Budućnost| Gost autor| Kultura

Da li je vaše iskustvo palanačko?

tasadebeli RSS / 10.04.2016. u 13:17

Gost autor: feliks.krul

 

 

 

 "Naše iskustvo je palanačko"

"Nema niti može biti promene."

"Znao sam da je umro Tito: on nas je naučio da ništa ne krijemo. On je učitelj otvorenosti." Radomir Konstantinović

 


Posvećujem gospodi Nsarskom, Apostati, Milanu Novkoviću, Unfuckableu, marco_de.mancciniju, Srđanu Fuchsu, svakom pažljivom čitaocu, zdravom razumu, bilo kom ko želi pomoći, pročitajte ovo i molim vas da komentarišite najbolje što možete. Potrebna mi je pomoć da razumem reči kultnog kritičara srpske kulture Radomira Konstantinovića jer možda grešim. Siguran sam da vaša iskustva nisu palanačka. Znam da niste palančani jer vam iskustvo nije palanačko. Ako je ikad bilo, davno ste ga prevazišli. Ko danas uopšte može reći da mu je iskustvo palanačko? U dobu interneta, televizije, komunikacija, putovanja, gasterbajterisanja? Uđimo u srž i suštinu monstruoznog, grotesknog, i genocidnog književnog dela i njegovog kulta. Ovo je apel za takvu pomoć i ništa više od toga.

Genocidi našeg doba su deo našeg zajedničkog iskustva.


1.
"Sam duh palanke je jedna apsolutna palanka", tu besmilicu je izgovorio Radomir Konstantinović srpski kritičar, filozof provincije, falsifikator ideologije, ubica kulture, intelektualni kriminalac, tamničar, osnivač kulta... i ko zna šta konkretno još. Služba inteligencije, služba bezbednosti, fizički likvidator, ratni ubica? Samo žrtva? Ne zna se. Njegova prošlost je obavijena velom tajne. Njegov život je još uvek nepoznanica za svet.

"Svet palanke postoji u duhu; sam duh palanke je jedna apsolutna palanka, za kojom zaostaje svaka stvarnost palanke." Ukoliko niste razumeli onda ste normalni, ne brinite se. Ove reči nemaju smisao.

Pročitajte ponovo, "...sam duh palanke je jedna apsolutna palanka, za kojom zaostaje svaka stvarnost palanke."

Da ponovim na engleskom u slučaju da neko misli da nazire neki smisao tih reči:

"...the spirit of the province is the absolute province, lagging behind is each provincial reality."

Možda bi to trebalo napisati sa velikim slovima:

"The Spirit of the Province is the Absolute Province, lagging behind is each Provincial Reality."

Molim vas prevedite na nemački, francuski, ruski... i zapamtite mantru:

"the Spirit of the Province is Absolute Province..."

"the Spirit of the Province is Absolute Province..."


2.
Prve tri rečenice u uvod za knjigu "Filosofija palanke" (1966) koju neki učitelji koriste u Bosni i Hercegovini kao nastavno sredstvo, a u Beogradu kao sredstvo za "dekontaminaciju" ili deradikalizaciju kako se danas kaže na Zapadu:

"Naše iskustvo je palanačko.
Ponekad, opasno je (i kažnjivo) reći to na uho palanačkoj oholosti; ponekada, međutim, ova reč ide do pojma sudbinskog: palanka je, kaže se, naša sudbina, naš zao udes. Nema niti može da bude promene."

Gledam kako same reči "(kažnjivo)" iskaču iz druge rečenice ove knjige, pa onda "oholost" praćena "sudbinskim", pa onda "zao udes" za kojim zaostaje vrhunska mema: "Nema niti može da bude promene"!


Radomir Konstantinović je filozof, pisac, kritičar i čovek koga izgleda ne poznaje ni jedna svetska filozofska enciklopedija. Čovek čija je prošlost sakrivena, izbrisana ili teško dostupna; detinjstvo nepoznato, školovanje nepoznato, životni put nepoznat. Otac: Mihailo Konstantinović pravnik. Tvorac srpskog obligacionog prava. Građanin sandžačkog porekla, rođen u Čačku 1897. godine, roditelji zemljoradnici, nepismeni. Nosilac Albanske spomenice, Redovni član Matice srpske, 24. juli 1920. god., Kraljevski orden Svetog Save - prvog reda, 1. oktobar 1939. god., Kraljevski orden Belog orla - trećeg reda, 3. oktobar. 1940.god., Odlikovanje grčkog kralja Konstantina, 2. avgust 1966. god., Spomen plaketa grada Beograda 1974., Orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, 25. 5. 1978.god., Zlatna plaketa Privredne komore Beograda 1978., Sedmojulska nagrada, i Dopisni član JAZU.

Jula 1924. Mihailo se oženio sa Radojkom (Bekom) Popović, kćerkom Sime Popovića, profesora gimnazije u Pirotu i Jelisavete Popović, učiteljice.


Njihov sin Radomir je rođen u Subotici 1928 a umro u Beogradu 2011. "Био је члан Литерарне редакције Радио Београда од своје 21. године. Уређивао је часопис „Младост", „Књижевне новине" и двонедељник „Данас". Више деценија био је угледни сарадник Трећег програма Радио Београда." wiki
"Четири године након књиге „Декартова смрт", објавио је књигу под насловом „Бекет пријатељ". Ово дело у крајње сведеној форми сачињено је од тридесетак писама које је Семјуел Бекет слао Константиновићу и Каћи Самарџић пропраћено са исто толико есејистичких напомена. "
"О Константиновићу Ото Бихаљи Мерин је писао: „Писци који имају свој семантичко-философски корен у грудви свог мало познатог језика или средине, теже продиру у свет; да су се књиге као "Философија паланке" и „Биће и језик" Радета Константиновића родиле у великим језичким центрима, њихове резонанце би биле сличне онима које имају дела Бекета и Сартра."" wiki

Da li je Oto Bihalji Merin bio iskren kad je napisao ovo gore? Kako to da ni Beket ni Sartr, čije literature sam sam dobar poznavalac i na čijoj filozofiji sam odrastao od svoje 15 ili 16 godine, nisu svojom filozofijom govorili o situaciji irskog ili francuskog provincijskog čoveka, već o situaciji marginalizovanog univerzalnog čoveka. Marginalizovanog i otuđenog. Konstantinovićeva knjiga je nešto drugo ona cilja na jednu konkretnu kulturu. On je svojim intelektom i znanjem mogao da stupi u kontakt sa Beketom ali to suštinski ne mora da svedoči o Konstantinovićevoj genijalnosti ili veličini. Dela mnogi marginalizovanih pisaca su ugledala svetlo dana van svog malo poznatog jezika i sredine.

3.
"Iskustvo nam je palanačko." To su četiri reči koje treba da zapamtite i koje otvaraju kultne stranice građanske grupe koja se naziva "Druga Srbija". Samo četiri reči. Ponovite u sebi "Iskustvo nam je palanačko."

Nek vam to postane kao mantra koja će vam pomoći da čitate ovaj tekst i "Filosofiju palanke". Mantra kojom ćete čitati ostatak knjige od 328 stranica koju možete naći na webu u PDF formatu pod pokroviteljstvom Fonda za Otvoreno Društvo.

Nastavite mantru:

"Nema niti može biti promene."

"Iskustvo nam je palanačko. "

"Nema niti može da bude promene."


Nema i niti može biti promene!

Dakle svaki govornik srpskog jezika treba da zna da su to ključne reči Radomira Konstantinovića.

Sve to me je tek počelo zanimati pošto sam pokušao da večeras ponovo po ko zna koji put pročitam "Filozosofiju palanke". Nigde nisam mogao da nađem smisao, samo apsurdni proliv reči i misli, jedan smrdljivi povraćaj koji beskonačno traje.


Najubitačniju knjigu koja je napisana na srpskom jeziku, a možda ikad na ovoj planeti, mogao je samo da smisli jedan čovek izuzetne inteligencije i bolesne psihe, čovek sa zadatkom i sa jasnom namerom da ubaci duh uništenja, duh samonipodištavanja i samoubilačku memu u narativ jedne kulture. Naravno misli se na kulturu naroda koji čita i govori srpski jezik i čijoj tradiciji pripadaju pesnici koje on obrađuje. Ta knjiga nije prevedena ni na jedan svetski jezik iako su provincije univerzalna mesta na svetu. Kod njega se radi samo o srpskim provincijama i nijednoj drugo. Drugi narodi koji oko nas govore srpski ne glorifikuju Konstantinovića kao nekog univerzalnog filozofa već kao kritičara "srpske nacističke" kulture. Možda ni jedan filozof ovog sveta ne može shvatiti dela Radomirova.

Godinama sam pokušavao da shvatim knjigu „Filosofija palanke" i jednostavno nisam mogao da je upijem u sebe tj. da je razumem. Nije da nisam čitao filozofska dela, čitao sam i uživao u univerzalnom smislu kojeg nam pružaju filozofije. Ali ova knjiga nosi naslov koji obmanjuje jer se tu se ne radi o filozofiji radi se antifilozofiji, radi se o eksperimentu, ne, radi se o oružju za genocid. Radi se o smišljenom implantu koji je ubrizgnut u intelektualnu sferu jedne konkretne evropske kulture sa namerom da je razori.

Iako postoje čitaoci ove knjige koji se identifikuju sa njom, ja ne mogu da se identifikujem sa njom ni malo. Ko se može identifikovati sa knjigom koja se ne može čitati i razumeti? A postoje grupe i institucije koje se bave delom Radomira Konstantinovića i koje neguju njegov kult. Zašto? Kako?

4.
Čitao sam mnoge filozofske knjige, znam da svaka stvarna filozofija mora da pre svega bude razumljiva. „Filozofija" palanke mora da bude razumljiva ako je stvarno filozofija. Međutim kad se pročita ova knjiga onda je jasno da se ne radi o razumljivoj filozofiji već da se radi o jednom radikalnom destruktivnom oružju.

To mi je jedino jasno i razumljivo, jer Radomir je imao je oko dvanaest godina kada počeo svetski rat. To mora da je bilo teško iskustvo, uporedivo sa iskustvima svih nas ljudi koji smo bili zahvaćeni ratovima bilo kad i bile gde. A rat izaziva jedno ekstremno emocionalno iskustvo i radikalizuje nas, svakoga na nekom čudnom cerebralnom nivou. Mene su na primer ratovi u Jugoslaviji radikalizovali, srećom da prirodno imam miroljubive tendencije pa sam se sklonio od rata i od stalnih televizijskih ratova koji su se godinama vrteli na britanskoj televiziji, a nisam otišao u neke ratne dobrovoljce kao drugi jadnici, već sam sticajem okolnosti otišao u meditativnu askezu prirode. Mogu se sasvim poistovetiti sa žrtvama ratova, sa emocionalnim bolovima i sa intelektualnim narativima koji se rezultati rata, jer sam i ja bio žrtva rata ali žrtva koja se oporavila, kao što se većina preživelih oporavlja. A, Konstantinovićev narativ je narativ osvetnika, ubice osvetnika, psihopate čija je psiha nepromenljiva. Njegovi sledbenici su kao vampiri čija je mantra "Mi smo provincija" i "uvek ćemo ostati provincija", "Mi smo srpski nacisti i uvek ćemo ostati nacisti". Promene nema niti je može biti.


Da se vratimo na prvi podnaslov ove knjige "Filosofija palanke" koji glasi:

"UMESTO UVODA: STIL, NAJVIŠE NAČELO PALANKE"

Stil je najviše načelo palanke!
"Style is the utmost Principle of the Province."

Kako bih voleo da mi ugledni Profesor marco_de.manccini pomogne da shvatim dubinu ove misli i da kaže nešto o ovoj akademskoj rečenici. Na primer koje su joj reference u svetskim filozofijama. Kako je stil značajan za razliku od suštine kod srpskih pesnika kojima se bavi Konstantinović.


"It is said that the Province is our destiny, our evil fortune."

"Sudbinska palanka"? "Zao udes"? Da li te reči imaju značenje danas 2016. godine? Samo odvratne babetine provincijske intelektualne vračare „znaju" šta je "sudbinska palanka". A ustvari ne znaju ništa. Plodovi poremećenih i umova. A ko nije bio poremećenog uma u ratnim danima, osim možda psihopata i onih ekstremnih i retkih tipova koji mogu da uživaju u ubijanji i kriminalu? Jedno praistorijsko indijsko učenje Svara Joge govori o tome kako kroz kriminal i rat čovek dostiže izvesna stanja svesti koja su drukčija od normalnih stanja i koja se mogu uporediti sa osećanjima doživljenim u stanjima "prosvetljenosti" koje navodno jogistički put put može da otvori, poverovaću im. Konstantinovićev bolesni i poremećeni mozak je stvorio svoju fiksaciju. Radomir Konstantinović je postao savršeni kriminalac bez fizičkog nasilja, ubica kulture, njegovo oružje je oružje misaonog implanta kojeg on implantiru u kulturu jednog naroda koristeći jezik tog naroda. Jer šta je jezik za Konstantinovića? O tome kasnije.


Ko je iskopao Radomira Konstantinovića iz ruina Drugog svetskog rata i postavio ga za tvorca srpskog javnog diskurza? Ko ga je postavio na beogradske radio talase da lansira svoje ideološke bombe ka slušaocima srpskog govornog područja od pedesetih godina 20. veka do današnjeg dana?

5.
Tek kad sam pronašao sledeći citat neke kockice su počele da se slažu.
Konstantinović je negde napisao:

„Znao sam da je umro Tito: on nas je naučio da ništa ne krijemo. On je učitelj otvorenosti. Za njim, čovek plače bez stida. Sa njim, čovek je na samom vrelu otvorene jednostavnosti."

Tito je bio njegov učitelj otvorenosti?! Kakve tajne krije ova rečenica? U kakvom odnosu su bili Radomir Konstantinović i Josip Broz Tito?

Kako nam to niko u svetu nije rekao i ni dan-danas ne govori o Titu kao "učitelju otvorenosti"? Kakve otvorenosti? Voleo bih da znam. O čemu se radi ovde? Ne znam, mogu samo da nagađam. Znam ljudi će se praviti da znaju i čutaće, ili neće ni sami ništa razumeti ali će održavati status quo i ostaće nominalni sledbenici kulta "Filosofije palanke", Centra za kulturnu dekontaminaciju i Druge Srbije.


Dakle ponovite u sebi dragi čitatelji srpskog jezka i nastavite da čitate reči samoživog genija Konstantinovića:

Naše iskustvo je palanačko.

Naše iskustvo je palančko.

Naše iskustvo je palančko.

Nema i ne može biti promene.

Nema i ne može biti promene.

Nema i ne može biti promene.

"Nema niti može da bude promene. Istorija nas je zaboravila, kao u nekakvoj velikoj rasejanosti. Između sela i grada, ovako zaboravljen, svet palanke nije ni selo ni grad.
Duh njegov, međutim, jeste duh između plemenskog, kao idealno-jedinstvenog, i svetskog duha, kao idealno-otvorenog.
Kada ovaj duh ovako govori o svojoj zloj sudbini, on govori o svojoj izuzetosti iz istorije.
Ali, i kada je oglašava za prokletstvo, on hoće tu izuzetost.
Osnovna pretpostavka duha palanke negde je u tome: da je to duh koji, zaboravljen od istorije, pokušava sada ovaj udes da preobrazi u svoju privilegiju, time što će i sam (onako kao što se klin klinom vadi) da zaboravi istoriju, ovim zaboravom da se ovekoveči u samom sebi, zaveren trajanju, s onu stranu vremena.
Vreme je s druge strane brda, tamo gde počinje svetski haos, ili haos apsolutno-otvorenog sveta."
"Ma šta moglo da se vidi u ovom nagonu za zatvaranjem, za izuzimanjem iz vremena (kada se, u „večnosti", živi zajedno sa mrtvima, i kada nema mrtvih, kada je svet kao u nekakvom večnom Danu večno-praroditeljskog sveta) izvesno je da ovaj svet apsolutne otvorenosti postoji samo u duhu palanke, u njegovom strahu od sveta, da je taj svet jedan nedvosmisleno palanački svet. Nema sveta izvan duha palanke.
Ma šta moglo da se vidi u ovom nagonu za zatvaranjem, za izuzimanjem iz vremena (kada se, u „večnosti", živi zajedno sa mrtvima, i kada nema mrtvih, kada je svet kao u nekakvom večnom Danu večno-praroditeljskog sveta) izvesno je da ovaj svet apsolutne otvorenosti postoji samo u duhu palanke, u njegovom strahu od sveta, da je taj svet jedan nedvosmisleno palanački svet. Nema sveta izvan duha palanke. Samo on, koji ispoveda religiju zatvorenosti, religiju u kojoj je vrhovni bog ovaj bog jedinstva, a njegova antitetička, demonska sila, zlo apsolutne otvorenosti, samo on poznaje ovaj apsolutno-otvoreni svet; ali, ne znači li to da, ako je svet palanački, isto tako nije i palanka - svetska? Gde je svet idealno-zatvorenog, ako ne samo u duhu koji se protivi otvaranju, na iskonski svoj način, i koji pokušava da ovo svoje protivljenje postvari, da ga nađe u jednom njemu savršeno saobraznom svetu? Svet palanke postoji samo u duhu; sam duh palanke je jedna apsolutna palanka, za kojom zaostaje svaka stvarnost palanke. On nema svog sveta, u koji bi mogao savršeno da se materijalizuje, koji bi bio njegovo idealno oličenje. Ma koliko pokušavao da prikaže svet palanke, u kome je rođen, kao svoj svet, i ma koliko taj svet njemu bio najbliži, on je jedan lutajući duh, jedan nemogući duh: nema zemlje u kojoj on nije moguć, jer je on svuda podjednako nemoguć, u ovom svom zahtevu za idealno zatvorenim, koje bi bilo vanvremeno i, samim tim, ništavilo večnosti."

Pitam se šta ovo sve treba da znači?

"Svet palanke postoji samo u duhu; sam duh palanke je jedna apsolutna palanka, za kojom zaostaje svaka stvarnost palanke."
"Ali, upravo zato što nema svog sveta, on i jeste duh:
tamo gde prestaje mogućnost sveta počinje mogućnost ovoga duha.
Pretvoren svojom nemogućnošću u ovu stalnu mogućnost duha,
on se javlja kao rodonačelni duh svake težnje ka zatvaranju u svoj svet, kao svake težnje da se svet preobrazi u svet palanke. "

"Svet je, u njegovom doživljaju, s neke druge strane brda,
a ne u njegovom svetu, kao svetu palanke koji je, u tom smislu, ne-svet.
Sve što karakteriše ne-svet (do samog ništavila, do samog ne-bića) odlikuje i palanku, u doživljaju ovoga duha. Mogući stav palančanina je stav odobravanja ili pobune, stav svesnog konzervatizma, koji se zasniva na kritici „sveta", na osećanju sopstvene prvorodnosti (svet je bio kao što sam ja sada, ja sam dakle prošlost sveta, njegova živa istorija; ja sam tamo gde je nekada bio svet, ja sam ostao, svet se otpadio od prvašnje svoje sudbine, on se odrodio; svet je, dakle, odrod a ne ja), ili stav očajanja koje sanja uključenje u svet, negacijom palanke. Duh palanački u oba vida se javlja i u oba vida trijumfuje. On, u svakom slučaju, mora da se shvati kao jedan delatan duh. Čak i u prvome slučaju, ako je konzervativni stav nesumnjiv, ovaj duh je delatan: on je samo pasivno delatan, on palanački pokušava da akciji suprotstavi pasivnost, u tome smislu što ono što jeste pokušava da suprotstavi onome što nastaje. Ono što palanački jeste, samim tim što je početak koji se nije odvojio od sebe, koji nije evoluirao, ne dozvoljava aktivnost, da njome ne bi bio izneveren, preobražen. Ne sme da bude preobražaja, dakle ne sme da bude rada, potrebna je pasivnost, prepuštanje onome što jeste. Ali ovo prepuštanje je takođe svojevrsna delatnost, jedna negativna delatnost. Pasivnost je takođe izbor volje, a njen jezik (neradom, nepreduzimljivošću) takođe je jezik voljnog opredeljenja. Najčešće, ovo se gubi iz vida zato što palanačanin, rođen u jednom zatvorenom svetu, ne pristaje da vidi sebe kao subjekt toga sveta već kao njegov objekt. Otkuda to? "

"Ako bi palančanin priznao sebe kao subjekt, palanka bi time bila ugrožena kao volja: tamo gde sam ja subjekt, svet ne može da bude subjekt. Palančanin, međutim, verniji je palanci nego samom sebi, bar po osnovnom svom opredeljenja. On nije pojedinac na personalnom putu; on je sumum jednoga iskustva, jedan stav i jedan stil."

 


Strašna je ova mentalna masturbacija, koja je postala mentalni implant u srpskoj kulturi, stvoren hirom, osvetom ili mržnjom. Ova knjiga je oružje koje uništava srpsku kulturu, samo srpsku kulturu jer je napisana na srpskom jeziku i samo govornici tog jezika je mogu pročitati. Knjiga je neprevedena i nikad neće biti prevedena i objavljena na neki svetski jezik, u to sam siguran. Nijedan čovek ne može ovo prevesti i ostati čistog uma.

Dakle, svet je za Srbina sa neke druge strane brda, a ne u njegovom svetu, kao svetu palanke koji je, u tom smislu, ne-svet.


Pronašao sam na Fejsbuk stranici Grupe Radomir Konstantinović sledeći komentar o knjizi "Filozofija palanke":

"Bojan Antycz
January 10

Сјећам се док сам био дијете, у вријеме рата у Сарајеву током опсаде, имао сам наставника енглеског језика који је био одушевљен овом књигом. Међутим, он није био човјек који одаје утисак некога ко је љубитељ не-национализма, он је био типичан "факир-фукара" и тип човјека о коме говори књига Философија Паланке. Он је имао обичај да цитира ову књигу, са циљем да покаже како Срби не ваљају, а група којој он припада (он је громогласно истицао да су у питању Бошњаци) је дивна. Често је имао обичај мене лично малтретирати због моје народности (претпостављам да је он мислио да сам ја Србин, мада ја никада то не истичем, јер мени као полиглоти је то најмање важно).

Пошто сам знао колико он цитира ову књигу, мрзио сам је. Међутим током мог првог доласка у Београд послије скидања са власти Милошевића (нисам хтио раније долазити) гледао сам на некој локалној телевизији једну емисију од средине. Било је много одличних цитата који фантастично описују коријен свих оних ружних ствари које су ми се дешавале током опсаде, све гранате, опсада, редови за хљеб у опкољеном Сарајеву, све се фантастично поклапало. Тек на крају емисије, сазнао сам да је то она иста "грозна" књига коју је цитирао онај мој наставник. Одмах сам желио цијелу да је прочитам.

То је била једна од најбољих и најуниверзалнијих књига коју сам прочитао у свом животу, и веома често је цитирам. То је најбољи опис тамне стране Балкана (цијелог) и књига је свевремена."


Ova knjiga objašnjava stanje svesti koje žrtve rata mogu osetiti. Naravno shvatio sam, ova knjiga "Filosofija palanke" je knjiga neodraslog i neizlečenog psihički poremećenog deteta odraslog tokom Drugog svetskog rata i nacizma, deteta nemoćnog da se odupre zlu.

Konstantinović je poremećena žrtva rata koja je radikalizovana do ekstremne granice. Konstantinović je radikalizovan jer želi da se osveti. Ne vatrenim oružijem ili nasiljem već kulturnim genocidom. Kome se on osvećuje? Osvećuje se svom životu, svom detinjstvu, svom ocu, i narodu kojeg on percipira kao svog neprijatelja.

Njegovu radikalizaciju danas koriste da bi deradikalizovali jednu kulturu ili kako "drugosrbijaci" kažu da bi je dekontaminirali. O kakve neprevaziđene ironije! Drugosrbijanci!

Granica na kojoj Konstantinović operiše je granica genocida, on vrši genocid nad jednom kulturom, kulturni genocid, kulturogenocid. Konstantinović je genocidan čovek. Psihopata. Čovek totalno skoncentrisan na svoj zadatak da zada poslednji udarac srpskoj kulturi svom imaginarnom neprijatelju.

 

Draga Tess, ti moraš da shvatiš da se mi nalazimo u jednoj vrsti pakla u kojem je Radomir Konstantinović naš dželat, a demoni koji nas muče u predgasnoj komori centra za dekontaminaciju su članovi Druge Srbije. Intelektualni manijaci koje je Pazolini opisao u scenama filma „Salo" u kojima fašisti baterijskim lampama osvetljavaju i gledaju govna koja izlaze kroz čmarove mladih muškaraca i žena. Tako Radomir Konstantinović treperi nad čmarom "srpskog naciste" zatočenog i zatečenog provincijalca. Tako mnogi opsednuti Srbi sa strepnjom danas gledaju u govna svojih političara.

To upravo radi Konstantinović nad poezijom srpskih pesnika svojim dekonstruktivnim i destruktivnim logosom kojeg koristi da rasparča telo jedne kulture. Slučajem srpska jer se takav zlikovac stvorio u tom području i govorio je taj jezik. Konstantinović je radikalizovan totalitaristički duh na osvetničkom zadatku. Intelektualni Fakir-fukara kojeg podržavaju sledbenici njegovog kulta. On je čovek koji je obukao intelektualni prsluk samoubice džihadiste. On je čovek koje je rešio da sebe ubije svojim logosom i da sa sobom ponese jednu kulturu, kulturu običnog čoveka koji govori srpskim jezikom.

Radomir Konstantinović je u napisao knjigu koja je u stvari najubojitije oružje u rukama ljudi koji su se naoružali novcem Fonda za Otvoreno Društvo i koji od tih silnih milijardi nisu odvojili ni stotinku da plate prevode na druge jezike dela svog navodnog gurua. Zašto? Jer guru je neprevodiv. "Filozofija palanke" je tekst koji nema smisla, isto bi se dobilo i kad bi se ta bujica reči prevela na neki svetski jezik.

Ono što treba raditi je analizirati reč po reč, rečenicu po rečenicu te lažne i krivotvorene ideologije tj. fantazmagorije Radomira Konstantinovića koja je pisana sa ciljem da bude osvetničko oružje protiv srpske kulture, Konstantinovićevog neprijatelja.

„Znao sam da je umro Tito: on nas je naučio da ništa ne krijemo. On je učitelj otvorenosti. Za njim, čovek plače bez stida. Sa njim, čovek je na samom vrelu otvorene jednostavnosti", by Radomir Konstantinović.


Za kraj i za one koji su mazohisti do kraja ili koji su imuni na ovakve besmislice Radomira Konstantinovića, malo više o "stilu" te glupe reči koja se pojavljuje u podnaslovu knjige,

"Ova služba stilu je, u svojoj osnovi, služba sigurnosti", on piše. A šta hoće da kaže ne znam.

"Kada palanački pojedinac čuva palanku, kao vrhovnu volju, kao svoje nad-ja, on čuva pre svega ovaj stil jedno-obraznosti, i, zbog toga, kada se on boji sveta, izlaska u svet, on se boji ovog izlaska u svet bez stila. Najčešća optužba, koja se baca palančaninu u lice: da je čovek bez stila, savršeno je nespojiva sa duhom palanke koji je duh kolektivne volje, jedno-obraznosti kojom se ta volja izražava, pa sledstveno tome i sam duh stila.
Ova služba stilu ide do njegovog obogotvorenja. Stil je sve, čovek je mnogo manje. U svetu palanke, važnije je dobro se držati ustaljenog običaja nego biti ličnost. Sve što je pretežno lično, individualno (ma u kom pravcu) nepoželjno je pre svega zato što je obećanje „sveta", kao čiste negacije palanke, dakle obećanje stilske polivalencije, a ova polivalencija je, za palanački duh, čisto otelotvorenje kakofonije, muzika samog pakla.

Ova služba stilu je, u svojoj osnovi, služba sigurnosti. Odreknut od sopstvene volje, stilizovan po obrascu kolektivne volje, palančanin je sklonjen u sigurnost opštega. On ima utisak produženog detinjstva, ili utisak produženog života pod okriljem porodice. Infantilizam je korelativan palanačkom duhu. Ne može se biti u palanačkom duhu a ne biti u infantilizmu: palanački duh, kao duh nad-ja, kao duh kolektivne volje koja nas je uzela pod svoje, koja nas štiti od svega, a pre svega od nas samih, od svih izazova i iskušenja koja se zovu Ja (lična odgovornost i lična preduzetnost), nužno je duh koji posvećuje u infantilizam. On zahteva, iznuđuje taj infantilizam, kao zaštitnički, kao duh koji je nad-stavljen svemu individualnom. Jedno-obraznost stila znači, nesumnjivo, i izvesno protiv-vremensko opredeljenje. Ako je jedno-obrazni stil moguć, kao delo svih, on nije moguć samo u prostoru. On podrazumeva i svoju važnost, kao svoje rasprostiranje, u vremenu. Stil ne priznaje mrtve. On je nad-smrtan, jer je nad-graničan. Kao što mora da važi svuda (kao što mora svuda da prodre), on mora da važi i uvek. Duh tradicionalizma jedan je od osnovnih izražaja palanačkog duha; biti u duhu palanke, znači biti u njenoj volji, konkretno-stilski oličenoj, ali tako što će se, ovim stilom, ponoviti jučerašnjica palanke. Jako osećanje istorije, izvestan duh istoričnosti, koji se često uočavaju, kao jedna od bitnih odlika palanačkog duha, u suštini su delo van-istorijskog a ne samo ne-istorijskog (ili samo protiv-istorijskog) duha. Radoznalost za ono što je bilo ovde se javlja pod maskom istorije, ili istoričnosti; u stvari, u njoj nije teško prepoznati protiv-istoričnost palanke, zasnovanu ovde na dva činioca: 1) na radoznalosti, kojom palanka izražava svoju želju za jedno-obraznošću, za prodiranjem svuda, za apsorbovanjem svega, i to uništenjem onoga što bi njoj bilo nepoznato, što bi ostalo „tajna" za nju, van domašaja njenog oka, sluha i mogućnosti delanja, kao mogućnosti „odgovora" na sadržinu dogođenog, i 2) ovde nije teško otkriti ovu protiv-istoričnost i u palanačkoj težnji za vremenskim dejstvovanjem vrhunskog, praksom obogotvorenog stila. Treba svuda prodreti pogledom da bi se moglo sve „povezati" protiv-dejstvom palanačkog duha, njegovim tumačenjem, koje je uvek tumačenje stila."


Ovde se radi o proizvodu jednog pomućenog mozga i kulturnom genocidu započetog u dubini dvadestog veka. Kulturnog genocida koji se danas finansira novcem svetskog Fonda za Otvoreno Društvo, tj. novca ekonomiste, mislioca, i ideologa otvorenog društva Đorđa Šoroša. Meni se čini da Đorđe Šoroš ne zna kako se troši njegov novac. Ja verujem da ni predsednica fonda u Srbiji nije svesna šta radi. Verujem da čovek uglavnom deluje pod uticajem i dejstvom okolnosti, prijatelja, sredine i autoriteta. Verujem i da su sledbenici kulta Radomira Konstantinovića nesvesne žrtve autoriteta.

Koliko je godina i eona potrebno čoveku da se snađe u ovom univerzumu unutar kojeg obitavamo? Fascinantno. Život jeste čudo i opasnost za nesmotrene.

Na kraju mi samo ostaje da se izvinim zbog svog stila pisanja i da zahvalim onima koji su pročitali ovaj tekst i popravili greške.

Inspirisano nedavnim rečima jednog blogera.

"Srbin uvek ostaje isto govno. I moj savet budućim emigrantima: Kad čuješ slučajno srpski u radnji, beži glavom bez obzira što dalje, kud te noge nose."

"ich bin ein drugosrbijaner"

 



Komentari (796)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

narcis narcis 13:26 10.04.2016

crni taso

feliks.krul feliks.krul 13:57 10.04.2016

Re: crni taso

narcis


Zdravo Narcise, povodom naše pređašnje razmene: eno i Mikele ima profil.

Nego da li si pročitao Filosofiju palanke?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 14:02 10.04.2016

Re: crni taso

narcis


A što crni tasa, a ne crni suludi bolid? Misliš kao Tasa misli nešto (mnogo) drugačije od ovog naci suludoida? Tjah, ne čini mi se baš; eventualno povremeno i eventualno malčice (drugačije), inače - tu su je ☻

NB - a i mimo toga, a što pa da ne otvori svoja vrata: lepo je videti, da suludoidna logoreja nije nestala s nestankom Šešeljeve Velike Birtije (ili kako li su mu se već zvale one "novine" )
feliks.krul feliks.krul 14:08 10.04.2016

Re: crni taso

Dont Fear The Reaper
narcis


A što crni tasa, a ne crni suludi bolid? Misliš kao Tasa misli nešto (mnogo) drugačije od ovog naci suludoida? Tjah, ne čini mi se baš; eventualno povremeno i eventualno malčice (drugačije), inače - tu su je ☻

NB - a i mimo toga, a što pa da ne otvori svoja vrata: lepo je videti, da suludoidna logoreja nije nestala s nestankom Šešeljeve Velike Birtije (ili kako li su mu se već zvale one "novine" )


I dont fear the reaper.

Nego da li si ti pročitao Filosofiju palanke?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 14:14 10.04.2016

Re: crni taso

Ubr, mnogo bre priučenih pacera u ovim logoreičnim naci vodama. Evo vam malo štiva, da se učite od naci majstora - nepatvoreni luđak, ali visokih dometa ;>

Драгош Калајић
МАПА (АНТИ)УТОПИЈА

Оглед једне морфологије кризе културе модерног Запада
(„Замак културе”, Врњачка Бања, 1978)


https://drive.google.com/file/d/0Bz0dpY5llRGTSlNpQ2VfVHdudWM/view?pref=2&pli=1

(barem onima kojima nije mrska latinica - samom Dragošu pa i nije - uostalom, njegovi uzori, pogotovo oni s Juga Amerike, su pisali njome ☻ )
feliks.krul feliks.krul 14:19 10.04.2016

Re: crni taso

hvala reaper, potrudiću se da pogledam tvoje linkove, ali nije o zapadu reč

priučen sigurno nisam, učen sam previše na moju žalost. više bih voleo da sam ostao samo dete ili srna.

za sada samo pitam da li si pročitao Filosofiju palanke?

krkar krkar 14:44 10.04.2016

Re: crni taso

učen sam previše



Učen možda. Ako nisi priučen onda si nedoučen.

Mada, sve je to nebitno. Kad si govno fašističko učenost i obrazovanje su nebitni.
tasadebeli tasadebeli 15:10 10.04.2016

Re: crni taso

Црно-црвени Тасо?

Цитираћу ти изјаву једног великог Србина, Србенде:

"Ја нисам ни црн, ни жут, ни бео! Ја сам само ћовек!" (ЛИНК)


Него, да искористим прилику овде на почетку и да замолим све коментаторе да се уздрже од олако изречених, а тешких квалификација, које зовемо политикантске етикете, на било чији рачун да не бих морао да бришем поједине коментаре. Рачунам да на то имам права у своме дворишту.

Да банујем нећу. Тиме се баве неки други.
krkar krkar 15:23 10.04.2016

Crni Tasa i još crnji gost

да замолим све коментаторе да се уздрже од олако изречених, а тешких квалификација



Što se mene tiče kvalifikacije uvek po zaslugama.

No, pošto si lepo zamolio, a i zato što te volim kakisidasi (naši smo), evo da izjavim na zapisnik: nit imam šta da dodam ni da oduzmem onome što sam već rekao - nit se sa takvima diskutuje. Tako da sam ovim učešće kod tvog gosta završio.

Milosti ne tražim niti bih vam je dao!
tasadebeli tasadebeli 15:33 10.04.2016

Re: Crni Tasa i još crnji gost

krkar

Milosti ne tražim niti bih vam je dao!


Тебе не бих никада брисао! Не дај боже, бановао!

јер

kakisidasi (naši smo)



П.С. - Упљувах се, бре, овде на блогу бранећи те пред неким људима за то псовање! Гори си од моје кеве по том питању!

Ал' си мој, јбг! Тј, наши смо.

Тејк ит изи енд вери слоууули... Нема потребе за нервирацијом.

Опуштено, друже!
emsiemsi emsiemsi 16:09 10.04.2016

Re: crni taso

Dont Fear The Reaper
narcis


A što crni tasa, a ne crni suludi bolid? Misliš kao Tasa misli nešto (mnogo) drugačije od ovog naci suludoida? Tjah, ne čini mi se baš; eventualno povremeno i eventualno malčice (drugačije), inače - tu su je ☻

NB - a i mimo toga, a što pa da ne otvori svoja vrata: lepo je videti, da suludoidna logoreja nije nestala s nestankom Šešeljeve Velike Birtije (ili kako li su mu se već zvale one "novine" )

Ниси у праву !
Баш лепо анализирано тзв. дело у које се куну другосрбијански мантрачи.
emsiemsi emsiemsi 16:12 10.04.2016

Re: Crni Tasa i još crnji gost

krkar
да замолим све коментаторе да се уздрже од олако изречених, а тешких квалификација



Što se mene tiče kvalifikacije uvek po zaslugama.

No, pošto si lepo zamolio, a i zato što te volim kakisidasi (naši smo), evo da izjavim na zapisnik: nit imam šta da dodam ni da oduzmem onome što sam već rekao - nit se sa takvima diskutuje. Tako da sam ovim učešće kod tvog gosta završio.

Milosti ne tražim niti bih vam je dao!

Што си такав !?
Овај текст (и) јесте о таквима као што си ти --- таквима који искрено мрзе Србе (и који им не би дали милости - само да вам се пружи шанса).
emsiemsi emsiemsi 16:14 10.04.2016

Re: Crni Tasa i još crnji gost

tasadebeli
krkar

Milosti ne tražim niti bih vam je dao!


Тебе не бих никада брисао! Не дај боже, бановао!

јер

kakisidasi (naši smo)

...

А што (баш) њега не би бановао Тасо (ја не бих никада никога бановао - начелан став) !?
По чему он заслужује тај ексклузивитет ?
Успут - он би тебе бановао (и дословно).
tasadebeli tasadebeli 17:57 10.04.2016

Re: Crni Tasa i još crnji gost

emsiemsi

А што (баш) њега не би бановао Тасо (ја не бих никада никога бановао - начелан став) !?
По чему он заслужује тај ексклузивитет ?



Начелан пре свега!

А код Кркара и ексклузиван!

Успут - он би тебе бановао (и дословно).


Не би, чини ти се.
Milan Novković Milan Novković 18:35 10.04.2016

Re: crni taso

Ja sam Filozofiju Palanke pročitao dosta kasno, i povod je bila baš površnost Drugosrbijanaca ovde na blogu, a jedno 10-15 godina pošto sam pročitao Purity and Danger od Mary Douglas (napisano nekoliko godina pre Filozofije Palanke), pa, al ovo je samo prosek, 5-10 godina od kako sam pročitao skoro svaku knjigu eseja Isaiaha Berlina (njega potežem zbog pluralizma i nemogućnosti "asimilacije" u postmodernizam). I evo ti neko moje mišljenje:

- Mi ljudi smo ti uglavnom neka usrednjena bića. Recimo, džaba meni na desetine pročitanih knjiga i eseja iz filozofije, pa umetnosti, kad meni srce nije u tim vodama. Ja, jeste pomalo prozaično, već decenijama programiram 10 sati dnevno u proseku, uključujući i vikende. To volim, a onda volim da čitam članke iz popularne nauke i tehnike. I ma koliko se trudio u društvenim nauama i umetnostima, ili kako li se to već deli, ne mogu da se nosim sa ljudima koji se u humanities and arts trude onoliko koliko se ja trudim u ovome što mene interesuje.

- Tako, ja, i svi mi koji u nečemu nismo profesionalci, a ovo je reč koja može da ne znači ništa, a potrudimo se da odskočimo od proseka u nekoj oblasti, u najbolju ruku možemo da se nadamo boljem dohvatanju grubih, kvalitativnih odrednica takve oblasti. Kvantitet ostaje onima koji su bolji od nas, ulažu više vremena i strasti u shvatanju dubine, širine, viđenju sitnica i nijansi, uzročno-posledičnosti za koje mi i ne znamo da postoje, itd.

- Dalje, mi smo razna bića u raznim uzrastima, i umemo značajno da se pomerimo, pa se svet u 4-5 decenija pomeri još mnogo više.

- Pa svi imamo vrline i mane, volimo da stvaramo, milom ili silom, da se hvalimo i da hvalimo, da kudimo druge, manje sebe, imamo ego, narcisoidni smo donekle, imamo hormone i volimo da se tučemo, lepo nam zvuče naše reči i pre nego što ih emituemo u očekivanju da ćemo biti primećeni, volimo identitete, pripadnosti grupama. I od ovoga "pate" svi, od velikih neznalica do istinskih autoriteta (sve su ovo ovde moja mišljenja, što naučeno, dobro ili loše, od drugih, što "izmišljeno" i "izanalizirano".

- Pa smo evoluirali, i evolucija nam je podarila svašta, ali je ovde važno sledeće:

- Strast da druge ubedimo da je ovo što mi propovedamo tačno i da treba da nas slede. U to ime, iako je meni Filozofila Palanke dobro delo u celini, obavezno s obzirom na to kada je napisana, da je danas neko napiše bila bi loša, vidim u njemu i mnogo mana, još više nekapiranja kod Drugosrbijanaca, a opet, ovo mi je dosta prepotentno zato što, opet, ja malo znam, tj osim dela skoro da ništa od polemike oko njega nisam pročitao, ono na blogu nije bila polemika. Pa niti znam nešto o istorijskom kontekstu, a opet ne mislim da se ona nešto posebno dotiče Srba. Ipak, rekoh ima "mana", pa mi forma kjnige, iako o formama u pisanju ne znam ništa, nije neka, nategnuto mi je to što celo delo može da se probuši tako da smo svedoci kolapsa u prve rečenice tog dela. A opet, nemam sumnji da će oni koji znaju više od mene navesti dosta primera gde je baš takva forma maestralno upotrebljena. Meni je svet prosto kompleksiji, i život bogatiji ne samo od jedne prosto-proširene teze nego čak i od pozamašnog skupa takvih teza. Pa ta kritička nota fokusirana na palanačko, koja provejava sve vreme, može kod nekoga da sugeriše da je vreme pietista za vreme Kanta i okoline bilo uber-palanačko. (dal jeste, ili nije, meni je u stvari potpuno nebitno)

- Zadovoljsto i uživanje u životu u grupi, ponavljam se - opet, ja bih morao knjigu ponovo da pročitam pa da napravm svoj amaterski, "kritički" presek knjige i ove evolutivne tekovine, ali me ipak ne privlači toliko, a i imam utisak da je tebe više navila potpuno besmislena drugosrbijanska reakcija, ili je bar imala uticaja na tebe.

Samo prosečan Drugosrbijanac je, u temeljima, kao i prosečan ti, ja, ili bilo ko drugi. Neka nad-nacionalnost kod njih je teška folirancija. Ja nacionalizam, pročitao kod Berlina pa kupio, delim na loš, i u Srbiji samo tako vide nacionalizam, i onaj što nije loš, to su oni što ne žele da komšiji crkne krava, i ne žele mnoge druge loše stvari nego vole što imaju komšiju, i hoće da pomognu. A folirancija zato što ja među ljudima za koje znam da nisu loši nacionalisti, ili mislim da znam, ne znam ni jednog koji istovremeno nije ni ovaj drugi nacionalista (tu ne mogu da me zbune ni oni što navijaju za Federera dok igra protiv Đokovića)

U to ime ja sam ubeđen da ne treba preterivati u burnim reakcijama. Recimo, ja ponekad, iako ne uvek, umem da se suzdržim u odnosu na nečiju glasnu prosečnost tako što se setim ponekog svog "incidenta", gde mi je ili neko skrenuo pažnju na greške, ili mi je tiho dozvolio da grešim, ili je, prosto, ignorisao moje pisanije i na temu dao mnogo kvalitetniji komentar ili prilog od moga.

Tako, čemu neka prevruća diskusija među amaterima, iako je ovo zapaljiv predlog pošto će mnogi reći, aaaa, Ruso i mi se nismo za to borili (Ruso je uvek dobra zabava zato što stavljanje njegovog rada u kontekst ubijanja sloboda ume, na nestašan način, da nervira ljudi koji su završili filozofiju, ali su otišli da rade nešto drugo u životu

Sve u svemu, i ovo mi je pod stare dane, iako mora da mi je i delimično degenerisana projekcija pošto mora da ima i poneki zalutali harmonik - kao što ja sad mogu da mislim da, i pored toga što pamet kod žene ostaje naj-sexy atribut, čitanje Ničea u 15toj nije naj-riba materijal, pa dama u mojim godinama može sada da misli kako dete-geek sa sela što čita Fenomeologiju Duha u 25toj nije naj-tarzan (kao da je to ikad mislila, ovo mi je samo finta ...., dakle, stari dani:

1. Ako ne računamo familiju najbolja forma druženja je kafana, dal u kafani, po kućama, livadama ili šumama dok zajedno tražimo zalutale krave. To nikao nisu filozofski kružoci, iako možda još samo neo-realism da povedemo negde sa sobom. I druženje sa dobrim ljudima. Što reče jedna žena u sveto trojstvo dobrog života mora da uđe ljubav dobrog čoveka, pa kao četvrti "sastojak" možemo slobodno da stavimo druženje sa dobrim ljudima.

2. - 9. - ... kako kome se zalomi

10. Pozorište - bem li ga, što da idemo u pozorište ako za istu lovu možemo da odemo u kafanu

11. Dobar-loš čovek "dihotomija", tj mogućnost izoštravanja - da mi ubiješ ne razumem zašto bi ikad, igde, trebalo skakati za vrat dobrom čoveku, ili onome za koga ne znamo kakav je, ili ikome, u stvari. Ja bih na blogu zabranio da se svađaju ljudi koji se nisu videli uživo i nešto popili ili pojeli zajedno, kafu, kolač. Bizarno je svađati se i raslojavati.

12. Win-win - prirodno smo dobri, u proseku, nebitno je ko prvi napravi prijateljski korak. Bar je podjednako uživanje kad to uradim ja kao kad to uraiš ti.

Tako, u Srbiji, meni najviše smeta to što nema elite koja bi malo odlepila društo od tog beskrajnog kritizerstva i dijagnostifikovanja boljki, pa delenja, ako ne računamo zlikovce na i pri vlasti, političke i ekonomske, naravno, pa moralne.

A Dugosrbijanci s bloga, pa kolega koji to uopšte nije, tj nije drugosrbijanac - previše si učitao u njihvo biće, a polazeći od njihovog blog uradtka - recimo kolega, on, izgleda, nema veze sa ovim što kaže, tj ima, on je neka vrsta romantičara u raljama života. To je interesantno sa ljudima, kako ih bolje upoznaš a oni odjednom ni nalik onome kakvi su do tada bili - recimo "ovaj", i možeš dinamiku da mu rastegneš kao kod Betovena, kaže da ne može da razume kako neko nekome kome zatreba pomoć neće dati hranu i krov nad glavom. I to je stav, ono što si ti pročitao nije, ono je eksplozivna reakcija na neko izolovano sećanje ili, možda, pokušaj da impresionira neku blogerku

U stvari blog nam je svima velikim delom platforma na kojoj se samo lupamo pesnicama po grudima.

Sve u svemu, samo sam dokazao neke svoje teze, puno napisao, relativno malo rekao, polupismeno, nekompletno i nekoherentno. A posebno neprofesionalno, mrzi me da ponovo pročitam šta sam rekao, a kamoli da nešto popravljam.

Amater, kao i većina, pa što se uopšte uzbuđivati oko mojih reči ako se ja ne uzbuđujem oko tvojih. Da manje razmišljamo, u proseku, dalje bismo dobacili ...

... valjda
freehand freehand 18:42 10.04.2016

Re: crni taso

Sve u svemu, samo sam dokazao neke svoje teze, puno napisao, relativno malo rekao, polupismeno, nekompletno i nekoherentno. A posebno neprofesionalno, mrzi me da ponovo pročitam šta sam rekao, a kamoli da nešto popravljam.

Amater, kao i većina, pa što se uopšte uzbuđivati oko mojih reči ako se ja ne uzbuđujem oko tvojih. Da manje razmišljamo, u proseku, dalje bismo dobacili ...

... valjda

Pazi - da nije ovog kraja sa "manje razmišljanja" sad bih te nazvao genijem!
Ovako - nalevokrug u prosečne! !
feliks.krul feliks.krul 19:37 10.04.2016

Re: crni taso

Hvala Milanu Novkoviću za glas razuma, a što se tiče naših STILOVA to ostavljam na bavljenje palančanima. Možda bi gimnazijski učitelji kritikovali moju "nepismenost" kao što kaže Urbana Gerila, ali INTERPUNKCIJA ne može zatvoriti moj mozak u konvencije ili ćutanje.



"Površnost drugosrbijanaca" kako kažeš me više zanima. Koja besmislica da su oni koji se bore protiv Srbijanaca više nego protiv Srba upravo postali drugosrbijanci.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:46 10.04.2016

Re: crni taso

Površnost drugosrbijanaca" kako kažeš me više zanima. Koja besmislica da su oni koji se bore protiv Srbijanaca više nego protiv Srba upravo postali drugosrbijanci.

Мислим,кад си већ повукао ту тему, питање је Дефиниције Другосрбијанаца (ДД).
Дакле, шта каже ДД, ко је он, ко је тај Другосрбијанац?
Дали си сигуран да је, рецимо, Наташа Кандић Другосрбијанац?
А да је Куста Првосрбијанац?
Или историчарка Дубравка? Или -- цео Б92? (Види вест: ВЕСТ)

Даље, шта је то патриотизам?
А шта издаја?
Да ли је Латинка Ћирилица или није, шта је она -- патриота или издајник? Или ништа од тога?

То плитко фиочарење -- пет фиока, и свет је сређен, као дечји веш и постељина и гаће и чарапе и кравате -- не даје баш неке резултате. То је монотони жрвањ за људе без жеље да се преиспитују.
mariopan mariopan 19:48 10.04.2016

Re: crni taso

Milan Novković

Najbolji komentar.
feliks.krul feliks.krul 19:56 10.04.2016

Re: crni taso

Predrag Brajovic
Površnost drugosrbijanaca" kako kažeš me više zanima. Koja besmislica da su oni koji se bore protiv Srbijanaca više nego protiv Srba upravo postali drugosrbijanci.

Мислим,кад си већ повукао ту тему, питање је Дефиниције Другосрбијанаца (ДД).
Дакле, шта каже ДД, ко је он, ко је тај Другосрбијанац?
Дали си сигуран да је, рецимо, Наташа Кандић Другосрбијанац?
А да је Куста Првосрбијанац?
Или историчарка Дубравка? Или -- цео Б92? (Види вест: ВЕСТ)

Даље, шта је то патриотизам?
А шта издаја?
Да ли је Латинка Ћирилица или није, шта је она -- патриота или издајник? Или ништа од тога?

То плитко фиочарење -- пет фиока, и свет је сређен, као дечји веш и постељина и гаће и чарапе и кравате -- не даје баш неке резултате. То је монотони жрвањ за људе без жеље да се преиспитују.


Можда је плитко али зато и дискутујемо да би постало дубље.

Не прихватам појам првосрбијанца јер не знам да је ико то рекао за себе кад је био озбиљан.

Неко каже за Енџи, Дубравку Перовић и Латинку Стојановић да су другосрбијанци, ја то не знам.

Принци је написао фамозне речи "Srbin uvek ostaje isto govno. I moj savet budućim emigrantima: Kad čuješ slučajno srpski u radnji, beži glavom bez obzira što dalje, kud te noge nose."
"ich bin ein drugosrbijaner". Ја сам то узео као његову декларисаност. Не познајем га и не знам да ли се зезао на тај начин.

Патриотизам, издаја, о томе нисам писао. Нити су то појмови којима баратам.

Хвала ти на учествовању. Велики поздрав.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:07 10.04.2016

Re: crni taso

"Заиста постоје две Србије. Једну чине они који верују у ту поделу а другу сви остали" :)

Не знам где сам то први пут видео, али је прилично тачно.

Што се тиче Принција, готово сам сигуран да се зезао мада га ни ја не познајем сем овако са интернета.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:15 10.04.2016

Re: crni taso

Принци је написао фамозне речи "Srbin uvek ostaje isto govno. I moj savet budućim emigrantima: Kad čuješ slučajno srpski u radnji, beži glavom bez obzira što dalje, kud te noge nose."
"ich bin ein drugosrbijaner". Ја сам то узео као његову декларисаност. Не познајем га и не знам да ли се зезао на тај начин.

Мислиш да је ово његово изјашњавање верификација Другосрбијанства?
Не верујем.
Вероватно му је био такав дан.
Уме он да и Првосрбијански збори.

Оно ко пар-непар бонови за бензин: парним дана Првосрбијанац, непарним Другосрбијанац. Тај концепт.

Ух.
Ја себе сматрам Првосрбијанцем. Богтемазо.
emsiemsi emsiemsi 20:15 10.04.2016

Re: crni taso

Milan Novković
Ja sam Filozofiju Palanke pročitao dosta kasno, i povod je bila baš površnost Drugosrbijanaca ovde na blogu, a jedno 10-15 godina pošto sam pročitao Purity and Danger od Mary Douglas (napisano nekoliko godina pre Filozofije Palanke), pa, al ovo je samo prosek, 5-10 godina od kako sam pročitao skoro svaku knjigu eseja Isaiaha Berlina (njega potežem zbog pluralizma i nemogućnosti "asimilacije" u postmodernizam). I evo ti neko moje mišljenje:
...

Amater, kao i većina, pa što se uopšte uzbuđivati oko mojih reči ako se ja ne uzbuđujem oko tvojih. Da manje razmišljamo, u proseku, dalje bismo dobacili ...

... valjda

Милане, немој толико да читаш, постоји опасност да (се) пречиташ.
Успут --- лепо си ово написао - сажето, концизно, две А4 странице.
feliks.krul feliks.krul 20:22 10.04.2016

Re: crni taso

Предраг Брајовић
Или -- цео Б92?


Ово је сложено питање. Мој импулс је да одговорим негативно. Двојицу оснивача Б92 сматрам професионалцима а не идеолозима.

"Друга Србија" су они који се тако јавно изјасне. Ја не лупам етикете.

Чињеница је да су се многе НВО чешале о Фонд за Отворено Друштво, али исто тако не верујем да Фонд за Отворено друштво нарочито зна увек шта ради. Довољно је да неко долази из "добре фамилије" па да му се отворе врата.

Давно је било кад сам се мало бавио тиме, да ли се помињала Бека Вучо тамо?
За Соњу Лихт такође не верујем да чита Константиновића, или да је србомрзац. Али не знам.

Знам да ми друштво за деконтаминацију или како се већ зову звучи као гасна комора.

Проблем је што већина људи верују ауторитетима и наравно јури хлеб за децу. Они тако праве одлуке, ауторитет је неприкосновен.

Радомир Константиновић је био ауторитет па су се за њега везали. По мени он је у најбољем случају био психички поремећен од младости а можда је био дементан у старости. Он лупета, али лупетање ауторитета звучи као наука за друге.

То су неке мисли.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:30 10.04.2016

Re: crni taso

Чињеница је да су се многе НВО чешале о Фонд за Отворено Друштво, али исто тако не верујем да Фонд за Отворено друштво нарочито зна увек шта ради. Довољно је да неко долази из "добре фамилије" па да му се отворе врата.

:)
Да, тако некако. А није битна фамилија, неки пут тек процедура и упорност.
Наш књижевни часопис добијао је од њега паре. И од Министарства. И од НИСа. Од свих.

И онда смо у том "Сорошовом" часопису објављивали и песме које Кркар зове четничким. А ја -- добрим песмама.
zilikaka zilikaka 20:41 10.04.2016

Re: crni taso

Проблем је што већина људи верују ауторитетима и наравно јури хлеб за децу. Они тако праве одлуке, ауторитет је неприкосновен.


Interesantno.

Da li bi bio ljubazan da ovo malo dublje obradiš?

Koja većina?
Apsolutna, ili većina u nekoj definisanoj podgrupi.
Kojim autoritetima?
Postoji li neki usaglašen spisak autoriteta, ili pod tu potpada svako ko je stekao određeni stepen stručne spreme, napisao knjigu, pojavio se na televiziji, uopšte imao nekad i negde zapažen nastup?

...i mislim da bi vrlo zanimljivo bilo da recimo svako od nas ovde navede pet-deset (opšte poznatih) imena koja smatra autoritetima.
emsiemsi emsiemsi 20:49 10.04.2016

Re: crni taso

zilikaka
Проблем је што већина људи верују ауторитетима и наравно јури хлеб за децу. Они тако праве одлуке, ауторитет је неприкосновен.


Interesantno.

Da li bi bio ljubazan da ovo malo dublje obradiš?

Koja većina?
Apsolutna, ili većina u nekoj definisanoj podgrupi.
Kojim autoritetima?
Postoji li neki usaglašen spisak autoriteta, ili pod tu potpada svako ko je stekao određeni stepen stručne spreme, napisao knjigu, pojavio se na televiziji, uopšte imao nekad i negde zapažen nastup?

...i mislim da bi vrlo zanimljivo bilo da recimo svako od nas ovde navede pet-deset (opšte poznatih) imena koja smatra autoritetima.

Шта није јасно у тим речима !?
Питања су ти без везе.
gavrilo1 gavrilo1 21:24 10.04.2016

Re: Crni Tasa i još crnji gost

krkar
да замолим све коментаторе да се уздрже од олако изречених, а тешких квалификација

Milosti ne tražim niti bih vam je dao!


Olako ljudi rec daju
A rec kada das ne mozes je obrisati i pogaziti moras je opravdati.
Svaka rec izrecena iz usta mora se opravdati.
Zato pre nego izgovori covek rec treba da bude iskren prema sebi i stane pred druge kakav jeste.
Da li zaista nikada nizasta ne bi trazio milost da se pita.
I videce covek tada kolika je kukavica i pognuce glavu pred kukavicom i spasce sebe bede.
I pise tamo ali ljudi ne veruje "oci jeli kiselo grozdje a deci trnula usta"
zilikaka zilikaka 21:34 10.04.2016

Re: crni taso

Шта није јасно у тим речима !?
Питања су ти без везе.

EDIT: Izvinjavam se, sad tek videh da ne diskutujem da autorom već to se javio Čarli.

gavrilo1 gavrilo1 21:38 10.04.2016

Re: crni taso

zilikaka
Проблем је што већина људи верују ауторитетима и наравно јури хлеб за децу. Они тако праве одлуке, ауторитет је неприкосновен.


Interesantno.

Da li bi bio ljubazan da ovo malo dublje obradiš?

Koja većina?
Apsolutna, ili većina u nekoj definisanoj podgrupi.
Kojim autoritetima?
Postoji li neki usaglašen spisak autoriteta, ili pod tu potpada svako ko je stekao određeni stepen stručne spreme, napisao knjigu, pojavio se na televiziji, uopšte imao nekad i negde zapažen nastup?

...i mislim da bi vrlo zanimljivo bilo da recimo svako od nas ovde navede pet-deset (opšte poznatih) imena koja smatra autoritetima.


Pala mi je na pamet Olja Beckovic kao moguce pojasnjenje
Ceo taj slucaj oko nje objasnjava sve to
Jako je vazno da kada covek jednom stekne neciju naklonost uzme marker i napise na ogledalu u kupatilu velikim slovima "ja sam preuzeo odgovornost"
zilikaka zilikaka 21:40 10.04.2016

Re: crni taso

Pala mi je na pamet Olja Beckovic kao moguce pojasnjenje


A meni pa Šešelj.

Zato sam lepo pitala na koju većinu i koje autoritete se misao odnosi.
vcucko vcucko 21:42 10.04.2016

Re: crni taso

Predrag Brajovic

То плитко фиочарење -- пет фиока, и свет је сређен, као дечји веш и постељина и гаће и чарапе и кравате -- не даје баш неке резултате. То је монотони жрвањ за људе без жеље да се преиспитују.

Fiočarenje je upravo odlika populacije za koju se ovde rabi izraz "drugosrbijanci", i to ne pet, nego uglavnom samo dve fioke. Ili si njihov pa si "veliki svet" ili nisi pa si patrijota, praziluković, mraćnjak, rusofil (u nekom lošem, meni nepoznatom značenju) i tako to.
gavrilo1 gavrilo1 22:37 10.04.2016

Re: crni taso

zilikaka
Pala mi je na pamet Olja Beckovic kao moguce pojasnjenje


A meni pa Šešelj.

Zato sam lepo pitala na koju većinu i koje autoritete se misao odnosi.


Na licemerne autoritete se to odnosi
Kada te licemer kome verujes povuce na dno svojom ideologijom
Jer ideologija sve jedna dolazi iz straha coveka , a iz ideologije se radjaju svi autoriteti.
Treba slediti ljude koji pobedjuju svoje strahove a kloniti se onih koji ih potvrdjuju jacanjem svoje ideologije.
Upravo tako i nastaju ideologije koje pozivaju na sukob, ratove. One dolaze od kukavica.
angie01 angie01 22:45 10.04.2016

Re: crni taso

Неко каже за Енџи, Дубравку Перовић и Латинку Стојановић да су другосрбијанци, ја то не знам.


vidi, felikse, ovo je krajnje mufljuski, prvo da pominjes nekog ko ne ucestvuje u raspravi- nisam ni imala nameru da se ovde javim, dok nisam ovo videla-a, drugo, da ga svrstavas po svom nekom nahodjenju, umisljaju, sta god, pa makar i ovako "nespretno" kako si ti to ucinio.

jednako je mufljuska prozivka po licnom imenu blogera koji se javlja pod nikom- to, sem sto je bez/veze, nije ni dozvoljeno.

rekoh vise puta- ja nisam drugosrbijanac, nisam ni prvo, ma sta to znacilo, pravo da ti kazem, dupe mi se najezi kada cuje te odrednice, koje su u sustini u svom znacenju napabircili sve i svasta i meni krajnje besmislene.

ako me pak pitas, da li sam nacionalista- nisam, ne brojim nicija krvna zrnca da bi po njima o nekome imala misljenje ili odredjeni odnos, smatram da je svacija nacionalna pripadnost i vera njegove licne stvari i to postujem i verujem u dobre i lose ljude, a pod tu najgrublju podelu dolazi i sve drugo,...pa ti poredjaj po zelji.

kada sam vec tu, moram da kazem jos ovo,

Milane, jako ti je lep komentar, spontan, iskren i topao,...imam samo primedbu na predubedjenje da neko folira da je nad- nacionalan, kako si ti to okarakterisao,...nazvao to sto sam ja upravo napisala da jesam....ne znam za druge, za sebe znam da ne foliram, a znam i mnoge druge, kojima taj nacionalni momenat nije nikakva karakteristika, naprosto su to, rodili su se od tih i tih roditelja, pripadaju tom nekom narodu- i njihova je stvar.





freehand freehand 23:27 10.04.2016

Re: crni taso

rekoh vise puta- ja nisam drugosrbijanac,

Kakva kleveta...

Nevezano, mislim da bi ispravno bilo drugosrbijankistkinja - ne za Angie, nego za ženetine koje to stvarno jesu.
Milan Novković Milan Novković 23:32 10.04.2016

Re: crni taso

imam samo primedbu na predubedjenje da neko folira da je nad- nacionalan, kako si ti to okarakterisao,...nazvao to sto sam ja upravo napisala da jesam....ne znam za druge, za sebe znam da ne foliram, a znam i mnoge druge, kojima taj nacionalni momenat nije nikakva karakteristika, naprosto su to, rodili su se od tih i tih roditelja, pripadaju tom nekom narodu- i njihova je stvar.

Naravno, nego ja nikako ne mislim ovde na loš nacionalizam, i imam utisak da je to jedina definicija nacionalizma u Srbiji, ili jedina vrsta koja se stavlja pod to ime.

Nebitno, u stvari, dok niko ne dira one ljude koji nikome ne želi ništa loše.
angie01 angie01 23:43 10.04.2016

Re: crni taso

ženetine


ovo je mizogina kvalifikacija.

sto se mene tice, meni nije nikakav dokaz rodne ravnoprabnosti, to sto se razne grupacije koje se navodno za nju bore, trude da se uvedu smesni nazivi za zene za profesije ili za neko opredlenje, kako bi taj naziv bio u zenskom rodu- vise mi zvuci kao sprdanja....a za vazne stvari se ne menja nista.


freehand freehand 23:55 10.04.2016

Re: crni taso

ovo je mizogina kvalifikacija.

Ma jok. To je sitna ali uspešna provokacija. :)
Svakako ništa bitno.
feliks.krul feliks.krul 23:59 10.04.2016

Re: crni taso

angie01
Неко каже за Енџи, Дубравку Перовић и Латинку Стојановић да су другосрбијанци, ја то не знам.


vidi, felikse, ovo je krajnje mufljuski, prvo da pominjes nekog ko ne ucestvuje u raspravi- nisam ni imala nameru da se ovde javim, dok nisam ovo videla-a, drugo, da ga svrstavas po svom nekom nahodjenju, umisljaju, sta god, pa makar i ovako "nespretno" kako si ti to ucinio.

jednako je mufljuska prozivka po licnom imenu blogera koji se javlja pod nikom- to, sem sto je bez/veze, nije ni dozvoljeno.

rekoh vise puta- ja nisam drugosrbijanac, nisam ni prvo, ma sta to znacilo, pravo da ti kazem, dupe mi se najezi kada cuje te odrednice, koje su u sustini u svom znacenju napabircili sve i svasta i meni krajnje besmislene.

ako me pak pitas, da li sam nacionalista- nisam, ne brojim nicija krvna zrnca da bi po njima o nekome imala misljenje ili odredjeni odnos, smatram da je svacija nacionalna pripadnost i vera njegove licne stvari i to postujem i verujem u dobre i lose ljude, a pod tu najgrublju podelu dolazi i sve drugo,...pa ti poredjaj po zelji.

kada sam vec tu, moram da kazem jos ovo,

Milane, jako ti je lep komentar, spontan, iskren i topao,...imam samo primedbu na predubedjenje da neko folira da je nad- nacionalan, kako si ti to okarakterisao,...nazvao to sto sam ja upravo napisala da jesam....ne znam za druge, za sebe znam da ne foliram, a znam i mnoge druge, kojima taj nacionalni momenat nije nikakva karakteristika, naprosto su to, rodili su se od tih i tih roditelja, pripadaju tom nekom narodu- i njihova je stvar.


Izvinjavam ti se Angie za to moju omašku. Nadam se ćeš primiti moje izvinjenje.
angie01 angie01 00:09 11.04.2016

Re: crni taso

Izvinjavam ti se Angie za to moju omašku. Nadam se ćeš primiti moje izvinjenje.


ne verujem da je bila omaska, ali postujem spremnost na izvinjenje.

isto me nervira, jer smatram da je to vid manipulacije, kada neko ko je vec bio na blogu, dodje sa drugim nikom, a ne kaze ko je,

kao feliks nisi ni jedan komenter- barem koji sam ja otpratila- napisao kao oskar,...sto takodje nije slucajno i pokazuje neku nameru.

ovo, nevezano, samo sam htela da ti napomenem, posto tvrdis da tezis nekoj istini, a sam se ne ponasas bas tako.( vecina banovanih je odmah rekla ko su, kada su se ponovo pojavili pod novim imenom i meni je to korektno).
blogovatelj blogovatelj 01:08 11.04.2016

Re: crni taso

ako me pak pitas, da li sam nacionalista- nisam, ne brojim nicija krvna zrnca da bi po njima o nekome imala misljenje


Ovo je klasičan primer palanačkog mentaliteta i licemerja.
Ova ista osoba, blogoimenom angie01 je ne jednom po blogovima pričala kako su joj Beograd zaprljali doseljenici i kako Beograd nije ono što je bio isključivo krivicom onih koji su se u njega doselili.
Takav tip osobe je veoma lepo opisan u ulozi Feme u Pokondirenoj tikvi.
blogovatelj blogovatelj 01:26 11.04.2016

Re: crni taso

Fiočarenje je upravo odlika populacije za koju se ovde rabi izraz "drugosrbijanci", i to ne pet, nego uglavnom samo dve fioke. Ili si njihov pa si "veliki svet" ili nisi pa si patrijota, praziluković, mraćnjak, rusofil (u nekom lošem, meni nepoznatom značenju) i tako to.


I mišljenje o osobi uglavnom formiraju po stavu prema Rusiji (interesantno je da je antipod Rusiji kod takvih individuuma skučenog uma Nemačka, ne Amerika)
Videti pod Krkar. Videti kako je nastupio i na ovom blogu, prepotentno, pun sebe. Kad tako uleti često se setim stihova velikog Jove Zmaja o ćuranu koji po dvorištu šeće.
Takav tip osobe je veoma lepo opisao Dušan Kovačević u bezrazložno naduvenom bezimenom liku koga je maestralno odglumio Bata Stojković.
Krkar da je živeo 1941. ovakav bi bio, to garantujem. Sa radošću bi sanjao momenat ulaska trećeg rajha u Kraljevinu Jugoslaviju.

angie01 angie01 07:54 11.04.2016

Re: crni taso


Ova ista osoba, blogoimenom angie01 je ne jednom po blogovima pričala kako su joj Beograd zaprljali doseljenici i kako Beograd nije ono što je bio isključivo krivicom onih koji su se u njega doselili.


treba imati specijalan talenat, da od svake interpretacije bilo koga/cega sa lakocom napravis budalastinu.
feliks.krul feliks.krul 07:57 11.04.2016

Re: crni taso

isto me nervira, jer smatram da je to vid manipulacije, kada neko ko je vec bio na blogu, dodje sa drugim nikom, a ne kaze ko je,


Ja a priori ne verujem virtuelnom svetu. Volim tehnologiju ali samo ako je koristim kao alatku, a ne volim da nečija tehnologija koristi mene. Uzmi za primer telefon. Telefon je odlično sredstvo za komunikaciju, ali danas je telefon sredstvo kojim se špijuniraju građani. U političkim uslovima u kojima se otvorio B92 bio sam nepoverljiv prema virtuelnim ličnostima koje su se pojavile u etru. Vi koji ste se poznavali znali ste ko je ko i već ste znali ko šta radi i koji su im stavovi.

Ja sam rešio da se bavim samo ozbiljnim političkim TEMAMA. Dakle interesovali su me stavovi koji se puštaju u etar a ne ličnosti koje to pišu.

Ne znam ko sve čita ovaj blog ali pretpostavljam da je on takođe sredstvo kojim razne tajne službe mogu da prate puls srpske javne scene. Ovaj blog je takođe izvanredan primarni izvor srpskog javnog mnjenja. Naše poruke mogu biti poruke nevidiljivim čitaocima.

"Manipulacija" je nešto što nam omogućava ova tehnologija. Mogao sam tačno da pratim kako se pojmovi koje ubacujem u narativ dalje koriste i postaju odomaćeni. Takođe i stavovi. Ljudi nesvesno prihvataju reči i meme, tako se uči i radi. Moja "manipulacija" nije bila negativna. Kao oskar-z-wild uzeo tj. glumio sam identitet kontrarijanca, tako da sam uzimao suprotno stanoviše da bi razvio diskusiju o temama o kojima nije bilo dijaloga jer je većina mislila da su neki stavovi jednostavno toliko jasni da se o njima nema šta diskutovati.

E sad zamisli da postoje neke tajne službe koje tako manipulišu našim diskurzom, a mi nismo ni svesni njih. Zašto bi ja trebao da verujem nekom zvao se taj ovako ili onako. Drugo, da bi saznao ko je i koji su mu stavovi ja bih morao da posvetim svoj život čitanju svakog posta dan i noć, ja nemam vremena da to radim, niti bih dozvolio tehnologiji da tako preuzme moj život.

Virtuelna prijateljstva, ako ne postanu lična posle izvesnog vremena, apsolutno ništa ne znače kao ni voda što protiče rekom, dakle anonimne kapljice prolaze pored mene.

Kasnije sam upoznao neke ličnosti sa bloga u Londonu, i to je stvorilo drugi nivo odnosa što se mene tiče.

Virtuelni svet nam dozvoljava da izmislimo sebe i da vidimo šta se onda dešava.
feliks.krul feliks.krul 08:06 11.04.2016

Re: crni taso

Predrag Brajovic
Принци је написао фамозне речи "Srbin uvek ostaje isto govno. I moj savet budućim emigrantima: Kad čuješ slučajno srpski u radnji, beži glavom bez obzira što dalje, kud te noge nose."
"ich bin ein drugosrbijaner". Ја сам то узео као његову декларисаност. Не познајем га и не знам да ли се зезао на тај начин.

Мислиш да је ово његово изјашњавање верификација Другосрбијанства?
Не верујем.
Вероватно му је био такав дан.
Уме он да и Првосрбијански збори.

Оно ко пар-непар бонови за бензин: парним дана Првосрбијанац, непарним Другосрбијанац. Тај концепт.

Ух.
Ја себе сматрам Првосрбијанцем. Богтемазо.



"Srbin uvek ostaje isto govno. I moj savet budućim emigrantima: Kad čuješ slučajno srpski u radnji, beži glavom bez obzira što dalje, kud te noge nose."

Ovo je jedan stav koji mnogi primitivci ponavljaju već decenijama. Ovako nešto se ne izgovara bez veze. A gospodin Princi je slovesan čovek, pogledaj samo imena naučnika i oblasti koje je nabrojao u svom prvom blogu i najavio kao teme. Kada bi Milan Novković izjavio "Da Srbin uvek ostaje isto govno" naravno da bih bio zaprepašćen takvim primitivizmom koji čuči u njemu pored svog znanja i iskustva koje je stekao u svom životu.

Jesam uvređen i zato sam napisao ovaj blog koji je u prvobitnom obliku imao Princija u naslovu.
angie01 angie01 08:27 11.04.2016

Re: crni taso

Vi koji ste se poznavali znali ste ko je ko i već ste znali ko šta radi i koji su im stavovi.


upravo suprotno, upoznali smo se ovde pricajuci na blogu, a tek kasnije u RL-u, gde se ispostavilo da nema neke razlike, sem sto svi konflikti gube svaki smisao, jer kada gledas nekog u oci i kazes isto to sto je eventualno bio neki problem na blogu, izgubi se se onaj negativan impuls- sve u svemu, sasvim je normalno da znas sa kim pricas- mislim sa kakvim licnostima, nije bitno kako se zovu ni sta rade i sl....niti je tu bitna neka dramatika oko stvarnih odnosa,...pri tome, neki ljudi su se stvarno izmedju sebe prepoznali i postali prijatelji.

to sto si ti objasnio jeste manipulacija i u svim disklejmerima ozbiljnih platformi ovoga tipa- nisu dozvoljene upravo zbog toga sto si ti opsiao da radis, znaci, nisu dozvoljeni dupli nikovi, lazni profili i sl,...sad, svako po svojoj savesti.

sto se oskara tice, meni on nije bio nesimpatican, sem sto je imao ekstremno kontradiktorne komentare i cesto isforsirano iritirajucu intonaciju u nekim spornim momentima.
antioksidant antioksidant 10:26 11.04.2016

Re: crni taso

tasadebeli
Него, да искористим прилику овде на почетку и да замолим све коментаторе да се уздрже од олако изречених, а тешких квалификација, које зовемо политикантске етикете, на било чији рачун да не бих морао да бришем поједине коментаре.


...tu besmilicu je izgovorio Radomir Konstantinović srpski kritičar, filozof provincije, falsifikator ideologije, ubica kulture, intelektualni kriminalac, tamničar, osnivač kulta... i ko zna šta konkretno još. Služba inteligencije, služba bezbednosti, fizički likvidator, ratni ubica? Samo žrtva? Ne zna se. Njegova prošlost je obavijena velom tajne. Njegov život je još uvek nepoznanica za svet....


onda nemoj da si licemer vec obrisi i tekst koji sadrzi olako izrecene, a teske kvalifikacije, koje zoves politikanske etikete
princi princi 10:37 11.04.2016

Re: crni taso

Принци је написао фамозне речи "Srbin uvek ostaje isto govno. I moj savet budućim emigrantima: Kad čuješ slučajno srpski u radnji, beži glavom bez obzira što dalje, kud te noge nose."
"ich bin ein drugosrbijaner". Ја сам то узео као његову декларисаност. Не познајем га и не знам да ли се зезао на тај начин.

O bože... Mis'im, šta reći osim kakva budalčina.

Taso, keve ti, gde nađe ovu dileju?
nowhereman nowhereman 11:47 11.04.2016

Re: crni taso


Мислим,кад си већ повукао ту тему, питање је Дефиниције Другосрбијанаца (ДД).
Дакле, шта каже ДД, ко је он, ко је тај Другосрбијанац?
(...)

То плитко фиочарење -- пет фиока, и свет је сређен, као дечји веш и постељина и гаће и чарапе и кравате -- не даје баш неке резултате. То је
монотони жрвањ за људе без жеље да се преиспитују.


Uprkos okolonosti da Srbija jeste podeljena zemlja, a srpsko društvo - podeljeno društvo, trebalo bi napustiti lažnu podelu na Prvu i Drugu Srbiju.

Ako je nekada takva podela i imala razlog i opravdanje, danas više takvih razloga nema.

Držim da Prva i Druga Srbija postoje još samo u glavama onih koji svoju mržnju i netrpeljivost hrane navodnim postojanjem onih "drugih".

Nekadašnji pripadnici i pristalice Prve i Druge Srbije isuviše su daleko odmakli na putu koji nema nikakve veze sa Srbijom, ali ima veze sa prastarim ljudskim strastima - da bismo ozbiljno uzimali bilo čije zaklinjanje u Prvu, odn. Drugu Srbiju.

Ako podele među Srbima i postoje, hajde da ih nazovemo nekako drugačije, smislenije.





nowhereman nowhereman 11:50 11.04.2016

Re: crni taso


А да је Куста Првосрбијанац?


Pošto Prvosrbijanaca više nema, išečezli su (kao Hazari), ni Kusta to više ne može biti.

Kusta je Slobo-nostalgičar.




svarog svarog 11:58 11.04.2016

Re: crni taso

Držim da Prva i Druga Srbija postoje još samo u glavama onih koji svoju mržnju i netrpeljivost hrane navodnim postojanjem onih "drugih".


Meni se čini da je ta podela bila svojevremeno izvor i dobrostanja za neke i da sada kako je udarila kriza, a kinta oslabila, pokušavaju da aktuelizuju tu priču ne bi li ubrali još koju renticu. Bojim se da je kasno za to
angie01 angie01 12:09 11.04.2016

Re: crni taso

Ako podele među Srbima i postoje, hajde da ih nazovemo nekako drugačije, smislenije.



Kusta je Slobo-nostalgičar.


hvala ti,
nowhereman

vcucko vcucko 12:12 11.04.2016

Re: crni taso

blogovatelj
Fiočarenje je upravo odlika populacije za koju se ovde rabi izraz "drugosrbijanci", i to ne pet, nego uglavnom samo dve fioke. Ili si njihov pa si "veliki svet" ili nisi pa si patrijota, praziluković, mraćnjak, rusofil (u nekom lošem, meni nepoznatom značenju) i tako to.


I mišljenje o osobi uglavnom formiraju po stavu prema Rusiji (interesantno je da je antipod Rusiji kod takvih individuuma skučenog uma Nemačka, ne Amerika)
Videti pod Krkar. Videti kako je nastupio i na ovom blogu, prepotentno, pun sebe. Kad tako uleti često se setim stihova velikog Jove Zmaja o ćuranu koji po dvorištu šeće.
Takav tip osobe je veoma lepo opisao Dušan Kovačević u bezrazložno naduvenom bezimenom liku koga je maestralno odglumio Bata Stojković.
Krkar da je živeo 1941. ovakav bi bio, to garantujem. Sa radošću bi sanjao momenat ulaska trećeg rajha u Kraljevinu Jugoslaviju.


Stav prema Rusiji je opšte mesto tzv. zapadnog sveta već par vekova; otprilike otkad je Petar Veliki podigao prestoni grad na Nevi i time lupio šakom o sto "mi smo velika evropska i svetska sila, ima li ko šta protiv?" U tu svrhu se periodično okuplja zapadni bašibozluk i kreće na Moskvu - Bonaparte, Adolf, a ko danas ne vidi jasne pripreme za novi udar, taj ili je lud ili mnogo kvaran. Ovi naši ne treba ništa da smišljaju, samo kopiraju i to loše, da ne kažem farsično.

Oko Bate u "Ko to tamo peva", jedna od veličina tog lika je što ni jednog trena nisi načisto da li je u pitanju smislen operativni rad oko nekakvih kamenčića (rude, sirovine, bilo šta) ili prosta mitomanija poremećenog čoveka. U duhu teme bloga, rekao bih ovo drugo .
vcucko vcucko 12:33 11.04.2016

Re: crni taso

Inače, slažem se da je termin "drugosrbijanci" već prilično prevaziđen (kao uostalom i oni prvo-). Upravo ovde na blogu, ne sećamo se više ni ko ni kad, ali neko je smislio sjajan naziv: "regionci".

Lepo se uklapa, slaže se sa "klingonci", a i ne prejudicira geografske pojmove. Ovo poslednje jer ima gomila ovih "mojih" qrcopjevaca od preko Save/Drine, a koji izigravaju anacionalna bića par ekselans, mnogo napadnije od "fetivih" Beograđana ili Šumadinaca. Pogotovo ako su ostvarili ultimativni vukojebinski san i pazarili nekretninu na recimo Vračaru. Smehotres.
tasadebeli tasadebeli 15:00 11.04.2016

Re: crni taso

antioksidant
tasadebeli
Него, да искористим прилику овде на почетку и да замолим све коментаторе да се уздрже од олако изречених, а тешких квалификација, које зовемо политикантске етикете, на било чији рачун да не бих морао да бришем поједине коментаре.


...tu besmilicu je izgovorio Radomir Konstantinović srpski kritičar, filozof provincije, falsifikator ideologije, ubica kulture, intelektualni kriminalac, tamničar, osnivač kulta... i ko zna šta konkretno još. Služba inteligencije, služba bezbednosti, fizički likvidator, ratni ubica? Samo žrtva? Ne zna se. Njegova prošlost je obavijena velom tajne. Njegov život je još uvek nepoznanica za svet....


onda nemoj da si licemer vec obrisi i tekst koji sadrzi olako izrecene, a teske kvalifikacije, koje zoves politikanske etikete



А што?

Радомир Константиновић је блогер овдашњи, па су му дисклејмером заштићени светли лик и дело?

Зар ти ни после 300 коментара ниси схватио да овде није битан ни Радомир Константиновић, ни Феликс, ни Принци, ни ти, ни ја,...

Него један наметнути ментални оквир из којег Србија никако да изађе већ деценијама, а који ће на крају све нас, тебе, мене, Феликса, Принција,... довести до тога да плачемо и горко се кајемо за оно што смо радили, говорили и мислили све верујући како смо много паметни и изнад средине у којој смо се родили.

Паланка није око нас, ваљда ти је то јасно, она се носи у себи где год ми покушали да побегнемо од ње.
feliks.krul feliks.krul 15:16 11.04.2016

Re: crni taso

angie01
Vi koji ste se poznavali znali ste ko je ko i već ste znali ko šta radi i koji su im stavovi.


upravo suprotno, upoznali smo se ovde pricajuci na blogu, a tek kasnije u RL-u, gde se ispostavilo da nema neke razlike, sem sto svi konflikti gube svaki smisao, jer kada gledas nekog u oci i kazes isto to sto je eventualno bio neki problem na blogu, izgubi se se onaj negativan impuls- sve u svemu, sasvim je normalno da znas sa kim pricas- mislim sa kakvim licnostima, nije bitno kako se zovu ni sta rade i sl....niti je tu bitna neka dramatika oko stvarnih odnosa,...pri tome, neki ljudi su se stvarno izmedju sebe prepoznali i postali prijatelji.

to sto si ti objasnio jeste manipulacija i u svim disklejmerima ozbiljnih platformi ovoga tipa- nisu dozvoljene upravo zbog toga sto si ti opsiao da radis, znaci, nisu dozvoljeni dupli nikovi, lazni profili i sl,...sad, svako po svojoj savesti.

sto se oskara tice, meni on nije bio nesimpatican, sem sto je imao ekstremno kontradiktorne komentare i cesto isforsirano iritirajucu intonaciju u nekim spornim momentima.


Veoma brzo su počeli pozivi za druženja, a takođe mnogi su bili bliski geografski, bila je tu i Jelena Milić i Biljanja Srbljenović, (voleo bih da pozovemo njih dve da nam se vrate).

Jednom kada sam prestao da se koristim jedan profil, više ga nisam koristio, to je bio moj način da imam čistu savest. Sa druge strane imao sam razlog za subverziju jer se radilo o političkom tj. višim ciljevima.

Imao sam "ekstremno kontradiktorne komentare i cesto isforsirano iritirajucu intonaciju" delom zbog uloge koju sam sebi zadao da igram kao oskar-z-wild.
tasadebeli tasadebeli 15:18 11.04.2016

Re: crni taso

princi
Принци је написао фамозне речи "Srbin uvek ostaje isto govno. I moj savet budućim emigrantima: Kad čuješ slučajno srpski u radnji, beži glavom bez obzira što dalje, kud te noge nose."
"ich bin ein drugosrbijaner". Ја сам то узео као његову декларисаност. Не познајем га и не знам да ли се зезао на тај начин.

O bože... Mis'im, šta reći osim kakva budalčina.

Taso, keve ti, gde nađe ovu dileju?



Ух, Принци...

Прочитај оно што сам одговорио АО да не понављам баш све.

Нисмо ту важни ни ти, ни ја, ни Феликс,... Чак ни Радомир Константиновић. Не ради се овде о томе.

Ради се о једном менталном оквиру који је уобручио наш јавни дискурс, па се вртимо у круг по њему као некакви живи мртваци трабуњајући глупости за које мислимо да су изузетне мудрости.

Уместо да тражимо излаз из тог круга.

Када то радимо у групи, онда има много више шансе да коначно пронађемо излаз из тог круга него када се сами вртимо по њему.

Схваташ?
feliks.krul feliks.krul 15:37 11.04.2016

Re: crni taso

Ne, ne, i ne. Nisam iz palanke niti nosi duh palanke. Hoću da budem nešto drugo. Taj princip je važniji od ne bogomzaboravljene nedođije.

Ево човека
Фридрих Ниче

Да! Знам одакле дођох!

Незадовољан као пламен

Ја светлим и сагоревам.

Светло постаје све што ја прекривам,

Угаљ, што за собом остављам:

Пламен сам сигурно
feliks.krul feliks.krul 16:24 11.04.2016

Re: crni taso

antioksidant
onda nemoj da si licemer vec obrisi i tekst koji sadrzi olako izrecene, a teske kvalifikacije, koje zoves politikanske etikete


Sve dok ne postoje podaci, i ne postoji objašnjenje, i pošto je tekst Filosofija palanke delom besmislen imamo pravo da ispitujemo i učitavamo svaku mogućnost.

krkar krkar 16:45 11.04.2016

Majmun bez Šekspira

Прочитај оно што сам одговорио АО да не понављам баш све.

Нисмо ту важни ни ти, ни ја, ни Феликс,... Чак ни Радомир Константиновић. Не ради се овде о томе.

Ради се о једном менталном оквиру који је уобручио наш јавни дискурс, па се вртимо у круг по њему као некакви живи мртваци трабуњајући глупости за које мислимо да су изузетне мудрости.


Ne zajebavaj, Taso!

Hoće bitan problem intelektualne, ideološke, kulturne i svake paradigmatske podeljenosti Srbije da ti reši jedan majmun zreo za psihijatra (više njih u njemu zrelih svaki za svog psihijatra), jedna fukara koja sere po Beki Vučo 5 godina nakon njene smrti, jedno umišljeno govance neostvareno?

Mis'm, možda je dobro kao kemp performance ali i toga smo se nagledali do dosade... na skoro svakom Filipovom blogu.
antioksidant antioksidant 16:48 11.04.2016

Re: crni taso

А што?

Радомир Константиновић је блогер овдашњи, па су му дисклејмером заштићени светли лик и дело?

slobodno budi licemer taso, ne žesti se. sam si počeo da pretiš (zamolnicom da ne bi ti lično bio primoran) brisanjima za "olako izrečene a teške kvalifikacije" ali ako se to odnosi samo na blogovske svete krave dok su ostali bez tvoje uzvišene zaštite slobodno. tvoja pravila.

feliks.krul feliks.krul 16:54 11.04.2016

Re: crni taso

slobodno budi licemer taso, ne žesti se. sam si počeo da pretiš (zamolnicom da ne bi ti lično bio primoran) brisanjima za "olako izrečene a teške kvalifikacije" ali ako se to odnosi samo na blogovske svete krave dok su ostali bez tvoje uzvišene zaštite slobodno. tvoja pravila.


I to je mogućnost Taso na koju sam pomislio, ako treba da se briše javi mi koje delove da brišemo ili sve? Ti moraš da pregovaraš.
urbana_gerila urbana_gerila 17:13 11.04.2016

Re: crni taso

antioksidant
А што?

Радомир Константиновић је блогер овдашњи, па су му дисклејмером заштићени светли лик и дело?

slobodno budi licemer taso, ne žesti se. sam si počeo da pretiš (zamolnicom da ne bi ti lično bio primoran) brisanjima za "olako izrečene a teške kvalifikacije" ali ako se to odnosi samo na blogovske svete krave dok su ostali bez tvoje uzvišene zaštite slobodno. tvoja pravila.



polako, bre, ao, tasa je postao vlaS, pa prolazi kroz pripadajuće dečje bolesti.
evo, i gospatasinica nabaci kako je u njegovom "da, draga" iskusno uvo moglo da nasluti i iskru, skoro, prkosa, kad mu je naložila da pofajta i opegla neki heklani miljići.
angie01 angie01 17:14 11.04.2016

Re: crni taso

Jednom kada sam prestao da se koristim jedan profil, više ga nisam koristio, to je bio moj način da imam čistu savest. Sa druge strane imao sam razlog za subverziju jer se radilo o političkom tj. višim ciljevima.


pa je l ti uopste kapiras sta si napisao,...ja ti kazem da to nije dozvoljeno nigde, upravo zbog dezavusianja i manipulacije, a ti mi sad objasnjavas da si to radio zbog- upravo toga, i jos to zoves visim ciljevima,

pa onda jos dodas,


Imao sam "ekstremno kontradiktorne komentare i cesto isforsirano iritirajucu intonaciju" delom zbog uloge koju sam sebi zadao da igram kao oskar-z-wild.


daj bre, covece,....
feliks.krul feliks.krul 17:19 11.04.2016

Re: crni taso

angie01
Jednom kada sam prestao da se koristim jedan profil, više ga nisam koristio, to je bio moj način da imam čistu savest. Sa druge strane imao sam razlog za subverziju jer se radilo o političkom tj. višim ciljevima.


pa je l ti uopste kapiras sta si napisao,...ja ti kazem da to nije dozvoljeno nigde, upravo zbog dezavusianja i manipulacije, a ti mi sad objasnjavas da si to radio zbog- upravo toga, i jos to zoves visim ciljevima,

pa onda jos dodas,


Imao sam "ekstremno kontradiktorne komentare i cesto isforsirano iritirajucu intonaciju" delom zbog uloge koju sam sebi zadao da igram kao oskar-z-wild.


daj bre, covece,....


Brišite blog i mene. Imate tu opciju. Ubeđujem tasu da ga skine.

Samo polako i imajte strpljenja on trenutno nije dostupan. Ne bih hteo da zbog mene njega banujete.
narcis narcis 17:26 11.04.2016

Re: crni taso

taso crni briši blog zbog povrede disklajmera
krkar krkar 17:37 11.04.2016

Ne brisati blog

taso crni briši blog zbog povrede disklajmera


Brisati budalu manipulantsku. A blog ostaviti za nauk. Raznima za razne nauke.
angie01 angie01 17:44 11.04.2016

Re: crni taso

Brišite blog i mene. Imate tu opciju. Ubeđujem tasu da ga skine.

Samo polako i imajte strpljenja on trenutno nije dostupan. Ne bih hteo da zbog mene njega banujete.


ne treba da brise,...ja sam ti samo rekla da se ne ucestvuje tako,- jer drugi ucesnici nisu pokusni kunici...,

...niti sada vidim neki specijalan razlog za frku te vrste, koju ti pominjes.
emsiemsi emsiemsi 17:46 11.04.2016

Re: Ne brisati blog

krkar
taso crni briši blog zbog povrede disklajmera


Brisati budalu manipulantsku. A blog ostaviti za nauk. Raznima za razne nauke.

Ауууу, сунце ти калајисано - како се лако удружи, учопори, што би се рекло, башибозук и калакурција када некоме треба да се зачепе уста.
Понекада се питам да ли би ви били тако сложни и да неком затворите уста и фактички --- и најежим се.
emsiemsi emsiemsi 17:48 11.04.2016

Re: Majmun bez Šekspira

krkar
Прочитај оно што сам одговорио АО да не понављам баш све.

Нисмо ту важни ни ти, ни ја, ни Феликс,... Чак ни Радомир Константиновић. Не ради се овде о томе.

Ради се о једном менталном оквиру који је уобручио наш јавни дискурс, па се вртимо у круг по њему као некакви живи мртваци трабуњајући глупости за које мислимо да су изузетне мудрости.


Ne zajebavaj, Taso!

Hoće bitan problem intelektualne, ideološke, kulturne i svake paradigmatske podeljenosti Srbije da ti reši jedan majmun zreo za psihijatra (više njih u njemu zrelih svaki za svog psihijatra), jedna fukara koja sere po Beki Vučo 5 godina nakon njene smrti, jedno umišljeno govance neostvareno?

Mis'm, možda je dobro kao kemp performance ali i toga smo se nagledali do dosade... na skoro svakom Filipovom blogu.

Како видиш себе у овом контексту ?
Како твој психијатар ?
feliks.krul feliks.krul 18:17 11.04.2016

U međuvremenu dok još postojim

Ipak je ovaj blog za mene bio uspešan jer sam otkrio iz njega otkrio da nisam jedini koji ovako misli o Filosofiji palanke:



Pomodne besmislice i filozofija palanke
19/09/2012 od Nebojša Katić

U prirodi je nesigurnog intelektualnog uma da ono što ne uspeva da razume tretira kao duboko i mudro. U prirodi je nesigurnog intelektualnog uma i da ne dovodi u pitanje povremena lupetanja priznatih autoriteta i da im veruje čak i kada ih ništa ne razume. Na eksploataciji ovih mentalnih slabosti počivaju pisanja svih opskurnih i nerazumljivih intelektualnih tekstova, kao i brutalna zloupotreba jezika koja sa tim ide.

U još jednom neuspešnom pokušaju da pročitam pretencioznu i konfuznu „Filosofiju palanke“ Radomira Konstantinovića, .....

U kontekstu ovoga što pišem nije bitno da li je ova knjiga biblija druge Srbije ili crvena marama za prvu Srbiju. U ovom kontekstu je nevažno šta Konstantinović misli o srpskim pesnicima, provincijalnom duhu, ili izvorima nacionalizma. Konstantinović može biti, ili ne mora biti u pravu i ja o tome ne želim ovde da sudim.(3)

Ovde je reč o tome da je tekst nerazumljiv, repetitivan, da se kroz knjigu mora putovati intuitivno i da se mora pogađati šta je to pisac hteo da kaže. Kako se ne radi o poeziji već o sociološkom eseju, takav napor je sasvim besmislen i graniči se sa mazohizmom. U lepoti tog jezika i rečenice se ne može uživati, to je muka čitati, i to sasvim nepotrebna muka. To što je Konstantinović verovatno želeo da kaže, moglo se reći mnogo jednostavnije, kraće i jasnije.

Bilo bi zanimljivo prevesti „Filosofiju palanke“ na neki od velikih evropskih jezika, mada ne verujem da bi se prevodioci utrkivali da to učine. Zato bi možda brojni poštovaoci ove knjige mogli da se oduže Radomiru Konstantinoviću i prevedu je, za početak, na engleski jezik. Time bi jasno pokazali da su Konstantinovića razumeli, a o njegovim mislima i stilu bi mogli da sude i za sada prikraćeni nepalanački čitaoci. Filozofskim i jezičkim sladokuscima predlažem da pokušaju sa prevodom makar neke od dužih rečenica iz knjige. "


Dakle sad slobodno mogu da ponovo pitam zašto je Radomir Konstantinović napisao nerazumljiv tekst? I sad se javlja nova mogućnost.

1. Napisao ga je jer je morao. Jer je tekst bio naručen. Ali zato je postavio tempiranu bombu, dakle samodestruktivni implant ali ne onakav kakav sam ja slutio, kao implant protiv srpske kulture, već implant koji će uništiti njegovo naručeno delo.

2. Bio je psihički bolestan ali čitajući intervju koji nam je okačio Filip Filipović mislim da je to manje verovatno. Hvala Filipe.

Hvala narcise nesuđeni donosiocu linka za Nebojšu Katića.


Ali, ja feliks.krul sam izgleda osuđen na smrt. Već mi lupaja na vrata. Ispod vrata prolazi dim za dekontaminaciju. Vreme ističe.
Ćao prijatelji,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


angie01 angie01 18:23 11.04.2016

Re: U međuvremenu dok još postojim

Ali, ja feliks.krul sam izgleda osuđen na smrt. Već mi lupaja na vrata. Ispod vrata prolazi dim za dekontaminaciju. Vreme ističe.
Ćao prijatelji,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


ovo je performans?...sto ne kazes?

btw, bas si nas'o na koga da se oslonis:).






ps- prestani da dramis.
feliks.krul feliks.krul 18:33 11.04.2016

Re: U međuvremenu dok još postojim

angie01
Ali, ja feliks.krul sam izgleda osuđen na smrt. Već mi lupaja na vrata. Ispod vrata prolazi dim za dekontaminaciju. Vreme ističe.
Ćao prijatelji,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


ovo je performans?...sto ne kazes?

btw, bas si nas'o na koga da se oslonis:).

ps- prestani da dramis.


kemp performans
looping looping 18:43 11.04.2016

Re: U međuvremenu dok još postojim

feliks.krul
angie01
Ali, ja feliks.krul sam izgleda osuđen na smrt. Već mi lupaja na vrata. Ispod vrata prolazi dim za dekontaminaciju. Vreme ističe.
Ćao prijatelji,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


ovo je performans?...sto ne kazes?

btw, bas si nas'o na koga da se oslonis:).

ps- prestani da dramis.


kemp performans

Prsormans.
urbana_gerila urbana_gerila 18:47 11.04.2016

Re: U međuvremenu dok još postojim

feliks.krul
Ali, ja feliks.krul sam izgleda osuđen na smrt. Već mi lupaja na vrata. Ispod vrata prolazi dim za dekontaminaciju.


ako je dekontaminacija - znači da ti pomažu, i na srpskom i na engleskom.


a, smrad koji njušiš je, pre, znak da si se i definitivno usro.
feliks.krul feliks.krul 18:54 11.04.2016

Re: U međuvremenu dok još postojim



Радомир Константиновић је био геније. Сада са овим сазнањем прелазим на читање са великим задовољством:
Биће и језик у искуству песника српске културе двадесетог века, осам књига (Просвета, Београд, 1983)

Живела права оригинална пацифистичка Друга Србија! Доле новокомпоноване факир-фукаре, контролори дијалога, џелати из бивших југословенских држава!
feliks.krul feliks.krul 18:57 11.04.2016

Re: U međuvremenu dok još postojim

feliks.krul feliks.krul 18:58 11.04.2016

Re: U međuvremenu dok još postojim

feliks.krul feliks.krul 19:01 11.04.2016

Radomir Konstantinović

feliks.krul feliks.krul 19:05 11.04.2016

Slučaj 1. Grupa B

urbana_gerila
feliks.krul
Ali, ja feliks.krul sam izgleda osuđen na smrt. Već mi lupaja na vrata. Ispod vrata prolazi dim za dekontaminaciju.


ako je dekontaminacija - znači da ti pomažu, i na srpskom i na na engleskom.


a, smrad koji njušiš je, pre, znak da si se i definitivno usro.


A ti definitivno spadaš u Slučaj 1. Grupa B. (vidi ilustraciju na kraju bloga)
angie01 angie01 19:41 11.04.2016

Re: Slučaj 1. Grupa B

felikse, predlazem da se smiris.
urbana_gerila urbana_gerila 20:01 11.04.2016

Re: Slučaj 1. Grupa B

feliks.krul
urbana_gerila
feliks.krul
Ali, ja feliks.krul sam izgleda osuđen na smrt. Već mi lupaja na vrata. Ispod vrata prolazi dim za dekontaminaciju.


ako je dekontaminacija - znači da ti pomažu, i na srpskom i na na engleskom.


a, smrad koji njušiš je, pre, znak da si se i definitivno usro.


A ti definitivno spadaš u Slučaj 1. Grupa B. (vidi ilustraciju na kraju bloga)



mlad, lep, visok, plav i nesklon inkluziji?

tasadebeli tasadebeli 20:09 11.04.2016

Re: crni taso

urbana_gerila

evo, i gospatasinica



Остав', бре, жену на миру... Њој је мука и од мене, а камоли од тебе.

(По цео дан ми иде по кући и штуца кплико је помињеш... Држ', плаши је, држ' дај јој воду, држ', запуши нос... Не вреди, не помаже.)
urbana_gerila urbana_gerila 20:15 11.04.2016

Re: crni taso

tasadebeli
urbana_gerila

evo, i gospatasinica



Остав', бре, жену на миру... Њој је мука и од мене, а камол од тебе.

(По цео дан ми иде по кући и штуца кплико је помињеш... Држ', плаши је, држ' дај јој воду, држ', запуши нос... Не вреди, не помаже.)



a, šta ću - kad smo srodne duše po muci sa tobom.
tasadebeli tasadebeli 20:16 11.04.2016

Re: crni taso

antioksidant

ne žesti se.



Не жестим се уопште. Право да ти кажем, заболе ме патка, што би рекао Кркар у оваквим ситуацијама.


dok su ostali bez tvoje uzvišene zaštite slobodno. tvoja pravila.



Који остали?

Радомир Константиновић?

Па мислио сам да смо то разјаснили...
feliks.krul feliks.krul 20:21 11.04.2016

"УМЕСТО ЗАКЉУЧКА: НЕМА КРАЈА КРАЈУ"

Полако идемо даље уз све препреке бучне гомиле. Тако долазимо до задњег поглавља херметичне антифилизофије "Философије паланке":

УМЕСТО ЗАКЉУЧКА: НЕМА КРАЈА КРАЈУ

Дух паланке тако поново налази оно што није тражио, али овог пута га то враћа историји која је његова немогућност. Он је могућан, дакле, јер је (историјски) немогућан, и у историју га уводи управо његово порицање. Страна 156.


И до задње реченице:

Дух објективизације у свему, као екстериоризације сопственог садржаја у свет, он из става обрачуна са светом, којим остаје склоњен у сенку и таму неартикулисаности за себе самог, овде прелази у став обрачуна са самим собом, једног обрачуна који незавршив и који је, због тога трајна обавеза и непресушно надахнуће. Страна 161.



Али споменули смо 328 страница. Ево шта се дешава?

После стране 161 почињу "БЕЛЕШКЕ", то је онај претпостављам "наручени" део: АНАЛИЗА СРПСКЕ РОДОЉУБИВЕ ПОЕЗИЈЕ.

Тај део је сасвим разумљив. Дакле сама "Философија паланке" је била бедем који је требало откуључати да би се дошло до сржи - до наводног аутохтоног "српског нацизма".

А тај бедем "Философије паланке" тзв. СТИЛ КАО НАЈИШЕ НАЧЕЛО, је требало минирати, посрати, запалити јер он је само бедем састављен само од речи. Речи нису ништа саме по себи, нити је стил нешто сам по себи, без човека нема речи, без човека и речи нема стила. Стил не може бити навјише начело универзалног човека.

Сада можемо да читамо о делима и мислима:

Момчила Настасијевића: (Горњи Милановац, 6. октобар 1894 — Београд, 13. фебруар 1938) је био српски песник који је припадао модерним тенденцијама у српском песништву између два рата.


Симе Пандуровића: (Београд, 14. април 1883 — Београд, 27. август 1960) био је песник, естетичар, есејиста, критичар, драматичар и преводилац. Због објављивања неколицине текстова за време окупације и давања јавне подршке (феликс.крул: давење јавне подршке је у суштини сам глас једног човека) Недићевом режиму после Другог светског рата био је осуђен на губитак српске националне части у трајању од пет година.


Милана Ракића: (Београд, 30. септембар 1876 — Загреб, 30. јун 1938) био је српски књижевник, песник и дипломата


Владиславу Петковићу Дису: (Заблаће, 10. март 1880 — Јонско море, 16. мај 1917) био је српски песник и родољуб.
извор вики


Дакле драги пријатељи блогоколеге играли сте већински на прву лопту, нисте се бавили ни суштином ни истином, осим вас ретких али вредних да будете људи. Биће дана и ви ћете се променити. Радомир се само шалио са нама кад је рекао да нема нити може бити промене, поставио је клопку сваком ко се усуди да осуђује најпре поезију.

"У рату, истина је толико драгоцена да је треба чувати телохранитељима лажи." Черчил


"Истина је толико необорива, злоба је може нападати, незнање је може унижавати, али на крају ено је." Черчил


Ми се понекад спотакнемо о истину али многи од нас се подигнемо и пожуримо даље "као да се ништа није десило." Черчил


Захваљујем Таси на гостовању, читаоцима на читању.

До свиданья, друг мой, до свиданья.
Милый мой, ты у меня в груди.
Предназначенное расставанье
Обещает встречу впереди.

До свиданья, друг мой, без руки, без слова,
Не грусти и не печаль бровей,-
В этой жизни умирать не ново,
Но и жить, конечно, не новей.

Сергей Есенин
feliks.krul feliks.krul 20:31 11.04.2016

НЕМА КРАЈА КРАЈУ

tasadebeli tasadebeli 20:39 11.04.2016

Re: Ne brisati blog

angie01

ne treba da brise,...ja sam ti samo rekla da se ne ucestvuje tako,



Енџи, колико њих на овом блогу има двоструке, троструке, петоструке никове?

Ја мислим, поприличан број... Чак изненађујуће велики. А овде се напада Феликс који је једини и признао да му је ово 3-4 ник по реду

Ако ћемо бити реални и правични, барем 30-40% овог блога Б92 од његових почетака до данас би требало обрисати због тога...

Тако да се ја слажем с тобом, не треба да се брише.


feliks.krul

Brišite blog i mene. Imate tu opciju. Ubeđujem tasu da ga skine.

Samo polako i imajte strpljenja on trenutno nije dostupan. Ne bih hteo da zbog mene njega banujete.



narcis

taso crni briši blog zbog povrede disklajmera



krkar

Brisati budalu manipulantsku. A blog ostaviti za nauk. Raznima za razne nauke.



Нека га бришу они који имају моћ да бришу. Рекох већ да ту своју опцију нећу да користим.

А што би га, Нарцисе, брисали? Зато што је стављено огледалце испред свих нас да га питамо ко је најлепши на свету?


Паз'те овако, другари:

Ако на овај Блог Б92 имају утицај неки људи из полусенке који могу да утичу на то да се некоме одузме ауторска опција или да се он доживотно банује, онда, право да вам кажем, и не желим да учествујем на таквом блогу. Не као аутор, него ни као коментатор. Такви ликови ми нису потребни у животу, избегавам их у великом кругу или запушим нос ако баш морам да прођем поред њих.

Ја све време, другари, нешто мислим да је време "бановања" одавно прошло.

А ако сам ја у заблуди по том питању, ако време "бановања" још увек није завршено, ако се некоме запушавају уста на силу зато што се људима из полусенке не свиђа шта тај неко мисли, говори и пише, онда не желим уопште ни да будем у друштву са тим "банистерима".

А ако ме питате шта ја мислим о овом низу коментара на које вам одговарам сада, рећи ћу вам да имам утисак да сте се узрујали сви без потребе.

Поновићу речи мог другара са којим сам се дописивао поподне на ПП:

Опуштено. Ово је ипак само блог. Неозбиљно је све то.

А ја на то његово још додајем: Замислите када бисмо "банистерима" опет дали пиштоље у руке?

Сине, што рече Принци (још један којег овде поимам као другара исто као и АО), било би крви до колена... (Рањеног колена? )
feliks.krul feliks.krul 20:40 11.04.2016

Re: НЕМА КРАЈА КРАЈУ

feliks.krul feliks.krul 20:42 11.04.2016

Re: НЕМА КРАЈА КРАЈУ



Aristokratski Beograd!

Hej haj niko nema što Srbim imade!
feliks.krul feliks.krul 20:50 11.04.2016

Re: НЕМА КРАЈА КРАЈУ

freehand freehand 20:50 11.04.2016

Re: Ne brisati blog

Енџи, колико њих на овом блогу има двоструке, троструке, петоструке никове?

Ја мислим, поприличан број... Чак изненађујуће велики. А овде се напада Феликс који је једини и признао да му је ово 3-4 ник по реду

Ne znam koliko njih piše pod više pseudonima. Realno - ni Feliksa nisam prepoznao. Ali Angie je u pravu. Takav način - pojavljivanje u više likova - nije fer, a realno - nije ni normalan. Pažljivo čitaj šta je Angie napisala. Ona nije tražila anihilaciju.
Što se ostalih tiče - pa Narcis je klon. Čemu priča?
A Feliksu bi prijalo malo relaksacije.
vcucko vcucko 20:54 11.04.2016

Re: НЕМА КРАЈА КРАЈУ

feliks.krul

tasadebeli tasadebeli 20:56 11.04.2016

Re: crni taso

urbana_gerila
tasadebeli
urbana_gerila

evo, i gospatasinica



Остав', бре, жену на миру... Њој је мука и од мене, а камол од тебе.

(По цео дан ми иде по кући и штуца кплико је помињеш... Држ', плаши је, држ' дај јој воду, држ', запуши нос... Не вреди, не помаже.)



a, šta ću - kad smo srodne duše po muci sa tobom.


"Волим те, будало малаааааа,
кад би само само зналаааааа..."

(Госпар Франо Ласић без трунке слуха)

Него пусти ти ове глупости овде по блогу! Да видимо ми од чега се живи.

Виде ли, бре, шта ради ова моја Чука?

Дишемо гробарчићима за врат!

А Звезда нам је недостижна.

Знаш како је, батице, Србија је још увек држава у којој приватни капитал нема много шанси у трци са државним капиталом, да не кажем буџетом државе.



feliks.krul feliks.krul 21:03 11.04.2016

Re: crni taso



Bravo narode na šorci! To je duh Srbije jedine! Ustajte obespravljeni paori!
feliks.krul feliks.krul 21:07 11.04.2016

Re: Ne brisati blog

freehand
Енџи, колико њих на овом блогу има двоструке, троструке, петоструке никове?

Ја мислим, поприличан број... Чак изненађујуће велики. А овде се напада Феликс који је једини и признао да му је ово 3-4 ник по реду

Ne znam koliko njih piše pod više pseudonima. Realno - ni Feliksa nisam prepoznao. Ali Angie je u pravu. Takav način - pojavljivanje u više likova - nije fer, a realno - nije ni normalan. Pažljivo čitaj šta je Angie napisala. Ona nije tražila anihilaciju.
Što se ostalih tiče - pa Narcis je klon. Čemu priča?
A Feliksu bi prijalo malo relaksacije.


Ja ću se sam relaksirati hvala, ali za zapisnik kažem da nikad nisam koristio dva identiteta istovremeno već sam otvarao nove kad sam bivao banovan, a u poslednjoj instanci ugasio oskara tako što sam promenio kod i bacio ključ zauvek, jer mi više nije prijao taj identitet. Čovek ima pravo na promenu zar ne? Ili je taj vaš virtuelni svet tako krut.

Evo ponude, ostavite me kao feliksa i oprostite grehe prošlosti. Pa hriščanski je, ljudi smo.
urbana_gerila urbana_gerila 21:10 11.04.2016

Re: crni taso

tasadebeli
urbana_gerila
tasadebeli
urbana_gerila

evo, i gospatasinica



Остав', бре, жену на миру... Њој је мука и од мене, а камол од тебе.

(По цео дан ми иде по кући и штуца кплико је помињеш... Држ', плаши је, држ' дај јој воду, држ', запуши нос... Не вреди, не помаже.)



a, šta ću - kad smo srodne duše po muci sa tobom.


"Волим те, будало малаааааа,
кад би само само зналаааааа..."


(Госпар Франо Ласић без трунке слуха)

Него пусти ти ове глупости овде по блогу! Да видимо ми од чега се живи.

Виде ли, бре, шта ради ова моја Чука?

Дишемо гробарчићима за врат!

А Звезда нам је недостижна.

Знаш како је, батице, Србија је још увек држава у којој приватни капитал нема много шанси у трци са државним капиталом, да не кажем буџетом државе.



zvezda je uvek nedostižna mediokritetima.

nego, šta bi sa tom tašnom?
narcis narcis 21:11 11.04.2016

Re: Ne brisati blog

А што би га, Нарцисе, брисали?

zbog disklajmera, čovek kaže da i da ima dva trenutačno živa naloga to je zabranio disklajmer, lepo ovo ime disklajmer, baš
nači iz čisto birokratskog razloga dva naloga su zabranjena, kažu da piše u svetoj knjizi bloga i zato što onaj ko ima dva naloga je bolestan čovek, podeljena ličnost, kažu psikujatri.
ma , kad se malo bolje osmislim, jebote kako si uspeo da me ozbiljno razumeš i po pitanju baniranja, i još da ti ja ozbiljno dajem razloge zašto.
ustvari trebalo bi da ostane jer je rasprava , iako je inicijalni text đubre a autor neopevan,daklem sam tok rasprave je nedvosmisleno dokazao da je Rade K. apsolutno u pravu sa svojom FiloSZ*ofijom palanće. ceo tok rasprave iupotreba argumenata jedne i druge strane su zajednički potvrdili postojanje istinitost palanačke biti u srbalja.
set game i match
antioksidant antioksidant 21:15 11.04.2016

Re: Ne brisati blog

taso, ramo moj, pre nego nastavis da se busas u svoje pravedne grudi koje nikog nece brisati pogledaj gore gde ti upozoravas da ces ti brisati ako te neljudi na to nateraju.
citirano je gore, nije da si zaboravio (ili si ti dva blogera sa jednim nikom pa se ne snalazis?)
angie01 angie01 21:16 11.04.2016

Re: Ne brisati blog


Енџи, колико њих на овом блогу има двоструке, троструке, петоструке никове?


ne znam sto me prozivas,...ja sam se sa feliksom ispricala- rekla mu sta mislim o tom maniru- nista vise,...i pre nego je priznao ko je- bilo je jasno da je vec bio ovde,...

i da ima ih jos, evo neki feliksa prozivaju za manir koji i sami koriste:)),

potpuno je jasno da to nije ok, jer na taj nacin manipulises drugim blogerima,

lepo pise- jedan nik, jedan lik:).

onda, to o slobodi govora,...pa jasno je da sloboda govora ne podrazumeva sve sto kroz usta moze da izadje, postoje stvari koje remete normalnu komunikaciju ili propagiraju neke lose stvari, ili huskaju na njih, koje neke druge ugrozavaju,...nasilje npr, nije dozvoljeno, a ono moze da bude i verbalno, zar ne,...ali izgleda da ono izaziva opste odusevljenje, jer najgnusniji komentari, dobijaju najvise preporuka,...i sve je to lepo nabrojano u disklejmeru, kao i u svakom portalu ove vrste, tako da ne vidim cemu dilema.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana