Tehnologija| Umetnost| Zabava

MEHANIKA BESMISLA

docsumann RSS / 16.05.2016. u 15:05

marcelduchampa8-500x631.jpg

Marsel Dišan, autoportret

 

Tamo gdje se preciznost tehničkog crteža rastače u eteričnost akvarela ili iskrivljuje u kakvu apstraktnu sliku,  a proračuni na kojima je zasnovano njegovo dimenzionisanje preslažu u stihove slobodne rime, e tamo  nastaje i ova priča.

Još je premudri Pitagora ustanovio da harmonijska ljepota muzike ima uporište u jasnom matematičkom redu. Skoro dva i po milenijuma kasnije Ajnštajn je pomislio kako bi slični estetski principi trebalo da važe za jednačinu koja opisuje kosmos. A negdje otprilike u isto vrijeme Kazimir Maljevič otkriva  da boje ne ističu iz Arhimedovih krugova čak ni kad se ovi postave uspravno. Heh, da nije morao da ih crta u pjesku možda bi i slavni starogrčki matematičar izbjegao nasilnu smrt gladijusom.

Češljajući dalje istorijske spise nalazimo da je u geometriji kruga neko vidio Atona, suncolikog Boga, neko zlatne oreole nad glavama svetaca, a neko treći, opet, osnovu zupčanika, točka, turbine... Tako različiti poglediti na jednu te istu stvar.

A onda je Leonardo onako „zrikavo“ zrakasto sagledao širu sliku stvari. U suštini radilo se o vrlo zahtjevnom optičkom zahvatu,  kao da istovremeno vrtite palčeve na rukama u suprotnim smjerovima.

Njegovi anatomski crteži  predstavljali su rentgenske snimke pola milenijuma prije Rentgena. Istovremeno je stvarao slike neuhvatljive ljepote, čija je tajna možda ležala upravo u poznavanju istine, u svim onim posloženim lejerima ispod rafiniranog sfumato  premaza.

Njegovi futuristički nacrti za mehanizme, koji će kao koncepti zaživjeti tek u XX vijeku, pravo su remek dijelo mehaničkog maga.

animus.jpg 

ako ovo nije skica za Wolverina, stvarno ne znam šta je ;)

 

Kažu da je bio u stanju da piše i lijevom i desnom rukom, i to u isto vrijeme,  kao što je bio u stanju da sjajno crta tehnička rješenja baš kao i umjetničke slike. Možda jednostavno, kao ni Tesla, nije imao dovoljno vremena da ostvari sve svoje zamisli, pa je crtao istovremeno  u oba smjera.

No kod Leonarda su svi ti kreativni aspekti njegove ličnosti išli u zasebnim kolonama. Jedino što ih je objedinjavalo bio je njegov briljantni um.

 17956110.jpg

Vremena koja su uslijedila nametala su pred ljudima, ma kako daroviti i svestrani bili, sve veću potrebu za specijalizacijom u pojedinim oblastima. Znanje je jednostavno postajalo sve bogatije, detaljnije, obogaćeno sa sve više novih i novih otkrića.

Umjetnici su slikali svoje vizije ili predstave svijeta, u kom su inžinjeri projektovali strojeve, crtali šeme, dijagrame ... Svako od njih  je svjet promatrao iz svoga ugla, koji su se tek ponekad susretali, a rijetko dubinski preklapali.

A onda je došao naopaki XX vijek. Fotografija je već više od pola vijeka rasteretila  slikare obaveze  da bilježe i oponašaju stvarnost stvarnog svijeta; Sezan je objasnio mlađim kolegama princip figurativne redukcije realnih predmeta na osnovna geometrijska tijela; Impresionisti su zamutili sliku i pojačali refleksiju; Pikaso je nervozno smišljao kako da razmahne svoj zastrašujući talenat ... Revolucija je čučala u zraku.

Otprilike istovremeno sa pojavom kvantne mehanike, otkrića X zraka, Specijalne Teorije Relativiteta, započela je i velika likovna premetačina svijeta.

Inžinjerima su odjednom zatrebali dizajneri da bolje upakuju svoj proizvod i učine ga tržišno atraktivnijim.

Na drugoj strani predmetom slikarskog interesovanja postaje  sve i svašta. O uslikavanju teorijskih koncepata 4. i viših dimenzija smo rekli koju riječ u predhodnom art blogu.

Pod slikarski nišan dospjevaju i neke prizemnije & praktičnije inžinjerske teme.

Sklopovi, mehanizmi, konstrukcije sve to dobiva svoj artistični prikaz u radovima avangardnih slikara.

Disfunkcionalni u strogo inžinjerskom smislu, ti “crteži“ su postali  funkcionalni u jednoj drugoj, estetsko-simboličkoj ravni.

Radovi Pikabje, Ležea, Dišana, zatim čitav futuristički pokret, te konstruktivisti u sovjetskoj Rusiji, slavili su (sa i bez navodnika) uzlet mašina u nazaštićena nebesa.

Neki od njih su to stvarno doživljavali kao glorifikaciju novog tehnološkog doba (futuristi, konstruktivisti), dok su se drugi ironično poigravali duhom novog vremena. Pristup varira od vjerodostojnog pseudopodražavanja, preko  visokostilizovanih skoro-pa-apstrakcija (futuristi), do čiste apstrakcije karakteristične za konstruktiviste.

picab_parade_amoureuse1917.jpg

Fransis Pikabja, Parade Amoreuse

 

c4465117fedfca6dfbdf09ffcbc59a13.jpg
 

Fransis Pikabja, Djevojka rođena bez majke

 

f20.jpg 

N. Diulgheroff, L'uomo razionale, 1928

 

Transcendentacija tako karakteristična za uzvišene, klasične i religijske  teme  ustupa mjesto Transsupstanciji. (Profani) objekat umjetnikove pažnje zadržava svoj formu,  ali biva izmješten iz svakodnevne „radne pozicije“, i pod svijetlima izložbenog mjesta, sagledvan  iz komplementnog ugla. Igranje konceptima postaje omiljena zabava dokonih stvaraoca ( ne zaboravimo - dokolica je stvorila čovjeka) .

Tamo gdje im nedostaje teorijske potpore, odnosno vjerodostojnosti u prezentovanju novih istina, umjetnici posežu za proklamacijama.

Niste sigurni šta uslikani objekat predstavlja... reklamu, prospekt, sliku? Dilema se razrješava dogmatskim etiketiranjem - “Ceci est de l’art.” PUF! - Pečatirano. Ovo je umjetnost, pa ti vidi...

O čudesnom eksperimentu ruskog konstruktivizma smo već napisali koji red na blogu Beликaя Утопия..

S apekta interakcije umjetnosti i naučnih dostignuća možda je najinteresantniji opus koji je iza sebe ostavio ruski skulptor Naum Gabo. Gabo je bio  fasciniran  najnovijim otkrićima na polju teorije četica, razotkrivanju elementarnog tkanja materije-energije.

Visokoapstraktne forme savršeno odslikavaju problem jezičkog pristupa novootkrivenim fenomenima, kojeg su Bor i Hajnzeberg tako dobro uočili. U isto vrijeme su prostorno i materijalno neuhvatljive, čime je jasno uspostavljena asocijativna veza sa Principom Neodređenosti.

 

gabonaumgabo3.jpg

 

599380_orig.jpg


 Fernan Leže je svoju opčinjenost mašinama  „zaradio“ u Velikom Ratu u kom je učestvovao kao artiljerac.  Polazeći od kubističko geometrijskih postulata, vremenom svodi formu svojih radova na apstraktnu geometrizaciju, koju kasnije upotpunjuje sa ljudskim likovima.

 

1274889.jpg

Mašinski Elementi

  

U kasnijoj fazi, Leže u potpunosti napušta mašinske motive i metalne konstrukcije, okrećući se ljudskoj figuri i njenoj stilizaciji.

Fernand-Leger-The-Great-Parade.jpg 

Velika parada

 

 

Čak se i bajkoviti i magični Kle na jednom svom platnu osvrnuo na mehaničke sklopove.

Naravno, učinio je to na sebi svojstven šarmantan, duhovit, mada pomalo i zlokoban način.

 

1c3841b939791b94eabdde7830401bac.jpg 

Mehanizam koji cvrkuće

 

Najsuroviji i najbespoštedniji u tretiranju uobičajenih mehaničkih objekata i naprava svakako su bili dadaisti. Već smo vidjeli neke radove Frensisa Pikabje iz njegovog dadaističkog perioda.

I čuveni fotograf Men Rej je imao neke više nego zanimljive opservacije dada tipa.

559f46495a710c35f6267b7195acd368.jpg
 
Object to be destroyed

 

 Najoriginalniji, najaradikalniji i rekao bih najopičeniji mislilac-stvaraoc, a  koji je u središtu svog interesovanja, između ostalog,  imao  i čovjeka kao subjekta-objekta mehanizovanog svijeta je Marsel Dišan.  Oslobodivši svoj lucidni um šahiste u igri apsolutne slobode kakvu mu je omogućavala umjetnost, Dišan je svojim idejama duboko uticao na savremenu umjetnost.

Jedan je od osnivača pokreta dade koji je nastao iz najdubljeg razočarenja u tekovine čovječanstva (uključujući tu i umjetnost i nauku) kao posljedice netom okončanog Prvog svjetskog rata.

Najveći je apsurd živjeti u spoznaji o apsurdnosti sopstvene egzistencije. Iz tog ugla Dišan posmatra i cijeni sva velika dostignuća čovječanstva, pogotovo naučno-tehnološka koja su i najviše doprinjela užasnim stradanjima miliona mladih ljudi na frontovima širom Evrope.

Njegovi besmisleni mehanizmi jetko i precizno odslikavaju rezignaciju i distanciranje od zlokobnog mehaničkog genija.

roue-de-bicyclette-duchamp.jpg 

Biciklistički točak

 

666c35a21d1f71bbe4c7f40623c01dda.jpg 

"To Be Looked At (From the Other Side of the Glass) with One Eye, Close To for Almost an Hour"

 

marcel-duchamp-3-standard-stoppages.jpg

3 Standard Stoppages (vizuelna šala na račun etalona za metar)

 

 

demos_09.jpg

With Hidden Noise

 

Dišan je, između ostalog, prvi upotrebio običan svakodnevni predmet (pisoar) promovišući ga u legitimni umjetnički objekat pod nazivom „Fontana“. Bio je to jasan i u tradicijsko-poslijedičnom nizu precizno lociran  (pra)početak pop arta.

Dišan  je i začetnik konceptualne umjetnosti i instalacija.  Za prezentaciju njegovog sveukupnog rada i značaja za modernu art scenu bila bi potrebna serija blogova.

A  ovaj tekst je ipak  samo jedan mali izvod pionirskih radova iz šarolike lepeze  prikaza  mehaničkih artifakata kroz  medijume moderne likovne umjetnosti.

 

Evo, od savremenih autora spomenuću samo Samuel Gomeza, pa nek njegov crtež bude poziv za kačenje priloga kroz komentare ...

 

9sUK4oc.jpg

 

 

Tagovi



Komentari (115)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 15:16 16.05.2016

Bravo!

Odličan dajdžest presek kroz istoriju likovne umetnosti! Pravi inženjerski. :)

docsumann docsumann 15:29 16.05.2016

Re: Bravo!


hvala, mirela.

očekujem pokoji futuristički prilog.

do tada




Damian Ortega
nsarski nsarski 15:38 16.05.2016

Re: Bravo!

očekujem pokoji futuristički prilog.

Giacomo Balla, na primer

Dinamizam kera na povocu:



mirelarado mirelarado 15:46 16.05.2016

Re: Bravo!

Evo jedan Fortunato Depero, iz njujorške faze:




Nego, za Leonarda sam nešto htela: njegovi "rentgenski" crteži delova ljudskog tela podrazumevali su i noćne posete groblju, mislim da ga je samo Proviđenje izbavilo od kandži ondašnje Službe, tj. Inkvizicije.
docsumann docsumann 15:49 16.05.2016

Re: Bravo!

statizam



Marti Duffy
docsumann docsumann 15:56 16.05.2016

Re: Bravo!

Nego, za Leonarda sam nešto htela: njegovi "rentgenski" crteži delova ljudskog tela podrazumevali su i noćne posete groblju, mislim da ga je samo Proviđenje izbavilo od kandži ondašnje Službe, tj. Inkvizicije.


gledao sam svojevremeno jedan dokumentarac o čuvenom londonskom hirurgu, koji je u pionirskim danima hirurgije, imao najoposjećenija predavanja ... i uvijek svjež leš.
ispostavilo se da su mu pošiljke za predavanja isporučivala dva probisvjeta, kojima se dopala cijena koju je ovaj davao za svježe primjerke, pa su se svojski trudili da leševi budu od sinoć

slučajno ih je provalila jedna žena koja se vratila da potraži šnalu pod krevet u sobi koju su joj oni izdali na jedno veče i tamo zatekla mrtvaca.

pametniji nitkov je krivicu svalio na glupljeg koji je kasnije pogubljen, a čuveni hirurg je izgubio profesionalni status i ugled i morao je da napusti London.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 16:23 16.05.2016

Re: Bravo!



Lep blog Docs.

Poludigresija.

Perpetuum mobile.Vecni san.

U nekoj knjizi o inteligenciji videh sliku fontane iz davnih grckih slavnih vremena, mislim da je korisceno i sunce i vetar, i narwvno voda, da bi stalno sve islo u tom savrsenom krugu.Ako nadjem knjigu po kuci, slikacu.Ovo pisem kroz maglu, moguce greske i nepreciznosti.

A u medjuvremenu, evo nekih stalnopokrecucih masinerija, ima i Davincija na kraju snimka.

Da li si ikad rqzmisljao o tome Docs, da je naprqvis, svoju verziju perpetuum mobile?
docsumann docsumann 16:27 16.05.2016

Re: Bravo!

Da li si ikad rqzmisljao o tome Docs, da je naprqvis, svoju verziju perpetuum mobile?


misliš a da šljaka?!

nisam baš toliko zaludan
mirelarado mirelarado 16:50 16.05.2016

Re: Bravo!

nsarski
Giacomo Balla, na primer

Dinamizam kera na povocu:


Kod Đakoma sve je u dinamičnom kretanju, to važi čak i za njegovu vlastitu kosu. :)

nsarski nsarski 16:53 16.05.2016

Re: Bravo!

Kod Đakoma sve je u dinamičnom kretanju, to važi čak i za njegovu vlastitu kosu. :)


Toooo vole cure! To i umetnicko ludilo.
mirelarado mirelarado 17:01 16.05.2016

Re: Bravo!

nsarski
Kod Đakoma sve je u dinamičnom kretanju, to važi čak i za njegovu vlastitu kosu. :)


Toooo vole cure! To i umetnicko ludilo.


Balina verzija Đulijete (ne bi se reklo da na balkonu broji zvezde... :)))



(Devojka na balkonu.)
docsumann docsumann 17:39 16.05.2016

Re: Bravo!

malo modernog futurizam ...



Jonathan Tullio, Monoplan
mikele9 mikele9 17:40 16.05.2016

Re: Bravo!

Nebitno je da li može da leti ili ne

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 19:55 16.05.2016

Re: Bravo!

docsumann
Da li si ikad rqzmisljao o tome Docs, da je naprqvis, svoju verziju perpetuum mobile?


misliš a da šljaka?!

nisam baš toliko zaludan



Ni ne pomislih slicno:)

A ako nadjem kniigu, slikacu fontanu
gedza.73 gedza.73 21:34 16.05.2016

Re: Bravo!

ledao sam svojevremeno jedan dokumentarac o čuvenom londonskom hirurgu, koji je u pionirskim danima hirurgije, imao najoposjećenija predavanja ... i uvijek svjež leš.
ispostavilo se da su mu pošiljke za predavanja isporučivala dva probisvjeta, kojima se dopala cijena koju je ovaj davao za svježe primjerke, pa su se svojski trudili da leševi budu od sinoć


emsiemsi emsiemsi 05:47 17.05.2016

Re: Bravo!

docsumann

hvala, mirela.

očekujem pokoji futuristički prilog.

do tada




Damian Ortega

Ухххх, добро је - нема оних креатура.
Успут --- мени се допада претпоследња слика ... ја сам је видео као клупко ?!
emsiemsi emsiemsi 05:51 17.05.2016

Re: Bravo!

nsarski
Kod Đakoma sve je u dinamičnom kretanju, to važi čak i za njegovu vlastitu kosu. :)


Toooo vole cure! To i umetnicko ludilo.

Јеботе !
Одох да пуштам косу.
Што се лудила тиче, ту не бих ништа дир'о, што рече Здравко Чолић.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 11:36 17.05.2016

Nadjoh.Slikah.Postavih.

jednarecfonmoi
docsumann
Da li si ikad rqzmisljao o tome Docs, da je naprqvis, svoju verziju perpetuum mobile?


misliš a da šljaka?!

nisam baš toliko zaludan



Ni ne pomislih slicno:)

A ako nadjem kniigu, slikacu fontanu



docsumann docsumann 11:57 17.05.2016

Re: Nadjoh.Slikah.Postavih.

jednarecfonmoi


sjajne ilustracije
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 12:38 17.05.2016

Re: Nadjoh.Slikah.Postavih.

docsumann
jednarecfonmoi


sjajne ilustracije





docsumann docsumann 16:23 16.05.2016

onu kleovu sliku iz bloga


ubačio sam u ovu pjesmu ...



DECOOLIRANJE


igrom slučaja
u igri riječi
zvanoj ja, pa ja...
...pa tuljan , pa slon...

pa opet ja
ali ovaj put deset kilograma teži
kako podešavam opruge
na Kleovom mehanizmu koji cvrkuće
dok mi iz povijenih leđa
štrče tri zabodene strijele
i zarđali bajonet...

naravno
da to onemogućuje određene položaje pri jebanju
ali to i nije tako strašno
kad ne jebeš ništa već mjesecima

mlinarslavko mlinarslavko 17:35 16.05.2016

Meanika



Najpoznatiji prikaz zupcanika i meanike.
docsumann docsumann 17:42 16.05.2016

dada is not dad




Jean Tinguely, Meta-matic 17 (1959)
mlinarslavko mlinarslavko 17:52 16.05.2016

Re: dada is not dad

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xUNSM_xZ8R0[/youtube]

Mozemo samo da zamislimo kako je njemu bilo zabavno dok je sklapao ove radove. Potpuno bez opterecenja da sve mora da bude u stoti deo milimetra i funkcionalno, posto je i samounistenje bilo sastavni deo rada.
docsumann docsumann 18:21 16.05.2016

Re: dada is not dad


vera.nolan2 vera.nolan2 17:56 16.05.2016

pa

kad si krenuo od Dišana, onda dodati samo informativno - pisoar "Fontana", šokirao je umetnicki establisment 1917. godine!
Proglasen je najuticajnijim delom moderne umetnosti svih vremena, prema anketi 500 strucnjaka umetnosti,...
"Gospodjice iz Avinjona" Pikasa je na drugom mestu, na trecem "Merilin" Endija Vorhola ...

Lepa konstatacija stručnjaka Sajmon Vilsona u povodu izbora Dišanovog dela za najuticajnije :
"Ali, to je ujedno i refleksija dinamicne prirode danasnje umetnosti i ideje da su kreativni procesi u umetnosti nešto sto je najvaznija stvar - rad sam po sebi moze biti napravljen od bilo cega i u bilo kojoj formi "
docsumann docsumann 18:02 16.05.2016

Re: pa

kad si krenuo od Disana, onda dodati samo informativno - pisoar "Fontana", šokirao je umetnicki establisment 1917. godine!


da, poznatpo mi je, nego sam se ovim blogom više osvrtao na mehaničke umotvorine, nego na keramiku
vera.nolan2 vera.nolan2 18:35 16.05.2016

Re: pa

, nego na keramiku

to da je ne "okačiš"... !?

docsumann docsumann 17:56 16.05.2016

nastavak priče u pop artu




Principles Of Design




Ventilation Tower




Invention


Eduardo Paolozzi
vera.nolan2 vera.nolan2 18:01 16.05.2016

a

obožavam Kalderove mobile !!!
U MOMI sam slučajno, o ili sinhronicitet, zatekla retrospektivu, kroz niz soba postavljena ... čudesno...

vera.nolan2 vera.nolan2 18:27 16.05.2016

Re: a

obožavam Kaldera

ćerka mi poslala jedan mobile za sobu, uh, bila sam ljuta koliko ga je platila, a pričala mi da je videla čudesna mu dela u Massachusetts Institute of Technology (MIT)...
evo, našla ! ... ne, ovo je " in front of the Princeton University "

angie01 angie01 18:30 16.05.2016

Re: a

kad me vec Vera pretekla za Kaldera,

evo onda Kazuhiko Nakamura,



( vermereserovskodirerovski:)
angie01 angie01 18:44 16.05.2016

Re: a



mechanical Panic by Hal Tenny



harmony7, Michael Lang
8c_competizione 8c_competizione 22:22 16.05.2016

Re: a

tacno sam znao da ces se ti pojaviti sa necim sto polako navodi ka Steam Punk-u





docsumann docsumann 22:44 16.05.2016

Re: a

tacno sam znao da ces se ti pojaviti sa necim sto polako navodi ka Steam Punk-u


ha, koliko me pamćenje služi - tu temu smo već jednom imali na blogu.
sad kod koga ... nemam pojma.
mirelarado mirelarado 22:51 16.05.2016

Re: a

docsumann
tacno sam znao da ces se ti pojaviti sa necim sto polako navodi ka Steam Punk-u


ha, koliko me pamćenje služi - tu temu smo već jednom imali na blogu.
sad kod koga ... nemam pojma.


Kod V.K. Ćosić.
(Zvali su me Funes Pamćenje )
4krofnica 4krofnica 07:52 17.05.2016

Re: a


da se nadovežem na angie gore i ponovim se sa čudesnom umetnošću (ne pominjem steampunk!:) iz igrice Machinarium koja je rađena uz minimalna ulaganja, nekoliko čeha su je radili od sopstvenih para.. fantastična estetika, crtano verovatno rukom pa su boje dodavane u fotošopu, uživanje za gledati i igrati






(spojler: ovde sve izgleda da se raspada ali mehanika radi i ljubav pobeđuje!)


docsumann docsumann 11:49 17.05.2016

Re: a

iz igrice Machinarium


mene podsjeća na svjetove Željka Paheka, a to obećava silnu zabavu

little_radojica little_radojica 14:02 17.05.2016

Re: a

da se nadovežem na angie gore i ponovim se sa čudesnom umetnošću


Да не заборавимо Хајао Мијазакија и његове чудесне машине











angie01 angie01 15:49 17.05.2016

Re: a

Хајао Мијазакија



alselone alselone 20:48 17.05.2016

Re: a

Machinarium


Njaaaaao! Ovo smo moja zena i ja poglali lagano uz kaficu, davnih dana. Sjajna igrica.
8c_competizione 8c_competizione 22:41 17.05.2016

Re: a

docsumann
tacno sam znao da ces se ti pojaviti sa necim sto polako navodi ka Steam Punk-u


ha, koliko me pamćenje služi - tu temu smo već jednom imali na blogu.
sad kod koga ... nemam pojma.


nisam mislio nista zlonamernom "najbolje obozavam" mastu Steam Punk-a

a kao inzenjer i sam sam veoma zainteresovan za vezu izmedju engineering i art

a za Angie, kao i uvek!
emsiemsi emsiemsi 05:46 18.05.2016

Re: a

alselone
Machinarium


Njaaaaao! Ovo smo moja zena i ja poglali lagano uz kaficu, davnih dana. Sjajna igrica.

Оооооо, јеботе патак !
Они, уместо да раде оно, играју игрице !
А-јој-јој ! Где иде овај свет !?
angie01 angie01 07:29 18.05.2016

Re: a

kao i uvek!



docsumann docsumann 10:39 18.05.2016

Re: a

nisam mislio nista zlonamernom


ja još manje
docsumann docsumann 19:02 16.05.2016

robot




Jean Perdrizet
angie01 angie01 21:16 16.05.2016

Re: robot

ovo ko X-ray profesora Baltazara.
amika amika 19:03 16.05.2016

Механика није бесмислена...

"Najveći je apsurd živjeti u spoznaji o apsurdnosti sopstvene egzistencije. Iz tog ugla Dišan posmatra i cijeni sva velika dostignuća čovječanstva, pogotovo naučno-tehnološka koja su i najviše doprinjela užasnim stradanjima miliona mladih ljudi na frontovima širom Evrope.

Njegovi besmisleni mehanizmi jetko i precizno odslikavaju razignaciju i distanciranje od zlokobnog mehaničkog genija."

... а ни злокобна, већ њена (зло)употреба у рату... који је наставак политике... која је економска и манипулативна категорија. Механика је ту невина.

Иначе одличан текст, а још боље слике, и твоје, и у коментарима.
G.Cross G.Cross 19:03 16.05.2016

Besmisao ( i lepota ) mehanike

myredneckself myredneckself 19:54 16.05.2016

Bajker

Велосипедист, Наталья Гончарова



I malo nepotrebnog znanja: Ruskinja aristokratskog roda, (Sergejevna, od Puškinovih) puno je radila u pozorištu.
Ova slika je prodata 2007.g. za oko 10 mil.$. Time je postignut i novi rekord u kategoriji prodaja dela žena umetnica.

E, sad još jedan Man Ray, version of Man Ray -



docsumann docsumann 11:58 17.05.2016

Re: Bajker

E, sad još jedan Man Ray, version of Man Ray -


a u pozadini čujem zvuke nadolska dmt tripa
mlinarslavko mlinarslavko 19:39 16.05.2016

Kao ogroman, ali lak insekt



Theo Jansen
docsumann docsumann 19:59 16.05.2016

Re: Kao ogroman, ali lak insekt

Theo Jansen


aa, ne važi se. njegova mehanika šljaka
Milan Novković Milan Novković 10:30 17.05.2016

Re: Kao ogroman, ali lak insekt

docsumann
Theo Jansen


aa, ne važi se. njegova mehanika šljaka

I ovo šljaka, al nema veze

Milan Novković Milan Novković 10:36 17.05.2016

Re: Kao ogroman, ali lak insekt

šljaka

Ovo šljaka sigurno, svi smo probali bar nekoliko puta

emsiemsi emsiemsi 13:37 17.05.2016

Re: Kao ogroman, ali lak insekt

Milan Novković
docsumann
Theo Jansen


aa, ne važi se. njegova mehanika šljaka

I ovo šljaka, al nema veze


Јеботе патак !
Ово није могуће.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:22 17.05.2016

Re: Kao ogroman, ali lak insekt

Theo Jansen



GVOZDARIKI.ru
Genije Vladimir Gvozdev.
jinks jinks 20:05 16.05.2016

...

Pišeš o inženjerstvu i umetnosti, na trenutke naizgled kao da umetnost prevazilazi inženjerstvo, a opet postoji podosta toga u inženjerstvu koje samo po sebi predstavlja čudo, kome ponekad možda i dobar deo umetnosti teško da može biti ravan.

Evo uzmite grdosiju od 350 MW-nog agregata, na tridesetak kilometara od Bgd. Na masi od ko zna koliko tona i desetina metara čelika, gvožđa i bakra koja rotira 50 puta u sekundi, tolerancija vibracija osovine meri se mikrometarima. I ti pišeš o slikarima :)

Mislim, kad već pominješ mehaniku :)
docsumann docsumann 20:31 16.05.2016

Re: ...

Pišeš o inženjerstvu i umetnosti, na trenutnke naizgled kao da umetnost prevazilazi inženjerstvo


inžinjeri imaju tu potrebu za komparacijom, kavantitativnom analizom, premjeravanjem youknow-a... umjetnici barataju drugom stranom materije



myredneckself myredneckself 21:05 16.05.2016

Airtrain



Usput, nadzemni vozovi u Šangaju, zbog rasterećenja saobraćaja.

Kad smo o ovome jednom razgovarali na tviteru, jedna žena je rekla -
Ana Karenjina dislikes this.
angie01 angie01 21:14 16.05.2016

Re: Airtrain

Ana Karenjina dislikes this



drzura drzura 20:50 16.05.2016

kaće bratov blog?

ako ovo nije skica za Wolverina, stvarno ne znam šta je


assasins creed
docsumann docsumann 22:47 16.05.2016

Re: kaće bratov blog?

kaće bratov blog?


nadam se do kraja sedmice.
blogov_kolac blogov_kolac 23:39 16.05.2016

koliko daleko umetnička vizija može da ode


Podsecam na cuveni primer (koji je u duhu ovog doc's bloga) Van Gogovog remek-dela "Zvezdano nebo" nastalog na vrhuncu njegove unutrasnje krize i nervnog rastrojstva koje je ne cudesan nacin doslo u blizak dodir sa jednim jako komplikovanim matematickim i astrofizickim fenomenom/modelom/konceptom poznatim pod pojmom "turbulencija" (vezano pre svega za dinamiku fluida) pre samih matematicara ili astrofizicara!

Evo ga jedan efektan i zanimljiv YT klip upravo na tu temu (ako ce vam to olaksati, kliknite na onaj settings zupcanik u donjem desnom uglu i odaberite prevod na srpski jezik):
Черевићан Черевићан 00:02 17.05.2016

ab absurdo

little_radojica little_radojica 10:37 17.05.2016

Што ти свашта знаш...

Браво Докс, бриљираш!

Него, да се и ја упишем, тј. да упишем моје архитетке (ваљда смо и ми неки ликовни уметници)

Ле Корбизје је био очаран машинама и поетиком машина, а и кућу је сматрао "машином за живљење" па не чуди што је у његовој чувеној књизи која се код нас преводи као "Ка правој архитектури" имао три погавља о пароброду, авиону и аутомобилу, у којима је извлачио поуке о дизајну у "духу Новог доба".
Пошто је књига стара, онда је и бесплатна, а како је обавезно штиво ево је овде:
Ка правој архитектури/Towards a New Architecture>>>>LINK

Од оних који су ствар схватили "буквално" да издвојимо Archigram дружину која је оперисала педесетеих и шездесетих година у Великој Британији и њихова два чувена дела:

1) Ron Herron: The Moving City


2) Peter Cook: The Plug-in City



Иначе је идеја механичке архитектуре веома активна и данас и то на веома конкретне начине:

а) Доста истраживача се бави структурама које се састоје само од притиснутих штапова и затегнутих каблова (tensegrity) које онда могу да буду у равнотежи у више конфигурација.


б) Други пак користе напредак у информационим технологијама и електроници да повежу структуре са разним механичким актуаторима и сензорима и тако добију простор који "реагује" на пристуство и покрет човека.


в) Трећи користе механичке структуре да генереишу електричну енергију, производећи притом занимљиве визуалне ефекте.


И тако даље...
docsumann docsumann 11:46 17.05.2016

Re: Што ти свашта знаш...

Него, да се и ја упишем, тј. да упишем моје архитетке (ваљда смо и ми неки ликовни уметници)


naravno, nego kod vas crtež ostaje u vinklu, kao kod Leonarda

samo da ti prijavim da sam dao prvu godinu arhitekture na beogradskom fakultetu.
a i u porodici ih je bilo troje, tako da pomalo znam o čemu pričaš.

super su ti prilozi.
little_radojica little_radojica 12:22 17.05.2016

Re: Што ти свашта знаш...

Замало колега значи...

naravno, nego kod vas crtež ostaje u vinklu, kao kod Leonarda


Ни ми сами нисмо баш у винклу, по дефиницији.

Ево цртежа мог професора Ранка Радовића. Он ти је био и министар екологије и грађене средине у Црну Гору, па је баталио кад је видео како је замишљена та "еколошка држава". Тај је волео да црта више нег леба да једе.
docsumann docsumann 12:28 17.05.2016

Re: Што ти свашта знаш...

Ево цртежа мог професора Ранка Радовића


klasić sa mojim starim

sjećam se da nam je jednom bio na ručku baš negdje u razdoblju kad sam ja razmišljao koji faks da upišem.
kladio bih se da to nije bilo slučajno.
riply riply 12:33 17.05.2016

Re: Што ти свашта знаш...

samo da ti prijavim da sam dao prvu godinu arhitekture na beogradsom fakultetu.


e, a nece da kaze i da je bio prvi na prijemnom na arhitekturi te godine, a jos je bila SFRJ konkurencija
little_radojica little_radojica 12:37 17.05.2016

Re: Што ти свашта знаш...

docsumann
Ево цртежа мог професора Ранка Радовића


klasić sa mojim starim

sjećam se da nam je jednom bio na ručku baš negdje u razdoblju kad sam ja razmišljao koji faks da upišem.
kladio bih se da to nije bilo slučajno.


Е и ја заборавио да се ви (тј. ми) сви познајете

Толико је био харизматичан да чак и ако си можда хтео молекуларну биологију да упишеш, након пола сата са њим морао си волети архитектуру, тако да ми је твој првобитни избор сасвим логичан
riply riply 12:37 17.05.2016

Re: Што ти свашта знаш...

Он ти је био и министар екологије и грађене средине у Црну Гору,


prvi je u CG promovisao dolazak na posao biciklom, ali nije bilo svijesti da ga se skapira, nego su mislili da je "jado"
little_radojica little_radojica 12:39 17.05.2016

Re: Што ти свашта знаш...

riply
samo da ti prijavim da sam dao prvu godinu arhitekture na beogradsom fakultetu.


e, a nece da kaze i da je bio prvi na prijemnom na arhitekturi te godine, a jos je bila SFRJ konkurencija





Зрео је он мени одавно за ВИП-а
docsumann docsumann 12:46 17.05.2016

Re: Што ти свашта знаш...

riply pretjeruje. bio sam drugi, samo sam onaj logičko-docrtački test najbolje uradio.
little_radojica little_radojica 12:46 17.05.2016

Re: Што ти свашта знаш...

riply
Он ти је био и министар екологије и грађене средине у Црну Гору,


prvi je u CG promovisao dolazak na posao biciklom, ali nije bilo svijesti da ga se skapira, nego su mislili da je "jado"


Ма да, причао нам на предавањима, показивао слику бицикла (обичан) на којем је имао неку таблицу на којој пише "ово је превозно средство министра у Влади Црне Горе". Једном је ишао бициклом од Београда до Бледа, 600 километара због љубави. Држао и секцију писања љубавних писама. Е кад је потегао питање увођења водовода и кад је видео да чак ни око тога нема подршку баталио позицију, а новац од шест плата које су му следовале дао у хуманитарне сврхе.
docsumann docsumann 12:48 17.05.2016

Re: Што ти свашта знаш...


aa, sad sam provalio na koga me podsjeća onaj crtež. na ranog Dada Đurića.

little_radojica little_radojica 12:51 17.05.2016

Re: Што ти свашта знаш...

riply pretjeruje. bio sam drugi


Мислиш, први до побједника

Од којих си ти кад си тако скроман

Ми у НС смо имали слободоручно цртање, тест опште културе и просторну композицију.
Ја сам покидао прва два, али сам се утопио у средину са композицијом.

У Београду је увек била тежа конкуренција.
little_radojica little_radojica 12:59 17.05.2016

Re: Што ти свашта знаш...

aa, sad sam provalio na koga me podsjeća onaj crtež. na ranog Dada Đurića.


И мене подсећа на још неког, али не могу да се сетим никако.
Ти његови цртежи су били огромни, бар Б1 формат, цртани и по шест месеци.
silver silver 13:55 17.05.2016

Re: Што ти свашта знаш...

Pozdrav za arhitekte :) Odrasla sam uz njih (otac i brat)...to je poseban dar.

Malo starine - Athanasius Kircher: Musurgia Universalis sive ars magna consoni et dissoni (1650)



Ars Magna lucis et umbrae (1646)





“Music is liquid architecture; architecture is frozen music.”

― Johann Wolfgang von Goethe
little_radojica little_radojica 14:14 17.05.2016

Re: Што ти свашта знаш...

“Music is liquid architecture; architecture is frozen music.”

― Johann Wolfgang von Goethe


Силвер, увек у сриду!
nowhereman nowhereman 11:54 17.05.2016

Marcel Duchamp & šah


Pre nego što ostavim smisleniji komentar, samo bih podsetio na Dišanovu fascinaciju šahovskom igrom.



Ova šahovska garnitura delo je (koliko znam) umetnika Dišana.


A ovo je portret šahiste:






docsumann docsumann 12:02 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah


little_radojica little_radojica 12:13 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

Pre nego što ostavim smisleniji komentar, samo bih podsetio na Dišanovu fascinaciju šahovskom igrom.


Кад рече шах...



docsumann docsumann 12:31 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

Кад рече шах...


auh, nice.

i jedna nazovi primjedba, kraljica bi trebala da bude predstavljena velikom kockom sa onim X na sebi.

EDIT:

izgleda da sam se baš primio na ovu garnituru.

imam još jedan predlog - lovac bi trebao da bude sličan konju, samo da mu se isječe još jedna kockiva dijagonalno u odnosu na prvu.
misim ima logike - polja su dijagonalno povezana (dva puna i dva usječena), a u početnom poretku ide prvo lovac sa dvije šušljine, pa skakač sa jednom i onda top bez šupljina.
jinks jinks 13:19 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

Кад рече шах...

Autori ovog šaha izgleda da i nemaju neko posebno mišljenje o pionima ... ustvari, ni o kome sem o kraljici, kad se bolje pogleda :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 13:23 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

imam još jedan predlog - lovac bi trebao da bude sličan konju, samo da mu se isječe još jedna kockiva dijagonalno u odnosu na prvu.

Је л' хоћеш да кажеш да буде као две коцке спојене по ивици?
docsumann docsumann 13:29 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

marco_de.manccini
imam još jedan predlog - lovac bi trebao da bude sličan konju, samo da mu se isječe još jedna kockiva dijagonalno u odnosu na prvu.

Је л' хоћеш да кажеш да буде као две коцке спојене по ивици?


bingo!

iliti mini šahovnica od 4 polja

mislim da bi tada te tri figure (lovac, konj i top) bile harmonizovane u svojim oblicima.


EDIT na EDIT = EDITA

kako bi u tom slučaju izgledala ktraljica? možda da zadržimo postojeću veriju ili inkorporiramo izgled clovaca na punu kocku?
little_radojica little_radojica 13:34 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

izgleda da sam se baš primio na ovu garnituru.


Ја се оштрим да је израдим сам, таман имам неког хиноки дрвета.

Свиђа ми се логика за ловца, али контам да би било јако непрегледно. Брале, ти ловци су ми рак рана, колико пута сам фасовао фигуру зато што их превидим у неком ћошку. А и топа (кулу) бих издужио да буде квадар.
marco_de.manccini marco_de.manccini 13:36 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

да буде квадар

Па већ јесте квадар.
docsumann docsumann 13:37 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

jinks
Кад рече шах...

Autori ovog šaha izgleda da i nemaju neko posebno mišljenje o pionima ... ustvari, ni o kome sem o kraljici, kad se bolje pogleda :)




i meni ta kugla pomalo bode oči.

odudara od kompletnog minimalističkog manira. obrada kugle nije jednostavna.

najprincipijelni metod bi bio da ona bude kombinacija topa i lovca (po onom redefinisanom obliku koji sam dolje predložio).
marco_de.manccini marco_de.manccini 13:38 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

kako bi u tom slučaju izgledala ktraljica

Краљица треба да има звездицу на врху *, само не шестокраку већ осмокраку.
docsumann docsumann 13:42 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

marco_de.manccini
kako bi u tom slučaju izgledala ktraljica

Краљица треба да има звездицу на врху *, само не шестокраку већ осмокраку.


to svakako nije u minimalističkom duhu kojeg bih potencirao u ovoj priči.
jinks jinks 13:45 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

i meni ta kugla pomalo bode oči.

odudara od kompletnog minimalističkog manira. obrada kugle nije jednostavna.

Na početku bloga pominjao si i simboliku kruga. Po nekima on bi mogao da predsatavlja i beskonačno, odnosno sve ono u pojimanju stvarnosti što izmiče diskretizaciji i definiciji. Nasuprot tome, na primer, možda bi mogao da se nađe kvadrat kao simbol disktretizovanog i definisanog.

Shodno tome u ovom šahu bi jedino kraljica imala sposobnost apstraktnog razmišljanja, dok bi sve ostale figure u tom smislu bile ograničene ... po jednom od mogućih tumačenja.

little_radojica little_radojica 13:48 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

marco_de.manccini
да буде квадар

Па већ јесте квадар.


А и то што кажеш

Добро, квадар чија је основа квадрат странице а, а висина h где је h:a=3:2.
little_radojica little_radojica 13:51 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

Na početku bloga pominjao si i simboliku kruga. Po nekima on bi mogao da predsatavlja i beskonačno, odnosno sve ono u pojimanju stvarnosti što izmiče diskretizaciji ili definiciji (što bi, na primer, mogao da predstavlja kvadrat).



Не бих ја дирао краљицу
little_radojica little_radojica 13:54 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

to svakako nije u minimalističkom duhu kojeg bih potencirao u ovoj priči.


Мислим да је основна идеја била интуитивност, која, мада на први поглед изгледа, није исто што и једноставност или минимализам. Али немој ме држати за реч
docsumann docsumann 13:59 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

little_radojica
to svakako nije u minimalističkom duhu kojeg bih potencirao u ovoj priči.


Мислим да је основна идеја била интуитивност, која, мада на први поглед изгледа, није исто што и једноставност или минимализам. Али немој ме држати за реч


u tom slučaju je top cilindar, uspravni
little_radojica little_radojica 14:12 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

Може, мада то сугерише да и он као и краљица може да се креће у свим правцима
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:17 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah

to svakako nije u minimalističkom duhu

Ааа, Казимире, разумем.
nowhereman nowhereman 14:29 17.05.2016

Re: Marcel Duchamp & šah


Skromni prilog raspravi:





Man Ray Chess Set



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana