Biz| Društvo| Ekonomija| Politika

AGROKSENOFOBIJA

tsunade RSS / 25.01.2016. u 13:33

Mijat Lakićević u novom blogu na Klikerima priča o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Svima je jasno da je zakon promenjen zbog stranog kapitala. I u svakoj drugoj oblasti to uvaljivanje roga za sveću (zakona za pare) bi se tretiralo kao oportuno, ne i nužno loše ponašanje onih na vlasti.  

U poljoprivredi stvari stoje malo drugačije. Uvek neke polemike.

Osovina po kojoj se ljudi dele je sasvim bazična i trivijalna. Svodi se na pitanje: prihvatamo ili ne prihvatamo strance da nam upravljaju prirodnim resursima? interesna grupa uglavnom vojvodjanskih agrobiznismena je protiv, kao i "naci šaci" desnica, normalno.

Drugosrbijanci ne poznaju poljoprivredno gradivo.

Opozicija ne postoji a kad se oglasi, uglavnom bunca.  

Srećom, stranci koji ovde diktiraju u pero zakone, izgleda da znaju šta rade. Zakon može da prodje.

A sad dolazimo do zakonodavca.

Vojvodina je u suštini taj glavni plen. Za zemlju i za razvoj dogadjaja, životno je zainteresovano i lokalno stanovništvo. Uz jasna pravila igre, fer plej i te stvari, situacija bi, kao i svuda na svetu, bila rešena trgovinom bez napetosti.

Medjutim, kao i mnogo puta do sada, u prirodni sled dogadjaja srpska država našla je način da se neprirodno umeša tako što, na primer uzme i promeni zakon. Zašto? Zbog jednog čoveka sa zastrašujućom titulom "nemački kralj mesa".

Do pola smo protektorat a od pola, snadjite se sami. Ništa gore od toga. 

Idu izbori i biće zanimljivo videti Vučićeve rezultate, posebno u Vojvodini. Ako prodje dobro, biće smehotresno kada traktori iz Mijatovog bloga sutra ponovo krenu za Beograd. 

I da... za kraj... Mijat je jednim podatkom na www.klikeri.rs poljuljao svu moju veru u obradivu zemlju kao najveći prirodni resurs Srbije. Jer, ako je od 800 hiljada hektara obradive zemlje oko 500 hiljada neupotrebljivo (močvare, pašnjaci, utrine) ispada da mi zemlje i nemamo baš toliko. I to što imamo nije ravnomerno rasporedjeno. 



Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 13:49 25.01.2016

Opet se svodi na zašto

Vučić nešto radi.

To "zašto" izvire iza svega što priča i radi, tako da se ono "šta" i "kako" radi odmah ogoli.
tsunade tsunade 13:56 25.01.2016

Re: Opet se svodi na zašto

Vučić nešto radi.


potpuno se slažem da je sve što vučić radi jalovo mlaćenje prazne slame. onaj deo koji mu se izdiktira na usvajanje u skupštini, to neko ipak korektno prenese na papir i ovi poslanici korektno dižu ruke... to je ono do pola... od pola, jebte se sami...
antioksidant antioksidant 13:57 25.01.2016

.

Svodi se na pitanje: prihvatamo ili ne prihvatamo strance da nam upravljaju prirodnim resursima?

pa nije u ovom poenta. nista nije ni do sad sprecavalo strance da kupuju zemlju (osnuje se pravno lice u srbiji sa minimalnim kapitalom a ono moze biti vlasnik nepokretnosti)
tsunade tsunade 14:09 25.01.2016

Re: .

pa nije u ovom poenta.


moguće da nije. ali za poljoprivrednike jeste.
antioksidant antioksidant 14:20 25.01.2016

Re: .

moguće da nije. ali za poljoprivrednike jeste.

ne razumem zasto? nije taj inostrani elemenat kljucan (to se i onako zaobilazilo bez problema ako su "drugi uslovi bili zadovoljeni" a ovaj zakon je upravo o tim drugim uslovima - tj legalizuje direktne pogodbe (za arape, tenisa, kostica ili bilo koga drugog))
princi princi 14:18 25.01.2016

"nemački kralj mesa"

Sine, ovo k'o neka pornjava, i to ona najindustrijskija, nemacka.
tsunade tsunade 14:32 25.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Sine, ovo k'o neka pornjava, i to ona najindustrijskija, nemacka.


da. zvuči skroz džezivo. ali kao investitor je masivan.
princi princi 14:34 25.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

ali kao investitor je masivan.

Немачкост подразумева провербијалну масивност у сваком погледу. Њемац је то, што би рекли Опчињени.
tsunade tsunade 14:51 25.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Немачкост подразумева провербијалну масивност у сваком погледу


poslovično saglasna. klemens tenis bi se uklopio u opis čini mi se.
princi princi 15:00 25.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Кад смо код порњаве знаш шта мене ту занима? Да би се нека земља оптимално користила, ту има сила неких техника, како да оптимизујеш све те циклусе фосфора, азота, силна нека наука, како шта кад да садиш, како да не уништиш, или барем успориш уништавање минералног састава земље... И како сад, кад ти дође тако неки баја странац, кога савршено боли уво за дугорочне интересе Србије и тих људи који живе доле, мислим, којим механизмима да ти натераш тог странца да он као нешто чува неку земљу, да је тотално не сјебе за кратак период, да не користи најпримитивније и најјефтиније технике и онда тебе остави да се јебеш (пардон, крљаш) с последицама?
svarog svarog 15:06 25.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

којим механизмима да ти натераш тог странца


Nikakvim. Posebno nekog sa takvim ucenjivačkim potencijalom da se zbog njega menjaju zakoni, a još mu je verovatno i ambasador na usluzi, a ambasadoru su na usluzi ovi naši 24/7.
Samo što ne možeš da nateraš ni svoje
tsunade tsunade 15:07 25.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

којим механизмима да ти натераш тог странца да он као нешто чува неку земљу, да је тотално не сјебе за кратак период, да не користи најпримитивније и најјефтиније технике и онда тебе остави да се јебеш (пардон, крљаш) с последицама?


ne znam za mehanizme... moža da ga vabiš na neka dugoročna ulaganja. ali, princi, nema garancije ni da će se domaći poljoprivrednik ponašati savesno a posebice ne prema zamlji koju zakupljuje na odredjeni rok.
princi princi 15:13 25.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

ali, princi, nema garancije ni daće se domaći poljoprivrednik ponašati savesno a posebice ne prema zamlji koju zakupljuje na odredjeni rok.

Чекај, то је проблем нефункционалне државе која не поштује своје законе. То је, макар у начелу, решиво. Али кад ти улети моћан странац, од кога још финансијски, па и политички зависиш, ту не постоје никакви механизми којим га можеш натерати да уважи и твоје интересе. Земља је његова, он с њом може да ради шта хоће, и при том има све incentive да ту земљу што више искористи за што краће време, да максимизује своје профите, минимизује губитке, и мени стварно није јасно како то регулисати. Париским протоколом? Кјото конференцијом? С домаћим пољопривредником имаш много већи маневарски простор, њега можеш вабити овако или онако, али овог бају, "немачког краља меса", њега можеш само гледати док он ради оно по шта је дошао.
tsunade tsunade 15:25 25.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

С домаћим пољопривредником имаш много већи маневарски простор, њега можеш вабити овако или онако, али овог бају, "немачког краља меса", њега можеш само гледати док он ради оно по шта је дошао.


protekcionizam ne radi. u našem slučaju posebno. a i obavezali smo se na suprotno. tako da računam na elementarnu logiku: kad neko nešto kupi ili dugoročno na više decenija zakupi, on to kapiram, hoće optimalno da iskoristi a to podrazumeva i malo zauzdavanja želje za besomučnom eksploatacijom.
svarog svarog 15:33 25.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Koliko sam shvatio problem sa ovim zakonom je što stranac ima pravo preče kupovine, tj. izbora zemlje koju kupuje, a ne sama prodaja zemlje. Ne znam koliko je efektivno narušavati konkurenciju i štetiti domaće proizvođače zbog priliva nekih investicija.
Da je ta zemlja lepo vraćena vlasnicima ovo ne bi ni bilo pitanje
tsunade tsunade 15:40 25.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Da je ta zemlja lepo vraćena vlasnicima ovo ne bi ni bilo pitanje


poenta. odlična.
ali previše je izazovna ova igra, sa stanovišta love... plus nema više ništa posebno u ponudi za uvaljivanje.
svarog svarog 15:55 25.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Meni je to dokaz da nikada nisu ni hteli (sve spolitičke stranke) da vrate imovinu. Prvo su ušli u privatizaciju imovine pre restitucije, a sada opet idu u privatizaciju zemljišta pre restitucije iako su videli šta je bilo. Ipak je to ogroman izvor rente za jednu poveliku bandu
rade.radumilo rade.radumilo 16:36 25.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Da je ta zemlja lepo vraćena vlasnicima ovo ne bi ni bilo pitanje


Pa problem je što, kada je Vojvođanska zemlja u pitanju, pravi vlasnici su dobrim delom bili Nemci. Deo te zemlje je dobila država, a deo učesnici VIII ofanzive.
Računica ti pogrešna, tek bi se onda zakomplikovala cela priča.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:57 25.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

којим механизмима да ти натераш тог странца да он као нешто чува неку земљу


Istim onim kojim teraš i svog seljaka, zakonima.
Ako dopustimo mogućnost da se zakoni ne poštuju, tj ako pođemo od toga da ćemo praviti selekciju pa naše seljake terati da nešto poštuju a strance ne, onda cela priča gubi smisao, onda rešenja nema.

Ali...
Mislim da se ovde priča o ipak perifernoj stvari, jer ukupna površina koja je predmet sve ove frke, ustvari je tek nešto oko tri posto poljoprivrednog zemljišta. To je ona površina koja pripada državi a za koju ima interesovanja da se kupi, zakupi ili šta već.

Ostalih devedeset sedam posto (a to nije malo) privatno zemljište, državno ali lošeg kvaliteta pa kao takvo neinteresantno, se ni ne tretira, nikoga to ne zanima.
Tih tri posto, šta god da se sa njima uradi, neće bitno promeniti ništa u poljoprivredi.

Ovde je pre problem principa nego nečeg drugog, a princip je narušen.

Ono što je problem sa ovim zakonom nisu ni stranci ni ovi seljaci što se bune ( i oni bi da budu malo privilegovani) već je problem načina na koji bi se to zemljište izdavalo.
Tu nema tendera, nema nadmetanja, tu se vladinoj komisiji podnesu projekti i ona po svom nahođenju, bez jasnih i javnih kriterijuma, već na osnovu "stručne procene" nekome da zemljište.
Tu su moguće ogromne manipulacije, i to je ono što ne valja.

riply riply 20:43 25.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

tsunade
,,, ali kao investitor je masivan.

investitor je mEsivan, liči da mu ne treba površina za obrađivanje i poljoprivredu, nego hiperproduktivna klanica.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:26 26.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Samo što ne možeš da nateraš ni svoje

Да, и то је кључ.

А не да ли је човек странац или није. У држави лабавих институција готово сваки учесник настоји да искористи ту њихову слабост. И нема везе да ли се он презива Tedeschi или Четник. Штавише, странци су чак ту свеснији идеје општег добра, и раде по некој инерцији понетој из властите земље, што најчешће значи -- поштују прописе. Рецимо, најузорнији малопродавци управо су странци, велики трговински ланци из иностранства. А ови наши ланци настоје да муљају, варакају, брљају, особито они најмањи међу њима или појединачни играчи у сектору малопродаје.

Ако постоји термин Другосрбијанци, који би му био парњак за ове зајебанте из света -- Другомондијалисти?

jkt2010 jkt2010 04:03 26.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

princi
Земља је његова, он с њом може да ради шта хоће, и при том има све incentive да ту земљу што више искористи за што краће време, да максимизује своје профите, минимизује губитке

Radi se o poljoprivredi a ne o rudarstvu. Mislim, šta će da radi, da skida sloj po sloj i baržama šalje u Nemačku?
escherichije_colic escherichije_colic 15:12 26.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

princi princi 15:18 26.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

jkt2010
princi
Земља је његова, он с њом може да ради шта хоће, и при том има све incentive да ту земљу што више искористи за што краће време, да максимизује своје профите, минимизује губитке

Radi se o poljoprivredi a ne o rudarstvu. Mislim, šta će da radi, da skida sloj po sloj i baržama šalje u Nemačku?

Вероватно би се изненадио колико сличности има између 2 области.
princi princi 15:49 26.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Јбт, кад ће већ једном инсталирати оно дугменце да се не грчим с куцањем?
anonymous anonymous 17:15 26.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Predrag Brajovic
00:26 26.01.2016 / *novo
Re: "nemački kralj mesa"

" странци су чак ту свеснији идеје општег добра, и раде по некој инерцији понетој из властите земље, што најчешће значи -- поштују прописе. Рецимо, најузорнији малопродавци управо су странци, велики трговински ланци из иностранства."




" А ови наши ланци настоје да муљају, варакају, брљају, особито они најмањи међу њима или појединачни играчи у сектору малопродаје."




Пред онима , преко црте ...... .....на колена...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:13 26.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Ти, смраду, који сереш по туђим животима, дугменце ће се увести када се ти промениш.
emsiemsi emsiemsi 21:29 26.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

princi
Јбт, кад ће већ једном инсталирати оно дугменце да се не грчим с куцањем?

Какво дугменце ?
Нисам у току, а видим (испод) да се Брајовић распаметио и да ти говори ружне речи.
jkt2010 jkt2010 01:15 27.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

emsiemsi
princi
Јбт, кад ће већ једном инсталирати оно дугменце да се не грчим с куцањем?

Какво дугменце ?
Нисам у току, а видим (испод) да се Брајовић распаметио и да ти говори ружне речи.

princi princi 10:34 27.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

emsiemsi
princi
Јбт, кад ће већ једном инсталирати оно дугменце да се не грчим с куцањем?

Какво дугменце ?
Нисам у току, а видим (испод) да се Брајовић распаметио и да ти говори ружне речи.

Немам појма о чему се ради. Неки хормонски проблеми, ваљда, говнету засметао сопствени смрад. Бива и то, изгеда.

Предраги ти је као куче, само трчи од газде до газде (или газдарице, шта се већ нађе, дај шта даш). А, ваљда ће се једном и он омрстити, редно би било.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:40 27.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Ех, драга моја француска собарице са Facebooka, само ти настави да делиш тамо цветиће, смајлије и осмехе -- не дао ти бог да твоји саговорници сазнају шта стварно о њима мислиш.

Чудесно -- због тебе би реч алапача требало да промени пол у мушки, да постане трансродна реч.

Укратко, неће бити дугменцета за твог живота.
jkt2010 jkt2010 03:34 28.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Predrag Brajovic
Ех, драга моја француска собарице са Facebooka, само ти настави да делиш тамо цветиће, смајлије и осмехе -- не дао ти бог да твоји саговорници сазнају шта стварно о њима мислиш.

Nemoj na Fejsu, bolje na dečjem rođendanu.
zaharaga zaharaga 00:35 30.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

tsunade
којим механизмима да ти натераш тог странца да он као нешто чува неку земљу, да је тотално не сјебе за кратак период, да не користи најпримитивније и најјефтиније технике и онда тебе остави да се јебеш (пардон, крљаш) с последицама?


ne znam za mehanizme... moža da ga vabiš na neka dugoročna ulaganja. ali, princi, nema garancije ni da će se domaći poljoprivrednik ponašati savesno a posebice ne prema zamlji koju zakupljuje na odredjeni rok.



Znati i cvece brati...

Mehanizam je zakon i sud. Drzava moze da donese zakon. Sud moze da natera seljaka da se taj zakon postuje. Sud moze da natera domace preduzece da se zakon postuje, cak i ako su vlasnici preduzeca stranci.

Stranac, privatnik ili preduzece, koji je vlasnik srpske zemlje, moze da trazi zastitu svojih prava da radi sta hoce sa svojom imovinom u Srbiji pozivanjem na strane zakone i strane sudove. Time prestaje da bude moguc bilo kakav mehanizam naterivanja stranca vlasnika srpske zemlje da se ponasa savesno. To moze ici i dotle da stranac zabrani domacoj policiji da ulazi na njegovo imanje jer to njega uznemirava i sprecava da obavlja svoj posao na svojoj privatnoj zemlji. A koje pravo mu daje njegov strani zakon.

Prosto.



hoochie coochie man hoochie coochie man 00:47 30.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Stranac, privatnik ili preduzece, koji je vlasnik srpske zemlje, moze da trazi zastitu svojih prava da radi sta hoce sa svojom imovinom u Srbiji pozivanjem na strane zakone i strane sudove


Strane u smislu međunarodne, ili strane u smislu države iz koje je on?

Ako misliš na ove druge, to veze sa životom nema.
zaharaga zaharaga 01:06 30.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

hoochie coochie man
Stranac, privatnik ili preduzece, koji je vlasnik srpske zemlje, moze da trazi zastitu svojih prava da radi sta hoce sa svojom imovinom u Srbiji pozivanjem na strane zakone i strane sudove


Strane u smislu međunarodne, ili strane u smislu države iz koje je on?



U smislu drzave u kojoj stranac placa porez.

Recimo: stranac placa porez u Nemackoj. Time dobija mogucnost da se obraca nemackom sudu. Nemacki sud donese presudu u korist stranaca a protiv Srbije. Stranac dodje u Srbiju s odlukom nemackog suda i zahteva da se odluka sprovede.

I? Vlast u Srbiji ce odbiti da sprovede odluku nemackog suda? Vlada Srbije ce se odvaziti da brani interese Srbije pa makar se zamerila nemcima? Ma daaaa, a moja prababa je engleska kraljica.







hoochie coochie man hoochie coochie man 01:28 30.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

U smislu drzave u kojoj stranac placa porez.


Zakoni jedne države važe u drugoj.
Zanimnjivo.

Dođe Amer u Srbiju i kaže, daj pet komada pištolja i tri kalašnjikova.
Pa ne može, to ne dozvoljava naš zakon.
Ma baš me briga za vaš zakon, ja sam Amer i za mene važe američki zakoni.
Ovi mu ne daju, on ih tuži u Americi i dobije ih na sudu, a Srbija podrži tu presudu jer neće da se zamera Americi.

:)

Svašta li će ljudima pasti na pamet.
zaharaga zaharaga 12:15 30.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

hoochie coochie man
U smislu drzave u kojoj stranac placa porez.


Zakoni jedne države važe u drugoj.
Zanimnjivo.

Dođe Amer u Srbiju i kaže, daj pet komada pištolja i tri kalašnjikova.
Pa ne može, to ne dozvoljava naš zakon.
Ma baš me briga za vaš zakon, ja sam Amer i za mene važe američki zakoni.
Ovi mu ne daju, on ih tuži u Americi i dobije ih na sudu, a Srbija podrži tu presudu jer neće da se zamera Americi.

:)

Svašta li će ljudima pasti na pamet.




Ako ne verujes, dodji lepo na trg kod Konja i zapali lepo javno pred svima americku zastavu, pa cemo videti da li americki zakon vazi ili ne vazi.










hoochie coochie man hoochie coochie man 17:51 30.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Ako ne verujes, dodji lepo na trg kod Konja i zapali lepo javno pred svima americku zastavu, pa cemo videti da li americki zakon vazi ili ne vazi.


To je krivično delo po srpskom zakonu.

zaharaga zaharaga 21:38 30.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

hoochie coochie man
Ako ne verujes, dodji lepo na trg kod Konja i zapali lepo javno pred svima americku zastavu, pa cemo videti da li americki zakon vazi ili ne vazi.


To je krivično delo po srpskom zakonu.



Kom zakonu ? Naziv, clan, broj i datum Sluzbenog glasnika ?

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:05 30.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Kom zakonu ? Naziv, clan, broj i datum Sluzbenog glasnika ?


I overenu fotokopiju :)


Povreda ugleda strane države ili medunarodne organizacije
Clan 175
(1) Ko javno izloži poruzi stranu državu, njenu zastavu, grb ili himnu,kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do tri meseca.
zaharaga zaharaga 23:05 30.01.2016

Re: "nemački kralj mesa"

Pa dobro, uveli su zakon koji stiti americku zastavu. Isto tako uvesce i zakon koji stiti odluku nemackog suda u korist stranog vlasnika srpske zemlje. A mozda trenutno takvog zakona nema, zato sto nase vlasti spremno izvrsavaju nemacke naredbe?

Da se vratimo na strane drzavljane i srpsku zemlju. Hodorkovski i pajtasi su tuzili Rusiju u Americi da im rusi vrate Jukos, tj. naftu Rusije. I americki sud je presudio u korist Hodorkovskog. Berezovski je slican sudski postupak vodio u Londonu. Londonski sud je bio jos izricitiji: Sva ruska nafta je prisvojena na neposten nacin i Ujedinjeno Kraljevstvo ima pravo da oduzme svu imovinu stecenu prodajom nafte, kako privatnu tako i imovinu Ruske federacije.

Rusija, doduse, nije banana drzava da mora da slusa odluke stranih sudova. Nesto mi se javlja da Srbija jeste kompradorska banana drzava, i da ce ovakve i slicne odluke stranih sudova biti spremno sprovedene od strane srpskih vlasti. I ne sumnjam da ce se i zakon doneti u Srbiji, da podrzi odluku stranog suda, da neko ne bi slucajno pomislio da je ovako nesto van pameti.

Uostalom, i onaj amer sto je izbo nekog nozem u kaficu, pa je posle dva dana uhvacen na aerodromu, otisao je a da protiv njega nije podignuta optuznica. Srpske vlasti stite srpski zakon i srpske gradjane? Kao sto rekoh, a i prababa mi je engleska kraljica.



blogovatelj blogovatelj 18:02 25.01.2016

Matematika

ako je od 800 hiljada hektara obradive zemlje oko 500 hiljada neupotrebljivo (močvare, pašnjaci, utrine) ispada da mi zemlje i nemamo baš toliko.


Video klip na Klikerima ne mogu da pogledam sa posla, pa se izvinjavam ako nesto nisam lepo shvatio.

Povrsina Srbije bez Kosova je 77.474km2. To je 7.747.400 hektara. Prosto ne mogu da verujem da je samo trideseti deo te zemlje funkcionalno obradiv?! Ok, ima sume, ima reke, ima jezera, gradovi, ali bas da je samo 300.000 obradivo, stvarno mi je neverovatno.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:09 25.01.2016

Re: Matematika

To je 7.747.400 hektara.


To je ukupna površina Srbije.
Površina obdadivog zemljišta je oko 5 miliona ha, nešto malo ispod.

Od svega toga 800 hiljada je državno zemljište, od tih osamsto hilajda dve trećine je interesantno za zakup, kupovinu....
blogovatelj blogovatelj 18:13 25.01.2016

Re: Matematika

Od svega toga 800 hiljada je državno zemljište, od tih osamsto hilajda dve trećine je interesantno za zakup, kupovinu....


Hvala, sad je sve jasnije.
tsunade tsunade 18:17 25.01.2016

Re: Matematika

To je ukupna površina Srbije.
Površina obdadivog zemljišta je oko 5 miliona ha, nešto malo ispod.

Od svega toga 800 hiljada je državno zemljište, od tih osamsto hilajda dve trećine je interesantno za zakup, kupovinu....


e hvala ti koči što si ispravio ovu nejasnoću...
pitanje: kakva je struktura tih 5 miliona ha? koliko je tu zbilja upotrebljivo? i koliko se upotrebljavam zaista?

i drugo pitanje: strance pustiti ili ih potiskivati?
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:25 25.01.2016

Re: Matematika

kakva je struktura tih 5 miliona ha? koliko je tu zbilja upotrebljivo? i koliko se upotrebljavam zaista?


Uh, teško i komplikovano pitanje :)

Raznovrsno i usitnjeno, to je glavna odlika Srbije. Kvalitetno u Vojvodini (ne celoj) , Mačvi, pored reka, manje kvalitetno na jugu i na većim visinama, a onda dolazina red pitanje šta je kvalitet, jer ako je nešto nekvalitetno za pšenicu nije nekvalitetno za malinu.
Komplikovano :)

strance pustiti ili ih potiskivati?


Politička odluka, a valjalo bi ,kakva god da je, da bude strateška, ne taktička.

Ako se odluči da zemljište bude resurs iz koga će se namirivati i neke socijalne potrebe stanovništva, onda isključiti strance, a ako se odluči da to bude ekonomski resurs iz koga se treba što više zaraditi, onda uključiti i strance, pa ko više da ili ko više proizvede njemu dati.

Meni je bliži ekonosmki kriterijum.

Edit.
Videh da nisam odgovorio na pitanje koliko se ne obrađuje.
Više od onoga za šta ima interesovanja da se zakupi.

Statistike kažu da je to oko 300 hiljada ha, ali ja sam uveren da ima neobrađenog daleko više od toga, jer znam praksu da se prilikom obnove registarcije gazdinstava (a to je najmerodavniji izvor) prijavljuje kao obrađeno i ono što nije obrađeno, u nadi da će se tako nekako uzeti subvencije od države.

tsunade tsunade 12:28 26.01.2016

Re: Matematika

hoochie


svašta bih nešto da te pitam ali mi sad akutna ova trihineloza... svake godine neko sranje?
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:42 26.01.2016

Re: Matematika

svašta bih nešto da te pitam


Kakva su ovo došla vremena!?

:)

ova trihineloza


Nije prijatno, al dešava se.
Neka veterinarska ambulanta ima da nahebe zbog ovoga ako sam dobro ispratio.
Ovi legalno roknuli divlju svinju, uredno odneli na pregled, veterinari rekli da je u redu, imaju, kažu, i papire za to....

Ako je tako ti veterinari će baš dobro da zaglave.
nikvet pn nikvet pn 18:08 26.01.2016

Re: Matematika

hoochie coochie man
Ako je tako ti veterinari će baš dobro da zaglave.


Ако је тако онда и треба.

Али ... Колеги дошао тип спрема свадбу, донео три узорка и чеше се: Где ми је четврти, четири брава сам клао ? Нема везе докторе, прегледај то што има; све је то здраво из мог обора. Месо прегледано, све ок. Прође пар сати, тип се враћа и доноси још један узорак, четврти; запао између седишта. Узорак позитиван, трихинела ! Узбуна ... Колега после ноћима није спавао. Замишљао новинске наслове, ударне вести - месо прегледано код ветеринара тог и тог а пар стотина сватова заражено ...


Ovi legalno roknuli divlju svinju,


... једну или две легално, а узгред још три илегално ? И ?
Не журимо са осудом, сазнаће се.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:35 26.01.2016

Re: Matematika

Не журимо са осудом, сазнаће се.


Naravno, naravno.
Ja samo pričam onako kako čujem.
Predsednik, ili kako se to zove, lovačkog udruženja zaglavio u bolnicu, gledao sam baš njegovu izjavu novinarima, deluje mi prilično uverljivo dok govori, ali ebem li ga.

I moram ovo da ispričam...

Moj poznanik, drug, pokojni je već na žalost, inače zet porodice Kalabić, oženio Nikolinu unuku, voleo čovek da se zeza, voleo i da popije koju, i njemu takvom daju uzorke mesa da odnese na pregled, i da javi telefonom da li je u redu, pošto se ne vraća tu.

On uredno odnese, rezultati budu ok, ali on ne javlja.
Ovi čekali, čekali, ali ne javlja se. Pomisle, ma napio se, zaboravio da se javi, sigurno je u redu, javio bi da je loše, i krenu da krkaju.

On kanije zovne, javi se baba, ovaj joj kaže da ni slučajno ne jedu jer je nalaz pozitivan.
Opšta frka nastane, kažu čak da se baba onesvestila pored telefona :)
nikvet pn nikvet pn 19:10 26.01.2016

Re: Matematika



Уствари и није тако опасно ако се поједе заражено месо и за то сазна у року од 48 сати. Например у суботу било клање и ждрање а преглед узорка тек у понедељак. Паразит у стомаку у тој фази је рањив и довољно је пар таблета да се проблем реши без последица.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:25 26.01.2016

Re: Matematika

Уствари и није тако опасно ако се поједе заражено месо и за то сазна у року од 48 сати.


Korisna informacija.
(da je baba za to znala..... :)

nikvet pn nikvet pn 10:13 27.01.2016

Re: Matematika


UŽICE - Veterinar Dušan Knežević, vlasnik veterinarske stanice u Čajetini koja je prva pregledala uzorke suvog mesa od divlje svinje zaražene trihinelom, tvrdi da su uzorci koje je on pregledao bili ispravni!

On kaže da ne zna kako je došlo do toga da se ogroman broj građana zarazi kad, kako ističe, meso koje je on pregledao nije bilo zaraženo.

Lično radio analizu

- Dva uzorka mesa doneta su mi 30. novembra. Izdao sam potvrdu da je meso ispravno i sada stojim iza toga. Ne znam šta su oni posle toga radili, možda su ga pomešali s drugim mesom. Analizu sam radio lično


Склон сам да му поверујем. Толико уложио у свој бизнис па да допусти проблем због два узорка !? Не иде. А мешање са другим месом је обавезно, у кобасице од дивљачи иде тек трећина дивљег и две трећине питомог меса. Прегледаног ? Остаје да се утврди.

Načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović izjavio je da je reč o čak tri moguća krivična dela.
- Lov i odstrel divljači je definisan pravilima i prijavom lova, što znači da šta se odstreli, to se mora prijaviti i pregledati na lovištu.

Kada se izvrši pregled odstreljene divljači, u ovom slučaju divlje svinje, obavlja se identifikacija tog trupa i veterinar stavlja veterinarsku oznaku žiga koji garantuje bezbednost. U ovom slučaju, to se nije desilo, niti su lovci prijavili odstrel veterinaru da bi se izvršio pregled u lovištu, već je dva uzorka u veterinarsku stanicu u Čajetini odneo jedan čovek i rekao da pripadaju tim dvema svinjama. Tu gubimo taj lanac sledljivosti koji mi stalno potenciramo - kaže Ivanović.


Ето читавог низа питања. Тек после тачних одговора у оквиру законске процедуре долази се до питања одговорности ветеринара а не овако таблоидно стрељање-вешање-сибир-голиоток.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:13 27.01.2016

Re: Matematika

Ето читавог низа питања


Ali si ti i pre odgovora sklon da poveruješ :)
Ja nisam.
Ovo
Толико уложио у свој бизнис па да допусти проблем због два узорка !? Не иде.


nije osnov da mu se poveruje.
Osnov je da se poveruje da to nije uradio namerno, svakako, ali da se nije desila greška, nije.
To što je on uložio pare i ugled u svoj biznis uopšte ne znači da je nemoguće da pogreši.

Propusti kojui su napravljeni u lovu jesu dovoljni da se on izvadi, tj oni su ti koji sprečavaju da mu se dokaže krivica, ali on tako ne dokazuje da nije pogrešio. Možda jeste.

Naravno, pošto nevinost i ne treba dokazivati on verovatno neće biti i ne treba da bude kažnjen, ali da li je nevin, to je pod velikim znakom pitanja.

Kako god bilo ja kod takvoga ne bih nosio uzorke na pregled.
nikvet pn nikvet pn 20:08 27.01.2016

Re: Matematika

Ајмо редом (ето расправе, Хучијев терен ).

Управо сам завршио један трихинелоскопски преглед.

1.преузумање и идентификација узорка - је ли дијафрагма или није (ако није онда ништа)

2. одсецање 14 комадића мишића у тежини мин 1 грам (стављам више, реално 3-4г) на трихиноскопско стакло,

Зашто баш дијафрагма и зашто је минимум један грам ? Зато што је статистички утврђена највећа густина паразита у том мишићу који је одлично прокрвљен; ради и у сну док остали мирују. Али срчани мишић је још боље снабдевен, зашто не тамо ? Зато што ће домаћин убрзо угинути и рај се завршава; еволуција је срцољубиве трихинеле тако елиминисала. У том једном граму дијафрагминог мишића статистички мора бити примерака паразита изложених прегледу. Ако их има у организму а нема на узорку онда је густина инфестације мала и неће довести до клинички исказаног обољења. Вероватноћа за то је јако, јако мала 0,0001%.

3. исецкан мишић се поклопи идентичним стаклом и компримира шрафовима. Од притиска комадићи постају транспарентни.

4. преглед на трихиноскопу (или микроскопу) слева надесно па назад, укупно педесетак видних поља

5. прање и дезинфекција трихиноскопског стакла и руку

6. писање и печатирање потврде (у протокол иде по испуњеном блоку)

7. извештај власнику лично ако је присутан или телефоном. Преферирам СМС као написмено.

8. узорак за суперанализу у обележену кесицу па на лед 30 дана (закон не тражи али инспекција препоручује; урадим и то)

Све то потраје 5-10 минута, рутински посао. На тај начин не видети трихинелу је отприлике исто као не видети црвено светло на семафору.

То је компресивна метода, законом призната и општераширена. Прегледају се свежи узорци, сигурност је 99,9999%, довољна за искорењивање обољења у писменом делу света. Постоји и напреднија, дигестивна метода заснована на лабораторијском ензимском варењу меса па преостатак се микроскопски прегледа. Тачност је 100% и користи се за суперанализу као и за прерађевине од меса које компресивна метода не обухвата. Дигестија је спорија, захтевнија и скупља; зато није општераширена.

Naravno, pošto nevinost i ne treba dokazivati on verovatno neće biti i ne treba da bude kažnjen, ali da li je nevin, to je pod velikim znakom pitanja.


Тако је, али ако је сам пред собом крив, ако зна да је упрскао то треба доживотно са собом да носи. Један ветеринарски техничар из Богојева (коме то и није посао) је пола свога села заразио и тај терет није издржао, обесио се. Хоћу да кажем да су то мало озбиљније ствари него што се на први поглед чине и немојмо олако :

Kako god bilo ja kod takvoga ne bih nosio uzorke na pregled.

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:09 27.01.2016

Re: Matematika

Управо сам завршио један трихинелоскопски преглед.


Ponovi ti postupak još jednom, za svaki slučaj :)

Kakav god da je postupak, koliko god složen ili jednostavan, greške jesu moguće.
Uostalom i sam napisa da je neki tehničar pogrešio pa se ubio, dakle pogrešio je, moguće je.
I zato ne valja unapred pokloniti poverenje, pa zašto onda ne biti oprezan pa pregled uraditi na nekom drugom mestu, a ne tu gde se greška možda već desila?



blogovatelj blogovatelj 02:56 28.01.2016

Re: Matematika

Зашто баш дијафрагма и зашто је минимум један грам ? Зато што је статистички утврђена највећа густина паразита у том мишићу који је одлично прокрвљен; ради и у сну док остали мирују


сигурност је 99,9999%


Huči, kao vatrenom zagovorniku pušenja u kafanama, samo da ti još jednom napomenem da je statistika u stvari matematika i da kod nje nema zajeba ako je uzorak dobar
A tvoj uzorak od dve obolele osobe nije bio dobar
Da, jel se to sad u Srbiji poštuje, ili je kurcobolja pobedila, kao i obično, pa svi još uvek čade svuda?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:01 28.01.2016

Re: Matematika



Huči, kao vatrenom zagovorniku pušenja u kafanama, samo da ti još jednom napomenem da je statistika u stvari matematika

Ti blogi opet nisi razumeo :)
I prošli put sam video da ne kapiraš, ali imamo solidan odnos ovde pa nisam hteo da insistiam, da ga ne kvarimo.
Govorio sam ti da statistika jeste matematika, ali ako pođe od pogrešnih podataka dobiće pogrešne rezultate, nisi to ukapirao kao ni ovo sad.

Potenciraš da je sigurnost 99,9999%.
To je procenat pouzdanosti metode.
Ali pod kojim uslovima?

Pod uslovom da se test pravilno izvede, da je onaj ko to radi obučen, pažljiv, odgovoran, da je oprema kvalitetna i dobro pripremljena...i još ko zna koliko uslova.
A da je to tako evo ti i dokaza

Један ветеринарски техничар из Богојева (коме то и није посао) је пола свога села заразио

Dakle, iako je metod pouzdan greške jesu moguće i događaju se.
Kako znaš da se u ovom slučaju nije desila greška?
Ili
Šta kaže statistika, koliko često se dešavaju greške?
Da li se onaj visoki procenat i na to odnosi?

Razmisli blogi.
blogovatelj blogovatelj 05:59 29.01.2016

Re: Matematika

Govorio sam ti da statistika jeste matematika, ali ako pođe od pogrešnih podataka dobiće pogrešne rezultate, nisi to ukapirao kao ni ovo sad.


Pa to sam ja tebi govorio, ači ga lud čovek
Jesam ti lepo pričao da ako hoćeš nešto statistički da gledaš, uzorak mora da ti bude minimum trideset, ili veći (postoji naravno brdo nekih uslova, ali uzmimo brojku od 30 kao neki minimum) a ti mi odgovorio da znaš dve osobe obolele od raka, koje su uz to i izlečene, pa ti je to bio glavni argument.

Pod uslovom da se test pravilno izvede, da je onaj ko to radi obučen, pažljiv, odgovoran, da je oprema kvalitetna i dobro pripremljena...i još ko zna koliko uslova.


Sve ovo što si ovde nabrojao i gomile stvari u drugim statističkim ispitivanjima se uvek svode na nešto što se zove reprezentativni uzorak. Taj uzorak mora dostojno da predstavlja populaciju. I što je uzorak bolji i po brojnosti i po karakteristikama, statistika će ti dati bolje rezultate.
Ovaj procenat koji je nikvet ovde dao je izvrstan. Tu je greška jedan u milion, skoro kao dobitak na lotou.

Dakle, iako je metod pouzdan greške jesu moguće i događaju se.
Kako znaš da se u ovom slučaju nije desila greška?


Ne znam. Ko je rekao da znam?!
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:49 29.01.2016

Re: Matematika

Pa to sam ja tebi govorio, ači ga lud čovek


:)
Neverovatno :)
Stvarno da čovek nepoveruje.

Ajd nađi to, molim te, ako se sećaš gde je bilo.
Ja se ne sećam ali baš bih voleo da to pogledamo ponovo, da to ovde premestimo, jer ovo je stvarno malopreviše.

Ovaj procenat koji je nikvet ovde dao je izvrstan


Nemaš ti pojma, stvarno.
Izvini što ti ovo ovako direktno kažem, ali moram.



Ne znam. Ko je rekao da znam?!

Pa o čemu pričaš?
nim_opet nim_opet 16:22 26.01.2016

Eh

Do pola smo protektorat a od pola, snadjite se sami. Ništa gore od toga.


E da je srece pa da jesmo protektorat. Mi smo poluprivatna drzava nekoga ko iznailazi nacine da tu privatizaciju obavi sa svesrdnom podrskom glasackog tela, a na korist izabranog kruga ljudi.
princi princi 18:19 26.01.2016

Re: Eh

E da je srece pa da jesmo protektorat.

Да, сине, ништа к'о протекторат... Да смо к'о Пуерто Рико, бог да нас види. Или Хаити. Хеви.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana