Ljudska prava

"KRITIČNA MASA" KRITIKUJE S PRAVOM

Freedom of Information RSS / 27.03.2016. u 11:03

Piše: Rodoljub Šabić

            Juče je Beogradom još jednom prostrujala "kritična masa".

            Mislim, razume se, na zajedničku biciklističku vožnju koja se pod imenom "Kritična masa" odvija u više stotina gradova sveta, okupljajući hiljade učesnika, s ciljem da se skrene pažnja na probleme sa kojima se biciklisti suočavaju u saobraćaju. Vožnja se dešava svake poslednje subote u mesecu. Juče je u Beogradu tema "Kritične mase" bio Brankov most.

            Nije prvi put da je Brankov most tema "Kritične mase". On je to bio već nekoliko puta, sasvim logično, budući da je trotoar na Brankovom mostu, koga koriste pešaci i biciklisti, zatvoren već bezmalo tri godine. Na njegovoj opravci se radi slabo ili tačnije rečeno nikako, a na pitanja biciklista i pešaka odgovara se obećanjima koja se ne ispunjavaju. I čak ni više od 30 meseci po zatvaranju, "ne zna se" kad će biti popravljen i otvoren.

            Jučerašnja manifestacija podsetila me na to da je i pre "tačno" godinu dana, zadnje subote marta 2015. Brankov most bio tema "Kritične mase" i da sam tada bio u prilici da učesnicima  pružim javnu podršku.

            Povod je bio bizaran primer "ekspeditivnosti" javnih službi na koji su učesnici "Kritične mase" tada ukazali. Naime, biciklisti su tada na mostu istakli transparent na kome je pisalo "Slavite Beograd - popravite trotoar", ali je transparent nestao skoro munjevitom brzinom.

           

 

 

Učesnici "Kritične mase" su takvu "ekspeditivnost" prokomentarisali "čestitkom" upućenoj gradskoj vlasti - "svaka čast službama na ekspeditivnosti, uvereni smo da će istom brzinom biti popravljen i most".

            Bila "čestitka" ironična ili ne, pokazalo se da je bez efekta, godina je prošla, most nije popravljen.

            "Bicikliste" s pravom dodatno iritira i odsustvo ma kakvih relevantnih informacija, jer sad izostaju čak i, prethodnih godina, prisutna obećanja da će radovi na mostu biti završeni "za mesec dana" ili još preciznije, "u oktobru" (ali 2014). A "lekcije" tipa "radovi mnogo koštaju" i "treba obezbediti sredstva" posle 3 godine (pogotovo ako se istovremeno skoro pompezno najavljuju i drugi slični radovi) deluju gotovo cinično, a u svakom slučaju su daleko ispod nivoa informacija koje gradska vlast duguje "biciklistima" i celoj javnosti.

            Pa se još jednom pridružujem apelu "Kritične mase" - "Popravite most!" 

Atačmenti



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 12:09 27.03.2016

Dobro je..

..što ste napisali ovaj blog.
Vučuć sigurno nije čuo za ovaj problem?
Evo sad zna, i koliko sutra gledaćemo na vestima svečano otvaranje trotoara na mostu?
Jukie Jukie 12:46 27.03.2016

bgh20

Možda planiraju da most sruše i da naprave novi u skladu sa Beogradom na vodi, pa neće da ga krpe sada kad će posle da ga ruše?
makemyday makemyday 13:03 27.03.2016

Re: bgh20

Možda planiraju da most sruše i da naprave novi u skladu sa Beogradom na vodi, pa neće da ga krpe

Ne bi me iznenadilo ni to ali opet bi bio red da nas bar obaveste. Ovako,
su daleko ispod nivoa informacija koje gradska vlast duguje "biciklistima" i celoj javnosti.

Ispod najnižeg mogućeg.
jedi-knight jedi-knight 13:08 27.03.2016

...

Za dve, najkasnije tri godine, imaćemo i taj trotoar...
mx.de_567 mx.de_567 14:05 27.03.2016

Re: ...

Ne treba nama biciklistima trotoar, imamo kolovoz.
Trotoar je za pešake.

Beograd i Zagreb su, nažalost, gradovi u kojima fosili u službenom audiju odlučuju u kojem pravcu će se razvijati.
U Kopenhagenu dve trećine građana i poslanika na posao dolaze biciklom. Tamo ukidaju parkinge i na njihovom mestu sade drveće, dok u Beogradu seku drveće da bi napravili parkinge. Zbog toga su stanovnici Kopenhagena po nekim istraživanjima najsrećniji na svetu, a Beograđani... znate i sami.
manituu manituu 15:49 29.03.2016

ekspeditivni su kao i prosli put

..u sklanjanju transparenta...ovaj najnoviji je jos brze nestao, od onog od prosle godine..
Nista, gosn. Sabicu, vidimo se za 3 godine na istom mestu, kod mosta, pa da vidimo koliko ce im trebati....
mislim da ih previse pritiskamo, ipak protest svake godine je malo previse....da im damo 3 god. fore,pa da stvarno imaju vremena nesto da urade...

btw, koliko god ovi nisu uradili nista za bicikliste, oni predhodni, sa djitlerom na celu, su uradili jos manje nista....izvinjavam se, posekli su platane, valjda da mozemo lakse da vozimo po trotoaru "novog" bulevara....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana