Biz| Društvo| Ekonomija| Gradjanske inicijative| Politika

Vreme čekanja Godoa

WBinSerbia RSS / 15.08.2016. u 08:00

 

Некако је чудно ово лето у Србији.  Шпекулације око датума формирања владе подсетило нас је на чувену драму „Чекајући Годоа". Наравно, разлика је у томе да смо ми дочекали владу док Годо никада не дође.

Али време чекања је идеално за размишљања о разним темама и погодно да се ради нешто несвакидашње. Ја сам га искористио да ламентирам на тему шта се догађа у српском спорту, да научим да сликам иконе и да, са породицом, пропутујем од Србије до западне Украјине.   

Како сам ја одрастао у Холандији и био љубитељ фудбала, „Црвена звезда" и „Партизан" су за мене била чувена имена. Чак сам 2003. године имао задовољство да гледам утакмицу Партизана и Портоа (који је тад био европски шампион). Била је то прва утакмица Лиге шампиона у Београду а „Партизан" се баш показао - било је нерешено. Касније су исто постигли и против славног Реал Мадрида. Кад сам се 2013. године вратио у Београд радовао сам се добром фудбалу, после година проведених у Африци и јужној Азији где га нема. Али сваке године бих се разочарао. Ове године сам се некако више надао него раније јер сам мислио да ће „Звезда", бивши светски шампион, нешто урадити. Но, утакмица коју сам видео била је тужан спектакл, показатељ како је фудбал у Србији ниско пао. Могу се само надати да ће се са развојем привреде и ова традиција обновити, јер овим славним клубовима је место на европској сцени...

Проводим време и радећи нешто што не бих у скоро ни једној другој земљи. Уписао сам се на часове сликања икона. Путујући ово лета по западној Украјини и посетивши већину српских манастира (мада још нисам стигао до Грачанице и Дечана, они су још на листи за посете) лепота ове традиције се тешко са нечим може мерити. Учење како се сликају иконе је једно од најинтересантнијих искустава. Човек се пита зашто се мало зна о томе. Ја нисам знао да је то могуће учити. Али, то нам, по ко зна који пут, показује да Србија има пуно тога да понуди - попут Пимница у Неготину, заоставштине римског царства, Лепенски вир - али је јако тешко сазнати чега све у Србији има... Узгред, мој избор прве иконе за сликање је врло амбициозан: Свети Георгије убија аждаху.

Трећа ствар која овог лета није део мог свакодневног живота су границе. Прешли смо многе у јулу на нашем дугом путу до западне Украјине. И по правилу би чекали на прелаз у дугим, дугим редовима. На повратку смо хтели да избегнемо дугачке редове на Хоргошу и упутили се ка прелазу Бачки виногради. Али тамо нас је чекала мађарска полиција. Један је, са неком врстом осмеха задовољства, једва дочекао да каже: „Ако хоћете да избегнете ред идите на Келебију. Све друго смо затворили". Чини ми се да му је било драго да ћу морати да возим још 40-так километара. А изненадило ме је и да мађарски цариници ових дана претресају и дипломатска возила у потрази за  слепим путницима. Али ипак, ако мислите да је српско-мађарска граница лоше искуство, пробајте украјинску...

Последња ствар над којом сам ламентирао овог лета је да Србија, попут многих земаља, ствара свој модел нестрпљења.  Срби које срећем ван посла (спортске тренере, уметнике, докторе и зубаре, власнике ресторана и друге) свакако су све више озлојеђени политиком, а цинизам који уз ово долази је потенцијално опасан, нарочито пошто долази од људи од којих би се очекивала промишљеност и умереност.

Све у свему, сада када је „Чекање Годоа" готово, па се враћамо озбиљном раду, ја сам опет уверен да постоји потреба да наставимо да радимо колико год је могуће енергично да би ову земљу вратили тамо где јој је место (као што сам рекао у свом првом интервјуу за Б92 скоро тачно пре три године). Мада можда не можемо да пробудимо успаване гиганте српског фудбала, или да решимо проблем са гужвама на граници (што је само последица другог проблема), радићемо на вратимо осећај „то је могуће", исти осећај који је развио велико српско културно наслеђе, дало светског шампиона у фудбалу, а може се видети и код неких нових, иновативних фирми, са којима се ми сусрећемо.   Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 08:52 15.08.2016

Ламент над Годоом

Е, мој драги Естрагоне...


Но, утакмица коју сам видео била је тужан спектакл, показатељ како је фудбал у Србији ниско пао.То је зато, Естрагоне, што фудбал у Србији већ деценијама није спорт него робовласнички бизнис у којем робовласници седе у управама клубова или преко својих представника држе клубове под потпуном контролом.

И нико им ништа не може.

Сви наши клубови су "удружења грађана", законски гледано, што значи алајбегова слама и страначка прћија.

Чак је опасно по живот покушавати ту нешто да промениш у одавно устаљеном поретку ствари и подели интереса и територија.

Ето, видео си да је и премијер на излагању експозеа рекао да не може ништа да уради по питању приватизације српских фудбалских клубова јер су то људи који су јачи од њега у овом нашем српском друштву 2016. године.

(Ма, је ли то могуће? Да има неко јачи од премијера у уређеној Србији у којој је владавина закона на првом месту?)

Али, мислим да то питање фудбала ни у Холандији није много другачије када се гледа из угла робова, пардон играча... Само је тамо то све лепше упаковано, са више пара у оптицају, па се онда то мање види.


Проводим време и радећи нешто што не бих у скоро ни једној другој земљи. Уписао сам се на часове сликања икона.Што би рекао игуман Методије једном мом другару када смо били у Хиландару:

"Брате, чекамо те овде... Доћи ћеш нам овде да живиш са нама кад-тад. Ти си већ наш, само ти то не видиш."
али је јако тешко сазнати чега све у Србији има.Тачно!

И многи грађани Србије и не знају шта би све могли да виде и у својој земљи пре него се запуте у иностранство.

Маркетинг нам никада није била нека јача страна.


Трећа ствар која овог лета није део мог свакодневног живота су границе.Овог лета сам, путујући у Грчку, македонску и грчку границу пролазио врло брзо и без икаквих проблема.

Међутим, на нашој граници сам и у одласку и у повратку стајао у реду по 2,5-3 сата.

Објаснили су нам да су због усклађивања прописа са ЕУ увели скенирање пасоша на граници, али да је процедура таква да сваки путник мора да изађе из возила (аутобуса) и да лично прође испред службеника у кућици и да му да пасош у руке да га овај скенира.

Путничка возила још некако и пролазе кроз ту процедуру, а када су аутобуси у питању, онда то уме да потраје.

Поготово што је тај систем, софтвер, у оквиру којег се ради скенирање пасоша, склон паду попут државе на чијој се граници употребљава.

А кад падне систем, онда се чекање Годоа на граници баш отегне.

Мора да су и на том систему радили неки преко "баба и стричева" како то већ уме да буде у овој Србији. Сетимо се само хаоса по домовима здравља насталог у јуну због "модернизације" рада лекара и уношења података пацијената у систем који је исто био склон честом паду као и тај систем за скенирање пасоша на границама.


И, пошто овде већ ламентирамо, ево теби драги мој Естрагоне један ламент на поклон:

EDIT:

Мада можда не можемо да пробудимо успаване гиганте српског фудбала, или да решимо проблем са гужвама на граници (што је само последица другог проблема), радићемо на вратимо осећај „то је могуће", исти осећај који је развио велико српско културно наслеђе, дало светског шампиона у фудбалу, а може се видети и код неких нових, иновативних фирми, са којима се ми сусрећемо.Из твојих уста у божје уши!

Само имај у виду једну менталну карактерну црту код велике већине Срба. Не свих, али велике већине.

У овом народу током његове модерне историје (после Првог српског устанка) врло често су се јављале велике идеје, велике замисли, велики пројекти,...

Али са колико год ентузијазма се те идеје и пројекти зачели, у оваплоћењу тих идеја и остваривању замисли исто тако је ентузијазам брзо и опадао и долазило је до замора и одустајања.

Хоћу да ти кажем да међу Србима оваплоћење свих тих великих идеја и замисли врло често зависи искључиво од ентузијазма појединца при чему се наилази на много препрека које ентузијастима стварају и друштво и државни систем.

Зато многе од тих великих идеја међу Србима и остану само на нивоу замисли или умиру одмах на почетку свог спровођења у дело.

Некако не умемо, брате, никако да радимо по систему "деда за репу, баба за деду итд.", него смо скоро сви некако по систему "сам свој мајстор".

Али мислим да велику улогу у томе имају и ти спољашњи услови: друштво и државни систем.

mariopan mariopan 09:06 15.08.2016

Re: Ламент над Годоом

Ala ti je poklon Taso, lep crni pravougaonik?
tasadebeli tasadebeli 09:10 15.08.2016

Re: Ламент над Годоом

mariopan
Ala ti je poklon Taso, lep crni pravougaonik?Да ни мени не раде Јутјуб клипови већ данима на овом Блогу.

(Пао систем? )


Зато сам као осигурање ставио и линк у коментару, али ево поновићу га и овде:


ЛИНКЛИНКЛИНК
highshalfbooze highshalfbooze 09:09 15.08.2016

?!!

Наравно, разлика је у томе да смо ми дочекали владу док Годо никада не дође.


"Mi"smo dočekali vladu?
Znači da otvoreno priznajete da je to vaša vlada.
WBinSerbia WBinSerbia 09:27 15.08.2016

Re: ?!!

Pa svi u Srbiji su je dočekali.
WBinSerbia WBinSerbia 09:28 15.08.2016

Re: ?!!

Šta god o njoj mislili.
highshalfbooze highshalfbooze 10:11 15.08.2016

Re: ?!!

Šta god o njoj mislili.

I posle se neki pitaju gde je srpski Mičurin naučio kad ga pitaš jedno da ti odgovara nešto deseto.
zoja444 zoja444 09:09 15.08.2016

pitanje

da li mozete da urgirate kod nadleznih, da poprave ovaj softver vezan za youtube na ovom sajtu? vec pocinje da iritira. hvala.
tasadebeli tasadebeli 09:12 15.08.2016

Re: pitanje

zoja444
da li mozete da urgirate kod nadleznih, da poprave ovaj softver vezan za youtube na ovom sajtu? vec pocinje da iritira. hvala.
Једино што ми пада на памет, јер не знам како другачије да их дозовем, то је да окачим пост на коме урлам дозивајући их.

Да, баш то ћу и да урадим...
zoja444 zoja444 09:16 15.08.2016

Re: pitanje

mariopan mariopan 09:57 15.08.2016

Re: pitanje


Želim da pohvalim Vaše interesovanje za slikanje ikona, za tu vrstu umetnosti, jer je skopčana sa duhovnošću i istorijom Srba. Tako ćete i o nama kao narodu više saznati i naučiti.

Možda ćete se tako bolje upoznati sa vrednom duhovnom zaostavštinom srpskog naroda?

Slikanje ikona nije samo veština. Tu leži tajna o našoj duhovnoj zaostavštini koja se polako zatire, tako što se mnogi sakralni objekti na Kosovu i Metohiji prepuštaju varvarima koji ih uništavaju.

Rušenje i uništavanje vekovima starih srpskih sakralnih objekata, uništavanje dokaza o postojanju i istoriji jednog naroda na tim prostorima, ne može biti delo civilizovanog čoveka.

Davanje podrške zapadnog sveta svemu tome, iz sebičnih, ekonomskih ili političkih interesa, je za mene saučesništvo u zločinu.

Bilo bi lepo od Vas ako iskoristite svoj uticaj, onoliko koliko možete, da se ti spomenici srpske duhovnosti i kulture na Kosovu i Metohiji sačuvaju?

Svaka podrška u tom smislu bi bila dobrodošla.
highshalfbooze highshalfbooze 10:15 15.08.2016

Re: pitanje

tasadebeli
Једино што ми пада на памет, јер не знам како другачије да их дозовем, то је да окачим пост на коме урлам дозивајући их.Да, баш то ћу и да урадим...

Tako ste ih dozivali da poprave http/https problem sa linkovanjem, i vidi šta ste napravili
tasadebeli tasadebeli 10:38 15.08.2016

Re: pitanje

highshalfbooze
tasadebeli
Једино што ми пада на памет, јер не знам како другачије да их дозовем, то је да окачим пост на коме урлам дозивајући их.Да, баш то ћу и да урадим...

Tako ste ih dozivali da poprave http/https problem sa linkovanjem, i vidi šta ste napravili
nim_opet nim_opet 16:12 15.08.2016

Re: pitanje

mariopan

Želim da pohvalim Vaše interesovanje za slikanje ikona, za tu vrstu umetnosti, jer je skopčana sa duhovnošću i istorijom Srba. Tako ćete i o nama kao narodu više saznati i naučiti.

Možda ćete se tako bolje upoznati sa vrednom duhovnom zaostavštinom srpskog naroda?

Slikanje ikona nije samo veština. Tu leži tajna o našoj duhovnoj zaostavštini koja se polako zatire, tako što se mnogi sakralni objekti na Kosovu i Metohiji prepuštaju varvarima koji ih uništavaju.

Rušenje i uništavanje vekovima starih srpskih sakralnih objekata, uništavanje dokaza o postojanju i istoriji jednog naroda na tim prostorima, ne može biti delo civilizovanog čoveka.

Davanje podrške zapadnog sveta svemu tome, iz sebičnih, ekonomskih ili političkih interesa, je za mene saučesništvo u zločinu.

Bilo bi lepo od Vas ako iskoristite svoj uticaj, onoliko koliko možete, da se ti spomenici srpske duhovnosti i kulture na Kosovu i Metohiji sačuvaju?

Svaka podrška u tom smislu bi bila dobrodošla.


Od toga da covek hoce da slika ikone, do Kosova i Metohije...
mariopan mariopan 16:24 15.08.2016

Re: pitanje

nim_opet


Od toga da covek hoce da slika ikone, do Kosova i Metohije...

..................

Zašto da ne, ja slikam i ikone, između ostalog, i znam kako se to radi. Ako želi da nauči, a zato je upisao tečaj, važno je da vidi stare ikone i nauči zašto se baš tako rade a ne drugačije.

Na Kosovu i Metohiji može da vidi pravo blago od ikona i fresaka, i možda pomogne da se to blago sačuva?

Svaka pomoć organizacija i uticajnih pojedinaca je dobrodošla.
Ttreba je samo lepo zamoliti, zatražiti.
Znaš onu izreku da ni majka dete ne nahrani dok ne zaplače, ne seti se?
highshalfbooze highshalfbooze 23:38 15.08.2016

Re: pitanje

Zašto da ne, ja slikam i ikone, između ostalog, i znam kako se to radi. Ako želi da nauči, a zato je upisao tečaj, važno je da vidi stare ikone i nauči zašto se baš tako rade a ne drugačije.

Možda ti znaš, ali zbog domaćina da stavim par linkova koje mislim da treba da pogleda ako želi da nauči o ikonopisu.
Jugoslav Ocokoljić Ima dosta literature navedene kod njega, i dosta dobrih radova.
Treba videti i radove sestara iz manastira Gradac.
mariopan mariopan 06:56 16.08.2016

Re: pitanje

highshalfbooze
Zašto da ne, ja slikam i ikone, između ostalog, i znam kako se to radi. Ako želi da nauči, a zato je upisao tečaj, važno je da vidi stare ikone i nauči zašto se baš tako rade a ne drugačije.

Možda ti znaš, ali zbog domaćina da stavim par linkova koje mislim da treba da pogleda ako želi da nauči o ikonopisu.
Jugoslav Ocokoljić Ima dosta literature navedene kod njega, i dosta dobrih radova.
Treba videti i radove sestara iz manastira Gradac.

G.Cross G.Cross 10:57 15.08.2016

Par pitanja

WBine ( ti nisi Srbin, ti si WBin , naravno salim se), postujem tvoju upornost u postavljanju postova ovde, uz vecinu negatvnih komentara, ponekad i neprijatnih.

Vecina tvojih ekonomskih kometara su po mom kromnom misljenju na mestu.Ono sto volim kod tebe je da izbegavas fraze i seces cesto u sustinu stvari.

Pa bih tim povodom pitao :

Све у свему, сада када је „Чекање Годоа" готово, па се враћамо озбиљном раду, ја сам опет уверен да постоји потреба да наставимо да радимо колико год је могуће енергично да би ову земљу вратили тамо где јој је место (као што сам рекао у свом првом интервјуу за Б92 скоро тачно пре три године).


- Gde to ova zemlja treba da se vrati ?
- Kada je tamo bila ?
- Ko je odveo od tamo ?


Pitam jer mislim da je vazno to razjasniti, narocito kada je tamo bila, jer mozda nikada i nije bila tamo, jos. I Mozda je to problem.
mariopan mariopan 11:10 15.08.2016

Re: Par pitanja

G.Cross
- Gde to ova zemlja treba da se vrati ?
- Kada je tamo bila ?
- Ko je odveo od tamo ?To sam prvo htela da pitam ali sam kukavički prepustila nekom drugom da postavi ta (neprijatna) pitanja.

Hvala ti, i mene intersuje odgovor.

WBinSerbia WBinSerbia 12:43 15.08.2016

Re: Par pitanja

Pitanja 1. i 2.: 1989. godine Jugoslavija (čiji deo je Srbija bila) je bila prva zemlja za koju se očekivalo da će postati članica Evropske unije. Jugoslavija (i Srbija kao njen deo)bila je vrlo blizu nivou razvoja koje su tada imale zemlje članice EU. Tada sam radio u jednom Evropskom institutu i iz prve ruke znam da se to članstvo tada očekivalo. Danas Srbiju treba vratiti na taj nivo razvoja. Bar na današnji nivo razvijenosti Poljske i Madjarske.

Pitanje 3.: Političari koji nisu bili u stanju da zajednički interes stave iznad njihovog pojedinačnog uskog interesa.
G.Cross G.Cross 12:58 15.08.2016

Re: Par pitanja

Pitanja 1. i 2.: 1989. godine Jugoslavija (čiji deo je Srbija bila) je bila prva zemlja za koju se očekivalo da će postati članica Evropske unije. Jugoslavija (i Srbija kao njen deo)bila je vrlo blizu nivou razvoja koje su tada imale zemlje članice EU.


Hvala na odgovoru.

Jugoslavija je mozda tamo bila 1989. godine ali Srbija sigurno nije.
I to i jeste problem i zato sam i pitao.

22. Septemba 1987. srpski komunisti su odlucili da odvedu Srbiju negde drugo i jos je od tamo nisu vratili.

A ka ce ne zna se.
elenold elenold 20:43 15.08.2016

Re: Par pitanja

WBinSerbia
....

Pitanje 3.: Političari koji nisu bili u stanju da zajednički interes stave iznad njihovog pojedinačnog uskog interesa.


Lepo ste naveli svoja razmisljanje u blogu i na tragu ste , ako smem tako da kazem, da proniknete u sustinu frustracija naroda kome je skoro sve sto je valjalo, a bilo je toga naravno, propalo u istoj meri kao i sto je fudbal propao. No, da ne sirim fokus vase price.

Povodom vaseg navedenog odgovara, sta mislite zasto zapad nije snaznije podrzao vladu Ante Markovica , koji je bio ne samo politicar koji je stavio zajednicki interes iznad republickih, vec sto je mnogo vaznije, koji je bio poslednji i rekao bih pravi voz za pravac koji je najbolji za sve narode ex SFRJ. Jer jasno je svima, da je zapad u tadasnjoj geopolitickoj sitiaciji hteo da neki oblik Jugoslavije opstane, ona bi opstala sa naravno daljnjim mogucnostima transformacije, kada se uzavrele nacionalisticke glave ohlade. A istovrememo, oprobani metod sangarepe i stapa se mogao efikasno koristiti.
elenold elenold 21:06 15.08.2016

Re: Par pitanja

G.Cross
. . .

Jugoslavija je mozda tamo bila 1989. godine ali Srbija sigurno nije.
I to i jeste problem i zato sam i pitao.

22. Septemba 1987. srpski komunisti su odlucili da odvedu Srbiju negde drugo i jos je od tamo nisu vratili.

A ka ce ne zna se.


Da li mislis da je i Srbije pre septembra 1987 tamo bila.

Drugo, da li mislis da su srpski komunisti u septembru mislili da je vode bas " tamo " ( to drugo tamo).

I trece, slazem se sa ovim a ko ce da je (Srbiju) vrati od " tamo " ne zna se, i dodao bih, sve ih je manje koji imaju kapacitet da to mogu.
49 41 49 41 03:33 17.08.2016

Re: Par pitanja

elenold
WBinSerbia
....

Pitanje 3.: Političari koji nisu bili u stanju da zajednički interes stave iznad njihovog pojedinačnog uskog interesa.


Lepo ste naveli svoja razmisljanje u blogu i na tragu ste , ako smem tako da kazem, da proniknete u sustinu frustracija naroda kome je skoro sve sto je valjalo, a bilo je toga naravno, propalo u istoj meri kao i sto je fudbal propao. No, da ne sirim fokus vase price.

Povodom vaseg navedenog odgovara, sta mislite zasto zapad nije snaznije podrzao vladu Ante Markovica , koji je bio ne samo politicar koji je stavio zajednicki interes iznad republickih, vec sto je mnogo vaznije, koji je bio poslednji i rekao bih pravi voz za pravac koji je najbolji za sve narode ex SFRJ. Jer jasno je svima, da je zapad u tadasnjoj geopolitickoj sitiaciji hteo da neki oblik Jugoslavije opstane, ona bi opstala sa naravno daljnjim mogucnostima transformacije, kada se uzavrele nacionalisticke glave ohlade. A istovrememo, oprobani metod sangarepe i stapa se mogao efikasno koristiti.


ZAPAD?
Posvadjali se nemci i britanci, pa ujko sam morao; da sece Gordijev cvor.
elenold elenold 10:14 17.08.2016

Re: Par pitanja

49 41

ZAPAD?
Posvadjali se nemci i britanci, pa ujko sam morao; da sece Gordijev cvor.

Pa ne secam se bas najbolje tada njihovih odnosa. Samo znam da je svetskih predstavnika dolazilo da pruzi " dobre" usluge. I da je Genser vise puta dolazioi da su objasnjavali da je pravna procedura jako bitna a spremalo se to sto se posle desavalo. :(
49 41 49 41 15:18 18.08.2016

Re: Par pitanja

elenold
49 41

ZAPAD?
Posvadjali se nemci i britanci, pa ujko sam morao; da sece Gordijev cvor.

Pa ne secam se bas najbolje tada njihovih odnosa. Samo znam da je svetskih predstavnika dolazilo da pruzi " dobre" usluge. I da je Genser vise puta dolazioi da su objasnjavali da je pravna procedura jako bitna a spremalo se to sto se posle desavalo. :(


Ovako ide size mozaicni.
Britanci, kao bivsi saveznici; su imali "odlicnu" saradnju sa Beogradom na mnogim nivoima.
Izmedju ostalog "odskocna daska" za spijunazu na Bliski istok.
Onda su Nemci pokazali "otvoren" uticaj na Balkan.
Ovi im uzvratili:Micite ruke sa Balkana!

Rimska drzavica, tutnula titovom (bivsem) generalu 4.5 milijarde u ruke - ispod stola.

Pocela "igranka" koja jos uvek traje.
Pluvachina izmedju hr&sr se zahuktava i pojachava.

Parlament sa Bosfora je prvi rekao da ce pomoci "svojima".
Njihov izjavljuje da mu je "ostavljena" bosna u amanet, da se na kosovu oseca kao kod kuce.

P.S.
Kcerku sam godinama terao da ide tamo, gde je rodjena i bila izbeglica sa 6 meseci.
Zadnju godinu uporno hoce, al' ne zna kada?!?
Juce je pozvana na svadbu na Balkan sa 400 zvanica u oktobru.
Nema sanse, jer se njena sa posla udaje u okt. (medeni mesec).

Obe s posla - pada im sistem koordinacije koje vode.

Mozda joj se zelja nece ostvariti ?!?
elenold elenold 19:52 18.08.2016

Re: Par pitanja

49 41

. . .
Pocela "igranka" koja jos uvek traje.. . .


Ovo sigurno. I potrajace.

Detalje i epizode koje navodis ne znam, ali ne treba biti mnogo pametan pa zakljuciti da je Nemacka svoj uticaj povratila na Sloveniju i Hrvatsku i stavila ih u svoju zonu interesa. U nekim medijima je navodjeno da je Engleska tokom gradjanslog rata imala najbolju spijunsku infrastrukturu u BiH, koja je ostala jos od 2WW . A Turska ( mada se pominje i Saudijska Arabija) kao sto si naveo je svoj iticaj uspostavila. O Kosovu smo vec videli sve.
Taj period gradjanskog rata u Hrvatskoj i BiH najkrace bih rekao da su svi vodili politiku da se namire na stetu interesa Srpskog naroda. Ameri da bi se dodvorili Turcima i Saud Arabiji su podrzavali muslimane u BiH i Siptare na Kosovu. A Nemci su direktno jako podrzavili Slovence i Hrvate da bi ih stavili pod zonu svog uticaja. Rusija se 90. baktala svojim problemima od Jelcina preko korumpiranih tajkuna do Cecena. A vojska bez jasnog atributa cija je, nije ni mogla da odtadi ono sto je trebala. Ali to je opet sira prica.
Zato verovatno, po mojoj predpostavci nisu ni hteli da podrze Antu Markovica jer su im kao sto sam ovde naveo vaznije bile druge rehionalne sile kojima su se dodvoravali rasturajuci Jugoslaviju a pojedine delovr stavljali pod svoj uticaj. Jedino Srbija ostala u vrtlogu istorijskih okolnosti , sama i na cistini. . .
sasaminijature sasaminijature 12:42 15.08.2016

Ako moze jedno pitanje autoru?

Kako vi gospodine kao neko ko je ziveo u uredjenoj zemlji i proputovao sveta, reagujete,sta milslite???
Kada PREMIJER jedne drzave javno kaze kako je on nemocan povodom "privatizacije" sportskih drustava?
Na sta vas ta izjava navodi?
Da li je taj PREMIJER nesposoban za posao koji obavlja?Da li ta drzava ima vojsku, policiju i sudstvo?Ko je tu ko?
Da li covek da se zapita da to ustvari niko ni ne zeli da privatizuje jer im je to u stvari odlicno pojilo u ovoj opustosenoj drzavi?

Ja vas najiskrenije pitam mozda previse direktno i naivno, pitam kako bi vecina gradjana pitala.
Unapred hvala na razumevanju i odgovoru.
WBinSerbia WBinSerbia 12:55 15.08.2016

Re: Ako moze jedno pitanje autoru?

Pa ja ne mislim da je posao premijera,a ni vlade,da resava to pitanje. A rešenje ne mora da bude u privatizaciji. Lično mislim da je rešenje u izboru profesionalnog menadžmenta i Upravnog odbora. Ako oni svoj posao rade valjano onda će biti i privatnih investitora.
Primer Barselone: Barselona ima 155.000 članova kluba. I svaki od njih godišnje plaća članarinu od 140 evra za tu privilegiju. Time oni stiču pravo da svake četiri godine biraju predsednika kluba i ljude koji upravljaju klubom. Rezultate znate.
Slično je i sa Real Madridom.
sasaminijature sasaminijature 13:05 15.08.2016

Re: Ako moze jedno pitanje autoru?

Veoma nam je poznat model funkcionisanja Barselone i Reala.Mozda bi taj sistem funkcionisanja i bio najblizi,mozda, presiroka je tema da ne ulazimo dublje.
Ciji je posao ako ne premijera i vlade?Hoce li se sportska drustva sama na svoju ruku privatizovati?Ko treba da uredi tu zabokrecinu?Sta ce u tim drustvima "istaknuti" politicari?Zasto drzava finansira te rupe bez dna?Zasto drzava dozvoljava huliganima da rade to sto rade?Da li policija ima operativna saznanja o vodjama i njihovim grupama i zasto ta legla ne resava?Pitanja je u nedogled...
tasadebeli tasadebeli 13:10 15.08.2016

Re: Ako moze jedno pitanje autoru?

WBinSerbia
Pa ja ne mislim da je posao premijera,a ni vlade,da resava to pitanje. A rešenje ne mora da bude u privatizaciji. Lično mislim da je rešenje u izboru profesionalnog menadžmenta i Upravnog odbora. Ako oni svoj posao rade valjano onda će biti i privatnih investitora.
Primer Barselone: Barselona ima 155.000 članova kluba. I svaki od njih godišnje plaća članarinu od 140 evra za tu privilegiju. Time oni stiču pravo da svake četiri godine biraju predsednika kluba i ljude koji upravljaju klubom. Rezultate znate.
Slično je i sa Real Madridom.
Да, тако би то могло да се уради и у Србији као што је урађено у Шпанији. Чак су, колико се сећам, тако нешто својевремено и започели у Звезди. Али...

Задатак Владе је да се стара да тај процес не изађе из оквира закона и прописа као што је то код нас у Србији случај.

У томе је посао и улога премијера и Владе.

Када кажем да премијер не може да се избори са тим (по његовом сопственом признању), онда мислим на незаконите и нелегалне радње у фудбалским клубовима и у српском фудбалу уопште, а све под називом "удружења грађана".

А исто тако мислим да и сам премијер мисли на то о чемму ја говорим.


Или, поједностављено речено, премијер, Влада и ова држава Србија не могу да ставе организовани криминал у фудбалу (а мислим ни у осталим областима у Србији) под своју контролу.

Па се онда ми, грађани Србије и гласачи на изборима, ту питамо ко води ову државу Србију.

Премијер или криминалци?
sasaminijature sasaminijature 13:31 15.08.2016

Re: Ako moze jedno pitanje autoru?

Bas tako!Samo u nasoj drzavi je sasvim "normalno" da se redjaju razno razne uprave prave milionske dugove i da niko ne odgovara.U Zvezdi su razni rukovodioci napravili minus od nekih pedeset miliona evra i niko nije polagao nikakve racune.Jbg ja probo, necu vise aj zdravo.Valjda bi posle njegovog mandata i vremena upravljanja klubom morao neko da proceslja poslovanje doticnog.Setite se samo prosle sezone slucaja Zivkovic u Partiznanu, tragikomedija.
little_radojica little_radojica 13:48 15.08.2016

Re: Ako moze jedno pitanje autoru?

Да, тако би то могло да се уради и у Србији као што је урађено у Шпанији. Чак су, колико се сећам, тако нешто својевремено и започели у Звезди. Али...


Тасо, знаш ли можда у чему је конкретно разлика између нашег закона и шпанског закона? Питам зато што су и Звезда и Партизан већ приватни клубови њихових навијача. То што су политичари нашли начин да се умувају у шему одлучивања* то је већ нешто друго.

*захваљаујући својим конекцијама имају моћ над друштвеним предузећима која имају новца за спонзорство, с друге стране имају интерес јер то носи много гласова
tasadebeli tasadebeli 14:20 15.08.2016

Re: Ako moze jedno pitanje autoru?

little_radojica

Тасо, знаш ли можда у чему је конкретно разлика између нашег закона и шпанског закона?Не знам, Радојице, нисам се бавио детаљима. Сећам се само да када је код нас почела та прича о томе да навијачи треба да "поседују" клуб, да су се помињали и шпански клубови и законски оквир у Шпанији као пример.


А онда је Кустурица пар година касније у неком интервјуу рекао да

"лакше у Ват' кану изаберу папу него у Звијезди предсједника."

А ово си лепо рекао:


То што су политичари нашли начин да се умувају у шему одлучивања* то је већ нешто друго.

*захваљаујући својим конекцијама имају моћ над друштвеним предузећима која имају новца за спонзорство, с друге стране имају интерес јер то носи много гласова
То је овде суштина читавог проблема, а не закон.
WBinSerbia WBinSerbia 14:21 15.08.2016

Re: Ako moze jedno pitanje autoru?

Ovde se lepo ukratko iznosi priča o vlasništvu: http://www.sportsbusinessdaily.com/Journal/Issues/2000/05/20000529/No-Topic-Name/FC-Barcelona-By-The-Fans-For-The-Fans.aspx
antioksidant antioksidant 15:17 15.08.2016

Re: Ako moze jedno pitanje autoru?

WBinSerbia
Ovde se lepo ukratko iznosi priča o vlasništvu: http://www.sportsbusinessdaily.com/Journal/Issues/2000/05/20000529/No-Topic-Name/FC-Barcelona-By-The-Fans-For-The-Fans.aspx

Zvezda ima isti sistem izbora skupstine samo sto je oko 10 000 clanova i 10eura godisnja clanarina. Ako je poenta u 130 eura razlike povecacemo ali nije. Ali interesantno mi je da ova privatizacija nije posao premijera a privatizacija Zelezare jeste. Imate li neki komentar na to?
Atomski mrav Atomski mrav 01:09 16.08.2016

Re: Ako moze jedno pitanje autoru?

Ali interesantno mi je da ova privatizacija nije posao premijera a privatizacija Zelezare jeste. Imate li neki komentar na to?

A tek EPS-a...
49 41 49 41 18:23 18.08.2016

Re: Ako moze jedno pitanje autoru?

tasadebeli
WBinSerbia
Pa ja ne mislim da je posao premijera,a ni vlade,da resava to pitanje. A rešenje ne mora da bude u privatizaciji. Lično mislim da je rešenje u izboru profesionalnog menadžmenta i Upravnog odbora. Ako oni svoj posao rade valjano onda će biti i privatnih investitora.
Primer Barselone: Barselona ima 155.000 članova kluba. I svaki od njih godišnje plaća članarinu od 140 evra za tu privilegiju. Time oni stiču pravo da svake četiri godine biraju predsednika kluba i ljude koji upravljaju klubom. Rezultate znate.
Slično je i sa Real Madridom.
Да, тако би то могло да се уради и у Србији као што је урађено у Шпанији. Чак су, колико се сећам, тако нешто својевремено и започели у Звезди. Али...

Задатак Владе је да се стара да тај процес не изађе из оквира закона и прописа као што је то код нас у Србији случај.

У томе је посао и улога премијера и Владе.

Када кажем да премијер не може да се избори са тим (по његовом сопственом признању), онда мислим на незаконите и нелегалне радње у фудбалским клубовима и у српском фудбалу уопште, а све под називом "удружења грађана".

А исто тако мислим да и сам премијер мисли на то о чемму ја говорим.


Или, поједностављено речено, премијер, Влада и ова држава Србија не могу да ставе организовани криминал у фудбалу (а мислим ни у осталим областима у Србији) под своју контролу.

Па се онда ми, грађани Србије и гласачи на изборима, ту питамо ко води ову државу Србију.

Премијер или криминалци?


Taso, jel' znas koliko sam se nekada naslusao na radiju - Pala italijanska vlada.
"Odleteo" glavni sudija u vazduh i pola ulice sa njim.

Onda doso Macho B. zavrnuo rukave i rekao; pogledajte one preko na Balkanu.
-Nikad nista da im "padne", nece ga biti ni kod nas!
49 41 49 41 15:50 15.08.2016

Freske i Putovanja

http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/dokumenti/trinaestogodisnje_putovanje_pivskog_manastira_r_bosnjak.html

Bio tamo, odusevio se Pivskim jezerom, Mratinjem (najvisocija brana u Evropi).

I danas mi ostalo nejasno, kako su "preneli" Pivski manastir sa freskama.
Nisam video lepse-bogatije freske.
Atomski mrav Atomski mrav 01:18 16.08.2016

Fudbal

Pitam se da li je blogokolega WBinSerbia bio srećan kad smo čuknuli Nemce na SP u Južnoj Africi? Moja firma je tada sarađivala sa nekim holandskim firmama i nakon te utakmice smo dobili gomilu mailova sa čestitkama na pobedi i od Holanđana za koje nismo ni čuli. Mnogi su govorili tada da će i fudbal da outsource-uju u Srbiju.

Kad smo kod fudbala, ne bih da budem zlokoban ali kao da je i holandski fudbal krenuo stopama srpskog - klubovi vam već duže vreme nemaju nikakve uspehe u evropskim takmičenjima, bivšeg prvaka AZ Alkmara je pobedio čak i Partizan prošle sezone a daće Bog i Vojvodina ove godine; a i reprezentacija se nije plasirala na jedno veliko takmičenje prvi put još od kamenog doba...
49 41 49 41 17:55 16.08.2016

Re: Fudbal

Atomski mrav
Pitam se da li je blogokolega WBinSerbia bio srećan kad smo čuknuli Nemce na SP u Južnoj Africi? Moja firma je tada sarađivala sa nekim holandskim firmama i nakon te utakmice smo dobili gomilu mailova sa čestitkama na pobedi i od Holanđana za koje nismo ni čuli. Mnogi su govorili tada da će i fudbal da outsource-uju u Srbiju.

Kad smo kod fudbala, ne bih da budem zlokoban ali kao da je i holandski fudbal krenuo stopama srpskog - klubovi vam već duže vreme nemaju nikakve uspehe u evropskim takmičenjima, bivšeg prvaka AZ Alkmara je pobedio čak i Partizan prošle sezone a daće Bog i Vojvodina ove godine; a i reprezentacija se nije plasirala na jedno veliko takmičenje prvi put još od kamenog doba...


Sprechen Sie Deutsch dabei?
NO!

Pitao ja na recepciji hotela u Amsterdamu.

Posle mi ona "moja", objasnila; da svi vecinom znaju al' nece na emotivnoj bazi od sredine proslog veka i zbog komsija.
Atomski mrav Atomski mrav 22:19 17.08.2016

Re: Fudbal

al' nece na emotivnoj bazi od sredine proslog veka i zbog komsija.

Tako sam i ja mislio ali sam posle čuo da, bar što se fudbala tiče, razlozi netrpeljivosti datiraju od finala SP 1974. godine...
49 41 49 41 20:18 18.08.2016

Re: Fudbal

Atomski mrav
al' nece na emotivnoj bazi od sredine proslog veka i zbog komsija.

Tako sam i ja mislio ali sam posle čuo da, bar što se fudbala tiče, razlozi netrpeljivosti datiraju od finala SP 1974. godine...


Gde su ostali nefudbaleri, jucerasnja deca - koja "nose" prichu svojih roditelja ...
sasaminijature sasaminijature 05:25 16.08.2016

POSTOVANI AUTORE BLOGA !!!

Kada ste vec ziveli u inostranim naprednijim drustvima i proputovali sveta.

Kako to da niste naucili da kada na javnom mestu zapocetne neku temu, potrudite se bar,BAR, prvi dan da ljude koji su Vas procitali, zainteresovali se za temu i postavili Vam diektna pitanja udostojite odgovora.


Ne da odgovarate po svom nahodjenju vec na direktno postavljeno takav i odgovor.


Ili ste zapatili taj neki virus nase nabedjene elite i njihove isprazne "nadmenosti"u svom ponasanju.

I na prosloj temi koju ste zapoceli vam je to sugerisano ali su Vasi maniri ostali isti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana