Eksperimenti u blogovanju| Planeta| Reč i slika| Sport| Zabava

Top 8

jedi-knight RSS / 28.06.2016. u 19:27

iceland_0.jpg 

Moj gost na blogu je Aleksandar Rogić, sjajan mladi trener, engleski đak, pomoćni trener u  reprezentaciji Srbije na poslednjem velikom takmičenju na kome smo učestvovali i budućnost srpskog fudbala kada je trenerska struka u pitanju.

 

gost autor: Aleksandar Rogić

Uživajući u fantastičnom osećaju pobede na Svetskom prvenstvu i to još nad takvom fudbalskom velesilom kao što je Nemačka, tu ispred svlačionica stadiona u Port Elizabetu, zapazio sam jedan nesvakidašnji detalj. Srećni i ushićeni mi smo ulazili u naš autobus, dok su se zamišljeni i ozbiljni Nemci rasporedili u dva autobusa. U jednom su bili selektor, igrači i članovi najužeg a u drugi su ušli svi preostali članovi stručnog štaba. I danas, 6 godina kasnije, Nemačka nastupa na Evropskom prvenstvu sa minimalno izmenjenim igračkim kadrom, predvođena istim selektorom sa svojim stručnim timom od 23 člana. Tu nema mesta improvizaciji!

Još uvek nisu primili gol na turniru. Uspešno se brane, tako što stalno napadaju! Imaju prosečno najveći posed lopte (64%) i 20 udaraca na gol po utakmici! Maksimalno eksploatišu zakone fudbalske igre u tom svom opredeljenju - kroz veliki posed, strpljiv napad i pas igru vrše konstantan pritisak sa i bez lopte na odbranu protivnika. Ujedno ih tako umore i udalje veoma daleko od svog gola. 

Da bi stvorili prostor u kome će ofanzivni igrači moći da prime loptu, tri igrača - Boateng, Humels i Toni Kros su do sada imali 40% od ukupnog broja pasova celog tima! Da je zajednička ideja ispred pojedinaca dokazuje i činjenica da je Podolski sa 128 utakmica za reprezentaciju, prvih 15 minuta na turniru zabeležio tek u osmini finala! Možda i neće biti šampioni (lično, ne vidim ko može da ih zaustavi), ali lekcije koje dele fudbalskom svetu su nešto zaista sjajno.

Identičan primer je i Island, najveća senzacija turnira. Kako, kada su kao tim, potpuno suprotan Nemačkoj - sa najmanjim posedom lopte na turniru (35%)!? Tako što organizacijom pobeđuju improvizaciju. Lars Lagerbek je očitao trenersku lekciju svim kolegama sa Evropskog prvenstva kada su u pitanju prekidi igre! Prepoznao je važnost tog dela igre, kao i kvalitet svog tima. Protiv ove ekipe je izvedeno najviše kornera (čak 30), a nisu primili nijedan gol! Po svemu istorijski, preokret protiv Engleza doneo im je gol posle akcije iz auta. Mala zemlja, a veliki tim!

Belgija je reprezentacija izraženog talenta, afirmisanih pojedinaca, koji traže potvrdu kao grupa. Za jednu poziciju na terenu konkurišu Lukaku, Bentake i Origi. Napraviti ambijent u kome je sve podređeno rezultatu tima, gde bi svoj ego trebalo ostaviti po strani, je možda najvažnija bitka koju oni vode. Pokazali su karakter velike ekipe nakon bolnog poraza u prvoj utakmici. Iako su u najboljih 8, ispadanje od Velsa bi doživeli kao veliki neuspeh. Psihološki aspekt pripreme dolazi do maksimalnog izražaja!

Najveći pritisak osećaju Francuzi. Dve godine bez takmičarske utakmice, velike polemike oko Benzeme, kao i velika očekivanja nacije sigurno donose određene tenzije. Pristup takmičenju je bio da se rotiraju igrači i raspodeli opterećenje. Pokazali su određene slabosti, ali kada su gubili na poluvremenu od Iraca, nisu "gubili"glavu, verovali su u svoju igru i u svoje šanse. To je odlika velikog tima! Još uvek se čekaju Pogba, Matuidi, Giru... Grizman je počeo da postiže golove, a sa ogromnim samopouzdanjem igra Pajet, koji će biti proglašen najboljim igračem turnira ukoliko Francuska dogura do finala. To je igrač koji je stvorio najviše šansi saigračima, postigao već dva odlučujuća gola, izvođač svih prekida. Defanzivni segment prekida igre može raspršiti snove o finalu Francuskoj. Pod Dešampom kao selektorom, u poslednje 4 godine, primili su 50% golova iz prekida. I još uvek nisu našli rešenje.

Poljska je, iz trenerskog ugla, vrlo interesantan primer. Poseduju najbolji kontra-napad na Prvenstvu. Pitanje je šta je sa Levandovskim? Odgovor, možda, leži u prirodi fudbalske igre. Milik je ove godine doživeo potpunu afirmaciju u dresu Ajaxa. Levandovski je jedan od najboljih centarfora Evrope trenutno. Oba igrača su sličnih karakteristika, kretanja, zajedno na terenu oduzimaju prostor jedan drugom. U takvim uslovima, veliki golgeter ne ulazi čak ni u šansu!

Na Italiju se uvek računa. Direktna igra, snažan kolektiv. Kada svi očekujemo potpunu destrukciju igre, oni naprave visok presing Špancima, eliminišu Busketsa iz organizacije igre i skinu krunu šampionima! Kada budemo očekivali da to ponove, oni će se sa 10 igrača braniti ispred svog šesnaesterca. Utakmica sa Nemcima u četvrtfinalu će biti sudar dve filozofije igre.

Ranije su Velšani navijali za Engleze na velikim turnirima. Geret Bejl je uspeo ono što nije ni Jan Rash niti Rajan Gigs. Zahvaljujući, pre svega, njemu, danas Englezi navijaju za Vels u završnici takmičenja!

U top 8 imamo i jednog dužnika fudbalu - Portugal.

Ovo je turnir sa najmanje golova po meču još od 1996. ali nije još uvek završen! Najbolje tek sledi, a pošto pobednici pišu istoriju, o Englezima, Špancima i Rusima, nekom drugom prilikom.

 

Aleksandar Rogić

 



Komentari (85)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

marco_de.manccini marco_de.manccini 19:40 28.06.2016

3 од 10 је 30%

Boateng, Humels i Toni Kros su do sada imali 40% od ukupnog broja pasova celog tima!

Не разумем поенту, 3 од 10 играча (занемаримо голмана) у просеку имају 30 одсто од броја пасова, па ако неких конкретних 3 има 40 одсто онда то и није нешто посебно. Да будем прецизнији, не да није посебно већ је и веома вероватно да ће троје са највећим бројем пасова укупно имати бар 40 одсто свих пасова.

Или је можда поента управо супротна, да ова тројица немају више од 40 одсто, односно да сви додају свима све време?
antioksidant antioksidant 20:03 28.06.2016

Re: 3 од 10 је 30%

Poenta je da je najveci broj pasova u poslednkoj liniji. time izvlace igru do njih i otvaraju prostor za kretanje napadacke linije. ali ne nesto previse istina jer spicevi i onako retko "pasiraju" tako da ovih 40% stvarno vise znace ujednaceno kretanje lopte po svim linijama
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:08 28.06.2016

Re: 3 од 10 је 30%

Poenta je da je najveci broj pasova u poslednkoj liniji. time izvlace igru do njih

Могу да замислим како би извукли Северну Ирску, могли би до сутра да додају у задњој линији, свих 100%.

marco_de.manccini marco_de.manccini 20:14 28.06.2016

Re: 3 од 10 је 30%

И кад сам већ ту, да кажем и да се мени код Немаца управо допада то што не пимплају много већ константно гурају лопту напред, сваки метар, свака прилика, притисак и само притисак.
antioksidant antioksidant 20:30 28.06.2016

Re: 3 од 10 је 30%

da taj pritisak je fascinantan. jedva cekam da vidim kako ce italija da ih izvacari
acarogic acarogic 20:38 28.06.2016

Re: 3 од 10 је 30%

Hvala na pitanju! Boateng i Humels su odbrambeni igraci, imponuje nacin na koji su prihvatili odgovornost kada je u pitanju organizacija igre! Na taj nacin su oslobodili pritiska vezne igrace, koji mogu dobiti vise vremena i prostora za pozitivne pasove ka spic igracima! Vise igraca koji ucestvuje u organizaciji napada i njihovo kretanje u odnosu na igru, naravno otezava nacin odbrane.. Posebno se istice Boateng koji se ne libi da duboko ode na protivnicku polovinu, iako je sredisnja linija - linija ofsajda.. Inace, i Nojer je golman poznat po tome da je igrac vise na terenu u organizaciji napada.. tako da njega nemoj iskljucivati iz ovih statistickih podataka!
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:42 28.06.2016

Re: 3 од 10 је 30%

Boateng i Humels su odbrambeni igraci, imponuje nacin na koji su prihvatili odgovornost kada je u pitanju organizacija igre! Na taj nacin su oslobodili pritiska vezne igrace, koji mogu dobiti vise vremena i prostora za pozitivne pasove ka spic igracima!

Хвала, мислим да сада помало схватам поенту (мало сам спор, а и не гледам фудбал уопште већ 20 година, осим светска и европска првенства).
emsiemsi emsiemsi 19:59 02.07.2016

Re: 3 од 10 је 30%

antioksidant
da taj pritisak je fascinantan. jedva cekam da vidim kako ce italija da ih izvacari

Форца Италија !
Напред браћо Жабари !
До победе !
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:54 02.07.2016

Re: 3 од 10 је 30%

Форца Италија !
Напред браћо Жабари !
До победе !



žao mi bufona, ali...PUŠITEGAŽABARI!!!!!!!!!!!!!!! POBEDA!!!!!!!!!!!
vcucko vcucko 08:23 03.07.2016

Re: 3 од 10 је 30%

emsiemsi
BebaOdLonchara
Форца Италија !
Напред браћо Жабари !
До победе !



žao mi bufona, ali...PUŠITEGAŽABARI!!!!!!!!!!!!!!! POBEDA!!!!!!!!!!!

Пушите га ти !

Jedna od uzaludnijih stvari uopšte je rasprava sa domaćim gastosima - bauštelcima. Od toga sam davno digao ruke...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:46 03.07.2016

Re: 3 од 10 је 30%

Jedna od uzaludnijih stvari uopšte je rasprava sa domaćim gastosima - bauštelcima.

ne znam za emsija, ali ja nisam gastos. za nemce po krvi navijam ceo život, mada simpatišem i engleze. najvijala bih ja za srbiju da srpski fudbal postoji. za italijane ne bih navijala ni da igraju sa albanijom, a da iz nekih razloga baš moram da gledam tu utakmicu. sreća pa ne moram.
vcucko vcucko 11:58 03.07.2016

Re: 3 од 10 је 30%

BebaOdLonchara
Jedna od uzaludnijih stvari uopšte je rasprava sa domaćim gastosima - bauštelcima.

ne znam za emsija, ali ja nisam gastos. za nemce po krvi navijam ceo život, mada simpatišem i engleze. najvijala bih ja za srbiju da srpski fudbal postoji. za italijane ne bih navijala ni da igraju sa albanijom, a da iz nekih razloga baš moram da gledam tu utakmicu. sreća pa ne moram.

Navijati za ove Nemce po krvi je veoma komplikovana stvar, koja uključuje više kontinenata, velikih svetskih religija i milione upravo gore navedenih gastosa
Ali nema veze; sinoć su Nemci manje zaslužili da ispadnu i to je sve...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:04 03.07.2016

Re: 3 од 10 је 30%

Navijati za ove Nemce po krvi je veoma komplikovana stvar,

pa rekoh oduvek po krvi. inače je u reprezentaciji nemačke ima 1-2 onih koji nisu rođeni u nemačkoj, ostali su svi čisti nemci, ili im je ćale ili keva nemac, a i oni su u manjini. ne znam koliko je to stvarno bitno danas? ako jeste, mislim da je najteže francuzima da navijaju za svoj "nacionalni" tim.
emsiemsi emsiemsi 17:36 03.07.2016

Re: 3 од 10 је 30%

vcucko
BebaOdLonchara
Jedna od uzaludnijih stvari uopšte je rasprava sa domaćim gastosima - bauštelcima.

ne znam za emsija, ali ja nisam gastos. za nemce po krvi navijam ceo život, mada simpatišem i engleze. najvijala bih ja za srbiju da srpski fudbal postoji. za italijane ne bih navijala ni da igraju sa albanijom, a da iz nekih razloga baš moram da gledam tu utakmicu. sreća pa ne moram.

Navijati za ove Nemce po krvi je veoma komplikovana stvar, koja uključuje više kontinenata, velikih svetskih religija i milione upravo gore navedenih gastosa
Ali nema veze; sinoć su Nemci manje zaslužili da ispadnu i to je sve...

Навијати за Немце ?!
Како се то може ?
vcucko vcucko 17:38 03.07.2016

Re: 3 од 10 је 30%

emsiemsi

Навијати за Немце ?!
Како се то може ?

Svaka čast na talentu. Da umesto mojih rečenica od po' kilometra sve kažeš sa dve prosto proširene.
tasadebeli tasadebeli 23:30 03.07.2016

Re: 3 од 10 је 30%

emsiemsi
vcucko
BebaOdLonchara
Jedna od uzaludnijih stvari uopšte je rasprava sa domaćim gastosima - bauštelcima.

ne znam za emsija, ali ja nisam gastos. za nemce po krvi navijam ceo život, mada simpatišem i engleze. najvijala bih ja za srbiju da srpski fudbal postoji. za italijane ne bih navijala ni da igraju sa albanijom, a da iz nekih razloga baš moram da gledam tu utakmicu. sreća pa ne moram.

Navijati za ove Nemce po krvi je veoma komplikovana stvar, koja uključuje više kontinenata, velikih svetskih religija i milione upravo gore navedenih gastosa
Ali nema veze; sinoć su Nemci manje zaslužili da ispadnu i to je sve...

Навијати за Немце ?!
Како се то може ?




Ето, Емси, ја ћу по први пут у свом животу да навијам за Немце у том фудбалу.

У полуфиналу овог првенства.

И то за Немнце са све Турцима.

Ови Францушчићи су ми некако превише неозбиљна екипа.

Као да су нека афричка репрезентација.

(Што и није далеко од истине.)

Некако... Како бих то рекао... То што играју Французи је фудбал исто онолико колико је и Пластик Бертран био панкер.



emsiemsi emsiemsi 05:33 04.07.2016

Re: 3 од 10 је 30%

tasadebeli
emsiemsi
vcucko
BebaOdLonchara
Jedna od uzaludnijih stvari uopšte je rasprava sa domaćim gastosima - bauštelcima.

ne znam za emsija, ali ja nisam gastos. za nemce po krvi navijam ceo život, mada simpatišem i engleze. najvijala bih ja za srbiju da srpski fudbal postoji. za italijane ne bih navijala ni da igraju sa albanijom, a da iz nekih razloga baš moram da gledam tu utakmicu. sreća pa ne moram.

Navijati za ove Nemce po krvi je veoma komplikovana stvar, koja uključuje više kontinenata, velikih svetskih religija i milione upravo gore navedenih gastosa
Ali nema veze; sinoć su Nemci manje zaslužili da ispadnu i to je sve...

Навијати за Немце ?!
Како се то може ?




Ето, Емси, ја ћу по први пут у свом животу да навијам за Немце у том фудбалу.

У полуфиналу овог првенства.

И то за Немнце са све Турцима.

Ови Францушчићи су ми некако превише неозбиљна екипа.

Као да су нека афричка репрезентација.

(Што и није далеко од истине.)

Некако... Како бих то рекао... То што играју Французи је фудбал исто онолико колико је и Пластик Бертран био панкер.




Где иде овај свет ?!
vcucko vcucko 20:08 28.06.2016

Italija - Nemačka

"Na Italiju se uvek računa. Direktna igra, snažan kolektiv. Kada svi očekujemo potpunu destrukciju igre, oni naprave visok presing Špancima, eliminišu Busketsa iz organizacije igre i skinu krunu šampionima! Kada budemo očekivali da to ponove, oni će se sa 10 igrača braniti ispred svog šesnaesterca. Utakmica sa Nemcima u četvrtfinalu će biti sudar dve filozofije igre."

Statistika je u nekim stvarima neumoljiva. Ona kaže: Italija i Nemačka su (od prve na SP u Meksiku '70.) odigrali ukupno 7 zvaničnih utakmica (SP i EP, uglavnom završnice); Italija je dobila 4, uz 3 remija. Gol razlika 12:6 za Italiju. Italija nikad nije izgubila, ali nikad nije ni igrala bunker protiv Nemačke. Naprotiv, redovno ih ugaze za sve pare.
Ne znam otkud više ta mantra kod Srba o navodnom italijanskom bukeru i katancu (catenaccio), to je prohujalo s vihorom i Hererom.
Nemci uvek igraju isto, i kad vode i kad gube, u 5. i 85. minutu. Drugačije ne znaju. Italijani imaju igru za svaku priliku, a Nemce prosto obožavaju. Jedva čekam tu utakmicu.
vcucko vcucko 20:26 28.06.2016

Re: Italija - Nemačka

Imam samo jednu rezervu: sve ovo do sad je vredelo za situaciju kad je reprezentacija Nemačke bila kako Bog zapoveda; ono, gomila plavušana imena Uwe, Bertie, Horst itd. Ovi danas se skoro većinski zovu i izgledaju potpuno drugačije. I očekivati je da, iako rasli u Nemačkoj, imaju negde bar malo levantinskog gena. E, toga se bojim. Za ostalo nema zime.
tasadebeli tasadebeli 22:45 28.06.2016

Re: Italija - Nemačka

vcucko
Imam samo jednu rezervu: sve ovo do sad je vredelo za situaciju kad je reprezentacija Nemačke bila kako Bog zapoveda; ono, gomila plavušana imena Uwe, Bertie, Horst itd. Ovi danas se skoro većinski zovu i izgledaju potpuno drugačije. I očekivati je da, iako rasli u Nemačkoj, imaju negde bar malo levantinskog gena. E, toga se bojim. Za ostalo nema zime.










Ал' добро то...

Плавокоси Њемци и црнпурасти Немци, европско првенство, Ингланд гоу хоум,...

Све је то лепо.

Него мене муче ови Казахстанци са којима игра Чукарички прекосутра.

Видим да им поред ових наших, Касалице, Трајковића и Симчевића, играју и неки грузијски, казахстански, азербејџански репрезентативци...

Ми 4-2-3-1, они 4-1-4-1...

Средина терена ће после текме да изгледа као њива после орања.

Нема мени спавања наредне две ноћи.
G.Cross G.Cross 20:24 28.06.2016

Jedi hvala na gostu

Dooobar blog.

Belgija je moj pik.

Rogicu sta mislis o Brexitu ? Mislim kao engleski dzak ?

EDIT: Jedi, hocel Rogic da odgovara na komentare. Jesil ga nagovorio da se registruje ?
acarogic acarogic 21:23 28.06.2016

Re: Jedi hvala na gostu

Hvala, tu sam.. Definitivno je Belgija jedan od favorita! O Brexitu mogu da pisem iz perspektive Velsa kao jedinog preostalog predstavnika Britanije na EP!
NNN NNN 20:50 28.06.2016

par sitnica

Nemci jesu favoriti (uvek),
lično, ne vidim ko može da ih zaustavi

Zna se ko ih zaustavalja (2012, 2006, 1982...
i to će biti derbi prvenstva!

Francuzi bi bili da nije bilo sranja sa Benzemom
(Francuzi su i 84 EP i 98 SP osvojili kao domaćini)

Ranije su Velšani navijali za Engleze na velikim turnirima

Iskreno sumnjam da se ovo ikad desilo

Hvala na tekstu, red je da se isprati završnica EP u fudbalu (čak i kad je fudbal jadan*, čini mi se kao da je tek sinoć počelo, nadam se da će da se nastavi uzlaznom putanjom)

*ideja o 24 ekipe na završnom turniru se pokazala kriminalnom
fudbal je globalno u krizi
pa i 16 ekipa deluje mnogo

antioksidant antioksidant 20:55 28.06.2016

Re: par sitnica

Nemoj tako, sa 64 ekipe mozda bi se i kvalifikovali za zavrsni turnir
vcucko vcucko 21:13 28.06.2016

Re: par sitnica

NNN
Nemci jesu favoriti (uvek),
lično, ne vidim ko može da ih zaustavi

Zna se ko ih zaustavalja (2012, 2006, 1982...
i to će biti derbi prvenstva!

Francuzi bi bili da nije bilo sranja sa Benzemom
(Francuzi su i 84 EP i 98 SP osvojili kao domaćini)



Ja i ne mislim da će Italija uzeti titulu. Mislim da će ih izbaciti Francuzi u 1/2 finala, na neki način. Franci takve stvari rešavaju kad su domaćini. Ali, Nemačka mora pasti!


NNN NNN 21:17 28.06.2016

Re: par sitnica

kakva je većina utakmica bila,
za sledeće EP adekvatan br. ekipa bi bio 0
taman da za 8 godina stasa generacija koja zna (i hoće!) da igra fudbal

Onaj dan kad su igrali Vels i Irska, jedini način da padne gol je bio da neko da autogol (i to se i desilo),
a onda je tek Portugal - Hrvtska bilo mučenje,
Hrvati kao nešto plaču, a za 120 minuta nisu ni jedan jedini put šutnuli u okvir gola!

Podsetilo me na najgori dan...
u 1/4 finalu 1996. igrali su Engleska - Španija i Francuska - Holandija i obe utakmice su završene 0:0
240 minuta bez gola, ali i bez šansi!
Tada je bilo pravilo zlatnog gola u produžecima i obe ekipe su prelazila na formaciju 10-0-0

Srećom sinoć mi se malo vratila nada u fudbal
acarogic acarogic 21:35 28.06.2016

Re: par sitnica

Ideja o 24 tima je donela i dobre i lose stvari.. Svaki tim kada nastupa na velikom takmicenju, u zemlji iz koje dolazi vlada velika euforija i izvanredna promocija fudbala kao sporta koji ustvari ima izuzetnu socijalnu dimenziju.. Tako da je ta euforija vladala u skoro pola Evrope.. Snimci slavlja u Albaniji, Madjarskoj ili Severnoj Irskoj prilikom pobeda su dobar primer toga.. Vise turista, vise utakmica, vise tv prenosa.. Sve je to pozitivno!
vcucko vcucko 21:40 28.06.2016

Re: par sitnica

acarogic
Ideja o 24 tima je donela i dobre i lose stvari.. Svaki tim kada nastupa na velikom takmicenju, u zemlji iz koje dolazi vlada velika euforija i izvanredna promocija fudbala kao sporta koji ustvari ima izuzetnu socijalnu dimenziju.. Tako da je ta euforija vladala u skoro pola Evrope.. Snimci slavlja u Albaniji, Madjarskoj ili Severnoj Irskoj prilikom pobeda su dobar primer toga.. Vise turista, vise utakmica, vise tv prenosa.. Sve je to pozitivno!

Ali zar nije smešno da (više od) pola članica UEFA igraju završnicu prvenstva? Onda je bolje da puste sve. Pa neka se igra dva meseca i toliko zarađuje na smeštaju, rekvizitima i pivu.
Čak imam utisak da bi tako i uradili, samo je neko izračunao da bi se više izgubilo na neigranju kvalifikacija. Samo su pare u pitanju. A pravo prvenstvo počelo sinoć, lepo rekoste.
tyson tyson 22:23 28.06.2016

Re: par sitnica

Nemoj tako, sa 64 ekipe mozda bi se i kvalifikovali za zavrsni turnir

Ne razumem, ko bi se kvalifikovao...?


antioksidant antioksidant 23:05 28.06.2016

Re: par sitnica

tyson
Nemoj tako, sa 64 ekipe mozda bi se i kvalifikovali za zavrsni turnir

Ne razumem, ko bi se kvalifikovao...?



Mi (sad ces ti da kazes kako u evropi nema 64 ekipe a ja cu te podsetiti na ucesce australije na evroviziji)
tyson tyson 01:13 29.06.2016

Re: par sitnica

antioksidant
tyson
Nemoj tako, sa 64 ekipe mozda bi se i kvalifikovali za zavrsni turnir

Ne razumem, ko bi se kvalifikovao...?

Mi

A, to si hteo da kažeš.

Za takve situacije srpski jezik predviđa da se kaže "mi bismo", ne bi li se predupredile nedoumice.


antioksidant antioksidant 07:53 29.06.2016

Re: par sitnica

tyson
antioksidant
tyson
Nemoj tako, sa 64 ekipe mozda bi se i kvalifikovali za zavrsni turnir

Ne razumem, ko bi se kvalifikovao...?

Mi

A, to si hteo da kažeš.

Za takve situacije srpski jezik predviđa da se kaže "mi bismo", ne bi li se predupredile nedoumice.




Mozda bi se i mi kvalifikovali...

Ili

Mi bismo se mozda i kvalifikovali...

?

Ne znam koja konstrukcija bi bila bolja? Stvarno pitam a nisam mislio da je bitno jer je posalica u pitanju (sto je bilo ocito jer se pominjala mogucnost da se mi kvalifikujemo). U svakom alucaju hvala na opomeni da budem precizniji.
Pozdrav
NNN NNN 09:26 29.06.2016

Re: par sitnica

mozda bi se i kvalifikovali

mozda bismo se...
nema kod Tysona labavo
antioksidant antioksidant 10:41 29.06.2016

Re: par sitnica

NNN
mozda bi se i kvalifikovali

mozda bismo se...
nema kod Tysona labavo

Tnx
omega68 omega68 21:07 28.06.2016

Шта је ннаш проблем?

Колико сам приметио, код много репрезентација нема неких великих разлика у квалитету, по местима у тиму, у односу на нас.
Шта је проблем?.
Будите љубазни да нам откријете.
Да ли смо субјективни па не увиђамо да ипак немамо квалитет?
Да ли је могуће да је узрок лош менталитет данашњих репрезентативаца који немају жељу да играју за земљу већ за радне дозволе?
Да ли је проблем у менаџерисању које ствара менталитет наведен у предходном питању?
Мафија у врху савеза која ствара услове за менаџерисање наведено у предходном питању?

Извињавам се, немојте себи да правите проблеме, разумећу...
vcucko vcucko 21:14 28.06.2016

Re: Шта је ннаш проблем?

omega68
Колико сам приметио, код много репрезентација нема неких великих разлика у квалитету, по местима у тиму, у односу на нас.
Шта је проблем?.
Будите љубазни да нам откријете.
Да ли смо субјективни па не увиђамо да ипак немамо квалитет?
Да ли је могуће да је узрок лош менталитет данашњих репрезентативаца који немају жељу да играју за земљу већ за радне дозволе?
Да ли је проблем у менаџерисању које ствара менталитет наведен у предходном питању?
Мафија у врху савеза која ствара услове за менаџерисање наведено у предходном питању?

Извињавам се, немојте себи да правите проблеме, разумећу...

Rekao bih da si lepo obrazložio sva 4 faktora. Podjednaki su.
Kazezoze Kazezoze 23:10 28.06.2016

Re: Шта је наш проблем?

Rekoh u tvom prošlom blogu da obratite pažnju na Islanđane, momci su odradili sjajan posao u kvalifikacijama i u oba susreta dobili Holandiju.

Napomenuo sam kako igraju disciplinovano i kolektivno i za mene njihov uspeh i nije preveliko iznenađenje.

U 1/4 finalu Francuzi su, doduše, blagi favoriti, ali samo zbog toga što igraju na domaćem terenu. Ne bi me nimalo iznenadilo da ih Island eliminiše i tako nastavi da živi svoj san.

Ritualno navijanje im je sjajno - pozitivna promena u atmosferi raznoraznih evropskih huligana.
razmisljam razmisljam 23:31 28.06.2016

Re: Шта је наш проблем?


Kazezoze
Rekoh u tvom prošlom blogu da obratite pažnju na Islanđane, momci su odradili sjajan posao u kvalifikacijama i u oba susreta dobili Holandiju.



Један леп текст о Исланђанима.
NNN NNN 23:33 28.06.2016

Re: Шта је наш проблем?

Islanđane, momci su odradili sjajan posao u kvalifikacijama i u oba susreta dobili Holandiju.

Apsolutno!
Razbili i Čehe i Turke,
i onda kladionice (koje bi trebalo da se najbolje razumeju ) ponude kvotu na Island 9,5 i to protiv (večito!) metiljavih Engleza!!!

Ritualno navijanje im je sjajno


tasadebeli tasadebeli 09:34 29.06.2016

Re: Шта је наш проблем?

razmisljam

Kazezoze
Rekoh u tvom prošlom blogu da obratite pažnju na Islanđane, momci su odradili sjajan posao u kvalifikacijama i u oba susreta dobili Holandiju.



Један леп текст о Исланђанима.



Све то стоји, одавно они нису аматери.

Можда не играју по најбогатијим клубовима Европе, али играју зато у Гетеборгу, Свонсију, Кардифу, Краснодару, Хамарбију,...

Дакле, играју професионално.

И играју фудбал. И имају жељу и вољу да га играју. Што је такође битан фактор.

Али чињеница је, имају они и много слабих страна.

Ствар је у томе да су научили да оне своје добре стране у том игрању фудбала искористе до максимума.

А за то је најзаслужнији Ларс Лагербек.

Човек је једноставно мајстор свога заната.

Или што би рекао давно један Брђанин гледајући Чукарички како игра са исто таквим некаквим папцима (утакмица типа: ко из корнера добаци до прве стативе, одмах му изађе слика у новинама):

"Е, мој Дел Боске! Лако је теби да тренираш Реал Мадрид!

Дођи овде да тренираш ове, па да видимо какав си ти заиста тренер!"
tasadebeli tasadebeli 10:50 29.06.2016

Re: Шта је ннаш проблем?

omega68

Колико сам приметио, код много репрезентација нема неких великих разлика у квалитету, по местима у тиму, у односу на нас.
Шта је проблем?.






Можда је проблем у умишљеној величини, прецењивању сопствених способности и знања и таблоидном спортском новинарству у Србији које је задужено да подиже цену играчима који у суштини и нису баш толико добри?





Мислим да је крајње време да прихватимо чињеницу на ком месту се налази наш фудбал и наша репрезентација и да више не заваравамо себе о величини и умећу наших фудбалера и о квалитету фудбала у Србији што непрестано радимо.

Погледај, рецимо, овог неуког оптимисту који изгледа и не прати баш много фудбал:


Srbija je imala mnogo sreće na žrebu, na kojem je učestvovao i Predrag Rajković, pošto će za rivale imati Vels, Austriju, Republiku Irsku, Moldaviju i Gruziju.
...
Grupa D: Vels, Austrija, Srbija, Republika Irska, Moldavija, Gruzija



ЛИНКЛИНКЛИНК


Србија је имала много среће?


На ранг листи ФИФА ми смо 54.

Аустрија је 10, Велс је 26, Република Ирска 33, Грузија 137, а Молдавија 159.

(Исланд је 34.)

На ранг листи УЕФА ми смо 34.

Аустрија је 13, Република Ирска 25, Велс 29, Молдавија 44, а Грузија 45.

(Исланд је 21.)


Испред нас на тој листи УЕФА су Хрватска, Словенија, БиХ, Црна Гора, Румунија, Мађарска, Албанија, Грчка...

Једно место иза нас су Бугари (35), а Македонци 46.

Ми бисмо, бре, и у неком балканском првенству водили борбу за опстанак!

Пази, друже, ја бих много волео да ми све њих у овим квалификацијама одувамо са терена како то већ унапред види овај оптимиста који је писао овај текст на Б92.

Али, гледајући нас и гледајући све ове друге, дај боже да будемо испред Грузије и Молдавије да срамота не буде баш потпуна.

Волео бих да ме Муслин разувери у ово што мислим.

Јер о њему се сада ради.

Ови играчи које он зове су исти ти играчи који су нас и довели до ових места на ранг листама ФИФА и УЕФА.

Дакле, једина нада која нам преостаје јесте да ће Муслин успети да ту извуче нешто добро.

И треба онда да будемо свесни и ко смо, и шта смо и колико вредимо у фудбалу у светским и европским оквирима.

Јеси ли ти свестан, друже, да смо ми последњи значајан успех на репрезентативном нивоу (причам о сениорској репрезентацији) постигли у Чилеу 1962?

То је било две године пре него што сам се ја родио!

А мени је сада 52 године.

У Италији смо били само близу успеха, али смо се по обичају усрали у кључном моменту.

(Ту Осимову репрезентацију су Немци у групи изули са 4:1, сећаш се? Али то се обично заборавља и помиње се само она Пиксијева победа над Шпанијом од 2:1.)

Помислио сам после Јужне Африке и победе над Немцима у групи од 1:0 да се коначно нешто мења и у нашем фудбалу. (То је иначе била прва победа наше репрезентације над Немцима у такмичарским утакмицама коју сам ја видео у свом животу.)

Али су онда одмах после тога разноразни караџићи кренули да кењају и кењају и да нам продају маглу и упропастили су и оно мало што је пре тога изграђено.

(Као Скадар на Бојани, јбт! Што преко дана сазидаш, преко ноћи се сруши.)

У млађим категоријама стварно постижемо успехе. Не може се порећи.







Али шта се конкретно догоди на том прелазу из млађих категорија у старије, па онда будемо 54. на ФИФА ранг листи?

Па, можда ти је најбоља илустрација ово:


Andrija ne ide u Benfiku (ЛИНК)


да би потом уследило ово:


Andrija Živković izbačen iz prvog tima (ЛИНК)


па да би Муслин после свега позвао тог дечака у репрезентацију. Дечко то апсолутно заслужује по свему, али он скоро годину дана не игра!

Па погледај овог Радоњића који је из Роме дошао у Чуку на позајмицу. Иста прича.

Таленат, менаџери, интереси, велика лова у руке клинцу, лудило у глави, сплавови, старлете,...

А дечко је ове године напунио тек 20!

Дај боже да се после свега што је прошао опорави у глави и да се врати фудбалу.

А још увек није сигурно да ли ће моћи.


То ти је та наша тужна прича...
vcucko vcucko 11:07 29.06.2016

Re: Шта је ннаш проблем?

tasadebeli


Можда је проблем у умишљеној величини, прецењивању сопствених способности и знања и таблоидном спортском новинарству у Србији које је задужено да подиже цену играчима који у суштини и нису баш толико добри?


Radeći nešto oko organizacije međunarodnih takmičenja u jednom drugom sportu, imao sam posla sa nečim što se zove sportski novinar.
To samo gleda gazdu (onaj ko je glavni u organizaciji, kod koga su pare) i seva očima u smislu "gazda, može ovo, može ono?" - misli se na klopu, piće, bilo kakav ćar, a piše se naravno sve najbolje, ako se neko ili nešto proziva to je gazda tako rek'o.
Kad sam gledao onu dvojicu (Ninković i Todorović) u filmu Montevideo kako se šlihtaju, veruj mi nije Bjela ništa karikirao, čak je ublažio. A priča o 1930. godini
Mogu samo da zamislim kako se ponašaju ako vide u izgledu neki procenat (promil?) od budućeg ugovora.
tasadebeli tasadebeli 12:47 29.06.2016

Re: Шта је ннаш проблем?

vcucko
tasadebeli


Можда је проблем у умишљеној величини, прецењивању сопствених способности и знања и таблоидном спортском новинарству у Србији које је задужено да подиже цену играчима који у суштини и нису баш толико добри?


Radeći nešto oko organizacije međunarodnih takmičenja u jednom drugom sportu, imao sam posla sa nečim što se zove sportski novinar.
To samo gleda gazdu (onaj ko je glavni u organizaciji, kod koga su pare) i seva očima u smislu "gazda, može ovo, može ono?" - misli se na klopu, piće, bilo kakav ćar, a piše se naravno sve najbolje, ako se neko ili nešto proziva to je gazda tako rek'o.
Kad sam gledao onu dvojicu (Ninković i Todorović) u filmu Montevideo kako se šlihtaju, veruj mi nije Bjela ništa karikirao, čak je ublažio. A priča o 1930. godini
Mogu samo da zamislim kako se ponašaju ako vide u izgledu neki procenat (promil?) od budućeg ugovora.





Ма да...

А можеш и иначе да их купиш за кавурму и шприцер.

(Част изузецима.)
tyson tyson 14:07 29.06.2016

Re: Шта је наш проблем?

Један леп текст о Исланђанима.

Znamo za koga navijamo 3. jula.





little_radojica little_radojica 16:00 29.06.2016

Re: Шта је ннаш проблем?

Србија је имала много среће?
На ранг листи ФИФА ми смо 54.
Аустрија је 10, Велс је 26, Република Ирска 33, Грузија 137, а Молдавија 159.


Не паничи Тасо, зна се да нама леже острвљани. А и само је један противник са Кавказа
Реално, највећа опасност је играње у Аустрији, јер ту можемо изгубити и више од три бода
tasadebeli tasadebeli 19:10 29.06.2016

Re: Шта је ннаш проблем?

little_radojica
Србија је имала много среће?
На ранг листи ФИФА ми смо 54.
Аустрија је 10, Велс је 26, Република Ирска 33, Грузија 137, а Молдавија 159.


Не паничи Тасо, зна се да нама леже острвљани. А и само је један противник са Кавказа




Острвљани или острвљени?


Било некада, мој Радојице, било некада.

У давна лепа времена када су нас називали "европски Бразлци".

А та времена одавно прошла. Сад су сви Бразилци. Само Бразилци више то нису.


Реално, највећа опасност је играње у Аустрији, јер ту можемо изгубити и више од три бода



Да стварно... Ко ли има тамо већу гастербајтерску колонију?

Ми или Они?





ЛИНКЛИНКЛИНК


Опкољавамо се полако.

Ми око Нас.

Брат Радојица, право да ти кажем, одувек сам се некако највише плашио нас самих.


medjutim92 medjutim92 07:23 30.06.2016

Re: Шта је ннаш проблем?

tasadebeli
Погледај, рецимо, овог неуког оптимисту који изгледа и не прати баш много фудбал:


Srbija je imala mnogo sreće na žrebu, na kojem je učestvovao i Predrag Rajković, pošto će za rivale imati Vels, Austriju, Republiku Irsku, Moldaviju i Gruziju.
...
Grupa D: Vels, Austrija, Srbija, Republika Irska, Moldavija, Gruzija



ЛИНКЛИНКЛИНК


Србија је имала много среће?


На ранг листи ФИФА ми смо 54.

Аустрија је 10, Велс је 26, Република Ирска 33, Грузија 137, а Молдавија 159.

(Исланд је 34.)

На ранг листи УЕФА ми смо 34.

Аустрија је 13, Република Ирска 25, Велс 29, Молдавија 44, а Грузија 45.

(Исланд је 21.)


Da, imali smo mnogo sreće, i posle ovog prvenstva još više verujem da možemo da prođemo dalje.

Vels ne može da ponovi ovo što je odigrao (igra) ove godine, Austrija nije ništa naročito, na kraju sve zavisi od nas, samo da se ne glupiramo u Moldaviji i Gruziji (jer će jedna ekipa da otpadne tamo), i možemo da se borimo za prvo mesto.

A te rang liste su tako relevantne da je Grčka godinama posle EP 2004 bila nosilac u žrebu za sve živo iako nije mogla da se sastavi. Holandija je trenutno na 14. mestu te liste, a ni ne igra EP; a jedina evropska ekipa iznad Kolumbije je Belgija, pa ti vidi koliko je realno.

Naravno da nemamo kvalitet Nemačke, Italije, pa ni Hrvatske. Niko normalan to ni ne tvrdi. Ali koja od ekipa u našoj grupi pa ima takav kvalitet?

Nemamo kvalitet za plasman u završnicu prvenstva, ali nismo baš ni takva katastrofa da mogu da nas otpišu na keca..
tasadebeli tasadebeli 09:39 30.06.2016

Re: Шта је ннаш проблем?

medjutim92



Рекох већ:

Пази, друже, ја бих много волео да ми све њих у овим квалификацијама одувамо са терена


И

Волео бих да ме Муслин разувери у ово што мислим.



али исто тако рекох и:


Јер о њему се сада ради.

Ови играчи које он зове су исти ти играчи који су нас и довели до ових места на ранг листама ФИФА и УЕФА.

Дакле, једина нада која нам преостаје јесте да ће Муслин успети да ту извуче нешто добро.



И на жалост, опет све зависи од појединца, као и са Антићем, а не од система.

(Јеси прочитао текст који је Размишљалица окачила о фудбалу на Исланду? И како имамо погрешну представу о "рибарима" и "изненадном" и изненађујућем, за многе, буму фудбала код њих?

Није тај њихов успех ништа што би требало да нас изненади...)


Fudbalska reprezentacija Islanda, koja je prethodne večeri u Nici eliminisala "moćnu" Englesku i plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva, nakon što se...

a) senzacionalno plasirala;
b) senzacionalno prošla grupu;

...kvalitetno je trenirana, godinama pripremana, pažljivo selektirana i ispravno vaspitana grupa sportista, u kojoj se svi do jednog bave fudbalom u veoma respektabilnim klubovima i konkurentnim ligama, a koji povremeno, kada ugrabe vremena, pomognu svojima oko uređenja okućnice, košenja trave na farmi, vađenja ribarske mreže, itd.



omega68 omega68 12:32 30.06.2016

Re: Шта је ннаш проблем?

Gledao sam posle 26 godina prvi put ponovo Jug-Arg.Ljudi moji, kakva je to želja ( i kvalitet ) bila u odnosu na sad.
A igrača kao što je Piksi mi NEĆEMO IMATI SLEDEĆIH 100 godina.














martin_krpan martin_krpan 07:03 29.06.2016

Odličan blog

Belgija: Benteke? Molim te reci mi Aleksandre zbog čega Benteke ne igra ni u Liverpulu a sad ni u reprezentaciji? OK, možda postoji neka interna stvar koju ne znam, možda je konfliktan, ali po meni na Bentekeu bi se trebala taktika praviti. Da li je moguće da jedan Klopp ne zna da sa Bentekeom mora igrati neko ko sa njim igrati zna, a ne nikakav Lallana koji troši lopte kao na traci.

Italija: Conte - Limeni. Dugo nije bilo tako temperamentnog trenera na velikoj sceni. Mislim da će oduvati Jogia jaja (Ture) sniffera. Bufon Svaki korner se unosi nekome u lice. Pao je fizički, i to je više nego očigledno, a zato je pojačao galamu. Italijani po meni daleko najjači. Italija - Njemačka 2:1.

Francuzi: Onakav presing protiv Iraca u drugom poluvremenu je bio strava. I Payet Pravi autohtoni "ciganski" fudbal gdje nema taktike, stručnih štabova, analiza i bakrača. Bilić dobio u ruke boli glava ekipu i kao napravio senzaciju.(peckanje Stefana Hauzera). Mark Noble u životnoj formi, Payet, Reid sezona života, Valencia...

Finale: Belgija - Italija. Da li smijem reći da sam to finale prognozirao na početku prvenstva.
acarogic acarogic 10:13 29.06.2016

Re: Odličan blog

Belgija: Benteke? Molim te reci mi Aleksandre zbog čega Benteke ne igra ni u Liverpulu a sad ni u reprezentaciji?


Jednostavno nema mesta za sve. Lukaku je dobio prednost u reprezentaciji, mozda i zbog toga sto ima dobra dijagonalna kretanja i otvaranja izmedju odbrambenih igraca, a De Brujne i Azar imaju odlicne pasove iz sredine... Bentake je igrac kome trebaju vise centarsutevi sa strane da bi hjegov kvalitet dosao do izrazaja, a Belgija ne igra bas puno takvim stilom.. Kada treneri razmisljaju o sastavu tima, uvek pokusavaju da naprave ekipu u kojoj se kvaliteti pojedinaca nadogradjuju i kompezuju.. Mislim da je to sigurno jedan od razloga.
martin_krpan martin_krpan 10:41 29.06.2016

Re: Odličan blog

acarogic
Belgija: Benteke? Molim te reci mi Aleksandre zbog čega Benteke ne igra ni u Liverpulu a sad ni u reprezentaciji?


Jednostavno nema mesta za sve. Lukaku je dobio prednost u reprezentaciji, mozda i zbog toga sto ima dobra dijagonalna kretanja i otvaranja izmedju odbrambenih igraca, a De Brujne i Azar imaju odlicne pasove iz sredine... Bentake je igrac kome trebaju vise centarsutevi sa strane da bi hjegov kvalitet dosao do izrazaja, a Belgija ne igra bas puno takvim stilom.. Kada treneri razmisljaju o sastavu tima, uvek pokusavaju da naprave ekipu u kojoj se kvaliteti pojedinaca nadogradjuju i kompezuju.. Mislim da je to sigurno jedan od razloga.


Da . Samo ne znam odakle ideja da je Benteke drvo koje ceka ubacaje sa strane. U Vili je polivao sa svih strana.

jedi-knight jedi-knight 10:52 29.06.2016

Re: Odličan blog

Samo ne znam odakle ideja da je Benteke drvo koje ceka ubacaje sa stran


Da. Ima dosta penala . Salu na stranu, uglavnom su to bocne lopte.
ephemeris ephemeris 07:14 29.06.2016

Nekada davno...


Fudbalska reprezentacija jedne male evropske zemlje nekada davno igrala je sa Italijom. To je bilo mnogo pre nego što su u ekipi te male zemlje igrali igrači sa sufiksima -oglu, -ić, -ići. Elem, Italijani se u prvom poluvremenu jako naljute na neku odluku sudije (iako je bio prijateljski meč) i demonstrativno napuste teren. Pola sata kasnije, reprezentativci te male zemlje postigli su prvi gol...

G.Cross G.Cross 07:30 29.06.2016

Peticija

Ovde mozete potpisati peticiju za rematch Engleska-Island


Kazezoze Kazezoze 12:10 29.06.2016

Maradona i Mesi

Kazezoze Kazezoze 10:52 30.06.2016

UEFA i rasizam

UEFA odbila minutu šutnje za žrtve napada u Istanbulu - Link
tasadebeli tasadebeli 16:14 30.06.2016

Re: UEFA i rasizam

Kazezoze
UEFA odbila minutu šutnje za žrtve napada u Istanbulu - Link





vcucko vcucko 23:24 30.06.2016

Re: Maradona i Mesi

Kazezoze

Ova dvojica nema šta da traže na istom mestu. Bog i šeširdžija.
Santo Diego je '86. u Mehiku uzeo loptu i osvojio titulu za Argentinu. Bukvalno. U polufinalu protiv Belgije, prvi sledeći po rejtingu (Valdano) mu je baš lepo poslužio kao mantinela. U Italiji '90. još slabiji tim je odveo do finala, dalje nije moglo.
Mesi Gdesi, na tri SP sve što je uradio je maltretiranje fudbalske sirotinje (Petkova SCG). Kad je trebalo (protiv Nemaca) nigde ga nije bilo. Krio se u travi. Pi.kica.
Atomski mrav Atomski mrav 00:59 01.07.2016

Re: Maradona i Mesi

Mesi Gdesi, na tri SP sve što je uradio je maltretiranje fudbalske sirotinje (Petkova SCG). Kad je trebalo (protiv Nemaca) nigde ga nije bilo. Krio se u travi. Pi.kica.

Hebe ga to što Ćavi i Iniesta ne igraju za Argentinu...
vcucko vcucko 08:35 01.07.2016

Re: Maradona i Mesi

Atomski mrav

Hebe ga to što Ćavi i Iniesta ne igraju za Argentinu...

Baš. Da se Katalunja odvojila, pa da je uzeo državljanstvo (a mogao bi, došao je kao dete) do sad bi valjda nešto osvojili.
nikvet pn nikvet pn 16:39 01.07.2016

Re: Maradona i Mesi

Ćavi i Iniesta


Улази Меси у хотелску собу. У њој га чека риба ко авион и зове:

- Меси, душо, дођи... А што се осврћеш?

- Гледам где су ми Ћави и Инјеста.
anfieldroad anfieldroad 13:06 02.07.2016

Re: Maradona i Mesi

Santo Diego je '86. u Mehiku uzeo loptu i osvojio titulu za Argentinu. Bukvalno. U polufinalu protiv Belgije, prvi sledeći po rejtingu (Valdano) mu je baš lepo poslužio kao mantinela. U Italiji '90. još slabiji tim je odveo do finala, dalje nije moglo.



Slažem se 100%, kao i sa komentarom o Italiji i Nemačkoj. Večeras ćemo na žalost (ili zahvaljujući najglupljem sistemu takmičenja-ikad!) gledati pravo finale, nadam se i sa tradicionalnim rezultatom (3-1 za Italiju). Od 82 i Zofđentileširealkabrinikolovatitardelikontigracijanirosiantonionibetega tima navijam za Italiju na reprezentativnom nivou.

Nego, nešto drugo sam hteo da pitam, nevezano za fudbal. Otkad se na Eurosportu prenosi snuker, vidim da se odomaćila reč maNtinela. Meni se čini da smo nekad davno govorili maRtinela. Da li je jedan oblik ispravan, a drugi nije ili su oba ok? Bacio sam pogled na google i on očigledno preferira oblik sa R, ali to nije odgovor...
vcucko vcucko 13:32 02.07.2016

Re: Maradona i Mesi

anfieldroad
Santo Diego je '86. u Mehiku uzeo loptu i osvojio titulu za Argentinu. Bukvalno. U polufinalu protiv Belgije, prvi sledeći po rejtingu (Valdano) mu je baš lepo poslužio kao mantinela. U Italiji '90. još slabiji tim je odveo do finala, dalje nije moglo.



Slažem se 100%, kao i sa komentarom o Italiji i Nemačkoj. Večeras ćemo na žalost (ili zahvaljujući najglupljem sistemu takmičenja-ikad!) gledati pravo finale, nadam se i sa tradicionalnim rezultatom (3-1 za Italiju). Od 82 i Zofđentileširealkabrinikolovatitardelikontigracijanirosiantonionibetega tima navijam za Italiju na reprezentativnom nivou.

Nego, nešto drugo sam hteo da pitam, nevezano za fudbal. Otkad se na Eurosportu prenosi snuker, vidim da se odomaćila reč maNtinela. Meni se čini da smo nekad davno govorili maRtinela. Da li je jedan oblik ispravan, a drugi nije ili su oba ok? Bacio sam pogled na google i on očigledno preferira oblik sa R, ali to nije odgovor...

Iskreno, nikad nisam čuo za reč "martinela" u tom smislu. Zaista ne znam.

Što se tiče večerašnjeg klasika, i tu sam u čudu. Kad pogledaš onaj snimak himne iz Hamburga 2006., taj tim je bio strava, koliko zvezda, a kako su funkcionisali kao jedan. Danas je mnogo manje velikih imena, ali to važi i za Teutonce; i njima je i dalje najveće ime srpski zetonja, a on realno igra ono što je nekad igrao Brigel (a desetobojac je bio daleko od zvezde tima). Ali najviše vere u azzure uliva mi utisak da je ono najvažnije i dalje tu: kad treba, kad se rešava, ljudi trče, a da prostiš muda im se vuku po travi, k'o banatske ludaje. Oni jedini mogu da odu u Hamburg (i bilo gde) i da kažu kao mali Stanoje "š'a je bre garagani".

Osobina koju mi volimo da pripisujemo sebi pa je stavimo i u film, a realno bilo gde da odemo svi pojedinačni i kolektivni kompleksi izbiju kao varićela Ali da ne kvarimo ovaj sveti fudbalski dan sa našim gubitnicima.

Forza Azzuri!
anfieldroad anfieldroad 14:33 02.07.2016

Re: Maradona i Mesi

Forza Azzuri!



Forza!

A ovo drugo je pitanje za lektore i jezikoslovce...baš sam izvršio mini anketu sms-om među ljudima moje generacije. MaRtinela, kažu. Ali i oni su po tom pitanju totalno nekvalifikovani. Nebitno, u svakom slučaju...Sad je samo važno pobediti Nemce

NNN NNN 22:59 30.06.2016

Penali

Poljska i Portugal su toliki smor,
da bi bilo ok da su odmah šuirali penale!
Ponadao sam se da će da bude fudnala kada je Levandovski konačno dao gol,
ali utakmica se završila izjednačujućim golom odličnog (za standarde ovog EP) Sančeza.
U svakom slučaju Portugal bez ijedne pobede (u 90 minuta) ide u polufinale.
vcucko vcucko 23:05 30.06.2016

Portugal

Hvala vam, braćo kolonijalisti

Od ovih Švejkova i ostalih krompiraša, novih potpornih stubova zapadnog sveta, sve je teže živeti.

Izbacuj folirante i da se razilazi ovo, već postaje dosadno. Čeka se subota
NNN NNN 21:33 01.07.2016

GOOOL!!!

2. gol Velsa je najlepši na prvenstvu!
Romario-potez zaludeo i izbacio trojicu odbrambenih igrača.
emsiemsi emsiemsi 05:48 02.07.2016

Re: GOOOL!!!

NNN
2. gol Velsa je najlepši na prvenstvu!
Romario-potez zaludeo i izbacio trojicu odbrambenih igrača.

Сагласан !
NNN NNN 21:50 01.07.2016

Vels u polufinalu!

(ma to ćemo da gazimo u kvalifikacijama)

Belgijancima ostaje za utehu da su se timski najviše istakli sa frizurama (danas se i to računa), a u stvari super su prošli što nisu stigli do finala, jer tamo realno ne bi imali šta da tražu...
zamislite npr. da u finalu izgube od Francuske,
onda bi Flamanci optužili Valonce da su izdajnici,
ili npr. da izgube od Nemačke,
onda bi Valonci optužili Flamance,
dakle u svakom slučaju bi naebali!
silver silver 21:57 01.07.2016

Re: Vels u polufinalu!

Šta drugo reći nego: Cymru am byth!

vcucko vcucko 22:12 01.07.2016

Re: Vels u polufinalu!

Drago mi je što su ovi išatirani i istetovirani ispali, mnogo su digli nos kad su dali Mađarima 4 komada. A ko digne nos, odmah dobija po istom, jer danas svi sem Srba igraju fudbal. I drže neki nivo trčanja, prijema i predaje lopte, šuta.

Doduše, bez Remzija (koji je u stvari glavni igrač Velsa iako je Bejl razvikaniji) ovo se meni čini na Portugal u finalu; moguće opet na produžetke/penale, e da bi cirkus bio kompletan.
vcucko vcucko 23:19 02.07.2016

Pretanko

Schwaben roboti prestrašeni od tradicije.
Italija tehnički tanka, pretanka.
I jedni i drugi igrali na ziher ziherovog zihera. Samo ona ranije pomenuta mooda što se Talijanima vuku po travi dovela su ih do penala i do situacije da prođu dalje. I onda prvi put u životu vidim da reprezentativci Italije na ovom nivou takmičenja rade neozbiljne stvari. Zaza sa onim skakutanjem, Pelle sa provociranjem Neuera. Zašto kocka sa Bonuccijem drugi put, kad takve stvari prolaze samo jednom u životu?
Na kraju ni ovaj Hector nema pojma kako je dao gol.
Ni ovaj put Nemačka nije pobedila nikad bleđu Italiju. Da je ovaj put prošlo, nikad više i ne bi.
Zbogom EP, što se mene tiče nije moralo ni da se igra.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:36 03.07.2016

Re: Pretanko

Pelle sa provociranjem Neuera. Zašto kocka sa Bonuccijem drugi put, kad takve stvari prolaze samo jednom u životu?

pa jer se kurče sa dve nepoznate, jer su žabari. ili si previše samouveren (obično, glup) ili si glup.
da nije bilo onog penala, mislim da bi se utakmica završila sa 1:0. predviđala sam sličnu igru (a kakvu drugu između dva takva rivala??) i rezultat ili 1:0 ili 0:0 + penali, što se ustvari i dogodilo. da nije bilo onog jednog penala, italijani bi se oprostili u 93. minutu.
anfieldroad anfieldroad 11:51 03.07.2016

Re: Pretanko

Zbogom EP, što se mene tiče nije moralo ni da se igra.



Šteta!!!
Retko se viđa da Nemci promaše 3 od 5 penala. Kao što Italijani nisu iskoristili produžetke da izbegnu (sa Nemcima inače unapred izgubljene) penale, tako nisu ni ovaj neočekivani poklon. Sad mi je ultimativni cilj za ovo EP da Portugal ne uzme. Ali, to već spada u političku diskusiju. Da li glasati za manje zlo ili apstinirati?

Izuzetno loše osmišljen sistem takmičenja je takođe uticao na ovakav razvoj. Titula Italije bi značila redom pobede protiv- Španije, Nemačke, Francuske i finaliste iz drugog "kostura"...plus pobeda protiv Belgije u grupi, al ajde to se ne računa. Too much za ovu selekciju. Pretpostavljam...jbg




vcucko vcucko 12:13 03.07.2016

Re: Pretanko

anfieldroad
Zbogom EP, što se mene tiče nije moralo ni da se igra.


Šteta!!!
Retko se viđa da Nemci promaše 3 od 5 penala. Kao što Italijani nisu iskoristili produžetke da izbegnu (sa Nemcima inače unapred izgubljene) penale, tako nisu ni ovaj neočekivani poklon. Sad mi je ultimativni cilj za ovo EP da Portugal ne uzme. Ali, to već spada u političku diskusiju. Da li glasati za manje zlo ili apstinirati?

Izuzetno loše osmišljen sistem takmičenja je takođe uticao na ovakav razvoj. Titula Italije bi značila redom pobede protiv- Španije, Nemačke, Francuske i finaliste iz drugog "kostura"...plus pobeda protiv Belgije u grupi, al ajde to se ne računa. Too much za ovu selekciju. Pretpostavljam...jbg


Meni je uvek prevashodni cilj da Nemci ne uzmu. I to nema (previše) političkih i inih konotacija.

Jednostavno, kad Nemci uzmu to obesmišljava takmičenje per se. Oni su uvek najspremniji, selektora biraju na naučnoj bazi za 20 godina, ne prave gluposti i početničke greške. Zamisli grafikon gde su Nemci ravna linija, uvek na devetki. Ako oni osvoje, znači da se niko nije vinuo do desetke, znači besmisleno takmičenje. Onda je bolje da se sastane stručni konzilijum UEFA/FIFA, sačini komisijski izveštaj i proglasi Nemce pobednicima, a mi da pijemo pivo bez nerviranja.

Mada i dalje ostajem pri tome da Franci ovo uzimaju, oni kao domaćini to ne propuštaju. Taman su ostali tolika svetska velesila da kad organizuju veliko takmičenje to i osvoje, provozaju se sa peharom Jelisejskim poljima i tako to. Bar nešto

Sa sinoćnjom igrom, mislim da Nemci nemaju šanse protiv njih. Ali, ponavljam, zaista me slabo interesuje nastavak ovog EP.
anfieldroad anfieldroad 13:06 03.07.2016

Re: Pretanko

Jednostavno, kad Nemci uzmu to obesmišljava takmičenje per se. Oni su uvek najspremniji, selektora biraju na naučnoj bazi za 20 godina, ne prave gluposti i početničke greške. Zamisli grafikon gde su Nemci ravna linija, uvek na devetki. Ako oni osvoje, znači da se niko nije vinuo do desetke, znači besmisleno takmičenje. Onda je bolje da se sastane stručni konzilijum UEFA/FIFA, sačini komisijski izveštaj i proglasi Nemce pobednicima, a mi da pijemo pivo bez nerviranja.



BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:08 03.07.2016

Re: Pretanko

Jednostavno, kad Nemci uzmu to obesmišljava takmičenje per se. Oni su uvek najspremniji, selektora biraju na naučnoj bazi za 20 godina, ne prave gluposti i početničke greške. Zamisli grafikon gde su Nemci ravna linija, uvek na devetki. Ako oni osvoje, znači da se niko nije vinuo do desetke, znači besmisleno takmičenje.

pa drugima niko ne brani da tako isto planiraju. kad bi svi planirali i ispunjavali zadate planove, svima bi bilo bolje (ne samo u fudbalu). i onda je to "obesmišljeno"? ne razumem, izvini.
nije mi čudno što je partizan (jednom u skorijoj karijeri) zablistao baš kad ih je vodio nemac.
vcucko vcucko 13:34 03.07.2016

Re: Pretanko

BebaOdLonchara

pa drugima niko ne brani da tako isto planiraju. kad bi svi planirali i ispunjavali zadate planove, svima bi bilo bolje (ne samo u fudbalu). i onda je to "obesmišljeno"? ne razumem, izvini.

Pa o tome se i radi, što je u pitanju fudbal, znači igra loptom. Ne rangiranje po auto-industriji, BDP itd.
Još ako se gleda i vojna moć, onda da Ameri budu stalni prvaci sveta u fudbalu, a Rusija i Kina da razigravaju za drugo mesto. Ko će to da gleda?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:33 03.07.2016

Re: Pretanko

Pa o tome se i radi, što je u pitanju fudbal, znači igra loptom

fudbal je industrija kao i svaka druga, sa dozom igre na sreću.
jedi-knight jedi-knight 18:05 03.07.2016

...

Ko večeras NE navija za Island?

Penale, sinoć, odličili su oni koji nisu želeli da šutiraju. Kada se dođe do penala ( imam iskustvo Njukastla, Artmedije i Anderlehta sa Partizanom, Ukrajajine u polufinalu PE U21 2006 i još nekoliko nebitnih... ), svi posle šestog izvođača su oni koji NE žele da uopšte doću u situaciju da bilo šta odlučuju. Zatekli se na terenu i hteli, ne hteli, moraju. Treneri obično odrede šestog i tu se svaki plan završava. Svi posle šestog su muka i moranje.
Setio sam se Njukstla
Milivoje Ćirković, zvanii "Ajmo, Milivoje", bio je sedmi izvođač. Posle njega ostali su Taribo Vest, Igor Duljaj i ne sećam se ko još. Svi su molili boga da ne dođe do njih, neki su gledali u suprotnu tribinu kada je trebalo da se odredi sedmi, a Milivoje, kao najluđi, prvi se uhvatio za loptu i rešio.
I još nešto...
Bio sam spreman da se opkladim da će Boateng da promaši
Kazezoze Kazezoze 18:42 03.07.2016

Re: ...

Bio sam spreman da se opkladim da će Boateng da promaši



A ja sam bi siguran da će srpski zet, Švajni, tražiti sreću u oblacima...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:49 03.07.2016

Re: ...

Ko večeras NE navija za Island?

eto, meni nije jasno ko upšte može da navija za francuze?

ovi islanđani su kao sa druge planete, neke bolje od naše.
vcucko vcucko 23:15 03.07.2016

Re: ...

BebaOdLonchara

eto, meni nije jasno ko upšte može da navija za francuze?

Pa valjda Francuzi iz prijateljske Francuzije.
Isto kao i za one druge - pa valjda Nemci. I možda poneki Austrijanac (bio jedan aus Braunau am Inn, taj bi pocepo grlo i dlanove navijajući)
martin_krpan martin_krpan 06:28 04.07.2016

Re: ...

Milivoje Ćirković, zvanii "Ajmo, Milivoje",


Legenda.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana