Gost autor| Životinjski svet| Životni stil

Zborno mesto za kučkare

zilikaka RSS / 07.09.2016. u 18:24

Koleginice i kolege, imamo iznenađenje!
Naš blogokolega Nikvet objavio je knjigu, i to, ako ćete mi verovati jaaako zanimljivu. 

pseci_kuvar-3ef577.jpg

 

Sticajem okolnosti, ja sam od početka bila u toku, i imala priliku da pratim razvoj događaja, te mi je učinio i čast da mu knjigu ovde predstavim.
Odabrala sam ovih nekoliko pasusa iz jednog od poglavlja za koja mislim da dobro ilustruju sadržaj i način pristupa, a sve dalje prepuštam našem autoru.
- -

Човек је визуелна животиња. Пас није.

Пас је нос. Ходајући нос. Већину утисака споља он упија чулом њуха; његов свет одвија се на сасвим другачијем каналу од нашег. То олако заборављамо. Купујемо му шарене играчке за које он не мари јер не разликује боје. Нама изгледају лепо и мислимо да смо му учинили радост; њему је свеједно. Много му је занимљивија згужвана конзерва поред контејнера зато што има тако необичне очаравајуће мирисе. А тек бандера? Као сателитски програм, ето свих паса из околине. И док власник на бандери чита умрлице, његов пас доле oчитавa своје живе другаре који су дошли да је посете. Њихов свет је другачији, није као наш и то никако не смемо заборавити. Ако пса пребацимо на наш ментални ниво никакву услугу нисмо му направили, напротив.

Како су се то људи уротили против тако бриљантног псећег чула, против основе псећег бића? Први корак била је кохабитација. Боравак човека и пса у истом простору. Увлачење пса у стан. За разлику од дворишта и отвореног простора у близини човека пас у стану на спрату одсечен је од спољних мириса. Одвојен је од промене времена и годишњих доба. Његов природни биолошки сат је поремећен. Но пас је врло адаптибилна врста, уз веће и мање физичке проблеме то све скоро да је савладиво. Taj губитак надокнађен је другим великим добитком - блиским учешћем у људском чопору.

Други корак, други човеков ударац у псећи нос је готова гранулирана храна. Вук, а последично и пас чулом њуха опредељују се хоће ли нешто појести или не. Глад је вођена носом. Не изглед, не укус, ништа навика нити реклама; ништа из наше главе није примењиво на апетит пса осим мириса хране. Њихово чуло укуса је доста слабије од нашег. Нос им је непогрешив водич. Осим...

Kомпозитна готова храна одаје неколико десетина измешаних мириса пореклом од употребљених компоненти и хемијских средстава. Од тога неки делују атрактивно, на друге пас је индиферентан а трећи су одбојни. У псећем мозгу настаје тотална збрка. Произвођач се труди да атрактивна компонента преовлада и покрије одбојну да би пас гоњен глађу уопште узео храну. После неког времена конзумирања такве хране пас једноставно престаје да о томе 'размишља', његов нос се укључује на ауто-пилота и механички је узима здраво за готово. Власник такође. А индустрија цвета.

Све то значи да пас има три зоне задовољства, три нужне потребе које остварује путем чула њуха - људско друштво, псеће друштво и разнолику храну. Ако су све испуњене онда је пас уравнотежен и задовољан. Свака оскудица повлачи фрустрацију коју је понекад тешко запазити, која се може акумулирати и потпуно неочекивано испољити.

Јасно је да ако волимо свога пса морамо уважити његов нос. То је најбољи пут да га заиста усрећимо. Једна зона задовољства је дружење са својима, социјализација; и то је јасно - што више тим боље. Друга зона је храна. Како власник треба правилно да се постави? Шта је правилно а шта не, или боље - шта псу више прија а није тешко испунити?
Хипотетички најбоље за пса било би ако би имао свакодневно понуђен шведски сто са широком палетом свеже спремљене и готове хране. Требало би допустити слободан избор и количину по вољи али ограничено време оброка. То би био псећи рај. Друга, супротна крајност је - свакодневно иста количина исте готове хране. То је псећа робија.

Увек се некако испостави да је златна средина најбоља. Како је пронаћи и остварити? Komentari (324)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 18:44 07.09.2016

ima li recept za gulaš od šarplaninca?

zezam se.

čestitke za izdatu knjigu!

a sad - čitanje
nikvet pn nikvet pn 18:54 07.09.2016

Re: ima li recept za gulaš od šarplaninca?


Претече ме Докс да захвалим домаћици на пажњи и простору.
emsiemsi emsiemsi 19:07 07.09.2016

Re: ima li recept za gulaš od šarplaninca?

nikvet pn

Претече ме Докс да захвалим домаћици на пажњи и простору.

Честитам !
Увек се са радошћу сетим свог првог пса !
Звао се Борис, умро је када је имао скоро 15 година. Највише је плакала мама која се никада, за разлику од нас осталих, није играла са њим - али га је зато она редовно хранила.
zilikaka zilikaka 19:23 07.09.2016

Re: ima li recept za gulaš od šarplaninca?

Eto ti ga sad!
Još fali da počnemo jedni druge da hvalimo i da se zahvaljujemo i...odosmo u tri lepe.

Nego, evo sad ja da napišem svoje impresije.

Dakle, volem kere od kad znam za sebe. Opet, poznavala sam neke kod kojih je ta ljubav perasla u očiglednu iščašenost. Zato mi je mnogo značilo kad sam otkrila kolegunamovdašnjeg. i njegov pogled na taj svet.

Znaš ono kad vidiš da sve zna i sve mu je jasno i mnogo ih voli, al tačno na način koji smatraš pravim.


U knjiGi koju predstavljamo ima jako mnogo toga što treba pročitati da bi se kockice smestile kako sleduje.
Meni lično je čitanje stvarno bilo zadovoljstvo.
(Msm, ne tolko zbog onih par iljade evra što me za ovo sleduje, nego stvarno.)

Knjiga je prožeta pričama o svetu pasa, i to uglavnom na osnovu ličnog iskustva sa svojim ljubimcima. Naravno prepuna saveta.
Ima i dalova gde malo smara brojčanim podacima, al je korisno i upravo tome služi.
Baš juče sam prelistala u kom odnosu se pravi "pseće brašno"


...i tako. Ne znam koliko se na osnovu delova iz ovog jednog poglavlja zvanog "Nos" može steći utisak.
Ja bolje nisam umela da odaberem.

I još nešto. Ako se kolega novopečeni autor neko vreme ne bude pojavljivao, da znamo da su mu glave došli proizvođači gotove pseće hrane u granulama.


alselone alselone 07:33 08.09.2016

Re: ima li recept za gulaš od šarplaninca?

Звао се Борис, умро је када је имао скоро 15 година. Највише је плакала мама која се никада, за разлику од нас осталих, није играла са њим - али га је зато она редовно хранила.


Ima ovde isto jedan sto je plakao kad je umro Boris.
mariopan mariopan 09:29 10.09.2016

Re: ima li recept za gulaš od šarplaninca?

Зили

Супер си одабрала тај део, и ја мислим да је нос, односно њух, најважнији за срећног пса.

ХВАЛА Никола на овој вредној књизи.

Купићу је сестри, ја немам пса па се нас две старамо о њеном малом мезимцу. Њему се кува свежа храна, пиринач, пилетина и шаргарепа. Понекад добије и комплетан "шведски сто" кад се ми скупимо па му свако по нешто понуди. Воли и јабуку, танко сечену, неколико кришки.
Готову храну неће. Не бих то ни ја јела.

Ово је књига која ће усрећити сваког пса али и кучкара.

docsumann docsumann 19:04 07.09.2016

heh,


moj brat od ujaka, težak kompleksaš opšte prakse, a shw klase, inače raspolaže čitavim koloritnim spektrom kompleksa raznih tipova, među kojima se posebno ističe Napoleonov.
ono, na svojih metar sedamdeset i kusur, imao Dogo Argentina teškog oko 75 kg!! prebudžnog, ne debelog.

na kraju je morao da ga da na udomljavanje, pošto je pas počeo da ispada iz kontrole, a u šetnji bi mu ovaj rođak sa svojom tinejdžerskom kilažom više dolazio kao privezak na ogrlici, nego gazda i vodič.

e, sad, i jedan moj poznanik iz Bijele nedavno kupio štene iste rase. i uputi ga moj burazer na ovog rođaka za pokoji savjet...
pri prvom kontaktu ostadoše njih dvojica jedno 15-tak muinuta na vezi.
ovaj poznanik - fasciniran! posebno ga dojmio podatak o hranjenju mesom jalove krave !
kaže, tako proteini ne idu u mlijko namjenjeno teletu već samo u meso ...

zilikaka zilikaka 19:39 07.09.2016

Re: heh,

Eh, kakvih sam se ja mudrolija naslušala povdom toga šta je dobro, šta se ne sme...
Kod Nikole je nekako sve prirodno i opušteno. Baš ko šti ti zdrav razum govorio.
little_radojica little_radojica 19:05 07.09.2016

Браво!

Честитам! Одлична идеја и ако је судити по овом одломку јако паметно обрађена!
Хоће бити и за мачке?
Знаш да мене интересује мачја паштета на амерички начин...
cassiopeia cassiopeia 19:44 07.09.2016

Jao, kad sam videla naslov

E, baš sam se obradovala.

Čestitam i Nikvetu na knjizi i Zili što je unovčila blog kako spada

Vidim da se pominje kombinacija granula i spremljene hrane. Negde sam čitala da to baš i nije najsretnija kombinacija. Sad da me pitaš zašto, ne sećam se.

Nego, gde ima da se kupi knjiga?
zilikaka zilikaka 20:02 07.09.2016

Re: Jao, kad sam videla naslov

Vidim da se pominje kombinacija granula i spremljene hrane. Negde sam čitala da to baš i nije najsretnija kombinacija. Sad da me pitaš zašto, ne sećam se.

Aj sad uključi zdrav razum i pokušaj da nađeš valjan razlog za ovakav stav.

Povodom granula, ja sam se prvi put sa njima susrela pre najmanje 20 godine kada je dever, tada samac imao Acu, srednjeg šnaucera.
Pošto je i sam retko kuvao i slabo imao ostatke svoje hrane, kera je hranio psećim konzervama, koje je dovlačio iz Mađarske. Sećam se, bila je to lepa stavka u budžetu, al njemu se htelo i moglo. Onda počeo s granulama, s tim što su bile u obliku valjčića,
Jednom tako dođe on na ručak, jedemo mi, ostane kostiju i koječega i ja ponudim da spakujem za Acu, al on ni da čuje.
Ja ono, počnem da se pravdam kako tu nema ništa loše. Mi jeli, što ne bi i ker, al će on: "Jes, donesem mu tako nešto pa posle danima muku mučim. Neće gotovu hranu."

E, tad mi je već postalo jasno da je ta hrana pravljena da vlasnivcima bude lakše, a ne kerama lepše.
cassiopeia cassiopeia 08:13 08.09.2016

Re: Jao, kad sam videla naslov

zilikaka
Vidim da se pominje kombinacija granula i spremljene hrane. Negde sam čitala da to baš i nije najsretnija kombinacija. Sad da me pitaš zašto, ne sećam se.

Aj sad uključi zdrav razum i pokušaj da nađeš valjan razlog za ovakav stav.

Povodom granula, ja sam se prvi put sa njima susrela pre najmanje 20 godine kada je dever, tada samac imao Acu, srednjeg šnaucera.
Pošto je i sam retko kuvao i slabo imao ostatke svoje hrane, kera je hranio psećim konzervama, koje je dovlačio iz Mađarske. Sećam se, bila je to lepa stavka u budžetu, al njemu se htelo i moglo. Onda počeo s granulama, s tim što su bile u obliku valjčića,
Jednom tako dođe on na ručak, jedemo mi, ostane kostiju i koječega i ja ponudim da spakujem za Acu, al on ni da čuje.
Ja ono, počnem da se pravdam kako tu nema ništa loše. Mi jeli, što ne bi i ker, al će on: "Jes, donesem mu tako nešto pa posle danima muku mučim. Neće gotovu hranu."

E, tad mi je već postalo jasno da je ta hrana pravljena da vlasnivcima bude lakše, a ne kerama lepše.


Meni moj razum (ne znam da li je zdrav ) kaže da su različiti enzimi i bakterijski sastav u crevima kad psa hraniš granulama, sirovom hranom, kuvanom hranom... Razne škole postoje, ja sam sklona verovanju da je psu potrebno meso, iznutrice, kosti, tu i tamo neko povrće, a da mu žitarice nisu uopšte potrebne. Mislim da su hleb i kukuruz ubačeni da bi smanjili cenu hrane, a ne doprineli kvalitetu.

Ja svog psa hranim granulama jer nisam finansijski u mogućnosti da mu obezbedim kvalitetno meso, kosti i iznutrice. Kad bi mogla, to bi bio moj izbor.
Evo, ovde možeš da vidiš šta je meni blisko. Rawsome Vizslas

E,da, prva stvar koju mi je rekao veterinar je da psu ne dajem čokoladu, grožđe, mleko, svinjsko meso, sveže jaje.

marco_de.manccini marco_de.manccini 15:10 08.09.2016

Re: Jao, kad sam videla naslov

E,da, prva stvar koju mi je rekao veterinar je da psu ne dajem čokoladu, grožđe,

Нама су такође рекли за ова два. Плус никако бадеми, сусам, ... чак ни црни лук није нешто посебно добар, а и многи зачини и семенке. Зато је и незгодно давати псу исту храну као и осталим укућанима, а ваљда зато и Ник даје све те препоруке у књизи као одговор на -- јоој, а шта ћу му онда?
maksa83 maksa83 15:19 08.09.2016

Re: Jao, kad sam videla naslov

E,da, prva stvar koju mi je rekao veterinar je da psu ne dajem čokoladu, grožđe,

Нама су такође рекли за ова два


zilikaka zilikaka 17:51 09.09.2016

Re: Jao, kad sam videla naslov

E,da, prva stvar koju mi je rekao veterinar je da psu ne dajem čokoladu, grožđe, mleko, svinjsko meso, sveže jaje.

Ovo sam odmah primetila, nego nas ponela priča pa ostalo.

Moja terijerka ne dobija grožđe, ali ga sama godinama po malo boba sa loze. Imamo neku ogradicu od namburga koja je inače takva i na takvom mestu da praktično ne stigne da lepo sazri. Hteli sto puta da je izvadimo, al nikad da sprovedemo.
Pazi kad se ona tamo lepo popne na zadnje noge i pedantno bira tamna zrela zrna. Saće Krkak damubije zbog onih resorbovanja šećera, al nit je ko nju tome učio nit joj davao. Sama našla. I nema načina da joj zabraniš. Isto bilo za orahe dok je u komšiluku bilo veliko stablo pa padalo i kod nas.
Kako čuje (a čuje) da je neki pao, trči, pronađe ga, pregrize ljusku i pojede sadržaj.
Jedne godine smo joj zbog te dodatne ishrane u jesen skoro ukinuli hranjenje. Udebljala se jako a mi nikako da ukapiramo zašto.

E, sad, živa jaja. Ko god je imao kontakta sa selom nekad, zna da je jedan od problema bio kako sprečiti kera da ne krade jaja koje snesu kokoške. Seljaci to rešavali tako što mu kao malom podmetnu skuvano, još vrelo jaje, da se opeče, i posle neće. Inače, bez toga, malo koji je odoleo.
Dakle, sve ovo što pominjem (svinjsko meso ne bih da komwentarišem, ne verujem da su stvoreni da jedu samo pileće belo) su slučajevi kas pas sam uzima nešto od hrane što mu je dostupno. Znači, nema onog uticaja da jede zato što mu je gazda to dao, nego zato što hoće.
E, sad, ako oni sami biraju ono što im škodi, ja tu nisam pametna.
zilikaka zilikaka 17:54 09.09.2016

Re: Jao, kad sam videla naslov

A evo još jednog odlomka s početka Nikoline knjige, koliko da se vidi njegov stav.

Који су све архетипски модели понашања пса донешени из давнина? Нестају ли они доместификацијом, спецификацијом раса или се настављају у будућност? Носе ли они неке опасности или неоткривене погодности?

На сва та питања потражио сам одговор када сам пожелео да набавим новог пса. Од заједничког претка вука најмање су се удаљили лупоидни (вуколики, примитивни) пси, а међу њима најближи вуку свакако да је био и остао - аљаски маламут.

Легло је било изненађење чак и за мене. Необично тиха, врлудава и мачкасто спретна гомила крзна није допуштала прецизан одабир штенета. Затражио сам од одгајивача да изнесе оброк па запамтио редослед приступа. Прва два прецртао сам као алава, задња три као ленчуге. После оброка средња три смо издвојили и одмах се показало ко је ту шеф. Тачније – шефица.

Првих пар недеља штене у стану није правило очекивану штету. Названа је Ула и брзо покапирала шта се сме а шта не сме. Понашала се зрелије него просечно штене тог узраста. И тада је уследило прво изненађење. Једне вечери вратио сам се из лова са бутом од дивље свиње. Нисам имао снаге да га отпремим у пац него га одложио на кухињски под. Ујутру… Мала псина је поцепала кесе и јела, јела, јела… Појела је трећину бута и отеклог стомака са осмехом спавала као медо-брундо. Штене од десетак кила млечним зубима да покида тврдо, жилаво, смрдљиво дивљесвињско месо и да прождере најмање три кила?! Невероватно. Ни длака с репа није јој фалила, напротив.

Тако је почело.

Преселио сам је на плац ван града у бокс до енглеског сетера. Испрва сам носио нормалне оброке (у наредним поглављима следи шта под тим подразумевам) али то ни изблиза није било довољно. Она је јела много и расла необично брзо. Касније сам сазнао да лупоидне расе имају значајно бржи пораст у односу на остале расе. Морају да пожуре да у северну зиму уђу спремне – или их нема.

У то време одржавао сам фазанерију коју је држало локално Ловачко друштво. После једне олује звао ме је ловочувар. Од града су страдали фазанчићи па је требало спасавати шта се спасти може. После великог посла већину смо успешно отправили али за око две стотине није било спаса. Као препелице од 150 грама, тек оперјали; жалосна слика. Но шта је ту је, спаковано у џак однесем својим псима. Бил сетер је поњушио и отишао. За њега је то одстрељена дивљач; фуј незанимљиво. Али Ула маламут! Као деда-Мраз да јој је дошао. Имала је тада преко тридесет кила и кренула у ждрање. Заједно са перјем, ногама, кљуном; испрва је помало и жвакала, после ни то; као крокодил. Бројао сам до седамдесет, ужаснуо се – десет кила - и склонио. Пар дана потом није јела, здравствено баш никаквог проблема није било.

Велике воде се није бојала, али је избегавала. Разумљиво. У прапостојбини код Ескима (Инуита) мокар пас значи залеђен пас, дакле мртав. Према води није исказивала паничан страх као наплашени пси него више опрез, поштовање. Отприлике као градски пси луталице према саобраћају. Док једног дана у шетњи поред језера није стала, дуго њушила према води и загазила. Са раскошним репом изнад воде елегантно је запливала кроз језерску траву. Извукла је штуку страдалу на самици велику као рука. Укварила се и страшно је смрдела. Пре него што сам пристигао да јој одузмем псина је већ све појела. Ту сам се забринуо. Пар дана пратио сам ситуацију и најзад схватио велику истину. Очигледно је њен инстинкт изнад мога знања. Она свакако боље од мене зна да процени шта сме, а шта не сме да једе. Уместо да ја њу учим као и сваког пса прихватио сам је као изузетак – по питању исхране она ће научити мене.

Jukie Jukie 19:56 07.09.2016

Uvod kako tako

Nego me zanima kako je uopšte zamišljeno kuvanje za pse
npr. koje su celine u knjizi: kolačići, gulaši itd.
da li su to neke fensi-šmensi namirnice tipa kozje materice i kokošje glave, koje baš nemaju da se kupe neprerađene u univereksportu (jer od njih prave salamice i paštetice sa svim onim začinima i E-stvarima na koje imam netoleranciju), ili su normalne namirnice
ako je ovo drugo, koji je ugrađeni mehanizam da se spreči da se proba dok se kuva pa da na kraju kuca dobije samo da oliže praznu šerpu
zilikaka zilikaka 20:11 07.09.2016

Re: Uvod kako tako

Nego me zanima kako je uopšte zamišljeno kuvanje za pse.


aman, nije to pravi kuvar. Ko će se baviti još i posebnim kuvanjem za psa. To je zbirka saveta o ishrani pasa gde je osnovna ideja da se pas odgajao hiljadama godina uspešno, bez nekih velikih problema, i da je prilagođen da jede ono što nama ostaje i što nam je dostupno.
Znači, ako neko očekuje fensi kolačiće, nek odmah odustzane. To je potpuno u suprotnosti sa stavom koji zauzima ova knjiga.
Tu ćeš naći podatke šta pas može lakše, šta teže da svari. Mislim da obične namirnice koje i mi koristimo.
Naći ćeš i preporuke odnosa pojedinih namirnica. Recimo, ja nisam znala da im mahunarke nisu od naročite koristi, al zato kukuruzno brašno i hleb čine dragoceni deo obroka.

...e, nemoj me terate da se prisećam. Nisam ja to baš napamet naučila.
A i autor nam se ućuto, Još će ispasti da mašinac deli veterinarske savete.
mikele9 mikele9 20:29 07.09.2016

Re: Uvod kako tako

Ko će se baviti još i posebnim kuvanjem za psa.

Moja žena i ja! Kuvali smo Arki kokerki, kuvamo i Chiari maltezerki koja je 1.junq ove godine napunila 15 godina. Da kažem i šta kuvamo. Kuvamo pirinač, od mesa piletinu, skuvamo pile za supu, izdvojimo za nju meso, šargarepu, peršun, malo celera, sameljemo i usitnimo, pospemo s malo kukuruznog brašna, izmešamo i eto ti obroka za bar četiri dana. Ona to slatko jede. To je naše iskustvo.
zilikaka zilikaka 21:11 07.09.2016

Re: Uvod kako tako

mikele9
Ko će se baviti još i posebnim kuvanjem za psa.

Moja žena i ja! Kuvali smo Arki kokerki, kuvamo i Chiari maltezerki koja je 1.junq ove godine napunila 15 godina. Da kažem i šta kuvamo. Kuvamo pirinač, od mesa piletinu, skuvamo pile za supu, izdvojimo za nju meso, šargarepu, peršun, malo celera, sameljemo i usitnimo, pospemo s malo kukuruznog brašna, izmešamo i eto ti obroka za bar četiri dana. Ona to slatko jede. To je naše iskustvo.


E, da, i moje iskustvo je da psi obožavaju supu i ono sve što u nju ide.
Jedino, pošteno rečeno, moji psi nisu dobijali baš neko meso. Uglavnom je išlo ono što mi nećemo ili ne možemo da pojedemo, uključujući i kosti, naravno. (ima i o tome u knjizi)
I naravno da im nismo stavljali u blender.

Sad koristimo priliku kad ima puno jeftinog povrća pa zbućkamo od svega po malo, ubacimo recimo sv. kožure i nadrobimo hleba. Em brzo, em jeftino (što nije bezveze ako imaš dva psa, od kojih će jedan biti poveliki), em oni tamane ko blesavi.
Dobiju i granule, naravno, al to svi smatramo za nužno zlo.
Atomski mrav Atomski mrav 21:12 07.09.2016

Re: Uvod kako tako

al zato kukuruzno brašno i hleb čine dragoceni deo obroka.

Naši avlijaneri su večito jeli ostatke naše hrane i nikad im ništa nije falilo. A najviše su valjda jeli hleb... što kažu za pse - teoretski mesožder a u praksi 'lebojed.
zilikaka zilikaka 21:27 07.09.2016

Re: Uvod kako tako

Naši avlijaneri su večito jeli ostatke naše hrane i nikad im ništa nije falilo. A najviše su valjda jeli hleb... što kažu za pse - teoretski mesožder a u praksi 'lebojed.


E, sve to, i još mnogo toga ima da se nađe kod Nikole.
I ovde je pominjao da su u JNA pravili eksperiment sa ishranom službenih pasa i pokazalo se da je najbolje kad dobijaju mešano - životinjsku i biljnu hranu.
muaddib92 muaddib92 17:20 08.09.2016

Re: Uvod kako tako

Kuvamo pirinač, od mesa piletinu, skuvamo pile za supu, izdvojimo za nju meso, šargarepu, peršun, malo celera, sameljemo i usitnimo


Е исто ово и ми спремамо нашим унуцима (11 и 21 месец
Jukie Jukie 17:22 08.09.2016

Re: Uvod kako tako

Rekoh ja da će kuca dobiti da oliže činiju
kosta.babic kosta.babic 20:04 07.09.2016

Zborno mesto za kučkare

Ja sam i mačkar i kučkar. Volim životinje.Trenutno u kući imamo jednu kučku,nemački ovčar,obožavam slučaj.Plus nekoliko mačaka.Sve jedno,gde može da se kupi knjiga? Voleo bih da je proučim jer razumevajući ponašanje životinja bolje ćemo razumeti sebe, jer svi smo deca iste evolucije.
zilikaka zilikaka 20:15 07.09.2016

Re: Zborno mesto za kučkare

Sve jedno,gde može da se kupi knjiga?


Evo, već drugi put pitaju. Nikolaaaa!

Nisam sigurna da je baš ovog trenutka spreman za taj deo. Možda ćeš morati da se strpiš koji dan, al najbolje da ti on odgovori.

Kad odluči da se pojavi.
nikvet pn nikvet pn 22:23 07.09.2016

Re: Zborno mesto za kučkare

Ево ме. Књигу сам морао сам да објавим, о свом руву и круву; никако да се споразумем са издавачима. Засад је на пп.
tasadebeli tasadebeli 07:08 11.09.2016

Re: Zborno mesto za kučkare

nikvet pn
Ево ме. Књигу сам морао сам да објавим, о свом руву и круву; никако да се споразумем са издавачима. Засад је на пп.
Ја ћутим, Зили и Никола знају зашто.

Али ме то неће спречити да честитам Николи на објављивању књиге.

zilikaka zilikaka 15:46 11.09.2016

Re: Zborno mesto za kučkare

Ја ћутим, Зили и Никола знају зашто.


Taso, mislim da nema razloga za sikiraciju, a to što se Nikola ne javlja nije što neće, nego što trenutno, kao i uvek nedeljom, ima preča neodložna posla.


Ovo što vidiš je moja uspomena na jedan takav posao kod njega.
emsiemsi emsiemsi 18:54 11.09.2016

Re: Zborno mesto za kučkare

zilikaka
Ја ћутим, Зили и Никола знају зашто.


Taso, mislim da nema razloga za sikiraciju, a to što se Nikola ne javlja nije što neće, nego što trenutno, kao i uvek nedeljom, ima preča neodložna posla.


Ovo što vidiš je moja uspomena na jedan takav posao kod njega.

Јебо вас патак !
Прави сте гузичари, само мислите на задовољство.
tasadebeli tasadebeli 19:07 11.09.2016

Re: Zborno mesto za kučkare

zilikaka

Taso, mislim da nema razloga za sikiraciju,Пече савест кад човек нешто обећа, а не уради...

Праштајте.zilikaka zilikaka 19:11 11.09.2016

Re: Zborno mesto za kučkare

Прави сте гузичари, само мислите на задовољство.

Ja se ne žalim...
nikvet pn nikvet pn 08:16 12.09.2016

Re: Zborno mesto za kučkare


Добри мој Тасо...

Чиме се ти бавиш док нам Тасос гори.
tasadebeli tasadebeli 23:27 12.09.2016

Re: Zborno mesto za kučkare

nikvet pn

Добри мој Тасо...

Чиме се ти бавиш док нам Тасос гори.Ма пусти, не помињи ми!

И то баш око Лименарије и Потоса...
mija12 mija12 20:19 07.09.2016

Pitanje

A kako se može doći do knjige ?
AlexDunja AlexDunja 20:20 07.09.2016

ja se pridružujem radojici

želim takvu knjigu o mačkama
iako ih imam celog života i mislim da znam sve o njima iz iskustva.

ranije su uvek bile slobodne, u dvorištu, ali sam se na nagovor dece koja ne poznaju život bez mačke, odlučila da jednu zatvorim u stan, otprilike sam svesna šta smo joj uradili, ali knjiga stručnjaka bi mi pomogla
zilikaka zilikaka 20:26 07.09.2016

Re: ja se pridružujem radojici

ja se pridružujem radojici
želim takvu knjigu o mačkama


Eto ti ga sad!
Hajde prvo da svarimo ovo pa ćemo mu dati domaći za narednu godinu.
AlexDunja AlexDunja 20:36 07.09.2016

Re: ja se pridružujem radojici

Eto ti ga sad!
Hajde prvo da svarimo ovo pa ćemo mu dati domaći za narednu godinu.


ja to da se ne opusti:))
a knjiga o kučićima mi treba za najbolju drugaricu, ona je kučkarka, al nije blogerka, pa bih joj nabavila za rođendan:)

angie01 angie01 20:38 07.09.2016

super!

u eri raznih knjiga o kuvanju, jedna drugacija- odlican fazon,...a i koristan.

ko je izdavac, koliko kosta i gde moze da se kupi?


cestitam i zelim da dozivi mnoga izdanja, nastavke, i sve to kako vec ide sa knjigama,...knjizevne veceri, gde se citaju recepti- pa razmenjuju sa publikom, sa sve tajnama svake domacice:)
zilikaka zilikaka 21:30 07.09.2016

Re: ja se pridružujem radojici

a knjiga o kučićima mi treba za najbolju drugaricu, ona je kučkarka, al nije blogerka, pa bih joj nabavila za rođendan:)


Da znaš da je i meni to padalo na pamet. Pametno što je knjiga u kvalitetnom, tvrdom povezu i stvarno jeste lep (i koristan)poklon za svakog kučkara, pa taman ne želeo reč jednu da posluša.

Bar će sigurnno mnogo saznati o psima i njihovom svetu.
AlexDunja AlexDunja 21:39 07.09.2016

Re: ja se pridružujem radojici


Da znaš da je i meni to padalo na pamet. Pametno što je knjiga u kvalitetnom, tvrdom povezu i stvarno jeste lep (i koristan)poklon za svakog kučkara, pa taman ne želeo reč jednu da posluša.

iskreno, ona je tip koji zna sve:)))
al baš zato bi da joj poklonim:)
svarog svarog 20:51 07.09.2016

Ko naručen

Pre mesec, mesec i po dana nabavio sam štene zlatnog retrivera. Prvo smo mu kuvali povrće, meso, pa ubacivali i hleba i onda mi veterinar kaže kako od hleba dobija gastritis i da ga držim samo na granulama, jer je osetljiv, nije kao oni što kopaju po kontejnerima, tzv. goniči tramvaja
Sad ja vidim da su njemu smor te granule, ostavi po pola činije, a kad mu baciš parče hleba proguta ga u vazduhu, a od ručka kad ostane da ne pričam

Eto dok ne pročitam knjigu, pomagaj

I da, čestitam
zilikaka zilikaka 20:59 07.09.2016

Re: Ko naručen

Sad ja vidim da su njemu smor te granule, ostavi po pola činije, a kad mu baciš parče hleba proguta ga u vazduhu, a od ručka kad ostane da ne pričam


E, to će tek biti priča koju treba da ispričam. Zahvaljujući Nikoli mi nabavili još jednog psa - švajcarskog ovčara, po njegovom savetu.
Ja dala tehničke podatke šta hoću i još više šta neću, i još ono osnovno, da treba da se uklopi sa terijerkom, i on predložio sortu.
Za sad nije pogrešio. Evo ga, juče 4 meseca. Blentav i tranpav za sve pare, al dobrica.

A hranimo ga baš kako on kaže. Ovo mogu sad iz glave. Ima kod njega posebno poglavlje - ishrana štenaca. Detaljno objašnjeno, al načelno do 6 meseci idu tri obroka. d toga jedan granula, drugi MLEKO, (da.to obavezno) i treći ostaci iz kuće.
Ovaj moj (pu-pu) džiklja ko blesav, a pojeo bi masno ćebe.
svarog svarog 21:05 07.09.2016

Re: Ko naručen

Moj ima 6 meseci i nisam mu davao mleko ni ja, ni ovaj pre mene. Sada je na 2 obroka dnevno i oba su granule. Ja mu ubacim s vremena na vreme ostatke `rane, al i to se osećam kao da varam s obzirom šta mi je napričao veterinar. A možda je on očekivao da ću kod njega da kupujem hranu pa da se obezbedi
zilikaka zilikaka 21:19 07.09.2016

Re: Ko naručen

A možda je on očekivao da ću kod njega da kupujem hranu pa da se obezbedi


Vrlo moguće...
Mi smo i pre poznanstva sa Nikolom imali veterinarku koja je zastupala stav da je najbolja hrana raznovrsna kućna hrana. Slično kao i on. Naravno, nije imala vremena da detaljiše, al veterinare smo posećivali samo zbog obaveznog pelcovanja, a kere su nam, fala na pitanju bile lepo uhranjene.
Sad, ova terijerka onako alava više liči na mortadelu, nego muž nema srca da je turi na strogu dijetu i zbog toga imamo raspravu u kući, al šta ću.
krkar krkar 23:48 07.09.2016

Re: Ko naručen

mi nabavili još jednog psa - švajcarskog ovčara


Belog? Berger blanc?

Moj predlog bi ti bio bernski trobojni ali sad već imaš i tog drugog.
zilikaka zilikaka 07:41 08.09.2016

Re: Ko naručen

krkar
mi nabavili još jednog psa - švajcarskog ovčara


Belog? Berger blanc?

Moj predlog bi ti bio bernski trobojni ali sad već imaš i tog drugog.

Naša ideja bila da bude avlijaner, ko i prethodni stari, koji je uginuo prošle godine, nego nas podmladak ubedio da uzmemo neku definisanu sortu, pa mu učinili na volju. Pubertetske fantazije koje nekad moraš da ispuniš.
Nego, da prostiš, ovo je predložio Nikola, bukvalno na osnovu "tehničkog opisa" koji sam mu (za)dala, a jedan od kriterijuma bio i da ne košta ko polovan auto.

Rekoh, za sad nam liči da nismo pogrešili.
Jedino što vidimo kao "problem" je što će biti nezgodno kad imaš crne pantalone. Čim izađeš iz kuće, svi će znati da imaš belog kera.
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:05 08.09.2016

Re: Ko naručen

Jedino što vidimo kao "problem" je što će biti nezgodno kad imaš crne pantalone. Čim izađeš iz kuće, svi će znati da imaš belog kera.


Aj, sto ne volim da vidim vlasnike cetvoronozaca u dlakavoj garderobi..

Garderoba mi je uredno u zakljucanim ormarima, cim dodjem kuci presvlacim se u komotnu kucnu garderobu gde toletisem tu i tamo zalutale dlake, ova za ulicu ide odmah na pranje pa nazad u plakar.

Cestitam na izdatoj knjizi, korisnoj najvise pocetnicima vlasnicima kucne(dvorisne) davezi zvane zivotinje (saaalim se:)

Da se pridruzim Pajicu i mackoposednicima, granule im prvenstveno dajem da zvacu da im ne atrofira vilica od hrane u konzervi. Dajem im i sirovo meso/ribu tu i tamo, mada kradu sa kuhinjskog pulta cim okrenem ledja, iz tanjira ako ustanem u toku rucka, mislim iz usta bi mi maznule da im dozvolim. <_<

PS. Slazem se za macke, one bi pre krepale (ok, potrazile negde drugde) nego pojele nesto sto im se ne svidja.


zilikaka zilikaka 20:54 07.09.2016

ja samo da vam kažem

Upravo mi Nikola javio da trenutno ima iznenadnog gosta - kolegu kojeg retko ima priliku da vidi, pa vas sve zajedno molim za malo strpljenja. Čim bude slobodan odgovoriće na pitanja tipa kako doći do knjige. (A možda i kad misli da napiše knjigu o mačkama.)

Do tad, ja ću pokušati da održim plamičak.
nikvet pn nikvet pn 22:18 07.09.2016

Re: ja samo da vam kažem


Ух, ево ме, баш вечерас драг гост да ми дође. Млади колега који је радио код мене па отишао у Сан Хозе и почео баш ово, да прави храну за љубимце по овој рецептури. Лепо га кленуло ал испала нека лепша шанса...
docsumann docsumann 20:58 07.09.2016

ima na svijetu jedna jako zajebata oblast

poznata po srednojazijskim ovačarima koji od tamo vode porijeklo, te su je po njima i nazvali srednja azija

a, sad bez loše šale , u tom regionu lociranom između Rusije, Turske, Irana, Avganistana i Kine, žive narodi ekstremno jake fizičke konstitucije, jednoobrvnih obrva, gustih koščatih brada (trebaju im dva tripl max žileta da izbriju jedan obraz) i popajevskih podlaktica.
Kazastanu, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, i ostalim stanima ta čelična genetika redovno donosi s olimpijada pregršt zlatnih medalja u rvanju slobodnim stilom, još poneku u dizanju tegova, džudou ili boksu.
e, ti kršni lljudi nemaju komplekse fizičke inferiornosti kao onaj moj već spomenuti roćko, ali jednako vole da kraj sebe imaju veelike i mlogo opasne pse.
bez njih bi im malo koja ovca pretekla od vukova koji su i sami u tim krajevim zajebate građe,
dopunom dekreta neki mjesni namjesnik sekretarijata za kiril en sum dunvani, svi ti psi su džuture popisani kao srednjeaziijski ovčari, po čemu je cijeli region onda dobio ime, , a "sufiksi" stani to valjda ostalo od komandi psima koji bili mnogo ljuti pa da ih se prikoči prije nego što poštara ne prepilaju izakuće...

prdim lude, al' to su zaista impozantni psi, neustrašivi i ekstremno snažni, ali pod savršenom autokontrolom.
naravno ako je vlasnik iole normalan... u suprotnom mnogo je lud.zilikaka zilikaka 21:14 07.09.2016

Re: ima na svijetu jedna jako zajebata oblast

prdim lude, al' to su zaista impozantni psi, neustrašivi i ekstremno snažni, ali pod savršenom autokontrolom.


umajkumu, kolki je!
Iz čega se to 'rani?
Iz lavora?
nikvet pn nikvet pn 22:28 07.09.2016

Re: ima na svijetu jedna jako zajebata oblast

Е то је најопаснији пас са вет стране гледано. Урођени убица а јак. Не школован ко швапски него урођени, тиха језа.
little_radojica little_radojica 04:42 08.09.2016

Re: ima na svijetu jedna jako zajebata oblast

nikvet pn
Е то је најопаснији пас са вет стране гледано. Урођени убица а јак. Не школован ко швапски него урођени, тиха језа.


Кад сам оно читао струју научио сам штошта о псима и псећој исхрани. Најволију да једу читаче струје и гаса и наравно поштаре. Не знам како сам претекао да вам ово испричам, бар четири пута сам замало остао на ручку...
zilikaka zilikaka 07:45 08.09.2016

Re: ima na svijetu jedna jako zajebata oblast

little_radojica
nikvet pn
Е то је најопаснији пас са вет стране гледано. Урођени убица а јак. Не школован ко швапски него урођени, тиха језа.


Кад сам оно читао струју научио сам штошта о псима и псећој исхрани. Најволију да једу читаче струје и гаса и наравно поштаре. Не знам како сам претекао да вам ово испричам, бар четири пута сам замало остао на ручку...

Interesantno da te čitače psi stvarno ne vole.
Kod naše terijerke može da dođe bilo ko nepoznat, ona će mu sa bogznakako radovati, al na čitače vazda laje i reži.
nikvet pn nikvet pn 08:49 08.09.2016

Re: ima na svijetu jedna jako zajebata oblast

little_radojica
Кад сам оно читао струју научио сам штошта о псима и псећој исхрани. Најволију да једу читаче струје и гаса и наравно поштаре.


Е ово ми промакло, пропуст. Остаје за друго издање да се допуни
little_radojica little_radojica 09:46 08.09.2016

Re: ima na svijetu jedna jako zajebata oblast

Interesantno da te čitače psi stvarno ne vole.
Kod naše terijerke može da dođe bilo ko nepoznat, ona će mu sa bogznakako radovati, al na čitače vazda laje i reži.


Имам теорију! (о овоме свако има своју па што да не и ја)
Елем, за кратко време читач дође у контакт са много других паса и њихових мириса и онда им се доима као чопор комшијских паса. Један другар (треба ли рећи да је и он имао своју теорију) ми је предлагао да набавим амајлију од тигрове пишаћке (мртав озбиљан) те да ћу онда бити алфа и да ће бегати од мене Значи ништа брез мачака

Све сам пробао, али чим им окренем леђа они јунаци право за дебело месо. Џукеле једне...
kosta.babic kosta.babic 00:00 09.09.2016

Re: ima na svijetu jedna jako zajebata oblast

nikvet pn
Е то је најопаснији пас са вет стране гледано. Урођени убица а јак. Не школован ко швапски него урођени, тиха језа.

Da li to znači da bi pre mogao da postanem prijatelj sa jednim lavom?
49 41 49 41 21:16 07.09.2016

Promenade

za pse.

Jedan od mnogih DOG PARK.
Pseca jurnjava po parku.

https://youtu.be/cqR5j_M_McI

P.S.
Facts about Pet Ownership in the U.S.:
It's estimated that 70-80 million dogs and 74-96 million cats are owned in the United States. Approximately 37-47% of all households in the United States have a dog, and 30-37% have a cat. (Source: APPA)
According to the American Veterinary Medical Association, approximately 40% of pet owners learned about their pet through word of mouth.
blogovatelj blogovatelj 21:41 07.09.2016

Svaka čas', Nikola

Sledeće da objaviš mačji kuvar, kupiće ti Pajić sto primeraka.
nikvet pn nikvet pn 22:31 07.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

Мачкама, што се клопе тиче, још не могу да уђем у главу; сачекаће Пајић
AlexDunja AlexDunja 22:34 07.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

Мачкама, што се клопе тиче, још не могу да уђем у главу

možda mogu da pomognem, iskustveno, al to privatno
49 41 49 41 01:33 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

AlexDunja
Мачкама, што се клопе тиче, још не могу да уђем у главу

možda mogu da pomognem, iskustveno, al to privatno


Kcerin macak, al' bi mogao da krepa od gladi pored nje.
Pored one suve hrane-koju mu ona kupuje, poceo sam da mu kupujem konzeve; na bazi ribe, pilece...

Inace se navikao, cim pridjem frizideru; eto njega molecivo se propne uz frizider.
Moli da i njemu nesto dam iz njega.
Smaze, parizere, sunke ... sve ono sto i mi jedemo.

Postao mi je glavni tester za kvalitet proizvoda.
Neke stvari samo onjusi, hvala lepo ne; nije za njega.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:33 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

nikvet pn
Мачкама, што се клопе тиче, још не могу да уђем у главу; сачекаће Пајић


Ne može niko, izgleda. Mačke su skroz zajebane, ne samo kad je hrana u pitanju, nego i lekovi, anestezija, potrebe, ponašanje, odnosi među njima. Mačke su beskrajno komplikovana i kompleksna stvorenja.

Ja sam imao i kera, dobacio do 15 godina, taj je jeo isto što i mi, a kad završi, onda ode, prevrne kantu u dvorištu i u njoj iskopa još neki desert za sebe. Posle, kad je crkao, dugo nisam imao ljubimca (ako ne računam akvarijumske ribice), i onda sam se dokopao prve mačke. Od tada ih preferiram. Sad i moje dete, pošto se rodilo i odraslo sa dve mačke u krevecu, jako ih voli, a od kučića podozreva. Voli ona i njih, onako na daljinu, ali kad joj se unesu u lice u nameri da je izbalave ili obore na zemlju, malo se isprepada. Ali sad su konji glavna stvar.
E, da, mačke hranimo isključivo konzervama, i to smo konačno našli vrstu koja im odgovara. Sem kad idemo na put, ako ne navatamo cat sitterku, onda dobiju te kuglice, na automat, i to je sranje. Naravno, obe su veliki lopovi, tako da maznu i ono što mi spremamo. Uške je pri tome svaštojed, to su nam rekli kad smo ga dobili, da ta vrsta jede bukvalno sve što jedu njegovi ukućani. Tako na primer uveče, kad gledamo film, on dobije svoju činiju sa kokicama. A od fete, ili budjavog sira se bukvalno davi.


little_radojica little_radojica 04:34 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

Мачкама, што се клопе тиче, још не могу да уђем у главу; сачекаће Пајић

Нема потребе, мачка уђе теби у главу.
Добије тачно шта жели и кад жели. Мјау
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:47 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

little_radojica
Мачкама, што се клопе тиче, још не могу да уђем у главу; сачекаће Пајић

Нема потребе, мачка уђе теби у главу.
Добије тачно шта жели и кад жели. МјауA kad već trolujemo sa mačkama na kerećem blogu, onda evo, sveže uslikano:zilikaka zilikaka 07:01 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

Ne znam da li sam ti rekla do sad, al Uške mi se dopao na prvi pogled. Vidi sa da je lik za sebe.
nikvet pn nikvet pn 08:29 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola


Власник који не жели да буде лидер своме псу не треба ни да га чува. За такве бољи избор је мачка. Обоје ће уживати.

Што значи свако од нас слободан је да бира: псећи газда или мачкин слуга.

А ти Пајићу ипак провери ово жуто створење, канда више личи на пумче; немој после нисам упозорио.
nikvet pn nikvet pn 08:46 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

srdjan.pajic
A kad već trolujemo sa mačkama na kerećem blogu


Ихх...

Готова храна за мачке производи се на истом месту на исти начин као и храна за псе. У чему је разлика? Мачке захтевају већи проценат протеина и разумљива је разлика у рецептури. Али мачка је много осетљивија од пса и тражи храну много ближу природној направљену од квалитетних сировина. Мала неисправност довољна је да је одбије. Другим речима мачки је немогуће потурити отпад који код пса итекако пролази.
little_radojica little_radojica 09:58 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

А ти Пајићу ипак провери ово жуто створење, канда више личи на пумче; немој после нисам упозорио.


Минимум рис. Али баш је кул лик.

Што значи свако од нас слободан је да бира: псећи газда или мачкин слуга.


Сад ћу ја опет са Јапаном, али једном ми једна професорица рекла да Јапанци у шали деле људе на две врсте по карактеру: људи-пси и људи-мачке.
antioksidant antioksidant 11:24 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

nikvet pn
Мачкама, што се клопе тиче, још не могу да уђем у главу;


macke pitaj sta im se jede pa ce mozda bas to i jesti, ako ne jesce sta das
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:25 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

Што значи свако од нас слободан је да бира: псећи газда или мачкин слуга.


Jes' ali mnogi vole podjednako i drze obe sorte, pa jos i poneku ekstra (tkzv. podvojene/multiple/ licnosti, sta li :)
little_radojica little_radojica 12:52 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

macke pitaj sta im se jede pa ce mozda bas to i jesti, ako ne jesce sta das


Што каже у оном вицу, дам им сто марака па нек једу шта хоће
zilikaka zilikaka 13:24 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

apacherosepeacock
Што значи свако од нас слободан је да бира: псећи газда или мачкин слуга.


Jes' ali mnogi vole podjednako i drze obe sorte, pa jos i poneku ekstra (tkzv. podvojene/multiple/ licnosti, sta li :)

Skoro sam imala priliku da vidim na ulici - čovek vodi rakuna.
Kaže, sjajan je za ljubimca. Ako mu je verovati.
antioksidant antioksidant 13:37 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

little_radojica
macke pitaj sta im se jede pa ce mozda bas to i jesti, ako ne jesce sta das


Што каже у оном вицу, дам им сто марака па нек једу шта хоће

taj rad, samo macka sama uzme 100 maraka :)
antioksidant antioksidant 13:37 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

little_radojica
macke pitaj sta im se jede pa ce mozda bas to i jesti, ako ne jesce sta das


Што каже у оном вицу, дам им сто марака па нек једу шта хоће

taj rad, samo macka sama uzme 100 maraka :)
blogovatelj blogovatelj 13:38 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

Skoro sam imala priliku da vidim na ulici - čovek vodi rakuna.
Kaže, sjajan je za ljubimca. Ako mu je verovati.


Ima ih i sa mravojedima.

srdjan.pajic srdjan.pajic 14:26 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

zilikaka
Ne znam da li sam ti rekla do sad, al Uške mi se dopao na prvi pogled. Vidi sa da je lik za sebe.


Da, Uške je velika faca. Ali Megi mi je baš srcu prirasla, ona je dosta "mačkastija" od Ušketa (koji je nekakav spoj psa i mačke, teško je to opisati, velika dobričina prema svim ukućanima, ali podozreva od stranaca).

Inače, ovde kod nas je uglavnom mačji komšiluk, ima i par kerova, ali mačaka koliko hoćeš. I to su većina outdoor, znači, slobodno vršljaju po dvorištima, što onda izluđuje ove naše dve kućne mačke, kad im komšijski macan ili maca dođe na prozor. Usput, pošto imamo i kojote, i lisice i sove, to su sve prirodni neprijatelji koji se hrane mačkama, pravo je čudo kako te outdoor mačke opstaju. Tek ponekad na banderi osvane oglas da se traži nestala mačka, za koju znaš: ako oglas stoji duže od nedelju dana, da je po svoj prilici završila na trpezi nekog kojota. I mi za našu Megi imamo spremne oglase, i kačili smo ih par puta, pa skidali.

Btw, nema gore stvari nego mačku koja je odrasla kao spoljna, zatvoriti u kuću. I obrnuto, s tim što kućne mačke mogu da se naviknu na spoljašnjost, pod uslovom da ne budu pojedene ili zgažene ili se izgube u prvih nekoliko dana (prestravljene, one umeju da odlutaju baš daleko, a pošto ne poznaju teritoriju, često ne umeju da se vrate). Naše obe mačke redovno uteknu, Megi je čak nestajala na po par dana, ali se vraćala, zbog nje sam i proučio taktiku odbeglih mačaka, i držim otvorena vratanca za kera na vratima od garaže. Dok Uške nema šanse da napusti dvorište i udalji se od kuće, jedino ako bi ga nešto silno isprepadalo, a i tada bi gledao da zbriše u kuću, ako može.

kosta.babic kosta.babic 14:32 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

А ти Пајићу ипак провери ово жуто створење, канда више личи на пумче; немој после нисам упозорио.

Meni više kao himalajski patuljasti tigar.
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:36 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

kosta.babic
А ти Пајићу ипак провери ово жуто створење, канда више личи на пумче; немој после нисам упозорио.

Meni više kao himalajski patuljasti tigar.


Ala ste me spopali sa tom divljači. Uške jeste krajnje elegantna mačka, ali je ipak samo domaća mačka. Ali paze te mrcine:
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 15:00 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

Skoro sam imala priliku da vidim na ulici - čovek vodi rakuna.

Meni majka pričala kako je u Bgu za vreme studija videla čoveka koji ulicom vodi zeca bez povoca. Bila je nedelja ujutru, pa nije bilo gužve i tako je zekonja mog'o da na miru prošpacira gradom. Čovek objašnjavao kako se zeko u gradskom autobusu propne na zadnje noge kad vidi Pionirski park, njegovo omiljeno mesto za izlazak. Ja sam zabog te priče dugo verovala da moja majka nije baš takav strejter glede opojnih sredstava kako kod mene voli da se predstavlja, dok pre mesec dana nisam upoznala zeca Olivera i vlasnicu mu koja ga po gradu nosi u torbici, a kad sedne negde na pićence, pusti ljubimca da overi okolinu.

bocvena bocvena 18:02 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

joj, meni se smeši morsko prase. blago sam očajna, ali deca su neumoljiva! kad već ne može pas, morsko prase je logičan izbor.

možda može i on u neku parishilton torbicu, pa na pićence:)

(je l ima neko ko je to držao, da mi kaže koju utešnu, kao - veliki ljubitelj dece, izuzetno inteligentan, leči anksioznost i komunicira osmesima:)
blogovatelj blogovatelj 19:51 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

Ja sam zabog te priče dugo verovala da moja majka nije baš takav strejter glede opojnih sredstava kako kod mene voli da se predstavlja, dok pre mesec dana nisam upoznala zeca Olivera i vlasnicu mu koja ga po gradu nosi u torbici, a kad sedne negde na pićence, pusti ljubimca da overi okolinu.


Ćerka trenera mog sina je imala zeca kućnog ljubimca. Vodila ga je svuda sa sobom, a na treninzima, fudbalskim, puštala ga je da slobodan trčkara okolo. Na kraju ga pozove i on sam dođe.
4krofnica 4krofnica 22:16 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

dobrosavljevic_m
Skoro sam imala priliku da vidim na ulici - čovek vodi rakuna.

Meni majka pričala kako je u Bgu za vreme studija videla čoveka koji ulicom vodi zeca bez povoca. Bila je nedelja ujutru, pa nije bilo gužve i tako je zekonja mog'o da na miru prošpacira gradom.Taj čovek (mogu da se kladim da je on) i dalje šeta zeca knezom (verovatno nije isti zec, pak) on mi je bivši komšija iz savamale, sad je star ali pokretan i brz kao njegov drugar.

Ja sam, prošle godine, videla kod ušća ovcu, malo sam se murakamijevski zbunila, a bila baš fina, kul ovca, čekala bus na stanici.

čestitke za knjigu ali ću preskočiti, iako imam četvorošapnog drugara koji odgovara rasi dalmatinac ali duboko sam uverena da je vešto kamuflirani tasmanijski djavo.
I tako .. jednog prijatnog dana kaže meni moj mnogopoštovani gospodin: 'idem da kupim kosku da skuvam sa povrćem, da klopa to.' Kažem: 'naravno.' I kao i svaki razumno tolerantni vegetarijanac zamislim lepo oblikovanu kosku, tom i dzeri stil, onako glatko nacrtanu. kad dovuče neko čudo sa pozamašnom količinom krvavo visećih elemenata..:)) pa jaoj.. hvaljena neka je industrija granula i ostalih hemija koje kućnim ljubimcima nisu potrebne niti neophodne. :)

krkar krkar 22:27 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

Ja sam, prošle godine, videla kod ušća ovcu, malo sam se murakamijevski zbunila


1990. kad je bio samit nesvrstanih rahmetli Gadafi je digao šatore i držao pešes kamila na Kalemegdanu.

Jednog jutra sede dva uobičajena pesnička pijanca u kafani Kolarac, sede tako da jedan gleda na ulazna vrata a drugi na unutra (tada još nije bilo bašte). Pričaju kad jedan zanemi. Cima ga ovaj drugi, pita šta je, a prvi će posle 5 minuta muka:

Burazeru, stvarno moram da prestanem da pijem. Sad sam video da prođoše dva Arapina Knezom i vode 2 kamile!
zilikaka zilikaka 22:30 08.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

hvaljena neka je industrija granula i ostalih hemija koje kućnim ljubimcima nisu potrebne niti neophodne. :)

Dobro to. Razumem da je stav iz ugla vegeterijanca, nego u knjizi nekako najmanje ima priče o stvarnom kuvanju. Eto, pročitala si delove jednog poglavlja. Mada, kolko se sećam, postoji varijanta da svom ljubimcu daš i čisto biljni obrok i da to bude korisno. Naravno, ne prečesto, al koliko da naiđe na promenu u ishrani i razbije monotoniju.


Rekoh već, knjiga je prožeta pričama o psu kao vrsti koja živi hiljadama godina sa čovekom, o njegovim potrebama i našim zabludama.
Meni zaista lepo ispričano i iskreno mogu da preporučim svakom ko voli (a posebno ko ima) pse.


No, da ne bude da navaljujem. Prihvatam i stav da ti ovde radoznalost nije dovoljno jaka.
kosta.babic kosta.babic 00:07 09.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

blogovatelj
Sledeće da objaviš mačji kuvar, kupiće ti Pajić sto primeraka.

Pravda za mačke.I one treba da imaju svog kuvara.
4krofnica 4krofnica 08:03 09.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

Mada, kolko se sećam, postoji varijanta da svom ljubimcu daš i čisto biljni obrok i da to bude korisno. Naravno, ne prečesto, al koliko da naiđe na promenu u ishrani i razbije monotoniju.


aa, ne. moje kuče je isključivo na sirovo veganskoj ishrani.

ma, šalim se, nisam ja militantni vegetarijanac (samo su mi čula vrlo osetljiva, da se tako izrazim), spremam klincima meso a vidim po komentarima da je knjiga interesantna za sve nas kučkarske sektaše (najgora vrsta!) i znam neke koji bi je čitali sa zanimanjem. (bilo bi dobro odštampati manje reklame i podeliti po pet šopovima kojih ima poprilično po gradu)dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 10:01 09.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

Bo
joj, meni se smeši morsko prase. blago sam očajna, ali deca su neumoljiva! kad već ne može pas, morsko prase je logičan izbor

Bo, kaži im samo da ćeš da ga vratiš u pet šop ako ga ne budu čuvali. Prihvataju životinje nazad sigurno.
AlexDunja AlexDunja 12:22 09.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

(je l ima neko ko je to držao, da mi kaže koju utešnu, kao - veliki ljubitelj dece, izuzetno inteligentan, leči anksioznost i komunicira osmesima:)

imala moja drugarica dva komada, prilično dosadan ljubimac, ako mene pitaš. mirni su, vole da se maze, cijuknu samo kad omirišu
šargarepu i zelenu salatu
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 12:29 09.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

Taj čovek (mogu da se kladim da je on) i dalje šeta zeca knezom (verovatno nije isti zec, pak) on mi je bivši komšija iz savamale, sad je star ali pokretan i brz kao njegov drugar.

Sad sam pitala majku, to je sigurno taj jer gospodina nije upoznala za vreme faksa, kako sam ja prvo razumela, nego kad je polagala neki ispit u Bgu u neko skorašnjije vreme. Nema šanse da postoje takva dva.
zilikaka zilikaka 12:45 09.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

Ja samo da dodam da rakun kojeg sam videla ima prelepo ime. Blagoje.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:20 09.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

AlexDunja
(je l ima neko ko je to držao, da mi kaže koju utešnu, kao - veliki ljubitelj dece, izuzetno inteligentan, leči anksioznost i komunicira osmesima:)

imala moja drugarica dva komada, prilično dosadan ljubimac, ako mene pitaš. mirni su, vole da se maze, cijuknu samo kad omirišu
šargarepu i zelenu salatu


Jeste, a i malo desmr, pogotovu ako imaš par, da se jedan ne oseća usamljenim (guinea pig su jako društvena stvorenja). I ako kupiš nekog od onih sa dužim krznom, to posle oprati kad se zamaže svojom rođenom kakom je prava umetnost. A vole i da ujedu ako se uznemire, naročito pri kupanju i imaju brate ona dva prednja zuba ko koplja, ladno mogu da progrizu ceo prst ili šaku, pa da završiš na Urgentnom.

Ali kažu da su jako ukusni (specijalitet u nekim od južnoameričkih država).
gedza.73 gedza.73 19:51 09.09.2016

Re: Svaka čas', Nikola

nikvet pn
Што значи свако од нас слободан је да бира: псећи газда или мачкин слуга.

Otac na putu ka Kragujevcu ugleda kučence koje su pregazila kola.
Doveze ga kući, dovede veterinara, jedva su ga povratili. Otac mu danima čistio crve iz rane.
Sad je već stara kuca, napravio sam mu kućicu sa duplim zidom, sa srednjom pregradom da se uvuče kad mu hladno i vratanca sa gumom (malo bilo problema dok se nije privik'o) kao na onim američkim sporednim ulazima.

Meni je pas, u odnosu na mačku, ličnost sa stavom.
Ovaj naš avlijaner je, prošle godine na slavi, lajao kad su mu prilazili stariji gosti. Mi stojimo van dometa lanca a on kopa zemlju. Pored nas mu priđu deca, on savije glavu da ga maze i igraju se sa njim.

Jede što i mi. Kad počne da laje samo pogledam na koju mu stranu okrenuta glava. Ako je prema kapiji, neko stoji na njoj.

Čak su se avlijaneri koji su bili pre njega slično ponašali.
Nije pritvoran kao mačka, nekad mi deluje da samo što ne progovori. Voli te ne zato što ga hraniš već što živi zajedno sa tobom i pored tebe.

I što je odan do bola.

Unfuckable Unfuckable 02:31 10.09.2016

Re: ciu-ciu, elektro distri bu ciu!

cijuknu samo kad omirišu
šargarepu i zelenu salatu


...i struju
baš, baš!!!
anamarkana anamarkana 22:02 07.09.2016

totalno proseravanje....

niko da spomene kavijar kao obavezno posluzenje bar svaki drugi dan
zilikaka zilikaka 22:14 07.09.2016

Re: totalno proseravanje....

anamarkana
niko da spomene kavijar kao obavezno posluzenje bar svaki drugi dan

Ja bih malo prikočila, da sam na tvom mestu.
Il bih za početak pročitala šta je u komentarima rečeno.

Da si pristojno nastupila, možda bi ti vredelo ponoviti da je cela knjiga koncipurana da psi treba da jedu ono što nama preostane ili što mi po prirodi stvari ne jedemo.

Al sve to ima smisla samo ako je neko spreman na pristojan razgovor.
anamarkana anamarkana 22:39 07.09.2016

Re: totalno proseravanje....

zilikaka
anamarkana
niko da spomene kavijar kao obavezno posluzenje bar svaki drugi dan

Ja bih malo prikočila, da sam na tvom mestu.
Il bih za početak pročitala šta je u komentarima rečeno.

Da si pristojno nastupila, možda bi ti vredelo ponoviti da je cela knjiga koncipurana da psi treba da jedu ono što nama preostane ili što mi po prirodi stvari ne jedemo.

Al sve to ima smisla samo ako je neko spreman na pristojan razgovor.tako je to kad preozbiljno shvatis neozbiljnu temu.....
zilikaka zilikaka 22:53 07.09.2016

Re: totalno proseravanje....

Nesporazumi koji se dešavaju.
Zato ovi smajlići umeju da budu od koristi, ma šta ko o njima mislio.
zilikaka zilikaka 23:13 07.09.2016

jedna sasvim uzgredna informacija

Juna smo išli po štene u Paraćin i bili gosti kod autoranamovdašnjeg na vikendici.
Pored ića bilo i pića, pa sam tom prilikom probala rakiju onog drugog kolege koji se ubi od razmišljanja gde i kako.
Ako ovo pročita - shvatiće.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana