Film| Istorija

Jugoslovenski svemirski program

jinks RSS / 29.09.2016. u 14:42

Nedavno je na kablovskoj emitovan dokumentarno-fiktivni film „Hjuston, imamo problem", na vrlo interesantnu temu. Naime, radi se o tome da su tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka u svemirskoj trci učestvovala tri igrača - SAD, SSSR i Jugoslavija. Ipak, iako je priča po priznanju autora prilično netačna, interesantan je način na koji su, kako to obično biva, zajedno sa izmišljenim ubačeni i istiniti detalji. Kao i pitanje gde je stvarna granica između istine i fikcije.

Umešanost Jugoslavije u projekat najvećih mogućih razmera počela je mnogo ranije, 1929. godine. Naime, u to je vreme slovenački naučnik Herman Potočnik pisao knjigu o svemirskim putovanjima, punu revolucionarnih ideja na temu projektovanja raketa i tehnologije potrebne za boravak čoveka u svemiru. Nažalost, Herman je tokom pisanja knjige preminuo, dok su njegova istraživanja, zajedno sa nacrtima modela, volšebno nestala. Da bi 1947, nakon što je nova vlast ustoličena, iznenada osvanula u Udbi. Vrh države na čelu sa J. Brozom, shvativši bogatstvo ideja g. Potočnika kao i prednost koju bi mogli da imaju u odnosu na SSSR i SAD u svemirskoj trci, započinje 50-ih godina prošlog veka sopstveni svemirski program.

U dokumetarcu su prikazani i snimci nekih od rezultata ostvarenih u okviru programa: (i) veliki podzemni Objekat 505, zajedno sa obližnjom lansirnom rampom na granici između Hrvatske i BiH, u kome je konstruisana prva jugoslovenska raketa za put u svemir, i (ii) postrojenja u Puli koja su služila za obuku astronauta za rad u bestežinskom stanju. Istraživanja su kulminirala lansiranjem rakete Triglav I u stratosferu, sa živim prasetom. Ipak, raketa je nakon lansiranja pala u priobalje Italije, što se ispostavilo kao veliki problem. Rešili su ga, naravno, naši vešti pomorci, koji su prvi stigli do njenih ostataka i pokupili ih, zajedno sa prasetom koje je preživelo. I, tu je program stao, pošto su ekonomisti izračunali da bi dalje ulaganje u razvoj dovelo da bankrota države. Ipak, zaplet se dalje usložnjava.

Triglav.jpg

Naime, za razliku od Jugoslavije koja je imala svemirsku tehnologiju ali ne i novac, tu su SAD sa gomilom novca ali i serijom neuspešnih pokušaja da išta pošalju u svemir. Naravno, kako već obično biva, pao je dogovor da za 2,5 milijarde dolara (današnjih 50) Jugoslavija svemirski program proda SAD. Što se, po priči, i dešava početkom 60-ih, neposredno pre lansiranja Gagarina u orbitu. Za primopredaju je iskorišćeno Titovo putovanje Galebom u Maroko, u čijoj se pratnji nalazio i teretnjak sa kompletnim svemirskom opremom i dokumentacijom.

I, srećnoj priči bi tu bio kraj. Što ova nažalost nije, pošto su Amerikanci uskoro otkrili da ništa od kupljenog ne radi. I počeli da traže da se tehnologija prepravi, ili da im se vrate pare. Tokom čuvene posete Broza Kenediju 1963. (neposredno pre atentata na Kenedija u Teksasu, ali i neuspešnog pokušaja atentata na Broza u Nju Jorku) dogovoreno je da Jugoslavija u tajnosti pošalje 26 inženjera kako bi pomogli Nasi u pokušaju da osposobi bar deo nečega za šta je dala svoj trogodišnji budžet. Doduše, jugoslovenski inženjeri nisu uspeli da poprave prodato, ali jesu naknadno u Nasi napravili značajne karijere.

Na kraju su sve do 1969, i uspešne misije Apolo 11 na Mesec, Amerikanci pokušavali da osposobe našu tehnologiju, nakon čega su od Jugoslavije digli ruke. Uloženih 2,5 milijardi pretvoreno je u dug, koji je vremenom narastao na 20 milijardi dolara. Kasnije je učinjen još jedan pokušaj da se uvozom automobilske tehnologije iz Jugoslavije pokrije bar deo američkih potraživanja, ali je i on, nažalost, bio neuspešan. Onda je Tito umro, a sa njim i zemlja.

Film naizgled deluje kao zezanje, ali dosta fino urađeno. Začinjeno komentarima Slavoja Žižeka na temu projektovanja istine u medijima, kao i o poreklu i ulozi teorija zavera. Ipak, da se vratim na početak teksta, i priču o tome kako se unutar fikcije neretko ubacuju i sporadični istiniti detaljli. Sad, koji bi sve elementi u ovom slučaju mogli da budu istiniti:

(i) Snimljeni podzemni vojni objekat,  navodni centar svemirskih istraživanja broj 505, postoji, ali je po svoj prilici služio nekoj drugoj nameni.

(ii) Snimci rakete Triglav I i praseta, možda nešto i prikazuju, a možda i ne.

(iii) Jugoslavija jeste od SAD dobila tokom 50-ih i 60-ih ogromne količine novca, neki kažu, u protivrednosti današnjih 50-100 milijardi dolara. Sad, da li je to bila kompeznacija za naš svemirski program, ili se radilo o nepovratnoj pomoći, nekoj drugoj vrsti finansiranja ... ko će ga znati.

(iv) Krajem 60-ih godina dolazi do udaljavanja Jugoslavije od SAD, kao i do približavanja SSSR-u, što je predstavljalo, po svoj prilici, jedan od prvih eksera u njenom kovčegu. Sad, da li je to bila posledica nespremnosti Jugoslavije da ispuni svoje obaveze prema SAD po osnovu zajedničkog svemirskog programa, nemogućnosti da vrati novac koji je uzela, ili nečeg trećeg - više verovatno nije ni bitno.

(v) Tokom 70-ih i 80-ih SAD proglašavaju zvaničnu politiku po kojoj svojim državnim organima, bankama i firmama sugerišu da ne posluju sa SFRJ kao jedinstvenom celinom, već radije pojedinačno sa svakom od republika i pokrajina, iz ko zna kojih sve ne razloga (neki bi rekli, možda što je šest manjih država lakše kontrolisati nego jednu veliku). Sad, pitanje da li sve to možda ima veze i sa Triglavom I.

(vi) Na kraju, istina je i da je postojao pokušaj izvoza automobilske tehnologije iz Jugoslavije u SAD.

(vii) Naravno, autorima nije promakla prilika da se našale i na račun Slavoja Žižeka, rekavši da je jedan od najpoznatijih disidenata SFRJ ustvari bio operativac savezne službe bezbednosti. Što, ruku na srce i ne deluje kao nešto posebno teško za poverovati.

(viii) Takođe, i priča o 26 vrhunskih stručnjaka koji su tajno otišli u SAD, generalno je tačna. Mislim, radi se o, ukupno, sigurno više od 26 ljudi, čiji odlazak i nije bio nešto preterano tajanstven.

(ix) Da, postoji i priča po kojoj je državni vrh stvarno krajem 50-ih i početkom 60-ih izračunao da je projekat socijalističke federativne Jugoslavije na duže staze ekonomski neodrživ, slično načinu na koji je, po dokumentarcu, otprilike u isto vreme zaključeno i da projekat svemirske rakete Triglav I nema budućnost.

Sad, možda je sve i osmišljeno delom kao parodija, ali delom i kao metafora za određene stvari koje se i jesu, u neku ruku, stvarno dešavale vezano za SFRJ. Najviše, za činjenicu da je, kao i pomenuti svemirski program, Jugoslavija predstavljala veličanstvenu ideju koja, nažalost, izgleda ipak na kraju nije profunkcionisala. Iz kojih razloga, to je već neka treća priča, koju pitanje da li iko više uopšte i zna.

 "Houston, we have a problem", IMDb: http://www.imdb.com/title/tt5518022/

 

Tagovi



Komentari (124)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jinks jinks 14:43 29.09.2016

Trejler

horheakimov horheakimov 16:12 29.09.2016

fail

mariopan mariopan 16:21 29.09.2016

Re: fail

UH, ja se presekla, mislila sam Srbija a ono Jugoslacija, i taman pomislim da smo završili onaj kosmodrom.

Sad čitam dalje....

(jel još imamo agenciju za kosmička istraživanja u Srbiji? )
jinks jinks 16:38 29.09.2016

Re: fail

jel još imamo agenciju za kosmička istraživanja u Srbiji?


Pitanje šta je stvarno i imala od svemirskog, ali, stara Jugoslavija je imala ozbiljan nuklearni program, gde im je prilično toga sada nezamislivog padalo na pamet.
zemljanin zemljanin 18:49 29.09.2016

Re: fail

inace smo šili rajfešluse za USA skafandere ... ali ozbiljno
jinks jinks 18:55 29.09.2016

Re: fail

inace smo šili rajfešluse za USA skafandere ... ali ozbiljno

Što je najgore, verovatno bih i poverovao u priču sa početka filma ... ipak, malo ih je, na moju nesreću :), odala glumica koja se pojavljuje i u nekim aktuelnim reklamama, a koja bi u filmu trebalo da predstavlja ćerku jednog od inženjera koji je tajno poslat u Nasu.

Sad, ko će ga znati, možda mi se samo učinilo :)

Opet, svašta ljudi umeju da naprave ... kada se dobro organizuju only the sky is the limit. Tako da retko šta na kraju i može stvarno da vas iznenadi.
cassiopeia cassiopeia 19:39 29.09.2016

Re: fail

jinks
Što je najgore, verovatno bih i poverovao u priču sa početka filma ...



Ja sam poverovala, videla samo trejler i kratku najavu filma
tasadebeli tasadebeli 22:25 29.09.2016

Re: fail

cassiopeia
jinksŠto je najgore, verovatno bih i poverovao u priču sa početka filma ...



Ja sam poverovala, videla samo trejler i kratku najavu filma



Кас! Јбт!

Па ти си стварно била искрена пионирка у срцу и души.

Пссст!

Нећемо то да причамо овим нашим клинцима данас.

Нека то остане међу нама...




cassiopeia cassiopeia 07:45 30.09.2016

Re: fail

tasadebeli

Кас! Јбт!

Па ти си стварно била искрена пионирка у срцу и души.

Пссст!

Нећемо то да причамо овим нашим клинцима данас.

Нека то остане међу нама...






Još negde imam crvenu maramu.

I mahala zastavicom kad je Tito prolazio mojim krajem.


tasadebeli tasadebeli 16:03 30.09.2016

Re: fail

cassiopeia
tasadebeli

Кас! Јбт!

Па ти си стварно била искрена пионирка у срцу и души.

Пссст!

Нећемо то да причамо овим нашим клинцима данас.

Нека то остане међу нама...







Još negde imam crvenu maramu.

I mahala zastavicom kad je Tito prolazio mojim krajem.






Ћути, Кас, и ја сам...

Али рекох, нека то остане међу нама.


П.С. - Ја сам моју црвену мараму изгубио негде.

Сад на том месту у плакару стоји дедина шајкача.
omega68 omega68 18:54 29.09.2016

Југославија

Није могла да профункционише због три вере.
Православље и умерени ислам у Босни би можда и могли заједно да се ту није мешао Ватикан.
Балкан би био најачи на свету да су сви становници само једне вере.
Док је постојало Родноверје тако је и било, колевка Европе у сваком смислу.
Него, браћо амерички Срби, шта се то дешава код вас?
Убиства, несреће, одбијање вета Председнику... бежите док је време
jinks jinks 18:58 29.09.2016

Re: Југославија

Što kažu, sve se na kraju svodi na pitanje osnovnih motiva. Neki su iskreno ušli u priču, to se sigurno zna.

Za druge, to valjda oni znaju, ako uopšte više i znaju ... a i ne zanima ih više, sigurno.
cassiopeia cassiopeia 19:43 29.09.2016

Re: Југославија

Него, браћо амерички Срби, шта се то дешава код вас?
Убиства, несреће, одбијање вета Председнику... бежите док је време


Kod nas cveta cveće, a biće još bolje
alselone alselone 20:06 29.09.2016

Re: Југославија

Него, браћо амерички Срби, шта се то дешава код вас?


Meni je zanimljivo ono sto Bene Geserit pise o tome kako se prica fabrikuje. Neke od cinjenica koje on predstavlja ne mogu da se cuju nigde drugde. Premalo informacija imam da bih formirao misljenje, ali mi je zanimljivo da cujem i drugu stranu.
omega68 omega68 20:48 29.09.2016

Re: Југославија

Meni je zanimljivo ono sto Bene Geserit pise

Šta i gde?
blogov_kolac blogov_kolac 21:44 29.09.2016

Re: Југославија

omega68
Југославија

Није могла да профункционише због три вере.

Crni omega kod tebe se u glavi opet sve izmesalo. Religijski simboli vere te Jugoslavije o kojoj pricas nisu bili ono sto ti sada zamisljas (moguce da si nekad znao, ali ti se u medjuvremenu sve pomutilo). Ono jedno je srp, a ne polumesec, dok je ono sto podseca na krst ustvari bio čekić...
alselone alselone 07:42 30.09.2016

Re: Југославија

Šta i gde?


Sporadično baci komentar tu i tamo, ne mogu tačno da ti kažem, ne sećam se. Bilo bi dobro ako bi bio voljan da napiše jedan blog.
princi princi 13:46 30.09.2016

Re: Југославија

alselone
Него, браћо амерички Срби, шта се то дешава код вас?


Meni je zanimljivo ono sto Bene Geserit pise o tome kako se prica fabrikuje. Neke od cinjenica koje on predstavlja ne mogu da se cuju nigde drugde. Premalo informacija imam da bih formirao misljenje, ali mi je zanimljivo da cujem i drugu stranu.

Pa to su ti maloumnici čija je politička platforma zavera liberala. Oni prave te ludačke narative, hrane jedni druge time, i tako od svog ludila prave političke platforme. To su ti anti-vaxxeri, anti-GMO, evroazijske unije, Putinova i Teslina superoružja (od kojih se NATOu ledi krv u žilama). Da mogu, oni bi i alfabet proglasili za vatikansko-cionističku zaveru. To može da bude zanimljivo dok je smešno, ali kao i svaka fora brzo se izliže i onda ostaje samo smorno. Moja teza je da su glavna potpora tim političkim pokretima ograničeni fondovi psihijatrijskih klinika.
blogovatelj blogovatelj 17:25 01.10.2016

Re: Југославија

Балкан би био најачи на свету да су сви становници само једне вере.


Kako ne bi. Evo i Amerika. Svi su iste vere. Zato su najjači. I Rusi. I Nemci.
tess tess 19:24 29.09.2016

..

E, kako ste ovo dobro napisali, Jinks, "u cugu".

:)
jinks jinks 19:26 29.09.2016

Re: ..

Hvala :)
tetkino tetkino 20:04 29.09.2016

Месечев камен

Ако је све измишљено, што бивша блаженопочивша СФРЈ би једина земља на свету којој Амери дадоше парче Месеца?

После 2000. тражили га назад. (узимала, давала, с мачкама спавала...)
jinks jinks 20:09 29.09.2016

Re: Месечев камен

Nigde nije rečeno da je priča 100% netačna :)
Ribozom Ribozom 21:54 29.09.2016

zizek je cool

Verujem da ti je bolji blog nego film (nisam ga gledao)
Gledao sam klipove.
Mislim da je odlicni projekat, dobro uradjen, pametan.
Vrhunski su se ukomponovali u teorije zavere oko americkog svemirskog programa. Nazalost, ovi sa zapada ce ga oceniti kao propagandu protiv njih i ignorisati. Zatim ce platiti lokalne balksanske pljuvace da dovrse posao.

Duh price doziveo sam slicno kao i pod*ebavanje Biljane Srbljanovic u 'Mali mi je ovaj grob'.
tasadebeli tasadebeli 22:18 29.09.2016

Пуни Земун

Кaда сам био ђак основне школе, још давних седамдесетих за које многи и данас верују да су биле најсрећнији период њихових живота, па онда та, у шарено офарбана и на цветиће, сећања на сопствену младост продају данашњим клинцима као неку апсолутну истину о срећном животу у СФРЈ, ми смо у школи причали један виц.

Виц иде овако:

Попели се Руси на Месец и по наређењу Брежњева офарбали га у црвено.

Када су то видели, Американци послали своју екипу астронаута да на том у црвено офарбаном Месецу напишу кока-кола.

Када је то Тито видео, позвао своје људе и рекао им:

Попните се горе на Месец и на том црвено офарбаном Месецу на којем пише кока-кола у једном малом зеленом пољу испишите

"Пуни Земун".








Био својевремено један пост на ову тему (мислим изазван говоркањима о филму). ЛИНК



Али изгледа да је пост нестао, остали само дугмићи... То јест коментари.


Ја сам још тада тврдио да је сасвим могуће да је Титова СФРЈ имала свој свемирски програм јербо се у Србији гаји специфична врста пасуља званог тропрдац, па када се пронађе ефикасан начин за каналисање и усмеравање те енергије, могли су се добити врло пропулзивни ракетни мотори који би нашу астронаутску посаду, вероватно састављену по кључу, из сваке републике и аутономне покрајине ондашње СФРЈ по један, а не по способностима потребним за ту мисију, однели до Месеца.

Да тамо испишу: Пуни Земун.


Не, без зезања, ово је занимљиво:


Začinjeno komentarima Slavoja Žižeka na temu projektovanja istine u medijima, kao i poreklu i ulozi teorija zavera.



Зар то "пројектовање истине у медијима" није логичан производ једног постпостмодернистичког ума васпитаваног на канонима постмодернизма?


Узмеш мало истине, па насецкаш ситно, врло ситно, као першун, и распршиш по салати сопствене фикције чиме се добије један врло укусан оброк.

"Мале тајне великих мајстора кухиње" - Стево Карапанџа



freehand freehand 22:53 29.09.2016

Re: Пуни Земун

још давних седамдесетих за које многи и данас верују да су биле најсрећнији период њихових живота

A onako objektivno gledajući i po nepristrasnom sudu - koje su im godine zaista bile najsrećnij?
jinks jinks 07:30 30.09.2016

Re: Пуни Земун

Узмеш мало истине, па насецкаш ситно, врло ситно, као першун, и распршиш по салати сопствене фикције чиме се добије један врло укусан оброк.

"Мале тајне великих мајстора кухиње" - Стево Карапанџа

Ima još kuvara na ovu temu, na primer "Manufacturing consent" E. Hermana i N. Čomskog, u kome se priča o Neophodnim iluzijama na kojima se gradi medijska slika, počev od sakodnevnih vesti, pa sve do nivoa čitave kulture.

Sad po svoj prilici još uvek postoji više različitih Neophodnih iluzija koje se međusobno prepliću i nadmeću, odnosno više različitih interesa dovoljno jakih da sebi bliske "iluzije" plasiraju i održavaju živim u javnosti.
tasadebeli tasadebeli 16:06 30.09.2016

Re: Пуни Земун

jinks

N. Čomskog,






А да који нам је основни инструмент за такву врсту стваралаштва, но језик?



jinks jinks 16:13 30.09.2016

Re: Пуни Земун

tasadebeli

А да који нам је основни инструмент за такву врсту стваралаштва, но језик?

Magija reči
muaddib92 muaddib92 17:00 30.09.2016

Re: Пуни Земун

freehand
још давних седамдесетих за које многи и данас верују да су биле најсрећнији период њихових живота

A onako objektivno gledajući i po nepristrasnom sudu - koje su im godine zaista bile najsrećnij?


Колико видим, питање остаде без одговора. Мада има њих који ће нас убедити да ми само верујемо.. али да они боље од нас знају..

Не вреди почињати, ово је иста шема као партизани и четници.
Боље да одговоримо: деведесете. А најбоље: ова и прошла.
gedza.73 gedza.73 07:26 01.10.2016

Re: Пуни Земун

још давних седамдесетих за које многи и данас верују да су биле најсрећнији период њихових живота

Masa Grka je ubeđena da su bolje živeli u godinama pod vojnim režimom nego danas.
Izgleda da narod voli diktaturu. Pruža im osećaj stabilnosti, sigurnosti i ravnopravnosti.



emsiemsi emsiemsi 07:29 01.10.2016

Re: Пуни Земун

tasadebeli
jinks

N. Čomskog,






А да који нам је основни инструмент за такву врсту стваралаштва, но језик?




Сагласан !
blogovatelj blogovatelj 17:29 01.10.2016

Re: Пуни Земун

Masa Grka je ubeđena da su bolje živeli u godinama pod vojnim režimom nego danas.
Izgleda da narod voli diktaturu. Pruža im osećaj stabilnosti, sigurnosti i ravnopravnosti.


Ne moraš sam da razmišljaš, zato im bude lakše. Kome god fali mozga, lakše mu je da ga drže u kavezu, kad je hladno podgreju i daju mu da jede tri puta dnevno.
I da pobrišu ono što pokenja okolo.
gedza.73 gedza.73 08:23 02.10.2016

Re: Пуни Земун

Ne moraš sam da razmišljaš, zato im bude lakše. Kome god fali mozga, lakše mu je da ga drže u kavezu, kad je hladno podgreju i daju mu da jede tri puta dnevno.
I da pobrišu ono što pokenja okolo.

Imalo je puno pametnih ljudi (u ex-Yu) koji su plivali u sistemu i gurali neku svoju stručnu priču ili su bili protiv sistema. Ko bi ga znao šta je dobro od ta dva.
Moglo je da bude bolje, čak i od svega toga (mix Titove monarhije, SSSR, Koreja, par afričkih ludaka, Balkan, kvazi socijalizam), ali smo mi izabrali ubedljivo najgore moguće rešenje da to promenimo. Ima narednih par generacija da iskijavaju sva ova sranja započeta, i samo delom završena, u naše vreme.

'ne mova da mi vevuješ, bate' kad je umro Tito, pradeda reko'
-sad će svi da nas napadnu i ima da zatvore granice
Bukvalno tim rečima, na nekim betonskim stepenicama, pred nama i nekim komšijama.
Kažu mi da smo mi deca plakala kao kiša (otac je u tom trenutku bio van zemlje)

tasadebeli tasadebeli 23:39 02.10.2016

Re: Пуни Земун

muaddib92
freehand
још давних седамдесетих за које многи и данас верују да су биле најсрећнији период њихових живота

A onako objektivno gledajući i po nepristrasnom sudu - koje su im godine zaista bile najsrećnij?


Колико видим, питање остаде без одговора. Мада има њих који ће нас убедити да ми само верујемо.. али да они боље од нас знају..

Не вреди почињати, ово је иста шема као партизани и четници.
Боље да одговоримо: деведесете. А најбоље: ова и прошла.



Ако ме већ мрзи да Фрихенду одговарам и да са њим почињем то надгорњавање које ти са правом називаш "партизани и четници" јер се то тако на крају увек са Фрихендом и заврши, онда ме не мрзи да теби одговорим.

Због поштовања.

Дакле, никога ни у шта не убеђујем.

Само не подносим црно-беле слике стварности.

Знам у чему сам живео и у чему сада живим.

Не треба нико да ми тумачи шта сам то гледао својим очима и слушао својим ушима онда, као ни да ми тумачи ово данас.

Па зато и ја исто не волим када ме неко убеђује како су седамдесете биле феномалне за живот у СФРЈ.


Ако за некога јесу, за мене и моју породицу нису.

И ја свакако боље од тебе знам како сам тада живео. А тебе не убеђујем да промениш мишљење ако већ мислиш другачије од мене. То је твоје мишљење.

Једино мислим да не ваља баш лагати ове данас клинце како смо сви, ама баш сви, у тим седамдесетима живели феноменално. Зашто бисмо тим нашим црно-белим сећањима тако бескрупулозно лагали ове клинце који су се родили много касније?

Претпостављам да нисам једини који тако мисли.

И узгред, што се мене тиче, да су седамдесете биле мало боље, не бисмо онда дошли до осамдесетих, па затим и до деведесетих.


То некако иде једно иза другог... По логици ствари.








П.С. - Ех, да... Заборавих...


Можда ниси приметио да је Фрихенд из читавог оног мог коментара који се односи на овај словеначки филм истргао баш ту реченицу о сеамдесетима које су за некога биле лепе, сасвим могуће и допуштам, као што то и рекох у оном првом коментару, а за неке друге попут мене нису биле ништа посебно другачије, лепше и боље од осамдесетих и деведесетих које си ти поменуо, па зато и немам намеру да та сећања на сопствену младост и те седамдесете пакујем у неки шарени папир са цветићима да бих то продавао овим клинцима данас.

Е, баш зато што је Фрихенд истргао баш ту једну једину реченицу из читавог тог коментара о словеначком филму и "југословенском свемирском програму", нисам ни желео да му одговарам.


Тај метод хватања за неке ситнице које и нису толико битне у читавом једном коментару да би се на тај начин дисквалификовао саговорник, у мом поимању ове комуникације овде на Блогу Б92 спадају у групу коментара за игнорисање.
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:15 03.10.2016

Re: Пуни Земун

И узгред, што се мене тиче, да су седамдесете биле мало боље, не бисмо онда дошли до осамдесетих, па затим и до деведесетих.


То некако иде једно иза другог... По логици ствари.

Не могу да верујем да је дошао дан да оптужујеш краља за долазак Тита ... По логици ствари.

: )
tasadebeli tasadebeli 00:24 03.10.2016

Re: Пуни Земун

marco_de.manccini
И узгред, што се мене тиче, да су седамдесете биле мало боље, не бисмо онда дошли до осамдесетих, па затим и до деведесетих.


То некако иде једно иза другог... По логици ствари.

Не могу да верујем да је дошао дан да оптужујеш краља за долазак Тита ... По логици ствари.

: )




А кад сам ја то па другачије рекао на овом Блогу?

Није ваљда да мене читаш као монархисту?

Добро у реду Србенду, то да, али монархисту...

Да ли је можно да ја тако дејствујем?

Или изгледа у тој некој виртуелној подели политичко-идеолошког бојног поља свако ко се изјашњава као Србин и не стиди се тога, мора аутоматски да буде и за краља и Дражу?


Хммм...

Сећаш се онога "црно-бијели свијет... мама, тата, пас и кравата..."?


tasadebeli tasadebeli 00:33 03.10.2016

Re: Пуни Земун

gedza.73
још давних седамдесетих за које многи и данас верују да су биле најсрећнији период њихових живота

Masa Grka je ubeđena da su bolje živeli u godinama pod vojnim režimom nego danas.
Izgleda da narod voli diktaturu. Pruža im osećaj stabilnosti, sigurnosti i ravnopravnosti.







А што би нас то данас чудило, Геџо?


Па до само пре 150 година 90% Балкана је живело у сеоским породичним задругама, чврсто хијерархијски организованим са патер фамилијасом на челу кога су сва чељад беспоговорно слушала.

То је морало тако да функционише да би та породична задруга опстала.

Са друге стране, тај недостатак могућности за исказивање појединачне слободне воље, та некадашња породична задруга је надокнађивала пружајући сваком свом члану заштиту колектива, стабилност, сигурност и извесност сутрашњице.

То исто си и ти навео као одлике диктатуре.

А 150 година је релативно дуг период у којем може да се измени много државних и друштвених уређења једне државе, али је и исувише кратак историјски период да би се променио ментални оквир кроз који појединац види свој сопствени живот у заједници у којој живи.


EDIT: Мислим да је добрим делом узрок овог нашег данашњег стања у којем се Србија налази баш у томе што је тај однос појединца и заједнице почео да се мења, али још увек није до краја дефинисан и промењен (и регулисан чврстим правним поретком који се беспоговорно слуша), па смо ми сада у некој прелазној међуфази у којој појединац још увек види заједницу у којој живи као некога ко је дужан да се стара о њему читав његов живот, али за разлику од појединца у породичној задрузи, овај наш данашњи појединац више не жели да својим (задружним) радом са своје стране и сам нешто допринесе тој заједници од које очекује да га брани, штити, да му осећај сигурности и извесности.

Да, ми смо у прелазној фази када се погледа тај однос појединца и заједнице.


- Шта је то комунизам?
- Кад имам да једем.
- Сваки дан?
- Сваки дан.
- Само ти?
- Само ја.



marco_de.manccini marco_de.manccini 01:34 03.10.2016

Re: Пуни Земун

А кад сам ја то па другачије рекао на овом Блогу?

Ma, ja samo ne volim svo to premotavanje filmova, ono krivo za ovo, a ono pre toga za ... a mi skroz fini i pravi.
emsiemsi emsiemsi 05:22 03.10.2016

Re: Пуни Земун

marco_de.manccini
А кад сам ја то па другачије рекао на овом Блогу?

Ma, ja samo ne volim svo to premotavanje filmova, ono krivo za ovo, a ono pre toga za ... a mi skroz fini i pravi.

То ТасаДебели никада није рекао --- за разлику од драгихДружеТитоваца.
tasadebeli tasadebeli 08:25 03.10.2016

Re: Пуни Земун

marco_de.manccini

Ma, ja samo ne volim svo to premotavanje filmova, ono krivo za ovo, a ono pre toga za ... a mi skroz fini i pravi.




А не, Марко, без све шале, али Емси је у праву.

Ја стварно никада то нисам рекао.

И не тврдим уопште да сам ја онај искључиво фини и прави, таман посла. Не бих никада ни пристао на ту улогу у свом животу.

Напротив, већ то објашњавах Муаддибу.

Баш зато што не пристајем на ту улогу, онда и не пристајем да ме неки овде лажу и мажу својим сећањима на "златно доба наших живота", а у ствари се ту најпре ради о њиховој "златној птици младости", па да се прошлост, нарочито она која се односи на сопствени живот, приказује искључиво као неки црно-бели филм. Гуд гајз-бед гајз, па удри...

(Као да ја нисам у то доба исто тако као и они живео у тој СФРЈ са истим тим Титом, јбт, па не знам како је то изгледало! Мало ми је блесав тај њихов став. А и вређа ме, брате! )

Јеси приметио како су људи, вероватно под утицајем медија, пристали на то поједностављивање стварности, па самим тим и сопствених живота и сопствених сећања?

Е, па видиш, ја не могу да пристанем на то.

И то просто зато што то није реална слика живота који живим.

Неки пут сам лош, јако лош, а неки пут сам "скроз фини и прави".

Како кад... Тако, ваљда, то и треба да иде у свачијем животу.

Људи смо, нисмо богови. И што се пре помиримо са том чињеницом, мање ћемо у животу бити незадовољни и депресивни.

Исто тако је неки пут добар, неки пут лош у свом животу био и Друг Маршал Тито којем појединци у овој Србији данас покушавају накнадно кроз искривљавање стварности и прошлости и сопствених сећања да подаре вечни живот.

(Беше код Достојевског имамо оно о богочовеку и човекобогу?)

(Запази само наслов коментара "Матори га шукнуо Кенедију" код Милоша Сечујског на исту ову тему словеначког филма.)

А Тито је ипак био само човек као и сви ми, зар не?

Само не затварам очи и не правим се невешт пред ониме што сам био јуче, пред ониме што сам данас и пред претпоставком какав ћу онда бити сутра када погледам то јуче и ово данас.


(Рачунам да све ово и није никакав трол јер ја само овиме покушавам да говорим о истоме оном о чему покушава да говори и овај словеначки филм од којег и почесмо расправу.)


А премотавање филмова мора да постоји ако хоћеш да сагледаш целине у неком историјском протоку времена. Историја и јесте посматрање онога узрок-последица. То је ту, барем ја мислим, много важно када се фактографија поређа, па очекујеш да из тог мозаика сагледаш и неку целу смислену слику мозаик.

Па зар ниси и ти имао један такав пост са оним читанкама из доба када смо били Титови пионири (запази, молим те, овде употребљено прво лице множине, а не друго лице једнине или друго ллице множине). А и врло често пишеш постове са темама из тог доба... Мислим наше младости. (Онај последњи који сам ја видео беше са музиком из тог доба, зар не?)


Па немој онда да ја тебе, математичара, учим о важности односа узрок-последица.

Срамота ме је, бре! (ЛИНК)



emsiemsi


о ТасаДебели никада није рекао --- за разлику од драгихДружеТитоваца.







Ма то ти је, Емси, код велике већине тих наших (наши смо! - то сам од тебе научио) ДрагихдружеТитоваца у ствари само њихов жал за младос', што би рекао Митке у Коштани. Ништа друго...


Тек понеки од тих ДрагихдружеТитоваца ради то данас због неке своје ситносопственичке користи. Знаш како је, грантови из иностранства, неке паре се ту јопш увек врте итд.

Али кажем ти, то је случај само тек код понеког од тих ДрагихдружеТитоваца међу Србима. (Па није та лова из грантова намењена свима нама, брате... Онда је не би ни било довољно. Само изабрани, они "елитни", полажу право на ту лову.)

А Марко свакако не спада у те ДрагедружеТитовце који то помињу понајвише због сопственог ситносопственичког менталитета и личне користи од честог помињања Титовог имена у медијима у Србији и данас, 30 и кусур година откако је Картерова мама боравила у Београду.


Ово ти је филм прављен по догађају из доба моје младости којем сам имао ту част да присуствујем чекајући по целу ноћ да Васа пројури Славијом и да се данас тога сећам као једне од лепих успомена из моје ране младости.


Друг Тито је тада био, мислим, у Хавани на самиту несврстаних, па смо ми мало овде дивљали док је матори одсутан.


А ја сам у то време моје ране младости више волео Васу Опела и Дулета Савића него друга Тита и све несврстане заједно.




marco_de.manccini marco_de.manccini 14:24 03.10.2016

Re: Пуни Земун

Па немој онда да ја тебе, математичара, учим о важности односа узрок-последица.

Кад већ говоримо о Џону фон Нојману, да га и цитирамо:

"Ако људи не верују да је математика једноставна, то је само зато што не схватају колико је живот компликован"
muaddib92 muaddib92 17:33 03.10.2016

Re: Пуни Земун

Напротив, већ то објашњавах Муаддибу.


Поштовани Тасо, немој молим те да ми објашњаваш, а посебно да ме салвама речи убеђујеш да сам матор (знам одлично да јесам) и да ме мучи жалзамладос.
Добро је мени било и онда а и сада, животни стандард је чак бољи него онда. А посебно немој да ме убеђујеш да смо живели у истој земљи - то знам боље од тебе, па ево да и ти знаш: проживео сам младост на Брду, ишао сам у XIII, IV/3 и завршио је 1972 код М.Васић.

Дакле ради се о унутрашњем доживљају и схватању, као што је и она соба (беше ли 101?) код Орвела за свакога другачија.

А твоја је лична ствар то да ли ћеш узимати у обзир и мишљења оних који су просто заслепљени мржњом, као блогер кога помињеш. Твоја ствар. Леп поздрав!
tasadebeli tasadebeli 20:27 03.10.2016

Re: Пуни Земун

muaddib92



Де, де, ни у шта те не убеђујем...


Свако има свој поглед.

Као у соби 101 како си рекао.

Само није згорега да повремено те погледе и разменимо.

Чисто да чујемо шта и други мисле.

Но, није то обавезно.

Све најбоље.


EDIT: Млађи си од моје сестре.

Она је такође матурирала у Тринаестој гимназији, само 1968.

Па ако њу не убеђујем да је матора, свакако ми није намера да теби то радим.


А да ти ниси био један од оних којима је можда моја сека продавала шверцовани Марлборо и Данхил који је тада доносила из великог света пошто је у време твог матурирања већ увелико била флајка (стјуардеса) у Јату?


Стварно лепе биле те седамдесете... Имало се, могло се...

Све из кредита које је Матори узимао да му трају док је он жив, а да после те кредите генерације и генерације морају да враћају. И испаштају.

Паметна политика коју зовемо После мене потоп.


Моја сека то сада капира, али касно је за кајање.




muaddib92 muaddib92 21:45 03.10.2016

Re: Пуни Земун

А да ти ниси био један од оних којима је можда моја сека продавала шверцовани Марлборо и Данхил који је тада доносила из великог света пошто је у време твог матурирања већ увелико била флајка (стјуардеса) у Јату?
Стварно лепе биле те седамдесете... Имало се, могло се...
Све из кредита које је Матори узимао да му трају док је он жив, а да после те кредите генерације и генерације морају да враћају. И испаштају.


Нисам био од тих Тасо, као ђак и студент сам био издржавано лице и пушио Ф 57.
На Марлборо сам прешао када сам почео да радим, али је шверцерски канал ишао водом (Багерско Бродарско) пошто је речни транспорт јевтинији од ваздушног.
А плата добра, имало се, могло се

Не бих о фами са Титовим кредитима који су јако згодна жвака политичарима садашњим, прошлим и будућим. Задуженост СФРЈ од ондашњих 17 млрд $ требало би прерачунати у садашње доларе и упоредити са дугом Србије, могао би то лако Макса ако га не мрзи, па да видимо на чему би били.Волео бих да видим те цифре - а и не бих, пошто си ме ево увукао у причу за коју сам још у ранијем коментару навео да је не вреди започињати. Не због тебе, наравно, него неких других коментатора --- !

Али бих о томе да сам ја своје цигарете куповао од плате коју сам зарадио у институту који је студију уговорио, израдио и наплатио у доларима од стране земље. А уз цигарете преостало је и за ћевапе, и тако више пута.

А на апту стјуардесе сада зову стевке
tasadebeli tasadebeli 22:04 03.10.2016

Re: Пуни Земун

muaddib92

пошто си ме ево увукао у причу за коју сам још у ранијем коментару навео да је не вреди започињати.






пушио Ф 57.



Ђе ме нађе!

У оној војничкој кантини у касарни у Илирској Бистрици те године сарајевске олимпијаде и Вучка имали су само седам ин педесет и Лорд.

Из принципа нисам хтео да пушим тај планински ваздух тако помпезног имена, па сам као и сва она сиротиња из Цазинске крајине, с југа Србије, из Маћедоније итд. осталих пасивних крајева ондашње СФРЈ тукао искључиво тај 57.

(Јбг, сека већ била престарила за стевку, како ти рече, па ништа не беше више од гара из иностранства...)

У лепој успомени ми остаде та цигара зелене кутије са црвеним змајчеком на њој...
muaddib92 muaddib92 17:14 04.10.2016

Re: Пуни Земун

седам ин педесет

Српски превод: 10 до 8

Змајчек је у ствари стилизована мапа Словеније, а извијене стрелице указују да 57 иде уз кафу.
Плус ложили да се додаје и она биљка коју неки пушу..Јанез био мајстор да прода. И остао
ivana23 ivana23 20:11 04.10.2016

Re: Пуни Земун

Od nekdaj so lepe Ljubljanske slovele,
al' lepše od Urške ni bilo nobene,
nobene očem bilo bolj zaželene,
ob času nje cvetja dekleta ni žene

tasadebeli tasadebeli 23:28 04.10.2016

Re: Пуни Земун

muaddib92

Плус ложили да се додаје и она биљка коју неки пушу






Јбт, па зато смо се сви ми у касарни некако осећали и понашали као да смо дошли на Јамајку!

Отворио си ми очи после тол'ких година!



a_jovicic a_jovicic 22:33 29.09.2016

"Adolf Hitler ili istine i laži"

Godine 1994. dokumentrana redakcija RTS-a emitovala je dokumentarnu emisiju "Adolf Hitler ili istine i laži". Bio je to lažni dokumentarac o Hitleru koji je uradio reditelj Ljubomir Radovanović, pokušavajući da svojom emisijom odgovori na besmisao i propagandu koja je u to vreme emitovana iz informativnog programa RTS-a. Radovanović je, podražavajući metode iz TV Dnevnika, lažne informacije o tome da je Hitler živ u svom dokumentarcu plasirao kao istinu uz obimnu arhivu, "dokaze" i glas poznatog spikera Miodraga Zdravkovića, onog koji je bio pročitao vest o smrti Josipa Broza Tita.



... a evo i zašto je takvu emisiju napravio

rade.radumilo rade.radumilo 10:44 30.09.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

"Adolf Hitler ili istine i laži"
Godine 1994. dokumentrana redakcija RTS-a emitovala je dokumentarnu emisiju "Adolf Hitler ili istine i laži". Bio je to lažni dokumentarac o Hitleru koji je uradio reditelj Ljubomir Radovanović,


Sećam se, oduševio me kako ga je napravio. Mislim da je to bio njegov diplomski rad. Na žalost, gomila patriJotskih likova ga je posle koristila da dokazuje nekakve svoje teorije zavere, a mnogi frikovi su se primili na film čak i u originalnom obliku, sve sa onom blesavom scenom "u jednom stanu u Beogradu" na kraju.
docsumann docsumann 11:25 30.09.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

a_jovicic
Godine 1994. dokumentrana redakcija RTS-a emitovala je dokumentarnu emisiju "Adolf Hitler ili istine i laži". Bio je to lažni dokumentarac o Hitleru koji je uradio reditelj Ljubomir Radovanović, pokušavajući da svojom emisijom odgovori na besmisao i propagandu koja je u to vreme emitovana iz informativnog programa RTS-a. Radovanović je, podražavajući metode iz TV Dnevnika, lažne informacije o tome da je Hitler živ u svom dokumentarcu plasirao kao istinu uz obimnu arhivu, "dokaze" i glas poznatog spikera Miodraga Zdravkovića, onog koji je bio pročitao vest o smrti Josipa Broza Tita.



super, što si ga se sjetio. sjećam se kako sam bio oduševljen uratkom, msm posred lica RTS-u nacrtaš mu kako izgleda i još mu staviš ogledalo ispred njega da to vidi.

najinteresantnije mi je bilo kada sam par dana potpm bio kod ujaka i ujine na NB (inače ostrašćenih Miloševćevaca u to vrijeme) i oni kreneu da mi objašnjkavaju kako tu itekako ima istine, misleći na Hitlerovu svemirku kontrolu

džaba priča, džaba i rakija ...
jinks jinks 11:46 30.09.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

i oni kreneu da mi objašnjkavaju kako tu itekako ima istine, misleći na Hitlerovu svemirku kontrolu

Na "National geographics"-u je bila emisija o tajanstvenom nacističkom projektu, "Zvono", za koje se nagađa da je postojalo, ali se još uvek ne može tačno pretpostaviti čemu je ustvari i moglo da služi. Nađeno je postrojenje u kome je nešto na tu temu projektovano i testirano, nađeni su čak i neki nacrti, ali o nameni ... ništa. Jedino što se manje više zna je da je to, šta god da je bilo, trošilo puno električne energije, na nivou više gradova u ono vreme.

Neke od fantastičnijih varijanti idu toliko daleko da se radi o vremenskoj mašini :). Čak govore, da je, bar po priči svedoka na koje se pozivaju, u trenutku pada III rajha ekipa od nekoliko vodećih nacista i gospođe koja je rukovodila projektom nestala u "Zvonu", pred očima stražara. Mislim, u emisiji se dalje čak istražuje gde su se, odnosno, kada nakon toga možda pojavili, o čemu, po autorima, u arhivama nekih zemalja ima i mogućih tragova.

Naravno, ovo fantastično tumačenje je predstavljeno pre kao kuriozitet na temu šta sve ljudima može da padne na pamet kada pričaju o prošlosti, nego išta drugo :)
rade.radumilo rade.radumilo 13:28 30.09.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

Na "National geographics"-u je bila emisija o tajanstvenom nacističkom projektu, "Zvono", za koje se nagađa da je postojalo


Na žalost, od kako je FOX network kupio NG, kvalitet je u ozbiljnom opadanju. Sve više "misterija," "vanzemaljaca" i ostalih sranja se prikazuje na NG.
jinks jinks 14:05 30.09.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

Na žalost, od kako je FOX network kupio NG, kvalitet je u ozbiljnom opadanju. Sve više "misterija," "vanzemaljaca"

Sad kada je SBB kupio IKOM, nadam se da će konačno pustiti Viasat History na kablovskoj televiziji :)
rade.radumilo rade.radumilo 16:03 30.09.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

Sad kada je SBB kupio IKOM, nadam se da će konačno pustiti Viasat History na kablovskoj televiziji


Ja sam metar dana pre te kupovine prebacio kablovsku sa IKOM-a na SBB.



Poglavito zbog neta, jer Telekom nije mogao da mi provuče više od 20Mb kroz paricu, a bio mi pregoreo ADSL modem, pa kad se to već desilo onda sam sve to zamenio SBB-om...
jinks jinks 16:11 30.09.2016

Re: Пуни Земун

Trenutno i nemam nekog izbora, u zgradi ima to što ima, bar što se kablovske tiče.
rade.radumilo rade.radumilo 16:27 30.09.2016

Re: Пуни Земун

Trenutno i nemam nekog izbora, u zgradi ima to što ima, bar što se kablovske tiče.


Kod nas u zgradi ima tri operatera. :)
Bio prvo IKOM, pa onda pre jedno 6 godina došao i PTT a od pre par meseci i SBB. IKOM sam koristio jer je bio tu kad sam ušao u stan. Neki bivši podstanari sklopili ugovor, na ime pokojnog prethodnog vlasnika, bla bla... Ionako sam morao pre ili kasnije to raspetljati i raskidati taj stari ugovor.
A i šta te briga, to je sad ista firma
a_jovicic a_jovicic 21:48 30.09.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

docsumann
super, što si ga se sjetio. sjećam se kako sam bio oduševljen uratkom, msm posred lica RTS-u nacrtaš mu kako izgleda i još mu staviš ogledalo ispred njega da to vidi.

Ima još jedan dokumentarac iz tog perioda ... o tome kako je Tito tokom posete Velikoj Britaniji dobio zadatak da osnuje Pokret nesvrstanih (kako se bivše britanske kolonije ne bi previše približile SSSR-u) ... i odmah posle toga se uputio "Galebom" do Egipta i Indije.

Na žalost ne mogu da ga iskopam na net-u a ni dan danas nisam siguran da li je i to jedan od kvazi-dokumentaraca ili ima istorijsku podlogu.

... a evo jednog pravog dokumentarca o toj njegovoj poseti Londonu 1953. ...

krkar krkar 23:59 30.09.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

ili ima istorijsku podlogu.


Nema nikakvu podlogu a ni istorijski sled se ne slaže, ni godine. Još jedna u nizu kojekakvih besmislica koje su preplavile ovaj dunjaluk zahvaljujući internetu
a_jovicic a_jovicic 09:57 01.10.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

krkar
ili ima istorijsku podlogu.

Nema nikakvu podlogu a ni istorijski sled se ne slaže, ni godine. Još jedna u nizu kojekakvih besmislica koje su preplavile ovaj dunjaluk zahvaljujući internetu

A pa taj "dokumentarac" je pravljen pre masovne primene Interneta u Srba ... mislim da je isto bila neka '94 ili '95. Slično kao i onaj o živom Hitleru i ovaj je imao sve elemente pravog dokumentarnog filma ali me sad interesuje da li je i to bio eksperiment nekog "odmetnutog" režisera sa RTS-a ili uradak Službe (i sa kojim ciljem). "Dokumentarac" o Hitleru možemo detaljno da seciramo a i sam autor priča o pozadini njegovog nastanka ... ovaj drugi se nikada nije ni pojavio u Internet "sferi" pa ostaju samo sećanja nas koji smo ga "zakačili" tokom živog emitovanja.

EDIT: Na net-u čak ne mogu da nadjem ni listu krstarenja š/b "Galeb" ... Jedino što sam iskopao o tom krstarenju do Indije je ko je bio zapovednik u to vreme ...

kapetan korvete Petar Vidan- studeni 1954.-veljača 1955. (III. putovanje Galeba u Egipat, Indiju i Burmu),-8.1956.

EDIT na EDIT: Iskopah i ovo ...

Jedno od dužih Titovih putovanje GALEBOM bilo je ono prvo putovanje u Indiju i Burmu daleke 1954. godine

Kada je Tito odlučio, neposredno pred održavanje azijsko-afričke konferencije u Bandungu, posjetiti Indiju i Burmu, tražio je od mornarice mišljenje jesu li GALEB i eskortni razarači u mogućnosti obaviti taj zadatak. Za GALEB i njegovu posadu nije bilo problema, jer su na dosadašnjim putovanjima s Titom i na više školskih putovanja pokazali svu svoju spremnost, ali bilo je pitanje kako će putovanje podnijeti posade i eskortni razarači koji su građeni za uska priobalna mora i ograničenog radijusa.

Pored svih dvojbi i pomno izvedenih priprema odred je bio spreman za isplovljenje. GALEB su pratila samo dva razarača TRIGLAV i BIOKOVO. Po prvi put bio je kao logistička potpora priključen i jedan trgovački brod DINARA. Zapovjednik odreda je bio admiral Mate Jerković, a zapovjednik GALEBA kapetan fregate Petar Vidan.

Odred je isplovio iz Rijeke 30.11.1954. pristajući u lukama Port Said, Aden, Bombay, Vizagapatan, Calcutta, Rangoon, Madras, Cochin, Aden i Port Said.

Tito je na putu u Calcutti dočekao i Novu godinu 1955.

---
Pomenuta konferencija u Bandungu se smatra za preteču Pokreta nesvrstanih, medjutim očigledno je da na njeno održavanje Tito nije imao nikakav uticaj (verovatno je već bila zakazana u vreme kada je on odlučio da poseti Indiju i Burmu)
jinks jinks 11:22 01.10.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

a_jovicic
o tome kako je Tito tokom posete Velikoj Britaniji dobio zadatak da osnuje Pokret nesvrstanih (kako se bivše britanske kolonije ne bi previše približile SSSR-u) ... i odmah posle toga se uputio "Galebom" do Egipta i Indije.

Ne znam koliko ima smisla zaključiti da je Tito po obrazovanju i prof. opredeljenju bio između ostalog i obaveštajac.

Pa, ukoliko je bio i obaveštajac ... čiji je na kraju sve mogao da bude. Nadam se da je, ukoliko je i bio, bio, na primer, samo jugoslovenski.

Ili je besmisleno uopšte i razmišljati u tom pravcu.
mariopan mariopan 12:49 01.10.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

jinks
Na žalost, od kako je FOX network kupio NG, kvalitet je u ozbiljnom opadanju. Sve više "misterija," "vanzemaljaca"

Sad kada je SBB kupio IKOM, nadam se da će konačno pustiti Viasat History na kablovskoj televiziji :)

Ja gledam Viasat Histori na kablovskoj, kako misliš da će je pustiti?

jinks jinks 13:18 01.10.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

Ja gledam Viasat Histori na kablovskoj, kako misliš da će je pustiti?

Sad više nije toliko ni bitno, ali IKOM kablovski provajder nema u ponudi kanala Viasat History.
tyson tyson 15:34 01.10.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

Na "National geographics"-u je bila emisija o tajanstvenom nacističkom projektu, "Zvono", za koje se nagađa da je postojalo, ali se još uvek ne može tačno pretpostaviti čemu je ustvari i moglo da služi.

Da nije možda u pitanju Discovery dokumentarac Nazi UFO Conspiracy?





jinks jinks 15:41 01.10.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

Da nije možda u pitanju Discovery dokumentarac Nazi UFO Conspiracy?

Mislim da nije. Bio je poseban dokumentarac o nečemu što se zvalo "Die Glocke", zvono.

Evo i članka na Vikipediji na tu temu

https://en.wikipedia.org/wiki/Die_Glocke


Edit:

Pregledao sam letimično gornji video ... upravo se to u njemu i pominje, oko 15:00.
tyson tyson 15:44 01.10.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

jinks
Da nije možda u pitanju Discovery dokumentarac Nazi UFO Conspiracy?

Mislim da nije. Bio je poseban dokumentarac o nečemu što se zvalo "Die Glocke", zvono.

Evo i članka na Vikipediji na tu temu

https://en.wikipedia.org/wiki/Die_Glocke

I zanimljiv kratki putopis, za avanturiste-posetioce:

http://www.bielek-debunked.com/Henge/The-Henge.pdf




jinks jinks 15:51 01.10.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

U videu je posebno interesantan detalj kada nagoveštavaju kako se naci vremenska mašina "Glocke" koja je 1945. nestala sa test poligona ispred nosa savezničih trupa, pojavila 60-ih godina u SAD.

I da je to ustvari i bilo njeno prvo pravo putovanje kroz vreme (ali i prostor, sa jednog kraja sveta na drugi), sa sve posadom koju su činili ključni nacisti.

:)
mariopan mariopan 16:32 01.10.2016

Re: "Adolf Hitler ili istine i laži"

Mislim da nije. Bio je poseban dokumentarac o nečemu što se zvalo "Die Glocke", zvono.

To sam i ja gledala, baš "zvono", emisija je bila o tome.
docsumann docsumann 16:26 30.09.2016

inače,


mislim da mnam je preko potreban blog o letovina u kosmosu, zašto smo praktično stali nakon početnog zamaha, ere nekritičkog optimzama pretočenim u serije kakve su bile Cosmos 1999, a da ne pričak Stra Trakcs serijal.

osnovni orpoblemi pogon (gorivo)?, dužina puta, zaštitan od strotina i zračenja, u kojoj formi posadu prebaciti na mjesto X?


no, da i sve uspje i stvorimo (ko? mi! ko smo mi?) koloniju stanovnika koji su tu dospjeli kao zamrznuto povrće, odgojenih i podginutih od strane AI...do susreta sa sledećom matično letjelicom možda bi već željeli da se otcjepimo od Imperije...
rade.radumilo rade.radumilo 16:29 30.09.2016

Re: inače,

no, da i sve uspje i stvorimo (ko? mi! ko smo mi?) koloniju stanovnika koji su tu dospjeli kao zamrznuto povrće, odgojenih i podginutih od strane AI...


Preporučujem:

docsumann docsumann 16:37 30.09.2016

Re: inače,

rade, ne vidim šta ustvari predlažeš (prazno)
jinks jinks 16:38 30.09.2016

Re: inače,

docs

rade.radumilo


Prva asocijacija na oba komentara mi je ... logistika.

Jer, možda su ljudi za trenutak delom i zastali u svemirskim putovanjima, zato što im možda treba nešto više vremena da osmisle logistiku čitave priče. Zasnovanu na raspoloživim tehnologijama, kao i na tehnologijama koje bi se tek mogle očekivati.

Opet, kakve bi to veze moglo da ima i sa drugim komentarom. Pa, Artur Klark po profesiji i obrazovanju nije bio ništa drugo do - logističar.

Kad bolje pogledate od jedne Velike Britanije ne biste ništa manje ni mogli očekivati, do da se jedan od njenih najpametnijih podanika upravo time i bavi :)

Takođe, negde sam pročitao da je A. Klark sam rekao kako je mnoge stranice njegovih dela napisao upravo "logističar u njemu".
docsumann docsumann 16:51 30.09.2016

Re: inače,

Možda su ljudi za trenutak zastali u osvajanju zato što im treba vremena da osmisle logistiku čitave priče.


da, logistika i nužne tehnologije po više pitanja.

nabacujem:
izgradnja u orbiti (jer nema gravitacionog limita za velike djelove, a brod će biti MEGA zvog same namjene, svih funckija, rezervi ).
pogon - vjerovatno tu tehnologiju nemamo u eksplatacionom obliku, ali hladnu fuzija svakako, spominje se i generator koji će raditi na energiji međusobne inhalacije malih količina materije i antimaterije . slični problemi (kontrola procesam pouzdanost, pakovanje...)
solarni vjetar, pričali smo o tome kod sarskog


od onih iz arsenala sf fanova na čelu sa M.Kakuom, eventualna rješanje bi mogla biti:

warp pogon



i crvotočine





održavanje posade na dugim putovanjima je posebna nauka
rade.radumilo rade.radumilo 16:54 30.09.2016

Re: inače,

rade, ne vidim šta ustvari predlažeš (prazno)


Bolje?

docsumann docsumann 16:56 30.09.2016

Re: inače,

Bolje?


da, mnogo

rade.radumilo rade.radumilo 17:00 30.09.2016

Re: inače,

Jer, možda su ljudi za trenutak delom i zastali u svemirskim putovanjima, zato što im možda treba nešto više vremena da osmisle logistiku čitave priče.


Problem je što je novac trpan u svemirska istraživanja iz pogrešnih razloga. Naučna vrednost Apollo misije je bila prilično mršava, a novac je slupan zarad političkog prestiža. Shuttle program je takođe progutao gomilu para, a da nije ostvario svoju osnovnu namenu: da višestruka eksploatacija letelice bude isplativa. Na kraju je svaki pojedinačni let koštao čak i više nego da su korištene jednokratne rakete. Sovjeti su zato projekat Buran obustavili nakon prvog leta.
jinks jinks 17:04 30.09.2016

Re: inače,

izgradnja u orbiti

Mislim da je u poslednjoj knjizi Klark upravo i pričao o tome kako je prvi sledeći veliki korak u otvaranju ka svemiru - izgradnja objekata u orbiti, na megalomanskoj skali.

U knjizi je upravo i pominjao svoje prve logističarske vežbe, kao tek svršenog studenta Kembridža, Oksforda, ..., na novom radnom mestu. I koliko su mu pomogle u osmišljavanju čitavog novog sveta koji je u knjizi bio izgrađen u orbiti Zemlje. Kao i neminovne gličeve u logističarskom planiranju.
jinks jinks 17:07 30.09.2016

Re: inače,

Problem je što je novac trpan u svemirska istraživanja iz pogrešnih razloga. Naučna vrednost Apollo misije je bila prilično mršava, a novac je slupan zarad političkog prestiža. Shuttle program je takođe progutao gomilu para, a da nije ostvario svoju osnovnu namenu: da višestruka eksploatacija letelice bude isplativa. Na kraju je svaki pojedinačni let koštao čak i više nego da su korištene jednokratne rakete. Sovjeti su zato projekat Buran obustavili nakon prvog leta.

Dobro, ali gomile novih tehnologija su na svemu tome razvijene, koje su našle primenu kako u mnogim zemaljskim, tako sigurno i nekim novim svemirskim primenama.

p.s.

Davno čuo, na kojim integralnim kolima je bio zasnovan računar Lunarnog modula misije Apolo 11. Neverovatno, najosnovnija digitalna elektronika, od koje je napravljen računar ne jači od najjednostavnijeg džepnog kalkulatora (jezgro koje je radilo na 0.043MHz sa 64kB memorije).

Pustiti ljude do Meseca na tome, pa to je ...
emsiemsi emsiemsi 18:16 30.09.2016

Re: inače,

docsumann

mislim da mnam je preko potreban blog o letovina u kosmosu, zašto smo praktično stali nakon početnog zamaha, ere nekritičkog optimzama pretočenim u serije kakve su bile Cosmos 1999, a da ne pričak Stra Trakcs serijal.

osnovni orpoblemi pogon (gorivo)?, dužina puta, zaštitan od strotina i zračenja, u kojoj formi posadu prebaciti na mjesto X?


no, da i sve uspje i stvorimo (ko? mi! ko smo mi?) koloniju stanovnika koji su tu dospjeli kao zamrznuto povrće, odgojenih i podginutih od strane AI...do susreta sa sledećom matično letjelicom možda bi već željeli da se otcjepimo od Imperije...

Није ваљда да ти верујеш да су Амери били на месецу ?!
rade.radumilo rade.radumilo 20:00 30.09.2016

Re: inače,

Dobro, ali gomile novih tehnologija su na svemu tome razvijene, koje su našle primenu kako u mnogim zemaljskim, tako sigurno i nekim novim svemirskim primenama.


Ma koristi su mnogostruke, nego pošto su utrpavane pare zbog gluposti, onda su i ciljevi bili nedotupavni i stvorena je trka i tenzija. Sad pošto to više nije stvar prestiža, naučnici su ostavljeni na miru da se bave svemirom. Polako, ali promišljeno.

Pustiti ljude do Meseca na tome, pa to je ...


Ljudi su oduvek bili odvažni. Otprilike od vremena onog sela na istočnom rogu Afrike koje se otisnulo na put i naselilo celu planetu.
Pogledaj samo u čemu su ljudi preplovljavali i preletali okeane, istraživali Arktik i Antarktik...
rade.radumilo rade.radumilo 20:01 30.09.2016

Re: inače,

Није ваљда да ти верујеш да су Амери били на месецу ?!


Ama otkači se. Ta sranja ostavi za neki časopis ala "Zona Sumraka".
jinks jinks 20:13 30.09.2016

Re: inače,

Ljudi su oduvek bili odvažni. Otprilike od vremena onog sela na istočnom rogu Afrike koje se otisnulo na put i naselilo celu planetu.

E to bi bila priča za ispričati. Šta je tih stotinak ljudi navelo da učine tako nešto. Mislim, ako je bila ekonomska migracija u pitanju, bilo bi ih više od 100. Zašto samo 100.
emsiemsi emsiemsi 20:20 30.09.2016

Re: inače,

rade.radumilo
Није ваљда да ти верујеш да су Амери били на месецу ?!


Ama otkači se. Ta sranja ostavi za neki časopis ala "Zona Sumraka".

У чему је твој проблем ?
Зајебанција треба да ти се црта ?!
Не чуди ме - читајући твоје кретенске ставове о било чему.
rade.radumilo rade.radumilo 20:35 30.09.2016

Re: inače,

У чему је твој проблем ?
Зајебанција треба да ти се црта ?!


Da te u facu pogodi, ne bi znao šta je to.

Не чуди ме - читајући твоје кретенске ставове о било чему.


Kad od tebe dođe, to je kompliment.
emsiemsi emsiemsi 20:39 30.09.2016

Re: inače,

rade.radumilo
У чему је твој проблем ?
Зајебанција треба да ти се црта ?!


Da te u facu pogodi, ne bi znao šta je to.

Не чуди ме - читајући твоје кретенске ставове о било чему.


Kad od tebe dođe, to je kompliment.

Извини, немој да се љутиш !
Ја сам погрешио - ти и ја нисмо ни приближно иста лига.
Са тобом бих ја завршио дискусију.
Неће се поновити.
tess tess 04:45 01.10.2016

Re: inače,

mislim da mnam je preko potreban blog o letovina u kosmosu,

mariopan mariopan 12:59 01.10.2016

Re: inače,

jinks
Ljudi su oduvek bili odvažni. Otprilike od vremena onog sela na istočnom rogu Afrike koje se otisnulo na put i naselilo celu planetu.

E to bi bila priča za ispričati. Šta je tih stotinak ljudi navelo da učine tako nešto. Mislim, ako je bila ekonomska migracija u pitanju, bilo bi ih više od 100. Zašto samo 100.



A ja se ne pitam zašto tih sto, nego, koliko god ih bilo, kako su se usudili, kako su smeli, koliko su bili hrabri ili ludi?

A možda to nije hrabrost, nego vera da ih čuva neko božanstvo i da im ni more ni vetrovi ni talasi ne mogu ništa. Možda je to ključ cele te priče?

A šta ako to božanstvo zaista postoji?

(obožavam SF romane)
jinks jinks 13:22 01.10.2016

Re: inače,

A ja se ne pitam zašto tih sto, nego, koliko god ih bilo, kako su se usudili, kako su smeli, koliko su bili hrabri ili ludi?

Još jedna od stvari ... kada su prešli na Arapsko poluostrvo, pošto je nivo mora i okeana u to vreme bio niži (što im je delom i olakšalo prelaz), celom južnom stranom poluostrva dočekali su iz izvori slatke vode ... kojih danas nema jer su 20ak kilometara daleko od obale pod morem.

Da ih je dočekalo sušno Arapsko poluostrvo kakvo je danas, nigde verovatno ne bi ni stigli i nas ne bi bilo.

I to ... što, šta ih je na to nateralo. A da možda deo odgovora ne leži u samom imenu ključnog toponima u priči, koji su pre 20000 godina i prešli - Moreuz uzdaha.

Da nije neki Kupidon i u tu priču umešao svoje prste :)
mariopan mariopan 16:34 01.10.2016

Re: inače,

Da nije neki Kupidon i u tu priču umešao svoje prste :)

blogovatelj blogovatelj 17:37 01.10.2016

Re: inače,

Није ваљда да ти верујеш да су Амери били на месецу ?!


Isto pitanje su postavili Milivoju Juginu početkom osamdesetih. Nadam se da se sećaš ko je on.
Ja gledao na TV-u.
I znaš šta je čovek rekao?
Kaže - verujem, jer sam pitao direktora ruske svemirske agencije i on mi je rekao da su Amerikanci bili na Mesecu.
Ja verujem direktoru ruske svemirske agencije. Ti?
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:59 01.10.2016

Re: inače,

blogovatelj
Није ваљда да ти верујеш да су Амери били на месецу ?!


Isto pitanje su postavili Milivoju Juginu početkom osamdesetih. Nadam se da se sećaš ko je on.
Ja gledao na TV-u.
I znaš šta je čovek rekao?
Kaže - verujem, jer sam pitao direktora ruske svemirske agencije i on mi je rekao da su Amerikanci bili na Mesecu.
Ja verujem direktoru ruske svemirske agencije. Ti?


Fenomenalno!

Samo, ja priznajem da sam posumnjao kad sam tamo u NASA-inom centru/muzeju u Hjustonu onomad video na izložbi skafandere koji su korišćeni u prvim letovima u orbitu, a i kasnije, u prvim šatlovima. Isuse, ko malo jači HTZ kombinzoni. Ako su oni sotim stvarno išli u svemir, brate, onda su imali muda do zemlje.
emsiemsi emsiemsi 19:32 01.10.2016

Re: inače,

blogovatelj
Није ваљда да ти верујеш да су Амери били на месецу ?!


Isto pitanje su postavili Milivoju Juginu početkom osamdesetih. Nadam se da se sećaš ko je on.
Ja gledao na TV-u.
I znaš šta je čovek rekao?
Kaže - verujem, jer sam pitao direktora ruske svemirske agencije i on mi je rekao da su Amerikanci bili na Mesecu.
Ja verujem direktoru ruske svemirske agencije. Ti?

Ретко фин човек, посвећен, прави ентузијаст.
rade.radumilo rade.radumilo 10:08 03.10.2016

Re: inače,

Ako su oni sotim stvarno išli u svemir, brate, onda su imali muda do zemlje.


Brate, svako ko ide gore, unapred se pozdravi sa životom. Samo nije to ništa manje ekstremno nego ovi čudni sportovi i takve stvari. To nam je u DNK. Koji se Q neko pentra na Mont Everest? Pa zato što je tamo. Što je onaj veselnik skočio, praktično iz svemira, padobranom? Pa eto, zato da dokaže da može.

NNN NNN 20:31 30.09.2016

Spoiler alert!

još nisam gledao film, ali ovaj tekst deluje kao spoiler
(prekinuo sam sa čitanjem na vreme )

HBO ovih dana pušta film,
biće baš večeras za manje od sat vremena na HBO2 (22:20)
mariopan mariopan 09:19 02.10.2016

....

UPRAVO SAD ide emisija na Viasat Histori o ZVONU koji su nacisti pokušavali da naprave i o trci saveznika ko će pre da se dokopa naučnika koji su na tome radili i dokumanata iz tih istraživanja.


Veliki kompleks pod zemljom u Poljskoj su gradili zatvorenici, njih 40 000 je pogubljeno da ne odaju tajnu šta se tu radilo. Gledaj ako na vreme vidiš ovo što ti pišem, još traje.

edit

Mesta u Poljskoj gde se to radilo su Ošovka i Sobon, bivši rudnici, a ceo kompleks je pod zemljom.

Kažu i kako su to radili, ima snimaka iz tog vremena, ono što su napravili liči na hoverkraft a oblika je letećeg tanjira, i odiže se od zemlje. A pokušavali su da naprave leteći tanjir ili tako neku letilicu na vertikalan uzgon. Sad su pomenuli "zvono".

Za ono vreme neverovatno ali nacisti su donekle uspeli, onda su ih što Rusi što Amerikanci pokupili i neke zaposlili u NASA. Tako je nastala trka ko će pre da napravi letelicu koja može da ode u svemir.
jinks jinks 09:55 02.10.2016

Re: ....

A pokušavali su da naprave leteći tanjir ili tako neku letilicu na vertikalan uzgon.

Koliko se sećam priča je bila da se radi o nekom anti-gravitacionom pogonu. Ali, neverovatno kako se u nagađanjima o tome o čemu se, i da li se uopšte o ičemu i radilo, došli do vremenske mašine.
mariopan mariopan 11:09 02.10.2016

Re: ....

jinks
A pokušavali su da naprave leteći tanjir ili tako neku letilicu na vertikalan uzgon.

Koliko se sećam priča je bila da se radi o nekom anti-gravitacionom pogonu. Ali, neverovatno kako se u nagađanjima o tome o čemu se, i da li se uopšte o ičemu i radilo došli do vremenske mašine.

Da, baš tako, dobro se sećaš, ali danas kada sam ponovo videla tu emisiju, to je ista emisija čini mi se, obratim pažnju i na jedan detalj.

Ne bi bili živi da nisu dodali malo misterije, kakva bi bez toga priča bila?

Naime, kažu, dok prikazuju film iz onog vremena i neki ovalni objekat lebdi metar nad zemljom (to su originalni snimci, navodno).....pa kažu da je taj projekat, zvao se AVROKAR, propao,. ali se sumnja da je to samo priča za javnost i da nije propao nego je nastavljen, samo je tako rečeno da neko ne bi špijunirao ili pomislio da su uspeli.

Znači misterija do kraja.
mariopan mariopan 11:12 02.10.2016

Re: ....

Avrokar su radili Kanađani a finansirali Amerikanci, i navodno je propao.

Evo slike.



edit

Od toga je počela trka za osvajanje svemira između Rusa i Amera, ako se ne varam?
jinks jinks 11:22 02.10.2016

Re: ....

Ustvari rat vam je, nažalost, savršeno vreme da se ljudi u posebnim okolnostima i pod posebnim uslovima (resursi kakvih u miru nema, robovska radna snaga zarobljenika, pritisak pobede, raspoloživost istraživača koji rade ne kao naučnici već kao regrutovani vojnici i oficiri, što je potpuno druga priča, ...) organizuju tako da dođe do velikih i naglih proboja u nauci.

Za US nuklearni program i UK radar se zna, ali tu je još bilo po svoj prilici i milion drugih stvari. Na primer, rudimenti teorije sistema automatskog upravljanja razvijeni su za potrebe WWII ratnih napora, ... Takođe, ne mora samo da se radi o tehničkim naukama - šta je sa medicinom, vojnom psihologijom, ekonomijom, upotrebom medija ... Mislim, to se dešava i dan danas.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana