Eksperimenti u blogovanju| Literatura| Život

LEKARI DANAS SVE VIŠE LEČE BOLESTI, A SVE MANJE LJUDE

horheakimov RSS / 01.06.2016. u 00:05

Odslušao sam poruku na sekretarici: Čaj kod mene i čitanje poezije, toplo se obuci…

Nakon što sam namirio psa, dohvatio sam jednog Šilera sa police i krenuo u posetu. Jesam se toplo obukao, iako je kalendarski još uvek bilo leto, ali septembar zna da bude varljiv. Došao sam u dogovoreno vreme, ali sam zatekao odškrinuta vrata.

- Uđi, uđi, ne mogu da ustajem, hladno mi je. Baci neku cepku u kamin. Evo, i sve ove novine možeš da dodaš, slaba sam sa drvima.

Čitali smo i pili čaj od zdravca, pričali o nemačkom romantizmu, što nas je odvelo do Šopenhauera, i do toga kako se spremao za san sa napunjenim pištoljima kraj kreveta. Razgovarali smo i o volji i o tome koliko je bitno da čovek sebi udovolji. Na rastanku sam zamoljen da založim i jednu strulelu hoklicu, neku napuklu dasku za sečenje mesa i stari slomljeni čiviluk.

Sledeće nedelje, kada sam opet došao u posetu, jedna velika polica s knjigama bila je oborena i stajala je tamo gde je bio krevet. Kako sam kasnije saznao, krevet je prvi završio u vatri, komplet: daske, madrac i jastuci, a pepela je bilo toliko da sam lopatom punio kofe od moleraja.

- Bilo mi je hladno, morala sam da dogrejem. Ove neke knjige će isto morati u kamin, ali ajde prvo podloži ove raspale police. Danas Šeli?

Naravno da je razgovor o engleskom romantizmu bio prava hrana za dušu, a čaj od korena maslačka blagotvoran za telo. Skuvali smo ga na plamenu starih polica i pohabanih enciklopedija ezoterije, koja nas u stvari nikada i nije odistinski zanimala. Šeli i mekani glas koji umire uveli su nas u vremeplov i odveli, naravno, ka Šekspiru. Neizbežnosti njegove tragičnosti i vanvremenska distanca činili su okvir za razmenu emocija koje su grejale sobu. Ona je ipak bila umotana u ćebad i prostirke, a do kraja večeri ja sam, jer je neprestano drhtala, na vatru stavio i sve tepihe, slike i goblene, sto i sve stolice, sem jedne, kao i fotelju u kojoj je nekada spavala mačka, i vrata od kuhinje. Lako se uspavala kada se soba dogrejala. Sklopio sam njenu knjigu i naočare i stavio ih na preostali stočić. 

Dve nedelje nisam mogao da odem u posetu, ali juče sam svakako stigao. I jesen je stigla. Kiša se pročestila, sve je manje bilo sunca, sve više sivila, nebo se nadurilo i spustilo na ljude. Sa kišobranom u tom oskudnom međuprostoru između glave i propalog nebeskog svoda,  uputio sam se na dobro poznatu adresu. Iskren da budem, nedostatak drvene kapije, stepenica, trema i ulaznih vrata nije me mnogo iznenadio. Parket je bio u potpunosti podignut, gotovo sigurno založen, prozori skinuti, a srča uredno počišćena i skupljena u jedan kraj velike sobe. U drugom kraju gomila pepela, nabacana skoro do plafona. Nameštaja i gorivog pokućstva više nije bilo. Osim stolice za ljuljanje od ružinog drveta u kojoj je sedela pred kaminom i malog gramofona sa kog je svirao Šostakovič, Valcer broj 2. Listala je foto-album, jedinu preostalu papirnu relikviju koja nije završila na vatri.

- Bio mi je profesorkin sin, malo mi je pomogao oko dogrevanja. I oko pepela. Baš je zahladnilo. Nikako da se ugrejem. Nije te bilo?

- Imao sam posla…

- Imaš u kuhinji izglavljene cigle, videćeš, mali je načeo severni zid, pa donesi nekoliko i stavi ih blizu kamina da upijaju toplotu. Posle mi ih stavi ispod nogu da me greju. Kako ti se sviđa muzika?

- Nekako je, opraštajuća…

Danas sam otišao do bolničke kapele. Rekli su mi da je uobičajeno da ako nema živih rođaka, pokojnike kremiraju. Danas sam bio do bolničke kapele da uzmem pepeo.

Tagovi



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

amika amika 14:59 01.06.2016

Одлична прича...

... и препорука.

Само је наслов некако незграпан и једносмеран.
ivana23 ivana23 15:38 01.06.2016

Re: Одлична прича...

A poslednje dve recenice nisu verodostojne.
horheakimov horheakimov 16:06 01.06.2016

Re: Одлична прича...

Ivana, a zašto tako misliš?
ivana23 ivana23 19:51 01.06.2016

Re: Одлична прича...

horheakimov
Ivana, a zašto tako misliš?


I otac i majka su mi kremirani.
Urna nikada ne napusta groblje i nema nikakvog razloga, ni nacina da se preuzima u bolnickoj kapeli.

LINK
horheakimov horheakimov 22:10 01.06.2016

Re: Одлична прича...

Draga Ivana, ovo je fikcija, vremenski i prostorno neodređena a detalji su egzaktni, mogući/verovatni i fantastični i svi zajedno čine sliku, hm, takvom kakva je... Tvoja primedba bi bila na mestu da je ideja bila da ispričam u potpunosti realističnu priču, iz Beograda, no, ne beše tako...
ivana23 ivana23 22:42 01.06.2016

Re: Одлична прича...

OK, razumem.
horheakimov horheakimov 00:22 03.06.2016

Re: Одлична прича...

незграпан и једносмеран


Šta znači naslovu nezgrapan i jednosmeran?
amika amika 16:49 03.06.2016

Re: Одлична прича...

Šta znači naslovu nezgrapan i jednosmeran?


Предугачак, нема везе са причом, а и то што кажеш у наслову је општепознато.

Чај и пепео, на пример.
horheakimov horheakimov 18:53 03.06.2016

Re: Одлична прича...


Предугачак

...ima veze sa tim da je ova priča, kao sve druge koje sam pisao, pisana za internet a pažnja potencijalnog čitaoca na internetu traje koliko jedan klik. Ako postoji legitiman način da se ona produži, ovo je jedan od...

+ ima tu još i ličnih preferencija, koje ne znam ni da li bi ti razumeo, niti da li treba da ih objašnjavam...

нема везе са причом

...plašim se da posle ovakve izjave ti nisi ni razumeo o čemu sam zapravo hteo, ali da ti ponovo ne bih analizirao sve potanko, predlažem da, ako te zanima, pročitaš još jednom, bez predubeđenja iz svog komentara i da pogledaš i tagove...

општепознато

takođe su i
Чај и пепео

opštepoznati i, dodao bih tako prozaični, pa te to nije sprečilo da ih predložiš...

Nego mene zanima kako se zove to kada se autoru predlaže da promeni naslov, ime glavnog lika, obrt na kraju, da bi nešto?
Šta?

amika amika 21:12 03.06.2016

Re: Одлична прича...


Ја ти рекох моје мишљење, па га и објасних, а ти како хоћеш, твоја је прича.

Nego mene zanima kako se zove to kada se autoru predlaže


Рекох већ, ништа ти ја не предлажем, кажем своје мишљење јер ми је жао да добра прича иде са тако незграпним насловом. Па и тај наслов, ако оставиш - јер су ти и други дугачки и објашњавају нешто уместо да уводе у причу - ако га оставиш могао би да га редигујеш: LEKARI DANAS LEČE BOLESTI, A NE LJUDE
horheakimov horheakimov 21:26 03.06.2016

Re: Одлична прича...

могао би да га редигујеш

originalni naslov je još duži ali B92 blog ga ne dozvoljava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana