Moj grad| Muzika

Деној драги

marco_de.manccini RSS / 19.11.2015. u 21:07

 

Све оно што сам затекао или се појавило у време док сам још увек пречесто грешио у разликовању нокшира од остатка света било је у дечјем реду ствари смештано у фиоку "ово је одувек било ту и тако".

У витрини у ћошку, изнад фиоке са дугмадима (не-не!), налазиле су се стаклене преграде са финим чашама и шољама (не-не!), а изнад њих је била тајанствена фиока са четвртастим украсним кључем (наравно, не!). Поврх свега, безбедно ван мог домашаја, налазио се радио, савршено уклопљен, и по текстури свог дрвеног кућишта и по габариту, у отвор у витрини.

У овај "одувек ту и тако" савршено уклопљен дечачки свет је спадао и Архитектонски факултет на који је већ тада ишла моја најстарија сестра и поред којег је с једне стране била дечја библиотека, а с друге послатичарница и биоскоп. Преко булевара, па мало дубље, до Јеврејске општине, налазила се моја школа, а на самом булевару, ближе стану, сала за концерте, представе, опере, балет, и сличне догађаје, прозаично и прецизно названа Универзална сала.

Кад би се неко ко је могао да га досегне досетио да укључи радио, испрва би се само осветлила скала која је показивала Луксембург, Рим, Ријеку, Ниш, и све остале градове на свету, а затим би се, тек кад се угреју лампе, из јединог звучника просуо веома топао и помало шуштав звук. Неко од троје мојих старијих браће и сестара је у некој прилици био прејако заврнуо дугме за бирање станица и нит која је повезивала дугме са иглом на скали и са подешивачем фреквенција унутар радија је била покидана. Тако је игла заувек остала на Стокхолму, радио је неко отворио и ручно заувек подесио на Први програм Радио Скопља, а дугме сте могли окретати колико вам је воља. Дакле, тај радио програм је одувек био са мном, ту и тако.

Универзална сала, у мом тадашњем поимању света подједнако стара као и египатске пирамиде, била је у стварности мој вршњак, а само две године млађи од нас, а у мојој глави савременик цара Константина, био је Скопски фестивал забавне музике који се одржавао у њој.

Због незгоде с бирачем станица, био сам осуђен на музику на једном једином радио програму, а и тај један сам углавном игнорисао. Осим слушања дечје емисије "Добро утро, драги другарчиња" у 7 ујутру пре школе, и још понеке радио драме за децу, на звуке с радија нисам обраћао никакву пажњу. Уредници су водили стриктну музичку политику и вртело се много озбиљне музике, фолклора (правог) и, у недостатку бољег израза, назовимо је "фестивалске музике", музике са фестивала или налик њој.

Иако сам често пролазио близу сале, чак се и играо понекад на великим шестоугаоним плочама испред улаза, ретко сам у њу залазио -- свашта се дешавало у њој и, мање-више, ништа од тога ме није занимало, укључујући ту свакако и Скопски фестивал.

Читава историја фестивала, у том свом првом издању, чини ми се од 1968. до 1979, стала је негде приближно између мог рођења и завршетка основне школе. Фестивал као фестивал, сваке године у истој сали, сваког дана и часа на истој оној станици на радију, чему и обраћати посебну пажњу, обична и свакодневна ствар, одувек ту и тако. Вероватно сам тог дана кад је, испоставиће се, на последњем од тих фестивала Сашка Петковска певала "Чао, адио" (да, баш тако), а тадашња девојка и будућа супруга мог брата певала пратеће вокале, прошао поред сале на путу ка оној посластичарници или биоскопу. И исто онако како нисам приметио да је фестивал некад почео, тад нисам приметио ни да је нестао.

А ипак, кад је пре неки дан Њања налетела на "Чија си?" и пустила је, схватио сам да знам и ишчекујем сваки следећи звук, да је та музика са заглављене радио станице била уз мене, одувек ту и тако, док сам писао домаће задатке, док сам лепио сличице у албуме или кришом отварао фиоку са четвртастим украсним кључем, и да је та позадинска музика мог одрастања у међувремену некако постала и музика која ми је необично драга. Не сумњам да је део тога нежно сећање на "савршено уклопљене" дане детињства,  заглављено, попут оне станице, на згодном месту, али мислим да је нешто и до те музике великих оркестара и киптећих аранжмана, беспрекорно осмишљене, певане и урађене.

Испоставило се да сам је ипак чуо.

 

.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Следе линкови (надам се видљиво означени) на неколико репрезентативних песама уз коментаре. Навео сам композиторе, текстописце, и аранжере, тим редом, уколико сам их знао. Прихватам радо (веома радо!) исправке и допуне.

* * *

1 Зоран Ѓеоргиев -- Еден бакнеж (Опатија 1962, Петар Пешев - Христо Крстевски - Драган Ѓаконовски Шпато)

Формално говорећи, ова песма, победник Опатијског фестивала 1962, не припада ту сасвим, али је постављена као пример претече скопске школе фестивалске музике. Шпато је био заљубљеник и познавалац биг-бенд музике и то се одлично чује. У изведби Нине Спирове песма је коришћена у филму "Сенке" (Милчо Манчевски, 2007).

* * *

2 Нина Спирова -- Молчи, молчи (1968, Димитар Масевски - Ѓоко Ѓеоргиев - Славе Димитров)

Link

Ова песма, чини ми се, није са фестивала, али је из године кад је фестивал почео. У сваком случају нисам могао да изоставим Нину ни композитора Масевског, јер то је музика о којој говорим.

* * *

3 Диме Попоски -- Планино моја рудино (Скопски фестивал 1968, Јане Коџабашија - ? - ?)

Link

Веома оригинално и умешно коришћење фолклорних ритмова и мотива.

И да додам личну ноту (сва сећања на музику, а и уопште, на крају су некаква лична нота) -- познавао сам се површно са Николом Коџабашијом, Јанетовим сином и данас такође композитором, попили смо пар пива ту и тамо по граду са дугогодишњом заједничком пријатељицом, пијанистицом Хајди Елзесер. 

* * *

4 Јосипа Лисац -- Довидување (Скопски фестивал 1969, Александар Џамбазов - ?- ?)

Link

Ово је доцнија изведба Јосипе Лисац, на самом фестивалу је песму отпевала Елда Вилер. Обе девојке певају савршено, али ме је Јосипин глас одувек зачаравао.

* * *

5 Славе Димитров -- Чија си? (Скопски фестивал 1971, Славе Димитров - ? - ?)

Link

Познајем драге људе који заплачу кад год чују ову песму.

* * *

6 Крунослав Кићо Слабинац -- Плачам (Скопски фестивал 1972, Јане Коџабашија - Јане Коџабашија - ?)

Link

На фестивалу су редовно учествовали одлични извођачи из целе Југославије. Да, и Чола, наравно, Исмета Крвавац (Амбасадори), Мики Јевремовић и многи други, а имам утисак (сигурно погрешан!) да Словенци Пепеу ин кри нису изостали ни са једног.

* * *

7 Зденка Ковачичек -- Починка (Скопски фестивал 1976, ? - Блаже Конески - ?)

Link

Аутор текста је познати македонски лингвиста, аутор и академик Блаже Конески.

* * *

8 Драган Мијалковски -- Кажи ми (Скопски фестивал 1978, Тодор Бојаџиев - ? - ?)

Link

Тодор Бојаџиев је по професији био гинеколог, а музиком се бавио ван радног времена. Његов син је Дуке Бојаџиев, свестран музичар и композитор који живи и ради у Њу Јорку.

* * *

9 Бисера Велетанлић -- Те барам (?, ? - ? - ?)

Link

Не знам ништа о овој песми, осим да је са-вр-ше-на (зар тоа не е се?).

* * *

10 Маја Оџаклиевска -- Само сеќавања (Опатија 1984, Кире Костов - Ѓоко Ѓеоргиев - Кире Костов)

Link

Ни ова песма, формално говорећи, не припада ту, али лепо заокружује причу -- Опатијски фестивал, неколико година по укидању Скопског фестивала, ја ту негде завршавам већ средњу, а радио више не ради ни на оној једној станици. Приметићете аранжман "попуњен" синтисајзером, време раскошних оркестрација је неповратно прошло. У сваком случају, мени су и покрај отклона ка конфекцијском шлагеру и песма и Маја (вишекратна учесница Скопских фестивала) веома драги, а део стиха из песме сам позајмио за наслов.

Atačmenti



Komentari (72)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jasnaz jasnaz 21:37 19.11.2015

prilažem belu ružu u reveru ;)

marco_de.manccini marco_de.manccini 06:48 20.11.2015

Re: prilažem belu ružu u reveru ;)

а ја мало филмске музике

Делфина
emsiemsi emsiemsi 17:00 22.11.2015

Re: prilažem belu ružu u reveru ;)

marco_de.manccini
а ја мало филмске музике

Делфина

О македонској музици немам појма --- једино ми се у ходницима сећања налази, магловито, група Цилиндер.
Без обзира на музику, ја сам био тужан када су се Македонци одцепили, не знам зашто --- нити кога имам доле, нити идем доле, тек онако.
G.Cross G.Cross 21:45 19.11.2015

Moj Bol

Mozda gresim ali mislim da se secam da sam cuo prvi put na Skopskom festivalu:

Korni Grupa: "Moj Bol"
Kompositor: LJubomir Brandjolica
Tekst: Blagoj Stefanofski
Aranzman : Kornelije Kovac





Inace radio na slici u blogu je "RR Nis" model "Savica 56", prvu svoju gitaru sa magnetima sam ukljucivao pozadi na ulaze za gramofon i svirao, kad mi je jednom drug posudio "wah wah pedalu" niko srecniji od mene kakav bolan djimi hendrix ja sam bio najbolji.
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:51 20.11.2015

Re: Moj Bol

Ево, подсетили су ме "из базе" да је наше радио било Тиволи (ваљда Искрин).

И да игла није заглављена на Стокхолму већ негде на пола између Лисабона и Стокхолма -- на Нишу!
blogovatelj blogovatelj 17:29 20.11.2015

Re: Moj Bol

Ево, подсетили су ме "из базе" да је наше радио било Тиволи (ваљда Искрин).

И да игла није заглављена на Стокхолму већ негде на пола између Лисабона и Стокхолма -- на Нишу!


Ja sam imao radio imena Simfonija.
A na kasetofonu mi je radio bio zaglavljen na radio Beogradu.
AlexDunja AlexDunja 22:07 19.11.2015

ti si

malećki dečinja:)))
mariopan mariopan 22:14 19.11.2015

Re: ti si

9 Бисера Велетанлић -- Те барам (?, ? - ? - ?)
Link

Не знам ништа о овој песми, осим да је са-вр-ше-на (зар тоа не е се?).



Viđam Biseru povremeno, baš ću da joj kažem, biće joj drago da čuje da je njena pesma sa-vr-še-na ( i ja sam sa uživanjem odslušala )
G.Cross G.Cross 22:21 19.11.2015

Re: ti si


Viđam Biseru povremeno,


Pozdravi je od G.Crossa kazi joj da je obozavam do imbecilnosti
angie01 angie01 22:29 19.11.2015

Re: ti si

mariopan mariopan 22:32 19.11.2015

Re: ti si

G.Cross

Viđam Biseru povremeno,


Pozdravi je od G.Crossa kazi joj da je obozavam do imbecilnosti


Reći ću joj...ma ne, poneću tablet u Beograd pa ću joj pokazati.
myredneckself myredneckself 22:45 19.11.2015

Re: ti si


Sećam se mojih roditelja kako su plesali ovaj tango.
(a mi, njihova dečurlija, smo se krišom kikotali, nemam pojma zašto )

marco_de.manccini marco_de.manccini 23:51 19.11.2015

Re: ti si

Да, Енџи, то је тај наступ.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:30 20.11.2015

Марцо, ти знаш да си за мене најлепши!

а сте се распилавили, него Марк... фијока, нот шур абаут дис Џеј позишон!

marco_de.manccini marco_de.manccini 14:32 20.11.2015

Re: Марцо, ти знаш да си за мене најлепши!

У праву си, оправићемо.
JJ Beba JJ Beba 14:33 20.11.2015

Re: ti si

AlexDunja
malećki dečinja:)))

eeej marco, setih se da sam se neviđeno smjala pesmi Samo se karame, samo se tepame ali u izvođenju horova. naroćito kad soprani krenu gore da cvile Samo se karame samo se tepame :)) ovako nekako

marco_de.manccini marco_de.manccini 14:54 20.11.2015

Re: ti si

Прво, да кажем, у принципу су текстови били прилично квалитетни, а неки и савршени. Е, сад, стихови се могу чути овако или онако, на пример, у оној песми постављеној горе коју пева Мијалковски стихови иду

ти моето цвеќе
не го примаш веќе

али мангупарија се смејала на њих и гуркала лактовима.

Ribozom Ribozom 18:36 20.11.2015

Re: ti si



marco_de.manccini marco_de.manccini 23:40 21.11.2015

Re: ti si

Sećam se mojih roditelja kako su plesali ovaj tango.

Red, та је од још старијих песама, негде одмах после рата, кад су се пресме „препевавале„ брзо и лако преко граница, и на крају ниси био сигуран ни одакле је оригинал.



tasadebeli tasadebeli 09:15 22.11.2015

Re: ti si

marco_de.manccini

кад су се пресме „препевавале„ брзо и лако преко граница, и на крају ниси био сигуран ни одакле је оригинал.






Држао сам у рукама један ЛП из шездесетих који је читав био састављен од џезираних шлагера, препева из тих времена.

Толико је та плоча музички утицала на моју екипу да смо свој првенац, никада реализовани албум који остаде у демо снимку, назвали по једном од хитова са те плоче: "Тко је откотрљао сир на колодвор".


А видим да нисмо били и једини такви у тој нашој Југовини. (ЛИНК)






Колико год звучао блесаво овај дикси накаламљен на кантри (са све овим клипом), мени се све то тада баш изнимно свиђало.

А треба ту узети у обзир и чињеницу да је и Стари много волео да гледа вестерн филмове.
deset_slukom deset_slukom 15:45 22.11.2015

Re: ti si

Ova Stanićeva Bernardine je teška džezijana u odnosu na verziju Peta Buna.

Nego me zainteresovao ovaj sir na kolodvoru. Mislio sam da poznajem diskografiju šezdesetih, čak i imam veći deo izdanja, pogotovo onih što asociraju na džez. Ako znaš nešto detaljnije o ploči?

Evo malo lepog svinga. Da ne bude zabune, Mira Gubik je Novosađanka:

emsiemsi emsiemsi 16:46 22.11.2015

Re: ti si

G.Cross

Viđam Biseru povremeno,


Pozdravi je od G.Crossa kazi joj da je obozavam do imbecilnosti

Опет ти !?
Враг ти не да мира.
Једва смо те, ономад, одбранили због оне кафе, а ти поновно.
myredneckself myredneckself 20:17 22.11.2015

Re: ti si

marco_de.manccini
Sećam se mojih roditelja kako su plesali ovaj tango.

Red, та је од још старијих песама, негде одмах после рата, кад су се пресме „препевавале„ брзо и лако преко граница, и на крају ниси био сигуран ни одакле је оригинал.




Hvala, marco, ni slutila nisam da je pesma grčka.
tasadebeli tasadebeli 23:53 22.11.2015

Re: ti si

deset_slukom

Ova Stanićeva Bernardine je teška džezijana u odnosu na verziju Peta Buna.



Кажем ти, диксиленд накалемљен на кантри.


Прави тајгер рег! (ЛИНК)


Ako znaš nešto detaljnije o ploči?



На жалост, не сећам се детаља са те плоче. Историјат: другар из бенда (ритам гитара) мазнуо је плочу из збирке свог ћалета и ми смо је слушали до изнемоглости два дана, а онда смо морали да је вратимо човеку јер је претио да ће ритам гитаристу да нам остави без алата док му плочу не вратимо. А то се, друже мој, све дешавало пре више од три деценије...


Evo malo lepog svinga.



Сјајна Мира! Како добро звучи читава свирка!


Mislio sam da poznajem diskografiju šezdesetih, čak i imam veći deo izdanja, pogotovo onih što asociraju na džez.



Кад већ скупљаш плоче из тог доба, а грамофони Супрафон? Они к'о коферче?






Увоз из ЧССР половином шездесетих. Прва тура, 2000 комада, планула као алва. Поуздано знам информацију, мој матори (Просвета Промузика) их увозио у Југу...

Ови нису силазили са мог Супрафона. Они су ме и навукли на џезијану.



deset_slukom deset_slukom 00:24 23.11.2015

Re: ti si

tasadebeli

Кад већ скупљаш плоче из тог доба, а грамофони Супрафон? Они к'о коферче?


Nismo imali gramofon, sa pločama sam krenuo kasnije.

Po tadašnjoj teoriji moga ćaleta, to je skupa zabava, jer osim gramofona treba kupovati i ploče. Tako je buraz već '65. dobio za rođendan magnetofon. Lampaš, mađarske proizvodnje. Izgubio je iz vida jednu sitnicu: ni trake nisu besplatne.

Kako god, zahvalan sam mu, jer su hitovi sa svetskih top lista ekspresno stizali u našu kuću, sprava se nije gasila od jutra do mraka, cela kuća je mirisala na blago istopljenu plastiku.

deset_slukom deset_slukom 22:33 19.11.2015

Duh vremena

Ovo je prava verzija, ono tvoje je neki kasniji prepev. Meni je bitna ta patina...

marco_de.manccini marco_de.manccini 22:45 19.11.2015

Re: Duh vremena

Ех, која је "права" верзија никада није јасно. Верзију коју си поставио знам, али је она снимана са Београдским џез оркестром, тако да ни она није "права", јер би права ваљда била она отпевана у Опатији. С друге стране, помало су и верзије које је певала Нина Спирова такође "праве", јер су се појавиле паралелно са Зорановим. Ја сам једноставно ишао с верзијом која ми се допада.
deset_slukom deset_slukom 23:01 19.11.2015

Re: Duh vremena

Razume se, ovo nije snimano na festivalu, nego u studiju RTB. Moja poenta je na godištu - ova verzija se tada vrtela na radiju i, naravno, više mi se dopada.

Pun naziv je "Eden baknež - 1000 pesni", barem tako piše na CD-u.
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:35 19.11.2015

Re: Duh vremena

Ма лепа је и та верзија, како није, двоумио сам се коју да ставим. Ево да додам и Нинину верзију, прелепа је такође

mirelarado mirelarado 23:48 19.11.2015

Re: Duh vremena

Ево да додам и Нинину верзију, прелепа је такође


Готово сам сигурна да су моји родитељи имали и плочу с том песмом, баш у извођењу Нине Спирове.
Ribozom Ribozom 23:00 19.11.2015

Slusajuci

...ponudjenu festivalsku muziku doziveh kao i ti dezavu, kada sam video na yt-u Ljupku Dimitrovsku. Ne znam kako ali neke njene pesme znam, cak mi i ploca izgleda poznato.

Inace je sestra 80 ih studirala u Skoplju pa nam je cela kuca vikendom sustala na neku studentsku skopsku radio stanicu.
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:46 20.11.2015

Re: Slusajuci

О, ако је реч о другој половини, онда смо заједно студирали : )
milisav68 milisav68 08:26 20.11.2015

Re: Slusajuci

Ribozom
...ponudjenu festivalsku muziku doziveh kao i ti dezavu, kada sam video na yt-u Ljupku Dimitrovsku. Ne znam kako ali neke njene pesme znam, cak mi i ploca izgleda poznato.

Da, među prvim singlicama koje sam "vrteo" je bila i Ljupka (doduše sa festivala iz Zagreba `77.)

Ljupka Dimitrovska - Ostaje nam muzika
Ribozom Ribozom 18:50 20.11.2015

Re: Slusajuci

Tako nekako 66-o, zemjodelski.

Je nisam dobar za diskusiju (jer ne volim osamdesete), ali jos nismo culi pricu o veselim osamdesetim iz Skoplja. Zapravo, malo prica dopiru do nas i sada. Ja se secam djevreka sa autobuske i nekih ogromnih kolaca, koje nikad, nigde nisam jeo vise - pitacu sestru. Evo, da preporucim jedan sjajan film

stefan.hauzer stefan.hauzer 00:48 20.11.2015

.

osim leb i sola, pre ovog bloga, znao sam samo ovu pesmu na makedonskom i tako mi je lepa:)


kolku te sakam mi se čini
da me ostaviš ke izgoram
ako me sakaš nemoj
da me ostaviš da izgoram

ajde kaži deka me misliš
ne beri gajle nema da me izgubis
marco_de.manccini marco_de.manccini 01:40 20.11.2015

Re: .

Да и тебе изненади неко с музиком. Ево ти онај Зоран поново

Љуби ме, љуби, Мирјана
stefan.hauzer stefan.hauzer 02:39 20.11.2015

Re: .

kako lepa pesma.


totalno sam zalutao u makedonsku festivalsku muziku, ali sam našao neku poznatu pesmu; prvo pusti ovo, pa onda lea martina.. ne znam zašto ti ovo pišem, ali meni je nekako fun fact :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:50 20.11.2015

Re: .

: )

ево ти и мало јужне америке
reanimator reanimator 07:12 20.11.2015

Re: .

osim leb i sola, pre ovog bloga, znao sam samo ovu pesmu na makedonskom i tako mi je lepa:)


??
marco_de.manccini marco_de.manccini 07:16 20.11.2015

Re: .

Ќе се караме, Ре!

: )
4krofnica 4krofnica 08:50 20.11.2015

*

прејако заврнуо дугме за бирање станица и нит која је повезивала дугме са иглом на скали и са подешивачем фреквенција унутар радија је била покидана


ovo je sasvim nepoznato u dečačkom svetu novijih generacija.
Vodila sam moje dečake pre neki dan na interaktivnu izložbu 'Pupin' u istorijskom muzeju. Super urađena: uključiš na fonu aplikaciju koju su napravili i dok ideš kroz izložbu neke Pupinove nacrte gledaš sa fona a on se pojavi i objašnjava ti.. elem, kad smo došli do emitovanja radio talasa, bilo je to teško objasniti nekome ko nikada nije okretao točkić za radio :) svejedno, klincima se mnogo dopalo.
ps. ja sam prvi radio imala na Grundigovom gramofonu, ali nije bio točkić nego se povlačila skala, reglerom. sad više ne radi, klinci se igraju dj-ja.


marco_de.manccini marco_de.manccini 21:08 21.11.2015

Re: *

Ух, могао бих да одем и ја да видим то, ни ја не разумем то око таласа иако сам вртео точкиће.
cassiopeia cassiopeia 10:15 20.11.2015

...

5 Славе Димитров -- Чија си? (Скопски фестивал 1971, Славе Димитров - ? - ?)


Kakva pesma! Slušam je već treći put. Kakva je to muzika bila.

Setila sam se i tatine ljubavi prema takvoj muzici, kad je krenuo na dijalizu pre mnogo godina, smorile ga priče pacijenata iz sobe i tražio je da mu nabavimo nešto da može da sluša muziku i da se isključi. I tako mu za rođendan kupimo mp4 i nasnimimo, po njegovoj želji, pesme Lole Novaković, Duška Jakšića, Džimija Stanića, Beti Đorđević...

Hvala ti, Marco, lepo mi ovo jutro!
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:36 21.11.2015

Re: ...

Мој отац ми је увек помињао Драгана Стојнића, јао, Драган ово, Драган оно, чудо да се не зовем тако.
tasadebeli tasadebeli 10:46 20.11.2015

Има времена за љубав увек

Аутор текста је познати македонски лингвиста, аутор и академик Блаже Конески.



Не знам ништа о фестивалској музици, још мање о македонској фестивалској музици, ево овде се учим.

Мислим, све су ми то некако познати неки звуци из дубине времена (са неког старог Космаја, што би ти, Марко, рекао)






међутим, тек сада видим колико немам појма о томе.


Али сам зато далеке 1989. у Охриду купио граматику и историју на македонскиот јазик Блажа Конеског.

Речник нисам нашао.

Шта је тај човек све урадио по питању језика!


Он је, бре, за македонски језик као Вук Караџић за српски!


Неко помену мајстор Леа? (Ма какав Ђејмс Браун! )


Ипак идемо на ову верзију, да не помисле ђокисти да је њихов љубимац био једини кога су иза гвоздене завесе дочекивали на црвеном тепиху.









angie01 angie01 11:13 20.11.2015

Re: nije bas u temi, al obozavam,

angie01 angie01 11:40 20.11.2015

Re:

myredneckself myredneckself 14:03 20.11.2015

Re:

Novije pitanje, Čija si?



(NG je prva počela sa Tošetom )
angie01 angie01 15:19 20.11.2015

Re:



marco_de.manccini marco_de.manccini 15:26 20.11.2015

Re: Има времена за љубав увек

Шта је тај човек све урадио по питању језика!

Да, неких људи као да има неколико, па све стигну. Ја ако успем да избацим кесу за ђубре и обложим канту новом кесом у истом дану, рачунам да сам био много продуктиван.
docsumann docsumann 18:39 22.11.2015

Re: Има времена за љубав увек


meni su iz tih 60-tih & 70-tih Indexi nenadmašni sa svojim originalnim pop (rock) prog zvukom i Pimpekovim emotivnim vokalnim izvedbama ...

JJ Beba JJ Beba 14:56 20.11.2015

skopje skopje

poznato je da sam fan garažnih horova, i gledam ih kad god mogu.
bilo je pre par godina u DOBu festiva i tamo sam slušala skopski Raspeani Skopjani i fenomenalni su
evo ovde ispred crkve gde pevaju Janis i Oh lord won't you buy me a merzedes banz :))




Распеани Скопјани - The Architect (Deus Raspeani Happy Skopje2014 cover)

Raspeani Skopjani - Dirlada


ja udarila po horovima hahhahahhaha
angie01 angie01 15:21 20.11.2015

Re: skopje skopje

srdjan.pajic srdjan.pajic 19:17 20.11.2015

Fala, Marco

Lepa muzika, vi bre, Makedonci, umete i ove parne ritmove fino da skockate. Za neparne ste kraljevi, to se zna.

Prošle godine slavili neki rodjendan, dok sam bio u Beogradu, kod mog drugara iz detinjstva, u njegovoj prigradskoj kafani (Bitolj, na Zrenjanincu, znaju za nju mnogi iz tog dela Beograda). To je mesto koje pamtim, izmedju ostalog, kao poslednju ispostavu ondašnje civilizacije, launching pad za ozbiljne lovačke ekspedicije tamo po Jabučkom ritu i Besnom foku, koje su počinjale, a često i završavale, u toj kafani bez da se iz nje uopšte izadje. Znači, u cik zore, dodju lovci, maksimalno opremljeni, za ogradu privežu svoje terijere i ritrivere, i onda zauzmu položaj na tada još otvorenoj bašti kafane Bitolj, pod nekoliko ogromnih i starih oraha, i krenu da loču. Jutro brzo predje u podne, vreme za ručak, onda još lokanja, pa počne muzika, noć već prekrila kafanu i umorne lovce u njoj. Često posle toga krene i tuča, oko toga ko je lane upucao veću prepelicu, a kome je pobegla opasnija divlja svinja. Noćna milicijska patrola dodje da interveniše, pa se i oni zapiju sa lovcima. A mi, klinci iz komšiluka, voleli smo tu da dodjemo, da gledamo lovce, i puške i kerove.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:43 20.11.2015

Re: Fala, Marco

Чини ми се има и непарних горе у примерима, "Планино моја рудино" (број 3) користи деветку, ако се ја ишта разумем.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:02 20.11.2015

Re: Fala, Marco

marco_de.manccini
Чини ми се има и непарних горе у примерима, "Планино моја рудино" (број 3) користи деветку, ако се ја ишта разумем.


Nisam sve linkove ispratio, svejedno, meni na 7/8 nogica sama krene da cupka a dlanovi da lupaju po kolenima, ono Vlatkovo: jendvatri jendvajendva jendvatri. Ima stvarno neka magija u toj neparnoj simetriji, ako smem tako da se izrazim, koja lekovito utiče na srce i dušu balkansku.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:12 20.11.2015

Re: Fala, Marco

Are you saying we like odd things?
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:20 20.11.2015

Re: Fala, Marco

marco_de.manccini
Are you saying we like odd things?


Pitaš kao da je to nešto loše.
bocvena bocvena 17:38 21.11.2015

...

ja bih ovom tekstu dala bar tri preporuke. ne zbog muzike nego zbog stila.

(biserina pesma jeste savršena!)
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:33 21.11.2015

Re: ...

ne zbog muzike

свету се не може угодити

: )
docsumann docsumann 18:26 22.11.2015

Re: ...

bocvena
ja bih ovom tekstu dala bar tri preporuke. ne zbog muzike nego zbog stila.

(biserina pesma jeste savršena!)


a ako ja s dvije preporuke podržavam ovaj tvoj predlog, da li to u konačnici daje 6 ili 5 preporuka?

hoću kasti imamo li kakvi dobru mozgalicu do tenisa ...
docsumann docsumann 18:23 22.11.2015

neko je imao prigovor na 80-te


nije baš šlagerska muzika, al' je makedonska

marco_de.manccini marco_de.manccini 23:23 22.11.2015

Re: neko je imao prigovor na 80-te

осамдесерте и седамдесете -- нису исто : )
docsumann docsumann 23:30 22.11.2015

Re: neko je imao prigovor na 80-te

осамдесерте и седамдесете -- нису исто : )


ma de isto. nego, neko je (evo sad sam provjerio, bio je to - ribozom) prokomentarisao kako ne voli 80-te, pa se ja tu kao nešto nadovezah...
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:35 22.11.2015

Re: neko je imao prigovor na 80-te

Ма де исто, то и ја кажем, седамдесетих сам игнорисао музику с радија, а осамдесетих, да се изразим благо, нисам.
49 41 49 41 00:47 23.11.2015

Makedonsko devojce

https://youtu.be/5gBsT8lN03U

Eleno kerko

https://youtu.be/5gBsT8lN03U

Vo izvedba na najgolemiteje frayer
https://youtu.be/5gBsT8lN03U

Za balkansko lepotinjo
https://youtu.be/5gBsT8lN03U

Za razbivuvanje na depresija
https://youtu.be/MXxQR9QYHZk
pape92 pape92 16:01 23.11.2015

Blagodarim...

...na blogu o muzici. Ja ću o radiju :) Radio je keva. Odnosno, sve manje, ali ne jer ga je ubio video. Ubi ga tupava uređivačka politika u kojoj se svaka radio stanica bori za za ciljnu publiku koje je procentualno najviše. Zaboravljajući da je tu stravična gužva, a da je procentualno mali ali brojčano nemali deo publike ostao zapostavljen. Ne, nemam dijagram da to i dokažem.

Prednost radija u odnosu na samostalni izbor preko ćubeta je u tome što drugi misli za tebe, i može da te iznenadi, ponudi nešto novo. Kao ti danas (novo za mene, većina priloga).

Usput prilažem video klip aparata koji mi svira u kuhinji. Zvuk je originalan i dolazi sa Radio Maribora, mada je aparat kupljen u Beogradu, krajem pedesetih.


stefan.hauzer stefan.hauzer 16:21 23.11.2015

Re: Blagodarim...

Zaboravljajući da je tu stravična gužva, a da je procentualno mali ali brojčano nemali deo publike ostao zapostavljen. Ne, nemam dijagram da to i dokažem.

Nažalost, ovo je tako tužna istina.


marco_de.manccini marco_de.manccini 16:24 23.11.2015

Re: Blagodarim...

Prednost radija u odnosu na samostalni izbor preko ćubeta je u tome što drugi misli za tebe, i može da te iznenadi, ponudi nešto novo

Може и ћубе да те изненади, ево, пробај да читаш коментаре тамо : )
docsumann docsumann 19:00 23.11.2015

Re: Blagodarim...

Prednost radija u odnosu na samostalni izbor preko ćubeta je u tome što drugi misli za tebe, i može da te iznenadi, ponudi nešto novo




efekat efektnosti

iznenađujuć

kao kotrljajuć' "Ć"


blogovatelj blogovatelj 00:13 24.11.2015

Re: Blagodarim...

a da je procentualno mali ali brojčano nemali deo publike ostao zapostavljen. Ne, nemam dijagram da to i dokažem.


Da tu ima para, neko bi već emitovao nešto van proseka. Nije bitno koliko ljudi sluša, nego koliko oni koji slušaju troše para kod onih koji se reklamiraju.
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:16 24.11.2015

Re: Blagodarim...

da, blog je to mesto koje najbolje iznenadi sa zikom koja se pušta



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana