Društvo| Ekonomija| Istorija

ENDEMSKI HAOS

tsunade RSS / 03.02.2016. u 14:54

Nema velike priče o funkcionisanju katastra nepokretnosti u Srbiji. Od donošenja zakona 2009. pa i potonjih izmena, onoliki su izbori prošli a niko se nije pohvalio bilo kakvim rezultatom. Dakle, nema ga.

U medijima ne cirkulišu nikakve solidne brojke, vesti ili analize. Tek poneki bizaran detalj poput onog da je opština Stari grad upisivana u katastar punih pet godina!

Ili: Svetska banka je povukla kredit dodeljen Bugarskoj jer tamo nije bilo volje da se knjige dovedu u red. S druge strane, Srbija je za sličan kredit od Svetske banke pohvaljena. Premda, kao žrtva katastarskog haosa, ne vidim ni smisao, niti boljitak od tog posla.  

Nije li vama, kao i meni, fantastičan podatak da je Velimir Ilić bio ministar zadužen za katastar?

Kako ste vi primili vest o štrajku zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu zbog pretnje da će biti nekih otpuštanja?  

Miodrag Zec u blogu na www.klikeri.rs stavlja stvari u istorijski kontekst. Suština njegove poruke je: Tamo gde nastupi revolucionarna otimačina, katastar je višak. 

I evo par istorijskih podataka:  

Prvi zakon o katastru u Srbiji donet je 1928. godine. Do početka Drugog svetskog rata praksa upisa razvila se na trećini teritorije. Posle Drugog svetskog rata svi zakoni doneti pre 6. aprila 1941. prestali su da važe a novi, bar što se tiče imovine, dugo nisu donošeni.

Tek od 1965. katastar je definisan kao osnovna evidencija zemljišta i objekata. Pojedinačne zakone kojima je uveden katastar, bivše republike SFRJ donele su tek u periodu od 1984. do 1988. godine.

Do mene je došao podatak da je u Grčkoj tek 7 odsto teritorije mapirano u knjigama. Možda je haos endemski i važi za ceo Balkan. Možda se treba smiriti i prihvatiti stvari takve kakve jesu. Jer, rešenja za Kaludjericu nema.  

 Komentari (241)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 15:26 03.02.2016

Da je samo Kaluđerica

Ko god se, makar i na trenutak, upleo u neku priču o nekretninama zna kakav haos tu vlada.
tsunade tsunade 15:30 03.02.2016

Re: Da je samo Kaluđerica


da. totalno nerešiv. deo vlastitog iskustva sam opisala u klikerima


To iskustvo je ongoing... i trajaće dok je sveta i veka.
rade.radumilo rade.radumilo 15:38 03.02.2016

Re: Da je samo Kaluđerica

da. totalno nerešiv. deo vlastitog iskustva sam opisala u klikerima. To iskustvo je on going... i trajaće dok je sveta i veka.


To je zato što ovde ne postoji identično shvatanje pojma vlasništva nad nekretninom, koje postoji u Anglosaksonskom društvu. Oduševljava me, pogotovu u korporativnom svetu, koliko se kod nas ljudi tripuju na ugovore i slično. Šta ćeš, pročitali nekoliko knjiga o menadžmentu, Američkih autora pa sad prosipaju pamet.
Ja nateram podosta obrva uvis, kada uzmem neki ugovor, aneks ugovora i slično i potpišem bez čitanja. Onda im objasnim, da nisam pravnik, ali sticajem okolnosti imam odlične opšte informacije o našem pravnom sistemu (uglavnom sarađujući godinama sa bankama i to sektorima kreditnog rizika) a svode se na:
- Ako dođemo do toga da se ćeramo na sudu, i jedna i druga strana mogu u taj ugovor da uviju malo duvana.
martin_krpan martin_krpan 17:14 03.02.2016

Re: Da je samo Kaluđerica

rade.radumilo
Ko god se, makar i na trenutak, upleo u neku priču o nekretninama zna kakav haos tu vlada.


I onda neko u tom mulju iskipa 100k Eura za stan.
G.Cross G.Cross 19:58 03.02.2016

Re: Da je samo Kaluđerica

tsunade

on going.


ongoing
ˈɒnɡəʊɪŋ/
adjective

continuing; still in progress.
"ongoing negotiations"
tsunade tsunade 20:05 03.02.2016

Re: Da je samo Kaluđerica

ongoing


thnx
milos13 milos13 16:43 03.02.2016

Zavera CIE i Vatikana

To je zato sto su komunisti krimanalci i jajare. Rodio sam dve mecke dok sam uknjizio soliter od 12 spratova koji je sagradjen 1986. godine.

Inace, razgovarao sam sa covekom koji je tu imao kucu i plac. Kaze da je pocetkom 80-ih dobio stan i novac za plac, a da su mu redovno slali porez za plac do 1991. dok nije otisao do opstine i lepo ih "zamolio" da to vise ne rade.
milisav68 milisav68 17:10 03.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

milos13
To je zato sto su komunisti krimanalci i jajare. Rodio sam dve mecke dok sam uknjizio soliter od 12 spratova koji je sagradjen 1986. godine.


Zgrada u kojoj živim je napravljena 1970. godine, i nema ni građevinsku dozvolu, a "vodi se" na bivše vlasnike placeva.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:23 03.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

milos13
To je zato sto su komunisti krimanalci i jajare.

Biće da su obe dinastije, dakle i Obrenovići i Karađorđevići, bili komunisti, jer zašto bi zemljište u centralnom prenaseljenom delu prestonog grada (Vračar, Slavija, Autokomanda...) u katastrima i dana dankom mahom bilo zavedeno kao livada*.

Istovremeno ispada da u Vojvodini nikada nisu vladali komunisti. Vojvodinu je bez sumnje mimoišla vlast narečenih komunističkih kriminalaca i jajara. Tamo je svaka parcela zavedena u katastar, a kuće lepo poredane u redove (ušorene) i nigde ne možeš videti seosko imanje gde su štala, svinjac i stogovi sa ulice, a domaćinova kuća pozadi.

Crnjanski u "Seobama" maestralno opisuje muke carskih geometara koji su se znojili i čupali kose crtajući iznova i iznova novim podanicima monarhije gde da grade crkvu, a gde levo i desno od nje, po pravim linijama, svoje domove. Sve je bilo džaba. Čim se geometri vrate u Beč, Srbi svoje kuće grade po bagrenjacima i šumarcima, kako im se ćefne. Tako je bilo sve dok Marija Terezija nije poslala žandare i naterala nove stanovnike monarhije da sami ruše svoje, van plana izgrađene, kuće i da ih ponovo grade po ucrtanim linijama. Zatim je sve to upisano u katastar.

Hoću da kažem, da svi oni koji za katastarski haos u Srbiji krive komuniste i Tita, uključujući i štovanog nam profesora Zeca, nisu čitali "Seobe".
............
*Edit: Tako je, primera radi, izvesni Beograđanin Šutanovac, zbog jedne nevelike livade imao ozbiljnih problema. On je, dok je bio ministar vojni, kupio tu neveliku livadu, a nije je prijavio u svoju imovinsku kartu. Poenta je, naravno, u tome što je narečena livada bila pored hrama Sv. Save.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:48 03.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

a kuće lepo poredane u redove (ušorene) i nigde ne možeš videti seosko imanje gde su štala, svinjac i stogovi sa ulice, a domaćinova kuća pozadi.........Srbi svoje kuće grade po bagrenjacima i šumarcima, kako im se ćefne.

Ma glupi ti Srbi, mnogo.

Prvo se olako opali po komunistima kao o jedinim krivcima.
Krivci jesu, iako ne jedini, jer su ipak imali nešto od čega počinju za razliku od kraljevine koja ništa nije imala osim neke teritorije bez ikakvih oznaka i mera, pa je sve iz početka morala da meri, obeležava, uknjižava...
( tu se odmah setim Nikole Kalabića, vsrnog stručnjaka, šefa katastra, koji je valjevsku vukojebinu prvi premerio i obeležio)

Posle te olako izrečene optužbe, ide druga žešća i bezumnija, krivi Srbi i njihov mentatlitet što štale prave do puta, a kuće iz štale.
Glupi Srbi, ma kako da ne.

A da li neko razmišlja o reljefu, o organizaciji života na takvom reljefu, o tome da li je pametno napraviti kuću do puta a štalu u nekoj vrtači, ako do kuće ideš samo peške pa možeš kako hoćeš, a do štale moraš, po kiši, blatu, snegu, da dovezeš kabastu stočnu hranu, da odvezeš kabasti i teški stajnjak, da radiš druge poslove, a sve to u devetnaestom veku kad nemaš mogućnost da olako napraviš put, ili nemaš moćne mašine koje sve to lako savladaju, nego preživljavaš sa onim što imaš, nejake volove ili krave kojima sve to vučeš i dovoziš.
Pa sve to srokaj u neku vrtaču i uživaj.

Mogu i Crnjanski i bog otac da optuže mentalitet za to i neće biti u pravu.

milisav68 milisav68 19:54 03.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Vojislav Stojković
Tamo je svaka parcela zavedena u katastar, a kuće lepo poredane u redove (ušorene) i nigde ne možeš videti seosko imanje gde su štala, svinjac i stogovi sa ulice, a domaćinova kuća pozadi.

Pa možda zbog toga što je Vojvodina malo ravnija, i što nije paljena i rušena svako malo, kao južni deo (sadašnje) zemlje.

Jer:
Srbi svoje kuće grade po bagrenjacima i šumarcima, kako im se ćefne.

Nije u pitanju ćef, već loše životno iskusutvo.
Hoću da kažem, da svi oni koji za katastarski haos u Srbiji krive komuniste i Tita, uključujući i štovanog nam profesora Zeca, nisu čitali "Seobe".

Ili znaju da su komunisti ono malo reda sjebali.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:09 03.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

milisav68

Ili znaju da su komunisti ono malo reda sjebali.

Sem u Vojvodini, zbog toga što je ravna.
tsunade tsunade 20:09 03.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Mogu i Crnjanski i bog otac da optuže mentalitet za to i neće biti u pravu.


sve te naše anomalije ja pravdam endemskim siromaštvom u stvari.

a siromaštvo te ipak nekako oblikuje u smislu mentaliteta.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:14 03.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

sve te naše anomalije ja pravdam endemskim siromaštvom u stvari.

a siromaštvo te ipak nekako oblikuje u smislu mentaliteta.


Pa normalno.
Siromaštvo nameće ponašanje, jer ako se ponašanje ne uskladi sa ekonomskom moći propast je neminovna.
Nema tu velike mudrosti.
Napravi štalu na mestu do kog ne možeš da dovezeš stočnu hranu i stoka će ti uginuti.

E sad, što to stvara navike koje se ne mogu tek tako, odjednom, odbaciti, pa i to je normalno.
Očekivanje da navike koje su stvarane generacijama treba da se odbace u jednom danu, a ako se to ne dogodi onda je taj glup, je besmisleno očekivanje.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:17 03.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

hoochie coochie man
A da li neko razmišlja o reljefu, o organizaciji života na takvom reljefu, o tome da li je pametno napraviti kuću do puta a štalu u nekoj vrtači, ako do kuće ideš samo peške pa možeš kako hoćeš, a do štale moraš, po kiši, blatu, snegu, da dovezeš kabastu stočnu hranu, da odvezeš kabasti i teški stajnjak, da radiš druge poslove, a sve to u devetnaestom veku kad nemaš mogućnost da olako napraviš put, ili nemaš moćne mašine koje sve to lako savladaju, nego preživljavaš sa onim što imaš, nejake volove ili krave kojima sve to vučeš i dovoziš.
Pa sve to srokaj u neku vrtaču i uživaj.

A za sve navedeno kriv je Tito i kompartija.

Šalim se, HCM, naravno. Nego, nije mi jasno zašto ni danas po mnogim šumadijskim selima i varošima, tamo i gde je to vrlo moguće, nema tratoara, već se izlazi pravo na cestu?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:22 03.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

hoochie coochie man
Mogu i Crnjanski i bog otac da optuže mentalitet za to i neće biti u pravu.

Za boga oca ne znam, ali Crnjanski nikad Srbe nizašta nije optuživao. Taj je voleo svoj rod srpski i na najlepši način tu ljubav pretočio u svoja književna dela.
milisav68 milisav68 20:31 03.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Vojislav Stojković
milisav68

Ili znaju da su komunisti ono malo reda sjebali.

Sem u Vojvodini, zbog toga što je ravna.


Nije, tamo su ih mučile koze i pločice.
tsunade tsunade 20:37 03.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Ili znaju da su komunisti ono malo reda sjebali.


možda ima nešto što nisu... ali što se nepokretne imovine tiče, tu su sve do temelja
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:41 03.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

ego, nije mi jasno zašto ni danas po mnogim šumadijskim selima i varošima, tamo i gde je to vrlo moguće, nema tratoara, već se izlazi pravo na cestu?


Pa zato što su sela u Šumadiji organizovana po zaseocima, tu je nekada po tek par kuća, nekog prometa putevima i nema, pa čemu bi služili ti trotoari? Uz to oni koštaju a i morali bi da se formiraju tako što bi se i onako male parcelce smanjivale.

ali Crnjanski nikad Srbe nizašta nije optuživao


Da, ali li ti tako sklopi rečenicu da baš tako zazvuča.
Pročitaj je.

Crnjanski u "Seobama" maestralno opisuje muke carskih geometara koji su se znojili i čupali kose crtajući iznova i iznova novim podanicima monarhije gde da grade crkvu, a gde levo i desno od nje, po pravim linijama, svoje domove. Sve je bilo džaba. Čim se geometri vrate u Beč, Srbi svoje kuće grade po bagrenjacima i šumarcima, kako im se ćefne.
nim_opet nim_opet 21:53 03.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Tako je bilo sve dok Marija Terezija nije poslala žandare i naterala nove stanovnike monarhije da sami ruše svoje, van plana izgrađene, kuće i da ih ponovo grade po ucrtanim linijama. Zatim je sve to upisano u katastar.


Daklem....resenje....nam se samo kazalo...
b92fmember b92fmember 09:52 04.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Ili znaju da su komunisti ono malo reda sjebali.


Ma u komunizmu se znao red... Tito Partija, a ne Partija Tito
little_radojica little_radojica 14:30 05.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Pa zato što su sela u Šumadiji organizovana po zaseocima, tu je nekada po tek par kuća, nekog prometa putevima i nema, pa čemu bi služili ti trotoari? Uz to oni koštaju a i morali bi da se formiraju tako što bi se i onako male parcelce smanjivale.


ХућиКући, сам си себи лепо објаснио. Не може се оправдати градња кућа, штале и осталих помоћних објеката којекуде логиком организације јер равничарска села такође имају приступ свим тим објектима, па још и бољи (бољи приступни путеви, поплочано и сл.) Пре пар година сам размишљајући о томе схватио да је она чувена Цвијићева подела на села равничарског типа и брдског типа скроз погрешна. "Граница" на Дунаву постоји, али је сасвим вештачка и иде по уређењу два царства. У једном се просторна организација насеља уређивала, у другом није. Другим речима, Турци су узимали своје порезе на други начин, а организацију насеља остављали локалцима широм царства им, који опет сами нису успели/могли да направе ваљан друштвени договор, а и да јесу нису сами могли обезбедити ресурсе. Хабзбурговци су раније укапирали да згушћавање насеља може да "појефтини" инфраструктурно опремање, да пружи бољи стандард живота грађанима, боље услове за привреду, а интерес им је била ефикаснија привреда која може да плати више пореза и онда су у такву организацију алоцирали ресурсе, плански и дисциплиновано. Да асфалтирам једно село у Шумадији треба ми асфалта и рада као да асфалтирам 5 у Војводини. А где је ту вода, канализација, гас итд?
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:44 05.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Не може се оправдати градња кућа, штале и осталих помоћних објеката којекуде логиком организације јер равничарска села такође имају приступ свим тим објектима, па још и бољи (бољи приступни путеви, поплочано и сл.)


Lako je napraviti pristup na ravnom, ali ako imaš samo jedno mesto na kome lako možeš da napraviš pristup, hoćeš li tu da postaviš nešto do čega ćeš stizati samo peške, a ono do čega moraš da voziš neki teret staviti na nepristupačno mesto do koga je skoro nemoguće napravoiti lak prilaz, i tako sebe osuditi na doživotno mučenje. Ili, ako je i moguće, moraš za to da potrošiš mnogo para kojih ionako nemaš.

Naravno, mogla je tadašnja država da donese zakone i da sve natera da grade po nekom propisanom rasporedu, ali nikad nećemo znati da li je to u praksi bilo izvodivo.
Radi se o oskudnim vremenima, o periodu kad ni hrane nije bilo dovoljno, da li bi tadašnji ekonomski potencijal stanovništva mogao da izdrži nametanje skupljih urbanističkih rešenja veliko je pitanje, a zakoni koje je nemoguće sprovesti nisu dobri zakoni.

U svakom slučaju, razloga za takav raspored objekata ima, i taj raspored je sasvim logičan i primeren prilikama, i nikako nisu u pravu oni koji tu vide nemar, neodgovornost, loše navike ili slično.

Хабзбурговци су раније укапирали да згушћавање насеља може да "појефтини" инфраструктурно опремање..........Да асфалтирам једно село у Шумадији треба ми асфалта и рада као да асфалтирам 5 у Војводини. А где је ту вода, канализација, гас итд?


Što bi trebalo da znači da su i u Austriji sela poput onih u Vojsvodini, kuće u nizu, a imanje u atarima...
Pa jesu li?
Evo, ukucah najlepša sela u Austriji i vidi slikuKo u sred Šumadije.
little_radojica little_radojica 18:11 05.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

U svakom slučaju, razloga za takav raspored objekata ima, i taj raspored je sasvim logičan i primeren prilikama, i nikako nisu u pravu oni koji tu vide nemar, neodgovornost, loše navike ili slično.


Да разјасним шта сам мислио, ја ту не видим ништа од овога што си набројао, већ искључиво незнање. Што се не зна може се научити, ту нема ништа осуђујуће.

Što bi trebalo da znači da su i u Austriji sela poput onih u Vojsvodini, kuće u nizu, a imanje u atarima...
Pa jesu li?

То су Алпи. Шумадија није тако брдовита, бар оно куда сам се ја кретао, а куће су ипак разбацане без асфалтираног приступа. И увек можеш груписати куће до неке мере, изабрати повољније парче равне земље па ту формирати насеље. То некад прерасте у варош, некад у град, некад и у мегалополис. Да не лепим сад слике фавела у Рију или кућа по Сан Франциску где терен, ето, није проблем.
ЕДИТ: а да, брдовитих а ушорених села по Срему онолико

Radi se o oskudnim vremenima, o periodu kad ni hrane nije bilo dovoljno, da li bi tadašnji ekonomski potencijal stanovništva mogao da izdrži nametanje skupljih urbanističkih rešenja veliko je pitanje, a zakoni koje je nemoguće sprovesti nisu dobri zakoni.

Управо се ради о томе да би се тако могле остварити значајне уштеде, све у складу са економском ситуацијом. Не урбанизација преко ноћи, али постављање дугорочних стратегија и циљева планирања, принципа итд. Не кажем да тога није било у Краљевини, али код Турака није, а та наслеђена физичка структура се споро трансформише, чак и данас. Најстудиозније се о томе водило рачуна за време СФРЈ и то је чињеница, ма шта ти о тој држави мислио. Друга је ствар што је то мало склизнуло у технократију и тако остало, па сад као што се може видети на треду доле треба дозвола за лепљење стиропора и мењање плочица у купатилу...
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:59 05.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

ту не видим ништа од овога што си набројао, већ искључиво незнање.


Čije neznanje, ko šta ne zna?

Sve mi se čini da ti ne znaš kako to izgleda kad se sa nekim malm nejakim volovima, na nekim priručnim nefunkcionalnim zaprežnim kolima, mora savladati uspon pod teretom, a "put" po kojim to treba uraditi je blatnjav i..ne postoji.
Ali, kao što reče, nema ničeg osuđujećeg u tom neznanju.


То су Алпи.

Pa i tu su vladali Habzburzi, a ti reče da su oni nešto shvatili, pa kad su shvatili što i tamo nisu pravili sela koje je lako asfaltirati?
Pa nisu jer nisu mogli, jer to reljef ne dozvoljava, što će reći, reljef bitno utiče na to kako će se se u selu graditi.

Naravno da je Šuamdija lepša i ravnija od Alpa, zato u Šumadiji i postoje ušorena sela, recimo Desimirovac kod Kragujevca, pa onda kraj oko Topole, Vinča, ili sela pored Morave, oko Trstenika, Velika Drenova, Konjuh, Ljubava, Lazarevac.... sve ušoreno a njive van tog šora.
Ali tamo je relativno ravno pa se to moglo i nije bila neophodna nikakva Marija Terezija.
Ali zato se na Medvedniku to nikako nije moglo, pa je mogla doći Marija lično ne bi ništa postigla. I to nema veze sa znanjem, tj ima, ti ljudi su znali kako moraju da se organizuju da bi opstali.Управо се ради о томе да би се тако могле остварити значајне уштеде, све у складу са економском ситуацијом

Ajd navedi primer.
Osamnaesti, devetnaesti vek je, tad se današnje stanovništvo te oblasti masovnije doseljavalo, i šta je moglo da uštedi grupišući se i po cenu da se gradi na nepovoljnom terenu, a ne birajući pojedinačna pogodna mesta?

а та наслеђена физичка структура се споро трансформише, чак и данас
.

Transformiše se onoliko koliko je moguće, možda bi to moglo nešto brže, ali ni to ne zavisi samo od navika ili samo od države, i na to utiče ekonomskiska moć domaćinstva.

Svako seosko domaćinstvo ima kuću i neke ekonomske objekte (šupe, štale, ambare, kačare, svinjce....), i nisu retki slučajevi da jedna generacija može da napravi ili samo kuču ili samo štalu, da ne može i jedno i drugo.
Ako neko ima štalu na mestu gde je bolje za kuću, on bi morao da sruši i jedno i drugo pa da izmenja mesta, ali često to nije moguće, nema se para za sve odjednom.

A da se menja menja se.
Da je loše ovo što se ovde zamera, do kuće se dolazi pored štale, su, naravno, shvatili svi, jer za to i nije potrebna neka velika pamet, ali su potrebne neke pare da se to promeni.

Tako da bih ja bio malo oprezniji kad razmišljam o razlozima, da li je u pitanju neznanje, navike, ili nešto dugo.
little_radojica little_radojica 11:22 06.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Čije neznanje, ko šta ne zna?

Sve mi se čini da ti ne znaš kako to izgleda kad se sa nekim malm nejakim volovima, na nekim priručnim nefunkcionalnim zaprežnim kolima, mora savladati uspon pod teretom, a "put" po kojim to treba uraditi je blatnjav i..ne postoji.
Ali, kao što reče, nema ničeg osuđujećeg u tom neznanju.


Не говоримо о истој ствари. Ја нисам причао о катунима где коза без ручне не може да пасе, већ генерално о просторној организацији села на левој и десној обали Дунава, односно инфериорности ових на десној у принципу без обзира на то да ли су на равном или терену под нагибом. На десној власти нису имале довољно знања о просторном уређењу, а у најширем случају друштво није створило механизме да се то знање акумулира и примени.

Pa nisu jer nisu mogli, jer to reljef ne dozvoljava, što će reći, reljef bitno utiče na to kako će se se u selu graditi.

Naravno da je Šuamdija lepša i ravnija od Alpa, zato u Šumadiji i postoje ušorena sela, recimo Desimirovac kod Kragujevca, pa onda kraj oko Topole, Vinča, ili sela pored Morave, oko Trstenika, Velika Drenova, Konjuh, Ljubava, Lazarevac.... sve ušoreno a njive van tog šora.
Ali tamo je relativno ravno pa se to moglo i nije bila neophodna nikakva Marija Terezija.
Ali zato se na Medvedniku to nikako nije moglo, pa je mogla doći Marija lično ne bi ništa postigla. I to nema veze sa znanjem, tj ima, ti ljudi su znali kako moraju da se organizuju da bi opstali.


Разлика је у томе што је један модел плански и доследно примењиван, а прилагођаван терену и осталим локалним условима колико је морало (а Алпи екстремно одступају од нормале), док је други модел настао органски и на далеко лабавијим принципима. Ниједно село у панонској низији не одступа од тог модела, док у Шумадији имаш села разбијеног типа и равничарских и на падинама. Наравно да Марија Терезија није једини фактор, али је у овом случају пресудан фактор што је тај један модел доследно примењен, а то је после са собом повукло многе погодности, од јефтинијег увођења инфраструктуре, до уређења катастра. И иначе су културолошки фактори код настајања и развијања насеља доминантни у односу на природне (рељеф, клима) у највећем делу света. Види Amos Rapoport - House Form and Culture (1969), занимљиво је штиво не мораш бити архитекта да би читао.

Ajd navedi primer.
Osamnaesti, devetnaesti vek je, tad se današnje stanovništvo te oblasti masovnije doseljavalo, i šta je moglo da uštedi grupišući se i po cenu da se gradi na nepovoljnom terenu, a ne birajući pojedinačna pogodna mesta?


Колико може бити велико једно село и да ли је могуће да нема једна ливада толика да се смести? Мислим терен јесте заталасан, али да не претерујемо, 90% онога што је насељено је насељено у равници једнако као и у Војводини. Ириг је као ролеркостер за већину села око Уба (тај крај сам лично видео). Тако да уопште не стоји то да збијена села морају да се простиру и на неприступачном терену. А свако груписање омогућује уштеде, од разношења поште до одласка на пијац. Таутологија богте. Па само ограду док подигнеш око имања има да прецркнеш. Па онда сваки објекат посебно стоји уместо да деле зидове итд.

Svako seosko domaćinstvo ima kuću i neke ekonomske objekte (šupe, štale, ambare, kačare, svinjce....), i nisu retki slučajevi da jedna generacija može da napravi ili samo kuču ili samo štalu, da ne može i jedno i drugo.
Ako neko ima štalu na mestu gde je bolje za kuću, on bi morao da sruši i jedno i drugo pa da izmenja mesta, ali često to nije moguće, nema se para za sve odjednom.

Управо то је Марија Терезија лепо решила, чисти део дворишта (поплочано противу блата), прљави део дворишта (животиње, помоћни објекти за складиштење и рад), и у дну башта. Излаз на улицу 15-20 метара, на улици канал за одводњавање. Кућа само челом излази на улицу, што значи мање фасада за скупу обраду. Једна страна куће је истовремено и ограда према комшији, без прозора ради приватности дворишта и готово. Системски решено, не мора свако да лупа главу од случаја до случаја. И у оквиру тог типа јако пуно варијација је могуће тако да свако може да задовољи своје специфичне потребе. Ради и на равном терену и терену под нагибом. Може бити ваше за само 99 динара + ПДВ.

Transformiše se onoliko koliko je moguće, možda bi to moglo nešto brže, ali ni to ne zavisi samo od navika ili samo od države, i na to utiče ekonomskiska moć domaćinstva.


Овде ћу само рећи да кључну разлику прави кад држава активно учествује у овом процесу, и логистички и материјално. А са бољом просторном организацијом и економска моћ домаћинства може да порасте, то је двосмерна улица, тако да држава итекако има интереса да помогне. Опет таутологија, али јбг...

zilikaka zilikaka 13:48 06.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Излаз на улицу 15-20 метара, на улици канал за одводњавање. Кућа само челом излази на улицу, што значи мање фасада за скупу обраду. Једна страна куће је истовремено и ограда према комшији, без прозора ради приватности дворишта и готово. Системски решено, не мора свако да лупа главу од случаја до случаја. И у оквиру тог типа јако пуно варијација је могуће тако да свако може да задовољи своје специфичне потребе. Ради и на равном терену и терену под нагибом. Може бити ваше за само 99 динара + ПДВ.


E, al to postavljanje kuća i takva širina placa, kažu, ima još jednu kvaku
Krovovi kuća bili od trske koja lako plane, pa je takav razmak u isto vreme bio i zbog zaštite od požara, da se ne prenosi tek tako.

Uzgred, ne znam koliko je poznato, ali kada su nakon I Sv. rata naseljvana nova sela kolonistima iz drugih delova nove nam države, sela su se zidala na praznoj zemlji al su za to angažovani francuski urbanisti. Znači, po istom principu kao nekad, mogao si da zidaš, al da ti se kaže gde i kako.

I ta sela se ni najmanje ne razlikuju od onih zidanih ranije. Znači, uzeli istu mustru jer su videli da vrši poso.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:29 06.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Da su samo sela u pitanju, pa još i nekako. Gradili ljudi u nedostatku novca kako im bilo zgodno i kako su mogli, ali pogledajmo gradove. Evo, primera radi, da ne idemo duboko u Šumadiju, dovoljno je prošetati kroz prestoni grad Beograd i njegova naselja.

Gotovo sve ono što je građeno od devedesetih pa do danas, dakle posle Ttovog socijalizma, građeno je bez plana i bez ikakvih dozvola, a i kvalitet gradnje je vrlo problematičan. Jedna do druge, u istoj ulici, građene su prizemne porodične kuće i višespratnice, često bez potrebne infrastrukture, blato umesto trotoara...Posebno ruglo su hiljade kioska i tezgi gotovo u svakoj ulici, uključujući i Knez Mihajlovu.
Urbanistički i estetski haos su prave reči.
I dok mi gradimo Beograd na vodi, velik broj Beograđana nema ni vodovod ni kanalizaciju.

hoochie coochie man hoochie coochie man 18:55 06.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Ја нисам причао о катунима

Ni ja.
Toga u Srbiji, u onom delu o kom govorimo, Šumadija i oko nje, od Beogada do Niša otprilike, skoro da i nema, i skoro da ih nikada nije bilo.
Postojalo je nešto što se zvalo koliba, gde se stoka čuvala preko leta, nekada se nije vraćala kući sve do kasne jeseni, ali to ipak nije katun, jer katun podrazumeva da se i stoka i ljudi koji o njoj vode računa tu sele prako leta.
U kraju o kom govorimo se retko dešavalo da se sele i ljudi i stoka u kolibu, ljudi su najčešće vreme provodili kući, ne "kod kolibe".
Pričamo ipak o istoj stvari.

Sve što se sada vidi po selima u Srbiji je sasvim logično i nije posledica nikakvog neznanja ili nemara.
Država nije mogla to da uredi jer države tada skoro da nije bilo, pošto se Šumadija naseljavala uglavnom od onih koji su bežali od "države", zemlja hajduka kako se je zvali.

A da li bi bilo bolje da se jeste mešala, da je uređivala?
Pa zavisi kako bi je uredila.

Reče da su naselja na levoj obali Dunava superiorna u odnosu na desnu, ja ne bih bio tako siguran.
Da li je superionost kad se gubi privatnost i estetika,a to je Šumadija sačuvala. Slučajno, ali sačuvala.
Ne verujem da nekome moža da bude lepši pejzaž neke ulice od pejzaža šumadijskih sela.

Drugo, kuće zid na zid sa komšijom sigurno ne doprinosi privatnosti i slobodi.
Da je tako onda bi stambene zgrade bile idelno rešenje, a privatne kuće tek rešenje iz nužde. A stvarnost je drugačija, vrlo funkcionalni i jeftin način stanovanja i življenja u zgradama je nužda, a manje funkcionalne kuće ipak prihvatljivija varijanta.
Tako da samo funkcionalnost ne znači automatski i superiornost.

Ja se nikad ne bih menjao za kuću naslonjenu na komšijinu.
A ne mogu ni da zamislim da neko odluči da "sredi" Šumadiju tako što će je postrojiti u vrstu i napraviti neku superfunkcionalnu sredinu.
To bi naravno bila totalna budalaština sve i da postoje neke pare da se to uradi.
tsunade tsunade 08:07 07.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Најстудиозније се о томе водило рачуна за време СФРЈ и то је чињеница, ма шта ти о тој држави мислио.


aha... evo na primer kaludjerica je dobar primer vodjenja računa... najveće divlje naselje u evropi.
milisav68 milisav68 09:52 07.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

tsunade
Најстудиозније се о томе водило рачуна за време СФРЈ и то је чињеница, ма шта ти о тој држави мислио.


aha... evo na primer kaludjerica je dobar primer vodjenja računa... najveće divlje naselje u evropi.

Da je samo Kaluđerica....

Svaki grad ima svoju Kaluđericu, a sve zbog preglomazne administracije i nerealnih troškova za razne dozvole.

I sve to da bi jednim udarcem ubio dve muve.Peglaš neki neki socijalni mir, a ujedno držiš sve njih u šaci, da se ne bune za neke druge stvari.
little_radojica little_radojica 11:54 07.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

u onom delu o kom govorimo, Šumadija i oko nje, od Beogada do Niša otprilike, skoro da i nema, i skoro da ih nikada nije bilo.
...
Pričamo ipak o istoj stvari.


Добро је да смо дефинисали о чему причамо. Дакле, (углавном) равница против (углавном) равнице. Што даље имплицира да нема никаквог "природног" разлога тј. оправдања да села на десној обали Дунава морају да буду разбијеног типа. Разлози су, како од почетка тврдим, културолошки и као такви могу бити погрешни.

Reče da su naselja na levoj obali Dunava superiorna u odnosu na desnu, ja ne bih bio tako siguran.
Da li je superionost kad se gubi privatnost i estetika,a to je Šumadija sačuvala. Slučajno, ali sačuvala.
Ne verujem da nekome moža da bude lepši pejzaž neke ulice od pejzaža šumadijskih sela.


Не, Хући, ја не кажем да су насеља супериорнија него да је просторна организација насеља супериорнија. А разлика је страобална. То истина има огроман утицај на то да после привреда целог региона тако уређеног буде супериорнија. Али апсолутна супериорност насеља или типа насеља у односу на неко друго не постоји.
Нетачно је да се губи приватност (објаснићу доле).
Нетачно је да се "губи естетика", ма шта то значило. Не постоје универзална мерила за естетику. Нити су шумидијска села некакав универзални еталон за естетику, па да важи да "што се више удаљаваш од те форме то више 'губиш естетику'". О укусима стварно не вреди расправљати, а ти упорно вучеш расправу у том смеру и зато она толико траје.

Sve što se sada vidi po selima u Srbiji je sasvim logično i nije posledica nikakvog neznanja ili nemara.
Država nije mogla to da uredi jer države tada skoro da nije bilo, pošto se Šumadija naseljavala uglavnom od onih koji su bežali od "države", zemlja hajduka kako se je zvali.
A da li bi bilo bolje da se jeste mešala, da je uređivala?
Pa zavisi kako bi je uredila.


Логично је у односу на постављене премисе које су погрешне. Нпр. то да се згушњавањем физићке структуре "губи приватност", "губи естетика" итд. То су све погрешне претпоставке уграђене у форму шумадијских села, а разлог за њих је обично и невино незнање које и ти демонстрираш. И не вреди да један то схвати, него макар један који је у позицији да усмери развој у правцу боље ефикасности, боље компетитивности, или најлакше речено боље одрживости.
И ту се морамо вратити на Марију Терезију (као симбол К унд К монарахије у овом случају) која је то тако за целу Панонску низију уредила. Она је повезала знање са осталим ресурсима и скројила одрживији систем, а да то уради морала је и сама имати нека напредна знања о управљању ресурсима. Ја стварно не знам што се толико штрецаш кад кажем да није било знања да се поставе одређени принципи још пре двеста-триста година. Нисам тиме рекао да су Срби у Шумадији инфериорни већ само да нису (још) успели до тога да дођу.

Drugo, kuće zid na zid sa komšijom sigurno ne doprinosi privatnosti i slobodi.

Иако делује логично није тачно. Итекако може да допринесе одређеним аспектима приватности.
Наиме, приватност код војвођанских кућа није смањена јер имаш зид од пола метра, без прозора, према комшијском дворишту (куће су слободностојеће, али се помоћни објекти надовезују на кућу па са својим објектима делиш свој зид). Имаш капију преко два метра висине и високу соклу тако да ни кроз прозор не можеш да гвирнеш (у принципу је тако, ал' има ги разних). Како је то јавније од великог дворишта ограђеног ниском оградом које се види са свих страна, а поготово са пута? У које може да бане ко год хоће и кад хоће? Па баш у Војводини могу го да трчим подворишту и да ме боле бриге. А радио Милеве ће наћи своје начине да дођу до информација, још ниједно просторно уређење није смањило ширење аброва

Da je tako onda bi stambene zgrade bile idelno rešenje, a privatne kuće tek rešenje iz nužde. A stvarnost je drugačija, vrlo funkcionalni i jeftin način stanovanja i življenja u zgradama je nužda, a manje funkcionalne kuće ipak prihvatljivija varijanta.
Tako da samo funkcionalnost ne znači automatski i superiornost.
Ja se nikad ne bih menjao za kuću naslonjenu na komšijinu.
A ne mogu ni da zamislim da neko odluči da "sredi" Šumadiju tako što će je postrojiti u vrstu i napraviti neku superfunkcionalnu sredinu.
To bi naravno bila totalna budalaština sve i da postoje neke pare da se to uradi.


Ово остало што си рекао је грађење противника од сламе јер се ја не залажем ни за једну од тих ствари са којима се ти "бориш". Идеална решења не постоје, али постоји стремљење идеалном. Константно преиспитивање свега и свачега а поготово себе како би се могло такмичити са динамичним окружењем. Један човек има право да стави приоритет на било шта што он сматра да би требало (своју перцепцију лепоте, своју перцепцију приватности, доступност садржаја који су њему од интереса, цену, тралалала), али друштво нема права да инсистира ни на чему другом осим на напретку заснованом на знању, јербо у супротном заостаје и пропада.

Мислим, и у причи о три прасета постоји веома јасно и конкретно наравоученије у вези са примењеном технологијом градње, па то не значи да баш сви и баш увек треба да градимо "куће од цигала"
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:00 07.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Дакле, (углавном) равница против (углавном) равнице.


Ovo otpada jer se vratolomijama izrazima ne ravna zemljište.
Kako ti reče i Vojvodina i Šumadija su uglavnom ravne, pa ispade da je to slično, a ni blizu nije.
Ne može se verbalnom akrobatikom anulirati realan razlog zbog koga su se štale pravile bliže puta, ja ti ih navedoh, ti ih samo preskoči i pokuša da Šumadiju poravnaš.

Ajd da vidimo kako ćeš ovo da poravnaš.
Okolina Valjeva, dakle sam obod Šumadije, nisu u pitanju valjevske planine, kuća na oko 350mnv, jedna od njiva na oko 450, udaljenost vazdušnom linijom ispod 500 metara, ovo je moj primer a postoje i veće razlike. Da li je to uglavnom ravno, ima li tolike visinske razlike u selima u Bačkoj?
I da, da ne pokušaš sad sa pričom, pa dobro to je izuzetak jer nije izuzetak, tako i drastičnije je i oko Gornjeg Milanovca, takvih situacija je dosta oko Kragujevca, Čačka...i gde god pomisliš, a to je baš Šumadija.

Sledeći pokušaj relativizacije je klasično "o ukusima ne vredi raspravljati"
Ok, neka ne vredi, prihvatimo sve, ali baš bih voleo da vidim toga čijem ukusu više odgovara da mu se pogled sa terase zakucava u komšijin zid, od onoga koji se pruža dvesta kilomnetara u krug.

Нпр. то да се згушњавањем физићке структуре "губи приватност", "губи естетика" итд.


Ako su to pogrešne pretpostavke, ako koncentracija ne utiče ni na osećaj za lepo ni na osećaj za privatno, onda imam jedan predlog,
Hajde da u svakom selu napravimo po jedan soliter, da sve meštane smestimo u njega, biće super funkcionalno, jeftino, može i ova, ovakva, država to da isfinansira, a istovremeno lepo.
Nešto slično onome što je Čaušesku pokušavao. On je izgleda bio pametniji i od Marije.

имаш зид од пола метра, без прозора, према комшијском дворишту (куће су слободностојеће, али се помоћни објекти надовезују на кућу па са својим објектима делиш свој зид). Имаш капију преко два метра висине и високу соклу


Ova slika me malo asocira na zatvor.
Moguće je da taj ambijent nekome odgovara, o ukusima, jelte, ne vredi raspravljati.
vcucko vcucko 20:11 07.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

hoochie coochie man

Ajd da vidimo kako ćeš ovo da poravnaš.
Okolina Valjeva, dakle sam obod Šumadije, nisu u pitanju valjevske planine, kuća na oko 350mnv, jedna od njiva na oko 450, udaljenost vazdušnom linijom ispod 500 metara, ovo je moj primer a postoje i veće razlike. Da li je to uglavnom ravno, ima li tolike visinske razlike u selima u Bačkoj?
I da, da ne pokušaš sad sa pričom, pa dobro to je izuzetak jer nije izuzetak, tako i drastičnije je i oko Gornjeg Milanovca, takvih situacija je dosta oko Kragujevca, Čačka...i gde god pomisliš, a to je baš Šumadija.

Sledeći pokušaj relativizacije je klasično "o ukusima ne vredi raspravljati"
Ok, neka ne vredi, prihvatimo sve, ali baš bih voleo da vidim toga čijem ukusu više odgovara da mu se pogled sa terase zakucava u komšijin zid, od onoga koji se pruža dvesta kilomnetara u krug.

Ako su to pogrešne pretpostavke, ako koncentracija ne utiče ni na osećaj za lepo ni na osećaj za privatno, onda imam jedan predlog,
Hajde da u svakom selu napravimo po jedan soliter, da sve meštane smestimo u njega, biće super funkcionalno, jeftino, može i ova, ovakva, država to da isfinansira, a istovremeno lepo.
Nešto slično onome što je Čaušesku pokušavao. On je izgleda bio pametniji i od Marije.

имаш зид од пола метра, без прозора, према комшијском дворишту (куће су слободностојеће, али се помоћни објекти надовезују на кућу па са својим објектима делиш свој зид). Имаш капију преко два метра висине и високу соклу


Ova slika me malo asocira na zatvor.
Moguće je da taj ambijent nekome odgovara, o ukusima, jelte, ne vredi raspravljati.Vidi, hajducima svakako ne odgovara ušoreno selo
Moji sa Banije su vekovima živeli upravo ovako kako si opisao oko Valjeva (ili Aranđelovca, još bolje), ko nije bio pojma nema koliko su ti krajevi slični. Pri čemu sam ja našao taštu u Bajinu Baštu pa Valjevski kraj dobro znam, jal' ono ravno posle Šopića, jal' Debelo Brdo. Svejedno, moji su par vekova bili KuK džandari ili podoficiri plus slobodni zemljaši; ajduci (i definitivno bezemljaši sa čudnim svrabom u predelu vrata) smo postali u 20. veku, sa Jugoslavijom - narod je slavio.
Koekude... da se vratim na temu. U Vojvodini jeste bilo sređenije, bar dok se pitalo Švabe (car'cu Maru). Čim su naši preuzeli stvar, i katastru je opala koncentracija (znaš ono, je.eš zakone ko pijan plota, taj rad) pa je sada situacija ipak mnogo ujednačenija. Ipak, ako se dva recimo Sremca pokarabase oko međa i dalje im je najpametnije da zapucaju za Beč i provere u tamošnjem arhivu. Ima sigurno.

Mada, u principu (i u Principu): je.o balkanske kamene međaše, svi veliki pokolji (malo li ih je) su počeli oko istih. Ono kuća tu, mala njiva po kilometra gore, velika (a i ta velika u pm) pravo pa dole pa opet malo gore... i sve to u svakoj generaciji pola života prođe dok se svi dogovore (ostavinska rasprava kao način života).
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:18 07.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Čim su naši preuzeli stvar, i katastru je opala koncentracija


Ma dok su naši bili sve je bilo ok, kad su stigli oni njihovi, četres neke, oni su to, da prostiš, po'ebali.

Lisatjući malo oko ove teme vidim da postoje neka tri načina vođenja registara, jedan je francuski, drugi australjski i treći austrijskonemački.
Mi smo, još pre rata, preuzeli, tj počeli da preuzimamo, baš taj švapski.
Samo retki gradovi, tj katastarske celine su stigli to da urade, Beograd, Kragujevac i još neka manja mesta.
E jedno od tih manjih je i Valjevo i to zahvaljujući već pomninjanom Nikoli.

A onda dođoše komunisti i ..jbg.
zilikaka zilikaka 22:03 07.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana


Mi smo, još pre rata, preuzeli, tj počeli da preuzimamo, baš taj švapski.
Samo retki gradovi, tj katastarske celine su stigli to da urade, Beograd, Kragujevac i još neka manja mesta.
E jedno od tih manjih je i Valjevo i to zahvaljujući već pomninjanom Nikoli.

A onda dođoše komunisti i ..jbg.


Eto ti ga sad!

A mi ubismo onoliko komentara u kojima si nas ubeđivao da je i južno od Beograda isto sve premereno i zavedeno, nego se kasnijim nemarom i neažurnošću u manjem broju slučajeva poremetila evidencija.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:11 07.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

žno od Beograda isto sve premereno i zavedeno


Ajd se ti malo informiši, važi? :)

Premereno i zavedeno jeste, ali su se posle toga događale neke stavri, umirali ljudi, kupovali i prodavali, oduzimali jednima davali drugima, gradili i svašta još...i sve je to uticalo da se promeni stanje na terenu.
E te promene nisu evidentirane uredno, pa ono što piše ne odgovara uvek onome što je sada na terenu, pa je nastao haos.
Kad kažem haos ne mislim da ništa nije u redu, ali ima dosta toga što nije u redu.
I u Vojvodini je tako, naravno.
zilikaka zilikaka 22:15 07.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Ajmo onda ispočetka. Kako ovo treba shvatiti?

Samo retki gradovi, tj katastarske celine su stigli to da urade, Beograd, Kragujevac i još neka manja mesta.
E jedno od tih manjih je i Valjevo i to zahvaljujući već pomninjanom Nikoli.

A onda dođoše komunisti i ..jbg.

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:20 07.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Ajmo onda ispočetka


Pa nije to početak, početak je ovo
Lisatjući malo oko ove teme vidim da postoje neka tri načina vođenja registara,


Dakle način na koji se registar vodi, a da bi se uopšte pravio registar mora da se konstatuje šta sve ulazi u refistar, a da bi se to konstatovalo, moraju neki geometri da prošpartaju celu Srbiju, da premere i ucrtaju svaku parcelu, da joj dodele katastarski broj, da ostave oznake na terenu (to se u narodu zove čaura, cev od pečene gline ukopana uzemlju i njen položaj uctan u te mape)
I to je urađeno.
Onda se prave registri po nekom modelu, Kalabić je to radio po švapskom.

zilikaka zilikaka 22:40 07.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Ma dobro, al zar ti ne reče:
Samo retki gradovi, tj katastarske celine su stigli to da urade, Beograd, Kragujevac i još neka manja mesta.
E jedno od tih manjih je i Valjevo i to zahvaljujući već pomninjanom Nikoli

Nema ljutiš, al kad kažeš samo retki ...i još neki, ispada da su oni drugi češći. Ili nisu?

No, da ne dužimo. Oni koji treba da znaju pravo stanje, valjda to i znaju, a ja sutra zajtra odoh da se bavim nekim drugim problemima, pa se valja odmoriti.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:44 07.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

samo retki


Uradili takve registre, a ne premerili.
Al dobro, valjda ti treba da budeš upravu.
zilikaka zilikaka 23:00 07.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Al dobro, valjda ti treba da budeš upravu.


Ma jok. Možda kad bi se za to imalo neke asne, ovako...ne služi baš ničemu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:15 07.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana


Pravo veliš :)
Ajd da ne bude sve ovo bez asne, ja sam opet malo listao pa, ako te zanima, evo ti neki LINK

Napravi razliku između katastra zemljišta (to je premeravanje) i registra svega toga.

Катастар земљишта се назива и фактичка евиденција о непокретностима и представљао је подлогу за израду земљишних књига (registar)
little_radojica little_radojica 04:25 08.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Ovo otpada jer se vratolomijama izrazima ne ravna zemljište.
Kako ti reče i Vojvodina i Šumadija su uglavnom ravne, pa ispade da je to slično, a ni blizu nije.
Ne može se verbalnom akrobatikom anulirati realan razlog zbog koga su se štale pravile bliže puta, ja ti ih navedoh, ti ih samo preskoči i pokuša da Šumadiju poravnaš.

Ajd da vidimo kako ćeš ovo da poravnaš.
Okolina Valjeva, dakle sam obod Šumadije, nisu u pitanju valjevske planine, kuća na oko 350mnv, jedna od njiva na oko 450, udaljenost vazdušnom linijom ispod 500 metara, ovo je moj primer a postoje i veće razlike. Da li je to uglavnom ravno, ima li tolike visinske razlike u selima u Bačkoj?
I da, da ne pokušaš sad sa pričom, pa dobro to je izuzetak jer nije izuzetak, tako i drastičnije je i oko Gornjeg Milanovca, takvih situacija je dosta oko Kragujevca, Čačka...i gde god pomisliš, a to je baš Šumadija.


Изузетак је јер да није она села која су потпуно у равници би била збијена. Ја баш на околину Ваљева мислим, села која гравитирају Убу, рецимо Паљуви где ми је тазбина. Ту је све равно к'о тепсија, а куће разбацане. Насупрот томе стоји цела Фрушка Гора на којој такође имаш парцеле где коза без ручне не може да пасе (тај сам израз иначе чуо од Ирижана). Мислим да је проблем у нашој комуникацији настао тако што ти превише буквално схваташ ушоравање. Не морају улице као на Менхетну бити ортогоналне, нити куће и парцеле морају бити под конац једнаке. Тај тип је јако флексибилан и може се прилагођавати терену прилично. Моја баба има кућу у Чортановцима и башта јој је под истим нагибом који си ти описао, а и двориште је прилично нагнуто ка улици. А поглед који се пружа из баште на цело насеље се такође може описати као спектакуларан. Иза баште је шумарак и чим изађеш из њега изашао си на њиве где ти се поглед простире докле год може. Главна разлика је да су куће груписане, а атар је около, док су у Шумадији (углавном) њиве и куће измешане. То је дефинитивно ствар организације (друштвени фактор), не терена (природни фактор).

Sledeći pokušaj relativizacije je klasično "o ukusima ne vredi raspravljati"
Ok, neka ne vredi, prihvatimo sve, ali baš bih voleo da vidim toga čijem ukusu više odgovara da mu se pogled sa terase zakucava u komšijin zid, od onoga koji se pruža dvesta kilomnetara u krug.

Управо ти релативизујеш увођењем естетике у причу која је крајње субјективна категорија. Ти цениш поглед ка хоризонту са терасе, неком га је преко главе јер га се нагледа на њиви, неко више цени доступност школе, амбуланте, тржишта и прилика него такав поглед. На крају крајева, можеш исти ефекат да добијеш и у Војводини - запиндечиш се на неком салашу у Банату или викендици на Фрушкој гори, а поштар нек дође ако може.

Ako su to pogrešne pretpostavke, ako koncentracija ne utiče ni na osećaj za lepo ni na osećaj za privatno, onda imam jedan predlog,
Hajde da u svakom selu napravimo po jedan soliter, da sve meštane smestimo u njega, biće super funkcionalno, jeftino, može i ova, ovakva, država to da isfinansira, a istovremeno lepo.
Nešto slično onome što je Čaušesku pokušavao. On je izgleda bio pametniji i od Marije.

Лош ти предлог, али контам да си се баш потрудио да ме повежеш са Чаушескуом, па добијаш три бамбија за то.
Бољи предлог би био да направимо просторни план развоја такав да омогућимо постепено погушћавање грађене средине које би било децентрализовано. На пример: имамо једну варош-центар општине и около села сателите разних величина, густина и урбанитета. Одредимо економском анализом села која имају најбољу шансу да се развију и тамо сконцентришемо ресурсе које имамо на располагању за развој инфраструктуре (неке ресурсе увек имамо). Најудаљенијим насеобинама за која ни по најоптимистичнијим сценаријима развоја привреде не можемо да обезбедимо улагања у развој и одржавање инфраструктуре најавимо да ће постати зоне у које се неће даље улагати (од тог и тог датума у наредних 2-5 година, као Windows XP), али ће наравно сервис државе да функционише као и за све друге (хитна помоћ, ватрогасци, полиција, пошта, итд.) догод тамо има становника. Истовремено дамо неке пореске повластице људима из тих зона да су преселе у оне зоне у које смо рекли да ћемо наставити да улажемо. Ништа обавеза, само могућност. Наравно сваки потез унапред најавимо и проведемо кроз јавну расправу, а усвојимо гласањем. Република (министарство просторног планирања и скупштина) даје опште смернице (рецимо да за насеља која имају мање од Х становника, а удаљена од центра општине Y километара свакако престаје подршка у року од Z година, а опет на основу прогноза економског развоја, тако да се не даје лажна нада оним насељима за која сигурно неће бити средстава у наредних Q година). Покрајина или општина даље разрађују ове услове у складу са општим условима, а на основу својих локалних специфичности и развојних пројеката. Једино што би држава овде наметнула је обавеза да се активно разматра економска одрживост свих насеља, а забранила би чекање Годоа и Силе која се изненада појављује и решава ствар. Па тако једно 200 година уз периодично прилагођавање економским, технолошким, научним и другим променама па да видимо како би то изгледало. Успут држава би обазбедила едукацију општинских органа о овим питањима кроз организацију семинара и слања кадрова на дошколовавање. Само да их обуче како да направе добру економску анализу или како да боље процене трошкове за инфраструктуру би много значило. Праћење трендова у свету и региону и укључивање у регионалне организације које се тиме баве, итд. Дакле, највише логистички, а и материјално у општинама у којима за то нема никаквих услова.

Ova slika me malo asocira na zatvor.
Moguće je da taj ambijent nekome odgovara, o ukusima, jelte, ne vredi raspravljati.

Па то је зато што имаш слабу машту. Додај ту цвећа по жељи, па ковану ограду по укусу, па стубове од гонка, сто и столице, па поплочање у, рецимо, "рибљу кост", па котобању пуну кукуруза, па ако и даље видиш затвор онда не знам шта бисмо даље причали. Да, пробај и да замислиш да је тај слободан простор барем два ара, можда и то помогне.
antioksidant antioksidant 08:50 08.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Главна разлика је да су куће груписане, а атар је около, док су у Шумадији (углавном) њиве и куће измешане

Колико год било бесмислено покушавати да се усмери "расправа" после 200 коментара а уз површно читање са своје стране мислим да није згорег поменути и начин настајања насеља у шумадији и војводини. шумадија је била шума где су људи долазили и крчили своја приватна имања па су сопствена дворишта прилагођавали тадашњем начину живота (у се и у своје кљусе). војводину су ушорили аустријанци и онда допуштали да се у тим шоровима живи.
то ти је као са италијанским и америчким градовима и аутомобилима.
италија је своје градове градила давно пре масовне употребе четвороточкаша док су американци прво измислили ауто па градове прилагођавали њима .
хоћу ти рећи радојица да си у праву што се тиче тога да су ушорана насеља логичнија и лакша за одржавање али тешко је занемарити да је на неком простору живот већ постојао. није баш све "бивши режим".
little_radojica little_radojica 10:15 08.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

antioksidant
Главна разлика је да су куће груписане, а атар је около, док су у Шумадији (углавном) њиве и куће измешане

Колико год било бесмислено покушавати да се усмери "расправа" после 200 коментара а уз површно читање са своје стране мислим да није згорег поменути и начин настајања насеља у шумадији и војводини. шумадија је била шума где су људи долазили и крчили своја приватна имања па су сопствена дворишта прилагођавали тадашњем начину живота (у се и у своје кљусе). војводину су ушорили аустријанци и онда допуштали да се у тим шоровима живи.
то ти је као са италијанским и америчким градовима и аутомобилима.
италија је своје градове градила давно пре масовне употребе четвороточкаша док су американци прво измислили ауто па градове прилагођавали њима .
хоћу ти рећи радојица да си у праву што се тиче тога да су ушорана насеља логичнија и лакша за одржавање али тешко је занемарити да је на неком простору живот већ постојао. није баш све "бивши режим".


Тако је, све се слажем, чак сам све то и кроз ове коментаре већ рекао (ја сам рекао да су насеља у Шумадији настала "органски", а то је то). Оно на чему инсистирам од почетка па до краја је јако конкретно:

1) Рељеф није оправдање за задржавање овакве просторне организације. Да ли ће се и колико и у ком правцу трансформисати у потпуности зависи од других ствари, тј. конкретно - закона.
2) КуК је препознала и доследно применила један тип насеља. Без тог услова, разлика између села у Војводини и Шумадији би била много мања, без обзира што су настала у другим епохама и на другачијем терену (куће би биле зидане где год је суво, на вишем терену). Тај патернализам државе у уређивању основних животних питања грађана који до тога никако не могу сами спонтано да дођу треба препознати као нешто позитивно из чега се може много научити. Немамо разлога за butthurt поводом тога што су Аустријанци били на вишем степену развоја у смислу урбанизма од нас Срба. Кад се ради о животним питањима, о економији нпр. морамо као друштво "научити" да будемо прагматичнији и флексибилнији.

hoochie coochie man hoochie coochie man 17:59 08.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Изузетак је јер да није она села која су потпуно у равници би била збијена


I jesu zbijenija, nabrojah ti gore deset zbijenijih sela, al ti to preskoči.
Kao što inače i radiš, šta ti ne paše zaboraviš i teraj brale.

ли контам да си се баш потрудио да ме повежеш са Чаушескуом,


Nije imalo potrebe ni za kakvim trudom, to se prosto nastavlja na tvoje predloge.
Ti pričaš o jeftinom i funkcionalnom organizovanju stanovanja u selima, to isto, ali u dalku isto, je pokušavao Čaušesku.
Nikakav trud nije potreban da bi se te dve stvari povezale.
Nego, što tebi smeta povezivanje sa njim?
Pa zar ne bi bili zadovoljeni ti tvopji principi ako bi se njegova ideja sprovela, gde je problem?
На пример: имамо једну варош-центар општине и около села сателите разних величина, густина и урбанитета.

Pa to i sad ima, šta bi menjao time?
Одредимо економском анализом села која имају најбољу шансу...................

Tome nikakva prepreka nije način gradnje uselu.
Ida znaš, nije ovo tvoja ideja, stara je preko nekoliko decenija i ima svoje ime.
Pisao sam o njoj, dal ovde dal na nekim drugim, seljačkim, platformama, ali pisao sam.
Rejonizacija se to zove.
Да, пробај и да замислиш да је тај слободан простор барем два ара,


E ako je toliki prostor......
:)
Baš puca pogled, cela dva ara u vidokrugu.
Nego, šalim se, nisam predvideo to cveće, ono stvarno nadomesta skučenost prostora.
A obzirom da se u Šumadiji ne može gajiti cveće, onda im staje samo pogled.
Ili može?
Pa stvarno nepravda jbg, oni mogu i cveće i vidikovce, a ovi samo cveće i zidove.
Da se Šumadnicima zabrani gajenje cveća :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:27 08.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

уК је препознала и доследно применила један тип насеља. Без тог услова, разлика између села у Војводини и Шумадији би била много мања,


A ko je naterao Mačvane, Šabac i okolinu, Majur npr, Štitar, ili sa druge strane Šapca, Riđake....tipična ravničarska sela, a bez uticaja KundK.

Zavr'o si bez veze Radojice.

ajd jedno lagano pitanje:
Da li je ovo selo formirano pod uticajem dosledne primene zakona pokojne monarhije?

little_radojica little_radojica 07:19 09.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

A ko je naterao Mačvane, Šabac i okolinu, Majur npr, Štitar, ili sa druge strane Šapca, Riđake....tipična ravničarska sela, a bez uticaja KundK.


Па КуК је имала огромног утицаја на Шабац и Мачву, ако ништа друго оно због близине. Пај'сад ово:
Први замах у развоју град Шабац добија по завршетку ратних дејстава у Другом српском устанку. Овај период се поклапа са временом управе просвећеног Јеврема Обреновића, брата кнеза Милоша, који је био једини писмен од браће и човек широких и напредних назора. Он је Шапцем управљао 15 година, и за то време је много тога из корена променио и унапредио укупан живот дотадашње турске касабе. Само пола године по Јевремовом доласку у Шабац, Стеван Живановић-Телемак пише Вуку Караџићу у Беч: „Шабац се на Баиру начинио да ти има шта око гледати..." Велику борбу је овај знаменити човек водио са дотадашњим назадним и превазиђеним, готово оријенталним схватањима живота код Срба. Он уноси дух европске цивилизације и град почиње да поприма изглед „пречанских“ вароши. Ангажује инжењере који постављају основе за правилну, урбанизовану изградњу Шапца, гради путеве, доноси уредбе о комуналној делатности... Примерима из живота својих чланова породице учи Шапчане новитетима и тиме подстиче на почетку богатије грађане, а касније и остале да следе њихов пример у области одевања, становања, опходења, културних навика... Осим тога, он у Шабац доноси много тога што се у Србији прво могло срести и видети у Шапцу. Први пут се у Србији уместо традиционалних гусала или фруле могао звук клавира чути баш овде, а уместо пенџерли хартије угледати прозорско стакло, или провозати фијакером који је мамио уздахе шабачке господе. И још много које чега добио је Шабац у то време први или међу првима.


Није утицај КуК искључиво директан. Није КуК неопходна већ је она пример да то може да се изведе. А да изведу, могу и Срби, ако су образовани, организовани и ако нису сујетни.

I jesu zbijenija, nabrojah ti gore deset zbijenijih sela, al ti to preskoči.
Kao što inače i radiš, šta ti ne paše zaboraviš i teraj brale.


Хући, брате, што си тако тврдоглав, богте? Нисам их прескочио, већ ти кажем да су ова друга, разбијена у равници, далеко бројнија. ено ти Гугл мапе па иди и број, ако мени не верујеш. Свако село је имало свој скоро независни развојни пут, негде је то испало боље, негде лошије, у смислу просторне организације и ефикасности, али углавном произвољно. Са друге стране, у КуК где је одгоре наметнут један флексибилни тип СВА села су испала збијена, и на равном и на косини и код Немаца и код Срба и код Мађара, Словака, Хрвата, Русина, Румуна и код оних који су се крстили на лево и оних који су се крстили на десно. То ти је доказ да је рељеф миноран фактор (осим на екстремним тачкама).

Nije imalo potrebe ni za kakvim trudom, to se prosto nastavlja na tvoje predloge.
Ti pričaš o jeftinom i funkcionalnom organizovanju stanovanja u selima, to isto, ali u dalku isto, je pokušavao Čaušesku.
Nikakav trud nije potreban da bi se te dve stvari povezale.
Nego, što tebi smeta povezivanje sa njim?
Pa zar ne bi bili zadovoljeni ti tvopji principi ako bi se njegova ideja sprovela, gde je problem?


Што не Стаљин, Ким Ил Сунг, Хитлер? Што не Наполеон или неки римски цареви, персијски краљеви, кинески, шогун Токугава Иејасу и сви други који су покушавали да уреде организацију насеља еда би била рационалнија и боља и за државу и за стандард становника? Не вређа ме да ме поредиш са било ким, вређа ме што је поређење плитко, а томе се од тебе нисам надао.

На пример: имамо једну варош-центар општине и около села сателите разних величина, густина и урбанитета.
Pa to i sad ima, šta bi menjao time?


Наравно да и сад има, зато сам и рекао "имамо". То је полазна тачка моје анализе...

Одредимо економском анализом села која имају најбољу шансу...................

Tome nikakva prepreka nije način gradnje uselu.
Ida znaš, nije ovo tvoja ideja, stara je preko nekoliko decenija i ima svoje ime.
Pisao sam o njoj, dal ovde dal na nekim drugim, seljačkim, platformama, ali pisao sam.
Rejonizacija se to zove.


Ниси разумео. Какве то везе има са рејонизацијом?
Рационализацији мреже насеља коју ја предлажем је највећа препрека то што су окућнице и њиве измешане и што то није генерално препознато. Рејонизација се односи правилну употребу пољопривредног земљишта, у складу са објективним потенцијалима.

Оно што ја предлажем је да локалне заједнице буду активно стимулисане и обучене да саме размишљају о сопственој конкурентности и одрживости у 21. веку, али да републички ниво постави конкретне циљеве те трансформације. Читао сам Просторни план републике Србије и то је само списак жеља, као политички памфлет. Конкретно је дата могућност регионима и општинама да се баве сопственим развојем, али не и обавеза, нити неко конкретније упутство како то да раде. Засад је јако мали број општина донело свој план, а ниједан регион колико сам ја успео да нађем. И сад, докон човек, узмем да читам шта Горњи Милановац планира у наредних десет година и наравно само се изнервирам. Убише се кроз цео документ да причају како им је економски развој битан, па све неке флоскуле и на крају кад дође до акционог плана и расподеле пара, сто педесет пута више оде на водовод и канализацију него на подстицаје и едукацију. О томе ја причам све време. Конкретно, да уведу водовод и канализацију у Таково треба им 5 милиона евра, па још толико за Брђане и још отприлике толико за нека друга села, а за подстицај запошљавања ће да издвоје 100 хиљада евра + још неку сићу за едукацију. А од анализе мреже насеља и анализе ефикасности просторне организациеје насеља, те анализе трошкова за различите сценарије развоја инфраструктуре нема ни слово. Само ко покварена плоча "проблем је што млади одлазе, треба оживети село". Али морам да их похвалим јер су они макар направили тај документ (и неколико других). Држава ту мора много одлучније да наступи и да спречи нерационално расипање пара. Али да, ја сам Чаушеску и то је но-но.

Pa stvarno nepravda jbg, oni mogu i cveće i vidikovce, a ovi samo cveće i zidove.
Da se Šumadnicima zabrani gajenje cveća :)

Ово је већ предшколски ниво аргументације :) Гадне предрасуде имаш Хући...
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:04 09.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Пај'сад ово:


Pa o tome su i Cicvarići pevali, to je opštepoznata stvar, blizina granice, trgovina, dobri uslovi za biznis..ništa neobično, ali kako je to utucalo na postrojavanje Štitra kad tamo Marija nije mogla "uporno i dosledno" nameće norme, kad nisu njeni žandari mogli da ruše kuće onima koji ne poslušaju, a ti reče da je to usovilo tip sela.
Nije, uslovio ga je reljef.
Jedna obična činjenica to jasno dokazuje, ne znam zašto bežiš od toga.
Ako je nije reljef, ako su Marija i njena mudrst presudili, zašto su onda kod Marije, na različitim reljefima različiti tipovi, a na istim reljefima isti tipovi i tamo gde jeste i tamo gde nije bilo mudrice Marije?

Jednostavnije od ovoga ne može.
Што не Стаљин, Ким Ил Сунг, Хитлер?

Zato što ne znam da su oni imali slične ideje, možda jesu.
Čaušesku jeste i taj primer se sam nametnuo.
Оно што ја предлажем је да локалне заједнице буду активно стимулисане и обучене да саме размишљају о сопственој конкурентности и одрживости у 21. веку

Pa to je rejonizacija, ali rejonizacija proizvodnje, jer je to primarn ovažno a ne tip naselja.
Naselja su takva kakva jesu, to je zadato stanje koje može da menja samo neka diktatura kakva je bila carska.
A daleko joj lepa kuća.

Nema tog referenduma koji bi prošao a kojim bi se predlagalo ovo što ti smatraš boljim.
Šta misliš zašto?
Glupi ljudi, nemaju znanja, nije ih Marija opismenila?
Ne nego zato što smatraju da je ovako bolje.
Ili misliš da je bolje samo ono što ti kažeš da je bolje?

Dakle, struka preko države treba da kaže gde se šta može uspešno proizvoditi, i da će samo iza takve proizvodnje država stati (recimo subvencije, recimo stimulacije za otvaranje preradnih kapaciteta za te proizvode..isl) a ako neko hoće nešto drugo..pa široko mupolje, njegova stvar.
Ali za njegove pare.
To je suština, ali široka je to tema.

узмем да читам шта Горњи Милановац планира у наредних десет година и наравно само се изнервирам.

Gde baš nađe kod njega da se iznerviraš.
To je grad sa jednom od jačih industrija u Srbiji.
Ово је већ предшколски ниво аргументације :)


A ono tvoje, ali može cveće da se posadi, je baš dubokoumno :)
Svetac i tropar.
little_radojica little_radojica 22:22 09.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Pa o tome su i Cicvarići pevali, to je opštepoznata stvar, blizina granice, trgovina, dobri uslovi za biznis..ništa neobično, ali kako je to utucalo na postrojavanje Štitra kad tamo Marija nije mogla "uporno i dosledno" nameće norme, kad nisu njeni žandari mogli da ruše kuće onima koji ne poslušaju, a ti reče da je to usovilo tip sela.
Nije, uslovio ga je reljef.
Jedna obična činjenica to jasno dokazuje, ne znam zašto bežiš od toga.
Ako je nije reljef, ako su Marija i njena mudrst presudili, zašto su onda kod Marije, na različitim reljefima različiti tipovi, a na istim reljefima isti tipovi i tamo gde jeste i tamo gde nije bilo mudrice Marije?

Зато што је норме наметао Обреновић, а видео је од пречана. Сама од себе се нису уредила.
Скоро сва села у Аустрији су збијеног типа, и у планининчугама и у равници. И настала су пре Марије. Изузеци су само куће на великим стрминама, као и у Србији, али оне су тешка мањина. Са Шумадијом и Западном Србијом је обрнуто - села нису збијеног типа, чак ни у равници. Јесу се куће мало приближавале под утицајем власти (нарочито у Мачви где су постављене дуж улице, али не и ушорене). У Панонској низији су насеља и оснивана и грађена плански, од нуле, зато су правилнијег облика од оних у Аустрији, али мање-више исте густине. Чак и на Фрушкој гори, где је терен под озбиљним нагибом као што сам рекао већ више пута, села су ушорена.
Ево можеш нешто о томе прочитати овде. Ако ти ја нисам довољно добар Србин Цвијић ваљда јесте Села разбијеног и збијеног типа>>>>ЛИНК

А ако те и сама помисао да су АУ и Марија Терезија могли нешто добро да ураде толико нервира онда је могуће да ипак болујеш од шовинизма, а не само од национализма. Подсећаш ме мало на оног Јапанца којег су нашли на неком острвцету двадесет година након завршетка Другог светског рата, који није знао да се рат завршио. Само што се код тебе изгледа још ни Први светски рат није завршио...

Pa to je rejonizacija, ali rejonizacija proizvodnje, jer je to primarn ovažno a ne tip naselja.

Примарно важно је да ти немаш појма о чему причаш, само набациш неки појам који си негде чуо па после врдаш лево-десно.

Dakle, struka preko države treba da kaže gde se šta može uspešno proizvoditi, i da će samo iza takve proizvodnje država stati (recimo subvencije, recimo stimulacije za otvaranje preradnih kapaciteta za te proizvode..isl) a ako neko hoće nešto drugo..pa široko mupolje, njegova stvar.
Ali za njegove pare.
To je suština, ali široka je to tema.

У свим државама на свету држава преко струке уређује где шта може да се гради, јер је то од заједничког интереса. А ко хоће да се прави паметан и тера инат може да иде у џунглу да живи по свом назору. Данас је само у џунгли то легално (можда).
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:37 09.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Зато што је норме наметао Обреновић, а видео је од пречана. Сама од себе се нису уредила.


Pa Obrenović je mogao da nemaće norme i u njegovom Gornjem Milanvcu, što ih tamo nije nametao?
А ако те и сама помисао да су АУ и Марија Терезија могли нешто добро да ураде толико нервира


Ni slučajno.
Pričamo o uređenju sela, ti isključivo njima u zaslugu to pripisuješ, ja kažem da više uticaja na to ima nešto drugo a ne oni.
Sme li se išta pripisati nečem drugom osim velepametnim Habzburzima?
Примарно важно је да ти немаш појма о чему причаш, само набациш неки појам који си негде чуо па после врдаш лево-десно.

Ooooo! :)
O rejonizaciji poljoprivredne proizvodnje ja nemam pojma a ti imaš?
Dobro.
У свим државама на свету држава преко струке уређује где шта може да се гради


I šta predlažeš?
Da se Šumadija poruši pa da struka to uredi.

little_radojica little_radojica 22:58 09.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Ni slučajno.
Pričamo o uređenju sela, ti isključivo njima u zaslugu to pripisuješ, ja kažem da više uticaja na to ima nešto drugo a ne oni.
Sme li se išta pripisati nečem drugom osim velepametnim Habzburzima?


Не, ја им приписујем кључну улогу као властима, а ти мени приписујеш оно што нисам нигде рекао. Рељеф је био и биће увек и свуда секундарни фактор.

I šta predlažeš?
Da se Šumadija poruši pa da struka to uredi.

Предлажем да научиш штогод о логичким грешкама.
Ево можеш да почнеш одавде: 50 логичких грешака за које би требало да знате>>>>ЛИНК
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:07 09.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Рељеф је био и биће увек и свуда секундарни фактор.


Zanimnjivo.
Gde god da pogledam oko sebe jasno vidim uticaj reljefa.
Al ako ti kažeš da treba da verujem tebi a ne svojim očima onda u redu.

Предлажем да научиш штогод о логичким грешкама.

A ja tebi da , ili obuzdaš sujetu, ili da, brate, otvoreno kažeš da misliš da bi Vojvodini bolje bilo i sad pod tom krunom.
Civilizacija, zapad i taj rad, naspram, neznanja neuređenosti i orijenta.
little_radojica little_radojica 23:36 09.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

A ja tebi da , ili obuzdaš sujetu, ili da, brate, otvoreno kažeš da misliš da bi Vojvodini bolje bilo i sad pod tom krunom.
Civilizacija, zapad i taj rad, naspram, neznanja neuređenosti i orijenta.


Ето шта њега тишти. Док ја лупам главу како да повежем Таково на водовод и канализацију, а да им остане неки динар и за нову индустријску зону, он ратује са ишчезлим царствима. А ја мислио да сам ја неки занесењак.
little_radojica little_radojica 23:39 09.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Zanimnjivo.
Gde god da pogledam oko sebe jasno vidim uticaj reljefa.


Наравно да видиш - секундарни. То што није доминантан не значи да не утиче уопште. Ваљда смо се сад разумели.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:20 10.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Ето шта њега тишти.


E baš me tišti.
Evo ti iskren odgovor šta o tome mislim, o Vojvodini i AU monarhiji.

Napisao sam već da i kad neko ima stav da bi Vojvidini bilo bolje sa Bečom nego sa Beoradom, ja taj stav razumem i ne osuđujem ga.

Sa druge strane, nemam neki lični odnos prema Vojvodini (za razliku od Kosova), i kad bi se odvojila ne bih to smatrao nekim gubitkom za Srbiju.
Jedino zbog čega sam načelno protiv odvajanja je principijelan stav da se treba pošovati volja većine, a pošto je očigledno da je većinska volja Vojvođana da budu u sastavu Srbije onda tu volju treba poštvati.

Tako da me ta bivša carstva zaista ne tište, malo mi smeta to dizanje u nebesa i kad treba i kad ne treba.
Pripisuje im se neka genijalnost, a nema je brate.
Napravili prave ulice na ravnom, velike majstorije u pm.

A ono što mi kod tebe u ovom razgovoru smeta je, rekoh ti već, preskakanje onoga što ti ne odgovara.
Smara to, pa je onda logična reakcija, ovde ozbiljnog razgovora nema, ovde se navija, hajd da vidimo šta je iza.
Recimo, kažeš da je Miloš video od Beča pa napravio Štitar, ja te pitam a što ne napravi tako Beršiće, ti to jednostavno preskočiš.
Ne ide ti u prilog pa ignorišeš.

Onda ti se sujeta probudi pa kreneš sa pokušajima ličnog omalovažavanja, ja kao ne znam ništa o rejonizaciji poljoprivrede.
Ti to kao možeš da proceniš.
Smešno.
Valjda bih sad trebao da ti dokazujem da znam.

A za vodovod u Takovu nemoj da brineš, ima ga već.
Napravljen je, i bolja je voda u njemu nego carska, koštao onoliko koliko je morao da košta, sve to ima i prednosti i mene, jer savršeno ne postoji.
vcucko vcucko 01:29 10.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

hoochie coochie man
Ето шта њега тишти.


E baš me tišti.
Evo ti iskren odgovor šta o tome mislim, o Vojvodini i AU monarhiji.

Napisao sam već da i kad neko ima stav da bi Vojvidini bilo bolje sa Bečom nego sa Beoradom, ja taj stav razumem i ne osuđujem ga.

Sa druge strane, nemam neki lični odnos prema Vojvodini (za razliku od Kosova), i kad bi se odvojila ne bih to smatrao nekim gubitkom za Srbiju.
Jedino zbog čega sam načelno protiv odvajanja je principijelan stav da se treba pošovati volja većine, a pošto je očigledno da je većinska volja Vojvođana da budu u sastavu Srbije onda tu volju treba poštvati.


Možda bi im sa Bečom i bilo bolje, možda i ne bi. To su samo hipoteze. Ali jedno nije hipoteza: u jedino mogućoj AU realnosti, Vojvodina ne bi bila sa Bečom, nego sa Peštom.

E to već potpisujem da ne bi bilo bolje. Nikako
little_radojica little_radojica 03:30 10.02.2016

Re: Zavera CIE i Vatikana

Pripisuje im se neka genijalnost, a nema je brate.
Napravili prave ulice na ravnom, velike majstorije u pm.


И на косини, споменух Срем 700 пута. Поменух и Паљуве (ај да су само Паљуви него Шумадија пуна таквих села), па си прескочио. Што га народни анонимни градитељ не изгради да буде збијен? Није да није могао кад су већ и бангави Аустријанци то умели. И онда као ја игноришем твоје примедбе.

A ono što mi kod tebe u ovom razgovoru smeta je, rekoh ti već, preskakanje onoga što ti ne odgovara.
Smara to, pa je onda logična reakcija, ovde ozbiljnog razgovora nema, ovde se navija, hajd da vidimo šta je iza.
Recimo, kažeš da je Miloš video od Beča pa napravio Štitar, ja te pitam a što ne napravi tako Beršiće, ti to jednostavno preskočiš.
Ne ide ti u prilog pa ignorišeš.


Већ сам ти одговорио на сличан аргумент, небитно је да нађеш и десет и двеста изузетака, јер је и даље 90% села разбијеног типа, док је у Војводини 98% збијеног типа (ова 2% је дивља градња од деведесетих наовамо). Али ајде:
Као прво није Милош већ његов брат, заборавих како се зове. Милош је имао преча посла, а и био је неписмен, да се не лажемо. Да је разумео братовљеву визију пустио би га да исти принцип примени по целој Србији и заложио би свој ауторитет да му не споплићу ноге на сваком ћошку, како је описано горе у оном кратком тексту. То што је његов брат урадио у Мачви од истог типа села као што је био у Шумадији иде у прилог онога што се упљувах да ти објасним: такве ствари (мрежа и просторна организација насеља) је боље да се уређују одозго од неког ко шире гледа на ту ствар. Па била то Марија Терезија, неки образовани Обреновић, Ђорђе Бобић или ја. Од тога би сви имали користи. Да ми не учиташ како бих ја сад ту све порушио па изнова има горе како се то ради: конкретним плановима који се доносе за будући период, уз консултовање и струке и јавности и то искључиво за неку потенцијалну градњу у будућности, никад ретроактивно. Друго, битно је покрити велику већину, 90% узорка, није битно ломити се по некој чуки само да би се доказало да може и тамо да се зида збијено. У 90+% села и за 98% становника у Шумадији и Западној Србији могуће је (то не значи да је неопходно) урадити исто оно што је урађено у Војводини или макар Мачви. Војводина има 450 насеља, а Регион Шумадије и Западне Србије 2000, при скоро истом броју становника и при скоро истој површини. За двеста година та је разлика макар могла бити нешто мања.

рефрен: не бих све да порушим и да зидам солитере

Onda ti se sujeta probudi pa kreneš sa pokušajima ličnog omalovažavanja, ja kao ne znam ništa o rejonizaciji poljoprivrede.
Ti to kao možeš da proceniš.
Smešno.
Valjda bih sad trebao da ti dokazujem da znam.

Па човече, ја писао о просторном планирању и уређењу насеља, а ти ми рекао да то већ постоји и да се то зове рејонизација. Иди горе па се подсети. Верујем ја да знаш шта је рејонизација у пољопривреди, али нисам хтео да те пустим да ми је онако подвалиш где јој нема места. Не само ту, направио си сијасет логичких грешака, учитавања и подметања, а са омаловажавањем си кренуо од почетка. Јесте, набио сам ти на нос те логичке грешке мало зато што сам и сам сујетан, мало зато што си изволео да ме поредиш са Чаушескуом и тако.
Сигуран сам да кад би само још једном прочитао мој први пост и оно на шта сам се уствари надовезао да ни теби не би било јасно како смо довде дошли.

A za vodovod u Takovu nemoj da brineš, ima ga već.
Napravljen je, i bolja je voda u njemu nego carska, koštao onoliko koliko je morao da košta, sve to ima i prednosti i mene, jer savršeno ne postoji.

Нек им је са срећом водовод. Нек кошта шта кошта, кад је бег био циција. Савршено не постоји, али боље увек постоји. Како се ти (верујем) бориш за сваку своју шљиву тако се ја борим за сваку своју линију. Истроловасмо га брате, заборавио сам о чему је би блог...
AlexDunja AlexDunja 18:38 03.02.2016

...

celo prošlo leto
sam se ganjala sa njima, htela sam da prodam
legalno kipljen stan, za pare. ne društveni, ili štatija znam.
morala sam katastru da obezbedim celu sudsku proceduru od prvog vlasnika do mene, kao da o
ni imaju zabranu komunikacije sa sudom, pa to mora preko mene da ide, onda sam morala da pronađem po istorijskim arhivima sve dozvole za gradnju, projekte za zgradu, i usput da ubedim pravnicu u katastru da su 83 postojali sizovi koji su donosili odluke,
nemogu opisa
t kroz šta sam prošla, a sve je bilo na +40
princi princi 19:00 03.02.2016

Колико ја знам

протекла власт и њени директни спонзори су доста кинте направили око промене намене земљишта. Купе (јефтино) земљу као пољопривредну, промене намену и онда продају (скупо) као (претежно) пословни (ређе стамбени) простор. Кад немаш катастар, онда те гимнастике можеш стално да радиш и да музеш кинту.
nsarski nsarski 19:15 03.02.2016

Re: Колико ја знам

princi
протекла власт и њени директни спонзори су доста кинте направили око промене намене земљишта. Купе (јефтино) земљу као пољопривредну, промене намену и онда продају (скупо) као (претежно) пословни (ређе стамбени) простор. Кад немаш катастар, онда те гимнастике можеш стално да радиш и да музеш кинту.


Na primer, preinacis, uz malo "podmazivanje" jajara na vlasti, njivu pored puta u gradjevinsko zemljiste, prodas taj plac nekome ko zeli da tu napravi benzinsku pumpu - i, eto! Svi pomenuti u linku su danas slobodni k'o ptice na grani. I uspesni

P.S. Onomad se pricalo da su sume oko Atine gorele jer je na tom zemljistu zabranjena gradnja posto je u pitanju ekologija. Nema sume, nema ekologije, i - eto!
tsunade tsunade 19:18 03.02.2016

Re: Колико ја знам

Кад немаш катастар, онда те гимнастике можеш стално да радиш и да музеш кинту.


i tako je kredit svetske banke u bugarskoj propao. jer je kinta od gimnastike bila veća od bilo kog javnog interesa including neku provizijicu tu i tamo.

mene zaista čudi kako smo mi kod sv. banke prošli i kako smo to, po njima, dobro postupali sa kreditom... možda i jesmo, mada duboko sumnjam... ali opet ništa ne funkcioniše.

jedino što mi pada na pamet je da je i tu manje ocenjivan rad na katastru a više kooperativnost oko kosova... jer sve oko čega je hvaljena ova vlada, a tu ima stvari da se čovek prekrsti, u stvari svodi na to... kosovsku stabilnost. ispada da dobrobit kosova vučića drži na vlasti.
zilikaka zilikaka 19:41 03.02.2016

Re: Колико ја знам

протекла власт и њени директни спонзори су доста кинте направили око промене намене земљишта. Купе (јефтино) земљу као пољопривредну, промене намену и онда продају (скупо) као (претежно) пословни (ређе стамбени) простор. Кад немаш катастар, онда те гимнастике можеш стално да радиш и да музеш кинту.

Nisam sigurna da promena namene zemljišta ima veze sa katastrom.
Ne znam koliko je poznato, ali u Vojvodini katastar postoji...svakako duže nego što bilo ko živ pamti.
Imala sam prilike da lično vidim te nekadašnje knjižurine, dok su još kao takve živele. Zemljište - bilo građevinsko, bilo poljoprivredno je ispracelisano i svaka parcela ima broj.
Knjiga evidencije ili zemljišna knjiga ili katastar je velika sveska u kojoj svaka parcela ima svoju stranu, i gde se upisuju sve promene. Poslednje stanje bi moralo da je trenutno i važeće.

Tako recimo imaš jasan uvid ko su sve i kojim udelom bili vlasnici parcele ili nekretnine izgrađene na njoj i na koji način su to postali.
Znači, postoji šema podele sa brojevima parcela, postoji pisani istorijat svake parcele, i teško da tu ima šta dalje da se pametuje.
Smišljeno i uvedeno odavno, još za vreme Austrougarske, a i danas vrši poso.
Sad se više ne upisuje rukom neg se prave elektronski zapisi i jedino me tog strah, jer po starom nisi mogao da mutiš, sve s' videlo na onom papiru.

Na primer, preinacis njivu pored puta u gradjevinsko zemljiste, prodas taj plac nekome ko zeli da tu napravi benzinsku pumpu - i, eto! Svi pomenuti u linku su danas slobodni k'o ptice na grani.E, nije njiva, daleko je od toga. Bila delom izgrađena površina, delom prazan prostor pored raskrsnice, u užem jezgru grada.

Poslednje što je tu trebalo udenuti je pumpa, a uvukli je...
Jedno vreme čak kuburili sa dozvolama jer nije postojala minimalna udaljenost....al kanda platili kome treba pa se i plac rastegao.

nsarski nsarski 19:50 03.02.2016

Re: Колико ја знам

E, nije njiva, daleko je od toga.

Mozda u tom konkretnom slucaju. Ali u mnogim drugim je bilo svega, ukljucujuci "stimovanje" parcela direktno u katastru. Sticajem okolnosti znam.
tsunade tsunade 19:50 03.02.2016

Re: Колико ја знам

ali u Vojvodini katastar postoji..


žao mi je što u samom blogu nisam napomenula, ali, da... vojvodina je nešto drugo. haos vlada južno od beograda. tamo gde su nekad vladale osmanlije sa tapijama.
tsunade tsunade 19:53 03.02.2016

Re: Колико ја знам

Ali u mnogim drugim je bilo svega, ukljucujuci "stimovanje" parcela direktno u katastru. Sticajem okolnosti znam.


najgore je to što svako ima neku okolnost zbog koje sigurno zna da je taj imovinsko pravni haos jedna beznadežna stvar... a kao stalno se izmišljaju strani investitori... kako, gde, na čemu, s kojom sigurnošću?
G.Cross G.Cross 20:03 03.02.2016

Re: Колико ја знам

žao mi je što u samom blogu nisam napomenula, ali, da... vojvodina je nešto drugo. haos vlada južno od beograda. tamo gde su nekad vladale osmanlije sa tapijama.Zasto je haos samo juzno od Beograda?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:07 03.02.2016

Re: Колико ја знам

zilikaka
Ne znam koliko je poznato, ali u Vojvodini katastar postoji...svakako duže nego što bilo ko živ pamti.
Imala sam prilike da lično vidim te nekadašnje knjižurine, dok su još kao takve živele. Zemljište - bilo građevinsko, bilo poljoprivredno je ispracelisano i svaka parcela ima broj.... Smišljeno i uvedeno odavno, još za vreme Austrougarske, a i danas vrši poso.


Ako ćemo preciznije, za vreme blagopočivše Marie Theresie Walburga Amalie Christine von Österreich.

I ne samo da su postojali precizni katastri poseda već i popisi ljudi i stoke na njima. U jednoj arhivi našao sam popis gde je lepo, čitkim krasopisom zavedeno koliko je izvesni Ljubomir Stojković 1890.g. imao čeljadi u svom domaćinstvu, a koliko krupne i sitne stoke.
nsarski nsarski 20:17 03.02.2016

Re: Колико ја знам

najgore je to što svako ima neku okolnost zbog koje sigurno zna da je taj imovinsko pravni haos jedna beznadežna stvar... a kao stalno se izmišljaju strani investitori... kako, gde, na čemu, s kojom sigurnošću?

S druge strane, novi zakon predvidja da i za unutrasnje sredjivanje stana treba da se nabavi gradjevinska dozvola
tsunade tsunade 20:18 03.02.2016

Re: Колико ја знам

Zasto je haos samo juzno od Beograda?


pa već su drugi rekli... različita kulturna nasledja. ovde upis u knjige nije uopšte bio obavezan nego dobrovoljan i to do kraja 20-tog veka. trgovalo se tapijama. te tapije kasnije nikad nisu do kraja pravilno usaglašene sa novouvedenim zemljišnim knjigama. ne znam odgovor, samo glasno razmišljam.
princi princi 20:20 03.02.2016

Re: Колико ја знам

tsunade
ali u Vojvodini katastar postoji..


žao mi je što u samom blogu nisam napomenula, ali, da... vojvodina je nešto drugo. haos vlada južno od beograda. tamo gde su nekad vladale osmanlije sa tapijama.

Opet te Osmanlije... E, da je bilo sreće, mi bi sad bili deo Otomanske Imperije, i verovatno bi nas bilo 17M (da smo ostali deo Turske, qr bi nas Nemci rokali kad god im se digne, a za Amere ni da ne pričam; obaška što bi već 70 godina bili u NATO paktu, što bi potpuno obesmislilo onaj NGO Jece Milić- mislim, to bi bio samo side effect). Dva najveća zajebanta u istoriji srpskog naroda: Sveti Sava i Karadžordže.
jinks jinks 20:21 03.02.2016

Re: Колико ја знам

око промене намене земљишта

Da li se zna šta je na kraju bilo sa čuvenim vračarskim pašnjacima. Mislim, ljudi se zezaju ... a možda će neka nova delikatesna sorta sira ili kajmaka iz toga da iznikne.
tsunade tsunade 20:22 03.02.2016

Re: Колико ја знам

S druge strane, novi zakon predvidja da i za unutrasnje sredjivanje stana treba da se nabavi gradjevinska dozvola


auh
pa predivne nas scene za šalterom čekaju.
živeli!
tsunade tsunade 20:26 03.02.2016

Re: Колико ја знам

E, da je bilo sreće, mi bi sad bili deo Otomanske Imperije,


geostrateški gledano si u pravu. tako ko ti razmišlja i cela evropa... mislim da nas, zemlje balkana, u eu institucijama neformalno tretiraju kao otomansku grupu.

i kad gledaš katastar, mi to fakat i jesmo.

samo, fali taj element sreće u tvojoj priči.
tsunade tsunade 20:27 03.02.2016

Re: Колико ја знам

Da li se zna šta je na kraju bilo sa čuvenim vračarskim pašnjacima. Mislim, ljudi se zezaju, ali možda će neka nova delikatesna sorta sira ili kajmaka iz toga da iznikne.
inače, šutanovac, čijim su ortacima pripali pašnjaci, vrlo kočoperno brani svoje pozicije. kao nije niko kriv nego je pašnjak upisan u katastru i transakcija je po zakonu.

i kad vidiš taj poslić, ko bombona... jasno ti je da nema volje a ni interesa da se nešto u tom smislu menja.
nsarski nsarski 20:41 03.02.2016

Re: Колико ја знам

Da li se zna šta je na kraju bilo sa čuvenim vračarskim pašnjacima. Mislim, ljudi se zezaju, ali možda će neka nova delikatesna sorta sira ili kajmaka iz toga da iznikne.


Ovo se desilo. Prolazim tuda vise puta - kafici na sve strane.
milisav68 milisav68 20:41 03.02.2016

Re: Колико ја знам

tsunade
S druge strane, novi zakon predvidja da i za unutrasnje sredjivanje stana treba da se nabavi gradjevinska dozvola


auh
pa predivne nas scene za šalterom čekaju.
živeli!

Ma naslov je samo bombastičan, valjda je logično da ako rušiš zidove - radiš to sa nekom dozvolom.
tsunade tsunade 20:51 03.02.2016

Re: Колико ја знам

valjda je logično da ako rušiš zidove - radiš to sa nekom dozvolom.


meni je logično da onaj ko ruši zidove to radi na način kojim neće ugroziti sebe pre svega
milisav68 milisav68 21:01 03.02.2016

Re: Колико ја знам

tsunade
meni je logično da onaj ko ruši zidove to radi na način kojim neće ugroziti sebe pre svega

Ih, šta znaju arhitekte, što ja (ili majstor) ne znam.

Evo baš sad imam primer, gde je jedna prijateljica predsednik kućnog saveta, i na zgradi treba da se zamene oluci, a ima jednog komšiju koji se "u sve razume", pa bi on te oluke malo da "izmesti", onako na svoju ruku.
nsarski nsarski 21:02 03.02.2016

Re: Колико ја знам

valjda je logično da ako rušiš zidove - radiš to sa nekom dozvolom.


Zasto ako rusis i pomeras pregradne zidove? Ili uvodis termoizolaciju (nikakvo rusenje).
zilikaka zilikaka 21:15 03.02.2016

Re: Колико ја знам

nsarski
valjda je logično da ako rušiš zidove - radiš to sa nekom dozvolom.


Zasto ako rusis pregradne zidove? Ili uvodis termoizolaciju (nikakvo rusenje).

Pri čemu treba da se iskreno nadamo da stanar zna koji su zidovi noseći a koji su baš samo pregradni.
Inače, ne bih baš volela da živim na petom a da komšija sa trećeg naprasno reši da proširuje dnevnu sobu il pravi " open spejs"
milisav68 milisav68 21:17 03.02.2016

Re: Колико ја знам

nsarski
Zasto ako rusis pregradne zidove?

Pa valjda zato što neko ne razlikuje pregradni od nosećeg.
Ili uvodis termoizolaciju

Spolja ili unutra?

Spolja bi trebalo da se uradi cela zgrada odjednom, a unutra možeš pogrešnim izborom materjala (i načinom postavljanja) da napraviš komšiji problem, tako što će da se vlaži zid (stvara buđ), gde je postavljena izolacija.

princi princi 21:18 03.02.2016

Re: Колико ја знам

nsarski
valjda je logično da ako rušiš zidove - radiš to sa nekom dozvolom.


Zasto ako rusis i pomeras pregradne zidove? Ili uvodis termoizolaciju (nikakvo rusenje).

Moraš da dokažeš da su pregradni. Molim vas, drugovi, zakon je tu jasan...
jinks jinks 21:37 03.02.2016

Re: Колико ја знам

Ovo se desilo. Prolazim tuda vise puta - kafici na sve strane.

A i ovi što su navalili pa izgradili biblioteku, spomenik i hram preko puta ... pokvarili čoveku posao.

Da nisu, čitav ranč je mogao da napravi.
nim_opet nim_opet 21:57 03.02.2016

Re: Колико ја знам

tsunade
Zasto je haos samo juzno od Beograda?


pa već su drugi rekli... različita kulturna nasledja. ovde upis u knjige nije uopšte bio obavezan nego dobrovoljan i to do kraja 20-tog veka. trgovalo se tapijama. te tapije kasnije nikad nisu do kraja pravilno usaglašene sa novouvedenim zemljišnim knjigama. ne znam odgovor, samo glasno razmišljam.1086 je jedan nazvan kopiletom, pretpostavljam u tajnosti, a Vilijamom u javnosti, popisao Englesku i Vels, sa sve vlasnikom zemlje, sta je na toj zemlji, koliko stoke, ljudi i prihoda ta zemlja stvara itd....Daklem, pre 930 godina.....
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:23 03.02.2016

Re: Колико ја знам

Nisam sigurna da promena namene zemljišta ima veze sa katastrom.
Ne znam koliko je poznato, ali u Vojvodini katastar postoji


I mene to zanima.
Postoji katastar i južno od Beograda, naravno.
Ne postoji ni jedno parče zemljišta koje nije zavedeno.

Problem je u neažurnosti što se posle promene namene ili vlasništva ta promena nije registrovala u katastru, pa se sad pojavljuju pašnjaci na Vračaru.

Ali ne znam da li je u Vojvodini sve to ažurno, da tamo nema takvih bisera.
Nije mi logično da je u Vojvodini stanje po tom pitanju mnogo bolje, jer to nikave veze nema sa Marijom Terezijom ili osmanlijama, to smo mi, kasnije, zapustili.
Što bi u Vojvodini bilo drugačije ako su isti ljudi i isti principi vladali?
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:37 03.02.2016

Re: Колико ја знам

Pa valjda zato što neko ne razlikuje pregradni od nosećeg.


Treba biti priličan tenkre pa pomešati noseći i pregradni zid (pregradni je obično od gipsa, noseći je betonski, treba ti hilti (hammer drill) da bi ga probušio, i to ima da rodiš mečku. Problem je u tome što će ljudi da razvale i noseći zid ako im tako treba, po sistemu "neće valjda" i "koja budala stavi ovaj beton ovde?!". Inače, znam tipa koji je probušio rupu za vrata u nosećem zidu (soliter sa 12 ili 13 spratova na periferiji Beograda) da bi proširio podrum. I to je čak i angažovao nekog statičara (drug iz škole) da mu da potvrdu da se zgrada neće srušiti ako izvali tih par kvadratnih metara betona i armature.

Termoizolacija - još gore: hazard od požara, kondenzacija, znači - budj, to tek ne bi smeo niko sam da radi bez dozvole i obavezne inspekcije pre i posle izvedenih radova.
tsunade tsunade 22:38 03.02.2016

Re: Колико ја знам

pre 930 godina....


nema daljih pitanja

inače ti vilijami sve beleže, čuvaju, pohranjuju, konzerviraju, arhiviraju.
ne znam da li si možda negde zakačio seriju "who do you think you are?" u kojoj poznate ličnosti tragaju za precima... ulazili su u trag neverovatno zanimljivim pričama. sve se tamo o svakom znalo i pre 1000 godina.
princi princi 22:41 03.02.2016

Re: Колико ја знам

Treba biti priličan tenkre pa pomešati noseći i pregradni zid

Jao, samo ti tiću...
zilikaka zilikaka 22:49 03.02.2016

Re: Колико ја знам

Ali ne znam da li je u Vojvodini sve to ažurno, da tamo nema takvih bisera.
Nije mi logično da je u Vojvodini stanje po tom pitanju mnogo bolje, jer to nikave veze nema sa Marijom Terezijom ili osmanlijama, to smo mi, kasnije, zapustili.
Što bi u Vojvodini bilo drugačije ako su isti ljudi i isti principi vladali?


Nisam znala da je svuda svako parče zemlje obeleženo i zavedeno. Šta su onda, i čemu služe tapije?
Ovde za tapije nikad čula nisam.
Jedino merodavno je ono što piše u katastru, a interes svakog novog vlasnika (bilo da je parče zemlje kupio, dobio ili nasledio) je da se to njegovo vlasništvo ozvaniči upisom u zemlj. knjige. Znači, ja imam hektar zemlje i ponudim ti na prodaju. Tvoje je da prvo odeš i proveriš (gde nego u zemlj. knjigama) da li je to stvarno moje i da li ima tereta nad nekretninom.
Ako je sve dobro, nas dvoje sklopimo ugovor kojim ja tebi prodajem tu zemlju. Ugovor se overavao u sudu. Sad valjda kod notara. Ne znam, nisam baš u toku.
Obavezni deo ugovora je i moja saglasnost da se ti kao novi vlasnik uknjižiš, bez da mene išta dalje pitaš.
...kad se plati porez na prenos, ti sa ugovorom ideš da se uknjižiš. Podnosiš zahtev i nešto platiš.
Umelo da traje od par meseci do možda i godinu, al ne znam da se neko nekad nije uknjižio uopšte. Pretpostavlja se i da čuvaš ugovor pa možeš da intervenišeš.

Ima slučajeva, ne malo, gde se zemlja vodi na dedu umrlog pre 30 i više godina, a da niko nije pokretao ost. raspravu, te su podaci neažurni, ali to je opet do vlasnika, ne do službi, jer ništa oni neće uknjižiti dok im neko ne traži.

...jedino ne znam kako je išlo sa nekad društvenim stanovima. Nismo imali taj slučaj, al me ne bi iznenadilo da je tu bilo neažurnosti.


nsarski nsarski 22:53 03.02.2016

Re: Колико ја знам

Termoizolacija - još gore: hazard od požara, kondenzacija, znači - budj, to tek ne bi smeo niko sam da radi bez dozvole i obavezne inspekcije pre i posle izvedenih radova.


Ма, бре, шабане, ја ставио стиропор (8 цм) око куће (споља!) - онда дошли да ми траже грађевинску дозволу. Каква буђ, о чему причаш? Уместо да ми дају неки кредит или попуст, они ме карају.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:12 03.02.2016

Re: Колико ја знам

hoochie coochie man
Što bi u Vojvodini bilo drugačije ako su isti ljudi i isti principi vladali?

Pa, nije baš sve do vlasti, čak ni onda kada su na vlasti nametnuti ili izabrani najgori, nešto je i do samih ljudi, stanovnika koji predstavljaju većinu.

Od kada su oni žandari Marije Terezije, (koje opisuje Crnjanski u Seobama, a ja već pomenuo u komentaru), zaveli red oko ušorene planske gradnje kuća i urednog evidentiranja u državni katastar, taj i takav red se prenosio sa generacije na generaciju.

Malo je onih stanovnika Srema, Banata i Bačke koji će propustiti da podnesu zahtev da se nasleđena ili kupljena kuća, oranica ili livada registruje u katastru. Isto je i sa gradnjom. I danas čuvam elaborat sa svim nacrtima i tehničkim detaljima i građevinskom dozvolom po kojoj je moj otac sredinom prošlog veka gradio kuću, pečati su iz vremena Titove socijalističke vlasti. Verujem da bi se u kakvom starom sanduku na tavanu mogli naći papiri po kojima je odobrena gradnja dedove kuće građene u vreme KundK monarhije.

Još da dodam da je u crkvenim matičnim knjigama uredno evidentirano da je moj najstariji predak, o kome postoji pisani trag, Stojko Sabakov rođen u istom mestu 1694, a umro 1760, da je njegov praunuk Mihail Stojkov (moj kurđel) 1835.g. promenio prezime u Stojković i sve tako redom i po muškoj i po ženskoj liniji.
Hebiga, red je red i sve po zakonu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:27 03.02.2016

Re: Колико ја знам

Nisam znala da je svuda svako parče zemlje obeleženo i zavedeno


Jeste.
(pomenuh gore..a patrole, a patrole, Kalabić Nikole:))
Ovde za tapije nikad čula nisam.


To su bili ugovori.
Imaš tapiju, ( o nasleđivanju, o kupovini) i njome dokazuješ da si postao vlasnik.
Ali po uvođenju katastra pored dokaza da si postao vlasnik imao si i obavezu da sve to prijaviš katastru da se i tamo zavede.
E tu je nastajao problem.
Ljudi nisu to radili, naslede zemlju ili naslednici podele imanje, svako zna šta je njegovo, radi to, ali to ne prijavljuju službi katastra i to tako ostaane.
Dešava se da po nekoliko generacija ništa ne prijavljuje pa se sad u katastru vodi ime nekog davno umrlog, a u međuvremenu se to prodavalo, ugovori pogubljeni ako ih je i bilo, pa sad nema dokaza šta je čije.
I tu nastane opšta zbrka.

I tu jeste država kriva, tj baš komunisti, tu na red dolazi priča prof. Zeca.
Vlasništvo u komunizmu nije bilo posebno važna stvar, važna je državina, važno je da ja to imam, da to radim ili koristim, a šta piše u nekim knjigama baš me briga.
I zaista nije bilo posledica, država stvarno nije obaćala pažnju na to, dopuštala je haos, a imala je, morala je da ima, načina da građane prisili na u knjižavanje, tj na poštovanje zakona.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:30 03.02.2016

Re: Колико ја знам

Od kada su oni žandari Marije Terezije, (koje opisuje Crnjanski u Seobama, a ja već pomenuo u komentaru), zaveli red oko ušorene planske gradnje kuća i urednog evidentiranja u državni katastar, taj i takav red se prenosio sa generacije na generaciju.


P jbg, vas je Marija učila redu, a za to vreme smo mi morali da (i vama) da pravimo državu.
Nije mogao Krađorđe prvo katastar pa posle da vidi šta će sa Turcima, moralo obrnutim redom.
:)
rade.radumilo rade.radumilo 23:36 03.02.2016

Re: Колико ја знам

inače ti vilijami sve beleže, čuvaju, pohranjuju, konzerviraju, arhiviraju.
ne znam da li si možda negde zakačio seriju "who do you think you are?" u kojoj poznate ličnosti tragaju za precima... ulazili su u trag neverovatno zanimljivim pričama. sve se tamo o svakom znalo i pre 1000 godina.


Ma o čemu pričamo. Pre 7 godina radim migraiciju podataka u jednoj banci. Između ostalog, hoće da u novi sistem migriraju podatke za utužene kredite. U sistemu imaju podatke za godinu dana u nazad, a starije podatke u arhivi. Kako novi sistem prati celokupan istorijat kredita, oni bi hteli i da za te kredite imaju sve podatke u vremenu.

Sad intermeco:
- Negde u to vreme gledam na History kanalu emisiju o poslednjem duelu na teritoriji Velike Britanije. Manje više ta priča, ali incident počinje time što je neki brodovlasnik tražio od 1st Bank of Scotland tzv. overdraft i centrala u Edinburgu mu odobrila, ali upravnik lokalne filijale u tom mestu nije hteo da mu da overdraft i pored odobrenja iz centrale. Onda je ovaj uložio žalbu, pa se ovaj našao uvređenim što ga je ovaj tužio i tako dalje. Radnja se dešava, mislim, 1802.
Emisiju vodi i slučaj istražuje neki mladić, koji je igrom slučaja potomak obojice, jer su se dve ili tri generacije nakon tog duela, dve familije spojile. Odlazi u centralu banke u Edinburgu. Dočekuje ga službenik banke. Stariji čikica, sa neizbežnim belim rukavicama na rukama, vadi iz nekog sefa knjigu starostavnu. U njoj je sve redom uneseno: Zahtev za odobrenje overdrafta, odluka o odobrenju, žalba brodovlasnika, odluka odgovarajućeg odbora o žalbi itd.
Kraj intermeca.

Nazad na Balkan u XXI veku. Dostave meni iz banke arhivu tuženih kredita na CD-u. Jedan CD, nema kopije, stoji u fioci kod nekog u IT-u. Dogovorimo se da oni urade import u tabelu na SQL serveru, a ja da uradim mapiranje podataka u novi model. Importovani podaci su se pokazali neupotrebljivim. Razlog? Korisnici prethodnog softverskog rešenja nisu unosili potrebne podatke. Tako da za neke slogove u tabeli nema broja partije, već samo JMBG korisnika. Drugde nema ni JMBG-a već isključivo konto, iznos i datum utuženja. Negde nema čak ni konta, samo iznos i datum utuženja...

PS:
Aplikacija Parking servisa podsetiće vas gde živite — u Srbiji
nim_opet nim_opet 23:42 03.02.2016

Re: Колико ја знам

tsunade
pre 930 godina....


nema daljih pitanja

inače ti vilijami sve beleže, čuvaju, pohranjuju, konzerviraju, arhiviraju.
ne znam da li si možda negde zakačio seriju "who do you think you are?" u kojoj poznate ličnosti tragaju za precima... ulazili su u trag neverovatno zanimljivim pričama. sve se tamo o svakom znalo i pre 1000 godina.

Mislim da sam naleteo na nekakvu takvu emisiju, ne znam jel ista, gde Tilda Svinton odmotava smotuljke i knjizurine, i cita pretke, sve zapisane redom, od pre ovog Vilijama. Dakle starije od 950 godina, dokumentovane....
zilikaka zilikaka 23:43 03.02.2016

Re: Колико ја знам

Ljudi nisu to radili, naslede zemlju ili naslednici podele imanje, svako zna šta je njegovo, radi to, ali to ne prijavljuju službi katastra i to tako ostaane.
Dešava se da po nekoliko generacija ništa ne prijavljuje pa se sad u katastru vodi ime nekog davno umrlog, a u međuvremenu se to prodavalo, ugovori pogubljeni ako ih je i bilo, pa sad nema dokaza šta je čije.
I tu nastane opšta zbrka.

I tu jeste država kriva, tj baš komunisti, tu na red dolazi priča prof. Zeca.
Vlasništvo u komunizmu nije bilo posebno važna stvar, važna je državina, važno je da ja to imam, da to radim ili koristim, a šta piše u nekim knjigama baš me briga.
I zaista nije bilo posledica, država stvarno nije obaćala pažnju na to, dopuštala je haos, a imala je, morala je da ima, načina da građane prisili na u knjižavanje, tj na poštovanje zakona

Eto, upravo to čini onu značajnu razliku koja "sreću kvari".
Ovde, što reče kolega, postojala navika da se uredno promene prijavljuju katastru, jerbo se znalo da sa ugovorom a bez katastarskog zapisa možeš da se slikaš.
Znali to i nepismeni, jer im je bio interes da znaju. Kažem, ima sporadičnih slučajeva gde to nije odrađeno i sad takvo parče zemlje ne možeš da prodaš. Ili možeš nešto interno, daleko ispod cene, jer novi vlasnik svesno ulazi u rizik da će zemlju koristiti ali da mu vlasništvo bude osporavano.

...pošto ne verujem da su drugačiji zakoni vladali, ispada da je trebalo raditi na prosvećivanju stanovništva, što jeste interes i poso države, al opet, kod urednog katastra se čas posla raspetlja pitanje one čuvene međe, koja je mogla biti predmet decenijskog spora i lep izvor prihoda za advokate.
zilikaka zilikaka 23:47 03.02.2016

Re: Колико ја знам

jbg, vas je Marija učila redu, a za to vreme smo mi morali da (i vama) da pravimo državu.
Nije mogao Krađorđe prvo katastar pa posle da vidi šta će sa Turcima, moralo obrnutim redom.
:)

Aha, i onda ste, recimo u moju varoš bili pozvani, (čak smo i voz po vas poslali, u Pančevo, gde ste verovatno sami došli) da nas oslobodite.

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:54 03.02.2016

Re: Колико ја знам

da sa ugovorom a bez katastarskog zapisa možeš da se slikaš.


E to me zbunjuje.
Kako možeš samo da se slikaš u Vojvodini a u Šumadiji možeš šta hoćeš, a isti sistem vlada.
Možeš da radiš, da koristiš, da prodaš, da naslediš i bez A lista, kako se to zvalo.
Dokaz da je nešto zavedeno u katastru na ime je bilo neophodno, a da ja znam, samo u slučaju stavljana hipoteke na nepokretnost, za ostalo je bio dovoljan tzv posedovni list, što je bio dokument nižeg značaja.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana