Astronomija| Putovanja

Noći nad Egiptom

Aleksandra Mitrovic RSS / 27.03.2008. u 02:48

ast_egypt_sm.gif

Jutros smo isplovili oko 4:30h. Krenuli smo u susret prošlosti. Pošli smo na Thistlegorm, engleski brod potopljen u II Svetskom ratu. Noć je topla i mirna. Brod se polako i skoro nečujno izšunjava iz luke. Svako traži mesto gde će odremati sledeća 3,5 sata vožnje. Ja sam se odmah zakucala na strateško mesto-sun deck iznad pramca. Odatle je najbolji pogled na nebo. Dok isplovljavamo, sa minareta se čuje poziv mujezina na Al-Fajar, jutarnju molitvu. Voda ispod nas je crna kao katran i reflektuje odraz meseca i zvezda iznad nas. Dok brod kroji svoju brazdu ona šušti kao Šeherezadinih 9 velova. Ššššsssss, Šššššsssss. Brod se jedva osetno ljuljuška pokušavajući da me uspava dok mi Deep Forest peva sweet lullaby kroz slušalice. Meni oči razrogačene-spavanje je poslednja stvar koja mi je na pameti. Ovakve noći se ne prespavljuju. Sve noći u Eiptu su slične ovoj ali je svaka posebna. Bez obzira da li sam na brodu ili u pustinji nebo u ovakvim noćima me drži budnom do svitanja. To je nebo koje i vi i ja vidimo u isto vreme ali je ovde toliko čisto i bistro i toliko jasno da se sa njega mogu čitati eoni prošlosti i budućnosti naših civilizacija, knjige postanaka i nestanaka, priče o nastanku vremena, mitovi i legende. Tamo stanuju sve naše želje i nade i zvezde-naši anđeli čuvari.

 

northern_north_white.gifnorthern_south_white.gif 

Kada pogledam ka severu od istočne prema zapadnoj strani prvo vidim sazvežđa Arkas ili Akturus (čizmice), coronu borealis, jednu od najsjajnijih zveda-Vegu, sazvežđa Zmaja i Velikog Medveda. Zatim u sredini dolaze Mali Medved sa lako prepoznatljivom zvezdom Polaris ili Severnjačom na vrhu i veliko, nemirno sazvežđe zmaja. Zatim prema zapadu dolaze Kasiopeja, Persej, Auriga, Andomeda i na kraju sažvežđe ovna i Plejade. Sa južne strane gledajući od zapada ka istoku imamo sazvežđa bika, Orion, Velikog i Malog Psa. Zatim sazvežđe Blizanaca, Raka, Hidru, Lava i Devicu na kraju. Tu se trenutno nalazi i Mesec tako da se od ova dva poslednja mogu videti samo njihove najsjajnije zvezde. Saturn je negde kod zvezde Regulus u sazvežđu Lava. Nisam sigurna koja je od one dve tačke planeta a koja je zvezda jer se skoro poklapaju.

To što vidim je uglavnom ono što se dogodilo milijardama godina unazad. Nikako ne mogu a da ne prestanem da razmišljam.....a šta se sada trenutno događa. Možda neka od tih zvezda u stvari više i ne postoji u ovom momentu. Ali kako to znati kada nam informacija o tome stiže toliko tragično kasno.

Sazvežđa su imena uglavnom dobijala po junacima iz Grčkih mitova a nazivi glavnih zvezda su davana prema Arapskim legendama. Stari Grci su prvi u zapadnoj civilizaciji počeli da se bave opisivanjem neba iznad sebe i dok je Evropa trunula u mračnom srednjem veku Islam je doneo kulturu i nauku na Bliski istok tako da su Arapi nastavili tamo gde su Grci stali. A kako i ne bi kada im je Alah poklonio ovakvo nebo.

250px-Bootes_constellation_map.pngSazvežđe Akturus (bootis) je dobilo ime po sinu Zevsa i muze Kalisto. Ljubomorna Hera je Kalisto pretvorila u medveda kojeg je njen sin Arkas skoro ubio kada je bio u lovu. Zevs je spasao tako što je premestio na nebo i napravio sazvežđe Velikog Medveda. I najsjajnija zvezda ovog sazvežđa se zove Akturus (čuvar medveda) a u isto vreme je i najsjajnija zvezda severnog neba.

 

 

 

 

 

 

 

Sasvežđe Velikog Medveda je poznato svim civilizacijama opisano kroz mnoge legende. Arapi ga još opisuju kao tri skoka gazele. Sastoji se od 7 glavnih zvezda od kojih su samo 2 fiksne. Najsjajnija je Alkaid, u repu Velikog Medveda na koju se nastavljaju Mizar i Alitoh-ćeri Velikog Medveda. Druga po sjajnosti je Duphe i potiče od arapskog dubb-medved. Pokušavam da zamislim neke od 50 galaksija i Sova nebulu unutar ovog prelepog sazvežđa.

 ursa_major_1.jpg

 

 

 

 109267850_a41729fdd0_m.jpg

Korona Borealis ima i naziv Severna Kruna koja predstavlja krunu koju je Tezej, sin Posejdona poklonio Ariadni i tako dobio njenu naklonost obećanje da će se udati za njega kada ubije Minotaura. Dionisije koji je takođe bio zaljubljen u Ariadnu je začarao Tezeja koji je zaboravio na dato obećanje. Dionisije je zatim oženio Ariadnu a kruni stavio na nebo između Akturusa i Herkulesa kada je ona umrla.

corona_borealis.gif 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odmah tu na dnu se nalazi i druga zvezda po sjajnosti na severnom nebu-Vega iz sazvežđa lira. Prema Grčkoj mitologiji liru je napravio Hermes od kornjačinog oklopa preko kojeg je prevukao životinjsu kožu i na vrh stavio rogove antilope. Vega predstavlja vrat te lire. U davnoj istoriji 12000 godina pre hrista ona je predstavljala zvezdu severnjaču. Naziv Vega potiče od slobodnog prevoda arapske reči waqi-padanje iz fraze an-nasr al waqi-orao koji se obrušava. U drevnom Egiptu i Indiji je ovo sazvežđe predstavljeno kao lešinar. Lešinar ili orao, na nebu izgleda prelepo pa još ako zamislimo prsten nebulu koja je tu.....

 

 M57.gif

 

 

 lyra.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

draco_dragon_big.jpg
Najsevernije i najprostranije sazvežđe severne hemisfere je sazvežđe zmaja. Drevni Egipćani su ovo sazvežđe zvali Tawaret-boginja severnog neba. Predstavljala je moćnu boginju i beskompromisnu zaštitnicu tela sastavljenog od krokodila, lavice, žene i nilskog konja. Prema starogrčkoj mitologiji ovo je zmaj Ladon koji je čuvao drvo sa zlatnim jabukama koje je Hera poklonila Zevsu kao svadbeni poklon. U pokušaju da se dočepa zlatnih jabuka  Herkul ubija Ladona. Hera-kraljica neba ga je kao svog vernog slugu postavila na nebo uokvirujući severni pol. Ovo sazvežđe se sastoji od mnoštva zvezda koje često zalaze u okolna sazvežđa ali najsjajnija je Eltamin ili Rastaban a oba naziva nose koren u arapskoj reči za zmaja. Često se zove i Zenit zvezda jer se nalazi direktno iznad Londona. U pregibu glave i vrata zmaja se nalazi jedna od najlepših nebula našeg severnog neba-Mačije oko i evo ja mu sad namigujem.


 Cats_Eye_Nebula_2.jpg

 

Tu odmah pored je i Mali Medved ili kako ga ja iz milošte zovem Medvedić. U starim mitologijama ovo sazvežđe se smatralo delom sazvežđa zmaja i prestavljalo je zmajevo krilo. Po nekim varijantama starogrčke mitologije ovo sazvežđe predstavlja psa koji sa Akasom čuva Velikog Medveda. Inače sazvežđa Mali Medved, Veliki Medved, Akas predstavljaju sazvežđe vage. Na kraju repa MalogMedveda se nalazi naša severnjača ili Polaris. Bedunini je zovu al-jadiyy-jarac i glavna im je tačka orjentacije pri migracijama kroz pustinju.

 ursa_minor.gif

Evo već počinje da svanjava a ja sam uspela da odmaštam tek četvrtinu mitova i legendi ispisanih na nebu. Sunce se polako penje uz Sinajske planine i gasi zvezde prosipajući srebro po morskoj površini. Ostatak mitova ću morati da odsanjam neke druge noći. Tune su već krenule na doručak. Vidim ih kako iskaču iz vode unaokolo. Jedna grupa delfina je odlučila da dan počne jutarnjom fiskulturom pa se trkaju sa brodom. Evo ga jedan tik ispred pramca 20 cm ispod površine dok ga još četvoro prate, po dva sa svake trane pramca. Izgleda da se ludo zabavljaju. Ponekad malkice poskoče iz vode čisto da priušte jutarnje tuširanje mojim gostima koji su se već sjatili na pramcu sa kojekakvim foto-vizuelnim uređajima namenjenim za beleženje trenutka.

Dobro jutro.



Komentari (92)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 03:13 27.03.2008

Hvala ti...

... sad ću i ja da zatvorim oči i 'odgledam' ovo što si napisala, naravno, u snu... samo, molim te, zamoli tog zmaja da se javi tek pred buđenje ili ga ti nekakvom posebnom čarolijom zadrži da ne bljuje vatru:)))

I pozdravi delfine....
nsarski nsarski 03:21 27.03.2008

Eh, kako se radujem

da si napisala ovaj blog. Taman se slaze uz ovo sto sam ja napisao.
Nego, otkrij nam tajnu: jel ti ovo pises pre jutarnjeg isplovljavanja, ili u neko drugo vreme:)?
Preporuka od nekoliko svetlosnih godina.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 09:50 27.03.2008

Re: Eh, kako se radujem

da si napisala ovaj blog. Taman se slaze uz ovo sto sam ja napisao.

Jedna zvezdica mi šapnula ;-)
Nego, otkrij nam tajnu: jel ti ovo pises pre jutarnjeg isplovljavanja, ili u neko drugo vreme:)?

Da budem iskrena-napisala sam kad sam se vratila sa zvezdama u očima...jer je na ronjenju vidiljivost, na žalost, bila jako slaba pa mi nije bio baš neki doživljaj
Unfuckable Unfuckable 06:32 27.03.2008

Dobro jutro

još jedna trica s devet metara !
Pazi kad sam totalni duduk za zvezde & sazvežđa.....ono : Severnjača i kvit....
sjajan tekst...(koliko komentara, toliko preporuka - bar za sada !!! )
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 09:52 27.03.2008

Re: Dobro jutro

Pazi kad sam totalni duduk za zvezde & sazvežđa.....ono : Severnjača i kvit....

Pa evo ti prilike da nešto naučiš pa posle da šaramiravaš devijčice gledanjem u zvezde. Ne verujem da bi bilo koja odolela ;-)
nsarski nsarski 19:22 27.03.2008

Re: Dobro jutro

Pa evo ti prilike da nešto naučiš pa posle da šaramiravaš devijčice gledanjem u zvezde.

Otkud znas?!
Ja sam moju saramirao time. I jos sam znao da je prosecno rastojanje do Sunca 149,507,217km. Posle smo presli na Ti:)))
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:56 27.03.2008

Re: Dobro jutro

Otkud znas?!
Ja sam moju saramirao time. I jos sam znao da je prosecno rastojanje do Sunca 149,507,217km. Posle smo presli na Ti:)))

))) pa znam jer je to klasična fora za prolaz. Neki su to pokušavali i samnom ali im je propao pokušaj jer se ispostavilo da ja znam više nego oni )))
nsarski nsarski 23:06 27.03.2008

Re: Dobro jutro

Neki su to pokušavali i samnom ali im je propao pokušaj jer se ispostavilo da ja znam više nego oni )))

E, pak nisi naletela na majstora:))))
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 23:12 27.03.2008

Re: Dobro jutro

E, pak nisi naletela na majstora:))))

Pa nije lako ni biti majstor....bar kada sam ja u pitanju. Obično znam više nego što je pristojno. )))) Nisu oni krivi, već ja. Ko mi je kriv što 'oću da znam sve o svemu. Ako mi se neko zaista svidi, onda glumim da sam BAŠ oduševljena njegovom pričom iako znam istu u 16 tomova. Ali.....što bi pucala sama sebi u stopalo, pa da oteram entuzijastu ))))
bindu bindu 01:49 28.03.2008

Re: Dobro jutro

nsarski
Neki su to pokušavali i samnom ali im je propao pokušaj jer se ispostavilo da ja znam više nego oni )))

E, pak nisi naletela na majstora:))))


opaa
jos jedan sveee znalica
ahahaha
bas ti (ne)
zavidim
ja pak juce ukapirala da nista ne znam
nsarski nsarski 02:15 28.03.2008

Re: Dobro jutro

ja pak juce ukapirala da nista ne znam

E, i ovo je pravi pocetak mudrosti! Nemamo bre pojma niocemu. Samo poneki detalj ovde onde, u ostalo blenemo.
MilutinM MilutinM 02:23 28.03.2008

Re: Dobro jutro

E, pak nisi naletela na majstora:))))

Nema sreće cura svaka
Da se uda za ludaka ))
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 06:22 28.03.2008

Re: Dobro jutro

E, i ovo je pravi pocetak mudrosti! Nemamo bre pojma niocemu. Samo poneki detalj ovde onde, u ostalo blenemo.

I tu se neopozivo moram složiti sa tobom ;-) ali je najbolja fora je što drugi nemaju pojma koliko ne znaju.......
bindu bindu 10:11 28.03.2008

Re: Dobro jutro

nsarski
ja pak juce ukapirala da nista ne znam

E, i ovo je pravi pocetak mudrosti! Nemamo bre pojma niocemu. Samo poneki detalj ovde onde, u ostalo blenemo.


ti mora da si onaj sto u detaljima spozna boga,
a skromnocsu se krasi kao vrlinom.
Gorstak Gorstak 10:19 28.03.2008

Re: Dobro jutro

Ali.....što bi pucala sama sebi u stopalo, pa da oteram entuzijastu ))))

:)))
gordanac gordanac 08:00 27.03.2008

jako lepo...

...uživancija čitanja! :))
To što vidim je uglavnom ono što se dogodilo milijardama godina unazad. Nikako ne mogu a da ne prestanem da razmišljam.....a šta se sada trenutno događa.Možda neka od tih zvezda u stvari više i ne postoji u ovom momentu. Ali kako to znati kada nam informacija o tome stiže toliko tragično kasno.

Isto se događa, u tome je lepota, svetlost koja do tebe stiže "sa davno ugaslih zvezda" je ista kao ona koja bi do tebe stizala (trenutno, kad bi moglo, ali - ne može, nema beskonačno velike brzine kojom bi dolazila u tvoje oko) sa zvezde koja se trenutno rađa. Utisak jednostavne lepote prizora ne bi se menjao.
Već sam negde napisala šta smatram "preskupom cenom civilizacije života po velikim gradovima" - ogroman broj ljudi retko ili nikada stvarno ne vidi - zvezdano nebo. I paradoks (potpuno smešan) je u tome da ako hoćeš da ga vidiš - moraš da "bežiš" od suviše jakih svetala gradova na morsku pučinu ili visoke planine. Dočim su oni koji nisu imali naše "blagodeti civilizacije" imali stalno pred očima - zvezdani svod. Najbolju knjigu svih vremena i najbolje mesto da se družiš s nekim.
Ja sam već davno rešila da nabavim i mali teleskop (i hoću kad-tad! :)) ali mi ga druge obaveze stalno "guraju" niz listu želja....dok jednom ne kažem "basta!", red je na zvezde. :))


gordanac gordanac 09:58 27.03.2008

...i - fotka

...kišne kapi "uhvaćene" pri padu na kamen fontane (izgleda kao zvezdano čudo, moraš priznati! :))

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 10:02 27.03.2008

Re: jako lepo...

Isto se događa, u tome je lepota, svetlost koja do tebe stiže "sa davno ugaslih zvezda" je ista kao ona koja bi do tebe stizala (trenutno, kad bi moglo, ali - ne može, nema beskonačno velike brzine kojom bi dolazila u tvoje oko) sa zvezde koja se trenutno rađa

....pa ne znam baš....ne mora da znači. Mozda su neke od tih zvezda na primer juče preminule a mi ne možemo ništa da znamo o tome. O nekim stvarima imamo prilično istinitu sliku. Ma primer, svetlost od meseca do nas stiže da oko 3.5 sekunde, što je ultra promtno sa kosmičke strane gledišta-
Već sam negde napisala šta smatram "preskupom cenom civilizacije života po velikim gradovima" - ogroman broj ljudi retko ili nikada stvarno ne vidi - zvezdano nebo

Civilizacija-kakva prevara. Prošle godine je ovde bila moja sestra sa svoja dva 2-godišnja anđela. Kada su prvi put videla pun mesec, jedna je viknula-CUUUUNCEEEE!!!! Trebalo je videti njihova lica kada smo im objasnili da je to mesec. Mislim da su i dalje mislile da je to sunce, a da ih mi samo zaje*avamo.....doduše i kada su videle popa, pomislile su da je deda mraz ))
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 10:10 27.03.2008

Re: ...i - fotka

u bubliji piše: ono što je gore to mora biti i dole (heavy parafraza)...tako da naravno. Inače, uvek sam se divila ljudima koji uspeju tako jasno da uhvate u fotografiju tako beskrajno mali momenat kao život kapljice
nsarski nsarski 10:34 27.03.2008

Re: ...i - fotka

Inače, uvek sam se divila ljudima koji uspeju tako jasno da uhvate u fotografiju tako beskrajno mali momenat kao život kapljice

Try this:
gordanac gordanac 10:43 27.03.2008

wow i ...

...aaaaaa! đe je nađe?!
koliku "snagu karaktera" sad treba da imam pa da odolim troll-u!? :))))
nsarski nsarski 10:46 27.03.2008

Re: wow i ...

gordanac
...aaaaaa! đe je nađe?!
koliku "snagu karaktera" sad treba da imam pa da odolim troll-u!? :))))

Evo ovde, ali plasim se da je zabranje hotlink na nju. Mozda ce je "ukinuti" kad primete:)

A sto se "snage karaktera tice" - I'm proud o' ya!
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 10:58 27.03.2008

Re: wow i ...

koliku "snagu karaktera" sad treba da imam pa da odolim troll-u!? :))))

ja nemam takvu snagu karaktera pa ću sad sama da istrolujem sopstveni blog....naime trenutak nastajanja ove fotke se može shvatiti kao beskrajno kratak sa moje tačke gledišta te ga ne mogu ni registrovati, što znači da nemam ni moć pravljenja fotografije....jedino slučajno. Uvek sam se divila dobroj fotografiji jer pokazuje percepciju beskrajno malog trenutka svog autora i onda shvatam koliko nam se percepcije razlikuju
nsarski nsarski 11:03 27.03.2008

Re: wow i ...

naime trenutak nastajanja ove fotke se može shvatiti kao beskrajno kratak sa moje tačke gledišta te ga ne mogu ni registrovati

Pa, za takve fotke se koriste high-speed kamere. Tipicna kamera slika 24 slike u sekundi. High-speed slika i po par hiljada slika u sekundi, tako da se uhvati ovakav trenutak. Recimo, kad slikaju kako metak probija lubenicu, na primer. Takve brze kamere koriste. Zato su neke reklame ekstremno skupe ako koriste ovakve fotografije.
Da bi snimio minut leta kolibrija treba ti par kilometara filmske trake i motor koji ce to dovoljno brzo da okrece.
Tebi u podvodnom svetu to ne treba, tamo je sve usporeno.
Medjutim, tamo ima druga krajnost. Znas one kamere sto slikaju cvetanje cveca, na primer. One to rade po nekoliko dana. Slicno je kada tako slikas pod vodom. One morske zvezde su monstrumi! Jedu sve pred sobom kao tenk. I svi se sklanjaju!
gordanac gordanac 11:05 27.03.2008

half a troll :))

...o mestu gde se rađaju i umiru zvezde...

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 11:20 27.03.2008

Re: wow i ...

Da bi snimio minut leta kolibrija treba ti par kilometara filmske trake i motor koji ce to dovoljno brzo da okrece.

Dobro je što smo uspeli bar da konstruišemo gadžete koji će registrovati ono što naše svesno ne može ;-). Inače i pod vodom se neke stvari dešavaju kosmičkom brzinom. Treba samo gledati predatore kako što su tune, jackfishevi i slične kada love. Straobalna brzina.
One morske zvezde su monstrumi! Jedu sve pred sobom kao tenk. I svi se sklanjaju!


Ovo je još jedan predstavnik velikih podvodnih stomaka. Proždire sve pred sobom. U stanju je da kvadratne kilometre rifa pretvori u pesak ako joj to neko dozvoli. Ima toliko efikasan sistem razmnožavanja da je skoro nemoguće uništiti. Pravi podvodni korov
nsarski nsarski 11:56 27.03.2008

Re: wow i ...

Ma vidi njih:


sve nam dagnje izjedose!:(((
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 12:38 27.03.2008

Re: wow i ...

sve nam dagnje izjedose!:(((

Pa ko im je kriv-što se ne brane ))) A i verujem da je njima svejedno. Njihova sudbina je da bude pojedene. Ja mislim da je ovde u pitanju borba oko teritorije na kojoj se nalazi hrana. Zvezde će vam doći dagnji ))))
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:31 27.03.2008

Re: jako lepo...

Ma primer, svetlost od meseca do nas stiže da oko 3.5 minuta, što je ultra promtno sa kosmičke strane gledišta-

Dobar tekst.
Samo ispravite ona 3,5 minuta na 1, 2 sekunde.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 15:08 27.03.2008

Re: jako lepo...

Samo ispravite ona 3,5 minuta na 1, 2 sekunde.

Moj google sky kaže (u momenti kada sam ja pisala ovo) da svetlosti sa meseca treba 3.5 sec da stigne do mesta gde se ja nalazim. Prihvatam primedbu delimično ;-) a ispravljam definitivno.
nsarski nsarski 15:20 27.03.2008

Re: jako lepo...

Aleksandra Mitrovic
Samo ispravite ona 3,5 minuta na 1, 2 sekunde.

Moj google sky kaže (u momenti kada sam ja pisala ovo) da svetlosti sa meseca treba 3.5 sec da stigne do mesta gde se ja nalazim. Prihvatam primedbu delimično ;-) a ispravljam definitivno.

Khm. Rastojanje id Zemlje do Meseca je prosecno 384,400 km. Svetlost putuje 300,000km/sec. 384/300=1.28sec. Tako kaze moj kalkulator. Njegovo Velicanstvo je, kao uvek, u pravu:)
nsarski nsarski 15:21 27.03.2008

Re: jako lepo...

Moj google sky kaže (u momenti kada sam ja pisala ovo) da svetlosti sa meseca treba 3.5 sec da stigne do mesta gde se ja nalazim

Mozdas su mislili na "round trip":) I ja bih kupio povratnu kartu za Mesec - tamo nemeres dihat!
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 15:30 27.03.2008

Re: jako lepo...

Khm. Rastojanje id Zemlje do Meseca je prosecno 384,400 km. Svetlost putuje 300,000km/sec. 384/300=1.28sec. Tako kaze moj kalkulator. Njegovo Velicanstvo je, kao uvek, u pravu:)

A tamna masa koja zakrivljuje svetlost?! A?! ;-) Vi naučnici vazda razmišljate pravolinijski...i obrati pažnju na reč PROSEČNO....hmmm...
nsarski nsarski 15:37 27.03.2008

Re: jako lepo...

i obrati pažnju na reč PROSEČNO.

Pa, zato sto se ne krece po kruznoj orbiti.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 16:44 27.03.2008

Re: jako lepo...

Pa, zato sto se ne krece po kruznoj orbiti.

Pa to ti kažem-sve je aproksimacija ;.) a ja se užasavam generalizacija, aproksimacija....to mi vazda liči na neki izgovor....
Kako bi ovi moji domaćini arapi rekli in-sha-alah. To im je izgovor unapred za sve što može da krene naopako a većina stvari i krene naopako na šra oni kažu "maleš", što bi u slobodnom prevodu značilo "bad luck"......
kuki kuki 18:22 27.03.2008

Re: jako lepo...

nsarski
Khm. Rastojanje id Zemlje do Meseca je prosecno 384,400 km. Svetlost putuje 300,000km/sec. 384/300=1.28sec. Tako kaze moj kalkulator. Njegovo Velicanstvo je, kao uvek, u pravu:)

A kad pukne sunce, mi to necemo znati citavih 8 min 18 sec.
kuki kuki 18:32 27.03.2008

Re: jako lepo...

nsarski
Khm. Rastojanje id Zemlje do Meseca je prosecno 384,400 km. Svetlost putuje 300,000km/sec. 384/300=1.28sec. Tako kaze moj kalkulator. Njegovo Velicanstvo je, kao uvek, u pravu:)

nsarski, da posaljes kalkulator na stelovanje. Gresi ti za dve sekunde.
Ili si zaboravio da racunas rastojanje od povrsine do povrsine, a ne od centra do centra:)
nsarski nsarski 19:08 27.03.2008

Re: jako lepo...

li si zaboravio da racunas rastojanje od povrsine do povrsine, a ne od centra do centra:)

Nema veze sa centrima. Poluprecnik Zemlje oko 6700km, tako da je ralika mozda sve zajedno 10,000km. U odnosu na 380,000km to je 3%. Sica. Govorimo o decimalnim mestima (desetinkama), ne sekundama.
kuki kuki 19:16 27.03.2008

Re: jako lepo...

A ja da posaljem oci na stelovanje. 1.26 v.s. 1.28.
Ipak: kalkulatori AND astronomija = olicenje tacnosti
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 16:50 28.03.2008

Re: jako lepo...

A kad pukne sunce, mi to necemo znati citavih 8 min 18 sec.

ZAMISLI!!!!! :-O
edi-va edi-va 09:48 27.03.2008

Zvezde

To je nebo koje i vi i ja vidimo u isto vreme ali je ovde toliko čisto i bistro i toliko jasno da se sa njega mogu čitati eoni prošlosti i budućnosti naših civilizacija


ja ovde ne videh ni jednu zvezdu za 15 godina boravka ... :(




inache si me opet mislima svojim otela iz realnosti, i na tome jedno veliko hvala & a bih hug:)
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 10:07 27.03.2008

Re: Zvezde

a ovde ne videh ni jednu zvezdu za 15 godina boravka ... :(

To je tragično slatka moja.
inache si me opet mislima svojim otela iz realnosti, i na tome jedno veliko hvala & a bih hug:)

Ovo je moja realnost i srećna sam zbog toga. Nekada je i moja realnost izgledala koa ona gore sa slike. Stanovala sam una 12-stom spratu odakle sam imala "lep" pogleda na grad. Zgražavala me je kada pogledam kroz prozor i vidim jedno 5 slojeva smoga iznad grada u 7 različitih boja braon i sivog....a ja znam da upravo treba da krenem u taj smog.....straaaaašno
Nevenana Nevenana 12:02 27.03.2008

sjajan tekst

kao i svi vasi tekstovi.

preporuka i molim vas da pisete i cesce.

zelim vam mirno more i lep provod.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 12:35 27.03.2008

Re: sjajan tekst

zelim vam mirno more i lep provod.

Hvala Vam puno na lepim željama Što se tiče provoda, tu nema problema....samo da vidim da nekako napravim neki deal sa morem. Ponekad stvarno preteruje u bešnjenju bez zaista ikakve potrebe. More je jedna dramatična pojava
lush lush 12:17 27.03.2008

price o nebu

Jedna od retkih koje se jos secam je vezana za kineski odnosno azijski Dan zaljubljenih koji pada na sedmi dan sedmog meseca po lunarnom kalendaru. Jednom godisnje na taj dan se srecu Tkalja (Vega) i Pastir (Altair) koji su zbog nedozvoljene ljubavi osudjeni na vecnu razdvojenost. Pomazu im svrake koje odlecu na nebo i grade most preko Srebrne reke (Mlecni put).

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:20 27.03.2008

Kad si već u Egiptu,

pozdravi nam Bastet.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 12:31 27.03.2008

Re: Kad si već u Egiptu,

To svakako. Evo ga upravo jedan, debeli, lenji, biblijski razmaženi, dosadni, neodoljiv predstavnik se izležava tu pored mene odmarajući se od celonoćnog jurcanja za bastetima iz komšiluka. Žao mi je što nisam mogla da učestvujem u priči na Vašem blogu....more me je odnelo na drugu stranu. Imala bih ja tu svašta nešto da kažem kako dugovekovni poštovalac i obožavalac lika i dela svih basteta ovoga sveta bez obzira na boju, dimenziju i rasu
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 12:33 27.03.2008

Re: price o nebu

Mnogo lepa priča. Ja nameravam da ispričan i ostale priče o našoj gorepomenutoj severnoj hemisferi....samo ako nađem vremena i publika bude raspoložena da ih sluša....a priča imaaaa.......
Черевићан Черевићан 12:36 27.03.2008

малта под ноћи

при оку ми често њутнов рефрактор дијаметра 15 цм па ме ноћно небо над малтом баш уме намамити да смоје терасе надвалетом поњему зверам небих ли уочио нешто што би ми помогло да схватим несхватљиво.

Додуше да будем искрен посве маами ме и порука следеће строфе песмицине

погледом сетним понебу тражим
поруку неког . . . . . ко ми би драг
запис на таквом остављен месту
кроз време, верујте . . . . оставља траг
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 12:41 27.03.2008

Re: малта под ноћи

погледом сетним понебу тражим
поруку неког . . . . . ко ми би драг
запис на таквом остављен месту
кроз време, верујте . . . . оставља траг

Svako ima tu slobodu da na nebu traži ono što je izgubio i većina nas to tamo i nađe. Želim Vam sreće u traganju. Nebo iznad Valete je sigurno isto lepo kao i ovo iznad Egipta.
Hvala na poseti. Dođite nam opet
ivana23 ivana23 12:51 27.03.2008

Map of Universe

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 13:23 27.03.2008

Re: Map of Universe

Pa TO sam tražila da stavim kao početnu sliku (mada je i ova Egipatska sasvim zadovoljavajuća). Valjda nisam imala dovoljno strpljenja da je tražim.....
angie angie 14:32 27.03.2008

pepela

Jedni su noći drugi zvezde

Svaka noć zapali svoju zvezdu
I igra crnu igru oko nje
Sve dok joj zvezda ne izgori

Noći se zatim među sobom podele
Jedne budu zvezde
Druge ostanu noći

Opet svaka noć zapali svoju zvezdu
I igra crnu igru oko nje
Sve dok joj zvezda ne izgori

Noć poslednja bude i zvezda i noć
Sama sebe zapali
Sama oko sebe crnu igru odigra

Vasko Popa
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 15:34 27.03.2008

Re: pepela

šta reći a ne pogrešiti....
angie angie 15:49 27.03.2008

Re: pepela

Aleksandra Mitrovic
šta reći a ne pogrešiti....


pogreshila???,...

pa nije ovo bukavlni komentar na tvoj lepi blog- btw, ja sam jedna od onih , koja uveche polgeda je l su zvezde sve na mestu pre spavanja:)))- tako sam i videla lokator ( ako se to tako zove) u noci bombardovanja, bezajebavanja- vidim ima jedna vishka i nekako je neprirodno blizu i ko da je zakachena van sistema, a ne pripada rasporedu,

a pepela neobichno volim, oduvek, pa sam tu kod tebe stavila kao pauzu:))
MilutinM MilutinM 15:37 27.03.2008

Lepo

Aleksandra, hvala za sjajan tekst. Ne samo da si dala puno podataka o sazvezdjima, nego si nas na veoma lep nacin uvela u celu pricu i utisnula poseban licni pecat. Sjajno. Ovo sam vec prosledio momcima koji narednog leta organizuju Smotru izvidjaca Makedonije koja ima somboliku vezanu za zvezde. A siguran sam da ce je koristiti i mnogi drugi izvidjaci.

Steta sto si ostala toliko kratko...
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 16:42 27.03.2008

Re: Lepo

Ovo sam vec prosledio momcima koji narednog leta organizuju Smotru izvidjaca Makedonije koja ima somboliku vezanu za zvezde

Pa ako vam nije mrsko da čitate, ja imam nameru da obradim i ostala sazvežđa koja sam pomenula čim dobijem malo vremena...mozda u još nekoliko nastavaka. Mislim.....nije to lak posao. Priča je beskonačna kao i kosmos (Šarski, nemoj molim te da mi kvariš zabavu tvrdnjom da je kosmos konačan, pliiiiiiizzzzz ;-)
MilutinM MilutinM 02:25 28.03.2008

Re: Lepo

Pa ako vam nije mrsko da čitate, ja imam nameru da obradim i ostala sazvežđa koja sam pomenula čim dobijem malo vremena...mozda u još nekoliko nastavaka.

Bilo bi to više nego lepo. Mi se kao bavimo malo zvezdama, ali skoro isključivo kao sredstvom za orijentaciju noću. A i to polako nestaje. Ovakav pristup bi nam omogućio da zvezde deci približimo na zanimljiv i privlačan način.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 06:14 28.03.2008

Re: Lepo

Ovakav pristup bi nam omogućio da zvezde deci približimo na zanimljiv i privlačan način.

E pa ako su deca u pitanju, onda je tu stvar rešena ;-)
d j o l e d j o l e 15:57 27.03.2008

Piramide: karta zvezdanog neba Egipta

Da li ste culi za teoriju po kojoj je plato na kome se nalaze piramide ustvari preslikana karta zvezdanog neba Starog Egipta. Naime, postoji prica po kojoj je raspored piramida replika rasporeda zvezda u sazvezdju Oriona. Po njoj su stari Egipcani verovali da faraoni posle smrti putuju u zasvezdje Oriona, gde zive bozanstva njihove religije.

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 17:12 27.03.2008

Re: Piramide: karta zvezdanog neba Egipta

Da, znam za tu piču. Orion je predstavljao Ozirisa u Egipatskoj mitologiji, boga podzemnog sveta. Tri piramide iz Gize (Velika piramida, Kefrenova i Menakurova) su postavljene na isti način kako i tri zvezde u pojasu Oriona.
Kinezi su smatrali Orion kao jednu od mesečevih kuća nazvanom "šen" što u bukvalnom prevodu znači "tri" i odnosi se na iste tri zvezde iz pojasa Oriona
Dragana Sepe Dragana Sepe 17:07 27.03.2008

zvezdice!

Aleksandra, stvarno neverovatno, ali svaki tvoj naredni tekst je bolji, lepsi i topliji od prethodnog! A, pritom, toliko drugaciji! Svaka cast!
Iskreno ti zavidim na prilici da budes u takvom okruzenju. Uzivaj malcice i za mene, namigni jednoj od zvezda u moje ime, uzivaj sto vise mozes, mnogi bi se menjali s tobom to znas.
Veliiiiiki pozdrav, sve najbolje!
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 17:16 27.03.2008

Re: zvezdice!

Aleksandra, stvarno neverovatno, ali svaki tvoj naredni tekst je bolji, lepsi i topliji od prethodnog! A, pritom, toliko drugaciji! Svaka cast!

Practice make perfection.
Hvala ti puno na podršci jer veruj mi da nema ljudi kao ti koji me bukvalno vuku za rukav i teraju da pišem ja bih verovatno svoje misli čuvala za sebe. Ovim putem se zahvaljujem Dunjzi, Jeli, Voji, Đoletu, Gozi, Milanu, Milanu drugom........i još mnogim mojim prijateljima koji me ubeđuju da sam bolja nego što sama mislim o sebi. Pa ne bi se oni valjda družili sa nekim ološem )))
Dragana Sepe Dragana Sepe 17:33 27.03.2008

Re: zvezdice!

Veruj mi da sam iskrena kada ti to kazem, pa cak te i ne poznajem. Jedino sto znam o tebi to je nekoliko tvojih tekstova na blogu, koji doduse, dosta govore i o tebi. Sigurna sam da si pozitivna osoba, iskrena, topla i da je zadovoljstvo ljudima kojima si ti prijatelj. Ja se pisanjem bavim od svoje petnaeste godine, mislim objavljujem od tada, znaci vec vise od 20 godina, pisala sam toliko puno knjizevnu kritiku, nadam se uspesno, i mislim da s pravom mogu da kazem da su tvoji tekstovi zaista prijatni, puni topline, zvuce iskreno, nenavalentno, vrlo edukativno, a pre svega inspirativno. To je samo prvo sto mi je palo napamet, a mislim da je to vise nego dovoljno da se nateras i da nastavis da pises.
Cast mi je sto ces gostovati u mojoj novoj knjizi kratkih prica, gde ces sa svojim prvim tekstom na ovom blogu, uci u istu. Zasto ne reci javno!?!
Veliki pozdrav i SAMO NAPRED u svemu, u pisanju pogotovo!
Sve najbolje!
edi-va edi-va 17:40 27.03.2008

Re: zvezdice!

Cast mi je sto ces gostovati u mojoj novoj knjizi kratkih prica, gde ces sa svojim prvim tekstom na ovom blogu, uci u istu. Zasto ne reci javno!?!
Veliki pozdrav i SAMO NAPRED u svemu, u pisanju pogotovo!
Sve najbolje!









Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 17:56 27.03.2008

Re: zvezdice!

Cast mi je sto ces gostovati u mojoj novoj knjizi kratkih prica, gde ces sa svojim prvim tekstom na ovom blogu, uci u istu. Zasto ne reci javno!?!

Ja stvarno ne znam šta da kažem na sve ovo. Evo, crvenim iz sve snage.....
Mnooooogo vam hvala na podršci
ivana23 ivana23 17:58 27.03.2008

Re: zvezdice!

Cestitke...

edi-va edi-va 18:00 27.03.2008

Re: zvezdice!

tvoj prvi text je inache i na mene ostavio snazan utisak, odmah sam ga stavila u favorite, to je ustvari bio prvi text koji sam uopshte stavila u favorite:)
Gorstak Gorstak 18:01 27.03.2008

Re: zvezdice!

divno :)))

a jesi li primetila - na velikim kolima, pored one srednje od tri, ali jako, jako blizu, postoji jedna majusna zvezda.
ona valjda i ne spada u sazvezdje, a uvek je tu. scucurila se i cuti :)

iz nekog razloga nikad ne umem da vidim malog medveda

potpuno magican post. hvala ti.
vishnja
Gorstak Gorstak 18:01 27.03.2008

Re: zvezdice!

hej edita :)))))
masem :)
edi-va edi-va 18:04 27.03.2008

Re: zvezdice!

hej edita :)))))
masem :)


my sweet cherry ... hug U:)
angie angie 18:19 27.03.2008

Re: zvezdice!

hej edita :)))))
masem :)



hm, da,...samo ima i onih, koji zbog tebe ne mogu da mashu,...ni malkice!
Gorstak Gorstak 18:20 27.03.2008

Re: zvezdice!

potpuno carobna atmosfera ovde kod Aleksandre... more i nebo
kao u kuci sa ogledalima :)

edi, vise od 10 godina me niko nije oslovio sa 'cherry' :)))
edi-va edi-va 18:23 27.03.2008

Re: zvezdice!

potpuno carobna atmosfera ovde kod Aleksandre


mislim da smo rastuzili Aleksandru ...:(
AlexDunja AlexDunja 19:13 27.03.2008

Re: zvezdice!

hm, da,...samo ima i onih, koji zbog tebe ne mogu da mashu,...ni malkice!

to nije lepo, i nije fer:(((
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 21:31 27.03.2008

Re: zvezdice!

mislim da smo rastuzili Aleksandru ...:(

ma niste me rastužile moje drage. Bila sam na večeri sa prijateljima pa nisam stigla da se dužim sa vama. Naprotiv, baš ste me razveselile jer sam shvatila da sam uspela da vam prenesem svo ono nadahnuće koje ja osećam ovde on daily basis. Želela bih da vas sve ubacim u svoj svet koji je obojem čarobnim bojama i lepotom a ja sam ga sama za sebe stvorila jer sam tako odlučila jednoga dana. Život je satkan od prelepih dana i noći ako vi to sami tako odlučite
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 21:35 27.03.2008

Re: zvezdice!

potpuno magican post. hvala ti.
vishnja

Skapirala sam vašu mračnu zaveru onda kada si mi objasnila na PP.....) baš super. Sada sam već uspela da prepoznajem ko je ko. Mislim...lako je kada ti neko objasni, ali....neka to i dajle ostane prekriveno misterijom ))
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 21:38 27.03.2008

Re: zvezdice!

voj prvi text je inache i na mene ostavio snazan utisak, odmah sam ga stavila u favorite, to je ustvari bio prvi text koji sam uopshte stavila u favorite:)

Ne znam na koj prvi text misliš jer ja imam neke textove i u arhivi Blog-a B-92 kada je bio u starom formatu...mada mislim da misliš na isti text o kojem govori Dragana.
Izuzetna mi je čast da uspem da oplemenim nečiji živt na ovakav način. Hvala vam onoliko. Kissić za sve po spisku i redu :-x
gradicevic gradicevic 21:41 27.03.2008

Re: zvezdice!

Život je satkan od prelepih dana i noći ako vi to sami tako odlučite




da
angie angie 21:45 27.03.2008

Re: zvezdice!

Skapirala sam vašu mračnu zaveru onda kada si mi objasnila na PP.....) baš super.


pa ochigledno ti nije objashnjen najmrachniji deo !
Kazezoze Kazezoze 21:49 27.03.2008

Re: zvezdice!

Gorstak
divno :)))a jesi li primetila - na velikim kolima, pored one srednje od tri, ali jako, jako blizu, postoji jedna majusna zvezda.ona valjda i ne spada u sazvezdje, a uvek je tu. scucurila se i cuti :)iz nekog razloga nikad ne umem da vidim malog medvedapotpuno magican post. hvala ti.vishnja

a shto se ti vishnja javljash pod gorshtakovim nickom.
neshto mi sumnjiva ta igra... da ti neshto ne krijesh od nas?
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:01 27.03.2008

Re: zvezdice!

a jesi li primetila - na velikim kolima, pored one srednje od tri, ali jako, jako blizu, postoji jedna majusna zvezda.
ona valjda i ne spada u sazvezdje, a uvek je tu. scucurila se i cuti :)

iz nekog razloga nikad ne umem da vidim malog medveda



Ne zanm baš na koju misliš jer ih ja na ovoj slici vidim najmanje 5.
A što se tiče malih kola...ajde da probamo ovako:
Vidiš na fotki onu sjajni zvezdu na vrhu, gore pa malo levo-to je polaris.E sad, kada se spuštaš na dole pa još malo ulevo postoje još dve malo sjajnije zvezdice od kojih je druga malo žićkasta. Vidiš? Odlično. E sad od te zvezdice ideš još malo na dole i u desno za jedno 10-ak stepeni i nailaziš na 2 zvezdice postavljene pod skoro pravim uglom na pravac tvog kretanja. Ok? To je početak leđa malog medveda. E, sad produžiš u istom smeru nadole i pod uglom od još jeno 10 stepeni udesno i nailaziš na još dve zvezdice od kojih je jedna jako žuta. E to ti je kraj leđa malog medveda
Gorstak Gorstak 10:24 28.03.2008

Re: zvezdice!

Ne zanm baš na koju misliš jer ih ja na ovoj slici vidim najmanje 5.

pa kad na fotki imas visak informacija :)))

ja dugo nisam videla takvo nebo - obicno ga gledam iz grada, gde je zagadjenje svetlom poprilicno... tako da se jedva snalazim na toj slici.
ama, ne snalazim se uopste, da budem iskrena :)

hvala na objasnjenju, probacu da nadjem sledeci put. ceduljce u dzep, pa redom.
Spiridon Spiridon 23:04 27.03.2008

samo kratko

Aleksandra je veceras zvezda naseg bloga =)

poz

Spi
angie angie 23:12 27.03.2008

Re: samo kratko

Spiridon
Aleksandra je veceras zvezda naseg bloga =)pozSpi


a jesi l snimio shto ima dijapazon- od morskih dubina, do zvezdanih daljina!:)))
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 23:25 27.03.2008

Re: samo kratko

Usta moja hvalite me da vas ne bih pocepala ))
Potpis:


Hvala vam momci i devojke na podršci, baš mi znači
Kazezoze Kazezoze 23:39 27.03.2008

Re: samo kratko

a jesi l snimio shto ima dijapazon- od morskih dubina, do zvezdanih daljina!:)))

*novo

pa sve je to sastavni deo egipta... post je sjajan))
nego aleksandra ima u egiptu jedna grupa koja se zove misrijat i koja sjajno svira pesme pink floyda.
ne znam da li si chula za njih?
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 23:49 27.03.2008

Re: samo kratko

nego aleksandra ima u egiptu jedna grupa koja se zove misrijat i koja sjajno svira pesme pink floyda.
ne znam da li si chula za njih?

Nisam. Naime držim se dalje od Kaira......duga priča-potpuno frustrirajuće mesto. Elem, neki moji prijatelji koji borave tamo mi tvrde da je tzv. underground scena tamo izuzetno zanimljiva i da ima dosta stvari za čuti i videti. Možda jednog dana skupim dovoljno mentalne snage da se zadržim duže u Kairu, pa ću pokušati da ih odslušam. Hvala na hint-u
Zis Zis 02:23 29.03.2008

Dogoni

Dogon people




Wikipedia - Sirius controversy
According to Robert Temple, the central element of Dogon cosmogony and cosmology is the star Sirius, which they call Po Tolo. This star was the seed of the Milky Way galaxy and is the "navel" of the entire universe. The Dogon describe the universe as "infinite, but measurable", and filled with many yalu ulo, or spiral star systems, including the one containing the Earth's sun. According to the Dogon perception of the universe, most of the universe is part of the "external" star system, while nearer to Earth is the "internal" star system. The stars in the "internal" system include many that they claim affect the lives of people of Earth and play a part in human history, including not only the Sirius star system, but also Orion, Pleiades and others.

An ethnic group that lives near the Dogon, the Bozo, have a similar mythology about Sirius in the sky and refer to it as the "Eye Star".



Wikipedia- Griaule and Dieterlen

A number of researchers investigating the Dogon have reported apparent knowledge that has subsequently become embroiled in controversy. From 1931 to 1956, two French anthropologists, Marcel Griaule and Germaine Dieterlen, spent 25 years with the Dogon, during which time they were initiated into the tribe.[5] Griaule and Dieterlen reported that the Dogon appeared to know that the star, Sirius, in the constellation, Canis Major was in fact a binary star. They also appeared to know of the rings of Saturn, and the Moons of Jupiter, which are usually considered invisible to the unaided eye;[6] In 1852 American missionary D.T. Stoddart wrote a letter to astronomer John Herschel that ".. at twilight, Jupiter's satellites could be seen with the naked eye and the elongated shape of Saturn also.", according to Hunter Adams.[7]

MIT professor of physics Kenneth Brecher commented that "They (the Dogon) have no business knowing any of this".[8], and the controversy escalated when author Robert Temple suggested an extraterrestrial source of the Dogon's knowledge.[9] Griaule and Dieterlen made no claims on the source of the Dogon's knowledge. More recently, severe doubts have been raised about the validity of Griaule and Dieterlein's work[10][11].


Ovo treba citati uz Halloween- main theme

Za detaljniji uvid u problematiku konsultovati Foksa Moldera - "The Truth Is Out There"

Priznajem, citao sam Martija Misteriju kao klinac....

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 16:37 29.03.2008

Re: Dogoni

Za detaljniji uvid u problematiku konsultovati Foksa Moldera - "The Truth Is Out There"

Priznajem, citao sam Martija Misteriju kao klinac....

Ovo mi liči na one Denikenove klebezable ))
Ja zaista verujem da je veoma verovatno da tzv. "niže" civilizacije imaju neka znanja do kojih je tzv. "moderna" civilizacija tek sada došla uz puno muke i rada. E, sad, što ih proglašavamo vanzemaljcima samo radi opravdavanja naše gluposti-to već spada u neku drugu problematiku. Čunjenica je na pr. da su arapi već u VII veku znali precizno da izračunaju trajanje sunčane godine na 6-tu decimalu a stari grci su takođe znali da je zemlja okrugla, samo je bilo rasprave o tome da li je naš sistem heliocentričan!!! U to vreme se u evropi nije znalo (priznavalo) ni kako zemlja izgleda a ne daj bože da se govorilo o planetama a ljudi koji su tvrdili da je zemlja okrugla i da je naš sistem heliocentričan su se spaljivali na lomači!! Biblija je čak i zabranjivala gledanje u zvezde jer se to smatralo veštičarenjem (astrologija) a arapi su već u to vreme pravili razliku između astrologije i astronomije.
U našoj nesrećnoj evropi astronomija je počela da se razvija tek u 18-om veku. Tako su evropske mudriše počele da "otkrivaju" ono što je već bio poznato u starom egiptu, mesopotamiji, staroj grčkoj etc. 20 vekova ranije.
Najopasnija je budala koja sa ambicijom a na to mi liče predstavnici naše "moderne" civilizacije.maštatoznačilo
Zis Zis 22:48 29.03.2008

Re: Dogoni

Aleksandra Mitrovic
Ovo mi liči na one Denikenove klebezable ))

egzaktli :)


Ja zaista verujem da je veoma verovatno da tzv. "niže" civilizacije imaju neka znanja do kojih je tzv. "moderna" civilizacija tek sada došla uz puno muke i rada. E, sad, što ih proglašavamo vanzemaljcima samo radi opravdavanja naše gluposti-to već spada u neku drugu problematiku. Čunjenica je na pr. da su arapi već u VII veku znali precizno da izračunaju trajanje sunčane godine na 6-tu decimalu a stari grci su takođe znali da je zemlja okrugla, samo je bilo rasprave o tome da li je naš sistem heliocentričan!!! U to vreme se u evropi nije znalo (priznavalo) ni kako zemlja izgleda a ne daj bože da se govorilo o planetama a ljudi koji su tvrdili da je zemlja okrugla i da je naš sistem heliocentričan su se spaljivali na lomači!! Biblija je čak i zabranjivala gledanje u zvezde jer se to smatralo veštičarenjem (astrologija) a arapi su već u to vreme pravili razliku između astrologije i astronomije.
U našoj nesrećnoj evropi astronomija je počela da se razvija tek u 18-om veku. Tako su evropske mudriše počele da "otkrivaju" ono što je već bio poznato u starom egiptu, mesopotamiji, staroj grčkoj etc. 20 vekova ranije.
Najopasnija je budala koja sa ambicijom a na to mi liče predstavnici naše "moderne" civilizacije.maštatoznačilo


Ja smatram da nasa civilizacija jeste i bolja i, ma koliko to cudno zvucalo, humanija od svih prethodnih. Ukinuli smo robovlasnistvo, svi ljudi su, teoretski, jednaki pred zakonom, uslovi zivota su svakim danom sve bolji, ali ne tvrdim da je vrhunac. Treba jos jako mnogo raditi na nama samima da bi teorija postala praksa...

Sa druge strane, i prethodne civilizacije su imale sta da kazu. Recimo, calculus se percipira kao nesto sto su "otkrili" Njutn i Lajbnic, ali se zaboravlja da je i Arhimed radio na slicnim problemima pre vise od 2200 godina. 1906 godine je u Istanbulu slucajnoscu pronadjen Arhimedesov rukopis u kome on razradjuje metode infinitezimalnog racuna, osnove moderne analiza/calculus-a




Pitanje koje se namece je, sta bi se desilo da je calculus, kao alat bio siroko dostupan ljudima 200 godina pre Hrista? Da li bi nas svet izgledao ovako kako danas izgleda?
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 00:29 30.03.2008

Re: Dogoni

Ukinuli smo robovlasnistvo, svi ljudi su, teoretski, jednaki pred zakonom, uslovi zivota su svakim danom sve bolji, ali ne tvrdim da je vrhunac. Treba jos jako mnogo raditi na nama samima da bi teorija postala praksa...

E, tu je ključna reč "teoretski". Na papiru sve izgleda pinkasto ali je u teoriji mnogo više sivkasto. Ne bih se složila da je robovlasništvo ukinuto, a o tome mnogo više mogu da ti svedoče zaposleni u multinacionalnim kompanijama čiji sam vojnik i ja nekada bila.Sada je samo cela priča zapakovana u više oblandi, ali je suština ista. Prosečan čovek danas nema više stepena slobode nego neko ko je živeo u 16-om veku-TO ODGOVORNO TVRDIM I POTPISUJEM. Forma jeste promenjena ali je suština ostala ista. A u isto vreme smo uskraćeni za suštinske informacije kao i oni u 16-om veku. Gledala sam reportažu o jednom plemenu na pacifiku koje živi na nekom no name ostrvu in the middle of nowhere koje je bez problema preživelo onaj tragičan cunami pre nekoliko godina jer su generacijama slušali priče svojih predaka o istim pojavama tako da su bili potpuno pripremljeni i obučeni da prepoznaju sve simptome. Njima je to redovna pojava. U isto vreme su žitelji "moderne" civilizacije bili satrti sa površine zemlje. Postali smo previše arogantni i to nam se lupa o glavu. To pleme nema pojam o vremenu. Niko ne zna koliko je star jer je to kod njih potpuno nebitna informacija. Nemaju reči za dobrodošlicu i ispraćanje jer smatraju da svako može da dođe kada to hoće i da ode kada mu se svidi i da nema ništa posebno u tome. To je naopuštenija populacija koja postoji na zemljinoj površini po mojim informacijama a znaju mnogo. Meni je životni cilj da dođem do stanja svesti u kojem su oni

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana