Budućnost

Gospodin Vegert i gospodin Landmeser

Predrag Brajovic RSS / 03.01.2016. u 20:04
 
Људи, бројеви и тачка преокрета


ЉУДИ


     На фотографији је, каже Ирене Еклер, њен отац Аугуст Ландмесер.T5A4BsC.jpg?1 А фотографија је једна од најславнијих: међу хиљадама људи који су 13. јуна 1936. присуствовали свечаном поринућу немачког војног школског једрењака Хорст Весел један од запослених стоји прекрштених руку док су их сви други подигли у знак нацистичког поздрава. Зна се да је тај дан била недеља, када су у хамбуршком бродоградилишту Блом унд Фос и приређиване такве свечаности, да се не губи време током радне седмице. На прослави је говорио високи нацистички дужносник Рудолф Хес, а Адолф Хитлер био је присутан. Маса је клицала и клицала, Рудолф је био један од најбољих говорника и мотиватора, па ипак је Аугуст Ландмесер, пркосно и у знак отпора, држао руке скрштене.
     Историја, наравно, иде даље, и ствари се распетљавају. Шездесетак година касније Ирене Еклер објављује књигу о распаду властите породице у нацистичкој Немачкој и открива јавности да је њен отац на фотографији. Аугуст је Хитлеровој партији приступио јако млад, делом уздајући се да тако лакше дође до посла у кризом сломљеној земљиној економији. Њена мајка, Ирма, у коју се бродоградилишни радник заљубљује, била је Јеврејка, и Аугуст и она нису стигли да се званично венчају, јер је закон који је забрањивао „прљање" немачке аријевске расе мешањем сa неаријевцима ступио на снагу 1935. године. Аугуст не одустаје од своје љубави и напушта партију, и с Ирмом добија две ћерке. Последица те доследности била је да су обоје завршили најпре у затвору, да би Ирма напокон страдала у једном од концентрационих логора а њен „муж" на хрватском ратишту.
     Недуго после тврдњи Ирме Еклер како се на слици налази њен отац дискретно се огласила и породица Густава Вегерта, такође у оно доба радника хамбуршког бродоградилишта. Густав је у свом друштву био познат као тврдоглави и честити крупајлија, који је сред оне и онакве Немачке све време на нацистичке поздраве Heil Hitler увек неочекивано одговарао са Guten Tag, што је важило за смелост и провокацију. Густав је, такође, био и ревносни хришћанин, и сматрао је да недељом верник треба да је у цркви, а не на политичком митингу. Ако је на фотографији Густав Вегерт, што као могућност наводи његов син, а не Аугуст Ландмесер, опет се све уклапа: један човек са снажним и пркосним ставом, неспреман да било кога поздрави званичним нацистичким поздравом, и нерад да своје црквено време и поштовање божанског реда уступа рђавим политичким представама, скрстио је руке преко груди у знак LtUmCrx.jpg?1чврстог отпора. И заиста, Густав Вегерт личи на човека са слике, чак можда и више него Аугуст Ландмесер. Но, опет, не будимо неправедни, што је то у имену, како је говорио Шекспир, и зар је важно ко је од њих двојице на фотографији? Из љубави према једној жени или богу, из осећања за ред, честитост и част, они су били усамљени побуњеници усред заслепљених маса.                           Непотврђена прича каже да је на оном скупу са фотографије било још неких који нису подигли руку у нацистички поздрав. Колико њих? И колико је Густава и Августа требало да постоји па да се ондашње лудило заустави? Двојица, показало се, било је недовољно. Па колико?

БРОЈЕВИ

     Замислимо, сад, једно много доброћуднијe окупљање: породични ручак. На њему је и наша ћерка, а ћерке су познате као тврдоглава створења. Она је решила да не једе GMO храну. Упорна је и тврдоглава, и не пристаје на компромисе. После неког времена наша породица попушта, прихватимо њен став, и да се не би кувало у два наврата, и ми почињемо да се non GMO хранимо. Тако бива јер њен избор ми можемо да прихватимо, а она наш неће.cXluY0z.jpg?1     Знајући да имамо у погледу исхране непопустљиву ћерку, наши суседи и пријатељи зову нас на дружења спремни да такође и они сервирају искључиво non GMO храну. Уколико су наша ћерка и наша породица значајно социјализовани, и локални дистрибутер хране приметиће да се non GMO намирнице све више траже, па ће изменити своју понуду у складу с тим. Ако би овакве ћерке као што је наша биле свуда заступљене у неком макар и незнатном проценту, и на нивоу кварта, општине, града, на нивоу регије, покрајине и државе, ма колико број non GMO ћерки био релативно мали, оне ће остварити несразмеран, асиметрично јак утицај. Коначно, non GMO храна постаће десетинама пута присутнија него што њених поборника истински има. Ћеркин мањински избор, због њене упорности али и општеприхватљивости тог избора, дејствује асиметрично великом снагом.
     Зачудо, овај фантастични сценарио о страховлади ћерки помало се већ и одиграва: non GMO намирнице (или органске, које имају сличну логику исправности) из године у годину имају све већи удео на тржишту хране. Тачно је да hype здраве исхране носи овај тренд, али њему помаже ова чудно математика бројева: нечији мањински став постаје норма већине. То бива омогућено не само упорним и доследним појединцем који тај став заступа већ и прихватљивошћу тог става за већину. Ево и следећег примера: у UK 70% јагњетине увезене са Новог Зеланда јесте халал, а у самој земљи британске кланице на халал начин обрађују 51% јагњећег меса. Муслимани, ипак, чине тек пет посто тамошњег становништва, а одговорни су за 20% потрошње јагњетине . Њихов мањински став правила исхране испољио се несразмерно њиховом учешћу. Да је халал ознака довољно вредносно неутрална - ипак има оних који ислам и било који његове пропис гледају у неповољном светлу - ова норма би, могуће, стопроцентно загосподарила.
     Претходни редови преносе идеје поглавља Победа најнетоларантнијих: Доминација тврдоглаве мањине из књиге Skin in the Game есејисте и професора Насима Николаса Талеба. Књига се још увек пише, и Талеб јавно објављује њене делове на Facebooku, нудећи их свима на коментар. Срж Талебове експликације јесте увид да тврдокорни мањински избори, уз услов њихове eAIio1E.jpg?1прихватљивости за већину, јесу изузетно значајан механизам друштва. Примери које он наводи понекад су и забавни: чак је и прохибиција у Америци била мањински избор, исто као што је славни Бертран Расел изгубио посао на универзитету, због наводног пропагирања неморала, из протеста само једне, али узузетно упорне жене. Давном другом приликом потписник ових редова показивао је како је чак и сифражетски покрет, изгледа, и међу самим женама имао тек мањинску подршку. Ти мањински избори побеђивали су због упорности, храбрости и енергији која их је пратила. Наравно, ово нису били једини потребни предуслови. Ти избори, истовремено, морају да имају „пропусност" у једном смеру, а „непропусност", да буду „под ветом" у другом. Тако, рецимо, једног посвећеног вегетаријанца ништа не може натерати да једе животињско месо*. То је у његовом идеолошком свету, у његовој „религији", под чврстим и непорецивим табуом, али обрнуто није - невегетеријанци могу пристати уз правила вегетеријанске исхране. Талеб наводи и неке забавне примере: особе са инвалидитетом способне су да користе искључиво њима намењене тоалете, док особе без инвалидитета могу и те и обичне, мада оне прве избегавају - по логици да је тоалет за особе са инвалидитетом сличан њиховом паркинг месту. Ипак, особе са инвалидитетом нису дошле у тржни центар или ресторан да се паркирају у његов тоалет.

ТАЧКА ПРЕОКРЕТА

      Талеб је, даље, недвосмислен - и моралне норме неког друштва нису производ консензуса у њему, него ефекат деловања мањинских избора. Исти је случај са људским правима. Изгледа, наша идеја о еволуцији као процесу „сазревања" неког друштва потпуно је неоснована? Тако је, каже Талеб: друштва суштински не еволуирају консензусима, гласањима, већинским изборима, панел дикусијама и научним конференцијама, већ је и тек неколико упорних појединаца довољно да у друштву начини промену. Потребно је да с њима делује правило асиметричне снаге избора (minority rule), уз предуслове довољне раширености или утицаја тих појединаца и опште прихватљивости промене. Такође, та тврдокорна мањина уме да буде контролор неког друштва, не допуштајући да оно прихвата погубне норме. Чак и онда када је 95% становништва у њему спремно да им се приклони, незнатна мањина својом упорношћу и утицајем спречаваће њихову легитимизацију. Ово су особености нелинеарних, сложених система, што наше људско друштво јесте. У њима утицај једног дела није нужно једнак његовом положају или величини, нити је садејство више таквих делова-чиниоца једнако њиховом простом збиру. У једном трену напредује се до тачке преокрета, и систем закорачи у нове вредности и норме.XQopDkM.png
      Па где је та тачка преокрета, и колико се она прецизно може дефинисати? Или, да се вратимо на пример из нашег текста, колико je господина Вегерта и господина Ландмесера било потребно па да се покрене механизам спасоносне промене, да немачко друштво успостави вето на недела које се спремало да почини? Ово пребројавање понавља логику потребне бројности у социолошком феномену расне сеграгације у америчком становању. Како је утврђено педесетих година прошлог века, досељавање црначких породица у белачко суседство умело је да води одсељавању најпре оних расно најнетолерантнијих локалних становника, што би почело да нарушава дотадашњи однос/„равнотежу". На ово би се и неке незнатно толерантније породице одлучиле на одсељавање, и тиме додатно нарушиле расну структуру. Потом би се на одлазак одлучиле и оне спрам расног питања значајно трпељивије породичне заједнице. У једном трену та миграција досегла би тачку преокрета - tipping point - након које се белачко становништво масовно одсељавало (white flight), а повратак на старо постајао би немогућ. Ма колико оригинално појашњење ове ситуације имало својих мана и непрецизности**, тачка преокрета несумњиво се указује у сличним ситуацијама или контекстима, али је није могуће прецизно предвидети. У ствари, како би то беспоговорно рекао Талеб, minority rule, то јест дејство асиметричне снаге мањинског избора, налази се и испољава свуда, у својим различитим појавним облицима, и упорни/задрти/нетолерантни мањински појединци (неки расиста или наша ћерка, свеједно) обликују и усмеравају људску заједницу.
     Дакле, господине Вегерт и господине Ландмесер, нико не зна да утврди колико је тачно требало да вас има. Вас двојица - то није било довољно. А тројица? То сада нико не уме да каже: да вас је било толико, знали бисмо одговор.

 ________________________

* Ова јака норма обећава да ће цео свет, у једном трену, постати вегетаријански. У ком трену? Вероватно онда када доступност, повољност цена, разноврсност и квалитет вегетаријанске понуде постану већи, насупрот садашњем додатном труду па и повећаном трошку који се мора уложити у такву исхрану.
** Вилијам Истерли утврдио је, како се може прочитати на датом линку, да новији подаци не потврђују закључке истраживања о феномену white flightа, и да наведени механизам не функционише по принципима ланчане реакције на нивоу стада, већ, изгледа, одражава већински белачки став који подржава сеграгацију.


Komentari (262)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zemljanin zemljanin 20:39 03.01.2016

link

nije ti dobar link u tekstu ... ima *http://blog.b92.net/:* viška ... ostalo moram natenane

EDIT. Link na #Ма колико оригинално појашњење ове ситуације имало својих мана и непрецизности#
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:47 03.01.2016

Re: link

Пуно хвала, мислим да сам поправио. Обрадовах се: линкови се ипак отварају?!

Требало ми је сат времена да форматирам текст. Он је писан за штампано издање, са фуснотама.
niccolo niccolo 21:00 03.01.2016

Da znaš

а ћерке су познате као тврдоглава створења

Ja, doduše, nemam ćerku, ali su mi se, tu i tamo, sviđale raznorazne ćerke...muka živa moj Predraže...

Inače, dobar tekst. Naravno da uvek zavisi od one manjine koja uvodi nešto novo tj. od njihove upornosti da to i drugi prihvate.

Исти је случај са људским правима.

Najbolji primer su možda američki ustav i deklaracija o nezavisnosti. Ja se u poslednje vreme zabavljam time kolika razlika u mindsetu postoji između onih koji među tri neotuđiva ljudska prava izričito navedu život, slobodu i potragu za srećom, i onih koji bi stalno nešto zabranjivali i kontrolisali, večito bivajući u strahu da će sloboda da sve upropasti (ne mislim ni na jedno konkretno društvo kao primer ovih drugih ).

Ова јака норма обећава да ће цео свет, у једном трену, постати вегетаријански.

Imao je drzura pre neki dan dobru slidžu na tu temu.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:03 03.01.2016

Re: Da znaš

Tnx.
docsumann docsumann 21:16 03.01.2016

Re: Da znaš

Imao je drzura pre neki dan dobru slidžu na tu temu.


onaj stereotipni demagoški humor podjebavanja vegetarijanaca?! daj molim te

msm možemo tjerat šegu, a možemo i ozbiljno na datu temu.

u svojim mladalačkim danima znao sam da dominiram u podjebavanju kad se pokrenu razgovori o muško-ženski (bez)pravima. čak su se i cure iz razreda smijale mojim "dosjetkama".
naravno, kad sam naišao na hc argumente jedne ozbiljne feministkinje nije mi preostalo ništa drugo sem da istrajavam na gluposti svojih ranijih stavova il' da i sam usvojim feministički svjetonazor.

a što ti je karmičko-kosmički rulet, ta ista osoba je, dijelom zahvaljujući i mom uticaju, postala vegetarijanka.

zemljanin zemljanin 21:38 03.01.2016

Re: Da znaš

Docsa vadi to što je u mladosti jeo meso pa sad krcka zalihe

pa ako po navedenom modelu, svi pređu u vegetarijance da li će po analogiji svi postati ateisti ... ili ako ja krkam (vegetarijansko) prase za neku posnu slavu, da li će preokrenuti slavu jer vidim da se mnogi oblizuju

toliko pitanja a tako malo vremena ... definitivno pojedinci ili male grupe, mogu da ostvare uticaj u nekim oblastima ali ne treba generalizovati
docsumann docsumann 21:50 03.01.2016

Re: Da znaš

ili ako ja krkam (vegetarijansko) prase za neku posnu slavu, da li će preokrenuti slavu jer vidim da se mnogi oblizuju


tehnologija nam koliko sutra može omogućiti da uživamo u ukusu mesa (svinjećeg, telećeg, pa i nekog hiobridnog, u prirodi nepostojećeg) bez ikakvog ubijanja, tj. klanja.

ateizam i vegetarijanstvo nisu bliski po etičkoj srodnosti, već samo kao manjinska opcija u savremenom istorijskom trenutku.
čak i jedan oblik modernog satanizma nije ništa drugo do radikalizovano ateističko (antireligiozno) gledište. naravno da se oni ne odriču karnivorstva, niti bilo kog drugog oblika legalnog hedonizma.
zemljanin zemljanin 22:08 03.01.2016

Re: Da znaš

docsumann
bez ikakvog ubijanja, tj. klanja.

i onda ćemo stići do suštine života i svesti i sl. ... tj ekstrapolaciju humanizma na životinje, biljke i mikroorganizme ... pa onda da li je život (bilo koji život i bilo čiji) svrha sama po sebi ... mnogo komplikovano za etiku, moral i blog ... pa šta ćemo sa prekomernim razmnožavanjem zečeva ili divljih svinja u prirodi ... pravićemo autonomne dronove da ih pobiju ... jednostavnije je da svako ima pravo i slobodu da veruje i hrani se na način njemu primeren

ali za GMO ... GMO je tehnološki napredak a ne samo pitanje ishrane ... možda nam je nejasno šta bi zapravo GMO trebalo biti ali on je neminovnost ... sećam se negde krajem 80-ih, neko je komentarisao kompjuter kod mene u kući sa rečima "čemu to, šta će ti to, zrači, štetno i sl" ... neetično je to da oni koji zarađuju na GMO, taj novac troše na non-GMO
docsumann docsumann 22:28 03.01.2016

Re: Da znaš

zemljanin


futurističko meso za ishranu, neće se javljati u obliku živog, kojeg naknadno treba ubiti.
neće postojati konkretne životinje, već samo kultura mesnih ćelija.

transhumanizovani čovjek će se (napomena: ovdje u obzir uzimam samo optimistički scenario, da se dalje ne bih ograđivao u tom smislu, jer o onom drugom, pesimističkom, nema svrhe raspravljati) u potpunosti izdvojiti iz globalnog ekosistema (biosfere) i u potpunosti povratiti prirodu prirodi.

zečevi, skakavci, tune će sami sebe regulisati kao da čovjek ne postoji.

viši oblik transhumanizovanog humanoida se čak neće uplićati ni u biljne kulture. da li ćemo uspjeti do toga da dobacimo, a da se međusobno nepotamanimo, povukavši sa sobom dobar dio svjetske flore i faune, ključno je pitanje.

klučno je koliko će se istorija ubrzati u narednih 50, 100, 500 godina?

dakle, izdrži prirodo, dok sami sebe ne prebrodimo.P.S. ok, slažem se da je prelazni period najintrigantniji s tehničko-praktičnog izvođenja. kako se izvući iz ove destruktivne pozicije (i etičke i ekološke) u kojoj se trenutnio nalazimo?

zemljanin zemljanin 22:40 03.01.2016

Re: Da znaš

docsumann


čak i veštački uzgajane ćelije (ili GMO) su žive i uvek će se javljati taj neki problem dokle ići sa nad-humanizacijom ... čak i kad se i ako se transformišemo u energetska bića, uvek će postojati taj biološki deo vrste koji ima svojevrsne porive i požude ...

da bi se taj, tvoj, scenario odigrao u realnom svetu, mi (ljudska vrsta) moramo da napustimo ovu planetu ... to je jedini način da ne vršimo uticaj na nju i prirodu na njoj ...
docsumann docsumann 22:50 03.01.2016

Re: Da znaš

čak i veštački uzgajane ćelije (ili GMO) su žive i uvek će se javljati taj neki problem dokle ići sa nad-humanizacijom ...


konzumiranje mišićnog tkiva, odgajanog kao izolovana bio-kulture, bez kognitivnog aparata, bez centralnog nervnog sistema, bez svijesti ("duše" ) možda može postati etički problem za čovjeka 23. vijeka.

mislim da bi većinu savremenih boraca za vegetarijanska načela ona više nego zadovoljila u normativnom i principijelnom smislu,
svarog svarog 11:27 04.01.2016

Re: Da znaš

Najbolji primer su možda američki ustav i deklaracija o nezavisnosti. Ja se u poslednje vreme zabavljam time kolika razlika u mindsetu postoji između onih koji među tri neotuđiva ljudska prava izričito navedu život, slobodu i potragu za srećom, i onih koji bi stalno nešto zabranjivali i kontrolisali, večito bivajući u strahu da će sloboda da sve upropasti


Konstitucionalisti su pred izumiranjem i u SAD, a kamoli u Evropi
niccolo niccolo 11:45 04.01.2016

Re: Da znaš

svarog
Najbolji primer su možda američki ustav i deklaracija o nezavisnosti. Ja se u poslednje vreme zabavljam time kolika razlika u mindsetu postoji između onih koji među tri neotuđiva ljudska prava izričito navedu život, slobodu i potragu za srećom, i onih koji bi stalno nešto zabranjivali i kontrolisali, večito bivajući u strahu da će sloboda da sve upropasti


Konstitucionalisti su pred izumiranjem i u SAD, a kamoli u Evropi

Ma da, nego meni zanimljivo kako to društvo na koje ne mislim nikada nije došlo do tog momenta da neko shvati da je potraga za srećom neotuđivo pravo...
drzura drzura 23:16 04.01.2016

Re: Da znaš

onaj stereotipni demagoški humor podjebavanja vegetarijanaca?! daj molim te


drzura drzura 23:20 04.01.2016

Re: Da znaš

mislim da bi većinu savremenih boraca za vegetarijanska načela ona više nego zadovoljila u normativnom i principijelnom smislu,


branko kostić devedesetih " ako treba ješćemo i korjenje"

alselone alselone 05:14 05.01.2016

Re: Da znaš

već samo kultura mesnih ćelija.


Pedja gore prica o halal mesu. Koliko god mi je odvratna ideja da se zivotinje moraju rucno klati da bi bile prihvatljive za jelo, samo malo ispod toga mi je perverzna ideja veštačkog uzgajanja mišića i organa za jelo. Izvitoperenost jedne dobre ideje, kao što daješ primer dole za feminizam.

Ne sumnjam da ćemo ići u tom pravcu, ako ništa ono zbog cene proizvodnje mesa a ne zbog transhumanizma. Ali meni se to uopšte ne svidja.
zemljanin zemljanin 05:36 05.01.2016

Re: Da znaš

alselone
Ne sumnjam da ćemo ići u tom pravcu, ako ništa ono zbog cene proizvodnje mesa a ne zbog transhumanizma. Ali meni se to uopšte ne svidja.

otprilike slično, recimo, nemam problem sa mašinskim, ručnim ili kakvim god klanjem ili hipnozom indukovanim samoubistvom prasića padom na oštar predmet pa čak ni sa ovim butnim/džigerica/krilca uzgojem ... ali fundamentalni problem je da mi jedemo živo ali da neki imaju "problem" ako to živo gleda, oglašava se ili ima noge za bezanje ... pošto nemamo životinju sa tim osobinama onda su ova druga živa bića OK za jelo pa čak i ona koje veštački napravimo bez "uznemirujićih" osobina, udova ili čula ...

očito da je jednoj grupi ljudi takav pristup OK, i nemam problem ni sa tim ... izobr je pravo ali svoditi humani odnos ili neki "humanizam" na gradiranje živog je nedolednost, barem po mom shvatanju ...
alselone alselone 05:45 05.01.2016

Re: Da znaš

očito da je jednoj grupi ljudi takav pristup OK, i nemam problem ni sa tim ... izobr je pravo ali ali svoditi humani odnos ili neki "humanizam" na gradiranje živog je nedolednost, barem po mom shvatanju ...


Saglasan !

Najgore u svemu je sto ne postoji resenje. Populacija se povecava, zahtevi za mesom uz to, sto dovodi do onih nenormalnih uslova za zivot zivotinja, gde one zive zabijene nosom-kljnom-njuskom u hranu, niti vide sunca, niti se mrdaju a krkaju ih hormonima i antibioticima. Ako pokusavamo da to prebacimo na "free range" mnogostruko povecavamo cenu, pa ljudi ostaju gladni. Ako predjemo na GMO plasim se da pravimo velika sranja sa nasim zdravljem u vise generacija dok se to malo ne ispegla , ako predjemo na vestacko uzgajano meso, takodje, plus otvaramo prostor za mnoga druga izvitoperena pitanja kao i ponasanja (hajde da uzgojimo "pola coveka".

Mozda su resenje 3d stapmaci i nano tehnologije. Odstamas si biftekcic za veceru i super. :)

Docs, ako nije suvise licno, da li bi ti jeo vestacki uzgojeno meso?
zemljanin zemljanin 06:01 05.01.2016

Re: Da znaš

Mozda su resenje 3d stapmaci i nano tehnologije. Odstamap si buftekcic za veceru i super. :)oduvek sam zastupao tu ideju da će utopiju ostvariti tehologija a ne raznorazni humani pokreti ... izbaciš novac i problem rešen

EDIT. a za replikator nam trebaju naučnici za tim predatorskim nagonom, ne baš Klingonci ali taj rad ... ovi vegani odoše u pesnike
riply riply 07:14 05.01.2016

Re: Da znaš

docsumann
.

a što ti je karmičko-kosmički rulet, ta ista osoba je, dijelom zahvaljujući i mom uticaju, postala vegetarijanka.


docsumann docsumann 09:15 05.01.2016

Re: Da znaš

Docs, ako nije suvise licno, da li bi ti jeo vestacki uzgojeno meso?mislim da ne bih. tradicije radi
docsumann docsumann 10:08 05.01.2016

Re: Da znaš

ali fundamentalni problem je da mi jedemo živo ali da neki imaju "problem" ako to živo gleda, oglašava se ili ima noge za bezanje ... pošto nemamo životinju sa tim osobinama onda su ova druga živa bića OK za jelo pa čak i ona koje veštački napravimo bez "uznemirujićih" osobina, udova ili čula ...


ne, fundamentalni problem je ako to živo pati i osjeća bol.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:00 05.01.2016

Re: Da znaš

riply
docsumann
.

a što ti je karmičko-kosmički rulet, ta ista osoba je, dijelom zahvaljujući i mom uticaju, postala vegetarijanka.A lab-grown burger could be your affordable alternative to factory farms by 2020
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:32 03.01.2016

tiranija

Тако бива јер њен избор ми можемо да прихватимо, а она наш неће.

To biva jer je u pitanju ćerka.

уз услов њихове прихватљивости за већину

Mnoge stvari su prihvatljive pod prisilom. Npr nejedenje mesa.
Može li se živeti bez mesa?
Može.
Znači li to da je to prihvatljivo?
Ne znači, znači samo da je moguće.

i tako redom.

Sve o čemu se piše je zapravo zagovaranje terora manjine nad većinom.
Zabrana pušenja u kafanama takođe je iz tog korpusa.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:37 03.01.2016

Re: tiranija

ХЦМ, или сам ја потпуно тупаво написао текст, или си га ти прочитао затворених очију.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:38 03.01.2016

Re: tiranija

Bem li ga, biće da je do mene.

docsumann docsumann 21:45 03.01.2016

Re: tiranija

Sve o čemu se piše je zapravo zagovaranje terora manjine nad većinom.


većinska opredjeljenost (nikad) nije garant ispravnosti stava, ideje, običaja.
naročito ne onih kad su u pitanju moralne norme.

moral je ionako, bez vrhovnog autoriteta (boga), stvar ljudskih konvencija, dakle promjenljiva, fleksibilna kategorija.
ono što je nekad bila opšteprihvaćena i širokorasprostranjena društvena praksa, danas može izgledati kao najbrutalniji varavarizam, svirepost, ekstremna nehumanost.

često sam ponavljao stav da je po meni jedina smislena budućnost čovječanstva ona iz koje ćemo današnji mi izgledati kao neopisivo nasilni i krvožedni primitivci.
slažem se da je takvo gledište utopističko i idealističko, ali da odmah upotrebim i s moje strane često korišćen citat:

Humanizam je odrastao u utopiji. - Ernst Bloh
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:54 03.01.2016

Re: tiranija

hoochie coochie man
Bem li ga, biće da je do mene.

Хајде да те пробудим: ко је на слици, ко на митингу стоји скрштених руку -- Вегерт или Ландмесер? (Онај други се не види, но -- могућно је да и он није подигао руку.)
docsumann docsumann 22:00 03.01.2016

Re: tiranija

Harari u svom bestseleru "Sapiens" navodi da iza robovlasničkog sistema rasprostranjenog u Americi od 15. do 19. vijeka i krajnje nehumanog tretmana životinja u modernoj prehrambenoj industriji stoji isti psihološki mehanizam, a to je emotivna nezainteresovanost.
ponavljam, on ova dva fenomena ne izjednačava po moralnom osnovu, već ih podvodi pod istu kategoriju psiholoških refleksa.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:06 03.01.2016

Re: tiranija

ono što je nekad bila opšteprihvaćena i širokorasprostranjena društvena praksa, danas može izgledati kao najbrutalniji varavarizam, svirepost, ekstremna nehumanost.


Moguće, i niko nema problem sa tim.
Moguće je da će ovo što je danas prihvatljivo nekad izgledati neprihvatljvo primitivno.

Ali to niko ne može znati, niko nema pravo da tvrdi da će se to baš tako dešavati, i tu nastaje problem.
Problem nastaje kad manjina svoje svetonazore, svoj moral, agresivnonameće drugima tvrdeći da je to budućnost, da su u pravu, da je jedino ispravno.
Kao ćerka iz teksta koja je svoju vrstu ishrane nametnula drugima protiv volje tih drugih.

Možda sam ja preosetljiv na uslovljavanja i nametanja bilo koje vrste, pa otud i možda pogrešno čitanje teksta, ali sve dok ta "avangardna" manjina tvrdi kakoje ona u pravu i kako su njeni svetonazori jedini ispravni, kako je tu budućnost, a ne u nečem drugom, ja imam problem sa tim.

Opet pominjem pušenje, tj zabranu sad evo i u kafanama.
Čemu to služi osim isterivanju hirova neke manjine?
Zaštita zdravlja pušača?
Ma kako da ne.
Zaštita nepušača?
Pa neka ne idu u kafane gde se pušii rešen problem.

Ne idem prečesto u kafane, lično nemam problem sa pušenjem jer mi je posao takav da nikakva zabrana mene neće mnogo dotaći, ali principijelno imam veliki problem.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:06 03.01.2016

Re: tiranija

Хајде да те пробудим: ко је на слици, ко на митингу стоји скрштених руку -- Вегерт или Ландмесер?


Video sam to, naravno, ali to se teško uklapa u ostali deo teksta.
docsumann docsumann 22:15 03.01.2016

Re: tiranija

Moguće je da će ovo što je danas prihvatljivo nekad izgledati neprihvatljvo primitivno.

Ali to niko ne može znati, niko nema pravo da tvrdi da će se to baš tako dešavati, i tu nastaje problem.


ja, naprotiv, mislim da postoji tzv. glavni put. ono najuniverzalnije, najhumanije shvatanje etičnosti kojeg svi mi intuitivno doživljvamo još kao djeca.
u svojim ranim danima velike religije su se oslanjale upravo na taj najopštiji vid morala. dok nisu skrenule u svoju autokratsko-birokratsku, vlašću & moći, iskrivljenu verziju.
najšire dostižni vid humanosti, to je u sonovi ono čemu teže svi ti zasad manjinski, alternativni pokreti.
mada, feminizam, polako već postaje mejnstrim u dobrom dijelu zapadnog svijeta. vjerovatno se tu javljaju i prvi slučajevi onih izvitoperenja, do sada, svojstveni vladajućim religijama i ideologijama.
zemljanin zemljanin 22:21 03.01.2016

Re: tiranija

Ali to niko ne može znati, niko nema pravo da tvrdi da će se to baš tako dešavati, i tu nastaje problem.
Problem nastaje kad manjina svoje svetonazore, svoj moral, agresivnonameće drugima tvrdeći da je to budućnost, da su u pravu, da je jedino ispravno.
Kao ćerka iz teksta koja je svoju vrstu ishrane nametnula drugima protiv volje tih drugih.

tu bih se negde složio sa HCM ... jer ako idemo tom linijom, agresivna manjina prelazi u većinu koja onda teroriše manjinu ...

a ovo sa pušenjem je tek ispiranje mozga svoje vrste ... složiću se da je duvanski dim loš i da nije primerno pušiti u društvu nepušača ali evo sad masovno, svuda, kreću sa kampanjama zabrane el. cigareta koje blage veze sa duvanskim dimom nemaju ... to je to što smeta, ta agresivna manjina ... to isterivanje pravde i inaćenje jer "može mi se" ... ma zato sam se i sklonio od tog "uređenog sveta" ...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:22 03.01.2016

Re: tiranija

Možda sam ja preosetljiv na uslovljavanja i nametanja bilo koje vrste, pa otud i možda pogrešno čitanje teksta, ali sve dok ta "avangardna" manjina tvrdi kako je ona u pravu...


Хех.
Па и расисти то тврде.
И нацисти.
Пази сад ово -- и хришћани то тврде! Успех њихове религије јесте што су надтврдоглавиле паганце. Као што су, касније, исламисти надтврдогљавивали њих. Сетимо се свих оних хришћанскох апокрифних прича о мученицима, непопустљивима. Римљанима један бог више у оном њиховом галиматијасу не би сметао.

Па и наука је терор мањине!
Пази, да није те мањине која прогласи -- земљину тежу, да нисмо центар свемира, теорију релативитета -- где бисмо ми данас били? Па Ајнштајн је био љута мањина, његове идеје несхваћене, па се за њих изборио (доказао). Наука, она је једнсмерна, у њој једном оповргнута ствар се више не доказује. А људско друштво, у њему се нешто стално изнова доказује, да је, рецимо, концепт супериорне нације погрешан, накарадан. Ето, пробао Хитлер. И није, рецимо, извесно да се нећемо вратити на претходни ниво. Рецимо, ако би ови наши другари што секу главе (не мислим на Сауди Арабију, већ на ове друге) загосподарили светом, биле би укинуте слободе и равноправности и женама и неверницима. Згодна је ствар, једино, што бисмо опет увели робовласништво.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:23 03.01.2016

Re: tiranija

ja, naprotiv, mislim da postoji tzv. glavni put.


E to je, verujem, osnosvni razlog nesporazuma.
Što svoje verovanje da baš mi ispravno osećamo kud taj glavni put vodi pokušavamo postaviti kao najispravnije verovanje.
Tako na neki način sebe stavljamo iznad drugih skoro bez ikakvih argumenata.
Našu veru stavljamo iznad vere nekih drugih.

Možda neko taj glavni put vidi kao put u apsolutnu slobodu, stanje bez ikavih ograničenja?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:27 03.01.2016

Re: tiranija

Па и расисти то тврде.
И нацисти.
Пази сад ово -- и хришћани то тврде!


Šta, da su u pravu?
Pa zato ja nisam ni rasista ni nacista, a ni vernik (boga mi :))
Па и наука је терор мањине!


Nije.
Nauka kaže kako stvari funkcionišu, ništa ne nameće.
Ako ti nauka kaže da postoji gravitacija ona ti ne zabranjuje da skačeš sa sto metara.
Skači slobodno što se nauke tiče.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:31 03.01.2016

Re: tiranija

ma zato sam se i sklonio od tog "uređenog sveta"


I svi ti vidim zavide :)
Baš čudno, trebalo bi da su presrećni u centru uređenosti.
docsumann docsumann 22:45 03.01.2016

Re: tiranija

hoochie coochie man
ja, naprotiv, mislim da postoji tzv. glavni put.


E to je, verujem, osnosvni razlog nesporazuma.
Što svoje verovanje da baš mi ispravno osećamo kud taj glavni put vodi pokušavamo postaviti kao najispravnije verovanje.
Tako na neki način sebe stavljamo iznad drugih skoro bez ikakvih argumenata.
Našu veru stavljamo iznad vere nekih drugih.

Možda neko taj glavni put vidi kao put u apsolutnu slobodu, stanje bez ikavih ograničenja?takođe je društveno pogubno držati se status qvo-a, na koje je većina navikla putem puke društvene inercije.
to je upravo ono o čemu Harari govori. ako većina drži robove, ili pak stoku za klanje, a sve pod okriljem društvene prihvatljivosti (legalnosti), nove generacije će to prihvatiti ne interesujući se o dubljim etičkim implikacijama.

mi uvijek kaskamo u pogledu humanizma za idealima kojih smo (ako se iskreno zagledamo u sopstvenu "dušu" ) i sami svjesni.
ta empatija je izgleda data na uvid manjini, koja, njome osvješćena, pokreće istorijske procese.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:51 03.01.2016

Re: tiranija

takođe je društveno pogubno držati se status qvo-a, na koje je većina navikla putem puke društvene inercije.

Тако кажу наши стари...
Нема ништа горе од тога него ову мисао потезати као аргумент. Па наши стари су у мом селу седмадесетих викали мом оцу да не уводи текућу воду у кућу, јер ће кућа да му влажи. Бунили се да жена ради... Сматрали да децу терба тући... И да је жена власништво мужа.

И то су наши стари.
zemljanin zemljanin 22:54 03.01.2016

Re: tiranija

mi uvijek kaskamo u pogledu humanizma za idealima kojih smo (ako se iskreno zagledamo u sopstvenu "dušu" i sami svjesni.

tu si u pravu i čini se da je i neka ideja bloga, zasnovana na tom "pipkanju po unutrašnjem" ... ali opet ne treba generalizovati jer se to pipkanje može tumačiti na mnogo načina i odnositi na mnoge situacije ...

i onaj deo oko nauke ... pa jeste Anštajn promenio sliku realnog ali van naučnih krugova malo broj ljudi prihvata to kao novu realnost ... mi i dalje funkcionišemo i razumemo realno po klasičnim, determinističkim principima ... zato ljudi stanu pred Pikasa ili Dalija i gledaju "belo" ... da ne govorimo o ogromnoj većini koja negira bilo kakvu ne-božanstvenu manifestaciju ...

ne treba mešati direktno prirodne i društvene nauke a pogotovo nauku i shvatanja širokih narodnih masa
docsumann docsumann 22:58 03.01.2016

Re: tiranija

И то су наши стари.


da li bih bio u stanju da svome čukunđedu objasnim, a da me se ne odrekne, da koristim dezodorans

što mirela (jednom) reče, ponekad su zaista zastrašujuće ove da-da-da rečenice u srba
gedza.73 gedza.73 23:04 03.01.2016

Re: tiranija

Predrag Brajovic
Тако кажу наши стари...
Нема ништа горе од тога него ову мисао потезати као аргумент.

Pro et contra?

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:04 03.01.2016

Re: tiranija

da li bih bio u stanju da svome čukunđedu objasnim, a da me se ne odrekne, da koristim dezodorans

То са дезодорансом би му некако и објаснио, али да не једеш месо -- то не би...

Па цела ова геј стигма и параноја: болесно, перверзно, противприродно... А кад споменеш како се пингвини трпају у гузу, а и геј парови усвајају мале пингвинчиће -- што се ту не признаје природа???

Људи се воле главом, а не оном ствари.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:04 03.01.2016

Re: tiranija

takođe je društveno pogubno držati se status qvo-a, na koje je većina navikla putem puke društvene inercije.


To baš i nije moguće, a i nije jedina alternativa radikalnim promenama.
A ovde se uglavnom radi o takvima, drastično menjanje načina ishrane, zabrane ovoga ili onoga, i sve to uz tvrdnju da je to za dobro čovečanstva, ni manje ni više.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:12 03.01.2016

Re: tiranija

A ovde se uglavnom radi o takvima, drastično menjanje načina ishrane, zabrane ovoga ili onoga, i sve to uz tvrdnju da je to za dobro čovečanstva, ni manje ni više.

Чини ми се да ти заиста дубоку не разумеш овај текст.
Не ради се о томе о чему ти кажеш.
Ради се механизмима у социјалним нелинераним системима, и о томе како они функционишу. И да друштво, управо захваљујући minority rule-u прави кораке напред (а може и назад, то зависи од тога ко победи у надметању, Вегерт и Ландмесер или Хитлер и Хес).

И ти си део тог мањинског "терора". Ево, сасвим сам сигуран да си, примењујући пуне агротехничке мере, био доста усамљен, и да су на тебе гледали као будалу. Али ти си победио. И то је још, код тебе, та победа лакша -- наука је једносмерна, да поновим. Имао си зицер.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:19 03.01.2016

Re: tiranija

Али ти си победио.


Nikoga ja nisam pobeđivao.
Radio kako mislim da treba i to je to.
Ako je neko mislio da je tako dobro i on je krenuo isto, ako ne, on je i dalje terao po svome, i svima lepo.
O tome se radi, o izboru ili o nametanju.
Ako ćerka nameće onda ona ukida izbor.
zemljanin zemljanin 23:22 03.01.2016

Re: tiranija

hoochie coochie man
ma zato sam se i sklonio od tog "uređenog sveta"


I svi ti vidim zavide :)
Baš čudno, trebalo bi da su presrećni u centru uređenosti.

ne bih rekao da mi iko zavidi više da to lepo zvuči i izgleda ... ipak čak i kada bi mogli da biraju, većina bi otišla na zapad u uređena društva ... ljudi imaju problem sa slobodnim vremenom a zapad je idealan za rešavanje tog "problema" ...

a ovo o čemu mi obično diskutujemo na blogu, sve te društvene teme i nedoumice, ovde je većina toga uređena samo po sebi ... to što je Docs naveo kao taj neki unutrašnji osećaj za ispravno ... ovde ekonomski faktor nije presudan za funkcionisanje društva/zajednice ...
blogovatelj blogovatelj 23:23 03.01.2016

Re: tiranija

Zabrana pušenja u kafanama takođe je iz tog korpusa.


Hoćeš da kažeš da su nepušači manjina?
Ribozom Ribozom 23:24 03.01.2016

Re: tiranija

Sta u slucaju da su August i Gustav bili ti koji su bili negativci pa jedino oni podrzavali Hitlera, ili da je cerka recimo tvrdoglavi ljubitelj GMO hrane?
Sta je poenta?
Insistiranje na razlicitosti moze biti i lose po toj logici.
Kako odrediti sta je dobro, a sta lose? Eno pojavi se bloger koji nema nista protiv GMO-a (a nick name zemljanin).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:24 03.01.2016

Re: tiranija

Не, заиста не разумеш.
Теби се чини да друштво функционише другачије.
Не, не функционише.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:30 03.01.2016

Re: tiranija

Sta u slucaju da su August i Gustav bili ti koji su bili negativci pa jedino oni podrzavali Hitlera, ili da je cerka recimo tvrdoglavi ljubitelj GMO ishrane?

Прикривена суштина текста: увек је борба између неких Ландмесера и Вегерта, с једне, и Хеса и Хитлера, с друге стране. Нашу друштвену путању одлучује исход те борбе, и квалитет идеја које надвладају.

Ево, овако, да поједноставим: ми смо изгубили борбу с Милошевићем. Он нас је увукао у рат и погибељи. Она мањина која му се супротстављала, из разних разлога није успела да га надвлада. Нашу историјску судбину одлучила је слабост, недовољна снага и недовољна спремност те мањине.

Пази, ово потпуно амнестира народ као кривца.
zemljanin zemljanin 23:32 03.01.2016

Re: tiranija

Kako odrediti sta je dobro, a sta lose? Eno pojavi se bloger koji nema nista protiv GMO-a (a nick name zemljanin).

jest vala ... samo što ja mogu da detaljno obrazložim moje neprotivljenje GMO ... nije zalaganje već neprotivljenje ... GMO su genetski modifikovani organizmi i zahvataju oblast koja je mnogo šira od GM soje (recimo) ...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:33 03.01.2016

Re: tiranija

Hoćeš da kažeš da su nepušači manjina?


Hajde da ne uzimamo u obzor ukupnu populaciju, jer mogu nekako da razumem zabranu pušenja na mestima na koje ljudi moraju da idu.
Razumem zabranu u kancelarijama ako u njoj sedi i jedan nepušač pored koliko god pušača, ali ne razumem zabranu pušenja u kafanama.

U redu je obavezati vlasnika da na vratima napiše da li se unutra puši ili ne, pa ako nepušač neće u pušačku kafanu, pa ne mora brate, neka ide tamo gde se ne puši.

Ako takvih kafana nema ili ih je malo, pa zar to nije veoma jasan znak da su u kafanskoj populaciji nepušači ogromna manjina?
Da ih je dovoljno zar tržište ne bi reklo kafedžijama da je isplativije otvoriti nepušačku kafanu?

Sasvim dovoljan ustupak toj manjini je određivanje dela za nepušače, ali oni, ta mnajina, hoće da ukinu baš sve.
Klasičan teror.

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:34 03.01.2016

Re: tiranija

Не, заиста не разумеш.
Теби се чини да друштво функционише другачије.
Не, не функционише.


Ti ne razumeš.
docsumann docsumann 23:38 03.01.2016

Re: tiranija

To baš i nije moguće, a i nije jedina alternativa radikalnim promenama.


svaka promjena društvenih nepravdi (ukidanje robovlasništva, davanje političkih i socijalnih prava ženama, uopšte svako proširivanje korpusa ljudskih prava) suočavala se sa velikim otporom sredine, od kojieh je jedan dio poticao od aktivnog protivljenja određene društvene elite, a drugi iz pukog konzervativizma i nezainteresovanosti najšireg dijela populacije.

reklo bi se da je proširivanje opsega ljudskih prava nezaustavljiv proces, iako postoje povremeni jaki ireverzibilni tokovi (primjer ID-a).

a same promjene i nisu toliko radikalne koliko se to na prvu čini.

vegetarijanizam neće preko noći postati dominantna kultura ishrane (ili bolje rečeno suživota sa životinjama).
već duže vremena na društvenoj sceni su mnoge skupine koje se bore za prava životinja: pasa lutalica, humanije uslove držanja domaćih životinja, oprotiv okrutnog ponašanja prema životinjama, zabranu lova ugroženih vrsta, itd itd ...

zatim krišom napravljeni snimci o nehumanim uslovima na farmama kokošaka svakako utiču na određeni procenat javnosti.

npr. u mom ličnom slučaju, saznanje o klaustrofobičnim uslovima u kojim žive kokoške nosilje (4 koke sabijene u kavez na znatno manje od 1m2) doveli su do toga da konzumiram samo jaja (domaćih) kokošaka od seljaka za koga znam da ih drži na otvorenom.

vegetarijanizam je u suštini dio opštehumanističkog korpusa ideja. i u skladu sa tim njegova budućnost je po mom skromnom mišljenju skopčana sa onim što ćemo sami od sebe napraviti.

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:38 03.01.2016

Re: tiranija

Нашу друштвену путању одлучује исход те борбе, и квалитет идеја које надвладају.


Aliti si se već opredelio i pre ishoda borbe.
Znamo ko je pobedio u slučaju Landmeser protiv Hitlera, tu se lako opredeliti jer znamo ishod.
Ali kako si se tako jasno opredelio da je ispravno neGMO, kad ishoda nema još?
Kako znaš šta je ispravno u toj borbi?
docsumann docsumann 23:47 03.01.2016

Re: tiranija

Па цела ова геј стигма и параноја: болесно, перверзно, противприродно...


pozivanje na prirodnost je posljednje utočište manijaka


As of 1999, about 500 species, ranging from primates to gut worms, have been documented engaging in same-sex behaviors. According to the organizers of the 2006 Against Nature? exhibit, it has been observed in 1,500 species.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:53 03.01.2016

Re: tiranija

vegetarijanizam je u suštini dio opštehumanističkog korpusa ideja.


To nije sporno ali se postavlja pitanje da li je moguć taj apsolutni humanizam, da ga tako krstimo.

Na nivou pojedinca jeste moguć, sasvim je moguće i razumljivo je da neko odluči da se tako postavi i ponaša, ali da li je u redu to zahtevati i od drugih, ili makar preporučivati kao univerzaalno dobro?

Evo npr oko jaja, u redu je da neko jede samo jaja od kokošaka tako gajenih, ali tako gajene kokoške ne bi mogle da zadovolje potrebu za jajima.
Znam slučajno jer sam izvesno vreme proveo u tom idnustrijskom živinarstvu.

U tom slučaju bi jaja enormno poskupela i bila bi nedostupna ogromnom delu populacije?
Da li je to rešenje?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:54 03.01.2016

Re: tiranija

Ali kako si se tako jasno opredelio da je ispravno neGMO, kad ishoda nema još?

Ти и ја се дубоко не разумемо.
Ја сам показао како механизам функционише. Могао само узети за пример, рецимо, органску храну. Или норму, даље, купања. Пази, и то је мањинска норма. Људима није баш до купања, већини. Још даље, норму да се жена и деца не туку. Пази, и то је мањинска норма. Наши стари и наша традиција жену су сматрали за власништво мушкарца, а децу бићима које се, као и животиње, васпитавају и батинама. У Вука Караџића доба норма је била да се деца по школама туку.

Е, па, дошли неки тврдоглавци, и укинули ту норму.
А сад ти види да ли је нова норма добра или лоша?
Илузија је да је свест, зрелост друштва превагнула. Када је стигла забрана да се деца у школама више не смеју тући, 90% школа није ни знало ни да постоји полемика да ли децу треба тући или не.

Или, случај са забрањеним књигама и филмовима у СФРЈ. Шта, као радни народ имао свест о томе да их треба забранити?. Не, него незнатна и моћна мањина (мањина у односу на народ, а и моћна у односу на народ) наметнула је норму осталима, којима та норма ништа није сметала -- њима ни из џепа ни у џеп. Јок, негу су Макавејева и Михајлова гледали и читали па о њима дискутовали у фабрици.

Нисам се ја опредељивао.
Ја п-о-к-а-з-у-ј-е-м механизам тог опредељивања, и шта иза њега стоји.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:59 03.01.2016

Re: tiranija

U tom slučaju bi jaja enormno poskupela i bila bi nedostupna ogromnom delu populacije?

У USA рађене статистике. Трошкови диструибуције -- она је капиларна, скупа -- значајније учествују у цени органске хране него њена производња. Кад органска храна пређе свој tipping point конкурентне цене на тржишту, има да јој се цена још више сурва. Као и код електричних кола, рецимо. Сада су скупа, али иде се ка томе да... знаш већ: Тесла Модел 3.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:00 04.01.2016

Re: tiranija

Нисам се ја опредељивао.
Ја п-о-к-а-з-у-ј-е-м механизам тог опредељивања, и шта иза њега стоји.


Ja sam shvatio da jesi jer si posle nedvosmisleno pozitivnog primera naređao druge, pa je logično da i njih svrstavaš u pozitivne.

A da je to, što najpre neka manjina nešto shvati, mehanizam promena u društvu, to nije sporno.
Sporno je samo kako prepoznati šta je pozitivno a šta negativno, jer i jedne i druge promene započinje neka manjina.

Ja sam uveren da antiGMO manjina greši, da će na kraju izgubiti, i da treba ostati skrštenih ruku kad oni nešto zapenušaju.
tetris tetris 00:03 04.01.2016

Re: tiranija

pa ako nepušač neće u pušačku kafanu, pa ne mora brate, neka ide tamo gde se ne puši

Ovo je veštačka segregacija socijalnog života. Ako je mešovito društvo, zašto bi važila drugačija pravila od kancelarije.

Ako takvih kafana nema ili ih je malo, pa zar to nije veoma jasan znak da su u kafanskoj populaciji nepušači ogromna manjina?

A ovo nikako ne može da bude jasan znak da su nepušači u kafanskoj populaciji manjina. Kod podeljenih prostora i mešovitog društva u većini slučajeva se završi u pušačkom delu. Da li su to nepušači tolerantniji?

Argument da nepušenje šteti biznisu jer da ne šteti bilo bi više nepušačkih kafana je teško održiv. Jedino ga je moguće testirati ako bi sve kafane bile nepušačke pa da se onda napravi završni obračun. Iskustva iz većeg dela Evrope ne idu na ruku zagovornicima teorije da zabrana pušenja ubija kafanski biznis. Najzapušene (ako ova reč uopšte postoji) kafane sam viđao po Španiji (mali tapas restorančići), gde bi komotno mogao sa bocom za ronjenje da uđeš , koji su sasvim lepo funkcionisali i nakon uvedene zabrane pušenja.
docsumann docsumann 00:05 04.01.2016

Re: tiranija

To nije sporno ali se postavlja pitanje da li je moguć taj apsolutni humanizam, da ga tako krstimo.


trenutno ne, ali kao cilj kome treba asimptotski težiti, itekako je i moguć i neophodan.

svjestan transhumanističkog prevrata (singulariteta) koji nam uskoro slijedi, jasno mi je da ciljevi koji nam danas izgledaju utopistički i nedostižni čovjeku budućnosti (ili na što će to biće već da liči) oni će biti standard.


Evo npr oko jaja, u redu je da neko jede samo jaja od kokošaka tako gajenih, ali tako gajene kokoške ne bi mogle da zadovolje potrebu za jajima.
Znam slučajno jer sam izvesno vreme proveo u tom idnustrijskom živinarstvu.

U tom slučaju bi jaja enormno poskupela i bila bi nedostupna ogromnom delu populacije?
Da li je to rešenje?


to su već isuviše konkretna tehničko-tehniološla pitanja optimizacije proizvodnje da bih mogao decidno na njih da odgovorima.

rješenje na te sistemske blokade, koje nam problem predstavljaju kao nerješiv, uvijek može biti u ličnom činu, individualnom iskoraku ( u veganstvo, recimo, ako treba (nemam problema s tim)).

ipak, vjerujem da držanje koka nosilja u humanijim uslovima ne bi trebalo da predstavlja tako ultimativno problematičan slučaj.
malo dobre volje, tehnički osmišljenijeg pristupa i vjerujem da bi se do rješenja došlo.

zemljanin zemljanin 00:08 04.01.2016

Re: tiranija

Е, па, дошли неки тврдоглавци, и укинули ту норму.

ako misliš na ceo svet to je otprilike išlo tako što je u UN progurana Povelja o pravima deteta a onda se kroz tu povelju proguralo i deo oko fizičkog kažanjavanja ... to nije dobar primer ... više je dokaz da lobiranje za generalno ispravnu stvar vuče sa sobom nepredvidive posledice ... a mi nismo imali izbor ... koliko se sećam to je u Jugoslaviju došlo neke 96/97 i to smo morali da potpišemo ... dalje se zna ...

ne tvrdim da to ne bi prošlo u nekom sazivu UN i van lobiranja ... samo da je u konkretnom slučaju to bila univerzalna deklaracija bez ikakvih osuda i zabrana ... tako da je sve to, pre svega dobro odrađena logistika, nego humanizam, upornost i sl.

mi danas imamo državu i zakone i ti zakoni propisuju norme ... ne pita se tu većinsko ili manjinsko ama baš ništa ...

EDIT. i ja obavezno proveravam da li je prase trčalo ... da mi ne uvale neko sa zakržljalim butom
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:13 04.01.2016

Re: tiranija

A ovo nikako ne može da bude jasan znak da su nepušači u kafanskoj populaciji manjina. Kod podeljenih prostora i mešovitog društva u većini slučajeva se završi u pušačkom delu. Da li su to nepušači tolerantniji?

Овде ће на делу бити minority rule, са јаком пропусношћу у једном, а ветом у другом смеру.

Како то изгледа?
Овако: непушачи имају јаку норму. Они не могу да пуше.
Пушачи имају слабију норму: они могу а и не морају да пуше.
У непушачки кафић долазиће и пушачи и непушачи.
У пушачки кафић само пушачи.
Непушење је јака норма: доказано је штетно. Непушаче третирајте као тврдоглавце из текста.

Дакле, у коначници, пушачи ће устукнути. Они морају да имају диспропорционално веће учешће у популацији да би се одбранили. Рецимо, ако задртих непушача има 10%, од њих може да се одбрани тек популација у којој има 50-60% пушача.

Тврдкорни непушачи су, у овом случају, попут non GMO ћерке.
Плус што је наука верификовала штетност пушења. Те -- ЗАКЉУЧАК -- не постоји начин да се пушачи одбране од непушача, да те две групације остану заједно. А победник је већ познат: непушачи.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:14 04.01.2016

Re: tiranija

Ovo je veštačka segregacija socijalnog života. Ako je mešovito društvo, zašto bi važila drugačija pravila od kancelarije.


Zato što u kancelariju moraš da ideš a u kafanu ne moraš.
U kancelatriji ti je dim, ako ga ima, nametnut, a u kafani sopstveni izbor.
Kod podeljenih prostora i mešovitog društva u većini slučajeva se završi u pušačkom delu. Da li su to nepušači tolerantniji?


Ili su pušači zabavniji? :)

To što nepušači ipak završe u pušačkom delu mi nekako sugeriše da njima taj dim i ne smeta baš toliko, ali kako god, ustupak da imaju izbor im je korektan a i dovoljan.
Jedino ga je moguće testirati ako bi sve kafane bile nepušačke pa da se onda napravi završni obračun.

Opetv neko tesiranje od strane velikog brata i rad po njegovoj direktivi?

Putimo ljude neka rade, ako misle da će više zaraditi tako što će držati neke smrdljive, zadimljenje kafane neka ih neka zarađuju tako, ako misle da će bolje zaraditi u besprekorno čistim, sterilnim, provetrenim kafanama, pa neka ih neka zarađuju.
Ne valja?
Mora veliki brat?
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:18 04.01.2016

Re: tiranija

А победник је већ познат: непушачи.


Super, samo da ostavimo slobodu.
Evo npr ovo

У непушачки кафић долазиће и пушачи и непушачи.
У пушачки кафић само пушачи.


Nagoveštava da će biti više nepušačkih kafića.
Odlično, samo bez zabrana, bez nametanja, bez dreke kako su jedni u pravu a drugi ne.
tetris tetris 00:18 04.01.2016

Re: tiranija

Као и код електрични кола, рецимо. Сада су скупа, али иде се ка томе да...

Nisam siguran da su električna kola sjajan primer jer su bila odbačena pre 100 godina zbog boljih performansi motora sa unutrašnjim sagorevanjem. To je tada bio "step forward" jer nismo imali saznanja o global worming-u i svemu što taj fenomen nosi, a primarno je uzrokovan sagorevanjem fosilnih goriva.

Možda je bolji primer AC-DC struja.
zemljanin zemljanin 00:22 04.01.2016

Re: tiranija

Ovo je veštačka segregacija socijalnog života. Ako je mešovito društvo, zašto bi važila drugačija pravila od kancelarije.

jeste veštačka, tu se slažemo, jer je propisana ... nigde slobodno tržište i taj rad ... a pri tome sam protiv pušenja u društvu nepušača ... ali pravo na izbor je jače pravo od prava da drugome uređuješ život bez da si učesnik tog života ... ili ti idi tamo gde ti je prijatno a nemoj da ideš tamo gde ti nije prijatno ...

pa ni u srkvu ne ulaziš u šorcu i imaš izbor da se presvučeš ili da ne uđeš ... a unutra obično zadimljeno ... da prizovemo državu da to reguliše?
tetris tetris 00:38 04.01.2016

Re: tiranija

Zato što u kancelariju moraš da ideš a u kafanu ne moraš.

Striktno gledano, ne moraš ni u kancelariju da ideš

Ili su pušači zabavniji? :)
Moguće, ali malo verovatno. Pre će biti neka normalna distribucija.

To što nepušači ipak završe u pušačkom delu mi nekako sugeriše da njima taj dim i ne smeta baš toliko, ali kako god, ustupak da imaju izbor im je korektan a i dovoljan.

Opet se vraćamo na veštačku segregaciju i, možda, povećanu toleranciju nepušača. Da je čisto mehanička odluka, bez socijalnog elementa, brzo bi se formirale pušačke i nepušačke grupe. Međutim, nepušači su spremni da se odreknu dela svog komfora da bi održali socijalnu interakciju sa dragim ljudima koji su pušači. Sa druge strane, izgleda da kod pušača nema takve spremnosti, osim ako nisu pod aktivnom zabranom pušenja.

Primetno je u ovim novim BG tržnim centrima da su restorančići i kafići puni iako je pušenje zabranjeno. Malo mi je teško da poverujem da su sve nepušači, što može da dovede do zaključka da i pušačima apstinencija "ne smeta baš toliko" (da citiram tebe )

Opetv neko tesiranje od strane velikog brata i rad po njegovoj direktivi?

Uglavnom testiranja i direktive idu od velikog brata, ako sam razumeo da je veliki brat zakonodavno-izvršno telo neke zemlje.
tetris tetris 00:51 04.01.2016

Re: tiranija

ali pravo na izbor je jače pravo od prava da drugome uređuješ život bez da si učesnik tog života

Ali nije da nisi učesnik tog života. Već sam odgovorio HCM-u, društvo je uglavnom mešovito. Ja lično ne poznajem nikoga ko je okružen samo pušačima ili samo nepušačima. Praviti izbor je krajnje jednostavno ako ideš sam u kafanu i ne želiš nikakvu interakciju sa ostalim gostima kafane. Ali ako si u društvu (koje je gotovo sigurno mešovito), onda odlazak u kafanu je više od pukog jela i pića. Ti si tamo jer želiš da provedeš kvalitetno vreme sa ljudima koje (uglavnom) voliš i imaš šta pametno, zanimljivo, smešno... da čuješ od njih. Linija manjeg otpora je da je nepušaču prirodno da ne puši, a pušač mora (diskutabilno) da puši da bi se proveo u kafani.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:53 04.01.2016

Re: tiranija

Striktno gledano, ne moraš ni u kancelariju da ideš


Ne moraš ako ti ne treba 'leba :)

Opet se vraćamo na veštačku segregaciju i, možda, povećanu toleranciju nepušača. Da je čisto mehanička odluka, bez socijalnog elementa, brzo bi se formirale pušačke i nepušačke grupe. Međutim, nepušači su spremni da se odreknu dela svog komfora da bi održali socijalnu interakciju sa dragim ljudima koji su pušači. Sa druge strane, izgleda da kod pušača nema takve spremnosti, osim ako nisu pod aktivnom zabranom pušenja.


Naravno da ne.
Radi se o tome da bi pušači u slučaju pokazivanja te spremnosti morali da se odreknu mnogo više od onoga čega se odriču nepušači.
Nepušači se odriču eventualno delića svog komfora (toga se i pušači odriču, ni nama nije uvek prijatno u zadimljenim prostorijama) ali pored toga morali bi da se odreknu i svoje strasti, navike, potrebe... Toga se nepušači ne odriču.

A naravno da postoje situacije, koje su veoma česte kad se pušači odriču svega toga zarad drugih.
Mislim da je u redu ostaviti mesta gde se pušači toga ne moraju odricati, kafići npr.
Zar je to toliko mnogo?

što može da dovede do zaključka da i pušačima apstinencija "ne smeta baš toliko" (da citiram tebe )


Eto, to su te prilike u kojima se pušači odriču.
Moraju li baš uvek i baš svuda da se odreknu svojih strasti i navika?
Uglavnom testiranja i direktive idu od velikog brata, ako sam razumeo da je veliki brat zakonodavno-izvršno telo neke zemlje.

Ali nisu uvek neophodni.
tetris tetris 01:06 04.01.2016

Re: tiranija

Moraju li baš uvek i baš svuda da se odreknu svojih strasti i navika?

Ja mislim da ne moraju. Cela ova priča je počela od ekonomskog uticaja pušenja ili ne na vlasnike restorana, kafana i barova. Ja lično mislim da, ako bi bila zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima, biznis ne bi patio. Ako bi bila zonska podela, kao što je sada, onda verujem da striktno nepušački prostori (ako nisu "in" kao kafići po tržnim centrima gde neki od posetilaca dolaze da se "pokažu" ili McDonald restorani) ne mogu da opstanu zbog već pomenutog socijalnog askpekta.
blogovatelj blogovatelj 02:46 04.01.2016

Re: tiranija

Razumem zabranu u kancelarijama ako u njoj sedi i jedan nepušač pored koliko god pušača, ali ne razumem zabranu pušenja u kafanama.


Da bi država što manje para trošila na MRI instrumente, recimo.
95% onih koji dobiju rak pluća su pušači.
Tako je bar tvrdila država Kanada kroz razne nalepničice koje su mi se pomaljale po pakovanjima cigareta dok sam pušio. Ta država je bila tvrdoglavija od mene, pa me odučila od pušenja i hvala joj na tome.
Pre dve zime temperatura je mesecima bila ispod -25 i ja sam revnosno, kad god su mi prilike dozvoljavale, izlazio na poslu napolje i pušio. Onda sam si jednom konačno priznao da ja nisam čovek, nego pepeljara, kanta za đubre, što i jesam bio. Rekao sam sebi da me sledeća zima neće dočekati kao pušača. I nije. Za nekih devet minuta biće tačno 13 meseci kako sam prestao da pušim.
Zapamti jedno, ovi kod kojih živim nikada ne rade nešto jer to vole, ili ne vole. Rade jer im se debelo isplati, samo tada. I za pušenje su izračunali da im je dara veća nego mera, pa zato evo tridesetak godina već sprovode nepušačku kampanju.
Ali pazi jednu stvar. Ja i dok sam bio pušač, podržavao sam ih, jer sam shvatao da sam kanta za đubre i tada, ali mi unutrašnji motivi, ljudskom umu nepoznati, nisu davali da se suprotstavim zlu. Nisam nikada osuđivao antipušačke zakone. Zato ste mi potpuno nejasni, stvarno ne postoji jedna dobra stvar u pušenju. Zašto bi se ma ko ko je nepušač gušio u nečijem dimu? Najveći problem Srbije je što takvi nisu dovoljno glasni, a morali bi biti.
Vama pušačima bih poručio sledeće - znaš kako je vrlo jednostavno da vas ne tangira ma kakav nepušački zakon? Znaš, naravno. Samo prestanete da pušite i zabole vas! Konkretno, od prekjuče su ovde pooštrili zakon i pušenje nije dozvoljeno ni napolju, ma gde na tlu koje pripada bolničkom krugu. A mene baš nešto zabole, ja ne pušim ni na jednom.
Uostalom, ovde sam na radiju jednom čuo nekoga ko je rekao da u demokratskom društvu svaka generacija treba da se odredi spram nekih tema. Recimo, našim roditeljima je pušnje marihuane bio bauk samo takav, danas se zna da i nije bio baš toliki koliko su pričali. Nekada se i u Srbiji pušilo po međugradskim autobusima, danas ne, promenilo se. Šta u Srbiji, u Engleskoj se pušilo. U dabl dekerima je nekada gornji sprat bio rezervisan za pušače. Tako će se i stav o pušenju u kafani promeniti u Srbiji. Zašto bi kafana morala da bude smrdljivo i zadimljeno mesto?
blogovatelj blogovatelj 02:53 04.01.2016

Re: tiranija

vegetarijanizam je u suštini dio opštehumanističkog korpusa ideja. i u skladu sa tim njegova budućnost je po mom skromnom mišljenju skopčana sa onim što ćemo sami od sebe napraviti.


Ovo kao da je rekla Liza Simpson
zemljanin zemljanin 02:56 04.01.2016

Re: tiranija

blogovatelj

dobro, i ja sam ostavio cigarete nakon 30+ godina duvanenja ali ne zbog zakona već mi dunulo ... znači nisam imao ni teškoće, niti bilo kakvih drugih manifestacija ... i nemam nikakve boljitke od nepušenja, sve je isto kao i pre ... a barem 15g sam duvanio po dve pakle, bez problema ... ako zaglavim noću, ode i 3 ... i ne smeta mi ako neko puši pored mene a puše ... to o interesima je možda jedino ispravno tumačenje zakona, sve ostalo su naklapanja visokog morala ... suštinski nepomirljivi stavovi i savitljivi ...
ali stoji da su eks pušači najveći zagovornici nepušenja i zabrana
blogovatelj blogovatelj 02:58 04.01.2016

Re: tiranija

Ali kako si se tako jasno opredelio da je ispravno neGMO, kad ishoda nema još?
Kako znaš šta je ispravno u toj borbi?


Mnoge stvari ljudi ne znaju, nego veruju u njih. Niko od nas ovde nije ekpsert za GMO, bar mislim da nije, ali skoro svako ima nekakav stav.
Mene recimo ta GMO hrana ne tangira preterano, bar do sada mi niko nije predočio argumente koje bih prihvatio. Po Severnoj Americi se GMO jede već neko vreme, a ne vidim da ljudi padaju mrtvi od toga. Mislim da je ceo taj anti GMO hajp smišljen u zapadnoevropskim spin kuhinjama, jer zapadna Evropa debelo kasni u tom segmentu za Amerikancima. Kao što rekoh, naučilo me ovde da malo razmislim kome se najviše isplati od cele te anti GMO halabuke.
blogovatelj blogovatelj 03:18 04.01.2016

Re: tiranija

ja sam ostavio cigarete nakon 30+ godina duvanenja


I ja. Tridesetjednu godinu sam bio pušač.

a barem 15g sam duvanio po dve pakle, bez problema ... ako zaglavim noću, ode i 3 ... i ne smeta mi ako neko puši pored mene a puše ...


I ja sam barem petnaest godina pušio dve pakle a ako se zapijem sa ekipom onda i tri, baš kao i ti.
Ovih dana sam bio po sedeljkama gde su puno pušili i nije mi smetalo. Mislim, smrdelo je, ali nisam imao poriv da ja zapalim.
Lažem, jeste mi u jednom momentu palo na pamet, ali sad znam za caku, brojim do deset i ono prođe. Ali ne smem da se zakunem da ne bih počeo da pušim kada mi je nepušački staž bio dva-tri meseca.

ali stoji da su eks pušači najveći zagovornici nepušenja i zabrana


Tačno, ali ne vidim zašto ljudi ovome daju lošu konotaciju.
Imam druga koji je osamdesetih radio u Švajcarskoj, štedeo, pa kući posle nekoliko godina doneo 26,000 švajcaraca. Te pare je potrošio na heroin, kokain i kupio je dve majice.
Njegova je teorija o ovisnicima koji jesu kante za đubre, koju sam malopre naveo. On se sa dopa skinuo na suvo, nikakve terapije i zajebancije, ali je prvo sebi priznao da je kanta za đubre.
I dan danas kada mu neki od sadašnjih kragujevačkih narkomana priđe stondiran da priča ma šta sa njim, on ga ljubazno zamoli da se skloni. Svesno ih tretira kao govna. Najpre zbog sebe, a onda i zbog njih. Zna koliko je lako preći na tamnu stranu.
I ja znam kakav je porok pušenje, nepušači to ne znaju. As simple as that, što bi naš narod rekao.
Pomenute dve majice moj drug čuva i dana danas, one su mu uspomena na nenormalnu mladost.
jkt2010 jkt2010 04:08 04.01.2016

Re: tiranija

docsumann
Па цела ова геј стигма и параноја: болесно, перверзно, противприродно...


pozivanje na prirodnost je posljednje utočište manijaka


As of 1999, about 500 species, ranging from primates to gut worms, have been documented engaging in same-sex behaviors. According to the organizers of the 2006 Against Nature? exhibit, it has been observed in 1,500 species.


Brate...

Stavrno mi je nejasno šta se dokazuje ovakvim "argumentima"? Da li je kanibalizam OK? Sex sa najbližom rodbinom? Ubijanje rođene dece? Svašta postoji u živom svetu...

cannibalism : To consume the same species or show cannibalism is a common ecological interaction in the animal kingdom and has been recorded for more than 1,500 species.

Quite a surprising number of animals (1500 vrsta? prim. jkt) will eat their poop regularly.
jkt2010 jkt2010 04:14 04.01.2016

Re: tiranija

Ја сам показао како механизам функционише. Могао само узети за пример, рецимо, органску храну. Или норму, даље, купања. Пази, и то је мањинска норма. Људима није баш до купања, већини. Још даље, норму да се жена и деца не туку. Пази, и то је маљинска норма.,

Znači Putin je u pravu što je zabranio "gay propagandu"? Jer, gay je manjinska norma. Da je nije zabranio, mic po cvrc i na kraju bi se svi gađali u bulju?

Što dalje znači da su homofobi u pravu kad tvrde da je to zarazno?

Ne znam, pitam...
antioksidant antioksidant 08:53 04.01.2016

Re: tiranija

većinska opredjeljenost (nikad) nije garant ispravnosti stava, ideje, običaja.
naročito ne onih kad su u pitanju moralne norme.

moral je ionako, bez vrhovnog autoriteta (boga), stvar ljudskih konvencija, dakle promjenljiva, fleksibilna kategorija.

две ствари је (мени) потребно ускладити: 1) ставови већине се мењају (наравно, иницијатори промена су увек из корпуса мањине) и 2) није свака мањина будућа већина (и наравно, ово је битно само за мањину која не би требало своју "правденост" да тражи у будућој "победи на изборима"
нисам рекао срећна нова година?
може сад?
срећна нова година
docsumann docsumann 09:07 04.01.2016

Re: tiranija

jkt2010
docsumann
Па цела ова геј стигма и параноја: болесно, перверзно, противприродно...


pozivanje na prirodnost je posljednje utočište manijaka


As of 1999, about 500 species, ranging from primates to gut worms, have been documented engaging in same-sex behaviors. According to the organizers of the 2006 Against Nature? exhibit, it has been observed in 1,500 species.


Brate...

Stavrno mi je nejasno šta se dokazuje ovakvim "argumentima"?


dok se ne upotrebe za potkrepljenje kojekakvih teza u diskusijama ovakvi (i slični) "argumenti" su tek činjenice.
i one upravo ukazuju na to da je kontraproduktivno pozivati se na prirodnost (normalnost) prirode.
naročito je za čovjeka problematično da usklađuje svoje ponašanje sa prirodnošću prirode, jer je on već poodavno, prije svega, društveno i kulturno biće ... tek porjeklom iz prirode.

docsumann docsumann 09:11 04.01.2016

Re: tiranija

срећна нова година


i tebi

i svima


docsumann docsumann 09:30 04.01.2016

Re: tiranija

Quite a surprising number of animals (1500 vrsta? prim. jkt) will eat their poop regularly.


daa, brojke se savršeno slažu - 1,5K vrsta sa homoseksualnim sklonostima i 1,5K vrsta koja konzumiraju svoj izmet ... što je ovaj pastor odavno zamjetio kao zakonitost


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:34 04.01.2016

Re: tiranija

Јебеммумиша, ја сам фасциниран буквализацијом ове расправе!
docsumann docsumann 09:42 04.01.2016

Re: tiranija

ok, da se vratimo teoretskom aspektu same priče. kud ćeš bolji pokazatelj nelinearnosti od singulariteta...


Ribozom Ribozom 10:16 04.01.2016

Re: tiranija

Predrag Brajovic
Sta u slucaju da su August i Gustav bili ti koji su bili negativci pa jedino oni podrzavali Hitlera, ili da je cerka recimo tvrdoglavi ljubitelj GMO ishrane?Прикривена суштина текста: увек је борба између неких Ландмесера и Вегерта, с једне, и Хеса и Хитлера, с друге стране. Нашу друштвену путању одлучује исход те борбе, и квалитет идеја које надвладају. Ево, овако, да поједноставим: ми смо изгубили борбу с Милошевићем. Он нас је увукао у рат и погибељи. Она мањина која му се супротстављала, из разних разлога није успела да га надвлада. Нашу историјску судбину одлучила је слабост, недовољна снага и недовољна спремност те мањине.Пази, ово потпуно амнестира народ као кривца.


Pa jeste, poceo sam da se osecam kao Landmeser/Vegert ovde na blogu. Ne-daj-Boze da kazem da je Aleksandar Vucic bitanga, pola bloga bi me napalo sa pricom da uje eto i ovaj nas Hitler uradio nesto dobro (za Nemacku).

Ako ti je tema 'pelcer slobode', ova dvojica nemaca nisu bili pelceri, vec igracke gebelsovske postratne nemacke masinerije. Posluzili su da se paznja sa nacistickih zlocina prebaci na 'revolucionare sa skrstenim rukama'. Dakle, na mene nemacko spinovanje nema nikakvog uticaja, pa ti i tako blog nekog smisla.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:21 04.01.2016

Re: tiranija

Pa jeste, poceo sam da se osecam kao Landmeser/Vegert ovde na blogu. Ne-daj-Boze da kazem da je Aleksandar Vucic bitanga, pola bloga bi me napalo sa pricom da uje eto i ovaj nas Hitler uradio nesto dobro (za Nemacku).

Ako ti je tema 'pelcer slobode', ova dvojica nemaca nisu bili pelceri, vec igracke gebelsovske postratne nemacke masinerije. Posluzili su da se paznja sa nacistickih zlocina prebaci na 'revolucionare sa skrstenim rukama'. Dakle, na mene nemacko spinovanje nema nikakvog uticaja, pa ti i tako blog nekog smisla.

Знаш, овај твој коментар је обесмислио сваку даљу комуникацију с тобом на ову тему. Чак не могу ни да докучим како си до њега дошао. Просто је -- невероватан.
emsiemsi emsiemsi 11:07 04.01.2016

Re: tiranija

Predrag Brajovic
Sta u slucaju da su August i Gustav bili ti koji su bili negativci pa jedino oni podrzavali Hitlera, ili da je cerka recimo tvrdoglavi ljubitelj GMO ishrane?

Прикривена суштина текста: увек је борба између неких Ландмесера и Вегерта, с једне, и Хеса и Хитлера, с друге стране. Нашу друштвену путању одлучује исход те борбе, и квалитет идеја које надвладају.

Ево, овако, да поједноставим: ми смо изгубили борбу с Милошевићем. Он нас је увукао у рат и погибељи. Она мањина која му се супротстављала, из разних разлога није успела да га надвлада. Нашу историјску судбину одлучила је слабост, недовољна снага и недовољна спремност те мањине.

Пази, ово потпуно амнестира народ као кривца.

Хитлера и Хеса су победили Руси. Победили су и пре тога Немце, као и Наполеона, уосталом. Победиће опет.
Да се питало Немаца, знамо како би свет прошао.
Милошевић је био комуњара несвестан ситуације и неспреман да енергично делује у право време. Као глупандер, све је радио у доцњи (дочим је калакурција осталих братских народа и народности шиљила ону ствар на сваком Србину до кога је могла доћи итд...).
Што се тиче Немаца, то је битније од ових локалних глупости, док је њима добро, они су добри. Верујем да је свет са њима научио лекцију, неколико пута.
Успут --- није ми јасно како си у озбиљан блог о Хитлеру, успео да увежеш ову будалаштину са нонГМО кћерком. Још мање ми је јасно да већина блогера дискутује о тој будалаштини, уместо о озбиљној теми --- о нацистичким Немцима (напомена, за танане душице --- не мислим да су сви Немци нацисти. То потврђују и ова двојица поменута у уводном блогу).
svarog svarog 11:39 04.01.2016

Re: tiranija

Како то изгледа?
Овако: непушачи имају јаку норму. Они не могу да пуше.
Пушачи имају слабију норму: они могу а и не морају да пуше.
У непушачки кафић долазиће и пушачи и непушачи.
У пушачки кафић само пушачи.
Непушење је јака норма: доказано је штетно. Непушаче третирајте као тврдоглавце из текста.

Дакле, у коначници, пушачи ће устукнути. Они морају да имају диспропорционално веће учешће у популацији да би се одбранили. Рецимо, ако задртих непушача има 10%, од њих може да се одбрани тек популација у којој има 50-60% пушача.


Potpuno si prenebregao tvrdokorne pušače. Činjenica da, bez uplitanja državne zabrane odozgo, nije bilo nepušačkih lokala i čak ne bi bilo ni nepušačkih sektora, ukazuje da su pušači netolerantniji te da nepušači žrtvuju svoj komfor zarad društva sa pušačima. U ovom slučaju, a dokazano je tako, pušači imaju jaku normu, a nepušači slabu. Inače dok sam pušio, ako bih se našao u društvu nepušača, ja svojevoljno ne bih palio, a to se naravno odnosi i na privatni prostor, kuću, sobu... gde se inače ne puši, ali domaćin zbog gostoprimstva dozvoljava.

hoochie coochie man hoochie coochie man 11:50 04.01.2016

Re: tiranija

95% onih koji dobiju rak pluća su pušači


A niko od njih ne bi dobio rak da su nepušači?
Hajde da se ne gađamo tim velikim brojkama jer one samo prave zabunu.

Ta država je bila tvrdoglavija od mene, pa me odučila od pušenja i hvala joj na tome.


Ja bih da sam o tome odlučijem, ne država.
Jer šta ako država iz nekog razloga reši da me oduči i od kafana, od blogovanja do kasno u noć, od seksa van braka....a za sve to može smisliti neke naizgled opravdane razloge.
Da joj se zahvaljujem?

, jer sam shvatao da sam kanta za đubre

Samo su te ubedili u ono što njima odgovara.

A ako ideš po kafanama onda si neodgovorni rasipnik, ako bloguješ do kasno onda si neodgovoran prem asebi, poslodavcu, prema državi, jer tako ne odmaraš organizam dovoljno kako bi sutra mogao u nove radne pobede, seks van braka je tek katastrofa, jer si onda bestidni manijak koji svesno nanosi duševnu bol drugom ljudskom biću, tvojoj ženi....i tako dalje.
Sve se može dovesti u moralno pitanje, ne samo pušenje.


Vama pušačima bih poručio sledeće - znaš kako je vrlo jednostavno da vas ne tangira ma kakav nepušački zakon? Znaš, naravno. Samo prestanete da pušite i zabole vas!


Dakle smo se povinuj, prihvati šta ti se naređuje, odustani od svojih svetonazora prihvati da si glup i nemoćan, da postoji neko ko o tebi brine, ti samo ćuti i trpi i zaboli te.
niccolo niccolo 11:52 04.01.2016

Re: tiranija

od blogovanja do kasno u noć,

Ju, naopako!
hoochie coochie man hoochie coochie man 11:54 04.01.2016

Re: tiranija

Ju, naopako!


Pa eto vidiš :)
Prvo im dozvoliš da ti zabrane jedno, pa posle se čudiš šta te snašlo...
niccolo niccolo 18:59 04.01.2016

Re: tiranija

Huči, vidi, počelo je da se širi
blogovatelj blogovatelj 19:23 04.01.2016

Re: tiranija

A niko od njih ne bi dobio rak da su nepušači?


To se ne može pouzdano tvrditi. Verovano bi rak pluća dobio isti broj onih koji dobije i sada kao nepušač. Što će reći, oboljevanje od raka pluća bi bilo smanjeno 90% ako bi svi ljudi bili nepušači.

Hajde da se ne gađamo tim velikim brojkama jer one samo prave zabunu.


Nemoj da si smešan. Veliki brojevi ne unose zabunu, nego doprinose da se situacija bolje sagleda. Kako misliš da ma koja država donosi zaključke? Reći ću ti. Pomoću velikih brojeva.
blogovatelj blogovatelj 19:25 04.01.2016

Re: tiranija

Dakle smo se povinuj, prihvati šta ti se naređuje, odustani od svojih svetonazora prihvati da si glup i nemoćan, da postoji neko ko o tebi brine, ti samo ćuti i trpi i zaboli te.


Brale, samo ti puši, biće ti bolje
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:59 04.01.2016

Re: tiranija

ok, da se vratimo teoretskom aspektu same priče.

Taleb diže 175 kg у dead liftu!
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:29 04.01.2016

Re: tiranija

oboljevanje od raka pluća bi bilo smanjeno 90% ako bi svi ljudi bili nepušači.


To sebe dodatno ubeđuješ?
U redu ako ti to prija, samo pazi da ne uključuješ zdrav razum, obezvrediće ti tu logiku.

Kad bi tako bilo, kad bi nepušači obolevali u tek pet posto slučajeva, to bi se moralo golim okom, u svakodnevnom životu primećivati, i to veoma lako.
Bila bi prava retkost čuti da je neko oboleo a da je nepušač.
A tečko da postoji iko da ne zna za slučaj nepušača koji je oboleo.

Ali kako god, ako ti je draže da slušaš šta ti kažu kampanje nego da uključiš svoj zdrav razum onda tako i radi.
I to je sloboda.
Brale, samo ti puši, biće ti bolje

To se podrazumeva, nikada to nisam dovodio u pitanje.
Preko četiri decenije staža, bez dana prekida, i bez namere da ikad prekinem valjda dovoljno govori.

Previše samopoštovanja, previše godina, i previše zalaganja, u svim tim mnogim godinama, za slobodu izbora imam, da bih sebi dopustio da podlegnem nekoj histeričnoj kampanji.
blogovatelj blogovatelj 22:27 04.01.2016

Re: tiranija

Bila bi prava retkost čuti da je neko oboleo a da je nepušač.


Prvo i prvo, ako ovakve stvari pričaš, ti onda ne znaš šta je statistika. A statistika je matematika, ona ne greši. Ako je 2+2 jednako 4, onda je i ono što ti statistika kaže na velikom i reprezentativnom uzorku tačno. Možeš da se otimaš i gicaš koliko ti volja, džaba ti je.
Da bi bilo šta radio statistički, recimo, onako na brzinu da kažemo, moraš da imaš uzorak od bar 30-ak elemenata. Što ti je uzorak veći, rezultati će ti biti tačniji. Pitaj kvantne fizičare ako meni ne veruješ. Oni ne posmatraju elekrone ili neke druge čestice, oni posmatraju milione čestica i dođu do ispravnih zaključaka.
Dakle, da li znaš 30 ljudi koji su oboleli od raka pluća? Ja ih ne znam. Znao sam četvoro, svi su mrtvi i svi su bili pušači. Pokoj im duši.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:15 04.01.2016

Re: tiranija

ti onda ne znaš šta je statistika. A statistika je matematika


Jeste ako operiše tačnim podacimsa.
Ako ne onda je samo sredstvo propagande.
Slažeš li se?

Ako da, kako proveravaš da li je podatak od pet posto ispravan?
Ili ne proveravaš uopšte, ne sumnjaš u njega jer ti tako odgovara.
Super, ali onda se mani priča o nauci.

evo, za tvoju informaciju, ja sam sad ukucao "rak nepušači" i prvi rezultat koji izlazi kaže da je to petnaest posto, ne pet.

probaj

I jel to ta statistika koja je nauka?
Kojim podatkom se ta nauka služi, tri puta manjim ili tri puta većim?

Nema kampanje koja će tvrditi da se ne zasniva na nekoj istini, tako i ova antipušačka, na svakom je hoće li ili neće podleći.
Dakle, da li znaš 30 ljudi koji su oboleli od raka pluća? Ja ih ne znam. Znao sam četvoro, svi su mrtvi i svi su bili pušači. Pokoj im duši.


Znao sam dvoje nepušača koji su mladi, pre pedesete, umrli od raka pluća a nikada nisu zapalili cigatertu, kao što znam mnoge pušače koji su dogurali zdravi do duboke starosti.
I šta ćemo sad?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana