Haradinaj, Djindjic&njegovi politicki sledbenici

Virtuelni Vasilije RSS / 03.04.2008. u 22:00

Evo opet ja pisem blog neplanirano ... i to samo sto sam pre desetak minuta odgovorio blogerki anchi da nemam vremena za tako nesto (ona mi predlozila da napisem nesto u vezi oslobadjajuce presude Haradinaju na sudjenju u Hagu).

Da budem iskren nisam ni pratio to sudjenje niti sam tacno znao ni za sta je njemu sudjeno. A o sudu u Hagu sam i ranije mislio da se vise radi o politickoj nego o pravosudnoj ustanovi. I malopre sam procitao blog  Nietzsches Aprentice  crnastrelica.gif  Šta reći u kome se uglavnom prenosi clanak iz Blica.  I ostao sam bez reci. NEVEROVATNO!!!

Oslobodjen je covek koji je pusten da se brani sa slobode i od cijih 10 planiranih svedoka (od toga 3 zasticena) je za to vreme 9 UBIJENO!!!

I odmah sam razumeo anchi i znao da moram da napisem ovo. Ne interusuje me sta ce da uradi Kostunica ili Nikolic.

Interesuje me sta ce da uradi Demokratska stranka koju ja godinu i po dana branim (pa i zastupam) ovde na blogu. Ona je jos uvek u ovoj vladi (makara bila i tehnicka) ... i njen je ministar inostranih poslova. A jedino sto je moguce uraditi je napraviti diplomatski skandal i insistirati svim sredstvima da se u celom svetu cuje o ovome. I da svi zapadni mediji o tome bruje ...

Iako smatram da je DS prava naslednica Djindjiceve bastine intersuje me sta ce uraditi i LDP posto su u njoj oni koji se najvise busaju u grudi da su oni ustvari ti naslednici i da su neki od njih i bili njegovi najblizi saradnici i prijatelji ...

A ako niko od njih ne reaguje na pravi nacin, evo javno obecavam da cu ovde na blogu podrzavati one koji to urade - pa makar to bili radikali i narodnjaci ...

Ako su Djindjicevi naslednici (i jedni i drugi) zaboravili evo im sta je o ovoj problematici mislio Djindjic:

Posto mislim da bi o ovoj temi trebalo da bude objavljeno 20 a ne 2 bloga ponovicu i ja jos jednom ceo tekst iz Blica:

HAG - Ramuš Haradinaj, bivši vođa OVK, premijer Kosova i član jedne od najuticajnih albanskih porodica sa razgranatim kriminalnim vezama, danas je u Haškom tribunalu oslobođen svih tačaka optužnice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima na Kosovu i Metohiji tokom 1998. godine.

Suđeno je i Haradinajevim potčinjenima Idrizu Baljaju, koji je takođe oslobođen, dok je Ljahu Brahimaj osuđen na šest godina zatvora. Ova sramna presuda izazvala je ogorčenje u Srbiji.
Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je rekao za „Blic“ da je Haški sud ovom presudom pokazao da nema više razloga za njegovo postojanje.
- Prva pogrešna odluka raspravnog veća je bila da mu se dozvoli da se brani sa slobode jer je on bio jedna od najuticajnih ličnosti na Kosovu i Metohiji. Od tada je ubijeno devet važnih svedoka, među kojima su čak trojica bili zaštićeni. Jedino je program zaštite svedoka na Kosovu i Metohiji doživeo debakl. Pad kvaliteta suđenja u Haškom tribunalu je evidentan i to nije samo zbog slučaja Haradinaj. Tribunal je odigrao svoju istorijsku ulogu, dok političke elite nisu htele i nisu mogle da procesuiraju ratne zločine. Regionalna pravosuđa sposobna da vode kvalitetnije postupke - rekao je tužilac Vukčević.
On je naglasio da je srpsko tužilaštvo na suđenju Antonu Lekaju, koji je osuđen na 13 godina, utvrdilo odgovornost Haradinaja za ratne zločine.
- Očekujem da Haško tužilaštvo uloži žalbu, a ja ću odrediti jednog mog zamenika koji će im pomoći u tome - kaže Vukčević.
Branioci Haradinaja, Baljaja i Brahimaja pred sudsko veće nisu izveli nijednog svedoka odbrane, smatrajući da to nije potrebno.
Tužilaštvo nije moglo da izvede čak deset planiranih svedoka, od kojih su devet ubijeni, a jedan Ramir Murići je posle ranjavanja odbio da svedoči. Od devet ubijenih, čak troje su bili zaštićeni svedoci.
Kujtin Beriša pregažen je džipom u Crnoj Gori. Ilir Seljmaj je izboden nožem posle navodne kafanske tuče. Svedoci njegovog ubistva su tvrdili da je on navodno napao čak šestoricu ljudi, posle čega je izboden nožem. Bekim Mustafa i Auni Eljezaj ubijeni su hicima iz vatrenog oružja.
Zaštićeni svedoci Džejdin Musta, Sadrik Murići i Vesel Murići ubijeni su u profesionalno organizovanim atentatima. Svedoci Sabaheta Tava i Isuk Hakljaj, pripadnici kosovske policije, takođe su ubijeni u atentatu, a automobil sa njihovim telima je zapaljen.
Neki od ovih ljudi svedočili bi i u sudu kako su lično gledali pogubljenja i mučenja civila u prisustvu Haradinaja. Inače, oko 40 svedoka zločina OVK-a sa Kosova i Metohije do sada je ubijeno.
U završnoj reči, krajem januara, predstavnici Haškog tužilaštva su zatražili da svoj trojici bude izrečena kazna od po 25 godina zatvora za dokazane zločine, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude zbog nedostatka dokaza.

http://www.blic.co.yu/hronika.php?id=36515

Koristim ovde svoju mogucnost da kao autor dodam i na taj nacin ISTAKNEM svoj post koji se (trenutno) nalazi na drugoj strani bloga. On sadrzi zakljucke i zahteve do kojih sam ja dosao posle vise od dva dana diskusije:

Virtuelni Vasilije  15:43 06.04.2008

Zakljucak&zahtevi ...

posto se diskusija blizi kraju (ili ga je vec dostigla?) hteo bih i ja da dodam neke zakljucke i zahteve pre svega aktuelnim (a i buducim) vlastima, zatim partijama koje sam apostrofirao u uvodnom tekstu pa na kraju i svim drugim javnim licnostima, organizacijama i institucijama (NVO's inlcuded;)

1. Podrzavam izjavu predsednika Tadica u kojoj poziva Haško tužilaštvo da "podnese žalbu na presudu Haradinaju". Ali i dodatak blog-koleginice Dracene i kolege g. Sentinela u kome se konkretnije pominje i odgovornost Srbije da vise i ozbiljnije radi na obezbedjivanju dokaza a i vrsenjju drugih akcija da se greska HT-a ispravi ...

2. U prilozenom intervjuu pokojnog Premijera Djindjica se govori i o ravnopravnom-partnerskom odnosu izmedju Srbije i zapadnih(NATO) zemalja. Iako svi zanamo da je to tesko pa i neizvodljivo u svim segmentima ne znaci da tome ne treba teziti. U konkretnom slucaju to znaci sledece: kao sto MZ trazi od Srbije da ispuni odredjene uslove i preduzme odrenjene korake, sa ISTIM pravom moze i trebalo bi Srbija da trazi to i od njih ...
  - da ispitaju da li i kakvi su propusti ucinjeni uradu Tribunala (posebno tuzilastva).
  - da se istraze i pronadju eventualni krivci za to sto identitet i ZIVOTI zasticenih svedoka nisu sacuvani ...
  - da se zahteva preispitivanje propusta odgovornosti UMNIKA za dobavljanje dokaznog materijala na teritoriji na kojoj on ima odgovornost ...
  - da se insistira na primeni principa komandne odgovornosti i kad je u pitanju vojno i politicko vodjstvo kosovskih Albanaca u koje je spadao (i verovatno ce opet) i Haradinaj (a takodje i Taci etc.)

3. Daleko najuticajniji faktor na zapadne vlade i NATO je njihova sopstvena javnost. U tom smislu je jasno i da to sto se u zapadnim main-stream medijima ne zna/ne govori o tome da je sa dolaskom NATO snaga izvrseno jedno od najvecih etnickih siscenja na Balkanu (cisecenje nealbanaca) NIJE SLUCAJNOST. Kao sto nije slucajnost da se, kao sto vidimo u konkretnom slucaju, o skandaloznom sudjenju Haradinaju (i njegovom krajnjem ishodu) vrlo malo pise na zapadu. I cak i kad se pise i kriticki je intonirano onda je to vrlo blago(sumnja u zastrasivanje svedoka). A ubedjen sam recimo da je u tim medijima izneta (i ponavljana) skandalozna CINJENICA o tome da je 9  svedoka ubijeno, da je deseti bio ranjen (pa odustao), da su medju njima i tri zasticena svedoka i da je osumnjiceni bio skoro dve godine na slobodi, da bi to izazvalo zaprepascenje u javnosti na zapadu i povecalo pritisak na njihove vlade da preduzmu odgovarajuce korake.

Znaci ovaj treci predlog/zahtev je da svi pomenuti uloze maksimalne napore da se ova istina probije do zapadne javnosti. Vlasti bi za to trebalo da angazuju i odgovarajuce agencije ali bih ja recimo na svakoj konferenciji za stampu ili intervjuu na pitanje nekog novinara iz nekog poznatog zapadnog medija (New York Times, BBC etc.) odgovorio kontra-pitanjem: kako to i zasto njihov medij nije objavio pomenutu SKANDALOZNU CINJENICU? I da li tako DRASTICNIH primera u istoriji pravosudja uopste ima? (bez obzira sto primera zastrasivanja pa i ubijanja sigurno ima mnogo) ...

ps. Naravno ima i mnogo drugih izjava u javnosti koje bi se mogle podrzati. Tadica sam izabrao zato sto je najvisi drzavni rukovodilac (i nije tehnicki-privremeni) ...



Komentari (163)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ђак Ђак 22:18 03.04.2008

...

Васо, поправи наслов :)

сад ћу да читам остало
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:25 03.04.2008

Re: ...

Ђак
Васо, поправи наслов :)сад ћу да читам остало


Haval Djak, popravio sam.

Ma opet sam pisao na brzaka i iznerviran Tek kad sam procitao tekst iz Blica (kod Nietzsches Aprentice ) ukapirao sam koje neverovatne razmere ima cela prica ...

Voleo bih da vidim sta ce da nam kazu oni koji se ovde zalazu i ubedjuju nas i one nealbanske jadnike dole na Kosovu da je dobro za njih da prihvate kosovsku nezavisnost i Haradinajevu vlast ...
Ђак Ђак 22:29 03.04.2008

Re: ...

Virtuelni Vasilije
Ђак
Васо, поправи наслов :)сад ћу да читам остало


Haval Djak, popravio sam.

Ma opet sam pisao na brzaka i iznerviran Tek kad sam procitao tekst iz Blica (kod Nietzsches Aprentice ) ukapirao sam koje neverovatne razmere ima cela prica ...


Ма јасно скроз, Васо...
А Немци ћуте као заливени око Харадинаја, само FAZ написа неки скрнави коментар и рече да је он ситна риба поред Караџића и Младића...

Баш ме занима хоће ли се новине у Немачкој сутра огласити...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:36 03.04.2008

Re: ...

Баш ме занима хоће ли се новине у Немачкој сутра огласити...


Ma na zapadu ce da cute kao i dosad ... ako se nasi ne potrude da se to razglasi na zapadu onda od toga nema nista.

pozz
Ђак Ђак 22:40 03.04.2008

Re: ...

ма знам, ја зато и читам jW...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:20 03.04.2008

anchi

E evo i post od inspiratorke anchi (originalno napisan na blogu Jelene Milic - DS-LDP Redemption Logic...a ja u Niš - 2. strana):

ma super je sto ste ovo primetili, samo ocu da pitam sto ti v.vasilije ne otvoris blog kad si vec bloger?
zar ova tema koju je prethodnik naceo a ti prokomentarisao to ne zasluzuje? ne da li ldp ima komentar, a sramota je sto ga nema, nego presuda. to je tema i ruzno je da je niko na vip blogu b92 nije pokrenuo. bode oci. jeste da najvise bode oci sto cute oni koji se predstavljaju kao naslednici politike ubijenog Zorana Djindjica.


evo ti, ako hoces otvori blog, ovaj klip mozes da stavis u blog, videh ga danas u komentarima na b92:

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:25 03.04.2008

Re: anchi

a evo i prelepog anchi-nog odgvora na moju ponudu da ona napise tekst i gostuje na mom blogu (posto mi se bas svideo kopiram i ovaj post sa Jeleninog bloga):

anchi 22:41 03.04.2008

hvala na ponudi. nemam ja vremena za to i nisam vicna pisanju. a vremena nemam jer zivim u srbiji, rintam od jutra do sutra da bih obezbedila "luksuz" koji volim - ness kafu, trajno mleko, ukusno pecivo ... poneki izlazak u restoran, karte za nesto sto mnogo zelim da vidim, kvalitetne carape, cigarete, karmin ( ! ), maskaru koju stedljivo nanosim ..... da ne nabrajam toliki luksuz, moze nekom da pripadne muka, pa s prekovremenim radom namaknem mesecno i celih 60.000 .... ej, secas se onog vica ... nije vic, mozda beshe nesto iz nadrealista, sprdnja iz "onih" vremena - neki radnik nesto kao pricao o plati ... pa kaze - onda dodje prvi, a ja "osam stoja u djep, pa u grad"!

a volim da znam, volim da procitam, registrovala sam se ovde i ne citam sve i ne citam svaki dan, onako, pogledam vesti, komentare tu i tamo, blog. danas cekam hoce li neko nesto reci, vidim komentara ima, ljudi vide, pishu, kometnarisu neprvdu a ovde muk. BRUKA
tako sam i videla taj komentar, odem otvorim, zaledim se!
nisam znala, nisam cula do sad
znam kad kazu na rts da je Djindjic bio patriota da se ospe paljba kao da nije bio. ali jeste. bio je.

ima sad blog, otvorio taj .. kako se zove ... stavicu ga u vip listu da mi ne promakne, kazem, nemam puno vremena i prenecu ovaj link kod njega.
jos jednom hvala za ponudu - ponudjen ko pocascen.

i jos nesto. pljunem i ja po srbiji i te kako, zasluzeno, kad osecam da treba. samo ne iz zanata i ne iz inata. mozda nije bas ko dete kad grdis, ali ono ili onog sto volis imas pravo i da nagrdis. a srbija to zasluzuje. samo valja popu reci pop, a bobu bob. i to je to.
shure shure 22:35 03.04.2008

"Srbin"

kao tekst Fedje Dimovica je ponovo i bojim se i ubuduce ce biti,vrlo aktuelan!U pravu si Vaso.Ocekujemo reakcije na ovu vest,narocito onih,koje si pomenuo.Da li se i u osudi ovoga,ne mozemo sloziti?
Ђак Ђак 22:38 03.04.2008

Re: "Srbin"

НАТО ПОЗВАО СРБИЈУ ДА ПРЕЂЕ НА „ИНТЕНЗИВИРАНИ ДИЈАЛОГ"

није ли оваква вест дивна, баш на данашњи дан? пружају нам руку пријатељства
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:42 03.04.2008

Re: "Srbin"

Da li se i u osudi ovoga,ne mozemo sloziti?


E pa ja zbilja ne mogu da zamislim nekoga i sa trunkom ljudskog integriteta ko protiv ovoga nece da digne svoj glas.

Ja sam vec pre neki dan bio zapanjen Tacijevim bezobrazlukom koji je u Sloveniji izjavio da su spremni da priznaju Srbiju!!!

Ali pobiti 9 svedoka i da niko o tome ne kaze rec ... pa toga nema ni u nejneverovatnijuim kriminalnim filmovima ...

pozz
Mungos Mungos 22:37 03.04.2008

Kada ce neko konacno...

... da prizna sebi i javno kaze da je SRBIMA OBJAVLJEN RAT?

Mungos, The Nacional Demokrata
Ђак Ђак 22:39 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

па видиш Мунгосе друже да није :

БУКУРЕШТ – НАТО је пружио руку Србији и позвао је да пређе с програма Партнерство за мир на „интензивирани дијалог”, други стадијум приближавања Алијанси, изјавио је данас румунски председник Трајан Басеску.
Mungos Mungos 22:49 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

Ђак
па видиш Мунгосе друже да није :

БУКУРЕШТ – НАТО је пружио руку Србији и позвао је да пређе с програма Партнерство за мир на „интензивирани дијалог”, други стадијум приближавања Алијанси, изјавио је данас румунски председник Трајан Басеску.


Druze, ne zahebavaj, pls!:))))

Mungos, The Nacional Demokrata
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:51 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

Mungos
... da prizna sebi i javno kaze da je SRBIMA OBJAVLJEN RAT?Mungos, The Nacional Demokrata


pa onoga koji bi to rekao vise nema ... osim na gornjem video-snimku. A izmedju ostalog rece u vezi eventualnih reagovanja na njegove stavove o Kosovu:

Ako moji prijatelji u svetu kazu "e sad si nas razocarao" - onda oni nisu moji prijatelji
eli eli 22:55 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

... da prizna sebi i javno kaze da je SRBIMA OBJAVLJEN RAT?

Ma,kome rat?Srbiji?Kome jos treba da prlja ruke sa nama?Od ovog mozemo samo da KONACNO shvatimo koliko smo nebitni i mali.
Ђак Ђак 22:56 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

Mungos

Druze, ne zahebavaj, pls!:))))


ма од муке, бре... :)

А Рамуша нам је бранила у Хагу жена Тонија Блера. Има се, може се, породични бизнис фамилије Харадинај је развијен...
margos margos 22:58 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

pa onoga koji bi to rekao vise nema ... osim na gornjem video-snimku. A izmedju ostalog rece u vezi eventualnih reagovanja na njegove stavove o Kosovu:

Ako moji prijatelji u svetu kazu "e sad si nas razocarao" - onda oni nisu moji prijatelji

Vasilije, hvala ti za video snimak. I za tekst. I za javnu pobunu.
Reče ZĐ da treba da imamo više samopoštovanja. Imamo li ga imalo?
Mungos Mungos 23:00 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

Virtuelni Vasilije
Mungos
... da prizna sebi i javno kaze da je SRBIMA OBJAVLJEN RAT?Mungos, The Nacional Demokrata


pa onoga koji bi to rekao vise nema ... osim na gornjem video-snimku. A izmedju ostalog rece u vezi eventualnih reagovanja na njegove stavove o Kosovu:

Ako moji prijatelji u svetu kazu "e sad si nas razocarao" - onda oni nisu moji prijatelji


Vaso, brate, ja kazem: SRBIMA JE OBJAVLJEN RAT izmedju 17. i 20. februara 2008. i od tada je SRBIJA U RATU SA ZAPADNOM I POMAGACKOM KAMARILOM!

Mungos, The Nacional Demokrata
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:05 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

margos
Vasilije, hvala ti za video snimak. I za tekst. I za javnu pobunu.
Reče ZĐ da treba da imamo više samopoštovanja. Imamo li ga imalo?


Hvala i tebi mragos za ovako lep komentar ... Ako nemamo samopostovanja onda ne mozemo ni ocekivati da i drugi imaju postovanja prema nama. A da ga nemaju, to je vise nego ocigledno ...

pozz
shure shure 23:07 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

eli
... da prizna sebi i javno kaze da je SRBIMA OBJAVLJEN RAT?Ma,kome rat?Srbiji?Kome jos treba da prlja ruke sa nama?Od ovog mozemo samo da KONACNO shvatimo koliko smo nebitni i mali.

Jeste Eli,samo se bojim da duvaju u jedra upravo onima koji misle da smo veliki i bitni....
a u stvari,jesmo mali,ali smo bitni ni manje ni vise,nego svi oni
eli eli 23:13 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

ali smo bitni ni manje ni vise,nego svi oni

Kako Sure onda nije zlocin ubijanje srba?Da nas tretiraju kao ljude bili bi,ovako nam samo pokazuju....
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:18 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

eli
Kako Sure onda nije zlocin ubijanje srba?Da nas tretiraju kao ljude bili bi,ovako nam samo pokazuju....


Ma Eli, nece ovo sve sto se desavalo zauvek moci da se zataskava i krije ni na zapadu ... pa ima isuvise nas ogorcenih koji to ne mozemo nikad zaboravti. A mozda se i svima njima obije o glavu. Kad-tad ...
shure shure 23:20 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

eli
ali smo bitni ni manje ni vise,nego svi oniKako Sure onda nije zlocin ubijanje srba?Da nas tretiraju kao ljude bili bi,ovako nam samo pokazuju....

To sto nas tako tretiraju,ne znaci da su u pravu.Za pocetak bismo mogli i mi da malo vise cenimo sebe(a isto tako i da kritikujemo kod sebe,ono sto ne valja).Ne volim kad nas kude,ali bas nesto ne volim ni kad nas puno hvale.
Ali ja sam samo namcor,pa nista ne volem.
margos margos 23:22 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

Ma Eli, nece ovo sve sto se desavalo zauvek moci da se zataskava i krije ni na zapadu ... pa ima isuvise nas ogorcenih koji to ne mozemo nikad zaboravti. A mozda se i svima njima obije o glavu. Kad-tad ...

Joj, Vasilije, bilo bi dobro da je tako. Meni se sve čini da je većina za to da se zatrpa istina kao mačeće govance.:(
eli eli 23:28 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

A mozda se i svima njima obije o glavu. Kad-tad ...

Sto se mene tice ne mora.Tesko bi mi bilo da zivim sa mrznom prema nekim,ali ne mogu da izbegnem gnev,niti da objasnim sebi kako je moguce da se ovo desilo,kako smo uspeli da tako nisko padnemo.Da nemamo ni gram dostojanstva,mogucnosti ni pravo da se branimo, da budemo ljudi.
eli eli 23:34 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

Ne volim kad nas kude,ali bas nesto ne volim ni kad nas puno hvale.

Ne moraju nista od toga,ali neka ne prave od nas budale,nek nam ne prodaju ljudska prava koja ne vaze jedino za nas.
shure shure 23:37 03.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

eli
Ne volim kad nas kude,ali bas nesto ne volim ni kad nas puno hvale.Ne moraju nista od toga,ali neka ne prave od nas budale,nek nam ne prodaju ljudska prava koja ne vaze jedino za nas.

Naravno Eli....
jedi jedi 00:22 04.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

Virtuelni Vasilije
Mungos
... da prizna sebi i javno kaze da je SRBIMA OBJAVLJEN RAT?Mungos, The Nacional Demokrata


pa onoga koji bi to rekao vise nema ... osim na gornjem video-snimku. A izmedju ostalog rece u vezi eventualnih reagovanja na njegove stavove o Kosovu:

Ako moji prijatelji u svetu kazu "e sad si nas razocarao" - onda oni nisu moji prijatelji


E baš ga pretera. Ako tebi ovaj citat znači ono što si rekao pre tog citata onda stvarno ne znam šta da mislim o tebi. Daješ mnogo sebi za pravo.

Što se mene tiče, imaju Srbi samopoštovanje, ali nakaradno koje im se obija o glavu. A one koji neće da imaju takvo "samopoštovanje" prozivaju i pozivaju čak na RAT. Za mene je samopoštovanje da mi pohapsimo i kaznimo naše zločince, pa da onda kad to uradimo krenemo da hvatamo i one koji nisu iz naših redova ako na drugoj strani nema spremnosti za to. Kao što su Jevreji lovili naciste po svetu. Ali prvo moramo počistiti u svom dvorištu. Ja da bih mogao da imam samopoštovanje kao pripadnik neke nacije moram da imam i samopoštovanje prema sebi kao individui. Ako se navodno samopoštovanje kao pripadnika nacije kosi sa mojim ličnim načelima na kojima poštujem samog sebe onda žao mi je ali ja ne mogu osećati da sam u RATU sa Zapadom, kako to ovde neki osećaju i pokušavaju i drugima nametnuti taj osećaj. NE HVALA JA NISAM U RATU.
jedi jedi 00:32 04.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

Virtuelni Vasilije
Ako moji prijatelji u svetu kazu "e sad si nas razocarao" - onda oni nisu moji prijatelji


A sad bih čisto iz mog ugla objasnio ovaj citat. Za mene lično je ova izjava više odraz frustracije zbog neočekivane ili neželjene reakcije prijatelja. Pazi ako meni moj prijatelj kaže da sam učinio nešto što ga razočarava, ja sigurno ne bih tako brzopleto zaključio da mi više nije prijatelj, jer čemu služi prijatelj nego da ti ukazuje na greške ili probleme ako to misli da jeste. Naravno, ako ja jesam u pravu, a prijatelj nije valjda je normalno da ću prvo nastojati da ga argumentima razuverim, objasnim i na kraju dovedem do iste pozicije. Neću mu sigurno odmah okrenuti leđa. Tako sam isto siguran da ni Đinđić nije ovo rekao kao konstataciju, nego kao jedan od mogućih ishoda u budućnosti u kom bi se ispostavilo da taj prijatelj to i nije. Ali s obzirom da u politici koliko čujem nema prijatelja nego samo interesa, onda mi je zloupotreba ove rečenice čist promašaj.
mariopan mariopan 11:27 04.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

Mungos
Virtuelni Vasilije
Mungos
... da prizna sebi i javno kaze da je SRBIMA OBJAVLJEN RAT?Mungos, The Nacional Demokrata


pa onoga koji bi to rekao vise nema ... osim na gornjem video-snimku. A izmedju ostalog rece u vezi eventualnih reagovanja na njegove stavove o Kosovu:

Ako moji prijatelji u svetu kazu "e sad si nas razocarao" - onda oni nisu moji prijatelji


Vaso, brate, ja kazem: SRBIMA JE OBJAVLJEN RAT izmedju 17. i 20. februara 2008. i od tada je SRBIJA U RATU SA ZAPADNOM I POMAGACKOM KAMARILOM!

Mungos, The Nacional Demokrata

Potpuno tacno i ne znam sta to nekome smeta ...sto je neko javno rekao opstepoznatu istinu?
Sta jos treba da se desi pa da se najzad shvati da mi JESMO U RATU?
Da li ce to da kaze Mungos pa da ospete paljbu na njega ili cu ja ili neko treci to nece promeniti cinjenicu da mi jesmo u ratu samo se sada sa nama igraju kao macka sa vec ulovljenim i unapred pokojnim misom...kada ce ga smazati ne zna se samo malo jos da se poigra sa njim.
shure shure 11:52 04.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...


Potpuno tacno i ne znam sta to nekome smeta ...sto je neko javno rekao opstepoznatu istinu?
Sta jos treba da se desi pa da se najzad shvati da mi JESMO U RATU?
Da li ce to da kaze Mungos pa da ospete paljbu na njega ili cu ja ili neko treci to nece promeniti cinjenicu da mi jesmo u ratu samo se sada sa nama igraju kao macka sa vec ulovljenim i unapred pokojnim misom...kada ce ga smazati ne zna se samo malo jos da se poigra sa njim.
*novo

Sto se mene tice,meni ni jedna drzava ne treba,ili u blazoj formi receno,dozivljavam je kao nuzno(nametnuto) zlo!
Ali,protivu ove drzave,vodi se rat u raznim oblicima i to sto ova drzava ne moze da se brani je upravo zbog toga sto je u ulozi "ulovljenog i unapred pokojnog misa".A takodje to sto ja ne zelim da dam zivot ni za ovu,ni za drugu drzavu(zapravo ni za ove ni za druge politicare),ne znaci da se slazem sa sa tim,sta od nje rade svetski mocnici.
Dakle,ostaje nam bar to da VICEMO,ako nas boli.A koga ne boli....pa ne mora!Opet dobro!
mariopan mariopan 12:45 04.04.2008

Re: Kada ce neko konacno...

shure

Potpuno tacno i ne znam sta to nekome smeta ...sto je neko javno rekao opstepoznatu istinu?
Sta jos treba da se desi pa da se najzad shvati da mi JESMO U RATU?
Da li ce to da kaze Mungos pa da ospete paljbu na njega ili cu ja ili neko treci to nece promeniti cinjenicu da mi jesmo u ratu samo se sada sa nama igraju kao macka sa vec ulovljenim i unapred pokojnim misom...kada ce ga smazati ne zna se samo malo jos da se poigra sa njim.
*novo

Sto se mene tice,meni ni jedna drzava ne treba,ili u blazoj formi receno,dozivljavam je kao nuzno(nametnuto) zlo!
Ali,protivu ove drzave,vodi se rat u raznim oblicima i to sto ova drzava ne moze da se brani je upravo zbog toga sto je u ulozi "ulovljenog i unapred pokojnog misa".A takodje to sto ja ne zelim da dam zivot ni za ovu,ni za drugu drzavu(zapravo ni za ove ni za druge politicare),ne znaci da se slazem sa sa tim,sta od nje rade svetski mocnici.
Dakle,ostaje nam bar to da VICEMO,ako nas boli.A koga ne boli....pa ne mora!Opet dobro!

Ne treba da dajemo zivot jer ovaj rat se ne vodi oruzjem u klasicnom smislu reci...vodi se na monogo prefidniji nacin i tu igru mi jos nismo naucili, zato placamo ovoliku cenu. Vodi se na mnogo frontova i mnogi su jurisnici u igri , kako odande iz sveta tako i odavde iz Srbije. Pogledaj samo nase politcare kako se odnose prema tom svetu i ima li ngde nekoga ko ce tom svetu da odgovri na pravi nacin ? NEMA. Svi oni vode svoju sitno sicardzijsku racunicu u kojoj je samo jos jedan mandat ili osvajanje vlasti u igri. Dok ima sta da se pokrade odavde a posle ako nas pojede mrak ko nam je kriv...sami smo birali. I svet nas gura u tom pravcu .

U tom kontekstu treba sagledati i ovu presudu i onu knjigu Karle del Ponte gde nam priznaje da su optuzujuci materijal za trgovinu organima otetih Srba i nealbanaca tamo u Albaniji . zapravo sakrili KFOR i UNMIK i da su opstruirali istragu . Zasto su te vesti natempirane bas sada da zapale narod ovde bas pred izbore? Pa zato sto ce se narod okrenuti najgorima jer enma zastitu najboljih politicara i tako cemo da sahranimo sami sebe , ne moraju oni da prljaju ruke , mi to radimo najbolje na svetu. Alal nam bilo.
trener trener 00:05 04.04.2008

Zbogom pameti

Meni vise nista nije jasno.
Ako sam i imao neke iluzije posle 17.februara i bar pokusao sebi da objasnim: zasto je do toga doslo tj.zasto je Evropa ,kojoj su puna usta demokratije i podrske nasoj politici( od 2000.godine),dozvolila da Ameri (kao svetske kabadahije) izguraju plan o nezavisnom kosovu,nijednom recenicom se nisu usprotivili ili bar postavili pitanje,pa ono bar malo"dobronamernosti" prema "mladoj, perspektivnoj i demokratski opredeljenoj Srbiji, koja pokusava da se izvuce iz "djubrista istorije", iz blata koje nas je skoro udavilo",veceras su mi definitivno sve iluzije rasprsene.Sve iluzije: oni znaju ,mi ne znamo,gresimo,necemo, nerazumni smo,ne zelimo da sagledamo celu sliku objektivno,ne priznajemo greske iz proslosti, ne osudjujemo dovljno zlocine svojih sunarodnika,ne postujemo tudje zrtve i jos mnogo, mnogo toga.Kako razumeti ovu poruku,jer sve danas sto se cini je meka vrsta poruke nekome,kada pustaju one zveri iz kaveza.], a kazu da nas zele u "svom drustvu".Kako ocutati ovo licemerje,ovo silovanje razuma?
Slusajuci pokojnog Djindjica ja ponovo postavljam pitanje ko je uustvari morao da ga uklonio? I kako i sa kojim pravom moze neko da kaze da je "nastavljac Zoranove politike",pa ja bar na ovom snimku nisam cuo ni jedno slovo koje bi se podudaralo sa izjavama Cedomira Jovanovica,mozda gresim ako je tako zeleo bi da mi neko od njih objasni
trener trener 00:19 04.04.2008

Re: Zbogom pameti

Oni kao da ne razumeju sta nam rade, jahacima apokalipse su samo dali odmorne konje, pa daje 17.februar bio 2. februara Nikolic bi dobio bar milioh glasova vise od nesretnog Kena, a sada sa ovim mislim da smo definitivno ugasili.
Jos jedan biser je bio izjava S Berise po pozivu u Nato,To treba cuti i odrecitujessam sebi onu staru od Buldozera:
"Oprostite.Ja nisam iz tog grada....pa bi htio znati....gdje ovako...tu...gdje ...postoji...najpogodnije mjesto... za... samoubistvo".
margos margos 00:24 04.04.2008

Re: Zbogom pameti

za... samoubistvo

...za samoubojstvo.

I ja kao Ђак - od muke:(((
jedi jedi 00:41 04.04.2008

Re: Zbogom pameti

trener
Meni vise nista nije jasno.
Ako sam i imao neke iluzije posle 17.februara i bar pokusao sebi da objasnim: zasto je do toga doslo tj.zasto je Evropa ,kojoj su puna usta demokratije i podrske nasoj politici( od 2000.godine),dozvolila da Ameri (kao svetske kabadahije) izguraju plan o nezavisnom kosovu,nijednom recenicom se nisu usprotivili ili bar postavili pitanje,pa ono bar


Izvini ali otkud tebi ideja da Evropa podržava našu politiku. Pa od 2004. godine mi se polako vraćamo u matricu iz 90-tih. Zar to da podržavaju. Svašta. Koštunicu. Narod koji u velikoj meri glasa za radikale. Dezorijntisanog Tadića. Mućkaroše iz NS i G17+ kojima je samo lova svetinja. Haranje Obraza i sličnih grupa po Srbiji. Mnogo si mi bre ti naivan. Misli mna rečima ima te podrške, ali to samo ne bismo li se opametili. Na delima imaju oni solidnu distancu, a i treba da imaju, kad ni sami ne znamo šta hoćemo.
trener trener 01:01 04.04.2008

Re: Zbogom pameti

Seti se 2000. dok nije ubijen Djindjic, a posle su nas palili da biramo<ali za njih, manje zlo
trener trener 01:39 04.04.2008

Re: Zbogom pameti

margos
za... samoubistvo...za samoubojstvo.I ja kao Ђак - od muke:(((

Pa ja sam samo citirao Brecelja,nece mi zameriti on je moj covek
Ssvetlana Ssvetlana 00:42 04.04.2008

Ne bih da polemisem!

Kako vam onda ne smeta sto su Mladic i Karadzic na slobodi!? A jesu, to je fakat!
trener trener 01:04 04.04.2008

Re: Ne bih da polemisem!

Naravno da smeta ,pali bi oni kad tad ali posle ovoga tesko
KafaJeGotova KafaJeGotova 02:01 04.04.2008

...

....
ducaty ducaty 03:29 04.04.2008

Re: Ne bih da polemisem!

Ssvetlana
Kako vam onda ne smeta sto su Mladic i Karadzic na slobodi!? A jesu, to je fakat!


Vidis, postoji tu jedna razlika, Mladic i Karadzic su u bekstvu, a ovaj je sudskom odlukom oslobodjen odgovornosti...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 06:57 04.04.2008

Re: Ne bih da polemisem!

Ssvetlana
Kako vam onda ne smeta sto su Mladic i Karadzic na slobodi!? A jesu, to je fakat!


A na osnovu cega vi zakljuciste da mi (ako ste pitali mene) ne smeta sto su oni na slobodi? Jel' to znaci sve dok se neki kriminalac nalazi u bekstvu nijedan drugi njegov "kolega" ne treba da bude osudjen? I ako se neko buni protiv toga (kao ja sada) onda treba obavezno da pomene i sve druge "problematicne" slucajeve?

I kao sto vec rece ducaty postoji razlika. Za mene vrlo velika. Ako biste bas hteli da uporedjujete onda zamislite sve sta bi trebalo da se desi pa da recimo slucaj Mladic bude uporedljiv: da bude izveden pred sud zbog ratnih zlocina, da ga sud pusti da se brani sa slobode i da onda u periodu od nekoliko godina (valjda je toliko Haradinaj u stanju "cekanja na sudjenje" - ne znam tacno?) polako ginu kljucni svedoci jedan po jedan ... i da on na kraju bude oslobodjen od nedostatka dokaza ...

Ja se zalazem za to da se svi osumnjiceni za ratne zlocine nadju pred sudom i da se ne desavaju ovakve sramne farse pred sudom. I ne pravim razliku izmedju tih zlocinaca. Niti ih delim na "moje" i "tudje". Nijedan nije moj. Bas me briga da li se zove Mladic ili Haradinaj. I da mi je clan najuze familije ja bih ga se odrekao.
jedi jedi 08:25 04.04.2008

Re: Ne bih da polemisem!

Virtuelni Vasilije
Ssvetlana
Kako vam onda ne smeta sto su Mladic i Karadzic na slobodi!? A jesu, to je fakat!


A na osnovu cega vi zakljuciste da mi (ako ste pitali mene) ne smeta sto su oni na slobodi? Jel' to znaci sve dok se neki kriminalac nalazi u bekstvu nijedan drugi njegov "kolega" ne treba da bude osudjen? I ako se neko buni protiv toga (kao ja sada) onda treba obavezno da pomene i sve druge "problematicne" slucajeve?


Naravno ne, ali ako moja država štiti tog kriminalca, nemam obraza da se sad nešto potresam i zbog drugih nepravdi. Jednostavno sam oguglao. A i naučio da u svetu ide prvo interes, pa onda pravda. Što znači da kad se pravda poklapa sa interesom jačeg onda do nje i dođe, a kad ne onda mudro gledaš šta može sada da se uradi a šta kasnije. Od kukanja ne može ništa. A mi kao narod radije kukamo umesto da radimo na sebi našoj ekonomiji čime postajemo deo onog interesa a time dižemo svoju vrednosti i povećavamo mogućnost da nešto realno i učinimo. Ovako mali deo naroda (tajkuni i političari) trljaju ruke, jer ne moraju mnogo da rade a uzimaju pare, a ostatk naroda nek se snađe. Dosta mi je toga više.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:43 04.04.2008

Re: Ne bih da polemisem!

jedi
Naravno ne, ali ako moja država štiti tog kriminalca, nemam obraza da se sad nešto potresam i zbog drugih nepravdi. Jednostavno sam oguglao. A i naučio da u svetu ide prvo interes, pa onda pravda.


Hm, a da nisi ti malo kontradiktoran? Prvo govoris o "obrazu" pa onda kazes da si oguglao i da u svetu "ide prvo interes" ...

I ja licno gledam na obraz, ponos, samopostovanje ... i mislim da bi svako od nas to morao. Izgovri tipa "svet je pun nepravde, lopova i kriminalaca" mogu biti samo to sto i jesu - IZGOVORI ...

Ali ako ja kritikujem moju drzavu za propuste onda imam puno pravo da kritikujem i druge drzave ...

pozz

ps. Ja licno, kao poreski obveznik, izdrzavam pretezno zapadne politicare koji na Kosovu imaju vlast (kroz UN, EU i NATO organe)... a mnogo manje one u Srbiji ... Mada licno mislim da to toliko i nije bitno. Svaki covek od ljudskog integriteta ce ustati protiv zla i nepravde makar ono bilo u Africi, Kini ... bilo gde
mariopan mariopan 10:24 04.04.2008

Re: Ne bih da polemisem!

Ssvetlana
Kako vam onda ne smeta sto su Mladic i Karadzic na slobodi!? A jesu, to je fakat!

Zasto bi mi smetalo? Posle ovakve presude jasno je da je taj sud POLITICKI i da se pravedno sudjenje ne moze ocekivati.
Ako vama ne smeta more krvi koju su prolili ovi koljaci ?
Kakvu vladavinu "PRAVA" ovde propagirate sa tom vasom idejom da Mladic i Karadzic treba da budu u zatvoru a Haradinaj i bratija NE TREBA? Eto to je razlog da se ovde vise NE POSTAVLJA PITANJE RATNIH ZLOCINA NI ZLOCINACA.
Izgubili ste kredibilitet , nemate argumente da to pitate.
irvas irvas 01:21 04.04.2008

naslednici

Iako smatram da je DS prava naslednica Djindjiceve bastine intersuje me sta ce uraditi i LDP posto su u njoj oni koji se najvise busaju u grudi da su oni ustvari ti naslednici i da su neki od njih i bili njegovi najblizi saradnici i prijatelji ...

sta da urade kada nemaju nikakvu izvrsnu vlast? mada ko zna sta ce biti posle izbora...
JJ Beba JJ Beba 01:30 04.04.2008

Re: naslednici

Iako smatram da je DS prava naslednica Djindjiceve bastine

loše smtaraš. DS nije nalsednik nikakvih ideja. To je suviše neopipljivo za njih, fluidno. Oni vole da nasleđuju nešto mnogo čvršće.
gradicevic gradicevic 01:52 04.04.2008

Re: naslednici

Oni vole da nasleđuju nešto mnogo čvršće.


ta ne mislite valjda na novac, i slicne cvrste stvari
JJ Beba JJ Beba 02:10 04.04.2008

Re: naslednici

ta ne mislite valjda na novac, i slicne cvrste stvari

neeeeeeeeeeeeeee, sačuvaj bože, taman posla, gde bi oni. :))
Oni obožavaju hard currency . Čist hard core
gradicevic gradicevic 08:29 04.04.2008

Re: naslednici

Čist hard core

R&R hard core ili XXX hard core. Licno tipujem na 3X, mislim spram karaktera
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:32 04.04.2008

Re: naslednici

irvas
sta da urade kada nemaju nikakvu izvrsnu vlast? mada ko zna sta ce biti posle izbora...


Svi mi mozemo da JAVNO ustanemo protiv skandaloznog i tragicnog slucaja i da se zalazemo da istina i pravda izadju na videlo i da pobede. Od mene i tebe ovde na blogu pa sve do ministra spoljnih poslova i predsednika vlade ...

Ti i ja mozemo to da uradimo ovde (ja sam zato i napisao ovaj blog) ... opozicioni politicari u skupstini i u svim svojim nastupima u zemlji i inostranstvu ... a ovi pomenuti iz vlasti i u svim svojim zvanicnim istupima u relevantnim svetskim institucijama i susretima sa svetskim zvanicnicima ...

Recimo misnistar spoljinih poslova bi morao svaku svoju konferenciju za stampu na zapadu, svaki svoj govor u UN i Briselu i svoj razgovor sa neki svetskim drzavnikom koji ima veze sa Kosovom (a pretpostavljam da on u ovo vreme uglavnom i ima takve razgovore) zapocne sa informacijom o visegodisnjem ubijanju oko 40 svedoka protiv zlocina UCK, o "odbrani" Haradinaja sa slobode ... i da se to sve desava u zoni odgovornosti UN i NATO snaga

Sama izvrsna vlast ovde ne pomaze mnogo posto je srpske vlasti nemaju ni nad sudom u Hagu, ni nad Haradinajem a ni nad UN vlastima na Kosovu ... Ali oni koji su na vlasti imaju vise prilike da se diplomatskim putem bore za sve ...

Pa je zato vrlo bitno i da opozicija kaze sta bi ona uradila u ovakvoj situaciji posto se uskoro moze naci na pozicijama vlasti... Da ljudi znaju koga da biraju. Ja licno ne bih birao one koji pozivaju u rat ... ali isto tako ne bih birao ni one koji kukavicki cute. Nego one koji se svim mogucim miroljubivim sredstvima bore da istina i pravda pobede. I posebno da se te istina i pravda sazna u onim zemljama na zapadu koje imaju odlucujuci uticaj na sva desavanja na Kosovu ... ukljucijuci i to sto je moglo uopste da se desi da ovi svedoci protiv Haradinaja ginu jedan za drugim...

pozz
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:26 04.04.2008

vaso, tu sam!

da ne misliš da sam zbrisala.
radila sam vaso, majke mi.
smtaram da je skandal ova sudska presuda sa stanovišta i prava i pravde i dostojanstva žrtava.
moji prijatelji albanci su takođe šokirani.
da će biti onih koji slave, pa hoće.
i tamo su nacoši u većini.
da ponovim i podvučem, skandalozna je presuda kao i neki gestovi suda.
tužilaštvo je bilo nemoćno pred haradinajovim ucenama, zastrašivaju svedoka, ubijanjem istih.
i da dodam, slažem se sa irvasom, kaficom i jj da je mungos kreten.
a možda će da ode u gardu cara lazara pa na kosovo jer je njemu objavljen rat, sem ako ne misli da je on srbija.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:33 04.04.2008

Re: vaso, tu sam!

Exitus Letalis
da ne misliš da sam zbrisala.
radila sam vaso, majke mi.
smtaram da je skandal ova sudska presuda sa stanovišta i prava i pravde i dostojanstva žrtava.
moji prijatelji albanci su takođe šokirani.
da će biti onih koji slave, pa hoće.
i tamo su nacoši u većini.
da ponovim i podvučem, skandalozna je presuda kao i neki gestovi suda.


Leti,

za citirani deo imas preporuku

Ali se ne slazem da je "tužilaštvo je bilo nemoćno pred haradinajovim ucenama, zastrašivaju svedoka, ubijanjem istih.". To isto tuzilastvo se neprestano obraca javnosti, mnogim najvaznijim institucijama, pre svega UN ... svim najuticajnijim politicarima u svetu.

Zar ova tema nije morala da bude prva stvar u svakom takvom obracanju? Mogao bi covek da razume da je napravljena greska u proceni (pa cak i pod politickim pritiskom) da se on pusti da se brani sa

ps. vidim da mi je ovaj softver (valjda prilikom neke sitne korekture) otsekao prilican deo posta ... kad i ako stignem dopunicu ga kasnije
blackbox blackbox 10:25 04.04.2008

Re: vaso, tu sam!

Virtuelni Vasilije

Exitus Letalis da ne misliš da sam zbrisala. radila sam vaso, majke mi.smtaram da je skandal ova sudska presuda sa stanovišta i prava i pravde i dostojanstva žrtava.moji prijatelji albanci su takođe šokirani.da će biti onih koji slave, pa hoće.i tamo su nacoši u većini.da ponovim i podvučem, skandalozna je presuda kao i neki gestovi suda.Leti,za citirani deo imas preporukuAli se ne slazem da je "tužilaštvo je bilo nemoćno pred haradinajovim ucenama, zastrašivaju svedoka, ubijanjem istih.". To isto tuzilastvo se neprestano obraca javnosti, mnogim najvaznijim institucijama, pre svega UN ... svim najuticajnijim politicarima u svetu. Zar ova tema nije morala da bude prva stvar u svakom takvom obracanju? Mogao bi covek da razume da je napravljena greska u proceni (pa cak i pod politickim pritiskom) da se on pusti da se brani sa ps. vidim da mi je ovaj softver (valjda prilikom neke sitne korekture) otsekao prilican deo posta ... kad i ako stignem dopunicu ga kasnije

Vasilije, preporuka.
Ako je HT hteo da se degradira , to je uradio ovakvom presudom.Ako se sve to dešavalo sa svedocima, a jeste, zašto HT nije intervenisao kod UN, zašto mu prvo nije sudio za likvidaciju svedoka jer je postojala osnovana sumnja, i još mnogo zašto.
E sada, pogrešno bi bilo uzeti slučaj Hatradionaja ili Orića kao opravdanje za yločine za koje su osumnjičeni neki Srbi.
Upravo obrnuto, treba insistirati da se svima sudi a da se postupak protiv Haradinaja obnovi.
U tom smislu, mislim da bi bilo legitimno i politički racionalno da naša Vlada i Predsednik upute pismo UN, EU i samom HT u kome će argumentovano izraziti negodovanje sa ovakvim skandalom, te ukazati na političke i druge imlikacije koje takvi skandali kod naroda izazivaju.Posebno treba spočitati EU što nas uslovljava saradnjom sa HT a čemu to služi kad ih oslobađa.
Nacionalni ponos zahteva da se oštro reaguje ali ni u kom slučaju da se u tome traži alibi za Srbe koja su osumnjičena za ratne zločine , i time pokazati principijelan stav.
Istovremeno, treba uputiti odgovarajući dopis i NATO-u, upravo na fonu jučerašnje ponude Srbiji da intenzivnije sarađuje.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:36 04.04.2008

Re: vaso, tu sam!

blackbox
Vasilije, preporuka


Hvala ... i tebi preporuka
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:16 04.04.2008

Re: vaso, tu sam!

Ali se ne slazem da je "tužilaštvo je bilo nemoćno pred haradinajovim ucenama, zastrašivaju svedoka, ubijanjem istih.". To isto tuzilastvo se neprestano obraca javnosti, mnogim najvaznijim institucijama, pre svega UN ... svim najuticajnijim politicarima u svetu.

ma ok. tvoje je pravo da se ne složiš. uostalom malo je tačaka oko kojih se ti i ja slažemo :)))
ali tužilaštvo je podiglo optužnicu. izvelo oko 90 svedoka, većina zaštićenih. šta ti to govori?
uostalom, kada ukucaš na neki pretraživač "ubijen svedok" izađ milion stranica.
seti se milana levara, vojnaka hrvatske vojske koji je ubijen u gospiću jer je hteo da svedoči o zločinima nad srbima.
bez želje da skrećem s teme, pritisci na svedoke su strašni i u predmetu šešelj.
ko god, kao i haradinaj, kao glavni argumet svoje odbrane koristi silu, suđenja su samo pokušaj.
isto će biti i sa šešeljem.
ne treba zbog toga sud nazivati antisrpskim ili antihrvatskim.
možda je taj sud završio svoju misiju, nateravši domaća pravosuđa da počnu da sude za ratne zločine.
možda.
al je i na građanima odogovornost. bar mala, onoliko koliko je u njihovoj moći.
general koji je juče bio u poligrafu (koji je i građanin) i juče je ponovio da bi pomogao ratku mladiću da mu zakuca na vrtata zato što je hrišćanin i hrišćanski je pomagati, tako je učen i kod kuće, kaže on.
pa nije mladiću poplavljena kuća pa da mu hrišćanski pomogneš. mladić je optužen za genocid. nadam se da hrišćanstvo ne podržava genocid i da je ovaj ipak saućesnik u pokušaju.
dok god se društvo (srpsko, hrvatsko, albansko...) ne usprotivi veličanju zločinaca od pojedinih visokih zvaničnika, biće ovako.
zoran živković je izjavio da je sreten lukić policajac bez mrlje. kome to koristi vaso?
toliko za sada od mene.
zbilja imam mnogo posla.
pozz
ex.l.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:02 04.04.2008

Re: vaso, tu sam!

Exitus Letalis
ma ok. tvoje je pravo da se ne složiš. uostalom malo je tačaka oko kojih se ti i ja slažemo :)))


Ma Leti, slozili bi se mi sigurno samo da jedan deo mog posta nije bio "izgubljen u transportu" ... garantovano:)))

Posto vidim da vec drugi put izdvajas "tuzilastvo" moram da se ne slozim i sa tim. Naravno da od dva coveka (tuzioca, sudije ili drugog sluzbenika) covek moze o jednom da ima pozitivnije misljenje nego o drugom ali je za mene ipak tribunal u Hagu JEDNA institucija pa tako o tome i pricam. Ako bih cak diferencirao pojedine sluzbe onda mi je nekako tuzilastvo bilo "problematicnije" posto se glavna tuziteljka podjednako "petljala" sa politicarima kao i sa onima koji joj predstavljaju deo struke ... sto i nije bas "najzdravije" za jednu pravosudnu instituciju...

Ali moja najvaznija zamerka su NEVEROVATNE RAZMERE ovog slucaja koje potpuno diskrdituju kompletan sud. Cak i ovaj tvoj primer sa Seseljem vise govori protiv suda: Seselj i nije pusten na slobodu verovatno zbog moguceg uticaja na svedoke ... A Haradinaj ne samo da je pusten nego ta pogresna odluka nije ni korigovana iako je bilo DEFINITIVNO jasno da je bila katastrofalno pogresna ...

Kad lekar dodje u situaciju da svojim radom ubija pacijente (bez obzira ko je kriv) onda je najmanje sto moze da uradi: da prestane uopste da ih leci. Ako sud svojim delovanjem pomaze kriminalcima i zlocincima (makar da je drugi kriv i on "nemocan" umesto da ih kaznjava ... i samim tim siri nepravdu umesto pravde, onda treba da prestane da se bavi tim poslom. Sve sudije i tuzioci suda u Hagu su morali da prestanu sa radom i izazovu diplomatski skandal ako je neko durgi kriv za ovo sto se desilo. Ja bih, cini mi se, spalio svoju diplomu pravnika u Briselu ili pred UN da me je neko primorao da radim/tolerisem ovo sto su oni ...

pozz

ps. Nije tu problem u samom Haradinaju ... zlocinaca ima svugde i bice ih. I ako im se pruzi prilika oni ce da pokusaju da "ucutkaju" svedoke. Ne samo na Kosovu, Srbiji, Hrvatskoj nego i u USA i ili EU. Ovde je problem sto je nesto dugo godina NAMERNO tolerisano (ne moze niko reci da se nije znalo) ... a Haradinaja je cak javno stitio sef UMNIKA Petersen sto je priznaces, NEVEROVATNO (ispasce jos Canak pilence
Doctor Wu Doctor Wu 13:11 04.04.2008

Re: vaso, tu sam!

Exitus Letalis
zbilja imam mnogo posla

au, to je worrying sign...
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:45 04.04.2008

Re: vaso, tu sam!

vaso, ovo je izjava nataše kandić koju sam sada našla na b92 i izdvojila.
saglasna sam dakle da svi što je rečeno u izjavi.
srj, pa scg pa na kraju srbija nije sarađivala da hagom, naročito ove prve dve države.
i to najviše šteti samoj srbiji i vređa žrtve.
seti se predmeta lora. i seti se kako je izgledalo to suđenje koje je vodio sudija lozina.
zahvaljujući silnom angažmanu fonda i nataše, proces je obnovljen. mesecima je pregovarala sa svedocima koji opravdano, imajući u vidu kako su prošli svedoci u prvom procesu, nisu hteli da svedoče. mesecima se pregovaralo sa mladenom bajiće, policijom, službom za obezbeđenje svedoka, svedocima samim i na kraju je to suđenje obnovljeno i zločinci su kažnjeni.
misim, treba nešto više od želje da se neko osudi. treba uložiti ogroman rad, strpljenje...
pa ni onda nije zagarantovan uspeh.
al ako se ne proba i sve ostaje na nivou želja i mišljenja, znaš kako...
završi se kao što se i ovo suđenje završilo.
tako ja mislim.

Kandićeva: Veliki strah svedoka

Nataša Kandić (FoNet)
Nataša Kandić (FoNet)
Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je sinoć da oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju pokazuje da tužilaštvo Haškog tribunala "nije pripremilo optužnicu koja bi mogla da bude dokazana".

"Činjenica je da su svedoci u predmetu Haradinaj imali veliki strah, da postoje ozbiljne indicije da su najmanje dva svedoka izgubila život jer je trebalo da svedoče i da postoje ozbiljne indicije da tužilaštvo nije bilo u stanju da ozbiljno pripremi predmet", rekla je Kandićeva.

Ona smatra da "državni organi Srbije nikada nisu pripremili odgovarajuću dokumentaciju i dokaze koji se tiču zločina koji su počinjeni nad Srbima".

Prema njenom mišljenju, dokazi koje je Srbija podnela Haškom tužilaštvu "nikada nisu bili toliko relevantni i validni" da su mogli da dokažu odgovornost onih koji su zapovedali Oslobodilačkom vojskom Kosova.

"Mi do dan danas nemamo ni jedan službeni dokument Srbije koji se na ozbiljan način bavi pitanjima ratnih zločina. Samo se provlači priča o tome da postoji dosije Kosovo i Metohija, koje nikad niko nije video", rekla je Kandićeva.

Podsetivši da su najviše podataka o nestalim, ubijenim i stradalim Srbima na Kosovu i Metohiji u vreme oružanih sukoba 1998. i 1999. godine prikupile nevladine organizacije, Kandićeva je istakla da odgovornost za takvu presudu Haškog tribunala "snose tužilaštvo, UNMIK i državne institucije Srbije.

Haško tužilaštvo i UNMIK nisu uspeli da pripreme uslove u kojima će se svedoci osećati bezbedno, a niko nije istražio uzroke smrti nekih svedoka koji se dovode u vezu sa optužnicom, kazala je predsednica FHP.

Ona je navela da Srbija nije uložila ozbiljne napore da se prikupe svi relevantni dokazi i podaci.

"Verujem da Srbija neke dokaze nije ponudila zato što ima neke druge razloga, a to je da se i dan danas bavi nekim istragama po Kosovu koje se ne tiču ratnih zločina nego nekih vrlo političkih pitanja", kazala je Kandićeva.
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:47 04.04.2008

Re: vaso, tu sam!

Doctor Wu
Exitus Letalis
zbilja imam mnogo posla

au, to je worrying sign...

doktore, bilo bi lepo da mi se skineš s vrata.
razumem da te nerviram. veruj da je obostrano.
zato me obiđi, što i ja radim, ako si primetio.
Doctor Wu Doctor Wu 15:13 04.04.2008

Re: vaso, tu sam!

Madame Hague
doktore, bilo bi lepo da mi se skineš s vrata.
razumem da te nerviram.

nerviras? nikako. najiskrenije, zaista me ne nerviras.
vise si mi smesna & jadna, ali to je druga prica.

text koji si otkucala i najverovatniji razlog tvoje jutrosnje zaposlenosti prosto vrvi od kritike Srbije. jos malo da ispada da je Srbija kriva sto haradinaju nije drzala svecu dok je ubijao te nesrecne ljude i dok je vadio ljudske organe kojima je, po svemu sudeci, trgovao.

sto se tice Haskog tuzilastva i UNMIKa samo se konstatuje da oni nisu uspeli da pripreme uslove u kojima će se svedoci osećati bezbedno, a niko nije istražio uzroke smrti nekih svedoka koji se dovode u vezu sa optužnicom. osude, naravno nema osim vrlo rounded fraze "odgovornost snosi..." (gde su, opet, institucije Srbije izjednacene sa UNMIKOM i tuziocem Tribunala).

ako dokazi koje je Srbija podnela Haškom tužilaštvu "nikada nisu bili toliko relevantni i validni" da su mogli da dokažu odgovornost onih koji su zapovedali Oslobodilačkom vojskom Kosova zasto tuzilastvo nije odustalo od gonjenja haradinaja? i zasto im tvoja gazdarica to nije onda rekla nego moraju da se ovako blamiraju?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:26 04.04.2008

Re: vaso, tu sam!

Exitus Letalis
vaso, ovo je izjava nataše kandić koju sam sada našla na b92 i izdvojila.
saglasna sam dakle da svi što je rečeno u izjavi.
srj, pa scg pa na kraju srbija nije sarađivala da hagom, naročito ove prve dve države.
i to najviše šteti samoj srbiji i vređa žrtve.


Hm, imao je pravo Wu sto se zabrinuo za tvoju zauzetost

Ovo sto sam citirao cu smatrati kao skretanje sa teme posto ne vidim nikakvu vezu niti razlog da Haradinaj ne bude osudjen i da mu se pruzi prilika da ubija svedoke ... zbog eventualne nesaradnje srj, scg i Srbije (posebno ove dve prve) ...

To da se ti slazes sa svojom drugaricom Natasom je i bilo za ocekivanje ... kao sto je bilo i za ocekivanje da ja necu biti odusevljen ovim sto si nam ti prezentovala ...

OK, rekla je i da odgvornost snose tuzilastvo, UMNIK i drzavne institucije Srbije. I onda se uglavnom bavila odgovornoscu Srbije sto nije obezbedila dokaze sa krivicu Haradinaja. I iznenada saznadosmo da vlasti u Srbiji ne treba da se bave samo "svojim" zlocincima ... iako nam neki ovde pune usi pricajuci nesto drugo. A mene (i mnoge druge) su znali da "cascavaju" titulama "fasiste i nacosa" kad sam to zastupao (hm, ko li to bese?.. I ispade Srbija najkrivlja posto je ocigledno pored pruzanja sve pomoci ukljucujuci dokaze i isporucivanje kompletnog svog vojnog i civilnog rukovodstva iz vremena humanitarne NATO akcije ocigledno morala da dokaze i krivicu "tudjih zlocinaca" ... A krivica UMNIKA je tek usput pomenuta iako on ne samo da nije obezbedjivao dokaze sa teritorije na kojoj je on imao odgovornost nego je cak i stitio zlocinca (hm, a ko li mu je samo otkrio ko su uopste zasticeni svedoci? sigurno Srbija?) ...

A cuveni FHP i njegova slavom i ordenjem ovencana sefica NISU UOPSTE odgovorni posto su oni navodno isporucili najvise dokaza. Bezvrednih ocigledno, posto je zlocinac oslobodjen ...

Ali joj se u celoj ovoj dirljivoj analizi "potkrala jedna malecka greskica": nije nigde pomenula da odgovornost snosi i vlast nezavisne drzave Kosovo i cuveni demokrata Hasim Taci na njenom celu(ako nisi znala on je i bivsi Haradinajev "kolega" iz vremena kad je UCK ubijala srpske civile a i iz vremena "prve demokratske valsti" - za koju ne vazi komandna odgovornost)!!!, Drzava (koju neki zovu lazna ... ali Natasa ne za ciju se nezavisnost ona pre svih zalagala i prakticno je priznala medju prvima u svetu ... NIJE VALJDA da ta drzava nema obavezu da cisti "svoje dvoriste" od zlocinaca??? I kako se onda neko uopste moze zalagati za nezavisnost takve drzave??? U kojoj ce se verovatno NEVINI i ZASLUZNI gradjanin Haradinaj ponovo vratiti na vlast...

pozz

ps. Jel' dobila Natasa vec neki orden od drzave Kosovo?

Exitus Letalis Exitus Letalis 15:47 04.04.2008

Re: vaso, tu sam!

ps. Jel' dobila Natasa vec neki orden od drzave Kosovo?

ok, rešio si da završiš razgovor ili da nastaviš kao ranije.
moj pokušaj je bio da malo hladnije pričamo o ovom predmetu.
rešio si da vređaš i da se složiš sa uvredom dr wua da sam smešna i jadna.
prema tome svaki dalji razgovor je besmislen.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:58 04.04.2008

Re: vaso, tu sam!

Exitus Letalis
ok, rešio si da završiš razgovor ili da nastaviš kao ranije.
moj pokušaj je bio da malo hladnije pričamo o ovom predmetu.
rešio si da vređaš i da se složiš sa uvredom dr wua da sam smešna i jadna.
prema tome svaki dalji razgovor je besmislen.


Eh kakva si ljutica - ja te ne znam takvu? Valjda si videla da sam se "iskezio" na ono Wu-ovo da je "zabrinjavajuce" kad si ti otisla da radis ...

Ne vidim da je to bas nesto uvredljivo a ni da te je on vredjao ... nisi valjda zaboravila kako su meni prilepljivana clanstva u svim mogucim "elektrodistribucijama"? O pljuvanju i raznim bljuvotinama i da ne pricamo ...

A ovo pitanje u vezi Natase koji se citirala ne vidim zasto bi tebe vredjalo? Mada ne vidim da bi i nju moglo da vredja. Zar ti mislis zbilja da ne postoji mogucnost da ona dobije odlikovanje na Kosovu? Iako sam prvi put od nje imao prilike da cujem da je "Kosovo (druga) drazava"?

E sad ako nemas orgumenata onda je ok ... prihvatam :)))

pozz
Supermod Supermod 18:14 04.04.2008

obavestenje

1. pominjanje nickova nije isto sto i otkrivanje identiteta.
2. obrisani su komentari koji su sadrzali uvrede, a kad svi komentari budu pregledani oni koji ne mogu civilizovano da diskutuju bice sankcionisani.
bgd80 bgd80 04:56 04.04.2008

I sta sad?

Danas, kada sam video vest da je Haradinaj oslobodjen svih optuzbi, sve sto mi je palo na pamet je kako se oseca onaj cije je najmilije ovaj terorista mucio i ubijao. Zivotnjski deo mene je imao nagon da na danasnje pljuvanje odgovori jednom zescom pljuvacinom, ali drugi, mnogo jaci deo misli da bi najbolji odgovor bio momentalno hapsenje preostalih begunaca i sudjenje u specijalnom sudu za ratne zlocine. Ceo slucaj prenositi na svim kanalima da narod vidi sta su "heroji" radili i reportaze pokazivati deci u srednjim skolama. Tek kada sebi (i svetu) dokazemo da mozemo sami sebi da sudimo za pocinjene grehe, podignute glave, puni ponosa sto smo se "suocili sa prosloscu" mozemo da krenemo u EU. Tada ce nas i oni mnogo vise postovati. Ako nismo sposobni da to uradimo, onda nas je nas kompleks nize vrednosti pobedio.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:48 04.04.2008

Re: I sta sad?

bgd80
Tek kada sebi (i svetu) dokazemo da mozemo sami sebi da sudimo za pocinjene grehe, podignute glave, puni ponosa sto smo se "suocili sa prosloscu" mozemo da krenemo u EU. Tada ce nas i oni mnogo vise postovati. Ako nismo sposobni da to uradimo, onda nas je nas kompleks nize vrednosti pobedio.


Bgd,

slazem se sa tobom u principu, ali mislim da je Srbija to dokazala vec. Ne moze se na osnovu toga sto ima jos par onih koji su u bekstvu tvrditi da to nije slucaj ako su desetine i desetine drugih ili isporuceni Hagu ili im mi sami sudimo ... Ne mozemo mi sami da krenemo u EU ako oni nisu u stanju da krenu prema nama ... ili da nam otovre vrata. I moraju nesto da urade a ne samo da pricaju da su nam prijatelji.

Ne mozes ti meni trcati u prijateljski zagrljaj rasirenih ruku dok ti ja istovremeno udaram samare i pricam da sam ti prijatelj. Valjda moram i ja POKAZATI necim da je to tako...

Ne mozemo mi valjda cutati sto se godinama ubijaju svedoci protiv zlocina UCK (ukupno 40) i "gledati u svoje dovriste". I kako smemo da gledamo u to dvoriste kad pri tom moramo i da gledamo u oci zrtava tog Haradnija, Tacija & Co (ili njihovih najblizih) kojih je to dvoriste prepuno ...

pozz
adam weisphaut adam weisphaut 07:44 04.04.2008

Još jedna odluka antisrpskog tribunala...


B92 Info Vesti Ratni zločini
Mrkšić i Šljivančanin osuđeni
27. septembar 2007. | 07:42 -> 21:49 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Hag, Vukovar, Zagreb -- Mile Mrkšić osuđen pred Haškim tribunalom na 20 godina zatvora, Veselin Šljivančanin na pet, dok je Miroslav Radić oslobođen.

Vukovarska trojka u Hagu (arhiva, Fonet)
Vukovarska trojka u Hagu (arhiva, Fonet)
U Haškom tribunalu danas popodne izrečene su presude "vukovarskoj trojci" - nekadašnjim zapovednicima Jugoslovenske narodne armije, optuženim za ratni zločin na farmi Ovčara kod Vukovara 1991. Tužilaštvo ih je teretilo da su odgovorni za streljanje više od 250 hrvatskih zarobljenika, prethodno izvedenih iz bolnice u Vukovaru.

Sudsko veće proglasilo je Mrkšića krivim za pomaganje i podržavanje ubistva, mučenja i okrutnog postupanja prema ratnim zarobljenicima na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara, 20. novembra 1991. godine.

Mrkšić je znao da su Teritorijalna odbrana i paravojska pretnja ratnim zarobljenicima na poljoprivrednom dobru Ovčara i ipak je povukao vojnu policiju koja je čuvala zarobljenike, čime je pomogao i ohrabrio pripadnike TO i paravojsku da počine krivična dela, istaknuto je u odluci.

Sudsko veće je navelo da je na suđenju dokazano da su na Ovčari ubijene 194 identifikovane osobe, ali da nije dokazano da su Mrkšić (60), Šljivančanin (54) i Radić (45) bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, niti da su naredili snagama na Ovčari da počine zločin.

Sudsko veće je ustanovilo da Šljivančanin nije imao ovlašćenja nad TO i paravojskom, već da je imao komandna ovlašćenja nad vojnom policijom, koja nije počinila nijedno krivično delo iz optužnice.

Međutim, Sudsko veće nalazi da je Šljivančanin proveo neko vreme na Ovčari i mogao je da vidi brutalno ponašanje pripadnika TO i paravojske nad ratnim zarobljenicima, ali nije upotrebio nijednu od mera da to spreči, niti da pojača zaštitu zarobljenika.

Zbog toga je Šljivančanin proglašen krivim za pomaganje i podržavanje mučenja ratnih zarobljenika, a nije kriv po ostalim tačkama optužnice, ukazalo je Sudsko veće.

Sudsko veće je odlučilo da Radić nije kriv ni po jednoj tački optužnice i navelo da nema dokaza da je Radić bio na Ovčari 20. novembra 1991. godine, niti da je pomagao krivična dela iz optužnice.

Sudsko veće smatra da tužilaštvo nije dokazalo da je Radić znao da su njemu potčinjeni vojnici počinili zločine na Ovčari.

Odbrana Šljivančanina traži privremeno puštanje

Odbrana Veselina Šljivančanina zatražiće da on bude privremeno oslobođen iz pritvorske jedinice u Sheveningenu, budući da je u pritvoru, koji mu se uračunava u kaznu, proveo četiri i po godine.

"Sa četiri i po godine izdržanog pritvora bi, da je presuda pravosnažna, mogao odmah da podnese zahtev da bude pušten kući. Pošto će se Tužilaštvo pretpostavljam žaliti, ja ću pokrenuti postupak da bude pušten kući do drugostepene presude", rekao je Tanjugu Šljivančaninov branilac Novak Lukić.

Lukić je dodao da će se verovatno žaliti na danas izrečenu presudu, jer odbrana je tražila da Šljivančanin bude oslobođen.
Nekadašnja upravnica Vukovarske bolnice Vesna Bosanac iznenađena je presudom Haškog suda. "Pravo da vam kažem, iznenađena sam, nisam čula obrazloženje. Nemam komentara na presudu, očigledno da za žrtve Vukovara nema pravde na ovom svetu", kaže Bosančeva.

Direktor dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac za B92 kaže da ova presuda neće pomoći pomirenju u regionu.

"Ove kazne upućuju na zaključak da ni sudsko veće Haškog tribunala nije slučaj raspravilo do kraja, samim tim mislim da ne može doprineti ni pomirenju kom svi težimo na ovim prostorima", kaže Štrbac.

"Inače, ovakve presude si mi pomalo ugodno iznenađenje - one su, međutim, tek prvostepene, ovako izrečene presude daju šansu da se u žalbenom postupku one koriguju", kaže on.

Stipo Šeremet, vukovarski branilac, pre izricanja presude rekao je da ona, kakva god bila, nikako neće moći da do kraja zadovolji pravdu.

"U svakom slučaju, zadovoljni smo što je došlo makar do toga da njih trojica odgovaraju i odgovarali su za Vukovar, ne računajući pojedinačne postupke, odnosno postupke koji se vode pred hrvatskim i srpskim sudovima", kaže on.

"Ipak, postoji nezadovoljstvo zbog toga što i ovde među nama ima dosta onih koji su zaslužili da budu na sudu, ali su i dalje slobodni ljudi, čak obavljaju neke značajne funkcije u javnom i političkom životu", kaže on.

Optužnica samo za Ovčaru

Vukovar 1991. (Fonet)
Vukovar 1991. (Fonet)
Suđenje vukovarskoj trojci počelo je u oktobru 2005. godine, tokom postupka saslušano je 88 svedoka i podneseno više od 800 dokaznih predmeta. Optužnica nije obuhvatala navode o napadu na Vukovar, razaranje tog grada i zločin protiv civilnog stanovništva.

Haška optužnica za ta dela tereti Gorana Hadžića, jednog od begunaca čije izručenje Haški tribunal traži od Srbije.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu u toku je ponovni postupak protiv četrnaestoro pripadnika Teriotrijalne odbrane Vukovara koji su optuženi za ratni zločin na Ovčari. Oni se terete da su neposredni počinioci ovog zločina i u vojnoj hijerarhiji bili su podređeni vukovarskoj trojci.

Podsetimo, u završnoj reči tužilac Marks Mur tražio je doživotni zatvor, a branioci oslobađajuću presudu, tvrdeći da krivica nije dokazana. Sva trojica odbacila su odgovornost i krivicu za zločin na Ovčari.

Pred Haškim sudom vodilo se, sredinom 90-ih, još jedno suđenje za Ovčaru.

Sudilo se Slavku Dokmanoviću, bivšem vukovarskom gradonačelniku, kog je optužnica teretila za pomaganje JNA i pripadnicima paravojnih jedinica u odvođenju najmanje 200 ljudi iz vukovarske bolnice, kasnije pobijenih na Ovčari.

Dokmanović nije dočekao kraj suđenja jer je 1998. u haškom pritvoru izvršio samoubistvo.

Hag je za zločin na Ovčari optužio i Gorana Hadžića, koji je u bekstvu. On je optužen na osnovu individualne odgovornosti, u osam tačaka, za zločine protiv čovečnosti i u šest tačaka za kršenje zakona i običaja ratovanja, na području tzv. Republike Srpske Krajine.

I u Beogradu je u toku novo suđenje optuženima da su neposredni počinioci zločina, a prvostepenom presudom osuđeni su na kazne zatvora.

U Hrvatskoj nezadovoljni presudom

Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je danas da će Hrvatska uložiti oštar protest Savetu bezbednosti UN zbog, kako je rekao, sramotne i neprihvatljive presude Haškog tribunala "vukovarskoj trojki".

Ocenivši da je presuda Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću "poraz ideje Haškog tribunala", Sanader je rekao da je već dao nalog Ministarstvu spoljnih poslova da u ime Vlade uputi pismo Savetu bezbednosti UN s oštrim protestom.

"Poštujemo sud, ali Hrvatska je članica UN i tražićemo da se ispitaju sve okolnosti koje su dovele do presude", rekao je Sanader.

"Ceo svet je svedočio o teškoj tragediji Vukovara i tragediji civilnih žrtava koje su pobijene nakon borbi i za koje je ova trojica trebalo da odgovaraju. Ne želim ni da komentarišem ove presude, jer su sramotne", izjavio je Sanader.

On je dodao da će hrvatska Vlada učiniti sve da se o ovoj presudi, ali i uopšte o radu Haškog tribunala, raspravi pred Savetom bezbednosti UN, koji je osnivač Tribunala.

"Ovo je sramotno, jer vukovarske žrtve koje su pred očima celog sveta ubijene na Ovčari nakon vojnih akcija ne zaslužuju ovakvu presudu svojim krvnicima", ponovio je na kraju izjave Sanader.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić ocenio je večeras da je presuda Haskog tribunala "vukovarskoj trojki" neprihvatljiva i po visini izrečenih kazni i po objašnjenju presude.

Mesić, koji se nalazi u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, ocenio je u saopštenju da je "neprihvatljiva presuda delom i rezultat optužnice koja nije obuhvatila sve relevantne elemente nedela u kojima su optuženi učestvovali".

I predsednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izrazio je danas ogorčenost presudom Haškog tribunala "vukovarskoj trojki", ocenivši je "ponovnim ubijanjem vukovarskih žrtava".

"Upravo je neverovatno da je bivšem majoru JNA Veselinu Šljivančaninu, osuđenom za ratni zločin, koji je pomagao u zarobljavanju, mučenju i ubijanju 300 zarobljenika i civila na Ovčari, određena kazna od pet godina zatvora", rekao je Šeks novinarima u Saboru.

Rekao je da je sasvim neprihvatljiva činjenica da se izvršiocima zločina na Ovčari u Beogradu izriču više kazne od onih što ih je Hag danas izrekao njihovim naredbodavcima.

Predsednik najjače opozicione stranke, Socijaldemokratske partije (SDP), Zoran Milanović je za Hrvatsku televiziju izjavio da je "reč o skandaloznoj visini kazne i da se postavlja pitanje koji uopšte zločin počinjen u Vukovaru zaslužuje kaznu od samo pet godina zatvora".

"Reč je o neverodostojnoj praksi Suda i ta verodostojnost nažalost ovakvim presudama samo dodatno pada", dodao je Milanović.

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) i zastupnik srpske nacionalne manjine u Saboru Milorad Pupovac ocenio je da se Haški tribunal u donošenju presude verovatno rukovodio principom komandne odgovornosti i da je onome koga je smatrao komandno najodgovornijim, a to je Mile Mrkšić, izrekao najvišu kaznu.

Poslednji komandant odbrane Vukovara Branko Borković, zvani "Mladi Jastreb", za internet sajt Indeks je izjavio da su "sva trojica optuženi samo za manji deo zločina u istočnoj Slavoniji, dok se oni koji su se nalazili iznad njih i koji bi posebno trebalo da odgovaraju, optužnicom nisu ni pipnuti".

Za neprihvatljivu presudu Haškog tribunala Borković u svojoj izjavi okrivljuje i hrvatsku državu, rekavši da je presuda "odraz pravog stanja u kojem se nalazi hrvatska pravna država" i upitao zašto optužnice protiv trojice bivših oficira JNA nisu podignute u Hrvatskoj.

Većina hrvatskih elektronskih medija u svojim izveštajima i javljanjima prenosi i ogorčenje i zaprepašćenost presudom koje je izrazila većina poslanika u Saboru, a iz Vukovara prenose i nevericu i tugu građana toga grada presudom.

Na presudu su reagovali i predstavnici udruženja stradalih iz Domovinskog rata. Savez udruženja porodica zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracionih logora i Udruženje vukovarskih branitelja "Vukovar 91" smatraju da je presuda sramotna i nepravedna za porodice koje su na Ovčari izgubile najmilije.

Presuda Tribunala se neće odraziti na proces u Srbiji

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je večeras da se presuda "vukovarskoj trojci" u Haškom tribunalu neće odraziti na proces koji se za zločin na Ovčari vodi pred pravosuđem u Srbiji.

On je agenciji Beta rekao da je presuda Miletu Mrkšiću i Veselinu Šljivančaninu za porodice žrtava preblaga a za njihove porodice prestroga, ali da se ipak mora držati onoga šta je sud izrekao.

Prema njegovim rečima, srpsko pravosuđe je dalo doprinos za taj postupak jer je jedan deo dokaza izveden pred Većem za ratne zločine u Beogradu.

Odbrane Šljivančanina i Miroslava Radića, koji je oslobođen, veoma dobro su odradile posao, ocenio je Vekarić.

* Komentari: 22
* Hronološki
* Preporučeni
* Pošaljite komentar

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:11 04.04.2008

Re: Još jedna odluka antisrpskog tribunala...

Adi ne razumem sta hoces da kazes ovim sto si citirao? Meni ipak lici na pokusaj skretanja teme ili mozda, relativizacije...

Ili ti pokusavas da das primer kako je sud u Hagu los za razliku od suda u Beogradu posto je "činjenica da se izvršiocima zločina na Ovčari u Beogradu izriču više kazne od onih što ih je Hag danas izrekao njihovim naredbodavcima"?

Sramota je i greh ako neko ne bude osudjen za zlocin koji je ucinio ali i ako neko bude osudjen a nije ga ucinio ... Ali ovo ipak nema blage veze sa slucajem Haradinaj. Posto ovde niko nije ubijao svedoke godinama i jednog po jednog i na kraju bio oslobodjen zbog nedostatka dokaza ... Da li su neki nepravedno oslobodjeni ili prestrogo osudjeni ne bih diskutovao...

To da je sud u Hagu vise politicka nego pravosudna institucija nije valjda sporno ... Valjda se posle svake presude pojavljuju ovakve stvari u kojima je jedna strana nezadovoljna zbog blagosti ... a druga zbog strogosti presuda. Koja strana je imala prilike vise da se buni i da bude nezadovoljna ne bih da komentarisem posto nas to vodi u skretanje sa KONKRETNE teme i slucaja. Mozda gresim ali imam utisak da je to bas tvoja zelja/namera...

pozz
adam weisphaut adam weisphaut 08:23 04.04.2008

Re: Još jedna odluka antisrpskog tribunala

Posto ovde niko nije ubijao svedoke godinama i jednog po jednog i na kraju bio oslobodjen zbog nedostatka dokaza ...

Okačio već kod NA ali ajde opet, ne mrzi me:
link
adam weisphaut adam weisphaut 08:48 04.04.2008

Re: Još jedna odluka antisrpskog tribunala

Čisto da pojasnim, pošto je ova odluka doživljena sa mnogo emotivnog naboja, čisto da podsetim da je jedna druga odluka prema našim izazvala u jednoj susednoj državi podjedanko zgražavanje, i takođe da podsetim da pre nego što, sasvim opravdano, protesvujemo protiv smrti svedoka, trebalo bi da se podsetimo na ovaj slučaj ubistva u pokušaju, kao i na to da u našem dvorištu postoje ozbiljne indikacije za zastrašivanje svedoka, kao i naprasne smrti nekih sa spiska.Sve to da bi imali jednu jasniju i sveobuhvatniju sliku, naravno.
Elliot Elliot 19:02 04.04.2008

Re: Još jedna odluka antisrpskog tribunala

Kad smo kod ubijanja svedoka i deljenja lekcija, cisto da osvezimo pamcenje.


Unfuckable Unfuckable 09:14 04.04.2008

preterao ili ne

Mungos, kao i svi drugi blogeri ima pravo na svoje mišljenje i stav.
Meni je daleko zanimljivija pomisao na to "šta bi se dogodilo" kada bi neki drugi, bitniji bloger/blogerka bio / la počašćen/a ovakvim uvredama i pljuvanjem
Justice for all ?
Principi ?
Pravila ?
Svi su jednaki, samo su neki malo jednakiji ?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:26 04.04.2008

Re: preterao ili ne

U pravu si Unfuck,

ja nisam obrisao jos ni jedan post na mojim blogovima pa necu ni sada ... taj posao prepustam moderatorima. Mada vidim da se i on sam nije bunio pa racunam i da bi brisanje bilo kontraproduktivno i da bi se vise izgubilo nego dobilo.

Ali Kafa zasluzuje opomenu. I koliko ja znam, to mu se cesto "desava". Nije uopste sporno da je Munogosova izjava kontroverzna i da se moze ostro kritikovati. I da se moze razumeti (i ja spadam u te) ... ili pak ne razumeti i ne prihvatiti ... Ali Kafin nacin je los ... i kontraproduktivan sa stanovista njegove kritike. Mnogo je bilo bolje da se posluzio argumentima ... mirno i stalozeno

pozz
Ђак Ђак 09:27 04.04.2008

Re: preterao ili ne

а и модератори су мало заспали, па не бришу тако ревносно постове где се неко назива кретеном, на пример...

да је неко од проминентних поменут, јавио би се и Рестак главом и брадом, да се зна...

а зна се ко је најједнакији овде, па добија од модерације и податке са ког домена (из које земље) се понеки блогер јавља...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:48 04.04.2008

Re: preterao ili ne

Ђак
а и модератори су мало заспали, па не бришу тако ревносно постове где се неко назива кретеном, на пример


Ok, sada sam video da su moderatori nekoliko najproblematicnijih postova obrisali pa povlacim kritiku

pozz

ps. Ma ne bih ja njih suvise ni pozivao na brisanje osim ako se sama povredjena strana ne zali ... "svetu se i tako ne moze ugoditi". Malkice se plasim i da se ne ponovi prica sa mog prvog bloga kada je neki moderator bio suvise "lak na okidacu" (valjda bio neki pocetnik pa obrisao trecinu svih postova (medju njima najveci deo koji nisu uopste bili uvredljivi)
Doctor Wu Doctor Wu 09:21 04.04.2008

jedna od najgorih posledica

ovakve sramne presude je to sto bi sada svaka presuda o krivici seselja bila dozivljena kao "antisrpska". ne bi me iznenadilo da djindjiceve ubice izdejstvuju vojvotkinjino oslobadjanje oko 7. maja, kako bi time zacementirali pobedu radikala.

koliko ce oruzja tek onda moci da prodaju...
adam weisphaut adam weisphaut 09:32 04.04.2008

Re: jedna od najgorih posledica

Doctor Wu
ovakve sramne presude je to sto bi sada svaka presuda o krivici seselja bila dozivljena kao "antisrpska". ne bi me iznenadilo da djindjiceve ubice izdejstvuju vojvotkinjino oslobadjanje oko 7. maja, kako bi time zacementirali pobedu radikala.

koliko ce oruzja tek onda moci da prodaju...

Dr Jekyll će da izdejstvuje oslobađanje Vojvotkinje ?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:30 04.04.2008

Re: jedna od najgorih posledica

ovakve sramne presude je to sto bi sada svaka presuda o krivici seselja bila dozivljena kao "antisrpska". ne bi me iznenadilo da djindjiceve ubice izdejstvuju vojvotkinjino oslobadjanje oko 7. maja, kako bi time zacementirali pobedu radikala.

koliko ce oruzja tek onda moci da prodaju...


Wu,

slazem se sa tobom... Ali kao optimista po prirodi pokusavam da pronadjem u svemu i nesto pozitivno. Pa ako ga nema na strani zapada i suda u Hagu cini mi se da bi nase vlasti ovo sve mogle ipak dobro da koriste (ako znaju) u svojoj diplomatskoj ofanzivi i sirenju onog dela istine koji se na zapadu svih ovih godina toliko skriva.

pozz

ps. Kazi mi sto te ovaj nas Adam ovoliko "voli"? Nije valjda ljubomoran sto si ti na proslim blog-izborima bio jedan on najpopularnijih blogera?
Btw sta bi sa tvojom autorskom opcijom? Ne resava se valjda i o tome u Hagu?:)))
Ђак Ђак 10:44 04.04.2008

Re: jedna od najgorih posledica

Virtuelni Vasilije

Btw sta bi sa tvojom autorskom opcijom? Ne resava se valjda i o tome u Hagu?:)))


или се питају још неке европске престонице можда ? :)
adam weisphaut adam weisphaut 10:50 04.04.2008

Re: jedna od najgorih posledica


ps. Kazi mi sto te ovaj nas Adam ovoliko "voli"? Nije valjda ljubomoran sto si ti na proslim blog-izborima bio jedan on najpopularnijih blogera?

Ne znam samo koliko je puta Wu glasao za Wu-a ?
Ђак Ђак 10:57 04.04.2008

Re: jedna od najgorih posledica

adam weisphaut

ps. Kazi mi sto te ovaj nas Adam ovoliko "voli"? Nije valjda ljubomoran sto si ti na proslim blog-izborima bio jedan on najpopularnijih blogera?

Ne znam samo koliko je puta Wu glasao za Wu-a ?


срећа је твоја па незнање не боли...
adam weisphaut adam weisphaut 11:03 04.04.2008

Re: jedna od najgorih posledica

срећа је твоја па незнање не боли...

Ti to iz iskustva Đaka ponavljača ?
Doctor Wu Doctor Wu 11:04 04.04.2008

Re: jedna od najgorih posledica

Ali kao optimista po prirodi pokusavam da pronadjem u svemu i nesto pozitivno. Pa ako ga nema na strani zapada i suda u Hagu cini mi se da bi nase vlasti ovo sve mogle ipak dobro da koriste (ako znaju) u svojoj diplomatskoj ofanzivi i sirenju onog dela istine koji se na zapadu svih ovih godina toliko skriva.

Da je Djindjic ziv to bi sigurno bio slucaj (zbog cega je, najverovatnije, i ubijen).
Sa ovim trontavima i balavima, ne znam... voleo bih da delim tvoj optimizam.
Ђак Ђак 11:05 04.04.2008

Re: jedna od najgorih posledica

ма јок, из посматрачког овде на блогу, има вас богами...
Kvaka 22 Kvaka 22 11:08 04.04.2008

Re: jedna od najgorih posledica

Virtuelni Vasilije
ovakve sramne presude je to sto bi sada svaka presuda o krivici seselja bila dozivljena kao "antisrpska". ne bi me iznenadilo da djindjiceve ubice izdejstvuju vojvotkinjino oslobadjanje oko 7. maja, kako bi time zacementirali pobedu radikala.koliko ce oruzja tek onda moci da prodaju...Wu, slazem se sa tobom... Ali kao optimista po prirodi pokusavam da pronadjem u svemu i nesto pozitivno. Pa ako ga nema na strani zapada i suda u Hagu cini mi se da bi nase vlasti ovo sve mogle ipak dobro da koriste (ako znaju) u svojoj diplomatskoj ofanzivi i sirenju onog dela istine koji se na zapadu svih ovih godina toliko skriva. pozzps. Kazi mi sto te ovaj nas Adam ovoliko "voli"? Nije valjda ljubomoran sto si ti na proslim blog-izborima bio jedan on najpopularnijih blogera? Btw sta bi sa tvojom autorskom opcijom? Ne resava se valjda i o tome u Hagu?:)))

Nema sanse.
Srpski politicari su majstori da sve okrenu protiv sopstvene drzave i vlastitog naroda.Nacionalno jedinstvo je na tim prostorima ne nemoguce.
Stranacki internesi su ti koji peovladuju u Srpskoj politici. Borba za vlast..
Ja garantujem da ukoliko danas mogu da nadem coveka u vlasti ili opoziciji koji ce na CNN i BBC da izjavi da je ova presuda bila sasvim OK. Da je u pitanju budenje velikosrpskog nacionalizma i ostalo sta je potrebno
Zahvalno je imati Srbiju kao nepriatelja . Sami odradujete posao.
adam weisphaut adam weisphaut 11:09 04.04.2008

Re: jedna od najgorih posledica

Ђак
ма јок, из посматрачког овде на блогу, има вас богами...

Nemnoj da is skroman, nomen est omen
Supermod Supermod 10:20 04.04.2008

obavestenje

Moderacija je u vishe navrata brisala komentare koji su skretali s teme, u kojima se provociralo, upucivale se uvrede od kojih su neke bile izuzetno vulgarne. Korisnik KafaJeGotova je privremeno banovan.
Molimo ucesnike u diskusiji da ne nastavljaju u tonu koji je nocas preovladjivao, jer vredjanje necemo tolerisati, a brisanjem osnovnih komentara otpadaju i oni koji doprinose kvalitetnoj diskusiji, sto sve ucesnike nervira.
Kazezoze Kazezoze 14:21 04.04.2008

Psssssssttttt...

pravda je silovana, haradinaj je slobodan, kafa je banovan...

shalji dalje...
AlexDunja AlexDunja 14:26 04.04.2008

Re: Psssssssttttt...

Kazezoze
pravda je silovana, haradinaj je slobodan, kafa je banovan...

shalji dalje...

what a wonderful world
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 17:15 04.04.2008

Re: Psssssssttttt...

what a wonderful world


Vanzedizepreze !!!!
AlexDunja AlexDunja 17:29 04.04.2008

Re: Psssssssttttt...

Vanzedizepreze !!!!

aha!
i nije sve onako kako izgleda
:))
Supermod Supermod 18:29 04.04.2008

obavestenje

Kazezoze
pravda je silovana, haradinaj je slobodan, kafa je banovan...shalji dalje...


Ukoliko korisnik Kazezoze smatra da je ovo duhovito, obavestavamo ga da moderacija nije tog misljenja, vrlo je uvredljivo.
Komentar ce ostati kao primer nedozvoljenog vredjanja.
AlexDunja AlexDunja 18:59 04.04.2008

Re: obavestenje

Komentar ce ostati kao primer nedozvoljenog vredjanja.

auh!
bravo za moderaciju!!!
najiskrenije , ovaj put!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:55 05.04.2008

Re: obavestenje

AlexDunja
najiskrenije , ovaj put!


Samo da pozdravim jednu od najpopularnijih blogerki na zadnjim blog-izborima ... koja krotko i strpljivo ceka da joj se dodeli autorska opcija ...

Sa njom kao autorkom ce ovaj blog biti jos mnogo poetskiji ... i veseliji. Jer ko peva, zlo ne misli
AlexDunja AlexDunja 17:48 05.04.2008

Re: obavestenje

krotko i strpljivo

hvala vaso :)))
bas me ishvali !!!
strpljiva jesam , a za ovo drugo , ne bi' smela se zakunem
:)))

pozdrav tebi!
Dr M Dr M 11:16 04.04.2008

Poruka i pouka

Postovani Vasilije,

ovakav sramni ishod sudjenja Haradinaju me nije iznenadio. Predvidjao sam ga jos kad je optuzenik pusten na privremenu slobodu, da se bavi politikom i da utice na svedoke, videli smo i kako. To je bila poruka.

Porucili su da Srbija ne zna sta hoce i da je nesiguran partner, neodlucna izmedju Brisela i Moskve.
Izabrali su Kosovo, koje je znalo sta hoce i nisu hteli da ljute svoje izabranike. Zasto da sebi prave problem na terenu?
Sad ce lakse da vladaju Kosovom, Haradinaj je oruzje protiv Tacija, a ako Haradinaj ne bude poslusan uvek moze da se nadje jos jedan zivi svedok...

Gde je tu pouka?

Treba da sami svrsavamo svoje poslove.
Treba da pohvatamo svoje zlocince, pohapsimo svoje lopove, uredimo svoju drzavu.

Treba da odlucimo da li da to uradimo po istocnim ili zapadnim zakonima, ovo nase bezakonje ne valja.

Ako se dvadeset godina ponasamo kao debili, zasto se cudimo sto nas tretiraju kao debile?
Doctor Wu Doctor Wu 11:38 04.04.2008

Re: Poruka i pouka

Porucili su da Srbija ne zna sta hoce i da je nesiguran partner, neodlucna izmedju Brisela i Moskve.

2 male napomene:

1) Jedinog koji tu dilemu nije imao su ubili. Strcao im je u simulacijama koje klinci rutinski runuju po raznoraznim institutima za mir i americke interese u Washingtonu.

2) odluka suda nema nikakve veze sa Kosovom "koje zna sta hoce", a pogotovu ne njegovom unutrasnjom politikom.

Sa ostalim stavovima se slazem.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:05 04.04.2008

Re: Poruka i pouka

Postovani Dr M,

u velikom delu se slazemo ali ima i par stvari o kojima mislimo drugacije (po nasem ustaljenom obicaju. Najvaznije sa cim se ne slazem je da je Kosovo bilo "izabrano zato sto je znalo sta hoce". Ma isto kao Taci&Haradinaj znali su to i Karadzic i Mladic pa su postigli suprotno od onoga sto hteli. Druge primere iz blize i dalje istorije i da nepominjemo. Ne moze to biti izgovor niti opravdanje za sve...

Vi to verovatno bolje znate od mene: koliko je bitno da neko sagleda sve svoje greske i propuste, toliko je bitno i da ne optuzuje sebe i za stvari za koje nije kriv i da tako abolira druge za njihovu krivicu. Jedino ako se uzroci potpuno sagledaju postoji nada i da se nadje pravi lek...

Pretpostavljam da se slazete sa mnom: ako neko i vidi deo krivice kod drugih za sopstvene probleme, RESENJE mora traziti kod sebe. Primenjeno na konkretnu temu: i ako vidimo da je delimicna krivica kod zapada moramo ipak resiti sta mi moramo da uradimo. Duboko sam ubedjen da samo cutanjem i pokoravanjem ne postizemo nista ... a ratom jos manje...

I da zakljucim: u ovoj situaciji je najbitnije da ne nastavimo da pricamo: oni su super, vole nas i sve rade za nase dobro a krivica u je u nama i nasim (genocidnim) genima pa moramo samo da cutimo, pokoravamo se i sve prihvatamo. Ali ne smemo ni da srljamo u rat i izolaciju (mada ja mislim da cak i radikali ne bi mislili na rat i sukobe) ...

pozz

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana