Biz| Društvo| Ekonomija| Gradjanske inicijative| Politika

U Srbiji podaci i dalje često znače moć

WBinSerbia RSS / 08.09.2016. u 05:31

 

Често чујем колегe и пријатељe у Србији да причaju о пензијама и давањима из система социјалне заштите, попут накнада за време породиљског одсуства и боловања - то су углавном приче које говоре о систему који је прекривен велом тајне. У њима се као ликови појављују анонимни јавни службеници који издају (или пак не, како им се већ ћефне) наизглед произвољне податке о нечијим оствареним правима на пензију и друге бенефиције, или пак одређују казне за доприносе за које човек често није ни знао да треба да плати. Прича о многобројним одласцима у нељубазне канцеларије има напретек и чини се да ово представља истински извор фрустрација за грађане и то како доживљавају државу. Нешто налик на Кафкин Процес.

Све је ово помало изненађујуће, с обзиром на то да Србија има Централни регистар обавезног социјалног осигурања, који би, теоретски, требало да може да обезбеди све податке притиском на једно дугме.

Процес успостављања Централног регистра започет је пре око девет година. Па ипак, он ни до данас не ради како треба, како нам обично кажу колеге државни службеници кад дају оправдање по питању статуса развоја овог система. Као некоме ко долази са стране намеће ми се питање шта је стварни разлог томе. Јер, у скоро свим европским земљама грађани могу да провере на стање по питању остварених права на пензију на интернету, или бар веома лако, као и да уплате додатне доприносе ако је потребно. Правила за израчунавање накнада за породиљско или за боловање једноставна су и лака. Србија је далеко иза по овом аспекту пружања јавних услуга.

У чему је ствар? Уместо да граћани имају један централни регистар у коме могу да провере стање остварених права, и да ли су лично или њихов послодавац уплатили потребне доприносе, свака институција која треба да обезбеди податке ради провере за себе, игноришући централни регистар. И тако, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО), Пореска управа, Национална служба за запошљавање (НСЗ) и Републички фонд за здравствено осигурање више пута проверавају податке свако за себе, и наравно, свако од њих запошљава људе који су потребни да се то ради.

Тако Фонд ПИО, који званично нема никакву улогу у наплати доприноса за пензије, и даље то ради сам за себе, уместо да се ослони на друге институције, попут Пореске управе - за доприносе који се плаћају као одбитак из личног дохотка, или попут НСЗ - за доприносе за незапослене. Према нашој процени, ПИО би лако могао без око 800 запослених (од 3,000 укупно запослених) уколико би имале поверења у друге институције да раде свој посао. То, наравно, захтева да друге институције система, попут Пореске управе, НСЗ или Фонда за здравствено осигурање, поуздано обаљају посао контроле доприноса и трошкова. На жалост, све четири институције, па и сам Централни регистар, лако пребацују одговорност на другог.

Да наведем пар практичних примера шта то значи за грађане. Уколико неко живи у Београду, али је запослен у Сремској Митровици, и жели да овери здравствену књижицу, мора лично да преда писмену потврду издату од стране Пореске управе да је послодавац измирио своје обавезе (уплатио доприносе). Ово је потпуно непотребно, с обзиром на то да већ неколико година уназад Фонд за здравствено осигурање аутоматски прима податке о уплаћеним доприносима од Пореске управе. Ипак, очигледно је да Фонд за здравствено осигурање радије запошљава додатне људе да то сами проверавају и радије би да се грађани малтретирају одласком у њихове филијале, а човек се пита зашто...

У другом случају, колегиница која је била пред пензијом случајно је открила да су недостајали подаци о неколико година њеног стажа у владиној институцији. Преко 20 година радила је у истој институцији и испоставило се да је пар година недостајало у бази Фонда ПИО. У Фонду ПИО су затурили одговарајуће формуларе (М4 обрасце) за неколико година приликом пребацивања података из картона у електронску базу. На срећу по ову колегиницу, била је у могућности да набави копије обрасца од свог бившег послодавца и ствар је разрешена. Може се само замислити шта би било да није радила у државној институцији већ у неком пропалом предузећу. Кад би било могуће проверити стање на интернету, многи би грађани могли да примете недостајуће уплате. Централни регистар би могао да пружи ту могућност, али ето опет се то не ради на тај начин.

У крајњој линији, наравно, добар део отпора према функционалном централном регистру који би и грађани могли да користе питање је политике дате институције. Ниједна институција не воли да смањује број запослених или да изгуби монопол над подацима које контролише: схватање да је поседовање података моћ још увек је веома изражено у Србији, ма како то било незгодно за саме грађане или их чак доводило у ризик да им се тражи мито.

Али јавни интерес нема користи од таквих аргумената: јер, грађани Србије овако троше много више времена него што је неопходно настојећи да осигурају да су доприноси за њих уплаћени, проверавајући на шта имају права, или колико евентуално још доприноса треба да уплате. Поред тога, наизглед опскурни и тајновити начини на који се бенефиције израчунавају значајно доприносе недостатку поверења грађана у државу и систем, а то је нешто што би морало да брине оне који о томе одлучују.

Ипак, има наде. Неколико министара у новој влади свесно је прилично непријатне чињенице да после 9 година пет институција није успело да се договори око поделе посла којим би се створио транспарентан и ефикасан систем окренут грађанима. Тако да је на дневном реду акција да се промени ова безизгледна ситуација око Централног регистра. А грађани треба да се огласе и да траже да им се обезбеде услуге примерене пракси у 21. веку, а не такве које бисте очекивали да видите у време Кафкине Хабсбуршке монархије.Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ovderadiocacka ovderadiocacka 07:05 08.09.2016

ti mora da nisi odavde

umesto komentara da ispricam americku (ima i ruska) verziju vica.
dosao belac iz njujorka u neku juznjacku drzavu poslom. pita u hotelu sta ima ovde da se radi uvece. kazu mu jedino radi bioskop. ode on do biskopa i trazi kartu za parter. blagajnica mu kaze vi mora da niste odavde. kako znate? pa belci sede na balkonu. dobro dajte mi kartu za balkon. pocne film i posle jedno pola sata oseti potrebu da ode "gde svi idu peske". izvinte gde je ovde wc upita coveka do sebe. vi mora da niste odavde. kako znate? pa mi belci pisamo dole po crncima. i poce on kad se posle par sekundi neki tip iz partera mu povice. ti mora da nisi odavde, saraj malo.

ti mora da nisi odavde kad mislis da mi ne znamo kako to moze da se organizuje?
rade.radumilo rade.radumilo 08:42 08.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

Ima jedna anegdota na temu "ti nisi odavde:"

Agent CIA-e otišao u neku zapizdinu u SSSR. U gradiću žive vojnici i oficiri neke vojne baze. Dođe on tako u gradić i u parku vidi nekog čiču kako sedi na klupi. Upozna se i krene da priča s njim. Kroz priču ga polako ispituje koliko domaćinstava ima u gradiću, pa koliko njih ima automobil, pa koliko ima TV u kući, koliko ima frižider, koliko mašinu za veš i sve u tom stilu...
Čiča mu uredno odgovara, koliko ima stanovnika, te kako svako četvrto domaćinstvo kola, pa svako drugo ima TV, većina ima frižider, skoro svi mašinu za veš itd. Na kraju ga čiača pita:
"A vi mora da ste Američki agent?"
Sad, ovaj u zbunu pita:
"Recite mi kako znate, odlično govorim Ruski, obučen sam kao i lokalno stanovništvo itd."
"Pa u gradu nema struje..."
alselone alselone 09:18 08.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

"Pa u gradu nema struje..."


HAHA, GLUPI RUSI.
little_radojica little_radojica 09:36 08.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

Путин има добре вицеве:

maksa83 maksa83 09:37 08.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

alselone
"Pa u gradu nema struje..."


HAHA, GLUPI RUSI.

Ja sam prilično siguran da je to ruski vic, oni su (kao i svi dobri vicevi ustalom) puni samoironije.

Inače, da dodam na temu bloga - podaci (ako ih izjednačimo sa informacijom) uvek i svuda znače moć.
predatortz predatortz 12:13 08.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

Inače, da dodam na temu bloga - podaci (ako ih izjednačimo sa informacijom) uvek i svuda znače moć.


Ovo je prva stvar koja mi je pala na pamet kada sam pročitao naslov. Budući da je autor u naslovu senzacionalistički istakao da to 'još uvek znači moć u Srbiji', odustao sam od čitanja teksta ispod.

Da ne gubim vreme...
antioksidant antioksidant 13:30 08.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde


Da ne gubim vreme...

pa ima se sta procitati korisno

na primer

Неколико министара у новој влади свесно је прилично непријатне чињенице да после 9 година пет институција није успело да се договори око поделе посла којим би се створио транспарентан и ефикасан систем окренут грађанима.


pozitivna je informacija da blogodomacin ima saznanja o razmisljanjima samo nekoliko ministara u novoj vladi. moglo je biti znatno gore pa da vise njih svoju intimu i poslovne informacije deli sa predstavnikom medjunarodne institucije, stranim drzavljaninom...
predatortz predatortz 14:36 08.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

antioksidant

Da ne gubim vreme...

pa ima se sta procitati korisno

na primer

Неколико министара у новој влади свесно је прилично непријатне чињенице да после 9 година пет институција није успело да се договори око поделе посла којим би се створио транспарентан и ефикасан систем окренут грађанима.


pozitivna je informacija da blogodomacin ima saznanja o razmisljanjima samo nekoliko ministara u novoj vladi. moglo je biti znatno gore pa da vise njih svoju intimu i poslovne informacije deli sa predstavnikom medjunarodne institucije, stranim drzavljaninom...


Ma dele svi, samo ne sa istim strendžerima. Imaš i ovaj proruski blok.

mariopan mariopan 17:51 08.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

predatortz
Inače, da dodam na temu bloga - podaci (ako ih izjednačimo sa informacijom) uvek i svuda znače moć.


Ovo je prva stvar koja mi je pala na pamet kada sam pročitao naslov. Budući da je autor u naslovu senzacionalistički istakao da to 'još uvek znači moć u Srbiji', odustao sam od čitanja teksta ispod.

Da ne gubim vreme...

mariopan mariopan 19:11 08.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

alselone
"Pa u gradu nema struje..."


HAHA, GLUPI RUSI.Кад смо код вицева :

Умро Обама и после педесет година ужели се да види Америку. Оде код светог Петра и замоли га да га врати на земљу само на сат времена да види како је у његовој Америци.
Врати га свети Петар право у неку кафану усред Њујорка.

Наручи Обама пиће и пита бармена каква је сад ситуација у свету?
Бармен каже да је супер, на блиском истоку нема рата а и ситуација са Русијом се средила, све је ок.
Одушеви се Обама, утом истекне онај сат времена што је добио па пита колико је дужан за пиће јер мора да се врати.
"Пет рубаља" каже бармен,
anonymous anonymous 19:32 08.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

mariopan
predatortz
Inače, da dodam na temu bloga - podaci (ako ih izjednačimo sa informacijom) uvek i svuda znače moć.


Ovo je prva stvar koja mi je pala na pamet kada sam pročitao naslov. Budući da je autor u naslovu senzacionalistički istakao da to 'još uvek znači moć u Srbiji', odustao sam od čitanja teksta ispod.

Da ne gubim vreme...

elenold elenold 19:44 08.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

predatortz
...

Da ne gubim vreme...


sto se tice bloga ali viiceve valja procitati.
Atomski mrav Atomski mrav 22:14 08.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

"Pa u gradu nema struje..."


Došao neki vladika u jedno banatsko selo pa se začudio što nije čuo crkvena zvona. Pita on meštane zašto je to tako a jedan od njih mu odgovori:
- Vaše preosveštenstvo, za to postoji sedam jaki' i valjani' razloga. Kao prvo, nemamo zvona...
Atomski mrav Atomski mrav 22:16 08.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

"Pa u gradu nema struje..."

A podsetilo me ovo i na...

anonymous anonymous 23:24 08.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde


elenold
predatortz
...

Da ne gubim vreme...


sto se tice bloga ali viiceve valja procitati.Ima i onaj za konsultante,al me mrzi da pišem.

Završava otpilike ovako :

......došao si , a niko te nije zvao ,

......pričaš mi ono što već znam...

......a i vrati mi šarplaninca za koga si mislio da je ....ovca.

Ps.
Preporuka za kolegu blogera.

Piši malo o svom iskustvu dok si radio u Svetskoj banci, na terenu u Aziji...

Daj nam malo egzotike....

Ovo što pišeš previše je suvoparno i budi ....bolne uspomene...
ovderadiocacka ovderadiocacka 05:48 09.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

elenold
predatortz
...

Da ne gubim vreme...


sto se tice bloga ali viceve valja procitati.

a za takav pristup evo jednog originalnog ruskog vica (ispricao mi pajtos koji je neka suluda kombinacija rusa, ukrajinaca, belorusa i jos koje cega).
radnja vica se dogadja u "dobra stara vermena" dok su vladali komunisti. skupio rus pare da kupi zaporosca. otisao i uplatio i tamo mu kazu "vladimire vladimirovicu dodjite po auto za 4 godine i 2 meseca; to vam je u maju 1974." pita rus a u koji datum. 23 maja odgovara prodavac. zamisili se rus i upita pre ili posle podne. pogleda prodavac neka dokumenta i kaze pre podne. uf dobro je, rece rus, popodne mi dolazi vodoinstalater.
rade.radumilo rade.radumilo 12:06 09.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

Došao neki vladika u jedno banatsko selo pa se začudio što nije čuo crkvena zvona. Pita on meštane zašto je to tako a jedan od njih mu odgovori:
- Vaše preosveštenstvo, za to postoji sedam jaki' i valjani' razloga. Kao prvo, nemamo zvona...


Evo još jednog starog:

Umro komunista i došao pred Sv. Petra. Sv. Petar pogleda dosije, kad tamo nijedan greh. Čovek bio pošten, radan, dobar prema svima... Ne znajući šta da radi, Sv. Petar pozove telefonom boga:
- Gospode Bože, evo imam ovde jednog, bio izuzetno dobar čovek ali bio komunista, šta da radim?
- Ništa, pusti ga u raj, prevaspitaj ga pa mi za 3 meseca javi rezultat.
Prođe 3 meseca, pa 4, 5, pa 6... Sv. Petar se ne javlja. Bog se zabrine, pa pozove telefonom raj.
- Halo! Bog ovde.
- O dobar dan druže Bože! Ovde drug Pera iz rajskog komiteta!
rade.radumilo rade.radumilo 12:11 09.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

skupio rus pare da kupi zaporosca. otisao i uplatio i tamo mu kazu "vladimire vladimirovicu dodjite po auto za 4 godine i 2 meseca; to vam je u maju 1974." pita rus a u koji datum. 23 maja odgovara prodavac. zamisili se rus i upita pre ili posle podne. pogleda prodavac neka dokumenta i kaze pre podne. uf dobro je, rece rus, popodne mi dolazi vodoinstalater.


Sličan:
Krenuo čiča iz Donje Stražave u Tokio. Došao na železničku stanicu:
- Molim vas jednu kartu do Tokija.
- Čiča nemo’ me zajebavaš, evo ti karta do Prokuplja pa vido šta ćeš dalje.
Na stanici u Prokuplju:
- Molim vas jednu kartu do Tokija.
- Ti mene naš’o da zajebavaš? Evo ti karta do Beograda, pa ti vidi šta ćeš.
Na aerodromu u Beogradu:
- Molim vas jednu kartu do Tokija.
- Nema to ovde čoča. Evo ti karta do Frankfurta, pa tamo vidi šta ćeš.
Stigao čiča u Tokio, obavio tamo šta ima i treba da krene kući. Dođe na železničku stanicu:
- Molim vas jednu kartu do Stražave.
Službenica ukuca nešto u računar...
- Gornje ili Donje?
maksa83 maksa83 12:11 09.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

Evo još jednog starog:

Evo dva vrlo sveža.

1.

Umro Ciga, odlazi pred Svetog Petra da ga ovaj sortira 'de će da završi.

St. Petar: "Phu, Cigo ... znaš šta, vi Cigani ('Cigani: pripadnici romske nacionane manjine', prim. prev.) stvarno imate težak život i nije vam lako, a sa druge strane i vi brate zajebavate koga stignete, tako da svarno ne znam šta da radim sa tobom ... evo izaberi ti sam - hoćeš u Raj ili u Pakao?"
Ciga: "A NemAčka, nema?"


2.

Prolazi Zemunac pored izbegličkog kampa, u njemu bliskoističnjak iz sve snage trese tepih.
Zemunac: "Šae Aladine, neČe da upali?"
antioksidant antioksidant 12:22 09.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

sta kaze dete kad gurne ruku u teglu hlorovodonicne kiseline?

ova tegla nema dno
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:28 09.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

predatortz

Ovo je prva stvar koja mi je pala na pamet kada sam pročitao naslov. Budući da je autor u naslovu senzacionalistički istakao da to 'još uvek znači moć u Srbiji', odustao sam od čitanja teksta ispod.

Da ne gubim vreme...


a problem sa anahronošću zemlje će nam rešavati World Bank pošto se svi Srbi okreću od problema i furaju inat spiku sa iluzijom o sebi kako smo tako do jaja moćni? "u, ala smo mu rekli i pokazali mu inat"?

Па ипак, он ни до данас не ради како треба, како нам обично кажу колеге државни службеници кад дају оправдање по питању статуса развоја овог система. Као некоме ко долази са стране намеће ми се питање шта је стварни разлог томе.


WBinS,

sami dajete odgovor na ovo,

Према нашој процени, ПИО би лако могао без око 800 запослених (од 3,000 укупно запослених)


ovaj hibrid od sistema se i održava jer se partije u partokratskom sistemu plaše od sutrašnjice i mogućih socijalnih nemira kada bi pootpuštali sve svoje parazite i partijske pijune - sigurno biračko telo.

međutim, sve ono od čega smo strahovali sa DS, kod SNS je dovedeno do apsoluta - prosto jer DS nikada nigde nije imao apsolutnu moć, ioako je stvorio ovakav obrazac vladavine.


elenold elenold 16:29 09.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

anonymous


Ima i onaj za konsultante,al me mrzi da pišem.

Završava otpilike ovako :

......došao si , a niko te nije zvao ,

......pričaš mi ono što već znam...

......a i vrati mi šarplaninca za koga si mislio da je ....ovca.Da , da , ja znam onu siroku slikovitu varujantu sa Erom na Zlatiboru i to za strane eksperte = konsultante, jer je jedno vreme bila epoha eksperata.

U smislu posle demokratskih promena resio nariod da podje putem demokratije , slobode pojedinaca i ka boljem zivotu. I stranci da to podrze i da potvrde svoju resenost da pomognu i ubrazaju kretanje ka tom putu blagostanja organizuju pomoc u obliku raznih projekata i istrazivanja. Cilj je analizirati satnje u praksi u pojedinim oblastima, utvrditi slabosti i nedostatke, i u zakljucku navesti pored utvrdjenog ( naravno loseg ) stanja i preporuke za otklanjanje nedostataka i naravno mere za trajno poboljsanje. I zato se u vidu donacija angazuju strani eksperti.

I tako oni helikopertom slete na Zlatibor i tamo naravno nadju zbunjenog Eru koji cuva stado ovaca koje su neka mesavina u kojoj dominira cigaja.
I kada su Eri rekli sve one podatke da ne davim ( gde se nalazi, sa nadmosrskom visinom , geografskom sirinom i duzinom, klimatskim uslovima Zlatibora i kakvo mu je stado ovaca ) i da ce zivot kada primeni savete koje ce mu raci njemu i porodici biti mnogo laksi; Era se obraduje i u znak zahvalnosti sto ce mu pomoci da lakse zivi zamoli ih da uzmu jednu ovcu kao poklon od njega neukog siromaha.

Stranci iznendajeni a i zadovoljni sto su dobili ovcu , pitaju ga da li Era zna ko su oni. A Era im kaze da su oni sigurno strani eksperti jer
" ..."

Naravno ovo nema nikakve veze sa domacinom bloga, ali predposatavljam da je ovaj vic neka vrsta ocene kojekavih obuka i projekata koji su bili organizovani posle 2000 godina gde ocigledno relizatori i kvalitet projekata nisu bili ispunili ocekivanja.

Da da, vic je super, zato sam i ispricao siru pricu.
tasadebeli tasadebeli 07:32 13.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

maksa83
alselone
"Pa u gradu nema struje..."


HAHA, GLUPI RUSI.

Ja sam prilično siguran da je to ruski vic, oni su (kao i svi dobri vicevi ustalom) puni samoironije.

Inače, da dodam na temu bloga - podaci (ako ih izjednačimo sa informacijom) uvek i svuda znače moć.
Или:

Нова религија по Јеремији
(Ха, ха, глупи Руси)Јеботе!!!


Сад прочитах ово:


What is behind Vladimir Putin’s curious interest in Mount Athos? (ЛИНК)


Има и домаћа верзија:


Britanac tvrdi: Putin špijunira sa Svete gore (ЛИНК)Реците ми, молим вас, да се овај Јеремија зајебава!

Молим вас!

Јер ако се не зајебава, ако он мисли озбиљно ово што је у овом тексту надрљао, онда је будалетина на квадрат!

Као и сви они који буду климали са одобравањем на овакав његов текст.

Подаци ( = информације) јесу моћ увек и свугде...
antioksidant antioksidant 07:40 13.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

Јер ако се не зајебава

britanac je u pitanju, zakljuci sam da li se ne zajebava. a urednik koji je ovo pustio je prilicno nepismen
anonymous anonymous 15:05 13.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

elenoldNaravno ovo nema nikakve veze sa domacinom bloga, ali predposatavljam da je ovaj vic neka vrsta ocene kojekavih obuka i projekata koji su bili organizovani posle 2000 godina gde ocigledno relizatori i kvalitet projekata nisu bili ispunili ocekivanja.

Da da, vic je super, zato sam i ispricao siru pricu.
Ja bih rekao da ima veze i sa autorom bloga.

A i sa beogradskim majstorima.

Pozoveš nekog da ti nešto popravi,on dodje....pogleda i kaže :

Zamrzivač ti je pokvaren.

Da,nastaviš ti....zato sam vas i zvao

Kvar je u elektronici , majstor će ....a ja to ne radim....

Morate da popravite, najpe elektroniku,ili nabavite deo....

Dobro, kažeš ti , dok se majstor pakuje....i otvaraš mu vrata....

Samo, dugujete mi 2000,00 dinara,za dolazak,...ja sam ipak izgubio vreme....a imao sam i troškove....

Ostaješ zaprepašćen,....ali ipak vadiš novac i plaćaš.


Moje iskustvo sa stranim konsultantima je slično.

Dodju, odrade po koju power point prezentaciju....i odu.

A problem ostaje....

Ne znam samo, ko je od koga učio - majstori od njih , ili oni od majstora...
tasadebeli tasadebeli 15:32 13.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

antioksidant
Јер ако се не зајебава

britanac je u pitanju, zakljuci sam da li se ne zajebava. a urednik koji je ovo pustio je prilicno nepismenМа пусти, неписмених има свугде. Чак и тамо где их не очекујеш.


Прочитам јутрос прво тај текст новинара кретена који је пустио неписмени уредник.


Па прочитам текст о изјави неписмнеог дипломате усред Београда.


"Rot: Ako ste odlučni da budete deo EU, a ne Rusije..." (ЛИНК)


Па онда прочитам реакције на неписменост тог "неопрезног" дипломате у Београду.


"Kada je to Srbija izrazila nameru da bude deo Rusije?" (ЛИНК)


"I Vulin odgovara Rotu:Ne bi bilo loše da se EU dogovori..." (ЛИНК)И онда се ја као обичан грађанин Србије питам шта уопште да мислим о приступању Србије Европској унији.


Мислим, већ је сасвим извесно да прилику да кажем шта мислим о приступању Србије Европској унији нећу добити на неком референдуму заједно са свим осталим обичним смртницима у Србији као што би то било нормално у свакој држави у којој је демократија и владавина права неприкосновена.

Али зато барем могу да мислим о томе.

Једино сада не знам шта да мислим...
elenold elenold 16:50 13.09.2016

Re: ti mora da nisi odavde

anonymous
elenold

Da da, vic je super, zato sam i ispricao siru pricu.


Ja bih rekao da ima veze i sa autorom bloga.
....
Moje iskustvo sa stranim konsultantima je slično.

Dodju, odrade po koju power point prezentaciju....i odu.

A problem ostaje....

Ne znam samo, ko je od koga učio - majstori od njih , ili oni od majstora...


Da pojasnim , ne znam sta je zaduzenje autora bloga u Srbiji pa ne mogu da kazem da vic ima veze i sa njim.

Ostalo sve sto kazem sam i ja cuo. Cak ljudi koji su imali neposredan kontakt sa konsultatima su mi rekli da ima dosta i bavalurdije, koji se drze samo power point prezentacije i cim neko nesto sto i nije slozeno pita kazu nije pitanje za nas, to je za nekog drugog kolegu.

I cuo sam da su im dnevnice devizne po standardima zapadnih zemalja, kao i vrednost tog knew how sa slicica sa prezentacija i kada se sve to sabere ispadnu velike cifre koje se onda navode kao donacije zapadnih zemalja. A verujem i ako se neka oprema donira ( isporuci) da je onda to oprema koja se proizvodi iz drzave donatora i blisko mi je da pomislim da je to iz kompanija koje su pogodjene krizom.

No sta da kazem, sem mozda: eksperti su eksperti , svejedno domaci ili strani, a Era je Era.
highshalfbooze highshalfbooze 09:25 08.09.2016

Odgovori su jednostavni

У чему је ствар?

Stvar je u tome da ljudi na vlasti zamlaćuju građane da gube vreme na te stvari da ne vide kako ih pljačkaju u saradnji sa Svetskom bankom.

Уколико неко живи у Београду, али је запослен у Сремској Митровици, и жели да овери здравствену књижицу,

Radi nepotrebnu stvar jer po ustavu ove zemlje član 68 stav 1
Svako ima pravo na zaštitu svog fizičkog i psihičkog zdravlja.

Ипак, има наде. Неколико министара у новој влади свесно је прилично непријатне чињенице да после 9 година пет институција није успело да се договори око поделе посла којим би се створио транспарентан и ефикасан систем окренут грађанима.

Znači u tom grmu leži zec. Razlog pisanja ovog bloga nije briga za građane ove zemlje, već briga za rejting nove vlade i njenog premijera Vojvode od Ekspozea.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:35 09.09.2016

Re: Odgovori su jednostavni

Stvar je u tome da ljudi na vlasti zamlaćuju građane da gube vreme na te stvari da ne vide kako ih pljačkaju u saradnji sa Svetskom bankom.nisam siguran u ovo, jer kada bi sproveli taj plan, buduće vlade ne bi bile u stanju da pljačkaju, dugoročno, iako bi kratkoročno masa ljudi ostala bez posla. znači, aca pljačka sam, za svoj groš.
kukusigameni kukusigameni 11:06 08.09.2016

zdravstveno osiguranje

Републички фонд за здравствено осигурање

Zato se Nova stranka zalaže za Beveridž sistem zdravstvenog osiguranja, umesto postojećeg. Koliko znam, to je sistem koji je potekao baš iz Vaše domovine. Mislim da je taj sistem primereniji Srbiji umesto Bizmarkovog koji je već duže vremena ovde u primeni.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:32 09.09.2016

Re: zdravstveno osiguranje

kukusigameni

Zato se Nova stranka zalaže za Beveridž sistem zdravstvenog osiguranja, umesto postojećeg. Koliko znam, to je sistem koji je potekao baš iz Vaše domovine. Mislim da je taj sistem primereniji Srbiji umesto Bizmarkovog koji je već duže vremena ovde u primeni.šta je taj sistem, druškane, osim što smo shvatili da je nova stranka do jaja?

omega68 omega68 18:58 09.09.2016

Re: zdravstveno osiguranje

Jakov Germanov je odlučio da napiše članak o tome zašto sve veći broj Amerikanaca ide u Rusiju. On se na to odlučio zato što je i sam izbeglica sa Zapada koji sada živi u Rusiji.

„Ja sebe smatram kulturološkim izbeglicom, a ne imigrantom. Imigrant je osoba koja napusti svoju državu i postane gost druge države, a ne njen građanin. Kulturološka izbeglica je osoba koja uđe u drugu državu i postane deo njene kulture jer je kultura njegove države neispravna. Ja radim na tome da se prilagodim ruskim kulturnim normama, a s obzirom na moje slovensko poreklo to i nije toliko teško. Kao što su moji preci sanjali o tome da napuste Evropu i potraže bolji život u SAD, tako sam ja sanjao da napustim SAD radi boljeg života u Evropi“, objašnjava Germanov.

„Moje prve posete u Evropi su mi prijale, ali nisam se u potpunosti uklopio. Video sam Dansku, Švedsku, Francusku, Holandiju i Švajcarsku i sve su bile lepe, ali mnoštvo faktora me povelo ka Rusiji. Nisam znao šta da očekujem kada sam se uputio u Rusiju, pošto moji rusko-poljski preci nisu lepo govorili o Rusiji iako su su pili rusku votku i kuvali boršč. Tek kada sam prvi put posetio Moksvu osećao sam se kao kod kuće i znao sam da je Rusija prava država za mene.

Zašto sam morao da napustim SAD? Bilo je puno faktora, ali najviše mi je smetao individualizam kao državna religija. Smetao mi je individualizam, ili kako to na Zapadu zovu „sloboda da budete svoji“. Međutim, šta to zapravo znači? Da li su sva neindividualistička društva ujedno i protiv sloboda? Da li sloboda može da postoji u uskom smislu slobode da obojimo kosu u neku čudnu boju a da to niko ne prokomentariše ili da zapalimo Bibliju ili da stavimo gomilu pirsinga na lice? Postoje i drugi oblici slobode: sloboda na mišljenje o politički nekorektnim temama koja u Americi ne postoji… sloboda na tradicionalnu porodicu… sloboda na kupovinu antibiotika bez recepta…. sloboda da budemo normalni ljudi koji vole „tradicionalne uloge polova“ ukoliko nam se to dopada… sloboda da živimo u državi u kojoj većinu čini sopstveni narod, a ne migranti… sloboda da šetate ulicom sa svojim detetom i da ne vidite gole muškarce koji plešu i pipkaju se… Možemo li imati takve slobode?

Sloboda nije jedino što čini društvo dobrim, ali je neophodna isto kao i zajedništvo. Prijatelj u Rusiji će vas voziti usred noći kako bi vam pomogao, koliko košta da košta. Ljudi na ruskoj pijaci zaista slušaju ono što im govorite i ne čekaju da prestanete da pričate kako bi rekli nešto svoje. Moji prijatelji u Rusiji su me posećivali kada sam bio beskućnik i plaćali mi odsedanje u hotelu, davali mi hranu i novac i vozili me po gradu. Iako sam bio beskućnik, radije sam želeo da budem ruski državljanin nego da se vratim u bilo kakav život u svojoj državi. Rusi mi se smeju i kažu: „Ti si lud, možeš da odeš u SAD i živiš super!“. Međutim, ja to ne želim zato što moja duša tamo ne pripada. Oni su shvatili koliko sam tvrdoglav i da neću otići iz Rusije“, ispričao je Germanov.
kukusigameni kukusigameni 20:19 09.09.2016

Re: zdravstveno osiguranje

Srđan Fuchs
kukusigameni

Zato se Nova stranka zalaže za Beveridž sistem zdravstvenog osiguranja, umesto postojećeg. Koliko znam, to je sistem koji je potekao baš iz Vaše domovine. Mislim da je taj sistem primereniji Srbiji umesto Bizmarkovog koji je već duže vremena ovde u primeni.šta je taj sistem, druškane, osim što smo shvatili da je nova stranka do jaja?Pa baš ukidanje ove institucije o kojoj domaćin bloga piše. Dakle, finsnsiranje iz budžeta, a ne iz doprinosa obaveznog zdravstvenog osiguranja.
antioksidant antioksidant 20:57 09.09.2016

Re: zdravstveno osiguranje

kukusigameni
Srđan Fuchs
kukusigameni

Zato se Nova stranka zalaže za Beveridž sistem zdravstvenog osiguranja, umesto postojećeg. Koliko znam, to je sistem koji je potekao baš iz Vaše domovine. Mislim da je taj sistem primereniji Srbiji umesto Bizmarkovog koji je već duže vremena ovde u primeni.šta je taj sistem, druškane, osim što smo shvatili da je nova stranka do jaja?

a budzet se puni iz poreza a doprinosi ce da se ukinu a porez na zarade poveca

Pa baš ukidanje ove institucije o kojoj domaćin bloga piše. Dakle, finsnsiranje iz budžeta, a ne iz doprinosa obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:57 09.09.2016

Re: zdravstveno osiguranje

kukusigameni


Pa baš ukidanje ove institucije o kojoj domaćin bloga piše. Dakle, finsnsiranje iz budžeta, a ne iz doprinosa obaveznog zdravstvenog osiguranja.


ja lično, me, myself and i, plaćam sve te doprinose svojom rođenom, vlastitom, te neotuđivom kintom, znači sam investiram, od sopstvene denge, u svoju budućnost posle 20, 30 i 50 godina, ako me Boga kuj da me poživi kod vas na blogu.

a da je smor da ja moram da se drkam da idem iz Tel Aviva na Miljakovac da bih prebacio polisu osiguranja na Novi Sad, ma koliko se Preda i Anonimo drndali i glumeli uvređene snajke - smor je.

znači, u pravu je dečko iako je Rud Gulit.

масив атак на балканците:


omega68 omega68 19:07 09.09.2016

da

Bivšа prеdsеdnicа vlаdе u Kiјеvu, Јuliја Тimоšеnkо kоја је lidеr pаrtiје Bаtkivšćinа, priznаlа је:

„Pоslе rеvоluciје nа kiјеvskоm Мајdаnu dоnеli smо prеkо 700 zаkоnа kојi su rаzоrili živоt svаkоg nаšеg čоvеkа, kојi su rаzоrili i sаm sistеm držаvnоg uprаvlјаnjа i sistеm zаštitе grаđаnа“.

U nаstаvku је prеcizirаlа: „Svаki nаš grаđаnin dаnаs је svеstаn dа njеgоvа pоrоdicа niје zаštićеnа оd bаnditizmа. Krаđе, plјаčkе i prаvi tеrоr – prеšli su svе mоgućе grаnicе“.

Тimоšеnkо је pоdvuklа dа su zа hаоs u zеmlјi krivi „nоvа vlаst i svi pоlitičаri zајеdnо“.

Upоzоrilа је: „Nikаkvim upirаnjеm prstоm u Rusiјu nеćеmо rеšiti prоblеm tоtаlnоg pоgоršаnjа živоtа Ukrајinаcа“
omega68 omega68 19:27 09.09.2016

podaci

NASA KONAČNO PRIZNALA: Da, tačno je, stanovništvo se prska otrovnim hemikalijama

Savezna vlada i drugi su već godinama one koji su upozoravali na hemikalije kojima se prska stanovništvo označavali kao teoretičare zavere, ali je nacionalana svemirska agencija upravo priznala da su teoretičari “zavere“ bili sto posto u pravu.

Kako prenosi The Waking Times, naučnik iz NASA-e je priznao da je njegova agencija stavljala litijum u raketne izduvne gasove, koji je zatim rasut kroz atmosferu. Štaviše, rasipanje litijuma se odvija od 1970. godine, priznaje Roland na snimku, koji je zapravo snimljeni telefonski poziv, izveštava “Naturalnews.com”

Iako je Roland rekao da litijum ne šteti okruženju, samo jedinjenje se koristi kao psihijatrijski lek već decenijama. On menja nivo serotonina i norepinefrina koji se luči u ljudskom endokrinom sistemu. Litijum snažno menja moždane obrasce, ali Roland na snimku tvrdi da on “nije opasan.“


Realnost je ta da ni lekari koji redovno prepisuju taj lek iz psihijatrijskih razloga ne razumeju kako on radi niti kolika bi trebalo da bude odgovarajuća doza. Kako je nasumično prskanje velike količine jedinjenja u atmosferu ikada bila dobra stvar?

Sve za nauku

NASA ima objašnjenje. Na sajtu svemirske agencije, tvrdi se da NASA vrši rasipanje litijuma u cilju proučavanja kretanja vetra u gornjim slojevima atmosfere, sa svrhom analize podataka o naelektrisanom – ili jonizujućem – gasu (nazvanog plazma), kao i neutralnog
gasa koji putuje kroz atmosferu.
Agencija navodi da su varijacije važne, jer svi GPS i komunikacioni sateliti šalju svoje signale kroz jonosferu i da “poremećena jonosfera pretvara u poremećene signale,“ zato je neophodno da znamo šta uzrokuje jonosferu da deluje na određeni način.

Osim litijuma koji menja svest, drugi su pokušavali sa aerosolnim vakcinama – prskanjem populacije vakcinama bez njihovog znanja ili odbrenja – kako navodi ova apstraktna sudija. Nekoliko hiljada ljudi su “dugi niz godina“ vakcinisani ovim vakcinama u Rusiji sa “razblaženim osobinama protiv mnogih bolesti.“ Isto tako, bilo je iscpnih oglednih polja u Južnoj Americi korišćenjem razblaženih vakcina protiv malih boginja, koji su prijavljeni kao uspešni. Dobri rezultati su takođe prijavljeni i za aerosolnu vakcinu protiv gripa A.
“Način uvođenja aerosolne vakcine, koji najbolje prati prirodni put mnogih infekcija, može prvo da dovede do razvoja imuniteta, a takođe može izazvati i opštu odbranu,“ rekli su istraživači.

Studija je dalje zabeležila da je optimalan način aerosolne vakcine kroz nos, što se smatra boljim za pedijatrijsku i gerijatrijsku populaciju.

“Zaključili smo da aerosolna imunizacija izgleda kao obećavajući metod vakcinacije,“ zaključuju autori studije.

Zamorci

Što se tiče litijuma, to nije lek koji treba da se širi kroz atmosferu, jer, opet, lekari i naučnici zaista ne znaju koja doza je efikasna a koja je previše.

Roland je, u svom snimljenom razgovoru, obećao da će odgovoriti na konkretna pitanja ako bude dobio mejl. On je takođe rekao da je svemirska agencija pozdravila takve upite javnosti, jer je informisanje ljudi osnovna misija NASA-e.

Ako je to istina, zašto su onda ostali vladini radnici u ključnim agencijama pod nalozima u vezi sa diskusijama o tragovima hemikalija?

Ako još uvek niste spremni da verujete da je vlada SAD-a u stanju da distribuira termite aerosolnog litijuma preko hemijskih tragova, javni dokument – Kod 840 RMMO iz Valopsove Kancelarije za upravljanje misijama – treba da otkloni vaše sumnje. On posebno navodi u izjavi misije iz 2013. godine da je “svrha“ lansiranja “testiranja metoda punjenja kanistera litijuma“ ta koja je trebalo da bude izvedena na narednim misijama. Rezultati? “Podaci termistora su izgledali nominalno. Dobar izveštaj iz vazdušne optičke platforme snimljenih videa a oblaci litijuma su vidljivi takođe i sa zemlje.“

Vlada SAD-a tretira Amerikance kao zamorce u prošlosti; naivan je svako ko bi pomislio da je ta praksa prekinuta.
akiba898 akiba898 22:14 09.09.2016

WBin

Redovno čitam ove B92 blogove. I slabo ja uživam u tome, al eto navika neka, ko će ga znati. Ali kod WBin-a u poslednje vreme opasno dobra zajebancija. Fala drugari
mariopan mariopan 15:02 12.09.2016

Re: WBin

akiba898
Redovno čitam ove B92 blogove. I slabo ja uživam u tome, al eto navika neka, ko će ga znati. Ali kod WBin-a u poslednje vreme opasno dobra zajebancija. Fala drugari

Молим и други пут.
abraham_linkoln abraham_linkoln 20:31 10.09.2016

pODACI

Srbija ne postoji!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana