Pitali smo starije: Sta su varosarije? (deo prvi od dva)

Tibor Jóna RSS / 20.03.2008. u 23:33

 

Pre nego se upustim u dve zanimljive varosarije koje ce zbog duzine ipak biti objavljene u dva razlicita unosa – jedan veceras, a drugi po Uskrsu – a od kojih se prva direktno nastavlja na moj prethodni blog unos, moram da vam obratim paznju na pravu pravcatu muzicku poslasticu koja se ovih dana pojavila na YouTube.  

Radi se naime o snimku iznimno dobre izvedbe oratorijuma nemacko-danskog baroknog genija Dietricha Buxtehudea „Membra Jesu Nostri” koju je izvesni korisnik ovog servisa okacio i na cemu mu svaka cast.  

Poslusajte u nekom trenutku slobodnog vremena ovo remek delo barokne umetnosti koje je uticalo cak i na Johana Sebastijana.  

evo ga i prvi link a vi posle samo pratite uputstva (ima ukupno 7 delova): 

http://youtube.com/watch?v=xkylqyHdBwQ  

A sada o najavljenim varosarijama.

 

Deo prvi.

 (Secate se mozda te emisije RTV Novi Sad? Kamera ide po vojvodjanskim varosicama i snima interesantne zitelje i zensvurdihkajtove...) 

E tako u Subotici lokalni odbori DSS, NS, SRS i SPS formirali koaliciju „Srpska lista za Suboticu”. (znam, oni labilniji medju vama vec su blago orgazmirali pri samom pomenu preduzetnka!)

 U zajednickom saopstenju za javnost Vecnobudne Patriote Subotice su upozorile svoje sugradjane Srbe da ukoliko na predstojecim izborima ne glasaju bas i samo za njih, onda ustvari posredno ima da glasaju za izvesnog gospodina Petra Kuntica, na kojemu ne valja, za pocetak, to sto je Hrvat.  

Na ujedinjenje ih je, po gospodinu Gojku Radicu (SRS), „...posebno naterala Demokratska stranka...” koja, zamislite, kani glasati za narechenog Hrvata umesto za, na primer, pravovernog Radica koji je od Kuntica bolji vec samom cinjenicom da je Srbin! 

Ako vas buni ovo „posebno naterala” to gospodin Radic hoce da kaze da ih je, prvo i prvo, da se ujedinjuju naterala opachina Kunticeva kad je nesretnik pomislio da jedan usta...pardon, Hrvat moze biti gradonacelnik srbskoga grada.

Ono istina, oni bi to nekako i prezalili samo da se tu sad DS nije pojavio i iza toga paklenog plana, brankovicevski podmuklo, stao.  

U smislu, od shizmatika i papista smo se svega nagledali te nas nista vise i ne cudi, ali da nas nasi, pravoslavni, tako izdaju... E cherez toga i ta formulacija „posebno naterala”!   

A svi znamo u kakvo drustveno rasulo i posrnuce vodi koncept „Hrvata gradonacelnika”! To sledece mogu da traze i pravo glasa za zene... I onda? 

Nego, koji je, po osnivacima, cilj ove koalicije?  

Pa po Bogdanu Labanu (DSS) cilj je (ni manje, ni vise) „zastita nacionalnih i drzavnih interesa”, sto je potvrdio i Bogdanov drugar Gojko.  

Sad, to sto mi naivni mislimo da je Opstina tu da odnosi smece, izdaje uverenja o drzavljanstvu i regulise javni prevoz - to je nas problem i problem nase neobrazovanosti.  

Opstinska vlast - u Gojkovoj i Bogdanovoj patriotskoj vizuri - sluzi za odbranu nacionalnih i drzavnih interesa!  

Ako se nesto brani, onda je se brani jer je „To” nesto od neceg ugrozeno. Ako je ugrozeno, pa ko ga ugrozava? Jasno – ugrozavaju ga Kuntic i kompanija? A zasto ga ugrozavaju bas oni? Pa jer nisu Srbi (patriotskog usmerenja po modelu Kostunce dr Voje iz sela Kostunica). Da jesu ne bi bilo problema. I Ende!  

Nije ovo vise drzava svih gradjana koji u njoj zive. Ne bracika moj, Kunticu! Prosla ta naopaka vremena. Ovo ti je sada drzava prvo Srba pa tek onda i svih ostalih koji u njoj zive. Pise u ustavu.

A ti prika lepo u red, pa ako nema Srba koji hoce da budu gradonacelnici tek ondak ti. A ako se budes jogunio dobices za vrat „Srpsku listu za Suboticu” spremnu na sve - samo da ti stanu na rep. 

No... 

Tu sad ispada i da je kod nas u XXI veku nacionalni interes bas TO da nijedan koji nije rasno prikladan – kao npr Kuntic - nikad ne postane gradonacelnik.  

Ko to ne skapira - a Srbin je -  kao npr. lokalni odbor Demokratske stranke - koji, o bezobraznika li bezobraznih, imaju nameru glasati za Kuntica IAKO znaju VRLO DOBRO da mu raspored krvnih zrnaca nije po PeEsu – e pa taj radi "...za svoje licne interese i protiv interesa svih Srba u gradu..." kako se o radu i namerama Demokratske stranke izjasnio drug Tomislav Veljkovic iz lokalnog SPS-a. 

Rajko - by the way - tvrdi da ce za njih glasati i svi gradjani (ono znate vec POSTENI Hrvati, Madjari i ostali) kojima je na srcu bezbednost drzave (koja se brani tako sto se sprecava dolazak Hrvata Kuntica na mesto gradonacelnika u Subotici, narafski?!?) i nemenjanje drzavne granice (wtf!?!).  

To valjda, u prevodu, znaci onda da svi koji glasaju Kuntica glasaju, ono, za anschluss Subotice Hrvatskoj, ne daj boze Madjarskoj? Za direktan dolazak endehazije ili tako nesto. 

Mozda bi pomoglo Rajku, Bogdanu i Tomici da se u Subotici utvrdi lista etnickih zajednica ciji clanovi mogu pretendovati na mesto gradonacelnika. Bunjevci moze, Madjari moze, Hrvati nikako, Slovaci mozda....I to samo AKO , naucili smo to do sada majka mu stara, nema zainteresovanih Srba, pripadnika patriotskog korpusa poznatog i kao „Srpska lista za Suboticu”, jel.

Istina je da riba od glave smrdi, ali se nekad i po perajama moze videti o kakvoj se leshini zapravo radi... 

I posle ovakvih vesti ja nikako ne razumem Demokratsku stranku i Vrhovnog komandanta koji od DSS traze da se „konacno odredi na chijoj je strani!”

Ma keve ti, na chijoj je strani?  

Mislim, sta jos nije jasno u majchinim rechima?  



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Queeria Queeria 00:02 21.03.2008

Tehničko pitanje...

a drugi po Uskrsu


Vaš ili naš?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:41 21.03.2008

Re: Tehničko pitanje...

Queeria
a drugi po Uskrsu


Vaš ili naš?

Peđa, da su katolik pre bi ti istekao post....o))
Ovako, čekaj i suši.....o)))
ludvig ludvig 00:12 21.03.2008

pitanje

Mislim, sta jos nije jasno u majchinim rechima?

sve je jasno tibore...
Boris Drenca Boris Drenca 10:05 21.03.2008

Rukavice

I posle ovakvih vesti ja nikako ne razumem Demokratsku stranku i Vrhovnog komandanta koji od DSS traze da se „konacno odredi na chijoj je strani!”



Ako sam , recimo juče, dobro slušao vrhovnog komandanta (Bože) mislim da su stvari sasvim jasne.

- Vojislav K je zaključio da ga strašno nervira da ga zovu "Šešelj u rukavicama" pa je rešio da ih skine. Ali, avaj, shvatio je da je samo idejno isti sa "čovekom iz Haga" i da je ostao isti on , Vojislav K. Nema one elikvenicije kojoj se divi (i sve razmišlja da su rukavice ta brana) , nema "vrcavih" komentara na račun političkih protivnika. Skinuo je rukavice ali je osim zagrljaja sa VŠ ostao isti, inertan, dosadan, mračan....

- Boris Tadić je postao "Koštunica u rukavicama"...Ili kratkom pantalonama...Naime kratke pantalone su tu da sakriju da nema taj "državnički patos" i "roditeljski zabrinutost za kolevku" kao i "pastirski mir i razumevanje za mlade".
gradicevic gradicevic 10:32 21.03.2008

molba

Molim autora, da ubuduce svoje radove prestane objavljivati, na latinicnom pismu sa mayarskim akcentom, i prijedje na patriotsku čirilicu, bez mayarskog akcenta, mislim kako bih se mogao ukljuciti u raspravu.
Dolje латиница, живјела ćirilica
Alek-Niš Alek-Niš 15:32 21.03.2008

Pozdrav Tibore

Tibore,Tibore....Zaboravio si da nabaciš slike sa fašistima...i podsetiš na njihove metode...
Tibor Jóna Tibor Jóna 16:37 21.03.2008

Re: Pozdrav Tibore

Alek-Niš
Tibore,Tibore....Zaboravio si da nabaciš slike sa fašistima...i podsetiš na njihove metode...


bitno je da ste ih vi prepoznali.
Gorstak Gorstak 18:49 21.03.2008

Re: Pozdrav Tibore

Tibore,Tibore....Zaboravio si da

a jel vas ne mrzi da sebi ovo radite? mislim, nije vam dosadno? a bre covece bre, mozda ima negde nesto sto vam se dopada, ucinite sebi uslugu...

Tibore, masem
v., The Izmestena (copyright: Mungos, The Parafraziran)
Gorstak Gorstak 17:06 23.03.2008

Tibore,

srecan Uskrs.

v
Igor Mihaljevic Igor Mihaljevic 17:49 31.03.2008

U kom grmu lezzi sseva ?

"a jel vas ne mrzi da sebi ovo radite? mislim, nije vam dosadno? a bre covece bre, mozda ima negde nesto sto vam se dopada, ucinite sebi uslugu..."

Bio na oktobarskoj antifassisticckoj ssetnji Novim Sadom jedan simpaticcan ccova. Gleda one dijabol(ik)e na Domu vojske i gotovo sazzaljivo im recce, onako za sebe:

"Dajte, deco, idite si nadjite nessto za posseviti...."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana