Društvo| Literatura| Na današnji dan| Umetnost| Život

ПИСАЦ БЕЗ МАСКЕ

Nebojša Milenković RSS / 18.01.2016. u 20:46

ISLEDNIK-NIN-nagrada.18475.jpg

О роману Иследник Драгана Великића (Лагуна, Београд, 2015)

                                             Гласови мртвих нису мртви гласови.

Иван В.Лалић

 

Није ли свако писање подношење извештаја? Пре свега себи? Да ли се писац увек разоткрива? Зашто неке писце волимо више него друге? У којој мери учитавамо властите предисторије, и није ли најпоузданије мерило утицаја неког писца управо степен самосаживљавања?  Ово су само нека од питања са којима се пажљивији читалац суочава већ с првим страницама новог, до сада најличнијег, романа Драгана Великића.

 О људима са плаже

Јединственост Великићеве прозе свакако је у њеном ритму и атмосфери ─  умногоме условљеној специфичном мителевропском географијом која се у Иследнику простире на потезу од Солуна на свом крајњем југу, преко Будимпеште на северу и Пуле као западног граничника интимног координатног система  романа. Тако и вест о смрти мајке писца затиче у Будимпешти ─ постајући повод за отварање емотивне црне кутије, расплитање вишеслојних прича и детективско проницање у свакодневицу времена које више не постоји (Колико дуго у слуху остају сачувани гласови ближњих?). Кроз причу о мајци, као минуциозном архивару и луцидном коментатору читаве епохе (била је економ света), Великић ислеђује превасходно себе. Временски продужен, разговор са мајком прераста у беспоштедно разрачунавање и са временом у ком живимо и његовим урушеним вредностима (Којем су то свету припадали моји родитељи? Како је жалостан тај призор данас. Тужан у наивној вери малог човека да правда постоји). Описујући карактеристичне призоре са пулске плаже Стоја, на коју је дечак Великић одлазио са мајком и сестром, кроз слику мајчиних претећих погледа према деци која вичу и јурцају наоколо, бацајући огриске од воћа на све стране, као и прекора упућених њиховим родитељима док пикавце од цигарета гурају у пукотине стена ─  писац даје психолошки профил читаве епохе. Сводећи рачуне, пола века касније, он сведочи: Победили су мама. Људи са плаже завладали су светом. Равнодушни, отупели од уживања, бауљају егзотичним дестинацијама. Ничему не знају вредност... Хорде простака у фирмираној одећи и обући, вуку фирмиране кофере и торбе по фоајеима хотела. Преплавили су аеродроме и железничке станице. Путују крузерима. На све стране ваљају се чопори туриста. Загадили су читаву планету. Роман о мајци и одрастању постаје аутопоетичка исповест али и повест о земљи и људима који ишчезавају. Реч је о топлој. Мудрој. Беспоштедној. Духовитој. Носталгичној књизи, са савршеним преклапањима првог, другог и трећег плана. Дијалогу личних прича са тзв. великом (политичком) историјом која из другог плана пресудно утиче како на ток радње тако и на судбине њених јунака.

 Начини повратка кући...

У Иследнику, свакако више но у претходним књигама, поред разоткривања интимних детаља из породичне историје, уочавамо и неке од кључних елемената Великићеве књижевне поетике ─ попут опседнутости детаљима, рада на тексту, одговорности пред читаоцем, где ни једна ситница није препуштена случају нити произвољности. Ту на делу видимо пишчев поступак заснован на проналажењу сведока (најчешће је то он сам), али и важности тзв.секундарне литерарне грађе попут путописа, есеја, бедекера, календара, албума, туристичких водича, текстова из штампе ─ са циљем да се што прецизније проникне у свакодневицу времена у ком је смештена радња романа (Писање није ништа друго до дешифровање знакова у ткању свакодневице). Парафразирајући Набокова, и његову тезу да је код великих писаца најбољи сиже њихове литературе заправо сам стил ─ приметићемо да и Иследник садржи све оно по чему је Великић препознатљив: савршен осећај за детаљ, језичка прецизност, бриљантно избрушен стил. Огледајући се у свакодневици кодираној наизглед неважним подацима у Иследнику бивамо понесени и специфичним ритмом који унеколико одређује реченица Свако негде мора да буде, коју изговара јунакова мајка, која као својеврстан лајт-мотив понире и израња кроз читав роман. Ипак, оно по чему се Иследник издваја је његов сасвим лични тон. Све што је унеколико најављено романом Бонавиа ─ у Иследнику досеже свој очекивани крешендо. Реч је о саморазоткривању. Писцу без маске. Завиривању у сопствену утробу које не може бити ствар никакве књижевне тактике ─ његова исходишта су дубље, суштинске природе. Аутентичном настојању да се проникне у хемијски састав ваздуха дисаног у детињству (Свако време има свој мирис). Призивању топлине осмеха старих преко стотину година. Ту су још и филмови који се стално репризирају. Мириси. Гласови. Звукови. Предмети. Реченице које нису изгубиле на звучности док, као менталне пројекције, утичу на пишчеву садашњост. Обриси и ехо давних доживљаја уписаних како у личну тако и у интимне историје градова кроз које се јунаци Иследника крећу у временском луку дугом читаво столеће. Сећању које производи само себе.

Аутентичан ритам времена дочаран је итекако живим, дубоком тишином озвученим, опсесивним призорима и сликама: детињства проведеног у Вили Марија, Вилерових гоблена као кључне уметничке опсесије пишчеве мајке, невидљивом присуству мајчиног дневника украденог у обијеном вагону на железничкој станици у Винковцима једне новембарске ноћи 1958, пожару у Солуну 18.августа 1917. као важној координатној тачки пишчевог детињства које ће формално започети тек пола века касније, урару из Титове резиденције на Брионима, непознатом драговољцу из Славоније који се деведсетих насилно усељава у породичну викендицу Великићевих на мору, старачком дому на Карабурми као последњој адреси пишчеве мајке, никад завршеној шетњи кроз непрегледне лагуме деменције... Уз пишчеву мајку, као несумњивог носиоца радње и њене главне јунакиње, кроз роман промиче на десетине других личности које обележавају пишчево детињство, одрастање, зрелост али и његову литературу. Међу њима посебну позицију заузима лик Александра Тишме, који се у књизи јавља као својеврстан Великићев коректив. Неко ко читавим својим животним и филозофским ставом доводи под сумњу темељне поставке пишчевог животног концепта, самим тим и васпитања стеченог у детињству. У никад довршеном дијалогу са мајком и Тишмом, јунак романа (наратор) постепено постаје свестан личних ускраћености и бројних фрустрација проузрокованих традиционалним васпитањем ─  истовремено преиспитујући и властиту улогу оца, супруга, писца... Бритке, јасне, духовите и дуго памтљиве Тишмине реченице поседују резонантност која чини да присуство овог новосадског писца (као мајчиног антипода) буде ненаметљиво уткано у читав роман.

 Књига о моћи писања

Уз наведено, Иследник је и књига о писању. О моћи и немоћи писане речи. Идентитетима. Интимној географији једне земље која се (као географски појам) одавно распала. Емотивним просторима који се, упркос физичком непристуствовању, заправо никад сасвим не напуштају (Место одрастања јесте гробље. Сваког часа искрсну негде кости прошлости).Историјски, културни и политички контекст Југославије, дат из визуре и перспективе малог, обичног човека, чини да ову књигу на моменте читамо и као својеврстан есеј о смислу и бесмислу историје која се, најчешће беспризорно, поиграва с појединцима као властитом колатерарном штетом.А пошто величина и господственост сваке литературе зависe управо од оних писаца који је целокупним својим деловањем таквима чине, уместо препоруке, остаје ми да закључим да је Иследник, без сумње, до сада најбоља Великићева књига.

 - Текст објављен у културном додатку Политике, 30. маја 2015.

Повезани текстови:

Добри критичари су ређи него добри писци (интервју са Драганом Великићем) 

Драган Великић, Господин: Приказ романа БОНАВИА 

 18477.jpg

 

 

Atačmenti



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedan_covek jedan_covek 20:55 18.01.2016

Bravo za Velikića!

Islednik je zaista odlična, vanserijska knjiga.
Čestitke velikom piscu Draganu Velikiću!
cassiopeia cassiopeia 21:10 18.01.2016

Re: Bravo za Velikića!

jedan_covek
Islednik je zaista velika, odlična knjiga.
Čestiotke velikom piscu Draganu Velikiću!


Potpisujem!!!

Pročitala sam je letos i ostala, još jednom, zadivljena lepotom Velikićevih rečenica. Knjiga koju rado preporučujem, bolje reći insistiram da se pročita. :) Greota ne pročitati.

Čestitke od srca!
angie01 angie01 21:14 18.01.2016

Re: Bravo za Velikića!

nisam jos procitala-sa'cu.

cestitke!
emsiemsi emsiemsi 10:19 19.01.2016

Re: Bravo za Velikića!

cassiopeia
jedan_covek
Islednik je zaista velika, odlična knjiga.
Čestiotke velikom piscu Draganu Velikiću!


Potpisujem!!!

Pročitala sam je letos i ostala, još jednom, zadivljena lepotom Velikićevih rečenica. Knjiga koju rado preporučujem, bolje reći insistiram da se pročita. :) Greota ne pročitati.

Čestitke od srca!

Шта је било са Великићевом викендицом ?
timotije timotije 06:40 20.01.2016

Re: Bravo za Velikića!

Шта је било са Великићевом викендицом ?

Ne znam sa njegovom vikendicom ali naš stan isto tako od isto takvih prisvojen vratli smo ga, naravno ne i nameštaj, tako što je moj tast bio prijatelj sa predsednukom Makedonije Kirom Gligorovim, požalio mu se, a on se javio Tuđmanu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:26 20.01.2016

Re: Bravo za Velikića!

timotije
tako što je moj tast bio prijatelj sa predsednukom Makedonije Kirom Gligorovim, požalio mu se, a on se javio Tuđmanu.



izvinjavam se sto politizujem, ali na balkanu se tako resava sve, ako poznajes neke stare partijce, resena stvar. ako se ja pouzdam u pravosudje, necu dobiti svoju imovinu natrag. ali zato ako poznajem nekog iz partije, sve je u redu, imovina ce biti vracena. i, da stvar bude cudnija, ljudi osecaju nostalgiju za takvim uredjenjem?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:37 18.01.2016

Preporuka

Za početak kliknuo sam preporuku domaćinu zato što mu blog nije o izborima.
jasnaz jasnaz 00:34 19.01.2016

: Preporuke

Vojislav Stojković
Za početak kliknuo sam preporuku domaćinu zato što mu blog nije o izborima.


a ja i tebi
Laureatu ću na neviđeno, pa da se čujemo kada pročitam.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:12 18.01.2016

Islednik

„Uvek si opušten na tuđ račun. Neko drugi to plaća.“
Tako je govorila moja mama.
„Da sam svetica“, uzdahnula bi setno, „štitila bih kuvarice,
sobarice i služavke. Sveti Nikola je zaštitnik mornara,
a ja bih štitila poslugu. Samo posluga zna kakav je neko
u svoja četiri zida.“
Sledi jedna od stotinu priča koje ispunjavaju njenu
memoriju. Izvesni profesor Lolić imao je sina, studenta
medicine, koji je voleo da jede u krevetu. Hrana se prosipala
po posteljini. Mama bi uvek malo zastala, zgrožena
prizorom zamrljanih čaršava.
„Reci, da li iko normalan jede u krevetu? Jeste taj
momak posle završio u Londonu, napravio karijeru, ali
džaba mu sve kada je prostak.“
Ili primer slavnog književnika u čijem bivšem stanu
je neko vreme živela. „Trebalo je da vidiš taj šporet, tu
zapuštenu rernu. Ugljenisana i smrdljiva od masnoće. Ne
verujem takvom piscu. I tačka.“
amika amika 22:23 18.01.2016

Одличан приказ књиге

Честитам, Миленковићу. Препорука за текст!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:24 18.01.2016

Re: Одличан приказ књиге

Hvala - s tim da čestitke idu Velikiću
amika amika 00:42 19.01.2016

Re: Одличан приказ књиге

Hvala - s tim da čestitke idu Velikiću


И њему, наравно, али ово је требало извући да се сагледа значај књиге:

"Дијалогу личних прича са тзв. великом (политичком) историјом која из другог плана пресудно утиче како на ток радње тако и на судбине њених јунака."

"Мала" историја против "велике" и то "у временском луку дугом читаво столеће".
princi princi 07:23 19.01.2016

Sine

Јединственост Великићеве прозе свакако је у њеном ритму и атмосфери ─ умногоме условљеној специфичном мителевропском географијом која се у Иследнику простире на потезу од Солуна на свом крајњем југу, преко Будимпеште на северу и Пуле као западног граничника интимног координатног система романа.

Ova mitelEvropa otkida! Crni Milenkowiczu, zašto čirilicom??!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:17 19.01.2016

Re: zašto čirilicom??!

Crni Milenkowiczu, zašto čirilicom??!


Tekst je inicijalno pisan za Politiku pa sam ga imao
u ćiriličnoj varijanti.
jedan_covek jedan_covek 12:26 19.01.2016

Re: zašto čirilicom??!

Tekst je inicijalno pisan za Politiku pa sam ga imao
u ćiriličnoj varijanti.


Sorry - ако испадам глуп у друштву, али не видим у чему је проблем са ћирилицом и какве то уопште има везе са сјајном Великићевом књигом?
emsiemsi emsiemsi 13:13 19.01.2016

Re: zašto čirilicom??!

jedan_covek
Tekst je inicijalno pisan za Politiku pa sam ga imao
u ćiriličnoj varijanti.


Sorry - ако испадам глуп у друштву, али не видим у чему је проблем са ћирилицом и какве то уопште има везе са сјајном Великићевом књигом?

Ма, ниси глуп !
Успут --- дај сиже те Великићеве приче ... ко ће то све да чита. Највише ме секира ситуација са викендицом.
larisa_bg larisa_bg 14:16 19.01.2016

Re: zašto čirilicom??!

emsiemsi
Највише ме секира ситуација са викендицом.

ma kakva bre vikendica, šta ti pričaš uopšte


Nebojša, odličan tekst, a Velikić, znamo već, klasa!
princi princi 14:19 19.01.2016

Re: zašto čirilicom??!

jedan_covek
Tekst je inicijalno pisan za Politiku pa sam ga imao
u ćiriličnoj varijanti.


Sorry - ако испадам глуп у друштву, али не видим у чему је проблем са ћирилицом и какве то уопште има везе са сјајном Великићевом књигом?

Preposterous!
emsiemsi emsiemsi 14:34 19.01.2016

Re: zašto čirilicom??!

larisa_bg
emsiemsi
Највише ме секира ситуација са викендицом.

ma kakva bre vikendica, šta ti pričaš uopšte


Nebojša, odličan tekst, a Velikić, znamo već, klasa!

Не могу да верујем да ти ниси прочитала уводни текст --- ајде ја, то му је некако нормално, али ти !? Шта се то догађа ?
larisa_bg larisa_bg 14:37 19.01.2016

Re: zašto čirilicom??!

emsiemsi
larisa_bg
emsiemsi
Највише ме секира ситуација са викендицом.

ma kakva bre vikendica, šta ti pričaš uopšte


Nebojša, odličan tekst, a Velikić, znamo već, klasa!

Не могу да верујем да ти ниси прочитала уводни текст --- ајде ја, то му је некако нормално, али ти !? Шта се то догађа ?


A ti misliš na tu vikendicu iz teksta?
Izvinjavam se, nisam ukapirala.
Ja već pomislila da se Velikiću lepi neki trač.
Očigledno da sam tabloidno zatrovana i čim pročitam reč vikendica ja pomislim da nekom nešto kače.
emsiemsi emsiemsi 14:42 19.01.2016

Re: zašto čirilicom??!

larisa_bg
emsiemsi
larisa_bg
emsiemsi
Највише ме секира ситуација са викендицом.

ma kakva bre vikendica, šta ti pričaš uopšte


Nebojša, odličan tekst, a Velikić, znamo već, klasa!

Не могу да верујем да ти ниси прочитала уводни текст --- ајде ја, то му је некако нормално, али ти !? Шта се то догађа ?


A ti misliš na tu vikendicu iz teksta?
Izvinjavam se, nisam ukapirala.
Ja već pomislila da se Velikiću lepi neki trač.
Očigledno da sam tabloidno zatrovana i čim pročitam reč vikendica ja pomislim da nekom nešto kače.

Слична си мени.
Ја чим видим згодну женску, одмах постанем гладан.
princi princi 07:02 20.01.2016

Re: zašto čirilicom??!

то су нека наша интерна фолирања.

Pa zar i na ovakvom blogu i ovakvim povodom??! Strašno...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:40 20.01.2016

Re: zašto čirilicom??!

princi
то су нека наша интерна фолирања.

Pa zar i na ovakvom blogu i ovakvim povodom??! Strašno...


moram da ti uputim izvinjenje jer mislim da je doslo do nekog nesporazuma, posto nisam mislio nista lose, i definitivno nista lose Tebi upuceno. ne znam sta izaziva taj nezporazum vec neko vreme, ali sumnjam na konflikt duhova - tvoja percepcija sebe kao liberalnog, a meni je priheftan konzervativizam ovde usled toga sto cuvam odredjene kulturne domene. sledstveno, racunam da je ceo konflikt proistekao iz jedne nedostatnosti ovog vida komunikacije, a to je odsustvo licnog kontakta. nisam nazalost organizovao porodicni trip u Englesku ovog leta, posto mi je bilo skupo da dajem 340 funti za vize za posetu od 10 dana a nad poslom visi pretnja regionalnog fajta vec neko vreme, tako da je svaki manipeni bitan, ali nadam se da cemo prevazici ovaj plitki i bedni nesporazum u skorijoj buducnosti, ako ne licno, onda barem kroz moju suprugu koja jeste liberalna i ne brani niti jedan od ovih problematicnih domena, tacnije, boledu je brige za njih negujuc samo nasu - Универзалну Љубав за Пиво.

princi princi 10:44 20.01.2016

Re: zašto čirilicom??!

Ja liberalan? Mora da si me zamenUo s nekim. Ja sam izdrkana, nadrkana konzervativcina koja bi, da je u US, glasala za Donalda Trampa (pogotovu sad, kad ga je endorseovala Sarica). U Srbiji, zna se: Saki, Toma, Dacke...

A sad ozbiljno, sto se viza i UK tice, Englezi su jezive picketine. Kad se samo setim da su pre neku godinu ocijukali sa totalnim ukidanjem viza... Teska vremena, ali mislim da cemo na kraju pobediti govnare. Mislim, ono, dobro na kraju uvek pobeduje, jel tako, :))))))))).
emsiemsi emsiemsi 15:36 20.01.2016

Re: zašto čirilicom??!

princi
Ja liberalan? Mora da si me zamenUo s nekim. Ja sam izdrkana, nadrkana konzervativcina koja bi, da je u US, glasala za Donalda Trampa (pogotovu sad, kad ga je endorseovala Sarica). U Srbiji, zna se: Saki, Toma, Dacke...

A sad ozbiljno, sto se viza i UK tice, Englezi su jezive picketine. Kad se samo setim da su pre neku godinu ocijukali sa totalnim ukidanjem viza... Teska vremena, ali mislim da cemo na kraju pobediti govnare. Mislim, ono, dobro na kraju uvek pobeduje, jel tako, :))))))))).

Пусти сада ћирилицу --- али ко је Saki !?
princi princi 19:57 20.01.2016

Re: zašto čirilicom??!

Arigo.
larisa_bg larisa_bg 00:49 20.01.2016

Trolčić

Svaki put kad gledam blogove, pročitam ovu temu kao "Pisac bez maČke".

A u stvari ima mačku.

Черевићан Черевићан 18:13 20.01.2016

. . . се питам . . .

казује нам . . . . Г. Великић,
како усе' . . . можеш заћи
(него. . . дал' је ТО за сваког
Ту баш свашта ће се наћи)

јер разгрнут' себе самог
психозама мотив даје
те можда је, мис'им боље,
да недорек . . . ипак траје
abraham_linkoln abraham_linkoln 21:34 20.01.2016

Islednik - drugi deo

Na neki način ja sam Islednika doživeo kao nastavak romana Bonavia.
Jeste, odlična knjiga ali za moj ukus isuviše "raspričana" - svakako
najbolji roman ove godine ali mi se Bonavia ipak više dopada.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:41 20.01.2016

Re: Islednik - drugi deo

Na neki način ja sam Islednika doživeo kao nastavak romana Bonavia.
Pa može se reći da poetička sličnost između ove dve knjige postoji - baš kao što postoji kontinuitet i doslednost i u celokupnom Velikićevom opusu - Islednik nije nastavak ali se, na neki način, može doživeti kao dopisivanje romana Bonavia... Što se omiljenih knjiga tiče - naravno, stvar je ličnog izbora/afiniteta i onog neobjašnjivog što književnost ipak razlikuje od svega egzaktnog i samerivog...
larisa_bg larisa_bg 21:42 20.01.2016

Re: Islednik - drugi deo

abraham_linkoln
Na neki način ja sam Islednika doživeo kao nastavak romana Bonavia.
Jeste, odlična knjiga ali za moj ukus isuviše "raspričana" - svakako
najbolji roman ove godine ali mi se Bonavia ipak više dopada.


Ti sedi kod kuće i čitaj knjige, to ti je najpametnije.
U pozorište ne idi nikako.

abraham_linkoln abraham_linkoln 21:45 20.01.2016

Re: Islednik - drugi deo

U pozorište ne idi nikako.

Misliš u operu?!?
larisa_bg larisa_bg 21:55 20.01.2016

Re: Islednik - drugi deo

abraham_linkoln
U pozorište ne idi nikako.

Misliš u operu?!?


ma ništa, ni u cirkus, što je sigurno...
abraham_linkoln abraham_linkoln 22:27 20.01.2016

Re: Islednik - drugi deo

ma ništa, ni u cirkus, što je sigurno...

A ti kad već tako nesebično deliš savete - onda lepo
obuci aljinče - ima da se smrzneš na ovu skupoću...
pardon, hladnoću
anja99 anja99 14:06 22.01.2016

Re: Islednik - drugi deo

A ti kad već tako nesebično deliš savete - onda lepo
obuci aljinče - ima da se smrzneš na ovu skupoću...
pardon, hladnoću



kućno aljinče, al ko za plažu, bem ti otsustvo ukusa i žanra
larisa_bg larisa_bg 19:57 23.01.2016

Re: Islednik - drugi deo

anja99

kućno aljinče, al ko za plažu, bem ti otsustvo ukusa i žanra


Anja, bejbe, oTsustvo? Na blogu o književnosti? Ja sam frapirana.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:55 20.01.2016

Velikić u Kažiprstu kod Tatjane Aleksić

anja99 anja99 14:07 22.01.2016

Re: Velikić u Kažiprstu kod Tatjane Aleksić

Velikić u Kažiprstu kod Tatjane Aleksić


bila su to opšta mesta.
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:58 22.01.2016

Да л' да читам ил' да се питам?

Није ли свако писање подношење извештаја? Пре свега себи? Да ли се писац увек разоткрива? Зашто неке писце волимо више него друге? У којој мери учитавамо властите предисторије, и није ли најпоузданије мерило утицаја неког писца управо степен самосаживљавања?

Ово су само нека од питања са којима се пажљивији читалац суочава већ с првим страницама новог, до сада најличнијег, романа Драгана Великића.

Морам да признам да ми ниједно од ових питања, нити ишта слично, не пада на памет после читања првих страница најличнијег романа Драгана Великића. У ствари, то нема везе с њим или с његовим романом, не "суочавам" се с таквим питањима с првим страницама било чијег романа. Једно могуће објашњење је да ја нисам "пажљивији читалац". Постоје и друга могућа објашњења.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana