Reč i slika| Sport| Zdravlje| Život| Životni stil

ZAŠTO VEŽBAMO

jedi-knight RSS / 06.12.2015. u 23:37

 

Crossfit-Merced-0940.jpg

Moj posao je da posmatram ljude kako se kreću.

U Valensiji sam se čudio hiljadama džogera kako u znoju lica svoga i prvoklasnoj opremi, svakodnevno trči isušenim koritom reke Turije. Većina njih imala je ozbiljno lošu tehniku trčanja, što u prevodu znači ozbiljno sudaranje nekih zglobnih struktura koje priroda nije predvidela da se sudaraju. To sudaranje vremenom izaziva ozbiljne povrede koje često ni ne mogu da se povežu sa trčanjem; često se čuje: “Imam diskus herniju, a vežbam svaki dan.” Pa imaš diskus herniju upravo zato što vežbaš svaki dan. Vežbaš pogrešno.

 

U Port Elizabetu sam se još više čudio prepunim teretanama od ranih jutarnjih sati. Kada kažem ranih jutarnjih sati, mislim na 4 a.m. Nauka se veoma ozbiljno bavi cirkadičnim ritmovima i poznato je kako telo reaguje na različite aktivnosti u različita doba dana, ali sama potreba da se vežba i dnevne obaveze dovode do toga da se vežba po svaku cenu, makar i onda kada je telu potreban mir i odmor.

U Hobokenu, u Nju Džersiju, posmatrao sam bodi bildere kako podižu neverovatno velike težine na obali reke. Sve su to posmatrali šetači, jer teretana je bila na otvorenom, na šetalištu. Marketinški trik; lepa, mišićava tela izazivaju zavist i želju da imamo slična, a kako ćemo nego da radimo ono što ti macani i macanke rade. Tako čelik, na sporedni ulaz, ulazi u živote ljudi. 

U Beogradu nema puno džogera po ulicama, niti velikih teretana, ali priča se o vežbanju. Često srećem klince koji se besomučno pumpaju ne bi li izgledali opasnije. Ovde estetika nije okidač, već borba za opstanak na ulici. Sa druge strane srećem i one koji zadaju sebi nemoguće zadatke, na primer da u pedesetoj istrče maraton, iako nisu potrčali od srednje skole i testa na 30 metara “leteći”. Sretao sam vršnjake za koje pouzdano znam da im je glavni sport bio doktorirati pre tridesete, a koji mi se hvale da se spremaju za ajronmen triatlon. 

Šta nas to tera na takve poduhvate, jer za svaku aktivnost mora da postoji neki motiv, pa i za vežbanjem. Onaj najvažniji je prirodna potreba za kretanjem; biološki smo dizajnirani da se puno krećemo, od rođenja. Ako posmatramo bebe, vidimo svakodnevnu borbu da se uspostavi kretanje, da se telo pripremi da bezbedno i bezbolno kretanje. Dete prvo podiže glavicu, zatim ramena, hoda četvoronoške  - jača mišiće stabilizatore karlice, uslov da bi uopšte stali na noge. Tek kada to urade, počinju da se podižu i da jačaju mišiće nogu. Oni izvode kretanje, ali tek ako je telo stabilno. Kod dece je to savršeno prirodno i savršeno precizno, bez pomoći trenera ili terapeuta. Tokom života, učimo se pogrešnim obrascima kretanja zbog loših navika kretanja i zbog nekretanja, svejedno. 

I onda, iz dosade, pomodarstva, krize srednjih godina, dobre reklame, preporuke prijatelja ili uputstva lekara, počnemo da se bavimo nečim što se zove organizovano fizičko vežbanje. Postoji zaista desetine i desetine programa, od bodibildinga, krosfita, taeboa, zumbe, aerobika i čega sve ne. Svaki ima za cilj da vam stavi na sto nekakav program vežbanja bez obzira kakve su vaše potrebe. Bolje rečeno, kakve su potrebe vašeg tela. 

Pre priče o potrebama, valja krenuti od ograničenja. Koliko onih što, manje ili više, redovno vežba, zna nešto o svojim ograničenjima? 

Verovatno svako misli da dok može da napravi određen pokret ili da izvede neku vežbu, nema razloga za brigu. A naše telo je dizajnirano da  se adaptira na svaki uticaj spolja, od promene temperaure vazduha, do kotrljanja traktorskih guma od 300kg. Pitanje je samo, što bi mašinci rekli, otpornosti materijala; koliko telo može da podnese. Materijal koji opterećujemo promenama pritiska, temperature, sabijanjima, istezanjima itd je mišićno, koštano i zglobno tkivo. Ukoliko je stres preveliki, materijal puca. Beba to zna, zato se ni ne podiže na noge dok ne stabilizuje telo. Odrastao čovek to ne zna kada u četrdeset i nekoj počinje da uči nabačaj na krosfitu, ili kreće da se sprema za maraton. Svaku vežbu koju zadamo našem telu, mozak razume i prihvata kao borbu za opstanak i trudi se da je izvede kako zna i ume. Ako je potrebno podići teg od 20kg jednom rukom sa poda do iznad glave, mozak je uveren da je to apsolutno neophodno i čini sve da to i izvede. Ukoliko je potrebno skinuti džak cementa sa kamiona i preneti do mešalice, telo će to i uraditi. Ukoliko su mišići nedovoljno jaki, kompenzovaćemo tu slabost korigovanjem statike tela, posture, u smislu pravljenja ravnoteže na suprotnoj strani od tega ( džaka ) izbacivanjem kuka recimo. Isto se dešava i kada radite bilo koju vežbu u teretani za koju vaše telo nije spremno. Kompenzujemo, a ne jačamo mišiće. Upravljamo tegom, a ne kretanjem. Umesto mišića, vežbamo mehanizam povrede.

Dešava se da se borimo sa opterećenjima koja nam je zadao tamo neki trener umesto da poboljšavamo funkcije našeg tela, a kretanje je možda njegova najvažnija funkcija. 

 

Nastaviće se…



Komentari (156)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:42 06.12.2015

Узбудљиво...

Имаш ли неки пример за трачање, како оптимизовати властите покрете? Гледао сам неку анализу Болтових недавних победа, где показују како није био у пуној форми -- расклаћен је побеђивао. На силу и ауторитет, а са мање техничке исправности у трчању.
jedi-knight jedi-knight 23:53 06.12.2015

Re: Узбудљиво...

Kada kažem loša tehnika trčanja, pre svega mislim na loš raspored opterećanja po zglobovima.
Prvo, stopalo mora da se "ojača", ili bolje rečeno "aktivira". Stopalo u obući, naučno dokazano, vremenom gubi svoju funkciju, a stopalo je jedini deo tela koji ima kontakt sa podlogom; prvo je na udaru.
Ukoliko je slabo ili neaktivno, sile se prenose na susedni zglob, a to je koleno, a koleno mora da bude stabilno. Ukoliko nije, dolazi do kompenzacije, najčešće postavljanjem kolena u tzv "valgus" položaj ( kao kod iks nogu ). Posledica toga je trošenje kostiju zgloba kolena, a često strada i meniskus...Postoji i problem sa karlicom ali sve su to posebne teme.
Potrebno je naučiti da trčiš pravilno ukoliko želiš da se baviš trčanjem. Nije problem povremeno potrčati, već trčati dva-tri puta nedeljno.
Bolt sve savršeno dobro radi do kukova. Gore ima dosta lateralnih pomeranja, malo se čak i gega i ako bi to popravio, možda bi trčao brže za 1-2 stotinke
Out of Beirut Out of Beirut 09:25 07.12.2015

Re: Узбудљиво...

И сад, шта радити да стопало буде довољно активирано? Претпостављам,

- патике, с флексибилнијим ђоном ...
- ходати, или трчати, босоног, кад је могуће, што чешће
- радити вежбе са стопалима ; и при трчању, и ходању, обратити пажњу да су активна.

... ваљда.

“Imam diskus herniju, a vežbam svaki dan.” Pa imaš diskus herniju upravo zato što vežbaš svaki dan. Vežbaš pogrešno.

Питам се колико редовно трчање Х месеци / Y година без повреде индикује да је техника углавном океј.
И, у коликој мери је погрешно вежбање сваки дан? Имам познаницу која иде на посао бициклом, што му дође отприлике 40 км дневно, пет дана у недељи, скоро увек када је време без кише или снега. (... да, фантастично)

Овај блог му дође као одшкринута капија која по први пут уноси светло у подземље.
jedi-knight jedi-knight 09:54 07.12.2015

Re: Узбудљиво...

И сад, шта радити да стопало буде довољно активирано? Претпостављам,

- патике, с флексибилнијим ђоном ...
- ходати, или трчати, босоног, кад је могуће, што чешће
- радити вежбе са стопалима ; и при трчању, и ходању, обратити пажњу да су активна.


Pre svega što više hodati bos. Naše telo je čudesno, opisaću vam to kroz jedan jednostavan mehanizam vezan za aktivaciju stopala.
Aktivacija jednog mišića stopala koji se zove abductor hallucis izaziva refleksnu koaktivaciju dubokih mišića koji okružuju karlicu ( pelvic floor muscles if you don't mind my french ). U daljem lancu, brže se aktiviraju i ostali stabilizatori karlice koja je u stvari osovina, oslonac oko koga se sva kretanja dešavaju. Čvrsta karlica obezbeđuje kretanje bez rizika; nestabilna vodi u povredu.
Postoje jednostavne vežbe za aktivaciju stopala, ali mogu se izvesti jedino ako si bos ( koga zanima neka izgugla short foot exercises ).

Питам се колико редовно трчање Х месеци / Y година без повреде индикује да је техника углавном океј.


Potrebno je da se vidi obrazac kretanja. To što se nije desila povreda, ne znači nužno da pravilno trčiš. već da si napravljen od kvalitetnijeg materijala.

И, у коликој мери је погрешно вежбање сваки дан?


Ko kaže da je pogrešno? Pogrešno je vežbati pogrešno, a vežbati ispravno svaki dan je preporučljivo.
emsiemsi emsiemsi 20:16 08.12.2015

Re: Узбудљиво...

jedi-knight

...

И, у коликој мери је погрешно вежбање сваки дан?


Ko kaže da je pogrešno? Pogrešno je vežbati pogrešno, a vežbati ispravno svaki dan je preporučljivo.

Једино што радим сваки дан је шетање цца 5,5 км, а суботом од 15 до 20 км. Много боље се осећам од када сам почео да ово практикујем. Ових 5,5 км гледам да препешачим за мање од сат времена и то је једини захтев (не нужно) који себи постављам. Да ли је ово довољно ?! Знам, знам -- све је то индивидуално.
Не могу да трчим због проблема са левим коленом.
Успут --- никада нисам носио патике са дебелим ђоном, него, насупрот - танке ђонове.
little_radojica little_radojica 01:05 07.12.2015

Сјајно

Јао хвала ти Џедаје, много волим да те читам, само да знаш. Резонујеш ствари од почетних принципа и јако си концизан.

Сетио сам те се јуче кад сам ишао на кошарку. Нисам могао да одбијем, наводно фалио им је пети чоек (лагали су), а како ја да будем тај који треба да изда тим! А ја баш покушам оно што си ти рекао, да завршим докторат, па сам се скроз запустио. Имам 106 кила на 187 висине што ме међу пријатељима Кинезима чини тешким центром. Више тешким него центром А они идијоти кад играју играју по цео дан, тако да сам после годину дана неактивности одиграо две пуне утакмице скоро без права замене. И мислим се, Џедај да ме види пребио би ме као мачку. Елем, победисмо обе, а и било је лепо дружење. То је мене јуче конкретно покренуло да се покренем па сам још и притис'о у задњој четвртини те трчао као на почетку. Срећом, ништа нисам повредио.
jedi-knight jedi-knight 01:23 07.12.2015

Re: Сјајно

Срећом, ништа нисам повредио.


Otporni smo, jebiga. Imamo mnogo zaštitnih mehanizama kao što je bol na primer, ali ima ih i na nesvesnom nivou. Nevolja je kada se loš obrazac kretanja ponavlja duže vreme, onda neminovno dođe do problema.
Inače, ovom problematikom nauka nije počela da se bavi sporta radi. Prva laboratorija koja se bavila tematikom kretanja i zamora osnovana je na Harvardu 1927. ( Harvard fatigue laboratory ) i istraživala je uzroke zamora i bolesti izazvanih zamorom pri radu u fabrikama. Produktivnost tj profit je bio osnovni motiv da počne sa istraživanjima zakonitosti kretanja čoveka sa i bez opterećenja. Istraživanja u sportu su došla mnogo kasnije, kao i pokret masovnog vežbanja...Na žalost, najveći broj operativnih trenera pojma nema da se u stvari bavi izuzetno složenim biosistemom koji svaka vežba izvodi iz konforne zone i ukoliko ne prati anatomske, fiziološke, biomehaničke ili jednom rečju funkcionalne principe, vežba postaje rizik po zdravlje.
zemljanin zemljanin 02:07 07.12.2015

Re: Сјајно

Sjajan blog, kao i obično ... puno novih stvari za naučiti

elem, ne znam da li je to u tvojoj oblasti ali me zanima u kojoj meri plivanje može da zameni šetanje? ... nikada nisam bio ljubitelj pešačenja a sad mi nešto savetuju šetnju ... jel, sav sam se polomio pre par godina i voda mi je ok, isplivam svaki dan po par km ali šetnja me muči, kukovi me zamaraju ... pa ako znaš/savet i tako to, informativno
princi princi 07:11 07.12.2015

Re: Сјајно

Имам 106 кила на 187 висине што ме међу пријатељима Кинезима чини тешким центром.

Burazeru, ne zavaravaj se, ne samo među Žunjama. 106kg na 187cm je baš, ono, razbijanje. Moraš skinuti bar 20kg. Bar si 30kg teži od mene, na istu visinu, a ja uopšte nisam mršav.
milisav68 milisav68 07:50 07.12.2015

Re: Сјајно

princi
Имам 106 кила на 187 висине што ме међу пријатељима Кинезима чини тешким центром.

Burazeru, ne zavaravaj se, ne samo među Žunjama. 106kg na 187cm je baš, ono, razbijanje. Moraš skinuti bar 20kg. Bar si 30kg teži od mene, na istu visinu, a ja uopšte nisam mršav.

Lepo si mu rekao.

"Sportska idealna težina" se izračunava tako što se od visine oduzme 110 (za žene 120), što znači da bi na tu visinu trebao da ima plafon 87kg "rekreativne težine".
jedi-knight jedi-knight 08:08 07.12.2015

Re: Сјајно

elem, ne znam da li je to u tvojoj oblasti ali me zanima u kojoj meri plivanje može da zameni šetanje?


U svakom kretanju, ili svakoj vežbi, imamo motoričku komponentu - komponentu kretanja i funkcionalnu - energetsku komponentu. Prva se odnosi na kinematiku kretanja, na mehaničke karakteristike: koje sile, unutrašnje i spoljašnje deluju u i na telo i daje nam informaciju u kakvom je stanju naš lokomotorni sistem, sistem za kretanje. Druga se odnosi na to koliko nam je energije potrebno da nešto uradimo; nije isto čučnuti jednom ili sto puta. Energetska komponenta nam govori o stanju našeg respiratornog i kardiovaskularnog sistema.
Tokom kretanja po zemlji, kinematika je potpuno drugačija nego kod plivanja. Krećemo se zahvaljujući sili reakcije podloge, koja se preko stopala prenosi na ostale delove tela i izaziva kretanje. Najopterećeniji su zglobovi donjih ekstremiteta i ukoliko je stabilnost bilo kog zgloba narušena, kretanje koje je u stvari prirodno, postaje mučenje. Sila zemljine teže kod mnogih je nepremostiva prepreka da bi uživali u trčanju ili hodanju.
Tokom plivanja nemamo silu reakcije podloge; krećemo se zahvaljujući otporu sredine, a mišići koji učestvuju u kretanju su manje više pravilno raspoređeni i na gornje i donje ekstremitete. Telo se nalazi u horizontalnom položaju gde je kardiovaskularni sistem rasterećeniji, a imamo i hidrostatički pritisak koji pozitivno deluje na nervni sistem ( ne odnosi se samo na psihičko stanje već na nervni sistem u celini ). Ovde je dejstvo sile teže zanemarljivo ( osim ukoliko niste neplivač ). Plivanje je udobnije od hodanja ( ovo zvuči kao citat iz Alan Forda hahah ).

E sad savet. Ukoliko iz bilo kojih razloga ne možeš da se krećeš po suvom, kreći se kroz vodu, jer nam je kretanje neophodno za zdrav život. Telo mora da se kreće da bi opstalo, to je informacija koju mozak šalje svakog trenutka našim mišićima. Pogledajte decu. Ono što je za odrasle socijalno neprihvatljivo, za decu je prirodno i neophodno, zato trče oko vas dok čekate red u banci, u čekaonici kod zubara, u restoranu... Krećite se !
tess tess 08:53 07.12.2015

Re: Сјајно

tako što se od visine oduzme 110 (za žene 120)

Hm, ovo prvi put čujem (120).
Znači da je mojih 57kg na 169cm ok, a ja mislim da mi fale 2-3kg.
I,
jedi-knight, blogovi ti baš imaju nekog smisla.
Neobično mi vidjeti.
Hej, smisao nečemu.
Zamisli.

tess tess 08:54 07.12.2015

Re: Сјајно

међу пријатељима Кинезима

jedi-knight jedi-knight 09:04 07.12.2015

Re: Сјајно

Hm, ovo prvi put čujem.


Ja ne čujem prvi put, ali se svaki put nasmejem, jer te formule su veoma neprecizne. Komplikovano bi bilo ići u detalje, ali ne treba se opterećivati brojkama, važno je kako se osećamo, a na prvi pogled se vidi da li neko ima viška ili manjka.
milisav68 milisav68 09:42 07.12.2015

Re: Сјајно

tess
Znači da je mojih 57kg na 169cm ok, a ja mislim da mi fale 2-3kg.

Ne znači, zato što nisi profesionalni sportista (do sad se nisi tako izjasnila).

Znači, "skidaš" još 10 na rekreativnu i dobijaš tih 59kg +/- par kila.

@jedaj
Ja ne čujem prvi put, ali se svaki put nasmejem, jer te formule su veoma neprecizne. Komplikovano bi bilo ići u detalje, ali ne treba se opterećivati brojkama, važno je kako se osećamo, a na prvi pogled se vidi da li neko ima viška ili manjka.

Nisam rekao da je to sveto pismo, već okvir za "prosečne" ljude i sportiste,

Izuzeci uvek postoje, a ja ovo nisam pročitao/čuo u nekoj trač novini/emisiji, već od velikog sportiste i rekordera (bivše nam zemlje) na 100 i 110 sa preponama - Lazara Staničića.
jedi-knight jedi-knight 09:59 07.12.2015

Re: Сјајно

Izuzeci uvek postoje, a ja ovo nisam pročitao/čuo u nekoj trač novini/emisiji, već od velikog sportiste i rekordera (bivše nam zemlje) na 100 i 110 sa preponama - Lazara Staničića.


Bez ljutnje, osim što je rekorder, kakve su mu druge reference?
To što je neko dobro trčao preko prepona ne znači da se razume u morfološke karakteristike tela. Čak se ni u metodiku treninga ne razume ukoliko se nije bavio time. To što se redovno i često vozim avionom, ne znači da znam da upravljam njime.
tess tess 10:21 07.12.2015

Re: Сјајно

(do sad se nisi tako izjasnila).

Čudno, zar ne.
:)
Jukie Jukie 11:26 07.12.2015

Re: Сјајно

milisav68

"Sportska idealna težina" se izračunava tako što se od visine oduzme 110 (za žene 120), što znači da bi na tu visinu trebao da ima plafon 87kg "rekreativne težine".

Možda ako me mumificiraju budem imao 68 kila.

Ja uvek koristim onu analogiju Dela i Rodnija. Koliko god da izgladnjuješ Dela nikad neće imati BMI kao Rodni jer ima kukove i ramena
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:22 07.12.2015

Re: Сјајно

Ja ne čujem prvi put, ali se svaki put nasmejem, jer te formule su veoma neprecizne. Komplikovano bi bilo ići u detalje, ali ne treba se opterećivati brojkama, važno je kako se osećamo, a na prvi pogled se vidi da li neko ima viška ili manjka.

htedoh reći. neko ima krupnije kosti, neko ima više mišića a manje sala. dve ribe iste visine sa 60kg mogu da izgledaju sasvim drugačije, jer ona koja ima "60 kila mišića" izgleda mnogo mršavije od one koja ima "60 kila sala", ali i deblja od one koja ima "60 kila kostiju". ta koja je koščata, sa tih 60 kila će izgledati kao aušvic, jer je neprirodno da ima tako malu masu (čega god) na tako velike kosti. sve je individualno, a industrija nas gura u mere, jer je industrija. :) a da se ne upuštam u različite građe tela, tek tu industrija gubi bitku (ne gubi je, nažalost, ali bi trebala).
cassiopeia cassiopeia 12:30 07.12.2015

Re: Сјајно

BebaOdLonchara

htedoh reći. neko ima krupnije kosti, neko ima više mišića a manje sala. dve ribe iste visine sa 60kg mogu da izgledaju sasvim drugačije, jer ona koja ima "60 kila mišića" izgleda mnogo mršavije od one koja ima "60 kila sala", ali i deblja od one koja ima "60 kila kostiju". ta koja je koščata, sa tih 60 kila će izgledati kao aušvic, jer je neprirodno da ima tako malu masu (čega god) na tako velike kosti. sve je individualno, a industrija nas gura u mere, jer je industrija. :) a da se ne upuštam u različite građe tela, tek tu industrija gubi bitku (ne gubi je, nažalost, ali bi trebala).


Jeste, znam ženu koja na moju visinu ima isto kila, a izgleda zategnuto i mišićavo, a ja imam viška i slabo izražene mišiće. Zato kad čujem pitanje a koliko kila treba da imam na moju visinu
docsumann docsumann 12:46 07.12.2015

Re: Сјајно

princi
Имам 106 кила на 187 висине што ме међу пријатељима Кинезима чини тешким центром.

Burazeru, ne zavaravaj se, ne samo među Žunjama. 106kg na 187cm je baš, ono, razbijanje. Moraš skinuti bar 20kg. Bar si 30kg teži od mene, na istu visinu, a ja uopšte nisam mršav.


jbg, ja sam od radojice teži +20kg, na istu visinu, a uopšte nisam deb'o
anja99 anja99 15:40 07.12.2015

Re: Сјајно

. Pogledajte decu. Ono što je za odrasle socijalno neprihvatljivo, za decu je prirodno i neophodno, zato trče oko vas dok čekate red u banci, u čekaonici kod zubara, u restoranu... Krećite se !


emsiemsi emsiemsi 21:41 07.12.2015

Re: Сјајно

tess
tako što se od visine oduzme 110 (za žene 120)

Hm, ovo prvi put čujem (120).
Znači da je mojih 57kg na 169cm ok, a ja mislim da mi fale 2-3kg.
I,
jedi-knight, blogovi ti baš imaju nekog smisla.
Neobično mi vidjeti.
Hej, smisao nečemu.
Zamisli.


Имаш праве мере !
Сада фали још само она информација 90 - xx - (x)xx да добијемо потпуну слику.

tess tess 21:56 07.12.2015

Re: Сјајно

zemljanin zemljanin 23:37 07.12.2015

Re: Сјајно

Pogledajte decu. Ono što je za odrasle socijalno neprihvatljivo, za decu je prirodno i neophodno, zato trče oko vas dok čekate red u banci, u čekaonici kod zubara, u restoranu... Krećite se !

Znači nazad u pelene, pa puzanje, zubići pa tek onda šetnja ... šta je tu je

šalim se, hvala na informacijama
little_radojica little_radojica 02:15 08.12.2015

Re: Сјајно

docsumann
princi
Имам 106 кила на 187 висине што ме међу пријатељима Кинезима чини тешким центром.

Burazeru, ne zavaravaj se, ne samo među Žunjama. 106kg na 187cm je baš, ono, razbijanje. Moraš skinuti bar 20kg. Bar si 30kg teži od mene, na istu visinu, a ja uopšte nisam mršav.


jbg, ja sam od radojice teži +20kg, na istu visinu, a uopšte nisam deb'o


Хеј бре, нисам ни ја деб'о, то је само крзно
Ај на баскет ако смеш па да видимо ко је дебео

Шалим се, стварно морам да се доведем у ред. Имао сам 85кг 2008, а до прошле године сам још могао да закуцавам са 92. Проћи ће и овај период.
kalaf kalaf 05:01 08.12.2015

Re: Сјајно

princi
Имам 106 кила на 187 висине што ме међу пријатељима Кинезима чини тешким центром.

Burazeru, ne zavaravaj se, ne samo među Žunjama. 106kg na 187cm je baš, ono, razbijanje. Moraš skinuti bar 20kg. Bar si 30kg teži od mene, na istu visinu, a ja uopšte nisam mršav.

Dakle imas 76kg na 187cm iliti BMI od 21. Za muskarca bas malo. Sto se zdravlja tice podlozan si rizicima upravo kao i oni sa BMI od 30, tj. ko mali radojica.
kalaf kalaf 05:05 08.12.2015

Re: Сјајно

jedi-knight
Hm, ovo prvi put čujem.


Ja ne čujem prvi put, ali se svaki put nasmejem, jer te formule su veoma neprecizne. Komplikovano bi bilo ići u detalje, ali ne treba se opterećivati brojkama, važno je kako se osećamo, a na prvi pogled se vidi da li neko ima viška ili manjka.

Komplikovano je ici u detalje zbog Obesity paradox-a. U prevodu, mi pojma nemamo koja je najbolja telesna masa za dugovecan zivot ("zdrava tezina" ).
krkar krkar 04:01 07.12.2015

Odličan blog


Više sam suštine naučio iz ovih nekoliko redova nego od skoro svih sportskih lekara u životu.

Nikad nisam umeo da trčim, što mi je oduvek bilo jasno, ali mi nikad niko nije objasnio ni šta radim loše ni kako treba. Time se profesori fizičkog nisu bavili. Celog života sam se zezao da brže plivam nego trčim.

I onda sam sa nekih 14-15 godina došao u situaciju da sam morao i da trčim. Imao sam dobrog profana koji me testirao na srednjim i dugim prugama, zaključio da nemam tehniku disanja, pomogao mi, koristeći analogije sa tehnikom disanja u plivanju, i doveo me do toga da mogu da trčim 1500 i da znam da neću biti poslednji. Ali nije ništa znao o samoj tehnici trčanja a ja sam osećao da je sve to mučenje.

Ove stvari treba predavati difovcima, ali ne samo predavati nego im kao mantru ponavljati od prvog do poslednjeg semestra.
jedi-knight jedi-knight 09:27 07.12.2015

Re: Odličan blog

ali mi nikad niko nije objasnio ni šta radim loše ni kako treba. Time se profesori fizičkog nisu bavili.


Zato što ne znaju, a i teško je baviti se detaljima u radu sa grupom. Meni bi bilo potrebno dve tri nedelje da te naučim da trčiš ukoliko radimo jedan na jedan, a to radim ceo život. Uopšte nije jednostavno, pogotovo ako neko ima ozbiljno narušenu motoriku što je često kod plivača.

zaključio da nemam tehniku disanja


Ovo mi je vrlo interesantno, jer je disanje zapravo veoma važno. Poslednjih 5-6 godina se bavim upravo time, ali sa vrhunskim sportistima. Naime, posebnim aparatom merim zapreminu svakog izdaha u odnosu na različite brzine trčanja, zatim frekvenciju disanja itd. Interesantno je da čak i vrhunski sportisti sa povećanjem intenzitet kretanja, dišu neravnomernije i pliće. Učenjem disanja na ovo je moguće uticati, a to je tvoj profan intuitivno znao i pomogao ti.


Ove stvari treba predavati difovcima, ali ne samo predavati nego im kao mantru ponavljati od prvog do poslednjeg semestra.


U USA postoje programi na fakultetima gde se školuju sportski treneri. Našim difovcima predstavlja šok da njihove kolege u USA za četiri godine studiranja nemaju ni jedan jedini čas u sali. Imaju po dva kursa iz matematike, fizike, molekularne biologije, biomehanike, uče anatomiju na leševima itd. Tek nakon završetka fakulteta idu na posebne kurseve gde se uče metodici. Kod nas se odmah bave metodikom sa vrlo malo znanja iz fundamentalnih nauka.
Ako mogu da do kraja budem kritičan prema kolegama, kod nas je veoma česta pojava da DIF upisuju oni koji ne znaju šta će sa sobom ( skraćenica DIF zapravo znači: Da Imam Fakultet, u šali naravno, ali i u realnosti nije daleko od istine ). U moje vreme, služio je i za oslobađanje od vojske.
Suština je da nije nimalo naivno baviti se čovekom iz bilo kog aspekta, pa i aspekta kretanja. Jedno mišićno vlakno, po svojoj strukturi i funkciji složenije je od najsloženijeg robota ikad napravljenog. Samo jedno mišićno vlakno !


inco inco 14:04 07.12.2015

Re: Odličan blog

krkar
... zaključio da nemam tehniku disanja, pomogao mi, koristeći analogije sa tehnikom disanja u plivanju, i doveo me do toga da mogu da trčim 1500 i da znam da neću biti poslednji.


Ah, tehnika disanja, moja rak rana... Ja to neću savladati, kanda, za svoga života. Jedina razlika je što meni to više smeta u vodi nego na kopnu. Na kopnu barem možeš da sihronizuješ disanje kad god počne da odudara od optimalnog ali kod plivanja, pogotovo kod kraula gde postoje manje-više precizni zahtevi za disanje i u pogledu volumena i u pogledu frekventnosti, takav luksuz ne postoji.

Leđno mogu da isplivam kilometre, isto važi i za trčanje, al' zato posle jedno 100m kraula 'oću da 'mrem

P.S. Što se teksta tiče, pošto živim tik pored ogromnog parka svaki dan viđam požrtvovane rekreativce koji u znoju lica svog pretrčavaju kilometre - i svaki put se naježim kad vidim njihovu 'tehniku'. Daleko sam od ičega blizu profi atlete al' čak i ja znam da ne treba trčati k'o patka na spidu. Žali bože njihovih zglobova, ak' tako nastave cenim za koju godinu ni čučanj neće moći da urade...
kalaf kalaf 05:13 08.12.2015

Re: Odličan blog

jedi-knight
Jedno mišićno vlakno, po svojoj strukturi i funkciji složenije je od najsloženijeg robota ikad napravljenog. Samo jedno mišićno vlakno !

Ovo je notorna glupost koju si izvalio samo tako, verovatno ne zato sto ne poznajes misicno vlakno vec zato sto ne poznajes robote. Al dobro...
jedi-knight jedi-knight 07:47 08.12.2015

Re: Odličan blog

Re: Odličan blog
jedi-knight
Jedno mišićno vlakno, po svojoj strukturi i funkciji složenije je od najsloženijeg robota ikad napravljenog. Samo jedno mišićno vlakno !

Ovo je notorna glupost koju si izvalio samo tako, verovatno ne zato sto ne poznajes misicno vlakno vec zato sto ne poznajes robote. Al dobro...


Notorna glupost? Izvoli prosvetli me ...
Inace, bas u toj recenici sam ispao malo sanovabich, jer sam citirao jednog profesora biomehanike i motorne kontrole, a nisam naveo. Dakle
"Samo jedno mišićno vlakno je po strukturi i funkciji daleko složenije od najsloženijeg robota."
prof Slobodan Jarić
EDIT: Da dodam i ja nesto. Misicno vlakno za razliku od vilo kog vestackog materijala ima svojstvo da menja svoju strukturu, pa cak i funkciju ( delimicno ) u smislu promene svojstava. Moze da hipertrofira, atrofira, da se skrati, izduzi, da generise silu...moze da ima strukturu brzog vlakna a da funkcionise kao sporo, pod uticajem losih trenera, naravno. Moze da ucestvuje u neverovatno preciznim i veoma grupbim pokretima. Istim misicima se trudis da udenes konac u iglu i lomis orahe, istim misicima sviras violinu i cupas travu, istim misicima bacas i pikado i koplje. I to misic "prepoznaje" kako na svesnom, tako na refleksnom, podsvesnom nivou ( ovo refleksnom ne treba uzeti strogo, ali to je druga tema ). Na funkcionisanje misica deluju spoljni faktori kao sto je pritisak, temperatura, nadmorska visina, emocije, stres, povecani ili smanjeni nivo paznje...Jedno misicno vlakno je kosmos za sebe i cudesno je sta je sve u stanju da napravi. Robot je obicna masina, kanta, ljudska tvorevina...



nikvet pn nikvet pn 10:25 08.12.2015

Re: Odličan blog

jedi-knight
Jedno mišićno vlakno, po svojoj strukturi i funkciji složenije je od najsloženijeg robota ikad napravljenog. Samo jedno mišićno vlakno !


Џедај је у праву, мишићно влакно је микрокосмос већ само по себи, то је чудо природе.

Разгледам их на дневној бази - трихиноскопија.

Искусан прегледач на основу тога може оквирно да одреди расу (пјетрен, јоркшир, дивља, мангулица ...), затим оквирну старост и килажу (прасе, назиме, јусовац, пастрма ... ) као и приближну количину масти од дате јединке. Могу се такође видети и назнаке у смеру начина исхране и држања. Мало ли је ?
alselone alselone 10:29 08.12.2015

Re: Odličan blog

Разгледам их на дневној бази - трихиноскопија.


I ja obožavam da ih razgledam - šnicloskopija. Čudo prirode!
kalaf kalaf 11:03 08.12.2015

Re: Odličan blog

jedi-knight
Notorna glupost? Izvoli prosvetli me ...
Inace, bas u toj recenici sam ispao malo sanofabich, jer sam citirao jednog profesora biomehanike i motorne kontrole, a nisam naveo. Dakle
"Samo jedno mišićno vlakno je po strukturi i funkciji daleko složenije od najsloženijeg robota."
prof Slobodan Jarić
EDIT: Da dodam i ja nesto. Misicno vlakno za razliku od vilo kog vestackog materijala ima svojstvo da menja svoju strukturu, pa cak i funkciju ( delimicno ) u smislu promene svojstava. Moze da hipertrofira, atrofira, da se skrati, izduzi, da generise silu...moze da ima strukturu brzog vlakna a da funkcionise kao sporo, pod uticajem losih trenera, naravno. Moze da ucestvuje u neverovatno preciznim i veoma grupbim pokretima. Istim misicima se trudis da udenes konac u iglu i lomis orahe, istim misicima sviras violinu i cupas travu, istim misicima bacas i pikado i koplje. I to misic "prepoznaje" kako na svesnom, tako na refleksnom, podsvesnom nivou ( ovo refleksnom ne treba uzeti strogo, ali to je druga tema ). Na funkcionisanje misica deluju spoljni faktori kao sto je pritisak, temperatura, nadmorska visina, emocije, stres, povecani ili smanjeni nivo paznje...Jedno misicno vlakno je kosmos za sebe i cudesno je sta je sve u stanju da napravi. Robot je obicna masina, kanta, ljudska tvorevina...

Na stranu tvoja fascinacija bio-mehanikom, al robot je daleko vise od mehanicke tvorevine. Ocigledno je da uporedjujes samo aktuatore kod robota sa misicem kod coveka, al to je u sustini poredjenje baba i zaba. Kod coveka je sve integrisano u misicu i aktuatori i senzori i povratne sprege (kontrola).
Kod robota to drugacije funkcionise, aktuatori su relativno prosti (ima ih neuporedivo manji broj nego kod misica), senzori nesto slozeniji (ima ih vise, al opet daleko manje nego kod misica), ali je zato kontrola neverovatno slozena (jak hardver u kombinaciji sa izuzetnim softverom) i stoga roboti mogu da rade pokrete sa neuporedivo vecom i preciznoscu i tacnoscu no ljudski misici (o snazi da ni ne pricamo, posto su elektromehanicki aktuatori u smislu snage po jedinici zapremine neuporedivo efikasniji od najefikasnijeg misica). I u danasnje vreme ne postoji pojedinacni ljudski misic ili pokret koji nije moguce replicirati mnogo kvalitetnije uz pomoc robota (bas sve ovo gore sto si naveo od sviranja violine do bacanja pikada). Naravno teskoca nastaje u slozenim aktivnostima koji kod coveka aktiviraju sve misicne grupe i takodje traze mnogo vremena da se nauce.
Ili i tu je progres kod robota u poslednjih par godina ogroman. Cisto kao ilustracija pogledaj sta radi Boston Dynamics.

jedi-knight jedi-knight 11:09 08.12.2015

Re: Odličan blog

Ili i tu je progres kod robota u poslednjih par godina ogroman. Cisto kao ilustracija pogledaj sta radi Boston Dynamics.



Pogledaj sta radi Pliseckaja



EDIT: Cini mi se da si na neki nacin potvrdio ono sto sam napisao, ali si usput pokazao i zavidno znanje iz robotike. Nisam nii pomisljao da sve ovo moze da uradi robot, stvarno fascinantno.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:15 08.12.2015

Re: Odličan blog

(прасе, назиме, јусовац, пастрма ... )

Молим да прецизираш шта који назив значи?
nikvet pn nikvet pn 17:50 08.12.2015

Re: Odličan blog

Predrag Brajovic
Молим да прецизираш


Па сад, хм, не бих мешао ресоре; верујем да би Алсе као (дипл.?) шницлолог то прецизније објаснио
emsiemsi emsiemsi 20:44 08.12.2015

Re: Odličan blog

kalaf
jedi-knight
Notorna glupost? Izvoli prosvetli me ...
Inace, bas u toj recenici sam ispao malo sanofabich, jer sam citirao jednog profesora biomehanike i motorne kontrole, a nisam naveo. Dakle
"Samo jedno mišićno vlakno je po strukturi i funkciji daleko složenije od najsloženijeg robota."
prof Slobodan Jarić
EDIT: Da dodam i ja nesto. Misicno vlakno za razliku od vilo kog vestackog materijala ima svojstvo da menja svoju strukturu, pa cak i funkciju ( delimicno ) u smislu promene svojstava. Moze da hipertrofira, atrofira, da se skrati, izduzi, da generise silu...moze da ima strukturu brzog vlakna a da funkcionise kao sporo, pod uticajem losih trenera, naravno. Moze da ucestvuje u neverovatno preciznim i veoma grupbim pokretima. Istim misicima se trudis da udenes konac u iglu i lomis orahe, istim misicima sviras violinu i cupas travu, istim misicima bacas i pikado i koplje. I to misic "prepoznaje" kako na svesnom, tako na refleksnom, podsvesnom nivou ( ovo refleksnom ne treba uzeti strogo, ali to je druga tema ). Na funkcionisanje misica deluju spoljni faktori kao sto je pritisak, temperatura, nadmorska visina, emocije, stres, povecani ili smanjeni nivo paznje...Jedno misicno vlakno je kosmos za sebe i cudesno je sta je sve u stanju da napravi. Robot je obicna masina, kanta, ljudska tvorevina...

Na stranu tvoja fascinacija bio-mehanikom, al robot je daleko vise od mehanicke tvorevine. Ocigledno je da uporedjujes samo aktuatore kod robota sa misicem kod coveka, al to je u sustini poredjenje baba i zaba. Kod coveka je sve integrisano u misicu i aktuatori i senzori i povratne sprege (kontrola).
Kod robota to drugacije funkcionise, aktuatori su relativno prosti (ima ih neuporedivo manji broj nego kod misica), senzori nesto slozeniji (ima ih vise, al opet daleko manje nego kod misica), ali je zato kontrola neverovatno slozena (jak hardver u kombinaciji sa izuzetnim softverom) i stoga roboti mogu da rade pokrete sa neuporedivo vecom i preciznoscu i tacnoscu no ljudski misici (o snazi da ni ne pricamo, posto su elektromehanicki aktuatori u smislu snage po jedinici zapremine neuporedivo efikasniji od najefikasnijeg misica). I u danasnje vreme ne postoji pojedinacni ljudski misic ili pokret koji nije moguce replicirati mnogo kvalitetnije uz pomoc robota (bas sve ovo gore sto si naveo od sviranja violine do bacanja pikada). Naravno teskoca nastaje u slozenim aktivnostima koji kod coveka aktiviraju sve misicne grupe i takodje traze mnogo vremena da se nauce.
Ili i tu je progres kod robota u poslednjih par godina ogroman. Cisto kao ilustracija pogledaj sta radi Boston Dynamics.


Ниси у праву !
Зашто нпр. нити један робот не може да распозна дистибуцију масе кугли за бацање које се користе искључиво на Олимпијским играма, него то ради један чича из Јапана --- а једини мерни инструмент који користи су његове руке.
Такве комплексне захтеве роботи још дуго неће моћи да достигну --- осим уколико не сматраш да је репетитивност прецизних покрета једино што се од робота очекује.
docsumann docsumann 06:02 07.12.2015

spavanje je opasno!


zvuči k'o zajebancija, ali u posljednje vrijeme rame najčešće ispovrjeđujem tokom večernjeg spavanja.
tek kad ti se desi, raspituješ se, pa saznaš da to uopšte nije rijetka pojava.
antioksidant antioksidant 08:39 07.12.2015

Re: spavanje je opasno!

spavanje je opasno!

zavisi s kim


odlican tekst
perfektno nama laicima prezentujes svoju ekspertizu
hvala
inace, ovo mi je interesantno
Prvo, stopalo mora da se "ojača", ili bolje rečeno "aktivira".

to je osnova koliko vidima. zanemarena i posle toga sve se urusava
*inace mene kolje diskus hernija a ne trcim, prestacu i sa setnjom, definitivno gresim)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:31 07.12.2015

Re: spavanje je opasno!

zvuči k'o zajebancija, ali u posljednje vrijeme rame najčešće ispovrjeđujem tokom večernjeg spavanja.
tek kad ti se desi, raspituješ se, pa saznaš da to uopšte nije rijetka pojava.

nije, ima i gorih povreda prilikom spavanja, ali se ta vrsta greške rešava kod jednog drugog trenera.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:46 07.12.2015

Re: spavanje je opasno!

docsumann

zvuči k'o zajebancija, ali u posljednje vrijeme rame najčešće ispovrjeđujem tokom večernjeg spavanja.
tek kad ti se desi, raspituješ se, pa saznaš da to uopšte nije rijetka pojava.


Pa jel ti i spavaš sa tegovima, dokse, ili možda zaspiš na benču!?

Super blog, džedaje, mada malo baca u depresiju. Ispada da bez ličnog trenera, i to ne bilo kog, ne smeš više ni da trčkaraš okolo (ja zato vozim bajs, što je sigurno, sigurno je), jer rizikuješ da nešto iščašiš i počneš da patiš 20 godina kasnije.

Da se požalim, cepao sam drva pre jedno mesec i po dana, i kad sam završio, i odložio sekiru, počne da me boli zglob na ruci. I to me muči i sad, otišao kod lekara, tamo mi snimili, kažu da sam nekako povredio tetivu i pri tome, pajz sad, ičupao sitno parčence kosti iz ulne. Svašta, prvi put čujem da to može da se desi, ali mi lekarka kaže da je vrlo česta pojava kad se slomi ruka, mada, kao, obično prodje nezapaženo. A uopšte nisam divljao, čak ni oko nekih malo većih panjeva, ali izgleda da ne umem da držim sekiru kako treba, to sam sam zaključio, i da sam od tog repetitive stresa verovatno sjebao zglob. Najgore što mi je to desnica ruka, znači koristi se za sve, i sad sam totalno ko invalid. Kažu, tu ne može ništa da se uradi, ta koščica ne isplati se da se vraća na mesto, nego se ostavi tako embedded u tkivu, kao, ništa ne smeta. Pa me poslalo na fizikalnu terapiju, a ako ne pomogne - tek ondak pod nož.

Btw, znaš da sam te poslušao onomad, i otišao da mi urade stress test. Teralo me da trčim uzbrdo sa šumom elektroda, sve brže i brže, dok nisam doterao do maksimuma, rekli da je sve ok, i da dodjem ponovo za 3 godine, ako hoću. I ja pomislio, ok, sad mogu da cepam drva koliko hoću!
jedi-knight jedi-knight 19:49 07.12.2015

Re: spavanje je opasno!

Ispada da bez ličnog trenera, i to ne bilo kog, ne smeš više ni da trčkaraš okolo (ja zato vozim bajs, što je sigurno, sigurno je), jer rizikuješ da nešto iščašiš i počneš da patiš 20 godina kasnije.




Je'l pravilno okreces pedale?
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:59 07.12.2015

Re: spavanje je opasno!

jedi-knight
Ispada da bez ličnog trenera, i to ne bilo kog, ne smeš više ni da trčkaraš okolo (ja zato vozim bajs, što je sigurno, sigurno je), jer rizikuješ da nešto iščašiš i počneš da patiš 20 godina kasnije.




Je'l pravilno okreces pedale?


Otkud znam?
docsumann docsumann 21:09 07.12.2015

Re: spavanje je opasno!

Pa jel ti i spavaš sa tegovima, dokse, ili možda zaspiš na benču!?


nesvjesno je čudo
docsumann docsumann 21:10 07.12.2015

Re: spavanje je opasno!

jedi-knight


kako ti se čini Šeiko?
jedi-knight jedi-knight 21:15 07.12.2015

Re: spavanje je opasno!

Re: spavanje je opasno!
jedi-knight


kako ti se čini Šeiko?


Nisam stigao da pogledam intervju...samo kratko nesto. Veceras ti javljam
docsumann docsumann 21:23 07.12.2015

Re: spavanje je opasno!

Ispada da bez ličnog trenera, i to ne bilo kog, ne smeš više ni da trčkaraš okolo (ja zato vozim bajs, što je sigurno, sigurno je), jer rizikuješ da nešto iščašiš i počneš da patiš 20 godina kasnije.


kažu da je jedna od prednosti ruskih powerliftera u odnosu na konkurenciju (inače, trenutno dominiraju u RAW sekciji (bez specijalnih odijela)) konstantno tretiranje uz nadzor trenera.
sad da l' se radi o zaostravštini iz sovjetskog vremena, ili staroj dobroj praksi iz olipijskog dizanja, ko će ga znati, uglavnom ruje rulzaju.

docsumann docsumann 21:31 07.12.2015

Re: spavanje je opasno!

jedi-knight
Re: spavanje je opasno!
jedi-knight


kako ti se čini Šeiko?


Nisam stigao da pogledam intervju...samo kratko nesto. Veceras ti javljam


evo i malo video dopune. za one koji ne znaju, Boris Šejko je bez ikakvog pretjerivanja najbolji powerlifting ttremner na svijetu, guru i master mind ruske pl škole.



jedi-knight jedi-knight 21:36 07.12.2015

Re: spavanje je opasno!

docsumann
Ispada da bez ličnog trenera, i to ne bilo kog, ne smeš više ni da trčkaraš okolo (ja zato vozim bajs, što je sigurno, sigurno je), jer rizikuješ da nešto iščašiš i počneš da patiš 20 godina kasnije.


kažu da je jedna od prednosti ruskih powerliftera u odnosu na konkurenciju (inače, trenutno dominiraju u RAW sekciji (bez specijalnih odijela)) konstantno tretiranje uz nadzor trenera.
sad da l' se radi o zaostravštini iz sovjetskog vremena, ili staroj dobroj praksi iz olipijskog dizanja, ko će ga znati, uglavnom ruje rulzaju.


Dva vodeca kineziologa u USA, ocevi moderne biomehanike i motorne kontrole, dolaze iz Moskve
Mark Latash i Vladimir Zatsiorsky
Jedan od utemeljivaca neurofiziologije je Leonid Bernstajn.
Yuri Verhosansky ide 30 godina ispred sveta u treningu snage ( Doks, obrati malo paznju ako do sada nisi ) itd itd.
Ruje rulzaju, ali van Rusije
docsumann docsumann 21:48 07.12.2015

Re: spavanje je opasno!

Yuri Verhosansky ide 30 godina ispred sveta u treningu snage ( Doks, obrati malo paznju ako do sada nisi ) itd itd.


ha, Šeiko ga spominje na samom početku ovo priloženog video klipa.

džedaja, ako nije problem, daj link za neku lakšu e-formu za čitanje ili neki video.
totalno sam prebukiran literaturama raznih sorti.

Ruje rulzaju, ali van Rusije


trenutno su totalno dominantni u sportovima snage (ok, u olimpijskom dizanju, u posljednje vrijeme, ovo uglavnom važi samo za najtežu kategoriju), ali uz OW, tu su i PL, AW ... jedino su malo tanki u strongman takmičenjima.
little_radojica little_radojica 02:29 08.12.2015

Re: spavanje je opasno!

kažu da sam nekako povredio tetivu i pri tome, pajz sad, ičupao sitno parčence kosti iz ulne.


Ја сам са тринаест година слично имао само што сам ја одвалио парче седалне кости. Лежерно прескакао неку клупицу, нога запела, а ја цимнуо у супротном смеру и није пукао ни мишић, ни тетива, него је мишић задње ложе ишчупао парче кости на коју је спојен. Болело је тако да сам мислио да ћу да умрем, недељу дана нисам могао да ходам. Девет месеци је зарастало (нисам баш мировао), па окоштало и сад ту имам малу чвонту, могу да осетим кад седим на нетапацираној дрвеној столици. Мислим да је то ретка повреда, знам да ми је доктор тражио да му оставим снимке са МР да их показује на симпозијумима.
antioksidant antioksidant 09:46 08.12.2015

Re: spavanje je opasno!

доктор тражио да му оставим снимке са МР да их показује на симпозијумима.

:)
ko kardasijan si
proucavaju ti sedalni deo :)
emsiemsi emsiemsi 20:49 08.12.2015

Re: spavanje je opasno!

docsumann
Ispada da bez ličnog trenera, i to ne bilo kog, ne smeš više ni da trčkaraš okolo (ja zato vozim bajs, što je sigurno, sigurno je), jer rizikuješ da nešto iščašiš i počneš da patiš 20 godina kasnije.


kažu da je jedna od prednosti ruskih powerliftera u odnosu na konkurenciju (inače, trenutno dominiraju u RAW sekciji (bez specijalnih odijela)) konstantno tretiranje uz nadzor trenera.
sad da l' se radi o zaostravštini iz sovjetskog vremena, ili staroj dobroj praksi iz olipijskog dizanja, ko će ga znati, uglavnom ruje rulzaju.


Како ли сам се понадао да ти нећеш почети да смараш са тим повверлифтер кретенизмима !?
cassiopeia cassiopeia 20:52 08.12.2015

Re: spavanje je opasno!

emsi
Како ли сам се понадао да ти нећеш почети да смараш са тим повверлифтер кретенизмима !?


Pa, preskoči komentar, aman zaman. Ko te tera da čitaš?
emsiemsi emsiemsi 20:54 08.12.2015

Re: spavanje je opasno!

cassiopeia
emsi
Како ли сам се понадао да ти нећеш почети да смараш са тим повверлифтер кретенизмима !?


Pa, preskoči komentar, aman zaman. Ko te tera da čitaš?

Не могу да прескочим ! Јаче је од мене.
cassiopeia cassiopeia 20:56 08.12.2015

Re: spavanje je opasno!

emsiemsi
cassiopeia
emsi
Како ли сам се понадао да ти нећеш почети да смараш са тим повверлифтер кретенизмима !?


Pa, preskoči komentar, aman zaman. Ko te tera da čitaš?

Не могу да прескочим ! Јаче је од мене.


E, onda ne znam kako da ti pomognem :)
mariopan mariopan 14:25 09.12.2015

Re: spavanje je opasno!

emsiemsi
cassiopeia
emsi
Како ли сам се понадао да ти нећеш почети да смараш са тим повверлифтер кретенизмима !?


Pa, preskoči komentar, aman zaman. Ko te tera da čitaš?

Не могу да прескочим ! Јаче је од мене.

jedi-knight jedi-knight 14:29 09.12.2015

Re: spavanje je opasno!

Re: spavanje je opasno!
jedi-knight


kako ti se čini Šeiko?


docsumann docsumann 17:06 10.12.2015

Re: spavanje je opasno!

emsiemsi
docsumann
Ispada da bez ličnog trenera, i to ne bilo kog, ne smeš više ni da trčkaraš okolo (ja zato vozim bajs, što je sigurno, sigurno je), jer rizikuješ da nešto iščašiš i počneš da patiš 20 godina kasnije.


kažu da je jedna od prednosti ruskih powerliftera u odnosu na konkurenciju (inače, trenutno dominiraju u RAW sekciji (bez specijalnih odijela)) konstantno tretiranje uz nadzor trenera.
sad da l' se radi o zaostravštini iz sovjetskog vremena, ili staroj dobroj praksi iz olipijskog dizanja, ko će ga znati, uglavnom ruje rulzaju.


Како ли сам се понадао да ти нећеш почети да смараш са тим повверлифтер кретенизмима !?


stvarno, kako?
markomm markomm 08:02 07.12.2015

Zašto ne vežbamo

Ej mi Srbi.Stvarno smo došli do dna samog.Na sreću opet ne svi.
Jedemo svaki dan gluposti iz pekara,za koje sa sigurnošću tvrdim da je manje zdrave i kalorične od izmeta jednog prosečnog sportiste.Zaista ne shvatam to kad ljudi iz mog okruženja vide da su iz dana u dan sve glomazniji od nezdrave hrane,fast food-a,lisnatog testa,mC-a i ne misle da sa tim trendom prekinu.Uživaju u unošenju kalorija i taloženju istih po svom telu i zakrečivanju krvnih sudova,zahvaljući pre svega ne kretanju.
Zašto smo toliko autodestruktivni?Uvek se pitam.Stvarno ne vidim drugi odgovor sem u gluposti i inertnosti.Zbog čega konzumiramo cigarete,ispijamo neumereno alkohol,jedemo svakojaku hranu.Ni u šta se to ne može svrstati sem u čist autodestruktivizam i nekulturu prema sebi takođe.
Konzumirao sam cigarete 6 godina intenzivno,ostavio ih bez problema.Zavisnik sam od treninga i dobre forme.Gledam svoje vršnjake koji *popuše* novac od moje mesečne članarine za teretanu,kao i goriva koliko utrošim kolima za isti period.Užasavam se stalno zbog toga pošto se baš te osobe neprekidno žale na novčanu oskudicu.Pa što si budala,ja razumem da daješ pare za nešto što doprinosi tvom razvoju,hvala Bogu,ali ako plaćaš da bi direktno uništavao sebe pićem,lošom hranom i cigarama onda si brate idiot.
Ljudi se moraju naterati na kretanje i ništa sem toga pre svega,kako fizički,tako i umno.
bocvena bocvena 09:28 07.12.2015

Re: Zašto ne vežbamo

ih, markomme, samo strogo:)

imam instaliranu onu neku aplikaciju koja meri korake. juće sam prešla 20 koraka od kreveta do kuhinje.

kad sam bila mlada i imala neki problem u životu, mozak mi je poručivao da se to rešava kretanjem. znači, što manje zadržavanja u jednom mestu i konstantna fizička aktivnost. sada mi mozak govori da preležim dva dana, da bih preživela radnu nedelju.dakle, nisam ni u kakvoj depresiji, samo mi treba vreme za regeneraciju. ustati i otići na trčanje mi bukvalno izgleda kao zločin prema čovečnosti:)

cassiopeia cassiopeia 11:55 07.12.2015

Re: Zašto ne vežbamo

bocvena
sada mi mozak govori da preležim dva dana, da bih preživela radnu nedelju.dakle, nisam ni u kakvoj depresiji, samo mi treba vreme za regeneraciju. ustati i otići na trčanje mi bukvalno izgleda kao zločin prema čovečnosti:)


Meni suprotno, mislim ne trčim, već yoga, neke lagane vežbe...budem kao nova. Moj jedini problem je održati naviku. Čim krene neka kiša, ružno vreme, ja se zakucam za krevet. I mnogo sam meka prema sebi, ništa to ne valja. Što Jedi kaže, kretanje je neophodno.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:32 07.12.2015

Re: Zašto ne vežbamo

Moj jedini problem je održati naviku

bar da si u manjini...
cassiopeia cassiopeia 12:50 07.12.2015

Re: Zašto ne vežbamo

BebaOdLonchara
Moj jedini problem je održati naviku

bar da si u manjini...


Stvarno me to zabrinjava, mislim samu sebe brinem. Iako znam sve prednosti i svesna sam da je vežbanje neophodno, ja opet po svom.
Plaši me kakva će mi starost biti, ako nastavim ovako.
jedi-knight jedi-knight 12:53 07.12.2015

Re: Zašto ne vežbamo

Stvarno me to zabrinjava, mislim samu sebe brinem. Iako znam sve prednosti i svesna sam da je vežbanje neophodno, ja opet po svom.
Plaši me kakva će mi starost biti, ako nastavim ovako.


A da vas ja sve okupim, pa da vezbamo onlajn hahaha.
Obicno pomaze kada imas pravo drustvo i pravu aktivnost...planinarenje je recimo veoma dobar vid rekreacije za mnoge
cassiopeia cassiopeia 12:58 07.12.2015

Re: Zašto ne vežbamo

A da vas ja sve okupim, pa da vezbamo onlajn hahaha.


Smej se, ti, smej, al' to ti uopšte nije loša ideja. Lepo platimo i pratimo te. Čini mi se da sam videla to negde u internetskom bespuću.

Obicno pomaze kada imas pravo drustvo i pravu aktivnost...planinarenje je recimo veoma dobar vid rekreacije za mnoge


Znaš šta je najgore od svega, ja i kuče imam, loodo za jurcanjem, nego ja sa njim na livadu, bacam mu lopticu i blejim u mestu. Mnogo sam trapava za planinarenje, garant bi se skrljala negde. Ja imam istoriju padanja na ravnom
mariopan mariopan 17:10 08.12.2015

Re: Zašto ne vežbamo

..planinarenje je recimo veoma dobar vid rekreacije za mnoge

..ili ples, recimo?

Nije skupo, organizuje se po školama u okolini i instruktor je pravi plesni virtuoz...a počinje se jednostavnim koracima, jedan napred -jedan nazad, poluokret i slično - tu se valjda i stopalo zagreje i vežba a onda ide samo po deo nekog plesa, par koraka dok se ne uvežba.
Kad mogu pemzioneri....?
A mnogo je lepo kada se nauče svi koraci pa svi zajedno plešemo, recimo valcer, pa su i svi okreti jednaki, za četvrtinu kruga, pa izgledamo i mi kao profesionalci.

Odavno ne plešem ali sam se toga setila kao lakšeg i lepšeg načina ako je neko baš baš lenština za vežbanje kao ja.

Da ne opisujem kako je kasnije zahtevno kada se pleše rokenrol, (ona verzija kao u filmovima) ili salsa, samba...ide to posle i mnogo brže i zahtevnije ali ne pre nego što se lagano sve uvežba.
Черевићан Черевићан 09:32 07.12.2015

nullus effectus sine causa

срећу чулну коју секс нам пружа
(у кретање дал' да подведемо ?)
позе разне . . . . . изазови мааме,
можемо'л да телом притом наебемо,

се питам . . . неупућен
jedi-knight jedi-knight 10:06 07.12.2015

Re: nullus effectus sine causa

се питам . . . неупућен


Samo vodi računa da se dobro zagreješ haha.
Negde sam čitao rad o povredama tokom seksa. Pritom se ne misli na one mehaničke, izazvane tupim predmetima. Čime se sve dokoni naučnici neće baviti
tadejus tadejus 09:34 07.12.2015

nažalost nije tako

Kod dece je to savršeno prirodno i savršeno precizno, bez pomoći trenera ili terapeuta. Tokom života, učimo se pogrešnim obrascima kretanja zbog loših navika kretanja i zbog nekretanja, svejedno.


stvar kreće izgleda još u majčinom stomaku..
novorođenčad već ima probleme sa opasnim asimetrijama (npr. krivljenje vrata - tzv. tortikolisom) sa 6m su već uveliko u problemu sa hipotonusima i hipertonusima, sa 12m valgusima i ostalom..
rekla bih da svakako više od 50% beba u svakom trenutku može da dobije dijagnozu kod fizijatra..
sigurno i mi mnogo doprinesemo neaktivnošću i pogrešnom aktivnošću ali mi se ipak čini da je priroda udesila asimetriju kao normu a simetriju samo kao izuzetak
jedi-knight jedi-knight 10:13 07.12.2015

Re: nažalost nije tako

ali mi se ipak čini da je priroda udesila asimetriju kao normu a simetriju samo kao izuzetak


Ne postoji problem dok ne krenemo da preterujemo sa kretanjima koja nam nisu prirodna. Čak ni trčanje nije prirodno ako nije u cilju opstanka. To što imamo potrebu da radimo sve i svašta sa telom nije prirodno. Nigde nećete videti slona da radi "most" ili kamilu da radi salto. Životinje lovci, kojima opstanak zavisi od trčanja, ne treniraju po savani tempirajući formu za lov na antilopu. Nećete videti šimpanzu da radi zgibove, ali se redovno kreće onako kako mu njegova priroda nalaže. I da, kod životinja nema povreda kao kod ljudi. Nešto radimo pogrešno
Jukie Jukie 11:31 07.12.2015

Re: nažalost nije tako

jedi-knight
Nećete videti šimpanzu da radi zgibove,

Mislio sam da šimpanze u stvari neprekidno rade zgibove

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:34 07.12.2015

Re: nažalost nije tako

kod životinja nema povreda kao kod ljudi. Nešto radimo pogrešno

pa kurčimo se.
kalaf kalaf 05:22 08.12.2015

Re: nažalost nije tako

jedi-knight
I da, kod životinja nema povreda kao kod ljudi. Nešto radimo pogrešno

Ovo ti je izjava u stilu da kod zivotinja nema homoseksualnosti kao kod ljudi.
U prevodu totalna glupost. Bas bih voleo da citiras i jedan rad koji se tice odsustva "sportskih" povreda kod zivotinja .
jedi-knight jedi-knight 07:54 08.12.2015

Re: nažalost nije tako

Ovo ti je izjava u stilu da kod zivotinja nema homoseksualnosti kao kod ljudi.
U prevodu totalna glupost. Bas bih voleo da citiras i jedan rad koji se tice odsustva "sportskih" povreda kod zivotinja .


Kalaf, vec drugi put koristis rec glupost bez ikakvog argumenta. Ne zasluzujes nikakav dalji komentar.
kalaf kalaf 11:12 08.12.2015

Re: nažalost nije tako

jedi-knight
Ovo ti je izjava u stilu da kod zivotinja nema homoseksualnosti kao kod ljudi.
U prevodu totalna glupost. Bas bih voleo da citiras i jedan rad koji se tice odsustva "sportskih" povreda kod zivotinja .


Kalaf, vec drugi put koristis rec glupost bez ikakvog argumenta. Ne zasluzujes nikakav dalji komentar.

Zato sto olako dajes izjave koje nemaju nikakvu utemeljenost u realnosti (nit su proverljive, nit imaju smisla) samo zato sto se tebi tako cini. Nit si strucnjak za robotiku, nit za zivotinjsku bio-mehaniku, nit poznajes naucni metod, al se u sve trpas, ko krkar.
jedi-knight jedi-knight 11:17 08.12.2015

Re: nažalost nije tako

Zato sto olako dajes izjave koje nemaju nikakvu utemeljenost u realnosti (nit su proverljive, nit imaju smisla) samo zato sto se tebi tako cini. Nit si strucnjak za robotiku, nit za zivotinjsku bio-mehaniku al se u sve trpas, ko krkar.


Tacno je da ne mogu da citiram ni jedan naucni rad vezan za ovu tvrdnju za koju si izjavio da je glupost, ali mogu da citiram neke ozbiljne naucnike koji su nakon decenijskog bavljenja pojedinim zivotinjskim vrstama konstatovali da nisu primetili misicne povrede kod na primer leoparda, iako zive zahvaljujuci sposobnosti da sprintaju, sto je po definiciji maksimalno misicno naprezanje u dinamickim uslovima.
jedi-knight jedi-knight 11:25 08.12.2015

Re: nažalost nije tako

jedi-knight
Zato sto olako dajes izjave koje nemaju nikakvu utemeljenost u realnosti (nit su proverljive, nit imaju smisla) samo zato sto se tebi tako cini. Nit si strucnjak za robotiku, nit za zivotinjsku bio-mehaniku al se u sve trpas, ko krkar.


Tacno je da ne mogu da citiram ni jedan naucni rad vezan za ovu tvrdnju za koju si izjavio da je glupost, ali mogu da citiram neke ozbiljne naucnike koji su nakon decenijskog bavljenja pojedinim zivotinjskim vrstama konstatovali da nisu primetili misicne povrede kod na primer leoparda, iako zive zahvaljujuci sposobnosti da sprintaju, sto je po definiciji maksimalno misicno naprezanje u dinamickim uslovima.


Tvrdnja da neko ne poznaje naucni metod na osnovu teksta na blogu i komentara je dokaz da si zapravo ti taj koji ga mozda tehnicki poznaje, ali svakako sustinski ne razume.
Nije mi jasan ni nacin tvog upada na blog. Usao si i odmah poceo da pucas" eto i krkara si potpuno nepotrebno pomenuo. Izgleda da ti nije stalo do diskusije iz koje bi svi nesto naucili, vec provociras i trazis reakcije jer se ocigledno ne snalazis u pristojoj komunikaciji.
Necu te banovati zato sto svakako dajes doprinos temi o kojoj sam pisao, a nadam se i da ces to raditi i ubudice, samo sa malo vise takta, molim te.
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:42 08.12.2015

Re: nažalost nije tako

Životinje lovci, kojima opstanak zavisi od trčanja, ne treniraju po savani tempirajući formu za lov na antilopu


Zivotinje lovci se cesto igraju kad ne love i to im dodje kao kondicioni trening. Ostatak dana prespavaju sto je usteda energije. Sve to u skladu da budu u top formi od cega im zivot zavisi naravno.

Ljudi imaju malo drugaciji kontekst svega toga ali oni iz praistorije koji su lovili i skupljali za opstanak i nisu se mnogo razlikovali od zivotinjskog ritma.
jedi-knight jedi-knight 13:56 08.12.2015

Re: nažalost nije tako

Zivotinje lovci se cesto igraju kad ne love i to im dodje kao kondicioni trening.


Upravo tako! Prirodni obrasci kretanja
Jukie Jukie 16:50 08.12.2015

Re: nažalost nije tako

Situacija je vrlo jednostavna. Životinje koje se dosta povrede ne prežive noć (ili dve-tri). Leopard sa povredama ne može da se penje kako treba, a hijene sve vide, čuju i namirišu. Isto je i sa raznim drugim bolestima kod životinja, grabljivice jedva čekaju da jedu nešto bolesno
Kad hijena sažvaće tvog leoparda sa sve kostima, nemaš odakle da izvučeš podatke o mišićnim povredama.
angie01 angie01 10:12 07.12.2015

samo da ti prijavim,

da ove tvoje tekstove prosledjujem prijateljima koji vezbaju,...

...ja plivam i setam- ostalo me samo kao pomisao smara.
jedi-knight jedi-knight 10:13 07.12.2015

Re: samo da ti prijavim,

samo da ti prijavim,
da ove tvoje tekstove prosledjujem prijateljima koji vezbaju,...


Nadam se da im koriste.


angie01 angie01 10:25 07.12.2015

Re: samo da ti prijavim,

Nadam se da im koriste.


komentari bi se sveli na--uuu, sto je neka pametna i konstruktivna ekipa na tom tvom blogu,...jer ne citaju ostalo:)


tess tess 21:55 07.12.2015

Re: samo da ti prijavim,

jer ne citaju ostalo:)

Gut für dich.
angie01 angie01 12:13 08.12.2015

Re: samo da ti prijavim,

aber, fur dich ist besser!

( nemam umlaut)
G.Cross G.Cross 10:32 07.12.2015

Jet Lag

U Port Elizabetu sam se još više čudio prepunim teretanama od ranih jutarnjih sati. Kada kažem ranih jutarnjih sati, mislim na 4 a.m.


Meni Gym najbolji lek za Jet Lag.

Kad se probudim u NY u 4 ujutru umesto 6 kafa pravac Threadmill 6 kilometara trcanja i razbudim se za ceo dan.

Molim te nemoj da mi kazes da to nije zdravo.
jedi-knight jedi-knight 10:37 07.12.2015

Re: Jet Lag

Kad se probudim u NY u 4 ujutru umesto 6 kafa pravac Threadmill 6 kilometara trcanja i razbudim se za ceo dan.


Šta će ti kafa?
Kada ideš na zapad, veći je problem zaspati nego ustati rano
G.Cross G.Cross 10:41 07.12.2015

Re: Jet Lag

jedi-knight
Kad se probudim u NY u 4 ujutru umesto 6 kafa pravac Threadmill 6 kilometara trcanja i razbudim se za ceo dan.


Šta će ti kafa?
Kada ideš na zapad, veći je problem zaspati nego ustati rano


To sto ne mozes da spavas ne znaci da niti pospan.

Kad ustanes rano ako ne pijes kafe padnes sa stolice u sred sastanka oko 3 popodne.
Gym mi nekako razbudi celo telo, ne samo glavu.

Za zaspati Melatonin.
jedi-knight jedi-knight 10:43 07.12.2015

Re: Jet Lag

Za zaspati Melatonin.


Meni recimo smeta. Postoji jedan procenat ljudi kojima melatonin izaziva veoma neprijatne propratne efekte. Ja sam to naučio na teži način. Zato valja biti oprezan sa savetima ukoliko nisi sto posto siguran u ono što pričaš. Melatonin uglavnom pomaže
G.Cross G.Cross 10:51 07.12.2015

Re: Jet Lag

jedi-knight
Za zaspati Melatonin.


Meni recimo smeta. Postoji jedan procenat ljudi kojima melatonin izaziva veoma neprijatne propratne efekte. Ja sam to naučio na teži način. Zato valja biti oprezan sa savetima ukoliko nisi sto posto siguran u ono što pričaš. Melatonin uglavnom pomaže


Nisam hteo da dam savet. Samo sam skratio recenicu (izgleda na ustrb jasnoce)

Probao sam samo par puta "prave" tablete za spavanje i to je meni bilo lose iskustvo. Sutradan ceo dan ne bih mogao da se koncentrisem, kao muva bez glave. A spavanje samo 4 sata, valjda dok jetra ne rastvori hemiju iz tableta.
jedi-knight jedi-knight 10:55 07.12.2015

Re: Jet Lag

Najteze iskustvo sa dzet legom sam imao proslog leta. U mesec dana sam boravio na istocnoj obali USA, zatim u Brazilu, pa na zapadnoj obali. Trebalo mi je dve tri nedelje da dodjem sebi. Imao sam cak simptome depresije; sedis i gledas u prazno bez energije i zelje da se pomeris. Samo ja sam znao u cemu je fora pa sam samo pustio da prodje
alselone alselone 11:32 07.12.2015

Re: Jet Lag

Ja sam jedne godine boravio na zapadnoj obali 10ak puta, i to razlicitim intervalima, od par dana, do mesec dana.

To je bila ona godina kada je bilo -28 stepeni u februaru. Ja tu noc krenem, promenim 60 stepeni celzijusa i 9 sati, budem tamo tri dana i vratim se. Raspad.

Najbolja situacija kod odlaska na zapadnu obalu (sto je skoro promena dan za noc) je kad te docekaju domacini, pa izvedu u grad prvo vece. Krene cuga, kasno je vece po njihovom vremenu, bioritam ti govori da je zapravo jutro i da treba da se probudi, umot i alkohol da treba da legnes da spavas. Totalni pogub organizma. Crne rupe u secanjima nisu iskljucene, naprotiv.
alselone alselone 11:33 07.12.2015

Re: Jet Lag

Melatonin


Ovo cudo nema kod nas da se kupi? Mislim da sam trazio i da nisam nasao. Uglavnom, ja problem spavanja kada se vratim na istok resavam obilnom vecerom, nekom mesinom pecenom, i kojim pivom, to me obavezno obali. Bolje to neko kljukanje nekom hemarom, kao sto su lekovi za spavanje.
cassiopeia cassiopeia 11:48 07.12.2015

Re: Jet Lag

alselone
Melatonin


Ovo cudo nema kod nas da se kupi? Mislim da sam trazio i da nisam nasao. Uglavnom, ja problem spavanja kada se vratim na istok resavam obilnom vecerom, nekom mesinom pecenom, i kojim pivom, to me obavezno obali. Bolje to neko kljukanje nekom hemarom, kao sto su lekovi za spavanje.


Melatonin

Videla ja u jednoj apoteci proizvode ove firme. Mislim da ti je jeftinije preko iherb ili vitacost da naručiš. Neuporedivo bolje cene za sve dodatke ishrani i vitamine. Muka me naterala, pa znam.

p.s. nisam to koristila, već nešto drugo, da ne bude zabune
G.Cross G.Cross 11:49 07.12.2015

Re: Jet Lag

Ovo cudo nema kod nas da se kupi?


Ma mora da ima, cak u Francuskoj je bez recepta.

Inace meni je uvek teze kad dodjem nazad , valjda dok sam na putu moram da sam koncentrisan na rad itd ali kad se vratim, oci ko fildzani, nikad zaspat.

Jednom sam pravio put London-NY-Sangaj-Sajgon-London (oko sveta) za valjda 12 dana. To me je smlavilo.

Melatonin is a natural hormone made by your body's pineal (pih-knee-uhl) gland. This is a pea-sized gland located just above the middle of the brain. During the day the pineal is inactive. When the sun goes down and darkness occurs, the pineal is "turned on" by the SCN and begins to actively produce melatonin, which is released into the blood. Usually, this occurs around 9 pm. As a result, melatonin levels in the blood rise sharply and you begin to feel less alert. Sleep becomes more inviting. Melatonin levels in the blood stay elevated for about 12 hours - all through the night - before the light of a new day when they fall back to low daytime levels by about 9 am. Daytime levels of melatonin are barely detectable.


https://sleepfoundation.org/sleep-topics/melatonin-and-sleep
alselone alselone 11:56 07.12.2015

Re: Jet Lag

Inace meni je uvek teze kad dodjem nazad ,


Pa da. Kad odes tamo nije frka, zaspis u 5 popodne, ustanes zorom i to jos imas utisak da si se naspavao jer si po svom bioritmu spavao do recimo do podne. Meni je tamo dan beskonacan. Ostajem budan po njihom vremenu, a ustajem po svom i to jos imam utisak da sam se bas lepo naspavao. Ali zato kad dodjem nazad onda se raspadnem, jer treba da se probudim u 10 ili 11 uvece (sto je 7 ujutru po nasem) sto je totalni raspad jer sam u to vreme legao.

Hvala tebi i Cass za melatonin. Mozda uzmem da probam.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana