Društvo| Gost autor| Mediji| Nauka

"MLADI SRBIN, NAJBOLJI MATEMATIČAR NA SVETU"

mikele9 RSS / 22.12.2015. u 20:46
OK, znam za ono čuveno "u finalu Mundijala, Severna Koreja rasturila Brazil 8:1", ali to ipak nije objavio Kim Džong Unov "javni servis", već Korea News Backup (korejanski NJUZ).
  
Gost autor: St.Jepan
 matematic_man_all_over_puzzle.jpg?color=White&height=460&width=460&qv=90
Pre neki dan, jedna poznata novinarka je ,odgovarajući na "Politikinu" anketu "Pamtiću u 2015.",  u rubriku "Domaća ličnost godine" upisala ovo: 
"Kikinđanin (navela je ime), prvak sveta u matematici". 

Odličan izbor! 
Sudeći po naslovima od letos, jedini moguć.
Jer letos, skoro svi domaći mediji kliktavo su objavljivali:

"Kikinđanin najbolji matematičar na svetu" (B92),
"SRBIN GENIJE: Ovo je najbolji MATEMATIČAR NA SVETU" (Telegraf),
"GENIJE IZ KIKINDE: najbolji matematičar na svetu!" (Kurir),
"Životne priče :: Najbolji matematičar na svetu". (Prva Srpska Televizija), 
"Кикинђанин најбољи математичар на свету" (Dnevnik, NS),
"МЛАДИ СРБИН најбољи математичар на свету" (Srbin.info), 
"Kikinđanin najbolji matematičar na svetu" (TIME.rs),
"SRBIJA, ZEMLJA ŠAMPIONA: Ovaj Srbin je najbolji matematičar na svetu!" (Telegraf),
I sve tako.
 
Ne pratim baš sve te sajtove, ali ovi naslovi bili su diljem interneta toliko masovno šerovani, lajkovani i oduševljeno komentarisani, da je bilo nemoguće ne uočiti ih.

A šta se zapravo desilo?
Pa eto, na Omladinskoj matematičkoj olimpijadi, održanoj u prvoj polovini jula na Tajlandu, jedan učenik beogradske Matematičke gimnazije, osbvojio je zlatnu medalju.    
 
Preletim, onako u dijagonali, večinu tih članaka, čak i dosta egzaltiranih komentara, a onda poželim da se malo naslađujem odjecima tog fantastičnog uspeha u svetskim medijima. Ne može, pomislim, to biti ignorisano, ceo svet, garant, bruji o mladom Srbinu, najboljem matematičaru na svetu. Sve što su o Srbima "predrasudili" i "izasrali", sad ima lepo da poližu. 

I sve ja tako i u tom smislu, dok istovremeno osećam kako u meni narasta sasvim jedna druga misao: ma kakvi, ne uklapa se to njima - to "Srbin najbolji", neće oni na sopstvene klišeje! Ignorisaće, prečutati..., odavde sme samo najgore...

Bez mnogo nade, ukucam ipak u Google "the best mathematician in the world",  i gle, već prvi rezultat - članak o našem svetskom prvaku! I drugi, i treći! Ono jest, u daljim rezultatima, najbolji sve neki drugi, al' OK, za početak je i to dosta - neko se ipak osmelio, istina se polako probija... 

Kliknem na prvi link, i jeste, lepo piše "SERBIAN GENIUS: This is the best mathematician in the world". Refleksno, pogled mi odskoči na zaglavlje. Sigurno Gardijan..., ili makar Tajms... Al' doqrca, nit' je "Grdijan", nit' je "Tajms", no je "Telegraf" - beogradski "Telegraf" na engleskom. Drugi link isto. I treći isto. 

Ne, ne, mora da nisam pametno tražio. Probam s nekim sličnim rečima, probam na još par jezika, al' uzaman - o našem svetskom prvaku, nigde niš'. Zainatim se da nađem bar neki trag, pa udri srfuj, nabadaj, džaraj... Naletim tako i na zvanični sajt Olimpijade, one na kojoj je, po po tvrdnji domaćih medija, taj naš predstavnik pobedio. Sajt skockan baš kako matematičarima i priliči - pregledan, logično strukturisan - sve odmah jasno.

Pa mi je tako na prvi pogled bilo jasno da je "našjenac" zaista osvojio zlato, al' nađavla, i da nije bio baš najbolji. Najbolji je, sa maksimalnih 42 poena, bio neki Kinez iz Kanade, a "našjenac" se, sa osvojenih 26 poena, plasirao na 37. mesto. 

Obzirom da je učestvovalo 577 takmičara iz 104 zemlje, i ta 37. pozicija je ogroman uspeh. Doduše, možda ne baš za doček na balkonu Skupštine grada, kao što su u FB i ostalim komentarima predlagali mnogi, ali i trideset sedmom svakako treba snažno čestitati! A i lepo ga nagraditi!  

Dabome, treba čestitati i ostalim našim takmičarima, jer je, kao što piše na sajtu RTV, "uspeh mladih matematičara iz Srbije ogroman, a to potvrđuje i podatak da su upravo članovi tima iz Srbije sa osvojene četiri medalje - zlatnom, srebrnom, dve bronzane i dve specijalne pohvale, bili među najboljima". 

E, ovo već stoji! Može se ladno reči "Srbija među najboljima". Dobro sad, možda ne baš među najboljima u svetu, ali među najboljima u Regionu svakako. Jer, plasirala se na odlično 29. mesto. To jeste nešto lošije od Hrvatske (15. mesto), ali zato ubedljivo bolje od Bosne (43. mesto), Slovenije (73. mesto), Makedonije (74. mesto) i Crne Gore (89. mesto). 

A osvajač hrvatskog zlata na IMO, jel' i on svetski prvak? A što ne bi bio, pa plasirao se na 19. poziciju - skoro duplo je bliži matematičkom tronu nego naš svetski prvak. Odmah potražim, (ukucam "najbolji u svijetu" 2015), al' nećete verovati, nigde ničeg sličnog. E sad, da li je to stoga što u hrvatskim medijima manjka patriotizma, ili tamo (how yes no) znaju da "nije lijepo lagati", ili su pak malo više svesni da bi, u eri interneta, kad je sve očas proverljivo, to bio idiotluk? Biće da je ovo poslednje - valjda se opekli od reakcija javnosti na prošlogodišnje slično glupiranje jednih zagrebačkih novina.
 
Čak ni u Severnoj Koreji, u kojoj internet jedva da i postoji, slične bedastoće (kakve u Srbiji, evo, glatko prolaze), ne mogu proći. OK, znam za ono čuveno "u finalu Mundijala, Severna Koreja rasturila Brazil 8:1", ali to ipak nije objavio Kim Džong Unov "javni servis", već Korea News Backup (korejanski NJUZ), i to sa bezbedne prekookeanske distance.

Zanimljivo, na tim đačkim olimpijadama dodeljuje se baš dosta medalja. Dobija ih 50 do 70% učesnika. Na ovoj, podeljeno je 39 zlatnih (za više od 25 poena), 100 srebrnih (za više od 18 poena) i 143 bronzane (za više od 14 poena), kao i 126 pohvala, što znači da je nagrađeno više od dve trećine (71%) učesnika. 

Dok sam skrolovao po naslovima, mislio sam, bože kako su izblamirali mladića, iz kože će dečko od stida. Tu, znam, nikakvi demantiji ne pomažu. Potražim, ipak, neko njegovo objašnjenje. baš me zanimalo kako ih je izribao. Džaba, nema toga nigde - biće da u medijima nerado priznaju greške. Sigurno je pokušavao, al' svi ga iskulirali. Potražim onda na njegovom FB profilu - tu bar niko ne može da ga cenzuriše, tu im se, garant, n'ebo keve. Začudo, ipak nije - nema toga ni tamo, ali treba reči da momak na Fejs retko i svraća. 

U "Telgrafu" međutim, ova njegova izjava: 
"Osećaj kada uzimate medalju u ruke. jer ste najbolji na svetu, ne može se opisati – objašnjava nam on".

Ne verujem da je dečko zaista tako rekao. Čak i da je nameravao da javnost dovede u zabludu, znao bi da je takva laž skroz nepotrebna. Jer već i podatak da je osvojio zlato, sasvim je dovoljan da ga ovde skoro svi smatraju svetskim prvakom. Malo ko naime zna da se na tim olimpijadama znanja, za razliku sportskih olimpijada, ne dodeljuje samo po jedna zlatna, srebrna i ona treća medalja. 

Biće da mu je to "najbolji na svetu", možda i najdobronamernije, u usta nagurao urednik. Jer mu je, neinformisanom, bilo neobjašnjivo kako to da je dečko tako skroman, zašto se nije pohvalio malo ekspresivnije? Prava je šteta ne ispaliti to "najbolji na svetu", efektnije će stvar odjeknuti, dobro je za bildovanje posrnulog nacionalnog ponosa... 

Eto, uredniku nije palo na pamet da malo srfne i informiše se. Valjda se niko nije našao da mu objasni da je njegov najvažniji posao da proverava..., dobro, ne baš svaki navod, ali ovako senzacionalne navode obavezno. A ta provera u ovom slučaju stvarno nije zahtevala ni mnogo vremena, ni mnogo pameti - samo nešto novinarske etike i najelementarnijeg engleskog. Ja sam, na primer, za prikupljanje svih ovih podataka utrošio tek nekoliko minuta.

Inače, koješta se ovim povodom letos po Netu pisalo.
FB status grupe Voluntary Tesla Army na primer, baš me uveselio::
"He won the International Mathematical Olympiad in Thailand.
What else to expect from ‪‎Tesla‬ folks fellow. 
His score can be found here: (naveli su link IMO sajta)".
E, pa dragi moji Teslini dragovoljci (valjda nešto kao Teslini svedoci), valjalo bi vam malo više opreza. Jer upravo na stranici koju ste linkovali, jasno piše: "abs. rank 37".  

Još više, razveselila me reakcija na moj FB komentar ispod statusa u kojem se veličao "ponos Srbije - svetski prvak iz matematike". Napisao sam da mu naravno iz sve snage čestitam, ali da ne bi trebalo preterivati, jer nije bio baš najbolji (zafljiskao sam i dokaz - link zvaničnog sajta IMO). Munjevito, stigao je prijekorni i postiđujući odgovor da "nije lepo zavideti", a odmah zatim, bio sam unfriend-ovan, i dabome, blokiran. Moj komentar je (proverio sam sa prijateljicinog profila) bio izbrisan, a domoljubna raspaljotka nastavila se bez dosadnog partibrejkera. 

A zašto izbegavam da napišem ime mladića o kome je ovde reč? Znam, dabome da će onaj koga slučaj interesuje, njegovo ime očas saznati, ali ono što ovom ovlašnom tajnovitošću želim da simbolički naglasim, jeste moje najdublje uverenja da za čitavu ujdurmu dečko nije ni malo odgovoran. 

U svim izjavama i intervjuima naime, osim u onom, očito lažiranom detalju iz "Telegrafa", bio je umeren i vrlo pristojan. Pretpostavljam da ga novinarski prostakluci (a možda i nečije marketinške kombinacije) do te mere ne zanimaju, da nema čak volje ni da njima samozatajno bavi, a kamo li da se tim povodom javno oglašava.

Uostalom, zabole ga. 
I za govnjive srpske medije, i za ovaj moj zavidljivi blog. 
On je, kao i skoro svi drugi mladi i pametni Srbi, odavde već odlepršao.
Ako ne još odistinski, u mislima sasvim sigurno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Komentari (154)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

G.Cross G.Cross 20:59 22.12.2015

uf

Mikele, sto bre ne odgovori St.Jepana od objavljivanja ovoga?

Kome jos treba istina?

mikele9 mikele9 21:06 22.12.2015

Re: uf

Mikele, sto bre ne odgovori St.Jepana od objavljivanja ovoga?

Kome jos treba istina?

Ovo njegovo se odlično nadovezuje na moju Maglu Ovakvi naslovi i vesti samo doprinose sveobuhvatnoj Magli u kojoj je istina bačena u dubok bunar.
I ja sam malo prošetao netom i pročitao neke od izjava dotičnog mladića. Dečko je sjajan, skroman, to se vidi između redova i ubeđen sam da mu na pamet nije palo da daje kojekakve idiotske izjave. To su urednička mrsomuđenja
st.jepan st.jepan 21:12 22.12.2015

Re: uf

Dečko je sjajan, skroman, to se vidi između redova i ubeđen sam da mu na pamet nije palo da daje kojekakve idiotske izjave.

Apsolutno!
Nadam se da sam u tekstu ovo dovoljno jasno istakao.
Moja tema su isključivo mediji, na juriuš osvojeni od ponavljača.
mikele9 mikele9 21:20 22.12.2015

Re: uf

Moja tema su isključivo mediji, na juriuš osvojeni od ponavljača.

Mediji odista postoje u ovom jadu od države ali se nalaze na nezamislibo niskom nivou. Novinari mediokriteti bi bili akademici za ove koji serinjaju svakog trena u svojim nazovi medijima. I nisu mediji osvojeni na juriš, to je počelo da se dešava još pre 25, 30 godina i malo po malo, evo nas gde smo
rade.radumilo rade.radumilo 23:07 22.12.2015

Re: uf

Mediji odista postoje u ovom jadu od države ali se nalaze na nezamislibo niskom nivou.


Izgleda da se Politika još batrga. Oni nisu naseli na ovu glupost (a i mnoge druge).
st.jepan st.jepan 23:15 22.12.2015

Re: uf

rade.radumilo
Mediji odista postoje u ovom jadu od države ali se nalaze na nezamislibo niskom nivou.

Izgleda da se Politika još batrga. Oni nisu naseli na ovu glupost (a i mnoge druge).

Da, do nedavno.
A onda...
jedna poznata novinarka je ,odgovarajući na "Politikinu" anketu "Pamtiću u 2015.", u rubriku "Domaća ličnost godine" upisala ovo:
"Kikinđanin (navela je ime), prvak sveta u matematici".

Znam da Redakcija za ovo nije direktno odgovorna, ali neko je ipak morao da upozori koleginicu.
8c_competizione 8c_competizione 13:51 23.12.2015

Re: uf

G.Cross
Mikele, sto bre ne odgovori St.Jepana od objavljivanja ovoga?

Kome jos treba istina?



Out of Beirut Out of Beirut 21:20 22.12.2015

najbolji hrvatski

Google "najbolji+na+svijetu"+olimpijadi+matematike

Pozdrav, i cestitka za iscrpnu analizu
mikele9 mikele9 21:23 22.12.2015

Re: najbolji hrvatski

Google "najbolji+na+svijetu"+olimpijadi+matematike

Pozdrav, i cestitka za iscrpnu analizu

Evo još jednog
Zlato s matematičke olimpijade odlazi u Slavonski Brod! Nakon niza uspjeha i priznanja, Mislav Balunović, maturant slavonskobrodske Gimnazije “Matija Mesić”, još jednom je dokazao da nema premca među mladim matematičarima.


st.jepan st.jepan 21:58 22.12.2015

Re: najbolji hrvatski

Out of Beirut
Google "najbolji+na+svijetu"+olimpijadi+matematike

Znam za taj slučaj, prošlogodišnji je.
Mislav Balunović je proglašen za najboljeg u samo jednoj novini.
Pretpostavljam da su reakcije javnosti bile obeshrabrujuće, jer ovogodišnji osvajač zlata iz Hrvatske, nigde nije oglašen za najboljeg na svetu.

Pozdrav, i cestitka za iscrpnu analizu

Hvala.
U celokupni istraživački rad uložio sam možda i više od sat vremena.
Domazet Domazet 23:32 23.12.2015

Pa da, Milisav...

st.jepan
Out of Beirut
Google "najbolji+na+svijetu"+olimpijadi+matematike

Znam za taj slučaj, prošlogodišnji je.
Mislav Balunović je proglašen za najboljeg u samo jednoj novini.
Pretpostavljam da su reakcije javnosti bile obeshrabrujuće, jer ovogodišnji osvajač zlata iz Hrvatske, nigde nije oglašen za najboljeg na svetu.

Pozdrav, i cestitka za iscrpnu analizu

Hvala.
U celokupni istraživački rad uložio sam možda i više od sat vremena.

...lijepo nase hrvatsko ime. Zato su ga Lijepi Nasi i krili k'o zmija noge.

Ko mu je kriv kad ne zna za opcestanovitu nejednakost (1):

Milisav << Zvonislav ......(1)



Zahebavam se, naravno.
st.jepan st.jepan 00:14 24.12.2015

Re: Pa da, Milisav...

...lijepo nase hrvatsko ime.

Jako staro, jako retko, meni lepo, nekad slavno (hrvatski knez Mislav, 835-45).
Zato su ga Lijepi Nasi i krili k'o zmija noge.
Ko mu je kriv kad ne zna za opcestanovitu nejednakost (1):
Milisav << Zvonislav ......(1)

Mislim da si ovim komentarom smelo prodro u samu srž teme.
Domazet Domazet 00:34 25.12.2015

У бре, па није Милисав него...

st.jepan

...Mislav. Мора да је неки Гот. Јако стар, јако редак и јако леп.
predatortz predatortz 21:28 22.12.2015

Najbolji srpski mladi matematičar

je Nemac

Link
st.jepan st.jepan 22:08 22.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

predatortz
je Nemac
Link

Teodor fon Burg je, kao učesnik 6 Olimpijada i osvajač 6 medalja (4 zlatne, jedna srebrna i jedna bronzana), do ove godine bio prvi na Hall of Fame listi IMO (sada je drugi).
Mada, ni on nijednom nije pobedio.
Najbolje se plasirao 2010. - bio je treći.
predatortz predatortz 22:11 22.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

st.jepan
predatortz
je Nemac
Link

Teodor fon Burg je kao učesnik 6 Olimpijada i osvajač 6 medalja (4 zlatne, jedna srebrna i jedna bronzana), do ove godine bio prvi na Hall of Fame listi IMO (sada je drugi).
Mada, ni on nijednom nije pobedio.
Najbolje se plasirao 2010. - bio je treći.


Da, ali je naš najbolje plasiran pojedinac. Znam neke koji su mu predavali u Matematičkoj. Kažu da je lik potencijal neslućenih razmera.
zilikaka zilikaka 22:28 22.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

do ove godine bio prvi na Hall of Fame listi IMO (sada je drugi).
Mada, ni on nijednom nije pobedio.
Najbolje se plasirao 2010. - bio je treći.


Al istrajava u uspesima, što je vredno posebnog divljenja.
alselone alselone 13:27 23.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

predatortz
je Nemac


Srbijanac nemackog porekla.
st.jepan st.jepan 13:28 23.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

alselone
predatortz
je Nemac

Srbijanac nemackog porekla.

Takoreći Posrbica.
Hansel Hansel 14:58 23.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

Ако ћемо да бројимо крвна зрнца, бар је пола-пола, Фон Бург сениор је Швајцар(цијан)ац, мајка је из Србије, а шта је... нека истражује кога интересује.

Да не цитирам Курир, али, ево, и они су се бавили раскринкавањем, па и тадашњи директор Математичке гимназије, ако је уопште ишта веровати Куриру:

teodor-fon-burg-nije-najbolji-na-svetu
antioksidant antioksidant 15:31 23.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

ако је уопште ишта веровати Куриру:

a ti si za informer?
Hansel Hansel 18:08 23.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

a ti si za informer?

А (и) ти си бинаран?
antioksidant antioksidant 08:15 24.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

Hansel
a ti si za informer?

А (и) ти си бинаран?

судећи по увређености с твоје стране ти јеси бинаран :) преосетљиво реагујеш да би мој коментар баш толико машио мету
krkar krkar 08:50 24.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

Al istrajava u uspesima, što je vredno posebnog divljenja.


Najposebnije je vredno divljenja da je još ikoliko normalan pored onakve teške budale od majke.

Znam ženu!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:05 24.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

krkar
Al istrajava u uspesima, što je vredno posebnog divljenja.


Najposebnije je vredno divljenja da je još ikoliko normalan pored onakve teške budale od majke.

Znam ženu!

I ja je više puta slušao i gledao. Toplo se nadam da dečko neće biti oštećen. Mada...
predatortz predatortz 13:07 24.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

krkar
Al istrajava u uspesima, što je vredno posebnog divljenja.


Najposebnije je vredno divljenja da je još ikoliko normalan pored onakve teške budale od majke.

Znam ženu!


Ako znaš ženu, znaš i da je umrla. Bar bi trebao da znaš...
krkar krkar 14:04 24.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

Ako znaš ženu, znaš i da je umrla. Bar bi trebao da znaš...


Ne znam. Nismo bili u najboljim odnosima, iz razumljivih razloga.

Hvala na obaveštenju. Žao mi je zbog malog, svakom treba majka.
Hansel Hansel 19:07 24.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

antioksidant
Hansel
a ti si za informer?

А (и) ти си бинаран?

судећи по увређености с твоје стране ти јеси бинаран :) преосетљиво реагујеш да би мој коментар баш толико машио мету

Сада сам у сваком случају забезекнут. Где ли ти виде увређеност, тј. где ти се причинила? За Информер и Курир ћу се вређам!
zilikaka zilikaka 20:01 24.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

Žao mi je zbog malog, svakom treba majka.


Da je živa, pa još i da pričamo, al pošto sam i ja večeras saznala da je umrla, krajnje je neukusno da nju komentarišemo.
U svakom slučaju, mislim da je kao takva imala presudnu ulogu da on postane to što jeste.
Kod takvih ogromnih uspeha nema srednjeg puta i širokih vidika. To mu dođe cena penjanja na tron.



....a da li je to baš najbolji put za samo dete...malo ko je pametan....
Hansel Hansel 07:45 25.12.2015

Re: Najbolji srpski mladi matematičar

Kod takvih ogromnih uspeha nema srednjeg puta i širokih vidika. To mu dođe cena penjanja na tron.

За средњи пут си вероватно у праву, за широке видике нисам сигуран да си апсолутно у праву. Не сумњам да има случајева у којима јеси, и ја сам прилично давно помислио да заправо ограниченост не ограничава ... разумемо се.

Некако долазим и на он што је написао Земљанин: да ли су нејвећи умови (били) оптерећени својом посебношћу? Све ми се чини да углавном нису. Али данас, свет почива на сталном доказивању, упоређивању, такмичењу. Неко и у свом идентитету аутентичан, филозофски настројен... мора заиста да буде изузетан и у емоционалној самоконтроли да би успео и остао оно што јесте. А можда ја то само идеализујем прошлост или имам само неке поједнице на уму...?
Jukie Jukie 21:42 22.12.2015

Takmičenja

Kod nas ta takmičenja imaju jedan čudan status, otprilike kao da se takmiče u nekom opskurnom sportu u kome domaću reprezentaciju sa sve rezervama čini deset ljudi (mislim da je curling na tom nivou), pa sad niko ne zna ništa o tome, ne zna ni propozicije, ali kad čuje zlatna medalja misli da je to prvo mesto na svetu. I onda se ispostavi da ima 39 zlatnih i 100 srebrnih medalja na jednom takmičenju.

Slično se neko na jednom forumu bunio oko takmičenja iz biologije kako je sajt škole okačio lažnu informaciju da je neki dečko na trećem mestu kad je npr. na 28. mestu na spisku, i onda smo izguglali propozicije i lepo piše da je treće mesto od 70 do 80 poena, i dobija se malecka diplomica. 70 do 80 poena na takmičenju SBD je neka jaka četvorka sa tendencijom da na kraju godine postane petica kad se dodaju poeni za rad na času. Dakle jesi npr. 40. na spisku ali si zvanično treće mesto.
predatortz predatortz 21:55 22.12.2015

Re: Takmičenja

Kod nas ta takmičenja imaju jedan čudan status, otprilike kao da se takmiče u nekom opskurnom sportu u kome domaću reprezentaciju sa sve rezervama čini deset ljudi (mislim da je curling na tom nivou), pa sad niko ne zna ništa o tome, ne zna ni propozicije, ali kad čuje zlatna medalja misli da je to prvo mesto na svetu.


Onda neko nadahnuto, a neinformisano, piskaralo naškraba glupost koju posle prenesu sve novine i potali. Niko više ništa ne proverava. Nije to problem samo a ovakvim bombastičnim vestima, niti bih ovo pripisao nekom 'patriotizmu'. Jednostavno, novinarstvo više ne egzistira kao ozbiljan zanat.
Hansel Hansel 00:07 23.12.2015

Re: Takmičenja

Заправо су речи "награда" и "место" неадекватно постали синоними и просто није јасно да ли то неко стварно не разликује или је то тако смишљено да свима боље звучи. Ја сам нпр. у осмом разреду ОШ добио трећу награду на републичком из физике, али их је испред мене с првом и другом наградом било бар 20-30 (е, ал' био сам први међу трећенаграђенима! ). Додуше, када је касније моја наставница урадила четири задатка (од укупно пет) као ја, било је касно за притужбе (мени један од та четири није признат ). Једино ако и она није погрешила, што је мало теже, ево да вам се после 27-8 година пожалим...
zemljanin zemljanin 00:16 23.12.2015

Re: Takmičenja

Hansel
Заправо су речи "награда" и "место" неадекватно постали синоними и просто није јасно да ли то неко стварно не разликује или је то тако смишљено да свима боље звучи. Ја сам нпр. у осмом разреду ОШ добио трећу награду на републичком из физике, али их је испред мене с првом и другом наградом било бар 20-30 (е, ал' био сам први међу трећенаграђенима! ). Додуше, када је касније моја наставница урадила четири задатка (од укупно пет) као ја, било је касно за притужбе (мени један од та четири није признат ). Једино ако и она није погрешила, што је мало теже, ево да вам се после 27-8 година пожалим...

e u moje vreme nagrade za 1, 2 i 3 mesto a ostali do 7-mog dobiju neke pohvalnice ... ostatak ide kući da se hvali što je bio sa već pomenutim ...

EDIT:
(мени један од та четири није признат )

jesi li razmišljao o Strazburu

a takvih slučajeva ima na tone, što je, bez zezanja, veliki minus za takmičenja jer deca teško podnose nepravdu
mariopan mariopan 10:40 23.12.2015

Re: Takmičenja

zemljanin
a takvih slučajeva ima na tone, što je, bez zezanja, veliki minus za takmičenja jer deca teško podnose nepravdu

Ovo je tačno, teže im padne nepravda nego da ne osvoje nijedno mesto.

Hansel Hansel 10:47 23.12.2015

Re: Takmičenja

jesi li razmišljao o Strazburu

Ал' озбиљно, нисам ја имао структурирану амбицију (никад, само сам силом прилика био угураван у нека ривалства и сличне глупости), ја сам само волео да радим оно што ми је занимљиво, мени и је ова бронза сијала к'о злато.
e u moje vreme nagrade za 1, 2 i 3 mesto a ostali do 7-mog dobiju neke pohvalnice ... ostatak ide kući da se hvali što je bio sa već pomenutim

Видиш како је почела декаденција. Мада, и у моје време су била само места на такмичењима нижег ранга од републичког.

Тада је мој друг-комшија, само је тада био седмак, добио прву награду и мислим да је био при самом врху, да би отишао на савезно такмичење да га је било за седмаке. Он је добио сабрана дела Десанке Максимовић а ја "Повијест физике". Свака част ДесанЦи, али ја сам био задовољнији материјалним делом своје награде. Ни друг није био задовољан -- укапирао је шта се више цени: следеће године је баталио физику и отишао на "Тито--револуција--мир", тамо се за прва места добијала лепа вишедневна екскурзија по тадашњој нам домовини, а не неке књижурине.
8c_competizione 8c_competizione 13:59 23.12.2015

Re: Takmičenja

predatortz
Onda neko nadahnuto, a neinformisano, piskaralo naškraba glupost koju posle prenesu sve novine i potali. Niko više ništa ne proverava. Nije to problem samo a ovakvim bombastičnim vestima, niti bih ovo pripisao nekom 'patriotizmu'. Jednostavno, novinarstvo više ne egzistira kao ozbiljan zanat.


cuj, novinarstvo nije ni u svetu u usponu

pogledaj sta se desilo u ozbiljnijim zemljama i na ozbiljnijim medijima nego sto su Pink i Prva, vezano za Asiana Flight 214. na zalost nadjoh samo ovaj video, znam da su i ostali mediji (ozbiljni) objavili vest bez provere.
Sepulturero Sepulturero 21:31 23.12.2015

Re: Takmičenja

predatortz
Kod nas ta takmičenja imaju jedan čudan status, otprilike kao da se takmiče u nekom opskurnom sportu u kome domaću reprezentaciju sa sve rezervama čini deset ljudi (mislim da je curling na tom nivou), pa sad niko ne zna ništa o tome, ne zna ni propozicije, ali kad čuje zlatna medalja misli da je to prvo mesto na svetu.


Onda neko nadahnuto, a neinformisano, piskaralo naškraba glupost koju posle prenesu sve novine i potali. Niko više ništa ne proverava. Nije to problem samo a ovakvim bombastičnim vestima, niti bih ovo pripisao nekom 'patriotizmu'. Jednostavno, novinarstvo više ne egzistira kao ozbiljan zanat.


Иако је сад бар лако са човек буде добар новинар комбинујући дар за писање и интернет.
krkar krkar 11:16 24.12.2015

Re: Takmičenja

Ја сам нпр. у осмом разреду ОШ добио трећу награду на републичком из физике


U osmom na republičkom iz fizike posle pismenog dela bio sam prvi zajedno sa jednim R. Samo nas dvojica svih 100 bodova, sledeći 91.

Praktični je bio u školi Drinka Pavlović koja je imala baš lepu laboratoriju (u koju sam tada prvi put kročio). Prva trojica idu na savezno, dakle trebalo je samo ne zajebati ništa, praktični me nije mnogo brinuo, odlično sam to radio.

Dobijem neko strujno kolo, pasulj. R. tačno preko puta mene. Vidim da sam brži od njega, on mi jedina konkurencija, druge i ne gledam mnogo iako sam zasigurno brži od većine. Sastavim ja sve, R. još petlja, vidim imam vremena, kažem sebi proveri, nemoj da zabrljaš, dvaput svaku žicu proverim, sve OK. Ispred mene dve utičnice, uključim banane u jednu - fiju, žvajz, zing, cangr, izgor, pregor... ode sve u tandariju!

Od dve neobeležene utičnice jedna bila 12 V jedna 220. Kod nas u školi nije bilo 220 na stolovima, bunio se ja, bunila se moja profanka, xhaba. Svi ostali kad su videli šta se meni desilo mudro pitali domaću profanku koja je radila u DrinCi u koju da uključe.

R. posle pobedio na saveznom a danas je redovni profesor na tehničkoj fizici.
Hansel Hansel 07:57 25.12.2015

Re: Takmičenja

krkar
Ја сам нпр. у осмом разреду ОШ добио трећу награду на републичком из физике


U osmom na republičkom iz fizike posle pismenog dela bio sam prvi zajedno sa jednim R. Samo nas dvojica svih 100 bodova, sledeći 91.


Нисам ни сумњао да сам у било чему бољи од тебе! Озбиљно.

А ово што ти се десило је стварно без везе. Мени је тако било жао на регионалном такмичењу из биологије у седмом (материја која ми је била најзанимљивија), није ни упоредиво, али кад си ми већ пробудио асоцијацију... Отишао сам на то регионално као први на општинском, са стотком (или 25, сада ми се чини да је на том такмичењу то био максимум). Нађем се међу десетак првопласираних, заправо сам по броју поена на тесту делио 3. и 4. или 4. и 5. место. На практичном делу требало је да препознамо, гледајући препарат кроз микроскоп, о ком се ткиву ради. На припремама с наставником никада нисмо могли да нађемо битну разлику између мишићног и срчаног мишићног ткива. Препарати различито бојени, структура врло слична... Ни наставник није могао да дâ неки поуздан савет. И, са тих 50% шанси ја сам очигледно одабрао погрешну опцију (била су још два препарата које сам "погодио" ). Једино ми је тада било криво што нисам прошао.
krkar krkar 08:49 25.12.2015

Re: Takmičenja

И, са тих 50% шанси ја сам очигледно одабрао погрешну опцију


Znam da je i to frka, ali to je baksuz, za to može da ti bude krivo.

Ali kad te niko i ne obavesti da postoji utičnica od 220 V i da je šansa da ubodeš u pravu 0,5 - e to je nepravda!
mariopan mariopan 10:47 25.12.2015

Re: Takmičenja

krkar
И, са тих 50% шанси ја сам очигледно одабрао погрешну опцију


Znam da je i to frka, ali to je baksuz, za to može da ti bude krivo.

Ali kad te niko i ne obavesti da postoji utičnica od 220 V i da je šansa da ubodeš u pravu 0,5 - e to je nepravda!

Još veća je nepravda kada javno kažu, na samom proglašenju pobednika i dodeli nagrada, da je tvoj literarni rad najbolji, daleko ispred svih - ali ne veruju da si ti to pisala jer si previše mala za takav sastav.

NIKAD im nisam zaboravila, mada jesam bila mala naspram drugih učesnika (srednjoškolci a ja sedmi osnovne)...kako su se usudili da tako nešto i pomisle?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:29 25.12.2015

Re: Takmičenja

mariopan

krkar
И, са тих 50% шанси ја сам очигледно одабрао погрешну опцијуZnam da je i to frka, ali to je baksuz, za to može da ti bude krivo.Ali kad te niko i ne obavesti da postoji utičnica od 220 V i da je šansa da ubodeš u pravu 0,5 - e to je nepravda!Još veća je nepravda kada javno kažu, na samom proglašenju pobednika i dodeli nagrada, da je tvoj literarni rad najbolji, daleko ispred svih - ali ne veruju da si ti to pisala jer si previše mala za takav sastav. NIKAD im nisam zaboravila, mada jesam bila mala naspram drugih učesnika (srednjoškolci a ja sedmi osnovne)...kako su se usudili da tako nešto i pomisle?

Ja sumnjam da ti pišeš ove komentare. [blip]null[/blip]
mariopan mariopan 14:01 25.12.2015

Re: Takmičenja

KRALJMAJMUNA
mariopan

krkar
И, са тих 50% шанси ја сам очигледно одабрао погрешну опцијуZnam da je i to frka, ali to je baksuz, za to može da ti bude krivo.Ali kad te niko i ne obavesti da postoji utičnica od 220 V i da je šansa da ubodeš u pravu 0,5 - e to je nepravda!Još veća je nepravda kada javno kažu, na samom proglašenju pobednika i dodeli nagrada, da je tvoj literarni rad najbolji, daleko ispred svih - ali ne veruju da si ti to pisala jer si previše mala za takav sastav. NIKAD im nisam zaboravila, mada jesam bila mala naspram drugih učesnika (srednjoškolci a ja sedmi osnovne)...kako su se usudili da tako nešto i pomisle?

Ja sumnjam da ti pišeš ove komentare. [blip]null[/blip]

Hansel Hansel 18:48 25.12.2015

Re: Takmičenja

krkar
И, са тих 50% шанси ја сам очигледно одабрао погрешну опцију


Znam da je i to frka, ali to je baksuz, za to može da ti bude krivo.

Ali kad te niko i ne obavesti da postoji utičnica od 220 V i da je šansa da ubodeš u pravu 0,5 - e to je nepravda!

Па, и мени је била шанса да погодим 0,5!

Неправда је свакако у томе што су други могли да се уче из твоје грешке. А свакако је страшно неозбиљно да дају истоветне утичнице/утикаче за 220 и 12 V, невероватно! Осим ако и то није био трик, да можда проверите волтметром, било чиме (адекватним) пре него што укопчавате...
zilikaka zilikaka 19:54 25.12.2015

Re: Takmičenja

Ša vi mislite da je sad bolje?
Klipan pre par godina na takmičenju iz fizike (lokalnom) rešio zadatak strogo matematički, ni blizu očekivanog načina, al rešio ga tačno. Bile neke brzine, pa broj koraka u minuti, i dete uzelo NZS i u jednom redu dalo rešenje.

Nisu mu priznali, a kad je išao da se buni, nastavnik ga pustio da sam piše žalbu (bio 6. razred!) i da sam pred komisijom raspravlja.
Kaže da mu je rečeno da je njegov zadatak tačan ali je metod "zbunjujući", i nisu mu priznali ništa.

Ta epizoda bila dovoljna da sujeta odradi na njegovu štetu, te više neće da se pačka oko takvih stvari.

...ko zna zašto je to dobro.
Hansel Hansel 20:39 25.12.2015

Re: Takmičenja

Ša vi mislite da je sad bolje?

Познато је да је све горе, како да мислим да је боље!
...ko zna zašto je to dobro.

Можда је и добро због нечега (за њега), али је мени жалосно. Уместо да га похвале за иновативни приступ... Ваљда су мислили да је случајно добио исправан резултат?!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 01:54 26.12.2015

Re: Takmičenja

zilikaka
Ša vi mislite da je sad bolje?
Klipan pre par godina na takmičenju iz fizike (lokalnom) rešio zadatak strogo matematički, ni blizu očekivanog načina, al rešio ga tačno. Bile neke brzine, pa broj koraka u minuti, i dete uzelo NZS i u jednom redu dalo rešenje.

Nisu mu priznali, a kad je išao da se buni, nastavnik ga pustio da sam piše žalbu (bio 6. razred!) i da sam pred komisijom raspravlja.
Kaže da mu je rečeno da je njegov zadatak tačan ali je metod "zbunjujući", i nisu mu priznali ništa.

Ta epizoda bila dovoljna da sujeta odradi na njegovu štetu, te više neće da se pačka oko takvih stvari.

...ko zna zašto je to dobro.
Ovo mi deluje prilicno cudno.
emsiemsi emsiemsi 06:43 26.12.2015

Re: Takmičenja

zilikaka
Ša vi mislite da je sad bolje?
Klipan pre par godina na takmičenju iz fizike (lokalnom) rešio zadatak strogo matematički, ni blizu očekivanog načina, al rešio ga tačno. Bile neke brzine, pa broj koraka u minuti, i dete uzelo NZS i u jednom redu dalo rešenje.

Nisu mu priznali, a kad je išao da se buni, nastavnik ga pustio da sam piše žalbu (bio 6. razred!) i da sam pred komisijom raspravlja.
Kaže da mu je rečeno da je njegov zadatak tačan ali je metod "zbunjujući", i nisu mu priznali ništa.

Ta epizoda bila dovoljna da sujeta odradi na njegovu štetu, te više neće da se pačka oko takvih stvari.

...ko zna zašto je to dobro.

То није добро - а његов поступак (да се више не такмичи) још мање.
Успут --- мораш да га подржаваш да крене од малена у најважнију животну битку, битку против своје сујете, а не да саучествујеш у потхрањивању његове сујете.
Шта је једно такмичење, један задатак - чак, у односу на лонг рејс такмичење какво је његов живот.
mariopan mariopan 10:01 26.12.2015

Re: Takmičenja

zilikaka
Kaže da mu je rečeno da je njegov zadatak tačan ali je metod "zbunjujući", i nisu mu priznali ništa.

Ta epizoda bila dovoljna da sujeta odradi na njegovu štetu, te više neće da se pačka oko takvih stvari.


Ko zna zašto je to dobro, samo sam sigurna da će to pamtiti dok je živ. Deca iskreno veruju u pravdu, tako ih učimo, da oni budu pošteni pa će i svet biti dobar i pošten prema njima, i kada se tako mali sretnu sa nepravdom to jako boli i ruši poverenje koje imaju u odrasle.

Nije ih izneverio samo taj ko ih je tada oštetio, nego i oni koji su ga učili da je svet pošten i pravedan. U njima se završi jedan deo detinjstva, na bolan način.
mariopan mariopan 10:07 26.12.2015

Re: Takmičenja

Успут --- мораш да га подржаваш да крене од малена у најважнију животну битку, битку против своје сујете, а не да саучествујеш у потхрањивању његове сујете.

Sujeta može da bude podstrek za nešto više u životu, može da pogura napred isto kao i drugi motivi za napredak. Neko ko želi da bude najbolji u nečemu uvek ima dozu sujete u sebi, i ako se sa tim uspešno nosi ona može da da isto tako velike uspehe kao i neki drugi motiv.
Svi smo do neke mere sujetni.
zilikaka zilikaka 14:06 26.12.2015

Re: Takmičenja

Ovo mi deluje prilicno cudno.


Što čudno?

Da se zadatak mogao i drugačije rešiti, čisto matematički, bez ič primene fizike, ili što mu to rešenje nije prihvaćeno?

..po meni je glavni problem bio što se dete od nepunih 12 godina ne šalje samo pred komisiju da sa njima diskutuje.

No, ima tu i šire priče, al nema potrebe da gnjavim.

Stvar je potpuno nevažna.
zilikaka zilikaka 14:07 26.12.2015

Re: Takmičenja

Шта је једно такмичење, један задатак - чак, у односу на лонг рејс такмичење какво је његов живот.


Upravo.

Nije ni vredno pomena nego divanimo od duga vremena pa me kolege iznošenjem svojih primera podsetili.
emsiemsi emsiemsi 21:12 26.12.2015

Re: Takmičenja

mariopan

...
Svi smo do neke mere sujetni.

Ми нисмо !
zaharaga zaharaga 12:11 29.12.2015

Re: Takmičenja

krkar
Ја сам нпр. у осмом разреду ОШ добио трећу награду на републичком из физике


...
Praktični je bio u školi Drinka Pavlović koja je imala baš lepu laboratoriju (u koju sam tada prvi put kročio). Prva trojica idu na savezno, dakle trebalo je samo ne zajebati ništa, praktični me nije mnogo brinuo, odlično sam to radio.

...

Od dve neobeležene utičnice jedna bila 12 V jedna 220.

...


Prijatelju, ti lazes.

Na radnim stolovima u skoli NE SME se razvoditi mrezni napon.

U SFRJ se ipak koliko toliko postovao zakon, za razliku od
ove pseudo liberalne nazovi euro kvazi atlancke drzave.

krkar

...
Kod nas u školi nije bilo 220 na stolovima,
...


Tako je bilo u svim skolama. Zato i mislim da lazes.


kosta.babic kosta.babic 21:53 22.12.2015

"MLADI SRBIN, NAJBOLJI MATEMATIČAR NA SVET

Dobri moj Mikaele.Montirao sam nekoliko emisija za RTS pod nazivom"matematika u srcu"Urednik je tanja Čanić.
Ne znam da li si pogledao ijednu?Sve su to mladi ljudi zagledani u nauku.Budući extra umovi ove zemlje koja se još uvek zove Srbija.Nekakvi "Urednici" izvlače naslove,ne da bi povećali tiraž nego da bi skrenuli pažnju na neke klince koji su nepismeni za politiku ali itekako spremni za nauku.
Bože koliko si reči upotrebio da dokažežeš da nije tačno da je taj mladi čovek naj bolji na cvetu.To naravno i nije važno!
Da li je važnije ko ima lepšu guzu?Kim kardašijen ili Mimi oro?Da li bi za ovu temu upotrebio ovoliko reči ili istraživanja na netu?
mikele9 mikele9 21:59 22.12.2015

Re: "MLADI SRBIN, NAJBOLJI MATEMATIČAR NA SVET

Dobri moj Mikaele

Dobri moj Kosta, čudi me da nisi zapazio ovo: Gost autor: St.Jepan
predatortz predatortz 22:00 22.12.2015

Re: "MLADI SRBIN, NAJBOLJI MATEMATIČAR NA SVET

Kosta, mislim da si pogrešno skapirao suštinu ovog posta. Uzgred, pisao ga je Stjepan. Niko dečku ne osporava da je izuzetan matematičar. Svako ko se na tom takmičenju pojavi, to jeste. Niko ne osporava ni srpsku matematiku, a znam pouzdano da u njoj ima izuzetnih pojedinaca - sa nekima od njih pijem kafu.

Akcenat je stavljen na novinarsku profesiju. Nedostatak standarda i spremnosti na tačno i objektivno informisanje.
Plasiranjem ovakvih budalaština, za koje će čovek sa tri klika ustanoviti da nisu taćne, nanesena je šteta ovom izuzetnom mladiću.
zemljanin zemljanin 22:01 22.12.2015

Re: "MLADI SRBIN, NAJBOLJI MATEMATIČAR NA SVET

predatortz
... nanesena je šteta ovom izuzetnom mladiću.

st.jepan st.jepan 22:02 22.12.2015

Re: "MLADI SRBIN, NAJBOLJI MATEMATIČAR NA SVET

Plasiranjem ovakvih budalaština, za koje će čovek sa tri klika ustanoviti da nisu taćne, nanesena je šteta ovom izuzetnom mladiću.

To!
st.jepan st.jepan 01:14 23.12.2015

Re: "MLADI SRBIN, NAJBOLJI MATEMATIČAR NA SVET

Nekakvi "Urednici" izvlače naslove,ne da bi povećali tiraž nego da bi skrenuli pažnju na neke klince koji su nepismeni za politiku ali itekako spremni za nauku.

Ne negiram ja njima možebitne dobre namere.
Primetio si valjda rečenicu biće da mu je to "najbolji na svetu", možda i najdobronamernije, u usta nagurao urednik., ali... zar ne uviđaš na koliko je načina to njegovo "najbolji" pogrešno, za svakog uvredljivo i ako-prođe-prođe musavo?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:52 22.12.2015

A zasto...

...St.jepan mora da piše kao gost? Bio bi red da ima mogućnost da piše kao autor.
mikele9 mikele9 23:16 22.12.2015

Re: A zasto...

...St.jepan mora da piše kao gost? Bio bi red da ima mogućnost da piše kao autor.

Stjepan je moj dobar dugogodišnji drugar i po meni nije gost na mom blogu ali se slažem s tobom da bi kao čovek koji je izuzetno obrazovan i odlično piše, trebao da dobije autorsku opciju.
angie01 angie01 00:57 23.12.2015

Re: A zasto...

KRALJMAJMUNA
...St.jepan mora da piše kao gost? Bio bi red da ima mogućnost da piše kao autor.


slazem se,...vise puta sam zamolila one koji o tome odlucuju da daju opciju pisanja Stjepanu- jer super pise,...kao i als, npr,...jukie racunam takodje,...ne znam sta bi bio razlog da se to ne desi.


sto se teme bloga tice,...u zemlji u kojoj predsednik drzave i ministri u vladi imaju lazne diplome i na to ne reaguje recimo- ministar prosvete, ....lako mogu da takve stvari postanu zeljeni model ponasanja- decko nije kriv i svaka mu cast i ovakvo predstavljanje njemu ne treba, jer on jeste pobednik samim tim sto je u sredini koja ne mari za znanje i vrednuju se neke druge stvari, ipak odlucio da ga ono odredjuje, nije obrukao ni sebe ni nas-naprotiv,...a ove budalastine treba da se razotkrivaju kako bi prestale- na ovu konkretno je opet trebalo da reaguje metiljavi verbic, kako bi ovo izuzetno dete zstitio, kome je pak bilo vaznije, da "brine" o jednom djaku pesaku i uskrati mu toli obrok.
berman berman 02:03 23.12.2015

Re: A zasto...

sto se teme bloga tice,...u zemlji u kojoj predsednik drzave i ministri u vladi imaju lazne diplome i na to ne reaguje recimo- ministar prosvete,

pa hrvati su imali precjednika sa falš doktoratom , koji je imao samo redovno završenu pučku ( 4 osnovne) i trkovačku (5 i 6 osnovne) ostalo partiski i kumrovački kursevi pa im je stvorio državu, lažnog doktora teatrologije koji im je izmislio autoputeve i najveći privredni rast i precjednika Jazu/Hazu koji je izmislio samog sebe i svoju moralnu veličinu ( gospon akedemik Ivan Supek za neupućene) a ovi koji sad najviše prigovaraju nadridiplomantima obično se dive šloseru , tako da baš nisu dosljedni . mene lični više zabrinjava što ne može bez diplome ... recimo moreš bit CEO u jabucii il prozorima a ne moš u Srbiji
angie01 angie01 08:55 23.12.2015

Re: A zasto...

pa hrvati su imali precjednika sa falš doktoratom ,


da. i?...eto i oni su, sta li?


a ovi koji sad najviše prigovaraju nadridiplomantima obično se dive šloseru , tako da baš nisu dosljedni .


ti k'o prstom u pekmez,...sloser je bio obrnuta varijanta, valjda zbog potrebne biografije,...nije se predstavljao kao doktorant, nego upravo suprotno,...a covek svirao klavir, govorio jezike i svasta nesto...

biti CEO u jabuci treba opako zasluziti svojim sposobnostima i znanjem.
rade.radumilo rade.radumilo 10:58 23.12.2015

Re: A zasto...

recimo moreš bit CEO u jabucii il prozorima a ne moš u Srbiji


U kompanijama poput Jabuke ili Pendžera u Srbiji, niko ti ne vrednuje diplomu, već znanje. Jesenas je bio članak na tu temu. Otprilike jedna trećina zaposlenih u IT industriji (na svim pozicijama) u Srbiji je sa srednjom stručnom spremom. Microsoft Development Center Serbia nije izuzetak. Hebe im se dva posto za tvoju diplomu, u obzir za razgovor dolaziš tek posle par krugova njihovih testova.

a ovi koji sad najviše prigovaraju nadridiplomantima obično se dive šloseru , tako da baš nisu dosljedni


Da zanemarimo šlosera, bolji je slučaj Ronalda Regana. Tokom predizborne kampanje, neki protivkandidat je hteo da ga spusti pa ga je upitao šta je on to radio pa nije završio koledž. Regan mu je odbrusio:
- Zarađivao sam za život.
Inače, Regan je važio za "sirovinu" među predsednicima, ali isto tako za jednog od najboljih predsednika u novijoj istoriji koji je uradio puno toga na puno polja za SAD.
I njemu i šloseru je zajedničko da nisu sebi kupovali diplome.
G.Cross G.Cross 13:14 23.12.2015

Re: A zasto...

Inače, Regan je važio za "sirovinu" među predsednicima, ali isto tako za jednog od najboljih predsednika u novijoj istoriji koji je uradio puno toga na puno polja za SAD.
I njemu i šloseru je zajedničko da nisu sebi kupovali diplome.



Regan nije znao ali je znao da ne zna. I zato se okruzio ljudima koji su znali.

Isto ko ovi nasi.
8c_competizione 8c_competizione 14:04 23.12.2015

Re: A zasto...

angie01
...na ovu konkretno je opet trebalo da reaguje metiljavi verbic ...


cuti, meni se Verbic zvezdano podigao u ocima kada procitah (juce?) da (su najzad shvatili) da veronauka (i gradjansko?) vrse podelu dece. dobro jutro Kolumbo!

jos samo da se drzne da veronauku izsutira iz skole (pomoglo bi pozivanje na Ustav koji nas jos uvek smatra SEKULARNOM DRZAVOM!), glasao bih za njega za PreCednika
Jukie Jukie 16:37 23.12.2015

Re: A zasto...

8c_competizione
angie01
...na ovu konkretno je opet trebalo da reaguje metiljavi verbic ...


cuti, meni se Verbic zvezdano podigao u ocima kada procitah (juce?) da (su najzad shvatili) da veronauka (i gradjansko?) vrse podelu dece. dobro jutro Kolumbo!

jos samo da se drzne da veronauku izsutira iz skole (pomoglo bi pozivanje na Ustav koji nas jos uvek smatra SEKULARNOM DRZAVOM!), glasao bih za njega za PreCednika

Verbić svašta zna, nego ga niko nikad nije pitao, ministarstvo prosvete se među ministarstvima tretira kao dete sa IOPom 2, jeste u prostoriji ali ga puste da se igra u ćošku dok oni rade druge stvari
angie01 angie01 18:57 23.12.2015

Re: A zasto...

Verbić svašta zna, nego ga niko nikad nije pitao


daj bre, jukie, covek je teska greska za to mesto, svaki put se ispovracam kada nesto kaze o bilo cemu sto se tice njegovog resora,...ako je pristao da iza njegovog lica rade te bljuvotine, a on da pokriva- onda je pokvareni smrad,...a ako su to njegova autenticna razmisljanja- onda on pojma nema o cemu se radi, sta je problematika i kako se resava,...bez obzira da li ima neka druga strucna znanja,...sve ovo sto je do sada pokazao na mestu ministra prosvete je skandalozno.
ovderadiocacka ovderadiocacka 19:07 23.12.2015

Re: A zasto...

Da zanemarimo šlosera, bolji je slučaj Ronalda Regana. Tokom predizborne kampanje, neki protivkandidat je hteo da ga spusti pa ga je upitao šta je on to radio pa nije završio koledž.

Ovo je urbana legenda, Regan je zavrsio koledz (Eureka College)mada je bio los student.
wilma68 wilma68 23:22 23.12.2015

Re: A zasto...


Podržavam ideju da St.jepan bude autor, zanimljiv lik, odlično piše !

za dobrog domaćina i još jedan za gosta - autora ...



rade.radumilo rade.radumilo 12:21 24.12.2015

Re: A zasto...

Ovo je urbana legenda, Regan je zavrsio koledz (Eureka College)mada je bio los student.


Hebem li ga, to sam gledao na nekom Američkom dokumentarcu o njegovom životu. Šta više, bio je prikazan klip sa te TV debate u kom ga senator taj i taj (ime nisam zapamtio) proziva zbog toga. Davno bilo, mož' da bidne da ga je zapravo zapitkivao oko daljih studija, pošto je u pitanju undergraduate college:

In the U.S. News & World Report 2010, Eureka was ranked as a Tier 1 "regional college" in the Midwest.[34] "Regional college" refers to smaller institutions that draw most students from the surrounding area and focus on undergraduate education, but grant fewer than half their degrees in liberal arts disciplines LINK
emsiemsi emsiemsi 22:10 24.12.2015

Re: A zasto...

KRALJMAJMUNA
...St.jepan mora da piše kao gost? Bio bi red da ima mogućnost da piše kao autor.

Не слажем се !
rade.radumilo rade.radumilo 11:09 25.12.2015

Re: A zasto...

Не слажем се !


Tim pre.
jkt2010 jkt2010 09:13 26.12.2015

Re: A zasto...

G.Cross

Regan nije znao ali je znao da ne zna. I zato se okruzio ljudima koji su znali.


deset_slukom deset_slukom 23:08 22.12.2015

Paralelna dimenzija

Munjevito, stigao je prijekorni i postiđujući odgovor da "nije lepo zavideti", a odmah zatim, bio sam unfriend-ovan, i dabome, blokiran. Moj komentar je (proverio sam sa prijateljicinog profila) bio izbrisan, a domoljubna raspaljotka nastavila se bez dosadnog partibrejkera.


Domoljubi su uspešno stvorili svoj svet u koji ne pripuštaju ništa što bi im kvarilo sreću. Stvarnost u njemu postoji samo u meri koja ne bi kvarila zajedničku idilu.

Dok se na ovom blogu s njima još i može nekako komunicirati, svaki pokušaj ubacivanja nepatriotskog crva sumnje na drugim pričaonicama je čista frustracija i osuđen je na propast.

Mislim da su se i zvanične institucije, počev od školstva i novinarstva, već poodavno uspešno prebacile u taj svet. Zapravo, one ga i stvaraju.
berman berman 23:26 22.12.2015

državni poso

kad završi fakultet da mu se nađe državni poso u opštini ili školi ,a ne da poso dobije neki boot. usput suština školstva nije da stvori te "najpametnije na svijetu" nego da stvori Nebojšu Matićaili Rimca
nikad nisam razumio tu fascinaciju školskim testovima i fundamentalnim eksprerimentima , naspram dobrog inženjeringa
zemljanin zemljanin 23:37 22.12.2015

Re: državni poso

berman
kad završi fakultet da mu se nađe državni poso u opštini ili školi ,a ne da poso dobije neki boot. usput suština školstva nije da stvori te "najpametnije na svijetu" nego da stvori Nebojšu Matićaili Rimca
nikad nisam razumio tu fascinaciju školskim testovima i fundamentalnim eksprerimentima , naspram dobrog inženjeringa

fascinacija ili ne, svaki oblik obrazovanja ima svoj smisao i svrhu ... ali postoje i preduslovi ... van onog biološkog kapaciteta, osnova za stvarno prihvatanje naučenog je emotivna ... nije moj stav već eksperimantalno utvrđeno ... stvaranje atmosfere u kojoj se edukuju mladi ljudi daje veće efekte nego racionalno prihvatanje naučenog ... stvaranje atmosfere emotivno pozitivne zantiželje daje obrazovane ljude ... genijalci su posebna vrsta ...
Hansel Hansel 23:54 22.12.2015

Re: državni poso

Лепо речено, само код нас је и то наопако (прави се другачија атмосфера и форсирају се прилично ниски мотиви за напредовање). Што се генијалаца тиче... па и њима је битна атмосфера у којој расту да би конструктивно (ово НИЈЕ линк ) усмерили своје таленте.
zemljanin zemljanin 00:24 23.12.2015

Re: državni poso

Hansel
конструктивно (ово НИЈЕ линк )

sad mi kažeš
berman berman 02:08 23.12.2015

Re: državni poso

tvaranje atmosfere u kojoj se edukuju mladi ljudi daje veće efekte nego racionalno prihvatanje naučenog

imaš u razredu dva genijalca i tri zapuštena pripadnika romske delatnosti, kome će se više posvetit pažnja i šta bi se desilo da roditelj nekog od deteta traži premještaj u bolju školu kojoj geografski ne pripada i da navede želju za elitizmom i izostankom zapuštene dece u školovanju svog deteta.
ekstremi su mjera tendencija , zato ovaj primer.
Jukie Jukie 16:53 23.12.2015

Re: državni poso

berman
tvaranje atmosfere u kojoj se edukuju mladi ljudi daje veće efekte nego racionalno prihvatanje naučenog

imaš u razredu dva genijalca i tri zapuštena pripadnika romske delatnosti, kome će se više posvetit pažnja i šta bi se desilo da roditelj nekog od deteta traži premještaj u bolju školu kojoj geografski ne pripada i da navede želju za elitizmom i izostankom zapuštene dece u školovanju svog deteta.
ekstremi su mjera tendencija , zato ovaj primer.

Ja mislim da se nijednom neće posvetit pažnja nego postoji plan i program koji moraju da se odrade na određenom času, a ko štrči pati.

Ima jedna lepa priča "Divljakuša" o živini u dvorištu, koja me uvek podseća na školski sistem. Galunka (seljanka koja predstavlja učiteljicu) svakodnevno hrani živinu.

Gusan po ceo dan sedi na jednom mestu i čeka trenutak kada će Galunka pustiti iz podruma gusku (koja tamo leži na jajima) da se zajedno prošetaju sat vremena po dvorištu i onda je opet zatvori a on ostane da sedi.

Galunka naročito voli sivu patku, jer je podseća na Galunku kad je bila mlada. Patke slabo leže na jajima, i ona se obično podmeću kokošima, ali siva ih je patka izlegla sama. Niko je nije video kad je odlazila i ležala na jajima u udaljenom kutku dvorišta gde su rasle koprive i gde su bacali razbijene lonce i flaše, a bilo je i zmija. Siva patka predstavlja siromašnu decu koja svojim radom uspevaju da postignu obrazovanje koje će im dalje pomoći u životu.

Veći deo vremena Galunka je zaokupljena kokošima, bacajući zrnevlje ravnomerno u gomilu i pazeći da i manji i slabiji mogu nešto kljucnuti. Kokoši predstavljaju prosečnu populaciju đaka, njima je dovoljna redovna nastava.

Gusan sedi i jednim okom gleda kako Galunka hrani kokoši, veseli se divljakuši i onda pušta gusku da sa njim prošeta. Ali jednog dana zajedno sa guskom preko praga izađe deset žutih paperjastih guščića. Od tada guskama nije potrebna Galunkina pomoć i cela porodica odlazi u baštu da se samostalno brine o sebi.
Guske predstavljaju nadarene đake, koji dobijaju samo jedan čas dodatne nastave da zadovolje sve svoje edukativne potrebe. Kada završe obavezne časove, odlaze u daljinu i više nemaju dodira sa obrazovnim sistemom.

Ali Galunka je već zaboravila guske. Iz činije je izvadila prekrupu i baca je sivoj patki. I dok su se pačići, crni i žuti poput bumbara, gurali kao žustri kukci oko prekrupe, njihova majka, patka, stajala je uvek po strani. Izgledalo je kao da će svakog trenutka odleteti, bila je toliko slična divljoj patki, ali imala je majčinsko srce.

"Divlja si, divlja", osmehivala se Galunka. I stvarno je bila divlja. Ali bila je i dobra majka. Sama, bez ičije pomoći, izvela je svoje mlade iz guste i strašne koprive, gde su ležala zelena, razbijena stakla, i gde su se kotile zmije.
mariopan mariopan 22:07 23.12.2015

Re: državni poso

Jukie

Lepa priča Juki
Jukie Jukie 03:21 24.12.2015

Re: državni poso

mariopan
Jukie

Lepa priča Juki

JOš je bolja u originalu, nego sam ovde samo preneo one rečenice koje znam napamet :)
emsiemsi emsiemsi 22:20 24.12.2015

Re: državni poso

zemljanin
berman
kad završi fakultet da mu se nađe državni poso u opštini ili školi ,a ne da poso dobije neki boot. usput suština školstva nije da stvori te "najpametnije na svijetu" nego da stvori Nebojšu Matićaili Rimca
nikad nisam razumio tu fascinaciju školskim testovima i fundamentalnim eksprerimentima , naspram dobrog inženjeringa

fascinacija ili ne, svaki oblik obrazovanja ima svoj smisao i svrhu ... ali postoje i preduslovi ... van onog biološkog kapaciteta, osnova za stvarno prihvatanje naučenog je emotivna ... nije moj stav već eksperimantalno utvrđeno ... stvaranje atmosfere u kojoj se edukuju mladi ljudi daje veće efekte nego racionalno prihvatanje naučenog ... stvaranje atmosfere emotivno pozitivne zantiželje daje obrazovane ljude ... genijalci su posebna vrsta ...

У праву си !
Моја деца су бистра (Математичка Гимназија и тако то), но, мени је значајнији њихов емоционални стаус, него сви успеси на такмичењима.
emsiemsi emsiemsi 22:23 24.12.2015

Re: državni poso

Jukie
berman
tvaranje atmosfere u kojoj se edukuju mladi ljudi daje veće efekte nego racionalno prihvatanje naučenog

imaš u razredu dva genijalca i tri zapuštena pripadnika romske delatnosti, kome će se više posvetit pažnja i šta bi se desilo da roditelj nekog od deteta traži premještaj u bolju školu kojoj geografski ne pripada i da navede želju za elitizmom i izostankom zapuštene dece u školovanju svog deteta.
ekstremi su mjera tendencija , zato ovaj primer.

Ja mislim da se nijednom neće posvetit pažnja nego postoji plan i program koji moraju da se odrade na određenom času, a ko štrči pati.

Ima jedna lepa priča "Divljakuša" o živini u dvorištu, koja me uvek podseća na školski sistem. Galunka (seljanka koja predstavlja učiteljicu) svakodnevno hrani živinu.

Gusan po ceo dan sedi na jednom mestu i čeka trenutak kada će Galunka pustiti iz podruma gusku (koja tamo leži na jajima) da se zajedno prošetaju sat vremena po dvorištu i onda je opet zatvori a on ostane da sedi.

Galunka naročito voli sivu patku, jer je podseća na Galunku kad je bila mlada. Patke slabo leže na jajima, i ona se obično podmeću kokošima, ali siva ih je patka izlegla sama. Niko je nije video kad je odlazila i ležala na jajima u udaljenom kutku dvorišta gde su rasle koprive i gde su bacali razbijene lonce i flaše, a bilo je i zmija. Siva patka predstavlja siromašnu decu koja svojim radom uspevaju da postignu obrazovanje koje će im dalje pomoći u životu.

Veći deo vremena Galunka je zaokupljena kokošima, bacajući zrnevlje ravnomerno u gomilu i pazeći da i manji i slabiji mogu nešto kljucnuti. Kokoši predstavljaju prosečnu populaciju đaka, njima je dovoljna redovna nastava.

Gusan sedi i jednim okom gleda kako Galunka hrani kokoši, veseli se divljakuši i onda pušta gusku da sa njim prošeta. Ali jednog dana zajedno sa guskom preko praga izađe deset žutih paperjastih guščića. Od tada guskama nije potrebna Galunkina pomoć i cela porodica odlazi u baštu da se samostalno brine o sebi.
Guske predstavljaju nadarene đake, koji dobijaju samo jedan čas dodatne nastave da zadovolje sve svoje edukativne potrebe. Kada završe obavezne časove, odlaze u daljinu i više nemaju dodira sa obrazovnim sistemom.

Ali Galunka je već zaboravila guske. Iz činije je izvadila prekrupu i baca je sivoj patki. I dok su se pačići, crni i žuti poput bumbara, gurali kao žustri kukci oko prekrupe, njihova majka, patka, stajala je uvek po strani. Izgledalo je kao da će svakog trenutka odleteti, bila je toliko slična divljoj patki, ali imala je majčinsko srce.

"Divlja si, divlja", osmehivala se Galunka. I stvarno je bila divlja. Ali bila je i dobra majka. Sama, bez ičije pomoći, izvela je svoje mlade iz guste i strašne koprive, gde su ležala zelena, razbijena stakla, i gde su se kotile zmije.

Лајк !
st.jepan st.jepan 00:20 23.12.2015

Moram da prijavim,

Hansel mi je u privatnoj, vrlo inspirativnoj gmail prepisci, značajno pomogao da pronađem pravu meru.
Usput ispričao mi je vanredno zanimljivu priču iz svojih đačkih dana.
Nadam se da ćemo je videti i na blogu.
Hansel Hansel 10:56 23.12.2015

Re: Moram da prijavim,

Хвала, није морало, овако си се и ти придружио Таси који изјављује да сам његова савест.

Видећемо... некако нисам видео сврху, нарочито пошто си објавио текст, испало би то можда нехотице као неки "контраблог". Мада ми је сада синуо наслов, типа: "Пре него што бацимо камен..."
st.jepan st.jepan 12:13 24.12.2015

Re: Moram da prijavim,

Usput ispričao mi je vanredno zanimljivu priču iz svojih đačkih dana.
Nadam se da ćemo je videti i na blogu.

Видећемо... некако нисам видео сврху, нарочито пошто си објавио текст, испало би то можда нехотице као неки "контраблог".

Ne, odlično bi se nadovezao.
Mada, šta fali kontrablogu?
Dovoljno bi bilo da onom tekstu koji si mi poslao, dopišeš (natpišeš) samo jednu rečenicu, kao kopču, šlagvort (možda sasvim kratki sažetak ovog slučaja).
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:10 23.12.2015

Ništa čudno...

... mali supruzi potrebuju veće supruge, a mali narodi samo velike pjesnike...

pape92 pape92 01:20 23.12.2015

hvala oče, hvala majko, hvala i tebi...

...ko već beše u besmrtnom Delićevom komentaru (trener?)

Nevezano za suštinu teksta, gde se nema šta dodati, par reči o Olimpijadi. Nije to beskorisna institucija. Pre priličnog broja godina, ajd dobro, decenija, moja sestra je isto tako dobila zlatnu medalju na tom takmičenju. Dabome, tada novine nisu pisale da je najbolja matematičarka na svetu - ne sećam se više koje je mesto zauzela, rečnikom sportskih novinara: dovoljno za zlato. Koje joj je mnogo pomoglo, najpre u tome da definiše šta želi u životu u profesionalnom smislu, a kasnije i kao sjajna referenca: nekoliko puta joj je sama činjenica da je dobitnik zlatne medalje pomogla u situacijama vezanim za karijeru. Dobijala je više šansi, i naravno, krv nije voda, sve ih iskoristila. :)

krkar krkar 11:27 24.12.2015

Re: hvala oče, hvala majko, hvala i tebi...

hvala oče, hvala majko, hvala i tebi...
...ko već beše u besmrtnom Delićevom komentaru (trener?)


...hvala i Vama, gospodine Samaranče!

marco_de.manccini marco_de.manccini 05:24 23.12.2015

просто као 1:2:3

Награде (медаље) на Интернационалној математичкој олимпијади (ИМО) се додељују по следећем принципу:

- награђује се приближно половина учесника
- однос првих, других, и трећих награда је приближно 1:2:3
- учесник који није добио награду а целосно је решио бар један од укупно шест задатака добија похвалницу.

Дакле, у просеку, један од дванаест учесника оде кући са златном медаљом.

Задаци су изузетно тешки и учесници имају четири и по сата за три задатка првог дана, и још четири и по сата за још три задатка другог дана.

Ко мисли да се додељује превише награда, може слободно да се озбиљно насекира, а клинци који освоје злато имају, с добрим разлогом, широм отворена врата на Харварду, МИТ-у, Калтеку, ...
mariopan mariopan 11:16 23.12.2015

Re: просто као 1:2:3

marco_de.manccini
Награде (медаље) на Интернационалној математичкој олимпијади (ИМО) се додељују по следећем принципу:

- награђује се приближно половина учесника
- однос првих, других, и трећих награда је приближно 1:2:3
- учесник који није добио награду а целосно је решио бар један од укупно шест задатака добија похвалницу.

Дакле, у просеку, један од дванаест учесника оде кући са златном медаљом.

Задаци су изузетно тешки и учесници имају четири и по сата за три задатка првог дана, и још четири и по сата за још три задатка другог дана.

Ко мисли да се додељује превише награда, може слободно да се озбиљно насекира, а клинци који освоје злато имају, с добрим разлогом, широм отворена врата на Харварду, МИТ-у, Калтеку, ...



Sestrin sin je dobio takvu ponudu za stipendiju, posle zlata na takmičenju, i iskoristio je do doktorata. Koliko se sećam bilo je četiri ponude takve vrste i mogao je da bira.
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:18 23.12.2015

60.


KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:45 23.12.2015

Današnji naslov BLIC

"Japanski matematičar rešio "nerešiv" problem, ali niko NE RAZUME REŠENJE"

mariopan mariopan 11:10 23.12.2015

Re: Današnji naslov BLIC

KRALJMAJMUNA
"Japanski matematičar rešio "nerešiv" problem, ali niko NE RAZUME REŠENJE"


nsarski nsarski 11:28 23.12.2015

Re: Današnji naslov BLIC

KRALJMAJMUNA
"Japanski matematičar rešio "nerešiv" problem, ali niko NE RAZUME REŠENJE"


Ma, to su oni povodom nedavno odrzanog skupa u Engleskoj gde je Mocizuki ucestvovao. Veruje se da je dokaz korektan i jos se radi na tome.Detalji sa tog sastanka u Oksfordu mogu da se nadju OVDE

Ima i B92 blog na tu temu DOKAZ.
Covek je sjajan matematicar, ali malo egzotican po stilu. To je sve.

U svakom slucaju, strasno je kada amateri (novinari) pisu o stvarima koje ne razumeju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana