Ljudska prava| Zdravlje| Život

Jedina osoba kojoj sada mogu da pomognem sam ja!

Milutin Milošević RSS / 27.07.2016. u 13:17

drug-addict.jpg

- A, zavisnik.

Cela grupa: - Zdravo, A.

- Juče je bilo pet godina kako sam čist. Noćas sam sanjao kako uzimam heroin. Sve ono i lepo i užasno mi je prolazilo kroz glavu. Kad sam se probudio, pogledam oko sebe i vidim da je to bio samo san. Kakvo olakšanje. Zaspim opet, i opet sanjam heroin. I tada razmišljam: ako je ono bio san, sada je ovo zasigurno java. Srećom, probudim se opet.

- Hvala, A.

 

***

 

- B, zavisnik.

- Zdravo, B.

- Ja se sve ove godine trudim da živim normalno, da to zlo u sebi što više umanjim. U životu, radio sam 16 različitih poslova. Kod mnogih od njih guzicom sam vrata zatvorio. Pre neki dan sam dobio otkaz. Mnogo sam se trudio na tom poslu. Baš sam pokušavao da doprinesem uspehu firme. A uvek je strah da će saznati ko sam i šta sam sve radio. I izgleda da je gazda čuo. Rekao sam mu na odlasku da znam da me je zbog moje nekadašnje droge otpustio. Ali ništa nisam dramio, otpuživao čoveka. Naučio sam da ima i lepih i teških trenutaka i da je to deo moje borbe. Dodjem kući, a moji odmah „mora da si napravio nešto kad su te otpustili“. Opet odćutim, šta ću. To me samo ojača.

- Hvala, B.

 

***

 

Vođa grupe: - Moj prijatelju, C. Mnogo mi je drago što si došao. Sećam se kad smo se klepali u tvom gradu. Sećam se kada smo se radili u podrumu u mom gradu. Eto, ja sam se skinuo. Nije ti lako. Izdrži. Može se. Drago mi je što si ovde.

 

***

 

- D, zavisnik.

- Zdravo, D.

- Moram da vam kažem jedan detalj od danas. Na ulici sretnem staru poznanicu. Sa njom dete, očigledno sa posebnim potrebama. U trenutku sam pomislio: vidi ovoga. Istog trenutka sam se posramio. Ko sam ja da o tom detetu ikako sudim? Šta mi je to dete krivo? Ono je rodjeno takvo. Ono nije imalo izbora. Ja jesam, i loš sam napravio. Doduše, ni ja nisam imao izbora. Ceo dan o tome mislim. Stidim se. Ipak, pozitivan sam. To je još jedno iskušenje kroz koje prolazim. I moram. Shvatio sam da sada jedina osoba kojoj mogu da pomognem sam ja.

 

***

 

- E, majka zavisnika.

- Zdravo, E.

- Sve vreme se preisputujem. Ne znam koliko i kako mogu sinu da pomognem. Toliko bih htela, a sve vreme znam da ne smem da se mešam. Ne znam. Šta da radim? Krenem pa stanem. Da li je to dobro? Da li treba nešto drugo da uradim? Ne znam. Dolazim ovde, mnogo mi to znači. Hvala vam. Ne znam. Ne znam...

 

***

 

- F, supruga zavisnika.

- Zdravo, F,

- Dolazim povremeno. Valjda ste se navikli na mene. Još jednom želim da vam se zahvalim što ste ovde. Našoj porodici mnogo znači što ste zajedno, što jedno drugo podržavate. Njemu mnogo znači. Nama mnogo znači. Hvala vam.

 

***

 

Pre neki dan bio sam gost na sastanku jedne grupe „Anonimnih narkomana“. U svetu već preko 50 godina korisnici droge koji su se „očistili” i pokušavaju da ostanu čisti okupljaju se i jedni drugima pomažu da se izbore sa ovim izazovom. Sastanci su nekoliko puta nedeljno. Na njima govore iz dubine duše o svojim naporima, unutrašnjim borbama, izazovima, strahovima i problemima. Ponose se svojim uspesima, malim ili velikim. Slušaju druge, bodre se i pomažu. Sve rade sami – to je važan deo ovog pristupa. Čak sve i sami finansiraju, koliko god svi bili u više nego teškoj situaciji.

 

Sa sastanka sam otišao kao da me je pregazio valjak. A kažu da su se ustručavali pred nas par gostiju. Mogu samo da zamislim šta sve jedni drugima kažu kada su sami.

 

Svet sada vidim drugim očima.

Tagovi



Komentari (309)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alselone alselone 13:33 27.07.2016

Teška tema

Kako sam odrastao u zgradama gde je u komšiluku bilo više narkomana i kako su mi neki od njih bili baš dobri drugovi od najranijeg detinjstva, imao sam prilike da pratim njihov put propadanja i da pričam sa njima o iskustvima i patnjama.

Zajednički utisak o svima njima je da su svi potekli iz propalih porodica i da je droga na neki način bila kazna koju su upućivali roditeljima i društvu. To su bile devedesete, nije tada bilo fensi droga, eksera i čuda, tada se počinjalo lepkom, prelazilo se na travu, pa na čaj od maka, trodon... I na kraju puta on, dop.

Sedeo sam jednu noć sa drugom P. Bilo je lepo letnje veče i zaglavili smo skoro do svanuća. Pričao mi je šta je sve uzimao, kako je uzimao, kakve senzacije mu šta pravi, kako je dobijao batina od murije a nije ništa osetio, kako želi da se skine, kako je počeo da vežba itd.

Svi su želeli da se skinu. Ali heroin ne dozvoljava. On ne prašta ni jedno uzimanje.

Naš poslednji kontakt je bio kada sam mu pisao pismo u Zabelu, pre nekih 15 godina. Dao sam njegovoj majci da mu odnose i bila je presrećna. Ja sam jedini iz kruga tih par zgrada od momaka naše generacije koji je završio ikakvu školu. Kada je došao na vikend zvao me je kod njega, sedeli smo u njegovoj sobi i pričali. Ta hladnokrvnost sa kojom narkoman može da priča o uzbudljivim događajima je užasna, zastrašujuća. Njemu je "sve izgorelo" on bez droge ne može više da ima ikakvu emociju, pogotovo ne sreću.

Verovao ili ne, sinoć sam sedeo na terasi, prošla je ponoć i nije mi se spavalo, pa sam tako bazao po internetu. Setio sam ga se i pronašao sam ga na FB. Bio sam srećan da je živ i dalje. Na osnovu javnog profila ne mogu da ocenim da li je još u zatvoru ili nije. Dugo sam razmišljao da li da ga dodam među prijatelje, i nisam još uvek odlučio.

Drugi drug, Č, jedan od najboljih iz osnovne škole se skinuo ali tako što pije litru Stomaklije dnevno. Ima neki levi posao, tupo sedi po ceo dan. Ja verujem da je on srećan kad me vidi, ali ni on prosto nema ni jednu jedinu emociju.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:48 27.07.2016

Re: Teška tema

Toliko životnih priča. Sve jedna teža od druge. Tuga jedna. A, nekako, ne znaš kako da se boriš sa njima.

Imao sam priliku da razgovaram i radim sa nekoliko nekadašnjih korisnika/zavisnika od droge. Nekadašnjih! Dakle moguće je. Borba neprestana, ali moguće!
cassiopeia cassiopeia 13:53 27.07.2016

Re: Teška tema

Baš teška tema. Meni je na fakultetu najteže palo kad sam odlazila u Drajzerovu na vežbe (za one koji ne znaju bolnica za lečenje zavisnosti, u Beogradu, u ulici Teodora Drajzera).

Pre neki dan pričam sa klinkom (13 i po godina) na temu droge i zavisnosti i setim se svog društva iz bloka. U pravu je Als kad kaže da su to propale porodice, disfunkcionalne. Zavisnost je teška, preteška za lečenje.
alselone alselone 13:54 27.07.2016

Re: Teška tema

Toliko životnih priča.


Toliko. Trainspotting uživo.

Priča on meni kako su se nagutali bensedina sa pivom i uhvati ih murija i odvede u stanicu. Tukli su ih, al ovi ništa ne osete i samo se svađaju. Onda su ih vezali uza zid kao na raspeću i sve što su mogli je da pljuju pa su to i radili. Kad su ih pustili sve ih je bolelo pa su se nagutali ponovo.

Odu u park i na njih naleti neki lik sa kojim su bili u lošim odnosima. Taj se zatrči i marne ovog mog martinkom u glavu. Ovaj padne, ustane i počne da se smeje.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:56 27.07.2016

Re: Teška tema

Problemi su duboki. Nažalost, često se rešavaju sa kraja, od posledica, a ne od uzroka.
alselone alselone 13:58 27.07.2016

Re: Teška tema

odlazila u Drajzerovu na vežbe

Kakve vežbe čoveče sestro. Šta si ti završila?

cassiopeia cassiopeia 14:11 27.07.2016

Re: Teška tema

alselone
odlazila u Drajzerovu na vežbe

Kakve vežbe čoveče sestro. Šta si ti završila?



Studirala psihologiju, vežbe iz Psihopatologije. Koliko sam ja plakala tih dana, strašno. Pomeri te skroz. Tad sam rekla sebi koliko sam srećna što sam odrasla u funkcionalnoj porodici. I kad sam dobila svoju klinku samo mi je na pameti bilo da svom detetu budem dobar roditelj, najbolji što mogu.
alselone alselone 14:15 27.07.2016

Re: Teška tema

Psihopatologije


Parapsihopatologija, sto bi rekao vec koji nas komentator.

Tesko, verujem ti.
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:20 27.07.2016

Re: Teška tema

Zavisnici od droge (molim da obratite pažnju: narkoman je reč koja žigoše i treba je izbegavati) upućuju se u zdravstvene ustanove koje imaju odeljenja za bolesti zavisnosti - to su specijalne bolnice (gde ih ima) koje "potpadaju" pod psihijatriju. U Srbiji je to Specijalna bolnica u Drajzerovoj.

Iz prvih poseta koje sam imao nedavno (ne Drajzerovoj) shvatio sam da svi beže od droge - i doktori, i socijalni radnici, i policajci... Sve institucije i službe koje rade sa korisnicima ili zavisnicima od droge imaju problem sa manjkom osoblja, i to stručnog. To je, zaista, đavolski težak posao.

Možda je najteži onaj u specijalizovanim zatvorskim bolnicama, tamo gde ih ima, gde su smešteni oni koji služe zatvorske kazne ili imaju izrečenu meru zadržavanja a imaju problem sa drogom. U Srbiji postoji ovakva bolnica, uz Centralni zatvor u Beogradu. U BiH i Crnoj Gori, recimo, nema spejalizovanih zatvorskih bolnica sa su ili u zatvorima (lošija varijanta) ili u psihijatrijskim bolnicama što je neprimereno.
ivana23 ivana23 14:25 27.07.2016

Re: Teška tema

Parapsihopatologija


Podseti me na topik: 'Noć kada je pala Beška'
elenold elenold 14:40 27.07.2016

Re: Teška tema

Milutin Milošević

. . . shvatio sam da svi beže od droge - i doktori, i socijalni radnici, i policajci... Sve institucije i službe koje rade sa korisnicima ili zavisnicima od droge imaju problem sa manjkom osoblja, i to stručnog. To je, zaista, đavolski težak posao.

Boze, a ko su, i kakvi su to (ne)ljudi koji su " u poslu sa drogom", u smuslu da se oni i njihova (prokleta) zarade ne obaziru na tragediju koju sire.
Dodato izaza zadnjeg zareza.
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:45 27.07.2016

Re: Teška tema

Žena u Metadonskom centru jedina radi taj posao 14 godina. Ima i po 200 dana u nizu na poslu. Niko ne želi da je zameni, nema naznake da bi neko preuzeo taj posao kada ona ode u penziju.

Žena za odlikovanje!
mariopan mariopan 15:19 27.07.2016

Re: Teška tema

cassiopeia
alselone
odlazila u Drajzerovu na vežbe

Kakve vežbe čoveče sestro. Šta si ti završila?



Studirala psihologiju, vežbe iz Psihopatologije. Koliko sam ja plakala tih dana, strašno. Pomeri te skroz. Tad sam rekla sebi koliko sam srećna što sam odrasla u funkcionalnoj porodici. I kad sam dobila svoju klinku samo mi je na pameti bilo da svom detetu budem dobar roditelj, najbolji što mogu.

Знам неколико породица које су биле сасвим функционалне, имућне и сређене, где деци није фалило ни пажње ни бриге, ниједна жеља им није остала неиспуњена - а сада су разбијене изнутра јер су изгубили дете, и не знају како се то догодило?
Нису препознали у свом детету зависника, нису чак ни знали шта треба да виде.

Нисам паметна како помоћи свима њима. За неке је већ касно, нема их. Тужно, претужно, сахранити дете, то нико не би смео да доживи, неподношљиво им је тешко.
kosta.babic kosta.babic 18:13 27.07.2016

Re: alselone

Teška tema
Podjednako dobra i teška priča kao i tema domaćina ovog bloga.
kosta.babic kosta.babic 18:16 27.07.2016

Re: Teška tema

Baš teška tema. Meni je na fakultetu najteže palo kad sam odlazila u Drajzerovu na vežbe (za one koji ne znaju bolnica za lečenje zavisnosti, u Beogradu, u ulici Teodora Drajzera).

Što je najgore jako je mnogo uzroka narkomanije.Od porodice do subjektivnog nezadovoljstva sobom.
kosta.babic kosta.babic 18:18 27.07.2016

Re: Teška tema

Boze, a ko su, i kakvi su to (ne)ljudi koji su " u poslu sa drogom", u smuslu da se oni i njihova (prokleta) zarade ne obaziru na tragediju koju sire.
Dodato izaza zadnjeg zareza.

A ko su i kakvi su ljudi oni koji počinju ratove?
docsumann docsumann 18:20 27.07.2016

Re: Teška tema

odnos društva spram opijata, narkotika uopšte, dodatno otežava položaj osoba koje za njima posežu.

kao marginalizovani, odbačeni, sakriveni i suštinski ilegalni polusvijet, oni su najčešće prepušteni sami sebi, svojim oratacima ovisnicima i hirovima dilera.
nastojeći da se "uspješno" kriju od javnosti oni ne smiju da zatržae pomoć od okoline, prijatelja, institucija, kad su recimo u krizi, i kad se bukvalno raspadaju i psihički i fizički.
čuvajući svoj često već poluprovaljen lažni identitet, spremni su gotovo na sve da se dokopaju nove doze.
ponekad, to znači kriminal, krađe, odrađivanje poslova za dilera, ponekad prostituisanje, što dovodi do dodatnog gubljenja samopoštovanja i moralnog propadanja.
uništeni kao ličnosti, iznutra, sve manje će biti sposobni i spremni da otpočnu bitku protiv svoje bolesti.

dekriminalizacija, kontrolisana legalizacija, učinila bi da ovi nesrećni ljudi iskorače iz društvenog i mentalnog mraka u kojem obitavaju.
ustondirani i polusvijesni kad im je iole dobro (il im je bar manje loše) i duboko svjesni pakla u koji su dospjeli, kad su čisti, trijezni, odnosno u krizi.

sklannjanje zavisnika van pogubnog domašaja mafije i dilerske mreže, njihova registracija (uz zagarantovanu diskreciju), njihovo uvođenje u zdravstveno-socijalni program praćenja i pomaganja, uz doniranje jeftinijeg, čistijeg, tj. ispravnijeg (po zdravlje bezopasnijeg heroina (naravno u malim kontrolisanim dozama, jer je s ovakvim heroinom lako ovjeriti)); ovim se dodatrno destimulišeu kriminalne grupe da se uopšte bave proizvodnjom i distribucijom heroina), besplatno davanje novih igli, psihološko savjetovanje, sugerisanje i stimulisanje (suptilno) da otpočnu liječenje ... sve su to samo neki od koraka i mjera koje bi društvo moglo da preduzme.

zavisnici po difoltu teže da uvuku i druge u svijet droge. recimo, dobiju bonus od dilera za regrutovanje nove mušterije, ili pak na pare prikupljenje za više osoba za kupovanje droge, ili jednostavno, iz socijalne dezorjentisanosti, pobrkanih etičkih principa, osjeććaja za dobro i loše, nagpovaraju one koji su znatiželjni, a još nisu probali heroin, na skretanje u down.

alselone alselone 18:27 27.07.2016

Re: Teška tema

zavisnici po difoltu teže da uvuku i druge u svijet droge. recimo, dobiju bonus od dilera za regrutovanje nove mušterije, ili pak na pare prikupljenje za više osoba za kupovanje droge, ili jednostavno, iz socijalne dezorjentisanosti, pobrkanih etičkih principa, osjeććaja za dobro i loše, nagpovaraju one koji su znatiželjni, a još nisu probali heroin, na skretanje u down.

Zašto sam voleo i cenio moje drugare komane i zašto ih još uvek volim je između ostalog i to što nikad nisu pokušali da me uvuku. Ja sam uvek bio za njih prozor i neko ko se izvlacio iz celog tog sveta. Zato su mi i pričali sve te grozote.

A za sve ovo drugo što si napisao, veliki .
docsumann docsumann 18:38 27.07.2016

Re: Teška tema

iako narkomanija, kao bolest, na duže staze donosi iste simptome, koji uključuju mentalnu dezorjentaciju (džankiji počinju da lažu i s razlogom i bez njega), gubljenje moralnog kompasa, degradaciju ličnosti, postoje i osobe koje će se duže od drugih opirati ovim pojavama, što je u neku ruku pokazatelj da u njima tinja jezgro odupiranja samopropadanju i samouništenju.
angie01 angie01 19:54 27.07.2016

Re: Teška tema

potpisujem sve sto je doks napisao.

narocito sto se drzava ne bavi dovoljno prevencijom, jer je lanac povezanost prilicno korumpiran.

iako se godinama zna da su skole, osnovne i srednje glavna meta regrutacije korisnika od strane dilera, jos se uvek nista narocito ne radi po tom pitanju, zna se tacno i koje skole prednjace, pa jos uvek niti su ogradjene, niti postoji neki sekjuriti sistem,....u skoli mog sina kaze da ne smeju da idu u deo koji je bukvalno nastavak neogradjenog dvorista, gde ima puno rastinja i nista se ne vidi vec u prvi suton, jer je to kontaminirano podrucje.

mnogi ovisnici krenu na put pakla krajnje naivno i bez bilo kakve ideje kako ce se to zavrsiti, u Drajzerovaj lekari imaju program prevencije za skole, ali dolaze tek po pozivu direktora- sto je veoma retko ili nikada, a kada do bolnice stignu, tesko da ce se nesto do kraja isterati na dobro- prosto je takav sistem, da ne ulazim u detalje, jer mi je mucno.

skoro da bolje prodju u zatvoru, jer su tamo prinudjeni na apstinenciju silom i kada prodje kriza, trebalo bi da im se obezbedi neki kvalitetan program rehabilitacije i vracanje u drustvo.

vecina "izlecenih" se cesto hvata za alkohol, kao za staku,...podrska i tretman podrzaumeva ucesce cele bliske okoline sto kao okolnosti nemaju svi.

jedini potpuno izleceni slucaj koji znam, vezan je za jednu poznatu licnost, cija je majka osobu zatvorila u supu i uz pomoc porodice uspela da je tu zadrzi dok nisu sve krize prosle i ona je hranom, setnjama i radom na koje je terala svoje dete, daleko od sredine u kojoj je ono zivelo, uspela da vrati sve na pocetak.

jedan od nasih najboljih drugova, prsladak, prepametan, pretalentovan je sa 21. uzeo dozu koja ga je uvela u delirijum u kome je zamisljao da moze da leti, popeo se na kulu u sred noci i rasirio krila prema ambisu,...niti je imao samoubilacke namere- para dana pre tog dogadjaja smo se u Dubrovniku na Porporelama dogovarali da sedimo zajedno na predavanjima, imao je srecnu vezu, pisao je rok operu,niti je bio ovisnik, povremeno je koketirao sa narkoticima....cesto mislim na njega.

imam druga u Becu koji vec godinama duva, al nikada nije bilo nekih opasnih ni ekscesnih momenata, naprotiv, uvek je raspolozen, vredno i savesno radi, normalno zivi sve ok,....dok mladji sin moje drugarice sa faxa, koji je poceo sasvim bezaleno, stigao je do obijanja trafike da bi se dokopao love za dozu, potpuno je zglajzn'o i oni se ocajni, nadaju da ce dospeti u zatvor, jer sve sto su pokusali- nije uspelo.

o psihijatrima cu drugom prilikom.
elenold elenold 20:22 27.07.2016

Re: Teška tema

kosta.babic

A ko su i kakvi su ljudi oni koji počinju ratove.


U prvi mah pomislih , da su ovi prvi gori, a onda u cemu je razlika, pa koje se trgedije teze, pojedinacnih porodica ili pak sirih razmera odjednom koje rat donosi, a opet ako je okupacija koja traje ...
Nemaju u sebi nista ljudsko.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:13 27.07.2016

Re: Teška tema

(džankiji počinju da lažu i s razlogom i bez njega


I zaista uvežbaju tu veštinu.
Neverovatno spretno, uverljivo, lažu kako bi nekoga prevarili za kintu.
Vidim svi smo imali neposrednog iskustva sa heroinskim zavisnicima, izgleda da je toga baš mnogo.

Dva brata, zaglavili do koske, roditelji, dok su njih odgajali, jedno drugo proganjali zbog švaleracije, oni otišli u pm.
Iz nekog razloga su jedino sa mnom od poznanika svojih roditelja prihvatali za sagovornika, kao uvažavali me, cenili, ovo ono, ali ih to uopšte nije sprečavalo da pokušavaju da me slažu da bi im dao pare.

Svašta sam radio na molbu njihovih roditelja dok su pokušavali da ih ubede da odu na lečenje.
Čuvao heroin (za koji su im ucenjeni roditelji dali pare) do sutra, od švercera oružjem otkupljivao legalan očev pištolj koji su mu oni ukrali i dali ga za dop... šta sve ne.

Znao sam da je sve to pogrešno, ali kako da odbijem uplakane roditelje koji me mole?

Namolili su ih da odu u Palmotićevu, ali su se ovi tamo zadržali tek par dana.

Jedan se kasnije oženio takođe zavisnicom, dobili su klinca, valjda će biti u redu, ali ni jedan se još nije skinuo.
bolid1 bolid1 21:44 27.07.2016

Re: Teška tema

Drugara iz gimnazije navatali sa travom, fina skola digla frku da se izbaci, doktori rekli da ga se ostavi jerbo jedino tako ima sta da radi sa 16 godina...ma jok, izbacili ga na glavacke i to ga sjebalo u zivotu. Bio dovoljno pametan da ne zaglavi na dopu ali se nikada nije do kraja oporavio

Tip iz osnovne je overio za novu godinu pre jedno 7-8 godina, na sahrani cuh pricu...skinuo se, poceo da radi, cura ga ponovo navukla...nije ga ona navukla, navuko se sam, niko ti ne gura iglu u venu.

Drugaricu je keva panicno slala u Drajzerovu zbog trave, ovoj nikad nije palo na pamet da pridje necemu jacem...evo je I dan danas, ziva I zdrava i nista joj ne fali. Necu da zaboravim njenu pricu kako neka cura moli njenog caleta da zove njene...ovaj ne kapira, daje joj telefon, ova pozove, promumla sta je promumlala, zahvali se ode...gleda moja drugarica...cale, jel ti kapiras da si joj upravo dao telefon da zove dilera iz Drajzerove...ironije li...

No druga stvar, nekako gledajuci te ljude, svi imaju zajednicu crtu, a nije rasturena porodica, nesto drugo je...nesto sto ih napravi podloznim da podvezu venu i gurnu iglu, sta je ne znam ali svi zavisnici koje poznajem ili koje sam poznavao su bili razliciti (socijalno, kulturno, emotivno...na sve moguce nacine), a opet svi su imali neki NZS koji je bio isti kod svih.
bolid1 bolid1 21:50 27.07.2016

Re: Teška tema

Palmotićevu


Jedan od "junaka" iz mog prethdnog komentara je pricao tako besmislene price iz Palmoticeve gde je fasovao meru obaveznog lecenja...da nije bilo tuzno, bilo bi smesno.

Prvo su igrali ping-pong sa njim jerbo mu je sudija dao rok da se javi na obavezno lecenje, on se javio, al na lecenju nema mesta, a to sudjiu nije mnogo zanimalo...jedva je uleteo da dobije papir, a onda se sve svelo na besmislene dnevne terapije pojacane lekovima koje je naucio da izbegava jer mu nisu trebali za kriv k...tj, shvatio da mu je od njih gore I da nije sposoban za bilo sta posle uzete doze.

Nemam pojma kako je sad, sve je ovo staro 10+ godina, njegova prica je bila da postoji sablonski program za sve, ako ti pase, pase...ako ne, budi fin, uzmi potpis i cekaj da prodje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:07 27.07.2016

Re: Teška tema

Nemam pojma kako je sad, sve je ovo staro 10+ godina, njegova prica je bila da postoji sablonski program za sve, ako ti pase, pase...ako ne, budi fin, uzmi potpis i cekaj da prodje.


I ovo o čemu ja pišem je bilo pre nekih pet šest godina valjda.
Roditelji, jadni, jurili neke veze da ih prime, zavaravali se da je to možda spas...razumem ih jbg.
Ali ono što me je baš iznenadilo kod te Palmotićeve je da ima imrovizacije na kilo.

Obećaju ovi klinci roditeljima da će da idu, jer, kažu, pravilo je da zavisnik sam mora da odluči da se leči.
Zakažu određeni dan kad da se jave, ali da pre toga neki preiod, nekoliko dana, budu čisti.
I kao ovi sve poštuju (u šta ja sumnjam)
Veče pred odlazak momci roditeljima kažu, idemo, ali da nam date pare za "polutku".
Ovi u nesvest.
Al momci ne jebavaju, ako nema polutke, ne idemo, tačka.
Zove otac doktora sa kojim je dogovorio, on mu kaže, pa dobro, dajte im, može i tako.
?

I dogovore se da dobiju pare za dop, ali da ga uzmu tek ujutru, jer su se plašili da će ujutru tražiti još ako uveče potroše.

Rešenje bilo da heroin bude kod mene i da ga dam njihovom ocu ujutru, kako bi izbegli ucenjivanja u toku noći da im daju.
Kod mene ipak ne smeju da zakucaju u toku noći da ga traže.
Odem s nima kod dilera, uzmem to pakovanje, u džep, pa kući.
Mislim usput, koji mi krasni ovo treba, samo mi još fali da me neko navata sa heroinom u džepu.

Otišli su tamo, al kako rekoh, posle pad dana iz Beograda javljaju da su samovoljno otišli.
Ja čak verujem da je i neka kinta legla da budu primnjeni.
Verujem samo, ne znam ništa o tome.


bocvena bocvena 22:13 27.07.2016

Re: Teška tema

svi zavisnici koje poznajem ili koje sam poznavao su bili razliciti (socijalno, kulturno, emotivno...na sve moguce nacine), a opet svi su imali neki NZS koji je bio isti kod svih.

isti utisak.

tetkino tetkino 07:58 28.07.2016

Re: Teška tema

NZS?

Milutin Milošević Milutin Milošević 11:07 28.07.2016

Re: Teška tema

skoro da bolje prodju u zatvoru, jer su tamo prinudjeni na apstinenciju silom

Prošlog meseca sam posetio jedan državni zatvor. Na ulasku su nas ozbiljno pregledali. Morali smo da ostavimo i mobilne telefone.

Posle mi lokalni saradnici kažu da je zatvor pun droge!
angie01 angie01 11:13 28.07.2016

Re: Teška tema

Posle mi lokalni saradnici kažu da je zatvor pun droge!


verovatno jeste, al nije dostupna svima,....zavisnici su u zatvoru na prinudnom tretmanu, po sluzbenoj duznosti, sto se kaze, kada se tokom sudjenja utvrdi da je kriminalno delo izvrsio zbog toga sto je zavisnik- tako mi je objasnila drugarica doktorka za bolesti zavisnosti.
alselone alselone 13:19 28.07.2016

Re: Teška tema

Prošlog meseca sam posetio jedan državni zatvor.


Gazda, a da razmislis o nacinu na koji provodis slobodno vreme?
Ribozom Ribozom 17:40 28.07.2016

Re: Teška tema

docsumann
odnos društva spram opijata, narkotika uopšte, dodatno otežava položaj osoba koje za njima posežu.

kao marginalizovani, odbačeni, sakriveni i suštinski ilegalni polusvijet, oni su najčešće prepušteni sami sebi, svojim oratacima ovisnicima i hirovima dilera.
nastojeći da se "uspješno" kriju od javnosti oni ne smiju da zatržae pomoć od okoline, prijatelja, institucija, kad su recimo u krizi, i kad se bukvalno raspadaju i psihički i fizički.
čuvajući svoj često već poluprovaljen lažni identitet, spremni su gotovo na sve da se dokopaju nove doze.
ponekad, to znači kriminal, krađe, odrađivanje poslova za dilera, ponekad prostituisanje, što dovodi do dodatnog gubljenja samopoštovanja i moralnog propadanja.
uništeni kao ličnosti, iznutra, sve manje će biti sposobni i spremni da otpočnu bitku protiv svoje bolesti.

dekriminalizacija, kontrolisana legalizacija, učinila bi da ovi nesrećni ljudi iskorače iz društvenog i mentalnog mraka u kojem obitavaju.
ustondirani i polusvijesni kad im je iole dobro (il im je bar manje loše) i duboko svjesni pakla u koji su dospjeli, kad su čisti, trijezni, odnosno u krizi.

sklannjanje zavisnika van pogubnog domašaja mafije i dilerske mreže, njihova registracija (uz zagarantovanu diskreciju), njihovo uvođenje u zdravstveno-socijalni program praćenja i pomaganja, uz doniranje jeftinijeg, čistijeg, tj. ispravnijeg (po zdravlje bezopasnijeg heroina (naravno u malim kontrolisanim dozama, jer je s ovakvim heroinom lako ovjeriti)); ovim se dodatrno destimulišeu kriminalne grupe da se uopšte bave proizvodnjom i distribucijom heroina), besplatno davanje novih igli, psihološko savjetovanje, sugerisanje i stimulisanje (suptilno) da otpočnu liječenje ... sve su to samo neki od koraka i mjera koje bi društvo moglo da preduzme.

zavisnici po difoltu teže da uvuku i druge u svijet droge. recimo, dobiju bonus od dilera za regrutovanje nove mušterije, ili pak na pare prikupljenje za više osoba za kupovanje droge, ili jednostavno, iz socijalne dezorjentisanosti, pobrkanih etičkih principa, osjeććaja za dobro i loše, nagpovaraju one koji su znatiželjni, a još nisu probali heroin, na skretanje u down.



Ceo dan razmisljam o ovom komentaru, i vecim delom se ne slazem.
Slazem se sa delom stigmatizacije narkomana u srpskom drustvu.

Reci 'dekriminalizacija' i 'legalizacija' su carobne reci za neupucene.
Medjutim, time se nista ne resava. Kod mene tezi narkomani dobijaju dozu heroina, ali time se nije smanjila njihova potreba za jos. Sama drustvena odgovornost i paznja prema njima je dovela do lakseg pocinjanja sa narkoticima - jer ce drzava nesto d'ucini. Tako se povecava broj narkomana.
Izlecenje dugogodisnjih heroinskih zavisnika je statisticka greska, pa je onda logicnije da se usredesi na zastrasivanje potencijalnih. Ako im se da i malo nade da nece zavrsiti onako kako 99,9% zavrsi, lakse ce probati. Dekriminalizacija je dovela do toga da se pucaju na sred ulice, ili u parku u centru grada punom dece.
Sada su ih rasterali iz parka i imaju svoje prostorije svuda po gradu gde to rade, najvaznije daleko od ociju dece.
Narko dilere i kriminal nisu smanjili.
Takodje, doze koje im dele (prvo metadone, pa heroin), postaju sve vece tako da zavrsavaju isto.
Dakle, glupo je koristiti puno novca za one sa duzim heroinskim stazom kada je uspesnost njihovog izlecenja 0,1%. Treba se usredesiti na metode da do prvog drogiranja ne dodje.

Postoje tri preduslova da se klinci upuste u narko avanturu.
1. Novac (dzeparac)
2. Dosada
3. Neprilagodjenost
Najlakse je kontrolisati novac koje dete ima. Za vaspitne metode kada se dete preopterecuje skolom, sportom, muzickim i inim aktivnostima (da se sklone sa ulice) moze imati i kontra efekat kada se dete slomi od rada i ocekivanja.
Zato preporucujem da se i osoblje van skole pedagoski obuci. Recemo da treneri sportskih aktivnosti ne preteruju sa zahtevima.
Ja sam dobio jedan zastrasujuci savet kao mali, pa da ga podelim:
KADA U DRUSTVU SRETNES NARKOMANA BEZI OD NJEGA, SPASICES BAREM JEDAN ZIVOT.

P.S. ovo se sve odnosi na preventivu, nije u temi pomoci vec navucenih, zato se izvinjavam na nedostatku empatije
p.s.2 ne poznajem, niti sam poznavao nekoh zavisnika.
p.s.3 juce sam procitao zanimljiv clanak o resavanju heroinskih problema u Iranu (gde su dva miliona ljudi zavisnici), tako sto je propisana smrtna kazna za one kojima nadju vise od 30 grama heroina. LINK- Celo selo smrce belo

loader loader 11:09 30.07.2016

Re: Teška tema

cassiopeia
I kad sam dobila svoju klinku samo mi je na pameti bilo da svom detetu budem dobar roditelj, najbolji što mogu.


I ovo je dokaz
da je svaka reč drug Milutina u postu na mestu



Muzički privezak
ephemeris ephemeris 16:05 27.07.2016

Internacionalna iskustva ?

Gospodine Milosevicu,

Mozete li nam predstaviti neka iskustva servisa koji je smesten u vasem alternativnom domicilu - Zenevi (LINK) ?

Hvala.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:08 28.07.2016

Re: Internacionalna iskustva ?

Zahvaljujem na linku. Ja sam ovom temom počeo da se bavim pre 4 meseca, a područje delovanja mi je jugoistočna Evropa. Uglavnom sam u regionu, a kada budem otišao do Ženeve svakako ću otići do ove organizacije i prikupiti što više informacija.
kosta.babic kosta.babic 18:30 27.07.2016

Jedina osoba kojoj sada mogu da pomognem s

Hvala za postavljenu temu i dobar blog.Dok sam čitao osećao sam se kao da me je neko pesnicom zavalio pravo u stomak. Dobro je što pišete sa nadom u izlečenje.Mada. Teško je to s' obzirom na uzroke. A njih je mnogo i većina se ne može otkloniti jer; čovek je čovek.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:10 28.07.2016

Re: Jedina osoba kojoj sada mogu da pomognem s

Kao što sam napisao, taj razgovor od nekih satipo je jedno od najemotivnijih iskustava koje sam imao u svom dugom veku.
princi princi 19:11 27.07.2016

Uh, teška tema. U vezi anonymous

bilokojih, nešto o pseudonaučnosti metoda. Ne znam da li će nekom pomoći, ali nije zgoreg pročitati i informisati se.
docsumann docsumann 19:53 27.07.2016

Re: Uh, teška tema. U vezi anonymous


antiheroinska farmakologija je dosta uznapredovala posljednjih godima.
metadonska terapija je prevaziđena.
SUBOTEX (SUBOXON) je daleko efikasniji lijek, i omogućava lakše povlačenje prvog (ključnog) poteza i suočavanja sa fizičkim posljedicama apstinencije i primarne depresije.

moj bivši drugar iz osnovne škole, decenijama je bio na heroinu. šta sve porodica nije pokušavala ... povlačili ga po klinikama u Rusiji, on ih lagao, vraćao se dopu, zavrćao sve žive za lovu ... i evo ga sad već skoro 2 godine na kontrolisanoj terapiji. nov čovjek. kaže ne pada mu heroin na pamet.

naravno, uvijek postojo pitanje a šta bi se desilo da batali lijekove.

jbg, ko zna - ipak, ovako na recept lijekovi nisu skupi, stanje je pod kontrolom, i on je us tranju da funcioniše i živi posve normalno.
princi princi 20:59 27.07.2016

Re: Uh, teška tema. U vezi anonymous

moj bivši drugar iz osnovne škole, decenijama je bio na heroinu. šta sve porodica nije pokušavala ... povlačili ga po klinikama u Rusiji, on ih lagao, vraćao se dopu, zavrćao sve žive za lovu ... i evo ga sad već skoro 2 godine na kontrolisanoj terapiji. nov čovjek. kaže ne pada mu heroin na pamet.

Mislim da je najteža stvar to što je dope zapravo kultura, način života. I to što se dopamini aktiviraju na samu pomisao, tj nagoveštaj zadovoljstva, pri čemu sam fix uopšte ne mora i najčešće, izgleda, ni ne pruža toliko zadovoljstvo. Zajebata stvar, skroz. Pri čemu ja mislim da je šećer, na primer, još adiktivnija droga.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:18 28.07.2016

Re: Uh, teška tema. U vezi anonymous

o pseudonaučnosti metoda

Ono što me je malo začudilo tokom ovog razgovora je da koriste jedan model terapije koji je očigledno razrađen negde daleko a primenjuje se kao mantra. Malo mi to bolo uši, ali pretpostavljam da je u ovoj situaciji najbolje primeniti određenu rutinu, koja olakšava uključenje i oslobađa učesnike.

Metadon se odavno koristi ali postoji već otpor prema njegovom isključivom korišćenju i pristupu koji je razvio jedan slovenački stručnjak. Pored sobotexa, koji se uglavnom koristi u BiH, sve više se koristi bupranorfin. Za oba postoje ograde u NVO i stručnom svetu.
zoja444 zoja444 19:41 27.07.2016

drugaciji uvid

dr Zoran Milivojevic: Igre koje igraju narkomani
bocvena bocvena 20:41 27.07.2016

Re: drugaciji uvid

baš se mučim da ovisnike (bilo kog tipa) posmatram kao bolesnike u borbi sa nevidljivim neprijateljima, a ne crne rupe koje uništavaju sebe i sve oko sebe.

ne kažem da nisu vredni borbe i pomoći, ali postoji ta fina tačka - ko ne želi sam sebi da pomogne, džaba mu satiranje svih oko njega. zato je naslov odličan.

mislim da bih se samo za sopstvenu decu borila do kraja (i mog i njihovog), sve ostale bih (muža, rođake, prijatelje, poznanike), pre ili kasnije, pustila niz vodu bez griže savesti.

najobičnije samoodržanje.
princi princi 20:47 27.07.2016

Re: drugaciji uvid

bocvena
baš se mučim da ovisnike (bilo kog tipa) posmatram kao bolesnike u borbi sa nevidljivim neprijateljima, a ne crne rupe koje uništavaju sebe i sve oko sebe.

ne kažem da nisu vredni borbe i pomoći, ali postoji ta fina tačka - ko ne želi sam sebi da pomogne, džaba mu satiranje svih oko njega. zato je naslov odličan.

mislim da bih se samo za sopstvenu decu borila do kraja (i mog i njihovog), sve ostale bih (muža, rođake, prijatelje, poznanike), pre ili kasnije, pustila niz vodu bez griže savesti.

najobičnije samoodržanje.

U, bre, ovo je baš surovo. Baš si me iznenadila, morao 2 puta da pročitam komentar.
bocvena bocvena 21:04 27.07.2016

Re: drugaciji uvid

surovo je da budeš talac tuđih izbora.

jedno je podmetnuti leđa za ove što obole ni krivi ni dužni, ali alkosi, narkomani, kockari dalje od svoga nosa svet ne vide. izgaziće oni tebe bez griže savesti. pokušaj da spaseš šta se spasti da, jednom, dvaput, triput (obično se u to stuca bar 10 godina), a onda kupi decu i beži.
narcis narcis 21:04 27.07.2016

Re: drugaciji uvid

bocvena
baš se mučim da ovisnike (bilo kog tipa) posmatram kao bolesnike u borbi sa nevidljivim neprijateljima, a ne crne rupe koje uništavaju sebe i sve oko sebe.

ne kažem da nisu vredni borbe i pomoći, ali postoji ta fina tačka - ko ne želi sam sebi da pomogne, džaba mu satiranje svih oko njega. zato je naslov odličan.

mislim da bih se samo za sopstvenu decu borila do kraja (i mog i njihovog), sve ostale bih (muža, rođake, prijatelje, poznanike), pre ili kasnije, pustila niz vodu bez griže savesti.

najobičnije samoodržanje.

pošteno, retko ko oće to sebi a još manje drugima da prizna.
mariopan mariopan 21:09 27.07.2016

Re: drugaciji uvid

narcis
bocvena
baš se mučim da ovisnike (bilo kog tipa) posmatram kao bolesnike u borbi sa nevidljivim neprijateljima, a ne crne rupe koje uništavaju sebe i sve oko sebe.

ne kažem da nisu vredni borbe i pomoći, ali postoji ta fina tačka - ko ne želi sam sebi da pomogne, džaba mu satiranje svih oko njega. zato je naslov odličan.

mislim da bih se samo za sopstvenu decu borila do kraja (i mog i njihovog), sve ostale bih (muža, rođake, prijatelje, poznanike), pre ili kasnije, pustila niz vodu bez griže savesti.

najobičnije samoodržanje.

pošteno, retko ko oće to sebi a još manje drugima da prizna.

Да, ја куцнула препоруку.

docsumann docsumann 21:15 27.07.2016

Re: drugaciji uvid

...
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:15 27.07.2016

Re: drugaciji uvid

mislim da bih se samo za sopstvenu decu borila do kraja (i mog i njihovog),


Uh..i to nekad dođe u pitanje.
Otac momaka o kojima sam pisao gore mi je u par navrata, ne u afektu, rekao, razmišljam o tome da ih pobijem.
Strašna stvar je imati zavisnika u kući.
princi princi 21:19 27.07.2016

Re: drugaciji uvid

bocvena
surovo je da budeš talac tuđih izbora.

jedno je podmetnuti leđa za ove što obole ni krivi ni dužni, ali alkosi, narkomani, kockari dalje od svoga nosa svet ne vide. izgaziće oni tebe bez griže savesti. pokušaj da spaseš šta se spasti da, jednom, dvaput, triput (obično se u to stuca bar 10 godina), a onda kupi decu i beži.

Ne znam, veliko je pitanje postoji li uopšte slobodna volja.

Što se tiče ovog drugog, mislio sam, naravno, na pomoć ljudskom biću, ne na život s nekim narkomanom ili alkoholičarom. Ma koliko da sam ja sam OCD, ne znam stvarno da li bih ikad mogao zavoleti neku narkomanku ili alkoholičarku.

Priznajem da su sve ovo jako teške teme za moju inače krajnje vedru prirodu.
docsumann docsumann 21:21 27.07.2016

Re: drugaciji uvid

bocvena

to tako obično i biva. jednostavno, genetski, evoluciono je uspostavljeno u životu, da smo slabi na sopstvenu krv.
no, zato je sistem sklopljen, a s naše streane i dodatno podešen i zategnut da ne pravi razliku međ krvljima krvavima.
sistem je evolucioni operator koji radi na masovnom nivou broja "duša", prelamač statističkih parametara i života reda veličine staljingradske bitke. korektor sveopštih koeficijenata dejstav.

sistem treba osposobiti da sa samrtničkih postelja vraća u igru bar 60% zaleglih.

farmakologija + empirijski provjereni algoritimi psiholoških "postupaka", mogu čak i da redefinišu statuse zabranjenih agruma na policama znanja supermarketa Babyloon.

takođe, religija, ako ičim konkretnim može da se pofali na početku XXI vijeku to je onda sa preobraćenim džankimjima, koji su se već dva puta poljubili sa smrću u obraz na peronu pred polazak potonjeg voza za Had, preko čistilišta, do Dna ...(ok, rimokatolici, su valjda ostali na jednoj pusi, pred ulazak u istoimeni vlak)...


oću reći - sve što omogućuje životu da poživi još koji krug (iole punim plućima) treba poticati, i biće poticano, samo od sebe.
pa makar ti se učinilo da si u zadnjem dijelu sobe iza medicinskog konzilijuma oko tvog kreveta ugledao šamana sa drečavo narandžastom tapirskom maskom...

od heroina se umira na 1001 način, a ne samo od overdoza. tu su i skok sa mosta, krova zgrade, il pak sa trotoara, al pod autobus... tu je u tvoja majka koju su izjeli tuga, nemoć, očaj, kao što šakali izjedu nemočno lane usred sahare.

razmišljajući ponekad o nekim ljudim koje sam znao, a koji su se doveli pred takav jedan ultimativni izbor, bez izbora... pitao sam se - ko je u svemu tome bio pravi on. onaj veseljak pun viceva poslije škole. što se šarmantno nosio s alkoholom, recitujući Jesenjina, direktno curam u srce...koji je straživao misteriju ljubavi, seksa i muzike...ili onaj posljednji ON s svim tim sjećanjima punim emocije i ritma, samo sad zamrznutim u vegetativnoj moždanoj masi, koja bi samo da se skloni od bola, da se povuće u ćošak, da spava.



bocvena bocvena 21:33 27.07.2016

Re: drugaciji uvid

u tome i jeste stvar, ja mislim na konkretne ljude. one što lažu, biju, kradu, propiju i prokockaju imanja, glavne junake ne samo svojih nego lančanih propasti...odlično je pitanje gore postavio dok - koliko su oni više ONI za koje te je vezivala krv, ljubav, prijateljstvo...

mislim da sažaljenje nikada nije rešenje ijednog problema. empatija podrazumeva nešto više - delanje u njihovu korist.

MORA da postoji granica u delanju. kad dođe ili ti ili oni, koga ćeš izabrati?

(užasava me što je u generaciji naših roditelja svaki treći alkos nadživeo svoju ženu u proseku 10 godina, a ona se nije razvodila i vukla ga na leđima ceo život...ili obrnuto)

EDIT:
sistem treba osposobiti da sa samrtničkih postelja vraća u igru bar 60& zaleglih.

u ovo i ja verujem najiskrenije. samo svi na gomili, udruženog znanja možemo da se borimo protiv raznih pošasti. ja ne umem single-handed da spasavam svet. ne umem bre ni sebe da spasim od pušenja:)
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 22:09 27.07.2016

Re: drugaciji uvid

Dotakla sam se na tren u jednoj recenici u svom najnovijem blogu Novobeogradski decaci, dilera droge, sto su tek nova vrata uzasa u odnosu na obicnog zavisnika.

Ipak, moja iskustva sa nekolicinom narkomana koje sam upoznala je da su to bili ljudi sa inteligencijom iznad proseka, cesto harizmaticni, dok ne krenu skroz da se raspadaju.
Pogledam malopre na netu, neko se bavio time - Intelligent People Are More Likely to Use Drugs. Why?
There's a correlation between high childhood IQ and adult drug use.
I verovatno postoji neka paradoksalma statistika fenomena. Pametan si a ubijas se sistematski.
Ne bih se dalje nastavljala sa primerima muzicara gde je to islo uz nacin zivota.
Kazem za ove neke susrete 1 na 1.
Zanima me da li je vecina zavisinka koje ste ovde pominjali bila inteligennta, bar na onom nivou, vidjenja sveta oko sebe, ljudi, desavanja? Nacitanost tih ljudi nije presudna za ovo sto napisah, i probah da uprostim.
bocvena bocvena 22:47 27.07.2016

Re: drugaciji uvid

palmotićeva je puna izuzetno inteligentne i senzibilne dece i mladih koji mnogo obećavaju, ali se okliznu o dosadu i repetitivnost odraslog života i obaveza ili na disfunkcionalne porodice, prevelike ili premale zahteve, nesigurnu društvenu klimu,loše uzore, siromaštvo ili previše kinte... kad na to nasadiš alkohol i opijate (a i narcisoidnost neretko), eto ti borbe za malo zdravog razuma.

bojim se da za našu decu i decu naše dece neće biti pitanje da li nešto uzimaju nego šta i koliko. jeftino je i dostupno.

mlinarslavko mlinarslavko 22:59 27.07.2016

Re: drugaciji uvid

Vecina koju poznajem su prosek proseka, osim nekih prosecnih koji imaju ogromnu potrebu da se pokazu kao genijalci, nacitani i posebni. Normalno da ima i pametnih i nacitanih, verovatno u istom procentu kao i medju ljudima koji se ne drogiraju.
zilikaka zilikaka 23:03 27.07.2016

Re: drugaciji uvid

bocvena
baš se mučim da ovisnike (bilo kog tipa) posmatram kao bolesnike u borbi sa nevidljivim neprijateljima, a ne crne rupe koje uništavaju sebe i sve oko sebe.

ne kažem da nisu vredni borbe i pomoći, ali postoji ta fina tačka - ko ne želi sam sebi da pomogne, džaba mu satiranje svih oko njega. zato je naslov odličan.

mislim da bih se samo za sopstvenu decu borila do kraja (i mog i njihovog), sve ostale bih (muža, rođake, prijatelje, poznanike), pre ili kasnije, pustila niz vodu bez griže savesti.

najobičnije samoodržanje.

Mislim isto.
cassiopeia cassiopeia 08:18 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

bocvena
palmotićeva je puna izuzetno inteligentne i senzibilne dece i mladih koji mnogo obećavaju, ali se okliznu o dosadu i repetitivnost odraslog života i obaveza ili na disfunkcionalne porodice, prevelike ili premale zahteve, nesigurnu društvenu klimu,loše uzore, siromaštvo ili previše kinte... kad na to nasadiš alkohol i opijate (a i narcisoidnost neretko), eto ti borbe za malo zdravog razuma.

bojim se da za našu decu i decu naše dece neće biti pitanje da li nešto uzimaju nego šta i koliko. jeftino je i dostupno.



Odlično si zapazila

Puno zavisnika dolazi iz porodica za koje bismo rekli da su ok, da nemaju finansijskih problema, da žive jednim sređenim životom. Ima tu jedno ali, deca rastu u prezaštićenoj sredini koja od njih pravi razmažene, narcisoidne ličnosti koje kad se sudare sa obavezama i frustracijama svakodnevnog života uradiće sve da povećaju zadovoljstvo i smanje bol.

Živimo u doba kad sve može, a ništa nije dovoljno važno. Otuđeni smo i od sebe i od prirode.
alselone alselone 08:21 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

deca rastu u prezaštićenoj sredini koja od njih pravi razmažene, narcisoidne ličnosti koje kad se sudare sa obavezama i frustracijama svakodnevnog života uradiće sve da povećaju zadovoljstvo i smanje bol.


Da ponovo citiram drugara koji je to odlicno sublimirao - dok su roditelji zauzeti pijenjem votke, deca u svojoj sobi igraju Xbox.

ecce-florian ecce-florian 08:34 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

zilikaka
bocvena
baš se mučim da ovisnike (bilo kog tipa) posmatram kao bolesnike u borbi sa nevidljivim neprijateljima, a ne crne rupe koje uništavaju sebe i sve oko sebe.

ne kažem da nisu vredni borbe i pomoći, ali postoji ta fina tačka - ko ne želi sam sebi da pomogne, džaba mu satiranje svih oko njega. zato je naslov odličan.

mislim da bih se samo za sopstvenu decu borila do kraja (i mog i njihovog), sve ostale bih (muža, rođake, prijatelje, poznanike), pre ili kasnije, pustila niz vodu bez griže savesti.

najobičnije samoodržanje.

Mislim isto.

DRŽAVA NEŠTO DURADI – aj neko, što moram ja sve


Pročitaj još na http://www.tarzanija.com/tarzanijin-recnik-stranih-reci-i-izraza/
bocvena
palmotićeva je puna izuzetno inteligentne i senzibilne dece i mladih koji mnogo obećavaju, ali se okliznu o dosadu i repetitivnost odraslog života i obaveza ili na disfunkcionalne porodice, prevelike ili premale zahteve, nesigurnu društvenu klimu,loše uzore, siromaštvo ili previše kinte... kad na to nasadiš alkohol i opijate (a i narcisoidnost neretko), eto ti borbe za malo zdravog razuma.

bojim se da za našu decu i decu naše dece neće biti pitanje da li nešto uzimaju nego šta i koliko. jeftino je i dostupno.


MOKAR SPID- amfetamin natopljen određenom količinom pišaće. Roka deset puta jače, čineći debelu voditeljku Majom Japundžom.

Isti izvor, vidi pod gore
tetkino tetkino 09:15 28.07.2016

Re: drugaciji uvid


hoochie coochie man
mislim da bih se samo za sopstvenu decu borila do kraja (i mog i njihovog),


Uh..i to nekad dođe u pitanje.
Otac momaka o kojima sam pisao gore mi je u par navrata, ne u afektu, rekao, razmišljam o tome da ih pobijem.
Strašna stvar je imati zavisnika u kući.


Другар мог ћалета, био је официр 90тих.
За разлику од појединих салонских официра овај је био на првој линији од 91-95 и није имао кад да краде и скупља станове по Београду.
А у међувремену, његов син јединац, његов понос и дика, постао је од узорног клинца који јури фудбал и сања да научи да свира гитару, хероински зависник.

Након изгубљених ратова, вратио се изгубљеној породици и покушао да врати сат у назад. Тражили су терапије - у приватним и државним установама, није помогло. Саветовалишта и психолози - групни, породични, појединачни. Метадони и други лекови, нису помагали.
Стан су продали да оде у Русију да му ударе блокаду.
3 месеца касније се вратио дрогама.
Трпили су да их краде, распродавали су све што су имали да га лече, пријатељи и породица су их све више избегавали, јер је понашање њиховог сина било непредвидиво и опасно. Било им је ужасно гледати како се сви повлаче и остављају их у вакуму са њиховом муком, ужасно, тешко и разумљиво и баш због тога још теже.

И тако све док једног дана отац није видео сина свога јединога, како мува клинце из краја.
Очистио је службени пиштољ, сео у фотељу, и када му се син ту ноћ вратио кући - устрелио га је, као пса, без упозорења, без фрке, кроз срце, војнички прецизно.

На суђењу је изјавио да је прва дужност родитеља да учини све да заштити своје дете, а да је последња дужност родитеља да заштити друштво од таквог детета. Изјавио је да се не каје.

Судија је пресудио да за кривично дело нема олакшавајућих околности јер иако он њега разуме као човек, не може да дозволи, као судија, да људи сами закон спроводе и осудио га на 20 година.

Овај је изјавио да не мари - за њега је живот завршен.
princi princi 10:27 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

Mislim da malo previše olako potežete s kuka. Narkomanija i, uopšte, zavisnost su svakako bolest i abnormalnost. Da li bi isto pričali ili makar iste reči koristili da se radi o osobi sa nekim sindromom? Pitanje je retoričko i ne očekujem nikakve odgovore.
angie01 angie01 10:38 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

Mislim da malo previše olako potežete s kuka. Narkomanija i, uopšte, bolesti adikcije su svakako bolest i abnormalnost.


Upravo!...nisam mislila da se vratim, al eto, rekao si ti.

prvo- ne moze se sve to na istu gomilu, mislim na ljude koji su zavisnici od necega, niti je krivica takva kako je jednostrano tretirana,...nesvesnost, nerzumevanje i nezainteresovanost drustva, sistema, pogresno postavljene i pustene vazne stvari,...sa sve boljsevickim stavovima,...
zilikaka zilikaka 10:42 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

princi
Mislim da malo previše olako potežete s kuka. Narkomanija i, uopšte, zavisnost su svakako bolest i abnormalnost. Da li bi isto pričali ili makar iste reči koristili da se radi o osobi sa nekim sindromom? Pitanje je retoričko i ne očekujem nikakve odgovore.

Ako bilo kome padne na pamet da vrsi poredjenje, neka uzme u obzir i podatak da sindrom nije opasan po druge, nema tendenciju širenja, usisavanja i uništavanja okoline.
Na stranu ostalo o cemu ne bih.
predatortz predatortz 10:46 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

princi
bocvena
baš se mučim da ovisnike (bilo kog tipa) posmatram kao bolesnike u borbi sa nevidljivim neprijateljima, a ne crne rupe koje uništavaju sebe i sve oko sebe.

ne kažem da nisu vredni borbe i pomoći, ali postoji ta fina tačka - ko ne želi sam sebi da pomogne, džaba mu satiranje svih oko njega. zato je naslov odličan.

mislim da bih se samo za sopstvenu decu borila do kraja (i mog i njihovog), sve ostale bih (muža, rođake, prijatelje, poznanike), pre ili kasnije, pustila niz vodu bez griže savesti.

najobičnije samoodržanje.

U, bre, ovo je baš surovo. Baš si me iznenadila, morao 2 puta da pročitam komentar.


Surovo ali i logično. I ja bih se do kraja borio samo za svoju decu. Ostale bih, takođe, pustio niz vodu.
zilikaka zilikaka 10:49 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

ecce-florian
zilikaka
bocvena
baš se mučim da ovisnike (bilo kog tipa) posmatram kao bolesnike u borbi sa nevidljivim neprijateljima, a ne crne rupe koje uništavaju sebe i sve oko sebe.

ne kažem da nisu vredni borbe i pomoći, ali postoji ta fina tačka - ko ne želi sam sebi da pomogne, džaba mu satiranje svih oko njega. zato je naslov odličan.

mislim da bih se samo za sopstvenu decu borila do kraja (i mog i njihovog), sve ostale bih (muža, rođake, prijatelje, poznanike), pre ili kasnije, pustila niz vodu bez griže savesti.

najobičnije samoodržanje.

Mislim isto.

DRŽAVA NEŠTO DURADI – aj neko, što moram ja sve


Pročitaj još na http://www.tarzanija.com/tarzanijin-recnik-stranih-reci-i-izraza/
bocvena
palmotićeva je puna izuzetno inteligentne i senzibilne dece i mladih koji mnogo obećavaju, ali se okliznu o dosadu i repetitivnost odraslog života i obaveza ili na disfunkcionalne porodice, prevelike ili premale zahteve, nesigurnu društvenu klimu,loše uzore, siromaštvo ili previše kinte... kad na to nasadiš alkohol i opijate (a i narcisoidnost neretko), eto ti borbe za malo zdravog razuma.

bojim se da za našu decu i decu naše dece neće biti pitanje da li nešto uzimaju nego šta i koliko. jeftino je i dostupno.


MOKAR SPID- amfetamin natopljen određenom količinom pišaće. Roka deset puta jače, čineći debelu voditeljku Majom Japundžom.

Isti izvor, vidi pod gore


De si Cvetko!
princi princi 10:51 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

Ako bilo kome padne na pamet da vrsi poredjenje, neka uzme u obzir i podatak da sindrom nije opasan po druge, nema tendenciju širenja, usisavanja i uništavanja okoline.

Izgleda da imaš dosta ograničena iskustva s tim osobama. Nisu sve podaci, nešto treba proživeti i videti.
angie01 angie01 10:51 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

Ako bilo kome padne na pamet da vrsi poredjenje, neka uzme u obzir i podatak da sindrom nije opasan po druge, nema tendenciju širenja, usisavanja i uništavanja okoline.


pa da, al je drustvo imalo tendenciju podsticanja i sirenja, usisavanja i unistavanja na njih- od pocetka.

retrogradno, primitivno, klaustrofobicno i licmereno drustvo, koje nema normalan odnos ni prema bolesnicima od raka, ni prema onima sa specijalnim potrebama, a prema zavisnicima se odnosi sa gadjenjem,....
princi princi 10:52 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

angie01
Ako bilo kome padne na pamet da vrsi poredjenje, neka uzme u obzir i podatak da sindrom nije opasan po druge, nema tendenciju širenja, usisavanja i uništavanja okoline.


pa da, al je drustvo imalo tendenciju podsticanja i sirenja, usisavanja i unistavanja na njih- od pocetka.

retrogradno, primitivno, klaustrofobicno i licmereno drustvo, koje nema normalan odnos ni prema bolesnicima od raka, ni prema onima sa specijalnim potrebama, a prema zavisnicima se odnosi sa gadjenjem,....

Jbt, preporučih Anđin komentar... Ako me nema više, da znate da me zgazio tramvaj ili mi je pao meteor na glavu.
angie01 angie01 10:56 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

Jbt, preporučih Anđin komentar... Ako me nema više, da znate da me zgazio tramvaj ili mi je pao meteor na glavu.


i ja sam tvoj, znaci u istom smo sosu.
angie01 angie01 11:06 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

vecina komentara me podseca na,



pri tome, zavisnik ne moze sebi da pomogne, njemu treba i strucna pomoc i pomoc bliske okoline, do tacke kada stane nogom na sigurnu preckicu.

godinama sam isla na zuraje gde su u jednoj sobi stana gde se odvijalo desavanje, tupili samozadovoljni i samozaljubljeni psihijatri-niko od ostalih prisutnih se u njihovom drustvu nije zadrzavao duze od pola sata, koliko je bilo dovoljno da apsolutno svako zakljuci da tu nema niceg normalnog.
zilikaka zilikaka 11:20 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

princi
Ako bilo kome padne na pamet da vrsi poredjenje, neka uzme u obzir i podatak da sindrom nije opasan po druge, nema tendenciju širenja, usisavanja i uništavanja okoline.

Izgleda da imaš dosta ograničena iskustva s tim osobama. Nisu sve podaci, nešto treba proživeti i videti.

Tačno, nemam iskustava uopšte. Možda izgleda neverovatno ali je tako. Jedino konkretno iskustvo je bila bivša učenica, dete od 16-17 godina, navodno na heroinu.
Ja sam joj bila marginalni profesor. Kratko vreme.

E, a tih sitnih iskustava sa poznanicima koji su zastranili pa zicakju lovu za taj dan, uz neku pricu da je bas dibro sto ste se sreli...to uspevam da izbegnem.

I da se razumemo, ne mislim da im na teeba pomoći nego baš ono što Bo reče. Ni više ni manje. Žrtvovala bih se do kraja samo za decu.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:21 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

dr Zoran Milivojevic

Ne čitam mrsomude

retrogradno, primitivno, klaustrofobicno i licmereno drustvo, koje nema normalan odnos ni prema bolesnicima od raka, ni prema onima sa specijalnim potrebama, a prema zavisnicima se odnosi sa gadjenjem,....


Upravo je to jedan od najvažnijih razloga za promenu politike prema drogama.
zilikaka zilikaka 11:28 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

angie01
Ako bilo kome padne na pamet da vrsi poredjenje, neka uzme u obzir i podatak da sindrom nije opasan po druge, nema tendenciju širenja, usisavanja i uništavanja okoline.


pa da, al je drustvo imalo tendenciju podsticanja i sirenja, usisavanja i unistavanja na njih- od pocetka.

retrogradno, primitivno, klaustrofobicno i licmereno drustvo, koje nema normalan odnos ni prema bolesnicima od raka, ni prema onima sa specijalnim potrebama, a prema zavisnicima se odnosi sa gadjenjem,....

Nije gadjenje. To je opravdan iskonski strah. S razlogom.
Mada, ova prica ovde je isti nivo laprdanja kao i ponasanje u ekstremnim prilikama.
Ne znas dok ti se desi.

Niti se neko moze naterati da bude hrabar niti pozrtvovan. To mozes da proveris u realnoj situaciji.

A opšte iskustvo kaže da se obično tad ne pokažu oni koji su bili najglasniji.
angie01 angie01 11:54 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

Ni više ni manje. Žrtvovala bih se do kraja samo za decu.


pa da, samo sto bi onda neki drugi sa istim takvim stavom, bili kamen spoticanja za stvarno vracanje u drustvo i rehabilitaciju,

ti i tvoja deca niste sami, ono sto govorim znaci, da je odnos drustva u celini potrebno da bi stvar funkcionisala, kao i za svu ostalu problematiku- sto je maestralno prikazano u kukavicijem gnezdu.
angie01 angie01 12:01 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

To je opravdan iskonski strah. S razlogom.


shvatam, al izvini, isto tako zbog nerazumevanja i neznanja, ljudi beze, okrecu glavu od osoba sa posebnim potrebama,....zavisnici su bolesnici kojima je pomoc potrebna, strucna, bliske okoline, drustva,....kao izgnanici- nekada su to bili gubavci- oni nemaju nikakve sanse.


A opšte iskustvo kaže da se obično tad ne pokažu oni koji su bili najglasniji.


kakve sad ovo veze ima ko je bio glasan ili nije, ta problematika je sira od tebe, mene, nas ovde, koji na blogu samo razmenjujemo misljenje i nedajboze nikom da ima situaciju u kojoj mora sam da izmislja kako da se izbori, jer drustvo bas nije zainteresovano.
martin_krpan martin_krpan 12:20 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

shvatam, al izvini, isto tako zbog nerazumevanja i neznanja, ljudi beze, okrecu glavu od osoba sa posebnim potrebama,....zavisnici su bolesnici kojima je pomoc potrebna, strucna, bliske okoline, drustva,....kao izgnanici- nekada su to bili gubavci- oni nemaju nikakve sanse.


Da! Ali i tu vreba opasnost od qvazi stručnog talibanizma. Super si sliku postavila - mene stavovi i komentari podsjećaju i na :



Za početak bi bilo dobro se tzv. "narod" navikava na što horizontalniju, heterogeniju estetiku.
princi princi 12:28 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

I da se razumemo, ne mislim da im na teeba pomoći nego baš ono što Bo reče. Ni više ni manje. Žrtvovala bih se do kraja samo za decu.

Ma, moj je utisak da je bocvena (pazi nadimka!) milica od čoveka i da se ovde kurči i put up the brave face, ali da kad bi joj, daleko bilo, neka učenica počela da se štepa, mislim da bi presvisla od muke i tuge i da bi, ono, baš otpatila. Ne znam, možda grešim, ali to čitam između redova.
princi princi 12:29 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

martin_krpan
shvatam, al izvini, isto tako zbog nerazumevanja i neznanja, ljudi beze, okrecu glavu od osoba sa posebnim potrebama,....zavisnici su bolesnici kojima je pomoc potrebna, strucna, bliske okoline, drustva,....kao izgnanici- nekada su to bili gubavci- oni nemaju nikakve sanse.


Da! Ali i tu vreba opasnost od qvazi stručnog talibanizma. Super si sliku postavila - mene stavovi i komentari podsjećaju i na :



Za početak bi bilo dobro se tzv. "narod" navikava na što horizontalniju, heterogeniju estetiku.

Ne treba suditi strogo ljudima. Mnogi jedno ovde pišu i pričaju, a sasvim bi se drugačije ponašali u realnim životnim situacijama.
martin_krpan martin_krpan 12:33 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

Mnogi jedno ovde pišu i pričaju, a sasvim bi se drugačije ponašali u realnim životnim situacijama.




Taking off.
angie01 angie01 12:49 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

Da! Ali i tu vreba opasnost od qvazi stručnog talibanizma.


rekoh, tu temu sam samo dotakla, mucna mi je- doktori koji bi trebalo da su predstavnici samog vrha medicine, su vise zainteresovani za seminare i koktele u skupim hotelima posle citanja svojih nazovi radova, sastavljenih od prevoda raznih uradaka drugih autora iz raznih zemalja, nego da se posvete predano svojim pacijentima.

moja koleginica s posla, inace slatka, fina, obicno nasmejana, dozivela je pre par godina neki kvrc i probala je dva puta da se ubije i zavrsi u Lazi, gde su je hukvalno 3 godine drzali nadrogiranu, vise u stanju sna nego budnu,...dok se njeni nisu snasli iskopali nekog privatnog docu, pozajmili pare, izvukli je iz bunkera i krenuli nekim afirmativnim metodama- eno je sad u prilicno ok stanju.
angie01 angie01 13:00 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

Ne treba suditi strogo ljudima. Mnogi jedno ovde pišu i pričaju, a sasvim bi se drugačije ponašali u realnim životnim situacijama.


meni upravo deluje da ljudi izrazavju svoje realne stavove,...barem ovi sto nisu super heroji,...a i njih treba razumeti.
martin_krpan martin_krpan 13:00 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

predstavnici samog vrha medicine, su vise zainteresovani za seminare i koktele u skupim hotelima posle citanja svojih nazovi radova, sastavljenih od prevoda raznih uradaka




A onda klinci vide i osjete to licemjerje i urade se duplom dozom. Štetočine, manje više kao i svi ostali .
princi princi 13:49 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

.barem ovi sto nisu super heroji

Pa ovde su svi super heroji. Otišao kod krkara na blog, sine, gledam, pišu neki ljudi i žene koje slučajno znam iz realnog života, svi, ono, dve leve, samo što se ne sapliću o sopstvene noge. Gledam nešto, ili ovo nisu oni isti ljudi (i žene, da ni njih ne zaboravimo) ili sam ja lud? Biće pre da je ovo drugo.
zilikaka zilikaka 16:39 28.07.2016

Re: drugaciji uvid

Ma, moj je utisak da je bocvena (pazi nadimka!) milica od čoveka i da se ovde kurči i put up the brave face, ali da kad bi joj, daleko bilo, neka učenica počela da se štepa, mislim da bi presvisla od muke i tuge i da bi, ono, baš otpatila. Ne znam, možda grešim, ali to čitam između redova.


Čekaj, pravimo razliku između dobrog i trezvenog.

Ja nekako verujem da bi umela da preseče ako mora, a to je osobina koja je mnogo važna, i nema veze sa dobrotom.
tyson tyson 17:04 02.08.2016

Re: drugaciji uvid

martin_krpan
Super si sliku postavila - mene stavovi i komentari podsjećaju i na

Ali Let uošte nije o tome, niti o temi ovog bloga


angie01 angie01 23:55 02.08.2016

Re: drugaciji uvid

Ali Let uošte nije o tome, niti o temi ovog bloga


paralela je podvucena zbog slicnog pogresnog pristupa, rigidnosti i nerazumevanja problematike i ljudi koji se u njoj nalaze, nego se oni tretiraju kao sto je prikazano u filmu, gde se prema psihijatrijskim bolesnicima osoblje ponasa kao da su nedostojni i kuzni...gde je prikazano i kako normalan pristup tim ljudima, uvazavanje i prihvatanje, cini veci napredak od ustanevljenog nacina...koji taj oslobodjeni ne moze da podnese, jer rusi sve stereotipe na kojima se baziraju razlike i grade lazni autoriteti i u svojoj zatupljenosti saseca ga u korenu.

berman berman 22:01 27.07.2016

teška tema

zlopampilo sam teško. pamtim svaki pokušaj konjarenja do smrti, ne praštam i ne zaboravljam (Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum), jedino sam nekim alkosima i narkomanima praštao, ponekad mi je žao rođaka koji se nije mogao ostavit alhohola , nisam mu zamjerao al kad je preterao sa igerom, bio je ignorisan. strašno je to kad nekog puštaš da ga voda nosi jer je to njegov (prijašnji)izbor drogu treba davat badava u bolnicama da se iskorijene dileri, a narkomani , do kraja imaju izbora .. i Spasa da se nadaju
myredneckself myredneckself 01:10 28.07.2016

Re: teška tema

Nedavno sam gledala film Darena Aronofskog Requiem for a dream.
Film prati četvoro zavisnika. Svi su zavisni od nečega, heroina, pilula, šećera, TV...svejedno.
Aronofski odlično pravi vidljivom tu spiralu na dole u pakao od života.
Neću više, pogledajte ako možete. Neke scene su baš eksplicitne - uzimanje heroina, amputacija ruke zbog gangrene, nasilje, žurka kod dilera kad je prostituisanje jedne od likova u filmu već uzelo maha, itd.

Tinejdžerima bih ovaj film prikazivala u školi, gledanje pod mus. (oni često krenu da eksperimentišu.)
Nek jedan odustane, spašen je.

zilikaka zilikaka 06:25 28.07.2016

Re: teška tema

myredneckself
Nedavno sam gledala film Darena Aronofskog Requiem for a dream.
Film prati četvoro zavisnika. Svi su zavisni od nečega, heroina, pilula, šećera, TV...svejedno.
Aronofski odlično pravi vidljivom tu spiralu na dole u pakao od života.
Neću više, pogledajte ako možete. Neke scene su baš eksplicitne - uzimanje heroina, amputacija ruke zbog gangrene, nasilje, žurka kod dilera kad je prostituisanje jedne od likova u filmu već uzelo maha, itd.

Tinejdžerima bih ovaj film prikazivala u školi, gledanje pod mus. (oni često krenu da eksperimentišu.)
Nek jedan odustane, spašen je.


E, hvala za preporuku.
Samo da stignem prvo ja da ga pogledam, eto nama jedne kućne projekcije.
alselone alselone 06:45 28.07.2016

Re: teška tema

eto nama jedne kućne projekcije.


Film je odlican ali nije bas da se moze nazvati kucnom projekcijom. Prilicno je tezak, ostavlja te u stanju gledenja u tacku dok pljuvacka polako curi niz bradu.

Ali slazem se da bi svaki tinejdzer trebao da ga pogleda.
cassiopeia cassiopeia 07:36 28.07.2016

Re: teška tema

Prilicno je tezak, ostavlja te u stanju gledenja u tacku dok pljuvacka polako curi niz bradu.

Ali slazem se da bi svaki tinejdzer trebao da ga pogleda.


Jooj, jeste, meni bilo bukvalno muka.

Kad mi bilo 14 imala neko društvo koje je varilo džoint na džoint, znaš šta me je spasilo da ne probam, knjiga Mi deca sa kolodvora Zoo. Ja sam jednostavno bila isprepadana. A imala sam uvek osećaj da nisam tip za rekreativno uzimanje bilo čega. Zato sad mlatim po čokoladi, crnoj, najcrnjoj.

Skoro preslagala biblioteku i nađem tu knjigu. Sad je red na ovu moju tinejdžerku da je pročita.
alselone alselone 07:38 28.07.2016

Re: teška tema

A imala sam uvek osećaj da nisam tip za rekreativno uzimanje bilo čega.


E, ni ja, sta god da radim idem do kraja. Mislim da sam poceo da se rekreativno maram da bih danas bio na krokodilu iz Rusije otprilike.
alselone alselone 07:42 28.07.2016

Re: teška tema

Da dodam samo nesto o romantizovanom uzimanju heroina. Svi komani su se lozili na Trainspotting in a scenu kada se samozakuca u sobi da bi se skinuo i svi su se tesili da ce tako i oni jedan dan, samo kad im bude dosta svega.
cassiopeia cassiopeia 08:25 28.07.2016

Re: teška tema

alselone
A imala sam uvek osećaj da nisam tip za rekreativno uzimanje bilo čega.


E, ni ja, sta god da radim idem do kraja. Mislim da sam poceo da se rekreativno maram da bih danas bio na krokodilu iz Rusije otprilike.


Bilo je nekih klipova na you tubu o korisnicima krokodila.

A što mlate votku, bože sačuvaj. Mi imamo izreku pije kao Rus, a oni kažu pije kao Finac.
predatortz predatortz 11:07 28.07.2016

Re: teška tema

A što mlate votku, bože sačuvaj. Mi imamo izreku pije kao Rus, a oni kažu pije kao Finac.


Dopao nama, veselih devedesetih, neki ruski major, dobrovoljac. Bio zarobljen u Avganistanu, prošao pakao, nekako umakao. Vojska ga penzionisala jer je lik odlepio totalno. Na njegovu sreću, počeo rat kod nas pa je njegov život ponovo imao smisao.

Čovek je bio briljantan vojnik, neustrašiv, pun znanja, iskusan... Hiljadu stvari da naučiš od njega. No, kad popije krajnje opasan po okolinu. Uvek smo ga držali pod diskretnim nadzorom, a posle pokušaja da prikolje jednog klinca koji ga je nešto zavitlavao, iza njega su uvek išla bar četvorica naših.

Da ne dužim, iz nekog razloga je mene baš zagotivio. Pričali smo na razne teme (neverovatno načitan i široko obrazovan čovek). Zezali smo se, a malo kome je to dozvoljavao.

Kaže on meni, jednom prilikom: Vi Srbi ne znate da ratujete!
Ja: Moguće, ali ste vi Rusi pičkice u piću.

On podivlja! Ja nastavim da ga zajebavam:

Napiću te i to votkom! Na kukovima ćeš da hodaš.


Krenemo da pijemo (a bilo se utrenirano tih godina ). Srčemo onu subotičku, koja sa votkom ima veze koliko i sa limunadom. Napi se moj Ruja kao dupe! Ona četvorica zaduženih, znajući šta posle doga sledi, odmah ga savataše da ga nose u kasarnu.

Oni ga nose, a on se dere na mene:

Ti si Rus, mater ti jebem!
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:25 28.07.2016

Re: teška tema

svaki tinejdzer trebao da ga pogleda

Prevencija je nešto što se sve više radi ofrlje, a neke institucije su je ukinule.
zilikaka zilikaka 11:37 28.07.2016

Re: teška tema

alselone
eto nama jedne kućne projekcije.


Film je odlican ali nije bas da se moze nazvati kucnom projekcijom. Prilicno je tezak, ostavlja te u stanju gledenja u tacku dok pljuvacka polako curi niz bradu.

Ali slazem se da bi svaki tinejdzer trebao da ga pogleda.

Nisam mislila na kucnu projekciju uz kokice, nego na gledanje uz nadzor. Da se sigurno odradi.
Nisu sve stvari u zivotu prijatne, pa ni sve kucne projekcije.
mariopan mariopan 11:56 28.07.2016

Re: teška tema

cassiopeia
Prilicno je tezak, ostavlja te u stanju gledenja u tacku dok pljuvacka polako curi niz bradu.

Ali slazem se da bi svaki tinejdzer trebao da ga pogleda.


Jooj, jeste, meni bilo bukvalno muka.

Kad mi bilo 14 imala neko društvo koje je varilo džoint na džoint, znaš šta me je spasilo da ne probam, knjiga Mi deca sa kolodvora Zoo. Ja sam jednostavno bila isprepadana. A imala sam uvek osećaj da nisam tip za rekreativno uzimanje bilo čega. Zato sad mlatim po čokoladi, crnoj, najcrnjoj.

Skoro preslagala biblioteku i nađem tu knjigu. Sad je red na ovu moju tinejdžerku da je pročita.

Ту књигу сам купила деци чим су први пут чули за дроге и питали ме шта је то.
Надала сам се баш таквој реакцији, да их испрепада. И јесте.
arianna arianna 14:32 28.07.2016

Re: teška tema

Prevencija je nešto što se sve više radi ofrlje, a neke institucije su je ukinule.


Moram da potvdim priznanjem da prevencije - nema, naročito po unutrašnjosti. Psiholozi i specijalni pedagozi (ljudi kojima je struka bavljenje prevencijom svih vrsta društvenih poremećaja) bukvalno su, raznim merama, pravilnicima i sistematizacijama - uklonjeni sa poslova i pozicija gde bi mogli da deluju na pravi način. Nije redak slučaj da neko ko je usko stručan, i za čijim kvalifikacijama u nekom normalnom društvu - neophodan, radi poslove koji nemaju veze sa onim za šta se školovao.

Koliko god pojedinci zagovarali potrebu sistematske, planske, organizovane i kontinuirane aktivnosti u cilju sprečavanja devijantnih ponašanja i korišćenje narkotika, sistemskog rešenja države nema i ne nazire se promena u pozitivnom smislu.



Drago mi je da je napisan blog na ovu temu.
Malo je Ljudi (ovo LJ je namerno veliko), koji su u stanju da se nose sa ovom tematikom, na stručan i empatični način.





kick68 kick68 19:07 29.07.2016

Re: teška tema

Tinejdžerima bih ovaj film prikazivala u školi, gledanje pod mus. (oni često krenu da eksperimentišu.)

Evo jos jednog:

martin_krpan martin_krpan 08:26 28.07.2016

Žuto

Ovo je još jedan od klasičnih neo-komunističkih narativa o heroinskim ovisnicima: Ovisnik A, ovisnik B... Prežvakana priča milion puta sa dosta patetičnim qvazi teoretičarima, polupismenim psiholozima i ljekarima.

U Jugoslaviji, a danas u Srbiji a i post-komunističkim zemljama je heroin bio ekstremni tabu i imao je auru "belosvetske - kapitalističke zavjere protiv radne i vrijedne omladine". Alkohol je bio ugraviran u društveni poredak kao qvazi prihvatljiv opijat, "deca se malo opuštaju po igrankama po domu omladine". Mnogo tadašnje omladine danas izgleda doslovno jezivo po parkovima i metro stanicama po Moskvi, Varšavi... a i Berlinu, žicajući pare za Votku od 2€/l. Kada kažem jezivo, mislim stvarno jezivo: Bordo-crvene face, fleke i ljuske po tijelu, stravičan smrad i zadah od takvih grupa ljudi, masnice od međusobnih tuča... To je alkohol.

Heroin. Ovdje je postavljena perspektiva kao da su heroinski ovisnici: 1) slabići; 2) soc. sjebani slučajevi iz sjebanih porodica; 3) luzeri koji su zavedeni, koji su tu ne svojom voljom iz nekog patološkog razloga dospjeli,... To su sve jadne i priglupe post-komunističke teorije i meni se to malo gadi.

Da se razumjemo: Heroin je veliko zlo ali klasična perspektiva na heroinske zavisnike nije potpuna. Da li iko postavlja perspektivu, da je uzimanje heroina odraz individualne slobode i buntovnog, neprilagođenog duha, itd.? Srpski terapeuti bi odmah da stavljaju zavisnike u neke kolektivističke torove i crkve i da sažaljevaju i qvazi liječe i nariču. Da li se iko bori za: džanki buseve, punktove za šprice i igle - to može i u apotekama, dekriminalizacija, itd... Da li iko čuje ljude koji govore: Uzimanje heroina je najbolja stvar koja mi se ikada dogodila!

"Heroin je kao pasulj. Od njega ili samo prdiš ili praviš umjetnička djela", Goran Bregović.






Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana