje i aluzija na našu "sapiens" vrstu...

...ali uz tvoju mikele i sve Nike u našim dušama, možda ćemo lepotom spasti svet...
mikele9 mikele9 15:25 18.11.2015

Re: grad vrabaca

...ali uz tvoju mikele i sve Nike u našim dušama, možda ćemo lepotom spasti svet...

Draga Vera, optimista sam ali bez nade, štono reče Fracis Bacon, jedan od najvećih slikara na svetu. Kako god, moj način borbe za bolje sutra jeste slikanje, umetnost!
docsumann docsumann 17:19 18.11.2015

Re: grad vrabaca

anfieldroad
Kako su to pametne ptice, nije čudo da su se toliko dobro snašle u borbi za opstanak.



Da, super priča Na žalost ljudi često vole da kažu da su golubovi leteći pacovi...


heh, i taj široko rasprostranjen animozitet (blago rečeno) prema pacovima je tako evropski.

u Africi ih naprosto obožavaju, čak i bez obzira na njihovu izuzetnu korisnost za tamnošnje staniovništvo



i dok su u Evropi optuživani za šitrenje kuge, u Africi pomažu u suzbijanju tuberkuloze.

vera.nolan2 vera.nolan2 14:24 18.11.2015

Vratiće se vrapci

anfieldroad anfieldroad 22:31 18.11.2015

Re: Vratiće se vrapci



Hah! Hvala, VeraNolan2! To je to. One kućice koje sam video na Tašmajdanu pre par dana su neofarbane, potpuno nove i na žalost nenastanjene, još uvek.


u Africi ih naprosto obožavaju, čak i bez obzira na njihovu izuzetnu korisnost za tamnošnje staniovništvo



Ne čudi me. Pacovi su izrazito snalažljive i pametne životinje. Možda je ovaj gigantski parcov gigantski i inteligentan. Jesam li pominjao novu emisiju na
Animal Planet kanalu, mislim da se zove Killer IQ ? U svakoj epizodi upoređuju inteligenciju po dva predatora. Video sam samo prvu epizodu u kojoj su se takmičili lavovi vs hijene. Rešavali su problemske zadatke sa ogledalima, kutijama sa skrivenom hranom i sl. Lavice su se pokazale kao veoma pametne, ali hijene su zapanjile biologe i naučnike. Potpuno je neverovatno kojom brzinom kapiraju problem i rešavaju ga! Ako jedan član čopora nauči rešenje, sledeći koji uđe u prostor za eksperiment momentalno od njega dobija "časove" ne bi li i on naučio. Kod hijena to ide neverovatnom brzinom i lakoćom, bez obzira na pol i status u grupi.
Kao ubedljivo najgluplji su se pokazali lavovi-mužjaci. Svaki problem "rešavaju" isključivo silom! Uopšte ih ne zanima da posmatraju druge članove klana ili učenje. Problem sa ogledalom nisu mogli ni da započnu da rešavaju. Kad vide "rivala", potpuno izgube interesovanje za bilo šta...

Kralj životinja je tako učvrstio moja republikanska ubeđenja
vcucko vcucko 23:45 18.11.2015

Re: Vratiće se vrapci

anfieldroad


Hah! Hvala, VeraNolan2! To je to. One kućice koje sam video na Tašmajdanu pre par dana su neofarbane, potpuno nove i na žalost nenastanjene, još uvek.


u Africi ih naprosto obožavaju, čak i bez obzira na njihovu izuzetnu korisnost za tamnošnje staniovništvo



Ne čudi me. Pacovi su izrazito snalažljive i pametne životinje. Možda je ovaj gigantski parcov gigantski i inteligentan. Jesam li pominjao novu emisiju na
Animal Planet kanalu, mislim da se zove Killer IQ ? U svakoj epizodi upoređuju inteligenciju po dva predatora. Video sam samo prvu epizodu u kojoj su se takmičili lavovi vs hijene. Rešavali su problemske zadatke sa ogledalima, kutijama sa skrivenom hranom i sl. Lavice su se pokazale kao veoma pametne, ali hijene su zapanjile biologe i naučnike. Potpuno je neverovatno kojom brzinom kapiraju problem i rešavaju ga! Ako jedan član čopora nauči rešenje, sledeći koji uđe u prostor za eksperiment momentalno od njega dobija "časove" ne bi li i on naučio. Kod hijena to ide neverovatnom brzinom i lakoćom, bez obzira na pol i status u grupi.
Kao ubedljivo najgluplji su se pokazali lavovi-mužjaci. Svaki problem "rešavaju" isključivo silom! Uopšte ih ne zanima da posmatraju druge članove klana ili učenje. Problem sa ogledalom nisu mogli ni da započnu da rešavaju. Kad vide "rivala", potpuno izgube interesovanje za bilo šta...

Kralj životinja je tako učvrstio moja republikanska ubeđenja

Lavice uglavnom i love. Lav mužjak je pravi mačo, da prostiš samo jede i je*e. Ako dođe jači pa ga svrgne sa trona i mora da napusti čopor, takav uglavnom brzo skapa. Ne ume sam da ulovi (ako mu neki glupi turista baš ne zaluta u ralje
anfieldroad anfieldroad 15:55 19.11.2015

Re: Vratiće se vrapci

Lavice uglavnom i love. Lav mužjak je pravi mačo, da prostiš samo jede i je*e. Ako dođe jači pa ga svrgne sa trona i mora da napusti čopor, takav uglavnom brzo skapa.



Tako je. Nema veze ako sam već pričao ovu priču, ali sad baš mogu i da je ponovim. Elem, pre dvadesetak godina sam u Najrobiju prisustvovao ovakvoj sceni- gomila dece od 5 do 12-13 godina trče ulicom i dižu neviđenu galamu. Deru se i lupaju u šerpe (sic!),a gladan i mator olinjali lav trči za njima. Nesrećnik se nadao da može da dohvati neko omanje dete. Takvi lavovi su živeli na obodu grada, po deponijama, gladni i nesposobni da love. Tek, da ne dužim, na prvoj raskrsnici su se deca razbežala na sve četiri strane sveta, a odrasli muškarci pritrčali i močugama zatukli lava na smrt! Dramatična scena, zaista! Čuo sam inače da toga odavno više nema, jer su lavovi oterani daleko ka severu Kenije...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana