Biz| Društvo| Ekonomija| Politika| Život

Dve „pljačke“ poreskih obveznika Srbije

WBinSerbia RSS / 13.06.2016. u 08:17

 

Можда се сећате кад сам у марту писао како су Србијагас и многе сличне фирме постале презадужене због компликованог клупка односа са друштвеним и комуналним предузећима. Грађани Србије су онда, као порески обвезници, изнова и изнова плаћали тај рачун, мада је у исто време било недовољно пара за боље здравство и школство.

Прошле недеље сам прочитао две вести због којих опет размишљам о истом проблему (мада је то можда „вест" само за мене јер нисам одавде).

Прва вест односи се на крађу струје: ЕПС је саопштио да је у 2015. години изгубљено 60 милиона евра због крађе струје. Тај износ раван је 150 посто годишње производње у Костолцу Б, или 0,2 посто бруто националног дохотка (БДП). Или, то је износ који се троши на плате 12.000 државних службеника.

ЕПС можда сада не добија државне субвенције али држава је гарант многих дугова које су узимали (тако они подижу укупну задуженост земље). А из овога се може извући једноставна рачуница да немогућност ЕПС-а да наплати струју смањује простор држави Србији да побољша рецимо здравство и школство.  

Ми већ дуго заговарамо модернизацију ЕПС-а, наводећи потребу за бољим управљањем, бољим системом обрачуна, бољом наплатом и бољом услугом уместо што гомилају администрацију која ничим не доприноси ефикаснијем пословању. Нажалост мало тога је до сада учињено да се ово предузеће реформише. Надамо се да ће то бити један од приоритета нове владе.

Друга вест која ме је продрмала је суптилнија „пљачка" пореских обвезника. Пратио сам у новинама расправу о судбини рудника угља „Ресавица", која се вртела око потребе да се смањи број радника и затварања непотребних погона. Као што знате то је једно од стратешких 17 предузећа за које треба наћи неко решење. Кад мало дубље уђете у овај случај испливају неке важне ствари.

Прво, порески обвезници у Србији преко субвенција плаћају плате за свих 4.000 радника у Ресавици.  Друго, рудник је законом присиљен да угаљ продаје по веома ниским ценама (7.900 до 9.300 динара по тони) што је скоро упола мање од тржишне цене.  

Утврдили смо такође да онда тај исти угаљ посредници (који од рудника купују угаљ) препродају другим фирмама и лицима, али сада по тржишној цени (угаљ који су од „Ресавице" купили за око 8.000 динара по тони препродају за 16.000 до 17.000 динара, што је преко 100 одсто више од набавне цене)! Главни узрок томе је чињеница да само неколико привилегованих трговаца могу да купују угаљ од „Ресавице". „Ресавица" је у неколико наврата тражила да угаљ продају по тржишним ценама али им то није било дозвољено.

И зато порески обвезници Србије у овом процесу два пута губе: прво плаћају за производњу угља (плаћајући плате радника), уместо да плаћају за боље здравство и школство. А онда опет плаћају разлику између цене угља који одлази из „Ресавице" и много веће цене истог угља урачунате у цену производње струје и других добара и услуга. Да ли је то фер? Ми мислимо да није. 

Што је још горе, према подацима које је објавила Комисија за заштиту конкуренције, слична пракса постоји и у продаји угља који се ископа у Колубари и Костолцу.

У својих десет приоритета, које је недавно објавио, премијер Србије се са правом усредсређује на квалитет јавног образовања и здравства. У исто време, ако се настави са расипањем државних пара на јавна предузећа која не могу да наплате своја потраживања и на субвенционисање производње угља који се продаје испод тржишне цене тешко ће бити наћи паре за боље школство и здравство. И зато је важно наћи начин да се реше овакве аномалије које коштају стотине милиона евра годишње.



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alselone alselone 08:22 13.06.2016

Kradja struje

Sto je najgore u ovom slučaju EPS ima softverske mehanizme da otkrije krađu struje, na nivou dela grada ili sela. Ne može baš da ubode samu kuću, ali može kvart, i ako postoji želja da se taj problem reši, kao što ne postoji, kontrolori bi lako mogli da pronađu i kazne sve lopove.
panda-koji-sedi panda-koji-sedi 23:50 17.06.2016

Re: Kradja struje

Da ima mehanizme da nadje i kazni lopova.
Moje pitanje tebi je da li misliš da to rešava problem ?
Uhapsiš cc 100.000 ljudi , da bih strpao u zatvore koje nemaš , izvedeš ih na sud za 5 godina da im izrekneš novčanu kaznu koju ne možeš da naplatiš. Sve to si uradio a nisi ništa promenio. Zašto ?
Sad svi plaćaju struju , da ne prodju ko mučenici , a iz budžeta i dalje curi :)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:38 13.06.2016

...

Утврдили смо такође да онда тај исти угаљ посредници (који од рудника купују угаљ) препродају другим фирмама и лицима, али сада по тржишној цени (угаљ који су од „Ресавице" купили за око 8.000 динара по тони препродају за 16.000 до 17.000 динара, што је преко 100 одсто више од набавне цене)! Главни узрок томе је чињеница да само неколико привилегованих трговаца могу да купују угаљ од „Ресавице". „Ресавица" је у неколико наврата тражила да угаљ продају по тржишним ценама али им то није било дозвољено.

Фасцинантан безобразлук, ако је тачно.
alselone alselone 08:47 13.06.2016

Re: ...

Nista cudno. Kenetu je Kolubara isplatila 8.000 za poljski WC.
highshalfbooze highshalfbooze 09:08 13.06.2016

Re: ...

Predrag Brajovic
Главни узрок томе је чињеница да само неколико привилегованих трговаца могу да купују угаљ од „Ресавице". „Ресавица" је у неколико наврата тражила да угаљ продају по тржишним ценама али им то није било дозвољено.

Фасцинантан безобразлук, ако је тачно.


Vrlo fascinantno.

Ako Resavica prodaje ugalj privilegovanim kupcima, onda je to odluka na nivou preduzeća. Odnosno, nije država limitirala kupce ako je limitirala cene.
Ako država limitira cenu uglja, onda je limitira za sve učesnike u prometu.
A država ne limitira cene uglja, već EPS određuje cene uglja iz svojih rudnika za industriju i široku potrošnju i nema uticaja na prodavce na tržištu, zgodno napravljeno, zar ne.
Samo:
Новоосновано предузеће у време штрајка рудара, бива уписано у регистрар Трговинског суда у Крагујевцу под бројем Fi-776/03, дана 3.7.2003, када је престало да послује у саставу Електропривреде Србије.


Dopuna: I još nešto da primetim. WB je svesna da se građani pljačkaju, a u isto vreme daje kredite tim pljačkašima.
Pa postavljam pitanje, kakvi ste vi likovi kada dajete pljačkašima kredite i kako mislite da vam te kredite vrati neko ko je opljačkan? A?
princi princi 16:18 13.06.2016

Re: ...

Ma tu je opšti galimatijas sa eksproprijacijom zemljišta. Država nikad proper ne obešteti te seljake kojima uzme zemlju, praktično je otmu, a onda ima tu otimačinu otplaćuje bilo kroz ovakve ugovore, bilo kroz to što seljacima bukvalno dopusti da kradu ugalj- seljak, ono, dođe s traktorom i prikolicom, pokupi ugalj i nikom ništa. Nije to slučaj samo u Resavici, čitav kolubarski basen šljaka na tu foru. Pored toga, pola tih direktora EPSa koji se ugrađuju u te somnabulne projekte poput skretanja ili vođenja Kolubare preko kopa su, zapravo, lokalne badže, koje se tu vuku još iz komunističkog vremena, ili njihovi sinovi. Ko je radio s njima, zna da se isti ponašaju kao lokalni šeici, kao praktični gospodari Srbije (što u neku ruku i jesu, jer kad stane neki bager na nekom od polja Tamnave, čitava Srbija, od Valjeva do Subotice, jedini pojas koji nešto privređuje, zapravo, ostaje bez struje koja onda mora da se kupuje za skupe pare). Sve to stvara jezivi moralni hazard u društvu, jer se na koncu ne zna ni ko pije ni ko plaća, i to je sad jako teško razmotati. Pogotovu to ne mogu razmotati neke amaterčine koje nisu digle dupe iz Beograda ili Novog Sada.

Mislim, velika je, ogromna cena, koju Srbija i srpsko društvo plaća za tu "jeftinu" struju.
sesili sesili 08:15 15.06.2016

Re: ...

U Resavi je javna tajna da Palma uzima svu proizvodnju uglja i on je prodaje. Takodje, uzima velike koliine ogrevnog drveta i velikodušno "daje" penzionerima u Jagodini, a ne plaća Srbijašumama.
Kraja Kraja 14:30 16.06.2016

Re: ...

Mislim, velika je, ogromna cena, koju Srbija i srpsko društvo plaća za tu "jeftinu" struju.


...od kako je insider "provalio" aferu kolubara, godine su prosle, promenile se dve vlasti suprotnih afiniteta, ali se nista konkretno nije uradilo po pitanju tih enormnih kradja i zloupotreba...
...sem sto je struja poskupljivala...
...pored preplacivanja masina koje su radile po 25h dnevno, masina koje su uterivane na ruke da bi se nasle na platnom spisku, a nisu radile nikada, pored pojedinaca koji su preprodavali taj ugalj (sto je i WB gore naveo), utvrdjen je jos poduzi spisak kradja, naduvanih racuna, neizvrsenih, a naplacenih poslova...
...i privodjeni, hapseni, saslusavani, sudjeni, oslobodjeni...
...insider se dotakao i gasa, ali drzava ne haje za to...
...ne bi me iznenadilo da idalje placamo preduzece "juzni tok" sa sedistem u svajcarskoj ili austriji, vec sam zaboravio gde...

...uostalom, ceznem da jednom u takozvanoj narodnoj skupstini vidim na kraju godine obrazlaganje stavki rashoda budzeta srbije...
...to nam nije priustio ni kostunica, ni tadic, a ni ovaj potonji/sadasnji/buduci...
...budzet srbije je tabu tema...

...svakako, nejasno mi je zasto WB ovo prica nama, a ne onima koji se kriminalom bave, a zovu se politicari...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana