Astronomija| Budućnost| Film| IT| Sex

Švalerka koja je uštedela 300000 maraka

krkar RSS / 25.07.2016. u 10:43


Bus_Fire_New_Jersey_sham_1_725x483.jpg

Mato T bio je poznat kao najbrži vozač autobusa u dubrovačkom Atlasu. Od Dubrovnika do aerodroma bio je najmanje 5 minuta brži od svih kolega, do Herceg Novog, prve stanice u Crnoj Gori 15 minuta a na drugu stranu, do Počitelja dobrih pola sata. Osim što je bio brz, Mato je bio i slikovit lik i sa njim si uvek mogao da očekuješ neku dogodovštinu ili bar da čuješ dobru priču iz njegovog rodnog kraja negde u dubrovačkom zaleđu. Iako je vozio žestoko, Mato nikada nije imao ni najmanji udes mada je stalno bio pod nekim opomenama jer se svako malo neki gost žalio zbog prebrze vožnje.

Na kraju 3. razreda gimnazije radio sam kao pratilac transfera i pomalo kao vodič. Atlas, po svemu ozbiljna firma i odlična turistička organizacija, tada je bio uzor većini jugoslovenskih socijalističkih preduzeća: radilo se pošteno, bez zadrške, kao u kapitalizmu i nikakvog (preteranog) samoupravljanja nije bilo. Znalo se šta je zadatak i kako se postiže.

Atlas je generacijama turističkih radnika širom Jugoslavije bio škola. Zaintersovani klinci počinjali su da rade već sa nekih 14. godina kao beduini, oni koji utovaruju prtljag u autobuse na aerodromu ili brodove u lukama. Bistriji beduini su već za godinu ili dve, ako su znali bar 1 strani jezik, počinjali da rade u službi dočeka gostiju i kao pratioci transfera, oni koji uporede spisak gostiju sa brojem glava na aerodromu i po spisku ih predaju u hotele. Ko se pokaže dobar kao pratilac dobijao je priliku da uči za vodiča. Nekoliko generalnih direktora Atlasa počeli su karijeru kao beduini ili pratioci uključujući i legendarnu Pavu Župan, kasniju ministarku turizma Hrvatske.

Bilo je srce sezone, na dubrovački aerodrom vikendom je sletalo preko 60 čartera. Sve je to trebalo razvesti po hotelima. Jedne večeri čekam sa kolegom i kasnijim dobrim prijateljem Seadom T iz Mostara. U dolasku 2 aviona iz Engleske (Manchester i London Luton) preko 90 putnika za Orebić, Korčulu i Velu Luku. Avioni su sleteli oko 22.30, jedan za drugim ali granica, carina i raspored po autobusima potrajali su i krenuli smo tek u 23.15.

Posao pratioca transfera verlo je jednostavan: moraš da isporučiš određene ljude na određeno mesto, po spisku. Zvuči prosto ali rad sa živim ljudima uvek je ... interesantan i baviš se koječime, od toga da je nekome muka od vožnje, drugi je bio ubeđen da je uplatio hotel na samom Stradunu a ne 2 debela sata dalje, treći insistira da zna jesi li sa 16-17 godina komunista... Po danu pričaš gostima o Jugoslaviji, predelima kroz koje prolaze i trudiš se da ih zainteresuješ da u toku letovanja bukiraju neke izlete. Po noći ili na dugim transferima pustiš ih da kuliraju i dremaju.

Od Čilipa do Orebića autobusom normalnom vozaču treba nešto preko 2 sata vožnje, obično oko 2 i 15 do 2 i po. Na pola puta, u Stonu je piš-pauza od 15-20 minuta. Naravno, kad idu 2 autobusa Mato do Stona isprednjači bar 15 minuta pa mu je pauza za toliko duža. Do Orebića opet namakne 15-20 minuta. Pre stigne pa duže spava jer se u sezoni puno radi i verovatno ga čeka rani jutarnji polazaka nazad ili na neki izlet.

Moj vozač toga dana bio je Branko K, mirni Crnogorac nekoliko godina pred penziju koji nikada nigde nije žurio ali nije ni jednom zakasnio. Vozio je iskusno i smireno i govorio kako namerava da preostalih nekoliko godina do penzije provede bez udesa kao i celu dotadašnju karijeru. Očekivao sam da će odmah po polasku sa aerodroma Mato da odmagli, da ćemo se videti u Stonu i da će dok mi stignemo u Orebić on već uveliko biti u krevetu.

U Ston smo stigli iza ponoći, prvi autobus naravno već tamo. Uobičajena postaja u Hotelu Ston bila je odavno zatvorena ali smo imali dogovor sa kafićem koji je držao sada već pokojni rok kritičar Darko Glavan (ili njegova žena) da im se javimo telefonom sa aerodroma i čekali su nas jer pun autobus ili dva gostiju svakom je mio.

Pijemo kafu i kaže mi Sejo preći ću kod tebe u autobus. Otkud to? Gosti svakako spavaju a Mato je poveo švalerku, seo je nju na vodičko sedište i ćućori s njom kao golub, nikad sporije vozio nije, došli smo jedva 2-3 minuta pre vas.

Krenemo iz Stona, Mato minut pre nas. Ćaskam sa Sejom, oči nam se obojici zatvaraju, putnici spavaju svi, zaspimo i mi.

Budi me Brankov neuobičajeno uzbuđeni glas. Otvaram oči, vidim da smo u Pijavičinu, usred sela, na proširenju ispred crkve i zadruge koje služi kao parking. Pred nama Matov autobus, iz otvora za ventilaciju motora kulja plamen (motor je pozadi), Mato sa PP aparatom u ruci psuje, vidimo da aparat ne radi. Na zemlji pored njega još jedan PP aparat (svaki autobus po zakonu ima 2, jedan kod prednjih a jedan kod zadnjih vrata). Izletimo, ja uhvatim aparat kod prednjih vrata našeg busa, Sejo krene ka onom na zemlji, Mato viče "ne taj, ne radi, daj vaš drugi". Pokušam da aktiviram aparat - ništa. Mato mi ga ljutito otme iz ruku - neće ni kod njega. Sejo pritrčava sa četvrtim aparatom iz autobusa, taj na sreću radi ali samo smanji požar, ne ugasi ga skroz.

79_pijavicino_b_jovic_img_6868.jpg

U tom trenutku vratim se u svoj bus da organizujem goste, oni ne znaju da li da ostanu ili da izađu. Iz Matovog autobusa već su svi bili napolju i na bezbednoj daljini. Izvedem i ja svoje.

Na drugoj strani puta, ne vidi se na slici, dve su metalne barake nekakvog lokalnog preduzeća, Plamet Pijavičino, zapamtio sam za ceo život. Mato odjednom otvori prvi prednji levi prtljažnik, onaj gde stoji alat i šoferove stvari, vadi pajser i trči prema onim šupama i usput dovikuje mene i Seja. Potrčimo i mi, Mato već pajserom razvalio katanac na vratima - unutra desetak PP aparata. Mato hvata veliki, na kolicima sa točkićima, nas dvojica svako po jedan prenosni, trčimo do autobusa gde se plamen razgoreo još jače nego pre, aktiviramo ih - i svi rade.

Očas ugasimo požar, Mato uzme jedan prenosni i uleti u autobus, otvori poklopac u podu iznad motora, pajserom jer je i on već vreo, prsne još malo odozgo i potvrdi da je ugašeno. Utom dođu i 2-3 seljaka, zamolimo ih da čuvaju otvorenu baraku do jutra, kaže jedan da je baš on poslovođa.

U međuvremenu Branko je već kontaktirao centralu radio-vezom (Atlas je bio prva organizacija u Jugoslaviji koja je davno pre mobilnih telefona imala svoj sistem radio-veza, UHF sistem danskog proizvođača Storno sa stanicama na TV repetitorima i sve je besprekorno funkcionisalo). Iz centrale poručuju da, ako možemo i ako se putnici ne bune, potrpamo sve kako znamo u onaj ispravni autobus i nastavimo put jer zamenu bismo čekali najmanje 2 sata.

Englezi disciplinovan narod, shvataju da je vanredna situacija, niko ne paniči, čak i deca mirna. Objasnimo mi situaciju, slože se svi da se naguraju, 90 ljudi u bus od 53 mesta ali to je nekih pola sata vožnje, izdržaće se. Ostavimo jednog lokalca sa novim PP aparatom iz Plameta da dežura pored busa, obećamo da će Atlas sve da plati (znali smo da hoće, bio poštena firma) i odemo dalje.

Razgovaramo dok Branko vozi. Shvatamo da će sad glavni problem da bude da objasnimo kako to da je Mato u Pijavičinu, nekih 30-40 minuta vožnje od Stona, bio samo minut-dva pre Branka, niko verovati neće, normalno bi bio tamo najmanje 10 minuta ranije a za 10 minuta bi Setra izgorela kao šibica, samo bismo kostur zatekli. A švalerku ne smemo da spomenemo, kumi Mato da se ne igramo glavom, oženjen. Kaže Branko reci da si stao jer je nekom detetu bilo loše pa stao pored puta 5-10 minuta.

Da Mato nije poveo švalerku i da nije onako zaćućoren vozio neuobičajeno sporo, ništa ne bi pomoglo što je imao sreću da se motor upali baš na ulazu u selo - i to ono koje na ruku ima radionicu punu PP aparata.

U Atlasu su posle letele glave - smenjen je šef garaže i požarni referent zbog onih neispravnih aparata. Ali je autobus popravljen i vraćen u pogon. Švalerka, koju niko nije smeo da spomene, tako je Atlasu i/ili osiguranju uštedela 300 000 maraka koliko je tada koštala Setra 150 H. A nas četvorica, dva vozača i dva pratioca dobili smo novčane nagrade. Ne sećam se koliko je to bilo u parama ali bilo je na nivou dve mesečne zarade a u sezoni se u Atlasu sasvim lepo zarađivalo!

cshrw2ar28gzmypo0.jpg

To je ta Setra ali nisam uspeo da je nađem u Atlasovim bojama. Tih godina je još bila stara šema bojanja, ova (na slici je naslednik modela S150H, Setra S215):

Picture036-1.jpg

Kasnije su svi prefarbani u novu šemu:

Picture035.jpg



Komentari (345)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alselone alselone 12:38 25.07.2016

Haha

Ako se izuzme svalerka ili preformulise, ovo je za Politikin zabavnik jer zivot pise drame.
krkar krkar 12:45 25.07.2016

Re: Haha

alselone
Ako se izuzme svalerka ili preformulise, ovo je za Politikin zabavnik jer zivot pise drame.


Sumnjam da čitaoci PZ znaju gde je Pelješac ili šta je PP aparat.

Dobro, za autobus su čuli. Nadam se.
Kraja Kraja 12:49 25.07.2016

Re: Haha

Sumnjam da čitaoci PZ znaju gde je Pelješac ili šta je PP aparat.


...pa citali su riplija...
...i "culi ste za"...
alselone alselone 12:51 25.07.2016

Re: Haha


Sumnjam da čitaoci PZ znaju gde je Pelješac ili šta je PP aparat.

Dobro, za autobus su čuli. Nadam se.


Zašto tako misliš? Politikin zabavnik ima odlične članke. Profa Nsarski je pisao za njih, od naših blogokolega.

Meni bi od svih tiskovina u Srbiji najveća čast bila kada bi PZ objavio moj članak.
milisav68 milisav68 13:04 25.07.2016

Re: Haha

alselone
Zašto tako misliš? Politikin zabavnik ima odlične članke.

Pa da, od 7 do 107 godina.

E, a možda se bus i zapalio zato što je Mato vozio sporo.
mariopan mariopan 13:15 25.07.2016

Re: Haha

krkar
alselone
Ako se izuzme svalerka ili preformulise, ovo je za Politikin zabavnik jer zivot pise drame.


Sumnjam da čitaoci PZ znaju gde je Pelješac ili šta je PP aparat.

Dobro, za autobus su čuli. Nadam se.

Шта не знамо?

Па Забавник је за свве од седам до седамдесетседам.
mariopan mariopan 13:17 25.07.2016

Re: Haha

milisav68
alselone
Zašto tако misliš? Politikin zabavnik ima odlične članke.

Pa da, od 7 do 107 godina.

E, a možda se bus i zapalio zato što je Mato vozio sporo.


Исто сам помислила, није (бус) навик'о.
krkar krkar 13:43 25.07.2016

Re: Haha

Zašto tako misliš? Politikin zabavnik ima odlične članke. Profa Nsarski je pisao za njih, od naših blogokolega.

Meni bi od svih tiskovina u Srbiji najveća čast bila kada bi PZ objavio moj članak.


Imaš pravo, preterao sam. Izvinjavam se čitaocima Zabavnika.
princi princi 13:45 25.07.2016

Re: Haha

alselone
Ako se izuzme svalerka ili preformulise, ovo je za Politikin zabavnik jer zivot pise drame.

Čak i sa švalerkom je safe for work. Kamo sočni detalji? Krkare, možeš pisati ekavicom kol'ko hoćeš, ali vidi se da nisi Srbin.
krkar krkar 13:55 25.07.2016

Re: Haha

Kamo sočni detalji?


Sećam se da je bila perverzna Milfača. 30-35 godina, možda i neka manje od 30 ali malo raskokana. Blajhovana, zericu preliva na sve strane ali bez stvarnog viška. Pomalo vulgarna ali jebozovna. Taman kako bi čovek i očekivao od šofera iz zaleđa Dubrovnika ili Popovog polja, bemliga, ne sećam se.

Ti Atlasovi šoferi, a bilo ih je preko 120, bili su svi plemenski podeljeni: Župljani, Konavljani, Muslimani Trebinjci, Srbi iz Popovog polja, Bokelji, Cetinjani. Nikad nisam video šofera sa Šipana ili iz, recimo Metkovića.

Jesam se sad kvalifikovao za Srbina?

Mis'm, koj će mi to, samo pitam.
G.Cross G.Cross 17:06 25.07.2016

Re: Haha

Popovog polja


Od Mostara do Niksica islo se Cirom, pa kad se napravila pruga do Ploca (pardon Kardeljeva), islo se novom prugom do Capljine pa se presedalo u uskotracni sinobus. I meni malom to putovnje kroz Popovo Polje cinilo se beskrajno dugo.

Sa druge strane , secam idemo ficom od Mostara do Niksica , vozi moj otac i stane na kafu u Vilusima.
I dodje gazda kafane i kaze mom ocu " Doktore, sta ti mislis oce li Amerikanci da zarate sa Sovjetima zbog Kube "
Nece, kaze moj otac.

Onda moja majka izvadi




Isece luk i sremsku kobasicu i oljusti jaja i ja ti se nabokam i spavam do Niksica.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:52 25.07.2016

Re: Haha

Onda moja majka izvadi

И моја.
Унутра кифлице, пите, фаширане шницле, кувана јаја, сир...

Као да си сликао посуде моје мајке.
G.Cross G.Cross 17:55 25.07.2016

Re: Haha

сир..


Jest zaboravio sam sir, a zimi bogami i slanina.

Leti bez slanine, erkodisn u fici nije radio najbolje.

A kad smo se vracali iz Niksica, od bake bi dobili i kiflice , krofne ( samo ih ona nije tako zvala, zaboravio sam kako ) eee setih se Priganice, i sirup od borovnica i malina.

I onda ti ja uzmem svoj Nintendo go i igram se ceo put.
Ovaj ne bas.

Moje dve sestre i ja, sve troje na zadnjem sedistu fice pevamo "Šeri žeteme Šeri žetadore" i ostale popularne slagere.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:10 25.07.2016

Re: Haha

Leti bez slanine, erkodisn u fici nije radio najbolje.

:))))))))

Богами, ми смо возили -- комби (било нас је таман за њега), ајкулу, голфа, ладу 1600... Мој отац није марио за кола, и није нимало волео да вози. Зато сам га ја одменио и возио га од свог завршеног седмог разреда. Једно десетак година без дозволе сам терао кола по Србији, Црној Гори и Босни, неретко све са приколицом од седам метара, за чамац.

Но, тада је саобраћај био баш слаб и танак, а такве и контроле.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:12 25.07.2016

Re: Haha

Priganice

Неее!
Приганице нису што и крофне!
Приганице су ти најсличније уштипцима, али имају чвршћу структуру, набијеније су.
zilikaka zilikaka 18:29 25.07.2016

Re: Haha

ладу 1600

Au, al je TO trebalo motati!
Ja vozila ko devojka.
Aj sve, al kad treba da parkiraš...do danas mi ostali fini kamiondžijski maniri.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:36 25.07.2016

Re: Haha

I dodje gazda kafane i kaze mom ocu " Doktore, sta ti mislis oce li Amerikanci da zarate sa Sovjetima zbog Kube "
Nece, kaze moj otac.


E bogami se u Beogradu te noći kada je bilo da se zarati ili ne, sedelo po kafanama, kao da je doček Nove Godine. Mene su roditelji strpali u krevet pa otišli sa društvom u Tri Lista Duvana. Bio s njima i Ljuba Tadić, pa negde kasno, oko ponoći (ako se dobro sećam, Početak Rata je bio "zakazan" za 2 ili 3 posle ponoći" ☻) naruči on škembiće. Donesu mu, on zagrabi malo, pa će onim svojim dubokim glasom - Što su dobri ovi Predratni Škembići!
G.Cross G.Cross 18:46 25.07.2016

Re: Haha

Predrag Brajovic
Priganice

Неее!
Приганице нису што и крофне!
Приганице су ти најсличније уштипцима, али имају чвршћу структуру, набијеније су.



Znao sam da ces da mi odrzis lekciju o ovome.
ja nisam mogaoda se setim imena pa sam napisao najblize sto sam mogao da se setim.
Secam se da sam voleo da ih jedem sa sirom iz mijeha.



Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:08 25.07.2016

Re: Haha

zilikaka
ладу 1600

Au, al je TO trebalo motati!
Ja vozila ko devojka.
Aj sve, al kad treba da parkiraš...do danas mi ostali fini kamiondžijski maniri.

Ti k'o moja sestra.

Bila je senzacija u "ladi 1600". Katkad bih joj ja pomagao da vrti volan pri parkiranju. Ona vrti, ja kao suvozač pomažem vrtenje okrećući volan.

Mislim da sam tom "ladom" jurio 165 na sat na pravcu prema aerodromu. Zezao sam se da joj samo fali cev, pa da bude tenk. Kako je bila na zadnji pogon, na njoj sam naučio da, proklizavajući, ulazim u krivine i kontravolanom držim pravac.

Od Titograda prema Cetinju vodio je put konstatnom uzbrdicom do na Brajiće, do mora. Kad je "lada" ostarila, i služila nam najpre kao druga, teretna kola, ja sam tu uzbrdicu prelazio u strašnom režimu. Vukao bih onaj svoj čamac, i pri tom širom, na onom žaropeku, otvorio prozore i uključio -- grejanje. To je dodatno hladilo motor, i bio sam bezbedan da neće prokuvati.

Sve je to izgledalo nadrealno.
zilikaka zilikaka 20:20 25.07.2016

Re: Haha

Jeste da joj leto nije prijalo, al je zimi palila bez greške.
Imala i onu ručicu na pumpi za benzin, pa kad duže stoji na vrućini i ispari gorivo iz instalacije, samo tu par puta pritisneš i problem rešen.
A inače da, i meni su pomagali da motam mada i danas umem da uhvatim desnom rukom sa unutrašnje strane volana.
A i odavno mrzim da vozim. Jako odavno.
Samo kad moram.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:53 25.07.2016

Re: Haha

A inače da, i meni su pomagali da motam mada i danas umem da uhvatim desnom rukom sa unutrašnje strane volana.

Ти си леворука?
zilikaka zilikaka 21:50 25.07.2016

Re: Haha

Ти си леворука?

Nisam.
Zapravo sam ambidekster pa moguće da neke stvari radim naopako. Verovatno kako sam prvo uhvatila pa tako ostalo.
Dugo sam i iz džezve sipala levom dok mi nije dosadilo da me svi opominju.

krkar krkar 21:55 25.07.2016

Sendviči putni

Onda moja majka izvadi



Ubi me s ovom desnom kutijicom! Iste smo takve imali samo jedna bila boje aluminijuma a druga nebesko plava.

Moja majka je tvrdo zastupala stav da u sendviče idu isključivo Gavrilovićeva salama, sir trapist i puternikakomargarin. Ali smo uspevali da obrlatimo obe babe i jedna nam je stavljala prašku šunku (kupovale se u tzv. Kolonijalnoj radnji na početku Knez Mihajlove ili u Centropromovoj samoposluzi na početku Nušićeve, kod dragstora, ona što je imala i indijske oraščiće i original Jafa sok pravišu) i krastavčiće. Druga baba stavljala nam je u sendviče mortadelu i masline.

E pa kad se ide na more večera se kod kuće, poslovni Dioklecijan express broj 171 sa obaveznom rezervacijom sedišta polazio je u 20.27 sa 1. koloseka
i stizao u Split po redu vožnje u 6.55, taman da hvataš brod koji polazi u 8.00.

(Kasnije, kako je socijalizam bivao sve uspešniji i kako je došla elektrifikacija priga polazio je sat ranije, u 19.20 a stitao pola sata kasnije, u 7.25 ali pošto je uvek kasnio uvek bi ti pobegao brod).

I onda jedeš kod kuće pre voza, u vozu čim krene, negde iza Zemun Polja a pre Rume daju ti nešto malo da čalabrcneš, ono putno. I onda te teraju na spavanje.

A ujutru, svane dok je voz taman negde na prelazu između Like i Dalmacije, miriše priroda (a voz miriše na onu specifičnu kombinaciju ustajale čađi od parnjača i dizelki, posebno u tunelima) i onda pre Knina još otvore se magične kutije sa sendvičima. A oni od sinoć lepo odležali, sir mek, Gavrilovićeva miriši...

I onda Fructalov sok u onom malom pakovanju od 2 deci Vkolikor nimate puščice za pitje odcepite na tem robu!

Kod mene se za put sendviči obavezno prave veče pre polaska, da otpuste.

A bez sendviča mogu na put do tašte u Novi Sad. Mada kad smo prvi put išli ja bio u nekoj suludoj gužvi, nisam ceo dan jeo, pokupim ženu, krenemo za NS a ona odmah iza lakat krivine vadi sendviče!

krkar krkar 21:57 25.07.2016

Al kutijice

Ubi me s ovom desnom kutijicom! Iste smo takve imali samo jedna bila boje aluminijuma a druga nebesko plava.


Te aluminijumske kutijice pre nekih 10-12-15 godina bile ušle ponovo u modu, težak fenseraj i hipsteraj, bilo ih u svim bojama, te ja kupim jednu limeta zelenu kao hommage detinjstvu.

Ali jebiga, nije to to. Ne mirišu sendviči nikad kao nekad ako ne prođu kroz tunele na ličkoj pruzi.

Negde je u nekoj kutiji ta fancy kutija
krkar krkar 21:59 25.07.2016

Nintendo za poneti

I onda ti ja uzmem svoj Nintendo go i igram se ceo put


Xhepni bilijar?

Dobro, ne može to kad imaš 2 sestre. Treba za to brat. Pa ko može duže da češe jaja. Ili neke kreativne kombinacije tipa desnom jaja levom nos.
zilikaka zilikaka 22:06 25.07.2016

Re: Haha

A oni od sinoć lepo odležali, sir mek, Gavrilovićeva miriši...

U bre, ko klinka sam se baš naputovala na tim (doduše autobuskim) sendvič turama, al nikad nisam mogla da podnesem miris ustajalih sendviča. Posebno sa čajnom i zimskom.
Nekako, kad to počne da se širi po okolini, momentalno mi se ne jede ništa, amalo fali i da .

Kad baš moram sendviče za put, onda isključivo sa pečenicom i ništa više.
krkar krkar 22:09 25.07.2016

Narodna milicija i reakcionarna baba

Зато сам га ја одменио и возио га од свог завршеног седмог разреда


Mene su prvi put uhvatili da vozim bez dozvole tačno dan pre 14. rođendana. A po zakonu dok ne napuniš 14 nisi zakonski odgovoran.

Najbolji drug i ja danima vozili noću kola njegovog oca. Njemu roditelji otišli na put u Francusku, ostavili babu da čuva unuke. Ja mojima kažem da spavam kod njega i svaku noć idemo na neka gradilišta gde ja (koji sam već vozio, nešto znao) učim njega koji ne zna ništa da vozi.

Prijave nas komšije da svake noći oko ponoći ukrademo ćaletova kola, sačeka nas patrola sa tristaćem zaustavljenim u uskoj ulici. Š viče pobegni im! Ja stanem, predam se, panduri ljubazni vozačkuisaobraćajnu JA nemam. ONI pođitesnama.

Sedne jedan pandur za volan Moskviča 412 drugi do njega, mi pozadi. sad tek kontam da ih je moralo biti više jer je i tristać došao za nama.

Krenu oni nešto da nas vaspitavaju pajeltolepoštaćerećiroditelji, Š krene da se kurči, popije vaspitnu preko zuba, smiri se.

Dovedu nas u stanicu, uzmu podatke, sve zapišu i već oko 2 ujutru zovu kućama. Š-va baba pita "vi ste milicija i on je sad kod vas?" - jeste. "E onda ga držite do jutra, ja sam žena i ne priliči mi da se usred noći sama vitlam Beogradom!"


krkar krkar 22:18 25.07.2016

Ruski tenk lada

"ladi 1600"


Moj ćale je u nekim komunističkim kompenzacijama umesto nekih honorara za postdiplomske kurseve iz ratne hirurgije koje je držao u Angoli dobio Ladu 1600 - ali u Moskvi. Čini mi se da je bila 1981, možda 82. Leto, treba Lada da se preuzme u Moskvi. Molio ja ćaleta da me pusti da idem ja, kaže ni lud, i njemu bilo do zezanja.

Ode za Moskvu sa svojim drugom B, građevinskim inženjerom koji je Rusima radio deo olimpijskog sela za onu bojkotovanu olimpijadu. Šta su radili 10 dana što po Moskvi, što po dačama u Podmoskovlju što na 24 sata u Orenburgu na Uralu zvanično se nikad nije znalo mada je meni B nešto malo nagovestio.

E onda podignu ladu 1600 i za mislim 5 ili 6 dana dovezu do Beograda.

Uzmem da probam nova kola - a gume kao one najgore kineske gumice za brisanje koje su tada bile: tvrde i krte, počneš da kočiš kod 6 kaplara zakočiš do Zelenog Venca.

Nisu bile predviđene za asfalt nego neke makadame, u Rusiji je izvan gradova asfalt tada bio retkost.

A volan ko od FAP-a. A tanak, pederski...
krkar krkar 22:19 25.07.2016

Re: Ruski tenk lada

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:20 25.07.2016

Re: Ruski tenk lada

A volan ko od FAP-a. A tanak, pederski...

Al' zato grejanje...
krkar krkar 22:21 25.07.2016

Ambidextera

Zapravo sam ambidekster pa moguće da neke stvari radim naopako


I ja, i brat. Ali su nas obojicu terali na desno pa ja tako kao i ti pola stvari radim jednom pola drugom. Još mi je i levo oko vodeće da zakomplikuje stvar.

A brat je bio još izraženiji levak. Dan danas kad igramo pref drži karte u desnoj ruci i igra levom. E to ne umem nikako!
krkar krkar 22:22 25.07.2016

Re: Ruski tenk lada

Al' zato grejanje...


A sedišta od skaja kad se leti oznojiš pa zalepiš i usmrdiš... treba špahtlom da te odlepe od sedišta.
krkar krkar 22:24 25.07.2016

Re: Ruski tenk lada


Ali Lada je već bila dekadentno vozilo na putu propasti. pre nje imali smo Fiat 125 PZ. E to je bio pravi automobil, još je imao leptire.

Kad su ukinuti leptiri automobili su postali konfekcija
zilikaka zilikaka 22:25 25.07.2016

Re: Ruski tenk lada

Razmišljaš li ti?
Kud ćeš na onakav auto još mali volan?
Ko bi tek to okreto?
Tu je trebalo navariti dodatne paoke, ko na kormilu.

I sad se sećam kako sam umela da se preznojim kad to čudo treba negde da učačkam.
Ko da sam istovarila šleper cementa.
Atomski mrav Atomski mrav 22:27 25.07.2016

Re: Ruski tenk lada

zilikaka zilikaka 22:31 25.07.2016

Re: Ambidextera

krkar
Zapravo sam ambidekster pa moguće da neke stvari radim naopako


I ja, i brat. Ali su nas obojicu terali na desno pa ja tako kao i ti pola stvari radim jednom pola drugom. Još mi je i levo oko vodeće da zakomplikuje stvar.

A brat je bio još izraženiji levak. Dan danas kad igramo pref drži karte u desnoj ruci i igra levom. E to ne umem nikako!

To sa dominantnom stranom je nasledno. I obavezno se provlači po familiji, nego takvi kao mi po pravilu postaju desnoruki zbog uticaja okoline.
Mada, da ponovim stoti put, moderni stručnjaci od toga naprave problem i ubede te da imaš ozbiljan feler. Naročito ako je dete u pitanju.
Da, u početku sam uglavnom i peglala levom.
krkar krkar 22:37 25.07.2016

Re: Ruski tenk lada

dodatne paoke,


Palce ili paoce. Jednina palac, množina palci ili paoci. Paocima itd... ali nema "paoke"
krkar krkar 22:41 25.07.2016

Re: Ruski tenk lada

I sad se sećam kako sam umela da se preznojim kad to čudo treba negde da učačkam.
Ko da sam istovarila šleper cementa.


Pisao sam negde na blogu čini mi se: u Italiji sam vozio OM kamion iz 1935. sa nadgrađem od žice za skupljanje deteline iz kombajna za detelinu. Brzine bez sinhrona, na međugas, nadgrađe nekih 5 m visoko (nije smeo na put, samo poljskim putevima), pa kad se napuni težište visoko, on težak vuče na nazad jer je nadrgrađe produženo... a ti motaj onu volančinu. Znao sam i da ustanem iz sedišta da smotam.

A još ako je bila hladna noć pa pala rosa a ti ujutru kreneš na prvu turu. Mokra detelina 20-30% teža a trava klizi! Celom težinom se bacam na onaj volan i nije sigurno hoću li uspeti
zilikaka zilikaka 22:42 25.07.2016

Re: Ruski tenk lada

Raa-zumem!
Nece se ponoviti.
zilikaka zilikaka 22:44 25.07.2016

Re: Ruski tenk lada

krkar
I sad se sećam kako sam umela da se preznojim kad to čudo treba negde da učačkam.
Ko da sam istovarila šleper cementa.


Pisao sam negde na blogu čini mi se: u Italiji sam vozio OM kamion iz 1935. sa nadgrađem od žice za skupljanje deteline iz kombajna za detelinu. Brzine bez sinhrona, na međugas, nadgrađe nekih 5 m visoko (nije smeo na put, samo poljskim putevima), pa kad se napuni težište visoko, on težak vuče na nazad jer je nadrgrađe produženo... a ti motaj onu volančinu. Znao sam i da ustanem iz sedišta da smotam.

A još ako je bila hladna noć pa pala rosa a ti ujutru kreneš na prvu turu. Mokra detelina 20-30% teža a trava klizi! Celom težinom se bacam na onaj volan i nije sigurno hoću li uspeti

E onda srazmerno svemu znaš i kako je meni bilo.
krkar krkar 22:49 25.07.2016

Re: Ruski tenk lada

E onda srazmerno svemu znaš i kako je meni bilo.


Znam. Imao curu od 50 kila (na 170 visine) koja je do 1992. vozila tu ladu. Kad je posle prešla u Asconu sa servom i još automatik nije mogla da veruje da vožnja može da bude prijatna.
bocvena bocvena 22:58 25.07.2016

Re: Sendviči putni

Moja majka je tvrdo zastupala stav da u sendviče idu isključivo Gavrilovićeva salama, sir trapist i puternikakomargarin


a moj ćale stav - zdenka i gavrilovićeva:) to je bila putna kombinacija, inače su se jeli sasvim drugačiji sendviči. isti voz, isto odstojanje.

danas moji klinci jedu sendviče za put sa puterom, pečenicom, kačkavaljem i svežom paprikom isto tako pobožno, kao ja onomad. zna se i da se paprika seče na kružiće, inače se vraćamo kući:)

rituali su utešni i ponekad se kroz njih prenosi i ljubav.
krkar krkar 22:58 25.07.2016

Re: Sendviči putni

rituali su utešni i ponekad se kroz njih prenosi i ljubav.


Nego!
emsiemsi emsiemsi 04:36 26.07.2016

Re: Haha

krkar
Kamo sočni detalji?


Sećam se da je bila perverzna Milfača. 30-35 godina, možda i neka manje od 30 ali malo raskokana. Blajhovana, zericu preliva na sve strane ali bez stvarnog viška. Pomalo vulgarna ali jebozovna. Taman kako bi čovek i očekivao od šofera iz zaleđa Dubrovnika ili Popovog polja, bemliga, ne sećam se.

Ti Atlasovi šoferi, a bilo ih je preko 120, bili su svi plemenski podeljeni: Župljani, Konavljani, Muslimani Trebinjci, Srbi iz Popovog polja, Bokelji, Cetinjani. Nikad nisam video šofera sa Šipana ili iz, recimo Metkovića.

Jesam se sad kvalifikovao za Srbina?

Mis'm, koj će mi to, samo pitam.

Није лако Србин бити !
Да би се био Србин, нужан услов је бити човек.
Успут --- МИЛФача од 30 година !? Јеботе, где иде овај свет - ја са 30 година једва да сам знао како изгледа она ствар.
emsiemsi emsiemsi 04:46 26.07.2016

Re: Haha

zilikaka
Ти си леворука?

Nisam.
Zapravo sam ambidekster pa moguće da neke stvari radim naopako. Verovatno kako sam prvo uhvatila pa tako ostalo.
Dugo sam i iz džezve sipala levom dok mi nije dosadilo da me svi opominju.


Занимљиво !
Ја сам дешњак, нормално. И оне мушке ствари радим десном руком, додуше, све ређе.
Но, одређене ствари радим много боље левом руком, од чега је карактеристично притискање тастера на разним ремоте контролерима, даљинским и слично.
emsiemsi emsiemsi 04:51 26.07.2016

Re: Haha

zilikaka
A oni od sinoć lepo odležali, sir mek, Gavrilovićeva miriši...

U bre, ko klinka sam se baš naputovala na tim (doduše autobuskim) sendvič turama, al nikad nisam mogla da podnesem miris ustajalih sendviča. Posebno sa čajnom i zimskom.
Nekako, kad to počne da se širi po okolini, momentalno mi se ne jede ništa, amalo fali i da .

Kad baš moram sendviče za put, onda isključivo sa pečenicom i ništa više.

Јој, јој - ал' смо фини !
Успут --- нема боље саламчуге од оне алпске - флеке масти ко 20-динарке.
emsiemsi emsiemsi 04:58 26.07.2016

Re: Ruski tenk lada

krkar
I sad se sećam kako sam umela da se preznojim kad to čudo treba negde da učačkam.
Ko da sam istovarila šleper cementa.


Pisao sam negde na blogu čini mi se: u Italiji sam vozio OM kamion iz 1935. sa nadgrađem od žice za skupljanje deteline iz kombajna za detelinu. Brzine bez sinhrona, na međugas, nadgrađe nekih 5 m visoko (nije smeo na put, samo poljskim putevima), pa kad se napuni težište visoko, on težak vuče na nazad jer je nadrgrađe produženo... a ti motaj onu volančinu. Znao sam i da ustanem iz sedišta da smotam.

A još ako je bila hladna noć pa pala rosa a ti ujutru kreneš na prvu turu. Mokra detelina 20-30% teža a trava klizi! Celom težinom se bacam na onaj volan i nije sigurno hoću li uspeti

Јеботе - какав човек !
Ујутро вози детелину, поподне пијуцка вино са Умбертом Еком.
Страаашно !
tyson tyson 05:24 26.07.2016

Re: Haha

Dont Fear The Reaper
I dodje gazda kafane i kaze mom ocu " Doktore, sta ti mislis oce li Amerikanci da zarate sa Sovjetima zbog Kube "
Nece, kaze moj otac.


E bogami se u Beogradu te noći kada je bilo da se zarati ili ne, sedelo po kafanama, kao da je doček Nove Godine. Mene su roditelji strpali u krevet pa otišli sa društvom u Tri Lista Duvana. Bio s njima i Ljuba Tadić, pa negde kasno, oko ponoći (ako se dobro sećam, Početak Rata je bio "zakazan" za 2 ili 3 posle ponoći" ☻) naruči on škembiće. Donesu mu, on zagrabi malo, pa će onim svojim dubokim glasom - Što su dobri ovi Predratni Škembići!

Topla preporuka za čitanje, odlična je:

One Minute to Midnight: Kennedy, Khrushchev, and Castro on the Brink of Nuclear War

Takođe i:

One Hell of a Gamble: Khrushchev, Castro, and Kennedy, 1958-1964: The Secret History of the Cuban Missile Crisis


principessa_etrusca principessa_etrusca 07:11 26.07.2016

Re: Haha

G.Cross
..................................
Moje dve sestre i ja, sve troje na zadnjem sedistu fice pevamo "Šeri žeteme Šeri žetadore" i ostale popularne slagere.

Ево једне од бољих верзија "Мустафе":


krkar krkar 08:13 26.07.2016

Banovati Čarlija ili ne?

И оне мушкње ствари радим десном руком


Ovo izdrkavanje jutarnje po blogovima?

Jebo me altruizam kad sam te odbanovao! Tojest kad sam te banovao samo za prošli blog a ne trajno. Opet iste velike količine predvidivih gluposti.

Pitanje blogokolektivu: da banujem Čarlija trajno ili ne?
elenold elenold 09:47 26.07.2016

Re: Banovati Čarlija ili ne?

krkar
..

Ovo izdrkavanje jutarnje po blogovima?



Ja bih rekao da je ovde nesporazum u pitanju ili ti da nije shvacen doprinos Emsi u diskusiji kako se moze zakljuciti ko je desnjak a levak.
Naime postoji nacin da se utvrdi da li si dominatno desnjak ili levak. Na primer da prekrstis ruke, ili da istovremeno kada sedis stavis desnu saku na levo koleno i levu saku na desno koleno, ili da isto tako istovremeno desnom rukom se uvatis za levo uvo i levom rukom za desno uvo, zatim kako tapses, zatim sastavis prste jedne ruke u prste ruke. I onda se na osnovu toga koja ruka je preko koje ili pak u zadnjem ptimeru koji palac preko koga palca utvrdi da li si fesnjak ili levak.
Tokom rada dosao sam do zakljucka da nacin kako se drzi lopata ili sekira kada se cepaju drva jasno se pokazuje ko je desnjak a ko levak. Neko je takodje naveo interesantnu stvar kojom rukom bacas karte.

A kako shvatam Emsi je samo naveo dva primera kako se takodje moze zakljuciti da li si dominatno desnjak ili levak.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:33 26.07.2016

Re: Haha

Topla preporuka za čitanje, odlična je:

One Minute to Midnight: Kennedy, Khrushchev, and Castro on the Brink of Nuclear War



Eh, čovek je autor knjiga po kojima se snimala originalna House of Cards serija. Knjige nisam čitao, ali seriju gledao s užitkom.

Elem,

One Minute to Midnight: Kennedy, Khrushchev, and Castro on the Brink of Nuclear War

;>

zilikaka zilikaka 13:56 26.07.2016

Re: Banovati Čarlija ili ne?

elenold
krkar
..

Ovo izdrkavanje jutarnje po blogovima?



Ja bih rekao da je ovde nesporazum u pitanju ili ti da nije shvacen doprinos Emsi u diskusiji kako se moze zakljuciti ko je desnjak a levak.
Naime postoji nacin da se utvrdi da li si dominatno desnjak ili levak. Na primer da prekrstis ruke, ili da istovremeno kada sedis stavis desnu saku na levo koleno i levu saku na desno koleno, ili da isto tako istovremeno desnom rukom se uvatis za levo uvo i levom rukom za desno uvo, zatim kako tapses, zatim sastavis prste jedne ruke u prste ruke. I onda se na osnovu toga koja ruka je preko koje ili pak u zadnjem ptimeru koji palac preko koga palca utvrdi da li si fesnjak ili levak.
Tokom rada dosao sam do zakljucka da nacin kako se drzi lopata ili sekira kada se cepaju drva jasno se pokazuje ko je desnjak a ko levak. Neko je takodje naveo interesantnu stvar kojom rukom bacas karte.

A kako shvatam Emsi je samo naveo dva primera kako se takodje moze zakljuciti da li si dominatno desnjak ili levak.

Evo od ovih nekoliko testova definitivno nisam ni jedno. Odnosno, cas ovako cas onako.
Lopatu i metlu drzim sa desnom napred.
A za Carlija...nista novo. Sad mu kanda sezona.
krkar krkar 15:31 26.07.2016

Re: Banovati Čarlija ili ne?

Lopatu i metlu drzim sa desnom napred.


Kako, majku mu? Ja lopatu levom napred a metlu desnom napred (tj. dole).

Sekiru desnom gore levom dole. Ne verujem da bih uopšte umeo kontra.

I šta sam sad ja?

muaddib92 muaddib92 16:45 26.07.2016

Re: Banovati Čarlija ili ne?

krkar
Lopatu i metlu drzim sa desnom napred.


Kako, majku mu? Ja lopatu levom napred a metlu desnom napred (tj. dole).

Sekiru desnom gore levom dole. Ne verujem da bih uopšte umeo kontra.

I šta sam sad ja?



Чисти дешњак
emsiemsi emsiemsi 17:21 26.07.2016

Re: Banovati Čarlija ili ne?

krkar
Lopatu i metlu drzim sa desnom napred.


Kako, majku mu? Ja lopatu levom napred a metlu desnom napred (tj. dole).

Sekiru desnom gore levom dole. Ne verujem da bih uopšte umeo kontra.

I šta sam sad ja?


Mogu li ja da kažem ?
elenold elenold 19:18 26.07.2016

Re: Banovati Čarlija ili ne?

krkar


I šta sam sad ja?



Uzmi desetak tih testova pa prebroj koliko je za desnoruk a koliko za levoruk.
Moj otac koji je izrazito desnjak je na testovima pokazao 50 - 50 posto.
Kod mene je odnos 70 - 30 posto za desnjaka. Ali ja sam izraziti desnjak a da bih razvio i sposobnost leve ruke svojevrememo sam jedno 6 meseci vezivao desnu ruku uz telo i radio sve levom rukom I to je dalo rezultat , bar tada.
princi princi 19:26 26.07.2016

Re: Ruski tenk lada

Ујутро вози детелину, поподне пијуцка вино са Умбертом Еком.

Jebote, pa zašto ja ovo tek sad vidim!!!! :))))))))))))))
krkar krkar 00:12 27.07.2016

Re: Ruski tenk lada

Jebote, pa zašto ja ovo tek sad vidim!!!! :))))))))))))))


Čarlijeve mudrolije.

Doduše, priznao je da mu čitanje baš ne ide. Vidimo da mu razumevanje još manje ide.
krkar krkar 07:46 27.07.2016

Izbori u DS

tyson




Nego, sedim sinoć sa jednim (ponovnim) DS-ovcem, jednim od izvorne ekipe sa Pedagoške akademije, pa mi priča kakve se igre vode unutar stranke pred izbore (koji će najverovatnije biti 24. septembra).

Biće sigurno 3 kandidata:

1. Pajtić
2. Šutanovac
3. Zoran Lutovac!!! (jebote koji kreteni na njega uopšte mogu da pomisle!)

I sve tri strane povazdan se ulaguju Ivanu Vujačiću i nude mu štagodhoće samo da bude sa njima. Ne znam čemu to - čovek je operativno potpuno nesposoban, nema nikakvu harizmu, neprijatno mu je kad se nađe sa više od 5 ljudi... U najboljem slučaju mogao bi da bude Kandidat za Mićuna ali bez političkog instinkta i iskustva koje ima Deda-Mićun.

Tužno u šta se ta rahmetli stranka pretvorila!
8c_competizione 8c_competizione 10:28 27.07.2016

Re: Ruski tenk lada

krkar
...Kad je posle prešla u Asconu sa servom i još automatik nije mogla da veruje da vožnja može da bude prijatna.


uh, ta Ascona je bila cudo od auta



ja nasledio od caleta 1.3S (jbg, najslabiji motor koji je isao na Super benzin). ako se dobro secam, imalo 75 KS i bilo tesko nesto ispod tonu.

secam se jednom sa drugarima, pun auto dinaridskih krkana, prolazili kroz Rakovicu i onda uzbrdo prema Labudovom brdu. da, ona uzbrdica! u 3. brzini je uspevala i dalje da ubrzava.

secam se i zamene obloge lamele kod mog ujka Pere:
- skines levi tocak
- nekoliko malih srafova da se skine Schutzblech koji otkriva donji deo lamele
- velika kapa koja se skine da omoguci put alatu do osovine
- alat na mesto, malo odvrtanja i povlacenje osovine
- ja cekam rukom ispod i lamela mi elegantno padne u ruke
- e to je bila tehnika Made in Germany (na to danas zaboravite)

jedino sto je jebalo Opele (a nije petao) iz tih godista jeste bila rdja koja se hvatala na rubovima oko tockova i naravno losa reputacija (u Nemackoj) kao auto za Proli nemce (najnizi sloj radnicke klase)

bila je ko zmaj!
princi princi 10:54 27.07.2016

Re: Izbori u DS

Biće sigurno 3 kandidata:

1. Pajtić
2. Šutanovac
3. Zoran Lutovac!!! (jebote koji kreteni na njega uopšte mogu da pomisle!)

Jel se pominje Milica Delević?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:15 27.07.2016

Re: Izbori u DS

princi
Biće sigurno 3 kandidata:

1. Pajtić
2. Šutanovac
3. Zoran Lutovac!!! (jebote koji kreteni na njega uopšte mogu da pomisle!)

Jel se pominje Milica Delević?


E 'fala ti! Od sinoć mi se mota po glavi - sretnem je sinoć u samiški, ali ne merem da se setim ko je; pa da l da se javim ili ne, da ne bude da je neka školska drugarica pa posle da bude kako neću ni da se pozdravim ;>
princi princi 14:10 27.07.2016

Re: Izbori u DS

sretnem je sinoć u samiški,

Nije ona u EBRDu, u Londonu? Jedino ako nije neki lokalni Tesco.
krkar krkar 14:35 27.07.2016

Re: Izbori u DS

Jel se pominje Milica Delević?


Ama neće žena, jedva se otkačila i onomad budala sa glupim idejama. Nije nikad ni htela.

Opet neko mešetari u njeno ime, očigledno.

Doduše, meni drug sinoć njeno ime pominjao nije, a on je iz najozbiljnijeg kruga tamo. Znači da su te ideje u domenu kretena.

Pajtiću je ovo poslednja šansa da se vrati u Vojvodinu i napravi sebi nišu za doživotno preCednikovanje: Žuti poverenik za Vojvodinu, da niko bez njega ne može a da ne snosi direktnu odgovornost u Srbiji.

Lutovac bi bio poslednji ekser u sanduk DS ambicija da ikada više budu ozbiljna stranka. Prvo što je on umišljeno puvalo, drugo što je sluga, treće što je išao u Crnu Goru kao ambasador Udbe, SPC i Matije Bećkovića i, najvažnije u stranačkom smislu, što nije nikakav operativac, nikad ništa vodio nije, nikad ništa radio nije, nikad se nije bavio ičim konkretnim.

Dakle - jedina šansa za DS je golemi i glupi Šutanovac.

Zato što zna da je glup, neinventivan, nesposoban da strateški razmišlja i neće se upuštati u bilo kakve avanture nego će gledati da se ono što preuzme ne raspadne dalje i čeka da se pojavi neko ko jednog dana taj živi leš može stvarno da oživi, podmladi i od njega nešto napravi.

Što je najviše čemu se iko od preostalih iz Žutog Preduzeća ima nadati.
princi princi 14:39 27.07.2016

Re: Izbori u DS

A ja opet mislim da je DS na raskrsnici: ili da ga povede neka normalna žena (nekako mi se Milica Delević čini idealnom da pokrene nešto novo, da pročisti taj DS od govana, neizblamirana, cool, pametna, kulturna, nije alava) ili da se skroz uruši.

Ma koliko mi bio odvratan njihov amaterizam, ničim opravdana samozaljubljenost i ta gomila gamadi koja se ispilila pod plaštom DSa, ostaje činjenica da je DS jedina srpska partija koja je potpuno demokratski menjala svog predsednika, i to više puta.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 14:40 27.07.2016

Re: Izbori u DS

princi
sretnem je sinoć u samiški,

Nije ona u EBRDu, u Londonu? Jedino ako nije neki lokalni Tesco.


Eh, kao da niko iz Londona nikada nije "letovao" u Beogradu Eto, drugar živi u Londonu, pa je skoro šetao svoje kuče po Knezu i Kališu ☺

Kako god, možda je došla, možda ima i look-a-likeicu ;> ali to je To! ili je bila ona, ili mi je na nju ličila, kako god, to sam adaktirao, ne moram da se mislim "Ko li je ono bio"
krkar krkar 14:41 27.07.2016

Re: Izbori u DS

P.S.

Da sam ja Šule (pod pretpostavkom da će on preuzeti stranku), prvi čovek koga bih zvao po preuzimanju dužnosti bio bi Dušan Petrović.

Du-Pe jeste đubre, fukara, gnjida, bahati šabački uličar, sve to i još mnogo pride. Ali je zato istovremeno i fiškal premazan svim mastima i, najvažnije od svega, JEDINI od bivših članova Žutog Preduzeća koji ima ikakve organizacione sposobnosti. Odličan organizator i kadrovik, starog lenjinskog kova.

Slušao sam iz prve ruke priče kako izgleda kad DuPe sazove hitnu sednicu nekog pobunjenog lokalnog odbora u Šumadiji koji je nešto krenuo da se politički kurva sa lokalnim Espeesom i kurči i preti Beogradu. Dolazi DuPe, koji nikad u životu nije bio tamo a novog, kurčevitog, predsednika odbora čak nije ni upoznao. I sa instinktom jednog Trockog sa vrata kreće da lupa šamare (virtuelne) dvojici najjačih ljudi u odboru: sivoj eminenciji koji je nešto zasrao pa ne može nikad da postane predsednik, i tom kurčevitom predsedniku kojeg je ovaj isturio.

Za manje od 10 minuta ih je spustio na zemlju i onda su svi sedeli mirno kao bubice dok ih je peglao i jebao im nanunaninu!
krkar krkar 14:43 27.07.2016

Re: Izbori u DS

A ja opet mislim da je DS na raskrsnici: ili da ga povede neka normalna žena (nekako mi se Milica Delević čini idealnom da pokrene nešto novo, da pročisti taj DS od govana, neizblamirana, cool, pametna, kulturna, nije alava) ili da se skroz uruši.


Svakako je na poslednjoj svojoj raskrsnici - ili će neko da ga digne i pročisti od govana (jedno ide sa drugim) ili će da nestane. Samo, veruj mi da Milica ne želi. Pre svega što ona po habitusu nije stranački političar, drugo iz porodičnih razloga, zbog kćeri, i treće zbog Đilasa i svih konotacija i asocijacija koje bi iskakale.
princi princi 14:46 27.07.2016

Re: Izbori u DS

Dobro, ne znam mnogo o toj ličnoj strani, niti je znam lično, ali mislim da bi bila odličan izbor u ovoj, inače, katastrofalnoj i očajnoj situaciji za DS. Ovo za Đilasa je bzvz, mislim da bi ona to s lakoćom otresla. Pored toga, žena ima odlične veze s Amerima (rekao sam da ne znam mnogo, a ne ništa, :)).
krkar krkar 14:47 27.07.2016

Re: Ruski tenk lada

ja nasledio od caleta 1.3S (jbg, najslabiji motor koji je isao na Super benzin). ako se dobro secam, imalo 75 KS i bilo tesko nesto ispod tonu.


Nikako da odgovorim na auto-post, samo se politikom bavim.

Ovo je bila 1,6 90KS automatik, 2 vrata. U suštini Prole-coupe ali zaista solidan auto. Čvrst, stabilan, pomalo dosadan kao i svi opeli.

Ja sam u to vreme vozio Astru karavan, tek izašao novi model, i po voznim svojstvima Ascona je bila bolja, stabilnija na putanji, čvršća. Malo manje agilna i verovatno bi je Astra odrala između čunjeva ali zaista bi se dobro držala.

A astra je realno odličan auto samo meni bila dosadila pa sam je brzo prodao. Jedini automobil na kojem sam ZARADIO!

krkar krkar 14:51 27.07.2016

Re: Ruski tenk lada

Ovo je bila 1,6 90KS automatik, 2 vrata




krkar krkar 14:56 27.07.2016

Re: Izbori u DS

Dobro, ne znam mnogo o toj ličnoj strani, niti je znam lično, ali mislim da bi bila odličan izbor u ovoj, inače, katastrofalnoj i očajnoj situaciji za DS. Ovo za Đilasa je bzvz, mislim da bi ona to s lakoćom otresla. Pored toga, žena ima odlične veze s Amerima (rekao sam da ne znam mnogo, a ne ništa, :)).


Znamo se 25 godina, dobro, mislim da mogu da prepoznam. Nisam, doduše sa njom pričao o tome skoro ali verujem da bih čuo da ima ikakve naznake. Jednostavno - nije taj tip.

Da hoće da uđe u politiku moj bi joj savet bio da osnuje novu stranku, pokupi nekoliko kvalitetnih ljudi koji su ili razbacani po drugiom strankama ili nisu nigde jer im je muka od budala i nađe dobrog organizatora za stvaranje stranačke mreže (tu Ameri znače!).

A pošto je Vučić ceni kao profesionalca i kao osobu koja nije ni ostrašćena ni besna ni divlja ni glupa... lako bi već posle prvih izbora na kojima bi učestvovala postala ili ozbiljna knstruktivna opozicija (ne ovo što Krlo sere "konstrukzivna opozicija iz Vučićevog anusa" ) nego dugoročno konstruktivna stranka sa ozbilnom perspektivom, ili ozbiljan koalicioni partner u vladi koji jedini ne bi bio sluga i sklupljač mrvica kao SPS i ostali. U svakom slučaju vrlo dobra perspektiva i u jednoj i u drugoj opcoiji.

Samo - neće ona. Ne zanima je.

P.S.

Koliko ja znam
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 16:55 27.07.2016

Re: Ruski tenk lada

E onda podignu ladu 1600 i za mislim 5 ili 6 dana dovezu do Beograda.

Uzmem da probam nova kola - a gume kao one najgore kineske gumice za brisanje koje su tada bile: tvrde i krte, počneš da kočiš kod 6 kaplara zakočiš do Zelenog Venca.

Nisu bile predviđene za asfalt nego neke makadame, u Rusiji je izvan gradova asfalt tada bio retkost.


Ne znam za šta su bile predviđene, zamena za Zamboni ili šta ;> ali znam da nisi mogao da potrošiš ni one iglice, što su štrčale. Imao drugar, tj. otac mu, baš tu od 1600 (beše neka luksuzna varijanta - koliko već Lada može da bidne luksuzna ;> ), pa kada smo krenuli njome na put po Evropi, tamo sedamdeset i leve, prva stvar što sam ga naterao je da u Trstu pazari ljudske gume (Mišlene ili Kleber, zaboravio sam).

Nego vidim svi pominjete teško motanje u mestu, a niko kuplung od pola tone. Pošto sam drugara tek naučio da vozi, ali parkiranje nije još najbolje savladao ;> noge mi otpadale svaki put kada se odnekud vratimo njegovim kolima.


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:05 27.07.2016

Re: Ruski tenk lada

Dont Fear The Reaper
E onda podignu ladu 1600 i za mislim 5 ili 6 dana dovezu do Beograda.

Uzmem da probam nova kola - a gume kao one najgore kineske gumice za brisanje koje su tada bile: tvrde i krte, počneš da kočiš kod 6 kaplara zakočiš do Zelenog Venca.

Nisu bile predviđene za asfalt nego neke makadame, u Rusiji je izvan gradova asfalt tada bio retkost.


Ne znam za šta su bile predviđene, zamena za Zamboni ili šta ;> ali znam da nisi mogao da potrošiš ni one iglice, što su štrčale. Imao drugar, tj. otac mu, baš tu od 1600 (beše neka luksuzna varijanta - koliko već Lada može da bidne luksuzna ;> ), pa kada smo krenuli njome na put po Evropi, tamo sedamdeset i leve, prva stvar što sam ga naterao je da u Trstu pazari ljudske gume (Mišlene ili Kleber, zaboravio sam).

Nego vidim svi pominjete teško motanje u mestu, a niko kuplung od pola tone. Pošto sam drugara tek naučio da vozi, ali parkiranje nije još najbolje savladao ;> noge mi otpadale svaki put kada se odnekud vratimo njegovim kolima.



А трошила је као спонзоруша...
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:54 27.07.2016

Re: Ruski tenk lada

А трошила је као спонзоруша...


Sponzoruše su tada bile jeftine ;> a inače, imalo se para a i sedamdesetih dinar bio "jak", celu deceniju kurs bio stabilan. Koliko se sećam, marka bila oko 6-7 dinara, koliko je koštala i paklica Malbora i litar benzina - ej, bilo je koristi biti Nesvrstan, nismo ni znali da postoji nekakva sveCka naftna kriza ;>

Doduše, onda su došli par-nepar i bonovi za gorivo, ali to je već druga priča, druga decenija, druga moda ☻

NB - za ove kratkog pamćenja (a i bez pamćenja jerbo se nisu ni rodili ☻) bonovi za gorivo su se delili osamdesetih...


...deceniju pre onih iz devedesetih.

Re: Haha

Ima nesto u voznji velikih masina...kad se setim samo kako mi je krkar sredio da u nedostatku aviona, vozim Berlingo van do Rovinja s dvoje maloletne dece...

pre krkarove intervencije, ako se izuzme jedrica od 44 stope, najvece sto sam vozila bio je aleko (nece daleko)
krkar krkar 22:14 27.07.2016

Re: Ruski tenk lada

marka bila oko 6-7 dinara, koliko je koštala i paklica Malbora i litar benzina



Pominjao sam već na blogu:

jedne godine radio sam na Jugopetrolovoj pumpi MML Izlazna.

Marka je bila 7,60 novih dinara (760 starih)

Litar supera 98-100 oktana 5,20 n.d.
Litar normala 86-88 4,90 n.d.

Dizel je MISLIM bio 4,20 a lož-ulje 2,30 ali za ovo ne smem da garantujem.
krkar krkar 22:24 27.07.2016

Re: Haha

kako mi je krkar sredio da u nedostatku aviona, vozim Berlingo van do Rovinja s dvoje maloletne dece...


U jebemti, ja već zaboravio!

Bio sam za vikend u seoskom turizmu i prognoza kiša, domaćin sam sa ženom, oboje oko 65 godina, treba da se balira seno i prebaci u ambar. Pitam ga oće da mu pomognem, da vozim Rakovicu sa balirkom ili motokultivator Labin Lombardini što nosi bale.

Tu dvojica intelektualaca (gde je ona kucemaceguske?), jedan šatro poznati beogradski književnik, drugi prevodilac s ruskog, sede ceo mesec tamo, svake godine provode po ceo mesec kod tog domaćina, upravo sam sa prevodiocemsruskog vodio žučnu političku raspravu (on koštunićevac, loše prikriveni putinovac) - i sad oni gledaju, do malopre sam im delovao kao građanin a sad se nudim da baliram seno.

Naravno, gazda M je 6x bistriji od obojice, kaže ajde da probamo, ja rakovicu on labina, isteramo nekih 160 bala za 2 sata i prenesemo taman do mraka. Vraćamo se a ona dvojica gledaju belo a moja žena se smeje.

A gazda i ja po njegovoj šljivi (fenomenalna, od starih sorti) i slaninici.

Volim sve da vozim, teram, ćeram, gonim, šofiram, upravljam...

Re: Haha

e, sad si i mene podsetio! vozila sam i kampanjolu! :))))

moj brat je kao mali bio bolesljiv, pa me je tata odgajao kao muskarca. Rano sam naucila da vozim, sve sto se voziti da. takodje sam ucestvovala u muskim igricama za more tipa "domene", ko ce da skoci na glavu sa svetionika na Osljaku, preplivavanje zaliva Traste sa penzionisanim prvakom u kraulu iz Drezdena (mislim da se sva Diter, lovio u mutnom u CG Real Estate do skoro), preplivavanje do Gospe in nazad iz Perasta, takmicenje protiv Norvezaninina koji vesla u dingiju jednim veslom a ja plivam kontradelfin i sl

suptilna zena
alselone alselone 23:15 27.07.2016

Re: Haha

Volim sve da vozim, teram, ćeram, gonim, šofiram, upravljam..


Je l' bi znao klimu da doćeraš?
mirelarado mirelarado 23:33 27.07.2016

Re: Sendviči putni

krkar
Ali smo uspevali da obrlatimo obe babe i jedna nam je stavljala prašku šunku (kupovale se u tzv. Kolonijalnoj radnji na početku Knez Mihajlove ili u Centropromovoj samoposluzi na početku Nušićeve, kod dragstora, ona što je imala i indijske oraščiće i original Jafa sok pravišu)




Kao dete obožavala sam tu radnju. Moja majka je radila u Knez Mihailovoj, a ja leti dođem kad izađe s posla i svratimo u tu radnju. Do dana današnjeg bila sam ubeđena da smo je samo nas dve zvale Kolonijalna radnja.

Re: Haha

Svasta mi pada na pamet sad. U mom selu, Tribunju, na moru, okupljala se odlicna ekipica svakog leta. Ja sam 5-10 g mladja od njih tako da sam samo iz daljine ceznjivo posmatrala, do pre 20ak godina, kad te razlike prestanu da budu tako razdvajajuce. U to vreme se ekipica raspala i tek smo skoro ponovo jedni druge pronasli na Fejsbuku.

Pronasla sam tako Ivanu Ignjacevic, cuvenu lepoticu, pametnicu, Nenada Racu (dizajnera nakita) i Ticu Jaksica, koji mi je obecao da ce mi ispuniti devojacki san - uglazbiti za mene da nastupim sa Mambo Stars i izvedem ovu stvar:

angie01 angie01 23:59 27.07.2016

Re: Haha






ps- Ana, moras da obrises S iz http, da bi radilo.
krkar krkar 00:01 28.07.2016

Re: Haha

suptilna zena


Mora tako.

Druga opcija ti je da budeš blogointelektualka al nema tu hasne nikakve
krkar krkar 00:02 28.07.2016

Re: Haha

Je l' bi znao klimu da doćeraš?


To je domen elektroinženjera
krkar krkar 00:04 28.07.2016

Re: Sendviči putni

Do dana današnjeg bila sam ubeđena da smo je samo nas dve zvale Kolonijalna radnja.


Ako sam ja dobro shvatio tu je još pre rata bila ta/takva radnja.

Ako i nije pre rata jeste od recimo neke 195x. jer su moji roditelji govorili da je oduvek bila tu.

krkar krkar 00:06 28.07.2016

Re: Haha

Nenada Racu (dizajnera nakita)


Koji ima atelje navr solitera u Bloku 23?

Dobro si prošla u tom Tribunju, tamo su žive Srbe palili. Tako pisalo nedavno na blogu, jedan se javio što su ga zaklale i spalile ustaše i rekao da niko nije preživeo.

Re: Haha

krkar
Nenada Racu (dizajnera nakita)


Koji ima atelje navr solitera u Bloku 23?

Dobro si prošla u tom Tribunju, tamo su žive Srbe palili. Tako pisalo nedavno na blogu, jedan se javio što su ga zaklale i spalile ustaše i rekao da niko nije preživeo.

Tog! Mislim-Nenada

Mi smo u Tribunju ostavili Baba Jagu, drugu zenu pokojnog dede, zena Hrvatica, diplomatskih vestina Za svaku pohvalu.

U Tribunju Je inace Letovao I Koca Popovic se zvase Onaj cuveni parizan, salonski, pa prodao nekoj balerini, I Mija Aleksic, koji Je jako voleo da peca I krevelji se dok namotava silk, mi deca smo mu se isto kreveljili takmiceci se ko ce vise, na radost nasih roditelja :)

Re: Haha

krkar
suptilna zena


Mora tako.

Druga opcija ti je da budeš blogointelektualka al nema tu hasne nikakve


Nije to za mene. Nema satisfakcije dok ne okrvavis...nesto :)

Prezirem teoreticare koji o svemu znaju sve a ne umeju nista rukama
krkar krkar 00:28 28.07.2016

Re: Haha

kako se zvase Onaj cuveni parizan, salonski, sto mu Je zena bila balerina?


Bokte, pa nema nijedan da mu žena nije bila balerina.

Osim druga Maja, njemu su 2 bile glumice. Jedna još taljiga.
krkar krkar 00:29 28.07.2016

Re: Haha

Prezirem teoreticare koji o svemu znaju sve a ne umeju nista rukama




Vid' ruku!
mirelarado mirelarado 00:39 28.07.2016

Re: Sendviči putni

krkar
Do dana današnjeg bila sam ubeđena da smo je samo nas dve zvale Kolonijalna radnja.


Ako sam ja dobro shvatio tu je još pre rata bila ta/takva radnja.

Ako i nije pre rata jeste od recimo neke 195x. jer su moji roditelji govorili da je oduvek bila tu.



Otprilike tako. Pronađoh ovde celu, pomalo bajkovitu priču. Kakav blast from the past! :)

Početkom sedamdesetih to je ipak bila obična, malo luksuznija radnja.
krkar krkar 01:07 28.07.2016

Bombardovanje iz lože

Tog! Mislim-Nenada


Slušao sam neverovatne priče o žurkama na toj terasi za vreme bombardovanja dok u visini očiju proleću krstareće rakete prema Toplani. Da nisi bila?

Mism, bio sam ja nekoliko puta na terasi, i pre nego što su postavili drveni dek i posle i stvarno je genijalan pogled, jedino mesto na Novom Beogradu gde bih živeo. Ali te scene za vreme bombardovanja dok se ekipa urokava Ko Čime mogu samo da zamislim!
krkar krkar 01:11 28.07.2016

Re: Sendviči putni

Početkom sedamdesetih to je ipak bila obična, malo luksuznija radnja.


Pa nije bila baš obična. Imala je tada vrlo retke stvari kao engleske čajeve, najkvirc a do vremena ljute stabilizacije znalo je da bude i bakalara.

Jedne godine sam bakalar uspeo da nabavim iz SIV-ove radnje za funkcionere a naredne godine mi ga je doneo iz Pariza tadašnji savezni sekretar za spoljnu trgovinu, naš kućni prijatelj.

Re: Haha

krkar
kako se zvase Onaj cuveni parizan, salonski, sto mu Je zena bila balerina?


Bokte, pa nema nijedan da mu žena nije bila balerina.

Osim druga Maja, njemu su 2 bile glumice. Jedna još taljiga.

krkar
kako se zvase Onaj cuveni parizan, salonski, sto mu Je zena bila balerina?


Bokte, pa nema nijedan da mu žena nije bila balerina.

Osim druga Maja, njemu su 2 bile glumice. Jedna još taljiga.


Gresna mi dusa, sad sam proverila sa mamom, nasim porodicnim ambasadorom I PRom. To Je bio drug Koca Popovic, a kucu Je prodao balerini.

Re: Haha

A jednog dana, uskoro nadam se, oticicu da vidim Baba Jagu. I jos da vidim Skradin I Slapove Krke...

Re: Haha

krkar
kako se zvase Onaj cuveni parizan, salonski, sto mu Je zena bila balerina?


Bokte, pa nema nijedan da mu žena nije bila balerina.

Osim druga Maja, njemu su 2 bile glumice. Jedna još taljiga.


Jbg, moj deda, 6ta licka, ozenio moju babu, studentkinju medicine, trkacicu maratona, zenu koja Je igrala Fokstrot, jedinu nevinu devojku posle rata u celoj Brigadi. Napravio Je od nje majku I domacicu, vecitu cekalicu kod kuce. Pricali su posle: "Najveca svinja najlepsu jabuku zagrizla"
krkar krkar 08:22 28.07.2016

Re: Haha

A jednog dana, uskoro nadam se, oticicu da vidim Baba Jagu. I jos da vidim Skradin I Slapove Krke...


Tribunj nećeš prepoznati. Zasrali su ga skroz sa marinom koja ga je pojela. A onog duha neobaveznog komšijskog nema više ni u tragovima.

Skradin svakako treba videti. I slapove Krke. I Prukljan ako ideš brodom - a može i kolima.
krkar krkar 08:22 28.07.2016

Re: Haha

jedinu nevinu devojku posle rata u celoj Brigadi





P.S.

A šta su radili četnici 4 godine? Mislim između sebe, znam da su silovali po selima i zarobljenice, nego šta su prirodno? Neprirodno?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana