Društvo

Model društvene sreće u Srbalja

babmilos RSS / 04.06.2016. u 13:01

Ovaj mali ogled iz analize i sinteze sreće posvećujem liku i životnom delu Miloša Stankovića. Jeste, možda i ja jednog dana shvatim šta taj čovek zapravo radi...

Evolucija populacija naših predaka vodila je ka opstanku jedinki sposobnih za bolje prepoznavanje obrazaca. Uspešnije praćenje smene godišnjih doba, poznavanje migracija životinja, uočavanje pravog trenutka za setvu i žetvu... bila je ona fina linija koja je razdvajala opstanak i izumiranje plemena. Stoga je je prirodno da je jedna od najvažnijih posledica primene naučnog metoda, fine linije što razdvaja napredak i stagnaciju populacija savremenog Homo Sapiensa, upravo uopštavanje.

neil2.jpg

Prirodne nauke su proces tokom koga se povećava prostor važenja zaključaka promenom suštinskih principa. Što je primećeno primećeno je, ne možemo ga negirati, jedino što možemo jeste da pružimo drugačije objašnjenje uočavanjem detaljnijeg obrasca, predstavljanjem viđenog na suptilnijoj pozornici. Njutnove zapovesti u obliku apsolutnog prostora i apsolutnog vremena koji postoje bez obzira na njihov sadržaj zamenili su Ajnštajnovi postulati - bezuslovna maksimalnost brzine prostiranja elektromagnetskog polja, ekvivalentnost ubrzanog kretanja i gravitacije, ravnopravnost svih uporednih sistema u odnosu na oblik fizičkih zakona.

Posledica Ajnštajnovog viđenja prirode je prostorvreme, odlučujuće određeno svojim sadržajem, koje ne može postojati samo za sebe. Ajnštajn piše: nema praznog prostora jer ne može da postoji nešto u čemu ničega nema. Ove strahovite reči su posledica jednačina koje su posledica postulata. One su tačne zato što iste te jednačine tačno opisuju Merkurovu putanju, određuju zakrivljenost i boju elektromagnetskog zračenja u gravitacionom polju, kao i način na koji treba podesiti satelite GPS u orbiti oko Zemlje. Negiranje određenja prostorvremena njegovim sadržajem negira kompjuterski navođen put u Grčku. Nema načina da se fundamentalna naučna saznanja parcijalno opovrgnu. Ako je brzina svetlosti konačna - a jeste, onda je starost kosmosa 13,8 milijardi godina i ničija želja da postojanjem Stvoritelja ne može to vreme smanjiti na sedam hiljada godina.

Potpuno u skladu sa svim navedenim opštim razmatranjima stoji i omiljena šupa sa alatima za kondenzovano obrazlaganje naučnih teorija, poznata i pod imenom matematika. Ta naučnolingvistička disciplina započinje svoje postojanje skupom nedokazujućih pravila koje nazivamo aksiomi. Recimo, u Euklidovoj (ravanskoj) geometriji aksioma ima pet: 

1. duž je najkraće rastojanje između dve tačke,
2. svaka duž se može proširiti u pravu,
3. krug se dobija od duži veličine poluprečnika oko jedne od krajnjih tačaka duži,
4. svi pravi uglovi su jednaki,
5. ako dve linije seku treću tako da je zbir presečnih uglova manji od zbira dva prava ugla onda se te dve linije moraju seći.

I to je to. Iz ovoga neizbežno sledi da su svi uglovi u pravilnom petouglu jednaki 72 stepena, da je površina trougla jednaka polovini proizvoda stranice i njene visine... kao i da šestarom i lenjirom nije moguće podeliti ugao na tri dela, baš kao što nije moguće nacrtati kvadrat i krug jednakih površina. 

U društvenim naukama stvari su komplikovanije. Obrasci se teško pomaljaju jer kada se radi o nama nije jednostavno zadržati objektivnost. Srećom, sociološka istraživanja kojim nas svake subote nadahnjuje sjajni Aleksej Kišjuhas ukazuju da iza prividnog haosa društvenih ponašanja postoji prostor za uopštavanje. No, da bi do uopštavanja došlo moramo pre svega primetiti interesantne pojave iz društvenog okruženja čije stanje želimo da opišemo nekakvim modelom, iz koga ćemo dalje možda dobiti poneku posledicu.

Bez ikakvog posebnog reda, onako kako mi prvo pada na pamet, u državi Srbiji primećujem:

1. proces kojim su pravosnažno osuđeni komentatori zatvorenog foruma Parapsihopatologija zbog tzv. poziva na okončanje života Borisa Malagurskog, kanadskog autora video uratka o ubistvu Brisa Tatona;
2. tekst u najčitanijim dnevnim novinama koji otkriva neočekivani uspeh u pokušaju trisekcije ugla, kao i propratne komentatorske pohvale;
3. opštedruštvenu okamenjenost Nikole Tesle i Mileve Marić u nauci, zapravo vrhunskoj nauci;
4. Miloša Stankovića, misterioznu pojavu samodefinisanu misijom utemeljenog razvoja društva znanjem, intuicijom, hrabrošću i iskustvom tako da nagrade postanu samo tačka na „i";
5. još jedan nagrađeni (opet pleonazam? Ja se duboko izvinjavam) roman DJ Danilova;
6. reakciju javnosti na činjenice koje je Sonja Biserko iznela kao svedokinja Hrvatske u procesu protiv Srbije u cilju određivanja genocidirane strane tokom ratova devedesetih godina prošlog veka;
7. nagradu Izviiskra Njegoševa koja se dodeljuje „сваке друге године за најбољу књигу, сабрана или одабрана дела, и за животно дело аутора настало на српском језику, без обзира на територију где је настало." i njenog slavnog dobitnika u sezoni 2013/2014. 

Svačega ovde ima: pravosuđa, filma, matematike, nagrada, književnosti. Sve ove društvene aktivnosti izgledaju nespojivo, odvojeno. Pa ipak, postoji nešto zajedničko svim popisanim tačkama, a to je sreća. Malagurski je srećan zbog toga što će makar na godinu dana zadržiti glavu na ramenima od naleta raspomamljenih forumaša zatvorenog tipa što nose skraćene puške, trisekcionsta je srećan jer mu je izašao članak u novine, vajari su srećni zbog razmnožavanja statua naučnika, komentatori su srećni jer imaju čime pred Miloša pa bio on Babović, Stanković ili tek Obilić (i ostale srpske vitezove, molim lepo), Stanković & Danilov su srećni jer nagrade valja stići i onda sa njima uteći, narod je srećan jer je nevin, žiri je srećan jer „Милован Данојлић је Европљанин каквог немамо." 

Ali kako modelirati sreću, nešto tako široko i neuhvatljivo? Nema problema, tu je teorijski model dramskog pisca Siniše Kovačevića, po kome je za sreću je nužno da: 

1. radiš posao koji voliš,
2. provedeš život sa ženom koju voliš,
3. budeš zdrav,
4. voliš otadžbinu ili grad u kojem živiš,
5. neophodno čovek bude slobodan. Slobodan!

Avaj! Kovačevićev je model ipak načisto pogrešan. Kako može čovek da bude slobodan ako nije sa ženom koju voli ili radi posao koji ne voli? Kako da radiš posao koji voliš ako nisi zdrav ili nisi slobodan? Kako da voliš otadžbinu u kojoj živiš i da radiš posao koji voliš ako nisi slobodan da radiš na Veliki Petak?

Ove primedbe su toliko jednostavne da je totalno neverovatno da ih autor nije primetio. Da li bismo mogli da obećavajući model popravimo? Možemo! Korigovani Kovačević-Babović model srećnog čoveka u Srbiji podrazumeva da:

1. neophodno čovek bude Srbin. Srbin!

Vidimo, korekcija je prividno minorna, ali ipak suštinska. Na prvo mesto je došla nekadašnja peta tačka promenom jedne reči, jer su tom promenom nekadašnje prve četiri i peta tačka postale jedno te isto. Sada je sve na svom mestu, usaglašeno sa navedenim primerima iz prakse. Možeš da budeš Srbin i ako nisi zdrav i ako mrziš ženu i ako bacaš otpatke kroz prozor. Tada, naravno, raditi na Veliki Petak nije moguć događaj, odnosno biti Srbin podrazumeva ne raditi na Veliki Petak. Jer u Srbiji posao koji voliš jeste biti Srbin.

Po minimalno korigovanom modelu kolege Kovačevića pre svega valja u Srbiji Srbinom biti. Potrebno je i dovoljno, kako kaže nauka. Ne pitaj radnika za rad. Ne pitaj naučnika za naučne radove. Ne pitaj gde plaćam poreze. Ne pitaj zašto pišem idiotske romane. Ne pitaj žiri za obrazloženje. Ne pitaj koliko sam razreda osnovne završio i ko mi je bio razredni. Jesam li Srbin, pitaj. Slavim li slavu, pitaj. Koje sam vjere, pitaj. A za platu ne brini, dogovorićemo se.

Primeri se predivno uklapaju u model, milina je čuti klik-klak dok detalji stvarnosti ležu na svoje mesto! Udaljiti Srbina u Srbiji od sreće nije moguće upravo zato što je Srbinu u Srbiji sve omogućeno zato jer je Srbin. Ja bih, molim, da opravdam ubistvo Francuza u Srbiji. Nema problema, prodato! A ja bih, znate, da podelim ugao na tri polovine. Ah, pa naravno, izvolite, nismo to odavno imali. Ko nudi tri prsta u vazduhu, rehabilitovanu tetovažu, poletanje u nebo, ima li autora potpuno besmislene litature, nove Nikoline statue ili igrokaza o Milevi? Može, sve može, preuzmite nagradu na šalteru desno. 

Srbija je srećno prostorvreme potpuno ispunjeno Srbima.

U Srbiji, svakako, ima onih koji ne primećuju opisanu punoću sreće. Moji drugovi Cigani, ateisti, Sonja Biserko, Brankica Stanković, Žene u Crnom, LGBT populacija (oprostiće & laknuće onima koje sam preskočio)  - prisutni su kao društveni reductio ad absurdum, bezuslovni dokaz za srbovanje kao jedini uslov društvene sreće Srba u Srbiji.

Konačno, kao svaki naučni model i srpski model sreće ima svoje posledice, društvene merkure koji se konačno kreću kako ih preusrećeni Srbi vide. Sa jedne strane, srbska populacija je izgubila čulo sluha. U Srebrenici je počinjen genocid. A? Kako? Na Kosovu su činjeni odvratni zločini. Molim? Šta? Sa druge strane, posledična posledica celog galimatijasa je ipak pravi pravcijati holivudski hepiend: srpske tetke pucaju od zdravlja, jer njihovi srećni sestrići preventivno odlaze da im odnesu lek.



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ai.machine ai.machine 14:53 04.06.2016

Sve zavisi..

.. od toga u kojoj simulaciji ti živiš, a u kojoj ovi drugi, treći itd.




Molim?

A, ne. Nisam ni očekivala da razumeš.
babmilos babmilos 16:02 04.06.2016

Re: Sve zavisi..

simulaciji

Kako je to udobna pozicija, kažeš "živimo u simulaciji" i odeš kući.
sweet64 sweet64 18:08 04.06.2016

A

U Srebrenici je počinjen genocid. A? Kako? Na Kosovu su činjeni odvratni zločini. Molim? Šta? Sa druge strane, posledična posledica celog galimatijasa je ipak pravi pravcijati holivudski hepiend: srpske tetke pucaju od zdravlja, jer njihovi srećni sestrići preventivno odlaze da im odnesu lek.


jel ima neki Srbin u Srbiji van srbovanja. Ili su svi klonirani osim pretpostavljam tebe lično. Šta treba. Da se bičujemo, mea culpa.
Sve je navedeno tačno. I onda? Neko kolektivno vaspitanje, neka dresura. Ne može bato, dok je najtvrđa crnogorčanska garnitura na čelu tajnih službi, prenosiva skolenanakoleno. Mehanizam radi.
Ne slažem se sa emsijem, ali kad će biti dosta sa upiranjem prsta onih koji se samo na puku formu večno pozivaju. Koristiće doveka našu nesreću da nam bolje objasne da se iz kože dežurnog krivca nećemo izvući, mislim, dok nas bude.
Zanima me šta će onda, tada kad nas više ne bude.
tasadebeli tasadebeli 22:05 04.06.2016

Re: Б

sweet64

Zanima me šta će onda, tada kad nas više ne bude.



Да.
milisav68 milisav68 00:03 05.06.2016

Re: A

sweet64
Zanima me šta će onda, tada kad nas više ne bude.

Šta će da bude, kao u Hrvatskoj, pošteni intelektualci se ograđuju od ustaških zločina, ali uživaju u retultatima njihovih djelovanja.

Tako i ovi Jugosloveni, Srbija je bljak i fuj, ali i dalje ne mrdaju odavde, i šire propovedi bratstva&jedinstva.
tasadebeli tasadebeli 07:41 05.06.2016

Re: A

milisav68
sweet64
Zanima me šta će onda, tada kad nas više ne bude.

Šta će da bude, kao u Hrvatskoj, pošteni intelektualci se ograđuju od ustaških zločina, ali uživaju u retultatima njihovih djelovanja.

Tako i ovi Jugosloveni, Srbija je bljak i fuj, ali i dalje ne mrdaju odavde, i šire propovedi bratstva&jedinstva.







deset_slukom deset_slukom 08:12 05.06.2016

Re: A

milisav68

Tako i ovi Jugosloveni, Srbija je bljak i fuj, ali i dalje ne mrdaju odavde, i šire propovedi bratstva&jedinstva.


Kad ste je (Srbiju) vi Srbi skockali tako neodoljivu pa niko nema srca da iz nje mrdne.

Jopet bratstvo i jedinstvo ludaka Srba sa ludim Hrvatima, ludim Slovencima, itd? Samo nam još to fali... ko to propoveda?
tasadebeli tasadebeli 08:53 05.06.2016

Re: A

deset_slukom
milisav68

Tako i ovi Jugosloveni, Srbija je bljak i fuj, ali i dalje ne mrdaju odavde, i šire propovedi bratstva&jedinstva.


Kad ste je (Srbiju) vi Srbi skockali tako neodoljivu pa niko nema srca da iz nje mrdne.

Jopet bratstvo i jedinstvo ludaka Srba sa ludim Hrvatima, ludim Slovencima, itd? Samo nam još to fali... ko to propoveda?



Нека, нека, нисмо ми то скоцкавање радили због њих, него због нас.

Људи смо иако смо Срби.


П.С. - Геџо, јел' на оној првој слици Гриша Перељман?









ЛИНКЛИНКЛИНК


EDIT: Оно јес да смо већ имали и Геделов математички доказ о постојању Бога, али нека га овде и Гриша Перељман.

Од вишка глава не боли.
gedza.73 gedza.73 09:15 05.06.2016

Re: A

Геџо, јел' на оној првој слици Гриша Перељман?

Čovek je izgleda genijalac. I za sto godina se nađe neki pajser da ga opljuje.
Magelanu omašila GPS navigacija pa se zavlačio u neke rupe, našao prolaz tek nakon ko zna kog pokušaja (evropske mape tad bile truba za razliku od arapskih)...

Šipak bi nauka izgledala danas ovako da nije bilo svih tih grešaka, pokušaja, ludaka na svoj osobeni način.
Mi smo ono danas zahvaljjući prošlosti. Svaka porodica ima crnu ovcu, svaki narod ima svoje zablude i nosi grehove prošlosti.

I neće biti drugačije.
Kad bi uspon ljudi bio prava linija danas bi osvojili Mars.

Eto, to će da mi bude žao. Što neću da vidim kako ljudi osvajaju svemir. A stići će enterprajz do Andromede kad tad.
Andromeda. Kak lepo mitsko ime za jednu galaksiju.
little_radojica little_radojica 10:30 05.06.2016

Re: A

Оно јес да смо већ имали и Геделов математички доказ о постојању Бога...
Од вишка глава не боли.






Мене увек заболи кад видим да се неко упеца на циркуларну логику.
tasadebeli tasadebeli 11:01 05.06.2016

Re: A

gedza.73

Andromeda. Kak lepo mitsko ime za jednu galaksiju.



tasadebeli tasadebeli 11:05 05.06.2016

Re: A

little_radojica
Оно јес да смо већ имали и Геделов математички доказ о постојању Бога...
Од вишка глава не боли.






Мене увек заболи кад видим да се неко упеца на циркуларну логику.





Чек' да видимо шта пише на визит карти:

"Алекса Жуњић, срески шпијун"

О!

Ђес' ба, Алекса! Ш'а има?

Има, има, није да неима!

Јел' да?
little_radojica little_radojica 12:01 05.06.2016

Re: A

Чек' да видимо шта пише на визит карти:

"Алекса Жуњић, срески шпијун"

О!

Ђес' ба, Алекса! Ш'а има?

Има, има, није да неима!

Јел' да?


Добро си ме провалио, сам Илија Чворовић да ти позавиди.

milisav68 milisav68 14:04 05.06.2016

Re: A

deset_slukom
Kad ste je (Srbiju) vi Srbi skockali tako neodoljivu pa niko nema srca da iz nje mrdne.



Izem ti logiku.
Jopet bratstvo i jedinstvo ludaka Srba sa ludim Hrvatima, ludim Slovencima, itd? Samo nam još to fali... ko to propoveda?

Pa ti, domaćin, bilo nam je lepo, ali su Srbi (Milošević) to razjebali.
deset_slukom deset_slukom 15:18 05.06.2016

Re: A

milisav68
deset_slukom
Kad ste je (Srbiju) vi Srbi skockali tako neodoljivu pa niko nema srca da iz nje mrdne.

Izem ti logiku.


A koja je tvoja logika? Pacovi ti opustoše špajz a ti se odmah seliš?

milisav68
Jopet bratstvo i jedinstvo ludaka Srba sa ludim Hrvatima, ludim Slovencima, itd? Samo nam još to fali... ko to propoveda?

Pa ti, domaćin, bilo nam je lepo, ali su Srbi (Milošević) to razjebali.


Ama ne... toliko pričamo o tome a ti (i tebi slični) nikako da shvatite. Jugoslaviju je napravio vaš kralj. Pa ako je treba ljuljati, ljuljaćeš je bratstvom i jedinstvom, a ne diktaturom. No, dobro - ispostavilo se da to ne ide, malo smo se izduvali, a sad svi na svoja radna mesta.
milisav68 milisav68 16:08 05.06.2016

Re: A

deset_slukom
A koja je tvoja logika? Pacovi ti opustoše špajz a ti se odmah seliš?

Pa naravno, šta misliš zašto je Tito otvorio granice šezdesetih.
Pa ako je treba ljuljati, ljuljaćeš je bratstvom i jedinstvom, a ne diktaturom.

Eto, i posle odakle mi mantra o bratstvu&jedinstvu?
deset_slukom deset_slukom 17:39 05.06.2016

Re: A

milisav68

Pa naravno, šta misliš zašto je Tito otvorio granice šezdesetih.


U proseku, špajz je šezdesetih bio znatno puniji nego pre rata, uprkos posleratnoj obnovi & izgradnji. Kao - pre rata se nije masovno išlo preko bare?

Elem, odgovorni drugovi su se, makar, sa manje ili više znanja i uspeha, trudili da špajz napune. Koliko god su ga napunili, gospodari rata i biznisa na srpski način su ga uspešno opelješili. To nam je danas.

Šezdesetih su uglavnom odlazili fizički radnici i nekvalifikovana radna snaga, a sada beže svi koji uspeju da se negde udenu.
milisav68 milisav68 22:59 05.06.2016

Re: A

deset_slukom
U proseku, špajz je šezdesetih bio znatno puniji nego pre rata, uprkos posleratnoj obnovi & izgradnji.

Da, čuveni prosek - kupus i meso.

Zemlju od 18 miliona, napusti milion radno sposobnih, pa njihove doznake budu 50% deviznih priliva.

Koliko god su ga napunili, gospodari rata i biznisa na srpski način su ga uspešno opelješili.

A nije i na hrvatski, bosanski, crnogorski, makedonski način?
Šezdesetih su uglavnom odlazili fizički radnici i nekvalifikovana radna snaga, a sada beže svi koji uspeju da se negde udenu.

Još jedna mantra, bilo besplatno obrazovanje za sve, a ipak ostalo milion fizičkih i nekvalifikovanih.

Na stranu što su oni obrazovaniji pobegli čim su mogli i bez otvaranja granica, jer su neki drugi obrazovaniji završili pod zemljom.
narcis narcis 23:45 05.06.2016

Re: A

A nije i na hrvatski, bosanski, crnogorski, makedonski način?

a šta tebe, mene i bilo kog srbina interesuje šta su oni radili u svojim zemljama, iskreno boli me Q za njihovu ekonomiju i bilo šta.
to ti je- vam mlogo glup primer, oni su otišli i srećan gi put, dal su bogati, siromašni , mrtvi-živi, što me-te boli Q
Još jedna mantra, bilo besplatno obrazovanje za sve, a ipak ostalo milion fizičkih i nekvalifikovanih.

oni koji nisu hteli da ti su ostali nemoj da zvrndaž, znaš i sam kolko je otpadalo jer su bili mangupi, lopovi i ostali asocijalni tipovi.
svako je mogo da završi šta je teo ako je hteo, pa kolki su četnički sinovi postali poznate ličnosti, eno ga onaj što sad drobi Q, a svojevremeno postao napoznatiji pesnik i ladno uzeo sve komunističke nagrade, tipa 7jul, 13 jul(beše crnogorska) nin i ostalo, akademik a sad sere vodu kao loše mu bilo.kj kurac je i onom koštunjavom disidentu falio, bio u neku naučnu instituciju primao doktorsku platu i drvio patku cel dan.
serete mlogo
jer su neki drugi obrazovaniji završili pod zemljom.

aha, eto đinđić na primer, ti što ga utepaše su vaši prvosrbijanci a ne komunisti
deset_slukom deset_slukom 03:25 06.06.2016

Re: A

narcis
eto đinđić na primer, ti što ga utepaše su vaši prvosrbijanci a ne komunisti


Umesto komentara Milisavu, evo tebi jedna preporuka od mene.
tasadebeli tasadebeli 05:59 06.06.2016

Re: A

narcis

aha, eto đinđić na primer, ti što ga utepaše su vaši prvosrbijanci a ne komunisti



Не бих смео да се закунем да и другосрбијанци нису ту умешали своје прсте.

Као и трећесрбијанци.

А сви смо ми помало комунисти, зар не?
milisav68 milisav68 08:33 06.06.2016

Re: A

narcis
a šta tebe, mene i bilo kog srbina interesuje šta su oni radili u svojim zemljama, iskreno boli me Q za njihovu ekonomiju i bilo šta.

Ko sad kome diže pritisak?

Ma nisu oni bitni, nego deo rečenice:
gospodari rata i biznisa na srpski način

Kao da su Srbi izmislili rat, ratno profiterstvo, korupciju i divlju privatizaciju.
oni koji nisu hteli da ti su ostali nemoj da zvrndaž, znaš i sam kolko je otpadalo jer su bili mangupi, lopovi i ostali asocijalni tipovi.

Hoćeš da kažeš da je bilo mliion mangupa, lopova i asocijalnih tipova?

Ne, nego su išli ljudi svih profila i obrazovanja, kao i devedesetih, i kao danas.

A to što navodno u Srbiji fale visoko obrazovani kadrovi, to je zbog partijsko-rođačkog zapošljavnja (eskalirano SFRJ nasleđe), pa su mnogi obrazovani morali da se izdržavaju radeći za tezgama, krečeći, i bavljenjem poljoprivredom.

Danas je poplava diploma, pa smešno pričati obrazovnom kadru koji ide ili ostaje.
pa kolki su četnički sinovi postali poznate ličnosti



Čim ponestane argumenata, odmah se pređe na četnike.
kj kurac je i onom koštunjavom disidentu falio, bio u neku naučnu instituciju primao doktorsku platu i drvio patku cel dan.



Kakve veze ima Koštunica sa ovom pričom?

Pa koliko je partijskih drkadžija drvilo patku po raznim institutima, a on je sklonjen tamo da ne kvari omladinu, jer kritikovao Ustav iz `74. koji nam se svima posle obio o glavu.
aha, eto đinđić na primer, ti što ga utepaše su vaši prvosrbijanci a ne komunisti

Đinđića je ubio pripadnik JSO, koji osnovao DB, a ti iz DB-a su poznati antikomunisti.
gedza.73 gedza.73 09:50 06.06.2016

Re: A

narcis
eto đinđić na primer, ti što ga utepaše su vaši prvosrbijanci a ne komunisti



Umesto komentara Milisavu, evo tebi jedna preporuka od mene.


Jovica Stanišić rođen ... 30. 7. 1950. godine. Za Službu državne bezbednosti (SDB) tadašnje SR Srbije je počeo raditi 1975. godine. Postepenim napredovanjem dolazi 1991. godine na poziciju zamjenika šefa Resora Državne Bezbednosti. Iako je bio samo zamjenik on je tada de facto preuzeo upravljanje tajnom službom...U tom svojstvu on je naoružao i komandirao srpskim paravojnim formacijama Crvene beretke, Arkanovi tigrovi, Škorpioni za vrijeme ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Od njih je 1994. oformljena Jedinca za antiteroristička dejstva. Nakon smene Jovice Stanišića i raspuštanja Arkanovih Tigrova 1996 godine, jedinica je reorganizovana i preimenovana u Jedinicu za specijalne operacije - JSO, a jedan od komandanata Tigrova Milorad Ulemek Legija je preuzeo komandu nad jedinicom.

JSO je osnovana i dugo držana van očiju javnosti, tako da nije bila poznata po službenom nazivu. Deo pripadnika su bili lica sa kriminalnim dosijeima

Радомир Марковић (Лукавац, 11. август 1946.) је бивши начелник Службе државне безбедности Србије. Марковић је осумњичен за учешће у политичким убиствима између октобра 1998. и јануара 2001. Осуђен, 30. јануара 2003, на седам година затвора за помагање у прикривању четвороструког убиства чланова Српског покрета обнове на Ибарској магистрали.
Отац му је био Србин из Босне, првоборац, после рата пилот, официр ЈНА. Мајка му је била партизанка.

Марковић је каријеру започео 1970. године ...обрео на месту начелника ресора Јавне безбедности са чином генерал-потпуковника (добијен указом Слободана Милошевића, тадашњег председника Србије, јула 1997. године).

Slobodan Milošević... Politikom počinje da se bavi intenzivnije 1983. godine, kada je izabran za člana Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije.

I tako dalje i tako dalje.
deset_slukom deset_slukom 14:13 06.06.2016

Re: A

milisav68

gospodari rata i biznisa na srpski način

Kao da su Srbi izmislili rat, ratno profiterstvo, korupciju i divlju privatizaciju.


Al' si osetljiv na to gde se tura ovo "srpski".

Rat je rat - ne verujem da postoji neki specifični srpski način ratovanja. Doduše, našlo bi se tu i nekih tipično folklornih elemenata.

Kada je u pitanju biznis, rekao bih da postoji podela na biznis i na biznis na srpski način. Pri čemu nema naročite razlike između srpskog/hrvatskog/bosanskog... načina, nego je bilo reči o srpskom špajzu - otuda su mi zanimljivi isključivo srpski "biznismeni".
milisav68 milisav68 15:25 06.06.2016

Re: A

deset_slukom
Al' si osetljiv na to gde se tura ovo "srpski".

Ma ne toliko, koliko na logiku, odnosno istinitost neke tvrdnje.
Kada je u pitanju biznis, rekao bih da postoji podela na biznis i na biznis na srpski način. Pri čemu nema naročite razlike između srpskog/hrvatskog/bosanskog... načina, nego je bilo reči o srpskom špajzu - otuda su mi zanimljivi isključivo srpski "biznismeni".



Postoji podela, ali nema razlike.

Interesantno.

Nema srpske specifičnosti ni kod špajza, ni kod "biznismena" (u odnosu na ostale zemlje ex-YU).
deset_slukom deset_slukom 15:50 06.06.2016

Re: A

milisav68

Nema srpske specifičnosti ni kod špajza, ni kod "biznismena" (u odnosu na ostale zemlje ex-YU).


Jeste da je naš špajz najprazniji a biznismeni najbogatiji, ali neka ti bude na balkanski način. Nego - kada smo već isti, da ipak pravimo novu YU?
milisav68 milisav68 16:41 06.06.2016

Re: A

deset_slukom
Jeste da je naš špajz najprazniji a biznismeni najbogatiji, ali neka ti bude na balkanski način.

Pa kad smo tako u mogutjnosti.

Jeste, pravilnije je balkanski.
Nego - kada smo već isti, da ipak pravimo novu YU?

Ah ta žal za mlados`.

Mislim, nema problema, ali za promenu da ne bude na silu.

Nego, nije samo to problem, već se i svet promenio, pa više ne možeš da koristiš blokovsku podelu sveta, i još mnogo drugih stvari.
gedza.73 gedza.73 16:55 06.06.2016

Re: A

deset_slukom
Jeste da je naš špajz najprazniji a biznismeni najbogatiji, ali neka ti bude na balkanski način. Nego - kada smo već isti, da ipak pravimo novu YU?

Ako, ako. Baš fale Jugosloveni



makemyday makemyday 21:13 06.06.2016

Re: A


Šezdesetih su uglavnom odlazili fizički radnici i nekvalifikovana radna snaga, a sada beže svi koji uspeju da se negde udenu.


Upravo u tome je prava, suštinska razlika. Sada masa ljudi bukvalno beži.
gedza.73 gedza.73 08:40 05.06.2016

Činjenice

Bez ikakvog posebnog reda, onako kako mi prvo pada na pamet,

1. Matematičari su ludaci

2. Amerikanci su siromasi koji žive pod mostovima

3. Vanzemaljci su među nama

4. Nemci su rasisti


Jesi li ti, Miloše, čuo za stereotipe i pojedince?
little_radojica little_radojica 11:00 05.06.2016

Тренд је битан

Не знам колико оваква критика на основу черипикованих ситуација из земље нам има смисла. Свуда се могу уочити негативни (али и позитивни) процеси и догађаји, технологија и туризам то полако чине очигледним. То наравно не значи да је све срање, ни да је све супер, а најмање да је свуда исто. Оно што је по мени много битније уопштити је у ком смеру се ствари крећу, генерално и појединачно.

Рецимо, удео атеиста у светској популацији расте брже него било која религија, што је свакако позитиван тренд. Можда чак и код нас расте, без обзира што се кич-идиоти на власти својски труде да сјебу и то мало секуларизма и то мало толеранције која постоји. То је уствари оно што не могу ни да проценим, да ли ће нас све на гомили и колико коштати на дуге стазе то њихово додворавање прецењеној* гласачкој маси ново-православаца и ново-правосрбаца?

Што неко рече, нисмо сви такви, само су они гласнији, па се доимају као некакав мејнстрим. Ја стварно мислим да има баш доста људи који се ич не оптерећују тим превазиђеним концептима припадања.
tasadebeli tasadebeli 11:28 05.06.2016

Re: Тренд је битан

little_radojica

Рецимо, удео атеиста у светској популацији расте брже него било која религија,



Нисам баш сигуран да ти је Србија добар показни пример за ову тврдњу.

Проврти ти мало статистике, последње пописе итд.


што је свакако позитиван тренд.


Позитиван у ком смислу? Из чијег угла гледања је позитиван?

И ко то прописује шта је "позитиван тренд"?

Централна комитеја?


да ли ће нас све на гомили и колико коштати на дуге стазе то њихово додворавање прецењеној* гласачкој маси ново-православаца и ново-правосрбаца?


Докле год је нама вас, старо-православаца и старо-србаца, нема ова Србија о чему да брине за своју светлу будућност!






Е, Радојице, а знаш ли ти да је моја ташта једаред била код Тита са осталим пионирима да му честита рођендан?

Стварно, без зезања!

Не знам да ли ју је Маршал баш цуцкао у свом крилу, али ми жена испричала чиме су их тада послужили у Белом двору.

Сутлијашем, човече!!!

Замисли!

Поред свих оних ђаконија и пуњених препелица, они "нашу светлу будућност" тада послужили сутлијашем!

Е, па стварно су тај Тито и његови титићи вазда били и остали неке ситносопственичке душе!



little_radojica little_radojica 11:57 05.06.2016

Re: Тренд је битан

Нисам баш сигуран да ти је Србија добар показни пример за ову тврдњу.


Тврдња да број атеиста расте на глобалном нивоу нема никакве везе са подацима из Србије. А ја сам лепо рекао да не знам како тај тренд изгледа у самој Србији.

То је тешко проценити пре свега зато што постоји гомила лицемера (свих провенијенција) који се традиционално приклањају већини, па су у комунизму били атеисти, а сад су ново-православци који не знају ни обичан оченаш. У оба случаја се суштински ради о атеистима, јер ти са вером немају ништа, осим што су баш супер поповима да их музу.

Докле год је нама вас, старо-православаца и старо-србаца, нема ова Србија о чему да брине за своју светлу будућност!


Једино "ми" које постоји смо "ми, грађани Србије", а ту нас има разних. И твој проблем је у томе што тај статус не признајеш никоме ко није Србин, па још православац. Мали број људи који у размишљању имају ову грешку, задржавају цело друштво у развоју. А нисам сигуран да их је код нас мало таквих.

Е, Радојице, а знаш ли ти да је моја ташта једаред била код Тита са осталим пионирима да му честита рођендан?

Е, јел знаш ти да је Тито умро? Да, без зезања, има томе већ неких 36 година.
tasadebeli tasadebeli 12:08 05.06.2016

Re: Тренд је битан

little_radojica

Е, јел знаш ти да је Тито умро? Да, без зезања, има томе већ неких 36 година.






Е?

Ма немогуће! Уопште ми Србија данас не изгледа тако!

Не верујем ти...



narcis narcis 13:08 05.06.2016

Re: Тренд је битан

Ма немогуће! Уопште ми Србија данас не изгледа тако!

Не верујем ти...

јесте тасо, само нисмо тели да ти кажемо да не тугујеш.од претерану тугу мош се ослаби па мора мењаш надимак
tasadebeli tasadebeli 19:36 05.06.2016

Re: Тренд је битан

narcis
Ма немогуће! Уопште ми Србија данас не изгледа тако!

Не верујем ти...

јесте тасо, само нисмо тели да ти кажемо да не тугујеш.од претерану тугу мош се ослаби па мора мењаш надимак



Немо', б'е!

Таман сам изградио иНдентитет и стекао свеопшту популарност, националну и интернационалну, са тај надимак, а сад да ме терате да га мењам.

Немојте, не иде то, браћо!

Будите људи иако сте Срби!




babmilos babmilos 22:00 05.06.2016

Re: Тренд је битан

критика

Molim za malo fokusa. Ovaj tekst svakako nije kritika. Kritika podrazumeva etiku koje u ovom tekstu nema.
jkt2010 jkt2010 03:22 06.06.2016

Re: Тренд је битан

little_radojica
Рецимо, удео атеиста у светској популацији расте брже него било која религија, што је свакако позитиван тренд.

да ли ће нас све на гомили и колико коштати на дуге стазе то њихово додворавање прецењеној гласачкој маси ново-православаца и ново-правосрбаца?

Dok te novo-ateisti ne zabrinjavaju, ti su svi srceduša u prostorvremenu.

Што неко рече, нисмо сви такви, само су они гласнији, па се доимају као некакав мејнстрим. Ја стварно мислим да има баш доста људи који се ич не оптерећују тим превазиђеним концептима припадања.

osim ako se pripada novo-ateistima, onda je to kul i svetski, a to želimo, da smo kul i svetski. "Odakle si?" "Sa Zemlje" - taj rad....

Kad bi malo razmislili o tome, videli bi da vernicima u stvari ništa ne fali - imaju sve što im treba za sreću u životu, kao i mi ostali;

Ali nama ostalima nešto fali što oni imaju. Manje normalni se falinkom ponosite i nabijate je pod nos svakom, u najboljoj tradiciji poslovice o budali i stidu.

Kada slušam vas ateiste (tebe i domaćina na pr) mnogo mi ličite na slepca koji ne može da se načudi videćim ljudima što su opsednuti svetlošću, bojama i oblicima. Msm, pričaju o tome kao da boje postoje a svi mi novo-slepci znamo da ne postoje. I tako smo srećni kad neki sami sebi iskopaju oči i postanu novo-slepci kao mi...
jkt2010 jkt2010 03:22 06.06.2016

Re: Тренд је битан

babmilos
критика

Molim za malo fokusa. Ovaj tekst svakako nije kritika. Kritika podrazumeva etiku koje u ovom tekstu nema.


babmilos
Ako je brzina svetlosti konačna - a jeste, onda je starost kosmosa 13,8 milijardi godina i ničija želja da postojanjem Stvoritelja ne može to vreme smanjiti na sedam hiljada godina.


Kojih godina? Jel ovih koje trebaju Zemlji da obigra krug oko Sunca? A koliko je trajala godina prvih par "dana" , kad nije bilo ni Zemlje ni Sunca?

starost kosmosa 13,8 milijardi godina

A šta je bilo pre toga tj pre 13.9 milijardi godina? Ništa?
jer ne može da postoji nešto u čemu ničega nema.
babmilos babmilos 05:50 06.06.2016

Re: Тренд је битан

A šta je bilo pre toga tj pre 13.9 milijardi godina? Ništa?

Pa ništa, šta drugo bi moglo da bude? Nema prostora, nema vremena. Ništa.
jkt2010 jkt2010 11:48 06.06.2016

Re: Тренд је битан

babmilos
A šta je bilo pre toga tj pre 13.9 milijardi godina? Ništa?

Pa ništa, šta drugo bi moglo da bude? Nema prostora, nema vremena. Ništa.

Veruješ?

Dakle, u početku beše ništa. Nema prostora, nema vremena, dakle - ništa.

I reče Gospod: neka bude svetlost.I bi svetlost. I vide Bog svetlost da je dobra; i rastavi Bog svetlost od tame.
I bi veče i bi jutro, dan prvi.

I stvori Bog svod, i rastavi vodu pod svodom od vode nad svodom; i bi tako.
A svod nazva Bog nebo.
I bi veče i bi jutro, dan drugi.

(ova dva dana, tu je već prošlo barem 7 milijardi godina. Znaš kako je, kad si mlad to jest starosti nula, onda ti je prvi dan beskonačan, ali drugi se već skraćuje na pola od toga.

Dok dođeš do dana za odmor, ima da se umoriš, koliko je to vremena...

P.S. Za kraj:

7000 = 13.9 milijardi

babmilos babmilos 12:51 06.06.2016

Re: Тренд је битан

P.S. Za kraj:

zemljanin zemljanin 14:57 06.06.2016

Re: Тренд је битан

jkt2010
Dakle, u početku beše ništa. Nema prostora, nema vremena, dakle - ništa.

I reče Gospod: neka bude svetlost.I bi svetlost. I vide Bog svetlost da je dobra; i rastavi Bog svetlost od tame.
I bi veče i bi jutro, dan prvi.

po toj literaturi, nije bilo baš ništa ... postoji čitava "istorija" događanja pre tog ništa ... po istoj literaturi bio je bog, znači nije bilo ništa, ali ajde nema veze ...

kako mogu postojati jutro I veče ako nema planete I ako nema zvezde ili izvora svetlosti? ... itd. rasprava koja nema svrhu, mnogo puta vođena I mnogo puta ostalo tu gde je I počelo ... zato se literatura dođivljava + ono "šta je pisac hteo da kaže" ...

ponovo dokazivati osnovne činjenice o realnosti je neproduktivno za uzrast preko 14 godina ... to nema nikakve veze sa verom, to je tvoja/moja stvar ... ali poricanje činjenica mora da se dokaže a ne da se recituje ili citiraju razne literature ...

ako se slažeš
little_radojica little_radojica 15:04 06.06.2016

Re: Тренд је битан

Dok te novo-ateisti ne zabrinjavaju, ti su svi srceduša u prostorvremenu.


Нумеш ти да читаш, не брину мене ново-православци и ново-правосрбци, него то што им се ови кретени који су сад узјахали удварају као да су најмање 110% популације. Понашају се као да смо теократија, све из неког јебеног кича и потребе да буду "духовни", "традиционални" итд. и сјебавају полако начело секуларизма, које иначе одлично служи и верницима и атеистима.

А о метафори са слепцем ништа не бих рекао осим да може да се примени сасвим лепо и на вернике. Ти му причаш о дисперзији светлости, а он ти наравно не верује јер таквих трица нема у Књизи Постања. Лепо би легла и она о коњу и аму, ал што каже Балашевић "еееј, жао ми коња".

little_radojica little_radojica 15:14 06.06.2016

Re: Тренд је битан

literaturi



Најбољи део тог смехотресног уратка ми је већ сам почетак тј. прва и друга глава где се описује постанак света па у првој глави прво настану животиње па људи, а већ у следећој прво настану људи па животиње. И онда наравно да читалац те религијске фантастике може да рачуна време и овако и онако...
jkt2010 jkt2010 02:06 07.06.2016

Re: Тренд је битан

zemljanin
jkt2010
Dakle, u početku beše ništa. Nema prostora, nema vremena, dakle - ništa.

I reče Gospod: neka bude svetlost.I bi svetlost. I vide Bog svetlost da je dobra; i rastavi Bog svetlost od tame.
I bi veče i bi jutro, dan prvi.

po toj literaturi, nije bilo baš ništa ... postoji čitava "istorija" događanja pre tog ništa ... po istoj literaturi bio je bog, znači nije bilo ništa, ali ajde nema veze ...

Pa Bog ne postoji, dakle bilo je ništa. I onda je ništa eksplodiralo i nastao je svemir. Ne kažem ja nego nauka.

I samo obratite pažnju, dragi naučnici, da je geneza delo naučnika onog doba, kao što je Biggy Bangy delo naučnika ovog doba. Sa kim se vi svađate u stvari? Msm, za 100 godina kad "otkrijete" još neku rupu na saksiji biće "kakav bre Big Bang, to ovi zatucani relidžijaši izmišljavaju" , a Babmilos i Zemljaci će se prevrću u grobovima...

kako mogu postojati jutro I veče ako nema planete I ako nema zvezde ili izvora svetlosti?

Pa upravo sam to i ja pitao: koliko je trajao taj "Dan Prvi" kad nisu postojale ni zvezde ni planete?
I šta sad? Ova priča, ona priča, neka nova koju će da izmislite sutra... kakve veze uopše ima dal je svet stvorio Bog za 6 dana ili big beng u sekundi iz ničega... Kakve to veze ima sa suštinom bilo koje vere na svetu?

ponovo dokazivati osnovne činjenice o realnosti je neproduktivno za uzrast preko 14 godina ... to nema nikakve veze sa verom, to je tvoja/moja stvar ... ali poricanje činjenica mora da se dokaže a ne da se recituje ili citiraju razne literature ...

A šta tačno Babmilos i ti i Radojica radite, nego "recitujete iz literature"? Da nisi slučajno uspeo da dokažeš da pre 17.9 milijardi godina ništa nije postojalo? Ili si lično ufatio Higsovog bozona? Realno, sve što recituješ ovde to si prihvatio na veru od prvosveštenika boginje Nauke.

ako se slažeš

Meni je svejedno, ono što je nebitno samo stavim sa strane i idem dalje;

Vi naučnici ste ti koji zabagujete oko svake nebitne nebuloze i pretvarate komarce u magarce. Kome je, osim tebi i babmilosu, bitno da li je na početku "bila reč" ili "big bang"? Nije bilo ni jedno ni drugo, a šta je zaista bilo neću da vam kažem.
jkt2010 jkt2010 02:19 07.06.2016

Re: Тренд је битан

little_radojica
о метафори са слепцем ништа не бих рекао осим да може да се примени сасвим лепо и на вернике. Ти му причаш о дисперзији светлости, а он ти наравно не верује јер таквих трица нема у Књизи Постања.

Ne znam sa kim se ti srećeš u životu ali ja još nikad nisam sreo religioznog čoveka da govori tako kako ti zamišljaš.

Evo na primer, ako primenimo naučni metod ovde na blogu B92, napad sveštenika na naučnika nećeš naći - nema; ali zato napad "naučnika" na religiju... pa to je još malo pa dnevni ritual.

Šta vas nagoni da to radite, kakva je tu nesigurnost u pitanju, kriza identiteta, šta li... nemam pojma.

Tako da ajde ipak da ti malo porazmisliš o tom "čulu za veru" koje ti nedostaje.

Koje ni ja nemam. Ali razlika između nas dvojice je baš kako sam rekao u paraleli sa slepcem: ja znam da sam slep, ti misliš da vidiš bolje od ovih sa očima. Pa ti vidi ko tu živi u iluzijama.
babmilos babmilos 05:42 07.06.2016

Re: Тренд је битан

Pa ti vidi ko tu živi u iluzijama.

Pa jeste. Vidi ti ko tu sedi iza monitora i kucka porukice u Internet. Ko to uživa svaki plod ideje da je svet oko nas nije dat, već je istraživ. Ne može tako, da se bude malo trudan. Ne može da se kupuje voće u Maxiju a da se bude protiv GMO. Ne može da se voli vakcina, a da se naučnom pogledu na svet podmeće nekakva vera. To je licimurno negiranje osnovnih principa.

Galilej je pre 400 godina govorio Contra negantes principia non est disputandum. U ime sećanja na činjenja tumača svetih pisama ti i ja završavamo komunikaciju, jkt2010. Dobio si od mene i previše reklamnog prostora.
zemljanin zemljanin 08:43 07.06.2016

Re: Тренд је битан

jkt2010

jedno je reći "ja verujem u to" a drugo je osporavati bez dokaza ... za veru nisu potrebni dokazi niti činjenice ... za nauku su oni preduslov ... kada I ako neko, na forumu ili van njega, svoju veru brani svojim pravom a ne negiranjem nauke - neće dobiti apsolutno nikakvu repliku ... sve dok opravdavate svoju religiju tražeći dokaze na YouTube I sl. mestima - naići ćete na suprotstavljanje ...

za osporavnje naučnih dokaza potreban je određeni prag znanja, ako njega nema možemo samo da se prepucavamo jer tema diskusije nije razumljiva ...

zastupam stav da se instituciji religije treba suprotstaviti uvek I na svakom mestu jer je njihov uticaj poguban po civilizacijske vrednosti ... ali to nema veze sa ličnim pravom da se veruje u šta god ko poželi ... međutim, kad taj "vernik" poželi da pripoveda ispravnost svojih verovanja na osnovi "majke mi" I pritom osporava dostignuća miliona ljudi koji su posvećeni znanju - očekuješ da se ćuti?

sumnjam da je to moguće
little_radojica little_radojica 09:59 07.06.2016

Re: Тренд је битан

A šta tačno Babmilos i ti i Radojica radite, nego "recitujete iz literature"? Da nisi slučajno uspeo da dokažeš da pre 17.9 milijardi godina ništa nije postojalo? Ili si lično ufatio Higsovog bozona? Realno, sve što recituješ ovde to si prihvatio na veru od prvosveštenika boginje Nauke.


Велика је разлика између литературе која се пише математичким језиком, пролази ригорозну контролу било кога у и ван научне заједнице и подложна је променама, и литературе која се служи стилским фигурама и притом је "уклесана у камену". Једно је научна литература, а друго је љубавни викенд роман. Не мораш лично да ухватиш Хигсовог бозона, али његово постојање можеш да провериш тако што провериш било које научно сазнање које из тог физичког модела логички произилази или чини тај модел. На основу тог (тренутног) модела могуће је вршити прецизна предвиђања и она морају да раде сваки пут, не 99% пута не 99999 пута од 100000, већ сваки пут. Па кад ракетлу у свемир на снову истог тог модела пошаљу и Кина и Русија и САД и Индија и разне приватне компаније и све то у сарадњи са гомилом малих и великих привредних субјеката који имају разне комплементарне и/или супротстављене интересе, паметном то буде довољно.
За почетак можеш да купиш обичан телескоп за школску употребу, упериш га било где у небо и провериш да ли научници лажу у вези са будућим положајем небеских тела. Ако ти то мало, можеш да одеш у неку опсерваторију, а ако имаш вишка пара можеш да пошаљеш и сателит у свемир да извршиш своја мерења. И сваког научника на свету ће тачно болети уво шта ти радиш, јер ћеш тамо наћи све оно што су они рекли да ћеш наћи, јер би се иначе свемир урушио.
А то да је био "биг бенг" није ничија прича, већ је то логичка последица мерења која су обавили хиљаде, ако не и милиони људи у разним епохама, за различите потребе, разним уређајима. Битно је зато што су део те пузле и ти твоји авио делови које ваљаш.
Па онда наратив може да се мења само на основу нових сазнања (можеш можда и ти да допринесеш посматрајући небеска тела из кухиње телескопом), а застарели наративи се просто морају одбацити, превазиђена литература мора доћи на одговарајућу полицу у библиотеци ма колико то неком било мрско и увредљиво. У мом случају Библија је одмах до "Бајке народа Совјетског Савеза".

I samo obratite pažnju, dragi naučnici, da je geneza delo naučnika onog doba, kao što je Biggy Bangy delo naučnika ovog doba. Sa kim se vi svađate u stvari? Msm, za 100 godina kad "otkrijete" još neku rupu na saksiji biće "kakav bre Big Bang, to ovi zatucani relidžijaši izmišljavaju" , a Babmilos i Zemljaci će se prevrću u grobovima...

Наука ће раширених руку дочекати сваку нову причу, а и Радојица, ако је поткрепљена доказима. Прича је тренутно најбоље могуће објашњење за настанак света, а на основу свих постојећих доказа, није никаква догма нити крај расправе. Сад извини што не могу ту причу да заменим причом у којој истовремено људи могу настати и пре и после животиња. И извини што се спрдам са људима који то могу и што користим сваку могућу прилику да им кажем да греше. Јес мало непристојно давати нетражене савете, али бих им саветовао и да се мало еманципују и боље образују кад им је већ толико знање на дохват миша.
babmilos babmilos 11:21 07.06.2016

Re: Тренд је битан

Narode, u redu je, rekao sam već, rasprava je gotova. jkt2010 nema mogućnost da vam na ovom mestu odgovori.
narcis narcis 13:05 05.06.2016

милоша

да га нема морали би да измислимо.
волим га само зато што у трену дигне притисак првосрпијанцима,ома се фаћају за лекови за притисак, тренутно им је бели лук са сланину најболји лек од притиска, на научној средњевековној бази.
само овако настави милоше
gedza.73 gedza.73 13:59 05.06.2016

Re: милоша

да га нема морали би да измислимо.
волим га само зато што у трену дигне притисак првосрпијанцима,ома се фаћају за лекови за притисак, тренутно им је бели лук са сланину најболји лек од притиска, на научној средњевековној бази.
само овако настави милоше

Što da se pale samo prvosrbijanci na Deretića. I vi Miloša za trku imate.


osim toga beli luk sa slanininom ide zimi.
Leti beli luk sa krastavcima i kiselim mlekom.

eto, 9 mart. sa jedne strane čika sa petokrakom i pendrekom

sa druge

tri prsta.

Nagradno pitanje
Gde je Milošević?

Evo ih Srbi i petog oktobra


A Sonja Biserko je klasična politička sponzoruša.
milisav68 milisav68 14:09 05.06.2016

Re: милоша

narcis
да га нема морали би да измислимо.
волим га само зато што у трену дигне притисак првосрпијанцима,ома се фаћају за лекови за притисак,



Ti ne primećavaš onu slamčicu međ` zube.

To nije lek za pritisak, to je pola Vijagre.
narcis narcis 14:28 05.06.2016

Re: милоша

A Sonja Biserko je klasična politička sponzoruša.

е , дао бог па те јебала соња бисерко, кој ће ти она курац саг.
е због тога волим кад вам милош дигне притисак.
gedza.73 gedza.73 14:47 05.06.2016

Re: милоша

narcis
е , дао бог па те јебала соња бисерко, кој ће ти она курац саг.

babmilos
reakciju javnosti na činjenice koje je Sonja Biserko iznela kao svedokinja Hrvatske u procesu protiv Srbije u cilju određivanja genocidirane strane tokom ratova devedesetih godina prošlog veka;


narcis
е због тога волим кад вам милош дигне притисак.

Moja porodica ima za prijatelje Bugare. Nekada su mogli da izađu iz zemlje tako što je jedan član porodice morao da ostane u Sofiji pa su svraćali svake godine kod nas.
Odlični ljudi. Vredni, pošteni.
Pre neku godinu dolazila delegacija advokata, sudija, tužilaca u posetu BG-u a T. 'oće u selo.
Mislim da su Bugari dobar narod a Nišlije ne znaju srpski i sličniji su Bugarima


babmilos
Ne pitaj koliko sam razreda osnovne završio i ko mi je bio razredni.

Moj otac ima samo osam razreda osnovne škole.
Posao kojim se bavi radi profesionalno.
Služi se (dovoljno za sporazumevanje) grčkim, rumunskim, turskim (malo zarđao), mađarskim. Poštapa se kod bugarskog i poljskog (trebalo bi mu malo vremena da se vrati u kolotečinu).
Još jedan govori perfektno u svakom smislu.
Mislim da Miloš govori bar jedan jezik više od ovog svršenog osmaka?

'el vidiš, Narcise? Prateći logiku ispravnih koraka, nauke, srbovanja mogu da zaključim da su osmaci napredniji od VKV radnika. Jesu li?
narcis narcis 18:03 05.06.2016

Re: милоша

'el vidiš, Narcise? Prateći logiku ispravnih koraka, nauke, srbovanja mogu da zaključim da su osmaci napredniji od VKV radnika. Jesu li?

ne vidim sebe u toj priči koju pričaš, zabole mei za osmaka i za VKV
nerazumem šta oćeš stim.
narcis narcis 18:05 05.06.2016

Re: милоша

Nišlije ne znaju srpski

niški i prištinski su jezički najbliži onom srpskom koji se pričalo u doba cara dušana, a vi što ste uzeli hrvatski sa vukovom logikom ja vi nisam kriv,
prodali ste si jezik za večeru.
samo mi južnjaci pričamo pravi srpski jezik a ne vi koji ste ga dobili od austrougara
babmilos babmilos 18:40 05.06.2016

Re: милоша

narcis
samo mi južnjaci pričamo pravi srpski jezik a ne vi koji ste ga dobili od austrougara

Padeži su precenjeni, a što tako mislim nema veze sa činjenicom da sam se oženio sa juga. Bilo je zajebano prvi put kada je komšija popio dve pa počeo da priča brzo, ali šta, leglo i to kao što je legla ideja da je moje ljuto njima pikantno, a njihovo ljuto meni suzno.
narcis narcis 18:52 05.06.2016

Re: милоша

ljuto njima pikantno, a njihovo ljuto meni suzno.

toti kaemzujem
samo da se ćopča rodio u matevci, drugu bi pipirevku sg igrali
gedza.73 gedza.73 19:10 05.06.2016

Re: милоша

nerazumem šta oćeš stim.

Go, Miloše, go?
Direr nije trebao da slika religiozne motive već mrtvu prirodu. On nije slikar, on je običan moler, a Botićeli je samo mazalo.


narcis
niški i prištinski su jezički najbliži onom srpskom koji se pričalo u doba cara dušana, a vi što ste uzeli hrvatski sa vukovom logikom ja vi nisam kriv,
prodali ste si jezik za večeru.
samo mi južnjaci pričamo pravi srpski jezik a ne vi koji ste ga dobili od austrougara

Iz doba cara Dušana? A da ne vodi poreklo sa Tigra i Eufrata?
Vuk je modernizovao gramatiku, približio je običnom čoveku, vi i dalje živite u prošlosti? Jurite srne po šumi?

kritika treba da ima realnu podlogu ne mržnju i netrpeljivost, kapiš?


samo da se ćopča rodio u matevci, drugu bi pipirevku sg igrali

Ovo si ukrao od mene?
Grdi me žena što klinca ne ispravljam (bio mali) pa mu uz mravove dodajem i konjovi (detetu bilo lakše tako da kaže).
-Da sam ja pisao gramatiku pravilno bi bilo ljudovi i konjovi.

Posle su dete iskvarili u školi sad priča po Vukovom PS-u.

ne se ljuti za ono gore samo te seckam sa glupostima. Kopiram Miloša.

I ti Miloše, spusti malo loptu. Nije sve na jednoj strani crno a na drugoj belo.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:25 05.06.2016

Re: милоша

волим га само зато што у трену дигне притисак првосрпијанцима,


A pazi drugi ugao gledanja.
Ja verujem da se ovakve stvari mogu napisati samo ako ti neki prvosrbijanac opasno digne pritisak.
Onda čitaš ovako zajapurene tekstiće i smeškaš se (sa travkom u zubima) :)
narcis narcis 20:34 05.06.2016

Re: милоша

Onda čitaš ovako zajapurene tekstiće i smeškaš se (sa travkom u zubima) :)

kasniš bate, kasniš, koj se prvi setija, ja, mojo se važi
narcis narcis 20:37 05.06.2016

Re: милоша

Ovo si ukrao od mene?

ovo je neko pre par godini provalio, nisam ja majke mi ružice, a i ne zove se ružica.
u bilo debelo svađanje te se oprijatelji stasu poznatijeg kao debeli , koji sg oće da smrša da ga ne vikamo više crni

ma , zajebavamo se , evo ga i huči stigo , sg će bide panađur stepanje, pucanje i jebanje i na pod pljuvanje
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:56 05.06.2016

Re: милоша

mojo se važi

Važi se i jedno i drugo, ali stvarno.
Mislim, kako drugačije, osim besom, objasniti poriv da neko piše ono što ni sam ne misli?
A može li normalan čovek stvarno da misli da je "srbovanje jedini uslov društvene sreće Srba u Srbiji".

Ne može, brate.
Ako neko tako misli taj nije normalan, a domaćina bih ipak u normlane svrstao, tako da...bes, bes, neko ga nagazio.


westvleteren westvleteren 21:27 05.06.2016

Re: милоша

samo mi južnjaci pričamo pravi srpski jezik a ne vi koji ste ga dobili od austrougara


Pa kad je igrom slučaja među južnjacima bilo 95% nepismenih, a u austrougarskoj su skoro svi bili pismeni.
Bilo bi čudno da se drugačije odvijalo.
narcis narcis 21:22 06.06.2016

Re: милоша

ti si budala
narcis narcis 21:32 06.06.2016

batalit

stiglo novo zverinje na farmu odo da se dzverim
rade.radumilo rade.radumilo 13:53 07.06.2016

Zastarelo znanje i predrasude

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana