Kultura| Nostalgija| Reč i slika| Umetnost

Bobožavanje

robylad RSS / 16.11.2015. u 19:41

zabavnik
zabavnik
Jos kao sasvim mali, dok sam ziveo u Zadru prvo sam gledao, a potom i citao Politikin Zabavnik, upijao svaku pricu i sliku na stranicama koje su oblikovale moje detinjstvo. Moguce je da sam zbog toga i naucio cirilicu pre mojih tamosnjih vrsnjaka, jer nisam zeleo da ne razumem svaku napisanu rec koja je stajala pored najzanimljivijih ilustracija. Ah, ti crtezi, stripovi i ilustracije. Danima i nocima nisam mogao da se odvojim od njih. Legenda (zapravo mama je uvek kukala) kaze kako sam sve zidove crtao kao mali, pa se zavlacio i ispod stola i tamo crtao, dok mi roditelji i to mesto nisu zabranili da "ulepsavam". Moze se reci da se moja zelja za crtanjem javila sa spoznavanjem Politikinog Zabavnika i svih raznih crteza sa tih carobnih stranica. Ta znatizelja na koji nacin neko mastu iz glave moze da prenese na papir, da ozivi pricu, da prenese snove u javu kroz potez olovke me kopkala dugo vremena. Posebno se secam ilustracija za price naucne fantastike, i nekog potpisa od tri slova u uglu. Pisalo je BOB, a ja sam to poimao kao BOG, jer kako neko ljudsko bice moze da nacrta i oboji tako nesto realno, nesto sto ne postoji nigde osim u autorovoj glavi? Ne moze, mora da je to Bog glavom i bradom, bar sam ja tada tako zakljucio.

Godine su prolazile, a ja sam sve vise i vise zvrljao, crtkao, "ulepsavao" namestaj, dok me nisu ogranicili na papir. Tesko je bilo to prilagodjavanje, ali sam se nekako navikao. Kroz celu osnovnu skolu sve moje sveske su bile vise iscrtane od nazad nego ispisane od napred. Cak sam i na jedan pismeni zadatak iz srpskog nacrtao nalepnicu "NO COMMENT" na neku politicku temu. Sve je vodilo ka tome da ce mi zivot biti masta koju cu olovkom prebacivati na papir (ko je tada mislio na kompjuter?). Pa ni skroz ne pedagoski komentar nastavnika likovnog pred moj prijemni za dizajnersku skolu kako ja nisam za to me nije poremetio. Upisah i tu famoznu skolu gde sam konacno bio normalan u drustvu, okruzen osobama koje takodje mogu da vide misli i prenesu ih na papir. Nisam se osecao vise cudakom u drustvu. Iako mi je dizajnerska skola ubila kreativnost za stripom, nisam odustajao od crtanja junaka poput Super Lukca (super junak sa glavom luka), Rokija (kamenog coveka koji leti) i Mr. Big Head-a (pankera sa cirokanom). Cela soba mi je bila izlepljena posterima Diznijevih junaka, i sanjao sam da cu jednog dana raditi u Diznijevom studiju.

bob
bob
Taj san je vremenom prerastao u nesto drugo, jer sam imao zelju da ja budem nekome kao sto je bio taj neki Bob meni kao malom - idol u crtanju. Zeleo sam da budem nastavnik u osnovnoj skoli, pa da ilustrujem knjige biologije ili fizike... Nista od toga mi se nije ispunilo, i ko zna zasto je to dobro (stara dobra "stavi je gde god ti zatreba" izreka). Slabo vise i koristim olovku, kompjuter je zamenio papir, a moj entuzijazam je polako ispario. Ne pamtim kada sam poslednji put nacrtao nesto. Sa vremena na vreme se kao malo dete obradujem kada vidim da taj neki Bob i dalje crta, u liftu mi objasnjava kako se postuje kucni red, mase mi sa autobusa, i smeje sa korica knjiga za decu. Bar on zivi svoj (a i moj) san, i drago mi je zbog toga. Sve zivo i nezivo je ilustrovao, svaka mu cast! Cekaj bre, ko je taj Bob Zivkovic? Prelistam ja lepo Facebook (slava mu!) i op - covek je stvaran i ziv! Ja sam mislio da je on onda, krajem ‘80tih godina vec bio stariji covek, ali ispada da je on tada imao dvadesetak godina tek. Bojazljivo ga dodah kao prijatelja dok mi nozevi seku stomak od uzbudjenja. PRIHVATIO ME! AAAAAAAAA!!! Odaljih se od laptopa, pa se priblizim, pa pogledam opet, pa skrenem pogled, i tako par puta dok se nisam uverio da ne sanjam. Sablasno je jak osecaj kada se priblizite nekom idolu. Trebalo mi je par meseci da skupim hrabrosti da mu se obratim. Kako se javiti coveku koji je Bog, koji zivi na Olimpu i crta svoj zivot? Znam, pitacu ga nesto o crtanju! Debilu, naravno da ces to da ga pitas, ali sta tacno? Hm, misli, misli Dalibore... Da, pitacu ga za tehniku koju je koristio za ilustracije naucno fantasticnih prica onda u Zabavniku, onda ce pretpostaviti da se razumem u crtanje, i nece me izignorisati...valjda. Postovani Gospodine Boze, pardon Bobe, bla bla, ja crtam, bla bla, odrastao uz Vase ilustracije, bla bla, koja tehnika, itd. SEND!

Cekanje...

Ubija ovo cekanje...

Bob is typing - Aaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Sta sad da radim? Sta ce napisati, kako ce me izignorisati, na koji nacin ce me suptilno oterati u neku stvar? Covek mi lepo i detaljno sve odgovorio, koju tehniku na kom crtezu je koristio, pitao cime se ja bavim, cak mi je u dopisivanju i poslao neke radove iz tog perioda, dok ja nisam znao da li sanjam ili je svo ovo zaista java, uhvatio sam sebe kako satima pricam sa mojim idolom! Saljem mu moje crteze, biram najbolje da se ne izblamiram. U moru papira naidjem na ilustracije koje sam ja radio po uzoru na njegove, i to na omotu od toalet papira! I to mu posaljem, sada vec svestan da sam lud, a on pita "otkud moji crtezi kod tebe?" Cekaj, da li je on to upravo uporedio moje crtanje sa njegovim?! Ovaj san postaje sve ludji. Prolazili su meseci u dopisivanju, svaki put sam saznavao nesto novo o njegovom crtanju, shvatao da je ipak covek a ne Bog (mada i dalje tesko odbacujem tu mogucnost), da je krajnje duhovit i pun postovanja prema njegovim obozavocima za koje do pojave Facebook-a nije ni znao da postoje. I te kako postoje, i ima nas koliko volis! Jedan od njih je i moj drug iz srednje skole, Dilanovski Pas. On je, za razliku od mene, nastavio da crta, i to radi na apsolutno fantastican nacin. Ucini mi se da je vreme da pitam Boba da li ima slobodnog vremena da se upoznamo. Opet iscekivanje odgovora sece moj stomak, a da ne patim sam ja pitam druga Dilana da li zeli i on sa mnom u ovu epizodu upoznavanja Bozanstva. Pristane oberucke, a i Bob se oglasi u medjuvremenu "Utorak, pizza Bar u 14h"! Gotovo, umrecu do tada!


mi
mi
Dodje tako jedan dan u zivotima svih muskaraca kada odrastu, upoznaju idola iz detinjstva, i potpuno se vrate u mladost i podetinje. Dilan i ja cemo zajedno kroz ovo proci. Odlucnim koracima tog utorka dokoracasmo do ugovorenog mesta, ne znajuci ko je vise uzbudjen zbog onoga sta sledi. Poranili smo, pa smo krenuli da pricamo o nekim drugim stvarima, kad mi Dilan pocne gestikulirati "evo ga Bob iza tebe"! Gotovo, ne smem da se okrenem, sta me ceka, kako zvuci, da li je zaista stvaran? Dobrosav Bob Zivkovic prilazi nasmejan nasem stolu i posle pruzanja ruke obojici seda i krece da prica sa nama kao da nas poznaje godinama. Vise puta sam u mom zivotu shvatio da se snovi ostvaruju. Mozda onda kada sam setao Singapurom, ili kad sam kupovao moju prvu gitaru, ili proslog meseca kada sam upoznao svetskog prvaka u brzom hodanju, ali sada sam u to siguran, jer preko puta mene sedi i prica sa mnom moj idol iz detinjstva! Covek koji je uticao na tolike zivote, sto mladih ali i starijih osoba sirom bivse zemlje nije svestan toga koliko mi jesmo. On kao da je i dalje dete zarobljeno u telu odraslog coveka. Kreativno, super duhovito i prezanimljivo dete koje se smeje, imitira, prepricava zivotne anegdote dvojici odrasle dece.

ja
ja
Vise od tri sata je proletelo u prici o njegovim zivotnim putevima, o izletu u Njujork i radu u Marvelu, preko prvih ilustracija za Zabavnik, do ilustracija za knjige. Uporedjujemo profesore iz dizajnerske skole, pa sa fakulteta, delimo misljenja, price i smejemo se kao da smo sva trojica isli u isti razred. U jednom trenu vadim ja moj crtez na omotu toalet papira a Bob puca od smeha, jer je i on pre crtao ne svemu sto mu je padalo pod ruke, a najmanje na papiru za crtanje. Priznajem da sam u jednom momentu morao da ga dodirnem i uverim se da je to on zaista, i da je stvaran, i ne - nije me bilo sramota od toga, iako smo se svi posle smejali zbog tog mog postupka. Ne znam kada sam poslednji put proveo ovako kvalitetno i prijatno vreme sa osobom koju sam prvi put upoznao kao to popodne. Nisam zeleo da se taj dan zavrsi, bojao sam se da cu se probuditi i shvatiti da je to bio san. A, da ne bude tako, potrudio se Bob tako sto je pred rastanak uzeo papir i olovku i nacrtao me! Sta sam doziveo!? Mom uzbudjenju nema kraja, cak i sada, danima posle tog susreta ja blenem u taj crtez i ne verujem sta posedujem. Za kraj da dodam i njegovu opasku da su njemu ovakvi susreti podjednako uzbudljivi kao nama, jer mu odgovaraju na pitanje "zasto sam ja sve ovo radio u zivotu". E, pa evo odgovora Bobe - da ostvarujes snove odrasloj deci koja su sanjala tvoje crteze i uz njih odrastala!

 

Dalibor Kokic 

 

Atačmenti



Komentari (66)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 19:58 16.11.2015

preporuka!


Atomski mrav Atomski mrav 10:40 17.11.2015

Re: preporuka!

"NE SLUŠAJTE ŠTA VAM DRUGI PORUČUJU. Gurajte po svome, ja sam imao trojku iz likovnog, sedmicu na akademiji (to je mnogo loše), dva puta su me odbijali u udruženju. To me nije sprečilo da uživam u crtanju i da imam gomilu ilustrovanih knjiga i deset puta toliko časopisa."

Dobrosav Bob Živković

http://www.kliker.tv/dobrosav-bob-zivkovic-ilustrator-ne-slusajte-sta-vam-drugi-preporucuju/
mariopan mariopan 20:03 16.11.2015

Divan blog..

..a na slikama ste tako lepi, sva trojica.

Bobovi crteži su fantastični i puni mašte ali i ti treba da crtaš, nemoj da dangubiš, biće ti žao ako propustiš to vreme i opet se nečeg drugog dohvatiš pa te odvuče....a imaš sve ono što ti treba, i talenat i jarku želju i oduševljenje za to...pa navali.


Ja sam se odavno pokajala što nisam više crtala i slikala nego sam se najvećim delom života bavila običnim, svakodnevnim, isto tako važnim stvarima, i samo se izgovarala da nemam vremena i ne mogu sada.....posle duge pauze u slikanju baš jutros sam kupila akrilne boje i nameravam zaista da slikam malo više nego do sada.

Divan ti je blog.
robylad robylad 20:05 16.11.2015

Re: Divan blog..

Hvala

Sretno u slikanju, mozda i ja krenem
mariopan mariopan 20:13 16.11.2015

Re: Divan blog..

robylad
Hvala

Sretno u slikanju, mozda i ja krenem

Hvala ali nemoj "možda", kao ja
Da mogu da se vratim unazad kroz vreme, u tvoje godine, ne bih ni radila ništa drugo.

evo ti jedan moj zeka



robylad robylad 20:25 16.11.2015

Re: Divan blog..

Sjajan je zeka!!!!
mariopan mariopan 20:39 16.11.2015

Re: Divan blog..

robylad
Sjajan je zeka!!!!

Hvala

Bio je već na blogu na jednoj drugoj temi o crtanju, pre tri godine. Znam samo po datumu na slici, inače sam već zaboravila kad sam poslednji put nešto uradila..
Od tada ni jednu crticu nisam povukla, sve radila nešto bezveze. Zato i znam da će ti biti žao ako sada ne radiš ono što voliš.

Sad imaš i Boba i Dilanovskog Psa koje će ti dati podršku u svakom smislu, ja ne bih propustila takvu priliku. Znam da če ti i oni ovo isto reći!

robylad robylad 20:44 16.11.2015

Re: Divan blog..

Uz Boba i Dilana sve je lakse! Hvala jos jednom
emsiemsi emsiemsi 20:55 16.11.2015

Re: Divan blog..

robylad
Uz Boba i Dilana sve je lakse! Hvala jos jednom

Један је Боб Дилан.
robylad robylad 21:02 16.11.2015

Re: Divan blog..

Ahahahahahahahaaaaaaa
mariopan mariopan 21:10 16.11.2015

Re: Divan blog..

emsiemsi
robylad
Uz Boba i Dilana sve je lakse! Hvala jos jednom

Један је Боб Дилан.


U pravu si.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:52 17.11.2015

Re: Divan blog..

Mariopan, što ti je divan zeka!
stevan.dilan stevan.dilan 21:30 16.11.2015

Dilan se javlja

Evo Dilana da potvrdi autenticnost :) Taj dan je bio nestvaran,i pamticemo ga zauvek.Bob aka Bog ostavio je trajan pecat. Odlican tekst i jos jednom APSOLUTNO JE OVAKO BILO :)
robylad robylad 21:36 16.11.2015

Re: Dilan se javlja

Iz Dilanovih usta u Bo(g)bove usi
mariopan mariopan 22:01 16.11.2015

Re: Dilan se javlja

stevan.dilan

Dilan se javlja
Evo Dilana da potvrdi autenticnost :) Taj dan je bio nestvaran,i pamticemo ga zauvek.Bob aka Bog ostavio je trajan pecat. Odlican tekst i jos jednom APSOLUTNO JE OVAKO BILO :)

robylad

Re: Dilan se javlja
Iz Dilanovih usta u Bo(g)bove usi


Dobrodošao Dilane

Ima li šanse da neki strip uradite zajedno pa da ga vidimo na blogu?
('vatam preko blogo-veze, samo za nas blogere?)
angie01 angie01 00:08 17.11.2015

Re: Dilan se javlja

Dilane:)...

Bob je car!

Svako kome je bogilikakogoddasetozove dao mogucnost da nesto stvara, ima obavezu prema tom daru- umetnost je najlepsi izraz na svetu! Cini ga plemenitijim ilepsim!

robylad

mariopan, lep ti zeka- neki brat od Direrovog:), volim sto je saren.
mariopan mariopan 00:36 17.11.2015

Re: Dilan se javlja

angie01
Bob je car!


mariopan, lep ti zeka- neki brat od Direrovog:), volim sto je saren.



Mlađi brat, 500 godina mlađi zato je šaren.

Kako je Robi opisao Boba tako se ja divim Direru. Da je moguće da ga sad sretnem pala bih ničice pred njegove noge, kao pred Bogom, zato savršeno razumem kako se osećao Robi kada se sreo sa svojim idolom.

Mogu samo da zamislim kako im je bilo lepo i kakav je car Bob, što je baš takav kako su ga i zamišljali.

Meni se mnogo dopadaju njegove ilustracije koje je Jelica kačila na svojim blogovima, koliko mašte on ima i kako to sve duhovito nacrta i prikaže. U jednoj slici cela priča. To je dar.
angie01 angie01 00:51 17.11.2015

Re: Dilan se javlja

tako se ja divim Direru


stvarno je neverovatan, on je koristio sve moguce tehnike koje su do tada bile poznate i unapredio umetnost 16 veka, za bakropise se sluzio tehnikom kojom se nagrizao metal u izradi oruzja,....one njegove minuciozne izvedbe, do najsitnijih detalja su fascinantne,...je si li bila u konaku Knjeginje Ljubice na izlobi?...rekli su da ce da produze, nisam sigurna da li jos traje.
mariopan mariopan 01:06 17.11.2015

Re: Dilan se javlja

angie01
tako se ja divim Direru


stvarno je neverovatan, on je koristio sve moguce tehnike koje su do tada bile poznate i unapredio umetnost 16 veka, za bakropise se sluzio tehnikom kojom se nagrizao metal u izradi oruzja,....one njegove minuciozne izvedbe, do najsitnijih detalja su fascinantne,...je si li bila u konaku Knjeginje Ljubice na izlobi?...rekli su da ce da produze, nisam sigurna da li jos traje.

Sutra idem u Beograd, do kada će produžiti?
angie01 angie01 01:38 17.11.2015

Re: Dilan se javlja

Sutra idem u Beograd, do kada će produžiti?


nemam pojma,...konak ti nije daleko, kod Saborne crkve u centru, pa svrati da vidis- sad je kasno da zovem, a na sajtu pise da su neke druge izlobe u toku- evo, mozes da pozoves ujutro-011 263 82 64
mariopan mariopan 11:17 17.11.2015

Re: Dilan se javlja

angie01
Sutra idem u Beograd, do kada će produžiti?


nemam pojma,...konak ti nije daleko, kod Saborne crkve u centru, pa svrati da vidis- sad je kasno da zovem, a na sajtu pise da su neke druge izlobe u toku- evo, mozes da pozoves ujutro-011 263 82 64

Hvala hvala hvala
radekokic radekokic 15:19 17.11.2015

Re: Direr

Nisam skoro cuo nekoga da se divi Direru. Vec sam pomislio da sam "staromodan" i da sam samo ja kupio Direrovu bibliju. Na vidnom je mestu u mojoj kucnoj biblioteci, i njegovim ilustracijama se cesto vracam i neizmerno divim. Laknulo mi je i mnogo sam se obradovao - sada znam da sam i ja normalam! Eto i vi imate idola - i to zivog!

PS
Zeka ti je nestvarno perfektan!
mariopan mariopan 19:10 19.11.2015

Re: Direr

radekokic
Nisam skoro cuo nekoga da se divi Direru. Vec sam pomislio da sam "staromodan" i da sam samo ja kupio Direrovu bibliju. Na vidnom je mestu u mojoj kucnoj biblioteci, i njegovim ilustracijama se cesto vracam i neizmerno divim. Laknulo mi je i mnogo sam se obradovao - sada znam da sam i ja normalam! Eto i vi imate idola - i to zivog!

PS
Zeka ti je nestvarno perfektan!

anfieldroad anfieldroad 22:40 16.11.2015

snovi kao deo života...



Bravo, poštovani mladi kolega iz Dizajnerske! Odlična priča i preporuka na keca!

Nego, btw., slično sam doživeo u SKC-u pre par godina. Gosti su bili Robert Crumb i Gilbert Shelton sa suprugama. Moj me alkoholizam odvukao do šanka pre njihovog predavanja. Kad, tamo iz istih razloga i Šelton (Freak brothers). Čekajući pića razmenili smo po koju i krenuli ka jedinom slobodnom stolu. Tamo sede pomenuti mačak Fritz i ekipa,a slučajno i ja sa njima, za visokim barskim stolom. Ubrzo se napravio pravi red momaka sa blokovima i mapama svojih radova. Kako se bližilo vreme za nastup, Crumb je brzo pregledavao mape. Sa svakim je kratko izmenjao iskustva, a lagano se i opustio pa je ušao u opširnije priče sa tim sjajnim mladim crtačima. Gilbert Šelton, očito manje ekstrovertan, zagledan u svoje pivo nije se mešao u razgovor. Mom uzbuđenju nije bilo kraja. Sedeo sam sa ljudima koji su obeležili bitan anarhistički period mog života.
Kasnije, posle predavanja, sreli smo se u kafani preko puta SKC-a. O tom sam već ovde pričao, čini mi se. A nije ni bitno. Važnije je sada to da ste ti i Dilan ostvarili san, a za nas još važnije jeste to da si sve to tako dramatično i lepo opisao!
Možda to znači da osim za crtež, imaš dar i za priču. A šta je dobar strip ako ne dobar crtež plus dobra priča!


robylad robylad 15:48 17.11.2015

Re: snovi kao deo života...

Hvala stariji kolega
Super ti je prica, i sjajan dozivljaj!
Kazu da dobro pisem, hehe
anfieldroad anfieldroad 16:52 17.11.2015

Re: snovi kao deo života...

Kazu da dobro pisem, hehe



Definitivno! Hvala tebi!
A izložba u Konaku je na žalost zatvorena. Tamo nije bio samo Direr nego i njegovi savremenici. Altdorfer, Kranah...
Direrovu Bibliju nisam video. Video Doreovu. Sjajna štampa i sjajne ilustracije...
radekokic radekokic 00:28 18.11.2015

Re: snovi kao deo života...

Izvini, pobrkao sam dva umetnika kojima se divim. Toliko volim njhov rad, da sam se zaneo. Izvini na mojoj brzopletosti.
mariopan mariopan 19:19 19.11.2015

Re: snovi kao deo života...

anfieldroad

Bravo, poštovani mladi kolega iz Dizajnerske!


Vidi koliko nas ima?

Ja sam izgleda njstarijaa garda ovde, mislim da sam bila u grupi koja se druga od osnivanja upisala u tu školu, (u Beogradu, na Dedinju), pre nas je upisalo samo 90 učenika pa mi.

Bila je to prva škola te vrste (tada u tadašnjoj Jugoslaviji) ali i na celom Balkanu, bar tako su pisale naše novine.
Ne znam da li se kasnije proširila i da li je primala više učenika ali u mojoj generaciji priomala je samo 90 đaka, tri odeljenja, i navala kao i konkurencija, bila je visoka.

Ima li nas još?
mariopan mariopan 19:21 19.11.2015

Re: snovi kao deo života...

anfieldroad
Kazu da dobro pisem, hehe



Definitivno! Hvala tebi!
A izložba u Konaku je na žalost zatvorena. Tamo nije bio samo Direr nego i njegovi savremenici. Altdorfer, Kranah...
Direrovu Bibliju nisam video. Video Doreovu. Sjajna štampa i sjajne ilustracije...

Ne mogu da prežalim što nisam ni znala za tu izložbu.
anfieldroad anfieldroad 00:54 20.11.2015

Re: snovi kao deo života...

Ne znam da li se kasnije proširila i da li je primala više učenika ali u mojoj generaciji priomala je samo 90 đaka, tri odeljenja, i navala kao i konkurencija, bila je visoka.



U mojoj generaciji je već bilo četiri odeljenja- smera. Grafika, ambalaža, tekstil i industrijski dizajn. Odlična škola, sjajni profani i dobra kafana u blizini. U Nišavi smo često sedeli zajedno sa profesorima. Postali smo vrlo brzo deo inventara u njoj. Sledeća stanica je bila birtija Central u Čika Ljubinoj, uveče bašta SKC-a ili Manjež, a završni radovi i zakucavanje na Akademiji. U nekom međuvremenu uspevali smo da stignemo i u Kinoteku u Kosovskoj. I tako svaki dan
mariopan mariopan 10:02 20.11.2015

Re: snovi kao deo života...

anfieldroad
Ne znam da li se kasnije proširila i da li je primala više učenika ali u mojoj generaciji priomala je samo 90 đaka, tri odeljenja, i navala kao i konkurencija, bila je visoka.



U mojoj generaciji je već bilo četiri odeljenja- smera. Grafika, ambalaža, tekstil i industrijski dizajn. Odlična škola, sjajni profani i dobra kafana u blizini. U Nišavi smo često sedeli zajedno sa profesorima. Postali smo vrlo brzo deo inventara u njoj. Sledeća stanica je bila birtija Central u Čika Ljubinoj, uveče bašta SKC-a ili Manjež, a završni radovi i zakucavanje na Akademiji. U nekom međuvremenu uspevali smo da stignemo i u Kinoteku u Kosovskoj. I tako svaki dan

Bilo je četiri smera i u moje vreme ali još nije bilo dovoljno upisanih učenika.
Imaš pravo, bilo je zabavno i nezaboravno.

Gde još imaš školu u kojoj se 4 časa igraš glinom ili ceo dan slikaš i crtaš (mi smo subotom imali crtanje i slikanje).. i kad se setim kako smo se pravili važni pa išli u školu kecelja zamazanih bojom, da svi vide gde to mi idemo. I nosili smo one male drvene koferčiće sa bojama (skoro sam zaboravila te male detalje a sada mi sve navire)

Tek kada sam već pošla u tu školu videla sam kako ima taletovanih učenika, neki su majstorski slikali već tada. Mene je više zanimalo crtanje i slikanje nego sve drugo, mada sam volela i modelovanje, pismo, istoriju umetnosti...i bili su sjajni profesori...lepa vremena, davno prošla.
kosta.babic kosta.babic 23:53 16.11.2015

Bobožavanje

Divan tekst,budi zaboravljene emocije.
dona_stormbringer dona_stormbringer 08:33 17.11.2015

Е бре Далиборе, Далиборе...

...диван ти је овај блог. Лепо ме је дрмала трема док сам читала. :) Ја сам, рецимо, сецкала Бобове илустрације и лепила их у дневник. И дан данас се дивим његовом особеном, препознатљивом стилу. Књиге за децу креативног центра не узимам у обзир ако илустрације за њих није радио Боб. Он је живи споменик једног времена и истина је да има своје обожаваоце чак и међу нама, нецртачима. А ти, драги Далиборе, не одустај од своје љубави јер постоје такви послови (цртачи, сликари, песници, писци па и наставници) у којима човек мисли да његов рад пролази незапажено а заправо дотиче душе многих људи и оплемењује их. Није то мала ствар. Него, испричаћу ти нешто.
Када сам пре извесног времена почела да радим као наставник биологије у једној основној школи била сам под тоталним стресом. Припремала се као суманута за час и ништа нисам препуштала случају. Часови су ми били као сат, али ужасно напорни и исцрпљујући по мене. А онда ми је супруг (дугогодишњи професор) дао најбољи могући савет: ,,Забављај се! Ако буде теби забавно на часу, биће и њима."
И ја сам почела на часовима да забављам себе а не децу и тек тад почела да уживам у ономе што радим. То је био тај осећај који ми је требао! Данас тај принцип примењујем када пишем песме за децу. Забављам се. Одједном, то људи препознају и прихватају, желе део те забаве....
Е сад, читаво ово списаније је стога да бих ти рекла следеће: Цртај брате! Цртај јер то волиш. Уживај у самом процесу стварања, све остало ће доћи. Размисли да отвориш школицу цртања или да радиш илустрације на песме или приче и окачиш на блог или Фејс или...ма...забављај се. Ја сам сигурна да, кад овако умеш да убациш емоцију у текст, умеш и у цртеж и сто посто сам сигурна да то супер радиш. Узгред, дај да видимо неке твоје радове. :)
mariopan mariopan 11:18 17.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

Dobrosav: NE SLUŠAJTE ŠTA VAM DRUGI PORUČUJU. Gurajte po svome, ja sam imao trojku iz likovnog, sedmicu na akademiji (to je mnogo loše), dva puta su me odbijali u udruženju. To me nije sprečilo da uživam u crtanju i da imam gomilu ilustrovanih knjiga i deset puta toliko časopisa.


Genije
robylad robylad 15:51 17.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

Najezio sam se, puno hvala!
Ima u potpisu bloga moj FB nalog, pa ima par albuma sa mojim ctrtezima, moze da se baci pogled slobodno
dona_stormbringer dona_stormbringer 09:02 18.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

Баш тако. То сам хтела да кажем. :) У основи свега је љубав према ономе што радиш. А људско мишљење ће опет увек бити различито јер га има свако (као и задњицу, уосталом) али то не треба да поколеба човека (али ех, нисмо сви такве снаге). А то што говорите о оценама, ја сам моје ђаке учила овако (професори старог кова сад чупају косу с главе и вриште у агонији): ,,Оцена коју вам ја дам није увек мерило вашег стварног знања него мог мишљења о знању које сте ми показали."
dona_stormbringer dona_stormbringer 09:20 18.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

Гледала цртеже и остајем при свему што сам рекла. Него, ја сам лош цртач, тако су ме у школи дефинисали. И ја сам веровала у то, мајке ми. Овде је прича о томе како сам схватила да смо ми само робови оних стега којe сами себи наметнемо.
Једног дана се на твитеру појавио хаштаг #црткамо. Тема је била: ликови Тима Бартона (којег обожавам) и ја са пуно пуно љубави и ентузијазма из чистог задовољства нацртам Џокера.
Много сам поносна на њега јер је он за мене симбол рушења стега који нам други намећу а ми их сами себи натоваримо на грбачу јер поверујем у њих. Ето, то ти причам.
dona_stormbringer dona_stormbringer 09:37 18.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

Видим да ми линкови не раде, али не умем да их активирам Може помоћ?
cassiopeia cassiopeia 08:57 19.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

tyson tyson 14:34 19.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

dona_stormbringer
Видим да ми линкови не раде, али не умем да их активирам Може помоћ?

Napiši nešto u svom komentaru.

Obeleži mišem to nešto.

Onda klikni na sličicu za link.

Iskopiraj link.

Et voila!

Zbog nezgodnog izgleda Bloga B92 t.j. male razlike između tamno plavog i crnog teksta na beloj podlozi, to isto nešto, koje je sada željeni link, podvučeš linijom da bi bilo jasnije da je u pitanju link: nešto.

Probaj!

dona_stormbringer dona_stormbringer 17:11 19.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

Хвала. Ја сам овде нова и неискусна. Срећа моја што на овом блогу, како ми се чини има много добрих људи спремних да помогну.
dona_stormbringer dona_stormbringer 17:15 19.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

хвала ти. Ради Заклела бих се да сам то исто радила онда када сам први пут покушавала, али вероватно да нисам. Сада сам прецизно пратила твоја упутства и тадаааа! Хвала ти. много си ми помогао.
cassiopeia cassiopeia 18:51 19.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...


tyson

Ti gladnog učiš da peca, bolji si od mene :)
mariopan mariopan 19:30 19.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

robylad
Najezio sam se, puno hvala!
Ima u potpisu bloga moj FB nalog, pa ima par albuma sa mojim ctrtezima, moze da se baci pogled slobodno

Ja pregledala, baš si doooobar da znaš, ma šta dobar, odličan.
dona_stormbringer dona_stormbringer 19:41 19.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

cassiopeia

tyson

Ti gladnog učiš da peca, bolji si od mene :)

То је стварно био конкретан приступ (мом) проблему.
Али рачуна се и твоја добра намера.
mariopan mariopan 22:08 19.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

dona_stormbringer
Гледала цртеже и остајем при свему што сам рекла. Него, ја сам лош цртач, тако су ме у школи дефинисали. И ја сам веровала у то, мајке ми. Овде је прича о томе како сам схватила да смо ми само робови оних стега којe сами себи наметнемо.
Једног дана се на твитеру појавио хаштаг #црткамо. Тема је била: ликови Тима Бартона (којег обожавам) и ја са пуно пуно љубави и ентузијазма из чистог задовољства нацртам Џокера.
Много сам поносна на њега јер је он за мене симбол рушења стега који нам други намећу а ми их сами себи натоваримо на грбачу јер поверујем у њих. Ето, то ти причам.

Džoker ti je straaašan
A i ono što si napisala, sasvim se slažem.

dona_stormbringer dona_stormbringer 23:06 19.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

mariopan

Džoker ti je straaašan
A i ono što si napisala, sasvim se slažem.



Хвала ти. Искрено, чудим се а понекад и не верујем да сам то ја нацртала. Сећам се само да сам га радила пола дана, стрпљиво и без трунке сумње да ћу успети. Није ми ни пало на памет да се упитам како ћу ја то, само знам да сам желела. Што рече писац ,,Никада човек не стиже тако далеко као онда када не зна куда се упутио." Покушала сам касније са неким другим ликовима али ту сам већ сумњала да могу и стварно ми није успевало. Е, када би човек само могао да се ослободи својих предрасуда и сумње у себе, чудо би постигао. Чудо! Али изгледа да то баш и није увек лако.
mariopan mariopan 23:28 19.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

dona_stormbringer
mariopan

Džoker ti je straaašan
A i ono što si napisala, sasvim se slažem.



Хвала ти. Искрено, чудим се а понекад и не верујем да сам то ја нацртала. Сећам се само да сам га радила пола дана, стрпљиво и без трунке сумње да ћу успети. Није ми ни пало на памет да се упитам како ћу ја то, само знам да сам желела. Што рече писац ,,Никада човек не стиже тако далеко као онда када не зна куда се упутио." Покушала сам касније са неким другим ликовима али ту сам већ сумњала да могу и стварно ми није успевало. Е, када би човек само могао да се ослободи својих предрасуда и сумње у себе, чудо би постигао. Чудо! Али изгледа да то баш и није увек лако.

Najvažnije je da uživaš u tome što radiš, da se igraš i da uživaš.
Da je tebi lepo, a uopšte nije važno šta će od toga da bude do kraja balade. Igra je sama po sebi cilj a ne slika.

Možda baciš a možda ispadne nešto fenomenalno i poželiš da uramiš pa da imaš svoju sliku na zidu?

Igraj se, kako reče Bob, a on zna, on se igra celog života i vidi šta stvara?
tyson tyson 03:25 20.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

да сам прецизно пратила твоја упутства и тадаааа!

Ma da, lako je; samo je važno da ti je neki tekst koji želiš da pretvoriš u link obeležen pre nego što se klikne na sličicu za link.

Hajde kad sam već počeo... Sledeći klasičan zez je sa postavljanjem youtube videa. Tu moraš ručno da izbrišeš "s" iz "https" kad prekopiraš youtube link u prozorče koje ti se otvori kad klikneš na youtube sličicu pri pisanju komentara.


dona_stormbringer dona_stormbringer 07:47 20.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...


Najvažnije je da uživaš u tome što radiš, da se igraš i da uživaš.
Da je tebi lepo, a uopšte nije važno šta će od toga da bude do kraja balade. Igra je sama po sebi cilj a ne slika.

Možda baciš a možda ispadne nešto fenomenalno i poželiš da uramiš pa da imaš svoju sliku na zidu?

Igraj se, kako reče Bob, a on zna, on se igra celog života i vidi šta stvara?




То је, између осталог, оно сјајно код Боба (и људи сличних њему). То што се види да он ужива у томе што ради, игра се. То његове илустрације чини тако неодољивим.
dona_stormbringer dona_stormbringer 08:17 20.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

tyson

Hajde kad sam već počeo... Sledeći klasičan zez je sa postavljanjem youtube videa. Tu moraš ručno da izbrišeš "s" iz "https" kad prekopiraš youtube link u prozorče koje ti se otvori kad klikneš na youtube sličicu pri pisanju komentara.





Da probamo.


Radi. Careeee. Ovoga se nikada sama ne bih setila.
emsiemsi emsiemsi 15:30 20.11.2015

Re: Е бре Далиборе, Далиборе...

dona_stormbringer
tyson




Богами, како је кренуло, овде би могло нешто и да буде.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 11:43 17.11.2015

Mnogo...

...lepa priča. Pošto sam i ja od onih koji su dobro crtali (i u tome beskrajno uživali) a nikad se nisu usudili da s tim urade nešto više, ovo mi je sad došlo kao super podsticaj, jer već izvesno vreme razmišljam da svoju novu knjigu sama ilustrujem (tim pre što bi izdanje sa fotkama previše koštalo).
Hvala, Dalibore
robylad robylad 15:51 17.11.2015

Re: Mnogo...

Snezo, samo napred! Vidis kakvo je "zlo" ovaj blog, svi te nesto teraju da radis nesto lepo
zaharaga zaharaga 15:15 17.11.2015

svaka cast, junace

... dok sam ziveo u Zadru prvo sam gledao, a potom i citao Politikin Zabavnik,...



Politikin zabavnik u Zadru? U Zadru? Ono: Ugljan, Pasman, Zadar??


Ne znam kada je ovo bilo, ali ako je to taj Zadar, ovo je i u vreme SFRJ bilo gotovo nemoguce, a nakon toga, verujem, i nezamislivo.


radekokic radekokic 15:42 17.11.2015

Re: svaka cast, junace

Da, Politikin Zabavnik je bio i u Zadru, kao i Mikijev almanah, ali na latinici! Zato me je Dalibor, kao sasvim mali, koji je vec vrlo rano znao latinicu kao sluzbeno pismo u Hrvatskoj, a uvek istrazivacki raspolozen, obavezno molio, kad god sam, vrlo cesto, isao sluzbeno za Beograd: "Tata, kupi mi Mikijev almanah i Zabavnik, ali da bude na cirilici". Uz pracenje telavizijskih emisija za decu, takodje je vrlo rano, i pre skole u koju je posao sa nepunih sest godina, naucio i cirilicu. Tako, mnogo pre polaska u skolu, ispred svog vremena, znao je oba pisma SFRJ.
robylad robylad 15:53 17.11.2015

Re: svaka cast, junace

Zadar, od 1982 - 1989, taj Zadar sa pogledom na sve navedeno
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:47 17.11.2015

Potpuno te razumem,

zato je meni neopisiva sreća što mogu da radim sa Bobom...a najdraži crtež od svih koje mi je nacrtao je ovaj...Čehov i ja...Jedan je Bob. Samo jedan.



Jelica Greganović Jelica Greganović 17:47 17.11.2015

Re: Potpuno te razumem,

p.s. Znam da je preveliko, kao tapet, ali može da se skroluje i uveličano vidi - Bob.
bocvena bocvena 18:00 17.11.2015

Re: Potpuno te razumem,

ih, koliko divnih ličnih priča isprovociranih bobom živkovićem! hvala vam svima.

(jelice, je l' smem da kačim vašu slikovnicu?)
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:06 17.11.2015

Re: Potpuno te razumem,

Naravno da smeš :) Ja čekam da se približi vreme promocije, pa onda da o njoj i Bobu pišem :)
bocvena bocvena 18:15 17.11.2015

Re: Potpuno te razumem,

kad smo se srele na sajmu knjiga, jelica mi je otkrila tajnu o najslađoj slikovnici na svetu, sa sve bobovim ilustracijama!

(obratite pažnju na kraju kako bob vidi jelicu i sebe. to nema na ovom linku, morate da je uzmete u ruke:)
muaddib92 muaddib92 18:25 17.11.2015

Re: Potpuno te razumem,

И ја сам потпуно разумео твој осећај упознавања некога чијем си се стваралаштву до тада дивио онако поиздаље - у мом случају се радило о џез музичарима.
У првој половини 1970-тих сам у Дому Синдиката слушао и гледао Реј Чарлса, Дјук Елингтона а потом су долазили и Каунт Бејзи, Дизи Гилеспи, Оскар Питерсон, Сара Вон, Дејв Брубек са Пол Дезмондом и Гери Малигеном. После сам почео да купујем и карте за сешнове који су се одржавали у Дому Омладине на спрату..
Џону Луису сам само пришао и са страхопоштовањем пружио улазницу за аутограм, док сам Билу Евансу изговорио да обожавам његову музику и набројао његове албуме које сам до тада успео да набавим - а онда је шанку пришао неко од организатора и лупнуо га по рамену, питајући како је Мајлс (тада је лежао због леукемије) - помислио сам у себи креле, он је са Мајлсом свирао као клинац пре четврт века а УСА нису паланка. Еванс је пристојно одговорио да је чуо како му се стање поправило и, заиста, већ неке 1983-4 (?) смо у Сава Центру слушали и Бога лично са (тада) млађом екипом.
У сваком случају и наведени богови нису падали на теме, али ми обожаваоци јесмо, уколико ико може и да замисли да тада није било интернета са торентима, јутјубом нити викија са корисним инфо. Једва би написали и који чланак у штампи.
За ову деценијску серију фантастичних концерата (данашњи БГ џаз фестивал се тада звао Њупорт у Београду) захвалност дугујемо пропагандним активностима УСА амбасаде
Е па, у моме случају им је bloody успело
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:34 17.11.2015

Re: Potpuno te razumem,

Bez Boba ne bi bila ni blizu najslađa, pitanje je da li bih se uopšte usudila da je izdam...A, sad sam neopisivo srećna, jeste meni Bob i pre ilustrovao napisano, ali Mravac je sasvim poseban za mene
mariopan mariopan 19:37 19.11.2015

Re: Potpuno te razumem,

bocvena
kad smo se srele na sajmu knjiga, jelica mi je otkrila tajnu o najslađoj slikovnici na svetu, sa sve bobovim ilustracijama!

(obratite pažnju na kraju kako bob vidi jelicu i sebe. to nema na ovom linku, morate da je uzmete u ruke:)


Fenomenalno. Ja sam još dete ( u srcu) čim vidim bobove crteže.
8c_competizione 8c_competizione 23:27 17.11.2015

ja se slicno osecao i ....

... kada sam imao prilike da upoznam licno Jelicu u SKCu na promociji njene nove knjige

u skorije vreme imao priliku da "upoznam" (vidim izbliza i slusam, cak i postavim pitanje) i Niki Lauda-i

jos da mi je i Tinu Turner licno da upoznam, tacno bi se istopio

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana