Film| In memoriam| Mediji| Satira| Životni stil

Mi, Majself end Aj

tasadebeli RSS / 08.08.2016. u 00:13

Цури ми нос, сузе ми очи, кашаљ... То се зове срећан човек... На 35 степени у августу назебеш... Ем ти је врућина, ем цури нос... Шта ћу да радим у новембру... Добићу упалу плућа овако килав...

 

 

 

Цури ми нос... А повелики је... Једно брисање, једна папирната марамица...

 

Да видимо, три пакетића марамица дневно по 10 динара, 30 динара дневно...

 

Ако назеб потраје, ето непланираних трошкова на које ће отићи читаво повећање (повраћај одузетог тачније речено јер медији никако да кажу ту праву реч) плате коју ми држава великодушно даје, односно поклања јер држава на та издвајања из свог буџета баш тако гледа. Као да ми ту моју плату поклања.

 

Изгледа да се од мене очекује да тој држави и друштву учим децу бесплатно. Ентузијастички и патриЈотски. Поготово што по општеувреженом мишљењу те државе и друштва, ионако ту децу учим нечему што нико и не узима као знање вредно труда и учења. Па се деца само муче... Али не бих овде даље о томе...

 

И ето, ја за разлику од те државе барем знам да израчунам непланиране трошкове у буџету. Овај пут из тог фонда за непланиране трошкове све ће отићи на слине.

 

Да, да, имам ја тај фонд за непланиране трошкове. Паметан сам ја. Увек сам се држао онога што каже стара индијанска пословица: жене и деца смеју себи да допусте да буду неопрезни, мушкарци никада.

 

Дакле, да рачунам могу, пробао сам и видео да могу, али овако килав, не могу ништа друго... Ни да читам, ни да пишем, ни да једем, ни да пушим, ни да... Ма ништа. Само да пасивно лежим и да се препустим хировима судбине. Дакле, у идеалном сам стању да гледам телевизију.

 

Чек' да видимо да ли ТВ уопште ради... Нисам га укључивао два месеца... Урааа! Ради! Загреј пажљиво десни палац којим притискаш дугмиће на даљинском јер то одавно ниси радио, па да почнемо... Идеееемооо!

 

Клик. Олимпијада. Хм... Ако су спортисти рекордери олимпијски богови, да ли је онда антидопинг контрола света инквизиција?

 

Клик. Једни пале свеће за своје мртве, други пале државну заставу оних који пале свеће за своје мртве.

 

Клик. „Све продај! Све!"

 

Клик. „Мушка козметика за негу коже! Јер све почиње са тобом!"


Не сери, брате! Значи, Ми, Мајселф енд Ај може да се пише исто као и Ја сам Алфа и Омега? Иди, бегај!

 

Клик. „Темуџин кил хиз брадер..."


Јбт, ови врте исти документарац 24 сата дневно већ годину дана! Овај тв канал је изгледа заостатак Џингис Канове пропагандне машинерије из времена освајања Европе! Гледао сам тај документарац цео још док Вучић није добио своје прве изборе без дупка, модел Шешељ, у којем је проходао. (Тај модел је, иначе, врло згодан јер се лако преради у нокшир. Када се укаже потреба... Лепо и практично.)

 

Клик. Мрак. А да! То Хрвати исто преносе Олимпијаду, па због ауторских права... Баш лепо што нам сада уместо једном, за права на тв приказивање наплаћују свима шест, седам пута за исту тв робу...

 

Клик. Повратак отписаних. Сунце ти жарко, у ударном телевизијском термину суботом увече! На Јавном сервису  РТС Републике Србије!

 

И после кажу, у Србији је на сцени ревизија историје.

 

Е? Ма није можно?

 

Клик. Филм! Који? Ма кога боли уво који је! Ионако на тој телевизији одувек гледам филмове без гаћа (тј. не почнем од почетка, па не знам наслов, али ако ме филм заинтересује у првих три минута, обично га и одгледам до краја не сазнавши у већини случајева никада наслов филма.)

 


Хм... Да видимо... Место радње, нека карипска држава, дакле америчко задње двориште,... Време радње? Па ово је неки шевролет из педесетих, шездесетих... Главни лик је амерички новинар, слободњак, којег покушавају да увуку у неку превару са некретнинама, он се опире, чак се и супротставља моћницима безуспешно попут неког Дон Кихота... Додуше, вазда пијаног и дрогираног Дон Кихота... Занимљиво. Има и свог Санча Пансу. Који, за разлику од правог Санче, свог господара уваљује у још веће глупости јербо пије и дува још више и од свог Дон Кихота.


Притом главни лик доживљава низ најневероватнијих ишчашених ситуација.


Johnny-Depp-Michael-Rispoli-The-Rum-Diary.jpg


Заљубљује се у плавушу (и она у њега) која је иначе у том тренутку већ власништво главног негативца... Ипак не буде ничега дужег међу њима јер је она хајклас риба, а он лузер.


Осим рибе, главни лик губи битку и у сукобу са грамзивима, похлепнима и моћнима... Враћа се у Њујорк одакле је и дошао.


Малко костур приче подсећа на Трећег човека. И нема срећан крај исто као ни Трећи човек иако је ово ипак неки новији холивудски производ за које смо навикли да обично у уговорима за производњу стоји клаузула о обавезном срећном крају.

 

(Знате како је, рецесија је, незапосленост велика, неће људи да у филмовима гледају исте такве лузере какве виде свакога дана у огледалу и око себе. То је исти психолошки механизам због којег су се у доба Велике депресије у стриповима појавили хероји са натприродним моћима. Па данас у Холивуду снимају филмове по тим стриповима из тридесетих година прошлог века.)

 

Елем, остадох на филму до краја... Који је ово филм? Немам појма... Занимљива ми је причица. И ишчашена потпуно. Са ишчашеним ликовима. Главног игра Џони Деп. Ево иде одјавна шпица... Чек' да видимо, можда нешто ту пише... А онда се на екрану појави:

 

Dedicated to Hunter S. Thompson

 

Глупане, заурлам ја на самог себе у себи. Како ниси препознао стил? Додуше, нисам читао The Rum Diary (ЛИНК), па да на основу приче препознам, али Тасо... Хркљуше један!

 

За утеху, у свести почну да ми светлуцају слова попут неонске рекламе на улици:


„Freedom is something that dies unless it' s used."


Па онда још једна неонска реклама:


„Remember this, folks - I am a Hillbilly, and I don't always Bet the same way I talk. Good advice is one thing, but smart gambling is quite another."


Па још једна:


„I don't think that my kind of journalism has ever been universally popular. It's lonely out here."

 

Хантер С. Томпсон (ЛИНК)

 

 


Е, мој Тасо! Ово је требало да пишеш још 18. јула, али си заборавио...

 

Ма није ни важно, ко јебе датуме!

 

Ионако су календаре и сатове измислили трговци и банкари да би нас мучили принудом да гледамо својим очима како нам време истиче и притом још да имамо и пуну свест о томе.



Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 00:15 08.08.2016

Тастер

emsiemsi emsiemsi 05:12 09.08.2016

Re: Тастер

tasadebeli

Тасо --- јеботе патак !
Колики би уводни пост био да ниси обалавио и онемоћао од прехладе !?
Милош Новковић не може нити да ти присмрди !
истина, Милан је тренутно у сфери завера, тако да би уз копи-пејст труд могао да ти се примакне, али, тек, тек.
tasadebeli tasadebeli 09:15 09.08.2016

Re: Тастер

emsiemsi
tasadebeli

Тасо --- јеботе патак !
Колики би уводни пост био да ниси обалавио и онемоћао од прехладе !?
Милош Новковић не може нити да ти присмрди !
истина, Милан је тренутно у сфери завера, тако да би уз копи-пејст труд могао да ти се примакне, али, тек, тек.



Па нисам ја к'о Ноле, па да на овој нашој ВБС (врхунски блог сморови) листи направим тако малу разлику какву је он направио на оној њиховој тенисерској листи, па да морам после сваког "турнира" (круга постова на овом Блогу) да стрепим за своју прву позицију најбољег и најјачег и најлепшег и најбркатијег сератора на Блогу Б92.

Ја сам опрезан човек, Емси. Научио сам то од Индијанаца, рекох то већ и у основном тексту.


amika amika 06:58 08.08.2016

Испоручити готову децу, са гаранцијом

Још си ти имао среће са ТВ програмом, обично је још гори.

Изгледа да се од мене очекује да тој држави и друштву учим децу бесплатно. Ентузијастички и патриЈотски. Поготово што по општеувреженом мишљењу те државе и друштва, ионако ту децу учим нечему што нико и не узима као знање вредно труда и учења


Очекује се да ти научиш децу да прихватају систем, да испоручиш готове мале зомбије који ће, као и ти, и многи, радити да преживе и развијају филозофију задовољства са једва довољним.
tasadebeli tasadebeli 07:47 08.08.2016

Re: Испоручити готову децу, са гаранцијом

amika

Очекује се да ти научиш децу да прихватају систем, да испоручиш готове мале зомбије који ће, као и ти, и многи, радити да преживе и развијају филозофију задовољства са једва довољним.






"Не желим да живим да бих радио, него да радим да бих живео у својој домовини."

То сам баш јуче прочитао овде. (ЛИНК)

(EDIT: 13.08.2016. - На овом линку је био Јутјуб клип о новом часопису Поредак, први број се појавио у јулу ове године.)

Рекао то у интервјуу један представник поп културе који, како ствари стоје, штипка ту плавушу спонзорушу, поп културу, за дупе исто као што је то радио својевремено и Хантер Томпсон.

Не знам шта да ти кажем по том питању моје подобности за улогу у друштву која ми је додељена, пријатељу Амика..

Изгледа да ћу ја опет изневерити та очекивања као што сам то успешно радио читавог свог живота.






KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:01 08.08.2016

Dobro jutro i hvala

Tek sad vidim koliko mi je dobro.
Ne curi mi nos.
Nisam u drugom stanju iako mnogi pokušavaju da mi naprave decu.
Život je lep a biće od mene lep ćivot.
tasadebeli tasadebeli 08:26 08.08.2016

Re: Dobro jutro i hvala

KRALJMAJMUNA
Tek sad vidim koliko mi je dobro.
Ne curi mi nos.
Nisam u drugom stanju iako mnogi pokušavaju da mi naprave decu.
Život je lep a biće od mene lep ćivot.



Добро јутро, Мајсторе! Добро ми дошао!


Ма Живот ти је... Живот.

Са псовком или без ње.

А друго стање ти је, изгледа, у свему томе и најлепше стање.

Знам неке жене које би читавог живота желеле да буду у другом стању.

Само... Код тебе и код мене од та посла нема ништа. Једном малом грешком у бинарном коду


( "One terrible fucking weakness!" ),


ти и ја смо ускраћени за тај осећај задовољства.

Најприближније што смо могли да будемо том осећању, било је када су нас послали у војску.




tetkino tetkino 07:35 08.08.2016

pusti amere gledaj cehe

Slučaj za Kvetu - Epizoda 2: Greh profesora Sodomke
Ima na Eurokanalu - Utorak 09 avgust 2016, 21:05 - 22:30

mada obzirom da si i ti ugledni profesor moz da bude i mac sa 2 ostrice

Meni je jako zao sto nema vise ceskih/slovackih/poljskih ... filmova, drama, serija i sto su tako lose podrzani cak i kad ih prikazuju na tv / festivalima i sl.
Mentalitet, problemi, humor, gluma, pa i jezik - sve nam je tako blisko a pri cemu se radi o vrlo kvalitetnim programima.

Ovaj film je genijalan npr.




jednarecfonmoi jednarecfonmoi 08:23 08.08.2016

Re: pusti amere gledaj cehe

Ponavljaju Temudzina i Central Park u Njujorku, ovo pod dva, mislim da je NOVA.

Verujem da ima mnogo djaka kojima si omiljen nastavnik, koji te mozda dan danas negde spomenu, i sigurno ima dece koja su naucila da se "ne znam" pise odvojeno ili tako nesto slicno, zahvaljujuci tebi.
Jos uvek imam nastavnike iz osnovne koje volim, ali secam se i onih koji su mi bili grozni.
Zbog onih koji su imali lep pristup, ucila sam i ono sto me uopste nije zanimalo.


Za nos, kupi ulje od eukaliptusa, jeftino je, a mozda tebi pomogne.
tasadebeli tasadebeli 08:48 08.08.2016

Re: pusti amere gledaj cehe

tetkino


Хвала ти за препоруке!

Нисам гледао ни серију, ни филм. Погледаћу обавезно.


Ово је био један филм на којем сам ја растао. Прво и не слутећи да ћу бити наставник у школи (како може да буде наставник неко ко је вазда бежао са часова, то се и дан-данас питам... ), а затим сам на њему растао и као наставник.


ЛИНКЛИНКЛИНК


Усудићу се да овде парафразирам наслов твог коментара, па да кажем:


Пусти Америку, али гледај неке Амере


Има ту, међу тих пар стотина милиона људи, и оних са којима би човек уживао живећи поред њих.

У то име, а и због актуелне ситуације у САД...





П.С. - Замало да заборавим да ти у размењивачкој привреди за коју се искрено залажем, дам као трампу за твоје препоруке пар цитата Хантера Томпсона:


America... just a nation of two hundred million used car salesmen with all the money we need to buy guns and no qualms about killing anybody else in the world who tries to make us uncomfortable.



Richard Nixon was a criminally insane Monster - Bill Clinton is a black-hearted Swine of a friend.
niccolo niccolo 08:24 08.08.2016

Sad si me podsetio

Mi, Majself end Aj

Na devedesete, kada je u nekom teksu u Politici na više mesta stajalo Ej Ti i Ti. Trebalo mi je par minuta da skapiram da misle na AT&T...
tasadebeli tasadebeli 09:04 08.08.2016

Re: Sad si me podsetio

jednarecfonmoi



Теби нећу еда кажем хвала за лек.

Учила ме баба да се не говори хвала за лек јер онда неће да делује.


niccolo

Ej Ti i Ti



А док ниси то провалио, ти си се сваки пут када би то прочитао у Боликити деведесетих, одaзивао са:"Молим и молим! Што ме зовете?"

Ја се тако одазивао вазда. Шта ћу кад сам лепо васпитан.


Сад си ти мене подсетио како сам својевремено у угашеној Политици Експрес прочитао да ће концерт одржати група

ВХИТЕСНАКЕ

Да, баш тако... Ћирилицом.

О томе да један мој другар од свих енглеских премијерлигаша највише воли Јединство из Манчестера, а да се други мој другар у италијанском првенству обавезно клади на Кијево Кнежевац и Лешће, а у чешком првенству на Младу болесну, да ти и не причам.



jednarecfonmoi jednarecfonmoi 11:26 08.08.2016

Re: Sad si me podsetio

tasadebeli
jednarecfonmoi



Теби нећу еда кажем хвала за лек.

Учила ме баба да се не говори хвала за лек јер онда неће да делује.








I ja tako naucena, nema "hvala", samo nek pomogne
vera.nolan2 vera.nolan2 10:08 08.08.2016

e, taso

U ovom inertnom, bez otpora, društvu u raspadanju i anksioznom tavorenju za većinu
... sa kodiranim misaonim greškama u poimanju društvene stvarnosti, samo se pojedinac može spasiti koliko se spasti može ...
sve loše i iritirajuće, sem egzistencijalne nužnosti, eliminišeš, loše vesti, loše ljude ( uvek kažem posledično samo loši, a bez samosvesti ...) prevaziđeš ono što ne možeš da promeniš
... toliko je lepog ipak, oko nas i u nama ...
I kako reče Bukovski " Razmisli o spasavanju sebe..."
pogrešne kanale gledaš ima ih nekoliko odličnih, uvek nešto lepo i pametno...
tja, samo nazeb i virusi, ništa ozbiljno !
Evo jednog magičnog, prelepog, trubom pevajućeg selfa





tasadebeli tasadebeli 10:26 08.08.2016

Re: e, taso

vera.nolan2



Као и увек, Вера, праву реч си рекла.

И уз прави звук.

Уз захвалност ево ти још један цитат Хантера Томпсона који је најбољи коментар твог коментара:


Good news is rare these days, and every glittering ounce of it should be cherished and hoarded and worshipped and fondled like a priceless diamond.

(Hunter S. Thompson)
milisav68 milisav68 10:32 08.08.2016

)

myredneckself myredneckself 13:19 08.08.2016

Re: )

tasa
Цури ми нос, сузе ми очи, кашаљ...

Zar i ti, taso?!
A mene već nekoliko dana boli samo desna strana bijelog grla, boli kad jedem, zlo, pa sve te trave, žalfije, mente...
Usput, kako to da moj apetit ne jenjava u tim dosadnim bolestima?

Call...
myredneckself myredneckself 13:19 08.08.2016

Re: )

tasa
Цури ми нос, сузе ми очи, кашаљ...

Zar i ti, taso?!
A mene već nekoliko dana boli samo desna strana bijelog grla, boli kad jedem, zlo, pa sve te trave, žalfije, mente...
Usput, kako to da moj apetit ne jenjava u tim dosadnim bolestima?

Call...
tasadebeli tasadebeli 17:05 08.08.2016

Re: )

myredneckself

Usput, kako to da moj apetit ne jenjava u tim dosadnim bolestima?



То сам ја приметио и код мене! Исти случај!

А то што се у тексту жалим да не могу ни да једем, то ти је више онако... Стилска метафора...

Ма код мене ти је то са носем (и повремено грлом кад се спусти са синуса) последица грехова из младости...


Трол:

Поднаслов: Грехови из младости (а и касније)

Пливање, роњење, ватерполо, веслање,... Одувек сам се некако осећао примереније док се крећем кроз воду него док се крећем по сувом где сам себи и данас делујем незграпно. И зато и обожавам да проводим време у том елементу, води, а не у неком другом.

Ма довољно да ти кажем да сам жени за 25 година брака, што нам се згодило последњег дана јуна ове године, купио овакав (отприлике) привезак за ланчић





па да не морам даље да ти објашњавам ту везу Тасе и воде.


И онда, кад се само сетим ноћног купања на Ади, у језеру...

Пази, постојале су две врсте играња шугица у базенчићима за децу на оним некадашњим сплавовима на бурићима који су постојали тада на Ади:

1) "Миће" или "Прљавка" са пливањем и много пљускања и грубости и у води и ван воде;

и

2) "Удовице" која се играла само на роњење у потпуној тишини и бежању или хватању искључиво под водом;

Ова друга је била идеална када се играла ноћу, по мраку. Само изрониш, удахнеш, опет зарониш... И покушаваш да процениш на којој ће страни бити противник.

Чиста стратегија, бре! Игра се на суву интелигенцију!

А на Ади, у то глуво доба ноћи док играмо, нигде никог. Па играш шуге у базенчићу на миру, без досадне дечурлије која би да се ту купа...

И сад замисли када после 2-3 сата играња "Удовице" изађеш из воде у 3 ујутро и чекаш да се осушиш и да идеш кући на спавање. Па морају синуси да страдају јер у 3 ујутро уме да буде свежњикаво чак и лети...

Помирио сам се ја са тим мојим проблематичним синусима (и повремено, грлом) одавно. Шта ћу, одавно сам научио да све у животу, свако уживање, има своју цену.

А ово овде сам кукао тек реда ради јер нисам знао како другачије да започнем овај текст о Хантеру Томпсону, а да текст не буде патетичан.


Call...


myredneckself myredneckself 17:46 08.08.2016

Re: )

tasa
И зато и обожавам да проводим време у том елементу, води


Opsednuta sam vodom i kretanjem kroz taj element.
Da nisi i ti letnje, recimo, avgustovsko dete?

Edit:
Lep privezak.
tasadebeli tasadebeli 09:27 09.08.2016

Re: )

myredneckself
tasa
И зато и обожавам да проводим време у том елементу, води


Opsednuta sam vodom i kretanjem kroz taj element.
Da nisi i ti letnje, recimo, avgustovsko dete?

Edit:
Lep privezak.



Нисам летње дете.

Моји маторци се венчали 31. децембра. И пошто им је обома то био већ други брак, решили су, на основу претходних искустава, да споје лепо и практично и да прославе свадбу и уједно дочекају нову 1964. годину.

А ја се родио 7. октобра те исте срећно дочекане године.

Поштено!

Моја кева је била изузетно поносна на ту чињеницу.

Дакле, јесење сам дете.

Па зато сада волим да мислим да су баш због тога моји маторци обожавали да слушају





vera.nolan2 vera.nolan2 12:59 09.08.2016

Re: )

... , јесење сам дете.
koje genetski voli džez ?

... još jedna kompozicija. Muzikoterapija razbija i viruse, veruj mi na reč i iskustvo
Dobar ti ovaj tenor sax, Stan Getz ... 'ajde sa Koltrejnom u NY i to usred
jeseni.


tasadebeli tasadebeli 13:24 09.08.2016

Re: )

vera.nolan2

Muzikoterapija razbija i viruse, veruj mi na reč i iskustvo

'ajde sa Koltrejnom u NY i to usred
jeseni.





narcis narcis 12:57 08.08.2016

e,

moj taso, šati kaem, sedisi na dupe pi čajčiki i voće, saga ima kolko nećeš i za ciglo edelju dana ko nov.
a tv, to bre služi da u pozadini ubija buku a ako ćeš da gledaš ozbiljno torenat pa skineš šta oćeš i lepo na miru odgledaš.
i ne sekiraj se sve će to bagrem banja da izleči , jednog dana.
tasadebeli tasadebeli 17:10 08.08.2016

Re: e,

narcis

a tv, to bre služi da u pozadini ubija buku



Јер је бука у моди?

i ne sekiraj se sve će to bagrem banja da izleči , jednog dana.



То ко има пара за то...

Ко нема, да му се пепео баци у Саву!






ako ćeš da gledaš ozbiljno torenat


Зар нису то угасили?
kosta.babic kosta.babic 17:52 08.08.2016

Re: e,

narcis
moj taso, šati kaem, sedisi na dupe pi čajčiki i voće, saga ima kolko nećeš i za ciglo edelju dana ko nov.
a tv, to bre služi da u pozadini ubija buku a ako ćeš da gledaš ozbiljno torenat pa skineš šta oćeš i lepo na miru odgledaš.
i ne sekiraj se sve će to bagrem banja da izleči , jednog dana.

Prelep Nišliski akcenat bre.
narcis narcis 18:14 08.08.2016

Re: e,

ako ćeš da gledaš ozbiljno torenat



Зар нису то угасили?

nisu još, jedino na svakom stoji upozorenje. tko će srusi i skinezi diziđe na kraj, kaćegi pofataju, nitkad anitad.
arianna arianna 21:43 08.08.2016

Re: e,

Gosn Taso, ako si rešio da lečiš letnju kijavicu, to ti je zaludan posao. Ako je lečiš trajaće ti nedelju dana a ako je ne lečiš svih sedam, pa ti vidi.

Nego, od sedenje nema vajde, drugarski ti preporučujem da batališ taj daljinski i kreneš u obilazak centralne i južne Srbije. Kreneš od Niš, obiđeš Nišku banju (ćevapi,vešalice, ražnjići i burek su zakon) pa udariš na Vlasinu,"svrtanje" u Kruševicu i "kod Ćirimdziju" na pastrmku je pod obavezno!! U povratku svratiš na Bovansko jezero (poneseš štap za pecenje), obiđeš Soko banju, Ozren i Rtanj (na jagnjetinu), napraviš kružnu turu oko Vrnjačke i Atomske banje (po kajmak), mozak, brate mili, za septembar da pripremiš.

Posle Tasosa (meda,crnih sušenih masilna i maslinovog ulja), centralna i južna Srbija su zakon - za ovo leto, a i za zdrav život.
Ja ti ovo rekoh iz ličnog iskustva, a ti vidi da li je bolje da sediš i vrtiš kanale ili da još ovih desetak dana odmora, provedeš na ekskurziju



tasadebeli tasadebeli 09:52 09.08.2016

Re: e,

arianna


još ovih desetak dana odmora,




Јеси баш морала то да поменеш?

У мојој кући је то забрањено под претњом казне од 30 по туру за помињање таквих ствари преко лета.


Али предлози за екскурзију су ти одлични!

И потпуно се слажем да после Тасоса баш легну.

Мислим да сам већ помињао то али сам излапео, па нисам сигуран...

Ови на Тасосу имају занимљиву народну ношњу. Мушка има много медитеранских елемената, али зато женска баш подсећа на јужну и источну Србију.

Балкан.

Али није нам само аутфит сличан са овима са Тасоса, него и оно у глави.

Ово се одиграва у кругу напуштеног старог рудника поред Лименарије на Тасосу. Покушавају да од тога направе музеј рударства и културни центар. У истом том простору рудника који је затворен још пре 60 и више година и ове године сам слушао концерте и ишао на неке изложбе.





А ово ти је управна зграда тог бившег рудника који је био отворен почетком 20. века.

Лименарија је започела своје постојање као насеље рудара за разлику од осталих места на обали Тасоса који су углавном били мале луке за села у планини чији су се становници бавили рибарењем, овцама, козама, медом, маслинама,...

(Зато скоро свако место на обали Тасоса испред свог назива има скала (степенице) јербо су степенице водиле од сеоске мале луке уз планину и брда до села. Па тако имају Скала Марион, Скала Потамија итд. До 20. века и појаве странаца и туриста, углавном су сви живели у унутрашњости острва штитећи се тако од напада гусара. А онда су се, са појавом туризма, скоро сви спустили са планине на обалу.)




Са ове стране одакле је сликано је Лименарија, а са оне друге стране је некадашња мала лука тог рудника, а данас плажа коју они зову Металија.

Види каква је то лепотица на стени изнад града. Али напуштена и неуређена.

Данас све те зграде (солидно грађене у своје време) бившег рудника пропадају.

Стално се издвајају неке паре да се то среди (чак је и ЕУ пре 6-7 година издвојила неку донацију од 600 000 евра за то), али исто као и у Србији, те паре никада и не стигну до Лименарије. Разлију се у много приватних џепова успут. Зато су и радови до сада на читавом том простору бившег рудника од којег хоће да направе културни центар минимални. Не бих рекао да је потрошено више од 10-20 хиљада еврића.

Кажем ти, и у главама смо слични.
mariopan mariopan 10:03 09.08.2016

Re: e,

arianna
Gosn Taso, ako si rešio da lečiš letnju kijavicu, to ti je zaludan posao. Ako je lečiš trajaće ti nedelju dana a ako je ne lečiš svih sedam, pa ti vidi.

Nego, od sedenje nema vajde, drugarski ti preporučujem da batališ taj daljinski i kreneš u obilazak centralne i južne Srbije. Kreneš od Niš, obiđeš Nišku banju (ćevapi,vešalice, ražnjići i burek su zakon) pa udariš na Vlasinu,"svrtanje" u Kruševicu i "kod Ćirimdziju" na pastrmku je pod obavezno!! U povratku svratiš na Bovansko jezero (poneseš štap za pecenje), obiđeš Soko banju, Ozren i Rtanj (na jagnjetinu), napraviš kružnu turu oko Vrnjačke i Atomske banje (po kajmak), mozak, brate mili, za septembar da pripremiš.

Posle Tasosa (meda,crnih sušenih masilna i maslinovog ulja), centralna i južna Srbija su zakon - za ovo leto, a i za zdrav život.
Ja ti ovo rekoh iz ličnog iskustva, a ti vidi da li je bolje da sediš i vrtiš kanale ili da još ovih desetak dana odmora, provedeš na ekskurziju





Da čovek poželi da se razboli.
arianna arianna 12:25 09.08.2016

Re: e,

Јеси баш морала то да поменеш?

Idem da se samokaznim i da stojim u ćoše 20 min

Види каква је то лепотица на стени изнад града. Али напуштена и неуређена.



Sine, brate, kolega..... ja sam ove godine bila u Potos, i u Limenariju smo išli peške. Postoji pešačka staza baš iznad te napuštene lepotice, vodi preko mestašca Pefkari do Potosa. Prolazi se i pored male crkve, odakle se pruža prelep pogled. Imam gomilu slika ali sam izgubila pass za imageshack, pa ne znam kako da drugačije okačim slike na blog.
Limenarija mi ostala u lepoj uspomeni, osim "malog" incidenta. Elem, htedoh kući da ponesem lokalni sukulent iliti kaktus, koji raste pokraj pešačke staze. I.... šta da ti pričam..pokupila sam gomilu trnja u prstu, koji je zamalo zagnojio. Sitne, neke skoro prozirne bodlje, daBogsačuva. A lepo sam sakupila i bele kamenčiće, i male parčiće belog mermera da ga udesim, ali udesi kaktus mene.

Bili smo u obilazak ostrva...>>> Manastir Sv Arhangela Mihajla, ugošćeni kao retko gde.... izvorskom vodom i domaćim ratlukom. Divota.

Oduševljena sam i etno >>>>selom Panagija, fabrikom za preradu maslina, planinskim izvorima, pokraj izdubljenih stabala u obliku srca i mermerolomom, odakle su uzgred budirečeno, darovani mermerni stubovi za naš Hram Sv Save, na Vračaru. I tako..

ali treba obići i Bonjince, Svođe, Tegošnicu, Dobroviš, Vlasinsko jezero. Odlazi čista izvorska planinska voda u nepovrat. Pastrmka se sama na roštilj baca. .
Neko bi tamo biznis napravio, kod nas, nema ko ni travu da pokosi. Tuga tužna. Treba videti i doživeti. Kako prirodna bogatstva ne koristimo i ne cenimo, a drugima evriće ostavljamo za krš i kamen.




arianna arianna 12:29 09.08.2016

Re: e,

Da čovek poželi da se razboli.


Ma, ko šiša kijavicu. To bre dosadno, pa curi, pa napada ponovo. Samo ignorisati
tasadebeli tasadebeli 13:08 09.08.2016

Re: e,

arianna

Sine, brate, kolega..... ja sam ove godine bila u Potos,



И, бре, несам то знао... А могао сам да наслутим. Вазда је Тасос био пун просветних радника.

Чак је, бре, и овај газда тих студија, Грк код којег одседам већ шест година, бивши учитељ, рођен на Тасосу, а радио у Кавали до пензије.

А ја хтедох да ти мало путописујем овде...

Нема везе, од вишка глава не боли.

Шта више да ти причам, све си и сама видела...

'Ајмо нешто што ће можда да занима наше мушкиће овде... Мало да оговарамо...

Јес' видела какве су Гркиње (свих узраста)?

Сестро слатка, скоро све су као тај твој кактус!

Не видиш им бодљице, али може се наслутити шта могу поштеном и наивном мушкићу да ураде.

(Скоро, па к'о Нишлијке... Јел' тако, Нарцисе, теткино тетинче?)

Срећом, те ја имам свог анђела чувара женског пола који ме увек на време спречи, што милом, што силом, да не упаднем у неку невољу.

Иначе какве су све те елене, афродите, тасуле, калиопи и остале, смазале би ме за доручак.

И после само елегантно подригнуле преко свег оног накита којим су окићене.

Али за разлику од Србије (не знам да ли си то чула тамо од њих на Тасосу, а могло би то да занима и ове наше српске мушке кандидате који би да газдују, али немају чиме) родитељи имовински обезбеђују пре свега ћерке, а не синове.

Тако да грчки мушкићи на Тасосу женидбом углавном најчешће долазе на женино имање и имовину. Па се после праве важни кад избаце "коску" кроз прозор аута, а на руци им наруквица и око врата кајла. (Све то, бре, од женине имовине!)

Додуше пусте те Гркиње своје Грке да формално, пред светом, изигравају патер фамилијаса, али у ствари јасно видиш (ако умеш да гледаш) ко ту у кући држи командантску палицу.

Али зато изузетно поштују породицу и то им је најважније.

Ма одувек сам ја говорио да је жена онај прави носећи стуб породице и куће, само ми Србенде нећемо никако то да признамо.

И то стуб од мермера, сестро, од мермера...

Нема ту, квалитет је то.






arianna arianna 13:38 09.08.2016

Re: e,

Ovaj naš Grk, oženio srpkinju i procvetao

Em, razvio biznis sa tavernom, em napravio i opremio vile, pa izdaju preko naših agencija i preko neta. Umesto predstavljanja, on se zove "srpski zet". To mu je ime, prezime i srednje slovo. A supruga mu slatka, preduzimljiva, vrca prava, znala žena da se uda i opravi na posao. Ima baš puno srpkinja udatih na Tasosu. Čudo!!

Najgluplja, a skupa kulinarska atrakcija, u Potosu, palačinke sa plazmom i nutelom Na pitanje: zašto su ove palačinke skuplje nego one sa medom i orasima, dobih odgovor: "Plazma je iz Srbije, pa dok je uvezemo"... a naši kao blesavi, kao da plazmu nikad jeli nisu.

Грк код којег одседам већ шест година


idibegaj...šest godina u jednom letovalištu

pa što ne promeniš destinaciju?

edit:

Znaš li otkud Grčkoj toliko ostrva?

Mitologija kaže da je Zevs, vrhovni bog svih grčkih bogova, varao svoju ženu Heru, tako što je mlade devojke sa plaže odvlačio na more. Besna Hera ga je gađala kamenjem sa Olimpa, pa otud svaka prevara, jedan kamen-jedno ostrvo, i tako više od 2.000...
tasadebeli tasadebeli 14:20 09.08.2016

Re: e,

arianna

Ovaj naš Grk, oženio srpkinju i procvetao



Ма кажем ти, то само ми, тупава српска мушка говеда, не умемо да искористимо како треба...


idibegaj...šest godina u jednom letovalištu



Девет, сестро, девет година... На Тасосу... А шест код овог газде...

Мени и жени то искључиво служи за пуњење батерија...

Трагали смо за таквим местом ко зна колико година уназад откад се СФРЈ распала. У пар момената смо били близу... На црногорском приморју, у Боки, половином деведесетих и у месту Мола Калива на Халкидикију пре десетак година.

Али су се та места врло брзо искварила (читај:комерцијализовала) након што смо их открили...

И онда случајно убодемо Тасос, Лименарију.

Битно је да има море, да је море топло, да има четинаре (а не к'о у Бугарској), да је породично (читај: да буде мало тише него што то уме да буде по летовалиштима), да не захтева превелику мобилност (не рачунам шетње) током одмора... И да не спавамо баш у врећама у шатору јер ипак нисмо више у тим годинама.

И да има, као код овог садашњег нам газде, угодну башту са 'ладовином под лозом за читање. Да се осетимо као средњевековни дубровачки и сплитски патрицији који су током лета одлазили на своја острвска имања у мир и тишину.

Знаш како је, жена и ја смо ти припадници оних генерација које су летовале по Јадрану. Читавом Јадрану. И и она и ја смо некада читаво лето проводили на мору... По 2-3 месеца. (Кад имаш тамо родбину и пријатеље расуте по читавој обали и на острвима Јадрана, то онда и не изађе скупо. )


И још у тим младим данима смо били у свакојаким јадранским местима, и на обали и на острвима, испробали све и установили да некако највише волимо места попут Мљета, Ластова или, још боље, Бишева. Мало онако пуста и не превише комерцијализована. Што "дивљије", то боље.





(Сад тек капирам да су и то све острва као и Тасос. )


И кад смо налетели на Тасос, он нам је после дугог трагања, пружио неки осећај који нам је био најприближнији тим нашим некадашњим бишевско-ластовско-мљетским епизодама. Далеко мање урбанизован од комерцијализованог Халкидикија. А није баш толико ни далеко за путовање као што би то биле неке одреднице према Пелопонезу и Јонском мору.

А Лименарија нам је само добра база за ландарање по острву и његовим плажама.


EDIT: са погледом на Свету Гору у заласку сунца.
nikvet pn nikvet pn 09:25 10.08.2016

Re: e,


Тасо, ћути више аман... Гледаш Емсија да дозовеш да те тамо разоноди?
tasadebeli tasadebeli 09:53 10.08.2016

Re: e,

nikvet pn

Тасо, ћути више аман... Гледаш Емсија да дозовеш да те тамо разоноди?


Да га женимо, бре! С неку богату Гркињу!

Кажу ми ови код нас из околине Паланке да се удавача са великим миразом назива масалка.

Дакле, да женимо Емсија за неку грчку масалку. Па да летујемо бесплатно.
nikvet pn nikvet pn 10:58 10.08.2016

Re: e,

tasadebeli
Да га женимо, бре! С неку богату Гркињу!




И онда шта, блогодруштво под вињагом цирка и мезети, и гледа сирома Емсија како ћути и слуша? Гркиња љутица оком, Емси скоком; то оћеш? Немој тако сурово Тасо, наш је он ипак
mariopan mariopan 08:32 11.08.2016

Re: e,

nikvet pn
tasadebeli
Да га женимо, бре! С неку богату Гркињу!




И онда шта, блогодруштво под вињагом цирка и мезети, и гледа сирома Емсија како ћути и слуша? Гркиња љутица оком, Емси скоком; то оћеш? Немој тако сурово Тасо, наш је он ипак



Mogu da zamislim.

apacherosepeacock apacherosepeacock 10:02 11.08.2016

Re: e,

Дакле, да женимо Емсија



Emsi je zenjen covek.

tasadebeli tasadebeli 12:07 11.08.2016

Re: e,

apacherosepeacock
Дакле, да женимо Емсија



Emsi je zenjen covek.




Ма шта је то једна жена мање или више на Балкану?

Немој да смо ситничави.


Слушам ја једаред бата Вељу из околине Паланке:

"Ете ономад један ту из село возио увече са њиве жену на браник од трактор. И у помрчину одједаред труцне трактор. Шта је мајку му, мисли се он, па крену у рикверц. Опет трактор труцне. Не види добро у мраку, крене он опет напред. Труц. Кад оно, његова жена пала са браник од трактор и он је три пута прегазио.

А штета, добра му жена била, трајала би му још најмање два'ес година."


(Молим те, обрати пажњу на израз ТРАЈАЛА БИ МУ. Жена.)
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:08 11.08.2016

Re: e,

А штета, добра му жена била, трајала би му још најмање два'ес година."


(Молим те, обрати пажњу на израз ТРАЈАЛА БИ МУ. Жена.)


Pa kad traktor treba da traje..
kosta.babic kosta.babic 16:38 08.08.2016

Mi, Majself end Aj

Dobri moj Taso. Odavno je televizija izgubila svaku pa i edukativnu ulogu. Danas je samo sretstvo za pranje para.Sve televizije osim RTS-a su tako osmišljene.Jedina razlika je što na nekima nema ništa a na drugima nema ničeg za pogledati.Uostalom slična je priča i sa novinama. Needukovan,oprostačen narod,svakoj vlasti je mio.
Bori se, uči te mališane da razmišljaju.Ako baš i ne nauče svaku lekciju-oprosti.Važno je samo da im razmrdaš vijuge.
A što se plate tiče sam Bog će ti platiti,a on ume da poravna račune.
PS.Lečena prehlada traje dve nedelje a nelečena 14 dana.
tasadebeli tasadebeli 17:17 08.08.2016

Re: Mi, Majself end Aj

kosta.babic

Odavno je televizija izgubila svaku pa i edukativnu ulogu.



Што мени рече једаред Милица Новковић, ауторка Породичног буквара:


"Телевизија ти је једна бесконачна реклама која се повремено, на 5-10 минута прекида филмом или утакмицом."




Али да га не упљујемо баш скроз...

Видиш да сам се ја сетио Хантера Томпсона тако што сам на РТ Војводина прексиноћ у'ватио филм





И вредело је!
docsumann docsumann 18:54 08.08.2016

Me Myself & My Microphone


Jukie Jukie 19:28 08.08.2016

Ja gledam

Nickelodeon, Kitchen, Fox, HRT1, HRT2 (ujutru pre olimpijade), VH1 muzika, malo Animal planet (kada nije građenje kuća na drvetu?)

tasadebeli tasadebeli 12:08 09.08.2016

Re: Ja gledam

Jukie
Nickelodeon, Kitchen, Fox, HRT1, HRT2 (ujutru pre olimpijade), VH1 muzika, malo Animal planet (kada nije građenje kuća na drvetu?)




Знао сам и од раније Јуки да си ти стручан у том погледу. Сећам се да смо једаред овде "причали" (блесаво ми да кажем "причали" кад пишемо) и о оној серији "Хрватски владари" или како се већ звала. (Одлично је урађена.)


А јеси чуо да сада и наши покушавају такве ствари?


ЛИНКЛИНКЛИНК


Колико сам схватио, ова наша серија ће бити играна серија, а не играно-документарна као она хрватска о Мутимирима, Звонимирима, Трпимирима,...

(Као што видиш, Хрвати су се кроз цијелу повијест чак и кроз лична имена својих владара вазда нешто куропатили, парничили и кукали на тај мир и мирни суживот са сусједима. )


А има, Јуки, на те историјске теме и ово:


ФИЛМ ОТАЦ (ЛИНКЛИНКЛИНК)


Сајт филма (ЛИНКЛИНКЛИНК)


И на жалост, иако је читав пројекат најављен још пре 3-4 године, када је и речено да се премијера очекује почетком ове 2016. године, снимање још није ни почело.

У последњем интервјуу датом за нови часопис "Поредак" који је изашао пре десетак дана, ђакон Ненад Илић, покретач пројекта, каже:

Нажалост још увек не можемо да са сигурношћу одредимо ни почетак снимања. То је велики и скуп пројекат. Тражи велику енергију, масовну подршку и прилично новца. Тек кад дођемо до основног буџета, треба да нађемо право редитељско име, а затим глумце и осталу екипу који ће ствар изнети до краја. Имамо само начелне договоре са руским копродуцентима, али смо танки са буџетом овде, у Србији. Ако треба да присуствујемо подизању Хиландара, да свратимо мало и до двора у Цариграду, да присуствујемо делимично и грађанском рату у Србији - ако хоћемо да то изгледа професионално, како смо навикли да гледамо у разним светским филмовима и серијама - мора доста тога да се уложи.

Очекујемо да ће држава у неком тренутку схватити шта је њен дуг и једина шанса да из пораза кренемо ка победи. Са сигурношћу могу да пренесем искуство нас који радимо на филму - овај филм можда неће обновити Србију, као што ни један филм или неко друго дело то не могу сами по себи, али ће значити да је обнова Србије коначно почела.


(болдовао Таса, тј. ја... Ми, Мајселф енд Ај)


Надам се да ће се премијер у свом данашњем експозеу осврнути и на овакве ствари. Мислим, требало би. Ако је премијеру уопште стало до обнове Србије.

Све као рачунам, ако је већ експозе толико дугачак, онда је у њега укључено буквално све што се у Србији уопште и догађа и сви ми који у тој Србији живимо.

Па се тако надам да ће ту своје место добити и један овакав филмски пројекат од националног значаја.


П.С. - И једна порука премијеру:

Да Колинда Грабар Китаровић, Орешковић или Ковач имају једног Светог Саву у својој повијести уместо Степинца, одавно би државним парама био снимљен не један филмић, него читав серијал од ко зна колико делова. Као Рамбо и Роки.

Са све Лустигом као продуцентом!





dirtyharry dirtyharry 21:37 08.08.2016

Nedaj se Taso...

vataj se za ženu...

mariopan mariopan 10:09 09.08.2016

Re: Nedaj se Taso...

Ja svratila da vidim kako ti je?

Evo malo supice, leči stoposto.

tasadebeli tasadebeli 11:18 09.08.2016

Re: Nedaj se Taso...

mariopan
Ja svratila da vidim kako ti je?

Evo malo supice, leči stoposto.




Ух, то је она што и душу лечи!

Зато и нећу да ти кажем фала јербо је лек.



tasadebeli tasadebeli 12:22 09.08.2016

Re: Nedaj se Taso...

dirtyharry
vataj se za ženu...




Ма радим ја то читавог живота!

Него је она с годинама постала бржа од мене, па сад не могу никако да је стигнем.




Ribozom Ribozom 14:33 10.08.2016

drugi su krivi

Ne, trebao je AV da vam poveca za duplo da imate za Grcku celih 2 meseca, koliko vam raspust traje. I to pozajmljene pare. Ljudi zaradili, pa nek trose, ne na maramice ne-daj-Boze to se proizvodi u Srbiji, vec na inostranstvo.

A deci ces da objasnjavas bas kako je AV kriv. Ne nije, cak sa tog personalnog stanovista on ce letovanje provesti u Srbiji...pocinjem da se pretvaram u Krstica..buuu.

Cekaj, onih 1000 marona sto si potrosio 2001 u Grckoj, danas su dug (ako je renta na kredit bila optimistickih 3%) od 2000€, u zadnjih 15 godina znaci 20.000 puta vas 700.000 = 14 milijarde. Skupi birokratciki.

To ti je Srbija, skup krivaca na nekom drugom mestu... a mi siroti mali hrchci.
tasadebeli tasadebeli 22:30 10.08.2016

Re: drugi su krivi

Ribozom



ОК, све си у праву.

'Ајд сад мало о Хантеру Томпсону.

Може?
mariopan mariopan 09:13 11.08.2016

Re: drugi su krivi

Ribozom
Ne, trebao je AV da vam poveca za duplo da imate za Grcku celih 2 meseca, koliko vam raspust traje. I to pozajmljene pare. Ljudi zaradili, pa nek trose, ne na maramice ne-daj-Boze to se proizvodi u Srbiji, vec na inostranstvo.

A deci ces da objasnjavas bas kako je AV kriv. Ne nije, cak sa tog personalnog stanovista on ce letovanje provesti u Srbiji...pocinjem da se pretvaram u Krstica..buuu.

Cekaj, onih 1000 marona sto si potrosio 2001 u Grckoj, danas su dug (ako je renta na kredit bila optimistickih 3%) od 2000€, u zadnjih 15 godina znaci 20.000 puta vas 700.000 = 14 milijarde. Skupi birokratciki.

To ti je Srbija, skup krivaca na nekom drugom mestu... a mi siroti mali hrchci.



Sad me sramota što sam isplanirala čak tri putovanja (odmora) za ovo leto. Ako to pročita AV ima odmah da nam smanji penzije ili da se pohvali kako bre super živimo za njegova vakta, lažu dušmani da je onako kako svi vidimo da jeste.

Al sama sam kriva.

Ne držim se onog nepisanog pravila da penzja služi da se čovek odmori od posla, pa radim. Dok mogu.
Onda tu platu trošim onako kao Tasa nekad, idem na odmore kod prijatelja ili rodbine a njih fala Bogu ima po celom svetu, pa spojim lepo i korisno, a sve jeftino.
Platim samo avionsku kartu i ponesem džeparac za tamo.

Tako ću i sada prvo da idem na grčko more sa prijateljicom, pa ondak u Švecku kod prijatelja, pa ondak u Atinu kod dece na duže jer će utom i jesen da dođe pa se valja u toplije krajeve.
Nemoj da mi računaš koliki je moj dug za sve to, neću da znam.
tasadebeli tasadebeli 12:12 11.08.2016

Re: drugi su krivi

mariopan

Sad me sramota što sam isplanirala čak tri putovanja



И мен', бре, жив срам изеде!


Ne držim se onog nepisanog pravila da penzja služi da se čovek odmori od posla, pa radim. Dok mogu.



Као што се и ја не држим неписаног правила да када примаш просветарску плату у Србији, не треба да радиш још два или три посла да би зарадио нешто поред те плате.

Док могу.


mariopan mariopan 16:47 11.08.2016

Re: drugi su krivi

tasadebeli
mariopan

Sad me sramota što sam isplanirala čak tri putovanja



И мен', бре, жив срам изеде!


Ne držim se onog nepisanog pravila da penzja služi da se čovek odmori od posla, pa radim. Dok mogu.



Као што се и ја не држим неписаног правила да када примаш просветарску плату у Србији, не треба да радиш још два или три посла да би зарадио нешто поред те плате.

Док могу.



E, Taso, moja sestra je bila profesorka matematike i celog života je držala privatne časove, što za džabe, za prijatelje i familiju, što za novce onda kada ih nije bilo. Iz "moranja".

To ti je sudbina prosvetara, zapisana.

Nego, ja sam srećna što još mogu da mrdam i radim, pa imam da malo troškarim, proputujem i vidim sveta. Kad kljoknem ništa od toga neće mi trebati pa uživam dok traje, i u radu i trošenju. Neizmerno.

Samo uživaj.
Ribozom Ribozom 17:55 11.08.2016

Re: drugi su krivi

tasadebeli
Ribozom



ОК, све си у праву.

'Ајд сад мало о Хантеру Томпсону.

Може?


Ne moze. Nemoj se duriti.
Sacekao sam dva dana da pustim komentar (dok se ne razidju ljubitelji lake satire) i olako shvacenog hedonizma.
Zapravo, hteo sam da budem konstruktivan, pa da predlozim da se uvede u skolama predmet koji bi deci priblizio drzavnu ekonomiju. Vidim, da matorijima ne ide.
Ja ti gore izracunah aproksimativno troskove.

И ето, ја за разлику од те државе барем знам да израчунам непланиране трошкове у буџету.


To je iz neke moje percepcije, a verujem da si i ti svestan toga. Ako nisi, to je tek tragedija za drustvo.




tasadebeli tasadebeli 20:33 11.08.2016

Re: drugi su krivi

Ribozom

Ne moze. Nemoj se duriti.



Ма не дурим се ја, него се мени по твом тону учинило да си ти нешто напрчен.

А у ствари, ти само ниси љубитељ лаке сатире и олако схваћеног хедонизма.

Извини на погрешном читању.


Ja ti gore izracunah aproksimativno troskove.

To je iz neke moje percepcije, a verujem da si i ti svestan toga. Ako nisi, to je tek tragedija za drustvo.



А ти мислиш да ја не знам да већ 16 година добијам плату тако што се ова земља задужује?

И да ми прави давалац плате није буџет Републике Србије, него ММФ?

И да су нам захватања за просвету из буџета Републике Србије међу најнижима у Европи гледајући проценат БДП?

Знам ја то, знам... Све знам.

Само, реци ми шта је решење?

Да укинемо просвету и образовање као непотребни баласт за финансије Републике Србије?

И шта очекујеш од мене да урадим по том питању?

Да не напишем да ми је плата мала?

А она јесте мала за трошкове живота у Србији, зар не?

Ево ти, просечна зарада у просвети у Србији износи 39885 динара. (ЛИНК)

То ти је на данашњи дан 322, 57 еврића.

А просвета ти је сектор где 90% запослених имају факултетске дипломе (они што су имали више школе међу просветарима су сада већ скоро сви у пензији).

И шта си, у ствари, хтео да постигнеш тим коментаром који је плод дводневног стрпљења и доброг промишљања?

Да ме натераш да се овде оправдавам зато што идем лети у Грчку на море док се премијер грчевито бори свим силама да спасе и унапреди Србију?

Не пада ми на памет.

Да ти објашњавам да лупеташ када кажеш да годишњи одмори у просвети трају 2 месеца колико траје распуст?

Е, па није тачно.

Да ми забраниш да се зајебавам на рачун ових неписмених будалетина са лажним дипломама који владају Србијом деценијама?

Е, па не можеш.

Да ми забраниш да се на, крају крајева, горко насмејем да не бих полудео у овој фијукнутој Србији која се храни Бенсединима као да су кокице и у којој социјална компонента у руковођењу државом умире свакодневно на рате (при томе не мислим само на просвету, погледај нам здравство,...)зато што су то тако нашем Вожду и оним вождовима пре њега наредиле њихове газде из иностранства које их и доводе и држе на власти?

Е, па не можеш ни то да ми забраниш.


Али ако овде има неког ко ће се са тобом озбиљно упустити у те теме које помињеш


Zapravo, hteo sam da budem konstruktivan, pa da predlozim da se uvede u skolama predmet koji bi deci priblizio drzavnu ekonomiju. Vidim, da matorijima ne ide.


немам ништа против, нећу се мешати.

Оно јесте да тема овог поста није српско школство (ја сам овде на овом Блогу, а и у Србији уопште, само случајно наставник, па не би требало ту чињеницу потезати баш сваки час када се прича о било чему) и давања из буџета Републике Србије за нешто о чему би свака иоле цивилизована држава требало да брине.

Тема овог поста је Хантер Томпсон.

И његов стил писања. У књижевности и у новинарству.

И гонзо новинарство чији је он творац.

То је права тема овог поста, али очигледно моја жеља да имитирајући колико знам и умем тај томпсоновски стил писања, на српском језику, овог текста не испаднем превише патетичан пишући о покојном Томпсону који би, да се није убио, 18. јула ове године напунио 79 година.

И та моја жеља очигледно није била у основном тексту довољно истакнута јер су се скоро сви ухватили за моју кијавицу или за тв програм.

Или за чињеницу да радим у школи као наставник, попут тебе.

Уосталом, погледај категорије које сам ставио:

ин мемориам, филм, медији, сатира, животни стил

Видиш ли негде образовање ту?


Ето, то би ти било моје опширно ненадурено објашњење кад си се већ наврзо, па упорно покушаваш да ме натераш да пишем о нечему о чему, право да ти кажем, не желим уопште да трошим време и да размишљам о политичарском шљаму који нас тако успешно деценијама држи све заједно, не само просветаре, на коленима у овој Србији коју они сматрају својом прћијом као да им је ту Србију бабо оставио у наследство.

Расправљао сам ја о томе деценијама и не могу више, веруј ми.

Смучило ми се.



Ribozom Ribozom 21:34 11.08.2016

Re: drugi su krivi

@tasa
А ти мислиш да ја не знам да већ 16 година добијам плату тако што се ова земља задужује?

И да ми прави давалац плате није буџет Републике Србије, него ММФ?

И да су нам захватања за просвету из буџета Републике Србије међу најнижима у Европи гледајући проценат БДП?

Знам ја то, знам... Све знам.


Ne znas.
Skroz si me pogresno shvatio. Taman posla da osudjujem to sto si na budzetu.
MMF ti ne daje platu, ali ti daje pare za letovanje u Grckoj, kada im AV izmoli koju kredu.
I ti zahvaljujuci tom MMF-u , zatim AV, odlazis u Grckoj na letovanje i podozrivo gledas na to sto su ti ucinili da tebi bude lepo. Jer ti umes sa svojim budzetom, a oni ne umeju sa drzavnim.

Opet da ponovim. Mogao si da budes i menadzer strane firme u koji ce da uvaljuje stranu robu u Srbiji. Probably bi ti i dali sestocifrenu mesecnu platu i cenili tvoj hedonisticki zivotni stil*. Pazi oni znaju da ces trositi na domacu ekonomiju deo plate (prosek), a ostatak im se vraca.



tasadebeli tasadebeli 22:35 11.08.2016

Re: drugi su krivi

Ribozom

Ne znas.
Skroz si me pogresno shvatio.



Не знам.

Вероватно сам те погрешно схватио.


Mogao si da budes i menadzer strane firme



I have a theory that the truth is never told during the nine-to-five hours.

(Hunter S. Thompson)



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana