Ljudska prava

SRBIJA - SAD 4:1

Freedom of Information RSS / 08.04.2016. u 09:59

Piše: Rodoljub Šabić

            "U 2015. u SAD po Zakonu o pristupu informacijama protiv Obamine administracije podneto je 498 žalbi. U Srbiji, Povereniku, protiv republičkih organa, 1841!"

            Citirani tekst koji sam, bez ozbiljnih pretenzija, u poluironičnom tonu, pre nekoliko dana napisao na Tviteru priuštio mi je pravu "gomilu" poziva novinara, što mi je dalo priliku da im skrenem pažnju da u "Izveštaju o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za 2015. godinu" koji je Poverenik nedavno dostavio Skupštini (i objavio na svom sajtu), možda mogu pronaći i zanimljivije informacije od "atraktivne" komparacije transparentnosti administracija SAD i naše. A i navelo me da još jednom bacim pogled na cifre iz Izveštaja, i napišem ovaj post.

            Dakle, Povereniku je, protiv republičkih organa vlasti podneta 1841 žalba, gotovo polovina svih žalbi koje je primio. A gotovo polovina od tog broja, 846, podneta je protiv organa vlasti koji čine republičku administraciju u njenom najužem smislu, protiv ministarstava.

            Tabela, po broju podnetih žalbi protiv svakog od njih izgleda ovako:

 

 

           

 

 

 

Ali, je li ova tabela dovoljna za zaključivanje o kvalitetu odnosa ministarstava prema zahtevima javnosti? Ili, iole objektivniji pristup nalaže da se broj žalbi tretira bar u kontekstu broja zahteva za pristup informacijama koji su primala i na većinu kojih su odgovarala i bez žalbi Povereniku i njegove intervencije. E, u tom slučaju, tabela izgleda potpuno drugačije:

 

 

           

 

 

 

 

Dakle, prava "liderska" mesta na "crnoj listi" zauzimaju ministarstva pravde i rada (sa žalbom povodom svakog trećeg zahteva, čak i gore), slede, Ministarstvo spoljnih poslova, pa onda redom ostali. "Lider" sa prve tabele, MUP, sa svojih 11,8, svrstava se u grupu najkorektnijih. A koeficijenti 52 i 57, ministarstava omladine i sporta i kulture i informisanja, višestruko bolji od "konkurentskih" su definitivno vredni poštovanja.

            A za kraj ovog malog "izveštaja", moje iznenađenje što pažnju novinara nije privukao jedan podatak iz onog pravog, velikog izveštaja Poverenika, koji je, mislim, "atraktivniji" od "poređenja sa Obamom". Podatak da su Povereniku za informacije u toku 2015. godine više zahteva za zaštitu prava od npr. sindikata ili političkih stranaka podneli … organi vlasti, jedni protiv drugih!

Atačmenti



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

narcis narcis 10:12 08.04.2016

eh

… organi vlasti, jedni protiv drugih!

ovo je dobro, nezna leva šta radi desna
ako organi vlasti ne znaju da komuniciraju između sebe, kako će sa narodom
makemyday makemyday 10:34 08.04.2016

Re: eh

ovo je dobro, nezna leva šta radi desna
ako organi vlasti ne znaju da komuniciraju između sebe, kako će sa narodom

Tačno tako. A sad sam pogledao izveštaj na www.poverenik.rs Više žalbi su povereniku podneli organi vlasti nego sindikati, stranke i privredni subjekti! Jel tako nešto moguće bilo gde osim u Srbiji?
milojep milojep 10:30 08.04.2016

Pravaziti

… organi vlasti, jedni protiv drugih!


Nemaju više narod da ujedu ni za šta pa moraju među sobom. To je jedna dimenzija priče a druga je totalna trulež pravnog sistema.
U većini slučajeva pravne službe državnih preduzeća i institucija jesu utočište pravnim neznalicama i parazitima koji rade po principu brigo moja pređi na drugoga
narcis narcis 10:54 08.04.2016

Re: Pravaziti

institucija jesu utočište pravnim neznalicama i parazitima koji rade po principu brigo moja pređi na drugoga

ne neznalice nego mufljuzi
2010 dobijem od Telekoma opomenu da će me tuže za dug, jeste imao sam dug za DSL, odem da platim, bankomat mi otme pare, dve nedelje se natežem sbanku da gi otmem moje pare koje su mi oni oteli.
platim i odem kod njiovi pravnici da i pokažem priznanicu, oni mi umeđuvremenu udarili još kamatu, dobro , odem kući i čekam račun da platim i to.
raču mi ne stigne , ali mi 2016 stigne obaveštenje da će dođu da mi popisuju stvari.i priože osudu od sud a kad tamo duže me za ceo iznos plus kamata, moja uplata netragom nestala
odem kod uterivači da gi kažem da ja nisam dobio poziv za sud , oni mi pokažu potpis na opomenu i tu opomenu prekrstili u poziv za sud.
i kaću gi ja dokažem da opomena nije isto što i poziv.
normalno za 6godine sam izgubio priznanicu.

MUFLJUZI.
da sam dugovao pare žiki mufljuzu ja bi u općini overio priznanicu i uramljetu okačio na zid, znam da smufljuza imam poso, al ovo be državna firma a država ne bi trebalo da se ponaša mufljuski sa svoji građani.
Lionsgate Lionsgate 12:01 08.04.2016

Pitanje

Gospodine Sabicu ( ili ko je vec "ispod" ovog nicka) interesuje me da li bi preko vas mogla da se dobije informacija o tome ko je izdao odobrenje da se ukotvi ogromni brod restoran ( po onome sto pise na njemu nameravaju da otvore i brod-hotel) na Zemunskom keju.

Svojim gabaritima taj brod kvari vizuru Zemunskog keja, pogled sa istog na Ratno ostrvo i Beograd. Podsecam da je Zemunski kej i priobalje, odnosno dunavski akvatorij produzetak starog jezgra Zemuna, urbanisticke celine pod zastitom drzave i da je sva odobrenja za gradnju i izmene u izgledu potrebno dobiti od Zavoda za zastitu spomenika Grada Beograda i nadleznih komunalnih sluzbi.

Naravno da je moguce dobiti i ovu informaciju od inspekcijskih sluzbi Grada ali to je povezano sa otaljavanjem posla, zakonskim procedurama, rokovima itd. tako da bi to potrajalo.

Zahvaljujem.
Freedom of Information Freedom of Information 12:20 08.04.2016

Re: Pitanje

Gospodine Sabicu ( ili ko je vec "ispod" ovog nicka) interesuje me da li bi preko vas mogla da se dobije informacija o tome ko je izdao odobrenje da se ukotvi ogromni brod restoran

Postove na ovom blogu odavno pišem (kako je i navedeno ispod naslova) ja sam.Dva moja mlada prijatelja koja su me navela na to da zajednički održavamo blog, "izdali" su stvar već na početku.
Jedini način na koji, kao Poverenik za informacije mogu da Vam pomognem, je onaj koji je predviđen zakonom. A to znači da ne mogu postupati samoinicijativno ex officio,već da ih morate prvo tražiti od nadležnih a povereniku se možete žaliti tek ako Vam informaciju uskrate. Zato,iako je tačno da je
povezano sa .. zakonskim procedurama, rokovima itd. tako da bi to potrajalo.

ipak sugerišem da se obratite nadležnim.Pozdrav R.Š.
Lionsgate Lionsgate 12:31 08.04.2016

Re: Pitanje

Uhh, ne ide mi se nekako u tu prepisku...

S obzirom da sam i sam davao informacije gradskim sluzbama o konkretnim slucajevima i kasnije video sta su gradjani/korisnici dobili kao odgovor znam da je cela prica zaludna. Plus sto bi me verovatno "otkucali" tajkuncicu koji je postavio to plovilo.

U svakom slucaju hvala na odgovoru.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:52 08.04.2016

Re: Pitanje

Lionsgate
Uhh, ne ide mi se nekako u tu prepisku...



да ли хочеш да решимо брод шо заклања хоризонт песнајама?
Lionsgate Lionsgate 18:40 08.04.2016

Re: Pitanje

да ли хочеш да решимо брод шо заклања хоризонт песнајама?


Pesnicama tesko, jedino torpedom.. ili da se Dunav ponovo kao 2011 zaledi i ponese nizvodno sva govna koja nisu na obali.

Zanimljivo da se isto desilo kad su prethodni put Nikolic i Vucic bili na vlasti u Zemunu, devedesetih, tad su na isto mesto vezali neki ogromni brod iz Budimpeste, na njemu je bio kineski restoran. Kazu da je posle na njemu buknuo pozar, nemam pojma tad nisam bio u Sbiji vec.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:45 08.04.2016

торпедирање

прогутаче веч земунски Змај сподобу.
vhedrih2 vhedrih2 15:18 09.04.2016

Razmere

Ovo poredjenje samo broja zalbi u SAD i u Srbiji zapravo uopste nije merodavno. S jedne strane mala zemljica od jedva 7 miliona stanovnika, s druge strane ogromna zemlja veca od Evropske Unije i sa skoro isto toliko stanovnika.
Ovo je kao kada bi saznali da je u Srbiji podneto 4 puta vise zalbi nego u svim ostalim evropskim zemljama zajedno. E to je taj odnos onda...
Freedom of Information Freedom of Information 17:37 09.04.2016

Re: Razmere

Ovo poredjenje samo broja zalbi u SAD i u Srbiji zapravo uopste nije merodavno.

Ovo je kao kada bi saznali da je u Srbiji podneto 4 puta vise zalbi nego u svim ostalim evropskim zemljama zajedno. E to je taj odnos onda...

4:1 je naslov. On je samo bukvalno, matematički (približno) tačan ali sam mislio da je "inspirativan". Obaminu admistraciju i uzeo sam "u konkureciju" samo zato što je pomenuti broj (498)apsolutni rekord u dosadašnjoj praksi u SAD! A sve druge činjenice koje spominjete su tačne i mislim opšte poznate.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana