Društvo| Istorija| Kultura| Obrazovanje| Politika

Fantastični predeo reviziberalizma

Nebojša Milikić RSS / 17.03.2016. u 20:16

Simbioza nacionalističko-revizionističkih i neoliberalnih argumenata u ideološkoj, političkoj i propagandnoj sferi

Tokom nastavka procesa za rehabilitaciju Milana Nedića, nije na odmet podsetiti se osnovnih principa revizionističke argumentacije i propagande, posebno uzimajući u obzir činjenicu da oni koji su bili pristalice rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića a protive se rehabilitaciji Nedića, pokušavaju da deo tih principa reafirmišu i stabilizuju u stručnoj i široj javnosti. Činjenica da je, i pored skoro unisone podrške ili sporadične autistične neutralnosti medija u odnosu prema revizionističkoj šaradi, javnost u dobroj meri ipak ostala sumnjičava prema preduzetnički energičnom i lukrativnom poduhvatu revizije istorije, upućuje na potrebu svestranije analize veza političkih, ekonomskih i pravnih projekata revizionizma i ‘rehabilitacionizma' sa jedne, i vladajuće ideologije sa druge (ili bolje reći iste) strane.

Ovaj tekst baviće se sa dva bazična pitanja: kako se odupreti lokalizovanoj verziji revizionističko-hladnoratovsko-antikomunističke propagande, i kako adekvatno razumeti i objasniti prirodu i namenu konfuzije u vezi uloge četničkog pokreta (tzv. JVUO) i Nedićeve kvislinške vlade u Drugom svetskom ratu, konfuzije koja je od svih "postkomunističkih" političkih garnitura pažljivo politički generisana i negovana. Dovoljno je pročitati tekst Todora Kuljića "Nova upotreba Nedića" i shvatiti zašto deo protivnika rehabilitacije Nedića iz tabora pristalica rehabilitacije Mihailovića pokušava da zamagli istovetnu ideološku i političku pozadinu obe rehabilitacije (1)

Kao i u slučaju svake konfuzije proizvedene intenzivnom propagandom (iza koje u ovom slučaju stoji ne samo najveći deo privatnih, već i dobar deo državnih medija i institucija), moramo se racionalno odmaknuti od njenih aktuelnih dometa i rezultata i strukturisati razumnu raspravu, upravo onakvu kakvu mediji ne dopuštaju. Za medije i njihove vlasnike ili nadzornike, fragmentirana pažnja i preopterećena svest većine stanovnika i stanovnica Srbije, kao i prateća nevoljnost ili nesposobnost racionalne diskusije i analize, skoro da predstavljaju proklamovani cilj. Zato nije čudno što se racionalni i logički kapacitet pojedinca ne može lako odupreti delovanju političke i ekonomske propagande vladajuće ideologije, pogotovu ako u javnom političkom i institucionalnom polju ne postoji nikakva funkcionalna platforma, koja je za takvo odupiranje trajno zainteresovna i osposobljena. Probuditi ili održati i samo interesovanje za data bazična pitanja - gde populistički odgovori vrve od "kontradiktornih informacija" - je u takvim okolnostima teško ako ne i nemoguće. Obezbediti vreme i mesto za raspravu možda nije nemoguće, ali je često nedovoljno za nivo i obim postojećeg haosa (2). I dok je, strateški posmatrano, za sistematično proizvođenje takve konfuzije bilo potrebno rušenje režima socijalistički orijentisane racionalnosti i prosvećenosti (3) za odbranu je, u nastalim uslovima, potreban organizovani otpor svim nivoima indoktrinacije i manipulacije, to jest sistematsko suprotstavljanje uz oslanjanje na prepoznatljive i neupitne argumente, ugrađene u politički prepoznatljiv referentni okvir. Takav sistematski otpor može da vodi svakog pojedinca od dezinformacija i demagogije ka informacijama i kritičkoj analizi, od propagande koja se igra podgrejavanjem pa otupljivanjem emocija ka racionalnom interesovanju za pristupe i stavove koji izoštravaju senzibilitet za smisao i značaj poznavanja i razumevanja nedavne istorije a samim tim i aktuelne politike. Možda baš zbog toga, ignorisanje ili potiskivanje potrebe sistematskog otpora revizionističkim manipulacijama je jedan od tihih prioriteta tranzicionih političkih elita.

(nastavak u sledećem blogu)

----
(1) http://www.politika.rs/sr/clanak/346253/Pogledi/Nova-upotreba-Nedica
(2) Primer su brojni, od tribina grupe NE rehabilitaciji u Domu omladine, na Filozofskom fakultetu i Kulturnom centru Rex, o istoriji četničkih zločina, koje nisu posećivali ni aktivisti kojima je prezentovano znanje neophodno da bi se snalazili u dnevnim situacijama do slabo posećene i vidljive konferencije o istorijskom revizionizmu u organizaciji AKO u Novom Sadu ili diskusije u Arhivu Srbije koju je u julu 2015. godine priredio Gradski odbor SUBNORa itd.
(3) putem uzurpacije i devastacije socijalističkog političkog i obrazovnog sistema, privatizacije i vulgarizacije medija itd., u čemu je revizionistički diskurs imao podjednako obilnu pomoć i podršku od Miloševićeve klike kao i od političkih partija tzv. demokratske opozicije. Doduše, pomenuta klika ga je podržavala više indirektno, iz oportunističkih nacionalističkih interesa a opozicija direktno, zbog svojih ideoloških nazora i prioritetaKomentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zemljanin zemljanin 20:38 17.03.2016

u čemu je problem

ako jedna državna a vandržavna organizacija može da delegira nebeskog sveca iz redova zemaljskih ideologija, kako da onda religiozni osude rehabilitaciju? ... a kako je u Srbiji 90+% religioznih, za očekivati je da podrže "argumentaciju" svevidećeg ... time brane ne samo srbstvo već i nepogrešivost nebeskog ... znači, ne da nije problem nego neće ni da bude

a malo ozbiljnije: to su oni "dilovi" koji su napravljeni pre čuvenog oktobra, pa sad polako dolaze na naplatu ... polako, da ne bi svi poiskakali iz lonca, jer zna se kako se kuva žaba

EDIT. a jesi li siguran u valjanost ove "reviziberalizam" ... malo je teže i za pročitat a izgovor ne bih ni da probam
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 20:58 17.03.2016

Re: u čemu je problem


zemljanin


EDIT. a jesi li siguran u valjanost ove "reviziberalizam" ... malo je teže i za pročitat a izgovor ne bih ni da probampa onako, nije da sam siguran, vise eksperimentisem, kao neki kolaz...
gedza.73 gedza.73 20:46 17.03.2016

.

Simbioza nacionalističko-revizionističkih i neoliberalnih argumenata u ideološkoj, političkoj i propagandnoj sferiNebojša Milikić Nebojša Milikić 20:59 17.03.2016

Re: .

tako je, vezite se...
gedza.73 gedza.73 21:08 17.03.2016

Re: .

Nebojša Milikić
tako je, vezite se...

Poražene snage se povampiruju?


Rezolucija Vijeća Europe 1481 (2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima (engl. Resolution 1481 (2006) Need for international condemnation of crimes of totalitarian communist regimes) i


' ... Vijeće parlamentarne skupštine Europe danas je osudilo masovna kršenja ljudskih prava od strane totalitarnih komunističkih režima te izrazilo sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina.

"Skupština parlamentaraca iz 46 europskih zemalja ujedinjeni u rezoluciji izražava da su ta djela nasilja uključila individualna i kolektivna pogubljenja, kao i smrt u koncentracijskim logorima, izgladnjivanje, deportacije, mučenje, ropstvo, prislini rad i druge oblike masovnog psihičkog terora "

U rezoluciji Europski parlament poziva "sve komunističke ili post-komunističke stranke da u svojim zemljama, ako to dosad nisu učinile, ponovo procijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, jasno se distanciraju od zločina koje su počinili totalitarni komunistički režimi i da ih osude bez ikakvih nejasnoća."

Vijeće Europe, koje je posebice aktivno na području očuvanja Europske konvencije o ljudskim pravima i očuvanja demokratskih načela i načela pravne države, istaknulo je na potrebu da se apel iz ove rezolucije primijeni u praksi


Nebojša Milikić
u čemu je revizionistički diskurs imao podjednako obilnu pomoć i podršku od Miloševićeve klike


Mirjana Marković je rođena 10. jula 1942. godine u selu Brežane blizu Požarevca, gde je njena majka bila u partizanima.


U januaru 1959. godine Slobodan Milošević je kao gimnazijalac primljen u Savez Komunista Jugoslavije

Bio je sekretar Općinskog komiteta SKJ općine Stari Grad u Beogradu, pa Sekretar gradskog komiteta SKJ u Beogradu, a potom Sekretar Socijalističkog Saveza Srbije.

1984. godine Slobodan Milošević dolazi na uticajno mjesto predsjednika Gradskog komiteta Saveza komunista Beograda. Zapažen je po svojim represivnim i restriktivnim metodama, između ostalog po kampanji za zaustavljanje štampanja sabranih djela Slobodana Jovanovića.
highshalfbooze highshalfbooze 21:56 17.03.2016

Re: .

Zaboravio si da citiraš ovo:

5. The fall of totalitarian communist regimes in central and eastern Europe has not been followed in all cases by an international investigation of the crimes committed by them. Moreover, the authors of these crimes have not been brought to trial by the international community, as was the case with the horrible crimes committed by National Socialism (Nazism).


Nebojša Milikić Nebojša Milikić 22:34 17.03.2016

Re: .

gedza.73Rezolucija Vijeća Europe 1481 (2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima (engl. Resolution 1481 (2006) Need for international condemnation of crimes of totalitarian communist regimes) i


' ... Vijeće parlamentarne skupštine Europe danas je osudilo masovna kršenja ljudskih prava od strane totalitarnih komunističkih režima te izrazilo sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina.

"Skupština parlamentaraca iz 46 europskih zemalja ujedinjeni u rezoluciji izražava da su ta djela nasilja uključila individualna i kolektivna pogubljenja, kao i smrt u koncentracijskim logorima, izgladnjivanje, deportacije, mučenje, ropstvo, prislini rad i druge oblike masovnog psihičkog terora "

U rezoluciji Europski parlament poziva "sve komunističke ili post-komunističke stranke da u svojim zemljama, ako to dosad nisu učinile, ponovo procijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, jasno se distanciraju od zločina koje su počinili totalitarni komunistički režimi i da ih osude bez ikakvih nejasnoća."

Vijeće Europe, koje je posebice aktivno na području očuvanja Europske konvencije o ljudskim pravima i očuvanja demokratskih načela i načela pravne države, istaknulo je na potrebu da se apel iz ove rezolucije primijeni u praksi


hahah, zar jos ima fanova ove simbolicne napojnice zapadnih gazda svojim istocnoevropskim slugama : ))
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 22:36 17.03.2016

Re: .

highshalfbooze
Zaboravio si da citiraš ovo:

5. The fall of totalitarian communist regimes in central and eastern Europe has not been followed in all cases by an international investigation of the crimes committed by them. Moreover, the authors of these crimes have not been brought to trial by the international community, as was the case with the horrible crimes committed by National Socialism (Nazism).
vidi stvarno ima tih fanova...
highshalfbooze highshalfbooze 23:23 17.03.2016

Re: .

vidi stvarno ima tih fanova...

Ja sam fan da se zločinci kazne, pa bili oni crvene, crne ili zelene boje. I naravno da nemam predrasuda da će se to desiti u društvu koje ide da oslobađa teritorije od bele tehnike i poljoprivrednih mašina, siluje žene i ubija civile. Pre će se desiti, kao što je i slučaj, da oslobađa već osuđene zločince.
A što se tiče gazda, kad se postaviš kao sluga, onda sam tražiš gazdu, pa ga naravno i nađeš.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 23:40 17.03.2016

Re: .

highshalfbooze
vidi stvarno ima tih fanova...

Ja sam fan da se zločinci kazne, pa bili oni crvene, crne ili zelene boje. I naravno da nemam predrasuda da će se to desiti u društvu koje ide da oslobađa teritorije od bele tehnike i poljoprivrednih mašina, siluje žene i ubija civile. Pre će se desiti, kao što je i slučaj, da oslobađa već osuđene zločince.
A što se tiče gazda, kad se postaviš kao sluga, onda sam tražiš gazdu, pa ga naravno i nađeš.


paznja, poslednji istoricar koji je prigodno kombinovao oslobadjanje bele i druge tehnike i "totalitarni komunizam" bio je F. Tudjman...
blogovatelj blogovatelj 03:16 18.03.2016

Re: .gedza.73 gedza.73 08:15 18.03.2016

Re: .

zar jos ima fanova ove simbolicne napojnice zapadnih gazda svojim istocnoevropskim slugama :

Ja nisam ničiji 'fan'.
Samo mi je smešno kako 'istočnoevropski' komunovernici laviraju između totalitarizma i demokratije.
Kao šizofrene ličnosti.

Al' dobro. Svi smo mi ludi na svoj način. Problem nastaje kad 'tvoj način' postaje jedina istina. Naslušao sam se zadrtih ljudi. Nekada me je to nerviralo, sada me zabavlja. A i obožavam da kontriram.
milisav68 milisav68 08:28 18.03.2016

Re: .

gedza.73

Samo mi je smešno kako 'istočnoevropski' komunovernici laviraju između totalitarizma i demokratije.

Ih!


Nebojša Milikić Nebojša Milikić 10:31 18.03.2016

Re: .

gedza.73
zar jos ima fanova ove simbolicne napojnice zapadnih gazda svojim istocnoevropskim slugama :

Ja nisam ničiji 'fan'.
Samo mi je smešno kako 'istočnoevropski' komunovernici laviraju između totalitarizma i demokratije.
Kao šizofrene ličnosti.

Al' dobro. Svi smo mi ludi na svoj način. Problem nastaje kad 'tvoj način' postaje jedina istina. Naslušao sam se zadrtih ljudi. Nekada me je to nerviralo, sada me zabavlja. A i obožavam da kontriram.


"izmedju totalitarizma i demokratije" - jesi ovo usvojio jezik evropskih gospodara da se dokazes kao kontras ili ga koristis jer ti je zabavan?
gedza.73 gedza.73 13:36 18.03.2016

Re: .

Nebojša Milikić
"izmedju totalitarizma i demokratije" - jesi ovo usvojio jezik evropskih gospodara da se dokazes kao kontras ili ga koristis jer ti je zabavan?


A-ha. Strani plaćenik i pripadnik mračnih snaga u pokušaju da bude zabavan.

Jel' moguće da zagriženi pripadnici neke ideologije ne vide koliko ih ta ideologija zatvara u obor, koliko se uporno vrte unutar ograde i pljuju na sve preko nje?

Nebojša Milikić
psihologiju koja je tome posvecena pojednostavljeno mozemo nazvati burzoaskom psihologijom... koliko god fasizam i kapitalizam nisu bas jedno te isto, prikrivanje njihove istorijske i aktuelne neraskidive veze jeste jedan od prioriteta burzoaske nauke i politike


Nebojša Milikić Nebojša Milikić 19:35 18.03.2016

Re: .

gedza.73
Nebojša Milikić
"izmedju totalitarizma i demokratije" - jesi ovo usvojio jezik evropskih gospodara da se dokazes kao kontras ili ga koristis jer ti je zabavan?


A-ha. Strani plaćenik i pripadnik mračnih snaga u pokušaju da bude zabavan.ma kakav placenik, pa ne bacaju oni pare na propagandni diletantizam, za to su dovoljni i volonteri...


gedza.73 gedza.73 20:31 18.03.2016

Re: .

ma kakav placenik, pa ne bacaju oni pare na propagandni diletantizam, za to su dovoljni i volonteri...


Volonterski diletant i pripadnik mračnih snaga?
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 22:13 18.03.2016

Re: .

gedza.73
ma kakav placenik, pa ne bacaju oni pare na propagandni diletantizam, za to su dovoljni i volonteri...


Volonterski diletant i pripadnik mračnih snaga?mozda je bolje: svetao primer diletantskog volontera
highshalfbooze highshalfbooze 10:28 19.03.2016

Re: .

Nebojša Milikić
mozda je bolje: svetao primer diletantskog volontera

Diletantski volonter, ovakav pleonazam nisam do sada video
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 11:34 19.03.2016

Re: .

highshalfbooze
Nebojša Milikić
mozda je bolje: svetao primer diletantskog volontera

Diletantski volonter, ovakav pleonazam nisam do sada video


naravno da nisi video, vladajuca ideologija deluje tako da, izmedju ostalog, ni to ne vidis i da te to pride veseli... kad bi video, znao bi da postoje i profesionalni, strucni volonteri...
highshalfbooze highshalfbooze 17:58 19.03.2016

Re: .

Profesionalni volonter
not2old2rock not2old2rock 23:22 17.03.2016

laksativ

Dovoljno je pročitati tekst Todora Kuljića "Nova upotreba Nedića" i


Nebojša Milikić Nebojša Milikić 23:43 17.03.2016

Re: laksativ

da, bas kao Milosevic, hoce da naprave vece sranje da bi se zaboravilo ono prethodno, manje...
not2old2rock not2old2rock 23:58 17.03.2016

Re: laksativ

Nebojša Milikić
da, bas kao Milosevic, hoce da naprave vece sranje da bi se zaboravilo ono prethodno, manje...

milojep milojep 10:39 18.03.2016

EUfrenija

Zalažem se za reviziju bloga! Daj brate malo jasnije,ovaj tekst je kao za časopise instituta.
Nego, mene više interesuje psihologija ljudi, obično drugosrbijanaca, kojima smeta rehabilitacija Nedića , a podržavaju istovetne poostupke današnjih NATO,EU...apologeta. To je za naučni rad!
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 11:13 18.03.2016

Re: EUfrenija

milojep
Zalažem se za reviziju bloga! Daj brate malo jasnije,ovaj tekst je kao za časopise instituta.
Nego, mene više interesuje psihologija ljudi, obično drugosrbijanaca, kojima smeta rehabilitacija Nedića , a podržavaju istovetne poostupke današnjih NATO,EU...apologeta. To je za naučni rad!


preporuka od mene EUfrenija, tacno je da je tekst zahtevan ali takva je i tema, ako budem umeo razumljivije da je predstavim ja cu to svakako uraditi. Sledeci deo ce nadam se biti citljiviji. Problem je sto kad o tome pokusas da pises nekim jednostavnijim stilom, stvari ispadaju pomalo neverovatne a opet potpuno normalizovane i vecine ljudi se to onda mnogo ne tice, navikli se...

da, protiviti se rehabilitaciji Nedica a pritom prikrivati ili ignorisati zlocinacku politiku NATO i EU jeste jadno, a psihologiju koja je tome posvecena pojednostavljeno mozemo nazvati burzoaskom psihologijom... koliko god fasizam i kapitalizam nisu bas jedno te isto, prikrivanje njihove istorijske i aktuelne neraskidive veze jeste jedan od prioriteta burzoaske nauke i politike...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana