Društvo| Kultura| Ljubav| Moj grad| Umetnost

ISIDORA SEKULIĆ, spomenik za sva vremena...

Filip Mladenović RSS / 25.11.2015. u 16:01

Antologijski govor
Antologijski govor
Topčiderski breg mudrosti
Topčiderski breg mudrosti
Angažovani i samosvesni deo naše kulturne javnosti već godinama se bori da se Isidori Sekulić (1877 - 1958), književnici i prvoj ženi akademiku, u Beogradu podigne spomenik dostojan njenog talenta, bogatog dela i civilizacijskog uticaja.

Najzad, u sredu 25. novembra 2015. godine, na obodu lepog parka - ukrasa Topčiderskog brda (ugao ulica Andre Nikolića i Petra Čajkovskog), u blizini kuće u kojoj je živela i stvarala, otkriven je spomenik posvećen Isidori Sekulić, umetnički rad vajara Zdravka Joksimovića.

U prisustvu stotinak poštovalaca i djaka OŠ "Isidora Sekulić", spomenik je otkrio akademik Ljubomir Simović, antologijskim govorom koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

"Poštovani prijatelji, bilo je nešto duboko paradoksalno u tome što mi danas, svečano u prirodnoj veličini, otkrivamo spomenik Isidori Sekulić. Paradoksalno u odnosu na ono što je ona u svojoj poslednjoj volji naložila: 'Da se moj leš zavije u čaršav iz mog domazluka, da se položi u najprostiji čamov sanduk i spusti u sirotinjsku raku, po redu na groblju. Bez ikakve aranžirane sahrane, bez govora i venaca, bez novinskih članaka. Sveštenik će me ispratiti i očitati mi prostu molitvu Gospodnju, a sem sveštenika moji najbliži prijatelji koliko mogu i htednu.' 
U svojim molitvama u Topčiderskoj crkvi ona je molila boga da bude sitna kao morski pesak i da pred njega stigne među poslednje. Da li mi danas otkrivanjem ovog spomenika izneveravamo poslednju volju Isidore Sekulić? Mi ovaj spomenik ne podižemo i ne otkrivamo zato što je potreban njoj nego zato što je potreban nama, da nas podseti na savete, upozorenja i znanja koje je ona, sledeći Dositeja i Steriju, ostavila u svojim knjigama, koje nismo dovoljno čitali.
Nije slučajno to što se u ovoj prilici prvo sećam njenih tekstova: "Mit i stvarnost", "Kulturni nacionalizam", "Irci i nacionalizam - opomena nama Srbima", "Krvavi nacionalizmi ili o Vojvodini". Da smo čitali to što je Isidora o našem odnosu prema stvarnosti, o nacionalizmu i patriotizmu pisala 1911. godine, 1912. i 1913, 1922, 1928, ne bi nam se 1991, 1993, 1997, 1998 i 1999. dogodilo to što nam se dogodilo.

Spomenik Isidori Sekulić koji danas otkrivamo vidim i razumem kao putokaz koji treba da nas uputi ka znanjima i mudrostima naslaganim među njenim knjigama. Prvo što bi odavde, danas kada se vratimo svojim kućama trebalo da uradimo, jeste da sa polica poskidamo i otvorimo njene knjige i da se udubimo u čitanje i učenje. Badava joj podižemo spomenik ako je ne budemo čitali i sledili."  

Odlomak iz intervjua sa Isidorom Sekulić (1957.):

"...Napisala sam bila drugu knjigu o Njegošu, ali sam je posle Đilasovog napada bacila u peć.
- Pogrešili ste, jer je sve efemerno, pa i Đilasova uloga.
- Da, ali sam se ja bila prepala da me ne uhapse. Ubeđena sam da je hteo da me uhapsi. To je bio direktan napad policije na mene. Bila sam pripremila sve da se obesim ako dodju da me hapse. Ja, ako imam metafizička gledišta, ne izlazim na ulicu da ih iznosim i propovedam. Do tih gledišta sam došla učeći. Pre rata sam stalno čitala dva časopisa čisto filozofska, jedan engleski, a drugi francuski. I danas čitam engleski, za francuski nemam para. Tako ja svakog meseca progutam jedan časopis čiste filozofije, sem ostalog. Ispalo je da ja ne smem imati drukčije mišljenje..."

Atačmenti



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 16:35 25.11.2015

Govor

Lepo za spomenik i prigodni govor. Bilo je krajnje vreme.

Nego, ovaj video klip na kome se ti vidis i cujes: jel' i to deo programa otkrivanja spomenika, ili si ti samo dao svoj novinarski komentar, spontano?
Filip Mladenović Filip Mladenović 16:48 25.11.2015

Re: Govor

Naravno, sve je bilo spontano. Ljubav, književni dar i mudrost čine čuda.
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:26 25.11.2015

Re: Govor

Ljubav, književni dar i mudrost čine čuda.

tebra, koliko ja tebe gotivim
amika amika 23:31 25.11.2015

Украдена биста

У Бгд, у улици Гаврила Принципа је основна школа "исидора Секулић". Испред школе је била биста која је летос - украдена. Вероватно је била бронзана...

Споменик је у природној величини, видљив са много страна, трг је "покривен" камером, требало би да је безбедан.



Черевићан Черевићан 20:23 26.11.2015

Re: Украдена биста

...Da li mi danas otkrivanjem ovog spomenika izneveravamo poslednju volju I.S.?...


izdvojish se misaonom glavom
svet zaduzish po posebnom peru
pochast Narod dodeli ti bistom
...potom te kradu,golubovi seru
amika amika 23:36 25.11.2015

Мали и велики народи

Ево шта је И. С. писала о нашем највећем проблему - односу великих народа према малом:

"Најтеже је код малог народа са оним што тај народ изгледа. У једноставном, тако да кажемо локалном животу малог народа, не може се и не вреди „изгледати“. А у свету, спољашњи изглед малог народа зависи од утиска и оцене великих народа, или једног великог народа, од туђинца дакле који су „пропутовали и проучили народ“, или који имају с њим посла и веза кроз добропознате „сфере“. При томе се добронамерно и злонамерно великог народа врло много огрешује о мали народ. Велики народи обично почињу са тражењем и мерењем традиције код малог народа, и свршују са неналажењем онога што траже. И објављују: да је то народ без традиција, дакле сасвим примитиван народ.

Не налазе традицију, јер траже налик на своју...
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:11 26.11.2015

Re: Мали и велики народи

"Bog nam je dao dobru klimu, prirodne lepote, a šta ljudima preostaje... Svi su ovo tlo mrzeli i pustošili, niko od te zemlje ne načini otadžbinu, i njivu koja se neguje nje radi..."

Hoće li Balkan jedared otvoriti svoje oči uspavane, i videti svoj ogromni ekonomski, politički i kulturni kapacitet, ako zamahne kao celina?"

Isidora Sekulić, 1940.
reanimator reanimator 08:32 26.11.2015

...

U teksas jakni na ovu hladnoću?
A posle državo plati pregled, državo plati antibiotik, plenum za 100% bolovanje...
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:53 26.11.2015

Re: ...

Kada vas greje ljubav prema delu Isidore Sekulić, kao i prema osobi koja vas snima dok govorite ispred spomenika jedne izuzetne žene, onda vam je i u jakni - pretoplo!

Ljubav je pravi, lekoviti, intelektualni balzam u ovoj i ovakvoj Srbiji!

predatortz predatortz 13:06 26.11.2015

Re: ...

Kada vas greje ljubav prema delu Isidore Sekulić, kao i prema osobi koja vas snima



Filipe, švalerčino!
Ako te nije snimala supruga, skupo će te koštati ove reči!
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:35 26.11.2015

Re: ...

"Kako da nadjem ženu svog života kada imam više života?" Žan Bodrijar (1929 - 2007)
larisa_bg larisa_bg 18:53 26.11.2015

Re: ...

Filip Mladenović
Kada vas greje ljubav prema delu Isidore Sekulić, kao i prema osobi koja vas snima dok govorite ispred spomenika jedne izuzetne žene, onda vam je i u jakni - pretoplo!

Ljubav je pravi, lekoviti, intelektualni balzam u ovoj i ovakvoj Srbiji!



Isti slučaj, '94. na Tašu, kiša pljušti, al' ljubav prema Breni bila jača.

Još iskašljavam, al vredi.

JJ Beba JJ Beba 17:22 26.11.2015

najzad

spomenik jednoj pametnoj ženi.
kaće drugoj- Kseniji Atanasijević?
predatortz predatortz 17:52 26.11.2015

Re: najzad

JJ Beba
spomenik jednoj pametnoj ženi.
kaće drugoj- Kseniji Atanasijević?


Srbija duguje spomenike mnogim pametnim i hrabrim ženama. Doduše, ni prema muškarcima nije izdašna kad je poštovanje i sećanje u pitanju. Takav smo narod.
tasadebeli tasadebeli 12:36 29.11.2015

"Lijepo li ova sablja čita,"

divno li nas danas razgovori!

Amanati, đe nauči tako?
Jesu li te u Mletke šiljali?
Kada svoje tako osijećaš,
ada što bi s tuđijem činio?




Баш ме занима, Филипе, како би Исидора била дочекана у јавности да је којим случајем своју књигу о Његошу писала у овом нашем времену.


Вероватно би сироту Исидору разноразни Николаидиси, Угричићи, Виде Огњеновићке, Филипи Давиди и остала културна тевабија називали уским, некултурним националистом која са позиција српског империјалистичког хегемонизма својата Његоша и трпа га у српску културну баштину иако се добро зна чији је Његош.

Шта ти мислиш?



Filip Mladenović Filip Mladenović 03:00 30.11.2015

Re: "Lijepo li ova sablja čita,"

Mislim da bi bilo sjajno ako biste pročitali tekstove Isidore Sekulić, koje je pesnik Ljubomir Simović naveo u svojoj besedi.
tasadebeli tasadebeli 09:47 30.11.2015

Re: "Lijepo li ova sablja čita,"

Filip Mladenović
Mislim da bi bilo sjajno ako biste pročitali tekstove Isidore Sekulić, koje je pesnik Ljubomir Simović naveo u svojoj besedi.



Прочитао.

(Филипе, у гимназији сам имао професора српског који је некако у то време магистрирао изучавајући живот и дело Исидоре Секулић, па сам, хтео то ја или не, прочитао и чуо баш подоста тога о Исидори.)


Али овде не причамо о Љубомиру Симовићу и Исидориним текстовима које је он поменуо.

Причамо о реченици коју сте од свега што је Исидора написала издвојили и прочитали пред камером испод Исидориног споменика, а затим окачили овде на пост.

Мени се некако чини да та реченица више говори о вама, Филипе, него о Исидори.

А споменик је намењен Исидори Секулић, а не вама, зар не?

Па ми малкице засметала та слика Исидоре Секулић скројена према сопственој замисли и дневнополитичкој потреби...

Или, другим речима, зашто код вас "левичара" баш све у свакој прилици мора да добије политички ангажман?


'Da se moj leš zavije u čaršav iz mog domazluka, da se položi u najprostiji čamov sanduk i spusti u sirotinjsku raku, po redu na groblju. Bez ikakve aranžirane sahrane, bez govora i venaca, bez novinskih članaka. Sveštenik će me ispratiti i očitati mi prostu molitvu Gospodnju, a sem sveštenika moji najbliži prijatelji koliko mogu i htednu.'



Spomenik Isidori Sekulić koji danas otkrivamo vidim i razumem kao putokaz koji treba da nas uputi ka znanjima i mudrostima naslaganim među njenim knjigama. Prvo što bi odavde, danas kada se vratimo svojim kućama trebalo da uradimo, jeste da sa polica poskidamo i otvorimo njene knjige i da se udubimo u čitanje i učenje. Badava joj podižemo spomenik ako je ne budemo čitali i sledili.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana