Kultura| Literatura| Muzika| Politika| Putovanja

High Life, Low Life или Deconstructing Davos

principessa_etrusca RSS / 24.04.2016. u 19:39

 oreinos9.jpg

За изборну тишину сам намеравала да објавим путопис о Давосу и Граубундену, наравно и не спомињући Вучића. Нешто отприлике овако:

До Клостерса смо стигли возом.

Када сам удахнула свеж и разређен планински ваздух и видела снегом покривене врхове како блистају на сунцу, преплавио ме осећај задовљства тим савршеним окружењем и осећај постигнућа какав се јавља на вишим надморским висинама, наравно, сасвим незаслужен: тамо ипак нисам стигла са ранцем на леђима и планинарским штапом у руци. Уосталом, Клостерс и није био циљ нашег пута, већ Давос и предстојало нам је још око пола сата успона.

Као на ходочашћу, присећала сам се Мановог описа из Чаробног брега "узбудљивог дела путовања, стрмог и равномерног успона коме нема краја", али и Хајди, некада незаобилазне дечје лектире која кроз причу о малој Швајцаркињи слави једноставност пастирског живота и лековитост чисте планинске природе, и чија је радња смештена у катун у давоској околини.

Сачекао нас је градић збијен у уској долини опкољеној планинама чији су обронци густо пошумљени до висине до које дрвеће може да расте. То дрвеће штити градић од снежних лавина.

Давос, који се може препешачити за мање од сата, састоји се од Давос-Плаца (места) на југозападу, већег и новијег дела у чијем је центру главни трг, и Давос-Дорфа (села), старог насеља на североистоку, поред малог језера. Између ова два, сместио се конгресни центар где се једном годишње на неколико дана слегну моћници из света политике, бизниса и академије, да изнад облака, на чистом швајцарском ваздуху диване "о стању данашњег света и начинима да се оно унапреди", па је тај годишњи скуп учинио Давос вероватно најпознатијим селом. И још више од правих моћника, ту се сакупљају сви они који желе да се са моћницима нађу у истом друштву и можда добију неку добру прилику за заједничко фотографисање.

Данас је Давос један од најекслузивнијих зимских, а и летњих центара, а само пре сто педесет година већина његовог становништва живела je од пољопривреде. На почетку преображаја, у време док је Европом харала туберкулоза, као и у случају неколицине других европских планинских лечилишта, кључну улогу је одиграо долазак лекара који је запазио лековитост локалне микроклиме.

У Давосу је то био Немац Александер Шпенглер који је после подршке побуни у војводству Баден затражио у Швајцарској политички азил. Први санаторијум је изграђен 1865, железница је стигла до подножја 1890. и већ на почетку века, Давос је бележио 700.000 ноћења годишње.

Задивљујуће бројке, али још занимљивије је знати понешто о оним посебним посетиоцима, нарочито ствараоцима који су нашли инспирацију у лепоти Граубунденских Алпи или о невољницима који су у њих пристизали тражећи лек. Више од свих, познат као посетилац Давоса, био је Томас Ман.

Око тридесет година пре Мана, у Давос је стигао писац и светски путник Роберт Луис Стивенсон, иначе пореклом из чувене шкотске инжињерске породице пројектаната светионика. Стивенсон, творац  доктора Џекила и његовог 'другог ја', господина Хајда, боравио је у Давосу 1880. лечећи се од туберкулозе, и ту је завршио своју најпознатију књигу, Острво с благом.

Следећи светски познат посетилац је био Чајковски, у новембру 1884, када је дошао да посети болесног пријатеља као и Манов јунак, али је за разлику од њега, у Давосу провео само недељу дана. Његов кратки боравак је ипак веома детаљно документован у његовим писмима пријатељима. Долазећи, очекивао је дивљину где неће моћи да купи ни цигаре, а затекао је не само првокласне хотеле и одлично снабдевене радње, већ и позориште и локалне новине. Током те кратке давоске недеље, Чајковски је компоновао Херувимску песму бр. 3.

У Давос-Плацу стоји статуа Артура Конана Дојла, Шерлоковог творца, који је у Давос стигао као већ познат писац, 1893. са женом оболелом од туберкулозе.

Дојлови су у Давосу остали дуже и Дојл је био један од првих који су се скијали на околним падинама. Мало пре њега,  два брата Брагнер, Норвежани, су 1889. донели скије из Норвешке и вежбали спустове ноћу да им се нико не би смејао. Они су били први који су на скијама превалили пут од Давоса до Арозе. Тада је стигао Дојл, и инспирисан књигом Први прелазак преко Гренланда норвешког авантуристе, истраживача и хуманитарца Фридчофа Нансена, и он је из Норвешке наручио скије 1894. и тражио од браће да га науче да се скија, као и да заједно понове њихове претходне туре. Тако су њих тројица заједно поново прешли преко превоја Фурка, о чему је Дојл и писао. У Арозу су стигли чак два сата пре предвиђеног времена, додуше уз уганути чланак једног од браће, а тај подухват је нешто што ниједан данашњи давоски водич за скијање ван писти неће поновити због опасности од покретања лавине.

Коначно, стигао је и Ман, чија се жена пре Првог светског рата такође лечила у Давосу, у санаторијуму Валд, и он је радњу свог Чаробног брега сместио у санаторијумски, затворени и истовремено космополитски микро-свет, и описао једну нестајућу Европу које никада више неће бити.

У то време је Давос постајао значајан скијашки центар, са првим ски лифтом изграђеним већ 1932. За клизање је тада био потребан природни лед, па је Давос постао и клизачка престоница. Шпенглерови синови су били лекари, а један од њих и спортиста који је основао чувено хокејашко такмичење познато као Шпенглеров куп.

Осим славних и добрих, лековитост сувог планинског ваздуха је у Давос привлачила и друге. Након доласка нациста на власт у Немачкој, швајцарски нацисти су имали седиште баш у Давосу, што због знатног немачког становништва, што због плућног оболења њиховог вође, Вилхелма Густлофа. (У Давосу је Густлофа 1936. убио циришки Јеврејин Давид Франкфуртер.)

Проналазак пеницилина и његова примена су довели до наглог пада броја случајева туберкулозе, давоски санаторијуми су листом претварани у модерне хотеле, а Давос се од лечилишта преобразио у туристички градић.

Коначно, стиже Клаус Шваб, оснивач Светског економског форума и Давос постаје место где Форум одржава свој годишњи састанак.

Током неколико јануарских дана, то је веома важна вест у глобалним медијима, а у српским можда тек од пре десетак година, када је овдашњи блогер и политичар присуствовао скупу као "једини са Балкана". Оно што сигурно многи памте је његов позив из Давоса Бреду Питу да нас посети и спаси.  

Гледајући ко је од Срба долазио на састанак Форума, налетела сам на овогодишњи постдавоски чланак на сајту бугарске новинарке Аделине Марини у коме она пореди Србију и Бугарску, и српског премијера са бугарским. Поређење је било на штету "провинцијалног " Бојкова, док је Вучић "светски човек" који не меша Тома Џонса и Дау Џонс. У наставку  је следио превод премијеровог "дневника" из Давоса, писаног за српски Блиц, једног од оних текстова који би били бескрајно смешни да их није писао човек који има моћ да одлучује о било чему осим своје листе за куповину на пијаци тога дана.

То откриће ми је наравно, потпуно пореметило концепцију о путопису. У "дневнику" Вучић, патетичан као и увек, описује своје трчкрање по конгресном центру. Он денунцира Мана као националисту "који се можда променио после Давоса", а за себе каже да се "сигурно променио пре Давоса" и даље нас обавештава да су он и свита штедели наше паре, па су одсели "десетак километара даље, у сеоцу Клостерс, које није стигао ни да запамти" (а у које иначе редовно долазе најексклузивнији гости, нпр. енглеска краљевска породица).

Заиста, како се стиже у Давос, међу 2,500 изабраних? Ако презиме није Обама, Меркел или Клинтон, конкуренција за места резервисана за политичаре је велика, али "пријатељи" могу да помогну. Осим политичара, има и других позваних, пре свега оних који долазе да одрже предавање, као рецимо мотивациони говорник Ник Вујичић.

Када се ради о корпорацијама, од њих се очекује да плате за привилегију да присуствују. Форум има око хиљаду корпоративних чланова и они плаћају различите годишње чланарине, од 50,000 до 600,000 франака. Нижи нивои чланства не укључују улазнице за годишњи састанак, а највиши пет улазница - таквих "стратешких партнера" има 120. Јасно је да се ради о огромним збирним свотама, а осим основних трошкова компаније имају и многе друге, за различите промоције и корпоративно гостопримство. Вечере, коктели и забаве су неодвоји део скупа, али приступ немају сви, већ он зависи од боје беџа, односно "нивоа инвестиције" или евентуално, посебног позива.

"Сиромашни рођаци" имају приступ пленарном програму, а нетворкинг се своди на случајне сусрете и "јурење даље", као у случају нашег нехаризматичног премијера.  Ако се пак током паузе, у сали нађе слободна столица поред директорке ММФ-а, могу се можда и сликати са њом и преточити тај доживљај у дневничку реченицу: "Кратко са Кристин Лагард".

84041853754c226b69b5d3114175759_v4big.jpg  

Вучић, набројавши неколико познатих особа које је видео  током трчкарања, каже:  у "дневнику ":  ... I svaki put pazim šta pričam. Oni su ovde da čuju šta Srbija ima da im kaže. Šta nudi. Šta može i šta hoće. I nikada nisam sreo nikoga ko te prati sa tolikom pažnjom. Svaki i najmanji detalj im je važan. Otvorili su sve prijemnike, a ja pažljivo šaljem signale. Sve ih zovem u Srbiju. "Пази шта прича"! "Пријемници, сигнали,…"? Да ли је ово неки SciFi?

"Дневник" се завршава овако: Ni sam ne znam kada je i kako došlo vreme da se vraćamo kući. Ogroman posao smo završili. Na licima su nam osmesi. Na samom kraju, dok počinjemo dugačko spuštanje, kažem u sebi: Zbogom, Hanse Kastorpe. Ti si otišao u niziju u kojoj su grmeli topovi i uzeo pušku u ruke. Mi idemo u Srbiju. Naša grmljavina je prestala. Idemo da radimo! U život.

Док се гласови броје, најбоље што могу да пожелим Србији је да овај човек убудуће иде у Давос, или било где друго, само као приватна особа.



Komentari (117)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kosta.babic kosta.babic 20:24 24.04.2016

High Life, Low Life или Deconstructing Dav

Lepa priča o Davosu.Vredi razmisliti.Pročitaću još jednom.
mariopan mariopan 20:56 24.04.2016

Re: High Life, Low Life или Deconstructing Dav

Zaista zanimljiv blog.

Ko bi bio taj "bloger i političar" koji je pozvao Breda Pita da nas spašava, nisam u toku?
mariopan mariopan 20:57 24.04.2016

Re: High Life, Low Life или Deconstructing Dav

Док се гласови броје, најбоље што могу да пожелим Србији је да овај човек убудуће иде у Давос, или било где друго, само као приватна особа.

Hvala na lepim željama ali to će izgleda ostati samo lepa želja.
principessa_etrusca principessa_etrusca 21:19 24.04.2016

Re: High Life, Low Life или Deconstructing Dav

kosta.babic
Lepa priča o Davosu.Vredi razmisliti.Pročitaću još jednom.

Хвала, Коста. Прелепи су то предели.

principessa_etrusca principessa_etrusca 21:50 24.04.2016

Re: High Life, Low Life или Deconstructing Dav

mariopan
Zaista zanimljiv blog.

Ko bi bio taj "bloger i političar" koji je pozvao Breda Pita da nas spašava, nisam u toku?

Божидар Ђелић, the Belgrade boy who did well for himself.

mariopan mariopan 21:50 24.04.2016

Re: High Life, Low Life или Deconstructing Dav

principessa_etrusca

Hvala
Milan Novković Milan Novković 16:49 25.04.2016

Re: High Life, Low Life или Deconstructing Dav

"I svaki put pazim šta pričam ..."
...
Прелепи су то предели

Pazi da im ne sugeriše na koju će stranu srpska yield curve

Ja sam već zaboravio Davos. Bilo mi prvo švajcarsko skijanje, al onda i poslednje ... to je ipak za ljude u zrelijim godinama, Freeja i slične, suviše uredno i dosadno.

Davos je meni jako ružan, a Klosters jeste privlačan (sećam se opštih utisaka), staza između jako dugačka, lepa, al ipak za ljude sa veštačkim kukovima

Neuredniji Francuzi su ipak interesantniji, što ne znači da im Bog nije dao lepšu zemlju nego što zaslužuju, al, kad smo već kod svetskih moćnika, ako dignu evropsku revoluciju protiv neocons i liberalnog kapitalizma sve im je oprošteno
freehand freehand 17:17 25.04.2016

Re: High Life, Low Life или Deconstructing Dav

Ja sam već zaboravio Davos. Bilo mi prvo švajcarsko skijanje, al onda i poslednje ... to je ipak za ljude u zrelijim godinama, Freeja i slične, suviše uredno i dosadno.

Davos je meni jako ružan, a Klosters jeste privlačan (sećam se opštih utisaka), staza između jako dugačka, lepa, al ipak za ljude sa veštačkim kukovima

Takoe. kad Fri reši da se sanka, mada, obzirom na stanje kolena to je perspekitva.
Inače ipak Cirs ili Leh. Ili Sankt Anton am Arlberg. Ili selo moje malo montafonsko.
principessa_etrusca principessa_etrusca 21:37 25.04.2016

Re: High Life, Low Life или Deconstructing Dav

Milan Novković

Pazi da im ne sugeriše na koju će stranu srpska yield curve

Наравно, највише на то пази.

Ja sam već zaboravio Davos.
Davos je meni jako ružan, a Klosters jeste privlačan (sećam se opštih utisaka), staza između jako dugačka, lepa, al ipak za ljude sa veštačkim kukovima

Давос, са својом једноличном архитектуром, није ни леп, ни много занимљив. Оно што га мени чини занимљивим су људи који су ту прошли, рецимо сама идеја да је Чајковски гледао иста брда.

Neuredniji Francuzi su ipak interesantniji...
kad smo već kod svetskih moćnika, ako dignu evropsku revoluciju protiv neocons i liberalnog kapitalizma sve im je oprošteno

Сви су интересантнији од Швајцараца.
А што се револуције тиче, мислим да ипак нема ништа без Варуфакиса.
principessa_etrusca principessa_etrusca 23:11 25.04.2016

Re: High Life, Low Life или Deconstructing Dav

P.S.
Унутрашњост давоске цркве је веома једноставна, а украс су витражи које је радио Аугусто Ђакомети, из граубунденске уметничке породице и рођак Алберта Ђакометија:

anonymous anonymous 21:21 24.04.2016

Možda je pravo mesto i trenutak ...

Slovenci imaju Žižeka,

Hrvati imaju Horvata,

Koga ima Srbija ?







Horvat: U ratu smo koji vode banke, a ne tenkovi
mariopan mariopan 21:30 24.04.2016

Re: Možda je pravo mesto i trenutak ...

Koga ima Srbija ?

Da uzmemo mi Varufakisa, onda, kad ne treba Grcima?
principessa_etrusca principessa_etrusca 22:07 24.04.2016

Re: Možda je pravo mesto i trenutak ...

Јесте право место и тренутак. Србија нема левицу, ни као идеју, ни као праксу.
anonymous anonymous 22:26 24.04.2016

Re: Možda je pravo mesto i trenutak ...

principessa_etrusca
Јесте право место и тренутак. Србија нема левицу, ни као идеју, ни као праксу.


Ne samo da nema levicu, nego nema pojma o tome šta se se dešava van njenih granica.

Kao što su devedesetih sa zakašnjenjem saznali da je Berlinski zid - srušen.
tako će i sada sa zakašnjenjem shvatiti kakve se promene dešavaju u svetu na globalnom planu.
principessa_etrusca principessa_etrusca 21:52 25.04.2016

Re: Možda je pravo mesto i trenutak ...

Kao što su devedesetih sa zakašnjenjem saznali da je Berlinski zid - srušen.
tako će i sada sa zakašnjenjem shvatiti kakve se promene dešavaju u svetu na globalnom planu.

Проницљиви Вучић је приметио да се у Давосу сламају око кинеског премијера.
jasnaz jasnaz 14:58 26.04.2016

Preko EU do SR levice

principessa_etrusca
Јесте право место и тренутак. Србија нема левицу, ни као идеју, ни као праксу.


Ovaj Njihov POKRET otvoren je za sve koji razumeju šta se dešava, i možda (prava) levica tim putem stigne u SR....
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:49 26.04.2016

Re: Preko EU do SR levice

jasnaz


Ovaj Njihov POKRET otvoren je za sve koji razumeju šta se dešava, i možda (prava) levica tim putem stigne u SR....


POPRAVLJEN LINK
jasnaz jasnaz 18:08 26.04.2016

Re: Preko EU do SR levice

..kod mene radi?
principessa_etrusca principessa_etrusca 19:14 26.04.2016

Re: Preko EU do SR levice

Ништа што није очигледно како поправити, само удвојено http://
jasnaz jasnaz 22:07 26.04.2016

: link

principessa_etrusca
Ништа што није очигледно како поправити, само удвојено http://


a to! to sam videla i ispravila neposredno pošto sam postavila - očigledno jurimo internet-vremenu rep, ali nije bitno: ako će pomoći levici, nek joj stoje dva 'otvaranja'
anonymous anonymous 07:33 27.04.2016

Re: Preko EU do SR levice

principessa_etrusca
jasnaz


Ovaj Njihov POKRET otvoren je za sve koji razumeju šta se dešava, i možda (prava) levica tim putem stigne u SR....


POPRAVLJEN LINK


A da se priključimo pokretu ....?

DiEM 25
principessa_etrusca principessa_etrusca 07:47 27.04.2016

Re: Preko EU do SR levice

anonymous
jasnaz


Ovaj Njihov POKRET otvoren je za sve koji razumeju šta se dešava, i možda (prava) levica tim putem stigne u SR....


A da se priključimo pokretu ....?

DiEM 25

Борки и Николаидису?
jasnaz jasnaz 08:58 27.04.2016

: Preko EU do SR levice

anonymous
principessa_etrusca
jasnaz


Ovaj Njihov POKRET otvoren je za sve koji razumeju šta se dešava, i možda (prava) levica tim putem stigne u SR....


POPRAVLJEN LINK


A da se priključimo pokretu ....?

DiEM 25


велк'м
angie01 angie01 21:55 24.04.2016

hebote,

nema odvratnije scene, nego kada svita tapse,...u stvari ima, onih par sekundi drzanja sklopljenih saka u visini nosa, a isturenih dokle moze iz ramena da se povuce, da vidi gospodar, i onda, ko je uspeo prvi, pa najjace, ... sa kezom Dzokera, al bez maske- kako to uspeju da izvedu, nikada mi nece biti jasno,...valda ona esecija bica u tim trenucima uspe da se materijalizuje.
principessa_etrusca principessa_etrusca 00:40 25.04.2016

Re: hebote,

Тачно тако. Енџи. Улизиштво на квадрат. Патологија.
apacherosepeacock apacherosepeacock 07:31 25.04.2016

Re: hebote,

Hm, znaci u Davos se nekad islo kad te stisne neka velika nevolja (bolest) da bi danas kulminirao kao kužni Davos sa svim tim ober hohstaplerima - top 10 (ili 12?) politicarima (sa svojim bankarima) koji se tamo svako malo skupljaju i dogovaraju kako jos vise da svet usrece, jesam li ja dobro shvatila?
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:27 25.04.2016

Re: hebote,

Швајцарско умеће прилагођавања доведено до савршенства. Краве, плућни болесници, зимски спортови, политичари и банкари.

Док се самит одржава, учеснике чува 4,500 војника (на сваког учесника дођу скоро два чувара), а хеликоптери долећу и одлећу. И на лицу места, Вучић са увидима малог Ђокице.
mirelarado mirelarado 09:37 25.04.2016

Re: hebote,

И на лицу места, Вучић са увидима малог Ђокице.


Чини ми се да би му на "литерарним" дометима позавидела и Мира Марковић...
freehand freehand 09:39 25.04.2016

Re: hebote,

mirelarado
И на лицу места, Вучић са увидима малог Ђокице.


Чини ми се да би му на "литерарним" дометима позавидела и Мира Марковић...

A na jučerašnjim demokratskim dometima i njen suprug. Dva u jedan.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:05 25.04.2016

Re: hebote,

Вучић са увидима малог Ђокице.

malo off topic, ali ne mogu da izdržim: jel vas onako blam kad ga vidite na tv-u, ili u novinama, pa kad se obrati novinarima na kzš, pa kao sastao se sa merkel ili nekim mudom iz sveta? mene blamčina, ali strašna, skoro fizički bol da osetim. ono kao kad su nekad stranci mislili da svi u jugi po ulici nose narodne nošnje (ili smo mi tripovali da oni tako misle), e tako ja sad mislim da sad svi misle da smo svi mi kao vučić - držanje, izgled, intelektualni domet, uvek malo odelo, loši cvikeri, amater, ništa ne zna, vo, slabić, i tako. živ blam me pojede uvek. ne palim tv više. eto.
krkar krkar 18:57 25.04.2016

Re: hebote,

živ blam me pojede uvek.


principessa_etrusca principessa_etrusca 22:28 25.04.2016

Re: hebote,

BebaOdLonchara

malo off topic, ali ne mogu da izdržim: jel vas onako blam

Није уопште off topic.

Ја избегавам да га гледам и слушам због арогантног држања, конфронтирајуће, уличарске интонације, дилетантизма, неразумевања света итд. Његов научени говор тела не може да сакрије огромну несигурност, на челу му пише губитник (плакао је кад је на факултету добио деветку) и ово писмо на које сам налетела је само још један пример, од многих.

Ја не мислим да то какав је он има икакве везе са тиме како неко види тебе или мене, али се сада искристалисало да је проценат поводљивих, заборавних и ограничених бирача прилично константан (70) и то је највећи проблем.
principessa_etrusca principessa_etrusca 19:23 26.04.2016

Re: hebote,

freehand
mirelarado


Чини ми се да би му на "литерарним" дометима позавидела и Мира Марковић...

A na jučerašnjim demokratskim dometima i njen suprug. Dva u jedan.

Далеко их је превазишао!
Ово је priceless: СНС тражи ново пребројавање гласова!
Владајућа странка плагијатора, лажова и лопова освоји 48% гласова и жали се на опозицију која се мота око цензуса да су покрали гласове!
blogovatelj blogovatelj 23:24 26.04.2016

Re: hebote,

ono kao kad su nekad stranci mislili da svi u jugi po ulici nose narodne nošnje (ili smo mi tripovali da oni tako misle)


Kakav predivan malograđanski trip imaš. Neiskvareno palanačko iskustvo.
Jel ti razmišljaš o Egipćanima u narodnim nošnjama? Ili Moldavcima, Indijcima?
Joj, pričo mi kolega, Sik, kako je on prva muška osoba u svojoj familiji koja se podašišala, obrijala i skinula turban.
Ćale kad ga je video na Skajpu mislio je da je pomerio pameću, a deda godinu dana nije hteo da priča sa njim.
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:17 27.04.2016

Re: hebote,

blogovatelj

Jel ti razmišljaš o Egipćanima u narodnim nošnjama? Ili Moldavcima, Indijcima?

Шкоти носе килт у свим свечанијим приликама:

mariopan mariopan 17:54 27.04.2016

Re: hebote,

: jel vas onako blam kad ga vidite

Jesi normalna, pa to izbegavaš..... izbegavaš.....izbegavaš da vidiš, čuješ, pomirišeš...
feliks.krul feliks.krul 17:15 28.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca
freehand
mirelarado


Чини ми се да би му на "литерарним" дометима позавидела и Мира Марковић...

A na jučerašnjim demokratskim dometima i njen suprug. Dva u jedan.

Далеко их је превазишао!
Ово је priceless: СНС тражи ново пребројавање гласова!
Владајућа странка плагијатора, лажова и лопова освоји 48% гласова и жали се на опозицију која се мота око цензуса да су покрали гласове!



Како ја видим ову ситуацију? Вучић жели да постигне нешто у Србији, жели да се друштво мења брже. Жели неку прецизност. Ово у вези гласова је само жеља да се ствари не раде половично. Инертност масе је тешко променити.

Тако и ово ноћно рушење у Савамали. Не знам наравно детаље, али претпостављам да је неко или нешто кочило процес пројекта Београд на води. Вероватно тврдоглавост неког људског сувише људског особењака и инаџије који је користио државне институције за истеривање свог ината.

Претпостављам да је Вучић наредио ноћно рушење објеката који су већ били обележени за рушење. То је прерогатив државе. Држава није личност, већ институција моћи са великим облигацијама према другим дружавама, интернационалним институцијама, инвеститорима и својим грађанима. Држава има моћ и право да реши неке ситуације које надилазе интересене појединачног грађанина или инаџије.

Оно што је проблем инаџија је што он или она доживаљавају свет у једној или неколико личних равни. Инаџија или инаџијка не могу да разчлане ЛИЧНОСТ од државне функције те личности, за њих су Вучић или Тадић само личности, и на тој равни се баве њима. Инаџије не могу да разумеју да људи који су провели преко 25 година обављајући јавне државне функције функционишу на тим вишим нивоима - надпаланачким. Инаџије све спуштају на своје личне равни.

Инаџије, својим бављењем политиком, се у ствари баве својом личном психологијом. Ако је рецимо њихов проблем, проблем прибављања личне користи или промовисање сопствене личност, они ће гледати на Вучића или Тадића само кроз то призму. Закључиваће да се Вучић и-или Тадић баве само личним богаћењем и промовисањем.

Друга раван проблема је ауторитарост. Ја на свом личном приватном нивоу могу да будем пацифиста и да ходам лагано као по јајим у свом односу према свету, покушавајући да не повредим икога. Али уколико бих ја постао службеник државног апарата, морао бих да спроводим одлуке те хијерархије. Ауторитарност је један аспект сваког доброг менаџаре, али контролисана и балансирана ауторитарност је оно што чини доброг руководиоца. Вучићеве одлуке о пребројавању гласова и рушењу објеката показују колико је њему стало до тога да Србија постане уређена и "правнија" држава.

Када је рат у Југославији почео, одлуке о даљнем понашању република су доносили људи који су били на државним нивоима. Рецимо, ЈНА и њено руководство се морало понашати према правилницима своје службе. Армија није тако лако могла да постане пацифистичка или неутрална организација. Њихови потези у Словенији су изазвили први наоружани напад на ЈНА. Што је даље имало своје велике политичке консеквенце.

Откако је започет пројект Београд на води, инаџијско понашање се може лепо пратити на овом блогу и на форуму Беобилда Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

НАКНАДНИ ДОДАТАК: Као екстремни пример те немоћи неких да схвате историјске и државне личности изван личних равни поменуо бих веома чест "паланачки" коментар који се недавно опет поновио на блогу, али који има дубоке корење, а то је да су мотиви српских револуционара из 19 века, били "свињарски" тј. њихова лична материјална корист. На тај став ћете често наићи у коментарима читаоца на интернет порталима. Али ја као истраживач вам могу потврдити да се тај став налази разрађен у хрватској усташкој литератури код разних аутора од којих бих издвојио Иву Омрчанина (генијалца са десетак доктората и магистрата, и велим бројем књига). Иво Омрчанин и Фра Доминик Мандић су водили антисрпску пропаганду у својим вековима. Ту можете наћи "доказе" да су Срби у време Карађорђа били и канибали.

Податак (ако је тачан) да је Карађорђе убио свог оца, јер је овај вршио насиљ на својом женом, говори много о Карађорђу.

А зашто је Српска револуција била стварно револуција са идеолошком и оружаном потком о томе ћу у последњем делу мог блогерског триплета о Философији паланке.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:52 28.04.2016

Re: hebote,

Како ја видим ову ситуацију? Вучић жели да постигне нешто у Србији, жели да се друштво мења брже. Жели неку прецизност. Ово у вези гласова је само жеља да се ствари не раде половично. Инертност масе је тешко променити.

Тако и ово ноћно рушење у Савамали. Не знам наравно детаље, али претпостављам да је неко или нешто кочило процес пројекта Београд на води. Вероватно тврдоглавост неког људског сувише људског особењака и инаџије који је користио државне институције за истеривање свог ината.

Претпостављам да је Вучић наредио ноћно рушење објеката који су већ били обележени за рушење. То је прерогатив државе. Држава није личност, већ институција моћи са великим облигацијама према другим дружавама, интернационалним институцијама, инвеститорима и својим грађанима. Држава има моћ и право да реши неке ситуације које надилазе интересене појединачног грађанина или инаџије.



jesi li ti svesan šta si napisao, jbt?
feliks.krul feliks.krul 19:46 28.04.2016

Re: hebote,


Mladi đokica naš George Osborne

reci bebo šta si htela... osim da ti je muka.

ja lično ne preferiram tu vrstu ponasanja a la Vučić ili Milošević, Radulovic bi mi bio draži. Ko su tvoji ideali?
angie01 angie01 21:34 28.04.2016

Re: hebote,

feliks.krul feliks.krul 23:38 28.04.2016

Re: hebote,

Dobro ste došle vas dve sestre u crnom, pardon žaoke u crnom.

Sećam se vas iz prvih dana mog prisustva na blogu pa do danas. Znači davno i sa drugim nikom. Uvek ste se vrzmale oko mene sa vašim žaokama. I kad sam menjao nikove da bih imao malo mira od vas, opet ste dolazile da mi sisate krv. Bežite bre! Sisajte nečiju drugu krvu!

Mogu samo da spekulišem o vašim motivima i tome ko ste i što ste. Oni naivci koji vas znaju sigurno misle da ste most pleasant and funny ladies. Ja vas poznajem kao žaoke.
principessa_etrusca principessa_etrusca 06:38 29.04.2016

Re: hebote,

feliks.krul
Вучић жели да постигне нешто у Србији, жели да се друштво мења брже. Жели неку прецизност. Ово у вези гласова је само жеља да се ствари не раде половично.

Ово је сасвим надреално што си написао. Сви желе да нешто постигну и у то може да спада и мењање друштва, али је питање са којим циљем и на који начин. Вучић је не једном, веома прецизно изразио свој месијански (фиреровски) комплекс: ви сте Срби марва, треба да будете (као) Немци, ја ћу вас променити, а када то каже изабрани политичар у иоле демократском систему, његова политичка каријера може само да броји последње дане. То је само један еклатантан пример, али код Вучића их има мноштво из којих је јасан презир и за демократски процес и за институције.

Али, хајде о изборима ( у које спада и предизборна кампања, приступ медијима, одбијање директног дијалога итд). У изборној ноћи, када су штабови странака као бекстејџ за време гласања за песму Евровизије, Вучића није било сат времена и онда се појавио са резултатима које има СНС, а који су "прецизнији од РИК-ових", обрађено 77%, прошли су они, Дачић, радикали, можда ДС и ниједна од три странке, свима фали око пола посто, остао да се обради Нови Пазар и сл. где они немају гласаче и врло категорично да се ништа неће променити. Све врло прецизно и јасно какве резултате вођа жели/признаје/наређује. Онда као afterthought нешто као 'не би хтео да прејудицира'.

И онда ово срамотно бројање 1,5% гласова које траје три дана, немушти Ђурђевић из РИК-а, вођа и самохвално "најбоља кампања икад" и реторичко питање "нисам никог увредио, је л' тако?". Пријатно изненађење за мене је Пајтић, а иначе углавном ћутање грађана, политичара и медија. Ћутање и на блогу док је демократија нападнута у Србији. Више се уопште не ради о томе ко подржава коју политичку опцију, сваки пристојан човек који држи до демократије би требало да данас стави беџ Je suis DJB, je suis Dveri-DSS, je suis SDS-LDP-LSV.
angie01 angie01 09:35 29.04.2016

Re: hebote,

Dobro ste došle vas dve sestre u crnom, pardon žaoke u crnom.


je l to mislis na bebu i mene?...ti uvek ko prstom u pekmez,...nit smo sestre, jos manje u crnom, a najmanje imamo nesto zajednicko-da ne ulazim u detalje, jer je nebitno,

a, pravo da ti kazem, ne secam se svog vrzmanja oko tebe ni pod jednim od nikova koje si ovde otkrio da si koristio- cak mi se cini da je bilo obratno, da si se ti kacio sa nekim "provokacijama", ne znam tacno kako da nazovem tvoje uvek kontrediktorne komentare, gde se ne vidi bas sta si hteo da kazes,...a ni to ti nisam uzimala za zlo, vise mi je bilo neinteresantno,...jer je uvek nesto oklo naokolo a nista.

kao ni ovo sada- ti razumes i opravdavas neke ocigledne lose stvari kod vucka, ali ti u stvari vise odgovara radule- koji je sve isto sto i vucko, samo sve suprotno:)...da li ti uopste znas kako se dogodilo sa tim fantomskim rusenjem u Savamali, ili pricas napamet?!...kako se iseljavaju ljudi, kako se sece drvece u centru grada- isto nocu...

lepo ti je rekla beba, i jos nezno,...a ja sam ti zakacila ilustraciju koja jasno objasnjava o cemu se radi- i to je sve prilicno skeri,...a ti sad tripuj o nekim motivima, zverkama i slicnim glupostima, gde je neko bas zainteresovan za tebe i ima nameru da te maltretira:)))
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 10:03 29.04.2016

Re: hebote,

Ово је сасвим надреално што си написао. Сви желе да нешто постигну и у то може да спада и мењање друштва, али је питање са којим циљем и на који начин. Вучић је не једном, веома прецизно изразио свој месијански (фиреровски) комплекс: ви сте Срби марва, треба да будете (као) Немци, ја ћу вас променити, а када то каже изабрани политичар у иоле демократском систему, његова политичка каријера може само да броји последње дане. То је само један еклатантан пример, али код Вучића их има мноштво из којих је јасан презир и за демократски процес и за институције.

evo, ja ništa ne moram da objašnjavam.

nešto razmišljam...možda u svakom društvu mora da doše neki firer (možda ne mora da pobije milione ljudi, zavisi kakvi su mu kapaciteti) ali da diktira svoje do sloma društva. onda tek ima šanse za demokratiju (koja je takođe precenjen, ali neko reče, do sada najbolji sistem). možda grešim.
freehand freehand 10:13 29.04.2016

Re: hebote,

nešto razmišljam...možda u svakom društvu mora da doše neki firer (možda ne mora da pobije milione ljudi, zavisi kakvi su mu kapaciteti) ali da diktira svoje do sloma društva. onda tek ima šanse za demokratiju (koja je takođe precenjen, ali neko reče, do sada najbolji sistem). možda grešim.

Koji su to fireri posle kojih je demokratija uspostavljena u Francuskoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, SAD, na Novom zelandu, u skandinavskim zemljama? Dakle gde god imaš demokratiju sem nemačke i anektirane Austrije?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:12 29.04.2016

Re: hebote,

Koji su to fireri posle kojih je demokratija uspostavljena u Francuskoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, SAD, na Novom zelandu, u skandinavskim zemljama? Dakle gde god imaš demokratiju sem nemačke i anektirane Austrije?

pa nisu bili "fireri" ali nisi imao demokratsku vlast, imao si krunu koja je imala svu vlast, uglavnom. i skandinavci su imali fašiste na vlasti, i italijani, švajcarska je poseban slučaj, velika britanija opet kraljevina koja je kasnije dobila demokratsko uređenje. ne mislim samo na XX vek. mislim, imao si sudove i tako to, ali ako kralj kaže nešto (ili papa ili neki papin mudonja), to je bilo tako kako oni hoće. e sad, neki su bili kaligula, hitler, musolini, onda one poglavare rimokatoličke crkve koju su iveli i vrlo precizno sporovodili inkviziciju...u rusiji posle kralja, lenjina pa staljina, a tek turska...malo šire posmatram tu stvar. mi smo imali malo kraljeve, nisu baš svi bili idealni, pa turke, pa onda malo opet kralja, ali je to već bilo opuštenije, pa tita, pa slobu, pa kratko vreme kao privid da je ok, i sad mrak najveći. nije ni čudo da smo ovako sjebani.
freehand freehand 11:16 29.04.2016

Re: hebote,

BebaOdLonchara
Koji su to fireri posle kojih je demokratija uspostavljena u Francuskoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, SAD, na Novom zelandu, u skandinavskim zemljama? Dakle gde god imaš demokratiju sem nemačke i anektirane Austrije?

pa nisu bili "fireri" ali nisi imao demokratsku vlast, imao si krunu koja je imala svu vlast, uglavnom. i skandinavci su imali fašiste na vlasti, i italijani, švajcarska je poseban slučaj, velika britanija opet kraljevina koja je kasnije dobila demokratsko uređenje. ne mislim samo na XX vek. mislim, imao si sudove i tako to, ali ako kralj kaže nešto (ili papa ili neki papin mudonja), to je bilo tako kako oni hoće. e sad, neki su bili kaligula, hitler, musolini, onda one poglavare rimokatoličke crkve koju su iveli i vrlo precizno sporovodili inkviziciju...u rusiji posle kralja, lenjina pa staljina, a tek turska...malo šire posmatram tu stvar. mi smo imali malo kraljeve, nisu baš svi bili idealni, pa turke, pa onda malo opet kralja, ali je to već bilo opuštenije, pa tita, pa slobu, pa kratko vreme kao privid da je ok, i sad mrak najveći. nije ni čudo da smo ovako sjebani.

Auh. Ok,da ne bismo dalje o tome, pajz ovog Zappu kako kida:



principessa_etrusca principessa_etrusca 11:21 29.04.2016

Re: hebote,

freehand freehand 11:23 29.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca
КАКО СЕ КРАЛО

Ma nije to tako jednostavno, da jeste sve bi se drugačije odvijalo. Svejedno, ako vučić i debili oko njega išta znaju o kontroli štete sad će svoje glasače da teraju da glasaju za DSS i Dveri, jerbo će da bude katastrofa.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:33 29.04.2016

Re: hebote,

Дверима-ДСС недостаје 1 (један) глас за прелазак цензуса, а сумњам да је власт у стању да разуме како 1 (један) глас може да радикализује.
freehand freehand 11:38 29.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca
Дверима-ДСС недостаје 1 (један) глас за прелазак цензуса, а сумњам да је власт у стању да разуме како 1 (један) глас може да радикализује.

O, znaju oni itekako. Sva im se politika sastoji u radikalziovanju, otkad postoje i otkad se njome bave. To su lečeni radikali, ne smetni to sa uma.
anonymous anonymous 11:57 29.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca

Али, хајде о изборима ( у које спада и предизборна кампања, приступ медијима, одбијање директног дијалога итд). У изборној ноћи, када су штабови странака као бекстејџ за време гласања за песму Евровизије, Вучића није било сат времена и онда се појавио са резултатима које има СНС, а који су "прецизнији од РИК-ових", обрађено 77%, прошли су они, Дачић, радикали, можда ДС и ниједна од три странке, свима фали око пола посто, остао да се обради Нови Пазар и сл. где они немају гласаче и врло категорично да се ништа неће променити. Све врло прецизно и јасно какве резултате вођа жели/признаје/наређује. Онда као afterthought нешто као 'не би хтео да прејудицира'.

И онда ово срамотно бројање 1,5% гласова које траје три дана, немушти Ђурђевић из РИК-а, вођа и самохвално "најбоља кампања икад" и реторичко питање "нисам никог увредио, је л' тако?". Пријатно изненађење за мене је Пајтић, а иначе углавном ћутање грађана, политичара и медија. Ћутање и на блогу док је демократија нападнута у Србији. Више се уопште не ради о томе ко подржава коју политичку опцију, сваки пристојан човек који држи до демократије би требало да данас стави беџ [b]Je suis DJB, je suis Dveri-DSS, je suis SDS-LDP-LSV[/b].


... I da izadje na ulicu . Da pokaže svoju volju i principijelnost i spremnost da brani demokratiju...

...Ali danas je veliki Petak ... i Vučić je na to računao...

principessa_etrusca principessa_etrusca 12:21 29.04.2016

Re: hebote,

Гласачи ДСС-Двери су баш они који сигурно неће протестовати на Велики Петак.
anonymous anonymous 12:52 29.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca
Гласачи ДСС-Двери су баш они који сигурно неће протестовати на Велики Петак.


Ali zato sutra u 13 sati.

Lider DS Bojan Pajtić je pozvao pristalice demokrata da na predstojećim ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta zaokruže listu Dveri-DSS.

Lideri opozicije su pozvali građane na protest ispred RIK u subotu u 13 časova, a Pajtić je pozvao i pojedine stranačke lidere koji su na listi oko SNS.

"Pozivamo i Vuka Draškovića, Rasima Ljajića i Velimira Ilića, ljude sa kojima smo se pre dvadeset godina borili protiv krađe, da nam se pridruže na protestima", rekao je Pajtić.

LINK
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:17 29.04.2016

Re: hebote,

Као што рекох, Пајтић ме је веома пријатно изненадио (моја грешка јер ми није био на радару).

Сутра се у Београду брани демократија!
freehand freehand 13:22 29.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca
Као што рекох, Пајтић ме је веома пријатно изненадио (моја грешка јер ми није био на радару).

Сутра се у Београду брани демократија!

Žuti lopov?
anonymous anonymous 13:29 29.04.2016

Re: hebote,

freehand
principessa_etrusca
Као што рекох, Пајтић ме је веома пријатно изненадио (моја грешка јер ми није био на радару).

Сутра се у Београду брани демократија!

Žuti lopov?


Ne razumem.
Ko je žuti ?
A ko je lopov ?
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:33 29.04.2016

Re: hebote,

freehand
principessa_etrusca
Као што рекох, Пајтић ме је веома пријатно изненадио (моја грешка јер ми није био на радару).

Сутра се у Београду брани демократија!

Žuti lopov?

Ја никада нешто тако нисам рекла!

Пајтић мени просто није био на радару као неко ко би се овако издигао да одговори на изазов, а он се позиционирао као лидер демократског блока!

Импресионирана сам!
freehand freehand 13:35 29.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca
freehand
principessa_etrusca
Као што рекох, Пајтић ме је веома пријатно изненадио (моја грешка јер ми није био на радару).

Сутра се у Београду брани демократија!

Žuti lopov?

Ја никада нешто тако нисам рекла!

Пајтић мени просто није био на радару као неко ко би се овако издигао да одговори на изазов, а он се позиционирао као лидер демократског блока!

Импресионирана сам!

To tebi, Prinčipesa svakako ne bi ni spadalo. Ali to je eho koji pet godina odzvanja i zaglušuje svaki normalan glas u Srbiji. pa ja iskoristim priliku da ga posprdno ponovim u ovakvim situacijama.
Dakle, tvoj je komentar bio samo šlagvort. No sikiriki.
anonymous anonymous 13:35 29.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca
freehand
principessa_etrusca
Као што рекох, Пајтић ме је веома пријатно изненадио (моја грешка јер ми није био на радару).

Сутра се у Београду брани демократија!

Žuti lopov?

Ја никада нешто тако нисам рекла!

Пајтић мени просто није био на радару као неко ко би се овако издигао да одговори на изазов, а он се позиционирао као лидер демократског блока!

Импресионирана сам!


Jeste potez za divljenje.
Ali ne bih rekao da je lider ....
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:39 29.04.2016

Re: hebote,

anonymous

Jeste potez za divljenje.
Ali ne bih rekao da je lider ....

Реаговао је као лидер.
freehand freehand 13:40 29.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca
anonymous

Jeste potez za divljenje.
Ali ne bih rekao da je lider ....

Реаговао је као лидер.

Reagovao je kao demokrata.
anonymous anonymous 13:52 29.04.2016

Re: hebote,

freehand
principessa_etrusca
anonymous

Jeste potez za divljenje.
Ali ne bih rekao da je lider ....

Реаговао је као лидер.

Reagovao je kao demokrata.

Slažem se.
To je precizniji iskaz.
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:26 29.04.2016

Re: hebote,

Наравно, као демократа, али је битан и елемент превазилажења уског страначког интереса и гледање шире слике.
freehand freehand 14:31 29.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca
Наравно, као демократа, али је битан и елемент превазилажења уског страначког интереса и гледање шире слике.

Meni se to podrazumeva. To je demokratska stranka kakva bi uvek morala da bude.
Nego drugo nešto: svakako ću i ja sutra na protest, ali teško a bih mogao da glas dam na taj način. No svejdno: sprečavanje krađe, otrkivanje i kažnjavanje odgovornih mnogo je važnijeod "uguravanja" nekog u parlament.
anonymous anonymous 15:01 29.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca
Наравно, као демократа, али је битан и елемент превазилажења уског страначког интереса и гледање шире слике.

Naravno.
Za to - kapa dole.
anonymous anonymous 15:06 29.04.2016

Re: hebote,

freehand
principessa_etrusca
freehand
principessa_etrusca
Као што рекох, Пајтић ме је веома пријатно изненадио (моја грешка јер ми није био на радару).

Сутра се у Београду брани демократија!

Žuti lopov?

Ја никада нешто тако нисам рекла!

Пајтић мени просто није био на радару као неко ко би се овако издигао да одговори на изазов, а он се позиционирао као лидер демократског блока!

Импресионирана сам!

To tebi, Prinčipesa svakako ne bi ni spadalo. Ali to je eho koji pet godina odzvanja i zaglušuje svaki normalan glas u Srbiji. pa ja iskoristim priliku da ga posprdno ponovim u ovakvim situacijama.
Dakle, tvoj je komentar bio samo šlagvort. No sikiriki.


To što reaguje demokratski , ne isključuje da može da bude ili jeste - lopov.

To nadležni treba da istraže.

Ko beše nadležni ?

principessa_etrusca principessa_etrusca 15:39 29.04.2016

Re: hebote,

Него, насекираће се кркар. Он је наводно гласао за ДС, а сада су њихови гласачи позвани да дају глас Дверима-ДСС који су за њега црвена марама!
krkar krkar 15:58 29.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca
Него, насекираће се кркар. Он је наводно гласао за ДС, а сада су њихови гласачи позвани да дају глас Дверима-ДСС који су за њега црвена марама!


Dok su za tebe, vidim, jedna uzorna i poželjna demokratska grupacija za uzor
anonymous anonymous 16:23 29.04.2016

Re: hebote,

krkar
principessa_etrusca
Него, насекираће се кркар. Он је наводно гласао за ДС, а сада су њихови гласачи позвани да дају глас Дверима-ДСС који су за њега црвена марама!


Dok su za tebe, vidim, jedna uzorna i poželjna demokratska grupacija za uzor


Što , šta hvali ?
freehand freehand 17:54 29.04.2016

Re: hebote,

krkar
principessa_etrusca
Него, насекираће се кркар. Он је наводно гласао за ДС, а сада су њихови гласачи позвани да дају глас Дверима-ДСС који су за њега црвена марама!


Dok su za tebe, vidim, jedna uzorna i poželjna demokratska grupacija za uzor

U odnosu na Tomu Nikolića su heruvimski hor i orkestar i atinska Agora. Po svim kriterijumima, svi zajedno i svaki pojedinačno. Koji je, jelda, domet i ogledalo.
Mada, kad se bolje pogleda, zajedno ste ga ti i Koštunica podržali. Onda nisi imao primedbe.
krkar krkar 17:59 29.04.2016

Re: hebote,




freehand freehand 18:07 29.04.2016

Re: hebote,

krkar




Baš si sladak, bio si na dijeti?
Nema koski sa vojvodinog stola? Sve Stanislava i Oliver pokupili, ništa za jadnog malog Krkarčića... Bruka.
Nego, suština je tu drugo nešto: glasati za Tomu Nikolića stvar je ličnog izbora i dometa. Propagirati Tomu Nikolića kao predsedničkog kandidata pokazatelj je moralne truleži. O tome je reč, Krkarčiću.
Tu ti ni kupanje u varikini ne pomaže, kamoli idiotske sličice, brisanje i banovanje. Tek o lažima da ne pričam, gledaj Vučića, čedo svoje pameti.
feliks.krul feliks.krul 21:08 29.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca
feliks.krul
Вучић жели да постигне нешто у Србији, жели да се друштво мења брже. Жели неку прецизност. Ово у вези гласова је само жеља да се ствари не раде половично.

Ово је сасвим надреално што си написао. Сви желе да нешто постигну и у то може да спада и мењање друштва, али је питање са којим циљем и на који начин. Вучић је не једном, веома прецизно изразио свој месијански (фиреровски) комплекс: ви сте Срби марва, треба да будете (као) Немци, ја ћу вас променити, а када то каже изабрани политичар у иоле демократском систему, његова политичка каријера може само да броји последње дане. То је само један еклатантан пример, али код Вучића их има мноштво из којих је јасан презир и за демократски процес и за институције.

Али, хајде о изборима ( у које спада и предизборна кампања, приступ медијима, одбијање директног дијалога итд). У изборној ноћи, када су штабови странака као бекстејџ за време гласања за песму Евровизије, Вучића није било сат времена и онда се појавио са резултатима које има СНС, а који су "прецизнији од РИК-ових", обрађено 77%, прошли су они, Дачић, радикали, можда ДС и ниједна од три странке, свима фали око пола посто, остао да се обради Нови Пазар и сл. где они немају гласаче и врло категорично да се ништа неће променити. Све врло прецизно и јасно какве резултате вођа жели/признаје/наређује. Онда као afterthought нешто као 'не би хтео да прејудицира'.

И онда ово срамотно бројање 1,5% гласова које траје три дана, немушти Ђурђевић из РИК-а, вођа и самохвално "најбоља кампања икад" и реторичко питање "нисам никог увредио, је л' тако?". Пријатно изненађење за мене је Пајтић, а иначе углавном ћутање грађана, политичара и медија. Ћутање и на блогу док је демократија нападнута у Србији. Више се уопште не ради о томе ко подржава коју политичку опцију, сваки пристојан човек који држи до демократије би требало да данас стави беџ Je suis DJB, je suis Dveri-DSS, je suis SDS-LDP-LSV.


Kad sam napisao "u vezi glasova" mislio sam na Vucicev zahtev da se glasovi ponovo prebrojavaju. (Posto se situacija tamo menja iz sata u sat, treba precizirati o cemu govorimo). Dakle nisam branio navodnu kradju glasova ako si tako konstruisala moje reci.

Opozicija koja tvrdi da su izbori neregularni ima priliku da to dokaze. Ako su na birackim spiskovima bili mrtvaci, treba dokazati da su mrtvaci tamo namerno a ne greskom. Pitam se koliko je mrtvaca potrebno strateski raporediti po pojedinacnim biralistima?

.................

Posle Tita Vucic. Konacno je neko dovoljno hrabar da se sa sam Titom poredi, samo sto je Tito bio lukaviji kad je menjao drustvo, nije dozvoljavao opoziciji da postoji. Mozda ce se za par deceniji uvideti da je Vucic jos veci od Tita, jer pored "menjanja" drustva mora i da tako vesto manipulise sa mrtvacima, glasovima, opozicijom i narodom.

Je suis un observateur. Seulement. Voila.
feliks.krul feliks.krul 21:16 29.04.2016

Re: hebote,

Sestre u crnom / andjelcic i bebica / kakva ironija

ako ste htele nesto da kazete imale ste priliku pre vaseg povracanja i fotoshop slicica. Sad vas vise ne citam. Vase ponasanje je infantilno, a sto se tice vasih stavova ne pamtim ih - ali znam sigurno da nikad nisam povracao na vasim blogovima ili pod vasim komentarima.

angie01 angie01 21:32 29.04.2016

Re: hebote,

Sestre u crnom / andjelcic i bebica / kakva ironija


felikse, da ti kazem prijateljski,...oladi overijeksn,...procitaj sta si napisao-ti izrazavas neverovatno razumevanje i nalazis opravdanje i smisao u potpuno morbidnom desavanju na koje se zgrazava ceo grad- ni vucic sam nema bolje objasnjanje od tog tvog, niti ga od bilo koga ocekuje, zato se ta rusenja i desavaju nocu, zato ga i obavljaju ljudi pod fantomkama- je l kapiras?

ova tvoja reakcija je infantilna, a ne to sto ti se skrenula paznja da gresis, koliko vidim, niko te nije vredjao,...

toliko, a ti kako hoces.
principessa_etrusca principessa_etrusca 23:38 29.04.2016

Re: hebote,

feliks.krul


Опозиција има онолико могућности да нешто докаже колико јој је дозвољено. На основу свих доступних информација, ја верујем да су избори покрадени, а једино што је можда олакшавајући елемент је да су у власти дилетанти који све раде офрље, па тако и краду (види негде горе линк КАКО СЕ КРАЛО).

Иначе, ја нисам ни мислила да си бранио крађу гласова, него да не верујеш да је крађе било.

Ко зна које су све методе коришћене, а не се ради само о мртвима, већ о људима који су у иностранству, бирачки списак се уопште не ажурира редовно, а чула сам и за друге методе као нпр. "бугарски воз". Зна се колико је листића штампано, зна се колико је људи гласало, па треба проверити и преостале листиће.

У Србији су први парламентарни избори одржани пре више од 150 година, а сада имамо власт која нема свест о томе шта је демократија. Мислим да је изузетно важно не дозволити им да ова крађа прође. Покаже ли се да могу да прогурају ово, онда ће моћи да раде шта год им се прохте и зато мислим да је луксуз бити посматрач.
principessa_etrusca principessa_etrusca 07:57 30.04.2016

Re: hebote,

krkar

Dok su za tebe, vidim, jedna uzorna i poželjna demokratska grupacija za uzor

Овде се говори о бахатој изборној крађи коју су спровели примитивци, плагијатори, лажови и лопови на власти.

Нисам знала да је крађа оправдана ако се Кркару не свиђа покрадени.

За мене је криминал, криминал, без обзира ко је његова жртва.

Јуче, у цик зоре, пре него што сам знала да су Двери-ДСС гурнути испод цензуса, била (ми) је јасна намера да се једна, две или три странке гурну испод и не дозволи им се улазак у Скупшину, па сам написала:

Ћутање и на блогу док је демократија нападнута у Србији. Више се уопште не ради о томе ко подржава коју политичку опцију, сваки пристојан човек који држи до демократије би требало да данас стави беџ Je suis DJB, je suis Dveri-DSS, je suis SDS-LDP-LSV.

Да ли мислиш да ми се допада Чанак? Нимало! Али да су покрадени са последицом да су гурнути испод цензуса, ставила бих беџ Je suis LSV да браним демократију.

А сада о "пожељности и узорности".

Пре свега, Двери-ДСС су пожељни за своје гласаче којима би ти ускратио право да буду представљени у Скупштини. Та пожељност је оно што нас пре свега занима у демократији и то би требало да буде довољно свакој пристојној особи.

А сада о пристојности и узорности уопште. Нико из Двери-ДСС није крао изборе, а председник ДСС-а је и вратио мандат, па су они за садашњу власт Еверест демократије.

Кога поредимо са киме? Енергичног и речитог Бошка Обрадовића који пројектује самопоуздање, веру у оно што говори и који заиста никога није увредио, са лоше извежбаним бахатим лажовом Вучићем ('никог нисам увредио, је л' тако') који је Обрадовића јавно назвао лудаком (не поименце, али више него очигледно)? СНС бејб Зорану Михаиловић, са госпођом Сандом Рашковић? Плагијаторе и купце диплома са правим дипломцима и докторима? Полуписмене ботове са пристојним људима?

Али све то на страну, овде се данас ради о борби за пристојнију Србију у којој се поштује свачија изборна воља и зато: Je suis Dveri-DSS!
freehand freehand 08:12 30.04.2016

Re: hebote,

Полуписмене ботове са пристојним људима?

I ti sve ovo pišeš čoveku koji je agitovao za Tomislava Nikolića kao kandidata za predsednika Srbije, kao ovna za razvaljivanje kapije i proboj ove pošasti?
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:50 30.04.2016

Re: hebote,

freehand

I ti sve ovo pišeš čoveku koji je agitovao za Tomislava Nikolića kao kandidata za predsednika Srbije, kao ovna za razvaljivanje kapije i proboj ove pošasti?

А он је као "пристојан" ован претходник? Лажни дипломац неког лажног факултета? ("Тако ми Бога, нећу се смирити...", па онда правац на летовање у земљу која је једна од првих признала "независно Косово" итд.)

Кркар жели Србију у којој у Скупштину улазе они које Вучић и он штриклирају на списку странака.

Власт је узурпирана, а демократија крхка. У таквим околностима просперирају ловци у мутном, оператори у помрчини, они који се боје транспарентности и светла дана и њима је стало да Србија вечно остане у блату, ма шта јавно говорили.

Зато је за мене кључно да ова изборна крађа не прође.
freehand freehand 09:08 30.04.2016

Re: hebote,

Зато је за мене кључно да ова изборна крађа не прође.

Ja odoh na protest, slobodno računaj kao da si bila sa mnom. :)
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:18 30.04.2016

Re: hebote,

freehand
Зато је за мене кључно да ова изборна крађа не прође.

Ja odoh na protest, slobodno računaj kao da si bila sa mnom. :)

Хвала. И јесам на протесту (у мислима)!
anonymous anonymous 13:35 30.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca
freehand
Зато је за мене кључно да ова изборна крађа не прође.

Ja odoh na protest, slobodno računaj kao da si bila sa mnom. :)

Хвала. И јесам на протесту (у мислима)!



So am I....



principessa_etrusca principessa_etrusca 18:20 30.04.2016

Re: hebote,

На фб страници Двери су видео записи говора са данашњег скупа уједињене демократске опозиције. Говорили су Санда Рашковић, Радуле, Чеда, Тадић, Обрадовић и Пајтић. Искра наде за Србију.
freehand freehand 20:15 30.04.2016

Re: hebote,

principessa_etrusca
На фб страници Двери су видео записи говора са данашњег скупа уједињене демократске опозиције. Говорили су Санда Рашковић, Радуле, Чеда, Тадић, Обрадовић и Пајтић. Искра наде за Србију.

Bili, odzviždali. Ja i Tomi poručio da je peder. Iz sveg glasa.
Dizvine Krkar i ovdašnji obožavaoci.
angie01 angie01 21:27 30.04.2016

Re: hebote,

niko ne zna ko je srusio celu ulicu, ni ko su bili rusitelji pod fantomkama,

freehand freehand 21:32 30.04.2016

Re: hebote,

angie01
niko ne zna ko je srusio celu ulicu, ni ko su bili rusitelji pod fantomkama,


Beli listići.
principessa_etrusca principessa_etrusca 22:36 30.04.2016

Re: hebote,

freehand
principessa_etrusca
На фб страници Двери су видео записи говора са данашњег скупа уједињене демократске опозиције. Говорили су Санда Рашковић, Радуле, Чеда, Тадић, Обрадовић и Пајтић. Искра наде за Србију.

Bili, odzviždali. Ja i Tomi poručio da je peder. Iz sveg glasa.
Dizvine Krkar i ovdašnji obožavaoci.

Well done you!
Данас је био баш леп дан. Пајтић је заблистао.
(А Кркар сада негде лиже ране.)
angie01 angie01 22:39 30.04.2016

Re: hebote,



Dario Hajric
principessa_etrusca principessa_etrusca 22:47 30.04.2016

Re: hebote,

angie01
niko ne zna ko je srusio celu ulicu, ni ko su bili rusitelji pod fantomkama,

Ово је страшно, хвала ти што си поделила.

Можда ови знају:


angie01 angie01 22:53 30.04.2016

Re: hebote,

Можда ови знају:


koliko sam shvatila- policija je rekla da oni nemaju nista sa tim i da su to bili komunalci, a komunalci kazu da nisu oni i da bi policija morala da zna ko su rusitelji, takodje niko od opstinskih i gradskih vlasti ne zna ko je srusio celu ulicu nocu i ko su bili ljudi pod fantomkama....kad svemu tome dodas danasnje izjave mitrovica, stefanovica i vulina o protetnom skupu-severna koreja moze samo da se pokrije usima koliko zaostaje u kreativnosti.
principessa_etrusca principessa_etrusca 23:11 30.04.2016

Re: hebote,

kad svemu tome dodas danasnje izjave mitrovica, stefanovica i vulina o protetnom skupu-severna koreja moze samo da se pokrije usima koliko zaostaje u kreativnosti.

Мораћу да потражим те реакције, а не сумњам да је власт шокирана да је један недостајући глас, тако невероватно симболичан, ујединио целу демократску опозицију.

(А на протестном скупу је Санда Рашковић рекла да нећемо дозволити Вучићу да Србија, корак по корак, постане Северна Кореја.)
angie01 angie01 23:22 30.04.2016

Re: hebote,

(А на протестном скупу је Санда Рашковић рекла да нећемо дозволити Вучићу да Србија, корак по корак, постане Северна Кореја.)


pazi kada je nisam otpratila,...a asocijaciju ne moz' da promasis :(,...mozda je hteo da pokaze koliko moze bolje od severne koreje.
principessa_etrusca principessa_etrusca 23:36 30.04.2016

Re: hebote,

Она је споменула и крађу дела савске обале (осим крађе гласова), сви су били добри, Чеда, Радуле, Пајтић.
Радуле је рекао нешто о онлајн провери ко је гласао, што изгледа сви могу за покојну фамилију (неко је споменуо гласача рођеног пре 144 године).
angie01 angie01 23:46 30.04.2016

Re: hebote,

што изгледа сви могу за покојну фамилију (неко је споменуо гласача рођеног пре 144 године).


rekoh vec, znam za pozive ljudima, koji 20 godina ne zive u zemlji.
principessa_etrusca principessa_etrusca 00:15 01.05.2016

Re: hebote,

Опозиција патолошки мрзи Вучића, скуп пред 1,700 људи који су довожени аутобусима, и још, опозиција се бори да чува своје фотеље (!), каже "др Стефановић":

http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2016/04/30/7821216/Stefanovic%20Opozicija%20bi%20vlast%20na%20silu%20300416.mp4
anonymous anonymous 01:24 01.05.2016

Re: hebote,

angie01


Dario Hajric


Управо је то оно о чему смо говорили и овде.

Не за опозицију, по сваку цену.

Сада имају довољно времена да се престроје.

Сви досадашњи лидери нека плате цену и оду - у историју.

Нека се неким новим људима пружи шанса да израсту у лидере до следећих избора.

нека спреме нове програме и нове уговоре са народом.

Нажалост .....сумњам да ће се то десити.
freehand freehand 09:03 01.05.2016

Re: hebote,

angie01


Dario Hajric

A šta bi drugo mogao da napiše neko ko pripada najidiotskijem političkom pokretu svih vremena kao što su Beli listići? idioti koji "kažnjavaju" političare...
I koji se "opoziciji" obraćaju kao da je to nekakvo kompaktno telo a ne političke stranke sa različitim ideologijama i uverenjima.
Količina gluposti sadržana u ovom pamfletu može kod osetljivijeg insana da izazove fizičku bol. Zato - oprezno.
freehand freehand 09:01 25.04.2016

DavOs

Tako ga Germani izgovaraju, sa naglaskom na "o".
Alpska palanka, uređena do neukusa. Onako baš švajcarski. Tako mi je, uostalom, izgledao i Sankt Moric.
Deo života proveo sam u sličnoj planinskoj selendri sa druge strane planine, prema jugoistoku, i voleo da sedim u kafani za stolom za kojim je godinama ali mnogo decenija ranije redovno sedeo Hemingvej. A sem po Hemingveju restoran hotela "Taube" poznat je i po najboljem pivu nadaleko. U stvari, pivo je standardno, industrijsko iz lokalne "Forenburg" pivare ali je podrum sa svojim osobinama - temperatura, vlažnost, trtemrte - ono što ga čini posebnim. Šta ja znam, meni je to pivo leti posebnim činio hlad kestenova u pošljunčanoj bašti uz zid senovitog groblja, a zimi veliki kamin i montafonerski drveni nameštaj sa intarzijama od kojih zastaje dah.
No takva mesta ne valja posećivati u jesen. Tad se u njima dobija mentalna tuberkuloza kad krajolikom dominira 101 nijansa sive, kad je i duša mokra od hodanja kroz oblake a okolne planine prete da će da ti padnu na glavu otkidajući se od masiva sa koga vise, onako zarđale i trule.
Znaju oni koji dožive morsku obalu u novembru, o čemu pričam.

P.S. Nije ti ovaj Vučić na kraju trebao nikako, Prinčipesa. Dosta je što pada kiša.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana