Putovanja| Život

Biciklom oko sveta -- Hanojska pauza, 1. deo (Vijetnam)

Snezana Radojicic RSS / 31.01.2016. u 10:18

Iz raznih razloga, mesecima nisam postavila nijedan blog, ali nameravam da to nadoknadim, pošto se u međuvremenu sabralo mnogo novih utisaka i događaja. Planiram da napišem nekoliko tekstova u kojima ću stići do sadašnjeg trenutka, a onda nadalje opet sinhronizovano putovati i pisati o tome :)

Prvi blog govori o tome kako sam došla baš u Hanoj i kod koga sam se tu smestila, kao i o mojim početnim utiscima o Hanojcima/Vijetnamcima i upoznavanju stvarnog života u već osamdeset godina dugom komunističkom režimu... 

*

Već duže vreme planirala sam da opet negde stanem radi pisanja nove knjige. Tropske zemlje poput Indonezije i Malezije, u kojoj sam trenutno vozila, pomalo su me već zamorile, a ni vizna pravila nisu pogodovala dužem ostanku. Imala sam u vidu i planove o nastvaku ture nakon završetka nove knjige. Htela sam da idem na sever, prema Japanu i Južnoj Koreji; maštala sam o Tajvanu i Severnoj Koreji ukoliko budem uspela da nađem dovoljno novca, pogotovu za potonju zemlju. No ono što je bilo izvesno, ili mi se tada samo činilo izvesnim, jeste da ću se kretati ka severu. Zato je trebalo da se smestim negde između Bornea, gde sam se nalazila, i što bliže ovim pomenutim državama. Kada budem nastavila kotrljanje, nisam želela da gubim vreme vozeći ponovo kroz iste zemlje kroz koje sam ranije prošla. Zbog toga sam odbacila Tajland, Kambodžu i Laos, kao previše udaljene od mog narednog cilja, a i već sam ih prešpartala tokom višemesečnih vožnji svakom od njih. U Vijetnamu sam takođe bila ranije, početkom 2013. Ušla sam iz Laosa, skotrljavši se u centralni deo zemlje. Plan je bio da odatle vozim sve do Kambodže, za šta mi je trebalo oko dva meseca. Ali zbog viznih pravila i svoje neobaveštenosti, po isteku prvog morala sam da izađem u Laos, i više se nisam ni vraćala.

12111977_10205948790653675_2173616543096377696_n.jpg?oh=e440516a9738900ada77ef0060739d3f&oe=5733321C

Tokom tih mesec dana, Vijetnamci na mene nisu ostavili dovoljno dobar utisak da bih poželela da se vratim i nastavim započete obilaske. Svrstala sam ih u jedan od najbučnijih i najnapornijih južnoazijskih naroda, sa meni iritirajućom potrebnom da u svakoj kupovini namagarče turistu naplaćujući mu najmanje duplu cenu. Čak i u hotelima. Ni odnos prema strancima, koji bi se mogao okarakterisati kao ekstatično srdačan, nije bio po mojoj meri. Još nisam imala iskustvo pedalanja po Indoneziji, pa mi se činilo da ću izludeti od neprekidnog trubljenja iz vozila iz kojih su me zaobilazili, upadljivog dobacivanja i okretanja za mnom, upiranja prstom u mene kao da sam beli medved. Zbog svega toga, Vijetnam se nikada ne bi našao na listi zemalja u kojima bih poželela da se duže zadržim.

Međutim, to je bila najsevernija zemlja čija su vizna pravila dopuštala duži ostanak. Iako su se ona u međuvremenu dodatno zakomplikovala, a vize poskupele otprilike deset puta, preko agnecija je ipak izvodljivo dobiti tromesečnu vizu i potom je produžiti. Što u Kini nije moguće, dok Japan i Koreju nisam ni razmatrala, s obzirom na njihov standard. Vijetnam je imao još jednu prednost – koliko sam se sećala, hrana je bila veoma jeftina, verovatno najjeftinija od svih južnozaijskih zemalja. To je kompenzovalo prilično visoke cene smeštaja, koje su među najvišima u toj regiji.

Tako sam odlučila da ću se ipak privremeno smiriti u Vijetnamu. Pomislila sam da bi najbolje bilo ako bih negde volontirala, pošto bih onda imala besplatan smeštaj i hranu. Nisam znala da li ću zaista moći da radim i pišem, ali vredelo je pokušati. Preko liste za razmenu domaćina i volontera Workaway pronašla sam nešto što mi se učinilo kao odlična prilika. Nevladina organizacija iz Hanoja tražila je volonterke za nekoliko različitih projekata. Držali su školu engleskog, modnu liniju, radionice za samohrane majke, vrtić za njihovu decu... okupljajući oko sebe ostavljene žene, siročad i decu sa umanjenim sposobnostima. Tokom prethodnih godina, u nekoliko navrata sam se prijavljivala za neke poslove preko te liste, ali samo sam jednom dobila odgovor. Zbog toga sam gotovo sujeverno odlučila da ću ovo prihvatiti ukoliko mi neko iz te organizacije otpiše pozitivno.

12346335_10206243380498237_412839833238701217_n.jpg?oh=a702f412e1c073b9e0d9db3fa856da14&oe=572AAD4E

I znak je stigao u vidu gotovo automatskog odgovora gospođe Tang, kako se zvala vlasnica nevladine organizacije. O da, dobrodošla sam da im pomognem, a neka moja znanja i veštine višestruko će im koristiti. Opreza radi, priupitala sam je kakva su očekivanja od mene, posebno kada je reč o radnim satima. Dobila sam prilično neodređen odgovor kako bi trebalo da držim najmanje jedan dvočas nedeljno iz predmeta kreativnog pričanja priča. Zauzvrat bih imala tri obroka i zasebnu sobu, što je bila velika pogodnost, budući da je volonterski smeštaj obično podrazumevao zajedničke spavaonice sa više kreveta. To me je prelomilo. Uzela sam u obzir i mogućnost da mi se ceo plan sa volontiranjem izjalovi. U tom slučaju, moći ću da ostanem u Hanoju i nađem jeftiniji smeštaj nego u drugim delovima Vijetnama, pošto veliki broj stranaca i konkurencija obaraju cene iznajmljivanja soba. A na hranu mi ionako neće odlaziti mnogo novca. Sve zajedno, zvučalo je kao zaokružen plan, pa sam mogla da učinim prvi korak ka njegovom ostvarenju i kupim avionsku kartu, prebacujući se, posle deset meseci, ponovo na kopneni deo azijskog kontinenta.

*

Vijetnamci su najsitnijeg rasta od svih naroda u Južnoj Aziji. Kinezi su ih uveliko prerasli dostižući, u novim generacijama, prosečnu evropsku visinu i stas. Kambodžani i Tajlanđani nalaze se negde u sredini, dok Indonežani, iako i dalje prosečno niski, ispod sto sedamdeset, deluju kao bilderi u odnosu na krhke stanovnike Vijetnama. Utisak tanušnosti pojačava ovdašnja moda: muškarci nose strukirane košulje i jakne, i pripijene farmerke ili pantalone, dok se žene oblače u stilu kasnih šezdesetih, naglašavajući stil damica i Lolita, u haljinicama iznad kolena, sa karnerima i ovalnim kragnama. Nakon obilaska skoro svih južnoazijskih zemalja, moj utisak je da su Vijetnamke najženstvenije i najnegovanije Azijke, dok su Vijetnamci kao pomalo feminizirani Pater Panovi.

12107099_10205968945597536_2648029888826046519_n.jpg?oh=c6b5caf94fb2f537db24d125d8f75d78&oe=574201B4

Jedan takav muškarac-dečak, u uskoj beloj košulji, ispod koje mu se ocrtavalo tanušno telo, i preuskim farmerkama, ali zato sa lažnim zlatnim satom tako velikim da mi se činilo kako će mu polomiti ručni zglob, sačekao me je na izlasku sa terminala. Poslala ga je Tang da mi pomogne i doveze me do njene kuće. Pozvao je moju domaćicu i dao mi telefon, da se i lično čujemo. Zvučala je kao prijatna i praktična osoba, koja je navikla da organizuje ljude.

Taksista kog je poslala nije govorio engleski, pa smo se sporazumevali pomoću mimike i osmeha. Kavaljerski je gurao kolica sa mojim prtljagom od tridesetak kilograma, u kojem se, u velikoj kutiji, nalazio rasklopljen bicikl, dok su ostatak činile dve moje bisage. Dodatnih dvadesetak kilograma poslala sam poštom sa Bornea, što je bilo jeftinije nego da plaćam za prekoračenje dozvoljene težine. Hodali smo desetak minuta i već smo odavno izašli iz aerodromskog kruga, stigavši do naplatnih rampi na autoputu. Tu me je ostavio da čekam, objasnivši mi da ide po svoj auto, koji je parkirao u blizini. Nisam razumela zašto nije ostavio kola na aerodoromskom parkingu, na kome je bilo dovoljno mesta, ali nisam imala izbora nego da ga čekam. Bila je sredina oktobra i sunce je pržilo bez imalo milosti, a pored kućica na naplatnoj rampi nigde nije bilo hlada.

11147242_10205968942477458_8458785666176380816_n.jpg?oh=97d6cc0c3be089323b7bf1cb607f7c14&oe=572E9DC1

Nakon četvrt sata, taksista se ponovo pojavio. Zaustavio je beli audi uz ogradu koja je odvajala autoput od početka isključenja za izlazak sa njega i dotrčao do mene, pokazujući mi da budem brza. Iako majušan, sam je podigao onu kabastu kutiju sa raspakovanim biciklom i pokušao da je nekako ugura u prtljažnik. Bilo mi je jasno da to neće moći, ali on nije hajao na moja upozorenja koja ionako nije razumeo. Na kraju je odustao i pozvao Tang. Dok su njih dvoje razmatrali kako da reše tu situaciju, palo mi je na pamet da bi mogao da proba sa oborenim suvozačevim sedištem, polažući paket dijagonalno u kola. Začudo, uspelo je, osim što sam ja morala da sedim neprirodno iskrivljena i stisnuta uz vrata. Ali, bilo je važno da bicikl stigne neoštećen, a ja sam za toliko mogla i da se strpim.

*

Tang je lepuškasta tridesetosmogodišnjakinja, negovanog izgleda. Niža je nego prosečne Vijetnamke i malo krupnija u odnosu na njih, ali zategnuta kao da se celog života bavi sportom. O njoj sam znala da je samohrana majka dve devojčice, osnivač nevladine ogranizacije i novinarka. Dočekala me je na završetku ulice, gde se taksista parkirao. Pomogla mi je sa delom prtljaga, dok je vozač sam poneo kutiju sa biciklom.

1.jpg

Kroz kvartove u vijetnamskim gradovima vode uske krivudave uličice, koje se neočekivano granaju ili se slepo završavaju. Vijetnamci ih zovu alejama i u navođenju adrese, uvek prvo označavaju broj kuće, pa aleju i tek na kraju ulicu. Te aleje podsećaju na tunele i, premda je prošlo pola veka od završetka jednog od najkrvavijih ratova u ustoriji ljudskog društva, neodoljivo prizivaju u svest scene iz filmova o njemu. U tim scenama se vijetkongovci, u maskirnim uniformama i sa šlemovima, provlače između stisnutih kuća, oslobađajući pedalj po pedalj svoje zemlje. Tipična vijetnamska kuća na svakoj etaži ima po dve sobe, jednu na pročelju, jednu straga, a između njih je uzani kratki hodnik, sa zavojitim uskim stepeništem. U parteru, koji se računa kao prvi sprat, nalazi se kuhinja sa trpezarijom, koja ujedno služi i kao parking za motore. Svako nastoji da sagradi što više spratova na kući, koliko radi prestiža, toliko zbog ogromnog zagađenja. Sobe na prvom spratu, koji Vijetnamci broje kao drugi, manje se cene od onih na petom ili šestom, pa ove niže pripadaju manje važnim članovima domaćinstva. Na poslednjem spratu većine kuća nalazi se krovna terasa, koja služi kao perionica i vešernica. Ponekad, u kućama koje se iznajmljuju strancima, deo krovne terase pretvoren je u dodatnu kuhinju a sama terasa u baštu.

IMG_3645-1024x768.jpg

Tang je živela na početku aleje, u jednoj od trospratnih bliznakinja koje su imale zasebna ulazna dvorišta. Prostor partera njene kuće bio je podeljen na dva dela. Onaj prednji, predstavljao je krojački salon. Zauzimale su ga četiri stone mašine i nekoliko modela lutki, ali ostavljajući po sredini dovoljno prostora za motore koji su se noću unosili unutra. U drugom delu prostorije, iza pregradnog zida čija je gornja površina bila u staklu, nalazio se prilično skučeni kuhinjsko-trpezarijski deo.

Dve volonterke i jedna Vijetnamka raspremale su iza ručka koji se upravo završio. Dženi iz Britanije, Kler iz Francuske i Ngen iz Dananga u centralnom Vijetnamu razdragano su me smestile za sto i poslužile me preostalom hranom. Mnogo pitanja sa obe strane, ali koristila sam prednost koju mi je davalo žvakanje da manje pričam i više slušam.

 

Kler je bila neka vrsta starosedeoca u Tanginoj organizaciji, budući da je tu došla pre više od pola godine. Prekinuvši sudije kostimografije u Parizu, kojima nije bila zadovoljna, putovala je kao bekpekerka po Južnoj Aziji, pokušavajući da otkrije čime zapravo želi da se bavi. Povremeno je volontirala kako bi uštedela za smeštaj i hranu, pa je tako naletela na Tang. Počela je da predaje u školi engleskog koju je preduzimljiva Vijetnamka pokrenula, vrlo brzo otkrivši da je rad sa decom ispunjava, iako ni time nije nameravala da se bavi celog života.

„To je faza, uostalom, ostaću ovde još naredna tri meseca, a onda se verovatno vraćam kući“, rekla mi je.

Dženi je bila tridesetpetogodišnja psihološkinja koja je prekinula desetogodišnju vezu, uz dogovor sa svojim partnerom o čekanju uz punu slobodu za obe strane, dok oboje ne odluče šta dalje. Gušila ju je kolotečina. Krenula je na putovanje od možda godinu dana, kako bi preispitala svoja osećanja i otkrila svoje stvarne želje. Bila je već četiri meseca na putu, koji je organizovala tako da svugde gde dođe volontira. Razlog nije bio toliko novac, koliko Dženin strah da putuje kao sama žena. Njeno oduševljenje mojom pričom bilo je toliko veliko da je u jednom trenutku zapljeskala rukama, kao dete se radujući što sam im se pridružila. Kako je i sama stigla tek juče, još uvek nije znala šta će biti njeno zaduženje.

12358352_10207636122201877_97152369_n.jpg?oh=1f50876c1130d08abc409298a18f3e8b&oe=56B02D6C

Ngen je bila siroče. Do Tang je došla zahvaljujući zajedničkim poznanicima u Danangu, odakle su obe poticale. Pre nekoliko godina, kada je Tang osnovala svoju organizaciju, Ngen se preselila kod nje. Pomagala joj je oko održavanja domaćinstva i tehničkih poslova na tri različita mesta na koliko je organizacija bila smeštena, a zauzvrat je stanovala besplatno. Studirala je 'nešto', kako je sama rekla, a u budućnosti je želela da putuje i da ostane nezavisna.

„Šta to znači?“, pitala sam je.

„Ne želim da se udam. Vijetnamske žene u braku izgube sebe“, bio je njen odgovor.

 

*

Osim nas tri volonterke, kao i Tang i Ngen, za večerom je bilo još dvoje domaćicinih prijatelja: Huong, razvedena žena u osmom mesecu trudnoće, i Paven, dvadesetdvogodišnjak, za kog nisam znala u kakvom je odnosu sa našom domaćicom. Na momente mi se činilo da joj je sin, ali sam odbacila pretpostavku da je rodila već sa petnaest, a opet, za moje predstave, bio je premlad za njenog partnera. Njegov prisan odnos sa Elisom, osmogodišnjom mršavom devojčicom pametnih očiju, koja nije mogla da se svrti na svojoj stolici uz Tang, mogao je da bude očinski, ali i bratski. Bilo je nemoguće ne primetiti da je, za razliku od prosečnih Vijetnamaca, Paven prilično visok i razbacan, sa bilderski oblikovanim mišićima kojima je paradirao u majci bez rukava.

10414580_10205968944757515_5861046174297868190_n.jpg?oh=930b77a904387f93711ccb0237af5a60&oe=572E1555

Nismo sedeli na podu, prema starom vijetnamskom običaju, nego za stolom, na plastičnim hoklicama bez naslona. Jedna od prvih slika koja je turistu dočekivala u Vijetnamu bile su te plastične hoklice u uličnim restoranima i ispred imrpovizovanih tezgi brze hrane. Shodno sitnom rastu Vijetnamaca, sve stolice su bile niske, veličine dečijih -- mereno zapadnjačkim standardima. I gotovo nikad nisu imale naslone, pa se turista neminovno pitao da li je neudobnost bila smišljena taktika vlasnika ugostiteljskih objekata protiv predugog zadržavanja gostiju, ili taj narod jednostavno nije mario mnogo za komfor.

Ako je suditi po Tanginoj kući, nisu mnogo brinuli ni za estetiku enterijera, već su joj pretpostavljali funckionalnost nameštaja, koji je asketski bio sveden na najnužnije. Tako su se u sobi koju sam -- za početak, kako nam je rekla, dok se ne oslobodi druga u kući bliznakinji -- delila sa Dženi, nalazila samo dva kreveta, dok je ulogu ormara imala plastična montažna konstrukcija kakvu koriste kamperi. Dušeci su bili novi, ali toliko tvrdi da sam čak i ja, premda svikla da spavam na tankon podlozi na zemlji, ovu naduvala i postavila preko madraca, dok je Dženi napravila podlogu od dva dupla jorgana. (Kasnije ću promeniti nekoliko soba kod različitih stanodavaca i u svakoj će madraci biti podjednako trvdi.)

Večeru je pripremila Ngen, ali Tang mi je naglasila da se devojka tek uči kuvanju, izvinjavajući se unapred ako nešto ne bude dovoljno ukusno. Na stolu se nalazilo više tanjira sa jelima i činijica sa sosevima, dok je desetolitarsko kuvalo priinča zauzimalo počasno mesto na hoklici na čelu stola. Paven je sedeo do njega i velikom ravnom plastičnom kašikom, hrapavom sa obe strane, zahvatao je pirinač, koji se kuvao potpuno neslan, služeći ga u posudice koje smo svi dobili umesto tanjira. Većini hrane nisam znala ime, a Tangina objašnjenja nisu mi mnogo značila, budući da su mi i namirnice od kojih su se jela spravljala uglavnom bile nepoznate. Prepoznala sam rakove, koji su se jeli tako što bi se umočili u sos 'nuoc nam'. Svi su mi uglas preporučili da zapamtim tu reč – nosnam, kako se otprilike izgovara – pošto je taj sos vijetnamski nacionalni specijalitet. Reč je zapravo o vrsti ribljeg ulja, koje se koristi kao umak za svu hranu.

20151019_200052-e1454230720707-576x1024.jpg

„Nuoc nam je pun vitamina i minerala. Milioni ljudi su preživeli gladne godine i ostali zdravi zahvaljujući njemu. Doda se u pirinač, i to je dovoljno ako nema ničeg drugog za jelo“, objasnila mi je Tang.

U selima se to podrazumevalo, ali i u većini gradskih kuća, nuoc nam se i dalje pripremao u domaćoj radinosti. Tang se pohvalila da je njen sos izvrstan, ali da Paven pravi još bolji. Pripremao se od sušene bele ribe, ljute paprike, crnog bibera i morske soli, koji su se u slojevima ređali u bure sa rupicama na dnu; odozgo bi se pritisnulo teškim kamenom i ostavilo da vri, a ulje koje je nastajalo kao rezultat procesa vrenja, prikupljalo se u posudice podmetnute ispod tih otvora.

Moja prva asocijacija na 'riblje ulje' bila je vezana za odurni sirup kojim su nas kljukali u odbaništu, ne bi li pospešili rad našeg imunološkog sistema. Ali nuoc nam nije imao ništa sa njim – niti je smrdeo niti se od njegovog ukusa želudac dizao do guše. Naprotiv: slankasto-kiselkasto-ljutkasta aroma menjala je ukus čak i pirinču, dajući mu punoću.

Prepoznala sam još i pohovani tofu i slaninu, koju su pripremali tako što bi je skuvali. Bez nuoc nama i drugih soseva sve je bilo bezukusno, što mi se više dopadalo nego prezačinjena hrana u mnogim drugim zemljama Južne Azije.

IMG_0594-1024x765.jpg

Obed je bio praćen i jednim neprijatnim utiskom na koji smo, izgleda, reagovale samo Dženi i ja, diskretno se zgledajući: Vijetnamci su glasno mljackali dok jedu. Kao da su se utrkivali u tome, posebno Paven, Ngen i Huong, dok su jedino Tang i Elisa tiho žvakale. Kasnije, kada budemo otišle u svoju sobu, Dženi će primetiti da se takav manir u Britaniji smatra izuzetno nepristojnim. Kao putnik novajlija u ovom delu sveta, bila je u šoku. Moja pretpostavka da je reč o istom običaju koji se i u Evropi održavao do pojave bontona pokazaće se kao tačna kad budemo konsultovale Viki-trevel oko te nedoumice. U Vijetnamu se, naime, smatralo poželjnim praviti buku tokom jela, jer je to odražavalo zadovoljstvo zbog uživanja u dobroj hrani, te je predstavljalo najbolju pohvalu kuvarici.

„Vijetnamci su često nekulturni, za naše pojmove“, objasniće nam jednom drugom prilikom Kler, koja se već dosta saživela sa tim narodom. I ispričaće nam smešnu epizodu kada je kupovala farmerke. Za evropske standarde, bila je građena sitnije od proseka, jedva visoka sto sedamdeset sa nepunih šezdeset kilograma. Ali kada je ušla u jednu prodavnicu i upitala da li imaju džins za nju, prodavačice su je odmerile i jedna joj je bez uvijanja rekla na engleskom: „Ti si debela, nemamo tvoj broj.“

 

*

„Vijetnamci kažnjavaju sve što štrči od proseka“, tvrdila je Tang. Naše zajedničke obede koristila sam da je ispitujem o svemu što me je zanimalo o životu tog naroda. „Mene su uvek ismejavali zato što sam 'kratka' – tako su govorili. Elisu zadirkuju da je mnogo mršava.“

„Dobro, to je isto u svakoj sredini“, primetila sam.

„Ovde je gore. Nije to samo oko izgleda, već oko svega. Ovde je ideal biti kao svi, ne odudarati ni po čemu, osim, po mogućstvu, po bogatstvu. Vlada to potencira. Nameće model iz kog ne smeš da štrčiš jer je opasno. Ako si drugačiji, privlačiš pažnju i podozrenje, a to nije dobro.“

Zamolila sam je da mi pojasni na šta tačno misli.

IMG_3688-e1454231051380-768x1024.jpg

„Na dikataturu komunista. Oni vladaju sa dvesta pedeset miliona ljudi već osamdeset godina. Oni propisuju sve: kako ćeš živeti, gde ćeš se oblačiti, gde ćeš putovati, kome ćeš verovati... Nametnuli su nam društvo u kome čovek sme da veruje samo najbližim članovima svoje porodice. Svi ostali su mu potencijalni neprijatelji.“

To je, naizgled, bilo u suprotnosti sa mojim utiskom da su Vijetnamci izuzetno druželjubiv narod i da žive prilično bezbrižno. Ulice su bile prepune grupa ljudi koji su zajedno obedovali, ispijali čaj, posmatrali prolaznike. I uvek su se smejali i galamili dobro raspoloženi.

„Mi jesmo druželjubivi, ali niko nikome ne veruje. Ni sam kim ne možeš da pričaš ni o čemu otvorenom. Naši razgovori sa prijateljima su oko hrane, vremena i neutralnih tema. Niko se ne usuđuje da kaže neku primedbu na bilo šta, ne čak nužno ni o politici, jer taj prijatelj, komšija, može da te prijavi policiji. Neće niko doći da te odmah odvede u zatvor, ali krenuće priča o tome da nisi zadovoljan i da ti ne odgovara sistem. Zbog toga ćeš uskoro imati problema na poslu, a svi sa kojima si se do juče družio prestaće da ti se javljaju na ulici.“

Pomislila sam kako je to isti princip po kojem su u Sovjetskoj Rusiji i Sovjetskoj Jugoslaviji ljudi slani u gulag, odnosno na Golo ostrvo. Samo manje rigorozan, s obzirom na kojekakve konvencije o ljudskim pravima, kojih se Vijetnam zvanično pridržavao.

IMG_0749-1024x786.jpg

Tang je tvrdila de je sve to farsa, poredeći sistem u svojoj zemlji sa severnokorejskim. Narod je naučio da živi sa onim što ima, mireći se sa siromaštvom kao trajnim stanjem, da ne razmišlja o onome što ne može da promeni, a posle osamdeset godina vladavine komunista, niko više nije ni znao za neki bolji ili drugačiji sistem. Ljudi su samo gledali da prožive neprimećeni od vlasti, ne čineći ništa što nisu drugi činili, što nije opštepriznato i uobičajeno.

U taj ovkir ona se nije uklapala po mnogo čemu. Bila je razvedena, što se, prema njenoj tvrdnji, smatralo sramnim za ženu i trebalo bi da je svim silama nastojala da se preuda ili da se podvijenog repa, kao kakva velika grešnica, vrati natrag u roditeljsku kuću, ostavljajući obe svoje ćerke kod bivšeg supruga, inače veoma bogatog čoveka. Umesto toga, ona je živela sa ljubavnikom od koga je bila starija petnaest godina, izborivši se da joj pripadne makar starija ćerka, dok je mlađu viđala o vikendima. Bila je dobar preduzetnik i odlično je zarađivala, proširivši delovanje svoje ogranizacije na nekoliko oblasti, o kojima ću saznati mnogo više narednih dana.

Proučavala sam je dok mi je to pričala. Tražila sam potvrdu na njenom licu da je to pogađa, da je ljuta zbog takvog stanja stvari, čim ima potrebu da toliko kritikuje sistem svoje zemlje i svoje sunarodnike, ali njen izraz je stalno ostajao smiren i nedokučiv na onaj tipičan azijski način, na koji sam se već navikla u ovom delu sveta. Taj osmeh nikad ništa nije otkrivao, ali se uvek nosio na licu i morao je da se zadrži bez obzira na osećanja.

Tako su mi ostajale samo njene reči i ono što sam sama mogla da vidim, naslutim ili otkrijem. Nadala sam se da će to ipak biti dovoljno da narednih meseci upoznam ovu zemlju malo bolje nego što bih to mogla kao običan turista, pa čak i kao putnik na biciklu.

 -nastaviće se -

(Fotografije Hanoja su ovde.)



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

andjelk0 andjelk0 12:46 31.01.2016

Supeeeer!

Sneki,pratim te od početka i jedva sam čekao da ponovo počneš da pišeš.
Samo napred volim hrabre i uporne ljude (i još inteligentne i obrazovane)kao ti i radujem se tvojim blogovima kao malo dete
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:30 31.01.2016

Re: Supeeeer!

andjelk0
Sneki,pratim te od početka i jedva sam čekao da ponovo počneš da pišeš.


Pišem ja svakodnevno već mesecima, doduše, to je o delu putovanja iz 2012, za novu knjigu. Toliko sam posvećena tome da nemam želju, a ni snage, da napišem ne blog, nego mejl van toga. Prilično je iznurujuće :/
Ali nagomilalo se događaja a i ljudi pitaju ka'će pa ka'će novi tekst, tako da sam se naterala da krenem ponovo sa blogovanjem.

andjelk0

Samo napred volim hrabre i uporne ljude (i još inteligentne i obrazovane)kao ti i radujem se tvojim blogovima kao malo dete


Hvala na podršci i lepim rečima
emsiemsi emsiemsi 15:29 03.02.2016

Re: Supeeeer!

Snezana Radojicic
andjelk0
Sneki,pratim te od početka i jedva sam čekao da ponovo počneš da pišeš.


Pišem ja svakodnevno već mesecima, doduše, to je o delu putovanja iz 2012, za novu knjigu. Toliko sam posvećena tome da nemam želju, a ni snage, da napišem ne blog, nego mejl van toga. Prilično je iznurujuće :/
Ali nagomilalo se događaja a i ljudi pitaju ka'će pa ka'će novi tekst, tako da sam se naterala da krenem ponovo sa blogovanjem.

andjelk0

Samo napred volim hrabre i uporne ljude (i još inteligentne i obrazovane)kao ti i radujem se tvojim blogovima kao malo dete


Hvala na podršci i lepim rečima

Видим на фотографији кафић на улици без иједне женске !?
Каква је ситуација са женском популацијом, какав је статус девојака и жена, да ли могу слободно да излазе и слично ?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 15:36 03.02.2016

Re: Supeeeer!

emsiemsi

Видим на фотографији кафић на улици без иједне женске !?
Каква је ситуација са женском популацијом, какав је статус девојака и жена, да ли могу слободно да излазе и слично ?


Slučajno je tako ispalo. Potpuno su slobodne, oblače se atraktivno, izlaze... kao bilo gde na zapadu. Međutim, moja domaćica tvrdi da postoji velika neravnopravnost. O tome će biti naredni blog.
blogovatelj blogovatelj 17:59 31.01.2016

Kakav im je odnos prema religiji?

Pošto su komunističko društvo, kakav im je odnos prema religiji i prema vernicima?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 18:13 31.01.2016

Re: Kakav im je odnos prema religiji?

blogovatelj
Pošto su komunističko društvo, kakav im je odnos prema religiji i prema vernicima?


Budisti su mahom ali ima i jedan broj hrišćana. Pisaću kasnije o tome, mada je moglo i u ovom delu: u svakoj kući postoji mali hram, obično ili na samom ulazu ili na poslednjem spratu, gde je onda u vidu sobe. Redovno se održava, prinose se darovi, pale sveće i mirišljavi štapići. Jedan od važnijih razloga da neuporedivo više cene mušku decu nego žensku je i taj što većinu religioznih obreda vrše muškarci.
blogovatelj blogovatelj 20:48 31.01.2016

Re: Kakav im je odnos prema religiji?

Budisti su mahom ali ima i jedan broj hrišćana.


Nismo se razumeli, mojom greškom, jer nisam lepo formulisao pitanje. Zanimalo me kakav je odnos države prema religiji.
I zanimljivo mi je da su usvojili latinični alfabet.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 04:38 01.02.2016

Re: Kakav im je odnos prema religiji?

blogovatelj
Budisti su mahom ali ima i jedan broj hrišćana.


Nismo se razumeli, mojom greškom, jer nisam lepo formulisao pitanje. Zanimalo me kakav je odnos države prema religiji.
I zanimljivo mi je da su usvojili latinični alfabet.


Ne znam, nisam to pitala. No znam da su svi religiozni i da je religija dozvoljena, da se praznuju javno svi praznici... nisu sekularna država ako me to pitaš. Zanimljivo je da vidiš pionire sa pionirskim maramama kako stoje pored očeva koji pale sveće u budističkim hramovima Ali istok je ovo, religija je jako važna u svakodnevnom životu i nijedan sistem i ne pokušava da je ukine, zabrani, progna.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:36 31.01.2016

Vijetnamci

Moje ovdašnje iskustvo sa Vijetnamcima, gastarbajterima-emigrantima (radio sam sa njima verovatno više nego sa bilo kojom drugom nacijom, a imam i neke drugare koji su bili logoraši kod Vijetkongovaca, pa pobegli nekako, i dokopali se Amerike), je da su neverovatno žilavi i jaki, ne toliko u fizičkom smislu, nego u glavi, i izuzetno vredni, požrtvovani i verni poslodavcu koji ih zaposli. Kod moje mušterije, na primer, ima skoro 200 zaposlenih Vijetnamaca, uglavnom na traci, što je prektično kompletno proizvodno osoblje, i to su svi porodično povezani, tako i dobijajaju posao: gazda kaže Binh-u, treba mi dodatnih deset ljudi da šteluje optiku na laserima, i Binh dovede šurnjaju, snaju i njihovu decu i zetove. I onda se ovi polome da pokažu koliko su zahvalni što su dobili posao, rade, bre, ne dižu glave.

A pri tome su veliki zajebanti, i gostoprimljivi, čini mi se podjednako ovde kao i u Vijetnamu, sudeći na osnovu Snežanine priče. Ali neki su i muvare, kao moj mašinac, na primer, moraš stalno da paziš kad se sa njima dogovaraš oko posla, šta i kako i koliko će da te oderu. I da se cenjkaš oko svakog posla, kao na pijaci.


blogovatelj blogovatelj 01:49 01.02.2016

Re: Vijetnamci

Vijetnamci


Do sada sam u životu radio sa jedno pet-šest njih i imam samo najlepše reči. Baš fin svet.
I nisu najniži ljudi Indokine, to moje iskustvo kaže. Filipinci su niži.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:20 01.02.2016

Re: Vijetnamci

blogovatelj
Vijetnamci


Do sada sam u životu radio sa jedno pet-šest njih i imam samo najlepše reči. Baš fin svet.
I nisu najniži ljudi Indokine, to moje iskustvo kaže. Filipinci su niži.


I dobra im je klopa, naročito po kućama, pošto po kafanama svi vole malo da amerikanizuju recepte, pa nikad nisi siguran da li je stvarno originalno dobro, ili su ti ga skrojili po meri zapadnjačkoj. Meni se najviše dopada ona njihova juhica, Pho, ali da ti naseckaju presne prasetine na tanke listiće, sa strane (to nisam video u kafani), i onda sipaš supicu u činiju i neki ljut sos pored, pa uzmeš par tih listića prasetine i samo ih malo muljneš u tu vrelu supu, taman toliko da meso promeni boju, pa onda u sos, i onda to tako klopaš, poluživo. Mmmmm, mnogo dobro.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 04:31 01.02.2016

Re: Vijetnamci

blogovatelj
Vijetnamci


Do sada sam u životu radio sa jedno pet-šest njih i imam samo najlepše reči. Baš fin svet.
I nisu najniži ljudi Indokine, to moje iskustvo kaže. Filipinci su niži.


Nisam bila na Filipinima, ali Filipinke koje sam ja sretala na Borneu najviše, mada ih ima i ovde dosta koje predjau engleski, mnogo su veće nego prosečne Vijetnamke. No, nije to predmet nikakve polemike.

Što se tiče rada sa Vijetnamcima, tu mi je isksutvo oprečno, ali pisaću o tome. Mislim da je slično kao i sa nama: kod kuće jedna priča ali kad odemo napolje - najbolji radnici. Ja sam i prekinula da volontiram zbog njihove neposlovnosti i kad god bih nekom od stranaca rekla samo to kao razlog, svi bi kao iz topa potvrdili i uhvatili se za glavu, znajući na šta mislim. Ovde je teško uraditi bilo šta sa njima jer ne poštuju dogovore, vreme im ne znači ništa, ležerni su do neodgovornosti...
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 04:34 01.02.2016

Re: Vijetnamci

srdjan.pajic
blogovatelj
Vijetnamci


Do sada sam u životu radio sa jedno pet-šest njih i imam samo najlepše reči. Baš fin svet.
I nisu najniži ljudi Indokine, to moje iskustvo kaže. Filipinci su niži.


I dobra im je klopa, naročito po kućama, pošto po kafanama svi vole malo da amerikanizuju recepte, pa nikad nisi siguran da li je stvarno originalno dobro, ili su ti ga skrojili po meri zapadnjačkoj. Meni se najviše dopada ona njihova juhica, Pho, ali da ti naseckaju presne prasetine na tanke listiće, sa strane (to nisam video u kafani), i onda sipaš supicu, u činiju i neki ljut sos pored, pa uzmeš par tih listića prasetine i samo ih malo muljneš u tu vrelu supu, taman toliko da meso promeni boju, pa onda u sos, i onda to tako klopaš, poluživo. Mmmmm, mnogo dobro.



Pisaću o supama, Pho može na 15-ak načina da se pravi. Imaju dobru klopu, sad, meni je tajlandska mnogo draža, ali ova je jako ukusna. Žene generalno odlično kuvaju i sve kuvaju, teško je naći porodicu, ma koliko imali para, da žena ne kuva. Snažan je patrijarhalni sistem, što će biti tema drugog nastavka bloga.
blogovatelj blogovatelj 04:46 01.02.2016

Re: Vijetnamci

Ja sam i prekinula da volontiram zbog njihove neposlovnosti i kad god bih nekom od stranaca rekla samo to kao razlog, svi bi kao iz topa potvrdili i uhvatili se za glavu, znajući na šta mislim. Ovde je teško uraditi bilo šta sa njima jer ne poštuju dogovore, vreme im ne znači ništa, ležerni su do neodgovornosti...


Verujem da je i socijalističko društveno uređenje dalo ogroman doprinos ovome.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 04:47 01.02.2016

Re: Vijetnamci

srdjan.pajic
Moje ovdašnje iskustvo sa Vijetnamcima, gastarbajterima-emigrantima (radio sam sa njima verovatno više nego sa bilo kojom drugom nacijom, a imam i neke drugare koji su bili logoraši kod Vijetkongovaca, pa pobegli nekako, i dokopali se Amerike), je da su neverovatno žilavi i jaki, ne toliko u fizičkom smislu, nego u glavi, i izuzetno vredni, požrtvovani i verni poslodavcu koji ih zaposli.



Žilavi - to je najbolja reč za njih. Imaju i jednu osobinu koju ne znam kako da opišem a koju vidiš kako izađeš na ulicu i odmah ti bude jasno kako su pobedili i Amere i Francuze. Vijetnamci srljaju - kao u video igricama. To su reke motora koji idu direktno na tebe, svi vozači su približno iste visine, građe, pa još više deluju kao iz igrica, imaju one male smešne kacige kao šlemove, koje obožavaju, i svi srljaju ne gledajući ni levo ni desno. I neće on da skrene do zadnjeg sekunda, ali zadnjeg, pa ti vidi da li ćeš da mu se ukloniš. Pri tom, ne poštuju nijedno saobraćajno pravilo, recimo, kad se neko uključuje ili isključuje, to nema šanse da pogleda pre skretanja, jok, on srlja a ti što voziš pravo, ti moraš da paziš da ga izbegneš. I ne uzbuđuju se uopšte zbog čukanja (kog ima neverovatno malo s obzirom na taj način vožnje), samo se osmehnu, izvine i nastave dalje. Imaju tu neku osobinu da vide a ne vide, ili su toliko istrenirani da vide i ne okrećući se, i imaju jako brze reflekse, kao da igraju igricu. I kad vidiš tu upornost i srljanje, sa nehebavanjem onog ispred, bude ti jasan karakter naroda, meni je barem jasan.
blogovatelj blogovatelj 04:52 01.02.2016

Re: Vijetnamci

I kad vidiš tu upornost i srljanje, sa nehebavanjem onog ispred, bude ti jasan karakter naroda, meni je barem jasan.

Verujem da ako su na motoru pa sa sporedne skreću u glavnu ulicu, a njom se zaleteo kamion, onda dobro paze. Dok obrnuto naravno ne važi. Klasičan evolucioni princip.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 04:54 01.02.2016

Re: Vijetnamci

blogovatelj
I kad vidiš tu upornost i srljanje, sa nehebavanjem onog ispred, bude ti jasan karakter naroda, meni je barem jasan.

Verujem da ako su na motoru pa sa sporedne skreću u glavnu ulicu, a njom se zaleteo kamion, onda dobro paze. Dok obrnuto naravno ne važi. Klasičan evolucioni princip.


Ma jok bre, nikad ali nikad se ne okreću kad se uključuju. Valjda pošto svi tako rade i ovi kamioni koji idu pravo znaju za fintu pa iz zaobilaze. Nikad nisam videla da je motor ili auto (isto ponašanje) zastao na uključenju osim ako nije bila baš jeziva gužva u toj traci u koju se uključuje i nije imao ni centimetar mesta da se umuva. Možda imaju drugačije saobraćajno pravilo, mada čisto sumnjam.

A ima i drugo - neće da puste nikog da se uključi ako neki mučenik stoji i čeka, ili ako je baš velika gužva, kolona, pa ovaj ne može da se uključi. Neverovatno je koliko dugo su u stanju da ne puštaju, pa onda ovi doslovno centimetar po centimetar zadiru na glavni put praveći još veći haos, jer onda se svi pomeraju tj. zaobilaze nekad i po desetak minuta umesto da stanu na par sekudni i propuste nekog. Ludilo od saobraćaja.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 05:21 01.02.2016

Re: Vijetnamci

blogovatelj
Ja sam i prekinula da volontiram zbog njihove neposlovnosti i kad god bih nekom od stranaca rekla samo to kao razlog, svi bi kao iz topa potvrdili i uhvatili se za glavu, znajući na šta mislim. Ovde je teško uraditi bilo šta sa njima jer ne poštuju dogovore, vreme im ne znači ništa, ležerni su do neodgovornosti...


Verujem da je i socijalističko društveno uređenje dalo ogroman doprinos ovome.


Vrlo verovatno, mada mislim da je ta ležernost tipična za Istok. Moj prijatelj je u Nepalu radio za NGO sa lokalnim stanovništvom, zapošljavao je Nepalce i imao je velikih problema oko svega: dogovora, termina, poštovanja bilo čega. Dobro, i Nepal je bio komunistička zemlja.
Ne znam, sad prebiram po južnoazijskim zemljama, jedino Indonezija, Malezija i Tajland, ok, i Singapur, što nisu bile komunističke, ali tamo nemam iskustva sa njihvoom poslovnošću.
tyson tyson 18:07 01.02.2016

Re: Vijetnamci

Dobro, i Nepal je bio komunistička zemlja.

Monarhija do 2008., od tada republika.

Od azijskih zemalja, samo su Severna Koreja, Mongolija, Kina, Laos, Vijetnam i Kambodža bile ili su i dalje pod komunističkom vlašću (ne računajući centralnoazijske zemlje nastale raspadom SSSR, naravno).



Snezana Radojicic Snezana Radojicic 18:15 01.02.2016

Re: Vijetnamci

tyson
Dobro, i Nepal je bio komunistička zemlja.

Monarhija do 2008., od tada republika.

Od azijskih zemalja, samo su Severna Koreja, Mongolija, Kina, Laos, Vijetnam i Kambodža bile ili su i dalje pod komunističkom vlašću (ne računajući centralnoazijske zemlje nastale raspadom SSSR, naravno).





Aha, ok, ne znam zašto sam ja verovala da je Nepal bio jedno vreme komunistički.
Ali zaboravio si Burmu i Butan, pa onda Istočni Timor. Meni se nekako čini da je u ovom delu sveta mnogo više zemalja bilo ili je i dalje pod komunističkom vlašću, u odnosu na druge tipove vladavine. Možda grešim.
blogovatelj blogovatelj 19:28 01.02.2016

Re: Vijetnamci

pa onda Istočni Timor.


Istočni Timor je do nedavno bio Indonezija, znači nije bio komunistički. Jedino ako posle nije postao, ali čisto sumnjam da bi oni koji nam svima kroje kapu dozvolili sebi luksuz da se napravi komunistička država na 200km od Australije.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 20:41 01.02.2016

Re: Vijetnamci

blogovatelj
pa onda Istočni Timor.


Istočni Timor je do nedavno bio Indonezija, znači nije bio komunistički. Jedino ako posle nije postao, ali čisto sumnjam da bi oni koji nam svima kroje kapu dozvolili sebi luksuz da se napravi komunistička država na 200km od Australije.


Ok, tačno, oni su Demokratska republika Istočni Timor. Ali oni su samo formalno bili deo Indonezije, dok su bili kolonija. I vrlo brzo kad su se oslobodili od kolonijalizma, otcepili su se i od Indonezije.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:56 01.02.2016

Re: Vijetnamci

Pho može na 15-ak načina da se pravi.


A najbolji je sa mesom od kobre, i to one što pljuje otrov! (bez zezanja, ovo mi je rekao moj mašinac Dat, i još nudio da mi spremi, ako uspe da nadje smrznutu kobretinu u lokalnom azijskom supermarketu).
blogovatelj blogovatelj 00:25 02.02.2016

Re: Vijetnamci

A najbolji je sa mesom od kobre, i to one što pljuje otrov!


Pajicu, ti samo sto nisi jeo supu od marsovca.
tyson tyson 00:58 02.02.2016

Re: Vijetnamci

Aha, ok, ne znam zašto sam ja verovala da je Nepal bio jedno vreme komunistički.
Ali zaboravio si Burmu i Butan, pa onda Istočni Timor. Meni se nekako čini da je u ovom delu sveta mnogo više zemalja bilo ili je i dalje pod komunističkom vlašću, u odnosu na druge tipove vladavine. Možda grešim.

Što bi rekao inspektor Sledge Hammer detektivki Dori Doreau - Trust me, I know what I'm doing

Butan je bio apsolutistička monarhija do pre neku deceniju, kad je postao konstitucionalna monarhija sa parlamentom i vladom.

Burma je bila demokratska do vojnog udara 1962. godine, kada je vojska preuzela potpunu vlast i uvela neku vrstu socijalizma (no ipak ne klasičan komunizam).

Timor je posle povlačenja Portugala 1975. godine brzo bio okupiran od strane Indonezije, i brutalna okupacija je trajala do 2000. godine, od kada je zemlja parlamentarna demokratija (u vreme kad nije bila pod upravom UN) sa poprilično ideološki neprofilisanim političkim partijama.

Uzgred, kad se već pravim pametan, ako planiraš da uvrstiš ovaj putopis u buduću knjigu - čemu se nadam - takođe bih savetovao da ispraviš faktičku grešku u vezi sa dužinom trajanja komunističke vladavine u Vijetnamu; komunistički gerilski Viet Min pokret je nastao 1941. godine u vreme francuske uprave ali i faktički japanske okupacije. Vlast je na kratko preuzeo na kraju rata, do dolaska francuskog ekspedicionog korpusa u septembru iste godine. Tek 1954. godine je proglašena nezavisnost i uspostavljena komunistička vlast u severnom Vijetnamu. Dakle, ipak je zemlja manje od 80 godina pod komunistima.


Snezana Radojicic Snezana Radojicic 05:19 02.02.2016

Re: Vijetnamci

tyson

Uzgred, kad se već pravim pametan, ako planiraš da uvrstiš ovaj putopis u buduću knjigu - čemu se nadam - takođe bih savetovao da ispraviš faktičku grešku u vezi sa dužinom trajanja komunističke vladavine u Vijetnamu; komunistički gerilski Viet Min pokret je nastao 1941. godine u vreme francuske uprave ali i faktički japanske okupacije. Vlast je na kratko preuzeo na kraju rata, do dolaska francuskog ekspedicionog korpusa u septembru iste godine. Tek 1954. godine je proglašena nezavisnost i uspostavljena komunistička vlast u severnom Vijetnamu. Dakle, ipak je zemlja manje od 80 godina pod komunistima.




Planiram jednom, ali ne tako skoro i ne u ovom obliku Vijetnamci govore da su 80 godina pod komunistima. A (pret)prošle godine su slavili 75 godina (?), još uvek se mogu videti plakati po ulicama - baš ću da proverim šta tačno piše, šta su to tačno slavili, mada znam da je nešto u vezi sa komunistima/slobodom. A dok ja u pisanju putopisa za knjigu stignem do Vijetnama, biće i punih 80

Šalu na stranu, za blog često i ne proveravam podatke koje mi neko kaže ili koje usput pokupim, dok za štampanu knjigu to radim. Materijalna greška u knjizi je ozbiljan propust.

A svakako hvala na ovim podukama o režimima u pojedinim zemljama
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 05:20 02.02.2016

Re: Vijetnamci

blogovatelj
A najbolji je sa mesom od kobre, i to one što pljuje otrov!


Pajicu, ti samo sto nisi jeo supu od marsovca.


Da, i ja sam udivljena Pajićevim kapacitetom & entuzijazmom za kušanje egzotičnih jela
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:23 02.02.2016

Re: Vijetnamci

blogovatelj
A najbolji je sa mesom od kobre, i to one što pljuje otrov!


Pajicu, ti samo sto nisi jeo supu od marsovca.



Ovaj specijalitet sigurno nije probao:



To su penisi goveda i bikova, koji se potope u alkohol, doda se neko voće, nekad dodaju i zmiju, i onda to stoji 3-6-12... meseci, što duže, to bolje. Potom se pije. Napitak se zove Ruou Ngoc duong (Rượu ngọc dương) i Vijetnamci su jako ponosni na njega, smatraju da im daje veću seksualnu moć. Fotka nije moja, pojavila se pre neki dan na FB grupi Hanoi Massive, a snimio ju je neki Englez u supermarketu u centru. Pitao je za objašnjenje da li je to vid naplate od kupaca koji nisu platili račun




Ovo drugo ne znam kako se zove, a snimljeno je na proslavi na koju nas je Tang pozvala: svinjska džigerica u svežoj svinjskoj krvi. Umesto svinje, često se služi slepi miš.
blogovatelj blogovatelj 17:22 02.02.2016

Re: Vijetnamci

To su penisi goveda i bikova, koji se potope u alkohol, doda se neko voće, nekad dodaju i zmiju, i onda to stoji 3-6-12... meseci,


Aj Pajiću da te vidim da probaš rakiju od bikovskih muda, posle bi te svaka gospoja volela

PS. Takozvana mudovača
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:40 02.02.2016

Re: Vijetnamci

blogovatelj
To su penisi goveda i bikova, koji se potope u alkohol, doda se neko voće, nekad dodaju i zmiju, i onda to stoji 3-6-12... meseci,


Aj Pajiću da te vidim da probaš rakiju od bikovskih muda, posle bi te svaka gospoja volela

PS. Takozvana mudovača


Znaš, blogi, da sam radoznao kao mačak, i željan sticanja iskustva, skoro do samouništenja: 'beš mi sve ako ne bih probao i tu mudovaču (odličan naziv!), i ove Snežanine krvavice, pogotovu ako su od mlade kobretine. (sine, ako nastavim ovako, Čarli će da me denuncira na sledećem sastanku Dveri, Našista i Hiljadutristaosamdesetdevetašista - kao čistog Nesrbina).
tyson tyson 21:32 02.02.2016

Re: Vijetnamci

Šalu na stranu, za blog često i ne proveravam podatke koje mi neko kaže ili koje usput pokupim, dok za štampanu knjigu to radim. Materijalna greška u knjizi je ozbiljan propust.

Da, slažem se, te mi je to i jedini motiv ovog mudroslovlja; inače blog kao forma dopušta greške, ne bih se na njih ni osvrnuo, big deal.

Uzgred, kao konzument mislim da putopise treba da objaviš ranije.




blogovatelj blogovatelj 00:16 03.02.2016

Re: Vijetnamci

'beš mi sve ako ne bih probao i tu mudovaču (odličan naziv!), i ove Snežanine krvavice, pogotovu ako su od mlade kobretine


Ja se vise drzim proverenih, tradicionalnih vrednosti - pljeska od bizona i kobaja od losa.
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:07 03.02.2016

Re: Vijetnamci

blogovatelj
'beš mi sve ako ne bih probao i tu mudovaču (odličan naziv!), i ove Snežanine krvavice, pogotovu ako su od mlade kobretine


Ja se vise drzim proverenih, tradicionalnih vrednosti - pljeska od bizona i kobaja od losa.


E, i ja ponekad napravim pljesku (zapravo ćevape) od bizonskog mlevenog mesa, ali mora da se doda malo masnog, na primer jedno pola funte svinjskog, jer je bizonsko baš suvo. Mada je tu bizonski biftek zakon, ima sad neki smoke aged komad u Whole Foods-u, mislim, ono, prste da poližeš, jedino što je 30 dolara funta mesa, pa ti vidi: dobro je za praznike, al ako slaviš bez gostiju

A mleveno od losa sam klopao u takosima, i to na terenu, u nekoj pizdi materini izmedju Novog Meksika i Starog Tejasa, pisao sam o tome i na blogu (ne o jedenju losa nego o pećinarenju u tim pasivnim krajevima, sa dve dobre cice koje su došle sa Aljaske da se zajedno valjamo u blatu podzemnom, i sa sobom donele (zamrznutu) mesinu od losa, totalno organik, locally grown, pasture grazed, free roaming, jer ga je, kako kažu, jedna od tih cica ubila karabinom u svom dvorištu dok je preturao po kontejneru (mada ja mislim pre da je to bio timski rad celog komšiluka, jer onoliku životinju nije moguće ubiti iz jednog streljiva, ma kog kalibra, sem ako nije baš .50. Sve u svemu, nije loš taj los, kao teletina, samo ima i malo šmek kao svako meso od divljači, mora da se meša sa običnim mesom od krave.

A otkrio sam da ovde u nekoj radnji mož da kupiš vrlo egzotično meso, na primer od noja (emua), ili od kengura, ili od ajkule, zec je još i najobičniji, najozbiljnije, jedino što je zamrznuto, pa mi to nešto bilo sumnjivo. Zato čekam bolju priliku, da odem kod nekog u goste pa da se omastim svežim lokalnim proizvodom (viš kako sam i sa Orhidejom dobar, sve se nadam da će da me pozove u goste, da mu pojedem sve po kući. Mada verovatno nema toga baš puno ).

blogovatelj blogovatelj 07:25 03.02.2016

Re: Vijetnamci

viš kako sam i sa Orhidejom dobar, sve se nadam da će da me pozove u goste, da mu pojedem sve po kući


Mozda ti ponudi usecerenu orhideju u obliku kare?
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:36 03.02.2016

Re: Vijetnamci

blogovatelj
viš kako sam i sa Orhidejom dobar, sve se nadam da će da me pozove u goste, da mu pojedem sve po kući


Mozda ti ponudi usecerenu orhideju u obliku kare?


Da, vidim da to sad svima nudi po blogu, čak je i Endži dobila svoju, mislim karu, mislim orhideju karu.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:23 03.02.2016

Re: Vijetnamci

tyson


Uzgred, kao konzument mislim da putopise treba da objaviš ranije.




Radim na tome, ali premnogo je materijala, moje pisanje je epski opširno, a i pokušavam da pauze za pisanje izbalansiram sa putovanjem, pa sve to iziskuje dosta vremena. No, biće prva knjiga putopisa već za koji mesec, a naredna do kraja godine, najkasnije početkom sledeće.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:27 03.02.2016

Re: Vijetnamci

srdjan.pajic

'beš mi sve ako ne bih probao i tu mudovaču (odličan naziv!), i ove Snežanine krvavice, pogotovu ako su od mlade kobretine.


Nisam čula da i njih tako služe, no za slepe miševe znam pouzdano. Navodno, njihova krv te podmlađuje. Treba to nekako dojaviti K. Ričarsu
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:28 03.02.2016

Re: Vijetnamci

blogovatelj


PS. Takozvana mudovača




Šteta što naziv ne može da se prevede.
49 41 49 41 23:59 31.01.2016

Vijetnamci

iz drugog ugla - preko Pacifickog.

Ozenjen vijetnamkom cca 180 cm, milina je videti od gracioznosti i sirokog osmeha.
On bio dva puta po mesec dana sa Tas(h)tom.

Jebote jedu svinjsko meso i mast u enormnim kolicinama - niko debeo.
Spavaju svi na podu - niko problema sa ledjima; kao kod nas recimo.
Ako vijetnamac pita da nesto kupi, kosta $ 50, za amerikanca $ 300
Kucu mozes kupiti samo za zlato. Ne jebu nijednu valutu za prodaju kuce.
Tas(h)ta kupila violinu za sitne pare; posto se razume dobro u violine, prodala ovamo za $ 6000.
Neko pokusao prodavcu iza ledja, da ukrade sa tezge; munjevito mu se zario noz izmedju prstiju. Prodavac rekao ne okrecu ci se, drugi put nece biti izmedju prstiju.

Kupio CD-e, dao prilicne pare; resio da naucim vijetnamski.
Tast cuo samo 5 min.; skocio i sve ih polomio. Mars u P.M. tako mi ne pricamo. Tako pricaju samo Severo-Vijetnamci.

Ona "nasa" diplomirala, kazu tetke i strine; sad ce ona vama tamo da salje po $ 800 svakome.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 04:51 01.02.2016

Re: Vijetnamci

49 41


Jebote jedu svinjsko meso i mast u enormnim kolicinama - niko debeo.


Ali ne jedu hleb. Od mesa i riže ne može da se ugoji, koliko god da ga jedeš.

49 41

Spavaju svi na podu - niko problema sa ledjima; kao kod nas recimo.


Nije pod, već ti tvrdi madraci. Zaista su veoma tvrdi, kao kamen. I to su jedini madraci koje možeš da kupiš, samo u raznim debljinama, što ne menja na stvari jer su i dalje tvrdi.


49 41

Ako vijetnamac pita da nesto kupi, kosta $ 50, za amerikanca $ 300
.

Jako su bezobrazni trgovci, to je tačno.
blogovatelj blogovatelj 04:58 01.02.2016

A oni belci na fotografijama

Ko su oni i šta su?
Turisti. ili žive tamo?
Ako žive, čime se bave?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 05:00 01.02.2016

Re: A oni belci na fotografijama

blogovatelj
Ko su oni i šta su?
Turisti. ili žive tamo?
Ako žive, čime se bave?


Turisti, to je Ho Ši Minov mauzolej, njegova bista, mislila sam da je prigodna fotka pošto u tom delu pišem o komunistima. Uncle je i dalje nedodirljiv, idol, zvezda vodilja... Pisaću o tome.

Stranci ovde u 90% slučajeva predaju engleski, dosta su dobre plate, dvočas je 20-25$.
49 41 49 41 13:35 01.02.2016

Pirinac


Ali ne jedu hleb. Od mesa i riže ne može da se ugoji, koliko god da ga jedeš.


Vise od 3.5 milijarde na ovoj planeti, osnovna hrana im je riz(h)a.
Komplet region, ukljucujuci Indiju.

Volim pirinac, na nas nacin. Ono sto oni jedu, mesto hleba; mi je suvo - kuvano takoreci na pari.
Basmati riz(h)a, navodno najboljeg kvaliteta i najskuplja; nisam mogao da jedem.
Stan mi dva dana mirisao na nju posle spremanja.

Ja sam, ipak Lebadzija. Ako nemam dobar leba u kuci, dobijem fras.
49 41 49 41 15:10 02.02.2016

Vijetnamci, Indijci, Pakistanci, Egipcani

'Vamo voze, ko po jajima; ukljucujuci moju (bolju-goru) polovinu.
Tamo?!? druga pesma.
Ogranicenje 50, oni 35.

Svojevremeno, pitao kcerku; sto te majka vozi, kad si bolji vozac od nje?

-Ne mogu da je gledam, kad ja vozim kako se stisla na sediste pored. Ko da je sela na elektricnu stolicu. Drzi se za naslon, rucku na vratima.
'Vako, kad ona vozi boli me briga; ne vidim nista.

Svojevremo u Kairu, sam se pitao; dal' bih mogao da vozim ovde tri dana il' bi "otisao" vec 1.
49 41 49 41 19:38 05.02.2016

Neko jede sa slascu,

Neko nikako.

Setali nas dvoje davno Terazijama. Usljivo vreme.
Predlozi, da odemo u Balkansku na rucak. Moskvin expres restoran.

Ja zgrabim sarmice u vinovom listu sa ovcijim kiselim. Jeo koliko puta kuci.
Ona neka muda od labuda iii bikova, ili bikovi beli bubrezi?!?

Natera ona mene, da probam posle mog obeda. Necu se otrovati, ona i njen tata to mnogo vole.

Nisam se otrovao, al' sam je poslao u 3 lepe. Da mi je upropastila rucak sa ta dva zalogaja.

Gazdarica u Sloveniji, probaj u tom restoranu telece pohovane krajnike; to je specijalitet.
Probao, platio i ostavio.

U brdima Slovenije, medvedje sape na rostilju; Samo malo i nikad vise.

Nemac mi rece, kako je njegova mama nekada spremala, pohovala kravlje vime. Mnogo dobro!

Mnogo toga u secanju, ne i u moj stomak.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana