Društvo| Tehnologija| Život

Transvaluation Conjecture

Milan Novković RSS / 31.03.2008. u 17:46

small-micro.jpgHipoteze i nagađanja su jeftina, bar većini nas kojima život ne zavisi kritično od mišljenja sa kojim izlazimo pred svet, a ako im niko ne može proveriti vrednost onda i good value for money, opet - zato što su jeftina.

Tako, evo jedne transvaluation hipoteze by speculation. Recimo da juče vrednost znanja o tome kako „nasrtati“ na mikrotalasnu rernu (naterati je milom ili silom da radi ono što mi hoćemo) nije bila neka, pošto je i neznalac mogao uz priloženo upustvo da nasrće podjednako dobro. Lako je napraviti neku istorijsku paralelu gde je gradijent ovako neke vrednosti bio redove veličina značajniji, uglavom u pozitivnom smislu iako je istorija prepuna i negativnih primera.

Danas na rernu više niko ni ne obraća pažnju. Non-entity. Ali, što Internet konekciju dovučemo u „mračniji deo kuće“ to uz pomoć automatizovane Internet bratije, e.g. Googla i Wikija, možemo sve „podlije“ da podrivamo autoritet onih koji znaju „napamet“. Mislim, znam i ja „napamet“ samo što tu pamet moram da delim dok ima ljudi koji nisu nikom ništa dužni.

Ja se ovoga često dotaknem ali, kako je Kurzweill i obećao, paradigm shifts su sve češći pa je, bar meni, tema neiscrpna. Tih pomeraja ima sve češće i na temu znanja. Terabajt diskovi su već na tržistu, nekoliko terabajta po laboartorijama, na tržištu mogu da se pojave svakog dana, 100 terabajta po R&D kuloarima.

Neke cifre o kapacitetima ljudske memorije se kreću između 3 i 80 terabajta, davno pročitano, nije bitno, važni su redovi veličina. Ljudska memorija je malo čudo prirode, sa asocijativnošću, pa heširanjem (umemo da prepoznamo, al ne umemo da reprodukujemo) i raznim. Ali, sila je sila. Postoje danas i asocijativne memorije, pa diskovi (iako je malo smešno, malo ko vidi bilo kakvu primenu za njih – npr, šta će mi kompjuter koji na pitanje o ogradama za krave na livadi pominje i kineski zid !!), sve se brzo kreće, raja delje content, pitanje je trenutka kad ćemo sve činjenice imati na jednom disku, pa u mobilnom. Sa nešto fintiranja, broad band i keširanja možemo to da imamo i danas, al sutra će biti trivijalno, imaće svi, kao što imaju mobilne.

Taj mobilni, u stvari, postaje posebno čudo prirode, po osnovnom ekonomskom zakonu koji se tiče naglašene potražnje. Tako, danas, Micro SD i Micro SDHC kartice za mobilne idu i do 8 gigabajta. Ove kartice su velicine 11x15x1 mm. Ima i istraživača koji kažu da je ljudska memorija mnogo manja od ovoga (da ne bi ovo zvučalo previše agresivno treba naglasiti da je velika tajna i genije ljudske memorije u organizaciji i „algoritmima“, a ne kapacitetima, ko ne veruje može i sam da proba sa nagađanjem u spreadsheetu). Ova veličina Micro SD kartice je manja od regiona u muškom mozgu odgovornog za podizanje daske na wc šolji, a 100 ovakvih kartica su manje od regiona za daljinsku komandu kod muškaraca, ili koordinaciju tašne i cipela kod žena. Plus, velike deo ove kartice odlazi na pakovanje.

Znači, ajd sutra nek neki „golja“ sa diplomom, tj načitan al neopremljen, povede add-hoc priču o temi iz profesije, sa autsajderom al opremljenim – Google u jednoj futroli, Wiki u drugoj. Šalim se, naravno, ali je očigledno da se ravan po kojoj se dosta znanja niveliše ubrzano pomera. Znam, trebalo bi ovo „znanja“ da bude pod navodnicima, al tehnologija ne bi bila tehnologija kad bi pala pred najobičnijim navodnicima.

Ja, u stvari, uopšte ne pričam sad o AI i post dvadesetim (2020), nego sledećih 5-10 godina. Intel preti da će oko 2011 izaći na tržište sa 80-core procesorom. Nemamo nešto previše aplikacija za tako nešto, usual suspects grafika i simulacije su poznata priča, ali ovo malo čudo će umeti da pomera „znanje“ levo-desno brzinom od terabajta u sekundi, indeksira, semantički uvezuje, sumira, izvlači semantičke indikatore i slično.

Recimo da se ovo desi do 2015-te. Šta je onda obrazovani amater sa ovakvim sokoćalom? Mislim iskren, pošten, pametan amater? I mislim da je u redu da moja 11-togodišnja ćerka brže poteže imdb od mene, u redu je i ako sam ja 40 godina stariji, al zar je to lepo i pristojno da ako nam sutra profesor filozofije bane na vrata, i jest da joj je otac studirao samo elektroniku, da ona prva potegne sa „kvalifikovanim“ mišljenjem o Hegelu i istoriji. Zar nisu godine važne kad je u pitanju ko ima pravo prvi da se frlja sa mutnom i plitkom pričicom pred respektabilnim gostom? U stvari ne „brine“ mene toliko to frljanje, tu iskustvo mora da ima posebnu težinu, nego izgleda da ta deca nisu sisala veslo ni kad je uvezivanje činjenica u pitanju. A ni mi odrasli nismo ni prepametni ni premudri - sve ranije i ranije im kupujemo mobilne.

Sad sam nešto i zaboravio, dok pisah ovo gore, šta mi bejaše conjecture – možda da će baš ovakva tehnologija ubiti mediokritetluk, renormalizacijom znanja na način koji će žestoko izoštriti i otvoriti put kreativnosti stvaranja i kreativnosti prepoznavanja.



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ljuttko Ljuttko 17:57 31.03.2008

Prva najzad!

Da pozdravim, a onda cu da citam:)
Velika Lj.
bravar bravar 18:02 31.03.2008

Re: Prva najzad!

Milan Novković Milan Novković 18:03 31.03.2008

Re: Prva najzad!

Ljuttko
Da pozdravim, a onda cu da citam:)Velika Lj.

Ne moraš ni da čitaš. Sve što blog "kaže" je da džaba ti čitala, džaba ti ne čitala :)

Mala Lj. je šokirana kako je život ne-fer kako odrastamo - ostala u UK da uči, 7 ispita u maju, dok mi najmlađi i najstariji mlatimo po parkovima oko Orlanda :) Ja ne baš da tražim da mi se Goofy potpiše u knjižicu, al mi je naređeno da budem u nekoj razumnoj okolini sa fotoaparatom :)
Ljuttko Ljuttko 18:22 31.03.2008

Re: Prva najzad!

bravar


Štampala i uramila, odavno me niko nije sertifikovao, pa jos ovako lepo.
Blagodarim i bogznakako:)
bravar bravar 18:28 31.03.2008

Re: Prva najzad!

Hvala:)
I, ko ti rekao da si Ljuttko:)))

Moram da kazem da zasluge za dizajn idu Edi-vi:)))
Mi smo samo ispostava za urucenje:)))
Ljuttko Ljuttko 19:15 31.03.2008

Re: Prva najzad!

bravar
Hvala:)
I, ko ti rekao da si Ljuttko:)))

Moram da kazem da zasluge za dizajn idu Edi-vi:)))
Mi smo samo ispostava za urucenje:)))

Onda hvala i ko cuo i ko ne cuo, rekla bi moja baba.
E pa ja sam Ljutko kao i ti što si Bravar:) A ni patuljak nisam, dapace, ali kad sam se poigrala raznim inicijalima samo mi se namestilo još odavno iz internet praistorije pa tako ima da teram i do ove Milanove pretpostavljene 2015 ako do tada budem sacuvala koji Kb memorijepamcenja:) da umem da ga upotrebim.
edi-va edi-va 19:35 31.03.2008

Re: Prva najzad!

Moram da kazem da zasluge za dizajn idu Edi-vi:)))


bravar(ko)

to sto me obligatorno pomenes je kao da sam vec komentarisala, pa bih josh samo da dopunim:


tehnologija ubiti mediokritetluk


bravar bravar 18:01 31.03.2008

bez naslova

Mislim da smo svi svesni tog napretka i te brzine o kojoj pises.
Ipak, mislim da je bitno i pitanje da se postavi na pravi nacin. Mislim, ko zna da trazi ograde za krave, sigurno u ponudi nece dobiti Kineski zid:)))
Salu na stranu, ipak, nece SVI biti u mogucnosti da barataju i koriste se takvim sokocelima. Bar ne u skorije vreme. A tada nas nece ni biti, pa neka se nasa deca ceskaju po glavi:)))

Milan Novković Milan Novković 18:06 31.03.2008

Re: bez naslova

Bar ne u skorije vreme

Ja mislim da je pitanje "dana", jako malo godina, 5 max, gde ćemo pitati mobilni i "on-ona" će nam dati suvisli odgovor"
bravar bravar 18:19 31.03.2008

Re: bez naslova

Verujem da ce tako i biti, ali...

Jer u UK pobedise u Milioneru neki koji se povezase bezicno:)
Kako li ce se tek sa takvom tehnologijom, lako dostupnom, polagati ispiti:)))
Deca se bas raduju razvoju tehnologije, a vlasnici istih trljaju ruke i sakupljaju novce, sve veseleci se:)))))))

PS Kako rece Homer (Simpson:)
- Informacija je usla u glavu... Trazi mozak:)
Ljuttko Ljuttko 18:46 31.03.2008

Re: bez naslova


Bravarka sve lepo napisala kao da je mene pitala, ja dok pročitam, skuvam , ispeglam i smislim odgovor, noć odmakla :) Postaviti pravo pitanje, prosečnom i običnom čoveku ni malo nije lako da uradi. I u običnom razgovoru nas sa prostijom moždanom strukturom (hvala Unfuckable za definiciju:) ja često moram da postavim pitanje - jel znaš ti šta hoćeš da me pitaš. Dok dodje do razumnog razgovora nas malih običnih zemaljskih stvorova i mašina ima da protekne ... ne smem da prognoziram ali sigurno je da se ja neću baš narazgovarati. Da , oni koji se bave naukom pa su na izvoru tehnologije. Mojoj majci i njenoj generaciji je dovoljno da mobilni telefon zvoni i da čuje sagovornika. Ja sam napredovala do sms:) A nije da mi nije žao što svega ovoga nije bilo kada smo mi bili mladi, kad sam dokona pravim priču unazad, šta bi sve bilo bolje i drugačije da sam recimo imala samo mobilni pre 20 godina. O tome da umirem od smeha kad pogledam svoj diplomski odbranjen jednog davnog prvog aprila da ni ne govorim. Lepo sam mogla Tesla da budem samo mi je falilo malo napredne tehnike:)
To Milan
Mala LJ kad bi znala kako je lepo dok studiraš odmah bi pala bar 2 ispita i napravila žuraju da nemate gde da se vratite vi što skitate svetom i još blogujete dokoni. Sad cu da joj bačim jedan mail sa instrukcijama za šizenje a ti prenesi kiss and grl i sve ostalo onima koji su ti blizu
Milan Novković Milan Novković 18:48 31.03.2008

Re: bez naslova

Informacija je usla u glavu... Trazi mozak:)

Ja mislim da će ga i naći :)

Prvo smo pričali "podaci", sad "informacija", pa ćemo uredno da te informacije "indeksiramo" i preko, prvo priprostijih indeksa, a onda pametnijih, kompozitijih i sve višestrukijih da ih sve pametnije uvežemo.

Jednom kad smo sa indeksima koliko toliko formalizovali asocijacije, i umrežili ih, relativno jednostavne gramatike i pattern matching nam dovlače sve korisnije odgovore na pitanja.

Ja sam jednom radio na aplikaciji sa vrlo priprostom gramatikom, globalni sistem za konvertibilne bondove za HSBC banku. To da je gramatika razmene podataka između front-enda i servera trivijalna ne-IT ljudi ne vide. Tj, možda bi i videli ali to nisu stvari koje im padaju na pamet. I ja iskoristim priliku da interface ka serveru definisem preko "natural language":)

Tj, klijent pita servera nešto tipa "Da li bi, molim te, bio ljubazan da mi daš sve bondove koje je izdao IBM".
Pošto je gramatika vrlo prosta većina reči su suvišne i u gramatici se ni ne pojavljuju pa ih jednostavan parser izbaci.
Tako da ostaje " (sve bondove) (izdao) "IBM" (na engleskom je sve ovo još lakse zbog neimanja rodova i padeža).
Ovo se vrlo brzo prepeva u komandu za bazu podataka ili server (select * from convertible_bond where issuer = "IBM".

Tj, pravu pamet je u sistem uneo proiyvođač softwarea za bazu, i oni ljudi što su u tu bazu uneli podatke, meni je ostala samo mala igra.

Ali, igra ume da bude vrlo korisna, pošto korisnik ne mora da se opterećuje znanjem o tome kako koristiti aplikaciju, preciznošću u uzdavanju komandi, dok nisu dvosmislene, a ako koristi zvuk kao interface aplikacija je posebno user friendly.

Speech recognition je CPU demanding, ali jeftini CPUs su pristigli potrebe za ovakvu upotrebu, memorija je već odavno jeftina. Sadržaja sve više, mobilne svi imamo i menjamo ih svaki čas. Tj potreba za mobilnim, i konkurencija će zahtevati sve više sadržaja i sve lakši pristup, pa će se pojaviti i ponuđivači.

Sve tehnologije za efikasan pristup sve većoj bazi sadržaja postoje. Nisu prepametne, ali su jako korisne i čovek može da se nauči da ih koristi.
bravar bravar 19:05 31.03.2008

Re: bez naslova

Od IT ja slabo znam sta:)
Ali se interesujem u onoj meri koliko je jednom laiku iz te oblasti danas potrebno:)
Razumem da ce pretrazivaci svesti kljucnu rec na najmanju mogucu meru, ali u tome i jeste kvaka (hm, bravar:).
Koje su to kljucne reci, koja je primarna, koja je krajnje nebitna.
Nije isto traziti listu izdanja nekog, npr IBM, ili analizu Hegelove teorije ili teoriju evolucije od amebe do coveka:)))

Jedna je lista krajnje konkretna, dok druge imaju i po desetke stranica na googlu i sl. pretrazivacima.
Mislim da jos ne postoji mogucnost da pretrazivac, ma koji, rezimira ponudjena znanja sa neta, a to je u medjuljudskoj konverzaciji ipak bitno.
Posebna je prica i odbrane datih stavova... zamislite da zastupate Niceovu teoriju egzistencijalizma, a greskom citirate ponudjenu opciju Sartra ili nedajboze nekog drugog:)

Milan Novković Milan Novković 19:27 31.03.2008

Re: bez naslova

Nije isto traziti listu izdanja nekog, npr IBM, ili analizu Hegelove teorije ili teoriju evolucije od amebe do coveka:)))

Naravno, ali to je statička slika, "fotka" jednog problema koje je juče bio drugačiji,a i sutra će biti dugačiji, svakim danom nešto lakši problem, do neke inverzije, transvaluacije ili paradigm shift-a.

Google i Wiki nam, npr, indeksiraju, podatke i taki ih prevode u nešto više informacija, a nešto manje podataka. malo po malo.

Da google nje dobar ne bi bio toliko korišćen. U simbiozi sa nama od 20,000 hits, npr, on nam izuzetno često u prvih 20 stavi ono što nam je korisno. Naravno da je najvažnije to što mi prepoznamo da nam je nešto korisno, ali gde bi bili da nemamo google koji:
- danonoćno (re)indeksira web
- ceni koliko je nešto korisno, ma kako je ponekad redosled beskorisan.
- nudi trivijalan, pa ovom prilikom efikasan, interface.

I Wiki "indeksira" web. Hegel je napisao mnogo više nego što Wiki nudi, i teško da bismo mi amateri videli mnogo od Hegelovih veza i vezica da na nije tih što "indeksiraju" (ja malo rastežem koncept kompozitnog ključa kad kažem da je Wiki stranica indeks).

I tako, index na index na index ... nema veze što Wiki sadržaj unose ljudi, mi njih ne vidimo, mi vidimo "mašinu" koja je proxy za simbiozu miliona mašina i ljudi. Co-evoluiramo sa mašinama, pa makar one ostale glupe koliko ko hoće.
Milan Novković Milan Novković 19:40 31.03.2008

Re: bez naslova

Mojoj majci i njenoj generaciji je dovoljno da mobilni telefon zvoni i da čuje sagovornika. Ja sam napredovala do sms:)

Fora je što mobilni "znaju" sve to, postaju sve lukaviji i oni se nama približavaju ako nećemo mi njima :)
(Ja kupio 8 Gb karticu za mobilni. Naravno, zbog muzike i fotki, ne pada mi napamet da stavljam bilo kakvo "znanje" u nju :)
Mala LJ kad bi znala kako je lepo dok studiraš odmah bi pala bar 2 ispita i napravila žuraju

U UK su nasty, još nisu izmislili koncept prenošenja ispida a 'oće i da izbacuju sa faksa ako čovek pada (blentav sistem, nema šta, iako novčano efikasniji)
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 18:29 31.03.2008

Nije tako lako

dati suvisli odgovor. Eto na primer, kada mene neko pita neko stručno pitanje iz moje oblasti "expertize"-ma šta to značilo jedva se suzdržim da ga zatrpam gomilom podataka na zadatu temu. Često i ne odolim. Onda ovaj koji me pitao samo zakoluta očima jer mu se čini kao da je otvorio pandorinu kutiju. A možeš zamisliti šta bi se desilo kada tako jednom "univerzalnom" mozgu postaviš neko pitanje. Pa taj će te zatrpati tolikom količinom informacija da čovek neće moći da proceni gde je početak, a gde kraj. Čak i danas mi se dešava kada googlujem neki podatak da poblesavim od količine podataka koju sam dobila na zadatu temu. A da ne pominjm koliko se tu još podpitanja pojavljuje......









Milan Novković Milan Novković 19:13 31.03.2008

Re: Nije tako lako

Ja ovom prilikom pišem samo o inteligentnijoj bazi podataka, tačnije informacija, koja je obimna i gde imamo trenuni prisup, gde god da se nalazimo.

lepota je što je mašina "strpliva". Ako dobijem previše na "Daj mi sve o ronjenju" ja mogu za nekoliko sekundi da kažem "Daj mi sve o ronjenju za početnike".

Velika pamet je u mašini i tebi koja si pažljivo struktuirala i unela podatke u bazu. Tj bila si svesna mog neznanja. Ta svest ti deo onoga što čini sistem korisnim za mene.
Covek u belom Covek u belom 18:47 31.03.2008

Vise informacija != vise znanja

Mislim da generalno nisi u pravu sa predikcijama. Kolicina raspolozive memorije i podataka nam se povecava, ali da li se zaista dostupnost relevantnih visoko specijalizovanih informacija povecava? Da li je inteligencije pretrazivaca i tehnika pretrazivanja drasticno napredovala za poslednjih 15 godina?
Mislim da smo mi vec blizu tacke kada je odnos kolicine raspolozivih informacija (i ukupnih podataka) i vremena/znanja/vestine potrebnog da se korisna informacija izvuce maksimalan i da ce dodatnim povecanjem raspolozivih informacija ovaj da tako kazem odnos signal/sum samo da se smanjuje. Povecavas jacinu korisnog signala, ali se nivo suma brze povecava.
Milan Novković Milan Novković 19:08 31.03.2008

Re: Vise informacija != vise znanja

Ja poprilično mislim na simbiozu čoveka i mobilnog, npr.
Zamisli samo solidan speech interface ka Googlu, Wikiju, Britanici i sličnom.
I, pošto si ti pri profesiji, zamisli da, kako kapiraš slabosti u sistemu, samo možeš da zahtevaš šta će se i kako da (do)indeksira.

Daleko je ovo od pameti, slažem se ja, ali ja mislim da je jako korisno.
Gledam kako "language" inženjeri rade semantičku orijentaciju. Npr pišu softver koji čita finansijske vesti i kaže ti da je je tržište bulish ili bearish.

Rezultati, fenomenalni, korelacija sa, FTSE npr, izuzetna. Zagrebeš code - prosto, stvarno nema neke pameti.

Tu toliko nema neke pameti da ti nisu potrebni nikakvi PhD-jevi da bi, a nešto vremena jeste potrebno, i sam sa ortakom u garaži napisao. I ovde ću da stanem da ne provociram ljude koji su preosetljivi na "get rich quick" obrasce.

Ja mislim da nam je i sama svest o tome kako je nešto glupo često od velike koristi ako imamo načine da ogradimo glupost.

Simbioza je velika stvar, fenomen, i dalje mi se čini da nam za sledeći korak samo fali instant pristup sadržaju i nešto pametnijim indeksima. "Joins" (veze), bar jedan, dva možemo u prvo vreme i sami da radimo, mentalno.
Covek u belom Covek u belom 11:58 01.04.2008

Re: Vise informacija != vise znanja


Fora sa berzom i finansijama, je sto je to: 1) realno gledano vrlo usko znanje (mala kolicina kvalitativno novih informacija) 2) infomacije su izuzetno pogodne sa indeksiranje, sve se moze skladistiti po kljucu i 3) najvaznije, tolike pare se tu vrte kakve ne postoje ni u jednoj drugoj oblasti ljudske delatnosti, a para realno vrti gde burgija nece. Zahvaljujuci tome, ogromno je interesovanje i postoji milion modela. Svi ovi modeli su jako pogodni za rad se najjednostvnijim indeksiranim podacima. 4) Svi modeli se svode na algoritamsku implementaciju ad-hoc heuristika i u smislu data-mining-a tu apsolutno nikakve inteligencije nema (inteligencija je u heuristikama, ali ljudska).

Simbioza kako je ja vidim ce doci s vremenom, ali ce u najvecoj meri biti poboljsanje interfejsa za pristup podacima, sto ce naravno dosta ubrzati sam proces pretrazivanja, ali nece doneti neke revolucionarne kvalitativne pomake.

Mozda nije skroz relevantan primer, ali interesantno je pogledati npr. industriju internet marketinga koliko je malo napredovala za zadnjih 15-ak godina i koliko su on-line oglasi koji se nude ljudima "glupi", a sistemi neefikasni i pored toga sto se tu ulazu nezamislivo velike pare i sto se na sve nacine pokusava, maksimalno eksploatisuci privatnost potrosaca. Revolucionarnog pomaka jednostavno nema.

nikola svilar nikola svilar 19:40 31.03.2008

podlo podrivanje autoriteta :) ha ha ha

naklon milane :)

sa postovanjem i zahvalnoscu za cistu "didaktiku"...

nik
nikola svilar nikola svilar 19:43 31.03.2008

Re: podlo podrivanje autoriteta :) ha ha ha

...za kapacitet ljudske momorije... nisam znao do sad
vrlo, vrlo inspirativno...
recimo "3 - 80 Tb" dobar naslov za nesto - film, cak :)
Milan Novković Milan Novković 19:53 31.03.2008

Re: podlo podrivanje autoriteta :) ha ha ha

"3 - 80 Tb" dobar naslov za nesto - film, cak

To je sve puko nagađanje :) Ima ljudi koji misle da je cifra mnogo manja, a ima i onih sa druge strane.

Ja mislim da je cifra mala i da su (da ne diram ovom prilikom svest i kreativnost) bar u informativnom smislu čulo vida, memorija i redukovanje informacija mnogo veći genije nego naš rezon.

Naravno, rezon donosi veliku razliku, kao što je donosi i toljaga pećinskom čoveku protiv onog ko nema toljagu :)
nikola svilar nikola svilar 20:00 31.03.2008

Re: podlo podrivanje autoriteta :) ha ha ha

Naravno, rezon donosi veliku razliku, kao što je donosi i toljaga pećinskom čoveku protiv onog ko nema toljagu :)


ha ha, sjajno
Milan Novković Milan Novković 20:13 31.03.2008

Re: podlo podrivanje autoriteta :) ha ha ha

za cistu "didaktiku"...

Posebno interesantna tema :)
Odnos sile i kvaliteta, toliko širok.

Jedan od najfascinantnijih procesa, evolucija, počiva velikim delom na sili - kosmički zrak nam na silu ošteti DNK pa nas onda neka živuljka pojede ako to oštećenje nije bilo dobro, ili duže živimo i razmožavamo se ako je promena,a puka slučajnost kao sila svoje vrste, bila dobra.

Gledam sebe kako starim, gledam i starije od sebe. Sasvim mi je ok da mi neko sažvaće znanje, da bubam ako treba, da tražim rezultat nasumice ako će to da mi uštedi vreme (zvuči i evolutivno logično, što smo stariji sve nam manje ostaje vremena).

I čini mi se da je iskra koja u nama najduže tinja ona što se tiče kreativnosti, da izađemo izvan korpusa znanja koje imamo, ili znamo da možemo da dovučemo, i napravimo, na opšte ili samo svoje odobravanje, još jedan korak u nepoznato.

Kad sad vrtim slike sebi dragih a starih, koji su još uvek sa nama ili nisu, čini mi se da im se ta iskra u očima nikad nije gasila.
nikola svilar nikola svilar 20:35 31.03.2008

Re: podlo podrivanje autoriteta :) ha ha ha

Kad sad vrtim slike sebi dragih a starih, koji su još uvek sa nama ili nisu, čini mi se da im se ta iskra u očima nikad nije gasila.


nekako mi je i logicno da si oko sebe "okupio" (ili se ugledao na) upravo
"takve i te" ljude kojima "nikada dosta znanja"... ima ih, nije da ih nema.

Sasvim mi je ok da mi neko sažvaće znanje, da bubam ako treba, da tražim rezultat nasumice ako će to da mi uštedi vreme (zvuči i evolutivno logično, što smo stariji sve nam manje ostaje vremena).


slazem se. uvek je cak i sitna (kratka) konsultacija - sa covekom od struke - mnogo vaznija
od "lupanja" po knjizi do "rano" u noc. sam si jednom prilikom rekao - web je cudo.
evo i ovaj blog - kakva je to samo razmena iskustava, znanja i "ko'ecega" sve ne.

Dexter Dexter 22:59 31.03.2008

Re: podlo podrivanje autoriteta :) ha ha h

Hmm...ljudski mozak ima 200-300 milijardi neurona, pod pretpostavkom da se svaki moze naci u 256 stanja (ekvivalent jednog bajta) to bi bilo oko 200gb :) - stajemo na prosecan hard.
Naravno organizacija ljudske memorije je svakako drugacija od racunarske ali verovatno kolicina informacija koja moze da se reprodukuje nije veca od pomenutog iznosa.
Cini mi se da su stvari postavljene dosta pretenciozno kada se govori o AI. Tjuringov test i slicno.
Za mene bi pravi prodor u AI bio kada bi neko napravio model koji bi npr. omogucio funkciju hoda. Dakle "softverski model" koji ce za opste komande napred, levo, desno da izda niz podkomandi bilo kom hardveru za hod dinamicki se prilagodjavajuci svakoj situaciji.
Pritom ne mislim na robote poput Asima koji se bavi racunanjem vec na neki model, mozda neuronsku mrezu sposobnu da uci i dinamicki menja samu sebe.
Zanimljivo je da mladuncad krave, gnua ili konja imaju sposobnost hoda odmah po rodjenju, dok covek mora hod da uci, znaci za razliku od coveka, njima je ta funkcija "hardvajrovana".
Milan Novković Milan Novković 01:11 01.04.2008

Re: podlo podrivanje autoriteta :) ha ha h

Hmm...ljudski mozak ima 200-300 milijardi neurona, pod pretpostavkom da se svaki moze naci u 256 stanja (ekvivalent jednog bajta) to bi bilo oko 200gb :) - stajemo na prosecan hard.

Ali, svaki neuron ima mnogo hiljada konekcija sa drugim neuronima, i svaka konekcija može da se zamisli kao memorijska ćelija.

"Najporazniji" rezultati se dobijaju kad pokušamo da izmerimo brzinu kojom umemo da pamtimo nove informacije, koja, po svoj prilici, ne prelazi više od nekoliko bajtova u sekundi, u proseku.

Ovo su "sirove" mere po kojima bi mogli da se spakujemo u mobilni već sad. Naravno da su besmislene pošto malo znamo o organizaciji i redukovanju informacija, znači efektivnoj kompresiji.

Koliko sam ja čitao o hodu i ravnoteži se sad dosta zna iako kod ljudi sa oštećenom kičmenom moždinom više i trajnije obećavaju regenerativne ideje. Ja mislim da tu nauka ubrzano napreduje iako je od ideje do realizacije uvek neodređeno i nesigurno vreme.
Черевићан Черевићан 20:40 31.03.2008

сестре

г Novković -у , искрено, прочитах пар пута Ваш стручни састав како бих га схватио и онда ми већ помалко кљокнутом умаху наум сећање даавно бупну. . . .
имали смо унашем селу две сестре које се никад удавале нису примерен живот живеле, биле писмене, ту и тамо читале, црква обавезно - госн прота Душан им је био . .прозор усвет. онда почетком 6десетих века кљокнутог усело наше полако почеше пристизати техничке иновације да би крунски догађај бијо појава тевеја.црнобелог, офскроз, код г апотекара.
живеле су Поменуте усуседству нам па се ево и данас испровоциран овим саставом присећам размишљања Дафине,старије сестре (тада у мојим данашњим ж.годинама је била)
- нас две сад лепо можемо да умремо кад и ово невиђено чудо доживесмо

ово о чему Ви састав написасте од црно белог тевеја је . . баш поодмаклко. штамије чинит' ?
Milan Novković Milan Novković 20:59 31.03.2008

Re: сестре

..ово о чему Ви састав написасте од црно белог тевеја је . . баш поодмаклко. штамије чинит' ?...

Ja, naravno, ni sam nemam pojama.

Kurzweil bi rekao ne umirati do 2030 (za one mlađe telom ili mlađe duhom, a koji ne znaju više o Kurzweilu pa ih njegovi stavovi iritiraju, dovoljno je reći da je tehnologija ceo njegov život i da bi on, velike su šanse, radije živeo mnogo kraće u absolutnom smislu, al da mu se to rastegne kroz vekove tako da ga uspavljuju i bude da bi se divio tehnologiji).

Do daljnjeg i meni jedino ostaje da se držim svoje konjekture (jel postoji ova reč u sprskom, conjecture) i uživam u talentu talentovanih ljudi, pa makar to bio i novi pac za roštilj i ja koji ga po prvi, ili n-ti put probam :)
angie angie 02:11 01.04.2008

Re: сестре

pa makar to bio i novi pac za roštilj


gde me nadje:)))
naroz naroz 12:31 01.04.2008

Re: сестре

(jel postoji ova reč u sprskom, conjecture)


trebalo bi da bude predvidjanje (od predvideti) ili mozda prognoza (toliko sam uspeo sa englesko-engleskim recnicima nemam englesko srpski ) (:
Covek u belom Covek u belom 13:36 01.04.2008

Re: сестре

naroz
(jel postoji ova reč u sprskom, conjecture)


trebalo bi da bude predvidjanje (od predvideti) ili mozda prognoza (toliko sam uspeo sa englesko-engleskim recnicima nemam englesko srpski ) (:

Konjektura (конјектура не коњектура) postoji kao rec u srpskom, koristi se kod poznatih matematickih hipoteza kao npr. Poenkareova konjektura.
Pravi prevod je hipoteza.
naroz naroz 20:59 31.03.2008

Motivacija i podrivanje autoriteta

motivacija u “razgovoru o Hegelu” moze da bude zelja da se pokaze interesovanje i entuzijazam. U tom slucaju google i wiki su korisni izvori informacija.
Medjutim verujem da vi govorite o jednoj drugacijoj motivaciji koju ja ne razumem.
Istovremeno mislim da je nemoguce da potpuni laik naudi autoritetu. Google nije dovoljan izvor informacija, najnovija znanja su ipak u strucnim casopisima koji nazalost nisu dostupni svima (mora da se ima pristup, dakle to je moguce na Univerzitetima ili institutima koji se na to pretplaceni).
Sledece sta je znanje? Da li je to puki skup cinjenica ili je to razumevanje njihovih odnosa. Tu verujem dolazi do kreativnosti o kojoj vi govorite, za to je potrebno vreme i strast. To nekome ko me je iskljuciva zelja da ponizi ne moze poci za rukom. Mozda sam naivan. Mozda i moze ali to je i tad kratkotrajno i jeftino.

P.S
E sad na kraju mislim da nista nisam razumeo u ovom tekstu jer mi nije jasna motivacija i nema reference ali nije bitno ne moram bas sve da razumem (:
Milan Novković Milan Novković 21:28 31.03.2008

Re: Motivacija i podrivanje autoriteta

Ja se sa vama potpuno slažem pa mogu samo da dodatno pojasnim.

Ovo sa laicima i znalcima su šale kad se uzme u obzir nepotpun vremenski raspon - recimo sva prošlost i solidan deo budućnosti, neka bude iza naših života.

Ipak, ono što ja mislim je da znanje menja strukturu, polako, tj uvek je menjalo, zato će ono što ono što sad "zovemo" znanjem u budućnosti biti sve lakše i brže dostupno. Sa promenom te lakoće i brzine, u proseku, ne na svakom pojedinačnom slučaju, menja se i vrednost znanja. Uvek je tako bilo. Kad lakoće i brzina pristupa nekom znanju pređu neki prag to znanje će da upadne u poseban koš, postaje commodity, kao neka sirovina.

Moje šale i primeri gore su tu samo da ilustruju ovaj trend.

Motivacija za tekst je jednostavna, add hoc reakcija na sitnice oko mene. Ne planirana, kao što ja sad volim da vidim blog, kao mali, nevažni dnevnik. Iz mog života 3 jednostavne stvari:
- Gledam mlađu ćerku, jedanaest godina, kako mnogo bolje od mene koristi mobilni. Kreće se brže i koristi veći raspon funkcionalnosti.
- Sebi kupujem 8 Gbajts memory karticu za mobilni (zbog muzike :)
- Pre par dana čitam časopis Wired i u njemu ovaj interview sa Kurzweilom što sam priložio kao odgovor Čerevićanu.

Sve u svemu, ništa planirano, instinktivna reakcija.
Time Bandit Time Bandit 15:50 01.04.2008

Koliko ja shvatam

napredak je vecma tehnoloski i to u kolicini i brzini, t.j. zapamtiti / arhivirati vise podataka i obraditi ih / pristupiti brze ( zapamptiti x slika i pristupiti im za xy vreme).
Takodje shvatam da je i koriscenje ovih tehnologija vise pijemcivo mladjim generacijama, tj onima koji su rasli sa razvojem tehnologije ( i ja sam znao bolje da koristim daljinki od svojih roditelja).
U svakom slucaju tehnologija ce pratiti (i u nekim slucajevima predvoditi) socijalni i poslovni razvitak zajednice.
sibelius sibelius 23:53 01.04.2008

310 poljubaaca vreelih:.




80-core procesor:
(80 quore = tu ciento quatro mille bacci)
ux, baticee:
zar svako srce u svaku tehničku devijaciju
sve do nekog funkcionalnog delirijumaa

ee: a u delirijumuu:
svi već naučili da sublimišemo sreću
iz izvora koji se obnavljaju
kao što su: reči likovi zvucii

evo: još malo na ceni:
potrebe radi:
ceeeo instrumentarijum naših čuula
uključujući i jezik kao instrument misli





mislimo braćo
tako ćemo se brže razumeti
Milan Novković Milan Novković 14:18 02.04.2008

Re: 310 poljubaaca vreelih:.

Gledam kako na jednom kraju spektra postoje ljudi koji bi se odrekli većeg dela života a kad bi mogli onaj preostali deo da iscepkaju na deliće i da ga onda rastegnu kroz budućnost.

Meni ništa čudno, čak blisko, sličan koren kao i sa voljenjem SF-a - nezajažljiva radoznalost.

A ima ljudi koji žive asketski kad je tehnologija u pitanju.

Sve je to normalno, jedino što je asketizam, ako je podržan širim neinteresovanjem za nauku i tehnologiju, jedan interesantan paradoks sadašnjosti.

Na primer, uzmimo viktorijance. Oni su period odživeli, dok mi o njemu čitamo i tako nam interesantno (živimo ga svi još uvek, nego više mislim na tranziciju onomad).

A ako potpuno batalimo deo sadašnjosti onda dobijamo paradoks da nam u životu ostaje nešto crnja rupa nego kad se ne radi o sadašnjosti, tj ostaje praznina.

Ovo mi je, očigledno, poprilično slabašan argument ako se uzme u obzir da će nam današnja sadašnjost već sutra biti prošlost gde ćemo, možda, odlučiti da o njoj čitamo i razmišljamo.

Tu ja vidim problem u tome što jako kratki intervali, u proseku, nisu dovoljni da se prošlost romantično oboji, a detalje, opet u proseku, ne umemo dovoljno efikasno da prenosimo. Kad bismo i umeli trebalo bi nam, opet, previše vremena da ih procesiramo.

Na još jedan primer, 25 MHz procesori su možda već deo neke romantične prošlosti, ali oni neposredno posle njih već i nisu.

Svaka (tačnije veliki broj njih) značajnija i šira tranzicija je inflection point na nekoj krivoj, tačka gde su pod uticajem neke "strašne" sile stvari počele naglo da skreću sa uobičajenog puta. Neki oblik rađanja.

Šteta je ne biti svedok rađanja, prespavati, ako ne moramo.

Mi danas u naučno tehnološkoj revoluciji imamo posebnu priliku da budemo svedoći neverovatne tranzicije, da je živimo i uživamo u njoj. Naravno da je moguće i zastraniti, na sopstvenu štetu ili štetu i neke okoline. Čovek može da ode u prirodu i ceo život posveti kišnim glistama i da mu bude lepo.

Ali može i da se kladi da mu je moglo biti još lepše da je imao šira interesovanja. Prosečan čovek, to jest.
sibelius sibelius 21:34 02.04.2008

Re: 310 poljubaaca vreelih:.

maa širio sam ja interesovanja
širio razno
nije da nisam:
izmislih čitavu novu generaciju reduktora
napravih, zamisli: džojstik, i to mehanički
svašta je tu bilo
onda dođoše besni i sve sj
izlečiše mi, a da nisam ni hteo: tehnofobiju
eh
u suštini, celokupna filozofija 20. veka razvija jednu misao berđajeva:
o tome: kako je čovek, postavši konačno car prirode, postao rob mašine:
oni, koje je zapanjio ovaj paradoks
često maštaju da se vrate unazad
u utopijsku pastoralu prošlosti:
ali, to nije moguće nikako:
jedino pitanje koje možemo postaviti progresu jeste:
kojim putem nas to vodi napred?
paa: razvoj tehnike ne podrazumeva njeno obavezno usložnjavanje

zar: ne bi mogla: ta ista nauka
koja svet čini sve komplikovanijim
da pokuša da ga učini jednostavnijim - o t p o r n i j i m !?

ko je ono beše viknuo: gde je opasnost - tamo je spas

da nije možda onaj stari cinik: helderlin?




mada opet: volim, brate, kad je brže
nek je i staro al samo neka je fiiijuuuu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana