Gost autor| Literatura

BABA - FILE

docsumann RSS / 30.10.2016. u 08:06

 

gost autor: drzurin otac

 stari-hrast14.jpg

U velikoj kamenoj kući izgrađenoj još za vrijeme Mletaka a na periferiji Tivta, žive baba-Kristina, snaha joj Senka sa sinom jedincem Ivanom, te Senkina majka baba-File ...

Ivanov stric a baba-Kristinin sin doktor Đuro zvani „Bluz“, upravo se parkira ispred kuće i najprije se čuje kako vozi u rikverc i kako udara u betonski pitar za cvijeće, a zatim ponovo naprijed, ali ga i sprijeda dočekuje isti takav pitar i ponovo se čuje udarac. U tom trenutku se gasi motor, pa se dalje ništa više ne čuje ...

Mali Ivan je srednjoškolac i ima zasebnu sobu u koju svako malo upada baba-File da nešto kaže ili da provjeri što Ivan čini sa društvom. Igraju karte i Ivanu smeta što ih ometa u igri. Kako je ugleda da se pojavi na vrata koja su visoka od poda do stropa, tako se na nju odmah izdire iz sveg glasa: - Izlazi, baba!

Baba-File je dobrano zagazila u demenciju, a uz to je i nagluva i neće da pusti kvaku dok god mali Ivan ne ustane i ne odgurne je skupa sa vratima koja će ona ubrzo opet odškinuti koliko da momčićima još nešto kaže. I – opet viče: - Auuu! kako na Kamenare bura puva-aaa!!! (Upravo se od tamo i vratila ne otišavši prije toga na Kamenare dvadeset i više godina!)

Ivan se ljuti. Baca karte i drugarima veli da on nije bio ni rođen kada mu je baba-File posljednji put bila na Kamenare.

Vrata su i dalje samo pritvorena, a otvoren je i prozor što gleda na more i cestu uz rivu. Odmah uz kuću stoje dva metalna kontejnera i između njih gomila bačenog šuta, jer mu je mati Senka renovirala kupatilo pa ga tu krišom noću ostavila da ga pokupe komunalci.

Kako se doktor „Bluz“ uparkirao i zauzeo jedino mjesto gdje se može zaustaviti vozilo gradske čistoće, tek pristigli komunalci povlače kontejnere i kače ih na presu. Čuje se lupnjava. Prvo jedan, a onda i drugi kontejner. Baba-File viri sa svog prozora iz susjedne sobe i viče im da pokupe i onaj građevinski šut. Ivan odmah skače i doziva je sa svog prozora. – Alo! Baba! Jesi li ti normalna? Šuti i ništa im ne govori, misliće da smo ga mi bacili ...?!

Srećom, komunalci baš tada zastaju na nogostupe uz presu koja se već zatvorila i kamion kreće, ali utom baba-File uz vrisak pada sa stolovače na koju se popela da bi na zavjesi ubila muhu zunzaru. Pada preko stolovače i lomi sebi i ruku i kuk. Senke nema u kući, a doktor Đuro je u susjednoj polovini kuće sa svojom majkom, sa baba-Kristinom, koja je već prešla devedesetu. Doktor Đuro joj je stariji sin, i neženja je, iako je na pragu sedamdesete godine života ...

Ivan ga i ne pokušava pozvati, već odmah naziva hitnu; ulazi u baba-Filinu sobu i vraća se iz nje nervozno pušeći ... nije mu ni do čega. Samo povremeno provirujei kroz prozor čekajući da čuje zvuk sirene vozila hitne pomoći, te usput tužno gleda u ostavljeni građevinski šut i u Đurin žuti „spaček“ kako se naslonio na pitar koji se raspolutio!

Konačno ugleda i kola hitne pomoći. Iz njih izlaze dvije medicinske sestre, a sa suvozačeve strane još jedna visoka i štrkljasta sa dugom crnom kosom. To je Persa. Ivan je poznaje od ranije kada su babu-Kristinu vozili u Risan isto tako zbog polomljenog kuka!!! (I onda je on morao sve to da organizuje, pošto mu je stric doktor Đuro „Bluz“ i tada bio nekud otišao sa svojom žutom „dijanom“ ...)

Prve se dvije medicinske sestre žurno uspinju uz kameno stepenište sa nosilima, a iza njih ide Persa. Ulaze u hodnik držeći nosila uvis k'o kakvu pušku. Na ulaznim vratima kuće otvoreno je samo manje krilo, a one se boje da ne zapnu za štok.

Napokon meću baba-File na nosila čudeći joj se što ne jauče već ih samo gleda kolutajući očima ... Iznose je kroz hodnik. Ivan trčkara tamo-amo i nešto govori Persi, objašnjava joj da mu je baba malo nagluva i da zbog toga ništa ne priča. Stid je.

Stižu nosilima i do izlaznih vrata, no ne mogu zaokrenuti kroz vrata jer je veranda pouska – ni metar takoreći! Persa se prva dosjeti da babu-File premjeste u stolovaču i tako je odnesu do vozila, budući je i kameno stepenište prilično strmo i klizavo, te će tako svima trima biti lakše?!...

Ivan donosi stolovaču. Posađuju baba-File u nju, a Persa izdaje uputstvo da je na njeno „tri-četiri!“ podignu uvis i tako je spuste niza skale.

I - komanduje! - hajmo, tri-četiri!

Kako to izgovori, tako prva i podiže stolovaču sa zadnje strane i baba-File se zakotrlja niz stepenište ... istovariše je. Baba-File usput povuče sa sobom i obje sestre koje su stolovaču držale sa strane za ručice naslona. Jedna od njih, kotrljajući se niz stepenište, polomi sebi dva rebra, a drugoj puče cjevanica. Jedino se baba-File dočeka na otiraču na dnu stepeništa ni okrznuta!!! Mali Ivan je sve to mirno posmatrao sa vrha stepeništa držeći u rukama bolnička nosila ...

Baba-File je ćutala i mirno sjedila na otiraču!

 

Tagovi



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hannah.greener hannah.greener 10:45 30.10.2016

stolovača

Najs.

marco_de.manccini marco_de.manccini 16:24 30.10.2016

Re: stolovača

+1
docsumann docsumann 17:09 30.10.2016

Re: stolovača


svaka čast na trudu i živcima

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana