"Evropa je jeres"

metanoia RSS / 03.04.2008. u 14:24

200px-Nikolai_Velimirovic.jpgPiše: Nikola Knežević (a.k.a metanoia)

Šta je Evropa? Jeres. To je jeres. Najpre papska arhijeres potom luteranska jeres, pa kalvinska, pa subotaška i tako skoro bez kraja. Konac svih tih jeresi završava se ateizmom, tj. bezbožnicima evropskim, kakvih nije bilo ni po broju niti po jarosti nikad i nigde u istoriji čovečanstva. Dakle: prvenac arhijeretik a mezimac arhibezbožnik. Kako može takav grad opstati? Kako može služiti za ugled taj novi Jerihon? Nikome osim glupacima. Ali otkud da se među glupacima nađu i Srbi?[1]

Vladika Nikolaj Velimirović, iz knjige "Reči srpskom narodu kroz tamnički prozor iz logora Dahau"

Ovim rečima je vladika Nikolaj u toku svog zatočeništva u logoru Dahau opisao Evropu u kojoj je pre samo nekoliko decenija stekao ne samo svoje obrazovanje već i najveća priznanja od strane sveučilišta Engleskoj i Švajcarskoj. Snažna averzija i antagonizam prema Evropi i Zapadnim zemljama uopšte koja je primetna kod dobrog dela našeg naroda ne predstavlja savremeni trend koji izvire iz frenetičnog nacional-šovinizma režima devedestih godina već svoje korene vuče iz versko – ideološke matrice generacije srpske intelektualne elite u periodu između dva svetska rata: u prvom redu vladike Nikolaja Velimirovića, Justina Popovića, Dimitrija Najdanovića, Đoke Slijepčevića i drugih. O vezi između slavenofilstva i versko-nacionalnog elitizma pisao sam ranije u članku „Panslovenski mit i nacionalni elitizam“.

U tonu dobro poznate Špenglerovske dijalektike ova intelektualna elita postavila je temelje jednom sistemu vrednosti u kome se prepliću duhovno – politički argumenti i opravdava dihotomizam prema onome što danas nazivamo evropskim vrednostima kao dekadentim, demorazilovanim, ateističkim koji prete da unište duhovni i nacionalni etos našeg naroda. Ovakvu retoričku inerciju možemo primetiti i kod savremenih velikodostojnika SPC, koji neretko sagledavaju poziciju našeg naroda kao žrtvu unutar globalnih geopolitičkih zavera zapadnih sila iza čije se miroljubive politike vešto prikriva diabolična namera da uruši duhovne i tradicionalne vrednosti naše istočno – vizantijske tradicije. Šta više, u maniru svojevrsne nacionalističke mantre slične izjave konstantno se ponavljaju u obliku raznovrsnih floskula iz usta političara koji pripadaju narodnjačkom bloku.

Da li je moderna evropa zaista sinonim za smrt, evropski univerziteti propovedaju smrt, evropski književnici opisuju smrt[2], kako je to svojevremeno slikovito opisao vladika Nikolaj, dok sa druge strane, mi (Srbi) kao potomci kosovskih mučenika koji su ginuli za Carstvo nebesko i večni život predstavljamo bastion odbrane protiv Evropske jeresi? Da li se danas pred nas ponovo stavlja hamletovsko pitanje koje stoji pred duhovnim samoubistvom srpskoga naroda koje vladika Nikolaj postavlja ovim rečima: “Prema tome, mislite sada - hoćete li sa Evropom, saveznicom smrti ili sa Hristom, carem večnog života.”[3] Odgovor ovo pitanje možda treba potražiti u činjenici koliko je zaista  “hrišćanski Istok” branio svoju hrišćansku tradiciju ali i u svojevrsnoj refleksiji kroz koju Evropa danas posmatra nas.

Postavlja se pitanje koliko je zapravo Istok kroz noviju istoriju bio bastion autentične hrišćanske vere i pre svega Rusija kao naslednica Vizantijskog carstva imajući u vidu da je upravo tamo u delo sprovedena ideja komunizma odakle se on poput najgore pošasti počeo širiti po celoj evropi i svetu. Da se podsetimo, u toku vladavine komunističke diktature u Sovjetskom Savezu, samo u periodu od 1917-1935 godine je ubijeno više od 95,000 pravoslavnih sveštenika a hiljade crkava i manastira je uništeno, opljačkano ili upotrebljeno u svetovne svrhe. Sa druge strane, samo nekoliko godina posle Nikolajevih reči, verni srpski narod je svesrdno prihvatio novu - religiju, u kojoj je veru zamenio ideologijom. Odričući se svog verskog identiteta, klanjajući se kultu antropocentične ideologije koja od čoveka napravila boga, a od svojih sledbenika stvorila usamljene monade, komunizam je imao dalekosežne posledice na sprski etos, koje osećamo danas. Tako smo nakon njegovog pada iz jedne krajnosti prešli u drugu, od frenetičnog ateizma do ektremnog oblika teizma, koji je samo prividan, u kome su pomešani osećaji verskog i nacionalnog ali bez dubljeg duhovnog iskustva i promene svesti, pa je tako i zadatak pravoslavnih da jeretike izvede na pravi put[4] kako je to vladika Nikolaj svojevremeno govorio, neretko dobijao epiloge poput Srebrenice i Vukovara. Na koji smo mi to način onda svedočili i branili svoju veru, i kakav smo to primer pružili Evropi?

Ako evropske tekovine i vrednosti predstavljaju opasnost po naš duhovni i nacionalni identitet, kako to da smo nakon toliko dugog perioda izolacije od evropskih vrednosti - vladavine komunizma, ušli u period još veće izolacije, haosa, kulturne i moralne degradacije našeg društva - vladavine Miloševićevog nacional – šovinizma? Direktan proizvod toga je činjenica da se danas duhovne vrednosti i nacionalni interesi u našoj zemlji ponovo brane na način koji su se branili devedesetih godina, nasiljem, paljeljem, uništavanjem i zapaljivom nacionalističkom retorikom.

Ovo nije samo pokazatelj posrnulosti naše kulture i društva već i zadnja prilika da konačno raskrstimo sa idolatrijom sopstvenoga mita kao jedne vrste verskog i nacionalnog elitizma i prihvatimo činjenicu da pretnja našim duhovnim i nacionalnim vrednostima ne dolazi od spoljašnjeg neprijatelja već od unutrašnjeg, od nas samih, ako smo kao narod bili dovoljno zreli da pod otomanskom ropstvom zadržimo svoju veru i običaje, zašto bi život u Evropskoj zajednici gde su sva ljudska prava zagarantovana predstavljao pretnju na bilo koji način, osim za one koji bi i dalje želeli da deleći narod na patriote i izdajnike sprovode svoju hegemoniju. Ne postoje dve Srbije, postoje samo dva puta i dva sistema vrednosti, jedan kojeg smo prošli i čijih smo posledica svi danas svesni i drugi koji stoji pred nama i koji nema alternativu.


[1] Vladika Nikolaj Velimirović, Reči srpskom narodu kroz tamnički prozor, 77.

[2] Vidi: Isto, 82.

[3] Vidi: Isto, 83.

[4] “Zadatak je pravo slavnih hrišćana ne da klecaju za jereticima nego da ove povrate na svoj, na pravi put”, 77



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

trener trener 16:39 03.04.2008

"Evropa je jeres"

"Ovo nije samo pokazatelj posrnulosti naše kulture i društva već i zadnja prilika da konačno raskrstimo sa idolatrijom sopstvenoga mita kao jedne vrste verskog i nacionalnog elitizma i prihvatimo činjenicu da pretnja našim duhovnim i nacionalnim vrednostima ne dolazi od spoljašnjeg neprijatelja već od unutrašnjeg, od nas samih, ako smo kao narod bili dovoljno zreli da pod otomanskom ropstvom zadržimo svoju veru i običaje, zašto bi život u Evropskoj zajednici gde su sva ljudska prava zagarantovana predstavljao pretnju na bilo koji način, osim za one koji bi i dalje želeli da deleći narod na patriote i izdajnike sprovode svoju hegemoniju. Ne postoje dve Srbije, postoje samo dva puta i dva sistema vrednosti, jedan kojeg smo prošli i čijih smo posledica svi danas svesni i drugi koji stoji pred nama i koji nema alternativu."
Zanimljiv tekst i odlican zakljucak koji sigurno nece biti prihvatljiv ovoj nagomilanoj hordi zilota " doktrinom Vladike Nikolaja Velimirovica". koja jase ovim prostorima poslednjih godina
Out of Beirut Out of Beirut 16:59 03.04.2008

kritika bloga i diskusija

“Prema tome, mislite sada - hoćete li sa Evropom, saveznicom smrti ili sa Hristom, carem večnog života.”


Kao prvo, ovo je napisano u periodu izmedju svetskih ratova, u vreme kada je kod evropskih intelektualaca postojao ,,trend" stavljanja pod znak pitanja evropske tj zapadne civilizacije: njenih vrednosti, njenog buduceg opstanka, kao i samog njenog postojanja u to vreme. Ako nista drugo, ono je prvo Svetski rat dao dovoljno razloga ovakvom razmisljanju. Stoga, Velimirovic je naprosto bio srpski predstavnik zapadnog intelektualnog trenda, a ne nekakav zatvoreni mrzitelj sveta.

Drugo: To sto taj sovinista Velimirovic kaze jeste: hocemo li se Evropom, jednim neodredjenim kvazi-geografskim entitetom, ili cemo sa Hristom, jednim pre svega etickim simbolom, apstrakcijom? On postavlja pitanje: je li cemo resenje nasih problema nalaziti u delu sveta kojeg neki, bizarno predstavljaju kao ideal, ili cemo nas put traziti u sferi duha i autenticnom psihickom zivotu?

Odgovor ovo pitanje možda treba potražiti u činjenici koliko je zaista u prošlom “hrišćanski Istok” branio svoju hrišćansku tradiciju ali i u svojevrsnoj refleksiji kroz koju Evropa danas posmatra nas.
Postavlja se pitanje koliko je zapravo Istok kroz noviju istoriju bio bastion autentične hrišćanske vere i pre svega Rusija kao naslednica Vizantijskog carstva imajući u vidu da je upravo tamo u delo sprovedena ideja komunizma odakle se on poput najgore pošasti počeo širiti po celoj evropi i svetu.


Izvini, ali ovo meni izgleda kao pravo balavljenje. Argument bi ti imao kada bi kojim slucajem mogao reci: "Koliko je Istok zaista branio svoju hriscansku tradiciju, kada svi znamo da je pravoslavna crkva u velikoj meri pomagala dolazak Boljsevika na vlast i kasnije podrzavala komunisticki rezim?" ali to ne mozes reci jer je upravo suprotno istorijskim cinjenicama.

Komunizam se nije siriio po svetu iz Sovjetskog Saveza; komunisticki pokreti u Vijetnamu, Jugoslaviji, Grckoj, Kubi, Latinskoj Americi, Nepalu, Indiji, su postizali svoje uspehe uprkos politici Sovjetskog Saveza.

Upravo je stav pravoslavne crkve koju ti kritikujes da je komunizam poshast. (?? Znaci ti se s njima slazes?)

Recena je poshast ucinila mnogo dobra milionima ljudi, i upravo je oslobodila put duhovnog razvoja obezbedjujuci materijalnu egzistenciju skoro svakome u "komunistickim" drustvima. Za njeno suzbijanje slobode svi znamo pa nemam sta da ja o tome govorim. Poenta je da je uloga komunizma slozena i ne treba se povoditi propagandom da je ona bila naprosto negativna.

Kao sto je Barak Obama nedavno argumentovao, i ljudi sa rasistickim pogledima mogu biti dobri, i oni su njemu dragi ljudi i deo Amerike, i ne smemo se njih odricati i stideti. A sto se vi odricete i stidite vase proslosti?

ako smo kao narod bili dovoljno zreli da pod otomanskom ropstvom zadržimo svoju veru i običaje, zašto bi život u Evropskoj zajednici gde su sva ljudska prava zagarantovana predstavljao pretnju na bilo koji način, osim za one koji bi i dalje želeli da deleći narod na patriote i izdajnike sprovode svoju hegemoniju.


Sugestija: zadrzavanje vere i ideala pod Otomanskim 'ropstvom' je bilo tesko.

Ako evropske tekovine i vrednosti predstavljaju opasnost po naš duhovni i nacionalni identitet, kako to da smo nakon toliko dugog perioda izolacije od evropskih vrednosti - vladavine komunizma, ušli u period još veće izolacije, haosa, kulturne i moralne degradacije našeg društva - vladavine Miloševićevog nacional – šovinizma?


Hteo bih da na ovo odgovorim ali problem je sto je proslost slozenija nego sto pitanje nagovestava.
trener trener 17:16 03.04.2008

Re: kritika bloga i diskusija

i ljudi sa rasistickim pogledima mogu biti dobri,

Da li mozes ovo malo da pojasnis?
metanoia metanoia 18:08 03.04.2008

Re: kritika bloga i diskusija

Recena je poshast ucinila mnogo dobra milionima ljudi, i upravo je oslobodila put duhovnog razvoja obezbedjujuci materijalnu egzistenciju skoro svakome u "komunistickim" drustvima. Za njeno suzbijanje slobode svi znamo pa nemam sta da ja o tome govorim. Poenta je da je uloga komunizma slozena i ne treba se povoditi propagandom da je ona bila naprosto negativna.


Nije mi jasno o kakvom duhovnom razvoju u komunizmu govoriš, ako ideološku indroktrinaciju, partijsku idolatriju, demagodiju, Staljinitičke čistke intelektualaca, ili "kulturnu revoluciju" Mao Ce Tunga podrazumevaš pod duhovnim razvojem onda imaš problem sa poimanjem duhovnih vrednosti. Jedno odlično podsećanje na horor kojeg je ideologija komunizma sejala smo imali juče u članku M. Ćirkovića.
sarum sarum 19:25 03.04.2008

Re: kritika bloga i diskusija

Nikola, super su mi tvoji postovi, bas sto nisu crno-beli i sto su refleksivni.

Naravno, stvari nikada nisu crno-bele, ne verujem da je komunizam ikada podsticao duhovne vrednosti per se, ali je davao mogucnost obrazovanja ljudima koji to ne bi imali u drugom sistemu.
Kada sam bio u Sankt Petersburgu prosle godine bio sam svedok dve meni cudne scene;
Naleteo sam na dva lika u Mihajlovskom Dvorcu koji su se muvali oko Repinove slike, u najlon trenerkama i plasticnim papucama; naviknut da posmatram ljude onako klasno, zapadnjacki mislio sam da hoce nesto da ukradu ili zapale :) Kad sam prisao blize ukapirao sam da raspravljaju o slici :)
Drugi put sam video pedesetak ljudi kako se tiska oko nekog kioska na Nevskom Prospektu, i pomislih, evo prave sovjetske scene, dele ulje i secer; u pitanju je bila pozorisna biletarnica;

U ustolicenom kapitralizmu ljudi i dalje teze da ostanu u sloju iz kog su potekli; tesko da ces pronaci obrazovanu osobu cija je porodica bila na socijalnoj pomoci ili da ce neko iz visih slojeva postati krimos. Mada imam utisak da konzumerizam postaje novi komunizam - ljudi postaju bezoblicna masa uniformnog pogleda na svet, samo spolja izgleda drugacije.

Nikada nisam kapirao komunizam kao bezrezervno los sistem sam po sebi, samo je problem sto lako prelazi u totalitarizam koji dovodi do ovoga sto si gore naveo.

Pozdrav :)
metanoia metanoia 19:50 03.04.2008

Re: kritika bloga i diskusija

Nikada nisam kapirao komunizam kao bezrezervno los sistem sam po sebi, samo je problem sto lako prelazi u totalitarizam koji dovodi do ovoga sto si gore naveo.


Složio bih se sa tobom da kominizam u Marksovoj zamisli nije sama po sebi bila loša kao ideja, međutim, problem je došao kada je on počeo da se tumači i primenjuje u praksi. Sigurno je da je to bilo bilo mnogo drugačije od izvozne Marksove zamisli u vidu pameti koji su prosipali brojni elegantni glupaci , heroji lažnog mišljenja i razmetljivi trgovci mislima kako je to slikovito Đuro Šušnjić svojevremeno u svojoj knjizi opisao.
sarum sarum 20:40 03.04.2008

Re: kritika bloga i diskusija

Elegantni glupaci :) To mi se mnogo svidja :)

U potpunosti se slazem, ali mene uvek zanimaju aberacije i prakticne stvari koje me teraju da razmisljam o sopstvenim stavovima, npr cinjenica da je moj deda postao doktor masinstva u komunizmu iako je dosao iz porodice koja mu ne bi omogucila obrazovanje ni u kom drugom sistemu, i to priznat naucnik i na istoku i na zapadu (dakle ne po partijskim zaslugama); ja sam 90ih godina dobio u Beogradu strucnu kvalifikaciju koja bi me ovde, ako hocu da budem iskren, kostala 25 godina otplacivanja studentskog kredita - dakle ispada da je meni komunizam (ili sta je vec ostalo od njega tada) bio dobar;
To je i bila poenta ona dva primera gore - da komunizam moze pojedincu da bude dobar u nekim aspektima, i to ne samo herojima laznog misljenja, nego najobicnijim ljudima :)

Dalje, uvek mi je bila zanimljiva pojava kreativnosti u represivnim sistemima - da li bi Zamjatin napisao "Mi" ili Bulgakov "Majstora i Margaritu" da nisu ziveli u vreme i na mestu kada jesu?
Odakle to? Akcija i reakcija? Zasto je Mandelstrom napisao "Gruzijskog gorstaka" iako je ZNAO da ce ga Staljin poslati pa-pa?

"ako smo kao narod bili dovoljno zreli da pod otomanskom ropstvom zadržimo svoju veru i običaje, zašto bi život u Evropskoj zajednici gde su sva ljudska prava zagarantovana predstavljao pretnju na bilo koji način";

Mislim da Srbi znaju da represija ne moze ubiti duh, jer su kroz to prosli vise puta; mozda se boje da evropeizacija moze, jer je nikada nisu iskusili :) To ti je kao kad ja mojoj babi odnesem skup i kvalitetan caj, a ona ga ne pipne nego i dalje mulja kamilicu na koju je "naucila" :)
metanoia metanoia 20:54 03.04.2008

Re: kritika bloga i diskusija

Dodao bih vašem komentaru i primer mog oca koji je kao dete iz doma, jer je ostao siroče neposredno nakon rata, dobio šansu da upiše fakultet i završi prava. Vaš primer plastično prikazao prednosti besplatnog obrazovanja u kominizmu, nažalost to je jedna od retkih dobrih osobina ovog sistema vladavine.
Gorio Gorio 20:57 03.04.2008

Re: kritika bloga i diskusija

Recena je poshast ucinila mnogo dobra milionima ljudi, i upravo je oslobodila put duhovnog razvoja obezbedjujuci materijalnu egzistenciju skoro svakome u "komunistickim" drustvima

U ovo što ste napisali ne veruju više ni Kubanci, kojima je rečena poshast ovih dana dozvolila da poseduju mobilne telefone.
Out of Beirut Out of Beirut 17:08 03.04.2008

ilustracija

Albert Svajcer, Hibbert Lectures to Oxford University, October 1934:

"It is a distorted habit of mind which identifies the real with the actual. In any philosophy worthy of the name, the real is always the ideal, the actual merely the apparent. In genuine philosophy the word ideal signifies what ought to be realized, and is realizable. The perversion of modern thought consists in this, that it understands 'realism' to signify what is in the sense of what occurs; that is, it confounds the real with the actual and so with the apparent."

Vasa retorika mesa realnu Evropu sa aktuelnom Evropom. Time ona cini gresku najozbiljnije prirode.
Mungos Mungos 17:24 03.04.2008

"Evropa je jeres"

Sram te bilo, IZDAJNICE & Ruski placenice!

Mungos, The Ljuti Europejac (Sa Kosovom U Srbiji)
trener trener 18:00 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

Ko? Jei ja?(ne vire mi valjda ove kopejke iz carapa)
Mungos Mungos 18:09 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

trener
Ko? Jei ja?(ne vire mi valjda ove kopejke iz carapa)


I ti, i ti, Petrovicu! Samo te gledam kako diskutujes i tu mi se izrazavas... Upamti jednom za svagda: EVROPA (kakva god da je) NEMA ALTERNATIVU! (Ono Zlobino "Mir nema alternativu!" ocigledno nije vredelo. Pitam se sta li je sledece sto "nema alternativu"?)

Mungos, The Alternativni

P.S. I ne da ti vire koMpejke, nego i clanska karta KGB-a - dva prsta iznad dzepa!
trener trener 18:34 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

"Jel` ti to mene etiketiras?"

Pa ima nas Cvorovica da pobijemo ta @ovna!
trener trener 18:43 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

Mungos
trenerKo? Jei ja?(ne vire mi valjda ove kopejke iz carapa)I ti, i ti, Petrovicu! Samo te gledam kako diskutujes i tu mi se izrazavas... Upamti jednom za svagda: EVROPA (kakva god da je) NEMA ALTERNATIVU! (Ono Zlobino "Mir nema alternativu!" ocigledno nije vredelo. Pitam se sta li je sledece sto "nema alternativu"?)Mungos, The AlternativniP.S. I ne da ti vire koMpejke, nego i clanska karta KGB-a - dva prsta iznad dzepa!
CIRILICA NEMA ALTERNATIVU Sad mi se dete javilo, MORA maturski rad iz informatike da prepravi i napise cirilicom inace rad o Flash. Pa neverovatno

Reci profesorke "po najnovijem pravilniku,"ovo je ko ona budala sto je htela da ukine Darvina
Neka idu vise u Sibir pa neka se sporazumevaju Glagoljicom i kako god hoce
Mungos Mungos 18:57 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

trener
Mungos

trenerKo? Jei ja?(ne vire mi valjda ove kopejke iz carapa)I ti, i ti, Petrovicu! Samo te gledam kako diskutujes i tu mi se izrazavas... Upamti jednom za svagda: EVROPA (kakva god da je) NEMA ALTERNATIVU! (Ono Zlobino "Mir nema alternativu!" ocigledno nije vredelo. Pitam se sta li je sledece sto "nema alternativu"?)Mungos, The AlternativniP.S. I ne da ti vire koMpejke, nego i clanska karta KGB-a - dva prsta iznad dzepa!

CIRILICA NEMA ALTERNATIVU Sad mi se dete javilo, MORA maturski rad iz informatike da prepravi i napise cirilicom inace rad o Flash. Pa neverovatno


Ma, nije to nista... Ja sam u drugoj godini srednje pisao PISMENI IZ ENGLESKOG cirilicom, i to ne obicnom, nego sam se trudio sto vise da bude SLAVENO-SERBSKA. Nisam dobio nikakvu ocenu, bar ne od maticne profanke. Umesto nje, ocenjivali su me skolski psiholog, razredna i zamenik direktora...

Mungos, The Chirilo

P.S. Izvini za nasilnu seksualnu transmutaciju!
trener trener 19:03 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

Neko ovde stvarno izvrsava" culne radnje na bazi elementarnih poriva".Imali kraja ovome?
Mungos Mungos 19:06 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

trener
Neko ovde stvarno izvrsava" culne radnje na bazi elementarnih poriva".Imali kraja ovome?


Sta? Trza se na nagli zvuk?

Mungos, The Chirilo
mariopan mariopan 19:12 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

Ne znam da li si cuo da je Ramus Hradinaj OSLOBODJEN za onolika ubistva o kojima je sam pisao i kojima se ponosio?

Da li smatras da je to zavera crkve protiv Evrope ili jos jedan samar Srbiji?
Da li je to Evropa koja je kupovala bubrege i srca izvadjena iz zivih ljudi koje je OVK slkupljao po Kosovu u po bela dana , legitimno, kao da bere voce sa grana?
Da li i dalje mislis da je to zavera Crkve ili nas od te Evrope odbija sama Evropa jer nas ne zeli? Po svemu sto je do sada pokazala prema Srbiji ta Evropa nas NE ZELI.
Da li je ta Evropa gledala kako se otimaju ljudi i opstruirala istrage o zlocinima kao sto to kaze Karla del Ponte? Da li je to vladavina prava koju ce i nama da uvedu kada udjemo u Evropu?
Ako sakupimo 7 milona dolara da li i mi mozemo da oslobodimo Ratka Mladica? Toliko je , naime , kostala sloboda Ramusa Haradinaja. Kazu na vestima veceras.

To je ruzno lice Evrope koje je nama pokazala, nema tu zavere Crkve niti nekog uticaja nasih politicara. To je poruka Evrope Srbiji jaca od svih vasih vapaja da Evropa nema alternativu. Evropa je sebi izabrala prijatelje , sad , ako su im malo krvave ruke , da se to oprati sa gomilom para.. To su moralne vrednosti koje nama kao ideal serviraju?
trener trener 19:19 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

Dobro je, ono sto je napisano na engleskom moze da ostane latinica,dobro je
"Luuuuuudo burazere"
stvarno ludilo, bili sad vatrogasci, neka baba se zaglavila ispod kreveta pa zvala vatrogasce, imala mob kod sebe
Pajtonovci su maciji kasalj ,a Fellini je siroma umro u ne znanju o postojanju ovakve tvorevine Srbije
mariopan mariopan 19:22 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

Da ne sirim jeres ?

Izvini , slobodno obrisi , vesti su mi bile tako sokantne da ne izdrzah ali to mozda nije tema bloga pa da ne talasam .
Pozdrav.
Mungos Mungos 19:29 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

mariopan
Ne znam da li si cuo da je Ramus Hradinaj OSLOBODJEN za onolika ubistva o kojima je sam pisao i kojima se ponosio?


Pa, Haradinaj je "specifican slucaj", tako da s nikako ne moze nazvati presedanom! Nemoj da si takav nacionalista, sovinista, pa i terorista! Sve se radi u skladu sa Poveljom UN. Doduse, nekom cudnom & tajnom varijantom tog dokumenta...

Mungos, The (Kao) Iznenadjen
trener trener 19:48 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

Ne znam da li si cuo da je Ramus Hradinaj OSLOBODJEN za onolika ubistva o kojima je sam pisao i kojima se ponosio?

Ono je bio odgovor The Mungos-u,
a ovo sam sada procitao i nemam sta da kazem osim UZASNO a nasa tragedija se nastavlja i nemam dilemu da je Evropa nevinasce,jer uvek je bilo ibice da jaci ker @e@e,a ti ako si mudar prilagodices se ali ja ne vidim drugu alternativu da se izvucemo iz ovog beznadja
Mozda postoji alternativa EU, samo se bojim da to ne bude kao u unom vicu kad je vrabac slomio krilo...ako budes htela ispricacu
mariopan mariopan 20:21 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

Znam i ja da postoje mnoge druge vrednosti zbog kojih treba da idemo u Evropu i slazem se da nam je to jedini put ali ovo su stvari koje mene odbijaju i to nema veze sa crkvom ili poltikom nasih (groznih) polticara.
Verujem da je to veci razlog za nezadovoljstvo ovde u Srbiji nego bilo kakva propaganda.
Po nekim anketama raspolozenje prema Evropi ovde u Srbiji bilo je da 80 % ljudi zeli u Evropu i opredeljeni su za taj pravac , ne zato sto se plase neke izolacije, nego jednostavno znaju sta imamo , sta mozemo i mi vec jesmo ( geografski) u Evropi pa nam tako i pripada da budemo zajedno sa ostalima. Ne mozemo mi uinat celom svetu jer se svaki inat nama omlatio o glavu. To stoji.
Ne dopadaju mi se poruke koje ta Evropa nama salje , kao da je namerno gura i one razumne u narucje radikalizma. Kako ce se okrenuti biracko telo zavisice upravo od ovakvih malih a velikih stvari. Tako se demokratske snage zapravo saplicu jer nemaju sta da ponude kao argument za taj put u Evropu.
Naravno da treba da mudro postupimo ..ali sada ce to biti mnogo teze , zato sam ja nezadovoljna , ocekivala sam makar neki mudar postupak i te Evrope ako nas zaista zeli. Pozdrav i tebi.
dragoljub dragoljub 21:13 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

te Evrope ako nas zaista zeli.

mariopan moje mišljenje je da evropa gleda na nas kao na ispušenu muštiklu nit ti više treba al ti žao da je bacišpa mi smo idobili poruku koja je kod nas slabo otpraćena nešto u stilu vi mora sami da odlučite dali hoćete ili nećete a i zmeđu redova je po meni bilo ako oćete dobro ako nećete još bolje
dragoljub dragoljub 21:58 03.04.2008

Re: "Evropa je jeres"

Neka idu vise u Sibir pa neka se sporazumevaju Glagoljicom i kako god hoce

bila neka reportaža na buvljak o uticaju kineza na isti ijedna gspođa ciganka lepo reče,,ti kinezi nek si idu u taj svoj japan" pa tako i ja kažem gospoži darvinisici i sličnim nek si idu taj njihov faterland pa nek rade šta oće
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 19:15 03.04.2008

..

Vladika Nikolaj je odavno shvatio nesto sto mnogi i danas ne razumeju iako u tom vremenu zive. Prava Evropa ne propagira rat, mrznju, netrpeljivost, razlike. To nisu ucenja velikih Evropljana. Nazalost to se promenilo, pa ni Evropa, ni Evropljani nisu vise isto. Evropske tekovine ne predstavljaju opasnos po nas same ili po nasu kulturu, jer po mnogo cemu i mi smo pripadnici te jedne velike zajednice ljudi, koji su i po kulturi i po jezicima, umetnosti religiji slicni.
istorija srbije istorija srbije 10:23 04.04.2008

Re: ..

Velimir Mladenovic
Vladika Nikolaj je odavno shvatio nesto sto mnogi i danas ne razumeju iako u tom vremenu zive. Prava Evropa ne propagira rat, mrznju, netrpeljivost, razlike. To nisu ucenja velikih Evropljana. Nazalost to se promenilo, pa ni Evropa, ni Evropljani nisu vise isto. Evropske tekovine ne predstavljaju opasnos po nas same ili po nasu kulturu, jer po mnogo cemu i mi smo pripadnici te jedne velike zajednice ljudi, koji su i po kulturi i po jezicima, umetnosti religiji slicni.

a to je?
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:30 03.04.2008

Isidora Sekulić, EVROPLJANKA međ' Srbima

U subotu, 5. aprila 2008. navršava se 50 godina od smrti književnice Isidore Sekulić, prve žene akademika u Srbiji.
Zašto su njeno slovo, njene reči, njeni eseji, njen duh tako malo prisutni u našem kolektivnom pamćenju!?
Iz njenog poznatog eseja "PROBLEM MALOG NARODA", objavljenog 1932. godine, poučan detalj:

"...Рекосмо, и мали народ нешто јесте и нешто има. Али како мали народ нема много додира с оним разноразним што је прилика за окушавање тих квалитета, и за упознавање најбољих функција тих квалитета, ти квалитети остају врста чедних потенција. Наравно, примитивно и дивље чедних. Те потенције у малом народу, то је мешавина светог и профаног, сентименталног и свирепог, догматичког и критичког. И зато, унесени једног дана у дејство – ма какво, политичко, опште просветно, чисто уметничко – ти су квалитети доста збуњено дејствени, недоследно или екстремно дејствени. Сви мали народи, зато што су усамљени, носе у себи једну меланхоличну стидљивост, која раствара активност. Сад су самоуверени, победни, срећни, сад су скрушени пред собом и пред својим најгорим непријатељима. Сад хероји, сад робље аскетског менталитета. У уметности малог народа то се нарочито испољава..."
metanoia metanoia 10:39 04.04.2008

Re: Isidora Sekulić, EVROPLJANKA međ' Srbi

Hvala vam FIlipe što ste nas podsetili na Isidorine reči. Srbi jesu mali narod sa velikim potencijalom i mogućnostima, uostalom kao što je to slučaj i sa drugim narodima, pitanje je samo koliko smo kroz istoriju bili u mogućnosti da te potencijale iskoristimo i koliko smo danas zreli da na sopstvenim greškama učimo....
Pape Pape 00:03 04.04.2008

Mi i Zapad

Ovakvu retoričku inerciju možemo primetiti i kod savremenih velikodostojnika SPC, koji neretko sagledavaju poziciju našeg naroda kao žrtvu unutar globalnih geopolitičkih zavera zapadnih sila iza čije se miroljubive politike vešto prikriva diabolična namera da uruši duhovne i tradicionalne vrednosti naše istočno – vizantijske tradicije.


Svaki narod, tačnije svako podneblje ima religiju koja «miriše» na to podneblje. Katoličanstvo ne znači isto u Španiji i u Francuskoj. Hrišćanstvo (bilo koja religija) pada preko onoga što je kolektivni mentalitet naroda, uslovljen koječime, u prvom redu istorijskim i geografskim uticajima, i zauzima konfiguraciju sudeći po tom mentalitetu. Nije obrnuto: ne formira religija mentalitet, osim u onom najdubljem smislu u kome se hrišćanstvo razlikuje od paganstva, u fundamentima hrišćanstva. Ovo naravno važi i za SPC, koja iako ohrabruje i podstiče suparništvo i neprijateljstvo prema Zapadu (i, ali to se podrazumeva, prema muslimanskom Istoku), nije i uzročnik tog nepoverenja koje traje od kako je srpske države. Okolnosti u kojima se srpski narod nalazi od kako mu je zapalo da živi tu gde živi su takve da je jedno takvo podozrenje njihov prirodan produkt.
Naravno, možemo se, zapravo moramo upitati: i šta sad? Dokle? No upirati prstom u Crkvu znači promašiti metu kada je u pitanju potraga za uzročnikom dan današnjem srpskom odijumu prema Zapadu. Crkva ga samo eksplicitno izražava, ali ga ni danas ne generiše, makar i imala (a ima) tu nameru. Uostalom, uporedite moć generisanja animoziteta prema Zapadu koju imaju reči Vladike Nikolaja, ili onog nesretnog Filareta, sa zapaljivim govorom nekog političara, ili vešću o Haradinaju od danas.
Kada se jednom mentalna slika koju ljudi na našim prostorima imaju prema Zapadu bude promenila, tu promenu će, reformom u stavovima, pratiti i Crkva, svakako ne u prvim redovima, ali neminovno. U međuvremenu, imaćemo freske po trpezarijama konaka uz srpske manastire koje prikazuju Papu ruku pod ruku sa Đavolom. A hoće li se to ikada desiti, i ako hoće, koji je način...je pitanje za sebe.
metanoia metanoia 10:51 04.04.2008

Re: Mi i Zapad

Nije mi namera da napadam Crkvu, niti crkvenu tradiciju, posebno Svete Oce, ali mislim da je kritički osvrt na određena stanovišta nekih crkvenih velikodostojnika neophodan. Primera radi, verski elitizam kojeg je zagovarao otac Justin, nazivajući ekumenizam "svejeresi", postavljajući tako Rimokatoličku i Protestanske crkve u inferioran položaj, bitno je uticao na današnje stanje verskih sloboda u zemlji. Ne samo na zakon koji je pre dve godine donet pod političkim pritiskom i Crkve deli po principu prve, druge i trece lige, vec i celokupno stanje verskih sloboda u nasoj zemlji. Sa druge strane u SPC ima ljudi cije misljenje jako cenim, poput oca Radomira Rakića, o. Radovana Bigovića, o. Aleksandra Đakovca, vladike Šabačko-Valjevskog Lavrentija. U suštini, u nekim prethodnim tekstovima namera mi je bila da pokažem na misaoni okvir koji je doprineo stvaranju određenih socio-kulturnih pojava u našoj zemlji, poput jačanja nacionalističke retorike, porasta nacionalizma kod mladih, od kojih neki čitajuči Nikolajeve spise, često izvlače pogrešne zaključke pa samim tim dobijaju određenu duhovnu potporu za svoje postupke.
Pape Pape 12:09 04.04.2008

Re: Mi i Zapad

Nije mi namera da napadam Crkvu
Jasno, nisam tako ni shvatio post. Nije ni meni namera da je branim, hteo sam da priči dodam, tačnije naglasim, perspektivu. Mnogo češće sam slušao opravdanu nego neopravdanu kritiku Crkve, i ona zaista jeste neophodna. Ponekad i napad (podrazumeva se argumentima koji isključuju ikakvo verbalno nasilje).
Jasno je da forma bloga, njegova dužina, diktira i mogućnost da se na tom mestu pomene sve što je relevantno za temu, koliko zbog prostora toliko zbog razvodnjavanja poente teksta, njegove oštrice. Sve u svemu, napor da se, citiraću, "pokaže misaoni okvir koji je doprineo stvaranju određenih socio-kulturnih pojava u našoj zemlji" je hvalevredan (govorim ovo bez imalo ironije, nadam se da je očigledno), jedino je tema zaista kompleksna.
Boro Boro 02:18 04.04.2008

Ljudska prava

metanoia
...zašto bi život u Evropskoj zajednici gde su sva ljudska prava zagarantovana predstavljao pretnju na bilo koji način,...


Zato sto "ljudska prava" ne predstavljaju samorazumljivu vrednost u Srbiji. I to ne samo medju obicnim svetom, nego i u okviru preovladavajuceg dela srpske elite, sto je zapravo presudno.

Naravno da ce se svi (i "svet" i "elita" sloziti sa tvrdnjom da prava ljudi treba postovati. Jer se "nema gde". Ali ce se ljudska prava tako lako, i tako cesto, i eksplicitno proglasavati laznim, i to sve zato sto se u prava ljudi, i njihovu SLOBODU, ne veruje istinski.

I to je, po meni, jedan od glavnih problema u Srbiji (i ne samo u Srbiji, ali to je vec druga prica...).
jinks jinks 08:32 04.04.2008

Mozda se deo

odgovora nalazi na samom pocetku price.

Kako je uopste nastala drzava u kojoj zivimo i ko su bili ljudi koji su je stvarali. Kome su sve oni bili okrenuti. Na kojim idejama je nastao I srpski ustanak, naprimer. Te ideje su stvorile nesto sto je izraslo u drzavu i opstalo kao drzava, uprkos svemu.
zeljudina1 zeljudina1 18:51 04.04.2008

Sistemi vrednosti u Srbiji...

...u sprezi sa srpskim mentalitetom (koji se opet , delimicno, bazira na sistemima vrednosti) se prosto ne mogu objasniti ljudima koji poticu sa zapada. Na kraju kraja se dolazi do toga da ono sto je nama normalno - njima nije i obratno. Govorim o finesama.

Ali, nije u tome srpski problem. lako je krivicu svaliti na drugoga i nista ni ne pokusati.

Politicar koji dodje na vlast posle Milosevica mora to apriori da prihvati i da ne naglasava, svi znamo koliko je bilo gadno 10 godina pod crvenima, ali tom logikom moze da se stigne i do 500 godina pod Turcima, pa sad hajde da ne uradimo nista i da se doveka zalimo kako su 'ovi pre nas' sve unistili i da zbog toga ne moramo nista da preduzmemo.

Erozija je i dalje sveopste prisutna... Nazalost.

Kao da padamo i padamo i nikako da padnemo i da pocnemo, napokon da se penjemo.

Ogromna energija se trosi na unutrasnja trvenja. Ne postoji dogovor, ne postoji ideja, samo sitni palanacki interesi.

Iznurivanje vec iznurenih.

Bojim se da, pomenuti, nacionalni interes, ne postoji. Ne postoji vizija. Bolje reci, ne postoji covek sa vizijom.

Vise ne postoji.



metanoia metanoia 20:45 04.04.2008

Re: Sistemi vrednosti u Srbiji...

Bojim se da, pomenuti, nacionalni interes, ne postoji. Ne postoji vizija. Bolje reci, ne postoji covek sa vizijom.

Vise ne postoji.


Zoran nije vise medju nama, ali njegova vizija nastavlja da zivi. Pojavice se covek, ako vec nije medju nama, koji ce znati da njegovu u potpunosti sprovede...
zeljudina1 zeljudina1 16:34 14.04.2008

Re: Sistemi vrednosti u Srbiji...

Postovani,

Drago mi je da ste pogodili o kome sam mislio.

Nadam se da ste u pravu.

Pozdravljam!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana