"Ako vas uništimo, ništa ne gubimo..."

Milan M. Ćirković RSS / 02.04.2008. u 04:02

Dith Pran
Dith Pran
Pre par dana (30. III 2008) svetske - ali ne i srpske, naravno - medije obišla je vest da je od raka gušterače umro Dith Pran, u 66. godini godini života. Pran je bio kambodžanski novinar koji je na osnovu sopstvenog jezivog iskustva skovao izraz "polja smrti" i čija je priča - sa znatnoumanjenom dramatizacijom - postala poznata kroz istoimeni slavni film Rolanda Džofa iz 1984. Nakon tri godine u konc-logorima Crvenih Kmera, Pran je 1979. godine pobegao, prešavši pešice više od stotinu kilometara kroz nepristupačan teren usred ratnog haosa do tajlandske granice. Od tada pa do svog fizičkog odlaska pre par dana, Pran je bio neumorni borac za prava žrtava, glas protiv konformizma i zaborava o jednom od najvećih i najužasnijih masovnih zločina u istoriji čovečanstva. Bio je skroman čovek i istinski borac za ljudska prava kakvih je malo u svetu. Osećam potrebu da makar ovom improvizovanom beleškom nadoknadim tu medijsku prazninu, kojoj je odoleo jedino B92 sa kratkom vesti koju možete naći ovde i još par domaćih blogova kojima treba odati priznanje.

Ostale srpske medije i njihove perjanice valja da bude sramota i to ne samo uobičajena sramota kao kad se uzgred u 35. minutu informativnih emisija ili na 6. strani novina pomene da je cunami u Indoneziji odneo par stotina hiljada života, dok sa druge strane sve pršti od moralno i intelektualno ponižavajućih vesti i naslova tipa "ministar X dao izjavu u bazenu" ili "stranački vođa Y tuži Z za duševni bol". Ne, ova sramota je posebno velika zbog toga što su srpski mediji ipak bar donekle naslednici medija one Jugoslavije, dakle SFRJ, zemlje čija jedna od neprolaznih sramota jeste podrška koju je pružala kambodžanskim monstrumima i to ne samo ekonomska i politička, već i medijska. Ekipa tadašnje RTB bila je prva televizijska ekipa, na primer, kojoj je dozvoljeno da uđe u napušteni višemilionski Pnom Pen i snimi zastrašujuće prizore spaljenih automobila, divljih pasa lutalica i poneke lobanje "narodnog neprijatelja" istaknute na balkonima napuštenih višespratnica. (Da još bednije stvari, poput organizovanja demonstracija u Beogradu u znak podrške kmerskim zlikovcima i protesta zbog vijetnamske intervencije, ili glasanja jugoslovenskog ambasadora u UN da se zlikovcima omogući da iz duboke džungle u koju su ih saterali Vijetnamci zadrže svoju stolicu u UN, ne pominjem.) Uzgred, podsećanje na strahote režima crvenih Kmera je još jedna vrlo grafička ilustracija u kojoj meri je mešavina dve totalitarne laži još malignija od svake od njih pojedinačno; gle čuda, i u Kambodži su bili u pitanju komunizam i nacionalizam. Dakle, par reči o Dithu Pranu, istinskom borcu za ljudska prava i, zašto i to ne reći, istinskom patrioti.

Pran se rodio 1942. godine u Ankor Vatu, legendarnom gradu drevne kmerske civilizacije i jednom od najvećih duhovnih središta budizma, te verovatno najhumanije svetske religijske tradicije. Čitavog života bio je duboko pobožni budista, što mu je po sopstvenim rečima, jedino i omogućilo da preživi neljudske uslove "polja smrti". Kao mladić radio je kao turistički vodič, gde je i naučio više stranih jezika, uključujući francuski i engleski, sve do izbijanja građanskog rata u Kambodži 1972-75. Tada je prešao u novinare, sprijateljio se sa Sidnijem Čenbergom, dopisnikom Njujork Tajmsa, kome je omogućio pristup mnogim mestima u unutrašnjosti Kambodže, što je doprinelo da se obelodani istina o zloglasnom Niksonovom tajnom bombardovanju Kambodže, koje je značajno osnažilo maoističku gerilu već tada poznatu pod nazivom Crvenih Kmera.

12. aprila 1975. godine trupe Crvenih Kmera ušle su u Pnom Pen, nakon čega je nastupila orgija uništavanja gotovo bez presedana u istoriji čovečanstva, a u 20. veku pogotovo. Ludaci sa crvenim marama omotanom oko praznih glava su uništili sve automobile i bicikle na koje su naišli, zajedno sa vozačima, ako su imali nesreću da se tu zadese. Sve ambasade, osim francuske (koja je pretvorena u sabirni centar za one strance koji su izbegli direktnu likvidaciju), bile su opljačkane i zapaljene, a posebno brutalno je (pucnjima iz ručnih bacača) srušena sovjetska ambasada, koja je percipirana od strane rukovodstva Crvenih Kmera kao saveznik mrskih Vijetnamaca. Gotovo odmah po ulasku u grad, naređeno je da se sve stanovištvo mora iseliti na pirinčana polja u unutrašnjosti. Tokom tog egzodusa (za koji nikakva logistička podrška nije bila obezbeđena) nestalo je najmanje stotinu hiljada ljudi. Ista sudbina zadesila je i ostale kambodžanske gradove.

"drug Broj 1"
"drug Broj 1"

Čenberg i Pran su profesionalno pratili, zajedno sa malim brojem ludački hrabrih izveštača, ova jeziva dešavanja. U sceni koja je doslovno preneta u Džofovom filmu, Pran je brzim govorom uspeo da ubedi zombije sa crvenim krpama oko glava da su Čenberg i nekolicina kolega u stvari francuski novinari koji veličaju "pobedu revolucije" i tako im spase život. Kmeri su od svih stranaca, osim Kineza i Jugoslovena, imali kakvo-takvo poštovanje još jedino za Francuze, delom zbog njihovog "ugleda" brutalnih kolonizatora u Vijetnamu - što je odmah proizvodilo pozitivne vibracije kod kmerskih vođa - a delom verovatno i zbog ličnih simpatija Druga Broj 1, Salotha Sara, poznatog pod partijskim pseudonimom Pol Pot, prema Francuskoj, zemlji u kojoj se prvi put upoznao sa marksističkom doktrinom koju je potom tako uspešno i kreativno primenjivao u praksi. (Naravno, ne treba zaboraviti ni njegovo učešće na radnim akcijama u tadašnjoj FNRJ; možda je i tu, kao mlad međunarodni komunista, došao na pokoju plodotvornu ideju kako da genocid nad sopstvenim narodom učini još efikasnijim.) Nakon što su se izvukli, svi su požurili u francusku ambasadu iz koje su uskoro svi strani novinari, pa i Čenberg, kamionima proterani do tajlandske granice. Pran nije smeo da napusti zemlju i pretvarajući se da je bio taksi vozač u Pnom Penu, otišao je u svoje rodno mesto, odakle je upućen u jedan od logora za "dobrovoljni" rad, u kome je proveo naredne više od dve godine, u uslovima rada od preko 16 sati na pirinčanim poljima, izgladnjavanja i obavezne indoktrinacije (čitaj: ispiranja mozga).

Brutalnost kmerske vladavine nadmašila je čak i najluđe fantazije iz žanra horora. Čitava sela i gradići su bili anihilirani preko noći. Zvanično je proklamovana nulta godina i obrisana čitava prethodna istorija pre uspostavljanja komunističkog društva. Prostrane oblasti zemlje bile su proglašene za klasno i nacionalno sumnjive (zato što su se, u okviru maloumne ideologije, Vijetnamci i stranci identifikovali sa urbanom populacijom). Ukinute su škole, bolnice, novac, sudstvo (osim prekog partijskog suda), mediji (osim državnog Radio Pnom Pena, a čak se ni on nije emitovao iz samog grada), crkve svih konfesija, sve vrste privatne svojine (osim, naravno, za visoke funkcionere partije). Porodice su bile namerno razbijene, a njihovi članovi poslati u logore za "dobrovoljni" rad na suprotnim krajevima zemlje.

Sudbina "novih ljudi"
Sudbina "novih ljudi"
Nacionalne i verske manjine su istrebljivane bez trenutka oklevanja. Odnos Kmera prema „novim ljudima" (u žargonu evropskog, pa i jugo-komunizma „narodnim neprijateljima"), kako su zajedno nazivani građanstvo, intelektualci, budistički vernici, Čam (muslimanska manjina), Lao, Vijetnamci i druge manjine, najbolje odslikava legendarna replika jednog od partijskih oficira grupi žena i dece koja ga je na putu u provinciji Kampong Čam molila da ih poštedi: "Ako vas uništimo, ništa ne gubimo; ako vas poštedimo, ništa ne dobijamo." 15-godišnja devojčica koja je slučajno preživela masakr i zapamtila ove reči docnije je postala istaknuti borac za ljudska prava i glas potlačenih, a stravična rečenica je postala naslov jedne od najpoznatijih knjiga o kambodžanskom genocidu. Pri kraju kmerske vladavine, kada je rat sa Vijetnamom - koji su Crveni Kmeri u svom ludilu isprovocirali spaljivanjem sela na vijetnamskoj strani - postao neizbežan, zvanični Radio Pnom Pen je objavio poruku jednog od najviših partijskih funkcionera da je zadatak svakog vojno sposobnog Kambodžanca da ubije tačno trideset Vijetnamaca, pošto bi se na taj način čitava delta Mekonga oslobodila od "revizionističke gamadi". Čak i kineski komunisti, ljudi koji su na rukama imali krv desetina miliona, bili su u najmanju ruku zbunjeni dešavanjima u svojoj banana-republici; ostareli Maov glavni doglavnik, Ču En Laj je, prilikom posete Pola Pota i Kije Sampana Kini, upozorio svoje goste da ne pokušavaju da izgrade komunizam "u jednom koraku", na šta su ovi samo sa smeškom uzvratili "Videćete, videćete".
Plakat za Džofov film
Plakat za Džofov film

Pran je nakon gotovo tri godine iscrpljujućih patnji i muka na poljima smrti uspeo da početkom 1979. godine pobegne. U tome mu je pomogao haos koji se intenzivirao nakon vijetnamske invazije, kad su Kmeri u povlačenju uništavali sve tragove svojih zločina, a ni vijetnamska vojska nije bila sklona nežnosti u zemlji koja je već počinila tolike zločine protiv Vijetnamaca i bila indoktrinirana u patološkoj mržnji prema susedima. Nakon odiseje kroz močvare i džungle zapadne Kambodže i kroz vrtlog rata, ovaj hrabri čovek je uspeo da pobegne i dokopa se jednog od izbegličkih logora koji je međunarodni Crveni krst postavio na tajlandskoj granici (i gde je rad bio sam po sebi hrabrost, jer je kmerska gerila uništavala i pljačkala humanitarne konvoje bez mnogo dileme). Zahvaljujući Čenbergovim naporima, njegovo ime je bilo poznato, i on je uspeo da se spoji sa svojom porodicom koja je evakuisana iz zemlje pre pada Pnom Pena. Tj. sa ženom i decom - njegov otac umro je od gladi nakon pada Pnom Pena, dok su trojica njegove braće bili brutalno ubijeni u "godini nultoj" i njihovi leševi ostavljeni da trunu na pirinčanim poljima.

Sve u svemu, u cilju "izgradnje savršeno pravednog komunističkog društva" (Pol Pot) ubijeno je što direktnim likvidacijama, što sistematskim izgladnjavanjem i iscrpljivanjem surovim radom, između 1,2 i 1,7 milion ljudi, pri čemu je najpouzdanija procena od 1,4 miliona koju na osnovu uzorka masovnih grobnica daje Amnesty International i analitičari poput Bena Kiernana i Jejlskog projekta istraživanja kambodžanskog genocida. Savremene vlade Kambodže rade, u sklopu projekta memorijalnih kompleksa "polja smrti" teže da poimenice saznaju sve žrtve, što je projekat koji će, kako stvari stoje, još veoma dugo potrajati. Bizarno je da je jedan od najviših funkcionera zločinačkog režima, Kije Sampan, dugogodišnji zamenik Pol Pota, javno priznao odgovornost za "samo" milion (!?) žrtava Revolucije. Broj izbeglica je takođe dostigao sedam cifara, a društvo je efektivno vraćeno u nivo prvobitne zajednice (nije se ona za džabe u starim udžbenicima i kod nas nazivala "prvobitnim komunizmom").

Slike nestalih u muzeju genocida
Slike nestalih u muzeju genocida
Konačno, nakon svrgavanja tog monstruoznog režima od strane vijetnamske vojske 1979. godine (pošto su ludaci potisnuti u džunglu iz koje su i dospeli), pro-vijetnamska vlada Hun Sena je otpočela, doduše veoma lagano, sa normalizacijom stanja u zemlji. Ovo se ubrzalo nakon konačnog povlačenja vijetnamskih trupa 1991. godine i njihovom zamenom mirotvorcima UN koji su se pokazali prilično efikasnim u obnovi društva. Pol Pot je umro u džungli 1998, nakon što je prethodno naredio još jednu krvavu čistku među pripadnicima sopstvene, do tada veoma proređene gerile. Preostali šefovi krvavog terora, Kije Sampan, Ijen Sari i Ta Mok su se ili dobrovoljno predali ili bili uhapšeni od strane legitimnih kambodžanskih vlasti. Nažalost, uprkos višestrukim pokušajima nijedan od njih nije do danas pravosnažno osuđen za "auto-genocid", kako monstruozna dešavanja 1975-79. naziva prof. Vojin Dimitrijević u svojoj odličnoj knjizi Strahovlada. Nažalost, još jednom se potvrdila otužna istina da je neke vrste zlikovaca lakše osuditi nego druge. Ubica koji je provalio u stan i pobio porodicu završiće relativno brzo ili na vešalima ili u zatvoru; oni koji su ubili milione ljudi u ime "komunističkog raja" imaju dobre šanse da umru u krevetu (ne samo kmerski zlikovci, već isto tako i kineski, sovjetski, korejski šefovi terora, da razne Honekere, Markuse Volfove, Kadare, Dolance, Rankoviće i ostale sitnije klonove ne pominjem).
Sudbina ljudi sa prethodne slike
Sudbina ljudi sa prethodne slike

Dith Pran nije prestajao sa širenjem istine i naporima da se rasvetle svi detalji užasnog zločina počinjenog nad njegovim narodom, pisanjem knjiga i članka, držanjem predavanja, neumornim lobiranjem. Ponešto o Dithu Pranu i njegovim naporima može se naći na njegovom sajtu http://www.dithpran.org/, kao i na jednom nezavisnom i odličnom blogu http://polpotcambodia.blogspot.com/. Kao borac za ljudska prava bio je i istinski patriota u najpozitivnijem smislu - da je bilo više takvih ljudi, totalitarni 20. vek ne bi bio u toj meri mračan, a svet bi bio znatno lepše mesto za život.

Atačmenti



Komentari (125)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 04:19 02.04.2008

Odlicna tema

Milane. I iznad svega poucna.
Dith Pran moze samo da bude uzor ljudima koji se bore za prava coveka, za slobodu i ljudsko dostojanstvo. Takav covek nam samo daje nadu da je bolja buducnost ipak moguca.



I da je ovo iza njega cena ljudske ogranicenosti, zaslepljenosti i sebicnosti. Ovo jue covek koji je istinski potresen tragedijom coveka.
Doctor Wu Doctor Wu 07:16 02.04.2008

Milane, mali je ovaj svet za

sav bol koji ti osecas.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 07:32 02.04.2008

Re: Milane, mali je ovaj svet za

Doctor Wu
sav bol koji ti osecas.


takvo mu je bilo zanimanje, nazalost...zaista dobar tekst i hrabar covek
schweppes schweppes 07:50 02.04.2008

Re: Milane, mali je ovaj svet za

Doctor Wu
Milane, mali je ovaj svet za sav bol koji ti osecas.

I suviše jednostavan za mudrost tebi prirodjenu.
ivana23 ivana23 08:11 02.04.2008

Cambodian genocide

"Travel agents in Phnom Penh were able to give me brochures about Disneyland, the City of New York, and the casinos in Las Vegas. They didn't, however, have any information about the American Indian Genocide Museum. Travel agents in other countries might have information about Auschwitz, but October Fest seems to draw the most tourists to Germany.
Many countries have survived wars and genocides. But what if you were from a country, where the second largest tourist attraction was the genocide museum? And what if that museum was located in the original prison, where thousands of your fellow countrymen were slain? Taking it several steps further, what if every person in your country, over the age of twenty-four, was either a victim or a perpetrator of what has often been referred to as the world's only auto-genocide? And, what if victims, torturers, and executioners all lived side-by-side, in the same community? This is Cambodia."
CyberCambodia.com.

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:22 02.04.2008

Re: Milane, mali je ovaj svet za

schweppes

I suviše jednostavan za mudrost tebi prirodjenu.

A mozda da pojasnite sta ste ovime zeleli da kazete? Cini mi se da je trebalo da bude nesto uvredljivo, kao sto ste i onomad pokusali da budete uvredljivi, ali obavezno bez argumenata, na temi o Tasicu...
Nemanja_K Nemanja_K 08:15 02.04.2008

Live and Let Die

Lep tekst Milane. Na zalost prica sa crvenom istorijom Kambodze nije gotova. Ova zemlja se nalazi na najozbiljnijem putu da ZABORAVI sta se desavalo 70ih. Nizak stepen obrazovanja i skolska literatura koja u par recenica pominju Polja Smrti i Pol Pot su doprineli da danasnja deca i omladina sa nevericom slusaju price o zlocinima, gladi i progonima koji su tada vladali odmahujuci rukom uz komentare o "preterivanjima matoraca". Literatura vezana za Crvene Kmere se naime tretira kao dodatno a ne obavezno stivo i to je najveci problem. Danasnja vlast u Kambodzi je tihi nastavljac politike Crvenih Kmera u meri u kojoj bi neka hipoteticka desnica to bila u Nemackoj iza WW2 (analogija Philipa Shorta pisca knjige o Polu Potu) ili Kostunica posle 10/5.

Ovo potonje pisem iz razloga sto Kambodzanski tribunal za ratne zlocine tek od skora vodi slucajeve protiv iovako ostarelih lidera Crvenih Kmera uz veliki upliv i uticaj simpatizera istih na drzavne i sudske organe. Obstrukcija slicna onoj za proces protiv Zemunaca, ubistvo Djindjica, Ibarsku, ali u jos tragicnijem obimu.

Tokom 2009 bi uz veliki pritisak trebalo da se konacno pojavi i novi revolucionarni skolski udzbenik koji bi u 11 poglavlja opisao desavanja za vreme vlade Crvenih Kmera. Pisac Khamboly Dy je na osnovu desetina hiljada dokumenata, intervjua i izvestaja pokusao da napravi nesto fitt-ovano za skolske potrebe i trenutno se radi na njegovom sredjivanju u smislu osetljivih definicija uz uzimanje u obzir tadasnjih slozenih okolnosti. Primera radi da li je Vijetnam izvrsio oslobodjenje ili agresiju na Kambodzu kao i da li se svi pripadnici Nacionalnog Ujedinjenog Fronta Kambodze mogu posmatrati kao pripadnici Kmera koji su u pocetku bili militanta frakcija ove partije?

Bilo kako bilo, izmedju 1980ih i izrazite pro-vijetnamske kampanje i 2009 i kolekcije neceg sto bi trebalo da bude osnov za dalje obrazovanje narastaja Kambodze, zjapi ogromna rupa zaborava koja nikako nije smela da se desi.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:45 02.04.2008

Re: Live and Let Die

Hvala na ovim korisnim savremenim informacijama! Odlicno se sve to uklapa u sliku, mada nisam znao detalje -- jos jednom se pokazuje koliko blog moze da bude korisna "provokacija" za sticanje boljeg uvida u stvari koje nije lako direktno saznati. Hajde da se iskreno nadamo da ce 2009. pomoci tim nesrecnim ljudima.
metanoia metanoia 08:22 02.04.2008

Neki od "njih" su još uvek na slobodi....

Svaka pohvala za ovo podsećanje i naravno preporuka. Interesantno je to što se kroz istoriju pokazalo da je ovakve zločine uvek bilo teško predvideti, i da su vesti o njima dolazile uvek neposredno od onih koji su uspeli da prežive horor poput ovog o kojem ste pisali. Obično je već tada bilo kasno da bi se ključni nalogodavci ovakvih atrociteta priveli pravdi. To se pokazalo u slučaju zločina u drugom svetskom ratu, gde su mnogi koji su bili odgovorni za njih pacovskim kanalima nestajali u zemljama Južne Amerike, ali to se dešava i danas, kada se osumnjičeni za jedan od najvećih zločina u novijoj istoriji, masakra u Srebrenici kriju najverovatnije još uvek u našoj zemlji...
Kazezoze Kazezoze 08:54 02.04.2008

Re: Neki od "njih" su još uvek na slobodi....



MilutinM MilutinM 08:45 02.04.2008

Strašno

Koje je to pomračenje uma....
ivana23 ivana23 09:26 02.04.2008

Re: Strašno


A Cambodian man walks past one of the many killing fields sites at a school on the outskirts of Phnom Penh Sunday, July 27, 1997.
MilutinM MilutinM 09:58 02.04.2008

Normalizacija

Igrom slučaja, dobih danas internom poštom obaveštenje da je skautska organizacija Kambodže predložena za prijem u Svetsku organizaciju. Moje kolege iz Azijsko-pacifičkog regiona su odradile dobar posao na osnivanju organizacije. Ako nekoga interesuje, formalni predlog sa kratkom istorijom organizacije (na drugoj strani) možete naći OVDE.

Za decembar je planiran i nacionalni džembori (smotra).


Skauti Kambodže
Helmut Dukadam Helmut Dukadam 00:08 03.04.2008

Re: Strašno

MilutinM
Koje je to pomračenje uma....

Pa nije pomračenje uma. Pomracenje društva.
MilutinM MilutinM 00:23 03.04.2008

Re: Strašno

Pomracenje društva

Izazvano idiotskim postupcima ljudi pomračenog uma
Jeremija Jeremija 09:12 02.04.2008

Pol Pot i radne akcije u FNRJ


"Naravno, ne treba zaboraviti ni njegovo učešće na radnim akcijama u tadašnjoj FNRJ; možda je i tu, kao mlad međunarodni komunista, došao na pokoju plodotvornu ideju kako da genocid nad sopstvenim narodom učini još efikasnijim."
Nije najjasnije iz teksta da li su Pol Potu u autogenocidu pomogle više radne akcije u FNRJ, ili je veću pomoć imao u
"zloglasnom Niksonovom tajnom bombardovanju Kambodže, koje je značajno osnažilo maoističku gerilu već tada poznatu pod nazivom Crvenih Kmera."

Može se postaviti pitanje i čija bi sramota trebala biti veća:
"SFRJ, zemlje čija jedna od neprolaznih sramota jeste podrška koju je pružala kambodžanskim monstrumima i to ne samo ekonomska i politička, već i medijska."
ili SAD zbog pomoći iskazanoj u tzv.tepih bombardovanju Kambodže?

Kako god: ispada da u novijoj istoriji na globu zemaljskom nema genocida i ratnih zločina za koje i mi nismo odgovorni, ako ne kao neposredni izvođači radova, ono bar posredno.
Mi i SAD, rekao bih.
Za prvo mesto i apsolutni primat borili smo se u međusobnom duelu 78 dana 1999.godine.
Milošević je iste godine proglasio pobednika, međutim mnogima ni danas nije jasno ko su ustvari najveći zločinci.
Mišljenja su i dalje podeljena.
apatrid apatrid 09:50 02.04.2008

Re: Pol Pot i radne akcije u FNRJ

Nije najjasnije iz teksta da li su Pol Potu u autogenocidu pomogle više radne akcije u FNRJ, ili je veću pomoć imao u
"zloglasnom Niksonovom tajnom bombardovanju Kambodže, koje je značajno osnažilo maoističku gerilu već tada poznatu pod nazivom Crvenih Kmera."


Ne samo u bombardovanju, vec i u novcu i podrsci za rat protiv Vijetnama. Na kraju, kada Vijetnam oslobodi Kambodzu od "ludaka" sto rece MMĆ, onda ovi prvi gude o ljudskim pravima, a ima ko im i veruje.
Oni su gradili agrarno društvo, a ne društvo u kome vodeću ulogu radnička klasa.
Treće (sitnica, ali hajde...), Pol Pot u obraćanju nije bio drug, već brat br 1. I tako to. Slava nevinim žrtvama. Dole sa antikomunističkom manipulacijom.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:15 02.04.2008

Re: Pol Pot i radne akcije u FNRJ

A po kom osnovu ima antikomunisticke manipulacije, a nema antifashisticke manipulacije? I antikomunizam i antifashizam su visokomoralne osobine, s obzirom da su receni totalitarni sistemi jednostavno ZLO.

(I sitnica, ali nije sasvim tacno da crveni kmeri nisu priznavali proletere kao, bar na recima, klasu ravnopravnu sa seljastvom. Ideja agrarnog drustva bila je zapravo ideja o stapanju te dve klase, a ne o tome da proletarijat nestane. Naravno, u praksi je vecina urbanih radnika bila likvidirana, a radnici u Istocnoj zoni su bili ionako poglavito vijetnamci.)
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:19 02.04.2008

Re: Pol Pot i radne akcije u FNRJ

Milan M. Ćirković
A po kom osnovu ima antikomunisticke manipulacije, a nema antifashisticke manipulacije? I


A ko kaze da nema? Pa bar u Srbiji ih ima prilican broj onih koji pronalaze fasizam i tamo gde ga nema, a tamo gde ga ima, preuvelicavaju ga. I lepo zaradjuju u toj svojoj "antifasistickoj" borbi. Sta je to ako nije antifasisticka manipulacija?
b. stojanovic b. stojanovic 23:25 02.04.2008

Re: Pol Pot i radne akcije u FNRJ

"Naravno, ne treba zaboraviti ni njegovo učešće na radnim akcijama u tadašnjoj FNRJ; možda je i tu, kao mlad međunarodni komunista, došao na pokoju plodotvornu ideju kako da genocid nad sopstvenim narodom učini još efikasnijim."



Ne samo da je ucestvovao na radnim akcijama u FNRJ nego je je izjavio da je Sve sto je naucio o politici naucio na radnim akcijama u Jugoslaviji. Osim toga on i ceo njegov centralni komitet je doktorirao u Parizu , a Brat broj 1 je doktorirao sa tezom O ekonomiji nerazvijenih.

Ja razumem gnev liberala na Pol Pota ali je zanimljivo kada predstavljate nesto sto zamisljate kao apsolutno zlo a da ne razumete i ne iznoste do kraja o cemu se tu radilo.

Naime, Pol Pot polazi od jedne sasvim zanimljive ideje kako vratiti istoriju u nultu godinu ,kako napraviti apsolutnu regresiju.
Osim toga to je ne samo regresivna revolucija nego i revolucija koja hoce da unisti porodicu i sve porodicne veze, naime to je revolucija adolescenata ciji je cilj da uniste oceve i majke i prekinu sve veze koje drze porodicu na okupu.

U cilju potpunog brisanja bilo kakvog traga roditeljstva u logorima su kmeri sparivali muskarce i zene po njihovom nahodjenju i terali ih na seksualni odnos a onda ih rasparivali.

Sto se tice iseljavanja gradova Kmeri su naravno pored svojih politickih ciljeva potpnog unistenja tehnicke civilazacije imali i vojno strateske razloge, spremali su se za totalni rat sa Vijetnamom , tako da su tu imali pravo, uspeli su da odbrane nezavisnost Kambodze.

Naravno da danas iz ove perspektive Pol Pot izgleda kao kompletni ludak ali razlozi za pojavu neke politike nisu tako jednostavni i objasnjivi time da je neko bio lud , naime nemoguce je da se nesto pojavi na svetu , da egzistira i da trijunfuje, a da nema dubokih razloga za to. Danasnje liberalno prenemaganjem oko nasilja i samo ce doci do unutrasnje granice , unutrasnje granice nasilja bez politike cije cemo efekte osetiti svi na svojoj kozi.
vucko vucko 23:57 02.04.2008

Zanimljiva ideja

Naime, Pol Pot polazi od jedne sasvim zanimljive ideje

Što reče onaj stari vic: komunizam je zaista bio zanimljiva ideja... samo se pitam zašto je nisu prvo testirali na životinjama...
b. stojanovic b. stojanovic 09:31 03.04.2008

Re: Zanimljiva ideja

Što reče onaj stari vic: komunizam je zaista bio zanimljiva ideja... samo se pitam zašto je nisu prvo testirali na životinjama...



O to ste vi Vucko. Vidite kad kazete komunizam time ste vec antikomunista posto niko nikada projekte koje je politicki ostvario nije zvao komunizmom, jedino su antikomunisti sve politicke projekte od Oktobarske revolucije do Pol Pota zvali komunizmom. Pol Pot je maoista i to antistaljinisticki maosta, dakle neko ko se borio protiv americkog , sovjetskog i vijetnamskog imperijalizma.

Nadam se da vi znate sta radite sa igrama na srecu i da je to testirano prvo na zivotinjama. Osim toga ko broji zrtve neoliberalizma? On dodje kao sila gravitacije, istorijska nuznost, nesto sto je neupitno i sto vam donosi svakidasnju radost !


Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 11:17 03.04.2008

Re: Pol Pot i radne akcije u FNRJ

Virtuelni Vasilije
Milan M. Ćirković
A po kom osnovu ima antikomunisticke manipulacije, a nema antifashisticke manipulacije? I


A ko kaze da nema? Pa bar u Srbiji ih ima prilican broj onih koji
pronalaze fasizam i tamo gde ga nema, a tamo gde ga ima, preuvelicavaju
ga. I lepo zaradjuju u toj svojoj "antifasistickoj" borbi. Sta je to
ako nije antifasisticka manipulacija?

Dajte, Vasilije, opet Vi u klin... A nikad ne kazete jasno ima li ga ili nema, uvek tako svindlerski "a tamo gde ga ima", iz cega bi se moglo zakljuciti da ga ima u Zimbabveu ili na Tahitiju ili ko zna gde, a ne recimo u Novom Sadu.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 11:20 03.04.2008

Re: Zanimljiva ideja

b. stojanovic

O to ste vi Vucko. Vidite kad kazete komunizam time ste vec
antikomunista posto niko nikada projekte koje je politicki ostvario
nije zvao komunizmom, jedino su antikomunisti sve politicke projekte od
Oktobarske revolucije do Pol Pota zvali komunizmom. Pol Pot je maoista
i to antistaljinisticki maosta, dakle neko ko se borio protiv americkog
, sovjetskog i vijetnamskog imperijalizma.

Ma haj'te molim Vas, pa sa ovim vijetnamskim imperijalizmom ste sami sebe ucinili maksimalno smesnim. Ko jos ozbiljno moze da promislja takav nebulozni konstrukt kao sto je "vijetnamski imperijalizam"?!

A o nazivanju: vidite, vi ne verujete Lenjinu kad je sebe nazivao komunistom (nemojte da Vam citiram njegova dela, sigurno ih poznajete bolje od mene). Ali zato verujete nekom bradonji kad se nazove cetnikom, zar ne? To je ono sto ja zovem licemerje (ali sto je standarna pojava na ekstremnoj levici, takoreci deo vaseg dijalektickog materijalizma).
b. stojanovic b. stojanovic 12:02 03.04.2008

Re: Zanimljiva ideja

Ma haj'te molim Vas, pa sa ovim vijetnamskim imperijalizmom ste sami sebe ucinili maksimalno smesnim. Ko jos ozbiljno moze da promislja takav nebulozni konstrukt kao sto je "vijetnamski imperijalizam"?!



Zanimljivo je da danas o"komunizmu" pisu ljudi koji uglavnom o tome nikad nista nisu citali , nego su citali antikomunisticku kritiku komunizma pa ne razumeju elemntarne stvari. Ja razumem vase gadjenje prema onom sto nazivate "komunizam " ali da bi nesto kritikovalo morate to nesto elementarno da poznajete.

Da li je vama smesno na primer "srpski imperijalizam"? Da , postoje mikroimperijalizmi, ako je to za vas tajna onda nije ni cudo sto ne razumete sta se desavalo u Kambodzi tog vremena. Mogu da zamislim da vam je tesko da shvatite da su i Srbija i Hrvatska imale imprijalne pretenzije prema Bosni.

Lenjin je sebe smatrao "Boljsevikom" i komunistom naravno ali pronadjite bilo gde da je rekao da je drustvo koje pravi komunisticko ili da je verovao da postoje komunisticke drzave ili bilo sta slicno.

Nazalost domaci liberali su endemski antikomunisti koji ne razumeju razliku izmedju antikomunistickog imena za leve projekte dvadesetog veka koje oni nazivaju zbirnim imenom "komunizam" i onog sto su oni zapravo bili. Vase gadjenje prema "komunizmu" je siguran znak da imate neki licni zaplet sa tim i da to nema nikakve veze sa vasim pretenzijama da pisite o politici koju niti razumete niti vas zanima.

Nazalost ne bavim se politikom, tako da mi ovo ultralevicar laska. Nazalost skromno i samokriticki mogu da kazem da sam , diskurzivni ultralevicar zatocen u telu burzuja , tragican zaplet ali je tako ili kao sto bi Mao Ce Tung genijalno rekao najgora vrsta liberala: za druge marksista za sebe liberal!!
vucko vucko 12:52 03.04.2008

Anti-antistaljinističkimaoista

O to ste vi Vucko. Vidite kad kazete komunizam time ste vec antikomunista posto niko nikada projekte koje je politicki ostvario nije zvao komunizmom, jedino su antikomunisti sve politicke projekte od Oktobarske revolucije do Pol Pota zvali komunizmom. Pol Pot je maoista i to antistaljinisticki maosta, dakle neko ko se borio protiv americkog , sovjetskog i vijetnamskog imperijalizma.

Nadam se da vi znate sta radite sa igrama na srecu i da je to testirano prvo na zivotinjama. Osim toga ko broji zrtve neoliberalizma? On dodje kao sila gravitacije, istorijska nuznost, nesto sto je neupitno i sto vam donosi svakidasnju radost !

Svako ko ispriča vic o komunizmu je, razume se, antikomunista. Nekad se za to išlo na Goli Otok, znam. Čuvena 'ljubičica bela od 105kg'. Nema veze što je vic bio moja sasvim blaga ironija na ekstremno nehumanu ideologiju (a i ovo je takoreći eufemizam) i neobično 'neutralnu' interpretaciju iste.

Inače, naravno da znam šta radim sa igrama na sreću - pravim softver koji omogućava/pojednostavljuje uplate/isplate, omogućava igračima da ograniče sebi koliko troše para na ovu vrstu "zabave", pomaže firmi da otkrije razne vrste prevara sa plaćanjem i izmišljenih identiteta igrača, spreči maloletne da se registruju... i tako. Internet klađenje, inače, trenutno ima bruto profitnu marginu između 6 i 8%. Glupo bacanje (u proseku) 6-8% para na 'ne baš intelektualnu' zabavu (koju inače ne praktikujem, ali je u ovoj zemlji takoreći tradicija) - ali verujem da Bilet servis uzima više za uslugu prodaje karata, da ne pominjem da maloprodajna marža na prodaju knjiga ide i do 40%. Svako bira zabavu prema svom ukusu, rekao bih, a učesnici u lancu isporuke uzimaju manje ili više usput. Ne znam baš kakve to veze ima sa masovnim ubistvima, sravnjivanjima gradova i nasilnim rastavljanjima porodica.

Ovo što se tiče neoliberalizma - trpim silu gravitacije (čak je često i krajnje korisna - za one koji ne veruju, podsetio bih na uputstvo za upotrebu WC u uslovima bestežinskog stanja, iz Klarkove "Odiseje u svemiru 2001". To što se ja trudim da vidim u životu radost vrlo ograničeno ima veze sa gravitacijom i liberalizmom... dok god ne dođe do toga da treba neko da me ubije, rastavi od porodice i slično, vođen svojim zanimljivim idejama.
apatrid apatrid 12:56 03.04.2008

Re: Pol Pot i radne akcije u FNRJ

po kom osnovu ima antikomunisticke manipulacije, a nema antifashisticke manipulacije?


Ne razumem kakve veze ima antifašistička manipulacija sa Kambodžom? I još bolje - šta je to antifašistička manipulacija?
Spajati antikomunizam sa antifašizmom je bezočni cinizam. Jedina stvar koja povezuje fašizam sa komunizmom (kao pokretom) jeste kapitalizam. Dok komunizam teži da prevaziđe kapitalizam, fašizam ga brani. Osim toga, pravi konsekventni antikomunizam jeste - fašizam u krajnjoj instanci.
Insistiranje da su fašizam i komunizam (kako god ga vi doživljavali) isto zlo (ma, dajte) nije pljuvanje komunizma koliko abolicija fašizma. A uz to je i pogrešno.
Ujdurma sa crvenim kmerima i njihovo povezivanje sa međunarodnim radničkim i komunističkim pokretom jeste mnogo nategnuto i spada u antikomunističku manipulaciju.

(I sitnica, ali nije sasvim tacno da crveni kmeri nisu priznavali proletere kao, bar na recima, klasu ravnopravnu sa seljastvom. Ideja agrarnog drustva bila je zapravo ideja o stapanju te dve klase, a ne o tome da proletarijat nestane. Naravno, u praksi je vecina urbanih radnika bila likvidirana, a radnici u Istocnoj zoni su bili ionako poglavito vijetnamci.)


Hoćete da kažete da mož' da bidne, al' ne mora da znači. Oni su pravili agrarno društvo. Tačka. Raseljavali su gradove, vodili šovinističku politiku, kod njih nema I od internacionalizma, u suštini su bili nacionalisti. Sve to ih odvaja daleko, daleko, mnogo daleko od bilo kakve levice, a naročito komunističke i revolucionarne levice. Njihove teorije su potpuno nenaučne i iracionalne, jedino što bi moglo da ih poveže sa levicom je( vrlo široko shvaćeni) antikolonijalizam, ali i tu su omanuli, kao što vidimo iz odnosa sa U$A.

I povrh svega, oni koji su stavili tačku na ovo mučenje jesu bili Vijetnamci. O kojima ćemo, možda, u nekom od vaših sledećih blogova čitatiu kao o komunističkim zlikovcima. O tempora, o mores!
Drž'te se vi fizike, sigurnije je.
apatrid apatrid 13:56 03.04.2008

Re: Anti-antistaljinističkimaoista

Svako ko ispriča vic o komunizmu je, razume se, antikomunista. Nekad se za to išlo na Goli Otok, znam


Opet antikomunistička manipulacija. Ne, na Goli se išlo ZATO što ste komunista.

Uz dužno poštovanje prema b. stojanoviću, antistaljinistički maoista je oksimoron, čisti postmodernizam.
vucko vucko 14:14 03.04.2008

Re: Anti-antistaljinističkimaoista

Opet antikomunistička manipulacija. Ne, na Goli se išlo ZATO što ste komunista.

Sećam se emisije gde je žena objašnjavala kako je poslata na Goli Otok zato što je ispričala vic o tome kako je naša zemlja svetski prvak u hortikulturi, jer je uzgajila ljubičicu belu od 105 kila. Ako su lagali mene - i ja lažem vas.

Možda tu ima i neki antikomunista koji manipuliše, ali nisam siguran baš ko. A za termin antistaljinistički maoista - možda gospodin Stojanović može da pomogne.
b. stojanovic b. stojanovic 14:52 03.04.2008

Re: Anti-antistaljinističkimaoista

apatrid
Uz dužno poštovanje prema b. stojanoviću, antistaljinistički maoista je oksimoron, čisti postmodernizam.



Ne , uz iskreno postovanje, maoizam je jedina antistaljinisticka politika svoga doba. Pa citava kulturna revolucija je obracun masa sa staljinizovanom partijom. Dakle nema nikakvog posmosdernizma.
b. stojanovic b. stojanovic 14:59 03.04.2008

Re: Anti-antistaljinističkimaoista

Svako ko ispriča vic o komunizmu je, razume se, antikomunista. Nekad se za to išlo na Goli Otok, znam



Ne, argument nije tako glasio: svako ko koristi nerefleksivno termin komunizam je antikomunista. Dakle komunizam ne postoji osim za antikomuniste. Dajte Vucko, Grucomarskista bi morao da ima uvo da cuje ovo sto mu se kaze, a ne da redukuje argiment na Svako ko isproica vic o komunizmu... Komunizam je kreacija antikomunista, bar postujte autorska prava u duhu ideologije koju opsluzujete.

Zanimljivo je kako ste osetljivi na efekte prisilnog jednoumlja a sasvim neosetljivi za efekte dobrovoljnog jednoumlja.

apatrid apatrid 15:19 03.04.2008

Re: Anti-antistaljinističkimaoista

Ne , uz iskreno postovanje, maoizam je jedina antistaljinisticka politika svoga doba. Pa citava kulturna revolucija je obracun masa sa staljinizovanom partijom. Dakle nema nikakvog posmosdernizma.


Razumem poentu, ali se ne slažem. Odnosno, mislim da (se poslužim tvojom rečenicom) termin "staljinizam" upotrebljavaš nerefleksivno, kao što vučko upotrebljava "komunizam". To je to.
Pardon, ni moje poštovanje nije dužno, već iskreno.
vucko vucko 15:24 03.04.2008

Senzibilizacija zaglušenih ušiju


Ne, argument nije tako glasio: svako ko koristi nerefleksivno termin komunizam je antikomunista. Dakle komunizam ne postoji osim za antikomuniste. Dajte Vucko, Grucomarskista bi morao da ima uvo da cuje ovo sto mu se kaze, a ne da redukuje argiment na Svako ko isproica vic o komunizmu... Komunizam je kreacija antikomunista, bar postujte autorska prava u duhu ideologije koju opsluzujete.

Zanimljivo je kako ste osetljivi na efekte prisilnog jednoumlja a sasvim neosetljivi za efekte dobrovoljnog jednoumlja.

Uh da, ne smemo nikako da se ogrešimo o intelektualnu svojinu - na njoj se zasniva moderno društvo. Kao čovek i Gručomarksista ne mogu to da dozvolim

A što se tiče osetljivosti na dobrovoljno jednoumlje - to se valjda uči - sad sam valjda u dobrom društvu, koje to dobro prepoznaje, pa će mi teže promaći (iako je ovde na blogu, čini mi se, više pitanje kako rešiti problem ušiju zaglušenih od dobrovoljnog jednoumlja) :)

vucko vucko 15:31 03.04.2008

Casablanca

Odnosno, mislim da (se poslužim tvojom rečenicom) termin "staljinizam" upotrebljavaš nerefleksivno, kao što vučko upotrebljava "komunizam".

Hej, pa ovo bi mogao biti početak jednog lepog vica:

Sastali se na blogu marksista, staljinista i gručomarksista... i gručomarksista kaže: "Ovo su moji principi. Ako vam se ne sviđaju..."

b. stojanovic b. stojanovic 15:49 03.04.2008

Re: Anti-antistaljinističkimaoista

Razumem poentu, ali se ne slažem. Odnosno, mislim da (se poslužim tvojom rečenicom) termin "staljinizam" upotrebljavaš nerefleksivno, kao što vučko upotrebljava "komunizam



Da moze se reci da koristim nerefloktaovano termin staljinizam - refleks titoizma . Ali postoji nesvodiva razlika staljinizma i maoizma a to je politika partije nasuprot politici masa. Maoizam izlazi iz partijske paradigme , on iskoracuje iz rezima parije - partija, dakle bez obzira da li se radi o jednopartijskom ili visepartijskom sistemu. Politika neprebrojivog mnosta je nova paradigma politike uopste.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:57 03.04.2008

Re: Pol Pot i radne akcije u FNRJ

Milan M. Ćirković
A nikad ne kazete jasno ima li ga ili nema, uvek tako svindlerski "a tamo gde ga ima", iz cega bi se moglo zakljuciti da ga ima u Zimbabveu ili na Tahitiju ili ko zna gde, a ne recimo u Novom Sadu.


Da ste pazljivije procitali moju recenicu ne bi pominjali Tahiti i Zimbabve posto se ona odnosila na Srbiju. Nisam hteo da preciziram/detaljisem gde tacno u Srbiji da vam ne bih skretao temu ... hm, ili je ipak tema i Srbija (a i fasizam)?

Ali gle cuda, iako ja nisam precizirao vi tacno pogodiste da sam mislio na Novi Sad! Posto je izmedju nas dvojice tesko zamisliti toliki stepen slaganja (takoreci telepatsku vezu) onda ostaje samo da zakljucimo da u Srbiji ustvari i nema bas primera za tu pojavu. Ali onih koji neprestano o tome trube ima mnogo (neuporedivo vise nego tih fasista i "fasista" zajedno) pa sam ja onako usput hteo to da prokomentarisem ... A i u vezi tog dogadjaja u Novom Sadu su se odmah nasli neki koji su jedva docekali da tu grupu budala iskoriste za svoju politicku promociju ...

pozz
b. stojanovic b. stojanovic 16:06 03.04.2008

Re: Senzibilizacija zaglušenih ušiju

A što se tiče osetljivosti na dobrovoljno jednoumlje - to se valjda uči - sad sam valjda u dobrom društvu, koje to dobro prepoznaje, pa će mi teže promaći (iako je ovde na blogu, čini mi se, više pitanje kako rešiti problem ušiju zaglušenih od dobrovoljnog jednoumlja) :)



Pa zasto policajisete oko svakog pojavljivanja slova K....Mozda vas zabavlja....ma necu da nagadjam.. vasa stvar
vucko vucko 21:30 03.04.2008

Milicioner

Pa zasto policajisete oko svakog pojavljivanja slova K....Mozda vas zabavlja....ma necu da nagadjam.. vasa stvar

Ma ne, samo sam uzgred kod Milice upotrebio onaj one-liner iz 80-tih, pošto je pominjan marksizam, a ovde mi je baš bilo čudno što ste sumanute ideje crvenih kmera, koje su koštale života više od milion ljudi, nazvali "zanimljivim", pa sam se opet prisetio jednog bradatog vica.

Uglavnom imam razumevanja za veru, praznoverje, ideologije i slične stvari, ali to ima svoju granicu - što bi rekli Lenon i Makartni, negde u vreme kad sam rođen:

But when you talk about destruction, Don't you know that you can count me out

b. stojanovic b. stojanovic 21:54 03.04.2008

Ne milicioner, policajac

Ma ne, samo sam uzgred kod Milice upotrebio onaj one-liner iz 80-tih, pošto je pominjan marksizam, a ovde mi je baš bilo čudno što ste sumanute ideje crvenih kmera, koje su koštale života više od milion ljudi, nazvali "zanimljivim", pa sam se opet prisetio jednog bradatog vica.



A da li ste nekad razmisljali da je teror koji je koristio nacionalsocijalizam nezanimljiv , a da je levi teror zanimljiv jer je ciljao da proizvede neku invenciju, da pokusava da proizvede neku novost . Nazalost mi danas zivimo u svetu reakcionarnih novosti, dakle nema novosti!!!!
Revolucionarni teror od Francuske revolucije cilja na jednakost i na pravo na teror u ime jednakost!! Jednakost je istinita po sebi i za sebe tako da je ona vecna novost- pitanje je samo kako je dostici sa terorom ili bez njega, stim da je teror revolucionarnog nasilja uvek inheretan i intristican situaciji iz koje proizilazi.

Ako ne govoris o jedankosti sigurno ne racunaj na mene !
vucko vucko 22:55 03.04.2008

Bug in the requirements

Jednakost je istinita po sebi i za sebe tako da je ona vecna novost- pitanje je samo kako je dostici sa terorom ili bez njega, stim da je teror revolucionarnog nasilja uvek inheretan i intristican situaciji iz koje proizilazi.

Ehm... ako je do jednakosti moguće doći samo terorom - da ne grešimo onda možda u postavci problema koji rešavamo?

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 09:23 04.04.2008

Re: Pol Pot i radne akcije u FNRJ

apatrid

Ne razumem kakve veze ima antifašistička manipulacija sa Kambodžom? I još bolje - šta je to antifašistička manipulacija?

Zahvaljujem sto ste potvrdili moje stanoviste. To je Vas problem, upravo: sto ne razumete.

apatrid

Spajati antikomunizam sa antifašizmom je bezočni cinizam. Jedina stvar
koja povezuje fašizam sa komunizmom (kao pokretom) jeste kapitalizam.
Dok komunizam teži da prevaziđe kapitalizam, fašizam ga brani. Osim
toga, pravi konsekventni antikomunizam jeste - fašizam u krajnjoj
instanci.

Ovo je dokaz Vaseg nemorala i nista vise. Kao sto je lepo napisao Danilo Kis, kukavice i hulje osudjuju jedan totalitarizam, a zatvaraju oci pred drugim. Fashizam i komunizam su samo avers i revers iste novcanice, dva zlikovacka sistema u kojima su zlocinci vrsili svoje socijalne eksperimente i pobili neduzne milione. Ako to niste u stanju da shvatite, zaista nemate trunke morala i niste dobrodosli na ovom blogu.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 09:35 04.04.2008

Re: Zanimljiva ideja

b. stojanovic

Vase gadjenje prema "komunizmu" je siguran znak da imate
neki licni zaplet sa tim i da to nema nikakve veze sa vasim
pretenzijama da pisite o politici koju niti razumete niti vas zanima.

Vec samo ovaj tipican bezobrazluk Vas diskvalifikuje za bilo kakvu ozbiljnu raspravu. (Da ne kazem da je jasno da Vi zasigurno imate itekako licne razloge - a imali ste i 50 godina da ih "razradite" i "elaborirate" - da branite taj zlikovacki sistem. A sta, sad Vam se verovatno ne dopada ovakav nacin "rasprave"?)
apatrid apatrid 10:11 04.04.2008

Re: Anti-antistaljinističkimaoista

Ali postoji nesvodiva razlika staljinizma i maoizma a to je politika partije nasuprot politici masa. Maoizam izlazi iz partijske paradigme , on iskoracuje iz rezima parije - partija, dakle bez obzira da li se radi o jednopartijskom ili visepartijskom sistemu


Okolnosti, okolnosti...

Politika neprebrojivog mnosta je nova paradigma politike uopste.


Slažem se. Pozdrav
vucko vucko 11:29 04.04.2008

Lived happily ever after...

I tako marksista, staljinista i gručomarksista odjahaše prema horizontu, u potrazi za blogom gde domaćin manje bije :)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 11:34 04.04.2008

Re: Lived happily ever after...

vucko
I tako marksista, staljinista i gručomarksista odjahaše prema horizontu, u potrazi za blogom gde domaćin manje bije :)

Dragi Vucko, Vama koliko vidim zbilja nista ne fali ) inace, naravno da neko ko opravdava staljinizam i njegov teror nije dobrodosao, podjednako isto kao neko ko bi opravdavao nacizam i gasne komore. Ovde smo, ipak, pristojni ljudi.
vucko vucko 11:46 04.04.2008

Re: Lived happily ever after...


Dragi Vucko, Vama koliko vidim zbilja nista ne fali ) inace, naravno da neko ko opravdava staljinizam i njegov teror nije dobrodosao, podjednako isto kao neko ko bi opravdavao nacizam i gasne komore. Ovde smo, ipak, pristojni ljudi.

Ja sam dobro, hvala na pitanju, što i svima ovde želim.

Inače - baš zbog toga što volim da se družim sa pristojnim ljudima sam se i javio :)
b. stojanovic b. stojanovic 11:48 04.04.2008

Re: Zanimljiva ideja

Vec samo ovaj tipican bezobrazluk Vas diskvalifikuje za bilo kakvu ozbiljnu raspravu.



Ne znam sta je bezobrazno nekom reci da ga gadjenje prema objektu o kome pise kvalifikuje da ima lican zaplat sa stvari o kojoj pise. Dakle, nema u ovom niceg licnog ovo se zove analiza diskursa. Vi ste me uverili da o stvari o kojoj pisete znate samo posredno , a to sto niste citali POL POTa treba da znaci da se vi gadite da citate tog zlikovca, odnosno da je nemoralno cak i pomisliti da je neko citao njegovu disertaci ju i politicike spise i da ga to diskvalifikuje . Dakle , ovde je objekt demostriranje vase moralne indignacije a ne POL POT. Dobro vi ste zgrozeni postojanjem ljudi kao sto je POL POT i svoje zgrazavanje distribuirate kroz tekst i ocekujete da se svi sa tim slazu. Dakle onaj ko je citao POL POTA je vec sumnjiv treba ga difamitari i iskljuciti iz zajednice civilizovanih ljudi. Eto ja po cenu da me vi iskljucite iz zajednice civilizovanih ljudi odnosno iz zajednice citaca vase moralne indignacije, posto vidim da pretite da cete iskljuciti trajno neke diskutante po principu moralne nepodbnosti, uzimam na sebe rizik da priznam - da citao sam POL POTA i mislim da je njegova disrtacija o Ekonomiji nerazvijenih briljantna.

(Da ne kazem da je jasno da Vi zasigurno imate itekako licne razloge - a imali ste i 50 godina da ih "razradite" i "elaborirate" - da branite taj zlikovacki sistem. A sta, sad Vam se verovatno ne dopada ovakav nacin "rasprave"?)


Ja nemam nikakve licne razloge sem sto sam paisionirani citac Marksa, Leninjina, Staljina, Mao ce Tunga, Pol Pota, Hegela , Kanta , Platona , to mi je zanimanje i obrazovanje: Da, hvala na pitanju, citam misaono najhrabrije pothvate u istoriji covecanstva. Medjutim sada vidim da negde to znaci diskvalifikaciju . Zelim da vas obavestim da je optuznicu pre sezdesetak godina podigao Karl Poper i sve gore navedene proglasio zlikovcima i uveo standard moralno politicke podobnosti u filozofiji koja glasi- jedino empiriski proverljivi iskazi nisu zlocinacki, sve ostalo je metafizika ergo totalitarizam. Dakle , vi ste lokalni administrator distribucije liberalistickog tabua u koji veruju samo jos istocnoevropski liberali. Tamo gde je optuznica podignuta zabrana odavno vise ne vazi . Svi gore pobrojani se ozbiljno izucavaju na najprestiznijim univerzitetima, dok liberalna fatva upucena nama koji smo ziveli u socijalizmu: da smo vec endemski krivi i da nam je do daljneg zabranjeno citanje opasne literature, stoji nag glavom kao ocigleno brizljivo negovana i podsticana zabrana.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 18:16 04.04.2008

Re: Zanimljiva ideja

b. stojanovic

Ne znam sta je bezobrazno nekom reci da ga gadjenje prema objektu o
kome pise kvalifikuje da ima lican zaplat sa stvari o kojoj pise.

Jeste, kada se to radi na osnovu insinuacija, a bez ikakvog argumenta u potporu toj tvrdnji. Naravno da argumente za ad hominem tvrdnju ne mozete imati, jer nemam cast da Vas poznajem, a nisam se uopste
izjasnjavao po pitanju o kome govorite. Pri tome me Vi stavljate u polozaj da ja dokazujem jednu tipicnu zuta-stampa tvrdnju, tj. da dokazujem da Vi niste u pravu kad govorite o meni. To jeste bezobrazno, na potpuno isti nacin na koji je bezobrazan bio i moj odgovor, sto ja priznajem, ali Vi ocigledno mislite da je takav ad hominem nacin rasprave u redu. I to nesto govori o nama.

b. stojanovic

Dakle, nema u ovom niceg licnog ovo se zove analiza diskursa. Vi ste me
uverili da o stvari o kojoj pisete znate samo posredno , a to sto niste
citali POL POTa treba da znaci da se vi gadite da citate tog zlikovca,

Prvo, gde sam ja to rekao? Nisam tvrdio ni da sam citao ni da nisam citao. Opet pronalazite neke utvare samo u svojoj glavi. Drugo, zaista nije potrebno bas sve citati da bi se doneo zakljucak. Jeste li Vi citali i sve knjige Alfreda Rozenberga? Ili sve Gebelsove govore, komentare, eseje? A imate misljenje o nacizmu, zar ne? Tvrdnja da treba potrositi 20+ godina da bi se iscitala dela (posebno jos tako relativno akademski opskurna kao sto su doktorske disertacije) da bi se doneo zakljucak - ili cak imao licni utisak (posto Vi delite zabludu da je blog akademska forma u kojoj valjda treba imati samo deduktivne ili empirijske tvrdnje) je krajnje optimisticka, da upotrebim najblazi moguci izraz.

Konacno, sto ne biste izasli na cistac i umesto imputiranja meni ili drugim komentatorima u raspravi razjasnili je li za Vas PP zlocinac ili nije?


b. stojanovic

Dakle onaj ko je citao POL POTA je vec sumnjiv treba ga
difamitari i iskljuciti iz zajednice civilizovanih ljudi.

Opet imputirate i navodite nesto sto niko nije rekao. Naprotiv, ja Vas postujem zbog citanja istog i ocigledno temeljnog pristupa. Postovanje traje sve dok akademski interes, koji je za svaku pohvalu, ne predje u opravdavanje ili cak odobravanje. Licno nisam nigde utvrdio da ste Vi presli tu crtu, i zato mi nije jasno zasto kritike (od kojih su neke *ocigledno* bile upucene drugim komentatorima u raspravi) primate u toj meri licno i na njih se osecate prozvani da odgovarate.

Ako neko (i opet nemojte da ispadne da ste Vi na meti) sebe naziva staljinistom ili maoistom, tada treba unapred da zna da ce se na njega gledati slicno, ako vec ne isto, kao kad se neko deklarise kao nacista. To je nacelni stav, nema tu apsolutno nista ad hominem.

b. stojanovic

Ja nemam nikakve licne razloge sem sto sam paisionirani citac Marksa,
Leninjina, Staljina, Mao ce Tunga, Pol Pota, Hegela , Kanta , Platona ,
to mi je zanimanje i obrazovanje: Da, hvala na pitanju, citam misaono
najhrabrije pothvate u istoriji covecanstva.

Pomesali ste babe i zabe, i blatite mrtve ljude koji ne mogu da se bune time sto ih stavljate u isti kontekst sa zlikovcima i monstrumima. Ali Hitler, Rozenberg i jos poneki Vam nedostaju. Ili Vam ne nedostaju? (oni licno, ili njihova dela) Na to sto ste u isti rang stavili staljina, maoa, pol pota i, recimo, Marksa, Vam cak ni najfanaticniji marksisti nece cestitati. Ali dobro, svacija lektira govori ponesto o njemu samom...

b. stojanovic

Medjutim sada vidim da
negde to znaci diskvalifikaciju .

Pa stavljati u isti rang zlikovce iza kojih su ostali milioni leseva i ozbiljne mislioce i istinske humaniste jeste u neku ruku diskvalifikacija. Samo-diskvalifikacija, rekao bih.

b. stojanovic

Zelim da vas obavestim da je
optuznicu pre sezdesetak godina podigao Karl Poper i sve gore navedene
proglasio zlikovcima i uveo standard moralno politicke podobnosti u
filozofiji koja glasi- jedino empiriski proverljivi iskazi nisu
zlocinacki, sve ostalo je metafizika ergo totalitarizam.

A to je ono sto Vas u stvari boli? Bas sam se pitao, otkud bas takva literatura -- a ono Vi pogledali sta se nije dopadalo Poperu, pa onda navalili na citanje i popularizaciju? Pa sto ne kazete -- ali opet, kamo Vam tu Mein Kampf i jos par zanrovski srodnih dela?

U Vasu karikaturu liberalne (ili libertarijanisticke, mada mislim da Vam se tu omakao lapsus) filozofije, od koje ste izabrali da samo Popera razapinjete, zbilja ovde ne treba ulaziti. Poper jeste kritikovao Platona, Hegela i Marksa (sa vase lektire), ocigledno Vam njegov odnos prema Kantu nije poznat inace ne bi lupili takvu golemu glupost da je on Kanta proglasavao za zlikovca (hajde mi bas navedite to mesto, ako mozete), a staljinom i kompanijom se zaista u kontekstu akademske filozofije i nauke nije bavio, sto je i prirodno, jer se nije bavio ni Dzekom Trbosekom, recimo. Ali se Hitlerom bavio, sto Vam naravno nekako promice. Ali, s obzirom da Vam Poper nije "najhrabriji pothvat", onda ga verovatno niste bas tako detaljno citali, zar ne?

(Naravno, ostale velike mislioce vise ili manje liberalnog misljenja niste izabrali da ispljujete, dobro je sto su Arendtova, Vitgenstajn, Huserl, Jaspers, Kolakovski, Rajhenbah, i dr. kod Vas dobro prosli.)

b. stojanovic

da smo vec endemski krivi i da nam je do
daljneg zabranjeno citanje opasne literature, stoji nag glavom kao
ocigleno brizljivo negovana i podsticana zabrana.

Ma kakvi, kao sto vidite sasvim slobodno diskutujete, citate jos slobodnije, dajte mozda predlozite nekom izdavacu da prevedete dela Pol Pota, naslo bi se i za to ocigledno interesa u Srbiji, ko Vam sta zabranjuje?
b. stojanovic b. stojanovic 23:08 04.04.2008

Re: Zanimljiva ideja

Vi stvarno verujete da su maoisti i nacisti isto?
Rozemberga citao!!
Neko ko sve vreme nastupa sa moralnim patosom i u ime morala progini druge , ko stalno preti da ce diskvalifikovati nekog zbog delikta misljenja, neko ko sve vreme preti i druge ljude naziva bezobraznim stvarno je napraviio najbolji profil liberala. Dakle bez pretnje, zastrasivanja, moralnog gigantizma i pretnje anihilacijom sagovornika nije moguc liberalni diskurs. A ne zaboravite da ste citav blog napisali zbog strasnog zlocina anihilacije .
Liberalzam je moralno ludilo i neizlecivo je!!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 19:45 05.04.2008

Re: Zanimljiva ideja

Vas paranoicni odgovor (pretnje, itd. kojima ni traga ni glasa nije bilo) govori sam za sebe. Sve ste sami rekli.

(I da, maoisti su podjednako veliko zlo kao i nacisti, a pobili su vise neduznih ljudi.)
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:42 02.04.2008

Malo preterujete!

Drago mi je da vidim da ste ovu temu postavili na blog i da ste svesno ili nesvesno edukovali mnoge koji vas citaju o jednoj zanimljivoj licnosti. Medjutim, lose je to sto ste mnogo licni, jer usput, pricajuci o jednom coveku koji zasluzuje da bude pomenut, vi iznosite mnoge proizvoljnosti, pa i netacnosti, prestroge ocene o stvarima koje verovatno ne shvatate najbolje.
Da pocnem sa benignim. Kazete da je budizam "verovatno najhumanija religijska tradicija" na svetu. To je cesta floskula koja se cuje na Zapadu. Medjutim, ljudima se to samo cini da je tako. Zasto nase hriscanstvo, koje je fakticki bazirano na ljubavi, ponavljam na ljubavi (to je okosnica) nije humano a budizam, koji negira boga, coveka i fakticki propoveda smrt kao najbolje stanje covekovog zivljenja (budisticka mantra je: bolje je sedeti nego stajati, bolje je lezati nego sedeti, a od svega je najbolje - umreti), u teznji da se prekine lanac reinkarnacija. Ne stoji ni tvrdnja da je budizam pacifickiji od drugih religijskih tradicija - ne zaboravite da su Japanci budisti (pored uporednog sintoizma) a bili su na strani zestokog fasizma u II sv. ratu, veoma su militanti i osvajacki raspolozeni, itd. A to da budizam "brine da se ni mrav ne zgazi", postoje u Indiji relligije (dzainizam, na primer) koji daleko vise brine o insektima, gamadi i drugim stvorovima, uz verovanje da ne samo covek, vec i zivotinje pa i biljke imaju dusu i slicno, pa svaki put kada se covek sagne da ubere neki cvet ona mora da promrlja molitvu i molbu za oprostaj, itd). Takvih primera ima mnogo.
Napadate i spoljnu politiku bivse Jugoslavije u odnosu na Kambodzu. Zaboravljate da je spoljna politika najcesce motivisana - interesima. Znate li da sampion demokratije i jedina velesila u svetu, SAD, zdusno podrzava danas najnedemokratskije zemlje (S. Arabija, razne zemljice u Srednjoj Americi i drugde)... Politika nije nesto crno belo, niti je egzaktna nauka koja ima iste arsine za sve zemlje.
Napadate i "klonove" kao sto je bio Rankovic Aleksandar, na primer. Cemu to? Oni i njemu slicni bili su dosledni vremenu i situaciji u kojoj su ziveli. By the way, istorija ce pokazati da je Tito bio diktator i ne znam sta jos lose, a dok je bio ziv obozavan je sirom sveta, a na sahranu su mu dosli mnogi... znate vec tu pricu.
Prema tome, lepo je sto ste pomenuli Prana D. ali vasi komentari u clanku su nepotrebni, ili preostri. Pritom, imajte u vidu da u svetu svakodnevno umire veliki broj zasluznih ljudi, pa to nasa stampa ne belezi. Vama nesto znaci Pran D. ali obicnom srpskom gradjaninu i ne znaci i nije mnogo osiromasen time sto ne zna za pomenutog. Toliko. Ne ljutite se na ovim primedbama - dobronamerne su.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:18 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Nije Vama lako, Vladimire Petrovicu, mora da ste vi u stvari duboko nesrecan covek.
Kako, zaboga, mozete da se na takav besprizoran nacin obrusavate na coveka koji je napisao jedan od najlepsih tekstova u poslednje vreme, koji je u nekoliko hiljada znakova docarao jednuod najvecih tragedija covecanstva u modernoj istoriji.
Zar je tema budizam Vs. hriscanstvo, a ako ste vi, takvi, interpretator tog hriscanstva onda bolje da se spasavamo od ovakvih plitkih, opskurnih i sujetnih dozlaboga ljudi
Kako vas nije sramota da poredite Tita sa Polom Potom i da merite njihove vladavine. Niste vi ti koji ce da daju poslednju rec i da etiketiraju vladavine, i na kraju krajeva ako je za vas Tito bio obican diktator, onda ste vi za mene obican pajac.
Na kraju se jos hvalite time sto jedino srpsko drustvo nema svest o tome ko je bio Pran. Vi relativizujete neznanje, pobogu covece...
Covek u belom Covek u belom 11:09 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Aleksande Stosicu, jel se vi ljutite ili ste ponosni kad vas zovu mladi Skojevac, cisto me onako usput zanima?
Doctor Wu Doctor Wu 11:14 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Medjutim, lose je to sto ste mnogo licni, jer usput, pricajuci o jednom coveku koji zasluzuje da bude pomenut, vi iznosite mnoge proizvoljnosti, pa i netacnosti, prestroge ocene o stvarima koje verovatno ne shvatate najbolje.

Odlicno receno! I sta reci o tekstu gde autor tragediju jedne nacije koristi za paragraf kao sto je ovaj:
Ostale srpske medije i njihove perjanice valja da bude sramota i to ne samo uobičajena sramota kao kad se uzgred u 35. minutu informativnih emisija ili na 6. strani novina pomene da je cunami u Indoneziji odneo par stotina hiljada života, dok sa druge strane sve pršti od moralno i intelektualno ponižavajućih vesti i naslova tipa "ministar X dao izjavu u bazenu" ili "stranački vođa Y tuži Z za duševni bol".

Pa dalje nastavlja o nekakvoj nasledjenoj krivici "srbo-komunistickih" (sta bi na ovo rekla Latinka P?) medija- kao da Slovenci (pomenut je, doduse, Dolanc kao ubica miliona (!?) ljudi), Hrvati (kamo ga Tito- u seferojotu se bas nista nije smelo uraditi bez njegove podrske) ili Bosanci (Dzemal Bijedic je tih godina bio MIP) nisu bili deo te seferejot i prodavali oruzje ili bili deo podrske zlocincu Pol Potu i njegovim komunistickim ubicama.

A sada i o ostatku teksta: vise nego ista drugo, prica o crvenim Kmerima i tragediji Kambodze prica je o tome sta se mozete desiti kad uspaljenici osvoje vlast, kad pesnici, slikari, novinari, verski i/ili ideolski zaludjenici pocnu uredjivati svet po svome. Tehnokratska drustva mozda nisu najpravednija, ali u njima makar glava ostaje na ramenima.
vucko vucko 11:32 02.04.2008

Lekar, pekar, apotekar

pesnici, slikari, novinari


After switching to a technical school at Russey Keo, north of Phnom Penh, he qualified for a scholarship that allowed for technical study in France. He studied radioelectricity at the EFR in Paris from 1949 to 1953.


Kolega, jbt - elektroinženjer - pa ti sad vidi! :)
Doctor Wu Doctor Wu 11:40 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

Kolega, jbt - elektroinženjer - pa ti sad vidi! :)

ima i gorih stvari, :). osama i arafat su gradjevinci, pa sad ti vidi.

na svu srecu, tehnokratija podrazumeva samo vladavinu najstrucnijih (ne nuzno i inzenjera), :). a ti, kad vec toliko volis dramu, da se vratis cim bs postane gradonacelnica, .
vucko vucko 11:46 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

a ti, kad vec toliko volis dramu, da se vratis cim bs postane gradonacelnica

Pa dosta je valjda što će Biljana da se vrati - bilo bi malo okrutno da se vratimo baš svi - ko bi nas sve istrpeo :)
vucko vucko 11:53 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

A inače super ti je ovaj link:

Whether American, Canadian or Islamic, they pointed out that a disproportionate share of engineers seem to have a mindset that makes them open to the quintessential right-wing features of "monism" (why argue where there is one best solution) and by "simplism" (if only people were rational, remedies would be simple).

Ovo više stoji matematičarima (i fizičarima, khm, khm, da ne čuje domaćin ), rekao bih, nego inženjerima - ako su ikakvi inženjeri, onda valjda cene praksu - u softverskoj industriji stvari kao što su incremental/iterative/agile/...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:01 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Covek u belom
Aleksande Stosicu, jel se vi ljutite ili ste ponosni kad vas zovu mladi Skojevac, cisto me onako usput zanima?

jos kad bi znali sta to znaci...mislim skojevac
Doctor Wu Doctor Wu 12:08 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

Da, i ja bih rekao. Tekst (a i ostatak istrazivanja) je pun predrasuda- primer lose statistike. Izgleda da je baja propao na nekom ispitu, pa je iskoristio priliku da se sveti, :). Inace, apropo ovoga sto si spomenuo, po Beogradu su uvek kolale pricu da PMF studiraju oni koji propadnu na ETF, :) (siguran sam da je u pitanju urbana legenda, mada licno znam 2 primera).

Sto se tice inzenjera i njihove "politicko-ekonomske" (ne)strucnosti kazu da je i Hajek zazirao od inzenjera, i smatrao da njihov mindset ne moze prihvatiti liberalnu ekonomiju sto mi se cini kontradiktornim (ako inzenjeri ne zive i proizvode na trzistu, ja ne znam ko zivi & proizvodi). Bas me zanima sta bi rekao za srpske lekare. Ali, dobro, da ne duljimo...
Jeremija Jeremija 12:52 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

pesnici, slikari, novinari


ima i gorih stvari, :). osama i arafat su gradjevinci, pa sad ti vidi.


Sto se tice inzenjera i njihove "politicko-ekonomske" (ne)strucnosti kazu da je i Hajek zazirao od inzenjera, i smatrao da njihov mindset ne moze prihvatiti liberalnu ekonomiju sto mi se cini kontradiktornim (ako inzenjeri ne zive i proizvode na trzistu, ja ne znam ko zivi & proizvodi). Bas me zanima sta bi rekao za srpske lekare. Ali, dobro, da ne duljimo...

Samo da potsetim da su se svojevremeno na vlasti istakl: jedan raspop i jedan bravar, a molera da i ne pominjemo.
Covek u belom Covek u belom 13:30 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Aleksandar Stosic
jos kad bi znali sta to znaci...mislim skojevac
Pa mora da je nesto odvazno i veoma znacajno, a pre svega mis'im urbano, cime se ovi, mis'im mladi, ponose.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 13:37 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Covek u belom
Aleksandar Stosic
jos kad bi znali sta to znaci...mislim skojevac
Pa mora da je nesto odvazno i veoma znacajno, a pre svega mis'im urbano, cime se ovi, mis'im mladi, ponose.

pa vidim kod vas vladaju SAMO ISKLJUCIVOSTI, crno i belo, skojevac i cetnik (valjda)....urbano i ruralno...
jadna je zemlja koja ima vas i vama slicne...upropasticite je zbog sopstvenih sujeta, nekih mikro istina, i epske mrznje prema svemu sto nije srpsko u svom korenu...
uzas i blam me je da ste moj sugradjanin....
nemojte me visse gnjaviti
Covek u belom Covek u belom 14:06 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Aleksandar Stosic
pa vidim kod vas vladaju SAMO ISKLJUCIVOSTI, crno i belo, skojevac i cetnik (valjda)....urbano i ruralno...
jadna je zemlja koja ima vas i vama slicne...upropasticite je zbog sopstvenih sujeta, nekih mikro istina, i epske mrznje prema svemu sto nije srpsko u svom korenu...
uzas i blam me je da ste moj sugradjanin....
nemojte me visse gnjaviti
Vi izgleda ne umate da shvatite napisano, ako nije nacrtano. Doduse, krajnje je zanimljivo da nekom kazete da je iskljuciv, to izgleda ide u skladu sa skojevskim nacinom citiranja parola.
No dobro, meni uopste nije blam sto ste moj sugradjanin, bas naprotiv, s obzirom na vase stavove drago mi je da vas ima toliko koliko vas sad ima, a ne toliko koliko vas je bilo u vreme izvornog SKOJ-a.
Stvari u ovoj zemlji ipak idu na bolje (ne po vas ocigledno :)).
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:10 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Covek u belom
Aleksandar Stosic
jos kad bi znali sta to znaci...mislim skojevac
Pa mora da je nesto odvazno i veoma znacajno, a pre svega mis'im urbano, cime se ovi, mis'im mladi, ponose.

Ocigledno je da se ovde time niko ne ponosi, tako da nema potrebe za tom vrstom insinuacija. Kao sto nije pomenut ni hitler-jugend koji je onima kojima je blisko "razmisljanje" mire markovic i pok. diktatora inace bio mnogo cesce na jeziku.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:24 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

to izgleda ide u skladu sa skojevskim nacinom citiranja parola.




No dobro, meni uopste nije blam sto ste moj sugradjanin,

a ja da se u zemlju sakrijem od vas takvih, ksenofobicara i zatucanih nacionalista


Stvari u ovoj zemlji ipak idu na bolje (ne po vas ocigledno :)).





Covek u belom Covek u belom 14:26 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Milan M. Ćirković
Ocigledno je da se ovde time niko ne ponosi, tako da nema potrebe za tom vrstom insinuacija. Kao sto nije pomenut ni hitler-jugend koji je onima kojima je blisko "razmisljanje" mire markovic i pok. diktatora inace bio mnogo cesce na jeziku.
Hitle-jugend se do 2000 odnosio na jedne, a od 2000 i posebno u poslednje vreme na druge.
A Skojevca ja vise shvatam kao skup krakternih osobina kao sto je nemanje sopstvenog stava, citiranje parola, bezrezervno verovanje u vodju, verovanje u nepogresivost sopstvenih uzora, posedovanje monopola na istinu, nego kao ideolosku povezanost sa komunizmom. Ima i toga (pogotovu ovde na blogu) cast izuzecima, ali veoma malo.
ivana23 ivana23 14:27 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Aleksandar Stosic

Molim te smanji slike pre kacenja, neki blogeri su na dial up-u.
Covek u belom Covek u belom 14:31 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Aleksandar Stosic
Super vam je izvor za ovu poslednju sliku, pretpostavljam neki drugari su u pitanju?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:32 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

vladimir petrovic
Drago mi je da vidim da ste ovu temu postavili na blog i da ste svesno
ili nesvesno edukovali mnoge koji vas citaju o jednoj zanimljivoj
licnosti. Medjutim, lose je to sto ste mnogo licni, jer usput,
pricajuci o jednom coveku koji zasluzuje da bude pomenut, vi iznosite
mnoge proizvoljnosti, pa i netacnosti, prestroge ocene o stvarima koje
verovatno ne shvatate najbolje.
Da pocnem sa benignim. Kazete da je budizam "verovatno najhumanija
religijska tradicija" na svetu. To je cesta floskula koja se cuje na
Zapadu. Medjutim, ljudima se to samo cini da je tako. Zasto nase
hriscanstvo, koje je fakticki bazirano na ljubavi, ponavljam na ljubavi
(to je okosnica) nije humano a budizam, koji negira boga, coveka i
fakticki propoveda smrt kao najbolje stanje covekovog zivljenja
(budisticka mantra je: bolje je sedeti nego stajati, bolje je lezati
nego sedeti, a od svega je najbolje - umreti), u teznji da se prekine
lanac reinkarnacija. Ne stoji ni tvrdnja da je budizam pacifickiji od
drugih religijskih tradicija - ne zaboravite da su Japanci budisti
(pored uporednog sintoizma) a bili su na strani zestokog fasizma u II
sv. ratu, veoma su militanti i osvajacki raspolozeni, itd. A to da
budizam "brine da se ni mrav ne zgazi", postoje u Indiji relligije
(dzainizam, na primer) koji daleko vise brine o insektima, gamadi i
drugim stvorovima, uz verovanje da ne samo covek, vec i zivotinje pa i
biljke imaju dusu i slicno, pa svaki put kada se covek sagne da ubere
neki cvet ona mora da promrlja molitvu i molbu za oprostaj, itd).
Takvih primera ima mnogo.
Napadate i spoljnu politiku bivse Jugoslavije u odnosu na Kambodzu.
Zaboravljate da je spoljna politika najcesce motivisana - interesima.
Znate li da sampion demokratije i jedina velesila u svetu, SAD, zdusno
podrzava danas najnedemokratskije zemlje (S. Arabija, razne zemljice u
Srednjoj Americi i drugde)... Politika nije nesto crno belo, niti je
egzaktna nauka koja ima iste arsine za sve zemlje.
Napadate i "klonove" kao sto je bio Rankovic Aleksandar, na primer.
Cemu to? Oni i njemu slicni bili su dosledni vremenu i situaciji u
kojoj su ziveli. By the way, istorija ce pokazati da je Tito bio
diktator i ne znam sta jos lose, a dok je bio ziv obozavan je sirom
sveta, a na sahranu su mu dosli mnogi... znate vec tu pricu.
Prema tome, lepo je sto ste pomenuli Prana D. ali vasi komentari u
clanku su nepotrebni, ili preostri. Pritom, imajte u vidu da u svetu
svakodnevno umire veliki broj zasluznih ljudi, pa to nasa stampa ne
belezi. Vama nesto znaci Pran D. ali obicnom srpskom gradjaninu i ne
znaci i nije mnogo osiromasen time sto ne zna za pomenutog. Toliko. Ne
ljutite se na ovim primedbama - dobronamerne su.

Ja se zbilja ne ljutim i sasvim verujem da su Vase primedbe dobronamerne (za razliku od raznih doktora kineskog imena, sa kojima ne vredi raspravljati). Ali (1) blog i jeste slobodna forma, a ne egzaktno naucna, kako ste sami lepo uocili, tako da je na blogu iznosenje licnog misljenja sasvim legitimno, zar ne? (2) ne slazem se da budizam ima doista veze sa japanskim zlocinima, za razliku od sintoizma koji je direktno vezan za imperijalnu tradicjju japana, carsku dinastiju, naciju, itd. budizam je univerzalan i bio je u drugom planu tokom tog perioda militarizma uoci II svetskog rata (uzgred, Japanci jesu bili saveznici fashistickih sila, ali istoricari i sociolozi ne kvalifikuju samo japansko drustvo iz tog perioda kao fashisticko, bar ne do poslednjih par godina rata; postoje jako bitne strukturne razlike). (3) To sto je neko dolazio nekom na sahranu, lepo je, ali nam takodje nista ne govori o prirodi te vladavine koja je bila diktatorska po svakom smislenom znacenju te reci. I imala vrlo brojne neduzne zrtve, kao i svaki totalitarni sistem. (4) kazete da prosecan srpski gradjanin nije mnogo osiromasen ako nije cuo za Prana. Pa, kad bismo krenuli tim rasudjivanjem, vrlo daleko bismo otisli. Pa prosecnom srpskom gradjaninu ne znace nista ni Platon, Njutn, Ajnstajn, Leonardo, Nabokov ili Maks Ernst, na primer. Ne znace mu mnogo ni Franja Asiski, dr Svajcer, Rotblat i drugi filantropi, humanisti i borci za ljudska prava. Pa sta to znaci, da treba povladjivati populistickom neznanju i neobrazovanju? Sto onda bilo ko da pise bilo sta na blogu kad ima 16% nepismenih i jos 50+% funkcionalno nepismenih... (5) Konacno, da se vratim na pocetak - sasvim dobronamerno govoreci, ovaj blog je otvoren medij, Vi ste uvek dobrodosli da napisete bilo sta ukoliko mislite da bolje razumete, evo i ovde, i na svom blogu, a ako zelite da gostujete kod mene sa autorskim tekstom smatrajte da ste pozvani, naravno. Ako se negde podrazumeva liberalna i otvorena diskusija, onda je to ovde...
vucko vucko 14:35 02.04.2008

Kosovo? Bosna?

Ovo je znači Koštunica bio na Kosovu? Ja sam mislio da je slika iz Bosne negde. Koštunica 1998. na Kosovu?
Covek u belom Covek u belom 14:36 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Milan M. Ćirković
Ocigledno je da se ovde time niko ne ponosi, tako da nema potrebe za tom vrstom insinuacija. Kao sto nije pomenut ni hitler-jugend koji je onima kojima je blisko "razmisljanje" mire markovic i pok. diktatora inace bio mnogo cesce na jeziku.

P.S. a on koji sve ljude koji im diraju u Tita nazivajuci ga dikatorom smatraju pajacima imaju ocigledno i ideolosku crtu.
Covek u belom Covek u belom 14:37 02.04.2008

Re: Kosovo? Bosna?

vucko
Ovo je znači Koštunica bio na Kosovu? Ja sam mislio da je slika iz Bosne negde. Koštunica 1998. na Kosovu?
Pogledaj izvor fotografije, mislim da tu nema vise sta da se doda.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:40 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Covek u belom
Milan M. Ćirković
Ocigledno
je da se ovde time niko ne ponosi, tako da nema potrebe za tom vrstom
insinuacija. Kao sto nije pomenut ni hitler-jugend koji je onima kojima
je blisko "razmisljanje" mire markovic i pok. diktatora inace bio mnogo
cesce na jeziku.

P.S. a on koji sve ljude koji im diraju u Tita nazivajuci ga dikatorom smatraju pajacima imaju ocigledno i ideolosku crtu.

Ali to je nesporazum. (1) ja sam shvatio da Vi polemisete sa onim sto je Stosic "branio" moj tekst, te se izvinjavam. Ako su to neki "stari racuni", hajde da to izbegavamo, sto, znam, nije uvek lako... ;o) (2) Just for the record, samo se ovde jos uvek sumnja da je JB bio diktator, celom svetu je to odavno ocigledno, kao i profesionalnim istoricarima i sociolozima.
angie angie 14:44 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

po Beogradu su uvek kolale pricu da PMF studiraju oni koji propadnu na ETF, :)


dear Wu, evo i ja zavrshila PMF, a za ETF me veze samo diploma KSTa:)))
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:50 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

Jeremija

Samo da potsetim da su se svojevremeno na vlasti istakl: jedan raspop i jedan bravar, a molera da i ne pominjemo.

A tek kad saznamo sta su bili Ceausecu (obucar) ili "marsal" Vorosilov (pekar)...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:51 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

angie

dear Wu, evo i ja zavrshila PMF, a za ETF me veze samo diploma KSTa:)))

)))))) Takodje, draga Angie, kakva koincidencija...
Covek u belom Covek u belom 14:58 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Milan M. Ćirković
Ali to je nesporazum. (1) ja sam shvatio da Vi polemisete sa onim sto je Stosic "branio" moj tekst, te se izvinjavam. Ako su to neki "stari racuni", hajde da to izbegavamo, sto, znam, nije uvek lako... ;o) (2) Just for the record, samo se ovde jos uvek sumnja da je JB bio diktator, celom svetu je to odavno ocigledno, kao i profesionalnim istoricarima i sociolozima.
Vas tekst je sasvim na mestu, i treba naravno sto vise pisati o takvim ljudima kao sto je Pran. A prepucavanju svakako ovde nije mesto, stoga vama izvinjenje. Mene je iziritiralo kad nekim ljudima smeta, sto se stvari nazivaju pravim imenima.
Covek u belom Covek u belom 15:00 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

angie
dear Wu, evo i ja zavrshila PMF, a za ETF me veze samo diploma KSTa:)))
A jel P ili M iz PMF? :)
angie angie 15:08 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

A jel P ili M iz PMF? :)


jao beli, kako jadno, pa josh smaili na kraju, shto mrazim kada neko ne pravi raliku izmedju fazona i prostote.

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:09 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Mene je iziritiralo kad nekim ljudima smeta, sto se stvari nazivaju pravim imenima.

dakle, kada se reaguje zato sto se izmedju pola pota i tita stavlja znak jednakosti. Da li to smeta?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:10 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

ivana23
Aleksandar Stosic

Molim te smanji slike pre kacenja, neki blogeri su na dial up-u.

nemam jos instaliran photoshop na novom komp. ok sorry skinucu ih!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:11 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Covek u belom
Aleksandar Stosic
Super vam je izvor za ovu poslednju sliku, pretpostavljam neki drugari su u pitanju?

jes drugar, zove se Google, pa prva slika kada ukucate Kostunica na google imageu... srecan?
Covek u belom Covek u belom 16:07 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

angie
A jel P ili M iz PMF? :)


jao beli, kako jadno, pa josh smaili na kraju, shto mrazim kada neko ne pravi raliku izmedju fazona i prostote.

Ti ko u onom vicu sa covekom koji ode kod doktora i koji u Rorsahovim mrljama vidi samo gole zenske.
Ja stvarno nisam mislio na ono na sta ti mislis da sam mislio, vec me znimalo dal si bila na matematici ili na ostalim prirodnim naukama, al sad kad si ovako shvatila, sta je tu je.
Covek u belom Covek u belom 16:14 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Aleksandar Stosic
Mene je iziritiralo kad nekim ljudima smeta, sto se stvari nazivaju pravim imenima.

dakle, kada se reaguje zato sto se izmedju pola pota i tita stavlja znak jednakosti. Da li to smeta?
Niko nije ni stavljao znak jednakosti, u tome i jeste stvar, nego je Tito pomenut kao diktator, a i u tekstu Cirkovic zamera, s pravom, politici SFRJ i komunistickim rukovodiocima, a ti si se odmah razestio.
angie angie 16:19 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

vidi samo gole zenske.


ne, nego mi je takvo iskustvo s tobom, a i tako si napisao.

ps- btw-mene gole zenske ne zanimaju-dapache.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:20 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Aleksandar Stosic
Mene je iziritiralo kad nekim ljudima smeta, sto se stvari nazivaju pravim imenima.

dakle, kada se reaguje zato sto se izmedju pola pota i tita stavlja znak jednakosti. Da li to smeta?

OK, hajde da smirimo ovu debatu koja je karakterisana obostranim nerazumevanjem. Niko nije ozbiljno stavljao znak jednakosti izmedju JB i PP. Ko to radi, doista bi bio lud. Ali to ne znaci (ni logicki ni istorijski) da obojica ne dele neke karakteristike, bilo da su one opsteljudske (jeli su, pili, itd.) ili specificnije (bavili su se politikom, bili su marksisti, bili su diktatori). Sam termin "diktator" ne mora nuzno biti pezorativan, mada je takav prizvuk stekao u relativno skorije vreme. Niko ne govori za Julija Cezara, npr. da je bio diktator u pezorativnom smislu. Isto tako se kaze da je i Churchill bio diktator tokom rata, recimo, mada niko ne spori njegove demokratske credentials u drugim periodima. Diktator samo oznacava da neko ima vlast koja nije ogranicena ni zakonima ni javnim mnjenjem ni obicajima (mada moze biti eventualno vremenski ogranicena). Sta ce sa tom vlascu da radi, sasvim je drugo pitanje. PP je radio jaaaaaaaaako (understatement) lose, JB znatno bolje, mada i on lose u mnogim aspektima, narocito u prvom delu svoje vladavine. Zar ne mozemo svi da se slozimo oko tih srazmerno jednostavnih stvari?
Covek u belom Covek u belom 16:40 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

angie
ne, nego mi je takvo iskustvo s tobom, a i tako si napisao.
U onome sto sam ja napisao uopste nije bilo zle namere, ali se ti uporno trudis da je vidis. Ipak, zao mi je sto je tako.
ivana23 ivana23 16:42 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Aleksandar Stosic

ivana23

Aleksandar StosicMolim te smanji slike pre kacenja, neki blogeri su na dial up-u. nemam jos instaliran photoshop na novom komp. ok sorry skinucu ih!


Cuj,mozes veliku sliku pre kacenja da "provuces" kroz ImageShack ili Photobucket i tom prilikom obavis resize fotke. Meni je tako najlakse. Ja koristim PicOodle, ne moras da se logujes, brz je...za ovu svrhu idealan.
angie angie 16:51 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

uopste nije bilo zle namere


dobro beli- izvinjavam se!
Covek u belom Covek u belom 16:57 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

angie
dobro beli- izvinjavam se!
Ma ok je, al stvarno me je zanimalo koji je faks u pitanju jer sam pre mislio da si drustvenjak.
adam weisphaut adam weisphaut 17:03 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

Inace, apropo ovoga sto si spomenuo, po Beogradu su uvek kolale pricu da PMF studiraju oni koji propadnu na ETF, :) (siguran sam da je u pitanju urbana legenda, mada licno znam 2 primera).

Brajane, ti li si ?
adam weisphaut adam weisphaut 17:06 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

Covek u belom
Aleksande Stosicu, jel se vi ljutite ili ste ponosni kad vas zovu mladi Skojevac, cisto me onako usput zanima?

Spremi se, spremi se Bijeli
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:06 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

PP je radio jaaaaaaaaako (understatement) lose, JB znatno bolje, mada i on lose u mnogim aspektima, narocito u prvom delu svoje vladavine. Zar ne mozemo svi da se slozimo oko tih srazmerno jednostavnih stvari?

Sa ovim da, ali mene je ponukalo da komenarisem gdina Pavlovica, iz cijeg se komentara to nije moglo zakljuciti, a ni dalje ne moze...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:07 02.04.2008

Re: Malo preterujete!

ivana23
Aleksandar Stosic

ivana23

Aleksandar StosicMolim te smanji slike pre kacenja, neki blogeri su na dial up-u. nemam jos instaliran photoshop na novom komp. ok sorry skinucu ih!


Cuj,mozes veliku sliku pre kacenja da "provuces" kroz ImageShack ili Photobucket i tom prilikom obavis resize fotke. Meni je tako najlakse. Ja koristim PicOodle, ne moras da se logujes, brz je...za ovu svrhu idealan.

eh sta sve mozes da saznaas na ovom blogu. hvala:)))
angie angie 17:19 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

al stvarno me je zanimalo koji je faks u pitanju


eno imash sve od nedavno u profilu, ja sam smatrala da su ti podaci nevazni, da mnogo vishe o osobi govori to kako pishe, a ne koju kolichinu i kavu tih papira poseduje, pa sam posle veceg broja prozivki u tom smislu, eto i ja zakachila taj detalj.

Milane, izvinjavam se, necu vishe da trolujem.



MilutinM MilutinM 18:46 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

angie
dobro beli- izvinjavam se!
Covek u belom
Ma ok je, al stvarno me je zanimalo koji je faks u pitanju jer sam pre mislio da si drustvenjak.

Svaka vam čast oboma na razumevanju. Greške se dešavaju, u žurbi. Lepo je kada se ovako isprave )))
Jeremija Jeremija 19:33 02.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

Milan M. Ćirković
Jeremija

Samo da potsetim da su se svojevremeno na vlasti istakl: jedan raspop i jedan bravar, a molera da i ne pominjemo.

A tek kad saznamo sta su bili Ceausecu (obucar) ili "marsal" Vorosilov (pekar)...

Lindon Džonson je bio učitelj, završio učiteljski koledž, oficira koliko hoćeš, čak i dva podoficira (u Liberiji državnim udarom, a u SFRJ nacionalnim ključem), Sloba bankar, Lilić maneken i kondukter, Tadić zidarski radnik i nastavnik psihologije...
Nabrajanju profesija nikad kraja, jedino je Elizabeta učila za kraljicu.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 11:10 03.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

Jeremija

Lindon Džonson je bio učitelj, završio učiteljski koledž, oficira
koliko hoćeš, čak i dva podoficira (u Liberiji državnim udarom, a u
SFRJ nacionalnim ključem), Sloba bankar, Lilić maneken i kondukter,
Tadić zidarski radnik i nastavnik psihologije...
Nabrajanju profesija nikad kraja, jedino je Elizabeta učila za kraljicu.

I Akihito je ucio za cara, a svi znamo gde je i sta je Japan... (Eno prave aerodrom na *mobilnom ostrvu*, prvi na svetu, bezbedan i od talasa i od zemljotresa, sta reci.)
Jeremija Jeremija 17:37 04.04.2008

Re: Lekar, pekar, apotekar

Milan M. Ćirković

JeremijaLindon Džonson je bio učitelj, završio učiteljski koledž, oficirakoliko hoćeš, čak i dva podoficira (u Liberiji državnim udarom, a uSFRJ nacionalnim ključem), Sloba bankar, Lilić maneken i kondukter,Tadić zidarski radnik i nastavnik psihologije...Nabrajanju profesija nikad kraja, jedino je Elizabeta učila za kraljicu.I Akihito je ucio za cara, a svi znamo gde je i sta je Japan... (Eno prave aerodrom na *mobilnom ostrvu*, prvi na svetu, bezbedan i od talasa i od zemljotresa, sta reci.)

Mora da je Akihito bio dobar đak, a naš prestolonaslednik ni matereinji jezik ne može da nauči. S druge strane i predsednik nam je devet godina studirao.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana