Ljudska prava

"DVA NOVČIĆA"

Freedom of Information RSS / 30.08.2016. u 13:00

Piše: Rodoljub Šabić
Danas sam se podsetio jedne stare, skoro zaboravljene pravničke anegdote. Na temu je odnosa "zločina i kazne", vrlo stara, još iz Starog Rima.
Ukratko, pričica počinje jednim starim zakonom koji je predviđao da se za "realnu" uvredu, konkretno šamar na javnom mestu, mora platiti kazna od 2 novčića. E sad, zakon je trajao dugo, godinama, decenijama, možda i vekovima i nije se menjao. Ali, vrednost novca se jeste menjala. Dva novčića, u početku zlatna, predstavljala su solidnu vrednost. Ali u novčićima je bilo sve manje zlata, potom srebra, a sve više bakra, inflacija je "pojela" veliki deo vrednosti. Pa se priča završila time da je jedan bogati, bahati Rimljanin šetajući gradom lupao šamare svakom koga sretne, a dva roba koja su ga pratila sa džakovima punim novca odmah su ošamarenom davali 2 novčića. I tako je sve bilo "po zakonu".
Nisam se pričice setio slučajno, na nju me podsetio izveštaj koji su mi moji saradnici ostavili na stolu a u kome je stajalo da je državno preduzeće Air Serbia u jednom danu platilo 18 kazni od po 180.000 dinara, dakle preko 3 miliona dinara. Naravno, Air Serbia nije ni slučajno usamljena, tu su, rame uz rame sa iznosima plaćenih kazni od po nekoliko miliona dinara npr. Telekom i Srbijagas, da ne nabrajamo dalje. (Za manje upućene reč je o kaznama koje izriče Poverenik za informacije u postupku administrativnog izvršenja rešenja koje je prethodno doneo. Dakle, kad po žalbi tražioca informacija donese rešenje kojim nalaže nekom organu vlasti ili državnom preduzeću da stavi na raspolaganje tražene informacije a ovaj, iako je po zakonu obavezan, to ne učini, poverenik, ako to zahteva tražilac informacije, mora izreći 2 kazne - prvo 20.000, potom 180.000 dinara.)
Trošenje novca na kršenje zakona jeste asocijativno, zato sam se i setio rimske pričice. Ali zapravo, velike sličnosti nema. U slučaju bahatog Rimljanina njegovo ponašanje objašnjivo je već samom bahatošću i, razume se, tim što za bahato kršenje zakona plaća obezvređenim novcem. U slučaju "naših" preduzeća, iako milionski iznosi za njih ne predstavljaju ništa kapitalno, ipak izvesno nisu ni bezvredni. A i površan pogled na zahteve za pristup informacijama i rešenja kojima se nalaže davanje informacija upućuje na zaključak da se iza uskraćivanja informacija kriju mnogo "racionalniji" razlozi od puke bahatosti.
A informacije o npr. sponzorstvima i donacijama u vidu javnog novca, onima koji ta sponzorstva i donacije koriste, iznosima za "marketing" ili "istraživanja" i agencijama koje te poslove dobijaju, o troškovima "reprezentacije", a pogotovo razlozi zbog kojih se one kriju od javnosti trebalo bi, odnosno, morali bi da osim javnosti budu vrlo zanimljivi i za neke državne organe.
Ali, ne bi se reklo da su im zanimljive, nažalost.

 



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 13:27 30.08.2016

Jesu im zanimljive

ali u drugačijem kontekstu.

Inače, danas je glavna vest kako se (u kulturnom svetu) neko mnogo, mnogo moćniji od naših Aerodroma, Telekoma i ostale boranije nije "izvukao"

Apple should repay Ireland 13bn euros, European Commission rules

Najkraće prepričano: Evropska komisija je, nakon tri godine istrage, proglasila nelegalnim poreski "dogovor" između kompanije Apple Inc. i Vlade Republike Irske (koji traje već više od 20god.) i po tom osnovu Apple ima platiti 13 MILIJARDI EUR Republici Irskoj na ime zaostalog poreza.

The European Commission's attempt to bring Apple to heel is on the surface about tax, but in the end about the power of the multinational and the power of the state. There is more to come; Margrethe Vestager, the Danish commissioner who is leading the charge against Apple, is warming up to take on Google.
Europe versus the giants of corporate America will be a battle royale, and one that will run and run.
blogov_kolac blogov_kolac 15:35 30.08.2016

Re: Jesu im zanimljive

rade.radmilo
Apple should repay Ireland 13bn euros, European Commission rules
Bitno je naglasiti da vlada Irske ostro protestvuje protiv takve odluke, da je taj novac (inace ogroman za zemlju manju od 5M) ne interesuje i takodje ce kao Apple da se zali na presudu. Stvar je u tome sto se privredni procvat Republike Irske u mnogo cemu oslanja na uspesnom privlacenju IT giganata da upravo u njoj imaju svoju bazu za evropsko trziste, ali je EU komisija sada utvrdila da su sa Apple otisli predaleko u davanju beneficija u odnosu na to kolika su za to ogranicenja po EU propisima. Jako zanimljiva tema.

Poverenik za informacije
Trošenje novca na kršenje zakona

Sto se tice konkretne teme ovog bloga - zanima me kada neko ne odgovori na neko pitanje postavljeno u skladu sa zakonom, pa kada uplati penal od 20K, a potom od 180K... da li se on time u praksi smatra da je "platio cenu" za javno neobjavljivanje trazene informacije, ili ako mu se opet postavi identicno pitanje krece sve nanovo (upozorenje, pa 20K, pa opet 180K)? Ili za identicno postavljeno pitanje posle vec placene kazne za izbegavanje odgovora ubuduce mogu da se vade na to da ne mogu vise puta da budu kaznjeni za istu stvar, ili tome slicno?
rade.radumilo rade.radumilo 16:20 30.08.2016

Re: Jesu im zanimljive

Bitno je naglasiti da vlada Irske ostro protestvuje protiv takve odluke, da je taj novac (inace ogroman za zemlju manju od 5M) ne interesuje i takodje ce kao Apple da se zali na presudu.


Upravo sam u Dablinu, poslom, pa pratim vesti. Izjave ministara, Taoiseach-a :)... U gl. zgradi Ryanair-a imaju povelike TV ekrane raspoređene svuda i na njima se emituju različiti kanali s vestima. Najveći je na ulazu (dijagonala 4m).

Potakla me je ta kulturološka razlika u transparentnosti poslovanja između "zapada" gde su svi podaci uglavnom "na izvolte" i tek poneki su "poslovna tajna", i "istoka" gde se sve implicitno smatra poverljivim i proglašava tajnom i bez ikakve potrebe. Ne mislim da je ovde to slučaj, ovde mislim da se ozbiljne stvari prikrivaju, ali sam na tu kulturu "implicitne tajne" naleteo i u privatnom sektoru, na mestima gde nikakve potrebe za tako nečim nema i gde je to nekada išlo na štetu posla koji se u tom trenutku obavljao. Na Balkanu, informacije se skrivaju "po defaultu" i to stvara gomilu problema.

EDIT: Niti je Irska, niti je Apple i pomislio da uskrati informacije Evropskoj Komisiji, iako je reč o odnosu između jedne suverene države i kompanije iz SAD.

pa kada uplati penal od 20K, a potom od 180K... da li se on time u praksi smatra da je "platio cenu" za javno neobjavljivanje trazene informacije


Mislim da je odgovor na ovo pitanje potvrdan i da kazne treba usmeriti na odgovorna lica, umesto na PL u celini.
makemyday makemyday 17:49 30.08.2016

Re: Jesu im zanimljive


Inače, danas je glavna vest kako se (u kulturnom svetu) neko mnogo, mnogo moćniji od naših Aerodroma, Telekoma i ostale boranije nije "izvukao"

Za koga je to kobajagi "glavna" vest? Ta kako kažeš boranija je za nas jedina bitna. Ti belosvetski džinovi su možda bitni za tabloide ali ne i za nas,siguro.
alselone alselone 05:31 31.08.2016

Re: Jesu im zanimljive

Apple should repay Ireland 13bn euros, European Commission rules


Meni ovo zvuci kao osveta za Volkswagen.
Freedom of Information Freedom of Information 08:53 31.08.2016

Re: Jesu im zanimljive

zanima me kada neko ne odgovori na neko pitanje postavljeno u skladu sa zakonom, pa kada uplati penal od 20K, a potom od 180K... da li se on time u praksi smatra da je "platio cenu" za javno neobjavljivanje trazene informacije, ili ako mu se opet postavi identicno pitanje krece sve nanovo (upozorenje, pa 20K, pa opet 180K)? Ili za identicno postavljeno pitanje posle vec placene kazne za izbegavanje odgovora ubuduce mogu da se vade na to da ne mogu vise puta da budu kaznjeni za istu stvar, ili tome slicno?

Ni jedno ni drugo. Ti "penali" koje izriče poverenik i nisu kazna zbog kršenja zakona (ona je posebno predviđena) već sredstvo koje bi trebalo da u slučaju potrebe "stimuliše" izvršenika. Kad plati penale, izvršenik nije oslobođen obaveze, nakon toga bi trebalo da deluje drugi mehanizam predviđen zakonom - da Vlada, primenom prinude, obezbedi izvršenje rešenja poverenika.
U skladu sa navedenim jednom plaćene kazne su irelevantne za druge situacije.
rade.radumilo rade.radumilo 11:24 31.08.2016

Re: Jesu im zanimljive

Za koga je to kobajagi "glavna" vest? Ta kako kažeš boranija je za nas jedina bitna. Ti belosvetski džinovi su možda bitni za tabloide ali ne i za nas,siguro.


Baš to što je glavna vest, iz domena ekonomije, u medijima od Los Anđelesa do Tokija ova odluka Evropske Komisije, a kod nas se pojavila ponegde u nekom ćošku, pokazuje koliko smo mi daleko od toga da imamo normalnu ekonomiju i normalnu državu.
rade.radumilo rade.radumilo 11:34 31.08.2016

Re: Jesu im zanimljive

Meni ovo zvuci kao osveta za Volkswagen.


Pre EU pokazuje mišiće. Ovo nije prvi slučaj, ali je cifra najveća do sada. Takođe, Google je po svoj prilici sledeći na listi.
Na stranu reakcije Irske i Apple, Ameri su ozbiljno popizdeli. Između ostalog što već odavno traje igranka sa tom lovom koju je Apple nakupio ali ne drži ni u jednoj zemlji zapravo, čime ima slobodu da taj novac investira globalno po potrebi i tek tada taj novac ulazi u neki poreski sistem. Preko 200 milijardi USD Apple drži izvan poreskog sistema bilo koje zemlje. Vašingotn pokušava da osmisli način kako da Apple i druge natera da taj novac "unesu" u SAD i oporezuje. U pitanju je oko 2000 milijardi dolara. Usred toga, EU jednostrano povuče ovakav potez i napravi dodatni pičvajz.
blogov_kolac blogov_kolac 13:49 31.08.2016

Re: Jesu im zanimljive

Freedom of Information
Kad plati penale, izvršenik nije oslobođen obaveze, nakon toga bi trebalo da deluje drugi mehanizam predviđen zakonom - da Vlada, primenom prinude, obezbedi izvršenje rešenja poverenika.
U skladu sa navedenim jednom plaćene kazne su irelevantne za druge situacije.

Hvala za pojasnjenje... tek posle ovog razjasnjenja postao mi je jasniji jedan drugi pasus iz uvodnog teksta:
Air Serbia nije ni slučajno usamljena, tu su, rame uz rame sa iznosima plaćenih kazni od po nekoliko miliona dinara npr. Telekom i Srbijagas, da ne nabrajamo dalje
E sada bi i ja umeo lako da rekonstruisem taj spisak samo naizgled iracionalno bahatih pravnih lica koja naoko u korist svoje stete skrivaju informacije koje bi morale biti javno dostupne. To su velika javna i mesovita preduzeca sa velikom ulogom drzave (tj Vlade) u upravljanju njima, i kojima ocito neko iz vlasti aminuje ili cak i preporucuje koja skakljiva pitanja da zaobilaze. Dok su zajedno u tome, ispada onda da u krajnjoj instanci optuzeni na kraju postaje i sudija i tuzitelj po sluzbenoj duznosti samome sebi, pa im ovi 20+180 penali na kraju ipak budu jedine sankcije za to, sto je pretpostavljam samo gorka pilulica u odnosu na "stetu" koju bi imali da pojedine informacije isplivaju na povrsinu.
highshalfbooze highshalfbooze 14:55 31.08.2016

Re: Jesu im zanimljive

nakon toga bi trebalo da deluje drugi mehanizam predviđen zakonom - da Vlada, primenom prinude, obezbedi izvršenje rešenja poverenika.

Da li Vlada snosi zakonsku odgovornost zbog nečinjenja i da li je moguće da se povede upravni postupak povodom toga?
makemyday makemyday 15:34 31.08.2016

Re: Jesu im zanimljive

Da li Vlada snosi zakonsku odgovornost zbog nečinjenja i da li je moguće da se povede upravni postupak povodom toga?

Jedina odgovornost za neizvršavanje obaveze Vlade da prinudom obezbedi izvršenje rešenja poverenika je politička. A u našim uslovima to znači.. nema je.
Freedom of Information Freedom of Information 15:44 31.08.2016

Re: Jesu im zanimljive


Da li Vlada snosi zakonsku odgovornost zbog nečinjenja i da li je moguće da se povede upravni postupak

Faktički nema odgovornosti. Zakonska nije predviđena a politička iako načelno nesporna je samo hipotetička. Nema ni mogućnosti da stranka vodi upravni spor. U jednom slučaju zbog neizvršenja rešenja poverenika stranka u postupku išla je do suda za ljudska prava u Strazburu. Dobila je taj spor ali to, naravno, ne može da predstavlja praktično rešenje.
P.S. Stvar sa penalima koje izriče poverenik mogla bi od sredine sledeće godine postati mnogo zanimljivija. Izmenama ZUP koje tad počinju da se primenjuju penali za neizvršavanje nenovčanih obaveza, pa tako i naloga poverenika su drastično uvećani.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana