Gost autor| IT| Život

scientia ipsa potentia est *

Черевићан RSS / 05.06.2016. u 23:28

неумећем личним затечен, а потребом очепљен, да коментаре свое, кое током протекле деценије постирах по блогу,објединим , помоћ потражих, те до жељеног дођох умећем коментатора блоганам под ником sin_m, који, подуши добар, ево својим прилогом понуди начин како и други од блогера који сличне потребе имају то учине.ел ем, указује Поменути . . . .

. . . . како сам тражио (и нашао!) Черевићана


Немојте да вас наслов овог блога заведе на погрешан пут. Черевићана је у стварном животу лако наћи - ако знате где да га тражите. Цењеном читатељству овде ћу описати сличну, а опет различиту врсту потраге. Но, пођимо редом.Не тако давно поменути је решио да на једном месту прикупи своја овдашња блоговска јављања. Разлог? Припремају се сабрана дела,

 

                                            9c273e45-bfbc-4367-af30-a31225ae419d.png 

 

а постираним главомрсима Черевићана могла би се испунити два подебља тома. Да су блоговска јављања и коментари уредно бележени „са стране" онако како су настајали, ни по јада. Довољно би било да Черевићан једном фајлу (или већем броју њих), уради copy-and-paste и материјал би се нашао где треба. Међутим, тако није чињено.Блогер није био баш најажурнији што се бележака тиче. Сви текстови блога јесу прибележени, али готово ништа од коментара није. Зато је Черевићан дошао на просту, али генијалну идеју: прекопати САВ материјал на блогу Б92 и издвојити текстове и коментаре на туђим блоговима. Кључна реч овде је „прекопати". С обзиром да се у компјутерском прекопавању наш блогер није баш вичан , обратио се мени као некоме ко би можда могао да помогне.Како ме компјутери 'лебом 'ране већ доста дуго, наравно, пристао сам да размотрим овај задатак и предложим могућа решења.Како се блоговски материјал вероватно држи у некој бази података, најједноставније би било приступити јој и направити један или више упита. Наравно, овим би проблем био решен када би информатичка служба сајта Б92 дозволила приступ њиховој бази података но овакво решење проблема г. Черевићана није могуће, С тога ми није остало друго него да применим решење кога сам се прибојавао: систематско скидање СВИХ текстова испод домена "blog.b92.net" и њихово просејавање у потрази за кључном речи "Черевићан".
За скидање садржаја веб сајта постоје многи готови програми. Коришћењем једног од њих, 19 гигабајта HTML датотека скинуто је после 6 дана. Разлог релативно спором скидању јесте овај: нисам хтео у потпуности да загушим „цев" која води ка блогу и тиме ризикујем могућу блокаду од стране сајта Б92. Зато сам се определио за мању брзину низтовара (download) података.
Просејавање овог брда података показало се као малко већи изазов. Пошто користим Линукс, прво сам сузио број датотека у којима се јавља Черевићан једноставном применом команде "grep". Све што је остало било је издвајање чланака које је написао Черевићан - како сопствене текстове, тако и коментаре на туђим блоговима. Све датотеке, по једну у реду, сместио сам у обичну текстуалну датотеку. Цео поступак детаљније је објашњен овде  .


Да лепо издвојим чланке написао сам једноставан програм у језику Питон (Python). Све што програм ради јесте да редом чита датотеке поменуте у претходном одељку, налази јављања г. Черевићана и додаје их у посебну текстуалну датотеку. Сваки запис праћен је местом и временом (нађено тамо-и-тамо, тада-и-тада). С обзиром да је г. Черевићан прилично редован када је о јављању реч, као резултат добијена је датотека од скоро 300 мегабајта чистог текста (овде се налазе и чланци у којима је г. Черевићан поменут - на овај или онај начин) .

. . . . и тако ,оно народно, знање је моћ* , потврдило се и овај пут . Присећам се додуше да су сличне теме већ раније постиране на блогу б92 ,али од вишка их штете не може бити.



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Time Bandit Time Bandit 00:23 06.06.2016

5+

Blago Vama postovani Cerevican, dobiste i virtuelna sabrana dela od 300MB.
Pozdrav Vama i porodici.
Черевићан Черевићан 01:51 06.06.2016

захвалан,

г. Bandit-е, поздраве узвраћам, а што се тиче деелами сабраних . . па морам на време почети мис'им, ако већ не окасних у прикупљању И. отуд и све ово.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 07:57 06.06.2016

Kraljevstvo nadjenih reci

Divno da reci vase ne nestadose u tek tako u letu,

vec cete moci sada da ih skupite i prikazete svetu.

Obojici zelim dobro zdravlje i srecu,

A gos'n Tragacu,

svaka cast na umecu.

Черевићан Черевићан 09:06 06.06.2016

Re: Kraljevstvo nadjenih reci

о ДА, драга ms. jednarecfonmoi, (хвала на јавки). г. Трагач је в.битан беочуг ланца неоходног да се осмишљено ми приведе целини, а у вези деценијског писанија по блог(овима)....што се пак тиче приказа истог свету . .отом потом.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 16:06 06.06.2016

Re: Kraljevstvo nadjenih reci

Черевићан
о ДА, драга ms. jednarecfonmoi,

што се пак тиче приказа истог свету . .отом потом.


Bice i to, verujem.

Lepo popodne zelim, evo jedne od omiljenih kompozicija ( i izvodjaca ) na klasicnoj gitari.


muaddib92 muaddib92 17:32 06.06.2016

Сабрана недела

што се пак тиче приказа истог свету . .отом потом


Са нестрпљењем чекам инфо и унапред се радујем.

Поздрав моме омиљеном ВИП уз 2х ХИП
А за УРА - стараће се Ђура*

*Наравски, нико не сме да припита: а који Ђура?
Черевићан Черевићан 20:18 06.06.2016

Re: Сабрана недела

благосије нама драги г. muaddib-е кад ујезику очињем имамо толико игрорека да мораш в.обазрив бити иначе ти нако у невезушу ГА неки смести . . . ни трепнути нестигнесе.
е сад,поменути рад на сумирању написаног поприлично је захтеван (к'о и издавач) а ја + још теренац активан те са временским потешкоћама усаглашам осмишљено. рачунам . . биће . . а и ди журити . . . овако срозан се питам док у бучном друштву глођем телећу главу у биртији србијанској, а певаљка ено је баш монтира сисе, јер њезина шихта креће . и сад треба то алалити и преусмерити мали мозак на писану реч. па ко ту луд . . се све чешће запитам док шприцер дркти у већ живчано раштимованој лавицими.

хвала на дружењу !
Черевићан Черевићан 20:37 06.06.2016

Re: Kraljevstvo nadjenih reci

хвала на ушноми уживању, драга ms.jednarecfonmoi ,чучнуло баш ди треба

него, наш Унук је често помиње па и мени већ поприлично растрешеном , запела заоко . . .пардон и зауши . . немош каасти.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 20:42 06.06.2016

Re: Kraljevstvo nadjenih reci

Черевићан
хвала на ушноми уживању, драга ms.jednarecfonmoi ,чучнуло баш ди треба

него, наш Унук је често помиње па и мени већ поприлично растрешеном , запела заоко . . .пардон и зауши . . немош каасти.



Jelica Greganović Jelica Greganović 18:50 06.06.2016

Bravo, gazda Čer!

Припремају се сабрана дела

A, el bi mogla da budu u nekoj neutralnoj boji, bež, kamilja il tako nešto, da se slaže sa širokim spektrom nameštaja?
Sa debljinom ne preteruj, nezgodno je za oblande, oće da iscuri fil.

Još jednom, bravo i samo napred!
Черевићан Черевићан 19:58 06.06.2016

Re: Bravo, gazda Čer!

Sa debljinom ne preteruj, nezgodno je za oblande, oće da iscuri fil.


али за већ трошну ногу полуконцертног нам Bosendorfer-а што ено гега убиблиотееци ( на метер купованој где је заступљена завидна лепеза боја) ко убила се страначка попуњеност књизиних корица , драга гђо Greganović, годи када сте у друштву, хвала.
makemyday makemyday 21:09 06.06.2016

Re: Bravo, gazda Čer!

Još jednom, bravo i samo napred!

Pridružujem se.
Черевићан Черевићан 22:54 06.06.2016

Re: Bravo, gazda Čer!

захваљујем . . . да ми блога уочисте . . . makemyday
amika amika 22:59 06.06.2016

Кодекс Черевићана

Зато је Черевићан дошао на просту, али генијалну идеју: прекопати САВ материјал на блогу

Честитам на храбрости г. Черевићану да сагледа протекле године и сабере све своје текстове и стихове у коментарима у Кодекс Черевићана јер ти текстови-стихови су увек оригинални и радо читани за разлику од година које су често биле нежељене репризе.
Черевићан Черевићан 18:42 07.06.2016

Re: Кодекс Черевићана

g.amika.... ma ko bukvara me procitaste, alal... i hvala na komentaru.
mirelarado mirelarado 20:27 07.06.2016

Сакупљене риме

Петрарка је својевремено своје песме у збирци којој потоњи нараштаји наденуше име "Канцонијер" звао "расуте риме". Тако да Ви, гос'н Чер, своје стихове сакупљене из коментара текстова блоговских можете назвати "сакупљене риме".

Леп и користан подухват. Све честитке!
Черевићан Черевићан 20:54 07.06.2016

Re: Сакупљене риме

draga gdjo mirelarado niste daleko od zamislimi a u vezi postirane "poezijemi" ima materijala poprilicno..... hvala na sugestiji/druzenju
49 41 49 41 14:06 11.06.2016

G-din Cher je zreo za

Goli otok.

Treba ga poslati tamo, nek tuca po kamenu kamenjarke.
Europske kamenjarke ce potrcati na sunce i vodu; on ce obnoviti zivotna tkiva.



Черевићан Черевићан 19:01 11.06.2016

kamen....a za

vi neki vidovnjak, g.49 41, naime, evo kako podosta radnog vremena provodim u kamenolomu Drenovacki kik (povishe Takova) nebili ubo kvalitetan kamen iz vec poprilicno izraubovane jame pa da eto okoncamo gradnju deonice Koridora 11 (Ljig-Pozega) i tako krajem avgusta t.g. ispunimo obecanje koje javnosti dadoshe Politicari na vlasti, trenutno.

na kamenjarke do sada.....ne naidjoh...... HVALA na komentaru.
49 41 49 41 03:15 12.06.2016

Kamenjarka

jezik je ziva stvar.

Odemo kao studenti BUSO odmaraliste da se razTrpimo u Trpnju.
Prijatelj ETF-ovac se navadio 3 dana na nesto stariju od njega.

I 3. dan ona njemu.

Nisam ja vise kamenjarka. Prosla sam tu fazu. Treba mi konfor pod zadnjicom.
Da volim da seksam; volim, al komforno.
Черевићан Черевићан 14:37 12.06.2016

mi....u krivnji

jebo seksa nekomfornog
zulja kamen,gle mrav,puz,
voajera na sve strane
a moz' i da bane muz

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana