Faleminderit NATO

Jelena Milić RSS / 24.03.2008. u 10:42

 "Mi smo još uvek u noći tog događaja. Možda u dnevnoj svetlosti ne pokazujemo tu bol, ali naše noćne more su užasne. Svuda oko nas krivci šetaju, nisu svi procesuirani."  

Žanka Stojanović, majka poginulog radnika RTS-a.  

hronika1_1.jpgDevet godina. Kao da je bilo juče. Been right here, lived through it. Ćale mi tad bio u Dragiši Mišović na aparatima za održavanja života, osvanuo na onoj legendarnoj naslovnoj u Novostima, kad su evakuisali bolnicu, al nisu spomenuli u Novostima ni na RTSu, nigde,  naše zloupotrebe legitimnih i najavljenih vojnih ciljeva. Našte trošenje naših života u inat NATO! Nisu ni Kukeš for that matter, i zato se Srbija još vrti u krug.

 

 

14911532454605400a9fee6163436601.jpgHrabre i uporne  Žanke, kao i roditelji vojnika koji su u tom napadu na bolnicu poginuli, i oni čiji su sinovi poslati na Kosovo da izginu  bez osnovne vojne obuke mimo PS, kao i sve izginule  izbeglice iz Krajne  čiji su kolektivni centri po Kosovu takođe bili zloupotrebljeni od strane naših struktura tumaraju ko Hamleti odsustva naše savesti i nesposobnosti da se izborima da živimo u državi koju NATO neće bombardovati, jer neće imati povoda, a neće biti ni uzroka.  

darfur-poster.jpgSvoje stavove o nužnosti intervecije javno sam  iznosila više puta. Kao i one o razočaranosti u zapadnu međunarodnu zajednicu,  što je odustala od svojih principa kojima se rukovodila 95 kad je bombardovala Srbe u Bosni, i tako konačno zaustavila ludilo, i onih koju su bili servirani ili iskreni kada je ‘99 donela tu tešku odluku da mimo UN odobrenja krene u akciju. I dalje smatram da je sam koncept humanitarnih intervencija ispravan, i da argument zloupotrebe iste nije dovoljan u raspravi pro and con. Ali sam uvek otovrena za nju. Raspravu. Dok je Darfur tu, pred očima, a niko skoro adekvatno ne reaguje, na bilo koji drugi način. Moja logika je da se mora i  tako  zaustaviti masovno kršenje osnovnih  HR ako drugačije ne može, i bar tamo gde može. Za mene je to još uvek  A Change to Belive In. Ako u Srbiji može a u Kini npr ne, ili su kolateralne posledice veće, fine with me, bolje igde nego nigde, i ne vidim tu zaveru Vatikana, CIAe, niša, samo realno vs idealno. I da, i dalje smatram da Srbija treba da udje u NATO. Pribojavam se, btw, i da u svom autizmu nećemo shvatiti  ni implikacije koje će sve izvesniji bukureštanski poziv Albaniji, Hrvatskoj i Makedoniji sa se pridruže NATO imati  na nas i na naš trenutni izbor-- zaokret u međunarodnom kursu od onog koji ima ostatak regiona. ali o tome posebno, velika tema.

 A Fatmir Sejdiju, predsednik Kosova, zahvalio je NATO-u za bombardovanje. Pogledala sam  dobro vesti, Blic, B92, agencije, svugde isto, nije istrgnuto iz konteksta. Nije argument da li je ili nije eksplicitno rečeno  „faleminderit NATO“ ili ne, a što sam  jutros čula kao „opravdanje Sejdijua“,  izjava je  nespretno i površno data.  

Jer, tokom 78 dana vazdušne kampanje poginula su, prema podacima državnih organa, 1.002 pripadnika Vojske Jugoslavije i policije Srbije i oko 2.500 civila, među kojima 89 mališana, a oko 10.000 ljudi je ranjeno i povređeno. Tokom napada izvršeno je 2.300 vazdušnih udara, a bačeno je preko 4.000 bombi i raketa. A i na Kosovu nisu baš cvetale ruže i božuri ( Rajko luv,  kako se brani Kosovo, copyright that one pls:), pa mi uopšte nije jasno ko je Sejdiju napisao ovaj govor i šta je pisac sve i zašto hteo da kaže.  Da sam ja njegov speechwriter, izrazila bih žaljenje što se situacija toliko bila odmakla kontroli da je zapadna međunarodna zajednica bila prinuđenja na tešku odluku, sa velikim ne samo ljudskim žrtvama i cenom, već i  političkim implikacijama poput urušavanja UN, da pribegne legitimnom ali ne i universaly  accepted konceptu  humenitarnih intervencija u cilju sprečavanja masovnog kršenja osnovnih ljudskih prava i ubijanja civila, i kršenja izmenjene i dopunjene Ženevske konvencije u delu koji se odnosi na tretman prema naoružanim formacijama  u unutrašnjem sukobu,  u prekomernoj upotrebi sile od strane državnih organa. Napisala bih da žalim što do kosovske nezavisnosti nije došlo na drugi način, izrazila bih sućut svim žrtvama, poželela  bih NATOu, a i svetu uopšte,  da ne mora često da bude pred takvim izborom ubuduće …dodala bih verovatno da kao jedini ostvariv način da se to spreči vidim jačanje institucija, vladavinu prava.

Ovakva  Sejdijuova izjava nikako ne doprinosi stabilizaciji prilika. Izraz je  jedene političke nezrelosti, kojoj euforija oko proglašenja nezavisnosti nije nikakvo opravdanje, kao ni to da je i sama zapadna međunarodna zajednica, devet godina kasnije, skoro  digla ruke od principa kojim se rukovodila kad je interveciju sprovela, pa u prvi plan ističe druge argumente, koji prilično zbunjuju i srpsku javnost i druge i uveliko doprinose nastavku nesporazuma i tenzija. I upravo se u tom delu ne slažem sa Rogerom Cohenom, koga inače rado čitam i  poštujem, da je kosovska nezavisnot došla i da je svetu jasno predstavljena kao posledica primene tog principa, u koji oboje, inače, verujemo.

 Sejdijiova izrjava odraz je i jedne boljke koja nam je izgleda zajednička--endemske zagledanosti  u sebe, nesposobnosti da vidimo i kolateralnu štetu, unutrašnju i spoljnu,  i posledice svojih nauma i istorijsko prevaziđenih težnji, te  odsustva svesti koliko smo povezani sudovi…pa i koliko Kosovu nezavnost niša spektakularno neće doneti ako nije u stanju da živi u okruženju, geografskom i fizičkom, ne samo in eternal love with the U.S. I ako nije u stanju da i samo uvede postulate univerzalnosti ljudskih prava i jakih institucija koje mogu principe da sprovode u praksu.  Ali potrebna je i kašičica vegete--političke mudrosti i ljudskog razumevanja da ništa, pa ni druga strana nije crna skroz. priznajem, kopka me i volela bih da saznam kako je ova Sejdijuova izjava shvaćena i na samom Kosovu i u nekom delu MZ bar, da li ju je iko tamo i out there dožive na način na koji sam i ja.

 

Nadam se da će Karl Bilt i Co i nešto od ovoga  imati  u vidu kad kažu da potrebni su pregovori ali ne o statusu.

    



Komentari (190)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 10:53 24.03.2008

9 godina kasnije

Mene uopste ne iznenadjuje Sejdijuova izjava. Ipak na Kosovu vlast drzi krimilasiticka striktura koja je dosla na vlast zahvaljujuci NATO bombama.
Medjunarodna zajednica uopste nije digla ruke od principa kojim se rukovodila pre 9 godina. Ona ih slepo sledi. Cilj bombardovanja je bilo nezavisno Kosovo.
Ne krivim ja nikoga osim nas. MI smo za sve krivi od 1945. pa do danas. Ovde iskljucivo mislim na Srbe iz Srbije. Razni su uzjahali Srbiju i Beograd krajem drugog svetskog rata. I dan danas nam takvi nam kroje politiku u poziciji i opoziciji.

Nego slava svim zrtvama tog idiotskog rata.
dragan7557 dragan7557 14:11 24.03.2008

Re: 9 godina kasnije

Razni su uzjahali Srbiju i Beograd krajem drugog svetskog rata. I dan danas nam takvi nam kroje politiku u poziciji i opoziciji.


Mnogo pre. Prvi Srpski ustanak na dahije. Pre toga obraćanje svetlom caru u Stambolu za pomoć a sada caru u Briselu..
Jelena Milić Jelena Milić 10:03 25.03.2008

Re: 9 godina kasnije

bogami pre sultanu putinu...eno gledam cela cara dusana u bilbordima hvala putinu i rusiji...za sta tacno?
Atomski mrav Atomski mrav 10:06 25.03.2008

Re: 9 godina kasnije

Nizašta... to je pandan Bulevaru Bila Klintona i njegovom p(r)osteru u Prištini...
Jelena Milić Jelena Milić 10:09 25.03.2008

Re: 9 godina kasnije

pa atomski, taj bil kako oni vide njima donese enesto...ja ne vidim sta kostunica vidi sta nam rusi donose...osim maltretiranja i dalje samogetoizacije i getoizacije srba u enklavama...tako sto se udaljabvaju od mogucnosti da institucionalno urede svoj zivot...vec se getoisu u mesto za fake humanitarne attempts....a agencija za lekove ionako i ruske lekove mora da odobri...i treba....ali o tome poseban post...

Atomski mrav Atomski mrav 10:18 25.03.2008

Re: 9 godina kasnije

Pa to i ja kažem - čista kontra. Inat. Ne, bolje rečeno - prkos. Lepše zvuči.
A što se "udaljavanja od mogućnosti da (Srbi u enklavama) institucionalno urede svoj život" - ako pažljivo pogledaš tu svoju rečenicu, kako misliš da neko ko je "u enklavama" institucionalno uredi svoj život? To će da im garantuju Albanci? Međunarodna zajednica? Da, kao što je to i do sada bio slučaj...
Shumar Shumar 11:16 25.03.2008

Re: 9 godina kasnije

89 dece je poginulo u bombardovalju Srbije od strane NATO-a 1999





Pitam :

Da li je i jedna od tih ambasada poslala neku svoju delegaciju da stavi neki cvet u znak kajanja i izvinjenja za ovu jadnu pobijenu decu ?

Atomski mrav Atomski mrav 11:18 25.03.2008

Re: 9 godina kasnije

Ko se još izvinjava za "kolateralnu štetu"?
Shumar Shumar 11:37 25.03.2008

Re: 9 godina kasnije

Atomski mrav
Ko se još izvinjava za "kolateralnu štetu"?






Atomski mrav Atomski mrav 11:42 25.03.2008

Re: 9 godina kasnije

Shumar, moram da postujem link na tvoj komentar na postu lidiez...

http://blog.b92.net/text/2630/Bombardovanje%20iz%20mog%20ugla/#k215576

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:14 24.03.2008

kopka klopka ?.

"kopka me i volela bih da saznam kako je ova Sejdijuova izjava shvaćena i na samom Kosovu i u nekom delu MZ bar, da li ju je iko tamo i out there dožive na način na koji sam i ja."

Verovatno da hoce, ali, zasto te to kopka ? Ocekujes da se neko od "pobednika" raznezi i prizna sopstvene zlocine kojima je "odbranio" ljudska prava ?

Potpuno si u pravu kada kazes da je ta Sejdijuova izjava - "Izraz jedne političke nezrelosti, kojoj euforija oko proglašenja nezavisnosti nije nikakvo opravdanje, kao ni to da je i sama zapadna međunarodna zajednica, devet godina kasnije, skoro digla ruke od principa kojim se rukovodila kad je interveciju sprovela, pa u prvi plan ističe druge argumente, koji prilično zbunjuju i srpsku javnost i druge i uveliko doprinose nastavku nesporazuma i tenzija. Odraz je i jedne boljke koja nam je izgleda zajednička--endemske zagledanosti u sebe, nesposobnosti da vidimo i kolateralnu štetu, unutrašnju i spoljnu, i posledice svojih nauma i istorijsko prevaziđenih težnji, te odsustva svesti koliko smo povezani sudovi..."

Tako je, verovatno, sa svim zlocinima i nasiljem....koje narodi cine jedni nad drugima tokom ove uzbudljive i predvidljive istorije raznoraznih poduhvata i bedastoca koje ljudska bica cine "u borbi" za svoja prava.

Jelena Milić Jelena Milić 10:07 25.03.2008

Re: kopka klopka ?.

ninosave ne vidim cemu tolika ironija oko borbe za ljudska prava?

i ne vidim da je svaka borba za njih bila nasilna, besmislena etc.

kao sto ne vidim ni da je SPRECAVANJE masovnog krsenja OSNOVNIH nesto apriori negativno

takodje, nisu samo narodi kao entieti ti koji krse jedni drugima prava, radi se to big time i unutar isith etnickih zajednica, znas i sam...

ne znam, ne svidja mi se tako pojednostavljveno i relativno cinicno gledanje na stvari

nije stvar sta ocekujem od "pobednika" na funkcijama, zanima me, da, sta ima da kaze kosovska javnost, kosovski intelektulaci, studenti, umetnici, .....da zanima me
Atomski mrav Atomski mrav 10:19 25.03.2008

Re: kopka klopka ?.

I, šta kažu?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 10:26 25.03.2008

Re: kopka klopka ?.

ninosave ne vidim cemu tolika ironija oko borbe za ljudska prava?

Znas, zovem se ninosLav. Nema ironije oko te borbe. Gde vidis ironiju ? Ima ironije oko toga KAKVE SE SVE AKTIVNOSTI medju ljudima nazivaju "borbom" za ljudska prava. na primer, ta NATO intervencija. Ili rat u Iraku. I tako...., razumes ?
ne znam, ne svidja mi se tako pojednostavljveno i relativno cinicno gledanje na stvari

Hm, nemoj tako, bre.....
nije stvar sta ocekujem od "pobednika" na funkcijama, zanima me, da, sta ima da kaze kosovska javnost, kosovski intelektulaci, studenti, umetnici, .....da zanima me

Da, da, da, i sta kazu, sto rece Atomski mrav ?
AlexDunja AlexDunja 11:14 24.03.2008

ovo

Hrabre i uporne Žanke, kao i roditelji vojnika koji su u tom napadu na bolnicu poginuli, i oni čiji su sinovi poslati na Kosovo da izginu bez osnovne vojne obuke mimo PS, kao i sve izginule izbeglice iz Krajne čiji su kolektivni centri po Kosovu takođe bili zloupotrebljeni od strane naših struktura tumaraju ko Hamleti odsustva naše savesti i nesposobnosti da se izborima da živimo u državi koju NATO neće bombardovati, jer neće imati povoda, a neće biti ni uzroka.
jesen jesen 11:14 24.03.2008

Preporuka ko vrata...

....iskreno mislim da su ti tekstovi sve bolji i bolji....postajes pravi analiticar....Nisam sklona davanju komplimenata ali kad neko zasluzi onda sam velikodusna :))...Ja takodje mislim da smo sami za sve krivi ali ne mogu da amnestiram ni MZ koja je u mnogome doprinela tome....najveci njihov greh je cinjenica da nas nedopustivo dugo drze u izolaciji sto je po mom skromnom misljenju rezultiralo ovakvim stanjem na nasem unutrasnjempolitickom nebu...izolacija daje sansu upravo onim snagama koje nas permanentno guraju u nazad, daje sansu monopolistima da nas permanentno pljackaju........etc.....
Demetra Demetra 12:30 24.03.2008

Re: Preporuka ko vrata...

postajes pravi analiticar....



u rangu sa....???
Jelena Milić Jelena Milić 10:11 25.03.2008

to jesen

hvala. prija zaista. daje motiv za dalje blogovanje.

eto, sad kad zapadna mz hoce da nas ukljuci i angazuje, mi se okrecemo na drugu stranu....
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 11:15 24.03.2008

Faleminderit NATO

Stvarno strasno!

Pa kako tvoji prijatelji da tako nesto izjave.

Ma sigurno su ih pogresno interpretirali.

Sto ne odes dole na izvor informacija?

Nadam se da se neces vratiti!
Jelena Milić Jelena Milić 11:17 24.03.2008

to vilijen tel

ne raduj se prerano...

ja sa svojim stavovima ko sa jabukom na glavi stojim javno i hrabro.

a ti? vidim, nik ti je novi!
pa dobrodosao.

how about some arguments instead of insinuations, this is how we do bussines here in our blog.

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:19 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

Sto ne odes dole na izvor informacija?
Nadam se da se neces vratiti!


Jel' si ti od onih kojima je Kosovo u srcu ?
jesen jesen 11:20 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

.....kakav cininizam.....idite malo na svez vazduh, prijace vam...
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 11:33 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

Ninoslav Randjelovic
Sto ne odes dole na izvor informacija?
Nadam se da se neces vratiti!


Jel' si ti od onih kojima je Kosovo u srcu ?


Kako se uzme.

Ako sam od tih ti streljaj.

Ako nisam - kako hoces.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:36 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

Ako sam od tih ti streljaj.
Ako nisam - kako hoces.

Ma, hajde !
Nego, kad tako nekome pozelis da na Kosovo ode i da se odatle vise ne vrati, onda pomislim - ovo mora da je onaj ko Kosovo obozava iz daljine i na recima, mada mu je Kosovo u srcu...
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 11:37 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Jelena Milić
ne raduj se prerano...

ja sa svojim stavovima ko sa jabukom na glavi stojim javno i hrabro.

a ti? vidim, nik ti je novi!
pa dobrodosao.

how about some arguments instead of insinuations, this is how we do bussines here in our blog.



Chestitam!

Nick je bajat.

R u meaning my blog or R blog?
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 11:38 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

jesen
.....kakav cininizam.....idite malo na svez vazduh, prijace vam...


Danke.

Ich werde.
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 11:40 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

Ninoslav Randjelovic
Ako sam od tih ti streljaj.
Ako nisam - kako hoces.

Ma, hajde !
Nego, kad tako nekome pozelis da na Kosovo ode i da se odatle vise ne vrati, onda pomislim - ovo mora da je onaj ko Kosovo obozava iz daljine i na recima, mada mu je Kosovo u srcu...

Nisam mislio na Kosovo nego na Albaniju.

Ali ti vidis sve bolje.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:43 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

Nisam mislio na Kosovo nego na Albaniju.
Ali ti vidis sve bolje.

Eh, sad ! Pa tekst je izjavi Predsednika Kosova povodom godisnjice Nato bombardovanja ?
Ali, dobro, ti znas to sta ti tvoje srce kaze i koliko ti kaze, zar ne ?
jesen jesen 11:44 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

...nema na cemu...i drugi put....dajem besplatne savete za dobro raspolozenje...
tigrks tigrks 11:48 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

Ninoslav Randjelovic
Sto ne odes dole na izvor informacija?Nadam se da se neces vratiti!Jel' si ti od onih kojima je Kosovo u srcu ?


Kako ti drago ili nedrago, Tell je od od onih koje postojanje patrijota ne sprečava da imaju patriotski stav.
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 11:48 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

Ninoslav Randjelovic
Nisam mislio na Kosovo nego na Albaniju.
Ali ti vidis sve bolje.

Eh, sad ! Pa tekst je izjavi Predsednika Kosova povodom godisnjice Nato bombardovanja ?
Ali, dobro, ti znas to sta ti tvoje srce kaze i koliko ti kaze, zar ne ?


Mesas grandmothers & frogs.

Moje srce ostavi na miru.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:51 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

Mesas grandmothers & frogs.
Moje srce ostavi na miru.

Draskovic ? Markovic ?

Wilhelm Tell Wilhelm Tell 11:52 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

jesen
...nema na cemu...i drugi put....dajem besplatne savete za dobro raspolozenje...


Sada sam stvarno bolje raspolozen.
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 11:58 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

Ninoslav Randjelovic
Mesas grandmothers & frogs.
Moje srce ostavi na miru.

Draskovic ? Markovic ?



I jedan(a) i drugi(a).

A mene ako se sete na Dan bezbednosti - sete, ako ne...
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 12:13 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Jelena Milić
ne raduj se prerano...

ja sa svojim stavovima ko sa jabukom na glavi stojim javno i hrabro.

a ti? vidim, nik ti je novi!
pa dobrodosao.

how about some arguments instead of insinuations, this is how we do bussines here in our blog.



Here`s some arguments instead of insinuations:

I don`t beleive in country without oposition

I don`t believe in country who`s Prime Minister is drog dealer & war criminal

I don`t believe in people that is spoken one thing and meaning something else

etc...
AlexDunja AlexDunja 12:17 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Here`s some arguments instead of insinuations:

I don`t beleive in country without oposition

I don`t believe in country who`s Prime Minister is drog dealer & war criminal

I don`t believe in people that is spoken one thing and meaning something else

al' ga sroci:))))
koja je to zemlja ?
koji narod ?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:22 24.03.2008

Re: to vilijen tel

al' ga sroci:))))

Mozda ga je ta strela vec sibnula u celo
pa stoga uspeva da stvari bas tako sroci, nas Telo...?
AlexDunja AlexDunja 12:24 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Mozda ga je ta strela vec sibnula u celo

takozvana strela - bumerang :)))
austrijsko-australijski koncept:)))
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 12:32 24.03.2008

Re: to vilijen tel

AlexDunja
Here`s some arguments instead of insinuations:

I don`t beleive in country without oposition

I don`t believe in country who`s Prime Minister is drog dealer & war criminal

I don`t believe in people that is spoken one thing and meaning something else

al' ga sroci:))))
koja je to zemlja ?
koji narod ?


Srocio sam ga kako sam znao i umeo.

Ako ti kazem da je to zemlja koju su priznale USA i najmocnije zemlje EU da li ces shvatiti?

A narod je divan i veoma omiljen ovih dana.
AlexDunja AlexDunja 12:35 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Ako ti kazem da je to zemlja koju su priznale USA i najmocnije zemlje EU da li ces shvatiti?

da.
ali ti malopre rece da si preporucio jeleni da ode
u albaniju i tako....
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 12:37 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Ninoslav Randjelovic
al' ga sroci:))))

Mozda ga je ta strela vec sibnula u celo
pa stoga uspeva da stvari bas tako sroci, nas Telo...?


Ranjdjo, kako lepo zboris (pises).Nas Ranjdjo je dobio inspiraciju.
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 12:39 24.03.2008

Re: to vilijen tel

AlexDunja
Mozda ga je ta strela vec sibnula u celo

takozvana strela - bumerang :)))
austrijsko-australijski koncept:)))


Ispravka.

Svajcarsko-australijski koncept.
tigrks tigrks 12:41 24.03.2008

Re: to vilijen tel

al' ga sroci:))))
koja je to zemlja ?
koji narod ?


Za narod neznam, ali to zemlja nije.
AlexDunja AlexDunja 12:41 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Svajcarsko-australijski koncept.

pa sta??
onako lepse zvuci:))
a i ti nisi bas precizan.:))))
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 12:42 24.03.2008

Re: to vilijen tel

AlexDunja
Ako ti kazem da je to zemlja koju su priznale USA i najmocnije zemlje EU da li ces shvatiti?

da.
ali ti malopre rece da si preporucio jeleni da ode
u albaniju i tako....


Izvinjavam se Jeleni i Tebi.Stvarno nisam tako mislio.Jos jednom IZVINITE.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:42 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Svajcarsko-australijski koncept.

Dakle, Alpe-Aboridzanija ?
AlexDunja AlexDunja 12:44 24.03.2008

Re: to vilijen tel



Izvinjavam se Jeleni i Tebi.Stvarno nisam tako mislio.Jos jednom IZVINITE.

to je lepo, samo , zasto meni??
ne kapiram.
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 12:45 24.03.2008

Re: to vilijen tel

AlexDunja
Svajcarsko-australijski koncept.

pa sta??
onako lepse zvuci:))
a i ti nisi bas precizan.:))))


Kiss
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 12:46 24.03.2008

Re: to vilijen tel

AlexDunja


Izvinjavam se Jeleni i Tebi.Stvarno nisam tako mislio.Jos jednom IZVINITE.

to je lepo, samo , zasto meni??
ne kapiram.


OK onda samo Jeleni.
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 12:49 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Ninoslav Randjelovic
Svajcarsko-australijski koncept.

Dakle, Alpe-Aboridzanija ?


Dakle, Ranjdjo, nas Ranjdjo i uvek i samo nas Ranjdjo.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:53 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Dakle, Ranjdjo, nas Ranjdjo i uvek i samo nas Ranjdjo.

Jer za nasu stvar vozim kao Fandjo ? Jel' zato ?
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 12:55 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

tigrks
Ninoslav Randjelovic
Sto ne odes dole na izvor informacija?Nadam se da se neces vratiti!Jel' si ti od onih kojima je Kosovo u srcu ?


Kako ti drago ili nedrago, Tell je od od onih koje postojanje patrijota ne sprečava da imaju patriotski stav.


THKS tigrks.

Ko razume prezivece.
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 12:57 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Ninoslav Randjelovic
Dakle, Ranjdjo, nas Ranjdjo i uvek i samo nas Ranjdjo.

Jer za nasu stvar vozim kao Fandjo ? Jel' zato ?


Zato.

Preporuka: predji u Torro Rosso.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:03 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Preporuka: predji u Torro Rosso.

Ne mogu. Nisam dobar sa Gerhardom Bergerom.
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 13:09 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Ninoslav Randjelovic
Preporuka: predji u Torro Rosso.

Ne mogu. Nisam dobar sa Gerhardom Bergerom.


A sto ne probas da mu se uvuces.

To ti bar nije strano.

Mislim sa strane.
AlexDunja AlexDunja 13:11 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Jer za nasu stvar vozim kao Fandjo ? Jel' zato ?

:))))
volim tvoj talenat:)))
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:12 24.03.2008

Re: to vilijen tel

A sto ne probas da mu se uvuces.
To ti bar nije strano.
Mislim sa strane.


Pa jedan probao (tako sa strane, kao ti) pa se u.ro. Znas vec.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:14 24.03.2008

Re: to vilijen tel

volim tvoj talenat:)))

U mojim godinam, to vec vise nije talent. To sto volis. Mislim.
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 13:17 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Ninoslav Randjelovic
A sto ne probas da mu se uvuces.
To ti bar nije strano.
Mislim sa strane.


Pa jedan probao (tako sa strane, kao ti) pa se u.ro. Znas vec.


Ranjdjo-Fanjdjo je uvredjen i povredjen.

Vozi Misko.

Ja sam se u.ro.

Volim i ja tvoj talenat.


Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:21 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Ranjdjo-Fanjdjo je uvredjen i povredjen.

Idi bre, Telo, sto si tako na kraj srca ?!
Pa, ti me valjda poznajes ! Otkud uvredjen i zasto povredjen ?
Jest, bilo mi malo zao kad si prizeljkivao da se Jelena odnekle ne vrati, ali posle videh da si saljivdzija i da si iz mog kraja gde se mlati prazna slama dok se kupe sljive....
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 13:21 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Ninoslav Randjelovic
volim tvoj talenat:)))

U mojim godinam, to vec vise nije talent. To sto volis. Mislim.


Ranjdjo-Fanjdjo je u godinama.

Ranjdjo-Fanjdjo nije talentovan.

Ranjdjo-Fanjdjo misli da ga neko voli.

Ranjdjo-Fanjdjo MISLI.

Ranjdjo-Fanjdjo farewell.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:23 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Ranjdjo-Fanjdjo farewell.

Bog s tobom !
AlexDunja AlexDunja 13:25 24.03.2008

Re: to vilijen tel

U mojim godinam, to vec vise nije talent.

kako nije???
to je dar koji ili imas , ili ne.
ako nemas, dzaba znanje i iskustvo....
:))
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 13:28 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Ninoslav Randjelovic
Ranjdjo-Fanjdjo je uvredjen i povredjen.

Idi bre, Telo, sto si tako na kraj srca ?!
Pa, ti me valjda poznajes ! Otkud uvredjen i zasto povredjen ?
Jest, bilo mi malo zao kad si prizeljkivao da se Jelena odnekle ne vrati, ali posle videh da si saljivdzija i da si iz mog kraja gde se mlati prazna slama dok se kupe sljive....


Ranjdjo-Fanjdjo ne poznajem te.

Ranjdjo-Fanjdjo umem da se salim.

Ranjdjo-Fanjdjo, ja se Jeleni izvinuh.

Ranjdjo-Fanjdjo u mom kraju ima jako malo sljiva i livada.

Ranjdjo-Fanjdjo primam poziv da pecemo rakiju u tvom kraju.

Ranjdjo-Fanjdjo mozemo da tresemo i praznu slamu.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:30 24.03.2008

Re: to vilijen tel

to je dar koji ili imas , ili ne.

Pa, dobro, poklonu se u zube ne gleda (a, posebno kada nema zube)....
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:36 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Ranjdjo-Fanjdjo primam poziv da pecemo rakiju u tvom kraju.
Ranjdjo-Fanjdjo mozemo da tresemo i praznu slamu.


Vazi ! A, danas je, znas, godisnjica kada su mnoge zemlje sveta pocele da bombarduju moj kraj i okolinu, tu po Srbiji. Zagadili su nam malko (mnogo) te livade, a i sljive, a i narod cesto poboljeva. I skoro da je sasvim posasavio, ali to je bilo jos pre bombardovanja. Tako, predlazem ti da se nadjemo negde drugde i da pecemo rakiju. Mozda, na Kubi. Pokrenuo jedan moj drug tamo fabriku RAKEA koja proizvodi rakiju. Pa, ako hoces....?
Wilhelm Tell Wilhelm Tell 13:41 24.03.2008

Re: to vilijen tel

Ninoslav Randjelovic
Ranjdjo-Fanjdjo primam poziv da pecemo rakiju u tvom kraju.
Ranjdjo-Fanjdjo mozemo da tresemo i praznu slamu.


Vazi ! A, danas je, znas, godisnjica kada su mnoge zemlje sveta pocele da bombarduju moj kraj i okolinu, tu po Srbiji. Zagadili su nam malko (mnogo) te livade, a i sljive, a i narod cesto poboljeva. I skoro da je sasvim posasavio, ali to je bilo jos pre bombardovanja. Tako, predlazem ti da se nadjemo negde drugde i da pecemo rakiju. Mozda, na Kubi. Pokrenuo jedan moj drug tamo fabriku RAKEA koja proizvodi rakiju. Pa, ako hoces....?


Hocu!

Javi mi se na email.
Bonner D Bonner D 14:27 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

Wilhelm Tell

... Sto ne odes dole na izvor informacija?Nadam se da se neces vratiti!


Ovo je zaista nivo i način koji nikome nije potreban, niti iko iole normalan može da izjavi ovakvo nešto. Ja ne znam šta se sa Vama dešava u tom Vašem ćošetu, u kojem se Vi, iz ne znam kojih razloga, osećate tako saterani i ugroženi.

Niko Vas, bar ovde na blogu nije ničim lično ili bilo kako drugačije ugrozio ili napao, pa je prema tome ovakva Vaša agresivna i nasilnička reakcija potpuno nerazumljiva i neprihvatljiva.

Jelena moja podrška i preporuka Vama! Verbalno nasilje ovakve vrste nema ovde šta da traži!

silver bullet silver bullet 14:52 24.03.2008

Re: Faleminderit NATO

Re: Faleminderit NATO #LinkWilhelm Tell
... Sto ne odes dole na izvor informacija?Nadam se da se neces vratiti!

Ovo je zaista nivo i način koji nikome nije potreban, niti iko iole normalan može da izjavi ovakvo nešto. Ja ne


Isfrustrirani napadac iz mraka, iz potaje, samo sa nikom. Hrabar! Castan! Al samo u njegovom svetu.
Za nas je mali, nikakav.
Ne treba ga brisati.
Treba ostaviti sve njegove poruke da to svi vide.

I dosta trolla.

Ignorisite lika.
Jelena Milić Jelena Milić 10:12 25.03.2008

Re: Faleminderit NATO

srce :)) ne ninosave, to mu javljaju drugi organi, ali ako, znaci da ovo pisanije ipak ima nekog efekta:))

Jelena Milić Jelena Milić 10:15 25.03.2008

to vt

meni ne moras, umesto toga nemoj deseterce o MZ i alegorije, daj fakte, dokaze, argumente, crno na belo, pa da debatujemo ko ljudi. ako mozes to.
tigrks tigrks 11:53 24.03.2008

faleminderit shum

I dalje smatram da je sam koncept humanitarnih intervencija ispravan, i da argument zloupotrebe iste nije dovoljan u raspravi pro and con.


Ašta bi bilo dovoljno?
Atomski mrav Atomski mrav 11:54 24.03.2008

Q&A

Svoje stavove o nužnosti intervecije javno sam iznosila više puta. Kao i one o razočaranosti u zapadnu međunarodnu zajednicu, što je odustala od svojih principa kojima se rukovodila 95 kad je bombardovala Srbe u Bosni, i tako konačno zaustavila ludilo, i onih koju su bili servirani ili iskreni kada je ‘99 donela tu tešku odluku da mimo UN odobrenja krene u akciju. I dalje smatram da je sam koncept humanitarnih intervencija ispravan, i da argument zloupotrebe iste nije dovoljan u raspravi pro and con. Ali sam uvek otovrena za nju. Raspravu. Dok je Darfur tu, pred očima, a niko skoro adekvatno ne reaguje, na bilo koji drugi način. Moja logika je da se mora i tako zaustaviti masovno kršenje osnovnih HR ako drugačije ne može, i bar tamo gde može. Za mene je to još uvek A Change to Belive In. Ako u Srbiji može a u Kini npr ne, ili su kolateralne posledice veće, fine with me, bolje igde nego nigde, i ne vidim tu zaveru Vatikana, CIAe, niša, samo realno vs idealno. I da, i dalje smatram da Srbija treba da udje u NATO. Pribojavam se, btw, i da u svom autizmu nećemo shvatiti ni implikacije koje će sve izvesniji bukureštanski poziv Albaniji, Hrvatskoj i Makedoniji sa se pridruže NATO imati na nas i na naš trenutni izbor-- zaokret u međunarodnom kursu od onog koji ima ostatak regiona. ali o tome posebno, velika tema.


Ti Jelena kao da ništa nisi naučila od tolikih zapadnih zvaničnika koje kritikuješ da odmažu evroatlantskim integracijama Srbije.... kako misliš da ovaj tvoj tekst doprinese pro-Nato raspoloženju u Srbiji?
Imam neka pitanja koje sam postavio na tvojim postovima nekoliko puta i nisam dobio direktan odgovor:
- Zašto je NATO bombardovao Republiku Srpsku tek '95.? Koliko dugo je Sarajevo bilo u opsadi, zašto NATO nije prekinuo tu agoniju ranije?
- Zašto NATO (ili neko drugi, ali vidim da ispada kako NATO jedini može da donese mir, demokratiju, bla bla na svetu) nije reagovao u Darfuru?
- Zašto Kurdi nisu dobili svoju nezavisnu državu iako su pretrpeli mnogo gore nasilje nego Albanci na Kosovu?
- Da li uopšte postoji taj koncept ili princip "humanitarnih intervencija", R2P, ljudskih prava ispred suvereniteta - jer ako postoji princip, on mora važiti za sve? Ili je to samo dobar izgovor za vojne intervencije širom sveta? Veliki i moćni su naravno izuzeti od tog kao i od svih ostalih "principa"?
- Da li je NATO bombardovao Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju? Kako onda možemo da posmatramo te države i Srbiju na isti način?

I na kraju, hteo bih još jednom da protestujem zbog zloupotrebe autizma u dnevno-političke svrhe.
surabya johnny surabya johnny 12:15 24.03.2008

Re: Q&A

I na kraju, hteo bih još jednom da protestujem zbog zloupotrebe autizma u dnevno-političke svrhe


iako ovo, zapravo, nema smisla, jako je smesno. mozes li da mi objasnis na shta (tacno) mislish, kada kazesh- "autizam"? Automatizam?

Istina je, pre svega, da nema istina na koje se moze zaista osloniti.
vrlina je samoj sebi nagrada.
Jelena Milić Jelena Milić 10:23 25.03.2008

Re: Q&A

atomski, mislim da vecinu odgovora na pitanja koja si postavio i imas u mojim tekstovima. ...mislim da se takve odluke, zaista, ne donose lako, i da je neki trend napravljan upravo sa tek bosnom 95 pa kosovom 99, pa zaustavljen...nadalje, ja pricma o principima za koje se neki zalazu, i nnikad nisma rekla d asu univerzalno prihvaceni i u celoj zapadnoj medjunarodnoj zajednici...

pa sta, ako nas je anto bombardovao, dokle mislimo da vidamo i lizmeo rane, i pravimo prostor za nove...jel ima i tome neki rok trajanja?

pa da se okrenemo buducnosti. stabilnoj. bezbednoj. izvesnoj do mere. kao sto je sadasnjost vecine nato clanica. u poredjenju sa drugima, u granicamam moguceg.

ja nisam rekla da je nato jedini koji moze, ali kako stvari stoje, nekad je medju redjima koji ima muda da nest preduzme...ne cvetaju ruze u afganistanu, daleko bilo, cveta mak big time, ali opet, st aje trebalo ciniti posle 9/11, uvek ista igra izmedju nas dvoje atomski, daj viable kontra resenje...

i opet, o nato ne pricaj kao o izolovanom entitetu, za razliku od eu, tamo samo sve zemlje konsezusom mogu da donesu odluke...a pogledaj koje su i kako zive...pa u njima, bar za vecinju njihovih drzavljana svih vera, neki visi stepen zastite hr zaista postoji....

Kazezoze Kazezoze 10:38 25.03.2008

Re: Q&A

...ne cvetaju ruze u afganistanu, daleko bilo, cveta mak big time, ali opet, st aje trebalo ciniti posle 9/11,

sve shto je trebalo uchiniti je uchinjeno, slichno je bilo i na pochetku WW 2, kada su nemci zbog napada na rajstag bombardovali poljsku.

Atomski mrav Atomski mrav 10:42 25.03.2008

Re: Q&A

pa sta, ako nas je anto bombardovao

Pa ništa... možda bi i mi trebalo da se zahvalimo NATO-u, pa će nam možda oprostiti što su nas bombardovali.

Viable kontra-rešenje? Da se prestane sa praksom izazivanja oružanih sukoba i pomaganja terorista zarad sebičnih interesa i kasnijim "rešavanjem" tih sukoba oružanom silom. Drugo rešenje je da se R2P i HR iznad suvereniteta zaista proglasi principom i onda u skladu sa tim principom izmeni slika sveta. A to što se u NATO-u odluke donose konsenzusom, to ništa ne znači - kad Ameri ne mogu da ostvare konsenzus u NATO-u, bombarduju sami ili sa par "saveznika". Kad ne mogu da dobiju konsenzus u SB UN, opet deluju sami. Znam ja da se njima može tako, ali to nije i ne može biti borba za ljudska prava. To je samo lep ukrasni papir sa mašnicom...
milosib milosib 12:00 24.03.2008

Relativizacija

Izvrstan tekst g-djo Milic. Pocnete uspomenom na zrtve, nastavite sa opravdanjem agresije i svaljivanjem krivice na zrtvu, a onda relativizujete sve time sto se bavite jednom trivijalnom izjavom zahvalnosti NATO od strane Sejdiua. Dostojno direktora CEAS, pametno i licemerno. Cilj opravdava sredstvo.

P.S. Ko ce da zastiti narode kada NATO humanitarne intervencije predju svaku granicu? Ko stiti Iracane, npr?
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 13:06 24.03.2008

Re: Relativizacija

milosb
Ko stiti Iracane, npr?


Allah
apatrid apatrid 14:22 24.03.2008

Re: Relativizacija

Trinidad Tobagović
milosbKo stiti Iracane, npr?Allah


Zagolicaj me da se nasmejem, jbt. Strašno!
silver bullet silver bullet 14:55 24.03.2008

Re: Relativizacija

Relativizacija #Link Replika: 2Izvrstan tekst g-djo Milic. Pocnete uspomenom na zrtve, nastavite sa opravdanjem agresije i svaljivanjem krivice na zrtvu, a onda relativizujete sve time sto se bavite jednom trivijalnom izjavom zahvalnosti NATO od


Sta vi ocekujete?
Da Jelena stane na sred Terazija i krene da se siba da bi se pokajala u vasim ocima?
Da vice kako je Kosovo Srbija?
Kako je ovo prva Nato drzava na svetu?
Pa nije tako.
Procitajte pazljivije njen tekst.
Pisan je objektivno i analiticno, pokazuje vise strana, identifikuje vise krivaca.

milosib milosib 21:03 24.03.2008

Re: Relativizacija


@silver bullet
Sta vi ocekujete?
Da Jelena stane na sred Terazija i krene da se siba da bi se pokajala u vasim ocima?
Da vice kako je Kosovo Srbija?
Kako je ovo prva Nato drzava na svetu?
Pa nije tako.
Procitajte pazljivije njen tekst.
Pisan je objektivno i analiticno, pokazuje vise strana, identifikuje vise krivaca.

?!
Oprostite, da li je ovo odgovor na moj komentar ili je neka greška?
Jelena Milić Jelena Milić 10:24 25.03.2008

to milosib

ajde, pokusajte kontrargumentima ako mozete i ako ih imate. ovo je pateticno vec.
milosib milosib 11:34 25.03.2008

Re: to milosib

Jelena Milić
ajde, pokusajte kontrargumentima ako mozete i ako ih imate. ovo je pateticno vec.

Sta je ovde pateticno? Meni su vasi motivi povodom uclanjenja Srbije u NATO jasni. Komentarisao sam da pokusavate da trivijalizujete bombardovanje iz 1999.godine u tom cilju, a ako moze i da se provuce besmislica da smo sami krivi za isto. Ako se pokajemo Djura ce nam oprostiti sto nas je tukao, a ako malo bolje razmislimo videcemo i da je otimanje KiM u nasem interesu.

Mogu da razumem da vam je posao da lobirate za NATO, ali bas ste izabrali dan (evo da zadovoljim vasu opasku o patetici). Licemerno je da navodite zrtve, a posle kazete da su sami krivi i da su pobijeni jer NATO treba humanitarno da intervenise.

U tom smislu i vasa prica o neophodnosti "humanitarnih" intervencija. Opet postavljam pitanje ko stiti domicilni narod od preterane upotrebe sile pri istim, recimo narod Iraka ili mislite da demokratskim zemljama to ne moze da se desi. Prica da se nesto mora preduzeti mi vise lici na posipanje pozara kofom benzina, a ako cemo posteno to je vas najjaci argument koji ste po obicaju revnosno preuzeli iz zapadne stampe i od NATO propagandista.

To sto vi zovete principom je klasicno siledzijsko ponasanje. Moze im se pa to i rade, a usput je i isplativo. Treba samo izracunati koliko se zaradilo na irackoj nafti ili recimo da za razliku od pre bombardovanja Srbije danas retko ko u zapadnim zemljama postavlja pitanje opravdanosti postojanja NATO.
surabya johnny surabya johnny 12:03 24.03.2008

Kill for peace?

Jer, tokom 78 dana vazdušne kampanje poginula su, prema podacima državnih organa, 1.002 pripadnika Vojske Jugoslavije i policije Srbije i oko 2.500 civila, među kojima 89 mališana, a oko 10.000 ljudi je ranjeno i povređeno. Tokom napada izvršeno je 2.300 vazdušnih udara, a bačeno je preko 4.000 bombi i raketa


iz godine u godinu, sve je manje moguce uciniti dobro, a da se ono ne preokrene u svoju suprotnost - zlo koje iziskuje novo (humanitarno) delovanje .... i tako u krug. djavolji krug humanitarnih intervencija; pa sve ako se radi i o eksplicitnoj humanitarnoj pomoci: u obliku brashna, mleka u prasku ili vodi, koja ce zavrsiti u pogresnim rukama, onda biti rasprodata, a za taj novac kupljeno jos oruzja. nikad dovoljno oruzja.

koncepti civilizacije uređuju naše živote prema spekulativnoj matrici, koja je izvedena iz ideala, a ideali iz antagonizma prema realnosti; pritom se zaboravlja da tu prokletu realnost, kakva je da je, mi - ljudi - sačinjavamo, pa nam se često čini da su svi ti opšti koncepti napravljeni iz antagonizma prema nama. u tom smislu, bombardovanje iz '99, pojavljuje se kao uzasavajuci eksperiment - neuspeo, uostalom. da li je bio nuzan? svakako ne. moze se reci da je ispravno misliti da je bombardovanje bilo jedino sto se u datom trenutku moglo uciniti, ali to jos uvek ne znachi da je bilo racionalno. sve je to sumanuti paradoks, a mi samo njegove iracionalne premise - jer smo dozvolili da se procesom 'racionalizacije' iracionalni postupci uvuku u nase mishljenje: kao zrtve Dvomisli.

cini mi se sa ste Vi zaslepljeni mogucnostima politike, koja pociva na principu lazi - navlacenja, uljuljkivanja, zastrasivanja, ohrabrivanja itd.... u svetu koji pociva na postulatu istine, koju je obaveza izreci, ali samo u odnosu na one koji na nju (istinu) imaju pravo!
slucaj je jasan - laz unistava i onemoguvaca komunikaciju (u ovom slucaju izmedju Beograda i Pristine, da ne idemo dalje): na jednoj strani, u Pristini, Sajdiju uljujkuje narod koji iza njega stoji, i koji se ne moze sakriti od njegove interpretacije (istorije); na drugoj imamo, u Beogradu imamo Kostunice, koji isti dogadjaj koriste kao huskaci, lagajuci na njemu svojstven, legalisticki nacin.

"Denn Wahr ist nur, was nicht in diese Welt passt."
Jer istininito je samo ono, cemu u ovom svetu nema mesta.-
TW Adorno
Jeremija Jeremija 12:20 24.03.2008

Humanitarna intervencija ili...

Da li je intevencija NATO imala primanrno humanitarne ciljeve, zaštitu albanske manjine od pogromaške politike režima SM, ili su SAD i saveznici primarno realizovali svoje vojnostrateške interese u Evropi?
Posle devet godina, gotovo da i nema dileme da su humanitarni razlozi bili povod i izgovor, u najboljem slučaju kolateralna korist, a da je primarni cilj bilo geostrateško pregrupisavanje NATO snaga u Evropi u odnosu na nove okolnosti nakon raspada SSSR i pada berlinskog zida.
Argumenata koji potvrđuju takav stav je mnogo, ali ja ću navesti samo dva:
Prvi: Milošević, njegov režim i njegova politika u odnosu na KiM su mogli biti zaustavljeni na više načina, a izabran je najpogubniji po Srbiju, NATO intervencija.
Drugi: Vojna baza Bond Stil na Kosovu je najveća koncetracija vojne moći SAD u Evropi i samo naivni mogu poverovati da je ona izgrađena da bi štitila kosovske Albance od Srbije.
Koncept humanitarnih intervencija je,na primeru NATO intervencije 1999. godine na SRJ pao, ne samo iz etičkih razloga, jer na pitanje da li je činjenje manjeg zla, kojim se sprečava veće opravdano, etika još uvek nema jeinstven odgovor, već pre svega zato što su humanitarni razlozi bili maska za de facto detaljno i dugo planiranu vojnu operaciju NATO radi strateškog pregrupisavanja operativnih snaga u Evropi.
Pravo je pitanje da li je SRJ NATO intervenciju mogla izbeći? Međutim, odgovori ni na to pitanje nisu ni jednostavni, ni laki.
Bonner D Bonner D 15:10 24.03.2008

Re: Humanitarna intervencija ili...

Jeremija

... a da je primarni cilj bilo geostrateško pregrupisavanje NATO snaga u Evropi u odnosu na nove okolnosti nakon raspada SSSR i pada berlinskog zida....Vojna baza Bond Stil na Kosovu je najveća koncetracija vojne moći SAD u Evropi i samo naivni mogu poverovati da je ona izgrađena da bi štitila kosovske Albance od Srbije...


Ovo mi baš i ne deluje kao dobar argument, u stvari za mene je potpuno neubedljiv. NATO je već bio prisutan i u BIH, Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj, Turskoj sa manjim ili većim bazama. Ne vidim da je strateški položaj i prisustvo na Kosovu toliko bitno i korisno za NATO. Posebno imajući u vidu nepoverenje u Srbiji i kod 10 Miliona Srba na Balkanu do kojeg je to dovelo. Valjda bi im naklonost 10 Miliona Srba bila važnija od baze Bondstil na Kosovu, strateški gledano, a samom tom naklonošću mogli su da izaberu mesto u Srbiji gde će da podignu bazu, dakle imali bi i jedno i drugo.

Ja sam pre sklon da poverujem da se američka i evroatlantska politika poslednjih godina, sunovratom SSSR-a i padom istočne zavese, dakle nestankom tog strateškog cilja, odjedanput našla u jednom vakuumu. Pobeda je ostvarena, i nekako nestalo je motivacije. Uz to je način vodjenja politike, tj. donošenje strategije pravca rada od 80.-ih a posebno 90.-ih dobio jednu potpuno novu dimenziju kroz lobiranje. Razne lobističke interesne grupe i njihovi ciljevi su preuzeli primat u tome, interesi države kao takve su potpuno u drugom planu i neretko, po meni, direktno suprotni interesima pojedinih lobističkih grupa. Odatle i tolika nedoslednost i «raznolikost» te politike, dvostruki standardi itd., to su stvari koje se direktno kose sa interesima jedne države pa čak i SAD-a, ali različite lobističke i interesne grupe nemaju nikakav problem sa time, one imaju različite ciljeve i svaka od njih nastoji da ostvari svoj cilj.
To je, po meni jedino logično i moguće objašnjenje.

Jeremija

... Pravo je pitanje da li je SRJ NATO intervenciju mogla izbeći? ...


Pitanje nije uopšte da li je mogla, ona je morala to da izbegne, po svaku cenu. Tu nema nikakve dileme.


Filip2412 Filip2412 15:14 24.03.2008

Re: Humanitarna intervencija ili...

Jeremija
... Pravo je pitanje da li je SRJ NATO intervenciju mogla izbeći? ...


Pa naravno i to vrlo prosto.
Odmah posle rusenja berlinskog zida Srbija je trebala da zatrazi prijem u NATO pakt.
Jeremija Jeremija 17:11 24.03.2008

Re: Humanitarna intervencija ili...

Ovo mi baš i ne deluje kao dobar argument, u stvari za mene je potpuno neubedljiv. NATO je već bio prisutan i u BIH, Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj, Turskoj sa manjim ili većim bazama. Ne vidim da je strateški položaj i prisustvo na Kosovu toliko bitno i korisno za NATO.

Mislim da stratezi NATO znaju zašto su najveću vojnu bazu u Evropi izgradili baš na Kosovu, a ne bilo gde dalje, kao što znaju zašto svu svoje vojne baze dislocirali iz centralne u jugoistočnu Evropu. To znaju i njihovi evropski saveznici Nemačka, Engleska, Francuska. U Bond Stil sigurno nisu uložena tolika sredstva da bi US marinci čuvali Albance o d Srbije (dovoljne bi bile višestruko manje snage i sredstva)
Valjda bi im naklonost 10 Miliona Srba bila važnija od baze Bondstil na Kosovu, strateški gledano, a samom tom naklonošću mogli su da izaberu mesto u Srbiji gde će da podignu bazu, dakle imali bi i jedno i drugo.

Pretpostavljam da su u Pentagonu procenili da se u Srbe, a zbog njihovih istorijskih veza sa Rusijom ne može imati poverenja. Nije se teško složiti sa takvim zaključkom. S druge strane, ostvarenje vekovnog sna kosovskih Albanaca o nezavisnosti, a koji bi još vekovima sanjali da nije bilo NATO intervencije, jeste dovoljan zalog za višedecenijsku slepu poslušnost albanskog stanovništva. Buš je najavio njihovo naoružavanje pešadijskim naoružanjem, kosovski Albanci biće sigurno taktičko zaleđe, verni psi čuvari Bondstila.
Razne lobističke interesne grupe i njihovi ciljevi su preuzeli primat

Mislim da njihovu ulogu prenaglašavaš.
Jeremija

... Pravo je pitanje da li je SRJ NATO intervenciju mogla izbeći? ...



Pitanje nije uopšte da li je mogla, ona je morala to da izbegne, po svaku cenu. Tu nema nikakve dileme.

A zašto se stvari dešavaju, baš tako kako se dešavaju? Sudbina, slučaj?
SAD su iskoristile krizno žarište na Balkanu, dugo su se držale po strani, bar prividno, a ustvari procenjivali i planirali. Procenili su šta je bolje za njihove interese u Evropi. pomogli su u srpsko-albabskom sukobu slabijeg, vešto upravljali krizom, vojno intervenisali.. i to je to.
Jeremija Jeremija 17:13 24.03.2008

Re: Humanitarna intervencija ili...

undefined
Jeremija
Filip2412
Jeremija
... Pravo je pitanje da li je SRJ NATO intervenciju mogla izbeći? ...


Pa naravno i to vrlo prosto.
Odmah posle rusenja berlinskog zida Srbija je trebala da zatrazi prijem u NATO pakt.

Trebala jeste, ali kao što znamo nije ni onda, a ni danas. Zašto nije, kad je to tako prosto?
Filip2412 Filip2412 17:24 24.03.2008

Re: Humanitarna intervencija ili...

Zašto nije, kad je to tako prosto?


e to meni nije jasno.
Da je mene neko pitao :) Srbija bi 89 vec bila u NATO a vrlo brzo i u EU.
Kosovo bi bilo isto ko sad jer su Srbi gubili Kosovo zadnjih 200 godina tako da tu nema pomoci.
U Hrvatskoj bi Srbi imali specijalni status.
Rata ne bi bilo.

A zasto nije nemam pojma.
Bonner D Bonner D 18:48 24.03.2008

Re: Humanitarna intervencija ili...

Jeremija
Mislim da stratezi NATO znaju zašto su najveću vojnu bazu u Evropi izgradili baš na Kosovu, a ne bilo gde dalje, kao što znaju zašto svu svoje vojne baze dislocirali iz centralne u jugoistočnu Evropu. To znaju i njihovi evropski saveznici Nemačka, Engleska, Francuska. U Bond Stil sigurno nisu uložena tolika sredstva da bi US marinci čuvali Albance o d Srbije (dovoljne bi bile višestruko manje snage i sredstva)


Jeremija, Amerikanci se još uvek nisu povukli i svoje baze nisu dislocirali iz centralne Evrope. Niti nameravaju da to u dogledno vreme učine. Oni su ih samo redukovali. A zašto? Pa to uopšte nije nikakva tajna niti posebna mudrost, granice atlantskog saveza su pomerene na jugoistok i ne postoji potreba za tolikom koncentracijom snaga u centralnoj Evropi.

Ja ne mislim da im je Bondstil nešto posebno važan i bitan, niti da ima nekakve posebne prednosti u odnosu na ostale baze u okruženju, samo što one nisu tako «izvikane». A koje su to prednosti Bondstila kao lokacije ua američku bazu, po tebi?

Jeremija
Pretpostavljam da su u Pentagonu procenili da se u Srbe, a zbog njihovih istorijskih veza sa Rusijom ne može imati poverenja. Nije se teško složiti sa takvim zaključkom. S druge strane, ostvarenje vekovnog sna kosovskih Albanaca o nezavisnosti, a koji bi još vekovima sanjali da nije bilo NATO intervencije, jeste dovoljan zalog za višedecenijsku slepu poslušnost albanskog stanovništva. Buš je najavio njihovo naoružavanje pešadijskim naoružanjem, kosovski Albanci biće sigurno taktičko zaleđe, verni psi čuvari Bondstila.


Ovo ti je već genijalno. Srbija nikada do sada nije imala ovako loše odnose sa SAD-om, a savezništvo i uzajamno poverenje je bilo potvrdjeno nekoliko puta.

Istorijske veze sa Rusijom?! Mislim da i drugi slovenski i pravoslavni narodi imaju i imali su izuzetne i specifične odnose sa Rusijom, Srbija je tu izuzetak samo u pojedinim «našim, srpskim» očima, čini mi se da je tu srž problema i u tome što to neki od "nas" potenciraju i prenaglašavaju. Ali to Bugarima i ostalima nije bio problem niti prepreka na putu ka evroatlantskim integracijama. Ne vidim ni da je Srbiji trebao niti treba da bude. Evo npr. i Nemačka je do velikih ratova imala izuzetne i jake istorijske veze sa Rusijom, možda daleko jače i dublje nego što su ove srpsko-ruske ikad bile.

"Višedecenijsku slepu poslušnost?" Pa to bi imali i od strane 10 Miliona Srba na Balkanu da su se stavili na njihovu stranu, ovako moraju da računaju na poslušnost oko 5 Miliona Albanaca na Balkanu, ali i na nepoverenje 10 Miliona Srba. Tu nema nikakve logike.

"Verni psi čuvari Bondstila?" Ovo već potpada u kategoriju pesnička sloboda, al' dobro, od koga ili šta to oni treba da čuvaju?

Jeremija
A zašto se stvari dešavaju, baš tako kako se dešavaju? Sudbina, slučaj?SAD su iskoristile krizno žarište na Balkanu, dugo su se držale po strani, bar prividno, a ustvari procenjivali i planirali. Procenili su šta je bolje za njihove interese u Evropi. pomogli su u srpsko-albabskom sukobu slabijeg, vešto upravljali krizom, vojno intervenisali.. i to je to.


Sudbina, slučaj? To vidovnjaci i slični objašnjavaju dešavanja na takav način, racionalni ljudi ne.
Ja sam pokušao da ponudim moje objašnjenje za to u odgovoru na tvoj post, tu sam uglavnom objasnio kako ja to vidim, ne bi ovde da tome ništa dodam ili oduzmem.


Jeremija Jeremija 21:43 24.03.2008

Re: Humanitarna intervencija ili...


Ja ne mislim da im je Bondstil nešto posebno važan i bitan, niti da ima nekakve posebne prednosti u odnosu na ostale baze u okruženju, samo što one nisu tako «izvikane». A koje su to prednosti Bondstila kao lokacije ua američku bazu, po tebi?

Boner D, Bondstil je najveća vojna baza koju su SAD izgradile nakon Vijetnamskog rata. Ukoliko je izgrađena samo zbog Srbije, onda su SAD našu snagu precenile.

Istorijske veze sa Rusijom?! Mislim da i drugi slovenski i pravoslavni narodi imaju i imali su izuzetne i specifične odnose sa Rusijom, Srbija je tu izuzetak samo u pojedinim «našim, srpskim» očima, čini mi se da je tu srž problema i u tome što to neki od "nas" potenciraju i prenaglašavaju. Ali to Bugarima i ostalima nije bio problem niti prepreka na putu ka evroatlantskim integracijama. Ne vidim ni da je Srbiji trebao niti treba da bude. Evo npr. i Nemačka je do velikih ratova imala izuzetne i jake istorijske veze sa Rusijom, možda daleko jače i dublje nego što su ove srpsko-ruske ikad bile.

Srbi su jedan od retkih naroda, ako ne jedini u Evropi, sigurno jedini na Balkanu, koji su nakon pada berlinskog zida, svoje nacionalne interese pokušali da ostvare, suprotstavljajući se politici SAD i EU. Pazi ja ne mislim da je to dobro, mislim da je to vrlo glupo.

"Verni psi čuvari Bondstila?" Ovo već potpada u kategoriju pesnička sloboda, al' dobro, od koga ili šta to oni treba da čuvaju?

U bilo kakvom narednom sukobu vrlo je bitno da su vojne baze okružene sigurnim saveznicima, koji će bezrezervno stati uz SAD u svakom sukobu, a vojne baze se grade zbog ratnih sukoba.

Sudbina, slučaj? To vidovnjaci i slični objašnjavaju dešavanja na takav način, racionalni ljudi ne.
Ja sam pokušao da ponudim moje objašnjenje za to u odgovoru na tvoj post, tu sam uglavnom objasnio kako ja to vidim, ne bi ovde da tome ništa dodam ili oduzmem.

Boner, ako su tvoja objašnjenja racionalna, politikka SAD na Balkanu je krajnje neracionalna, glupa.
Bonner D Bonner D 22:49 24.03.2008

Re: Humanitarna intervencija ili...

Jeremija

Bondstil je najveća vojna baza koju su SAD izgradile nakon Vijetnamskog rata. Ukoliko je izgrađena samo zbog Srbije, onda su SAD našu snagu precenile.


To što je najveća meni ništa ne znači niti mi bilo šta govori, niti je pokazatelj njene strateške važnosti. Ne vidim u čemu bi bila njena strateška važnost baš na tom mestu.

Jeremija

Srbi su jedan od retkih naroda, ako ne jedini u Evropi, sigurno jedini na Balkanu, koji su nakon pada berlinskog zida, svoje nacionalne interese pokušali da ostvare, suprotstavljajući se politici SAD i EU. Pazi ja ne mislim da je to dobro, mislim da je to vrlo glupo.


Naravno, tu i leži srž problema, Miloševićeva borba za ostanak na vlasti, patološka opsednutost njegove žene i njega komunizmom, odbijanje promena, nečinjenje ničega i konfrontacija a onda zakasnele ad hoc reakcije i pokušaj umanjivanja štete. Ali sve to znamo, to nije ništa novo.

Jeremija

U bilo kakvom narednom sukobu vrlo je bitno da su vojne baze okružene sigurnim saveznicima, koji će bezrezervno stati uz SAD u svakom sukobu, a vojne baze se grade zbog ratnih sukoba.
Boner, ako su tvoja objašnjenja racionalna, politikka SAD na Balkanu je krajnje neracionalna, glupa.


Vojne baze se grade radi očuvanja stabilnosti i sprečavanja evtl. sukoba da bi kapital nesmetano funkcionisao.

Politika SAD na Balkanu, ali i na brojnim drugim mestima na svetu je potpuno iracionalna i direktno suprotna državnim, američkim nacionalnim interesima i interesima svih američkih gradjana, kako kratkoročnim tako i dugoročnim. Zato i kažem da se postupci američke administracije uopšte ne rukovode njima iako se neprekidno pozivaju na njih. Radi se jednostavno o sprovodjenju ciljeva raznih interesnih grupa, pa i internacionalnih koji kroz lobiranje direktno utiču i formiraju politiku administracije, naravno sve za novac od koga onda živi političko društvance i održava sebe na pozicijama na kojima se nalazi, i to se onda vrti u krug (pogledaj samo trenutnu borbu za predsedničke izbore).

Lobiranje i takav sistem uticaja na vlast postoji odvajkada, u unutrašnjoj politici, npr. uticaj poslodavaca na smanjenje poreza i ostalih dadžbina državi, a na štetu države i svih gradjana. Problem je nastao, posebno po nas, kad je on 80.-ih i 90.-ih doživeo svoj procvat i u kreiranju američke spoljne politike.

Kako može biti u američkom nacionalnom interesu da se stavi na stranu 5 Miliona Albanaca na Balkanu i time stvori nepoverenje kod oko 10 Miliona Srba? To je potpuno nelogično i nikako nije u interesu američke nacije ili SAD-a kao države.

Ali to nije jedini primer, pa zar ti misliš da je svejedno i lako američkim državljanima, i u njihovom interesu da se na svakom koraku van SAD-a moraju da osećaju omraženi i ugroženi, ili jednostavno «drugačiji od ostalih» i odgovorni za pogubnu politiku koju vodi njihova administracija svuda po svetu?


Jeremija Jeremija 23:53 24.03.2008

Re: Humanitarna intervencija ili...

Bonner D


Ali to nije jedini primer, pa zar ti misliš da je svejedno i lako američkim državljanima, i u njihovom interesu da se na svakom koraku van SAD-a moraju da osećaju omraženi i ugroženi, ili jednostavno «drugačiji od ostalih» i odgovorni za pogubnu politiku koju vodi njihova administracija svuda po svetu?



Očito da im nije lako, ali sam gotovo siguran da su lakše podneli nedavnu paljevinu njihove ambasade u Bgd, nego mi onih 78 dana pakla pre devet godina.
blackbox blackbox 00:04 25.03.2008

Re: Humanitarna intervencija ili...

to Jeremija
Boner D, Bondstil je najveća vojna baza koju su SAD izgradile nakon Vijetnamskog rata. Ukoliko je izgrađena samo zbog Srbije, onda su SAD našu snagu precenile.

Ovo nije tačno.Hajdelberg, Bad Kreuznach, Ramstein su mnogo veče američke baze u Nemačkoj, pa sada imate u Bugarskoj i Ruminiji.
Oko Bondsila se stvaraju misterije i kod naroda plasiraju dezinformacije, a suština je da Amerikanci uopšte ne nameravaju da ostanu na Kosovu i hoće da se povuku čim to preuzmu evropske snage. Druga je stvar sto mi više volimo da su tamo Amerikanci pa nećemo da se složimo sa preuzimanjem od strane EU.
Srbi su jedan od retkih naroda, ako ne jedini u Evropi, sigurno jedini na Balkanu, koji su nakon pada berlinskog zida, svoje nacionalne interese pokušali da ostvare, suprotstavljajući se politici SAD i EU. Pazi ja ne mislim da je to dobro, mislim da je to vrlo glupo.

To ste u pravu. Srbi su jedini narod koji ni onda a ni sada ne zna šta su mu dugoročni nacionalni interesi.Što je najgore, ne može da se složi ni oko toga da treba i ko treba da definiše. Zašto?Pa izgleda da je u nedefinisanoj situaciji lakše manipulisati sa nacionalnim interesima. To se vidi i sa pitanjem Kosova, ono se samo instrumentalizuje a nema ozbiljne vizije kako ga rešiti povoljno za Srbe, koje je to rešenje i kako živeti zajedno ili jedni pored drugih.
Svi viču Kosovo je Srbija a niko ne kaže kako,s kojim instrumentima bi obezbedio puni suverenitet.Ili, osim emotivnog , niko nije izveo analizu i rekao narodu šta Srbija dobija i koje probleme ako bi joj neko dao Kosovo, odnosno šta gubi a šta dobija odvajanjem, podelom ili bilo kojim rešenjem, ali potkrepljeno analizom.
Jeremija Jeremija 09:30 25.03.2008

Re: Humanitarna intervencija ili...

blackbox


Svi viču Kosovo je Srbija a niko ne kaže kako,s kojim instrumentima bi obezbedio puni suverenitet.Ili, osim emotivnog , niko nije izveo analizu i rekao narodu šta Srbija dobija i koje probleme ako bi joj neko dao Kosovo, odnosno šta gubi a šta dobija odvajanjem, podelom ili bilo kojim rešenjem, ali potkrepljeno analizom.

Te analize su sada suvišne, a i oni koji su ih trebali napraviti znali su da bi to bio zaludan posao. Samo nisu hteli da nam kažu.:)
Hiruški rez na telu Srbije, a koji su povukli hirurzi iz SAD i EU, koliko god da je bolan, spasio je Srbiju od gangrene. Pacijenti psihički teško prihvataju činjenicu da im je deo tela odstranjen, pa čak i kad ozdrave, još dugo osećaju bol.
Bonner D Bonner D 09:58 25.03.2008

Re: Humanitarna intervencija ili...

blackbox
to Jeremija
To ste u pravu. Srbi su jedini narod koji ni onda a ni sada ne zna šta su mu dugoročni nacionalni interesi.Što je najgore, ne može da se složi ni oko toga da treba i ko treba da definiše. Zašto?Pa izgleda da je u nedefinisanoj situaciji lakše manipulisati sa nacionalnim interesima. To se vidi i sa pitanjem Kosova, ono se samo instrumentalizuje a nema ozbiljne vizije kako ga rešiti povoljno za Srbe, koje je to rešenje i kako živeti zajedno ili jedni pored drugih.Svi viču Kosovo je Srbija a niko ne kaže kako,s kojim instrumentima bi obezbedio puni suverenitet.Ili, osim emotivnog , niko nije izveo analizu i rekao narodu šta Srbija dobija i koje probleme ako bi joj neko dao Kosovo, odnosno šta gubi a šta dobija odvajanjem, podelom ili bilo kojim rešenjem, ali potkrepljeno analizom.


Sa ovim se ne slažem, to što ste napisali ovde je jedna od onih čisto dnevno-političkih ispraznih parola koje same niti šta kažu niti su tačne niti se njima nešto nudi. Nikada kao danas niste imali toliko analiza, toliko intervjua raznih političara, toliko različtih političkih opcija i konkretnih rešenja koje oni nude. Otvorite oči i uši, slušajte i gledajte, razmislite malo i videćete da ovo što ste napisali nikako ne stoji.

Bonner D Bonner D 10:23 25.03.2008

Re: Humanitarna intervencija ili...

Jeremija

...Hiruški rez na telu Srbije, a koji su povukli hirurzi iz SAD i EU, koliko god da je bolan, spasio je Srbiju od gangrene. Pacijenti psihički teško prihvataju činjenicu da im je deo tela odstranjen, pa čak i kad ozdrave, još dugo osećaju bol.


NI sa ovim se ne slažem. Kosovo je u ekonomskom smislu najperspektivniji deo regiona, društvo sa najmladjom populacijom, potencijalnim radnicima i konzumentima, sada na veoma niskom ekonomskom nivou, ali uz solidnu ekonomsku politiku, stabilnost, strane investicije i okretanje radu tu je ekonomski boom zagarantovan, za dugi niz godina dvocifrena stopa rasta a sigurno ne niža od 7-8%. Srbija je pre svega i najviše izgubila ekonomski, to su vaši budžetski prihodi koji su nestali, vaše bolje plate i sigurne penzije. Kosovo nikako nije gangrenozno, ono je pre desna noga jednog top atletičara koji je samo posrnuo, pao i malo razbio koleno.

Kosovo kao društvo sa najmlađom populacijom u Evropi je rešenje za demografske probleme cele Evrope, a pre svega Srbije. Mladi Albanci odlaze i sad (iako jako otežano) a tek će odlaziti (otvaranjem granica u procesu približavanja Evropi, pogledajte primere Poljske, Rumunije i Bugarske) u brojne evropske zemlje kojima je potrebna radna snaga, i u kojima će zasigurno još dugo vremena rad biti daleko bolje plaćan nego na Kosovu.

U skorijoj budućnosti zasigurno i u Srbiju, koja kao i ostatak Evrope ima ozbiljne demografske probleme koji će morati da budu rešavani pre svega imigracijom. Mlada albanska populacija je garant za stabilnost i očuvanje socijalnog sistema, sigurnih i solidnih penzija i ostalih socijalnih davanja.


Jeremija Jeremija 12:26 25.03.2008

Re: Humanitarna intervencija ili...

Bonner D

Jeremija...Hiruški rez na telu Srbije, a koji su povukli hirurzi iz SAD i EU, koliko god da je bolan, spasio je Srbiju od gangrene. Pacijenti psihički teško prihvataju činjenicu da im je deo tela odstranjen, pa čak i kad ozdrave, još dugo osećaju bol.NI sa ovim se ne slažem. Kosovo je u ekonomskom smislu najperspektivniji deo regiona, društvo sa najmladjom populacijom, potencijalnim radnicima i konzumentima, sada na veoma niskom ekonomskom nivou, ali uz solidnu ekonomsku politiku, stabilnost, strane investicije i okretanje radu tu je ekonomski boom zagarantovan, za dugi niz godina dvocifrena stopa rasta a sigurno ne niža od 7-8%. Srbija je pre svega i najviše izgubila ekonomski, to su vaši budžetski prihodi koji su nestali, vaše bolje plate i sigurne penzije. Kosovo nikako nije gangrenozno, ono je pre desna noga jednog top atletičara koji je samo posrnuo, pao i malo razbio koleno.Kosovo kao društvo sa najmlađom populacijom u Evropi je rešenje za demografske probleme cele Evrope, a pre svega Srbije. Mladi Albanci odlaze i sad (iako jako otežano) a tek će odlaziti (otvaranjem granica u procesu približavanja Evropi, pogledajte primere Poljske, Rumunije i Bugarske) u brojne evropske zemlje kojima je potrebna radna snaga, i u kojima će zasigurno još dugo vremena rad biti daleko bolje plaćan nego na Kosovu. U skorijoj budućnosti zasigurno i u Srbiju, koja kao i ostatak Evrope ima ozbiljne demografske probleme koji će morati da budu rešavani pre svega imigracijom. Mlada albanska populacija je garant za stabilnost i očuvanje socijalnog sistema, sigurnih i solidnih penzija i ostalih socijalnih davanja.

Tako je govorio i Josip Broz o Kosovu, pa su svi iz SFRJ izdvajali silne pare za Albance na Kosovu, strane kredite još uvek otplaćujemo. Dakle, torijski posmatrano to jeste tako kako si napisao, ali u stvarnosti je sasvim drugačije, kao što svi znamo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana