Zemlja kao snežna grudva i opstanak života

Milan M. Ćirković RSS / 31.03.2008. u 02:08

Često je zbilja teško držati korak sa literaturom - pre koji dan sam bio impresioniran jednim rezultatom objavljenim u leto 2006, na temu kontroverzne, ali ekstremno zanimljive hipoteze Zemlje kao snežne grudve (engl. Snowball Earth), što je dovelo do ovog teksta. Ali, da bi se razumelo u čemu je stvar, neophodno je dati "dublju pozadinu" (da parafraziram Marka Felta, bivšeg vicedirektora FBI, u narodu poznatog kao "Duboko grlo" koji je zahvaljujući "dubokoj pozadini" koju je 1972-74. objašnjavao svom prijatelju, novinaru Bobu Vudvordu, odigrao ključnu ulogu u padu predsednika Niksona i njegove zlikovačke klike) cele stvari. Istorija naše tako gostoljubive planete Zemlje, dugačka već više od 4,5 milijardi godina, nije – uprkos velikim naporima i postignućima brojnih geologa, geofizičara, hemičara, paleontologa i drugih naučnika koji sarađuju na ovom izrazito multidisciplinarnom polju – ni izdaleka lišena iznenađenja i dramatičnih obrta. Jedan takav preokret izgleda da je na pomolu nakon otkrića o kome se radi, originalno objavljenog u junu 2006.

Snežna grudva u nastajanju
Snežna grudva u nastajanju
Prošlo je već 2,3 milijarde godina otkako je Zemljina atmosfera postala obogaćena sa dovoljno kiseonika da održava živi svet kakav poznajemo. U otprilike isto vreme, planeta je bila okovana ledom za koji naučnici pretpostavljaju da je bio debeo više od kilometra, od pola do pola. Tokom verovatno čitavih desetak miliona godina ovog “superledenog” doba, naša planeta bila je sasvim nenastanjiva, osim sićušnih utočišta u blizini vulkana i hidrotermalnih izvora na okeanskom dnu. Ovo katastrofičko zaleđivanje primer je onoga što se naziva epizodom “Zemlje kao snežne grudve” (Snowball Earth) i jedno je od najznačajnijih postignuća poslednjih decenija u geonaukama i planetarnim naukama. Teoriju “snežne grudve” je u modernom obliku predložio američki geofizičar Džozef Kiršvink 1992. godine kao pokušaj da se shvate misteriozni ledeni nanosi u poznom Prekambrijumu (trajao od 730 do 590 miliona godina pre današnjice). Istovremeno, ova teorija objašnjava i niz drugih slabo shvaćenih geoloških zagonetki koje, ipak, jasno prethode najvažnijem događaju u istoriji života na Zemlji, nagloj diversifikaciji i bujanju flore i faune, poznatim kao Kambrijska eksplozija. Međutim, pozno-prekambrijska “snežna grudva” nije bila jedini takav događaj – onaj koji se odigrao u ranom prekambrijumu, pre oko 2,3 milijarde godina predstavlja fokus pažnje naučnika naročito u kontekstu prirode ranog života koji je u to vreme već nastanjivao našu planetu.

Nova istraživanja pokazuju da su živa bića koja danas nazivamo eukariotima – organizmi sa jednom ili više kompleksnih ćelija koji se razmnožavaju seksualnom reprodukcijom i predstavljaju gotovo sve biljne i životinjske vrste poznate danas – postojala 50 do 100 miliona godina pre tog superledenog doba i nekako preživela. Senzacionalna studija objavljena u junu 2006. godine pokazuje da su cijanobakterije ili modrozelene alge koje su glavni proizvođači kiseonika očigledno stvarale ovaj ključni hemijski element mnogo miliona godina pre toga, kao i da su preživele zamrzavanje planete. Ovo postavlja duboka pitanja o tome da li je kompleksni život mogao postojati pre ove epizode “Snežne grudve” (koja je trajala milionima godina, možda čak i čitavih 10 miliona godina!) i preživeti, ili je prvi put evoluirao kada je led počeo da se topi. Ova otkrića dovode u pitanje najekstremnije modele same epizode superledenog doba.

Prema teoriji koja se donedavno smatrala standardnim opisom ove situacije (koja se ponovila pre oko 600 miliona godina, neposredno pre početka sadašnjeg eona, koji se ne zove uzalud fanerozoik, tj. "doba vidljivog života"; iste korenske etimologije je reč "fenjer" i naziv carigradske istorijske četvrti Fanara), led je prekrivao čitavu planetu sa srednjom debljinom od oko kilometar, nešto više na okeanima, a manje preko kontinentalnih masa, gde je erozija vetrom u uslovima ekstremno niske vlažnosti mogla da dovede i do uklanjanja ledenog pokrova, kao što je to danas slučaj u nekim delovima Antarktika. Međutim, sadašnji nalazi pokazuju da je to verovatno preterano, i da mada je leda bilo posvuda, njegova debljina je na mnogim mestima morala biti znatno manja. Kako objašnjavaju članovi američko-australijskog tima koji je došao do novih otkrića, led velike debljine potpuno zaustavlja proces fotosinteze, a samim tim nestaje sva hrana, naročito za eukariotske oblike života. Ali izgleda da su oni ipak preživeli. Do otkrića se došlo proučavanjem kapljica nafte zarobljenih u kristalima u steni starosti 2,4 milijarde godine, nedavno izvađenoj iz Eliotovog jezera u Ontariju, Kanada. Nafta, u suštini skup hemikalija nastalih raspadom organske materije, sadrži važne biomarkere ili molekularne fosile koji se mogu strukturalno identifikovati kao potekli od određenih oblika života. Treba naglasiti da je ovaj postupak u suštini isti kao ispitivanje fosila dinosaurusa ili neke druge poznate izumrle vrste života, sa jedinom razlikom što su ovi fosili na molekularnom nivou. Naučnici posmatraju “skelete” ugljeničnih molekula, kao što je holesterol, koji se nalaze u kapljicama ulja. Na osnovu njihovih hemijskih specifičnosti mogu se, bar u principu, rekonstruisati osobine živih bića koja su ih proizvela, čak i pre više milijardi godina.

Ovo nije prvi slučaj da su biomarkeri ukazali da su eukarioti i modrozelene alge bili prisutni na zemlji pre epizode “snežne grudve”. 1999. godine su objavljeni preliminarni nalazi sa istim zaključkom, ali su tada mnogi kritičari argumentovali da ono što je analizirano nisu uistinu bili drevni biomarkeri već neka vrsta kontaminacije koja je zagadila proučavane uzorke, možda kao posledica curenja nafte kroz škriljac u znatno kasnijoj epohi ili čak i kao posledica savremenog zagađenja ostacima korišćenja fosilnih goriva. Sada su, međutim, nalazi u prilog drevnih eukariota daleko snažniji. Prvi autor studije objavljene u junskom (2006) broju uglednog međunarodnog časopisa "Geology" je Adriana Dutkjevič sa Univerziteta u Sidneju, a koautori su naučnici sa nekoliko uglednih instituta u SAD i Australiji. (Australija je, uzgred, zbog ogromnog broja gotovo netaknutih fosilnih ležišta, prava "Meka" geonaučnika i svetska velesila u ovim disciplinama.) Oni su ispitali uzorke stena dobijenih na nalazištu blizu Eliotovog jezera, koje su najpre razbili u delove od po milimetar-dva veličine. Ovi delići su potom detaljno očišćeni i provereni na spoljašnju kontaminaciju. Kristalni fragmenti sadržali su brojne majušne “džepove” tečnosti, uglavnom vode, ali takođe i malih količina nafte, obično u vidu tankog sloja (“filma”) oko mehurića vodene pare. Nafta je nastala kao rezultat raspadanja organskih materija, verovatno okeanskog porekla. Svaka takva kapljica je pravi rudnik blaga za geologe i paleontologe, zato što nafta sadrži visoku koncentraciju molekularnih fosila. Biomarkeri otkriveni u nafti ukazuju da su se i eukarioti i modrozelene alge prvi put pojavili pre globalnog zaleđivanja, a ne da su evoluirali tek po otapanju leda, kako se doskora verovalo.

Tipičan BIF
Tipičan BIF

Ovo takođe sugeriše da je kiseonik počeo da se proizvodi ranije nego što se ranije smatralo, znatno pre nego što je atmosfera postala oksidujuća (kakva je zasigurno od Kambrijske eksplozije do danas). Ovaj primordijalni kiseonik najpre je verovatno oksidovao metale poput gvožđa u Zemljinoj kori i u okeanima pre nego što je atmosfera počela da se puni kiseonikom. Oksidacija okeanskog gvožđa mogla je proizvesti neke od živopisnih BIF-ova (od engl. banded-iron formation) koji spadaju u najlepše "trofeje" svakog terenskog istraživača. Ovo spektakularno otkriće će, ukoliko se potvrdi budućim nalazima, baciti novo svetlo na poreklo i ranu istoriju života na Zemlji. Po analogiji, naše ideje o evoluciji života na drugim planetama širom Mlečnog puta mogu doživeti značajan preobražaj, prevashodno u smeru smanjenja procenjenog vremena koje je potrebno da se na prosečnoj planeti nalik na Zemlju pojave uslovi za nastanak kompleksnog višećelijskog, pa samim tim i razumnog života. Povećana robusnost primitivnih oblika života – koji su preživeli čak i takvu strahovitu klimatsku katastrofu kakva je bila “snežna grudva” – izgleda da vodi zaključku da u kontekstu potrage za razumnim životom imamo još više razloga da verujemo da “nismo sami” u Galaksiji.

Atačmenti



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stefan.vizantin stefan.vizantin 06:51 31.03.2008

No1

vi delići su potom detaljno očišćeni i provereni na spoljašnju kontaminaciju. Kristalni fragmenti sadržali su brojne majušne “džepove” tečnosti, uglavnom vode, ali takođe i malih količina nafte, obično u vidu tankog sloja (“filma”) oko mehurića vodene pare.

najnovija analitika ovog tipa je u stanju da registruje signal od samo 400 molekula. drugim recima ako je neka bakterija presla preko stene i nekim cudom to ostalo sacuvano mozemo da ga vidimo. ideja je da se ovo primeni na Marsu. sa naftom je malko komplikovano jer je ona fluid tjst migrira.
Biomarkeri otkriveni u nafti ukazuju da su se i eukarioti i modrozelene alge prvi put pojavili pre globalnog zaleđivanja

to je odavno poznato. da nije bilo cijanobakterija ne bi bilo ni kiseonika. pre kambrijske explozije (koja i nije kambrijska vec nesto pre kambijuma - Vend, poslednja perioda Proterozoika) mozda cak i 2.7 Ga eukariotske celije su evoluirale. PAul Knauth iz Arizone veruje (a izgleda da ima i dobre dokaze) da su makar jednocelijski organizmi naseljavali kopno (ne samo more koje mozda i nije bilo naseljeno zbog extremnog saliniteta) minimum pre 1.7 Ga. zanimljivo je u toj prici kako su isti preziveli zahladnjenje.
znatno pre nego što je atmosfera postala oksidujuća (kakva je zasigurno od Kambrijske eksplozije do danas).

verovatno nesto kasnije (oko 450 Ma). mada opet postoje geohemijski ispravni dokazi da se sve desilo i pre 600 Ma (pomenuti gosp. Knauth je i u ovoj prici).
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:51 31.03.2008

Re: No1

stefan.vizantin

to je odavno poznato. da nije bilo cijanobakterija ne bi bilo ni
kiseonika. pre kambrijske explozije (koja i nije kambrijska vec nesto
pre kambijuma - Vend, poslednja perioda Proterozoika) mozda cak i 2.7
Ga eukariotske celije su evoluirale. PAul Knauth iz Arizone veruje (a
izgleda da ima i dobre dokaze) da su makar jednocelijski organizmi
naseljavali kopno (ne samo more koje mozda i nije bilo naseljeno zbog
extremnog saliniteta) minimum pre 1.7 Ga. zanimljivo je u toj prici
kako su isti preziveli zahladnjenje.

Hvala na ovim korisnim komentarima. Jedino bih pomenuo da je zbilja tesko reci da je bilo sta u vezi sa ovim "odavno poznato", jer je citava ta prica otpocela tek negde od pre 10-15 godina kao radikalna (da ne kazem ludacka) hipoteza i po mnogo cemu ostala manjinska medju geonaucnicima sve do pre 3-4 godine, tako da nijedan aspekat ovih istrazivanja nije bas lako karakterisati kao "davno"... ;o)
stefan.vizantin stefan.vizantin 15:09 31.03.2008

Re: No1

Hvala na ovim korisnim komentarima. Jedino bih pomenuo da je zbilja tesko reci da je bilo sta u vezi sa ovim "odavno poznato", jer je citava ta prica otpocela tek negde od pre 10-15 godina kao radikalna (da ne kazem ludacka) hipoteza i po mnogo cemu ostala manjinska medju geonaucnicima sve do pre 3-4 godine, tako da nijedan aspekat ovih istrazivanja nije bas lako karakterisati kao "davno"... ;o)

ne bih se bas slozio. kasnih 60 tih i 70 tih su pocela intenzivna istrazivanja stromatolita na Zapadu (u SSSR-u nesto ranije) i vec tada je bilo jasno da gledamo (na osnovu geohemijskih podataka-izotopski odnosi koji ukazuju na biogeno poreklo sedimentacije, fosilnih ostataka-cijanobacterije i njihove kolonije su odlicno sacuvane u siliciklasticnim sedimentima i prostim uporedjivanjem sa modernim ekvivalentima) nesto sto je sigurno dokaz sa je zivot star mozda cak najmanje 3.5 Ga (ima ideja da star i vise od 3.8 Ga-izotopski fingeprprint otkriven u Isua formaciji na Grenlandu, najradikalniji proponenti smestaju poreklo zivota cak pre 4.2 Ga ). za snowball Earth je cinjenica da nije nesto mnogo stara hipoteza iako odranije znamo za glacijalne depozite na kopnu starih kratona koji su tada bili na prostoru juzne hemisfere. pomalo je komplikovano povezati Zemlju kao grudvu snega sa siroko rasirenim stromatolitima (opisano preko 1000 vrsta koji pokazuju da je zivot bujao pred kambrijumsku/vendsku exploziju)
u svakom slucaju zanimljivo polje za istrazivanje i mozda prostor za neka nova objasnjenja :)
Velja-Krmak Velja-Krmak 08:11 31.03.2008

omaske

Kako objašnjavaju članovi američko-australijskog tima koji je došao do novih otkrića, led velike debljine potpuno zaustavlja proces fotosinteze, a samim tim nestaje sva hrana, naročito za eukariotske oblike života


U hidrotermalnim otvorima postoje citavi ekosistemi visecelijskih zivotinja koji uopste ne zavise od fotosinteze.

Nova istraživanja pokazuju da su živa bića koja danas nazivamo eukariotima – organizmi sa jednom ili više kompleksnih ćelija koji se razmnožavaju seksualnom reprodukcijom i predstavljaju gotovo sve biljne i životinjske vrste poznate danas


Jako puno eukariota se ne razmnozava seksualnim putem.

Sve biljke i zivotinje su eukarioti. Zivi svet se deli na prokariote i eukariote, a u eukariote spadaju sve gljive, zivotinje i biljke.

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:43 31.03.2008

Re: omaske

Velja-Krmak
Zivi svet se deli na prokariote i
eukariote, a u eukariote spadaju sve gljive, zivotinje i biljke.

Pa sad, to je uopsteno tacno -- ali danas se najcesce koristi Woeseova podela na tri grane univerzalnog "drveta zivota", tj. eukariote, bakterije i arheje. Zanimljivo je da arheje obuhvataju vecinu, mada ne sve, ekstremofile, sto ih cini posebno zanimljivim sa paleobioloskog/astrobioloskog stanovista...
Dilan Dog Dilan Dog 08:27 31.03.2008

Nučno otkriće

Milan M. Ćirković
Nova istraživanja pokazuju da su živa bića koja danas nazivamo eukariotima – organizmi sa jednom ili više kompleksnih ćelija koji se razmnožavaju seksualnom reprodukcijom i predstavljaju gotovo sve biljne i životinjske vrste poznate danas – postojala 50 do 100 miliona godina pre tog superledenog doba i nekako preživela...

...Nafta, u suštini skup hemikalija nastalih raspadom organske materije, sadrži važne biomarkere ili molekularne fosile...

...Na osnovu njihovih hemijskih specifičnosti mogu se, bar u principu, rekonstruisati osobine živih bića koja su ih proizvela, čak i pre više milijardi godina...

...Ovo takođe sugeriše da je kiseonik počeo da se proizvodi ranije nego što se ranije smatralo...

...Ovo spektakularno otkriće će, ukoliko se potvrdi budućim nalazima, baciti novo svetlo na poreklo i ranu istoriju života na Zemlji. Po analogiji, naše ideje o evoluciji života na drugim planetama širom Mlečnog puta mogu doživeti značajan preobražaj, prevashodno u smeru smanjenja procenjenog vremena koje je potrebno da se na prosečnoj planeti nalik na Zemlju pojave uslovi za nastanak kompleksnog višećelijskog, pa samim tim i razumnog života. Povećana robusnost primitivnih oblika života – koji su preživeli čak i takvu strahovitu klimatsku katastrofu kakva je bila “snežna grudva” – izgleda da vodi zaključku da u kontekstu potrage za razumnim životom imamo još više razloga da verujemo da “nismo sami” u Galaksiji.

Zaista intersantne informacije o rezultatima naučnih istraživanja. To samo ukazuje na privremenost naučnih teorija i naučnog saznanja uopšte, što u suštini predstavlja put evolutivnog razvoja nauka. Na osnovu tog primera može se naslutiti koliko nas tek zanimljivih i značajnih otkrića očekuje- a ona će sasvim sigurno iznova menjati naš pogled na život i svet oko nas.
Dawngreeter Dawngreeter 08:46 31.03.2008

Teraforming?

Vrlo zanimljiv tekst. A SF pisci odjednom imaju mnogo vise materijala za rad (mada nije da im je ranije toga manjkalo).

Nisam siguran sta to govori o meni i mojim psihozama, ali prva stvar koja mi je pala na pamet citajuci ga je bila - vau, pa ovo je validan mehanizam za teraforming planeta pre kolonizacije! Fali mi samo kapa od aluminijuma :)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:44 31.03.2008

Re: Teraforming?

Dawngreeter
Vrlo zanimljiv tekst. A SF pisci odjednom imaju mnogo vise materijala za rad (mada nije da im je ranije toga manjkalo).

Nisam siguran sta to govori o meni i mojim psihozama, ali prva stvar
koja mi je pala na pamet citajuci ga je bila - vau, pa ovo je validan
mehanizam za teraforming planeta pre kolonizacije! Fali mi samo kapa od
aluminijuma :)

E, jeste, lepo receno! Mozda se to negde bas sad desava... ;o)
GajaR GajaR 09:00 31.03.2008

povratak

Milana nema dugo. Da li je bio otputovao da lično proveri gore citiranu hipotezu ))
U. svakom slučaju, stvar je veoma zanimljiva. Čini mi se da je posle toga bilo bar još jedno veliko globalno zaledjivanje, poznato kao pomor u Permu, pre oko 600 MG. ?
Rado bih o tome, kada budem imao vremena...
Preporuka i pozdrav od gaje
Dilan Dog Dilan Dog 09:08 31.03.2008

Re: povratak

GajaR
Milana nema dugo. Da li je bio otputovao da lično proveri gore citiranu hipotezu ))

Izgleda da je tako :))) Mada, ko zna kakve sve hipoteze postoje, a u njima učestvuje gosn Ćirković, a da mi o tome ne znamo ništa :)))

Blog dobija na kvalitetu postovima Milana M. Ćirkovića.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:46 31.03.2008

Re: povratak

GajaR
Milana nema dugo. Da li je bio otputovao da lično proveri gore citiranu hipotezu ))
U. svakom slučaju, stvar je veoma zanimljiva. Čini mi se da je posle
toga bilo bar još jedno veliko globalno zaledjivanje, poznato kao pomor u Permu, pre oko 600 MG. ?
Rado bih o tome, kada budem imao vremena...
Preporuka i pozdrav od gaje

Hvala na lepim recima. Ispravka mala - pomor je doista bio na kraju perma, ali pre "samo" 251 milion godina, a ovo pre 600 mg je, kako neko gore lepo rece, vendski period. S tim sto je pomor na kraju perma vezan za globalno *zagrevanje*, a ne zamrzavanje, tako da je fizicki mehanizam sasvim drugaciji...
Черевићан Черевићан 09:31 31.03.2008

осврт

задњих 50ак година, још од времена када ко дечкић у дединој библиотеци међ мноштвом књига набасах на мени тада нејасне наслове геологија и ахеологија, у дилеми сам да ли се усмерити на мукотрпни покушај разоткривања непознаница прошлости, или је пак боље се здати на активно суделовање у припреми садашњице на изазове будућности.Међутим, овакви надахнути дописи а базирани на уистину научним сазнањима ме по ко зна који пут увере у помисли да је трајање живота човека посве довољно да у поменутој дилеми и протекне . недоречено.
Dilan Dog Dilan Dog 09:58 31.03.2008

Re: осврт

Черевићан
Међутим, овакви надахнути дописи а базирани на уистину научним сазнањима ме по ко зна који пут увере у помисли да је трајање живота човека посве довољно да у поменутој дилеми и протекне . недоречено.

Черевићан...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:47 31.03.2008

Re: осврт

Черевићан
задњих 50ак година, још од времена када ко дечкић у дединој библиотеци
међ мноштвом књига набасах на мени тада нејасне наслове геологија и
ахеологија, у дилеми сам да ли се усмерити на мукотрпни покушај
разоткривања непознаница прошлости, или је пак боље се здати на активно
суделовање у припреми садашњице на изазове будућности.Међутим, овакви
надахнути дописи а базирани на уистину научним сазнањима ме по ко зна
који пут увере у помисли да је трајање живота човека посве довољно да у
поменутој дилеми и протекне . недоречено.

Doista lepo receno - hvala Cerevican, kao i obicno!
naroz naroz 12:51 31.03.2008

kakva su to ledena doba?

na brzinu sam sad procitao i samo da se zahvalim na lepim recima o geologiji.
Za snowball ne znam nista idem da downlodaujem rad iz Geology (mada imam pametnija posla (-: ). To su izgleda nekva drugacija ledena doba od onih koje prdevideo M. Milankovic ?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:57 31.03.2008

Re: kakva su to ledena doba?

naroz
na brzinu sam sad procitao i samo da se zahvalim na lepim recima o geologiji.
Za snowball ne znam nista idem da downlodaujem rad iz Geology (mada
imam pametnija posla (-: ). To su izgleda nekva drugacija ledena doba
od onih koje prdevideo M. Milankovic ?

Da, u poredjenju sa Sneznom grudvom, klasicna ledena doba kojima se bavio Milankovic su kao dasak prolecnog vetra... ;o)) Prva razlika je u tome sto su klasicna ledena doba vec po svojoj prirodi ogranicena na samo jednu hemisferu, dok je Snowball globalni dogadjaj. Druga razlika je, naravno, intenzitet. Klasicno ledeno doba je smanjenje prosecne temperature za cca. 10 stepeni, dok je tokom Snowballa globalna temperatura bila za 20-30 stepeni niza, sto ima daleko drasticnije posledice...
Andii Andii 13:37 31.03.2008

nadjoh nesto...

Zaista zanimljiv prikaz i vanredno interesantna tema, kao sto je vec primeceno. Nakon sto sam to procitao, pogledao sam po Internetu da li ima dodatnih informacija o tome, i naidjoh na clanak od prosle godine na Science Daily. U njemu se osporava da je ikada postojalo stanje gde je citava Zemlja bila prekrivena ledom i upucuje se na dokaze pronadjene u Omanu koji sugerisu da su postojali dzepovi toplog okeana. Ne spori se da je vecina Zemljine povrsine bila prekrivena ledom, doduse, tako da se autori pitaju kako je moguce da je led dospeo u tolikom obimu cak do tropskih podrucja, ali da nije u potpunosti prekrio Zemlju, posto bi, po njima, to znacilo izumiranje svih zivih vrsta i potpuno drugaciji kurs evolucije.
I mene ovo zanima, pa ako neko zna nesto vise, neka osporavanja ovog osporarvanja, odgovor na ovo pitanje, bilo bi cini mi se zanimljivo. Link za clanak je http://www.sciencedaily.com/releases/2007/03/070323104746.htm
naroz naroz 14:55 31.03.2008

Re: nadjoh nesto...

Geological magazine 2007
Origins and assessment of snowball Earth hypotheses
W. BRIAN HARLAND
Department of Earth Sciences, University of Cambridge, Cambridge CB2 3EQ, UK

Note from the Editors – Brian Harland was for many years an editor of this journal. He was also a
seminal figure in the origins of the current ‘snowball Earth’ debate, having recognized in 1964 the
significance of coupling emerging palaeomagnetic data on palaeolatitude with his interpretations of
diamictites. Harland worked extensively in the Arctic and knew well many of the workers involved in
the arguments surrounding the origin of diamictites. He thus had a unique perspective on the evidence
and the disputes surrounding it. This was his last paper but he was not able to complete it before he
died. However, with the help of Professor Ian Fairchild to whom we are indebted, the editors have
lightly revised this work which is presented as the personal view of one of the key figures with a very
broad stratigraphic appreciation of the problems of ‘snowball Earth’.

Abstract – Records of Precambrian glaciation onwards from the late nineteenth century led
to the concept of one or more major ice ages. This concept was becoming well advanced by the
mid 1930s, particularly through the compilation of Kulling in 1934. Even so tillite stratigraphy
shows that glaciation was exceptional rather than typical of Earth history. Some Proterozoic tillites,
sandwiched between warm marine facies, indicate low, even equatorial palaeolatitudes as determined
magnetically, and more recently led to ideas of a snow- and ice-covered ‘snowball Earth’. However,
interbedded non-glacial facies as well as thick tillite successions requiring abundant snowfall both
militate against the hypothesis of extreme prolonged freezing temperatures referred to here as an
‘iceball Earth’ in which all oceans and seas were sealed in continuous ice cover. On the other hand
tropical environments were interrupted by glaciation several times in the Proterozoic, something that
did not recur in the Phanerozoic. The term ‘snowball Earth’ is consistent with the established view of
extremely widespread Proterozoic glaciation, but the ‘iceball Earth’ version of this is not compatible
with the geological record.
Keywords: snowball Earth, iceball Earth, glaciation, tillite.

1. Introduction
Thoroughly tested palaeomagnetic evidence has established
that late Proterozoic glaciation extended to
equatorial palaeolatitudes (Harland & Herod, 1975;
Evans, 2000). This led to the hypothesis of a ‘snowball
Earth’ by Kirschvink (1992) who also inferred that
the planetary cooling was stabilized by an ice-albedo
feedback mechanism. Hoffman et al. (1998) developed
this concept further to make a more all-embracing
theory, but at the same time developed a more extreme
interpretation whereby all ocean surfaces were sealed
by ice over a time period of 4 to 30million years. Snowball
Earth has attracted wide attention as a stimulating
popular science topic (Walker, 1999, 2003; Hoffman &
Schrag, 2000; Fairchild, 2001) as did its precursors
(Harland & Rudwick, 1964; Hambrey, 1992). In recent
literature there has been a lack of emphasis on the
historical development of ideas, although this has been
partially corrected by Hoffman & Schrag (2002). This
brief paper develops the historical element further
and shows that early literature had already established
the essential nature of the glaciation, but also had
precluded the interpretation that all ocean surfaces
were sealed by ice. The latter interpretation is here
referred to as ‘iceball Earth’. However, a less extreme
snowball hypothesis entailing low latitude (tropical)
glaciations is now well established and may be typical
for Precambrian rather than Phanerozoic ice ages. In the
following text, the term tillite, implying a sedimentary
rock with a recognizable glacial component, terrestrial
or marine, is used here as in most of the literature
quoted.

Ako nekoga interesuje mogu da posaljem pdf ali da to ostane tajna ( :
Divim se Cirkovicu sto ima vremena da se bavi i stavrima daleko od
struke. Nauka nije u udzbenicima vec u radovima.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:59 31.03.2008

Re: nadjoh nesto...

Hvala na ovome! Harland je ziva legenda -- jedan od najoriginalnijih i najboljih mislilaca u geonaukama.

(Na pm bi pdf bio vrlo dobrodosao! ;o))
naroz naroz 16:06 31.03.2008

Re: nadjoh nesto...

Harland je ziva legenda -- jedan od najoriginalnijih i najboljih mislilaca u geonaukama


a ja za njega tek danas saznao sta da se radi kad smo razgranati (:

e.g. geonauka ( moze logija od logos) ali geologije nikako ne ide
angie angie 14:14 31.03.2008

super

mi je zapocheo dan uz ovaj post- a josh je ponedeljak:))


d j o l e d j o l e 18:03 31.03.2008

Satelitski trol

U blogu ste pisali o geoloskoj fazi u kojoj je Zemlja imala atmosferu, ali joj je citava povrsina bila prekrivena omotacem leda debljine 1km. U prethodnom blogu pisali ste o Jupiterovom satelitu Evropi, cija je citava povrsina prekrivena ledom, ali za razliku od Zemlje nema atmosferu. Pitanje je kako je na Evropi nastao povrsinski sloj leda, a da na njoj nema atmosfere (da li atmosfere nikada nije ni bilo, ili je ona zbog nekih procesa na satelitu nestala, ili je nesto trece u pitanju).

U knjizi Odiseja 2010 (koju ste pomenuli u prethodnom blogu) A. Klark je dao fenomenalan opis procesa koji se desava kada tecna voda (zbog nastanka pukotina na Evropi) dolazi u dodir sa vakuumom svemira, rekavsi da je to jedna od najburnijih i najeksplozivnijih reakcija koje se desavaju u svemiru. Kako je onda uopste i nastao led na Evropi, kako je nastala tecna voda na Evropi kada nema atmosfere (te pretpostavljam da nema ni akumulacije toplote na nacin na koji se desava na Zemlji). Koji se proces desava kada tecna voda dodje u dodir sa vakuumom, i kako u toj reakciji nastaje led.
gordanac gordanac 18:42 31.03.2008

:)

...dobjie se (otprilike) voda koja vri u čvrstom, sleđenom stanju :))
(to se uči kao "trojna tačka" vode na - 273,15 C ili 0 K , postoje sve faze na temperaturi apsolutne nule)
Temeratura na kojoj voda počinje da "vri" zavisi od pritiska iznad njene površine i - teorijski taj pritisak se može smanjiti tako da voda vri na apsolutnoj nuli
"Absolute zero is cool!" :))
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 20:35 31.03.2008

Re: :)

Lepo receno, Gordanac, kao i obicno. Jos bih dodao da treba imati u vidu da je u svemiru led zapravo "default" stanje vode, s obzirom da ako molekuli vode nisu zasticeni (povrsinskim slojem samih sebe, plus prasina i jos ponesto), oni se relativno lako disosuju pod dejstvom galakticke ultraljubicaste pozadine i pretvaraju u slobodne atome/jone vodonika i kiseonika. Za to je potrebna manja energija nego za jonizaciju, tako da se to dogadja cak i daleko od veoma sjajnih i toplih zvezda koje izazivaju oko sebe snaznu jonizaciju, stvarajuci tako fluorescentne magline (poput Velike Orionove magline M42 i slicnih emisionih maglina)...
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 21:40 31.03.2008

Preporuka Milane!

& pozdrav!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 01:36 01.04.2008

Re: Preporuka Milane!

Vanja Montenegro Ljujic
& pozdrav!

Pa hvala! ))
Dexter Dexter 23:17 31.03.2008

snowball earth

Milane, da li postoje neka saznanja kako je uopste moguce da temperatura na Zemlji padne toliko da se pretvori u sneznu loptu ili kako je tek moguce da se ista kasnije otopi zbog visoke refleksije Sunceve toplote koju ima sneg/led?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 01:36 01.04.2008

Re: snowball earth

Dexter
Milane, da li postoje neka saznanja kako je uopste moguce da
temperatura na Zemlji padne toliko da se pretvori u sneznu loptu ili
kako je tek moguce da se ista kasnije otopi zbog visoke refleksije
Sunceve toplote koju ima sneg/led?

Ima dosta o tome. Pa prvo, kad se izracuna temperatura koju bi planeta imala samo na osnovu udaljenosti od Sunca i inteziteta Suncevog zracenja, dobija se oko 250 kelvina, tj. manje od dvadeset stepeni ispod nule. To je "prirodna" srednja temperatura Zemlje -- to sto je u stvarnosti uglavnom znatno visa je iskljucivo zasluga atmosfere i gasova staklene baste u njoj. Drugo, postoje prirodne fluktuacije albeda koje poticu od surovijih zima, koje onda uticu da naredna zima ima sve vecu verovatnocu da bude jos hladnija, itd. Kao sto je pokazao ruski klimatolog Budiko, kad bi ledena povrsina na okeanima ikada stigla do neke kriticne geografske sirine, dalje hladjenje desavalo bi se eksponencijalno, kroz pozitivnu povratnu spregu, sve dok albedo ne bi dosegao najmanji moguci, tj. cela planeta pokrivena snegom i ledom. To je ono sto se i dogodilo prilikom Snowball epizoda - s tim sto je to tada potpomogao posebno nepovoljan raspored kontinenata.

Kako se otopila? Pa, to je trajalo milionima godina, ali ukratko: zbog delovanja vulkana koji su i kroz led izbacivali velike kolicine gasova staklene baste, postepeno je nastupilo globalno zagrevanje, koje je potom dovelo do topljenja leda i povratka na normalni albedo... Ali ima o tome dosta detalja, danas se prave prilicno detaljne simulacije ovog procesa.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:48 01.04.2008

Termos

Uz ogradu da sam laik po ovoj temi, Zemlja mi liči na veliki termos od kada sam učio da je njen ogromni deo vrlo vruć da ne kažem u istopljenom stanju. Otprilike, veličina onoga što je čvrsto/tečno u odnosu na ono što je vrelo/istopljeno je kao kora od jajeta u odnosu na belance&žumance.
Kako se taj veliki termos hladi? Samo kroz vulkane? Da li utiče na klimu? Ko je bušio najdublje u dubinu zemljine kore? Da se to vrelo jezgro nije već ohladila dok mi ovde pričamo)
Ne znam da li ova pitanja imaju veze sa temom. Nekako mi to liči na pohovani sladoled (samo skroz suprotno) ili na flambirani sladoled iznutra. Čudnovato, verovatno da nešto previđam.
Kad sam bio klinac napunio bih termos vrelom vodom i zatvorio bih ga i ostavio 24 sata. Razlika u temperaturi vode i spoljne površine termosa bi na početku bila oko 80' C. Sutradan bi temperature bile bliske. Kako to da se Zemlja tako sporo hladi?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:29 01.04.2008

Re: Termos

KRALJMAJMUNA
Uz ogradu da sam laik po ovoj temi, Zemlja mi liči na veliki termos od
kada sam učio da je njen ogromni deo vrlo vruć da ne kažem u
istopljenom stanju. Otprilike, veličina onoga što je čvrsto/tečno u
odnosu na ono što je vrelo/istopljeno je kao kora od jajeta u odnosu na
belance&žumance.
Kako se taj veliki termos hladi? Samo kroz vulkane? Da li utiče na
klimu? Ko je bušio najdublje u dubinu zemljine kore? Da se to vrelo
jezgro nije već ohladila dok mi ovde pričamo)
Ne znam da li ova pitanja imaju veze sa temom. Nekako mi to liči na
pohovani sladoled (samo skroz suprotno) ili na flambirani sladoled
iznutra. Čudnovato, verovatno da nešto previđam.
Kad sam bio klinac napunio bih termos vrelom vodom i zatvorio bih ga i
ostavio 24 sata. Razlika u temperaturi vode i spoljne površine termosa
bi na početku bila oko 80' C. Sutradan bi temperature bile bliske. Kako
to da se Zemlja tako sporo hladi?

E, ali danas znamo da Zemlja nije ni bila u usijanom stanju kad je nastala. Ona je nastala hladnim stapanjem (lepljenjem) protoplanetezimala, doduse zagrejala se sudarima sa preostalim planetezimalima i kometama docnije, ali relativno malo, daleko od stare Kant-Laplasove ideje da je nastala od materije nalik Suncu. Sa druge strane, unutrasnja toplota se danas odrzava relativno konstantnom iskljucivo zbog raspadanja radioaktivnih elemenata, urana, torijuma i kalijuma-40. Drugim recima, Zemlja je vise nalik na veliki nuklearni reaktor koji polako radi i radi ce milijardama godina u buducnosti sa otprilike podjednakim intenzitetom...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:18 01.04.2008

Re: Termos

Drugim recima, Zemlja je vise nalik na veliki nuklearni reaktor koji polako radi i radi ce milijardama godina u buducnosti sa otprilike podjednakim intenzitetom...

Malko mi je jasnije ali ne sasvim. I dalje mi se čini da je ispod nas ogromna količina istopljene materije i ogromna količina toplote. I da je to ispod tanke čvrste korice ekspres lonac/nuklearni reaktor koji se nekako hladi tj. greje površinu Zemlje. Veliko čudo za mene.
Dobro. Mrvicu sam napredovao.
naroz naroz 15:21 01.04.2008

Re: Termos

dalje mi se čini da je ispod nas ogromna količina istopljene materije i ogromna količina toplote. I da je to ispod tanke čvrste korice ekspres lonac/nuklearni reaktor koji se nekako hladi tj. greje površinu Zemlje



Spoljasnje jezgro zemlje (2890–5150km dubine) je u tecnom -stopljenom stanju to znamo jer se odredjena vrsta seizmickih talasa ne prostire tamo. Medjutim ono samo nije danas izvor vulkanizma danas. ..

- Korica je debela 2900 km

Ne postoji nikakvo magmatsko jezero dole ispod, magmatizam na zemlji uglavnom je prozrokovan na tri nacina i to stapanjem cvrstih stena omotaca ili kore

1) smanjenje pritiska (najznacaniji jer najobilnije magmastke stene na srednje okeanskim grebenima tako nastaju) znam da to nije lako zamisliti ali recimo da ako na led stavimo na mnogo veci pritisak on se nece topiti ni na recimo 15 stepeni , pa onda smo uklonimo taj pritisak i on ce se naravno istopiti
2) uvodjenje vode u sistem omotaca , npr u subdukcionim zonama (gde imamo podvlacenje jedne tektonske ploce pod drugu ) stene koje se " podvlace" se istovremeno metamorfisu i minerali koji imaju vodu u svojoj strukturi je ispustaju ona se krece na gore u ovu drugu plocu i tamo izaziva stapanje ( Andi, Kamcatka, Japan, Indonezija dakle glavni proces u subdukcionim zonama)
3) povecanje T ( redje npr kada magme sa vece dubine stignu plice u koru one mogu da stope okolne stene)

E sad ovo pitanje koje ste postavili o hladjenju zemlje. To je pitanje kojima se decenijama bave geofizicari (ali na zalost ne kod nas). Ima mnogo da se pise ali vi pravilno primecujete naravno da je proces hladjenja neminovan ali je i Milan u pravu kad kaze da je radioktivnost izvor toplote. To su dve stvari najbitnije stvari u jednacini.

Kako se odvija hladjenje i zasto je relatino sporo? Samo najplici delovi omotaca se hlade kodukcijom a najveci delom je konvekcija. Konvekcija u cvrstom stanju? Da ali sad ne umem na brzinu da objasnim

E sad kolika je bila T na pocetku i kako se to razvijalo kroz zemljinu istoriju to je velika prica a i ja sam se vec previse raspricao.







Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:40 01.04.2008

Re: Termos

Ma odlicno, puno hvala na ovim objasnjenjima! Eto, KM, dosta materijala za razmisljanje! ;o)

Ja samo da dodam da je danasnja paradigma o planetogenezi takva da se planete formiraju hladne (ili bar ne usijane, na T od najvise par stotina stepeni). To je omogucilo da ne sublimira gomila supstanci koja je inace u medjuzvezvdanom i medjuplanetnom prostoru u cvrstom stanju u cesticama prasine. Sa druge strane, jasno je da na prvobitnoj Zemlji i drugim unutrasnjim planetama nije bilo leda - on je kasnije stigao sa kometa (ako se tadasnji rani planetezimali mogu identifikovati sa danasnjim kometama), i formirao svu vodu, ukljucujuci ovu u nama ;o))
Olivera Vujnović Olivera Vujnović 12:59 01.04.2008

Imamo li neki nauk za buducnost?

Ono sto meni uvek pada na pamet kada citam ovakve stvari jeste da li mozemo da izvucemo neko znanje iz te proslosti da nam pomogne da bolje razumemo buducnost. Sada se jako puno prica o globalnom zagrevanju, opasnosti u kojoj se planeta vec nalazi i moguce katastrofalne implikacije za zivot.
Ima li neki prakticni savet ili pokazatelj koji mozemo da primenimo i produzimo zivot na Zemlji?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:26 01.04.2008

Re: Imamo li neki nauk za buducnost?

Olivera Vujnović
Ono sto meni uvek pada na pamet kada citam ovakve stvari jeste da li
mozemo da izvucemo neko znanje iz te proslosti da nam pomogne da bolje
razumemo buducnost. Sada se jako puno prica o globalnom zagrevanju,
opasnosti u kojoj se planeta vec nalazi i moguce katastrofalne
implikacije za zivot.
Ima li neki prakticni savet ili pokazatelj koji mozemo da primenimo i produzimo zivot na Zemlji?

Itekako. I to geonaucnici veoma cesto ukazuju (u poslednje vreme pisu i gomilu popularnih knjiga, npr. Doug Erwin "Extinction" ili knjiga Gabrijele Walker o Snowballu). Prvo treba da razumemo i prihvatimo duboku spletenost razlicitih delova zemaljskog sistema; a zatim, posto je covek danas znacajan faktor koji na parametre tog sistema utice, da korigujemo svoje ponasanje u skladu sa tim. Kako to uradi prakticno? Pa, ima raznih ideja. Ono sto je sasvim izvesno jeste da bi trebalo da ogranicimo nas broj i uvedemo striktnu kontrolu populacije -- ionako nas vec ima daleko previse u odnosu na ono sto ova planeta objektivno moze da tolerise...
Dexter Dexter 21:42 01.04.2008

Re: Imamo li neki nauk za buducnost?

Ono sto je sasvim izvesno jeste da bi trebalo da ogranicimo nas broj i uvedemo striktnu kontrolu populacije -- ionako nas vec ima daleko previse u odnosu na ono sto ova planeta objektivno moze da tolerise..

Milane, ne bi me iznenadilo da Vas sad neko optuzi za "sirenje bele kuge" :)
Dawngreeter Dawngreeter 21:50 01.04.2008

Re: Imamo li neki nauk za buducnost?

Zanimljiv mi je taj argument za ogranicenje broja ljudi upravo zato sto nikada nisam uspeo da razumem kontra-argumente. Odnosno, jesam ih razumeo ali nisam mogao da ih shvatim ozbiljno jer se svi svode na ovu ili onu varjaciju stavke "treba nam vise vojske". Plus, porast broja ljudi u novijoj istoriji je nista manje nego alarmantan.

A stvari ce samo jos vise dobiti na tezini kada vise ne budemo morali da umiremo od starosti, ili makar budemo neverovatno dugovecni. No, kao iskreni transhumanista, ja smatram da ce takvo drustvo samo jos lakse shvatiti neophodnost promene pogleda globalne kulture na razmnozavanje.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 23:13 01.04.2008

Re: Imamo li neki nauk za buducnost?

Kolega, ostaje mi samo da Vas podrzim u ovome. Treba dodati i sledece: teorijski je moguce da ce u buducnosti biti moguce koristiti resurse planete daleko efikasnije, tako da bude odrzivo imati i vecu populaciju od danasnje koja ce ipak ziveti u uslovima blagostanja i dostojanstva. Ali to prevashodno zavisi od (nepredvidljivog) razvoja tehnologije koji je, za sada, isuvise spor da to obezbedi. Stoga bi bilo jako mudro da se rast populacije ogranici *sada* - kao sto je to uradjeno u Kini, mada ako je ikako moguce manje brutalnim merama - s tim da se u datom trenutku u buducnosti moze opozvati ukoliko efikasnost koriscenja resursa bude odgovarajuce povecana...
nsarski nsarski 23:26 01.04.2008

Prijatelju,

ovo je zaista interesantna prica o zivotu. Mnogo sam naucio i na tome zahvaljujem.Ja imam malo prizemniji "dodatak", ali to u jednom od narednih blogova.
U svakom sluicaju, osnovno naravoucenije - life survives. To nam, razume se, ne daje za pravo da pravimo kojekakve gluposti po ovoj planeti. Uzgred, evo slike sa ledene povrsine Marsa. Dine formirane vetrom:

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:40 02.04.2008

Re: Prijatelju,

Zbilja je lepo. Hvala!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana