Ljudska prava

"LOŠI" ZAKONI SMEJU DA SE KRŠE?!

Freedom of Information RSS / 25.07.2016. u 11:25

Piše: Rodoljub Šabić

Pre neki dan je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložio Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 5 dana novinarki dnevnog lista "Danas" dostavi informacije o inspekcijskim kontrolama izvršenim u fabrikama „Yura corporation" u Rači, Nišu i Leskovcu u periodu od marta 2010. do 06.05.2016. godine, kao i informacije o tome da li je inspekcija rada, odeljenje u Nišu, od „Yura corporation" dobila na poklon automobile.

Prethodno, Ministarstvo po zahtevu novinarke za pristup informacijama uopšte nije postupalo, a nije ni nakon njene žalbe Povereniku, u ostavljenom roku da se izjasni, opravdalo razloge svog nepostupanja.

Pa sam u skladu s ubeđenjem da rad inspekcijskih, kao i svih drugih državnih organa, generalno predstavlja redovan, potpuno legitiman predmet interesovanja javnosti potpisao pomenuto rešenje. Inače, u konkretnom slučaju, interes javnosti dodatno je pojačan izjavama predstavnika nekoliko sindikata i jednog broja radnika, prenetim od strane medija, u kojima su uslovi rada u navedenim fabrikama predstavljeni kao izuzetno teški i loši, a u njima je izražavano i nezadovoljstvo neodgovarajućim odnosom inspekcije rada, a kao razlog za to navođeno da je „Yura corporation" inspekciji rada donirala nekakve automobile.

Ministarstvo je postupilo po nalogu Poverenika. Danas je "Danas" objavio o tome prilično veliki tekst u kome ima dosta zanimljivih informacija. Ne bih o sadržini, o svemu pa i o (ne)adekvatnom reagovanju inspekcije svako može doneti svoj sud.

Za ovu priliku, međutim, zanimljiva mi je jedna, u odnosu na ostale, "sitna" informacija. Ta, da je Ministarstvo potvrdilo da je od Yure primilo na poklon dva automobila. Na prvi pogled ne naročito bitna. Ali, u kombinaciji s nekim drugim manje poznatim činjenicama ipak vrlo zanimljiva. Naime, ministarstvo je samo potvrdilo nešto što je javnosti već bilo manje-više poznato. Yura je nešto ranije "pritisnuta" pitanjima novinara saopštila da jeste poklonila te automobile proprativši to "objašnjenjem" "ministarstvo je to zahtevalo".

E, sad, zar se u vezi s tim "ministarstvo je to zahtevalo" ne otvara par pitanja na koje nemamo prave odgovore, a morali bi ih imati. Neka "zanimljiva" s moralnog aspekta. Npr. je li "zahtevanje" moguće dovesti u sklad s pojmom "donacija"? I kako izgleda da državni organ zahteva donaciju od nekog koga po zakonu treba da kontroliše? I jedno, "zanimljivije" s pravnog aspekta. Reč je o tome da važeći Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći izričito utvrđuje da donacije mogu biti u novcu, hartijama od vrednosti, imovinskim i drugim pravima, i robi, osim "duvana i duvanskih prerađevina, alkoholnih pića i putničkih automobila".

Dakle, čak i ako je moguće na stranu ostaviti moralni aspekt i nezavisno od toga da li je donaciju zahtevalo, jasno je da je ministarstvo primilo nezakonito donaciju. S tim u vezi i najvažnije pitanje. Razmišljaju li odgovorni o tome da li je kršenje (makar i "lošeg" zakona) razorno za integritet organa vlasti čija je osnovna obaveza da obezbeđuju primenu zakona? 



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

krkar krkar 11:29 25.07.2016

UGB


UGB je skraćenica za urogenitalnu bolest. Ili odnos ministarstva prema zakonu.

Boli ih k!
Lionsgate Lionsgate 11:41 25.07.2016

Malo unazad...

Reč je o tome da važeći Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći izričito utvrđuje da donacije mogu biti u novcu, hartijama od vrednosti, imovinskim i drugim pravima, i robi, osim "duvana i duvanskih prerađevina, alkoholnih pića i putničkih automobila".


Da li ovo znaci i da je proslogodisnja donacija japanske vlade javnom sektoru Srbije u vidu +100 automobila nezakonita donacija?

mariopan mariopan 12:56 25.07.2016

Re: Malo unazad...

Lionsgate
Reč je o tome da važeći Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći izričito utvrđuje da donacije mogu biti u novcu, hartijama od vrednosti, imovinskim i drugim pravima, i robi, osim "duvana i duvanskih prerađevina, alkoholnih pića i putničkih automobila".


Da li ovo znaci i da je proslogodisnja donacija japanske vlade javnom sektoru Srbije u vidu +100 automobila nezakonita donacija?


Ако су тиме платили прећутну сагласност органа контроле ове државе на нељудске услове рада у својој фабрици - онда то није донација, онда је мито.

Имајуу ли Јапанци овде некуу фабрику и какви су услови рада у њој? Од тога зависи и одговор на твоје питање.
Lionsgate Lionsgate 13:17 25.07.2016

Re: Malo unazad...

Имајуу ли Јапанци овде некуу фабрику и какви су услови рада у њој? Од тога зависи и одговор на твоје питање.

Nisam mislio na to, nego da je po vazecem zakonu RS zabranjeno davanje donacija u obliku putnickog automobila bez obzira da li darodavac ocekuje ili ne ocekuje neku protivuslugu. Znaci ako je nesto zakonom podrzano onda bi se drzava kao prva toga morala drzati bez obzira na njenu korist.
makemyday makemyday 15:22 25.07.2016

Re: Malo unazad...


Da li ovo znaci i da je proslogodisnja donacija japanske vlade javnom sektoru Srbije u vidu +100 automobila nezakonita donacija?

Pa ako nešto znači član 2. Zakona o donacijama bila je nezakonita. Tačnije nezakonito je bilo primiti je. Japan ne mora znati naše zakone ali naša Vlada mora. http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_donacijama_i_humanitarnoj_pomoci.html
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:56 25.07.2016

Лиачки коментар

Закон је очигледно прекршен (и без онога 'захтевали').

Међутим, додала бих да није јасно зашто закон дозвољава да министарства уопште примају донације од приватног сектора.

Такође, када се ради о донацијама, без додатних објашњења није јасно зашто закон ставља путничке аутомобиле у исту категорију са дуваном. Сигурна сам да сви можемо да наведемо по неку хуманитарну организацију којој би помогла донација новог или половног аутомобила.

(Што се алкохола тиче, из мог искуства из иностранства, 90% хуманитарних догађаја (вечера, изложби, аукција, концерата,...) укључује служење алкохола присутнима, а произвођачи и дистрибутери алкохолних пића се углавном радо одазивају на позиве организатора да донирају пиће.)
Kraja Kraja 12:05 25.07.2016

...kako je...

...u americi korupcija politicara ozakonjena izrazom "lobiranje", ovi nasi su odlucili da mito zamene recju "donacija" iliti "poklon"...
...pogledajte u danasnjim vestima "kazne" koje je inspekcija propisala yuri u poslednje vreme, pa ce vam biti jasno koliko se isplati mititi nase drzavne organe...

" Tako je u Jurinoj fabrici u Rači, inspekcija rada u tri navrata morala da kazni kompaniju iz Južne Koreje i to po zahtevu Marine M. sa 100.000 dinara, i u slučaju zahteva Neve O. i Vere P. sa 200.000 dinara. Odgovorna lica u fabrici su takođe kažnjena sa 5.000, odnosno 10.000 dinara.

yura i 2 auta
jedan_covek jedan_covek 21:24 25.07.2016

pitanje?

oprostite što delimično skrećem sa teme, ali ono što mene zanima jeste mišljenje gospodina šabića o tome da li (i u kojoj meri) izložba u progresu jeste kršenje ljudskih i građanskih prava, odnosno demokratskih sloboda u društvu ?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana