Sex

Ogledalce

mikele9 RSS / 09.04.2016. u 16:01

slika1024.jpg 

Ogledalce, ogledalce, ko je najlepši na svetu? Ogledalo se namršti, stavi prst na izborano čelo i zamisli se. Posle dužeg vremena začu se njegov glas: U prošlosti sam imalo velikih problema iskreno odgovarajući na ovo pitanje... više puta je moje postojanje u jednom komadu dolazilo u pitanje! Ne želim da odgovorim! Uostalom, mnogi pisci i filosofi su se tokom Istorije bavili mnome, evo baš mi pade na pamet Ogledalo čudesnog, Pjera Mabija a on je samo jedan od mnogih. Ja sam, mislim ja ogledalo, prisutno u književnosti od klinastog pisma pa sve do dnašnjih dana. Borhes je takođe jedan od onih pisaca čije se delo ne može zamisliti bez ogledala, dobro i lavirinta. Ja, ogledalo, na neki način u književnosti predstavljam savest, od najprimitivnijih naroda pa sve do Velikog Getea. O meni se govorilo i u Epu o Gilgamešu. Persej je ogledalom  pobedio strašnu Gorgonu. Moj prapredak je bila čista bistra voda. Sigurno ti je poznato da Avram tvoj praotac nije video Sarino lice sve dok nisu došli do vode koja je delila Hanan od Egipta, Sara je već bila u poznim godinama i nerotkinja ali kada joj je Avram video lice u vodi, odmah je začela. Platon je tvrdio da čovek može sve stvoriti pomoću ogledala, čak i samog sebe. U Mahabharati se kaže: Govoriću ti, sine Kurua, o ostrvu Sudaršana. To je ostrvo kružnog oblika nalik na točak. Po njemu teku reke i mestimično je prekriven vodom i planinama nalik na gomile oblaka. Po njemu su rasuti gradovi i mnoge lepe pokrajine. Mnogo je tamo cvetnog drveća, i voćaka, i raznih žitarica, i druga blaga. Sa svih strana okružen je slanim okeanom. Kao što čovek može da vidi svoje lice u ogledalu, tako se i ostrvo Sudaršana može videti na Mesečevom kolutu. I slavni filozof Pitagora smatrao je Mesec telom koje nalikuje ogledalu. Jakov Beme (1575-1624) je vrlo zanimljivo tvrdio: Bog je večno ništa, bezdan koji nema ničeg van sebe i stoga gleda samo u sebe, pretvarajući sebe u ogledalo. Podsetiću te na reči Jova: Može li on raspinjati nebesa jaka kao ogledalo saliveno? Smatra se da se uz ogledalo često nalazi smrt. Naučnici koji su proučavali narodna verovanja u celom svetu, nisu mogli a da ne zapaze da sve što je u vezi sa dvojnikom, senkom, odrazom i ogledalom, upućuje na smrt. Evo ti primer iz Srpske narodne poezije:

Pa od jada svi sedam dahija

Načiniše od stakla tepsiju,

Zagrabiše vode iz Dunava,

Na Nebojšu kulu iznesoše,

Navrh kule vrgoše tepsiju,

U tepsiju zvjezde povataše,

Oko nje se sastaše dahije,

Nad tepsijom lice ogledaše;

Kad dahije lice ogledaše,

Sve dahije očima viđeše,

Ni na jednom glave ne bijaše.

Kad to viđe sve sedam dahija,

Potegoše nadžak od čelika,

Te razbiše od stakla tepsiju,

Baciše je niz bijelu kulu,

Niz bijelu kulu u Dunavo,

Od tepsije nek potroška nema.

Dante u Čistilištu govori kako je naišao na prag od alem-kamena sa tri stepenika.

….. prvi stepenik se caklio

tako čist i gladak u mramornoj belini

da sam se u njemu ogledao kakav sam bio.

Uostalom, veliki Njegoš napisa onomad: Gleda majmun sebe u zrcalo!

Ništa ti neću reći, pogledaj sebe u meni i neka ti to bude dovoljno. Nije potrebno govoriti o tome da ja ne lažem, čemu onda reči ili presuđivanje. Lepota je subjektivna stvar i nije na meni da o njoj odlučujem. Ja sam svima na raspolaganju a na vama je da tumačite ono što vidite u meni. Baš sam se raspričalo, od ovog trenutka zamuknuću zauvek!Komentari (66)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

amika amika 18:09 09.04.2016

Есеј о огледалу

Микеле, одличан есеј о огледалу.

"Ja, ogledalo, na neki način u književnosti predstavljam savest,"

и онострано, заумно,мистично...
mikele9 mikele9 00:14 10.04.2016

Re: Есеј о огледалу

и онострано, заумно,мистично...

I Slika Dorijana Greja je takođe neka vrsta ogledala.
anonymous anonymous 17:42 12.04.2016

Re: Есеј о огледалу


Jakov Beme (1575-1624) je vrlo zanimljivo tvrdio: Bog je večno ništa, bezdan koji nema ničeg van sebe i stoga gleda samo u sebe, pretvarajući sebe u ogledalo.


Iz kog dela navodiš ovu Bemeovu misao ?

Berđajev ili neka druga knjiga , autor ?
mikele9 mikele9 21:52 12.04.2016

Re: Есеј о огледалу

Iz kog dela navodiš ovu Bemeovu misao ?

Berđajev ili neka druga knjiga , autor ?


Iz ove knjige:JAKOB BEME
Nikolaj Aleksandrovič Berđajev

Beme zauzima važno mesto u nemačkoj filozofskoj tradiciji, čiji su bitni elementi prirodnofilozofska, panteistička i mistička shvatanja, a čija geneza, sa Bemeovom filozofijom kao najvišom i krajnjom tačkom, svoje korene ima u mističnoj filozofiji Majstera Ekharta. Beme osim Biblije citira jedva koje drugo delo. Autobiografske beleške, kao i sadržaj njegovih knjiga ukazuju na to da je poznavao nešto od astrološke i alhemističke literature svoga vremena. U godinama svog šegrtovanja upoznao se sa spisima Kaspara Švenkfelda, koji je propovedao slobodno hrišćanstvo i odbacivao Crkvu i njeno tutorstvo. U ovo vreme, kako je dokazano, Beme se upoznao sa Paracelzusovim spisima. Iako na više mesta piše da je iz knjiga jedva šta mogao da pročita, da je, naprotiv, njegova učiteljica bila sâma priroda, ipak se može videti da su na njega uticali Agripa fon Neteshajm, Paracelzus, Sebastijan Frank i, najposle, Valentin Vajgel, od koga je Beme mogao da preuzme čisto ideološko objašnjenje vaseljene kao izraza duhovnih principa, a ne rezultante materijalnih sila.Ne samo u Nemačkoj, nego i u mnogim evropskim zemljama, posebno u Holandiji i Engleskoj, a onda i u Americi, Bemeova misao izvršila je znatan uticaj.
anonymous anonymous 22:39 12.04.2016

Re: Есеј о огледалу


mikele9
22:52 12.04.2016 / *novo
Re: Есеј о огледалу


Hvala,Mikele.


mikele9 mikele9 09:03 13.04.2016

Re: Есеј о огледалу

Hvala,Mikele.


Nema na čemu
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 18:10 09.04.2016

Svet u ogledaluTako drag prijatelj ili neprijatelj sujeti nasoj.Sjajnu temu si izabrao.

Prosto nestvarno u svom postojanju gde pak daje nam na uvid svet koji realno ne postoji, taj ogledalski.Neopipljiv je, ne dise, nije ziv, a ipak tu je.Prikaz onog stvarnog sa druge strane.Tu mozemo malkice u Zonu sumraka.Koja je strana prikaza prava?

Ja volim ogledala kad je svetlo koje pada na njih lepo, a okolni zidovi boje koja prija licu.Znam par takvih.Jedan od omiljenih predmeta mi je.

Primecujem da na nasem jeziku ima super stos.OgledalO ...prvo O se ogleda u onom O na kraju.Ili obratno.

Znam za razne strahove oko ogledala, da uzima dusu, da ih poneko nocu prekrije, da ogledalo nekog ko nije ziv ne okacis na zid...

Sve to znam, ali ga ipak volim kada me pogleda i nasmeje mi se.Cek ili sam to bila ja?ili moj odraz?

Ili mozda ipak ogledalo ima dusu:)
mariopan mariopan 19:01 09.04.2016

Re: Svet u ogledalu

Stvarno je zanimljiva tema.
Ili mozda ipak ogledalo ima dusu:)


Naravno da ima dušu - našu.
Ono zna sve naše tajne, ne laže nas, najbolji nam je prijatelj, sa njim se često i redovno družimo, uvek će nam reći istinu....

zemljanin zemljanin 19:16 09.04.2016

Re: Svet u ogledalu

mariopan
... ne laže nas, najbolji nam je prijatelj, sa njim se često i redovno družimo, uvek će nam reći istinu....


a može i obrnuto ... da je ogledalo vrhunac iluzije ... mada me pominjanje ogledala uvek podseti na

Našao majmun stari
ogledalo neko,
pa video sebe
i ozbiljno reko:
-"E, što jeste, jeste,
nema brate, zbora -
još video nisam
ovakvoga stvora!
Gle kako je smešan,
gle, kako je dlakav!
E, baš svima hvala
što ja nisam takav!"


inače u literaturi se može naći i Lucifer koji se otkrivanjem identiteta u ogeldalu otklonio od "očinske figure" ... a ima i ono ogledalo/voda koje je Frodu dalo "inspiraciju" za put
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 19:20 09.04.2016

Re: Svet u ogledalu

mariopan
Stvarno je zanimljiva tema.
Ili mozda ipak ogledalo ima dusu:)


Naravno da ima dušu - našu.
Ono zna sve naše tajne, ne laže nas, najbolji nam je prijatelj, sa njim se često i redovno družimo, uvek će nam reći istinu....Moguce..zato se valjda u nekim domorodackim plemenima plasie ogledala.Da im ne uzme dusu.

Lepu si sliku postavila uz txt
mikele9 mikele9 19:34 09.04.2016

Re: Svet u ogledalu

mikele9 mikele9 12:57 10.04.2016

Re: Svet u ogledalu

Sve to znam, ali ga ipak volim kada me pogleda i nasmeje mi se.Cek ili sam to bila ja?ili moj odraz?

Kada bejah vrlo mlađan ja, često sam se ogledao, te kakva mi je to frizura, te zašto mi brada raste tako sporo, te ovo, te ono... Međutim, veoma brzo sam shvatio da je najbolje ogledati se u očima devojaka, žena. Na ogledalo skoro da sam zaboravio
zilikaka zilikaka 17:16 10.04.2016

Re: Svet u ogledalu

@zemljanin
Tako nekako i ja razmišljam o ogledalu.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 17:57 10.04.2016

Re: Svet u ogledalu

mikele9
Sve to znam, ali ga ipak volim kada me pogleda i nasmeje mi se.Cek ili sam to bila ja?ili moj odraz?

Kada bejah vrlo mlađan ja, često sam se ogledao, te kakva mi je to frizura, te zašto mi brada raste tako sporo, te ovo, te ono... Međutim, veoma brzo sam shvatio da je najbolje ogledati se u očima devojaka, žena. Na ogledalo skoro da sam zaboravioCccc, iskusno, nema sta.

Jos ako je dama odusevljena muskarcem u koga gleda, pa zaista, ogledalo je suvisno

Dame su ipak drugacije, ni odusevljen pogled osobe suprotnog pola nije dovoljan da se ipak u nekom izlogu, liftu, pogledamo bar malo.Da vidimo je l sve na mestu.

A po recima jedne divne beogradske dame, koje nema vise medju nama, nikad glava previse visoko, (cak i kad ogledalo samo sto aplauz ne da, prim.aut)
Jer ako za tobom na ullici gledaju, mozda cujes i neko dozivanje,ne pravi se vadzna nego odmah posmatraj da ti se suknja nije podigla, zakacena za carape.
zemljanin zemljanin 22:39 10.04.2016

Re: Svet u ogledalu

zilikaka
@zemljanin
Tako nekako i ja razmišljam o ogledalu.

znači ima nas dvoje ... sve je lepše u društvu
mr.fogg mr.fogg 19:53 09.04.2016

Ogledalo

gavrilo1 gavrilo1 20:41 09.04.2016

ogledalo, ogledalce

molim ti se, reci mi i pokazi...
I krene tako covek uvece u grad da trazi, pronadje i upozna nove ljude da ne bude tu noc sam i da se super provede jer nova godina je i zaustavi ga jedan prosjak, pa drugi i traze i covek dao sto traze i ostao bez svega sto je poneo za provod.
I seo covek sto je krenuo u provod na klupu, sam samcat i isplakao se i otisao kuci i zaspao i probudio se ujutru i radovao se, smejao ko sto su se radovali prosjaci oni.
Jer ogledalo je takvo.
mikele9 mikele9 13:02 10.04.2016

Re: ogledalo, ogledalce

I krene tako covek uvece u grad da trazi, pronadje i upozna nove ljude da ne bude tu noc sam i da se super provede jer nova godina je i zaustavi ga jedan prosjak, pa drugi i traze i covek dao sto traze i ostao bez svega sto je poneo za provod.
I seo covek sto je krenuo u provod na klupu, sam samcat i isplakao se i otisao kuci i zaspao i probudio se ujutru i radovao se, smejao ko sto su se radovali prosjaci oni.

Черевићан Черевићан 09:30 10.04.2016

in effectu

Ogledalce, ogledalce,


еее, да има огледалце
ко'е памти што видело
на чег' би се самољубље
(болест љуцка) тиме свело
mikele9 mikele9 12:58 10.04.2016

Re: in effectu

еее, да има огледалце
ко'е памти што видело
на чег' би се самољубље
(болест љуцка) тиме свело

Na našu sreću ogledala ne pamte dragi G. Čer
mili92 mili92 12:10 10.04.2016

Огледалце

angie01 angie01 12:13 10.04.2016

,

mikele9 mikele9 13:00 10.04.2016

Re: ,

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:32 10.04.2016

Re: ,

mikele9


Ih, bre, pa što turi Kim Kardašijan u ovako lep blog? ☻
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:40 10.04.2016

Re: ,

Evo malo vode, da se ispere KK okuus :)

mikele9 mikele9 14:58 10.04.2016

Re: ,

Ih, bre, pa što turi Kim Kardašijan u ovako lep blog? ☻

A ko je Kim Kardašijan
feliks.krul feliks.krul 13:25 10.04.2016

Evo čoveka...

koji ima IDENTITET u profilu.

Čestitam na dobrom tekstu.
mikele9 mikele9 13:31 10.04.2016

Re: Evo čoveka...

koji ima IDENTITET u profilu.

Čestitam na dobrom tekstu.

Ecce homo
Hvala ti!
49 41 49 41 13:48 10.04.2016

Oooo...


mikele9 mikele9 14:57 10.04.2016

Re: Oooo...

Tako je počelo
satinelle satinelle 14:24 10.04.2016

pročitah

tema sex i ogledalce, meni odmah pade na pamet ono sa plafona...odlican tekst, nadam se da se u mojoj iskrenosti ne ogledaju nečasne namere, samo inspiracija na prvu loptu!
mikele9 mikele9 14:33 10.04.2016

Re: pročitah

tema sex i ogledalce, meni odmah pade na pamet ono sa plafona...odlican tekst, nadam se da se u mojoj iskrenosti ne ogledaju nečasne namere, samo inspiracija na prvu loptu!

Zašto bi seks koji se ogleda u ogledalu na plafonu bilo nečasna namera Ili te nisam razumeo?
Inače hvala
satinelle satinelle 14:53 10.04.2016

Re: pročitah

mikele9
tema sex i ogledalce, meni odmah pade na pamet ono sa plafona...odlican tekst, nadam se da se u mojoj iskrenosti ne ogledaju nečasne namere, samo inspiracija na prvu loptu!

Zašto bi seks koji se ogleda u ogledalu na plafonu bilo nečasna namera Ili te nisam razumeo?
Inače hvala


Samo se ograđujem od negativnih komentara.
emsiemsi emsiemsi 14:55 10.04.2016

Re: pročitah

satinelle
mikele9
tema sex i ogledalce, meni odmah pade na pamet ono sa plafona...odlican tekst, nadam se da se u mojoj iskrenosti ne ogledaju nečasne namere, samo inspiracija na prvu loptu!

Zašto bi seks koji se ogleda u ogledalu na plafonu bilo nečasna namera Ili te nisam razumeo?
Inače hvala


Samo se ograđujem od negativnih komentara.

О каквом сексу се ради ?!
mikele9 mikele9 14:55 10.04.2016

Re: pročitah

Samo se ograđujem od negativnih komentara.

Ne brini, braniću te do poslednjeg daha
mikele9 mikele9 14:56 10.04.2016

Re: pročitah

О каквом сексу се ради ?!

Regularnom, samo je ogledalo na plafonu
satinelle satinelle 15:03 10.04.2016

Re: pročitah

mikele9
О каквом сексу се ради ?!

Regularnom, samo je ogledalo na plafonu


Hvala Mikele! Vizija mi je jača strana, zato moram uvek da se pravdam i pre presude!
mikele9 mikele9 15:07 10.04.2016

Re: pročitah

Hvala Mikele! Vizija mi je jača strana, zato moram uvek da se pravdam i pre presude!

Moraš to da suzbiješ u sebi, ne Viziju nego pravdanje pre presude!
emsiemsi emsiemsi 15:45 10.04.2016

Re: pročitah

satinelle
mikele9
О каквом сексу се ради ?!

Regularnom, samo je ogledalo na plafonu


Hvala Mikele! Vizija mi je jača strana, zato moram uvek da se pravdam i pre presude!

После доброг секса нема (о)правдања.
zovitemegrunf zovitemegrunf 14:52 10.04.2016

Ogled o ogledalu

Pozdrav, majstore!
mikele9 mikele9 14:54 10.04.2016

Re: Ogled o ogledalu

Pozdrav, majstore!

Otpozdrav od
vera.nolan2 vera.nolan2 15:37 10.04.2016

Ogledalnost Aniša KapuraUz elektroakustičku kompoziciju Srđana Hofmana - Gledajući u ogledala Aniša Kapura ...
... " šta je stvarno a šta nestvarno, šta opipljivo, a šta ne, šta je stvarno a šta samo refleksija, šta je gore, a šta dole " ... šta je spolja, a šta unutra ...
mikele9 mikele9 22:51 10.04.2016

Re: Ogledalnost Aniša Kapura

... " šta je stvarno a šta nestvarno, šta opipljivo, a šta ne, šta je stvarno a šta samo refleksija, šta je gore, a šta dole " ... šta je spolja, a šta unutra ..

Sve je sve u svemu i sve je sve u ničemu
mirelarado mirelarado 15:59 10.04.2016

Орсон и огледала

mikele9 mikele9 22:51 10.04.2016

Re: Орсон и огледала

MAESTRO!!!!
mirelarado mirelarado 16:14 10.04.2016

Леонардова "соба с огледалима"

Одрази и бесконачност

mikele9 mikele9 21:41 10.04.2016

Re: Леонардова "соба с огледалима"

Одрази и бесконачност


Jedno od njegovih najinteresantnijih izuma koji su našli svoju primenu kao oružje u tadašnjoj vojsci Sirakuze, bilo je Arhimedovi toplotni zraci. To je bio uređaj na kome se nalazilo jedno šestostrano i drugo, manje, četvorostrano ogledalo, koja su odbijala sunčevu svetlost u jedno centralno žarište. Arhimed je, nakon proučavanja parabola, došao do saznanja o žarištu konkavnih ogledala i znao je da može da se koristi za koncentrisanje sunčeve energije i tako iznenadi neprijatelj. Pomoću tog uređaja uspešno su spaljivali neprijateljske brodove koji bi se približili utvrđenju.
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:33 11.04.2016

Re: Леонардова "соба с огледалима"

Да не заборавимо "собу са огледалима" Луја XIV у Версају:La galerie des glaces

JJ Beba JJ Beba 16:58 10.04.2016

ljubav & ogledalca

ni indijanci se ne mogu zamisliti bez ogledalaca. ne samo da su ih nosili po sebi kao ukrase, pridavali im magoijske moći, oni su ih upotrebljavalii u sitemu dimnih signala koje su doveli do savršenstva. Različita plemena imali su razlićite sieteme dimne signalizacije i o tome ima dosta u antropološkoj literaturi. zanimljivo je da su neka plemena dodavali svojim sitemima dimne signalizacije i signalna ogledela. Indijsanski skauti koristili su ogledala da u lovu oznajave lovinu, neka plemna su koristila ogledala da ukažu na pozicije neprijatelja a ratnici plemna Kri su nosli ogledalca sa biserimaukrasima, napravljneim da se nose oko vrata.ono što je meni najlepše pored lova i ratova indijanska plemanea su korostila ogledala i u komunikaciji između ljubavnika


u ljudskoj istotiji, u različitim epohama, ima različitih ogledala, divno ukrašenih, bogato opremljenih, malih, velikih zidnih paravana od ogledala itd
meutim meni je najlepše ogledalo odsjaj zvezda i tela u vodi o mladom mesecu u letnji dan. taj prizor mi svojom lepotom uvek oduzima dah, potvrđujući da smo sazdani od sverlosti i zveza
zemljanin zemljanin 19:47 10.04.2016

Re: ljubav & ogledalca

postoji i tkz. ogledalo zaručnika/ca ... improvizujem po sećanju, ali otprilike ovako ... u dnu dvorane stoji ogledalo a zaručnici ulaze sa suprotnih strana i ne gledaju se direktno već preko ogledala ... tako im se pogledi sreću kao u raju, tj. desno oko na desno oko ... religijska dokona, pa da se ne gledaju levo u desno nego desno u desno i levo u levo ... ali eto, setili se ljudi
mikele9 mikele9 23:08 10.04.2016

Re: ljubav & ogledalca

meutim meni je najlepše ogledalo odsjaj zvezda i tela u vodi o mladom mesecu u letnji dan. taj prizor mi svojom lepotom uvek oduzima dah, potvrđujući da smo sazdani od sverlosti i zveza

To je Tesla tvrdio: Kad umremo ne nestajemo nego se pretvaramo u svetlost.
mikele9 mikele9 23:13 10.04.2016

Re: ljubav & ogledalca

postoji i tkz. ogledalo zaručnika/ca ... improvizujem po sećanju, ali otprilike ovako ... u dnu dvorane stoji ogledalo a zaručnici ulaze sa suprotnih strana i ne gledaju se direktno već preko ogledala ... tako im se pogledi sreću kao u raju, tj. desno oko na desno oko ... religijska dokona, pa da se ne gledaju levo u desno nego desno u desno i levo u levo ... ali eto, setili se ljudi

Zanimljivo u svakom slučaju!
principessa_etrusca principessa_etrusca 20:40 11.04.2016

Re: ljubav & ogledalca

Баш занимљиво!А када смо код љубави и огледала, не могу да заобиђем Веласкезову Венеру, једини његов сачувани акт и могуће један од најлепших актова икад насликаних.

Венера, богиња љубави и симбол женске лепоте као најлепша међу богињама, насликана је како се огледа у огледалу које јој приноси Купидон/Амор.

За ову слику се зна да је 1651. била у приватној колекцији Маркиза дел Карпиа и да је само приватно показивана због цензуре шпанске Инквизиције, па је датирана 1647-51, т.ј. Веласкез ју је насликао као педесетогодишњак, десетак година пре смрти.

Сада је у Националној галерији у Лондону.
mikele9 mikele9 15:15 12.04.2016

Re: ljubav & ogledalca

А када смо код љубави и огледала, не могу да заобиђем Веласкезову Венеру, једини његов сачувани акт и могуће један од најлепших актова икад насликаних.

Znam da ćeš mi verovati na reč, kao naslovnu sliku sam hteo da postavim Velaskezovu Veneru!!!! Velaskez je moj ljubimac, jedan od najvećih slikara koji su hodili ovim svetom! Ali rekoh da ne prejudiciram, setiće se neko, kad ono baš TI
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:38 12.04.2016

Re: ljubav & ogledalca

mikele9

Znam da ćeš mi verovati na reč, kao naslovnu sliku sam hteo da postavim Velaskezovu Veneru!!!! Velaskez je moj ljubimac, jedan od najvećih slikara koji su hodili ovim svetom! Ali rekoh da ne prejudiciram, setiće se neko, kad ono baš TI

Наравно да ти верујем. Прелепа слика, соба 30 у Националној галерији, свратим када сам у пролазу.
Или што рече један мој друг на пропутовању из Америке, 'долазим да посетим Венеру и тебе'.

mikele9 mikele9 17:08 12.04.2016

Re: ljubav & ogledalca

Наравно да ти верујем. Прелепа слика, соба 30 у Националној галерији, свратим када сам у пролазу.

Zavidim ti!!!!
silver silver 17:21 10.04.2016

Dr John Dee

astrolog Elizabete I, priredio prvi prevod Euklidovih "Elemenata" na engleski, tvorac alfabeta "Enochian", pisac čuvene ezoterijske knjige "Monas Hyeroglyphica", bavio se proricanjem gledajući u crno ogledalo od opsidijana (vulkanskog stakla).

Izloženo u Britanskom Muzeju.Divno napisan blog i preporuka :)
mikele9 mikele9 23:11 10.04.2016

Re: Dr John Dee

Divno napisan blog i preporuka :)

Blagodarim i hvala za podatke o Dr John Dee, za koje prvi put čujem
anfieldroad anfieldroad 01:51 11.04.2016

ovo nije igra...!Onaj ko dugo, netremice gleda samog sebe u ogledalu, iz dovoljne blizine i pravo u oči rizikuje da doživi najstrašnije vizije i put u najdublji iskonski strah.
Pokušajte. Kada postane zaista strašno, a znaćete da je postalo strašno, onda sklonite pogled u stranu, odmah! Odmah, bez oklevanja.
Na taj način možete da saznate mnoge stvari o samima sebi. Za neke niste ni slutili da postoje, tu na vašem licu, u dubini vaših očiju, u ponoru vaše duše. Ali ogledalo će vam ih otkriti.

Napomena- ovo nije igra! Ko ima slabo srce ili je nesiguran ili strašljiv sam po sebi nikako ne bi trebalo ni da pokušava da se upušta u ovu avanturu.
vera.nolan2 vera.nolan2 08:10 11.04.2016

Re: ovo nije igra...!

Onaj ko dugo, netremice gleda samog sebe u ogledalu, iz dovoljne blizine i pravo u oči ...

... Ma anfield, probala sam tu igru sa sobom, davno beše, zaista ... stala kod osećaja da postajem neko drugi...
nisam htela da rizikujem, baš ...
anfieldroad anfieldroad 14:51 11.04.2016

Re: ovo nije igra...!

... Ma anfield, probala sam tu igru sa sobom, davno beše, zaista ... stala kod osećaja da postajem neko drugi...Hej,Vera, pa naslov mi je "ovo nije igra...!"
Znam ljude koji su zbog zezanja sa tom "igrom" završili po institucijama zatvorenog tipa!
Moram da priznam da sam i ja probao. Prvo se lice potpuno izobličilo. Ajd, to i nije tako strašno. Onda sam provalio da TO što me gleda iz ogledala uopšte nisam ja! Nastavio sam. Taj stranac iz ogledala je počeo da se pretvara u lik mog ćaleta,pa dede, pradede i tako u nazad. Ćaleta sam prepoznao na keca. Dedu isto. Dalje je bilo više u mojoj uobrazilji, pretpostavljam. Međutim, nešto je u tom povratku među mrtve bilo toliko u isto vreme realno i jezivo da sam morao da prekinem "igru"...
Zato sam tako začinio priču upozorenjima...!

P.S. Davno i u mom slučaju. Baš sam bio klinac. Al eto, pamtim to kao izuzetno za.ebanu priču.
zemljanin zemljanin 15:52 11.04.2016

Re: ovo nije igra...!

Pokušajte. Kada postane zaista strašno, a znaćete da je postalo strašno, onda sklonite pogled u stranu, odmah! Odmah, bez oklevanja.

počinje da se hvata paučina ... da prekinem?
mikele9 mikele9 17:15 11.04.2016

Re: ovo nije igra...!

počinje da se hvata paučina ... da prekinem?


Misliš ovaj rad

anfieldroad anfieldroad 17:23 11.04.2016

Re: ovo nije igra...!

počinje da se hvata paučina ... da prekinem?

Samo ako se plašiš pauka! Ako ne, nastavi sa radom!
vera.nolan2 vera.nolan2 08:03 11.04.2016

Načiniše od stakla tepsiju,

...
U tepsiju zvjezde povataše, ...

Sećate li se Andersenove bajke o Snežnoj kraljici i razbijenom ogledalu, o djevojčici Gerdi i dečaku Kaju, o jednom zaleđenom i jednom toplom srcu, o snazi prijateljstva i ljubavi, o dobru i zlu, o snegu i ružama ...
o zloduhu majstoru, tvorcu ogledala u kome sve lepo i dobro što se ogledalo, gubilo se i nestajalo,
a sve ružno i zlo isticalo i uvećavalo i svaki oblik i misao krivila, deformisala i izobličavala i kako se tek sada može videti kakav je zapravo svet i kakvi su ljudi...
majstorovi učenici ispustiše ogledalo zabavljajući se, a komadići stakla istih osobina kao i čitavo ogledalo (sic) sitni kao pesak razleteli se svetom ...
ako bi kome upao u oko sve bi video ružno, krivo i naopako, a kome bi se zabolo u srce, postalo bi hladno i ledeno ...
Heh, dva, tri dana pre tvoje divne, inspirativne priče u serijalu "Lepota ružnog" o modernoj umetnosti, otkrih i intenzivno iščitavah A. Kapura ...čudesne skulpture, instalacije " ogledalskih " površina ... nadam se brižno čuvane, zlu netrebalo - jer poznato je da umetnici svojim dajmonom odslikavaju svet, dublje i bolje vide suštinu stvari ...


silver silver 14:36 12.04.2016

Through the Looking-Glass

and What Alice Found There - u nastavku Alise u zemlji čuda, nekih 6 meseci kasnije, Alisa se ponovo susreće sa fantastičnim svetom (alternativnim svetom), ovog puta ulazeći u njega kroz ogledalo obešeno iznad kamina. U tom svetu pronalazi knjigu poezije, napisanu "naopačke" tako da može da se čita jedino ako se knjiga okrene prema ogledalu. Pesma iz knjige je poznata kao "Jabberwocky" ~ mnogo izmišljenih reči:

'Twas brillig, and the slithy toves
Did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves,
And the mome raths outgrabe.

"Beware the Jabberwock, my son!
The jaws that bite, the claws that catch!
Beware the Jubjub bird, and shun
The frumious Bandersnatch!"

Cela pesma ovde: Jabberwocky

Ogledalo koje je inspirisalo Luisa Kerola i danas se nalazi u kući koju je izgradio otac Alice Liddell, devojčice koja je postala Alisa u zemlji čuda. Pre par godina kuća se prodavala za milion funti - sa ogledalom - uz reklamu da se prodaje ogledalo vredno milion a kuća se dobija za džabe.Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana