Roditeljstvo| Tehnologija| Život

Preko veze

Jelica Greganović RSS / 15.11.2016. u 22:40

telenor_rucak.png

Mi smo porodica razudjenog tipa. Doduše, koliko do onomad, mereno roditeljskim aršinima neosetljivim na vreme kao takvo, bili smo prilično zgusnuto naseljeni. Bila su to lepa vremena kada su deca bila ono što ta reč i znači, sve dok nisu bez pitanja porasla i prema njihovim shvatanjima odrasla. Nije da ja to ne shvatam, nego mi je prosto neverovatno da neko ko se, do koliko prekjuče, teturao izmedju stolice i komode, pokušavajući da savlada podlosti gravitacije, sada ne samo da hoda, nego galopira naokolo. I to van granica stana. I ulice. I grada. I države. I kontinenta. Samo čekam da mi mahne sa neke, za početak, susedne planete. Naravno da se i to dešava bez maločas pomenutog pitavanja.

U ta dobra stara vremena, baš po bapskoj više slutnji no izreci, problemi su, srazmerno veličini, odnosno manjini, bili manji. Jeste da su se tad upale ušiju, grla, rastenje zuba na bis, padanje na glavu i sve raspoložive ekstremitete, činili kao najveći na svetu i okolini. Ali, tada je čovek bar mogao da ih locira, lepo im streseš kocke na pod, daš automobilčiće ili lutke koje ne mogu da gurnu nekud kud odraslom ni na pamet palo ne bi. Tu i tamo progviriš da vidiš da im neka nepodopština, poput glodanja fotelje, nije pala na pamet. Ako ih je više, oslušneš tišinu i ako je tišina, to ne valja. Dok galame, sve je kako treba, a tišina je poziv na obaranje postojećih rekorda u trku do dečije sobe. Tad ti ne odnose ključeve od automobila, ne izlaze napolje da se vrate sutra, ne odlaze bez tebe na letovanje...U svakom slučaju, to je vreme tipa Bogteradovaoisvitisesveciveselili. Jer, onda krenu...

E, to kretanje se, u naše vreme, nekako poklopilo sa izumljivanjem mobilnih telefona. Ne znam zašto taj čovek nije dobio više Nobelovih nagrada za mir. Taj koji je mobilne izmislio. Spomenik da mu se napravi, ne ko kuća, nego kao naselje solitera. Dotični telefoni su omogućili ne samo da održim komunikaciju sa decom, u kombinaciji sa prostornim lociranjem, nego i da sačuvam zdravlje mog pulmološkog sistema sa posebnim osvrtom na stabilnost njegovog respiratornog dela. Da nije bilo tih sprava, ja bih prsnim stilom visila sa prozora, kao nebrojene generacije majki pre mene, pokušavajući odokativno da utvrdim vraćaju li se već jednom kući mladunci koji, po postojećim prirodnim zakonima, ne bi trebalo da mogu bez majke da žive, provode se i tumaraju naokolo.

Jeste da su, u prvo vreme, ti telefoni nudili samo elementarne funkcije, ali i to je bilo više no ništa pre toga. Obaška su im krepavale baterije baš onda kad ste pokušavali da dozovete detinju sortu. Pripadnici iste su uspevali da nakaleme takve račune za telefone da vam uši i džepovi od strave otpadnu, al kad ih vi zovete – e, tad baš nekako nisu bili dostupni. Čudo neobjašnjivo.

A, komunikacija je, priznaćete uslov srećne porodice. Baš kao i braka. Zato ja, u našoj osnovnoj društvenoj ćeliji, usta ne zatvaram. Takav mi je opis maternjeg radnog mesta. Na mah je izgledalo kao da će geografija uspeti da me spreči u ovoj disciplini, ali dobri ljudi koji se bave telefonima mobilne vrste su više no uspešno zarađivali svoje plate. I izmislili grupisanje. Tačno to mi je falilo. Da se ponovo okupimo. Jeste da je to mobilno sabiranje, ali malo li je na dotadašnju svedenu komunikaciju. Hteli to oni ili ne. Kilometri su postali relativna pojava. Živimo svako u svom kraju, al smo tu, preko veze. Mislim, ako neko misli da mu darujem kusur interneta, moraće sa majkom svojom da komunicira, em je džabe, em je neophodno za zdravlje porodice kao takve. A, ako je baš spreman da istrpi moje sklonosti pričama i pričanju, mogu i da nastavim da budem otvorena za uvaljivanje dečijih starih telefona, na račun njihovog posedovanja najnovije mobline naučne fantastike.

Tako da, ako me vidite kako hodam i kucam poruke, preteći da nepažnjom srušim sve što mi je na putu, imajte razumevanja. Nisam ja manijak od telefona zavisan, ja sam – majka. Grupišem porodicu. Bežično.

P.S. Predložiću porodičnoj grupi da usvojimo Boba Živkovića. Jako nam fali. Da nam crta sve što rečima ne može da se iskaže. 

 



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

amika amika 23:35 15.11.2016

Добар текст...

... Јелице. Духовит, истинит - колико су сви родитељи исти...

Можда недостаје сцена када су наследници добили СВОЈ ПРВИ мобилни?
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:04 16.11.2016

Re: Добар текст...

U pravu si, onomad su evocirali sećanja na taj prvi mobilni koji su mladjih dvoje morali da dele
mlekac mlekac 00:11 16.11.2016

Re: Добар текст...

Jelica Greganović
U pravu si, onomad su evocirali sećanja na taj prvi mobilni koji su mladjih dvoje morali da dele

Ih, ja sam ostala poznata kao "surova" majka koja nikome nije dozvolila mobilni pre 13. a i tada samo polovni, nasleđen od starijih. Nov tek sa 16. kad nauče da čuvaju. Najcrnje je što su mnogi "novi" u međuvremenu nastradali a jedan od tih "polovnjaka" već više od 10 godina se vuče po kući i uskače po potrebi kad god neki novi ne funkcioniše.
mlekac mlekac 00:08 16.11.2016

Znači...

Grupisala si ih? Baš sam, onomad, razmatrala tu opciju - i ovi moji se nešto razvukoše po geografiji, naročito od kako Princeza odlete za Grčku. Moraćeš detaljnije da mi pojasniš kad se vidimo. Definitivno mi primamljivo zvuči.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:13 16.11.2016

Re: Znači...

Samo ih popakuješ, ima paket za skupljanje rasejanih moraju da te slušaju - džabe
mlekac mlekac 00:22 16.11.2016

Re: Znači...

Jelica Greganović
Samo ih popakuješ, ima paket za skupljanje rasejanih moraju da te slušaju - džabe

To! Moraću to da navatam. Baš taki mi treba!
A onda ima da stoju mirno i slušaju - svi do jednog. Od prestolonaslednika i supruge mu do Biberčeta koji trenutno boluje od tih bolesti tipa - istrošila mi se baterija.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:50 16.11.2016

Re: Znači...

To istrošavanje baterije mi ne pominji, od toga dobijam koprivnjaču po mozgu, traje ta baterija sve dok ja ne pozovem, pričaju sa svemirom al zamisli baš kad ja...i tako...desi se...
mlekac mlekac 12:29 16.11.2016

Re: Znači...

Jelica Greganović
To istrošavanje baterije mi ne pominji, od toga dobijam koprivnjaču po mozgu, traje ta baterija sve dok ja ne pozovem, pričaju sa svemirom al zamisli baš kad ja...i tako...desi se...

O, da... Još je jedno vreme pokušavao da se vadi sa "Stvarno, pitaj..." E, al' mama pronašla telefone tih nekih s kojima je najčešće, pa ako njemu "crkne baterija", mama pozove drugare. Prosto neverovatno kako od tada baterija ređe crkava.
tasadebeli tasadebeli 08:19 16.11.2016

Сунце му жарко!

То јест, има нека тајна веза...








А тек када стигну снајке и зетоње, па се бројеви мобилних заједно са бригама удвоструче!


Поучна причица из искуства за све момчиће о борби добра и зла која никада нема хепиенд...

СМС-ови на први пар, комбинацију, срећних бројева:

"'Ајде дођите на ручак у недељу."

"Не можемо, кево, имамо неке обавезе."
(у преводу, игра Звезда, идем са друштвом на стадион у време ручка)


СМС-ови на други пар, комби9нацију, срећних бројева:

"Реци оној стоки од твог мужа да дођете у недељу на ручак. Одбио ме је."

"Важи, не брините, рећи ћу му. Стварно је ваш син стока!"


Прича се завршава обмотана резанцима из супе за недељни ручак јербо марва је марва, па не схвата моћ нових технологија.




П.С. - Узгред, поводом тог смиривања на једном месту у млађим узрастима...

"Ко деци забрањује да скачу, вичу и деру се, тај греши!" (В. Пелагић)


Приметимо ми једаред у школи да је на ходницима за време одмора нека необична тишина и мир. Као да си Нијагарине водопаде заврнуо неком славином, па ти тишина пара уши. А и ништа се не креће. Најактивније биљке које расту у саксијама по ходницима школе...

Видимо ми, деца окупљена у групице, не мрдају, ћуте и буље у своја најмодернија сокоћала. Фриз фрејм.

Необична и ничим заслужена милост божја, мислили ми неко време...

Док нисмо схватили да су клинци провалили шифру за школски вајерлес, па се наиграли игрица све у шеснаест.
mlekac mlekac 08:47 16.11.2016

Re: Сунце му жарко!

Прича се завршава обмотана резанцима из супе за недељни ручак јербо марва је марва, па не схвата моћ нових технологија.

Još nisi naučio da se kaže "Da, mama! Tako je mama! U pravu si, mama!"?
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:55 16.11.2016

Re: Сунце му жарко!

"Реци оној стоки од твог мужа да дођете у недељу на ручак. Одбио ме је."

"Важи, не брините, рећи ћу му. Стварно је ваш син стока!"



Imamo već i te momente, zovem Izabranicu kad pokušavam da dozovem Prestolonaslednika...valjda njega zove njena majka...

Видимо ми, деца окупљена у групице, не мрдају, ћуте и буље у своја најмодернија сокоћала. Фриз фрејм.

E, tako bilo sa nultim razredom u OŠ de su mi deca išla. Ja sam nultim zvala onaj prvi razred u devetogodišnjoj, one što bi inače u vrtić išli još uvek. Provalile učiteljice da su neobično mirni već mesec dana u produženom boravku, naravno dok one srču kafu u ćošku. Prišle jednom konačno da vide otkud misterija prirode, kad ono nulti pelenaši gledaju tvrde porniće. Škola nije imala zaključane sporne sajtove. Jadnice su na kraju isključile komp iz struje, dotle su tehnološki dobacile.
mlekac mlekac 12:31 16.11.2016

Re: Сунце му жарко!

Jelica Greganović
Jadnice su na kraju isključile komp iz struje, dotle su tehnološki dobacile.


Dobro su se i toga setile! Mada nije trebalo da isključuju računar nego modem.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:34 16.11.2016

Re: Сунце му жарко!

Mada nije trebalo da isključuju računar nego modem.

Mislim da je ipak bolje bilo da uključe nego da isključe. Mozak.
nikvet pn nikvet pn 09:46 16.11.2016

Техника

Стварно је чисто чудо са том техником.

Синоћ сам био у Лас Вегасу на слот машини. Не буквално гузицом него... Мој синко се нашао тамо неким послом па преко вибера одвео маторог оца да улупа десет кинти. Строго на зајам. Коцкам се за своје паре, не за туђе. И тако јуримо три сличке да сложимо, да истерамо звецкави водопад кад цврц, пуче веза. Није важно, баш ми било лепо.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:56 16.11.2016

Re: Техника

кад цврц, пуче веза

Baterija, a?
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:29 16.11.2016

Kćerkin glas

Dok je bila mala, imao sam ono "Tata, imaš poruku" na mobilnom, da me uvek seća na nju.

Sada je sramota
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:57 16.11.2016

Re: Kćerkin glas

Sada je sramota

Ma, kakva sramota, ja još uvek ne dam da se iz kuće iznese sto iz dnevne sobe koji je gospojica oglodala s obe strane.
bocvena bocvena 14:12 16.11.2016

Re: Kćerkin glas

priča mi drugarica s posla - na stanici tramvaja vidim nekog malog, sedi na 'ladnom betonu, a jaknu drži u rukama, pored mu pun ranac, oprema za fizičko i neki instrument...sažalim se, priđem bliže da mu pomognem...kad ono tvoj sin!

da, da, mamin sin krenuo prevozima sam: škola, muzička, kuća, opremili ga mobilnim da javlja geografsku širinu, dužinu i nadmorsku visinu, pa da ga lociramo...džaba. nikakvi aberi od njega ne stižu, a na telefon se ne javlja. na kraju, pre nego uđem u kuću, duboko udahnem i nadam se da je tu (i da je od one četiri stvari bar dve doneo kući).
49 41 49 41 14:30 16.11.2016

Sve vise napredujemo

https://www.youtube.com/watch?v=96VmXlVouiA

al' ko mari...
Ribozom Ribozom 18:30 16.11.2016

sve ce im vrnes

Kada Jelice budes usla u osmu, devetu deceniju zivota.
Tada se po pravilu uloga menja, i deca bivaju zabrinuta za roditelje, pa ih cesto zivkaju.
Stariji tada 'ne cuju telefon' jer:
1. gledaju seriju
2. premijer je imao nesto vazno da kaze (po vazdan; ccccc)
3. prave knedle sa sljivama u kuhinji (ovo je tako podao nacin da se deca namame kuci)
A moze da se i pravdaju na izlapelost: 'umesto telefona u klub penzionera sam ponela daljinski'.

A da ne pricam o teskocama usvajanja novih tehnologija. Pre ces norveskog tinejdzera da nateras da cita Dostojevskog nego da penzionera naucis da rukuje mobilnim.

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:56 16.11.2016

Re: sve ce im vrnes

Ribozome, znam taj rad, imamo Babu i Dedu od po 90 leta, treba da vidiš šta telefonima rade
rade.radumilo rade.radumilo 16:48 17.11.2016

Re: sve ce im vrnes

A moze da se i pravdaju na izlapelost: 'umesto telefona u klub penzionera sam ponela daljinski'.


Krene to ranije, pa dok kreću na posao, u tašni završi:
- Mobilni,
- Fiksni (bežični)
- Daljinski.

Naravno, najveću paniku u kući izazove ovo poslednje.
rade.radumilo rade.radumilo 16:52 17.11.2016

Re: sve ce im vrnes

Pre ces norveskog tinejdzera da nateras da cita Dostojevskog nego da penzionera naucis da rukuje mobilnim.


Windows Phone je majka za penzionere. Em su one "pločice" velike, em ubaciš pločice sa likovima onih najbližih koje treba da zivkaju, em povećaš font da mogu i sa naočarima za TV da pročitaju. Android i iPhone su problem, jer su ikonice suviše sitne, pa dok uzmu druge naočari, pa dok i sa njima isćoradaju jer nisu išli na kontrolu godinama...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:39 18.11.2016

Re: sve ce im vrnes

More, imaju telefone sa dugmićima veličine Vilerovih goblena, al Deda voli mnogo da ih otvara i popravlja. Iako nisu pokvareni...
8c_competizione 8c_competizione 09:32 19.11.2016

Re: sve ce im vrnes

Ribozom
Kada Jelice budes usla u osmu, devetu deceniju zivota.
Tada se po pravilu uloga menja, i deca bivaju zabrinuta za roditelje, pa ih cesto zivkaju.
Stariji tada 'ne cuju telefon' jer:
1. gledaju seriju
2. premijer je imao nesto vazno da kaze (po vazdan; ccccc)
3. prave knedle sa sljivama u kuhinji (ovo je tako podao nacin da se deca namame kuci)
A moze da se i pravdaju na izlapelost: 'umesto telefona u klub penzionera sam ponela daljinski'.

A da ne pricam o teskocama usvajanja novih tehnologija. Pre ces norveskog tinejdzera da nateras da cita Dostojevskog nego da penzionera naucis da rukuje mobilnim.




moja je malko drugacije navijena: ona je ta koja nemilice zove sina da sin (jedinac) vidi kako je ona! doduse, to o necuvenju telefona pod tackama 1 i 2 potpisujem. sva "neizmerna ljubav" prema sinu je nista u poredjenju sa najnovijom Turskom/Meksickom/Indijskom/Ruskom serijom. ili ako bivsi PPK nesto objavljuje na TV. dakle ako tada zoves, ili se ne javljaju ili te mrze ko najveceg zlotvora. ne pomaze ni 12 repriza iste epozode sutra, niti ponovljeni dnevnici. ako slucajno zoves oko 22:00 (u dogovoreno vreme, kada si vec uspeo da dodjes sa posla, da se skines i eventualno nahranis macke/decu...) a njima se spava (redovno) opet si zlotvor! nema veze sto se tebi subotom i nedeljom u 08:00 ujutru spava takodje ("sta imas da spavas toliko?".

kako god da okrenes, obrala su deca bostan sa majkama!



predivan tekst i jedan sto te nema vise ovde da ulepsas ovu sivu jesen
Черевићан Черевићан 22:51 18.11.2016

дует збивања

и потом Деца напречац одрасту
прхну у живот угледом на ласту
осећајем стрепње пропратимо лет
наш у мукобриге, њихов у свој свет

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana